Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Autoritatile romane au continuat sa evacueze romani din LibanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 26 July 2006
Operatiunile de evacuare din Liban a cetatenilor romani au continuat si dupa organizarea celor trei convoaie de evacuare, in zilele de 17, 18 si 20 iulie.Astfel, in perioada 20 – 25 iulie au mai fost evacuate, pe cale maritima, prin intermediul operatiunilor organizate de UE, un numar de 57 de persoane, cetateni romani si membri de familie ai acestora, care au ajuns si vor ajunge in Romania in conditii de deplina siguranta, transmite MAE.
Acest grup se adauga celor 729 de persoane evacuate cu cele trei convoaie din perioada 17-20 iulie, numarul total al persoanelor evacuate (cetateni romani si membrii lor de familie), aflate in evidenta autoritatilor romane, fiind in prezent de 786.
De asemenea, MAE mentioneaza ca, din datele furnizate de autoritatile siriene, un numar de 408 persoane au parasit Libanul in mod individual, prin Siria, o parte dintre acestea  fiind transportate spre tara cu aeronavele care au realizat transportul  in zilele de 17, 18 si 20 iulie.
 
Traian Basescu a inceput vizita la WashingtonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 26 July 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, incepe miercuri, 26 iulie, o vizita oficiala de doua zile in SUA, la invitatia omologului sau american, George Bush.
Potrivit postului public de radio, convorbirile celor doi sefi de stat vor viza in principal consolidarea parteneriatului strategic intre Romania si SUA, in calitate de aliati NATO si in lupta impotriva terorismului, dar si intensificarea colaborarii economice dintre cele doua tari. Intalnirea celor doi presedinti va fi urmata de o conferinta de presa in Biroul Oval, precum si de un dejun oferit de seful statului american. Vizita va include si o intrevedere pe care presedintele Traian Basescu o va avea la Pentagon cu secretarul apararii, Donald Rumsfeld, precum si o serie de intalniri la Capitoliu, cu speakerul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, si cu liderii Congresului american.
Traian Basescu va avea intrevederi cu reprezentanti ai mediilor de afaceri si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din SUA. Vizita face parte din programul de intalniri bilaterale la varf pe acest an si are loc la un an si patru luni dupa precedenta viizta la Washington a presedintelui, desfasurandu-se in contextul incheierii negocierilor si ratificarii acordului de acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei, al cresterii colaborarii in cadrul NATO, precum si al continuarii contributiei Romaniei la asigurarea securitatii regionale si internationale.
 
Patru marinari romani s-au intors acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :164
Wednesday, 26 July 2006
Patru marinari romani imbarcati pe nava Rona sub pavilion britanic s-au intors acasa, dupa ce, saptamana trecuta, au cerut ajutorul Federatiei Internationale a Transportatorilor din Scotia pentru ca nu si-au primit salariile.
Reprezentantul in Romania al Federatiei Internationale a Transportatorilor, Adrian Mihalcioiu, a declarat ca nava a fost retinuta intr-un port din Marea Britanie, iar armatorul navei a fost obligat sa le plateasca romanilor salariile pentru perioada in care acestia au muncit, informeaza Romania Actualitati.
 
Opinii americane privind vizele pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 26 July 2006
Corespondentul Radio Romania Actualitati la Washington, Doina Saiciuc, a stat de vorba cu doi congresmani americani care sustin includerea Romaniei pe lista tarilor ai caror cetateni sa nu mai aiba nevoie de vize de intrare in SUA.Congresmanii Curt Weldon, republican, si Solomon Ortiz, democrat, sunt co-presedintii Grupului de prietenie si sprijin pentru Romania din Camera Reprezentantilor, asa-numita “Congressional Romania Cockers”. Acesta intentioneaza, intre altele, cresterea vizibilitatii Romaniei in Congres ca aliat strategic al SUA si includerea tarii noastre in programul “visa weaver”, exceptarea de la obligativitatea vizei. Congresmanul Curt Weldon mi-a spus pentru Radio Romania: “Sprijin extinderea regimului `visa weaver` pentru romani. Avem incredere in Romania, ne sunt prieteni, parteneri, ne sunt aliati; cea mai buna dovada este aceea de a le da acest statut, pentru ca ei sa inteleaga intr-un mod foarte dinamic ca ne sunt cu adevarat parteneri in secolul XXI”.
 “Sustinem programul pentru multe tari si facem aceasta pentru ca, atunci cand tineri si oameni de afaceri gasesc ca este foarte dificil sa intre in America, in SUA, se duc in alta parte. De aceea trebuie sa lucram cu Romania si cu alte tari, pentru ca dorim sa ne facem mai multi prieteni, iar Romania este o mare prietena de multi, multi ani pentru noii” a spus congresmanul american Solomon Ortiz. In legatura cu vizita presedintelui Romaniei la Washington, Casa Alba arata intr-un comunicat de presa ca sub conducerea presedintelui Basescu Romania promoveaza cooperarea in regiunea Marii Negre si are valoroase contributii in Irak si Afganistan. Presedintele Basescu - mai spune comunicatul - avanseaza reformele economice si judiciare si lupta impotriva coruptiei, in vreme ce Romania se pregateste sa adere la Uniunea Europeana.
 
Ultima intalnire pentru pregatirea raportului CE va avea loc pe 6 septembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :150
Wednesday, 26 July 2006
Intalnirea finala cu autoritatile romane pentru pregatirea raportului Comisiei Europene din toamna va avea loc la 6 septembrie, la Bruxelles, a anuntat Ministerul Integrarii Europene printr-un comunicat de presa.
Aceasta informatie a fost comunicata printr-o scrisoare a directorului general pentru extindere din cadrul comisiei, Michael Leigh, transmisa Ministerului Integrarii Europene. Se mentioneaza ca pregatirea raportului Comisiei Europene de la 26 septembrie este deja intr-o faza avansata, iar contributia Guvernului roman a inclus informatii extrem de utile. Ministerul Integrarii Europene a transmis aceastã contributie Directoratului General pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene pe data de 17 iulie.
 
Romania este prima tara europeana care a ratificat Conventia diversitatii culturalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 26 July 2006
Romania este primul stat din Europa si al patrulea din lume care a ratificat Conventia Internationala pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, adoptata de UNESCO, in octombrie 2005, a transmis marti, 25 iulie, Ministerul Culturii si Cultelor, printr-un comunicat de presa. Aceasta a fost adoptata in urma necesitatii protejarii si promovarii expresiilor culturale si a continutului acestora, in special in situatiile in care ele sunt amenintate sa dispara sau sa fie grav alterate.
Prin ratificarea Conventiei, Romania a aderat la principiile promovarii diversitatii exprimarilor culturale si la incurajarea dialogului intre culturi pentru schimburi mai intense si mai echilibrate in lume.
Delegatul permanent al Romaniei la UENSCO, ambasadorul Andrei Magheru, a fost cel care a depus instrumentele privind ratificarea de catre Romania a Conventiei pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, la 20 iulie 2006. Directorul General al UNESCO, Kiochiro Matsuura, a apreciat promptitudinea cu care autoritatile romane au indeplinit procedura prevazuta de Conventie, ratificand documentul.
Conform articolului 29, Conventia va intra in vigoare la trei luni de la data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare, aprobare si adeziune al celui de-al treizecilea stat care devine parte la Conventie.
 
”Generatia mea” – un concurs de fotografie la care poate participa orice romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :195
Wednesday, 26 July 2006
Fondul ONU pentru Populatie lanseaza concursul de fotografie "Generatia mea" pentru a arata frumusetea si unicitatea Romaniei prin oamenii ei.Dorinta organizatorilor este de a gasi in fotografiile ce vorparticipa la concurs diversitatea varstelor de care se bucura Romania in prezent, in contextul in care structura populatiei nu va mai arata asa, ci se schimba neincetat, odata cu cresterea sperantei de viata si a migratiei externe, pe fondul unei natalitati scazute.
Marele premiu al concursului consta in aparatura fotografica semi-profesionala, iar fotografiile castigatoare vor participa la o expozitie organizata de Fondul ONU pentru Populatie in luna octombrie. Se vor premia imaginile care reflecta realitatea vietii de zi cu zi a romanilor si care pretuiesc calitatile lor de oameni independenti si capabili.
In concurs pot participa fotografi profesionisti si amatori cu cetatenie romana. De asemenea, nu exista o restrictie de varsta pentru participare. Data limita de inscriere este 15 septembrie 2006. Pentru conditii si formularul de inscriere, persoanele interesate pot vizita site-ul www.unfpa.ro.
 
Tabara de voluntari pentru curatarea Cimitirul Eroilor din Primul Razboi MondialPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :86
Wednesday, 26 July 2006
La Cimitirul Eroilor din Primul Razboi Mondial a avut loc deschiderea oficiala a taberei de voluntari de la Sinaia, proiect organizat in parteneriat cu primaria orasului si cu sprijinul organizatiei „Cercetasii Romaniei“.Evenimentul s-a petrecut pe 25 iulie, la ora 10.30, iar pe langa Ilie Schipor – reprezentantul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, a mai participat si primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea,  reprezentanta Directiei Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Prahova, Anca Hogea,  si reprezentanta Organizatiei „Cercetasii Romaniei“, Maria Panait.
Primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea a laudat initiativa Oficiului, considerand-o un prim pas in concretizarea proiectelor legate de ingrijirea cimitirelor de onoare. De asemeena, Ilie Schipor a facut o scurta prezentare a institutiei, enumerand realizarile si proiectele de viitor.
Lucrarile prestate de voluntari de la Colegiul Militar Liceal „Stefan cel Mare“ din Campulung Moldovenesc si cercetasi se vor desfasura in trei cimitire si o parcela de onoare si vor viza curatirea vegetatiei, a crucilor si insemnelor de capatai, rescrierea numelor celor inhumati, reabilitarea aleilor, cailor de acces, a gardurilor si toaletarea copacilor din zona, transmite Oficiul National pentru Cultul Eroilor.
 
Dialog romano-canadian la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :148
Wednesday, 26 July 2006
Cu ocazia prezentarii copiilor scrisorilor de acreditare, secretarul de stat pentru diplomatie publica Valentin Naumescu, a discutat cu ambasadorul agreat al Canadei la Bucuresti, Marta Moszczenska, despre principalele domenii de cooperare intre Romania si Canada.In discutii a fost evidentiate chesiunile legate de pregatirile in vederea organizarii la Bucuresti a Summit-ului Francofoniei, pentru care partea canadiana acorda o asistenta substantiala tarii noastre, perspectiva vizitelor in Romania – cu aceasta ocazie – a premierilor Canadei, Quebec-ului si din New Brunswick, dar si colaborarea in cadrul lucrarilor la Centrala Nucleara de la Cernavoda.
De asemenea, au fost punctate mai multe elemente esentiale, cum ar fi necesitatea identificarii unor mecanisme mai eficiente pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale, cresterea volumului investitiilor si importanta colaborarii in domeniul energetic, precum si demararea unor proiecte comune cultural-stiintifice.
 
Si Romania va avea echipa nationala de fotbal pe plajaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 26 July 2006
Campionatul National la fotbal pe plaja, divizia A, se desfasoara in perioada 23 iulie – 14 august, in Mamaia, pe stadionul de pe plaja Melody.

Organizatorii acestui eveniment sunt Federatia Romana de Fotbal si Beach Footbal SRL. Finala se va desfasura in data de 6 august.
Dupa organizarea Cupei Romaniei, in perioada imediat urmatoare, va fi alcatuita si o selectionata care va participa la turnee internationale pregatitoare pentru calificarile la Europenele si Mondialele la fotbal pe plaja. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.fotbalpeplaja.ro .

 

 
Traian Basescu ii apara din nou pe romanii din TimocPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}In cadrul intrevederii dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau sarb, Boris Tadic, intrevedere ce a avut loc marti, 25 iulie, la Palatul Cotroceni, unul din subiectele abordate a fost si intentia Bucurestiului de a deschide un consulat in Valea Timocului.Seful statului roman a subliniat intentia partii romane de a deschide un consulat la Zajacer. In cadrul discutiilor despre situatia minoritatilor, presedintele Traian Basescu a reafirmat necesitatea simetriei in ceea ce priveste recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane in Serbia, avand in vedere ca Romania recunoaste deja Biserica Ortodoxa Sarba drept a doua Biserica ortodoxa din tara noastra. Basescu a facut un apel similar, in aprilie, cand a cerut statului sarb recunoasterea unei episcopii ortodoxe in Serbia, insa Legea cultelor promulgata, cateva zile mai tarziu, de presedintele Tadic, nu recunoaste cultul roman ortodox. Presedintele Tadic a sustinut, de asemenea, principiul reciprocitatii in ceea ce priveste tratamentul aplicat minoritatii romane din Serbia: “Doresc sa va spun ca prin toate mijloacele si institutiile statului voi apara drepturile minoritatii romane din Serbia. O atitudine similara are si presedintele Basescu fata de minoritatea sarba din Romania. Aceasta nu este doar o chestiune care se refera la drepturile omului si la standardele internationale, ci este o chestiune legata de relatiile bilaterale dintre cele doua tari”.
Un alt subiect de maxim interes care a fost dezbatut este cel referitor la situatia provinciei Kosovo. Presedintele Romaniei a apreciat ca a avut un dialog foarte util referitor la provincia Kosovo, cu omologul sau sarb, in care a reiterat faptul ca Romania isi mentine cu fermitate principiile traditionale de politica externa, si anume nemodificarea frontierelor unui stat suveran. Seful statului roman a declarat, de asemenea, ca acest principiu poate fi aplicat, in mod egal, atat pentru Kosovo, cat si pentru Transnistria.
Totodata, seful statului roman a mai aratat ca un element esential il reprezinta continuarea dialogului intre Belgrad si Pristina, acesta trebuind sa aiba in vedere, in opinia sa, respectarea principiilor de drept international cu privire la suveranitatea statelor si, in egala masura, a principiilor referitoare la drepturile minoritatilor.
Referitor la impunerea unei solutii in Kosovo daca nu se va ajunge la o atitudine comuna, presedintele Basescu a declarat: „In primul rand noi plecam de la premisa ca nu poate fi impusa o solutie in Kosovo. As vrea sa privim la realitatea din Kosovo si o spun ca un sef de stat care are trupe in Kosovo cu misiunea principala protejarea minoritatii sarbe - nicio solutie nu poate fi impusa in Kosovo in afara unei intelegeri intre Belgrad si Priscina”. In acest sens, presedintele Basescu a oferit ca argument faptul ca solutia actuala, care nu este o solutie oficiala, se mentine cu trupe straine pe teritoriul Kosovo, iar o eventuala solutie impusa din afara vointei rezultata din negocierea celor doua parti va putea fi mentinuta tot cu trupe.
„Va propun un exercitiu simplu, pe care nu il doresc. Sa ne imaginam ca maine se declara independenta Kosovo. Va asigur ca intr-o astfel de eventualitate nefericita, comunitatea internationala ar trebui sa aiba de doua ori mai multe trupe ca sa mentina acest regim”, a subliniat seful statului roman. Presedintele Basescu a adaugat ca solutia Kosovo trebuie sa fie una rationala, care sa nu creeze un precedent de abatere de la normele internationale de drept.
La randul sau, presedintele Tadic si-a exprimat aprecierea fata de atitudinea principiala a Romaniei in aceasta problema. Seful statului sarb a afirmat ca tara sa se opune independentei provinciei Kosovo, sustinand insa necesitatea unui grad superior de autonomie, mai ales in ceea ce priveste colaborarea provinciei cu institutiile financiare internationale. In acelasi timp, Serbia nu este de acord cu infiintarea unei armate kosovare si cu aderarea provinciei la Organizatia Natiunilor Unite. Serbia sustine in egala masura drepturile cetatenilor albanezi si integritatea teritoriala a statului sarb, precum si drepturile cetatenilor sarbi din Kosovo, a afirmat presedintele Tadic. In context, Presedintele sarb a apreciat pozitiv si inceperea discutiilor legate de statutul final al provinciei si intalnirile la cel mai inalt nivel desfasurate la Viena, chiar daca punctele de vedere exprimate nu sunt in totala concordanta cu pozitia Serbiei.
 
„Basarabia – pamanat romanesc” – promovata si de Organizatia Studentilor Basarabeni din TimiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara se alatura campaniei nationale „Basarabia – pamant romanesc” ce a fost lansata la Bucuresti in data de 16 iulie 2006 printr-o conferinta de presa la care au participat presedintele Asociatiei "21 decembrie", Teodor Maries, studentii Ion Anton (Alianta Civica), Andrei Mihail (Grupul de initiativa "Noii golani") si Ghenadie Brega (un reprezentant din partea studentilor basarabeni).Potrivit OSB, aceasta campanie nu are nici o legatura cu clasa politica de nici o parte a Prutului. Ea reprezinta o campanie a romanilor, a societatii civile neindoctrinate care a debutat cu un site: www.romanism.net, o bogata baza de date referitoare la zona dintre Prut si Nistru, cu materiale din diverse domenii. Denumirea acestei actiuni „Basarabia – pamant romanesc’’, s-a facut doar in numele si in amintirea sutelor de mii de basarabeni, care "au platit cu viata pentru vina de a fi romani" si ca aceasta campanie are scop strict informativ, nepropunandu-si sa atenteze in nici un fel la integritatea vreunui stat.
Acest proiect va dura 40 de zile, acesta urmand sa se incheie in Piata Universitatii, la "Kilometrul Zero al democratiei romane", in data de 31 august, de Ziua Limbii romane. Mesajul pe care il lanseaza organizatorii acestei campanii este urmatorul: "va puteti implica, de la simpla purtare a tricoului campaniei sau prin promovarea acestui portal in randul prietenilor vostri, prin donarea de carti pana la lipirea de afise, abtibilduri sau crearea de stenciluri cu emblema campaniei".
 
Ultima zi de depunere a dosarelor de studii in Romania pentru romanii din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :204
Wednesday, 26 July 2006
Romania acorda burse de studii, doctorat si specializare pentru tinerii de origine etnica romana sau pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si in anul scolar si universitar 2006/2007.Ungaria beneficiaza de burse pentru studii preuniversitare (10 locuri), pentru studii universitare de licenta (15 burse si 5 locuri fara plata taxei de scolarizare, dar fara bursa), pentru studii universitare de masterat/rezidentiat (8 burse si 4 locuri fara taxe, dar fara bursa) si pentru studii de doctorat (2 burse).
Selectia candidatilor se va face de catre o Comisie Mixta a Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Ministerul Educatiei si Cercetarii. Comisia de selectie se va intalni cu candidatii de origine etnica romana din Ungaria in zilele de 30–31 iulie 2006, la sediul Ambasadei Romaniei la Budapesta.
Primirea dosarelor candidatilor pentru burse din randul etnicilor romani si a cetatenilor romani cu domiciliul stabil in Ungaria se face centralizat, la sediul Ambasadei Romaniei din Budapesta, de catre Aurelia Zmeu, consilier. Termenul de depunere a dosarelor este 27 iulie 2006, la ambasada din Budapesta.
Reamintim ca dosarul candidatului pentru bursa trebuie sa cuprinda: cererea de inscriere la concurs pentru studii in Romania (conform modelului anexat); copii traduse si legalizate in limba romana sau o limba de circulatie internationala dupa diplomele de studii obtinute si dupa foile matricole; xerocopii dupa originalele diplomelor de studii obtinute si dupa foile matricole; copie legalizata dupa actul de nastere; copie autentificata dupa cartea de identitate care atesta domiciliul stabil; copie dupa pasaportul din tara de origine; dovada originii etnice romane (acte personale de identitate, pasaport de cetatean roman stabilit in strainatate, etc); certificatul medical, original si copie, care inclusiv testul HIV. Dosarul trebuie, totodata, sa contina si o fotografie de tip pasaport, 3/4, color, de data recenta, care se aplica pe cerere.
 
Rabdarea crapa in timpPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}In interviul pentru Radio „Eho Moskvi” presedintele Vladimir Voronin a dat la o parte echivocurile si a recunoscut ca autoritatile ruse sprijina deschis Transnistria.Dar s-a aratat profund nedumerit de acest fapt. Nu pot intelege, a spus el, de ce sunt sustinuti separatistii? Chiar asa?
Intrebarea pe care si-o pune seful statului este, bineinteles, retorica, pentru ca-i perfect explicabila. Exista un raspuns suficient de lamurit. Transnistria e o enclava cu ifose rusesti pe care Moscova a simpatizat-o mereu. Iata de ce acum, cand este mai aproape ca oricand s-o asimileze sub o forma sau alta, Kremlinul nu are nici un motiv sa bata in retragere. Dimpotriva. Aerul tare al unui foarte probabil castig politic il intareste in convingerea sa lupte pentru regiunea rebela pana la capat.
Pe de o parte, rusii sunt pe punct de a demonstra Occidentului ca au suficiente resurse politice, militare si economice ca sa amane solutionarea diferendului pana la calendele grecesti. Or, timpul lucreaza in favoarea lor. Sub acoperirea crizei transnistrene, ei au posibilitatea sa controleze in voie malul stang si sa-l tina in tah pe cel drept.
Pe de alta parte, nici SUA, nici UE si nici NATO nu-si doresc la hotarele rasaritene ale Europei unite un nou Kaliningrad. Sau un fel de Liban atomizat, carpit si invrajbit care se poate destrama oricand printr-o detonare interna. Acest fapt da apa la moara Republicii Moldova, intrucat datorita lui occidentalii nu vor accepta nici recunoasterea Transnistriei ca stat independent, nici crearea unei confederatii in care Rusia ar avea drept de veto. Numai ca si de aceasta situatie profita pana la urma tot Kremlinul care, blocand orice solutie posibila, inchide in fata Republicii Moldova toate drumurile. Si cele care duc spre Vest, si cele ce se indreapta spre Est.
Problema e ca Moscova poate sa astepte. Acest lux nu si-l pot permite, insa, nici Chisinaul, nici aliatii sai occidentali. Cu cat este mai proasta situatia in jurul Transnistriei, cu atat le e mai bine rusilor, pentru ca ei nu au nimic de pierdut atata timp cat conflictul ramane inghetat. Cu problema transnistreana in carca, Republica Moldova ramane o mare incertitudine pentru toata lumea. Iar comunitatea euroatlantica are nevoie de certitudini pe directia expansiunii sale estice.
Asa fiind, oricine poate sa astepte are mai multe sanse sa-l faca sa cedeze pe cel care nu mai are rabdare. Si pentru ca tocmai Putin nu se grabeste nicaieri, de ce ar trebui el, de buna seama, sa renunte la sustinerea Transnistriei?
(Petru Bogatu, Flux)
 
Germania va regulariza 200.000 de imigrantiPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}Romanii care traiesc in Germania, in situatie ilegala, vor putea beneficia in curand de o sansa oferita de autoritatile de la Berlin.Guvernul german va introduce un permis de sedere pe perioada lunga, ca parte a planului de "punere la punct" a legii referitoare la imigratie. Potrivit ministrului german de Interne, Wolfgang Schaeuble (Cdu)(foto), intre 150.000 si 200.000 de imigranti vor putea primi un permis de sedere pe termen lung: este vorba despre persoane care nu pot lucra decat la negru, neregularizati, dar care nu pot fi repatriati pentru ca au copii perfect integrati in societatea germana. 
 
Noi locuri de munca pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :191
Wednesday, 26 July 2006
Firma UNIESROM S.L pune la dispozitia romanilor din Spania 20 de locuri de munca in domeniul sidero-metalurgiei.
Compania in expansiune are nevoie de muncitori cu specializari in montaj constructii metalice, sudori de toate tipurile, cazangii, electricieni si electro-mecanici, lacatusi, strungari si frezori. Contractele de munca au o durata de 12, 24 sau 36 de luni, iar oferta salariala este cuprinsa intre 1.200 si 1.600  de euo luna, salariu net.
Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon 670.378.251, persoana de contact Aida Stoian, responsabil resurse umane.
 
Posibilitatea facilitarii vizelor pentru basarabeni de catre UEPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :189
Wednesday, 26 July 2006
In cadrul Reuniunii Consiliului Ministrilor Justitiei si Afacerilor Interne (JAI) care a avut loc marti, 25 iulie, la Bruxelles, a fost discutata si posibilitatea facilitarii regimului de vize de catre UE pentru Basarabia.

In cadrul Reuniunii, Consiliul a invitat Comisia Europeana sa lanseze consultari cu statele membre ale UE in vederea pregatirii informatiilor necesare pentru examinarea posibilitatii initierii negocierilor cu Basarabia asupra acordurilor privind facilitarea regimului de vize si readmisiei, transmite agentia Moldpres. Astfel, pina la urmatoarea Reuniune a Consiliului Ministrilor JAI al UE, care va avea loc in luna octombrie, Comisia Europeana va prezenta un raport de evaluare in acest sens. Delegatia basarabeana a participat in data de 7 iunie, la prima runda de discutii la subiectul facilitarii regimului de vize, organizata de Comisia Europeana. In cadrul acesteia expertii moldoveni au adus la cunostinta Comisiei necesitatea initierii negocierilor asupra acordului de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii basarabeni cit de curind posibil.


 

 
Primul curs despre Romania in SpaniaPDF Print E-mail
Alicante, Spania/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}Cursul "Ser Igual, Ser Diferente. Aproximacion a la cultura rumana", desfasurat recent in Spania, a fost un succes pentru toata lumea, atat pentru studentii spanioli care s-au bucurat de cursurile oferite de prestigiosi profesori romani din Spania, cat si pentru organizatori.Acestia din urma au receptat reactiile pozitive ale tuturor dar in primul rand asupra comunitatii romanesti care a avut sansa sa vada una dintre putinele actiuni, total dezinteresate, de promovare a Romaniei, realizata asa cum trebuie, cu bun simt si fara exagerarile tipice, informeaza publicatia Roman in Lume. De asemenea, implicarea in acest proiect a Universitatii din Alicante a fost vitala si numai asa s-a putut ajunge la organizarea acestui curs, care s-a desfasurat intre 3 – 7 iulie in sediul universitar din localitatea alicantina Villena. Cursurile a caror tematica trecea de la istoria Romaniei la fonetica si gramatica limbii romane au fost completate in fiecare dupa amiaza cu ateliere practice de gastronomie romaneasca, muzica si dansuri populare, proiectii de film romanesc la care au participat toti cei 38 de studenti.  Coordonatoarea acestei activitati, Catalina Iliescu, a obtinut pentru participantii la acest curs si o vizita exceptionala a castelului din localitate, care nu fusese programata. Universitatea din Alicante organizeaza nenumarate cursuri de vara in aceasta perioada, insa acesta s-a bucurat de cel mai mare succes, organizatorii fiind nevoiti sa renunte la mai bine de 15 inmatriculari. Contributia profesorilor Dra. Catalina Iliescu si Dranda. Delia Prodan (Universidad de  Alicante), Dr. Dan Munteanu (Universidad Las Palmas de Gran Canaria) si a directorului Institutului Cultural Roman, Horia Barna, a conferit cursului originalitatea si spontaneitatea pe care o cautau tinerii, multi dintre ei studenti si la cursul de limba romana. Programul a fost foarte incarcat, insa tinerii studenti nu au lasat deoparte subiectele cele mai  nelinistitoare in ceea ce ii priveste pe romani si putini au fost cei care au inchis un ochi in acele zile, mai ales dupa ce au vazut scurtmetrajele romanesti “Calatorie la oras” sau “Un pachet de Kent”. Multi erau contrariati de asemanarea,  pentru ei extraordinara, care exista intre romani si spanioli, atat la nivel cultural cat si in privinta limbilor. De asemenea, cu totii condamnau politica moderna a mass-mediei si aparau in dialogurile lor onoarea romanilor cinstiti, cu o asemenea vehementa care te facea sa te intrebi daca meritam o asemenea loialitate.
Cursul a fost incheiat in mod festiv cu o petrecere la care palinka a fost cuvantul cel mai folosit. Mancarea fusese pregatita de participantii la curs si a ajuns pentru toata lumea, care a dorit sa probeze vinetele, salata, chiftelele dar si jamon – ul sau tipicele almendras. Nota de originalitate a ultimei seri a fost castigata de ansamblul folcloric al Asociatiei Aripi, “Codrisorul” – condus de profesoara Maria Brudan, care a oferit invitatilor un recital extraordinar in incinta Casei de Cultura din Villena. Totul a mers ca pe roate si datorita excelentei colaborari dintre Universitatea din Alicante, Primaria Villena si Asociatia Aripi. La sfarsitul cursului, majoritatea studentilor, daca nu chiar toti, isi doreau sa viziteze Romania sau sa mearga acolo cu o bursa Erasmus.
 
Consulatul Roman din MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :186
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei de la Madrid lucreaza de zor la documentele cetatenilor romani care se pregatesc sa plece in Romania.“In aceasta perioada avem zilnic in jur de 250 de persoane, iar majoritatea acestora solicita eliberarea de acte precum titlurile de calatorie sau procurile pentru aducerea copiiilor din tara”, a declarat consulul roman la Madrid, Nicu Stan(foto), citat de Roman in Lume. Apropierea perioadei de vacanta a facut ca multi dintre romani sa se gandeasca, ca in fiecare an de altfel, sa petreaca acest timp in Romania, impreuna cu familiile lor. De aceea, multi s-au trezit ca au pasaportul  expirat sau poate ca nul mai gasesc, in timp ce altii au preferat sa ramana in Spania si au facut demersuri pentru aducerea familiei aici. Multi dintre acestia intentioneaza sa-si aduca copiii, iar pentru deplasarea minorilor in strainatate, Consulatul Roman de la Madrid subliniaza o noutate: necesitatea prezentarii cazierului judiciar legalizat cu Apostila Coventiei de la Haga, al persoanei care a fost imputernicita sa insoteasca minorul.
Conform noilor reglementari impuse de autoritatile de la frontiera pentru deplasarea in strainatate a minorilor (copii pana la varsta de 18 ani), este necesar ca parintii, sau parintele in intretinerea caruia se afla minorul, sa solicite o declaratie la Consulat prin care isi dau acordul ca minorul respectiv sa calatoreasca in exterior, obligatoriu insotit de un adult, care poate fi si reprezentantul companiei de transport. Declaratia se legalizeaza in dublu exemplar si costa 40 euro. Persoana care insoteste minorul trebuie sa prezinte la frontiera, pe langa aceasta declaratie si cazierul judiciar, legalizat cu Apostila Conventiei de la Haga.
Totodata, la frontiera romana si spaniola va trebui sa prezinte invitatia pe care dvs. sau persoana straina care invita o  face la notarul spaniol. Aceasta invitatie, pentru a fi recunoscuta in Romania va trebui legalizata cu Apostila Conventiei de la Haga. Legalizarea cu Apostila se poate rezolva la Colegiul Notarilor (va poate indruma notarul in legatura cu procedura). Consului Romaniei la Madrid, Nicu Stan, recomanda ca invitatia sa fie tradusa in limba romana de un traducator autorizat, pentru a fia stfel eliminat orice risc.
 
50.000 de studenti straini asteptati in universitatile italienePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :193
Wednesday, 26 July 2006
Aproximativ 50.000 de studenti extracomunitari vor putea ajunge in Italia in cadrul urmatorului an academic pentru a invata intr-una dintre universitatile italiene.

Acestia vor primi unda verde ca urmare a unui decret Flussi ad-hoc, dedicat universitarilor, si care urmeaza sa primeasca girul comisiilor parlamentare.
Pentru fiecare an academic ministerele italiene de Externe, Educatie si Interne stabilesc un numar maxim de vize de intrare si permise de sedere care pot fi eliberate fiecarui cetatean strain rezident in strainatate care vrea sa vina sa studieze in Italia, in universitatile sau academiile din aceasta tara. Numarul de vize este stabilit pe baza numarului de locuri rezervate studentilor non-comunitari din fiecare nivel de studiu.
Decretul referitor la anul academic 2006/2007 autorizeaza 47.128 de vize/permise de sedere, dintre care 41.351 pentru accesul la cursurile universitare in universitati si 5.777 in cadrul Institutiilor de Inalta Formare artistica muzicala si coregrafica. Cotele vor fi alocate studentilor care au prezentat cereri pana la data de 20 mai, anul curent, prin reteaua de consulate italiene, si care vor trece examenele de admitere (printre care obligatoriu este si cel de limba italiana) prevazute sa se desfasoara in luna septembrie. Cotele nu vor fi alocate cetatenilor straini care sunt deja rezidenti legali in Italia si care vor sa se inscrie la universitate. Acestia vor putea accede la cursuri in aceleasi conditii cu studentii italieni.

 
Tarile din Est abia in 2008 vor intra in spatiul SchengenPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :185
Wednesday, 26 July 2006
{mosimage}Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini(foto), a declarat la finalul reuniunii ministrilor de interne din tarile UE, desfasurata in data de 24 iulie, la Bruxelles, ca intrarea tarilor din estul Europei in spatiul Schengen se va produce, cel mai probabil, in martie 2008.

"SIS II" - Sistemul de informare Schengen generatia a doua, care urmeaza sa devina operational in martie 2007 si care va permite eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE in octombrie acelasi an - este mult intirziat si va putea fi pus in aplicare cel mai devreme "in noiembrie 2007", a recunoscut Franco Frattini, transmite Agentia France-Presse. Acest lucru ar insemna ca eliminarea controalelor la frontierele de pe aeroporturi va interveni, in cel mai bun caz, in martie 2008 sau in octombrie acelasi an, o data cu schimbarea orarului pentru legaturile aeriene. Totusi, Frattini a apreciat ca este posibila suprimarea progresiva a controalelor la frontiera, initial pe cale terestra si ulterior in aeroporturi, pentru a limita intarzierile intr-o problema considerate sensibila de catre noile state.  Decizia finala de ridicare a controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene nu va fi luata decit dupa o evaluare a securitatii frontierelor externe ale noilor state membre.

 

 
Sefii misiunilor diplomatice si consulare ale Basarabiei s-au reunit la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :183
Wednesday, 26 July 2006
Sefii misiunilor diplomatice si consulare ale Basarabiei s-au reunit, in perioada 24-27 iulie la Chisinau, pentru a discuta aspecte ale activitatii diplomatiei basarabene in realizarea prioritatilor politice externe ale Basarabiei.Potrivit Ministerului de Externe de la Chisinau, in cadrul reuniunii, vor fi abordate caile de activizare a eforturilor diplomatice in procesul de integrare europeana si cooperare regionala, rolul misiunilor in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, aspecte economice si umanitare ale diplomatiei moldovenesti, promovarea comertului si atragerii investitiilor straine in economia nationala, problema migratiei si traficului de fiinte umane, etc. In cadrul reuniunii, sefii misiunilor diplomatice si consulare vor avea intrevederi cu presedintele statului, Valdimir Voronin, vicepresedintele Parlamentului, Maria Postoico si premierul, Vasile Tarlev.
De asemenea, vor fi audiate rapoarte ale sefilor misiunilor diplomatice si consulare si ale sefilor departamentelor si directiilor Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Reuniunea precedenta a sefilor de misiuni diplomatice si consulare a avut loc in vara anului 2004.
 
Concurs de articole si fotografii despre Basarabia in Franta  PDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 26 July 2006
Asociatia de Prietenie Franco-Moldoveneasca „Les Moldaviens” si Asociatia „Amici fara Frontiere” din Franta a lansat in urma cu ceva timp cea de-a doua editie a concursului de fotografii si articole in limba franceza cu genericul „Povesteste-mi despre Moldova”.Concursul ce se desfasoara in doua etape are ca principal obiectiv promovarea imaginii Basarabiei in randul tarilor francofone.
Cei interesati sa participe la concurs pot trimite prin e-mail, la adresa concours@moldavie.fr, cinci fotografii pe care vor fi surprinse imagini din Moldova. Fiecare fotografie va avea o denumire si un scurt comentariu in versuri sau proza. La fel, vor fi admise un articol sau mai multe in limba franceza ce cel putin o pagina, avand ca subiect viata in R. Moldova. Dosarele vor fi primite pentru prima etapa pana la data de 31 iulie, urmand ca cea de-a doua etapa sa fie anuntata toamna. In plus, fotografiile si articolele prezentate la concurs vor fi publicate pe site-ul  www.moldavie.fr
 
Vor fi eliminate permisele de transport intre Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :156
Wednesday, 26 July 2006
Bulgaria si Romania au cazut de acord sa liberalizeze transporturile cargo bilaterale si de tranzit, precum si transportul obisnuit de pasageri intre cele 2 tari incepind cu data de 1 august, anunta print-un comunicat Ministerul Transporturilor.La acest acord a ajuns Comisia bilaterala de transport. De asemeni s-a stabilit ca nu va mai fi nevoie de un partener din cealalta tara pentru transportul obisnuit de pasageri. Nu va mai fi solicitat un permis de transport pe liniile folosite in mod obisnuit de tranzit pentru pasageri. Va fi nevoie doar de o notificare preliminara, de o lista a pasagerilor si de precizarea rutei si a perioadei. Va fi solicitat un permis doar in cazul transporturilor cargo spre si dinspre o a treia tara. Aceasta masura nu se va aplica la vehiculele cu o greutate maxima de 7,5 tone.
 
A avut loc un seminar pentru jurnalistii basarabeni axat pe integrarea europeanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :94
Wednesday, 26 July 2006
Jurnalistii basarabeni au avut ocazia sa se familiarizeze cu felul in care trebuie tratate in mass-media subiectele axate pe integrarea europeana in cadrul unui seminar care a tinut doua zile, respectiv 25 si 26 iulie.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Politici Europene din Berlin in cooperare cu Institutul de Politici Publice din Chisinau. Circa 20 de jurnalisti din capitala au fost instruiti de catre experti germani si unguri, facandu-se, in mare parte, referire la Planul de Actiuni Uniunea Europeana – Basarabia, transmite Monitor Media.
Obiectivitatea si pluralismul de opinii sunt componentele unei bune relatari despre integrarea europeana, au specificat expertii-formatori, subliniind ca lucrurile trebuie reflectate asa cum sunt in realitate si nu cum si-ar dori Uniunea Europeana, guvernarea sau opozitia. 
 
Prezentare despre arhitectura Bisericii Ortodoxe romane la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :127
Wednesday, 26 July 2006
Marti, 22 august va avea loc o prezentare Culture Power, ‘’Natura Limbajului in Arhitectura Bisericii Ortodoxe: O Abordare Hermeneutica a Arhitecturii Bisericii Ortodoxe’’, intr-o prezentare de Tudor Rebengiuc.Prezentarea va incepe de la ora 19.00 si se va incheia la ora 21.00, la Centrul Cultural Roman din Londra.
Potrivit lui Tudor Rebengiuc in locuri precum Romania, desi in perioada post-comunista s-a construit mult, calitatea arhitecturala a bisericilor ortodoxe nu se compara cu cea a abordata in trecut. Aceasta teza localizeaza sursa care a creat dificultati create prin complicata mostenire istorica arhitecturala, de la originile sale bizantine si pana la interpretarile moderne. De asemenea, o abordare hermeneutica a limbajului clasic al  Bisericii Ortodoxe va imbogati orizontul de cunoastere supra artelor liturgice, servindu-le celor ce vor sa cerceteze, sa critice, sa restaureze, sau sa sa intretina, posibilitatea de a construi acest tip de arhitectura.
Tudor Rebengiuc studiaza in prezent Argitectura la Scoala de Arhitectura si Design Interior di Cincinnati, Ohio, SUA. Acesta va participa la a XXI-lea editie a Congresului International de Studii bizantine de la Londra, ce se va desfasura in perioada 21-26 august.
Aceasta prezentare face parte din programul „Culture Power”, initiat de Fundatia Ratiu din Marea Britanie ce este destinat studentilor si elevilor interesati de dezvoltarea culturii romanesti. Programul consta intr-o serie de seminarii concentrate supra unei prezentari, urmate apoi de discutii interactive pe marginea subietului discutat.
 
Vinurile basarabene premiate cu 11 medaliiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :89
Wednesday, 26 July 2006
La concursul de degustare "The International Wine and Spirit Competition 2006", care se desfasoara la Londra, vinurile moldovenesti au fost distinse cu 11 medalii, informeaza Novosti-Moldova."The International Wine and Spirit Competition" este unul dintre cele mai vechi concursuri internationale de alcool care se desfasoara din anul 1969 si a fost organizat de chimistul enolog Anton Massel. Aici pentru prima data mostrele de bauturi au inceput sa fie selectate nu numai dupa rezultatele degustarilor "oarbe", dar si dupa indicii chimici.
 
Elevii basarbeni au ocupat doar jumatate din locurile rezervate pentru ei in liceele romanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :167
Wednesday, 26 July 2006

Aproximativ jumatate din locurile acordate elevilor basarabeni de Ministerul Educatiei si Cercetarii al Romaniei, pentru invatamantul liceeal au fost solicitate de acestia.

 

Potrivit surselor din cadrul MEC pentru cele 850 locuri cu burse si 150 locuri fara bursa, rezervate pentru cetatenii Basarabiei si-au depus dosarele doar 529 de candidati. Responsabilii sustin ca unul din motivele numarului mic de solicitari este bursa lunara de 40 dolari USD, care nu a fost majorata mai multi ani.
Ministerul Educatiei si Cercetarii sustine ca nu va fi organizata o noua perioada de admitere pentru elevii basarabeni in liceele romane, iar rezultatele vor fi anuntate la 1 august.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions