Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
S-a stins din viata inca un mare roman – Raoul SorbanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Thursday, 20 July 2006
Scriitorul Raoul Sorban a incetat din viata la varsta de 94 de ani.
El a fost premiat cu titlul “Drept intre Popoare” pentru ca a salvat in vemea holocaustului mii de evrei din Ardeal amenintati cu moartea. Raoul Sorban a fost in egala masura pictor si scriitor, istoric si critic de arta, profesor universitar si om politic. Pentru convingerile sale umaniste, a fost inchis de mai multe ori in timpul regimului comunist. Slujba de inmormantare va fi oficiata vineri, 21 iulie, la Catedrala greco-catolica din Dej, judetul Cluj, iar inmormantarea va avea loc la Cimitirul Florilor din aceeasi localitate, transmite agentia Rador.
 
Expozitie de caricaturi la Muzeul National de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :118
Thursday, 20 July 2006

Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta in perioada iunie 2006 - ianuarie 2007, in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna, expozitia dosar „Ion Ion – un portet de Ion Valentin Anestin”.

 

 

 

 

 

Expozitia readuce in atentia publicului un popular erou de desen caricatural, Ion Ion si un talentat autor de tipuri si caractere, Ion Valentin Anestin, restituind aproape un deceniu din activitatea unui artist care a marcat profund caricatura romaneasca moderna.
In selectie au fost incluse caricaturi social-politice incisive, precum si desene umoristice cu vadit substrat liric. Dintre acestea se remarca un portret putin cunoscut al lui Lucian Blaga, lucrare care imbogateste cu siguranta iconografia poetului si filosofului. Personajele lui Ion Valentin Anestin sunt de cele mai multe ori de sorginte expresionista, iar tehnica moderna este adecvata subiectului abordat. In trasaturile personajului Ion Ion, artistul a prelucrat un tip autohton, pe care l-a costumat dupa moda parlamentarilor din prima  parte a secolului XX, cu joben, camasa cu plastron si umbrela, dar fara pantaloni si in picioarele goale, transmite biroul de presa al Muzeului de Arta al Romaniei. 
Expozitia dosar este un concept expozitional nou ce reuneste in jurul unei opere importante o suita de lucrari revelatoare pentru procesul de elaborare a acesteia: studii si desene pregatitoare, schite de culoare, versiuni. In acest spirit a fost conceputa si expozitia de fata: alaturi de un desen original de mari dimensiuni infatisandu-l pe Ion Ion, personajul-cheie creat de Ion Anestin, sunt expuse 40 de reproduceri tipografice dupa desene, publicate intre anii 1935-1943, dintre care  o buna parte ilustreaza ''epopeea'' acestui erou inedit.
Personalitate asupra careia mai staruie si astazi o umbra de mister, pictorul, sculptorul, graficianul si scriitorul Ion Valentin Anestin (24 decembrie 1900 - 6 decembrie 1963) provine dintr-o familie craioveana cu multiple preocupari culturale. Bunicul, Ion Anestin, prieten cu  I.L.Caragiale, fusese un reputat actor. In 1918, Ion Valentin se inscrie la Academia de Arte Frumoase, unde il are ca profesor pe Frederick Storck, iar in 1920, la Academia Libera de Arta recent infiintata de pictorul Arthur Verona. Dupa 1921, Ion Valentin Anestin se dedica,  activitatii plastice si publicistice (Epoca, Vremea, Bluze albastre, Cuvantul liber, Adevarul literar si artistic, Timpul, Gluma etc). Autor prolific si cultivat, Ion Anestin a fost influentat decisiv de caricatura franceza din secolele XIX-XX, a carei orientare de stanga a imbratisat-o si a deschis caricaturii romanesti drumul spre modernitate.
 
Statele Unite finanteaza organizatii non-guvernamentale romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Thursday, 20 July 2006
Mai multe ONG-uri din Romania vor primi sprijin financiar de la Guvernul SUA.Reprezentantii Ambasadei americane la Bucuresti au prezentat miercuri, 19 iulie, rezultatele programului de consolidare a societatii civile din Romania finantat prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala.
Potrivit postului public de radio vor beneficia de sprijin prin intermediul ONG-urilor care vor derula activitati cu finantare de la Guvernul SUA, familii cu parinti in varsta, elevi ai comunitatilor rome sau oameni de afaceri din Ardeal. In cadrul conferintei de presa care a avut loc la Ambasada SUA, consilierul politic al ambasadei, Robert Gilchrist, si directorul Programului de Dezvoltare a Societatii Civile, Jan Karpowicz, au anuntat cele 26 de ONG-uri beneficiare ale unor imprumuturi nerambursabile in valoare totala de aproximativ doua milioane de dolari, imprumuturi care le vor ajuta in activitatea de protejare a intereselor cetatenilor romani. Consilierul politic al Ambasadei SUA a facut un apel la cetatenii romani si a subliniat ca este necesar ca acestia sa se informeze in legatura cu activitatea ONG-urilor si sa le sprijine in viitor pentru ca societatea civila sa continua sa se dezvolte.
 
Soprana Mariana Nicolescu aduce in premiera integrala liedurilor enescienePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Thursday, 20 July 2006
Soprana Mariana Nicolesco prezinta in premiera mondiala, in Aula Palatului Cantacuzino, inregistrarea integralei liedurilor pentru voce si pian de George Enescu.Cantate cu acuratete, operele enesciene se bucura de o interpretare remarcabila. Inregistrara cuprinde toate liedurile pentru pian si voce care au putut fi identificate si reunite pana in anul trecut si a fost realizata pe suport DVD VHS si CD, informeaza postul public de radio.
 
Simpozion cultural la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :102
Thursday, 20 July 2006
La Sibiu are loc un simpozion international, care se desfasoara la Academia Evanghelica ‘’Transilvania’’, joi, 20 iulie.Tema simpozionului este ”Diplomatia germana in Romania, 1933-1945, intre national-socialisti si personalitati ale Rezistentei”. La manifestarea organizata in colaborare cu Ambasada Germaniei la Bucuresti participa istorici atat din Germania cat si din Romania. Dupa simpozion va fi editat un volum documentar, transmite agentia Rador.
 
Inca 222 de romani intorsi acasa din calvarul din Orientul MijlociuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :94
Thursday, 20 July 2006
Astazi, 20 iulie, 222 de cetateni romani si rezidenti din Liban au trecut granita libaneza si se afla in siguranta pe teritoriul sirian, a anuntat presedintele Traian Basescu.Ei vor pleaca din zona de conflict spre Siria cu mai multe autobuze iar de acolo vor fi adusi in tara cu avioane.
In cursul zilei de astazi, 20 iulie, Ambasada de la Beirut urmeaza sa recupereze trei copii care nu au putut ajunge la timp pentru a putea fi imbarcati spre Bucuresti, iar alte trei persoane au fost trimise cu o nava spre Larnaca.
De asemenea, aproximativ 30 de persoane care au trecut granita libaneza, in mod individual, au fost indrumate spre aeroportul din Aleppo pentru a putea urca la bordul avioanelor ce ii va transporta in Romania.
In cursul noptii de 20 spre 21 iulie, cetatenii romani si familiile lor vor sosi la Bucuresti la bordul a trei aeronave, care vor ateriza pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti. Prima aeronava va sosi la ora 1.00, iar celelalte doua aeronave in cursul diminetii de maine, respectiv la ora 5.00 si ora 7.15.
Potrivit portalului oficial al presedintelui Romaniei, cu acest transport, numarul persoanelor repatriate este de aproximativ 740.
 
Fatboy Slim va concerta la MamaiaPDF Print E-mail
Mamaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :85
Thursday, 20 July 2006
Fatboy Slim va sustine un concert la Mamaia in data de 5 august.Este numit Norman "Jack-of-All-Genres" Cook si este considerat unul dintre cei mai populari artisti ai Marii Britanii. Este consacrat prin muzica lui: o compilatie de house, funk, hip- hop, electro si techno. Evenimentul face parte dintr-un turneu in care sunt incluse Japonia, Marea Britanie si Spania.
 
Soft-ul romanesc BitDefender – in topul celor mai bune 100 de produse high-tech din lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :78
Thursday, 20 July 2006
Soft-ul BitDefender Antivirus este produs de Softwin, singurul producator de antivirus din Romania, iar cel mai cunoscut produs al acesteia a fost inclus printre cele mai bune 100 de produse high-tech din intreaga lume.BitDefender este singurul produs din Europa Centrala si de Est si reprezentantul Europei in acest top, doar 2 alte produse software europene fiind selectate pe langa cel romanesc: browserul Opera si platforma Linux dezvoltata de Ubuntu.
Topul este realizat anual si a fost dat publicitatii in luna iulie de laboratoarele de teste din SUA ale publicatiei PC World.
Pentru realizarea acestui top, americanii au selectat toate produsele de impact la nivel mondial.
 
S-a modificat legislatia privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :124
Thursday, 20 July 2006
Guvernul a modificat Ordonanta de Urgenta nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European in scopul alinierii totale a legislatiei nationale la acquis-ul european in domeniu, a anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Cu privire la categoriile de persoane care beneficiaza de dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul Romaniei, actul normativ aduce mai multe noutati. In aceasta categorie va fi inclus partenerul (dar nu ca membru de familie). Partenerul este persoana care convietuieste cu cetateanul Uniunii Europene, daca parteneriatul este inregistrat conform legii din statul membru de origine sau de provenienta sau, in cazul in care parteneriatul nu este inregistrat, relatia de convietuire poate fi dovedita. Acest lucru nu presupune recunoasterea parteneriatului ca institutie de stare civila in sensul legislatiei nationale cu privire la dreptul familiei, ci recunoasterea unui drept de libera circulatie si rezidenta a persoanelor in cauza in baza statutului de partener recunoscut de legislatia statului de origine sau de provenienta. Categoria „persoanelor aflate in intretinere” care beneficiaza de libera circulatie se extinde prin includerea persoanelor pentru care, din motive medicale grave, este necesara asistenta personala a cetateanului UE.
O alta modificare consta in faptul ca misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei acorda membrilor de familie care nu sunt cetateni ai UE viza de intrare pe teritoriul Romaniei, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea obtinerii vizei este desfiintata in conditiile legii. Conditiile pentru eliberarea vizei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, care urmeaza sa fie elaborate ulterior. Membrii de familie care nu sunt cetateni ai UE, dar care detin un document valabil care atesta rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru in calitate de membru de familie al unui cetatean al UE, sunt scutiti de la obligativitatea obtinerii unei vize. Organele politiei de frontiera nu aplica stampila de intrare sau iesire in pasaportul persoanelor din aceasta categorie. Noile reglementari dau posibilitatea cetatenilor UE sa foloseasca pe teritoriul Romaniei asigurarile de sanatate incheiate in statele membre de origine si recunoscute in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania. Potrivit noilor reglementari, orice masuri de restrangere a dreptului la libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor UE si a membrilor familiilor lor sunt luate numai cu respectarea principiului proportionalitatii si trebuie sa aiba la baza exclusiv comportamentul persoanei in cauza. Acest comportament trebuie sa prezinte o amenintare reala, actuala si suficient de grava pentru valorile fundamentale ale societatii pentru a fi luate masuri de restrangere a dreptului la libera circulatie. O astfel de masura nu poate fi luata exclusiv pe baza existentei unei condamnari penale anterioare. Orice decizie de restrangere a dreptului la libera circulatie se comunica in scris cetatenilor UE sau membrilor familiilor acestora. Decizia trebuie sa contina motivele care au stat la baza dispunerii acestei masuri, implicatiile acesteia pentru persoana in cauza, informatii privind instanta unde poate fi atacata decizia si, daca este cazul, termenul in care trebuie sa paraseasca teritoriul Romaniei. Actul normativ introduce reglementari cu privire la posibilitatea dispunerii de catre procuror a masurii de luare in custodie publica a persoanelor care sunt declarate indezirabile sau impotriva carora instanta a dispus masura de siguranta a expulzarii si care nu pot fi imediat indepartate de pe teritoriul Romaniei. Luarea in custodie publica a acestor persoane se face conform OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, se introduce posibilitatea stabilirii de catre instanta a unor perioade de interdictie pentru persoanele impotriva carora a fost luata masura expulzarii. Noile prevederi introduc posibilitatea de a dispune efectuarea unor analize medicale in momentul in care organele specializate ale Ministerului Sanatatii au indicii temeinice ca persoana in cauza sufera de una dintre afectiunile care vor fi stabilite prin ordin al ministrului sanatatii. Aceste analize medicale sunt scutite de taxe si pot fi dispuse numai intr-un interval de 3 luni de la data la care persoana in cauza a intrat pe teritoriul Romaniei. Actul normativ adoptat de Guvern transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2004/38/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si rezidenta a cetatenilor Uniunii Europene si a membrilor de familie ai acestora pe teritoriul statelor membre si va intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, transmite Prompt Media.

 

 
Lista "Voci curate II" va fi depusa azi la CNSASPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Asociatia Civic Media (ACM) va depune astazi, la ora 13.00, in Bucuresti, la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a doua lista din cadrul Campaniei "Voci curate" realizata in parteneriat cu organizatiile "Jurnalisti impotriva Coruptiei" si "Coalitia Bulgara de Media" din Sofia, informeaza ACM.

A doua lista Civic Media cuprinde jurnalisti si formatori de opinie din presa centrala, atat din vechea cat si din noua generatie, inclusiv publicisti-politicieni, ziaristi din esalonul doi al Televiziunii si Radioului public, cat si, mai ales, jurnalisti importanti ai presei locale din Romania. Un alt component il constituie prezenta ziaristilor si liderilor de opinie maghiari din Romania, lista furnizata prin solidarizarea cu actiunea ACM de catre cotidianul de limba maghiara Uj Magyar Szo. De pe lista "Voci Curate II" nu lipsesc membri ai consiliilor de conducere ale celor mai importante sindicate si organizatii profesionale ale ziaristilor, se afirma in anuntul ACM. In total, numarul celor propusi pentru cercetare se poate circumscrie unui nou "Top 300". Civic Media multumeste tuturor celor care au sustinut initiativa de deconspirarea a colaboratorilor si agentilor fostei Securitati din presa romana si roaga colegii de liste sa sprijine cercetatorii CNSAS furnizand acestora o copie a actului de identitate sau datele personale, respectiv numele si prenumele lor si ale parintilor si data si locul nasterii, la adresele: Str Dragoslavele 2-4, Sector 1, 011024, Bucuresti; sau fax: 021/319.09.32; sau e-mail: office@cnsas.ro. Ambele liste "Voci curate I si II" vor fi plasate maine pe Internet la adresa www.civicmedia.ro. Civic Media considera ca este necesar ca noua comunitate jurnalistica, avand un grad mai ridicat de profesionalism si responsabilitate si aflata in curs de reunificare cu cea vest-europeana, sa aiba in vedere si depistarea informatorilor si agentilor de influenta ai actualelor servicii secrete romanesti si chiar straine. Reprezentantii Civic Media isi exprima speranta ca dezbaterea publica privind trecutul tenebros al Romaniei de sub ocupatia comunista sa contribuie la procesul de condamnare a regimului de sorginte sovietica si a tuturor crimelor sale. "Fara cunoasterea trecutului nu vom putea deveni stapanii propriului nostru viitor" conchide comunicatul Civic Media.

 

 
Romanian Global News propune “Voci curate” si la romanii din afara frontierelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :240
Thursday, 20 July 2006
Romanian Global News propune ca initiatica Civic Media de curatire a mass-media din Romania de fostii informatori ai securitatii sa fie extinsa si la mass-media de limba sau expresie romaneasca din comunitatile romanesti din afara Romaniei, precum si la ambasadele Romaniei in strainatate.
Se stie ca unul din obiectivele Securitatii a fost si acela al controlului romanilor din afara frontierelor si al manipularii si anihilarii acelora care se opuneau dictaturii comuniste din Romania. Datorita ramanerii in sistem a fostilor securisti, care dupa 1989 si-au reactivat retelele din comunitatile romanesti, s-au si-au creat altele noi, subordonate de data aceasta unor interese de tip mafiot care paraziteaza institutii ale statului, inclusiv servicii secrete, practicile de manipulare si control au continuat.
Este absolut necesara studierea dosarelor sefilor de Asociatii romanesti si cei care conduc sau lucreaza in presa romanilor din afara frontierelor pentru a evita ca o parte importanta a poporului roman aflat in afara statului roman, sa nu cada in plasa celor care au terorizat pana in 1989.
De asemenea credem ca se impune ca cei care in cadrul ambasadelor Romaniei, raspund de relatiile cu romanii din statele respective sa dea o declaratie pe proprie raspundere in care sa afirme in mod clar faptul ca nu au lucrat in structurile Securitatii, nu au fost informatori ai acesteia si nu apartin in prezent altor structuri ale statului decat cele ale MAE. Aceste declaratii sa fie trimise la CNSAS, mass-media putand avea acces la ele, iar in cazul in care sunt neconcordante intre declaratii si realitate, raspunderea sa fie penala.
Acelasi lucru sa fie valabil pentru cei care, aflati in structurile administratiei centrale, lucreaza pe domeniul “romanii de pretutindeni”, inclusiv pe “relatiile cu Republica Moldova”.
Acest lucru credem ca va face ca relatiile statului roman cu romanii de pretutindeni sa capete mai multa transparenta si sa elimine suspiciunile si manipularile prezente in aceasta relatie, putand creea astfel premisele unui lobby romanesc real in afara frontierelor Romaniei, precum si eliminarea falselor evaluari ale asociatiilor romanesti atunci cand acestea aplica pentru fonduri, la statul roman.
Asteptam reactii la aceasta propunere din partea asociatiilor romanesti din afara frontierelor.
 
In care directie trage Republica Moldova?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Iata ca primul ministru Calin Popescu Tariceanu a confirmat, de fapt, declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora Romania i-ar fi propus Republicii Moldova sa intre impreuna in UE.

Atata doar ca seful guvernului de la Bucuresti a facut si o precizare. El a sugerat ca autoritatile de la Chisinau ar fi refuzat oferta, intrucat „trag in alta parte”. Nu ne-a spus, ce-i drept, in care anume.
Desi a vorbit prudent si cu bunavointa, afirmatiile premierului dau de gandit. Chiar daca nu ne-a aratat pe harta incotro se indreapta Republica Moldova, este limpede ca, in opinia Bucurestiului, Chisinaul a apucat pe o cale gresita, alta decat cea europeana. Pentru ca, oricum ai intoarce-o, toate drumurile integrarii duc la Bruxelles, nu-i asa? A „trage in alta parte” inseamna a merge nu spre Vest, ci intr-o directie opusa.
Incotro, deci, se misca Republica Moldova? Inapoi in URSS? Din nou spre Uniunea Rusia-Belarus? Sau poate spre comunitatea euroasiatica? Sper sa fie o alarma falsa la mijloc. Totusi, Romania, care mai trebuie sa faca doar cativa pasi pentru a ajunge in Europa, a pierdut urma Republicii Moldova. Si banuieste ca aceasta a luat-o razna. Asa sa fie oare? Cine sa ne spuna ? Autoritatile moldovene, fireste, ar trebui sa raspunda. Nu neaparat lui Taraceanu. Desi dialogul cu Romania este indispensabil si ar trebui sa fie o prioritate. Raspunsurile trebuie, totusi, cautate, deoarece o serie de declaratii ale puterii de la Chisinau ridica multiple intrebari. Chiar suspiciuni.
Mai intai, daca Republica Moldova se identifica pana la urma cu „patria sovietica”, „ocupata de Romania” si ulterior „eliberata” de armata rosie, un astfel de stat n-are cum sa ajunga in UE, oricat ar deborda de optimism conducatorii ei. Mai apoi, daca, potrivit presedintelui, Republica Moldova refuza sa intre in Europa in cazul in care nu-si reintregeste teritoriul, acest fapt dovedeste ca pentru actuala putere integrarea nu este deloc un scop esential, ci cel mult, unul conjunctural. Si daca lucrurile stau asa, de buna seama, in care directie „trage Republica Moldova” ?
(Petru Bogatu, Flux)

 

 
Cetatenie italiana dupa cinci aniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :169
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Un imigrant roman care se afla in Italia de cinci ani si demonstreaza  ca vrea sa ramana aici poate deveni cetatean italian.Dar pentru a construi o societate cu adevarat cosmopolita, Italia trebuie in primul rand sa se elibereze de "prejudecati" si sa construiasca o "noua cultura colectiva", la care televiziunea publica poate contribui foarte mult. Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato(foto) a spus ca intentia sa este aceea de a mentine cei 5 ani ca termen dupa care sa poata fi obtinuta cetatenia. "Sa acordam cetatenia dupa doi ani mi se pare ridicol. Sunt multi cei care vin aici numai pentru a face cativa bani si asta ar insemna sa ofer cetatenia oricui imi trece prin fata. Dar o persoana care sta cinci ani este o persoana care a decis sa prinda radacini in tara noastra si atunci eu sunt cel care ii ofera cetatenia" a spus ministrul. El a mai adaugat tototada, ca "este evident ca daca naste un copil, acest copil va fi italian, fara vreun impediment".
Cu toate acestea, Amato a spus ca nu este suficient sa se modifice legea. Pentru ca, a spus el, "sunt lucruri pe care legile nu le pot face", iar unul dintre acestea este reeducarea, care sa produca o noua "cultura colectiva" care, la randul sau, "sa reduca prejudecatile".
 
Patru medalii pentru elevii romani la olimpiadele internationale de biologiePDF Print E-mail
Rio Cuarto, Argentina/Romanian Global News
Accesari :78
Thursday, 20 July 2006
Componentii lotului olimpic de biologie au obtinut doua medalii de argint si doua de bronz la a XVII-a editie a Olimpiadei Internationale de Biologie, desfasurata in perioada 10-17 iulie, la Rio Cuarto, in Argentina.Stefan Andrei Anghel, elev la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Bucuresti si Petrut Andrei Dinu-Ionita, elev la Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti, au castigat medaliile de argint, iar Mariana Loredana Barbu, eleva la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Calarasi, si Claudiu Stefan Mirescu, elev la Colegiul National „Fratii Buzesti” din Craiova, au obtinut medalii de bronz. Competitia a reunit peste 200 de concurenti din 51 de tari.
 
Puncte de vedere: Romanii nu stiu as face job-ul! PDF Print E-mail
Queesland, Australia/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 20 July 2006
Ne plangem ca nu suntem cunoscuti si ca dictionarele si atlasele reproduc fotografii cu tigani sau imaginea lui Dracula. Asa este dar... ce am facut noi ca sa nu se ajunga la aceasta situatie ?Iorga semnala aceasta nepasare condamnabila a romanilor in urma cu 80 ani! Si dadea ca exemplu de cat patriotism dadeau dovada tari mai mici ca a noastra: Ungaria, in special, dar si Noua Iugoslavie (de atunci) si chiar Bulgaria.
Din pacate, nici pana astazi nu ne-am desteptat asa ca Romania este asociata cu numele tiganilor, cu Dracula, Nadia Comaneci si Hagi. Dar nici pe acestia nu stim a-i apara si ii ponegrim. Spre exemplu, cand Nadia Comaneci a nascut acum o luna un baietel, ce mi-a fast dat sa citesc in comentariile  facute de unii..."destepti". Despre Nadia care in urma cu 30 ani a facut ca numele Romaniei sa fie pe buzele intregii lumi. Despre aceasta femeie ce nu a avut copilarie si adolescenta, care a muncit pana la epuizare de la frageda varsta de 5 anisori (cand altii traiesc o viata intreaga fara sa miste un deget macar pentru propiile familii, deci in nici un caz despre gloria Romaniei !!); care, desigur, cu multiple probleme de sanatate a dus la capat o sarcina la o varsta  prea matura pentru  o tanara mama; in final, care a adus pe lume un pui de om? Va repet, imi este scarba de unii dintre concetatenii mei in astfel de situatii.
Alt exemplu: in cotidianul ZIUA apare o mica stire data de Centrul Cultural de la Pitesti in care se comunica ca, in toamna, la Pitesti se organizeaza un festival de muzica lautareasca ce va purta numele lui Zavaidoc. Si se adauga: „Vor participa, ca invitate, nepoatele lui Zavaidoc care traiesc de peste 50 ani in Australia”. Cum comenteaza un..."destept": TRANSFUGII. Fara sa stie absolut nimic de odiseea plecarii acelor copile (pe atunci) din Romania. Cinci copii intre 16 si 6 ani, mama moarta in bombardamentul din '44 cand si-au pierdut si locuinta; tatal, muzician, grec de origine si care a fost obligat sa se refugieze din tara pe care o considera a lui si unde fusese adus pe cand avea doar 12 ani, tot in urma unui razboi. Povestea cu strugurii sunt prea acrii precum  la vulpea ce nu ajungea la ei, din fabula lui La Fontaine este evidenta la "patriotul" cu Transfugii. Si m-am hotarat sa scriu despre ce au facut acesti considerati „transfugi” pe unde i-a dus soarta. Este tare dureros pentru mine sa vad atata nepasare la cei din tara fata de cei , ce dintr-un motiv sau altul , am decis a trai in afara granitelor Romaniei.
Cei ce citesc aceste randuri stiu ca de peste 200 de ani, francezii privesc la Pantheonul din Paris,  unde isi au somnul de veci gloriile Frantei, chipul Sf. Genoveva, ocrotitoarea Parisului sub infatisarea unei romance, Maria Cantacuzino? Si doar este scris acest lucru si in ghidul turistic al Pantheonului. Proba de cum fac turistii romani calatoriile. Si doar  acest lucru fusese semnalat si de Iorga, si in memoriile lui Giurescu si altii, iarasi o proba care arata cum ne citim proprii memorialisti si scriitori.
Este drept ca TOTI s-au format intr-o noua cultura (daca nu au si contribuit la creiarea ei!) si avand avantajul sa-si poata desfasura geniul, ceea ce la ei acasa nu au putut-o face.
Ati auzit de Petru Movila (Moghila), mitropolitul Kievului care a adus in Rusia cultura clasica greaca si latina cat si cultura vestului? Care este citat in toate cartile despre Rusia si in toate manualele scolare pana in ziua de astazi, iaca-peste 500 ani(!) ca parinte al limbii ruse moderne?
Iar Antioh Cantemir, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir se invata in scolile din Rusia si in ziua de astazi ca unul dintre poetii lor clasici.
De Nicolae Olahus, fost cancelar al Ungariei timp de 22 ani, care avea corespondenta cu Spinoza si a fost cofidentul si secretarul regentei Tarilor de Jos, matusa imparatului Carol al V-lea? De o gramatica greceasca scrisa de unul dintre fratii vitregi al lui Mihai Viteazul ati auzit, gramatica ce a servit cam trei sute de ani scolarilor greci si care astazi  se afla la Biblioteca din Leiptzic? si inca multe, multe, astfel de exemple...
 Astazi va semnalez o opera stiintifico-culturala de o deosebita importanta conceputa sub directa indrumare a lui Mircea Eliade in SUA – „The Encyclopedia of Religion. Are 16 volume in format A3, iar fiecare dintre cele 16 volume are intre 470 si 800 pagini. A fost elaborata in decurs de 15 ani si a avut sase editori, doi editori colaboratori, iar Mircea Eliade a fost editor sef. Tiparita dupa moartea filozofului roman, colaboratorii au scris pe fiecare volum: „Omagiu lui Mircea Eliade”.
Enciclopedia aceasta a religiilor este rezultatul muncii a 1420 de colaboratori dintre care  noua sunt personalitati ale culturii romane. Din pacate, doar trei dintre ei locuiau pe teritoriu Romaniei, iar ceilalti din alte parti ale lumii. Vorba fiului meu, cand venea cu o intrebare la mine – ca sa nu murim prosti, sa ii mentionez.
Din Romania: -Ovidiu Barlea din Bucuresti: despre Folklore; - Virgil Candea , de la Asociatia "Romania" din Bucuresti : despre Iconoclasm si Icoane; - Romulus Vulcanescu, Universitatea Bucuresti: Mask, ART  and Ritual Mask in Cultura Europei.
Din Diaspora romaneasca :- Ioana Andreescu -Miereanu, Centre National de la Recherche Scientifique, Paris : Despre Magic si Magic in Europa de Est; -  Monica Bratulescu, Hebreew University of Jerusalim: Winter Solistice Songs; -  Ioan Petru Culianu, Rijksuniversted te Groningen: 16 contributii ; - Mircea Eliade : 13 contributii plus articole; - Ileana Marculesco,
International Circle for Research in Philosophy, Houston: 6 contributii.
Ei, ce aveti de spus, domnilor cu renegatii si transfugii ?
Un material de Cecilia Sherban, Queesland, Australia
 
Stati admite: Limba Romana si „Limba Moldoveneasca” sunt identice!!PDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :387
Thursday, 20 July 2006
Motto: “Incontestabil, forma literara, cea mai elevata a „limbii moldovenesti”, forma culta, prelucrata de scriitori si lingvisti, este identica cu forma literara a limbii romanesti”  Vasile Stati, „creatorul unei limbi si a unui dictionar false”.

Intr-un interviu acordat in www.vremea.net  mascariciul „creator” comunist  Vasile Stati, admite propria sa minciuna in numeroase randuri. Vasile Stati, reamintim,  este infamul autor al fituicii cu pretentii caragielesti chemata „Dictionar…Moldo-Roman” (sic!). Aparuta in iulie 2003, intr-un tiraj zeflemitor de mic, ca o zvacnire de „restalinism patriotic” (expresia imi apartine!) a trezit cand ilaritatea, cand revolta etnicilor romani de pe ambele maluri de Prut, cat si consternarea lingvistilor romanisti din toata lumea, cu sprijin numai de la cei pentru care romanii inca trebuie impartiti in etnici romani si „etnici” moldoveni , adica rusii si trepadusii lor locali .
Redam aici unele din declaratiile auto-incriminante ale lui Stati din acest interviu, cu sublinierile de rigoare. Numele ziaristului nu este dezvaluit de editorul Vremii:

R: Sunteti primul care a realizat acest proiect?

Stati: inca din 1917 a fost planificata aparitia primului dictionar moldovenesc-romanesc, din pacate, din motive politice, acesta nu a aparut. (nota bene, reamintim: in 1917 comunistii rusi au venit la putere si au inventat o limba noua: „limba moldoveneasca”. Alfabetul roman a fost fortat abandonat pentru cel chirilic si intentia ‘limbii’ era de a crea un nou popor: ‘poporul moldovenesc’, care fiind deci „diferit” de cel romanesc, ar fi justificat ruperea Basarabiei, Bugeacului si a Nordului Bucovinei/Herta din corpul Romaniei si ocuparea lor de catre rusi -planul a tinut din 1939 pana in 1989. Reamintim ca „motivele politice” mentionate de Stati, au fost votarea Parlamentului Moldovei, chemat ‘Sfatul Tarii’ in mod democratic, in 1918, pentru reunificarea Basarabiei la Patria Mama, Romania. si in prezent, acest lucru este prezentat de catre trepadusii rusilor la Chisinau drept „ocupatia fascista a Romaniei .
 

R: Ce v-a condus la crearea lui? intr-adevar este o diferenta atat de mare intre limba romana si cea moldoveneasca, incat sa fie vorba de limbi diferite?

Stati: Atat limba romana, cat si cea moldoveneasca sunt limbi de origine romanica. Incontestabil, forma literara, cea mai elevata a limbii moldovenesti, forma culta, prelucrata de scriitori si lingvisti, este identica cu forma literara a limbii romanesti. (nota bene adica, nu ca spun dar zic ca-s una si aceeasi limba prima oara; dar la piata cum se inteleg romanii si ‘moldovenii’; cu traducatori academicieni? ) ..Dar, asa cum bine stiti, nu exista nimic perfect identic, cu atat mai mult in sfera spirituala, inclusiv cea lingvistica. Asa cum se deosebeste  limba ceha vorbita in nord-vestul tarii de cea din sud, chiar daca exista o singura limba ceha literara  (deci Stati reaffirma a doua oara ca limba ‘moldoveneasca‘ este una si aceeasi cu cea romaneasca)... Nimeni nu poate contesta faptul ca limba noastra s-a aflat sub influenta diferitilor factori geografici, etnici, culturali si politici (nota bene. la fel si rusa vorbita inca in Alaska dupa cumpararea regiunei de la rusi de catre americani, acum doua secole, fara ca cineva sa insinueze ca rusii de acolo ar vorbi…alaskana).

R: Despre ce fel de diferente este vorba intre limba romana si cea „moldoveneasca”?

Stati:  Bineinteles, aveti dreptul sa intrebati, in ce consta specificul ? ... Am luat cele patru volume ale Dictionarului limbii romane literare contemporane, aparut in anii 1955-1957,  proiect comun al Universitatilor din Cluj si Bucuresti. (nota bene. De ce anume din acei ani? Pentru cei mai putini versati cu acea perioada: oamenii supravietuiau si mureau intr-un Stalinism feroce in Romania si in |ara avea loc falsificarea intregii esente romanesti. De la „dictionare” la „istorie” totul era rusificat si manipulat de catre trepadusii Armatei Criminale Rosii din Romania. Ca o ilustratie, in acea perioada Brasovul devenise peste noapte … ‘Orasul Stalin’) ..Acolo, practic, la fiecare pagina gasiti in paranteza de doua-trei ori “mold.”, adica prescurtarea pentru limba moldoveneasca. (nota bene, abreviatia Mold. se refera la regionalismul unei limbi, NU  la alta limba) …Subliniez ca este vorba de o lucrare stiintifica romaneasca, creata de lingvisti romani. Am folosit, pe cit ne-a permis volumul, bogatia surprinzatoare de cuvinte / forme localizate si caracterizate Mold.”, Bucov.”, Mold, Bucov., Trans.

R: Deci baza dictionarului dumneavoastra o constituie publicatiile deja existente ?
Stati: Da. Eu nu sunt un asa primitiv, cum isi inchipuie marii nostri prieteni romani. Eu stiu ce-au scris ei, stiu ce-au scris ai nostri si ce-au scris rusii. Citesc literatura de specialitate…Nu va place? Faceti-va un alt dictionar! (nota bene, pe cand un ‘dictionar olteano-banateano-transilvaneano-dobrogeano-s.a., ca sa deveniti, conform acestei deluzii un…”poliglot” roman?).
R: Si opera scriitorilor moldoveni? Nu v-ati inspirat si din limba lor?
Stati: Ba da, colectiile de clasici ai literaturii moldovenesti constituie o alta sursa a dictionarului meu, nu mai putin importanta. Stiti ca in anul 1862 o parte a Moldovei de dincolo de Prut, aceea dintre Carpati si raul Prut, -o alta parte - de nord a devenit parte componenta a imperiului Austro-Ungar, a fost alipita Valahiei. Iar marii clasici moldoveni Mihail Eminescu (nota bene. Eminescu a spus: Suntem Romani si Punctum si a scris enorm asupra drepturilor romanilor din Basarabia, ocupati de rusi) , Ion Creanga, Konstantin Negruzzi si Vasile Alecsandri, cei care au pus bazele viitoarei limbi literare comune, cu totii s-au nascut in Moldova ! Si toti au fost purtatori ai limbii moldovenesti, in al carei mediu au crescut. Desi au scris in componenta Romaniei, limba li s-a format in copilarie (nota bene. a treia oara cand Stati admite ca ‘moldoveneasca’ d-lui si romana sunt identice, din moment ce nici unul din acesti iluminati n-au avut nevoie de ‘dictionare’ pentru a-si invata limba romana ‘straina‘)... Nu vreau sa pun la indoiala… forma comuna a limbii literare nationale moldovenesti si a limbii nationale romanesti, aceasta ar fi o prostie (nota bene. a patra oara cand Stati admite ca limba „moldoveneasca” si cea romaneasca sunt una si aceeasi).

R: Mi se pare ca ne tot invartim in jurul aceluiasi lucru. Puteti preciza inca o data relatia dintre limba romana si „limba moldoveneasca”? Este „limba moldoveneasca” un dialect al limbii literare romane, sau este vorba de o limba de sine statatoare? Tot nu mi-e clar...

Stati: …Domnule ziarist, dati-ne, in sfarsit, dreptul sa ne numim, cum vrem (nota bene la fel si un nebun se poate crede Napoleon, nu inseamna insa ca si trebuie sa scrie un dictionar al „limbii  corsicane”). Se stie bine, ca una din problemele nelamurite, dintre cele mai controversate din lingvistica, este relatia dintre limba si dialect. Nimeni nu stie cum e; o scoala crede una, alta scoala altceva, iar a treia interpreteaza altfel. Nu sunt criterii. Si cred ca nu vor fi niciodata (nota bene  in realitate, conform marelui Constantin Noica, limba romana are dialecte ale aceleiasi limbi romanesti la aromani-vlahi-megleno si istro-romani, pe cand romanii dintre Nistru si Tisa vorbesc cu graiuri; graiurile sunt numai inflexii fine regionale ale aceleiasi limbi, cu specificitatile locale, care insa sunt asa de minore incat nici macar dialecte nu se pot chema, darami-te limbi de sine statatoare).
R: Dupa parerea dumneavostra, nu este bine sa se foloseasca cuvantul “dialect” pentru limba moldoveneasca ?
Stati: Este extrem de incorect... Sarbii si croatii au vrut sa-si numeasca limba sarbo-croata si doar nu demult au inceput sa le separe: sirba si croata. Este vorba de o atitudine pur politica. (nota bene. in realitate sarba este croata scrisa cu alfabet chirilic, iar croata este sarba scrisa cu alfabet latinesc; deci folosind acelasi exemplu, cand ‘moldoveneasca’ a revenit la alfabetul latinesc in 1989, nici macar ca aspect vizual n-a mai fost  limba ‘diferita‘ de limba romana; intr-adevar, „moldoveneasca” este o inventie pur politica).
R: Dar putem enumera o serie de alte cazuri, de exemplu Austria, unde nu au limba austriaca...
Stati: Excelent! inteleg, mai este si Elvetia... (nota bene. Elvetia are patru limbi oficiale dintre care niciuna nu se auto-intituleaza…”elvetiana”)... Este treaba mea si dreptul meu ca moldovean…ca sa ne denumim limba, asa cum vrem. Nimeni nu are dreptul sa-mi impuna, cum sa-mi numesc limba (nota bene. vezi exemplu cu nebunul care se crede Napoleon si vrea sa faca dictionarul ‘limbii’ corsicane). Este doar dreptul meu, exclusiv. Bineinteles ca toate problemele de gramatica, declinare, conjugare, derivare, prefixe, sufixe s. a., sunt comune cu cele din limba romana, nimeni nu se indoieste de asta (nota bene. iata o a cincea marturisire a inventivului trepadus al rusilor ca romana si ‘moldoveneasca’ sunt una si aceeasi limba).
 R: Cum a fost primit dictionarul dumneavoastra in Romania si in Moldova?
 
Stati:…Romanii au scris atatea murdarii despre dictionarul meu (nota bene. intr-adevar, „dictionarul” lui, nu al etnicilor romani din Basarabia, a caror bunici si parinti deportati si omorati de rusi acesta ii desecreaza prin fituica sa) , atat l-au jignit, inainte de a-l vedea. Nici nu mai am pofta sa reactionez la asta…Vreau doar sa amintesc ca in Moldova … Institutul Lingvistic si Al Literaturii al Academiei de stiinte…si Uniunea Scriitorilor, saptamanalul Literatura si Arta si toti au facut un asa scandal, ca si azi ma mai dor urechile (nota bene: asa-i cu nebunii cand sunt confruntati de oamenii normali).

R: Dumneavoastra ati lasat sa se inteleaga intr-un fel, dar pe mine inca ma mai intereseaza o problema geografica. In Romania este o regiune care se numeste Moldova. Oamenii care traiesc acolo folosesc o limba vorbita si de locuitorii Republicii Moldova, sau folosesc un dialect al limbii romanesti ?

Stati: …Si moldovenii dintre Carpati si Prut vorbesc moldoveneste. Limba lor uzuala are acelasi caracter lexicografic si fonetic ca la noi (nota bene. saracul de el, de aia NU ne trebuie ‘dictionare’ cand mergem sa vedem manastirile din Bucovina).

R: Are si limba moldoveneasca dialectele sale?

Stati: Sigur ca da ! Unul este la nord-vest, in regiunea Cernauti, altul in judetul Ribnita dincolo de Nistru, acolo folosesc “si” pentru “ce”. in sud-vestul Moldovei, in raionul Vulcanesti avem cateva trasaturi ale limbii valahe, acolo spun “ci”. Uzual, moldovenii pronunta fonetic “si” pentru “ce” (nota bene. de unde a mai sarit si ‘limba valaha‘ ? Sau Stati se crede acum Ivan Turbinca ?).
 
R: De ce si astazi se scrie limba  moldoveneasca cu litere chirilice in regiunea Transnistriei?

Stati:.. Atat alfabetul latin, cat si cel chirilic au plusurile si minusurile lor (nota bene. se vede ca Stati nu-i numai nebun ci si amnezic; altfel cum s-ar explica lipsa mentionarii impunerii fortate a alfabetului chirilic romanilor transnistrieni de catre armata de ocupatie ruseasca a 14a, inca stationata acolo abuziv ?)…

R: Si de ce este atat de politizata aceasta problema, dupa parerea dumneavoastra?

Stati: Propaganda romaneasca a indoctrinat Europa cu basme, adica minciuni romanesti ca noi, chipurile, nici pana la ora actuala nu stim cine suntem. Sapte sute de ani noi am stiut cine suntem, iar acum, dupa cum declara ei, nu stim (nota bene. Vlad |epes si stefan cel Mare erau veri primari; tatii lor erau frati; bunicul lor era roman; de cand le-au trebuit vre-unuia un ‘dictionar’ ca sa se inteleaga cu celalalti ?).

R: Dar Romania nu este singura tara care pune aceasta problema. Cand si-a incheiat mandatul ambasadoarea americana Pamela Hyde-Smyth, s-a exprimat foarte clar in aceasta problema...

Stati: Ne-am obisnuit deja ca permanent vine cineva la noi si ne invata cine suntem. Fie el ceh, neamt sau american (nota bene. numai rusii ocupanti sunt ‘eliberatori’?)…”

In concluzie: un proverb romanesc spune, minciuna are picioare scurte. Si ca atare, cand Stati a fost luat din scurt a admis implicit ca a comis o frauda. O intrebare retroactiva a acestui interviu ar fii fost: in ce limba a avut loc interviul cu ziaristul din Romania, Tovarase Stati: romaneste sau ‘moldoveneste’? Si de cate ori a trebuit interlocutorul dumneavoastra sa recurga la vre-un ‘dictionar’ ca sa va inteleaga ? Acolo va si este raspunsul final.
 
(De Gabriel Teodor Gherasim, New-York)

 
Primii basarabeni din Liban sosesc la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :102
Thursday, 20 July 2006
Marti, primii cetateni ai Basarabiei, evacuati din Liban, vor sosi in capitala Rusiei.Un avion special al Ministerului Situatii Exceptionale al Rusiei va sosi la Moscova din Iordania, avind la bord cetateni rusi, inclusiv 2 cetatene ale Basarabiei cu 4 copii, transmite Agentia INFOTAG cu referire la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Potrivit unui reprezentant al Ministerului, femeile vor fi intimpinate pe aeroportul "Domodevdovo" de catre angajati ai Ambasadei Basarabiei la Moscova. Ministerul Afacerilor Externe de la Chisinau colaboreaza strins cu diplomatii rusi, ucraineni, romani. Autoritatea a primit numeroase solicitari de evacuare de la cetateni ai Basarabiei din Liban, in cea mai mare parte, de la tinere dansatoare care lucreaza in cluburi de noapte din Beirut si femei maritate cu libanezi, dar care si-au pastrat cetatenia Moldovei. Toate solicita repatriere de urgenta.
Consulatul onorific din Beirut si Ambasada din Ankara acorda tot sprijinul pentru ca solicitanti sa poata pleca la Chisinau, prin Turcia sau Iordania. Avind in vedere situatia exceptionala, MAEIE a autorizat consulul basarabean in Liban sa prelungeasca termenul pasapoartelor expirate ale cetatenilor moldoveni in vederea repatrierii lor cit mai grabnice.
Cetatenii Basarabiei pot obtine informatii suplimentare, adresandu-se ambasadei Basarabiei in Turcia (+90312) 446-55-27; ambasadei din Israel: (+9723) 523-10-00; consulatului onorific in Liban (+9613382233) - consulului onorofic Eli Nasar; (+9613802781) - angajatului consulatului, Serghei Zaiat.
 
Reprezentantii Chisinaului nu au gasit solutii pentru reluarea exportului de vin in RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :171
Thursday, 20 July 2006
Delegatia moldoveneasca care a intreprins o vizita la Moscova pentru a discuta problema reluarii exporturilor de vinuri in Rusia nu a atins nici un rezultat.
In cadrul vizitei neoficiale la Moscova, intreprinse saptamana trecuta de o delegatie de la Chisinau, a avut loc un schimb de planuri vis-a-vis de reluarea exportului de vinuri moldovenesti in Rusia, insa negocierile cu partea rusa au ramas la nivel de discutii. Surse din cadrul Departamentului "Moldova-Vin" au declarat pentru reporter.md, ca "partea moldoveneasca este dispusa sa indeplineasca toate cerintele partii ruse, insa Moscova nu inainteaza conditii concrete, de aceea tratativele se incheie cu esec". Potrivit sursei citate, Moscova nu poate stabili criteriile de control a productiei moldovenesti. Toate laboratoarele din tara noastra sunt acreditate in Rusia, iar partea rusa considera ca trebuie introduse noi standarde de control.
Amintim ca, din 27 martie curent, Rusia a sistat importul de vinuri moldovenesti pe motiv ca acestea ar contine pesticide si metale grele.
 
Exercitiul de zece al Nadiei difuzat in CosmosPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :82
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Un montaj video cu performanta Nadiei Comaneci, de la Montreal cand a obtinut prima nota de 10 din istoria gimnasticii, a fost transmis in spatiul cosmic, informeaza site-ul romanian-gymnastics.com.Filmuletul, realizat de un american, fan al gimnasticii romanesti, a fost transmis cu ajutorul unei antene de satelit a Retelei de Comunicatii Deep Space, avand diametrul de cinci metri.
 
Creste numarul de romani din TrentinoPDF Print E-mail
Trentino, Italia/Romanian Global News
Accesari :115
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Numarul imigrantilor din Trentino, proveniti din tari din afara Uniunii Europene, a fost mai mare cu 4.000 in Trentino fata de anul precedent, potrivit datelor furnizate de raportul pe 2005, asupra imigratiei din Trentino, realizat de Cinformi si de departamentul de Politici Sociale si dat publicitatii marti, 18 iulie."Trento este singura provincie din Italia care a decis la nivel institutional sa puna la punct o munca atat de importanta de monitorizare" a spus Maurizio Ambrosini, specialist in sociologie.
Raportul indica faptul ca prezenta strainilor in provincie reprezinta in prezent 5.4% din populatia totala, o medie superioara fata de cea din restul tarii (4.1%), dar mai scazuta decat cea inregistrata in Nord-Est, unde imigrantii reprezinta 5.9% din totalul de cetateni rezidenti.
Daca initial era predominant numarul de imigranti proveniti din Africa de Nord, comunitatile straine care au crescut cel mai mult in 2004 au fost cea romana, cea ucraineana si cea poloneza, in detrimentul celor din Albania si Maroc. Desi numarul de romani, ucraineni si polonezi a crescut in ultimii ani, pe primul loc se situeaza tot imigrantii proveniti din Albania si Maroc, cu 4.469, respectiv 3.645 de prezente, urmati de locul al treilea de romani (2.640) si apoi macedoneni (2.091).
Cele mai multe dintre permisele de sedere care sunt obtinute in Trentino au la baza munca, dar este mare si numarul permiselor obtinute pe motive de reuniune familiala.
 
Eveniment sportiv la Lisabona - Cupa „Prieteniei romano-portugheze”PDF Print E-mail
Olaias, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 20 July 2006
Sambata 15 iulie, de la ora 20.00, pe terenul de fotbal al Clubului sportiv din Olaias, s-a desfasurat finalul primei editii a Cupei „Prieteniei romano-portugheze” la fotbal.

Infiintata la initiativa Excelentei Sale, Domnul Ambasador al Romaniei, Gabriel Gafita si a unui grup de jurnalisti de la „Diaspora romaneasca” si de la Agentia de stiri „Romanian Global News”, in scopul perpetuarii si intaririi relatiilor de prietenie si de colaborare dintre cele doua tari latine, Romania si Portugalia, competitia, care incepand de acum se va desfasura in fiecare an, a reunit, in finala, formatiile „Bucovina” si „Banatul romanesc”.
Partida, desfasurata pe parcursul a doua reprize de cate 25 de minute, s-a incheiat cu scorul de 6-4 (3-3) in favoarea formatiei „Bucovina”. Meciul a fost spectaculos, deschis, jucatorii celor doua echipe neprecupetind nici un efort pentru a-si adjudeca trofeul. In ciuda ardorii cu care s-a disputat, intalnirea a fost dominata de spiritul fair-play-ului, tinerii componenti ai celor doua formatii dand un minunat exemplu de sportivitate, corectitudine, prietenie si altruism.
Banatenii au inceput in forta si au condus cu 2-0 si cu 3-1 pana aproape de finalul primei reprize. Bucovinenii au revenit si au egalat la trei, chiar in ultimele secunde ale primei parti.
La reluare, tot banatenii au dominat jocul si au inscris primul gol. Bucovinenii au reusit insa sa echilibreze disputa si, pe fondul unei evolutii excelente a portarului lor, Cornel Lazar (care a fost practic de neinvins!) au egalat si, in final, s-au distantat la doua goluri diferenta.
Iata si cele doua formatii care au evoluat in finala; „Banatul romanesc”: Ovidiu Peptanaru, Marian Manciu, Mihai Ghibanu, Alexandru Guran, Ovidiu Matei, Daniel Caprar, Ciprian Moise (cpt.) si „Bucovina”: Cornel Lazar, Liviu Lazar, Constantin Amarie (cpt.), Ion Mihai Steiciuc, Cristi Sfabu, Stefan Saicu, Costinel Florea.
Au inscris: Sfabu 3, Steicic 2, Florea 1 pentru „Bucovina”, respectiv Manciu 2, Guran 1 si Caprar 1 pentru „Banatul romanesc”.
A arbitrat cursiv si autoritar, Sandu Georgescu, redactor la „Diaspora romaneasca”. La sfarsitul meciului, domnul Consilier al Ambasadei, Mircea Naidin a inmanat trofeele capitanilor celor doua echipe si i-a felicitat pe jucatori.

Declaratii dupa meci
     
Mircea Naidin (Consilier al Ambasadei Romaniei din Portugalia): „Va multumesc pentru ca, prin frumusetea jocului vostru si prin sportivitate, ati facut cinste Romaniei si sportului romanesc! Sper ca aceasta Cupa sa devina o traditie si, de acum inainte, sa atragem cat mai multi tineri in cadrul unor astfel de actiuni!”.
Constantin Amarie (capitanul formatiei „Bucovina”): „Multumim pentru sprijinul acordat Ambasadei Romaniei, Domnului Ambasador personal, domnului Mircea Naidin pe care l-am simtit aproape de noi! Echipa noastra n-a fost in cea mai buna forma sportiva, adversarii nostri au jucat mai bine, dar … asa e in viata! Nu intotdeauna cel mai bun castiga!”
Ciprian Moise (capitanul formatiei „Banatul romanesc”): „Ne pare rau, noi am fost astazi mai buni, dar am ratat nepermis de mult! Nu suntem suparati, data viitoare vom castiga noi! Multumim Ambasadei Romaniei pentru ajutorul dat, multumim saptamanalului ‘’Diaspora romaneasca’’ pentru modul in care a organizat meciul si multumim si adversarilor nostri in fata carora abia asteptam sa ne luam revansa!”
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©

 
Noua generatie a filmului romanesc in PoloniaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :72
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}In perioada 10 - 15 iulie 2006, in cadrul Festivalului International de Film de la Torun,  Polonia, s-a desfasurat o subsectiune intitulata “Noul cinema romanesc”. Proiectul a fost initiat de ICR Varsovia in parteneriat cu Fundatia Dzia³an Artystycznych i Filmowych „Ruchome Obrazy”, organizatoarea Festivalului.
In principala sala de proiectie a Festivalului au fost difuzate cateva dintre cele mai reprezentative filme ale noului val cinematografic romanesc: Occident (2002), regia Cristian Mungiu, Marele jaf comunist (2004), regia Alexandru Solomon, Filantropica (2002)(foto), regia Nae Caranfil, si Italiencele (2004), regia Napoleon Helmis, film aflat si in concurs.
Dupa proiectia filmului Italiencele, regizorul Napoleon Helmis si actrita Mara Nicolescu s-au intalnit cu publicul cinefil polonez. De asemenea, dupa proiectia filmului Filantropica, criticul de film Andrei Gorzo a sustinut o conferinta intitulata Panorama Filmului Romanesc.
Potrivit ICR, festivalul International de Film de la Torun, aflat la editia a XII-a, este unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Polonia, adresandu-se productiei cinematografice independenta, situata in afara circuitelor comerciale. Gazduirea unei subsectiuni dedicate unei cinematografii nationale reprezinta o premiera la acest festival. Este, totodata, prima oara cand filmele romanesti sunt difuzate in acest cadru.
 
Romanii din Canada invitati la o noua Cupa Faptu' DiversPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :174
Thursday, 20 July 2006
Ca in fiecare an, Campul Romanesc de la Hamilton va gazdui si in vara aceasta o noua editie a Cupei Faptu' Divers la fotbal, dar si un nou picnic la care sunt invitati toti romanii din Canada.

Cupa si picnicul se vor desfasura pe durata a trei zile si trei nopti, in perioada 5 august - 7 august. Competitia de fotbal va fi gazduita de terenurile din Waterdown (Concession 5 East), situate la 5 minute de Campul Romanesc, in timp ce locul de desfasurare al picnicului va fi chiar Campul Romanesc de la Hamilton.
Editia din 2006 este de altfel si una aniversara, acesta fiind cel de-al zecelea an in care se organizeaza Cupa Faptu' Divers la fotbal, completata de cel mai mare picnic al romanilor din Canada. Pentru inscrierea echipelor de fotbal, se pot trimite email-urio la adresa grasote1@faptudivers.com.
Organizatorii Cupei Faptu' Divers au creat anul acesta si o invitatie-indemn in versuri catre toti romanii care vor sa fie martori ai competitiei si partasi la picnic si la cea mai mare distractie a romanilor din Canada:

Invitatie la Cupa Faptu' Divers

S-a dus Ronaldo, s-a dus si Buffon/ Rooney si Figo, Toti si Zidanne/ E mut si trist intregul stadion/ Au mai ramas doar urme pe gazon/ Si steaguri care flutura in van./ Ai nostrii tricolori s-au rezervat/ si nu o spun asa ca “fapt divers”,/ Poate nu credeti, s-au calificat/ La cel mai important campionat/ Ce anual se joaca-n univars !
De la Detroit, ca sa nu gresesc,/ Din Kitchener, chiar London, Montreal/ si din Toronto, iata ca sosesc/ La Hamilton, la “Campul romanesc”/ Doar fotbalisti ce n-a avut “Real”/ si sa nu uit, e-o cupa mare-n joc,/ Dar vom iesi invingatori cu totii,/ Albastrii, galbeni, rosii ca de foc,/ Om face si o hora la mijloc,/ Bunicii si copii si nepotii,/ Asa ca-s invitati cu mic cu mare/ Romanii toti cu inimile pline,/ La picnicul de mare sarbatoare/ Cu mici, cu bere, fotbal si mult soare,/ Caci doar asa ne sade noua bine!

 
Termeni superlativi pentru filmul lui Cristi PuiuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :82
Thursday, 20 July 2006
{mosimage}Zilele acestea ruleaza la Londra filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", iar presa britanica de la sfarsitul saptamanii saluta filmul in termeni superlativi, informeaza BBC Romania.The Sunday Times acorda filmului patru stele - din cinci posibile - explicand: "Domnul Lazarescu, interpretat de Ion Fiscuteanu, e un vaduv subrezit, in varsta de 62 de ani (...) are dureri de cap, scuipa sange, cheama Salvarea si e purtat de la un spital arhiplin la altul". "Regizorul si co-scenaristul Cristi Puiu ar fi neindoielnic bucuros daca pelicula ar duce la imbunatatirea sistemului de sanatate al Romaniei, dar filmul tinteste mult dincolo de satira locala." "E vorba de un studiu asupra felului in care se moare in mod obisnuit in lumea moderna".
Filmul figureaza si printre recomandarile cotidianului The Guardian: "Desi e vorba de o poveste din Romania, britanicii vor intra imediat in empatie cu tema ei: sisteme medicale de cosmar". "Bietul domn Lazarescu isi petrece ultimele ore ale vietii pasat intre mohoratele spitale bucurestene si simtindu-se tot mai rau cu fiecare oprire". "Filmul contine o doza sanatoasa de umor negru, ramanand, totodata, sincer si emotionant".
Si The Times a publicat o cronica extrem de elogioasa, acordand filmului cinci stele: "Ritmul lent - filmul dureaza doua ore si jumatate - e riscul cel mai mare pe care si-l asuma Puiu, dar tehnica da roade". "Ajungem sa-l cunoastem pe acest om batran si ursuz abia cand de fapt n-a mai ramas aproape nimic din el. E o experienta extraordinar de coplesitoare si epuizanta emotional". "Mesajul ultim al lui Puiu e limpede: moartea nu respecta pe nimeni. si nimeni, in suprasolicitatul sistem de sanatate al Bucurestiului, nu ii respecta pe cei care mor".
 
Un militar roman victima unei explozii in AfganistanPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :71
Thursday, 20 July 2006

Maiorul Ion Stanciu a fost ranit usor in urma unui atac de racheta asupra bazei din Kandahar, incident care a avut loc miercuri, 19 iulie, in jurul orei 18.40, ora Romaniei.

 

Maiorul a fost surprins de suflul exploziei, fiind ranit usor. Imediat dupa producerea incidentului a fost transportat la spitalul bazei aeriene din Kandahar, fiind atins de schije la piciorul stang, coapsa, spate si fata. Ion Stanciu face parte din elementul de sprijin national, structura care se subordoneaza Comandamentului 2 operational intrunit ‘’Maresal Averescu’’ din Buzau.
Persoane ramase neidentificate au lansat asupra bazei doua rachete de 107 mm, dintre care una a explodat in apropierea campului romanesc. Imediat dupa producerea exploziei, in zona situata intre taberele romana si engleza s-a declansat alarma si toti militarii coalitiei din baza aeriana Kandahar s-au adapostit in buncarele amenajate in incinta. Nici un alt militar roman nu a fost afectat de explozie.
 
Presa din regiunea transnistreana - total controlata de separatistiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :102
Thursday, 20 July 2006
Cu exceptia catorva medii de informare din regiunea transnitreana, mass media din stanga Nistrului se imparte in presa controlata de autoritatile de la Tiraspol si cele detinute de Firma Sheriff, se arata intr-un articol publicat in editia de azi a cotidianului „TIMPUL de dimineata”, citat de Monitor Media.
Autorii articolului „Spionii se ascund printre ONG-uri” scriu ca au identificat in Transnistria 114 jurnalisti inregistrati intr-o organizatie oficiala, 14 ziare, doua radiouri si patru televiziuni. Diversitatea ziarelor de la chioscuri scade in orasele mai mici. In Transnistria, conform autorilor, ar exista doar trei ziare ce apartin opozitiei – „Novaya gazeta” („Ziarul nou”), „Dobrii den’” („Buna ziua”) si „Celovek i ego prava” („Omul si drepturile lui”), dar si acestea au misiunea autoritatilor de a fi de opozitie.
Firma Sheriff detine si singurul operator de cablu din Transnistria, la care nu se retransmit posturi din Republica Moldova, iar Internetul este monopolul familiei Smirnov, noteaza jurnalistii. Ca ziarist strain iti este practic imposibil sa lucrezi deschis, deoarece MGB (serviciul de securitate de la Tiraspol - nota M.M.) poate refuza accesul oricarui jurnalist sau decide supravegherea acestuia in timpul lucrului. Au fost inregistrate mai multe cazuri cand jurnalistii straini surprinsi ca lucreaza fara acreditare speciala, au fost retinuti iar materialul adunat a fost confiscat. Jurnalistii romani sunt din start considerati spioni, se arata in articolul publicat in „TIMPUL de dimineata”.
Tirajul ziarelor de opozitie este nesemnificativ, insa sunt singurele care au continut anti-Smirnov. Articolele critice care se publica nu aduc nici o informatie in plus din interior, referitor la activitatea ilegala a regimului Smirnov – ele doar pun in circulatie amanunte care au fost deja publicate in Moldova, Ucraina sau Rusia. 
Articolul „Spionii se ascund printre ONG-uri” este parte a unei investigatii jurnalistice in Transnistria care a durat sase luni. Autorii investigatiei sunt Stefan Candea si Sorin Ozon (Bucuresti), Vitalie Calugareanu (Chisinau), Vlad Lavrov (Kiev), Igor Boldarev (Odessa) si Alexander Bratersky (Moscova), transmite Monitor Media.
 
A aparut un nou numar al publicatiei ’’Roman in UK’’PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :92
Thursday, 20 July 2006
Noul numar al publicatiei lunare ‘’Roman in UK’’ a aparut recent in Londra.
Este al VII-lea numar din acest an si cuprinde articole de interes pentru romanii din UK  precum si informatii despre evenimente din Romania. Printre subiectele abordate in acest numar se numara si legalizarea situatiei imigrantilor, dialog pe teme consulare, oficierea casatoriilor la ambasada, Nicola se confeseaza ziarului " Roman in UK" si altele. Cateva dintre locurile de unde poate fi cumparat acest ziar sunt Biserica ortodoxa si bisericile penticostale din Londra, restaurantul 32 Old Bailey's, restaurantul "The Britannia", restaurantul Tarancuta.
 
Medalia de bronz la judo pentru o romanca din CanadaPDF Print E-mail
Alberta, Canada/Romanian Global News
Accesari :160
Thursday, 20 July 2006
Georgiana Guica in varsta de 15 ani a castigat recent medalia de bronz la Campionatul Canadian de Judo pentru juniori.Campionatul s-a desfasurat la Universitatea Lethbridge din Alberta. Au participat la aceasta competitie aproximativ 100 de sportivi din toate provinciile Canadei. Georgiana Guica a castigat medalia de bronz la categoria sub 57 de kg, obtinand 3 victorii. Ea este membra a Clubul Olimpic de Judo din Brossard si rezultatul ei reprezinta prima medalie pe plan national de la fondarea clubului in anul 2001.
 
A aparut un nou numar al revistei „Spirit Romanesc”PDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :117
Thursday, 20 July 2006
Revista „Spirit Romanesc”, dedicata romanilor din Australia, a ajuns la cea de-a 23-a aparitie.Numarul recent aparut prezinta informatii despre diaspora romaneasca, cat si stiri despre ceea ce se petrece in tara. Revista trateaza evenimente petrecute in decursul a trei luni, respectiv aprilie, mai si iunie. Astfel, cititorii pot citi despre interviul referitor la diaspora romaneasca pe care l-a acordat Traian Basescu in Italia, despre noua organizatie romaneasca din Melbourne – Asociatia Cultural Sportiva „Carpati”, despre Daniel Trifu, sportivul roman ce lucreaza cu actori din recenta productie hollywoodiana „Superman Returns”, cat si despre cele doua romance ce vor reprezenta Australia la Miss Diaspora Romania, concurs ce va avea loc in cadrul Festivalului Romanilor de Pretutindeni – Callatis 2006.
 
Ritmuri romanesti de vara la 32 Old Bailey  PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :68
Thursday, 20 July 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 21 iulie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Pe perioada verii, organizatorii petrecerilor romanesti ofera tuturor fetelor intrarea gratuita. De asemenea, cei care vor veni cu talonul din ziarul Roman in UK pot intra la Insomnia Party, alaturi de inca un prieten, platind intrarea pentru o singura persoana.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions