Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Anivesarea a 142 de ani de la infiintarea politiei de frontiera din BrailaPDF Print E-mail
Braila, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Tuesday, 25 July 2006
Politia de Frontiera din Braila a aniversat in data de 24 iulie, 142 de ani de la infiintarea institutiei.
Ceremonia a fost deschisa de slujba religioasa oficiata de preotul militar Cristian Leonte si s-a desfasurat la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Braila. Cu aceasta ocazie au fost avansati in grad cinci ofiteri, transmite agentia Amos News. Politistii de frontiera braileni au marcat evenimentul oferind diplome de merit ziaristilor din presa locala, dar si o croaziera pe Dunare.
 
Activista americana ce strabate Dunarea inot a ajuns si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :122
Tuesday, 25 July 2006
Pe faleza inferioara a Dunarii, pe 28 iulie, la Galati, va avea loc o intalnire de presa cu Mimi Hughes, o pasionata activista in domeniul responsabilitatii sociale si protejarii mediului inconjurator, care de trei luni a pornit inot pe cursul Dunarii, de la izvoare pana la varsare.Intalnirea este organizata de WWF Programul Dunare Carpati Romania, si va incepe de la ora 16.30.
Mimi Hughes este nascuta in California, SUA, are 49 de ani si este mama a patru copii. Timp de trei ani, a lucrat in armata SUA ca specialist in probleme de comportament, iar prezent, preda lectura la un liceu din Alabama, fiind in mod special interesata sa lucreze cu persoane cu dificultati de vorbire.
Pe 7 mai, Hughes, impreuna cu fiica ei, a pornit intr-o noua misiune de angajament si responsabilitate sociala, aceea de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta unele dintre cele mai valoroase eco-regiuni din lume: Dunarea si Delta Dunarii. Insotita de fiica ei care vasleste intr-un caiac, Mimi Hughes inoata in Dunare din Germania, strabatand toate tarile riverane fluviului, din 22 iulie a inceput sa inoate in apele teritoriale ale Romaniei. Punctul terminus al „calatoriei“ va fi Sulina, unde cele doua vor ajunge in jurul datei de 4 august.
 
Rotatie a trupelor romanesti din An-NasiriyyaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 25 July 2006
In Irak are loc in aceste zile rotirea unitatii romanesti din regiunea orasului An-Nasiriyya.Comandamentul 2 Operational Intrunit coordoneaza mai multe zboruri spre aeroportul Talil, pentru transportarea trupelor.
Batalionul 280 Infanterie Focsani va fi inlocuit de o noua unitate romaneasca, Batalionul 811 Dej „Dragonii Transilvaniei”.
Potrivit postului public de radio, cea mai importanta forta operativa romaneasca din Irak, Batalionul 280 Infanterie Focsani, a executat in regiunea orasului An-Nasiriyya 1.500 de misiuni insumand peste 400.000 km parcursi. In principal au fost patrule, dar detasamentul a implementat si 20 de proiecte umanitare, folosind 2 milioane de dolari de la coalitie. De o atentie deosebita s-au bucurat copiii, dupa cum a declarat comandantul Batalionului 280, lt. col. Stefan Balan. Cele mai mari probleme sunt in viata copiilor si unitatea a reusit un amplu program de utilare a scolilor din zona noastra de responsabilitate, un numar de 10 scoli carora le-am pus la dispozitie rechizite scolare, obiecte de inventar, astfel incat sa fie un pic mai bine atunci cand vin la scoala. O alta componenta importanta a fost aceea a participarii la realizarea unui nivel cat mai bun al pregatirii fortelor de securitate irakiene si la ora actuala, nivelul la care se gasesc aceste forte, cel putin in provincia Dhi Qar, le permite sa execute aceleasi misiuni ca si noi la un nivel destul de bun ca numar si calitate a misiunilor executate.
 
Romanii ar putea fi acceptati pe piata muncii din Franta in 2009PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Tuesday, 25 July 2006
Luminile Parisului i-au tentat dintotdeauna pe romani. Vor gasi ei un loc de munca in Franta?Dupa ce spectrul instalatorului polonez si teama de delocalizari au bantuit o jumatate de an imaginarul colectiv al francezilor, contribuind din plin la esecul referendumului asupra tratatului constitutional, guvernul de la Paris a ramas extrem de prudent in privinta lucratorilor din Est. Spre deosebire de vecinii din Spania sau din Italia, autoritatile franceze au deschis subiectul delicat al pietei muncii abia in luna mai a acestui an si atunci, cu zgarcenie, guvernul lui Dominique de Villepin publicand o lista de 61 de profesiuni din sapte domenii economice cu mana de lucru deficitara. Este vorba de constructii, hotelarie si restaurante, agricultura, comert, mecanica de intretinere si salubritate. Din aceste 61 de specializari, ar reiesi aproximativ 200.000 de posturi care ar putea fi deschise treptat catre candidatii din Est. La fel cu Belgia si Luxemburg, care au optat pentru aceeasi solutie, Franta anunta atunci o ridicare progresiva si controlata a restrictiilor in privinta liberei circulatii a muncitorilor din fostul bloc comunist, dar numai pentru tarile integrate in Uniunea Europeana in 2004. Pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, cele mai optimiste previziuni indica posibilitatea acceptarii lor oficiale abia din 2009, informeaza Romania Actualitati.
 
Proiectul “Rosia Montana” in dezbatere publicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Tuesday, 25 July 2006

Incepand de luni, 24 iulie, si pana la data de 25 august in 14 orase din Romania se va dezbate pe marginea controversatului proiect al exploatarii miniere de la Rosia Montana.


 

Potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), proiectul va fi luat in dezbatere si in Ungaria. In acest moment, raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se supune dezbaterilor publice, al caror calendar a fost stabilit de catre MMGA, de comun acord cu titularul proiectului, in conformitate cu prevederile Ordinului MAPM 860/2002 privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu. Publicul poate consulta raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe pagina web a MMGA (in romana si engleza), a titularului de proiect, a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a ARPM Sibiu, ARPM Cluj, APM Alba, APM Hunedoara si APM Arad, dar acest raport este la dispozitia publicului si la Primaria Bucuresti, Biblioteca ASE, Biblioteca Academiei, Biblioteca Centrala Universitara, precum si la Biblioteca Nationala. Observatiile si comentariile publicului se primesc pana la data de 25 august 2006, la sediul MMGA, dupa care ministerul, in baza rezultatelor dezbaterilor publice, va evalua propunerile/comentariile motivate ale publicului si va solicita titularului completarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului cu o anexa, care va contine solutii de rezolvare a problemelor semnalate;In final, dupa examinarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, a concluziilor CAT-ului si a raspunsurilor titularului la propunerile sau comentariile motivate ale publicului, MMGA va lua decizia privind emiterea/ respingerea acordului de mediu.
 
Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 25 July 2006
Pe 24 iulie, s-a aflat intr-o scurta vizita in Romania presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van Der Linden.
Oficialul european a avut o scurta intrevedere cu Ministrul Afacerilor Extrene, Mihai Razvan Ungureanu, subiectele discutate fiind in principal legate de progresele facute de Romania in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana si situatia din Basarabia. Un subiect important al discutiilor a fost legat de viitorul parteneriat de colaborare Uniunea Europeana – Rusia, parteneriat pe care oficialul european il considera foarte important, acesta avand menirea de a intari securitatea in zona.
Van Der Linden a declarat ca urmatoarea lui destinatie este Basarabia, dorind sa se intereseze de situatia politica si economica care caracterizeaza in acest moment aceasta tara, sustinand faptul ca Uniunea Europeana este interesata de un program de asistenta care sa o sprijine.
Intrebat care este opinia sa legata de aderarea la Uniunea Europeana la Romaniei la 1 ianuarie 2007, demnitarul european a declarat ca „sunt optimist, si sper sincer ca si Bulgaria va reusi sa adere la aceasta data”. Rene van Der Linden a subliniat de asemenea ca este de datoria Guvernului Romaniei si a Parlamentului sa faca totul posibil pentru ca toate problemele legate de aderare sa fie rezolvate, transmite pentru Romanian Global News Dan Tanasa.
 
Revine din Irak ultimul detasament din Batalionul 280 InfanteriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 25 July 2006
Vineri, 28 iulie, la ora 9.30, pe aeroportul militar Otopeni, va avea loc ceremonialul militar prilejuit de revenirea in tara, dupa incheirea misiunii in Irak, a ultimului detasament din cadrul Batalionului 280 Infanterie si a Drapelului de lupta al unitatii.Timp de sase luni, militarii romani au participat la operatiunea “Antica Babilonia VI” si au executat aproximativ 1.500 misiuni de patrulare si escorta, de paza, de pregatire a structurilor militare irakiene, pentru realizarea unui climat de pace si stabilitate in aceasta tara.
 
Spectacolul Aerian International "Rolas 2006" la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :96
Tuesday, 25 July 2006
Pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta, se va desfasura Spectacolul Aerian International "Rolas 2006", in perioada 29 – 30 iulie.
Deschiderea spectacolului va avea loc sambata 29 iulie, incepand cu ora 8.00, intrarea fiind libera. In programul acestui eveniment sunt incluse concerte in aer liber cu diferite concursuri tematice, expozitii statice si altele. Mai multe informatii se gasesc pe www.roias.ro.
 
Va incepe Festivalul "Peninsula" la Targu MuresPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :88
Tuesday, 25 July 2006
Pe 26 iulie va debuta la Targu Mures editia de anul acesta a festivalului "Peninsula", unul din cele mai importante festivaluri open-air al anului.
La editia din acest an vor concerta nume sonore ale rock-lui romanesc si nu numai. Astfel, cei ce vor asista la concerte vor avea ocazia sa-i asculte pe cei de la Zdob si Zdum, Vama Veche, Phoenix, Vita de Vie, Omul cu Sobolani, dar si pe cei de la Kumm, The Rasmus,  ATB si multi altii.
Festivalul va dura o saptamana, iar pretul unui bilet  este de 75 RON, insa in timpul festivalului acesta va creste la 100 RON, o intare de o zi costand 25 RON.
 
La comanda unor fosti securisti, romanii din Timoc sunt discriminatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :348
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Romanian Global News a prezentat in numeroase randuri problemele cu care se confrunta romanii din Timoc, iar una din principalele lor probleme era si aceea ca modul cum sunt ei perceputi la Bucuresti sau la Ambasada Romaniei la Belgrad, este in totala contradictie cu realitatea.

Acest lucru se intampla ca urmare a manipularii autoritatilor de la Bucuresti si a ambasadorului de catre niste "baieti cu ochi albastri" care fac "Note" pe subiectul respectiv si le trimit tuturor autoritatilor centrale cu competente pe domeniul "romanii de pretutindeni". Unul sau mai multi din cei care dezinformeaza se afla la ambasada Romaniei la Belgrad. Ca acest lucru se face la ordin sau dintr-un interes propriu nu conteaza. Gravitatea este aceeasi si frizeaza penalul.
Principalul ONG din Timoc care reuneste mai multe organizatii ale romanilor (sau denumirile istorice rumanilor, vlahilor) din Nord estul Serbiei si care este Federatia Rumanilor din Serbie este ignorata de functionarii ambasadei Romaniei la Belgrad care se ocupa de selectia bursierilor ce urmeaza sa ajunga la studii in Romania. Unei alte organizatii membre ale FRS, Ariadnae Filum, i se spune sa mearga sa depuna dosarele candidatilor, la o asociatie care are sediul intr-o bucatarie la Zaicear, iar singurul sau merit este acela ca a plimbat fosti membri ai ambasadei de la Belgrad, reveniti acum in "centrala" MAE sau in alta parte, la diverse vanatori si agape prin padurile Timocului. Ba mai mult surse ale Romanian Global News afirma ca Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia, organizatie fantoma care se manifesta doar in perioada selectiei bursierilor percepe taxe de la candidati, sub diverse motive, iar o parte a acestor taxe ca si in anii precedenti se redistribuie "protectorilor" din Romania. Desi si in anii trecuti au fost sesizate autoritatile romane pe aceasta tema, nu a fost luata nici-o masura care sa imbunatateasca selectia bursierilor sau sa fie exclusi din acest proces cei ce fac din aceasta o afacere. De asemenea aceeasi organizatie, sub protectia unor functionari din ambasada de la Belgrad  si-a permis in anii trecuti sa inscrie candidati in mare parte doar la facultatea de medicina, desi strategia comuna a celorlalte asociatii romanesti necontrolate de functionarii ambasadei, au propus ca oferta si selectia sa se faca in conformitate cu nevoile comunitatilor romanesti din Timoc, adica sa se ofere candidatilor posibilitatea de a deveni invatatori, profesori, preoti, sociologi, ziaristi, adica profesii de care comunitatea are nevoie pentru pastrarea identitatii nationale.

Vazand ca si anul acesta situatie este aceeasi ca si in anii trecuti "Ariadnae Filum", una dintre cele mai active asociatii romanesti din Timoc a trimis o scrisoare deschisa Administratiei prezidentiale, Ministrului de externe si Ambasadorului Romaniei la Belgrad.
Romanian Global News publica in exclusivitate aceasta scrisoare, iar corespondentii sai din Serbia vor urmari ca si in alte state procesul de selectie al bursierilor ce urmeaza sa vina la studii in Romania.


Administratia Prezidentiala
Ministrul Afacerilor Externe
Ambasada Romaniei in Republica Serbia


 
In atentia Domnului Ion Macovei-Ambasadorul Romaniei la Belgrad
Stimate domnule Macovei,


Motivul pentru care ne adresam dvs. este inscrierea din acest an a viitorilor studenti de etnie romana din Serbia la facultatile din Romania. Prin intermediul oraganizatiei noastre sunt pregatite documentele necesare inscrierii studentilor la facultatile din Romania,aceste acivitati fiind desfasurate inca de acum patru ani,de fapt de la intemeierea acestei organizatii. Ceea ce se poate cu usurinta remarca si ceea ce a fost subiectul unor anterioare atentionari ale noastre, este statutul diferit al organizatiilor care intermediaza inscrierea viitorilor studenti de etnie romana din Estul Serbiei. In toti acesti ani partidul politic „Miscarea democratica a romanilor din Serbia“ a fost favorizat din partea membrilor comisiei care realizeaza inscrierea la facultati, ca si din partea membrilor Ambasadei Romaniei la Belgrad. Am crezut ca acest lucru  se intampla datorita relatiilor prietenesti dintre aceste persoane si domnul Dimitrie Kracunovici, presedintele „Miscarii democratice a romanilor din Serbia“, care, pe langa faptul ca aduna documentele de la studentii de diverse nationalitati, are si un mod particular de a percepe taxe pentru diverse“ servicii“, cum ar fi traducerile diverselor documente si cotizatiile viitorilor studenti si ale parintilor lor pentru partidul sau politic, pentru anul in curs si chiar pentru cativa ani in urma, problema asupra careia am atras atentia in toti acesti ani. Daca inmultim numarul candidatilor cu suma de bani perceputa pentru “serviciile“ mai sus amintite, va rezulta un „buget“ destul de frumusel al acestui partid politic al carui singur scop  existential pe scena politica din Serbia este acesta  „afacere“. Am fost contactati de studenti care sunt pregatiti sa depuna marturie in legatura cu mai sus amintitele conditii de inscriere la facultatile din Romania.
Cu venirea dumnevoastra la conducerea Ambasadei Romaniei la Belgrad am asteptat ca acesta stare de fapte  sa se schimbe si in sfarsit sa inceapa a fi privite in mod obiectiv toate aceste lucruri si sa existe o atitudine obiectiva fata de toate organizatiile si institutiile. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat, ci mai mult, spre deosebire de anii trecuti cand mai multe organizatii au pregatit documentele, in acest an, din partea din partea unui angajat al Abasadei Romaniei, ne-a fost sugerat sa predam documentele studentilor „Miscarii democratice a romanilor din Serbia“. Avand in vedere ca am refuzat acest lucru cu explicatie clara, in scurt timp am fost contactat telefonic de acelasi angajat al Ambasadei fiindu-mi adus la cunostinta ca va trebui  sa adunam documentele necesare si ca inscrierea va avea loc in Zaiecar, aceasta intamplandu- se pentru prima oara. Nu stiu pe ce criterii v-ati bazat cand ati luat asemenea hotarari, dar va instiintam ca in Zaiecar, in afara „Miscarii democratice a romanilor din Serbia ,“ care are sediul in beciul unei case particulare  apartinand secretarei acestui partid ,neavand nici un fel de insemne evidente ale existentei unei organizatii, nici o alta organizatie nu are un sediu propriu. Cu acest prilej va informam ca organizatia noastra nu accepta venirea in Zaiecar, dar va propunem ca inscrierea sa aiba loc in Negotin in spatiul organizatiei noastre unde exista conditii adecvate pentru inscrierea viitorilor studenti si pentru o activitate in conditii normale a comisiei.
Domnule  Macovei, imi pare foarte rau ca am fost nevoit sa ma adresez dumnevoastra in acest fel. De asemenea, am increderea  ca dvs. nu sustineti aceasta stare de fapte.
In speranta ca veti corecta aceasta neglijenta, in interesul unei colaborari corecte cu toate organizatiile, va salut din toata inima si va doresc succes in activitatile dumnevoastra.

Cu stima si respect,
Data de 20.07.2006                                             
        Presedinte, Zavisa Jurj

 
Mari personalitati basarabene au semnat pentru Unirea cu RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Declaratia prin care Forul Democrat al Romanilor din Moldova si-a aratat dorinta pentru ca oficialitatile basarabene sa accepte propunerea presedintelui Romaniei Traian Basescu, referitoare la intrarea Basarabei in UE odata cu Romania, a fost semnata de mari personalitati din Basarabia, acestia aratandu-si in acest fel sustinerea pentru initiativa Forului.

Romanian Global News reia publicarea acestei declaratiii, prezentand totodata si semnaturile respective.


„Dragi concetateni!
Romania, prin Declaratia presedintelui Traian Basescu, a acordat o sansa Republicii Moldova: aceea de a se integra impreuna cu Romania in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Spre regret, guvernantii comunisti au respins aceasta oferta, dovedind o data in plus ca sloganele proeuropene ale acestora n-au fost si nu sunt sincere, vorbele lor ramanand, ca de atatea alte ori nesustinute de actiuni concrete in planul unor reforme economice si democratice. Ei, de fapt, urmaresc un singur scop, ca inducand in eroare populatia Republicii Moldova si opinia publica internationala, sa se poata mentine cat mai mult la putere.
Atacurile romanofobe si eurofobe ale presedintelui Voronin, care atenteaza la valorile democratice si de drept, developeaza adevaratele intentii ale actualei guvernari: de a ne izola de contextul european si a ne tine ostatici ai minciunii si saraciei aici la periferia Batranului Continent.
Forul Democrat al Romanilor din Moldova face apel catre oamenii de buna credinta, catre fortele democratice si patriotice, sa sustina Declaratia Basescu care inseamna o oferta reala de integrare europeana a Republicii Moldova in familia popoarelor europene.
Alta sansa s-ar putea sa nu ne mai ofere acest secol. Sa ne patrundem de marea responsabilitate care revine fiecaruia dintre noi in fata generatiilor care vin.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

In numele Consiliului Director si al Sfatului Inteleptilor al Forului Democrat al Romanilor din Moldova:
Nicolae DABIJA, scriitor, Membru de Onoare al Academiei Romane;
Mihai CIMPOI, academician, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova;
Constantin TANASE, director al publicatiei „Timpul”;
Valeriu SAHARNEANU, presedinte al Uniunii Jurnalistilor din Moldova;
Grigore VIERU, academician;
I.P.S. PETRU, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor;
Dumitru MATCOVSCHI, academician;
Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii;
Ion COSTAS, ex-ministru al Apararii;
Petru SOLTAN, academician;
Alexandru MOSANU, Membru de Onoare al Academiei Romane;;
Sergiu CHIRCA, Membru de Onoare al Academiei Romane;
Gheorghe GHIDIRIM, academician;
Anatol CODRU, academician;
Anatol CIOBANU, academician;
Diomid GHERMAN, academician;
Aurelian SILVESTRU, doctor in pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”;
Ion MAHU, academician;
Timotei MELNIC, presedinte al Ligii Pedagogilor;
Ion BORSEVICI, academician;
Boris MOVILA, publicist;
Ion BUGA, doctor in istorie, profesor universitar;
Andrei VARTIC, regizor;
Anatol VIDRASCU, director al Grupului Editorial „Litera”;
Boris DRUTA, avocat;
Nina JOSU, presedinte al Asociatiei de Cultura Romaneasca „Astra”;
Alecu RENITA, presedinte al Miscarii Ecologiste din R. Moldova;
Petru MUNTEANU, avocat;
protoiereu Ioan CIUNTU, presedinte al Comisiei Cultura a Mitropoliei Basarabiei;
Ion MELNICIUC, doctor in filologie, conferentiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova;
Ionut GROSU, magistru in filozofie, presedinte al Ligii Tineretului F.D.R.M.;
Ion GAINA, profesor, director al Casei-Muzeu „A. Mateevici” din Zaim (Causeni);
Valeriu DULGHERU, sef de Catedra, doctor in stiinte tehnice, presedinte al Filialei F.D.R.M. de la Universitatea Tehnica a Moldovei;
Mihai MORARAS, scriitor, presedinte al Filialei F.D.R.M. de la Universitatea de Stat din Moldova;
Gheorghe MAXIAN, presedinte al Filialei Orhei a F.D.R.M.;
Nicolae ARSEN, presedinte al Filialei Cahul a F.D.R.M.;
Maria CIOBANU, presedinte al Filialei Nisporeni a F.D.R.M.;
Sebastian VOINU, presedinte al Filialei Cantemir a F.D.R.M.;
Mihai ELADI, presedinte al Filialei Anenii Noi a F.D.R.M.;
Nicolae MARZA, presedinte al Filialei Glodeni a F.D.R.M.;
Grigore TESLARU, presedinte al Filialei Stefan Voda a F.D.R.M.;
Gheorghe MIGOREANU, presedinte al Filialei Rezina a F.D.R.M.;
Victor BUZATU, presedinte al Filialei Ciocana (mun. Chisinau) a F.D.R.M.;
Vasile GRAMA, presedinte al Filialei Botanica (mun. Chisinau) a F.D.R.M.;
Ion BOTEZATU, secretar al Filialei Rascani (mun. Chisinau) a F.D.R.M.;
Natalia CRETU, secretar al Filialei Cimislia a F.D.R.M.;
Ana NOVIC, presedinte al Filialei Criuleni a F.D.R.M.;
Sergiu COJOCARU, presedinte al Filialei Calarasi a F.D.R.M.;
Ion NEGRESCU, presedinte al Filialei Telenesti a F.D.R.M.;
Vasile FURDUI, presedinte al Filialei Soldanesti a F.D.R.M.;
Valeriu OSTAS, presedinte al Filialei Causeni a F.D.R.M.;
Iulius POPA, presedinte al Filialei Balti a F.D.R.M.;
Alexandru SUTU, presedinte al Filialei Falesti a F.D.R.M.;
Victor DARIE, presedinte al Filialei Drochia a F.D.R.M.;
Anatol CROITORU, presedinte al Filialei Dubasari a F.D.R.M.;
Ludmila PADURET, presedintele Aripei Tinere de la USM a F.D.R.M.;
Ion DICUSARA, presedintele Aripei Tinere de la UTM a F.D.R.M.;
Eugen CEPOI, presedintele Aripei Tinere a Filialei Botanica a F.D.R.M.;
Ion GARAM, presedintele Aripei Tinere a Filialei Rascani a F.D.R.M.;
Liliana GHEORGHITA, presedintele Aripei Tinere de la Universitatea „A. Russo” din Balti a F.D.R.M.”

 
Romanii din Ungaria nu mai vor "praf in ochi"PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :229
Tuesday, 25 July 2006
Coalitia Romanilor din Ungaria si Uniunea Culturala au hotarat inca de la inceputul acestui an ca vor lua parte la alegerile minoritare din toamna.
Au fost unele voci si in cadrul acestor organizatii care au spus ca ar fi mai bine sa se ramana pe dinafara, deoarece legea este tot asa de proasta cum a fost, si nu va impiedica nici acum intrarea neromanilor in reprezentantele romanesti. Totusi au fost mai puternice argumentele celor care au zis ca ar trebui sa se implice in alegeri, pentru ca Legea Minoritatilor modificata confera asociatiilor un nou rol, de a propune candidati la alegeri. Noul rol al asociatiilor poate sa ajute – au crezut unii – la crearea unei unitati in randul minoritatii noastre. Iar mai presus de toate, este o lege a statului in care traim si – buna, rea – trebuie sa o respectam si sa incercam sa tragem foloase din ea. Chiar daca romanii nu ar candida la viitoarele alegeri, ar schimba legea parlamentul de la Budapesta? Sigur ca nu.
La inceputul acestui an, o delegatie a Coalitiei Romanilor din Ungaria a initiat o intalnire cu conducerea Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, ceea ce s-a si realizat, doar ca nu s-a ales nimic din ea. Declaratiile celor la putere, cum ca si ei vor binele comunitatii si vor lupta impreuna pentru eliminarea persoanelor straine din randul autoguvernarilor, s-a dovedit in scurt timp ca sunt doar niste promisiuni desarte, goale de continut si de intentie.
Aproape o jumatate de an a treacut si cele doua foruri nu s-au mai intalnit. Numai ca in aceasta jumatate de an au fost multe manifestari si festivitati, unde ATRU a fost invitata alaturi de celelalte asociatii ale romanilor, si cele doua parti s-ar fi putut intalni si continua dialogul. insa din partea ATRU boicotul acestor programe a fost total. UCRU si CRU a organizat intre timp doua forumuri electorale, pentru a informa membrii comunitatii despre metodele si capcanele alegerilor minoritare. La niciunul dintre aceste programe „alesii” nostri n-au participat. Nici la recenta intalnire de la Ambasada Romaniei nu au participat, acest ultim boicot situandu-se mai mult in sfera nesimtirii crase, decat in cea a unei adversitati „politice”.
La forumul din 1 iulie de la sediul Uniunii din Giula s-a lansat o deviza clara din partea tuturor organizatiilor prezente, intarita prin autoritatea si sustinerea Prea Sfintitului Episcop Sofronie, seful Bisericii noastre Ortodoxe, care a chemat pe toti romanii la UNITATE  in lupta pentru alegerile noilor autoguvernari romanesti. Zilele trecute s-au trezit din amnezie si „liderii” nostri si i-au chemat la ei pe reprezentantii Coalitiei. De ce? Ca sa reia ideile altora, si sa le prezinte parca ei le-ar fi inventat. Nu vi se pare ca aceasta incercare perversa seamana tare bine cu ce s-a intamplat la Chitighaz cu festivalul gastronomic.
Sub pretextul unitatii – care de fapt, este aruncarea prafului in ochi – cei de la ATRU continua sa-si vada de interesele lor personale, sau ale unui mic grup din conducere, si uita in totalitate ca ei sunt acolo sa slujeasca nationalitatea romana din Ungaria. Daca vrem unitate, nu inseamna ca vrem unitate cu orice pret si, cu atat mai putin, unitatea nu inseamna slujirea unui anumit grup de interese.
Atunci vor da dovada liderii ATRU ca vor aceasta unitate, daca vor cobori din turnul lor de fildes, nu vor vorbi cu noi din pozitia celor „mai puternici”, si vor participa la alegeri nu ca presedinte, vicepresedinte, director, ci ca simpli membrii. Le vom multumi pentru activitatea depusa, le vom inmana cate o diploma si cate o medalie (neaparat de aur), eventual ii putem coopta intr-un „senatus consultum”, dar atat. Ce au facut ei am vazut, ce pot face altii vom vedea.
(Preluare Foaia Romaneasca, Eva Iova)
 
Basarabia a cerut ajutorul Austriei in dialogul cu UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :156
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}In dialogul Basarabiei cu institutiile europene, presedintele Parlamentului, Marian Lupu(foto), a cerut sustinerea Austriei in vederea facilitarii regimului de vize precum si a unui nou aranjament juridic cu UE.Marian Lupu s-a intalnit marti, 25 iulie cu Christian Zeileissen, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Austriei in Basarabia, prilej cu care el a subliniat cateva aspecte privind extinderea dialogului interparlamentar bilateral, precum si pentru dezvoltarea cooperarii cu statele membre ale Uniunii Europene. "Sintem interesati sa devenim un partener de incredere al Uniunii Europene si ne dorim sa contribuim la stabilitatea in aceasta regiune", a precizat Presedintele Legislativului, comunica agentia Moldpres. El a transmis multumiri autoritatilor Austriei pentru sprijinul politic acordat Basarabiei in perioada exercitarii mandatului de presedinte in exercitiu al UE. Printre subiectele abordate de cei doi interlocutori in cadrul intrevederii se numara si perspectivele aderarii Basarabiei la CEFTA, aspecte privind reglementarea diferendului transnistrean, precum si dezvoltarea cooperarii bilaterale moldo-austriece.
 
30.000 de sezonieri asteptati in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :193
Tuesday, 25 July 2006

Consiliul italian de Ministri a gasit o solutie pentru a raspunde cererilor muncitorilor straini sezonieri care vor sa lucreze in Italia in domenii precum agricultura si turism: autorizarea a 30.000 de intrari pentru muncitorii sezonieri.

 

"Prin aceasta prevedere vor fi autorizate 30.000 de noi intrari, care vor acoperi toate cererile prezentate deja si care au depasit cotele prevazute de Decretul Flussi, respectiv 50.000 de intrari" a spus Romano Magrini, responsabilul pentru Politici de Munca al Coldiretti. Tot el a adaugat ca este vorba despre un numar mari de intrari, care ar trebui sa raspunda fara probleme tuturor cererilor care ar putea fi inca prezentate in cursul anului. 
Ordonanta este in curs de inregistrare la Curtea de Conturi si urmeaza sa fie publicata in Gazeta Oficiala. Este vorba de o procedura de urgenta, care nu va trebui sa parcurga traseul extenuant prevazut pentru decretul Flussi.
Printre muncitorii sezonieri carora li se adreseaza aceste 30.000 de cote noi se afla si cei proveniti din Romania si Basarabia, pe langa sezonieri din Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Tunisia, Albania, Maroc si Egipt. Indiferent de tara de origine, vor putea solicita intrarea in Italia pe baza acestor cote si cetatenii extracomunitari posesori de permise de sedere pentru munca subordonata sezoniera in 2003, 2004 si 2005.
Procedura de prenotare a cererilor este aceeasi utilizata si pentru vechiul decret. Aproximativ 2.000 de ghisee ale asociatiilor de categorie din agricultura si turism sunt conectate la Ministerul de Internea, astfel ca cei care trimit cereri nu trebuie decat sa comunice operatorilor datele muncitorului, acestia primind datele on-line. Cei care nu se afla sub umbrela unei asociatii trebuie sa completeze kit-ul distribuit oficiilor postale si sa trimita totul prin posta.
 
Scoala de sambata pentru copiii romani la Alcala de HenaresPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :128
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Primaria municipiului Alcala de Henares pregateste in colaborare cu organizatia Uniunea Hispano Romana din localitate infiintarea in luna septembrie a unei scoli pentru copiii imigrantilor romani.
Proiectul a fost dat publicitatii acum cateva luni de primarul orasului Bartholome Gonzalez printr-un interviu acordat publicatiei Roman in Lume, in care declara ca doreste sa duca la bun sfarsit infiintarea unui colegiu sau a unei scoli romanesti pentru ca “acesti copii sa nu uite tara din care provin parintii lor.” Uniunea Hispano Romana pregateste acum prin intermediul presedintei sale, Elena Roman, bazele acestui proiect care sunt selectionarea profesorilor si inscrierea elevilor. “Nu se stie inca daca aceasta scoala romaneasca va functiona intr-un singur loc, intr-un spatiu unic sau daca vor fi organizate cursuri de sambata in diferite scoli unde sunt copii romani. Cel mai important lucru este insa faptul ca prin infiintarea acestei scoli li se va oferi o buna oportunitate copiilor sa nu uite limba si cultura romana”, a declarat presedinta Uniunii Hispano Romane, Elena Roman, citata de Roman in Lume. Totodata, ea a mai adaugat ca la viitoarea scoala romaneasca sunt asteptati si copii de alte nationalitati care sunt interesati de cultura noastra. “Suntem deschisi oricarei colaborari pentru ca vrem sa constituim personalul didactic al viitoarei scoli si de aceea asteptam raspunsul pozitiv al cetatenilor romani care au pregatire didactica si pe cel al parintilor ca sa-si inscrie copii la aceste cursuri care vor fi despre istoria, geografia si cultura tarii noastre”, a mai precizat Elena Roman care sustine ca toate cheltuielile viitoarei scoli vor fi suportate de Primaria orasului Alcala de Henares.
Persoanele interesate de participarea in acest proiect sau care doresc sa afle mai multe detalii despre inscrierea gratuita a copiilor pot suna la numarul de telefon 665.116.558 sau pot trimite un email la uniunea@gmail.com, unde pot fi remise CV – urile.
 
O noua intalnire a romanilor din SpaniaPDF Print E-mail
Morata de Tajuna, Spania/Romanian Global News
Accesari :273
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Membrii Asociatiei Culturale Obatala din Spania au programat urmatoarea intalnire pe 5 august, continuand astfel cu munca lor de a face cunoscuta Romania si cultura romaneasca pe teritoriul Spaniei.Intalnirea va avea loc in localitatea Morata de Tajuna, situata la 40 km de Madrid, localitate in care din cei 6.500 locuitori, aproximativ 500 sunt romani.
Asociatia Culturala Obatala a pregatit pentru acest eveniment o expozitie culinara cu produse specifice bucatariei romanesti. De asemenea, va avea loc si un concert de muzica populara romaneasca sustinut de grupul folcloric "Trio Victoria".
Ionela Petre, Vicepresedinta Asociatiei Culturale Obatala, a declarat urmatoarele : “Stim ca, din pacate, Romania este o tara necunoscuta pentru majoritatea spaniolilor. Din aceasta cauza, este interesanta celebrarea acestor activitati, pentru ca servesc la cunoasterea diferitelor aspecte din bogata cultura romaneasca si, mai mult, incercam sa aducem un "colt" din Romania, numarului mare de compatrioti care muncesc si locuiesc in Spania”, transmite Ionela Petre pentru Romanian Global News.
De peste un an de zile, Obatala a organizat activitati prin care a facut cunoscuta Romania in diferite locuri, si nume: Coslada (Madrid), Villamayor de Santiago si El Provencio (Cuenca), Villarrubia de Santiago (Toledo) si San Pedro del Pinatar (Murcia).
 
Spectacol impresionant al romanilor timoceniPDF Print E-mail
Cladova, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :152
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Sub auspiciile USAID si a altor organizatii partenere, in data de 22 iulie s-a desfasurat la Cladova in Timoc, un festival etno-cultural la care au participat si numeroase sate romanesti din zona.

Prin colaborarea dintre Fderatia Rumanilor din Serbia si biroul Consiliului National al Romanilor din Serbia cu sediul la Cladova, in cadrul festivalului a fost prezentat un stravechi obicei romanesc de aducere a ploii, obicei pus in scena de ansamblul artistic al satului Tanda si care prin prezentarea de o originalitate inegalabila a fost unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului. De altfel Federatia Rumanilor din Serbia a avut si un stand propriu in care au fost prezentate pe langa portul romanesc traditional si mancaruri traditionale dar si carti editate in romana si sarba.
Pentru inalta calitate artistica dar si pentru pastrarea traditiilor romanesti Ansamblul din Tanda a fost premiat, in mod simbolic, de catre Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, ai caror reprezentanti au fost invitati la festival.

 

 
Basarabia trimite alti militari in IrakPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 25 July 2006
Un nou contingent de militari ai Armatei Nationale ai Basarabiei, cel de-al patrulea, a plecat pe 24 iulie, pentru a participa la operatiunea post-conflict de restabilire a Irakului.
Grupul este compus din trei ofiteri de stat major si opt genisti.  Potrivit DECA-press noul contingent, ca si cele precedente, este format din militari angajati in baza de contract, care benevol si-au exprimat dorinta de a pleca in misiune. Militarii moldoveni vor fi antrenati exclusiv in operatiuni umanitare de deminare a teritoriului si nimicire a obiectelor explozive in zona sa de responsabilitate, a spus ministrul moldovean al Apararii. Potrivit Serviciului de presa al Ministerului Apararii de la Chisinau, Basarabia participa la operatiunea post-conflict de restabilire a Irakului din 2003. Pana in prezent in aceasta tara au activat trei contingente de militari basarabeni cu un efectiv total de 65 militari, fiind nimicite circa 288 mii de obiecte explozive.
 
Basarabia este sustinuta in procesul reformelor de SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :155
Tuesday, 25 July 2006
Presedintele Comisiei de Asistenta Electorala a SUA, Paul de Gregorio a afirmat in cadrul intalnirii cu Presedintele Parlamentului Basarabiei, Marian Lupu, ca SUA sint dispuse sa acorde in continuare suport Basarabiei pe calea reformelor democratice.Paul de Gregorio se afla in aceasta perioada in vizita la Chisinau. El a apreciat efortul autoritatilor basarabene in vederea imbunatatirii legislatiei electorale, preluarii standardelor internationale in acest domeniu si cooperarii cu societatea civila, transmite agentia Moldpres. Marian Lupu a a adresat multumiri autoritatilor americane pentru atentia si asistenta acordata sustinerii dezvoltarii social-economice a Basarabiei si incurajarii reformelor democratice. Presedintele Parlamentului a informat oficialul american despre modificarile operate la legislatia electorala si conlucrarea in acest sens a forului legislativ cu societatea civila.
 
Parlamentul Basarabiei urmeaza sa adopte in lectura finala codul audiovizualului PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :160
Tuesday, 25 July 2006
Proiectul Codului Audiovizualului (CA) al Basarabiei va fi dezbatut in lectura a doua – finala – pe 26 iulie de catre componenta Parlamentului.Potrivit ordinii de zi a Parlamentului pentru zilele de 26-29 iulie, proiectul CA va fi prezentat de cativa deputati comunisti si crestin-democrati, raportor fiind Comisia pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa. 
Potrivit Monitor Media, joi, 27 iulie, Parlamentul urmeaza sa discute si Proiectul de lege privind importul unui car mobil cu echipament tehnic audio destinat Companiei publice „Teleradio-Moldova”. 
Pe 28 iulie, deputatii vor discuta, in lectura a doua, Proiectul de lege pentru completarea articolului 16 din Codul civil, care vizeaza excluderea plafonului pentru compensarea prejudiciului moral pentru defaimare, iar pe 29 iulie, Parlamentul se va reuni in ultima sedinta plenara din sesiunea de primavara. Legislativul isi va relua activitatea dupa ce deputatii vor reveni din concedii. 
 
Executivul italian a aprobat decretul Flussi-bisPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :186
Tuesday, 25 July 2006

{mosimage}Guvernul italian, prin Consiliul de Ministri, a aprobat vineri, 21 iulie, un al doilea decret referitor la fluxurile migrationale din aceasta tara, care va permite unui numar de 520.000 de lucratori (170.000 din primul decret si 350.000 cu decretul - bis) obtinerea unui permis de sedere pe motive de munca.

 

"Pentru recunoasterea permisului vor fi luate in consideratie toate cererile prezentate pana in data de 21 iulie 2006", a declarat ministrul Solidaritatii Sociale, Paolo Ferrero, care a specificat si faptul ca decretul bis va intra in vigoare doar catre sfarsitul lunii spetembrie, dupa ce va fi trecut prin Conferinta Stat-Regiuni.
Noul decret completeaza precedentul decret de fluxuri aprobat in luna aprilie, care prevedea acordarea permisului de a lucra in Italia doar pentru un numar de 179.000 de muncitori straini.
 
CD si carte bilingva semnata Mihai Eminescu se lanseaza internationalPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :88
Tuesday, 25 July 2006
CD-ul „Eminescu – Eternal Longing, Imposible Love” a aparut in cele din urma.Odata cu CD-ul a fost lansat si volumul bilingv cu acelasi nume, „Eminescu – Eternul Dor, Imposibila Iubire”, ce cuprinde textele de pe disc in ordinea recitarii, si cu prezentarea "in oglinda" a poemelor in engleza si romana, ceea ce permite atat urmarirea recitarii de pe disc (in engleza) cat si comparatia cu originalul, informeaza forumul romanilor din Marea Britanie.
Discul si cartea, cu acelasi design, formeaza un cuplu unitar deosebit de atragator si ar putea fi un cadou ideal pentru cei care vor sa afle mai multe despre poetul roman.
Cartea si discul pot fi procurate prin internet doar pe site-ul dedicat lui Eminescu www.luceafarul.com, unde pot fi comandate si separat, iar discul, fara carte, poate fi cumparat si pe adresa http://www.cdfreedom.com/artists/adriansahlean.
 
Dan Perjovschi scrie un “jurnal vizual” la BarcelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :121
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Genialul artist roman Dan Perjovschi participa intr-un ciclu artistic in Barcelona, care sub titlul “Pe Masura” (A medida) vrea sa fie un “jurnal vizual”, alcatuit din desene facute pe peretii scarilor de la CaixaForum, in Espai Montcada.
Acest proiect a propus celor rei artisti invitati pana acum, Maider Lopez, Kristina Solomoukha si Dan Perjovschi sa exploreze modalitatile in care experimentam spatiul care ne inconjoara si cum ne masuram in si cu el, informeaza Roman In Lume. Adica, in ce forma armonizam spatiul nostru fizic cu spatiul mental. Fata de un spatiu nou, ca si fata de noile experiente ale vietii, masuram posibilitatile noastre, cu scopul de a rezolva tensiunea intre haos si ordine sau pentru a negocia experienta noastra reala cu experienta celuilalt. Aceasta este justificarea artistica a prezentei manifestari prin care creatorii ne ofera interpretarile lor, potrivit diferitelor practici si traiectoriilor artistice si personale. Este al treilea proiect al seriei “Pe Masura" si in Espai Montcada de la CaixaForum, artistul roman Dan Perjovschi, nascut la Sibiu, in 1961, deseneaza un jurnal vizual pe peretii scarilor. Critica caracterizeaza opera lui Dan Perjovschi printr-o  onstiinta politica puternica si printr-un simt al umorului foarte interesant. Simplitatea desenelor sale propune teme complexe, cum ar fi relatiile dintre cultura oficiala si culturile alternative, desfiintand prejudecatile, miturile si utopiile si, uneori, pleaca de la teme foarte actuale, precum razboaiele sau consumismul modern. |ntr-un interviu pentru presa spaniola, Dan Perjovschi, intrebat fiind despre Gaudi, a spus ca La Sagrada Familia nu ar trebui sa fie terminata, pentru ca fiecare sa-si imagineze de acolo unde s-a oprit genialul arhitect catalan. “Traim intr-o lume in care se doreste anihilarea imaginatiei”, a mai spus artistul roman. Cu toate ca Dan Perjovschi este un artist recunoscut deja la nivel international, aceasta este prima expozitie a sa in Spania si va fi deschisa pana in 17 septembrie, cu intrare libera, la CaixaForum.
 
A fost inaugurat un centru comunitar pentru copiii din BasarabiaPDF Print E-mail
Buzdugeni, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :184
Tuesday, 25 July 2006

{mosimage}Centrul comunitar “Sfantul Nicolae” a fost inaugurat si sfintit, duminica, 23 iulie, in satul Buzdugeni, comuna Burlanesti, de catre Misiunea Sociala “Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.


 

Sfintirea Centrului a fost fost oficiata de IPS Petru, Arhiepiscop al Chisinaului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, insotit de un sobor de preoti.
Centrul “Sfantul Nicolae” este destinat, in special, copiilor atat de varsta scolara, cat si de varsta prescolara, acesta fiind prevazut pentru activitati extrascolare – animatie, lectii de computer, videoteca, activitati de pregatire pentru copii de varsta prescolare.
Deschiderea acestui Centru in satul Buzdugeni era extrem de necesara in conditiile in care gradinita din satul cu o populatie de numai 380 de oameni functioneaza doar pe perioada verii, scoala neexistand, iar elevii din sat erau nevoiti sa parcurga zilnic cel putin sase kilometri pentru a ajunge la scoala din Burlanesti.
 
Picnicul organizat de biserica Sf.Gheorghe a fost unul reusitPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :200
Tuesday, 25 July 2006
Duminica, 23 iulie, in Queen's Park, New Westminster, din Canada, a avut loc picnicul oranizat de Biserica Ortodoxa Sfintul Gheorghe din aceasta localitate.Dupa cum s-a mai intampla la picnicurile organizate de romanii din British Columbia, si acest picnic a coincis cu un altul, insa, spre norocul participantilor, ambele s-au desfasurat in acelasi loc. Desi scena a fost indisponibila, trupa D’Acasa, cea care a fost insarcinata cu mentinerea bunei dispozitii, au aratat ca nu au nevoie de scena pentru a-si desfasura activitatea, acestia alegand sa cante la umbra brazillor, cu amplificatoarele la maximum. La picnic s-au servit bineinteles mancaruri traditionale romanesti.
 
Volumul productiei industriale din Basarabia a scazutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :226
Tuesday, 25 July 2006
Volumul productiei industriale din Basarabia in perioada ianuarie – iunie 2006 a scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.Cauza acestei scaderi a a fost cauzata de reducerea volumului productiei la fabricile de vin si bauturi alcoolice distilate, de ulei si grasimi, la intreprinderile de producerea sticlei si articolelor din sticla, a hirtiei si cartonului, transmite agentia Moldpres. Volumul productiei industriale obtinute in 2006 a constituit, in preturi comparabile, 93,6% fata de volumul obtinut in ianuarie-iunie 2005. In luna iunie 2006, in raport cu iunie 2005, acest indice a fost de 95,8%.
 
O noua aparitie pentru „Observatorul”, publicatie a romanilor din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :95
Tuesday, 25 July 2006
Un nou numar al publicatiei „Observatorul” a aparut recent la Toronto.Si acest numar, dupa cum ne-a obisnut, cuprinde informatii din intrega lume, satisfacand preferintele oricarui tip de cititor. De la interviul cu actorul Keanu Reeves, la prezentarea lacasurilor spirituale si oraselor din Romania, publicatia acopera o foarte mare arie de subiecte. Nu lipsesc nici sectiunile pe teme din psihologie, dar si prezentarea evenimentelor sportive si culturale ce ii au ca protagonisti pe romani.
 
A fost sarbatorit Hramul BOR Sfanta Maria Magdalena din HoustonPDF Print E-mail
Houston, SUA/Romanian Global News
Accesari :258
Tuesday, 25 July 2006
Hramul Bisericii Ortodoxe Romane Sfanta Maria Magdalena din Houston a fost sarbatorit in data de 22 iulie.Hramul a fost numit “Praznicul Bisericii” si la organizarea lui au contribuit toti membrii comunitatii romane din Houston. La acest eveniment a fost invitat Prea Sfintitul  Episcop Irineu, care a oficiat alaturi de ceilalti preoti Sfanta Liturghie. La sfarsitul slujbei, incepand cu ora 12.15, a fost oraganizata si o masa festiva.
 
"Cel mai mare roman" din NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :114
Tuesday, 25 July 2006
Postul roman de radio "Radio-Z" din Nurnberg a organizat recent in cadrul emisiunii "Luceafarul", Campania Mari Romani cu scopul de a desemna "Cel mai mare roman" din Nurnberg.Aceasta campanie este formata din doua etape, prima este cea a nominalizarilor iar cea de-a doua a votului. Radio-Z, redactia Luceafarul incearca sa provoace opiniile si vointa romanilor si celor originari din Romania, in incercarea de a descoperi acea personalitate care a intruchipat, in cel mai inalt grad, valorile umanitatii, cunoasterii sau actiunii, in regiunea Franken si care este orginar, a avut sau are legaturi in comunitatile celor originari din Romania. Printre propunerile pentru nominalizati se numara IPS Mitropolitul Serafim, inginerul Razvan Morea, arhitectul Ion Ionescu si altii. Ultima zi a nominalizarilor este 17 septembrie. In data de 18 septembrie, intr-o emisiune a Luceafarului, va fi dezvaluit rezultatul nominalizarilor, mai precis, lista celor mai propusi 20 de romani. Aceasta emisiune va da startul celei de-a doua parti a campaniei prin prezentarea celor 5 "finalisti". Criteriul nominalizarilor este valoarea, in functie de cum o percepe fiecare persoana. Proiectul este deschis opiniei publice si in acest sens vor fi organizate dezbateri publice. Persoanele interesate sa participe la acest eveniment gasesc mai multe informatii pe site-ul www.luceafarul.de.
 
Leontina Vaduva in concert la romanii din AngliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :108
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Faimoasa cantareata de opera si romante, Leontina Vaduva(foto), va sustine luna aceasta un recital de exceptie gazduit de deja celebrul restaurant 32 Old Bailey.Evenimentul este programat pentru data de 27 iulie, intr-o atmosfera deosebita, asa cum se intampla intotdeauna la petrecerile romanesti pe care restaurantul le gazduieste. Rezervari pentru concertul Leontinei Vaduva se pot face la numarul de telefon 0207 489 1842, sau la 32 Old Bailey, London EC4M 7HS; Tube: Blackfriars and St. Paul’s  Tel. 0207 489 1842.
 
DJ Project isi lanseaza noul videoclip in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :153
Tuesday, 25 July 2006
{mosimage}Trupa DJ Project, cunoscuta in Marea Britanie sub numele de "Elena" isi va lansa in curand un nou videoclip in aceasta tara.Clipul se va numi "Before I Sleep" si este, de fapt, varianta in limba engleza a piesei "Privirea Ta", cea care a tinut DJ Project pentru mult timp in topurile psturilor de radio si TV din Romania.
Videoclipul piesei "Before I Sleep" a fost realizat la solicitarea expresa a reprezentantilor companiei Universal Music (cea mai mare casa de discuri din lume), pentru ca DJ Project a semnat nu demult un contract avantajos, pe o perioada de trei ani si pentru toate tarile lumii. Single-ul "Before I Sleep" va fi lansat prima oara in Marea Britanie.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions