Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
„In memoriam Iancu de Hunedoara“PDF Print E-mail
Hunedoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :83
Monday, 31 July 2006
Personalitatea lui Iancu de Hunedoara va fi evocata, in perioada 11-12 august, prin intermediul unei manifestari culturale organizate de Primaria Hunedoara, cu ocazia implinirii, in acest an, a 550 de ani de la moartea personajului istoric.Evenimentul intitulat „In memoriam Iancu de Hunedoara“ va avea loc la Castelul Corvinilor si va cuprinde, in program, o slujba religioasa la Capela Ecumenica din incinta monumentului istoric, oficiata de un preot catolic si unul ortodox, o expozitie filatelica, un recital de muzica medievala, o proiectie de film despre personalitatea lui Iancu de Hunedoara si un spectacol interactiv realizat de Ordinul Cavalerilor Medias si de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, informeaza Prompt Media. Primarul Nicolae Schiau a afirmat ca este nemultumit de faptul ca nici o institutie din judetul Hunedoara, cu exceptia primariei municipiului de pe Cerna, nu a dorit sa se implice in organizarea acestui eveniment. Acesta mai spune ca Primaria Hunedoara va fi nevoita sa suporte toate cheltuielile impuse de organizarea acestor manifestari estimate la circa 400 de milioane de lei, bani care vor fi folositi, cu precadere, pentru confectionarea unor bannere si steaguri medievale din matase si panza, care vor impodobi castelul, podul dar si turnurile acestuia, precum si pentru tiparirea unor afise si pliante in care va fi evocata personalitatea lui Iancu de Hunedoara si va fi prezentat programul manifestarii.
 
Scoala Militara “Basarab I” implineste zece ani de la infiintarePDF Print E-mail
Pitesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Monday, 31 July 2006
Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre “Basarab I” din Pitesti, singura scoala de maistri militari si subofiteri din Romnaia, aniverseaza primul deceniu de existenta pe 1 august.Cu acest prilej, va avea loc un ceremonial militar si religios, in cadrul caruia va fi inmanat steagul de identificare al scolii, dupa care vor fi prezentate exercitii demonstrative si va fi dezvelita placa aniversara dedicata evenimentului, informeaza Prompt Media. Scoala Militara “Basarab I” este singura institutie de invatamant postliceal din Fortele Terestre care asigura formarea si pregatirea profesionala a maistrilor militari si subofiterilor pentru Ministerul Apararii Nationale, alte institutii din sistemul de securitate nationala, aparare si ordine publica, precum si pentru alte tari, cu care sunt incheiate protocoale de colaborare in acest scop. Prin misiunile incredintate, potentialul profesional si prin numarul lor, subofiterii si maistrii militari reprezinta „coloana vertebrala” a Armatei Romaniei. Scoala este purtatoarea traditiilor militare si mostenitoare a valorilor celorlalte institutii de formare a maistrilor militari si subofiterilor care au precedat-o.
In anul 1960, in actualul sediu al scolii s-a infiintat Scoala Militara de Subofiteri de Tancuri si Auto, prin unificarea scolilor de subofiteri din garnizoanele Targoviste, Mizil si Craiova. In 1974 scoala si-a schimbat denumirea in Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri “Basarab I” si incepand cu anul 1987 functioneaza in subordinea Scolii Militare de Ofiteri de Tancuri si Auto “Mihai Viteazul”. In anul 1991 scoala s-a transformat in Institutul Militar de Auto “Basarab I”, iar incepand cu 1 august 1996 a luat fiinta Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Trupelor de Uscat. Din anul 2000 noua denumire este Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre, iar in 2004 i se acorda din nou denumirea onorifica “Basarab I”.
 
’’Dezbaterea publica a proiectului Rosia Montana are ca scop inducerea in eroare a publicului’PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 31 July 2006
Organizatile Centrul de Resurse Juridice, TERRA Mileniul III,  Clubul Ecologic Unesco Pro Spatiu Natura, Asociatia OTUS pentru Protectia Mediului si Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta considera ca dezbaterile publice organizate ca urmare a depunerii de catre titularul de proiect SC RMGC SA a raportului privind studiul de evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana sunt organizate in afara legii si solicita sistarea lor, anunta Prompt Media.
’’Nu au fost depuse toate actele care trebuie sa stea la baza acestei dezbateri; ne
referim aici la faptul ca noul certificat de urbanism depus de RMGC pentru Rosia Montana nu are nici o legatura cu memoriul tehnic si cu studiul de impact pentru proiectul de exploatare miniera. Acest lucru rezulta chiar din raspunsul Consiliului Judetean Alba la plangerea prealabila formulata impotriva acestui certificat, disponibil pe site-ul Centrul de Resurse Juridice. Certificatul de urbanism al proiectului descris prin memoriul tehnic si prin studiul de impact este in continuare suspendat de instanta de judecata, ca si certificatul de descarcare arheologica pentru masivul
Carnic. Conform procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, dezbaterile publice si analiza documentatiei nu pot  avea loc in lipsa unei documentatii complete, inclusiv a raportului de securitate, cerut de directivele europene in materie.
Publicul nu a fost informat in mod corespunzator, mare parte din informatii fiind clasificate. Astfel nu sunt disponibile nici un fel de informatii referitoare la licentele de exploatare miniera, la modul de transfer al licentelor de exploatare de la statul roman la RMGC, la capacitatea tehnica
a investitorului Gabriel Resources, actionar majoritar al SC RMGC SA de a dezvolta astfel de proiecte de exploatare miniera, la traditia si experienta sa in  minerit, lucruri deosebit de importante pentru ca legea minelor si conventiile internationale in materie interzic orice fel de acordare de licenta sau de transfer catre operatori care nu fac dovada ca au experienta
si capacitatea tehnica corespunzatoare. Sunt de asemenea in mod nelegal clasificate: planul de refacere a mediului pentru exploatarea traditionala din Cariera Cetate din Rosia Montana, studiul de impact asupra mediului pentru inchiderea acestei mine, etc. Autoritatile statului au refuzat sa
faca publica informatia referitoare la modalitatea constituirii garantiei bancare, obligatorie conform legii, pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii, precum si garantia pentru accidente ecologice care ar putea sa survina in cursul exploatarii.
SC RMGC SA a fost in repetate randuri sanctionata contraventional pentru ca desfasura activitati ilegale de exploatare, atat in perimetrul comunei Rosia Montana cat si in localitatile invecinate, de exemplu Comuna Bucium: cu toate ca legislatia prevede ca sanctiunea in astfel de situatii este
anularea si ca atare retragerea licentei de exploatare, autoritatile statului nu numai ca nu au retras licenta companiei SC RMGC SA, dar accepta sa continue procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul propus de aceasta.
Mai mult decat atat, dorim sa atragem atentia ca la acest moment exista o ancheta penala in curs la Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect asocierea statului roman cu SC RMGC SA. DNA a refuzat sa ofere orice fel de informatii in legatura cu aceasta ancheta.
In aceste conditii, o astfel de dezbatere fie nu isi are rostul, fiind prematura in conditiile neclarificarii situatiei legale, fie este o strategie de a induce in eroare publicul, fie se doreste a servi drept temei pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului
pentru un proiect propus de o societate comerciala a carei istorie si activitate ridica semne de intrebare.
Pentru toate celelalte motive expuse mai sus, o consideram a fi o sfidare la adresa legislattei nattonale si europene, precum si la adresa noastra ca public interesat si afectat’’, scrie in comunicatul de presa comun al celor cinci organizatii.
 
Festivalul Sighisoara 2006 a inregistrat un numar record de participantiPDF Print E-mail
Sighisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :128
Monday, 31 July 2006
Cea de a XIV-a editie a Festivalului de Arta Medievala Sighisoara 2006 s-a incheiat duminica, 30 iulie, inregistrand un numar record de participanti.Peste 20000 de persoane au asistat la spectacolele din a doua zi a evenimentului. Festivalul s-a incheiat cu un concert sustinut de Nicu Alifantis. Autoritatile locale au decis anul trecut sa renunte la concertele rock, considerand ca folkul este mai potrivit pentru acest festival. Din cauza succesului muzicii folk la festival, primarul Sighisoarei intentioneaza sa organizeze un festival annual de muzica folk, ca un preambul al festivalului medieval.
De la scenele cu lupte cu sabii si pana la concerte cu muzica medievala, participantii au avut parte de toate. De asemeni au putut vizita expozitia de costume medievale sau au putut urmari o piesa de teatru. Pentru cei care si-au dorit sa isi cumpere un suvenir de la acest evenimet, zeci de mestesugari si-au expus inca de joi, 27 iulie produsele pe strazile cetatii, majoritatea fiind confectionate manual, fie din lut, cum ar fi canile, fie din seminte sau radacini, alte suveniruri.
 
Se va desfasura „Festivalul Medieval Cetati Transilvane” la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :100
Monday, 31 July 2006
Editia 2006 a Festivalului Medieval Cetati Transilavane se va desfasura in perioada 25 – 27 august, la Sibiu.Pe parcursul celor trei zile vor avea loc spectacole de teatru, muzica, dans si animatie, ateliere si work-shop-uri sustinute de trupe romanesti si de artisti straini, expozitii foto, conferinte si colocvii pe diferite teme. Editia din acest an este dedicata trubadurilor si menestrelilor, personaje marginale in Evul Mediu Occidental insa atât de reprezentative astazi in manifestarile de gen, peste tot in Europa, alaturi de domnite, cavaleri ori de calugari. Vor concerta atat trupe romanesti ca Imago Mundi, Aeternum, Grafic, Pontice, Blackbears, cat si trupe straine din Italia, Franta si Cipru, informeaza agenda evenimentelor turistice din Romania, „Dor de duca”.
 
Canicula a facut opt victime in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :104
Monday, 31 July 2006
Temperaturile foarte ridicate inregistrate in Romania in ultimele zile au provocat moartea a opt persoane - informeaza Ministerul Sanatatii.La nivelul intregii tari au fost inregistrate mai mult de 800 stari de lipotimie, cazuri de spasmofilie, hipertensiune si chiar come cauzate in special de consumul de alcool urmat de expunerea la soare.
Totodata, Ministerul Sanatatii recomanda ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate.
Daca expunerea la soare nu se poate evita, trebuie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale si in culori deschise).
In zilele caniculare se recomanda consumul a 2-4 litri de lichide pe zi si a alimentelor sarace in grasimi. De asemenea, trebuie evitat excesul de cafea si consumul de bauturi alcoolice.
Angajatorii sunt obligati, conform legislatiei, sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor apa minerala.
 
Cel mai important miting aviatic din Romania – “RoIAS 2006” s-a incheiatPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :68
Monday, 31 July 2006
“RoIAS 2006”(Romanian International Air Show) s-a incheiat duminica, 30 iulie, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu, fiind cea mai importanta manifestare de acest gen organizata in Romania, in ultimii 5 ani.
Evenimentul a fost prilejuit de sarbatorirea a 100 de ani de la zborul lui Traian Vuia. Au participat peste 100 de aeronave civile si militare romanesti si straine, 150 de piloti din 17 tari sprijniniti de un staff de aproximativ 1500 de ingineri si tehnicieni, precum si aproximativ 30000 de spectatori, printre care si presedintele Traian Basescu si sotia sa. Au fost luate masuri speciale de securitate, participantii trecand prin mai multe filtre de control, iar accesul s-a facut pe baza unui ecuson special. Spectacolul a cuprins evolutii aeriene intre intre 0 si 2000 de metri altitudine, cu viteze cuprinse intre 800 si 0 km/ora.
 
Si Romania a avut reprezentanti la Forumul International al TinerilorPDF Print E-mail
Seul, Coreea de Sud/Romanian Global News
Accesari :53
Monday, 31 July 2006
Dintre cele 27 de tari din Asia si Europa care au participat la Cel de-al 17-lea Forumul International al Tinerilor care a avut loc la Seul, in Republica Coreea, Romania a fost reprezentata de Marian Rujoiu - presedintele Asociatiei Pro-Youth – si Bogdan Dobrica - vicepresedintele aceleiasi asociatii.Tema forumului a fost "Actiuni ale tinerilor pentru a atinge obiectivele de dezvoltare ale mileniului", sub motto-ul "O lume fara limite". Forumul International al Tinerilor de la Seul, s-a finalizat prin semnarea Declaratiei Tinerilor de la Seul care cuprinde un set de directii si actiuni precise pe care tinerii din intreaga lume isi pot baza eforturile pentru atingerea obiectivele de dezvoltare ale mileniului (MDGs - Millennium Development Goals). Potrivit Prompt Media, tintele urmarite au fost intelegerea problemelor globale cu care se confrunta tinerii, promovarea si cresterea nivelului de constientizare de catre tineret a problemelor legate de atingerea fiecaruia dintre cele opt obiective (eradicare saraciei extreme, atingerea educatiei primare universale, promovarea egalitatii intre sexe, reducerea mortalitatii infantile, reducerea mortalitatii materne, combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli, intretinerea mediului inconjurator, promovarea unui parteneriat global pentru dezvoltare), dezvoltarea unor actiuni concrete pentru atingerea acestor obiective.
 
Atacati de securitatea sarba romanii din Timoc cer ajutorul Presedintilor Basescu si TadiciPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :660
Monday, 31 July 2006
{mosimage}In Serbia lucrurile au ramas ca pe timpul lui Milosevici. Degeaba un presedinte democrat ca Tadici tine discursuri despre respectarea drepturilor minoritatilor cand asemeneni unui pumnal infipt pe la spate, in acelasi timp securitatea sarba se deda la acte de intimidare si agresiune impotriva uneia dintre cele mai importante minoritati din Serbia si anume la romanii din Timoc.

Federatia Rumanilor din Serbia este din nou supusa intimidarilor si hartuirii de catre securitate sarba din Negotin, aceeasi securitate care ajutata de Biserica Sarba, se afla in spatele campaniilor impotriva bisericii romanesti din Malainita si a parintelui Boian Alexandrovici, care astazi este chemat din nou in fata tribunalului.
Doua noi actiuni indreptate impotriva Federatiei Rumanilor din Serbia arata clar atitudinea antiromaneasca, antiminoritara si antieuropeana pe care autoritatile sarbe o manifesta fara nici-o schimbare de fond, inca de pe timpul lui Milosevici.
Vandalizarea inscriptiei cu insemnele FRS din Bolievat si chemarea la securitate a contabilei FRS, asupra careia s-au facut presiuni, dovedeste faptul ca intre discursul autoritatilor centrale si faptele diverselor structuri ale statului sarb, este o diferenta ca de la cer la pamant.
Ce este mai grav, asa cum se va vedea dintr-o stire pe care Romanian Global News o va prezenta maine este complicitate unor autoritati romane cu securitatea sarba tocmai pentru a ingenunchia aceasta organizatie(FRS) care nu se vrea controlata decat de interesul celor pentru care lupta. O lupta dusa cu mijloace democratice, la vedere, cu transparenta maxima si prin care a reusit sa fie alaturi de oamenii care nu vor decat sa ramana si sa traiasca asa cum sunt ei adica ca romani.
Tinand cont de promisiunile facute de Presedintele Basescu la Belgrad, Federatia Rumanilor din Serbia trimite o scrisoare deschisa atat lui cat si Presedintelui Tadici. Se spera la o reactie pozitiva de la ambii presedinti, insa acest lucru nu se va vedea decat prin fapte. Le asteptam cu interes, iar pana atunci speram in solidariatea romanilor de pretutindeni cu acesti romani prea mult uitati de conationalii lor.

 

Presedintelui Romaniei
Domnului Traian Basescu

Subiect: Instiintare
Excelenta,

Federatia Rumanilor din Sarbie este organizatia care a reusit sa uneasca mai multe organizatii politice, nonguvernamentale, culturale ca si persoanele fizice care se ocupa cu problemele acestei minoritatii din Serbia de rasarit si care se confrunta cu mai multe feluri de presiune.

In Serbia exista o continuitate in crearea unei atmosferi de neincredere legate de organizarea comunitatii romane din Serbia de rasarit, ca prin aceasta organizare se incearca destabilirea Serbiei cu suportul, ajutorul Romaniei. Pana astazi asa ceva am putut sa auzim de la nationalisti sarbi, politicieni locali, mediile locale si regionale. Statul Sarb nu a facut multe in oprirea acestei campanii inpotriva romanilor dar in aceleasi timp nu a atacat organizatile romanesti din Federatia Rumanilor din Sarbie.

Cu toate ca stim ca activitatea noastra se desfasora prin institutiile statului si ca aceste institutii orcand au dreptul sa verifice activitatea noastra, conturile bancare, contabilitatea sau alte documente legate de activitatea organizatiei, pe noi ne-a ingrijorat informatia ca  sectia securitatii sarbe din Negotin (sediul FRS) a primit ordinul sa cerceteze activitatea noastra. Luni 24.07.2006, contabila FRS a fost audiata in biroul sefului securitati sarbe din Negotin (Krsta Stankovic). I s-a atras atentia ca directorul FRS sa nu fie instiintat de aceasta convorbire, si ca securitatea din Negotin poseda toate documentele (legate de activitatea financiara) de la fisc din Negotin. Au fost puse urmatoarele intrebari:”ei ce fac, cine ii plateste, cat, daca au juristii, avocatii, daca fac delapitare cu bani, de ce in documentele de contabilitate apare suma de bani mai mica avand in vedere ca prin oras se vorbeste de o suma mare de bani”.Contabila a confirmat ca totul este in regula asa cum apare in documentele de contabilitate si ca singura sursa  finantari noastre este prin proiecte.
In aceeasi perioada sediul FRS din Bolievat a fost vandalizat, incriptia cu denumirea FRS fiind sparta.
Aceasta este inceputul unei presiuni oficiale ale statului prin securitate, impotriva Federatiei Rumanilor din Sarbie si ne putem astepta in vitorul apropiat la alte presiuni si probleme. Cu atat mai grav ni se pare ca lucrul acesta se petrece dupa vizita Presedintelui Tadici in Romania. Si se pare ca si pe la noi si pe la voi sunt unii care nu vor sa fie relatii bune intre Serbia si Romania.
Ne adresam Dumneavoastra pentru ca in interventiile pe care le-ati avut pana acum ati fost singurul care a parut ca ii pasa de noi. Va rugam sa vorbiti cu Presedintele Tadici ca asemenea lucruri sa nu mai fie indreptate impotriva noastra. Noi nu vrem decat sa avem aceleasi drepturi pe care le au sarbii din Romania. Nu mai mult, dar nici mai putin.
Ne vom adresa si institutiilor internationale la care le vom spune ce patim noi aici pentru ca vrem sa ramanem rumani.

Asa sa ne ajute si sa va ajute Dumnezau!

Director Dusan Prvulovic

 
Presedintele George Bush s-a pronuntat pentru integritatea teritoriala a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Statele Unite ale Americii sprijina integritatea teritoriala a Basarabiei, a declarat presedintele american George W. Bush, in cadrul intrevederii avute joi, 27 iulie, cu presedintele Romaniei Traian Basescu, aflat in cea de-a doua sa vizita in SUA.Potrivit presei straine, dupa discutiile purtate in Biroul oval din Casa Alba, cu omologul sau roman, Bush a declarat, in contextul subiectului referitor la zona Marii Negre: „Am discutat despre regiunea invecinata (a Romaniei) si am dat asigurari ca pozitia Statelor Unite in raport cu R. Moldova este de sprijinire a integritatii teritoriale a RM”.
La randul sau, Traian Basescu a mentionat necesitatea de a ingradi procesele din RM de influente externe.
Interlocutorii au exprimat un punct de vedere comun privind aprecierea negativa a prezentei militare a Federatiei Ruse in zona conflictului transnistrean.
Conform corespondentilor televiziunilor aflate la Washington, Bush a manifestat deschidere in problema ridicarii vizelor. Presedintele SUA a declarat ca in tara sa exista o dezbatere legata de imigratie si ca intentioneaza sa propuna mai multor tari elaborarea unei foi de parcurs care ar putea duce chiar la eliminarea, in timp, a vizelor.
Presedintele Basescu a tinut sa-l asigure pe Bush ca romanii nu mai sunt interesati sa imigreze ilegal si ca acest lucru este deja testat in Europa.
"Basescu imi este prieten, tarile noastre sunt prietene", a mentionat Bush. Presedintele Traian Basescu efectueaza o vizita oficiala in Statele Unite la invitatia omologului sau american, George W. Bush.
 
Parlamentul basarabean reactioneaza la asa numitul referendum din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 31 July 2006
Parlamentul Basarabiei si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu intentia administratiei ilegale de la Tiraspol de a desfasura in luna septembrie curent un referendum cu privire la independenta regiunii.Potrivit unei declaratii a Legislativului, adoptata vineri, 28 iulie, actiunea impusa de regimul din regiune contravine atat prevederilor Constitutiei Basarabiei, cat si normelor dreptului international si nu poate sa constituie o exprimare libera a vointei oamenilor, informeaza Info-Prim Neo. In declaratie se mai mentioneaza ca referendumul se desfasoara anume in perioada blocarii procesului de negocieri de catre liderii transnistreni, cand complexul de masuri la hotarul moldo-ucrainean a inceput sa se soldeze cu rezultate pozitive.
Parlamentul este ferm convins ca diferendul transnistrean poate fi solutionat definitiv pe cale pasnica, prin adevarata democratizare a vietii politice si social-economice din regiune.
Prin document comunitatea internationala este chemata sa sustina cursul ferm al Basarabiei spre reunirea ambelor maluri ale Nistrului, spre integrare europeana, de neutralitate permanenta si de neaderare la orice blocuri, precum este consfintit in Constitutie. Regimului de la Tiraspol ii va reveni intreaga raspundere pentru consecintele asa-numitului referendum ale caror rezultate nu pot fi recunoscute de comunitatea internationala, se mai spune in declaratie.
Deputatul PSL Oleg Serebrian a solicitat sa fie exclusa sintagma ce tine de neaderarea RM la orice blocuri, fiind sustinut de unii deputati din Alianta „Moldova Noastra”. Ei au mai propus operarea redactarilor necesare pe parcursul zilei de vineri, pentru ca sambata, documentul sa fie adoptat de Legislativ. Majoritatea deputatilor a respins aceste propuneri. Declaratia a fost adoptata cu votul a 90 de deputati, impotriva votand 3 persoane. Textul oficial al declaratiei va fi facut public dupa redactare.
Tiraspolul a anuntat ca referendumul privind statutul si politica externa ale Transnistriei se va desfasura la 17 septembrie. Atat oficiali din Basarabia, cat si comunitatea internationala au anuntat ca rezultatele plebiscitului nu vor fi recunoscute.
 
Editorul publicatiei electronice „Window to Romania” vorbeste despre conflictul din Orientul MijPDF Print E-mail
Beirut, Liban/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 31 July 2006
“Tin sa mentionez ca romanii din Liban au fost evacuati la initiativa domnului consul Laurentiu Ionescu, care a si ramas in Beirut printre bombardamente (spre deosebire de ambasador, care a plecat cu primul convoi), ca sa poata acorda vize de urgenta tuturor celor care au nevoie de ajutor.” Diana Chemali


Gabriel Teodor Gherasim:  Stimata doamna Chemali, dati-ne va rog cateva date biografice despre dumneavoastra.

Diana Chemali: Ma numesc Diana Chemali si sunt editor al publicatiei electronice Window to Romania (Fereastra Catre Romania). Am 31 de ani si am absolvit scoala Superioara de Jurnalistica din Bucuresti.
Sotul meu e libanez, crestin maronit, si lucreaza ca „senior web developer” (specialist superior de proiectare web) la compania de telefonie celulara Alfa, din Beirut. In 2000, dupa absolvirea facultatii m-am mutat la Beirut. Avem o fetita de 9 luni, pe nume Karen Antonia.

G.G.: Ce este publicatia „Window To Romania”?

D.C.: Window To Romania, www.windowtoromania.org  a aparut initial ca o pagina electronica personala, un tribut adus de sotul meu, mie si tarii mele natale, Romania. Apoi site-ul s-a dezvoltat pana a ajuns in forma actuala. Actualmente site-ul contine stiri din Romania, Liban si de pe peste tot din lume. Are sectiuni originale unde scriitori tineri si talentati (precum Ada Demirgian, ziarist de radio cu numeroase premii la activ, Sorin Cucerai, filozof independent, sau Oana Stupariu, gazetar din Constanta), scriu in exclusivitate pentru noi.

G.G.: Dati-ne va rog un rezumat al razboiului curent dintre Israel si Liban.

D.C.: Nu cunosc sa fie vreun razboi intre Israel si Liban.
Razboiul actual se desfasoara intre Israel si gherila siita libaneza, Hezbollah (in traducere "Partidul lui Dumnezeu"), care are sprijin logistic si financiar acordat de Siria si Iran. Trebuie sa fie clar inteles, ca nu exista un razboi dus la nivelul celor doua state, Israel si Liban. Statul libanez nu se afla in conflict deschis cu statul evreu. Armata libaneza nu a ripostat oficial pana acum, desi cateva unitati militare apartinand armatei libaneze au fost bombardate. Razboiul oficial (numit chiar si de CNN astfel), este dus de Israel contra Hezbollah.
Totul a pornit in data de 12 iulie a.c., cand in urma unei actiuni de gherila, gruparea siita Hezbollah a rapit doi soldati israelieni. Nimeni nu se astepta ca acest incident sa aiba efectul de avalansa. Astfel de incidente au fost destul de frecvente inca din 1982, cand Israelul a invadat Sudul Libanului pentru prima data. De atunci, astfel de "racaieli" armate au devenit o obisnuinta pe scena politica cotidiana.
In 2000, israelienii si-au retras trupele din sudul Libanului pentru ca nu isi justificau costurile. Insa Hezbollahul nu si-a dezmembrat gruparea justificandu-si prezenta in zona, ca "eliberatoare si de rezistenta". In 2005, in urma alegerilor electorale din Liban, "Partidul lui Dumnezeu" a castigat in mod oficial locuri in parlamenul libanez.

G.G.: Care este costul uman pana in prezent si in ce masura victimele sunt civili?

D.C.: Costul uman este imens, ca si cel financiar (miliarde de dolari). Pe data de 13 iulie a.c., evreii anuntau ca vor "arunca Libanul cu cel putin 20 de ani in urma".  In numai 3 saptamani de razboi, Libanul are deja infrastructura distrusa. Din nefericire, victimele colaterale sunt cele mai numeroase, in jur de 400 de morti si peste 1300 de raniti (99% civili: copii, femei, oameni in varsta). Peste 800,000 de libanezi si-au parasit casele cu ce aveau efectiv pe ei. Retele de tv si celulare au fost distruse, precum si cladiri de locuinte pentru civili, poduri, etc.
Nu stiu in ce masura a fost Hezbollahul atins, caci conform gruparii siite, sunt "functionabili si foarte putin atinsi".
Israelul estimeaza ca necesare inca "vreo cateva saptamani de bombardament" ca sa termine ce au inceput. Inca nu avem un bilant clar.
 
G.G.: Credeti ca o intervenetie a Natiunilor Unite ar fii binevenita?

D.C.: UNIFIL, The United Nations Interim Force In Lebanon (Forta Temporara A Natiunilor Unite in Liban), creata de  Security Council Resolution 425 (Rezolutia Consiliului de Siguranta 425) si 426 la data de  19 Martie 1978, au inceput deja sa soseasca in Liban pe 23 Martie 1978; unul din scopurile lor a fost de-a constata la fata loculuir retragerea trupelor israeliene din Liban.
 
G.G.: In ce masura vedeti cauzele acestui razboi fiind rezolvate intr-un viitor cat mai apropiat?

D.C.:  Nu exista o rezolvare rapida si completa a acestui conflict. Hezbollah este inainte de toate o ideologie, nu numai o grupare, care nu poate fi exterminata completamente. Va exista o incetare a focului, probabil in cateva saptamani, dar nu mai devreme de atat. Conditiile acordului de incetare a focului vor fi cu adevarat cunoscute numai de potentatii zilei.

G.G.: Relatati-ne o zi din Libanul sub asediu.

D.C.: Noi nu am fost sub asediu decat 5 zile, dupa care am parasit Libanul si ne-am indreptat catre Romania, cu destule peripetii.
Oricum, cele 5 zile au fost destul de neplacute. Nu s-a putut dormi din cauza zgomotului exploziilor repetate. Strazile erau pustii. Blocul nostru a fost evacuat si sigilat (pentru a tine hotii la distanta) si am plecat practic cu ce era pe noi: fara haine de rezerva sau jucarii pentru copil.
Am facut 25 de ore pe drum, plecand cu un convoi de autocare (pline cu romani, carora li s-au alaturat cetatenii cehi si italieni), din fata Ambasadei Romaniei si ne-am indreptat catre Siria. Am stat in vama in jur de 8, 9 ore. Apoi am facut alte 3, 4 ore pana in Alep, Siria, unde ne-au asteptat doua avioane ale agentiei Tarom. Noi am fost printre primii romani evacuati din Liban. Ambasada Romana din Beirut a evacuat intr-o saptamana in jur de 1000 de romani aflati in Liban.
Tin sa mentionez ca romanii din Liban au fost evacuati la initiativa domnului consul Laurentiu Ionescu, care a si ramas in Beirut printre bombardamente (spre deosebire de ambasador, care a plecat cu primul convoi), ca sa poata acorda vize de urgenta tuturor celor care au nevoie de ajutor.
 
G.G.: De unde pot romanii care au cunostiinte in Liban afla despre soarta lor?

D.C.: Informatii se pot afla de la Ambasada Romaniei din Beirut.
E-Mail: romembey@inco.com.lb
FAX: 961 5 924747
Address & P.O.Box:
Romanian Embassy, P.O.B 8184
Presidential Palace Street, Beabda, Lebanon 
Telephone:
Consular: 961 5 924849
Secretarial: 961 5 924848 / 50
Ambassador:  Aurel Calin
Consul: Laurentiu Ionescu

G.G.: Cum pot cititorii nostri sa va contacteze?

D.C.: Ne puteti contacta prin email info@windowtoromania.org.

G.G.: Multumesc pentru interviu!

D.C.: Si eu dumneavoastra.
(De Gabriel Teodor Gherasim New-York)

 
Si in anii urmatori Basarabia va fi aprovizionata cu gaze naturale de GazpromPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :184
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Presedintele Vladimir Voronin a declarat recent ca Basarabia va fi aprovizionata cu gaze naturale si in anii urmatori de concernul rus “Gazprom”.
Seful statului a mentionat ca unul din scopurile principale ale Basarabiei trebuie sa fie reformele, care sa ii asigure o economie mult mai libera de tarifele actuale la gazele naturale, transmite agentia Moldpres. Referitor la situatia vinurilor basarabene, Voronin a afirmat ca Basarabia nu va opri plantarea noilor suprafete de vita-de-vie si nici nu va intrerupe procesul de modernizare a intreprinderilor conform exigentelor pietei mondiale.
Referindu-se la diversificarea pietelor de desfacere a vinurilor, seful statului a mentionat ca in acest sens una din perspectivele vinificatorilor basarabeni o constituie Republica Populara Chineza, cu care, in privinta exporturilor, se dicuta la cel mai inalt nivel.
 
Presedintele Parlamentului basarabean: Mass media trebuie sa fie mai „curate”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :103
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Mass media nu trebuie sa aiba temere de o eventuala aplicare abuziva a noilor prevederi ale articolului 16 din Codul Civil, deoarece au fost create conditii noi pentru functionarea unui sistem judecatoresc independent si responsabil, a declarat vineri, 28 iulie Marian Lupu(foto), presedintele Parlamentului Basarabiei, in direct la TV „Moldova 1” intr-o emisiune dedicata activitatii Parlamentului.

Presa, care este instrumentul de supraveghere a activitatii puterii, trebuie sa opereze cu informatii obiective, a spus in context Lupu, estimand ca mass media trebuie sa fie mai „curate”, plasate la un nivel mai inalt decat puterea si alte componente ale societatii, transmite Agentia Monitor Media. 
Intrebat de ce anume a fost aleasa varianta neplafonarii amenzilor pentru defaimare, Marian Lupu a spus ca modificarile operate in Codul Civil sunt adecvate situatiei actuale din Basarabia. Autorii modificarilor, care au studiat timp de trei luni experienta altor state in acest sens, au considerat ca trebuie sa propuna aceasta varianta, deoarece in sistemele juridice unde sunt plafonate amenzile pentru defaimare exista si pedepse penale, a spus spicherul. 
Potrivit Monitor Media, Marian Lupu a mai declarat ca Parlamentul urmeaza sa elaboreze in comun cu Centrul Independent de Jurnalism de la Chisinau un nou proiect de lege ce vizeaza libertatea de expresie. 
Parlamentul a votat vineri in lectura finala modificarile la Codul Civil, potrivit carora amenzile pentru defaimare vor fi stabilite de instantele de judecata in baza a opt criterii de evaluare a prejudiciului moral.
Opozitia parlamentara considera ca amenzile pentru defaimare trebuie plafonate deoarece, in unele cazuri, justitia va fi presata sa ia decizii in defavoarea presei. 

 
Munca domestica  pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :135
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Cetatenii romani care presteaza munca domestica in Italia trebuie sa cunoasca principalele reglementari ale acesteia, pentru a putea preintampina in acest fel eventualele abuzuri din partea angajatorilor italieni.In Italia nu exista un contract de munca unic la nivel national, ci exista contracte nationale pe diferite ramuri sau domenii de activitate. Prin urmare, munca domestica in Italia este reglementata de un contract national de munca domestica, in care sunt precizate drepturile si indatoririle muncitorilor si ale patronilor.
In ceea ce priveste contractul de munca , acesta trebuie sa fie in forma scrisa si semnat de catre angajat si de catre patron, angajatul trebuind sa detina o copie a acestuia. in contract trebuie sa fie prevazuta data la care incepe raportul de munca; incadrarea; orele de munca; daca muncitorul este cazat si mananca in casa patronului; salariul; celelalte drepturi care ii revin.
in ceea ce priveste incadrarea lucratorului , acesta poate apartine uneia dintre urmatoarele patru categorii:
- I super - valabila pentru toti muncitorii care au o diploma profesionala recunoscuta de statul italian;
- I - pentru muncitorii calificati (infirmier, majordom cu diploma de bacalaureat, chelner si cei calificati pentru asistenta);
- II - pentru toti muncitorii domestici (chelner, sofer, baby sitter si cei calificati pentru asistenta si companie); - III - pentru toti muncitorii care fac o munca grea si manuala (curatenie, gradinarit si spalatorie).
Lucratorii incadrati la categoria a III-a, dupa 14 luni de munca, trec la categoria a II-a.
Dupa semnarea contractului de munca se elibereaza permisul de sedere, ce poate avea o valabilitate de maximum doi ani, pentru un contract pe perioada nedeterminata si de un an, pentru un contract pe perioada determinata.
Acesta trebuie reinnoit inainte de expirarea valabilitatii sale la Chestura.
Lucratorii care si-au pierdut locul de munca, insa au permisul de sedere valabil, pot ramane in Italia pentru cel putin 6 luni cu scopul de a-si cauta un alt loc de munca. Daca insa in acest timp nu si-au gasit un nou loc de munca, sunt obligati sa paraseasca teritoriul italian.
Daca lucratorul strain a locuit legal in Italia pentru cel putin sase ani si indeplineste conditiile prevazute de legislatia italiana privind venitul si cazarea, poate solicita eliberarea cartii de sedere, a carei valabilitate este pe perioada nedeterminata.
In ceea ce priveste perioada de preaviz necesara incetarii contractului de munca, aceasta este stabilita in functie de orele saptamanale si de vechimea in munca. Ea se injumatateste in cazul demisiei lucratorului.
Patronul este obligat sa ii dea lucratorului salariu. impreuna cu retributia lunara, acesta trebuie sa ii dea angajatului si fluturasul de salariu, unde se specifica salariul lunar, incadrarea, calificarea si contributiile lunare retinute. Acest fluturas va fi semnat atat de angajat, cat si de angajator, ambii avand cate o copie a acestuia.
Pentru lucratorii domestici straini, salariul minim lunar este de 439 de euro, chiar daca presteaza servicii pentru mai multi patroni (daca raportul de munca este de 24 de ore saptamanale).
De asemenea, dupa un an de munca consecutiva, lucratorul are dreptul la al treisprezecelea salariu (egal cu plata unui salariu pe o luna de zile) in luna decembrie, in perioada Craciunului.
Cei care nu au lucrat un an intreg, vor primi un procent proportional cu lunile lucrate.
in plus, dupa doi ani de munca neintrerupta la acelasi patron, lucratorul are dreptul la o majorare de 4% din salariul de baza. Aceasta majorare se acorda separat fata de alte majorari.
Pentru fiecare luna lucrata, muncitorului i se retine o garantie materiala, care i se restituie la incheierea raportului de munca. Legea prevede posibilitatea ca, la cerere, sa i se acorde un avans de pana la 70% din totalul lichidarii inaintea incetarii raportului de munca.
 
Romanii parasesc Spania pe timpul veriiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :95
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Pe perioada verii numarul de imigranti din Spania scade vertiginos, si asta pentru ca multi angajatori inchid firmele, isi trimit angajatii acasa, si toata lumea pleaca in concediu.Domeniile in care lucrurile nu evolueaza in acest fel sunt constructiile, turismul, restaurantele sau munca domestica. Angajatii din aceste sectoare sunt in plin sezon. Cei mai castigati sunt cei care au de-a face cu turistii veniti in Spania pentru ca bacsisurile castigate compenseaza lipsa concediului. Pentru ceilalti, munca este aceeasi, singurul lucru care este diferit de alte luni din an: temperaturile ce par intepenite la peste 33 de grade.
Potrivit Actualitatea Romaneasca, dintre cei ce si-au facut deja bagajele unii aleg ca destinatie plaje din tari exotice, si cei mai multi aleg sa revina in tara pentru a-i revedea pe cei dragi. “Nu vin in Romania, desi mi-ar placea foarte mult, pentru ca mi-e dor de ai mei, dar e concediu si vreau sa profit si sa merg intr-un loc frumos, nu pe plaja din Romania”, a declarat Diana F. D., o romanca de 28 de ani. Pentru majoritatea intoarcerea acasa este singura optiune. “Nu am mai fost de doi ani acasa, deja e prea mult. Nici nu se pune problema sa nu venim. Ne e dor de acasa”, a marturisit Gabriela S, o alta romanca care munceste de cinci ani impreuna cu sotul ei in Spania. Pentru altii, luna august este, in fiecare an, luna revenirii neconditionate acasa. Fie ca au acte, fie ca nu au, isi fac curaj si revin in tara. “S-a format deja un obicei sa plece acasa. E o avalansa. Asa se simte in Spania, pe de alta parte te si forteaza situatia pentru ca totul e inchis”, a declarat Cristian A.
Numarul celor care pleaca este constant
“De la inceputul acestui an Consulatul Romaniei la Madrid a eliberat 4.400 de titluri de calatorie, majoritatea fiind eliberate in ultima luna. In iulie, am avut zile cand au fost eliberate cate 80-90 de titluri de calatorie pe zi, si chiar am avut un maximde 170 de titluri de calatorie intr-o zi din aceasta luna. Foarte multe titluri au fost solicitate pentru copiii romani, in special pentru copii mici, acestia avand certificat de nastere dar nefiind si inscrisi in pasaport. Parintii lor ne-au solicitat titluri de calatorie pentru a putea sa ii aduca in romania unde le pot face copiilor pasapoarte individuale sau ii pot trece pe pasapoartele lor. Numarul romanilor care pleaca in aceasta perioada este aproape acelasi cu cel de anul trecut. Nu se poate spune ca este mai mare, ci constant”, ne-a confirmat Nicu Stan, consulul Romaniei la Madrid.
 
Numarul romanilor din Asti este in crestere PDF Print E-mail
Asti, Italia/Romanian Global News
Accesari :116
Monday, 31 July 2006
{mosimage}In Asti, un orasel italian situat la 60 de kilometri de Torino, locuiesc foarte multi romani. 
Datele de la primarie arata ca anul trecut erau 500 in oras si 2500 in zona. “Este clar ca sunt mult mai multi. In plus, cu legea data in primavara, numarul a crescut considerabil” a declarat pentru “Actualitatea Romaneasca”, Alina Iacobescu, presedintele Asociatiei “Culorile lumii” din Asti. Potrivit acesteia, romanii lucreaza in agricultura, constructii si ca ingrijitori pentru batrani.
Exista o moda in Italia, ca romanii sa se intalneasca in anumite locuri publice, cum ar fi de exemplu parcurile. Si la Asti, romanii se intalnesc in centrul orasului, in parcul central.  Cei care au familie stau cu familia sau merg in vizita la alti romani. Care este acum imaginea romanului in Italia? Cum sunt priviti romanii de catre autoritatile din Asti?
Alina Iacobescu ne asigura ca imaginea romanului in Italia este destul de buna. “Romanii accepta orice fel de lucru pentru a avea o viata mai buna. Normal, avem plaga tiganilor, care fac lucruri inimaginabile, dar incercam sa nu ne identificam cu ei.
In Asti, romanii si-au cucerit destul de bine imaginea, cum spuneam mai sus, se adapteaza la tot, sunt buni muncitori, si cum se spune romanul se descurca in toate situatiile, este istet. Autoritatile sunt multumite, printre altele, au participat si la sarbatorile organizate de asociatie, in plus primarul orasului mi-a trimis o scrisoare pentru ziarul asociatiei unde a specificat ca romanii sunt o comunitate importanta si a multumit totodata pentru efortul lor, care ajuta la dezvoltarea economica si culturala” mai spune Alina Iacobescu.
 
OMFM a declansat campania “Alegeti migratia legala a fortei de munca!” PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :104
Monday, 31 July 2006
Sprijinita de DMS si OMFM, campania "Alegeti migratia legala a fortei de munca", lansata de curand la Bucuresti, se va desfasura pana la sfarsitul acestui an si va consta in impartirea de pliante si ghiduri cu informatii despre drepturile romanilor in domeniul muncii in strainatate, dar si drepturile in munca ale strainilor care vin in Romania.Pentru campanie au fost publicate 20.000 de ghiduri si urmeaza a mai fi editate alte cateva zeci de exemplare.
Ele vor fi distribuite gratuit la Centrul de informare si Documentare din cadrul OMFM, la DMS, la atasatii pe probleme de munca din strainatate, precum si in structurile teritoriale ale Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale si asociatiilor de romani din strainatate. Campania se numeste “Alegeti migratia legala a fortei de munca!”.
In total sunt 14 tipuri de materiale informative, cele mai importante fiind ghidurile lucratorului roman in Spania, Germania, Italia si Ungaria - tari in care Romania are atasati de munca in cadrul ambasadelor. Pliantele au rolul de prezenta “eventualele riscuri la care muncitorul poate sa se astepte”, a precizat Daniela Andreescu, sefa DMS.
Plangerile pe care muncitorii romani le fac catre DMS si OMFM nu pot fi solutionate de aceste institutii. In cazul incalcarii unor conditii scrise in contractul de munca, sau in cazul incalcarii drepturilor muncitorului roman de angajatorul strain, singura institutie care poate interveni este Inspectia Muncii din tara respectiva, muncitorul mai putand apela la sindicatul din care face parte pentru a fi sprijinit. Romania nu are autoritate pe teritoriul altui stat.
Prin urmare, atat OMFM, DMS, cat si atasatii pe probleme de munca din cadrul ambasadelor nu pot face altceva decat sa intermedieze, sa pledeze pentru cauza muncitorului roman si sa faca apel la institutiile in cauza, pe teritoriul tarii repsective, ca drepturile muncitorului roman sa fie respectate.
 
Primul consiliu comunal pentru imigranti in MonzunoPDF Print E-mail
Monzuno, Italia/Romanian Global News
Accesari :94
Monday, 31 July 2006
Monzuno este prima comuna din provincia italiana Bologna, unde a luat nastere un organ consultativ pentru imigranti, prima reprezentare politica pentru acestia.Formarea unui organism de reprezentare electiva al cetatenilor extracomunitari  a fost aprobata in unanimitate de consiliul comunal al comunei.
Organismul va trebui sa deschida drumul acelui Consiliu provincial pentru cetatenii straini, a carui structura va fi pusa la punct in urmatoarele doua luni: 20-30 de membri alesi in urma votului universal de catre toti imigrantii legali si chemati sa dialogheze cu Conferinta metropolitana a primarilor. "Dupa doi ani de munca, in calitate de presedinte al Asociatiei A.I.A.B (Asociatia Imigrantilor din Apeninii Bolognezi) si membru al Consiliului Regional pentru integrarea cetatenilor straini in reprezentanta cetatenilor straini din Bologna si provincie, sunt fericit si mandru sa va comunic ca avem aprobarea in unanimitate" a anuntat Bouchaib Khaline. 
 
Muzica populara romaneasca, pe placul italienilorPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :122
Monday, 31 July 2006
La Torino muzica populara romaneasca nu lipseste de la nici o manifestare organizata de comunitatea romaneasca de aici.Asa s-a intamplat si la primul Festival romanesc, ce a avut loc, in luna iunie, in orasul italian. Timp de 11 zile, muzica autentica romaneasca a rasunat in Parcul Carrara, la Pellerina, unde ai nostri s-au distrat pe cinste. La fel si italienii.
De cel mai mare succes s-a bucurat solista de muzica populara din zona Moldovei, Elena Chiriac. Costumul ei popular a fost admirat in special de italieni. “Am un costum popular cu piese din mai multe zone folclorice ale tarii. Ia este din Maramures si este piesa de rezistenta a cosumului meu de scena. Ceea ce avem noi romanii este frumos. Italienii mi-au apreciat in mod deosebit portul popular. Speram ca si romanii sa fie la inaltimea strainilor, sa aprecieze valoarea pe care noi o avem in tara si pe care trebuie s-o aducem si in strainatate” a declarat Elena Chiriac la Torino, cu ocazia festivalului, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Originara din Iasi, Elena Chiriac este de profesie invatatoare. A cantat multi ani alaturi de orchestra “Doina Moldovei”, care intre timp s-a desfiintat. Ajunsa in Italia, in urma cu un an si jumatate, ca tot romanul, pentru o viata mai buna, Elena nu a abandonat cantatul, care o ajuta si in Italia, sa castige un ban in plus. “Cant la restaurant vinerea, sambata si duminica, iar in cursul saptamanii, ca toate romancele, mai completez un pic veniturile facand curatenie” ne spunea Elena Chiriac, care nu se rusineaza deloc cu cea ce face. “Aici, in Italia, am vazut ca nu este important ce munca faci. Tot ce conteaza este sa fii sincer, educat, sa-i respecti pe cei din jurul tau si oriunde te-ai duce esti bine primit de italieni”, mai spune Elena Chiriac, care este nelipsita de la nuntile, botezurile si petrecerile romanilor din Torino. Fiecare moment din cariera sa a fost important. “Am cautat si am reusit ca fiecare moment din cariera sa-l fac sa fie unic, pentru ca daca momentul nu este important nu poti canta. Atunci cand pui suflet orice moment este important. Omul care te asculta, daca simte ca nu esti sincer si nu canti din inima, te aplauda, din respect, dar nu te mai cauta” ne-a mai declarat Elena Chiriac. “Elena Chiriac e foarte iubita in comunitatea noastra pentru ca ne salveaza la toate activitatile asociatiilor romanesti, ne reprezinta comunitatea cu mandrie si cinste in costumul popular si reprezinta particica aceea de folclor pe care putem noi s-o aducem la Torino, s-o aratam atat romanilor, pentru a le-o aduce aminte, sa n-o uite, cat si italienilor, care intr-adevar apreciaza valorile noastre populare” spune Maria Clapan, realizator radio si presedintele Asociatiei “Romania Club” din Torino.
 
"Cum am sarbatorit sfarsitul lumii" – premiera in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :73
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Pelicula romaneasca "Cum am sarbatorit sfarsitul lumii", premiata la Cannes, la sectiunea Un Certain Regard, va fi lansata in curand in cinematografele din Franta.Premiera franceza este programata sa aiba loc in data de 30 august.
Filmul a primit premiul pentru cea mai buna interpretare feminina, acordat Dorotheei Petre, pentru rolul din filmul lui Catalin Mitulescu(foto).
Filmul prezinta o poveste din Bucuresti-ul anului 1989, ultimul an al dictaturii ceausiste. Eva, in varsta de 17 ani, traieste cu parintii sai si cu fratele sai de 7 ani, Lalalilu. Aflata la varsta primei iubiri, Eva vede primele raze ale vietii de adult, si are un vis pe care il impartaseste numai fratelui sau: sa fuga din Romania si sa calatoreasca in lume. Lalalilu este disperat de ideea ca sora sa l-ar putea parasi, iar impreuna cu doi buni prieteni ai sai, Tarzan si Silvica, imagineaza un plan prin care sa il impuste pe dictator, pentru ca Eva sa poata ramane si sa traiasca intr-o tara libera.
 
Parlamentul Basarabiei a adoptat politica fiscala pentru anul 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :87
Monday, 31 July 2006
Politica fiscala pentru anul 2007 a fost adoptata in lectura finala de Parlamentul din Basarabia in data de 28 iulie.Parlamentul nu a sustinut propunerea Guvernului de a aplica, in 2007, TVA la cota standard de 20 la suta la lucrarile de constructie a caselor de locuit si a decis sa mentina actualul regim care prevede cota zero, transmite agentia Basa-press. Potrivit documentului, tarifele pentru calcularea pretului normativ al pamantului vor fi indexate anual in functie de rata inflatiei la coeficientul in marime de 1,5. A fost instituita o noua componenta de cheltuieli a fondului pentru sustinerea sectorului agrar pentru anul 2007 din care va fi compensata TVA la procurarea utilajului si tehnicii agricole, tractoare, combine.
Proiectul mai prevede ajustarea la nivelul inflatiei a accizelor la bere si produsele din tutun si majorarea accizelor la bauturile alcoolice cu continut de alcool mai mare de 25%, de la 35% pana la 40% din costul bauturii, dar nu mai putin de 30 bani pentru fiecare procent de continut de alcool. Concomitent, cota compusa a accizelor la productia de vin va fi diminuata de la 30 pana la 10 la suta.
Suplimentar, sunt prevazute o serie de modificari la legislatia fiscala care vor permite agentilor economici sa obtina scutiri la plata impozitului pe venit in cazul plasarii mijloacelor financiare in bancile comerciale pe o perioada mai mare de trei ani sau in cazul procurarii hartiilor de valoare emise pe termen de peste trei ani.
Amendamentele mai stabilesc scutirea de impozitul pe venit a persoanelor juridice ce efectueaza investitii capitale, precum si a organizatiilor de microfinantare pentru venitul obtinut din creditele acordate pe un termen de trei ani.
 
Va avea loc a 57-a Conferinta Anuala a Tineretului Ortodox Romano-AmericanPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :179
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Tineretul Ortodox Romano-American, parte a Episcopiei Ortodoxe Romane din America, invita pe toti membrii sai, pe prietenii, dar si pe sustinatorii acesteia la cea de-a 57-a Conferinta Anuala A.R.O.Y.( The American Romanian Orthodox Youth).Evenimentul ce se va desfasura in perioada 31 august-3 septembrie, va avea loc la Dearborn Heights, in Michigan si va fi gazduit de Biserica Ortodoxa Romana Sf. Petru si Pavel.
La eveniment vor participa delegati ai Bisercilor Ortodoxe romane de pe intreg teritoriul Statelor Unite si al Canadei, pentru a impartasi experientele lor si pentru a continua in misiunile caritabile, spirituale si scopurile educationale ale organizatiei. 
 
Festivalul romanesc Sf. MariaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :75
Monday, 31 July 2006
{mosimage}Catedrala Ortodoxa Romana Sf. Maria, din Cleveland, parte a Episcopiei Ortodoxe Romane din America, organizeaza in perioada 18 – 20 august “Festivalul Romanesc Sfanta Maria”.Organizatorii promit participantilor trei zile de muzica live, vizite, mancaruri traditionale romanesti, cultura si multa multa distractie.
Astfel, festivalul va debuta, pe 18 august de la ora 17.30, ora la care participantii vor avea ocazia sa deguste cele mai bune mancaruri si vinuri romanesti, urmate apoi de jocuri pentru cei mici si de un recital al orchestrei ‘’Hora’’ pentru cei mari.
Sambata, 19 august, evenimentul va incepe de la ora 11.00, avand o agenda plina, pe parcursul acestei zile concertand solistul Filimon Bogdan, iar grupurile de dans ‘’Sezatoarea’’, ‘’Izvorasul’’ si ‘’Romanasul’’ vor intretine buna dispozitie.
Duminica, 20 august sunt programate vizite, si din nou programe atat pentru cei mari, dar si pentru cei mici.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions