Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Guvernul comunist de la Chisinau calca in picioare istoria romanilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 19 July 2006

Vicepresedintele PPCD, Stefan Secareanu, presedinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului si minoritatile nationale, si istoricul Ion Varta, deputat crestin-democrat, au facut publica marti, intr-o conferinta de presa, o declaratie a grupului parlamentar al PPCD, in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu decizia responsabililor din cadrul Guvernului de a interzice accesul deputatului crestin-democrat Ion Varta si a reprezentantilor mass-media la lucrarile seminarului international consacrat implementarii istoriei integrate in invatamantul preuniversitar din Republica Moldova.

 

Seminarul a fost organizat de Ministerul Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova, cu participarea unor experti de la Consiliul Europei, precum si din cadrul Institutului de Cercetare in domeniul manualelor de istorie „Georg Eckert" (Germania). Potrivit declaratiei, acest fapt constituie o incalcare grosolana a statutului deputatului si a principiului transparentei si libertatii presei. „Un astfel de comportament se explica prin refuzul responsabililor din guvern de a admite o informare obiectiva a opiniei publice cu privire la modul cum este instrumentat scenariul de implementare a istoriei integrate”, se arata in declaratie.
Potrivit sursei citate, decizia autoritatilor Republicii Moldova de a initia experimentarea cursului de istorie integrata, fara o expertizare prealabila, transparenta si obiectiva a conceptiei respectivului curs, curriculei si a manualelor experimentale, impunerea, pe cale administrativa, a unei abordari perimate si antistiintifice a istoriei nationale prin intermediul reanimarii unor dogme de sorginte stalinista a provocat grave deformari ale experimentului si continuturilor manualelor experimentale de istorie integrata. „Aceste actiuni reprezinta o sfidare a Rezolutiilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 24 aprilie si 26 septembrie 2002 cu privire la functionarea institutiilor democratice din Republica Moldova, prin care a fost instituit un moratoriu asupra problemelor de predare a istoriei”, se spune in declaratie.
Grupul parlamentar al PPCD sustine ca organizarea unei campanii masive de discreditare a manualelor de istorie, in vara si toamna anului 2003, inca in vigoare in invatamantul preuniversitar, precum si a autorilor acestora, a condus la excluderea, in mod abuziv, din cadrul unui dialog civilizat a majoritatii covarsitoare a istoricilor din tara si la instaurarea unei situatii de conflict care se mentine pana in prezent. In opinia autorilor declaratiei, aceasta stare de conflict a antrenat numerosi reprezentanti ai altor categorii profesionale si sociale, inclusiv o buna parte a intelectualitatii din Republica Moldova. Potrivit lor, in consecinta, societatea a fost divizata in doua tabere, iar o atare divizare „comporta riscuri serioase pentru echilibrul social-politic, atat de necesar tarii noastre pentru onorarea angajamentelor asumate odata cu semnarea Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, de care depinde viitorul european al statului nostru”, sustin autorii.
Potrivit lor, maniera in care s-a desfasurat pana in prezent procedura de promovare a cursului de istorie integrata este una paguboasa si contrarie prevederilor unor acte legislative si normative nationale - Conceptia dezvoltarii invatamantului in Republica Moldova ( 1995), Programul National de dezvoltare a invatamantului in Republica Moldova ( 1995), Legea invatamantului ( 1995), Curriculumul de baza ( 1997), precum si a prevederilor stipulate in recomandarea 15 ( 2001) privind predarea istoriei in Europa in secolul 21, adoptata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei. Autorii declaratiei sustin ca promovarea cu insistenta a cursului de istorie integrata, prin refuzul unui dialog constructiv intre parti si incalcarea flagranta si grava a principiului transparentei in aceasta problema de interes national, se constituie „intr-o conspiratie a unor grupuri de interese din cadrul actualei puteri, indreptata impotriva parteneriatului politic instituit in scopul realizarii reformelor democratice”. Potrivit declaratiei, subestimarea pericolului unei eventuale destabilizari, pe care o poate genera divizarea societatii in doua tabere din cauza refuzului de a readuce pe fagasul corectitudinii si normalitatii dialogul curmat in mod arbitrar in 2002-2003, risca sa pericliteze atmosfera de stabilitate si consens politic care s-a instalat dupa alegerile parlamentare din anul trecut.
Autorii declaratiei subliniaza necesitatea reluarii dialogului dintre guvernare si reprezentantii celuilalt curent de opinie, care intruneste o sustinere considerabila in societatea noastra. In opinia lor, un rol aparte in restabilirea dialogului dintre cele doua tabere ale societatii moldovenesti in problema predarii istoriei in scoala le revine expertilor Consiliului Europei „care, se pare, pana in prezent, inca nu s-au patruns de responsabilitatea ce le revine in dezamorsarea starii conflictuale de la noi si care subapreciaza necesitatea unor recomandari cu privire la promovarea unei interpretari stiintifice si depolitizate a confinuturilor manualelor la istoria integrata”.
„Decizia de implementare a unor manuale de istorie care nu intrunesc un consens in societate nu poate fi realizata fara acordul parintilor si elevilor ce urmeaza sa studieze in baza lor. Acesta este un drept fundamental al lor garantat de Constitutie, de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, precum si de Conventia Internationala cu privire la Drepturile Copilului, la care Republica Moldova este parte”, se mai arata in declaratia citata.
In cadrul conferintei de presa, Stefan Secareanu a declarat ca, prin actiunile lor, autoritatile de la Chisinau incalca Constitutia Republicii Moldova (art.35), un sir de prevederi ale Declaratiei universale a drepturilor omului (art.19 si art.26), Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale (art.2), Conventiei internationale pentru apararea drepturilor copilului (art.28) etc. El a precizat ca grupul parlamentar al PPCD va informa despre aceasta situatie raportorii pentru Republica Moldova ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
 
Tabara in Anglia pentru copii din sistemul de protectie socialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :132
Wednesday, 19 July 2006
Pentru al treilea an consecutiv, un grup de copii din cadrul sistemului de protectie sociala al Sectorului 2, Bucuresti vor merge in tabara in Anglia, in regiunea Essex, unde vor locui la diverse familii anglo-saxone dornice sa-I primeasca in mijlocul lor si unde vor avea sansa de a cunoaste obiceiurile si modelele de viata engleze.Potrivit Prompt Media, unsprezece copii cu varste intre 8 si 16 ani, care locuiesc in apartamente sociale ale Primariei, la Centrul de plasament „Luminita” si la Centrul „Casa din vis” se vor bucura de aceasta vacanta in Anglia, desfasurata in perioada 22 iulie-4 august. Copii se vor bucura de excursii in zona Essex, inclusiv o calatorie la Londra si vor desfasura zilnic numeroase activitati recreative alaturi de familiile care ii gazduiesc.
 
Greenpeace protesteaza impotriva exploatarii de la Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Wednesday, 19 July 2006
Activistii Greenpeace au blocat marti, 18 iulie, intrarea principala a Ministerului Mediului din Bucuresti.

Membrii ai organizatiei din Romania, Ungaria si Austria au afisat un banner prin care sugerau inchiderea Ministerului Mediului pe motiv de inactivitate.
Potrivit Hot News, motivul acestui protest este refuzul ministrului mediului, Sulfina Barbu, de a nu suspenda procedura ilegala de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Rosia Montana, considerat dezastruos de organizatie.
Protestul s-a incheiat numai in momentul interventiei politiei, participantii declarand ca au fost bruscati in special in momentul in care se aflau in duba jandarmeriei. Dupa legitimare, fiecare dintre cei trei romani participanti la actiune au primit cate 50 de milioane lei vechi amenda.
Pe 13 iulie anul curent, Greenpeace a inmanat o contestatie prin care solicita ministerului sa verifice ingrijorarile transmise si sa suspende procedura EIM. „Nu putem accepta ca Romania desfasoara un proces ilegal de autorizare pentru acest proiect minier cu cianuri”, a declarat Herwig Schuster, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.
Grupul de rezistenta din Rosia Montana, Alburnus Maior, a sprijinit acest protest, deoarece comunitatea Rosia Montana este amenintata sa fie distrusa daca acest proiect va continua.

 

 
Traian Basescu a rechemat in tara mai multi ambasadoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 19 July 2006
Presedintele Traian Basescu a rechemat, marti, de la post pe ambasadorii Romaniei in Elvetia, Cuba, Marea Britanie, Armenia, Bosnia si Hertegovina, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.Au fost astfel rechemati de la posturi ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Confederatia Elvetiana, Ioan Maxim, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Dan Ghibernea, precum si Gheorghe Magheru, fost ambasador extraordinar si plenipotentiar, seful Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei de la Strasbourg. Totodata, Constantin Simirad nu va mai reprezenta Romania in Cuba iar Petre Catrinciuc se va intoarce din Bosnia si Hertegovina, la fel ca si Niculae Iordache, care a fost rechemat din Republica Armenia.
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de acreditare in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Namibia, Republica Zambia si Republica Botswana a lui Valer Gabriel Paul.
 
Romania joaca in Liga Mondiala de poloPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :179
Wednesday, 19 July 2006
Miercuri incepe la Portugalete, in Spania, semifinala Ligii Mondiale la polo, competitie in care Romania a castigat una dintre cele 4 grupe preliminare.
Alaturi de Spania, Croatia, Serbia, Grecia si Germania echipa antrenata de Vlad Hagiu va lupta pentru una din primele 3 pozitii, calificante in marea finala a Ligii Mondiale, ce se va desfasura la Atena, in perioada 2-6 august. In deschiderea competitiei, Romania va intalni Grecia miercuri, 19 iulie, de la ora 17.30. Urmatoarele meciuri ale reprezentativei nationale sunt programate dupa cum urmeaza: joi, 20 iulie – Romania-Serbia, ora 19.00, vineri, 21 iulie – Romnania-Croatia, ora 20.30; sambata, 22 iulie – Romania-Spania, ora 13.30 si duminica, 23 iulie – Romania-Germania, ora 10.30.
In aceeasi perioada, la Los Alamitos, in SUA, se desfasoara cea de-a doua semifinala, de unde se vor alege alte 3 participante la finala Ligii Mondiale. Australia, Franta, China, SUA, Canada si Brazilia sunt celelalte tari care vor incerca sa ajunga la Atena.
 
Medaliatii la olimpiadele internationale de matematica si fizica premiati si in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :86
Wednesday, 19 July 2006
Cei 11 elevi care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele scolare internationale de matematica si fizica au fost premiati in cadrul unui eveniment ce avut loc miercuri, 19 iulie, la Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret din Bucuresti.Manifestarea a fost organizata si sponsorizata de catre Fundatia Life for Life si Medicover, sustinatori  permanenti ai lotului de olimpici la matematica si fizica, ai tinerilor inteligenti din Romania si a valorilor umane. Evenimentul presupune cate un discurs din partea reprezentantilor celor doi sposori, discursuri ale profesorilor coordonatori, premierea loturilor de olimpici si felicitari din partea invitatilor. Potrivit Prompt Media, acest eveniment s-a bucurat si de prezenta unor personalitati din cultura romaneasca precum Andrei  Plesu, Horia Roman Patapievici, profesori coordonatori si factori de decizie din lumea afacerilor.
 
Pe 20 iulie se sarbatoreste Ziua Fortelor Aeriene RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :58
Wednesday, 19 July 2006
Aviatorii militari romani sarbatoresc, pe 20 iulie, prin ceremoniale militare si religioase, simpozioane si concursuri sportive, in toate unitatile militare, Ziua Fortelor Aeriene Romane.Incepand cu ora 9.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Bucuresti va avea loc un ceremonial militar si religios la care vor participa seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, alti reprezentanti ai M.Ap.N., ai asociatiilor de veterani de razboi, cadrelor militare in rezerva si in retragere precum si ai autoritatilor locale.
De asemenea, momentul va fi sarbatorit si la Monumentul Aurel Vlaicu din Banesti, judetul Prahova, printr-un ceremonial de depuneri de coroane si prin evolutii acrobatice ale pilotilor si parasutistilor sportivi de la Aeroclubul Strejnic.
 
“Dragonii transilvani” pleaca din nou in IrakPDF Print E-mail
Dej, Romania/Romanian Global News
Accesari :94
Wednesday, 19 July 2006
Miercuri, 19 iulie, incepand cu orele 11.00, in cazarma Batalionului 811 Infanterie din Dej va avea loc ceremonialul prilejuit de plecarea in misiune a militarilor care vor participa, in cadrul Fortei Multinationale, la efortul de stabilizare si reconstructie a Irakului.La festivitate vor participa atat personalitati militare si civile din Ministerul Apararii Nationale, cat alte oficialitati locale, transmite Prompt Media.
‘’Dragonii Transilvani’’ au o bogata experienta profesionala, dobandita in exercitii si misiuni internationale (Kosovo-2002 si Irak-2003), fiind primul batalion romanesc care a participat la operatiunea ANTICA BABILONIA, in Irak. De asemenea, Batalionul 811 Infanterie este prima unitate romaneasca care, in anul 2005, a fost evaluata si certificata pentru a participa la misiuni in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Militarii din Dej ii inlocuiesc in teatrul de operatii irakian pe camarazii lor din Batalionul 280 Infanterie de la Focsani, care participa la misiune din luna ianuarie 2006.
 
O delegatie MApN se afla in vizita in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :68
Wednesday, 19 July 2006
O delegatie militara condusa de secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente din cadrul Ministerului Apararii Nationale, inginer Ioan Ion, efectueaza o vizita in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in perioada 16 – 19 iulie.Vizita are loc la invitatia sefului Organizatiei Servicii Export pentru Aparare din Ministerul Apararii, Alan Garwood.  Din delegatia oficiala face parte si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, transmite agentia Amos News. Din programul vizitei fac parte o serie de activitati destinate identificarii unor posibile solutii de cooperare in domeniul armamentelor, precum si vizitarea Salonului International Aeronautic Farnborough, prilej de informare reciproca in domeniul tehnico-militar intre participantii la eveniment si de gasire a noi oportunitati de colaborare.
 
Universitate de Vara Francofona, la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :71
Wednesday, 19 July 2006
La Brasov va avea loc Prima Universitate de Vara Francofona, cu tema „Europa in lume la orizontul lui 2015”.Manifestarile vor avea loc in perioada 23 si 30 iulie.
Universitatea de Vara Francofona va reuni peste 350 de tineri francofoni care provin din peste 50 de tari de pe cinci continente. Aceste zile vor fi animate prin sedinte plenare, ateliere consacrate unor teme generale si prin momente de destindere cum ar concertele, piesele de teatru, iar programul va include chiar si o seara dedicata prezentarii fiecarei tari prin intermediul unui film de scurt metraj.
 
Asociatia Hyde Park critica proiectul de lege al MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :631
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Printr-o scrisoare facuta publica, Asociatia Hyde Park critica proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni.

MAE a organizat marti, 18 iulie, o dezbatere privind acest proiect. Romanian Global News prezinta integral textul scrisorii Asociatiei Hyde Park.

Acest proiect de lege (Legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, publicata pe situl MAE) ni se pare unul revoltator si scandalos prin prevederile sale lipsite de concretete si care nu spun nimic practic, nou. Legea care urmeaza sa fie adoptata va fi pentru noi cel putin inutila, sau chiar contraproductiva.
Astazi exista un cadru legal mult mai generos si mai concret in Romania, Republica Moldova si la nivel de Consiliu al Europei, Organizatie a Natiunilor Unite (din care fac parte ambele state romanesti) si legislatia Uniunii Europene, spre care tindem cu totii, dar ale caror norme inca nu se subordoneaza juridic nici Bucurestiul, nici Chisinaul.
Cu toate acestea, drepturile noastre culturale, civile si politice, dar si ale altor etnici romani sau mostenitori de cetatenie romana din afara Romaniei sunt incalcate frecvent si flagrant de toate statele vizate, inclusiv tara-mama. Ca ex., cetatenii romani care n-au renuntat niciodata la cetatenia romana - cazul basarabenilor si a bucovinenilor - sunt nevoiti sa treaca prin proceduri prohibitive si umilitoare pentru a redobandi sau a re-redobandi cetatenia romaneasca. Acestia sunt pusi in situatia de a astepta 3-4 ani ca sa poata depune dosarele si 65-70 de ani necesari pentru solutionarea cererilor. In consecinta, lipsa unei decizii politice la cel mai inalt nivel pentru a determina o solutionare justa si fara tergiversare a acestei probleme perpetueaza sirul de incalcari ale drepturilor omului in Romania.
Avem impresia ca prin acest proiect guvernul roman incearca sa se eschiveze de la responsabilitatea pe care o are fata de romanii din lumea intreaga, trecand cu vederea problemele existente, musamalizand obstacolele de natura birocratica, divergentele de ordin politic care apar in calea exercitarii unor drepturi fundamentale prevazute prin atatea legi interne si internationale.
Nu vedem necesitatea aparitiei unui act normativ nou care sa declare ca si noi suntem fiinte umane si avem drepturi, daca acest document nu prevede modalitati concrete de exercitare a dreptului, penalizari pentru cei care il incalca, o vointa hotarata a conducerii Romaniei de a eradica coruptia si birocratia din institutiile publice, care marcheaza negativ relatia intre statul roman si subiectii legii discutate.
Acest act nici macar nu admite ca romanii ar putea fi majoritari si la ei acasa pe vaste teritorii din preajma Romaniei si ca ei multi au cetatenie romana sau ar putea sa ceara recunoasterea ei. Noi toti suntem pusi in oala minoritarilor care pot sa fie doar tolerati si acceptati in muzee, de parca acest drept ne lipsea pana acum.
Cum se explica juridic dorinta statului laic Romania de a finanta din bani publici lacase de cult peste hotarele tarii in alte state separate de biserica? Contribuabilii din Romania au fost intrebati ce fel de biserici, pentru cine, cum vor fi construite sau renovate?
Ni se spune ca vom avea dreptul sa invatam in Romania, dar si strainii din orice tara a lumii au acest drept, si acum unii basarabeni trebuie sa achite contracte si taxe de legalizare egale cu ceilalti straini. Aceasta lege nu va schimba cu nimic situatia, doar o va legaliza. Nu se spune nimic despre burse al caror cuantum a fost stabilit acum 10-15 ani si au ramas neschimbate, nimic despre dreptul de a lucra in Romania pe durata studiilor sau dupa.
Cumva trebuie sa multumim guvernului Romaniei pentru dreptul de a face parte din Forumul Comunitatilor Romanesti de Pretutindeni, format pe principii nedemocratice si netransparente, care nu va fi reprezentativ si nu va avea nici o putere de decizie, sau pentru o noua Zi a Romanilor de Pretutindeni (deja pe 10 mai, nu pe 30 noiembrie), sau trebuie sa fim fericiti pentru conditiile pe care trebuie sa le indeplinim conform art. 6 ca sa beneficiem de aceste drepturi generoase?
N-ajungeau umilintele si cheltuielile pe care trebuie sa le suportam acum ca sa ne fie recunoscut dreptul de a fi egali cu toti romanii pentru ca n-am renuntat de buna voie la cetatenia romaneasca, ci ne-a fost luata cu forta si cu tradarea complice a unui guvern roman?!

Ghenadie Brega,

Presedinte al Asociatiei Hyde Park

 
Proiect MAE-PSD pentru diasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :185
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Initiativa legislativa a MAE privind sprijinul acordat romanilor care traiesc in afara granitelor nemultumeste Palatul Cotroceni, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu prezentand ieri, cu ocazia dezbaterii publice a proiectului, unele obiectii referitoare la rolul atribuit sefului statului in relatia cu diaspora.

Subliniind ca "in afara granitelor se vorbeste mai cu seama despre o anumita persoana", reprezentatul Administratiei Prezidentiale la discutiile pe marginea proiectului Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni a apreciat ca "nu este normal ca omul cu cea mai mare legitimitate din Romania, singurul ales prin vot uninominal de catre romanii care traiesc in afara tarii, sa nu participe in nici un fel la gestionarea relatiei cu acestia". Presedintele Romaniei ar trebui sa beneficieze de o "autoritate minima" in atribuirea proiectelor de sprijin pentru romanii din diaspora, a adaugat Saftoiu. "Daca lucrurile raman si de aceasta data fara o finalitate concreta, de acest lucru nu va fi acuzat Guvernul, ci presedintele", a mai precizat consilierul lui Basescu, adaugand ca, in cazul in care proiectul nu se va dovedi unul simplu, consecvent si usor de implementat, discutiile nu vor fi depasit "stadiul de gimnastica".

PSD propune desfiintarea MAE

Mai putin convins de jocul anti-prezidential al MAE, vicepresedintele PSD, Titus Corlatean, a propus ieri desfiintarea institutiei si trecerea ei sub tutela Cotrocenilor. "Ministerul Afacerilor Externe este o institutie care si-a pierdut total personalitatea, transformandu-se intr-un simplu executant pentru initiativele prezidentiale, motiv pentru care cerem, ca in cadrul procesului de restructurare guvernamentala sa se transforme ca departament la Palatul Cotroceni", a declarat Corlatean, citat de Mediafax. Prezent la dezbaterea MAE, secretarul Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor a pledat pentru adoptarea, in toamna, preferabil in unanimitate, a proiectului de lege privind relatia cu romanii de pretutindeni, apreciat drept "bun, insa nu integral". "Legea este foarte importanta si este necesar ca ea sa fie adoptata inainte de integrarea in Uniunea Europeana", a precizat vicepresedintele PSD, sustinand ca "dupa depasirea acestui moment va fi mult mai greu de adoptat". Proiectul supus ieri dezbaterii publice este o "preluare fidela a unei importante parti a textului de lege al PSD care a trecut toate procedurile necesare pe plan european, insa contine si unele elemente distincte, care schimba sensul legii initiale indeosebi in ceea ce priveste partea de organizare institutionala", a mai spus Corlatean, apreciind ca varianta MAE a legii romanilor de pretutindeni tinde sa acorde presedintelui "un vehicul electoral extrem de important", potrivit Mediafax.
 
Proiectul, din perspectiva romanilor de pretutindeni

Proiectul legislativ prezentat, ieri de MAE nu a dus lipsa de obiectii din partea participantilor la dezbatere, deputatul moldovean Vlad Cubreacov remarcand, pentru inceput, intarzierea cu care intervine acesta. Daca proiectul a obtinut, in 2004, avizul de euroconformitate al Comisiei de la Venetia in doar 23 de zile, "de atunci si pana acum au trecut 25 de luni", fara ca textul sa ajunga in atentia Parlamentului, a precizat Cubreacov, pronuntandu-se in favoarea adoptarii acestuia pana la sfarsitul anului. Apartenenta persoanelor la identitatea culturala romana, mai precis la "filonul cultural romanesc", nu a scapat nici ea necomentata, deputatul de la Chisinau apreciind ca recurgerea, in proiectul MAE, la astfel de notiuni, de altfel nemaiintalnite in nici o alta legislatie, "impinge pe un teren foarte periculos". Criticile deputatului de peste Prut pe marginea proiectului MAE au fost prezentate, pe larg, in cadrul articolului "MAE desfiintat de romanii din jurul granitelor", publicat in editia din 12 iunie a ZIUA, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu neapreciind, la acel moment, demersul, pe motiv ca obiectiile ar fi trebuit sa ii parvina inainte de a fi preluate de presa. Insa acestea ajunsesera deja la MAE, fara ca ministrul sa stie. Punctele de vedere in cauza au trecut, insa, neobservate la MAE, ministrul Ungureanu preferand, ieri sa sublinieze faptul ca legea privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni este prima de acest fel supusa dezbaterii publice dupa revolutie. Initiativa nu se afla, insa, la prima incercare, sprijinul acordat romanilor de pretutindeni constituind o preocupare mai veche a scenei politice post-decembriste si chiar a PNL, partidul din care face parte Ungureanu. Senatorul liberal Teodor Melescanu are un astfel de proiect inca din 2004, insa se pare ca prefera sa il tina departe de ochii lumii, iar MAE sa scoata pe piata un produs marca PSD.
(Preluare Ziua)

 
Expertii internationali cred ca regimul de la Tiraspol este unul de ocupatiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :139
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Expertii internationali considera, in urma dezbaterilor si a conferintei "Dezmortirea unui conflict inghetat: aspecte juridice ale crizei separatiste din Moldova", ca Tiraspolul a insituit un regim de ocupatie in raioanele de est ale Basarabiei.

De facto, regimul de la Tiraspol poate controla resursele economice din teritoriu; de jure, insa, proprietarul legitim este Basarabia, se arata in concluziile raportului Baroului de Avocati al Statului New York, prezentat miercuri, 19 iulie, la Chisinau, transmite agentia Moldpres. Mark Meyer, presedintele Comitetului pentru Afaceri Europene in cadrul Baroului de Avocati al Statului New York, a relevat in raportul sau ca orice activitati economice intreprinse in comun cu separatistii se fac pe responsabilitatea secesionistilor si nu exista garantia ca astfel de activitati vor fi sanctionate dupa rezolvarea finala a conflictului separatist. "Prin urmare, programul de privatizare al autoproclamatei republici nistreane nu poate oferi investitorilor increderea ca aceste tranzactii vor fi recunoscute daca r.m.n. va fi reintegrata Republicii Moldova", a comunicat Meyer.
Raportorul a mai declarat ca atentatele de secesiune ale autoproclamatei republici nisterne sint probleme interne, care urmeaza a fi rezolvate de Republica Moldova. "In baza normelor internationale, nu exista dreptul la secesiune, dar acesta poate fi acceptat in cazul in care un popor este asuprit si nu exista alte optiuni pentru protectia drepturilor omului. r.m.n. nu a demonstrat ca ar avea dreptul la autodeterminare externa sau secesiune", a conchis Meyer.
In consecinta, raportul reitereaza teza potrivit careia "activitatile Rusiei in contextul situatiei din Transnistria, in particular interventiile Armatei a 14-a in favoarea separatistilor, asistenta militara continua pentru Tiraspol, suportul economic si negocierea efectiva din numele separatistilor cu utilizarea preturilor la resurse energetice si a altor parghii contra Moldovei conduce la acuzatii credibile de responsabilitate statala a Rusiei pentru continuarea crizei separatiste".
Expertii recomanda, "in lumina experientei cu Rusia", monitorizarea participarii Ucrainei in conflict, relateaza agentia Basa-press.
Raportul este constituit din cinci parti. In partea I este trecuta in revista istoria conflictului din Transnistria, urmata de situatia actuala din regiune, analiza statutului asa-numitei "Republici Moldovenesti Nistrene" conform dreptului international, o analiza a proprietatilor si evaluarea obligatiilor legale ale partilor terte, care devin implicate in conflicte secesioniste.
Documentul a fost constituit in baza studiului efectuat la sfarsitul lunii mai 2005 de catre experti ai Asociati ei Avocatilor orasului New York ("Baroul NY"), prin intermediul Comitetului sau special pentru Afaceri Europene. Diferite parti cointeresate, inclusiv guvernele Moldovei, Rusiei, Romaniei, Ucrainei si Statelor Unite, precum si conducerea Transnistriei, au asistat Misiunea prin autorizarea convorbirilor cu reprezentanti guvernamentali, responsabili de politici si experti.

 

 
Cetatenii Basarabiei, bombardati in IsraelPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :135
Wednesday, 19 July 2006
Agentia France-Presse a relatat marti, 18 iulie, despre situatia localitatilor evreiesti din zona de nord a Israelului, zona de risc din cauza bombardamentelor care se produc in permanenta.Oamenii din aceasta parte a tarii s-au refugiat in adaposturi, parasind apartamentele. In aceste subsoluri se vorbeste mai mult ruseste, spun jurnalistii,facand referinta la faptul ca acolo locuiesc multi imigranti din fostele state sovietice. A fost prezentata si opinia unor emigranti din Moldova, aflati acum in aceasta zona de razboi. „Chiar aici, in subsol, viata noastra e mai buna decat in Moldova. Chiar daca aici e razboi acum,” a declarat o femeie de 27 de ani, aflata in adapost cu un fiu de 4 ani si mama sa in varsta.
Marti, un avion IL-62 a Ministerului rus pentru situatii exceptionale a repatriat cetatenii rusi din zona de razboi. Printre cei 75 de oameni salvatide atacurile armate din fasia Gaza s-au numarat mai multe femei din Moldova si Ucraina, unele dintre ele – cu copii, comunica agentia rus Itar-Tass, citata de Stirea de Garda.
Tot ieri, tot cu ajutorul Federaiei Ruse, cetateanca Moldovei Tatiana Bseico, impreuna cu doi copii ai sai a fost readusa acasa cu ajutorul autoritatilor din Federatia Rusa.
Ministerul de Externe al R.Moldova a declarat in repetate randuri ca nici un cetatean moldovean nu a avut de suferit de pe urma bombardamentelor din aceasta zona, chiar daca cateva sute de cetateni ai Moldovei se afla in prezent in Liban. Au fost facute publice numerele de telefon la care pot apela cetatenii care au nevoie de ajutor si informatii.
Ambasada RM in Turcia: (+90312) 446 55 27, Ambasada RM in Israel: (+9723) 523 10 00, consulul onorific al RM in Liban, Ali Nassar: +961 3382233 si angajatul consulatului, Sergiu Zaet: +9613802781.
 
Rusia se pregateste sa recunoasca TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :143
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Federatia Rusa ar putea sustine legitimitatea referendumului pentru proclamarea independentei Transnistriei, programat pentru 17 septembrie curent.Responsabili de la Kremlin au declarat, sub protectia anonimatului, pentru ziarul rusesc „Komersant”, ca presedintele Vladimir Putin ar putea aproba un plan care i-a fost prezentat deja de catre Consiliul Suprem de Securitate si care prevede alocarea a 40 milioane de dolari pentru organizarea referendumului si a altor 20 milioane de dolari pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale in republica separatista, informeaza Deutsche Welle.
Presedintele Comisiei pentru relatii externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, un oaspete frecvent a liderului transnistrean Igor Smirnov, a declarat ieri, la Moscova, ca „legitimitatea referendumului care se va desfasura la toamna in Transnistria nu va putea fi contestata in cazul in care se va desfasura transparent si democratic”. El a adaugat ca “in acest caz vointa populatiei din Transnistria trebuie sa devina un factor de importanta majora in reglementarea conflictului dintre Chisinau si Tiraspol. "Desfasurarea unui referendum in Transnistria sub o monitorizare internationala cat mai larga poate fi numai salutata", a subliniat Kosaciov, precizand ca observatorii rusi vor monitoriza procesele electorale din Transnistria indiferent daca aceasta place sau nu Chisinaului sau Occidentului. „Conteaza doar invitatia din partea autoritatilor de la Tiraspol”, a precizat oficialul rus. Pe de alta parte, presedintele moldovean Vladimir Voronin, SUA, UE, OSCE si presedintele ucrainean Viktor Iuscenko au declarat ca referendumul din Transnistria nu va avea nici o legitimitate, dat fiind faptul ca urmeaza a fi organizat de un regim clandestin intr-o zona ocupata militar de armata ruseasca. Prin urmare, in Transnistria lipsesc conditiile elementare pentru un exercitiu electoral cat de cat democratic. Exista, insa, un detaliu care nu trebuie ignorat si pe care presa de la Chisinau il dezbate aprins in aceste zile: Ce se va intampla totusi daca Rusia va recunoaste rezultatele referendumului si, nemijlocit, independenta Transnistriei? Deocmdata este clar doar ce s-ar intampla in acest caz cu Transnistria... Declaratiile indraznete din ultimele zile venite dinspre Moscova par sa fie un preludiu al anexarii oficiale a regiunii rebele la Rusia. Curajul Moscovei creste pe fundalul unei subreziri treptate a pozitiilor occidentale in zona, ca urmare a consolidarii economice a Rusiei si a posibilei revanse a pro-rusului Viktor Ianukovici in Ucraina. SUA, incet-incet, pierd capacitatea de a struni ambitiile imperiale renascute ale Moscovei, cel putin in ceea ce priveste Republica Moldova, iar declaratiile presedintelui Voronin nu mai sunt la fel de vehemente fata de Rusia.
Kremlinul considera acum Tiraspolul ca pe un fel de Stalingrad din cel de-al doilea razboi mondial, unde rusii au reusit, precum se stie, dupa un nesfarsit lant de infrangeri si pierderi teritoriale, sa opreasca ofensiva inamicului. Presedintele rus, Vladimir Putin pare sa fie acum mai hotarat ca niciodata sa stavileasca la Nistru expansiunea euroatlantica spre Est. Se vede cu ochiul liber ca nu mai are de gand sa se retraga. Mai rau, parghiile care l-ar putea soma sa faca asta sunt, in opinia analistilor politici de la Chisinau, extrem de slabe. intrebarea care se pune este daca autoritatile de la Chisinau si aliatii lor din afara sunt pregatiti de un asemenea deznodamant. Ce se va intampla cu Basarabia in cazul in care Transnistria va fi alipita deschis la Rusia. Ori, intrebarile la care ar urma sa raspunda locuitorii din Transnistria sunt deja cunoscute: “Pledati pentru realipirea Transnistriei la Republica Moldova?” sau (doi) “Doriti ca Transnistria sa adere la Federatia Rusa?”. in conditiile unei dictaturi impuse cu forta armelor de mai bine de un deceniu, regimul de la Tiraspol nici nu va avea nevoie sa falsifice rezultatele unui stfel de plebiscit.
 
Acces la credite pentru imigrantii romani din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :179
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Un "pachet de investitii" pentru imigrantii din Italia, mai ales pentru cei proveniti din tarile mediteraneene, care ofera in primul rand un acces mai mare la credite - aceasta a fost propunerea presedintelui Camerei de Comert din Milano, Carlo Sangalli(foto)."Tema imigratiei va fi transformata intr-o resursa: cred ca a sosit momentul sa ne gandim la instrumente care sa permita imtreprinzatorilor extracomunitari sa se intoarca in tarile de origine, exportand formatul intreprinderilor mici si mijlocii, pentru a contribui la dezvoltarea din interior a economiilor mediteraneene" a mai spus Sangalli. El a mai adaugat, totodata, ca acest instrument ar putea sa activeze un cerc in care Italia sa poata forma intreprinzatori si sa poata primi, in afara de muncitori, si tineri licentiati.
 
Imigrantii aduc anual 224 milioane de euro regiunii NavarraPDF Print E-mail
Navarra, Spania/Romanian Global News
Accesari :178
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Pentru ca media de varsta a imigrantilor care s-au stabilit in ultimii ani in regiunea Navarra este in jurul varstei de 35 de ani, forta de munca pe care acestia o reprezinta este extrem de importanta pentru economia regiunii.Numai in ultima perioada, specialistii au constatat o crestere substantiala a veniturilor si asta pentru ca imigrantii aduc anul cel putin 224 milioane de euro in “casieria” regiunii Navarra. Comunitatea autonoma cuprinde un numar de aproximativ 56.000 de straini inregistrati cu acte in regula, adica 10% din numarul celor care lucreaza in acest domeniu in Spania, afirma Miguel Sanz(foto) la inaugurarea celui de-al zecelea Congres de Populatie spaniola, care a avut loc la Universitatea din Navarra, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Comunitatea autonoma numara in prezent aproximativ 56.000 de imigranti cu acte in regula, ceea ce reprezinta 10% din populatie. Aceasta a fost afirmatia facuta saptamana trecuta de presedintele Guvernului navarez, Miguel Sanz Sesma, la inaugurarea celei de-a zecea editiia a Congresului Populatiei Spaniole, congres desfasurat pe parcursul a doua zile in cadrul amfiteatrului Stiitelor Sociale de la Universitatea din Navarra.
Aceste date reflecta o crestere evidenta a populatiei straine in Comunitatea autonoma , care la finalul anului trecut abia ajungea la cifra de 50.000 de persoane. In acest sens, Sanz a asigurat pe cei prezenti ca veniturile regiunii au crescut in acest an cu peste 224 milioane de euro gratie imigrantilor.
O suma de bani pe care, in afara platii utilitatilor si trimiterii de bani catre familiile lor din tarile de unde acestia provin, acesti imigranti o “dedica in proportie de 60% cheltuielilor obisnuite”. Sanz a mai oferit si alte date privind PIB-ul si a spus ca 2,5% din PIB indica castigurile din serviciile imigrantilor”.
Aceasta noua situatie, dupa cum a remarcat presedintele guvernului, a obligat patronii sa se adapteze noilor strategii de angajare, “unei noi realitati sociale”.
Stabilirea populatiei straine in regiunea Navarra nu doar ca a sporit castigurile financiare ale regiunii, dar a marit si numarul populatiei tinere din zona. Astfel, in ultimii ani se observa o intinerire a populatiei in diferite comunitati autonome, printre care si Navarra, conform datelor exprimate de profesorul de Geografie Umana de la Universitatea “La Laguna”, Vicente Manuel Zapata. “Intrarea noilor rezidenti, dintre care majoritatea au in medie 35 de ani, a intinerit in 7 puncte populatia activa”, a afirmat Sanz care a mai facut urmatoarea precizare: “copii nascuti de mame straine, 800 dupa ultimele date inregistrate de Guvernul de Navarra, reprezinta 13% dintre copii nascuti in regiune”, anunta noticiasdenavarra.es.
 
Doi copii romani salvati dintr-un incendiu la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :80
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Doi copii de nationalitate romana au fost salvati luni, 17 iulie, dintr-un incendiu izbucnit intr-o casa de pe strada Monte Aya din Madrid.Potrivit informatiilor furnizate de serviciul de urgente, incendiul a izbuncit la ora 10.30 din motive neprecizate, punand in pericol viata unei femei si a celor trei copii ai sai, aflati in cladire.
Fumul si flacarile de la etajul afectat de incemdiu a afectat direct si etajul superior, unde se aflau doi copii romani, cu varste de  5 resprectiv 7 ani, lasati nesupravegheati. Fratele mai mare a fost cel care l-a salvat pe fratiorul sau, scotandu-l in brate din camera in care se aflau, iar apoi in sprijinul sau a venit si un vecin ai apoi echipele de interventie. Cei doi copii romani nu au fost raniti grav, dar li s-au dat ajutoarele necesare in cazul intoxicarii cu fum.
 
Romanii care lucreaza in Grecia beneficiaza de pensie in RomaniaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :109
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Romanii care lucreaza in strainatate pot beneficia de prestatiile acordate de sistemul public de pensii daca incheie contracte de asigurare cu autoritatea competenta din Romania si platesc contributiile corespunzatoare stabilite pe baza declaratiilor privind veniturile lunare realizate in strainatate, potrivit art.13 din Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.Contractul de asigurare sociala se incheie conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aceasta fiind necesare o copie xerox dupa cartea/buletinul de identitate, cartea de munca in original, contractul de asigurare sociala (Anexa 3 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare) in doua exemplare (formularul poate fi descarcat de pe site-ul: www.e-guvernare.ro ) si un dosar plic, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Dosarul se depune la sediul Casei Teritoriale de Pensii din raza de domiciliu a solicitantului. Contractul de asigurare se incheie incepand cu data prezentarii solicitantului la Casa Teritoriala de Pensii competenta. Incheierea contractelor retroactiv nu este posibila. Venitul minim asigurat obligatoriu este de L din salariul mediu brut pe economie stabilit pentru anul in curs, iar venitul maxim asigurat posibil este de cinci ori salariul mediu brut pe economie. Plata contributiei la asigurari sociale se face lunar de catre asigurat, pe baza cursului aferent. Neplata contributiei la termenul mentionat genereaza majorari calculate (potrivit reglementarilor privind executarea creantelor bugetare) pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii sumei datorate inclusiv. Plata contributiei la asigurarile sociale se poate face si anticipat, pentru o perioada de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata, dar sa nu depaseasca data de 31 decembrie a anului in curs.
Modificarea oricarei prevederi din contractul initial se poate face numai cu acordul scris al ambelor parti prin act aditional.
Contractul de asigurare poate fi reziliat la initiativa oricareia dintre parti, conform clauzelor prevazute in contract. In cazul rezilierii contractului de asigurare, contributiile la asigurarile sociale nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifica la stabilirea drepturilor de pensie.
 
Andrei Anghel a obtinut din nou aurul la fizicaPDF Print E-mail
Singapore, Republica Singapore/Romanian Global News
Accesari :73
Wednesday, 19 July 2006
Lotul roman olimpic de fizica a participat, in perioada 8-17 iulie, la a XXXVII-a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica, desfasurata in Singapore si a obtinut cinci medalii - una de aur, doua de argint si doua de bronz.Andrei Anghel, absolvent al clasei a XII-a la Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti, a repetat performanta de anul trecut si a cucerit din nou medalia de aur. Egalarea rezultatului de la editia anterioara (medalie de argint) a reusit-o si Bogdan Stoica de la Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti. A doua medalie de argint pentru Romania a fost adusa de Alexandru Turcu, elev la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Capitala. Medaliile de bronz au intrat in posesia lui Bogdan Alexandru Georgescu (clasa a XI-a la Colegiul National „Mihai Viteazul” Bucuresti) si Gabriel Ion Mihailescu (clasa a XII-a la  Colegiul National „Petru Rares” Piatra Neamt), transmite Prompt Media.
La editia din acest an au participat peste 393 de concurenti din 93 de tari.
 
Presedintele Parlamentului Basarabiei vrea retragerea trupelor rusesti din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :103
Wednesday, 19 July 2006
{mosimage}Purtatorul de cuvant al Parlamentului Basarabiei, Marian Lupu(foto), considera ca democratizarea Transnistriei este imposibila fara retragerea trupelor ruse din regiune.„Trebuie sa constatam ca realizarea unor procese democratice reale in regiunea transnistreana este imposibila fara retragerea de acolo a trupelor ruse in conformitate cu angajamentele, asumate de Federatia rusa la summitul OSCE de la Istanbul in anul 1999”, a declarat marti Marian Lupu, in cadrul conferintei de la Chisinau axata pe solutionarea conflictului transnistrean. El a mai specificat ca pentru democratizare este necesara “demilitarizarea totala a formatiunilor militare din regiune”, transmite Promp Media.
Referindu-se la reglementarea transnistreana in ansamblu, Lupu a calificat-o drept conditia principala a integrarii europene a Moldovei, precum si drept "obligatie morala a autoritatilor fata de cetateni". “Reglementarea trebuie sa serveasca drept exemplu de constientizare a necesitatii reintegrarii tarii si edificarii societatii democratice”. Lupu a indemnat, de asemenea, societatea civila din Moldova sa se implice activ in procesul de unificare a tarii.
 
Basarabenii castiga sase medalii la Olimpiada Internationala de matematicaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :81
Wednesday, 19 July 2006
Elevii basarabeni care au participat la Olimpiada Internationala de matematica din Slovenia, s-au intors acasa cu 6 medalii, din care 2 de aur, 1 de argint si 3 de bronz.
Olimpiada s-a desfasurat la Ljubljana, in perioada 12 – 13 iulie. In urma rezultatelor obtinute, echipa nationala a Basarabiei ocupa locul 9 in lume. Cinci din cei sase elevi participanti sunt de la Liceul moldo-turc, iar unul este de la Liceul Prometeu. Cei doi elevi care au obtinut aurul sunt Ivan Borsenco si Iurie Boreico, medalia de argint a fost obtinuta de Alexandru Zamorzaev-Orleanskii, iar medalii de bronz au cistigat Vitalie Patrinica, Liubomir Chiriac si Andrei Frimu.
Editia trecuta a Olimpiadei Internationale de matematica a avut loc in Mexic, de unde elevii basarabeni s-au intors cu o medalie de aur, 2 de argint si 2 de bronz.
 
Echipa de fotbal a comunitatii romanesti din British Columbia, pe primul locPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :157
Wednesday, 19 July 2006
Duminica, 16 iulie, echipa de fotbal a comunitatii romanesti din Canada a castigat meciul disputat cu cei de la Vansal.
Desi ‘’Tigri’’ de la Vansal au facut declaratii razboinice inainte de meci, scorul a fost linistitor pentru romani, 3-0, care astfel isi mentin pozitia de lideri in campionatul de fotbal al comunitatilor din Canada. Golurile au fost marcate de Cimbrea si Furtuna, care a reusit o dubla. Dupa cum arata si clasamentul, si avand in vedere ca mai sunt doar patru meciuri de disputat, ‘’Romania’’, echipa romanilor stabiliti in Canada, are toate sansele de a castiga acest campionat.
 
S-a constituit Grupul de Prietenie si Sprijin pentru Romania in WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :184
Wednesday, 19 July 2006

Pe 12 iulie a fost lansata in Camera Reprezentantilor a Congresului SUA scrisoarea de constituire a Grupul de Prietenie si Sprijin pentru Romania (“Congressional Romania Caucus”), cu sprijinul co-presedintilor initiali ai acestui grup Curt Weldon si Solomon Ortiz.

 

Potrivit portalului Ambasadei Romaniei la Washington, inca de la lansare, Grupul de Prietenie are un numar important de membri si sustinatori, iar obiectivele avute in vedere pentru activitatea Caucusului vizeaza in primul rand cresterea vizibilitatii Romaniei in randul Congresului SUA, consolidarea relatiei strategice cu SUA, continuarea asistentei militare americane, plasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei, promovarea investitiilor americane in tara noastra pe fondul cresterii oportunitatilor de afaceri si a triplarii volumului comertului bilateral in ultimii trei ani.
De asemenea, unul dintre obiectivele principale vizeaza promovarea campaniei de includere a Romaniei in programul Visa Waiver un proces care implica din partea Romaniei atat o perioada de pregatire pentru indeplinirea conditiilor necesare, cat si o perioada de promovare activa, cu sprijinul comunitatii romanesti, pe langa Congresul SUA, institutia cu capacitate decizionala in acest sens. Prin Programul US Waiver Visa le este permis anumitor cetateni ai tarilor incluse in acest program de a calatori in SUA, in scopuri turistice sau de afaceri, pe o perioada de 90 de zile, fara a necesita obtinerea unei vize.
Romania a mai beneficiat de existenta unui Caucus in Camera Reprezentantilor in contextul campaniei pentru NATO.
 
S-au incheiat deja programarile pentru obtinerea declaratiile de valoarePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :89
Wednesday, 19 July 2006
Dupa ce marti, 18 iulie, la ora 10.30, Consulatul italian de la Bucuresti a redeschis programarile on-line in vederea obtinerii declaratiilor de valoare, ultimul mesaj postat chiar in aceasta zi pe pagina de web a Consulatului informa ca nu mai exista nici un loc liber pentru programari.Totodata, consulatul anunta ca programarile vor fi reluate in data de 25 august, la ora 10.30, oral locala a Bucurestiului. 
Reamintim ca declaratia de valoare este un document prin care cetatenii romani care detin acte de studii in Romania pe care intentioneaza sa le legalizeze in Italia, pot declara valoarea locala a actului de studiu si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii. Actele de studii obtinute in Romania si legalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in alte tari membre Haga, insa, pentru Italia este necesara o procedura suplimentara, care se poate face doar prin intermediul Cancelariei Consulare a Ambasadei Italiei din Bucuresti, iar aceasta este obtinerea declaratiilor de valoare. Durata necesara eliberarii unei declaratii de valoare este de 8 zile de la data prezentarii documentatiei la Cancelaria Consulara. Documentele se depun in fiecare zi de luni (cu exceptia zilelor de sarbatoare) la ora 10:00 si se elibereaza in ziua de marti a saptamanii urmatoare la orele 12.00. Taxa eliberarii unei Declaratii de Valoare este actualmente de 1.180.000 lei (30,99 euro).
 
Si romanii vor participa la cea de a II-a editie a “RoverWay 2006”PDF Print E-mail
Florenta, Italia/Romanian Global News
Accesari :66
Wednesday, 19 July 2006
Cea de a II-a editie a evenimentului european “RoverWay 2006” se va desfasura in perioada 6 – 14 august in Florenta, Italia.Evenimentul se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 22 de ani si va aduna aproximativ 5000 de cercetasi din toate colturile Europei. In cadrul editiei din acest an Romania va fi reprezentata de 22 de cercetasi din Oradea si din Cluj-Napoca. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.roverway.it.
 
Romanii din Toronto sunt sfatuiti pentru obtinerea unei slujbe PDF Print E-mail
  Toronto, Canada / Romanian Global News  
Accesari :165
Wednesday, 19 July 2006
Alianta Romanilor Canadieni va organiza un seminar cu tema ‘’cum trebuie sa arate un CV’’, pe 20 iulie, incepand cu ora 18.00, la Fairview Library, Toronto. Seminarul va fi sustinut de Larry Brnjac de la Essex Partners. Scopul seminarului este de a-i orienta pe noii veniti, dar se va face referire si la o tematica mai vasta, cea a job-urilor, cum sa obtii un job, cum trebuie sa arate un CV, munca in echipa si altele.
 
Ultimele trei reprezentantii pentru "Turandot" la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :50
Wednesday, 19 July 2006

Ultimele zile in care publicul romanesc, dar nu numai, de la Londra, va putea vedea la Covent Garden un "Turandot" pus in scena de regizorul roman Andrei Serban sunt 20, 21 si 22 iulie.

 

Spectacolul pus in scena de celebrul regizor roman are reprezentatii la Covent Garden incepand din data de 7 iulie si va mai putea fi vazut pana in data de 22 iulie, de la ora 19.30, iar in ultima zi de la ora 13.00.
Productia clasica a lui Serban este o pagina glorioasa de culoare si actiune combinand elemente de teatru ritual si simbolism pentru a portretiza o lume de fantezie orientala, informeaza Centrul Cultural Roman din New York.
 
Paula Popa la un nou concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :66
Wednesday, 19 July 2006
Celebra harpista romanca Paula Popa va sustine la finele lunii iulie, la Londra, un nou concert de muzica clasica.
Concertul este programat sa se desfasoare vineri, 28 iulie, de la ora 13.10, la St James Piccadilly, din Londra. Programul va contine lucrari de Mozart, Rossini si Lieberman, iar Paula Popa va fi acompaniata la flaut de Helen Burton.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions