Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
"Libertatea presei din Basarabia - una dintre cele mai ingrijoratoare probleme"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :266
Sunday, 06 August 2006
Libertatea mass-mediei din Basarabia ramane una dintre cele mai ingrijoratoare probleme, atat pentru comunitatea internationala, cat si pentru opinia publica interna, constata expertii in cel de-al treilea numar al publicatiei analitice "EuroMonitor", elaborata de "Asociatia  ADEPT" si Centrul "Expert Grup" din Chisinau.Potrivit sursei citate de Agentia Monitor Media, nu sunt luate masuri eficiente in domeniu, legislatia nu este modificata, dar, in acelasi timp, se atesta o scadere a numarului de procese intentate presei pentru defaimare.
Elaborarea si promovarea defectuoasa a proiectului Codului Audiovizualului (CA) a provocat reactii negative din partea unor organizatii mass-media, a organizatiilor neguvernamentale specializate, dar si a institutiilor internationale. Avizul Consiliului Europei la proiectul CA contine mai multe elemente critice esentiale, apreciindu-se ca varianta propusa conduce la regres si la control politic asupra domeniului. In cazul cererilor de solicitare a informatiilor de interes public se atesta taraganarea oferirii raspunsurilor sau, in alte cazuri, acestea sunt formale, se mentioneaza in "EuroMonitor".
Publicatia "Euromonitor" este editata in cadrul proiectului "Planul de Actiuni RM-UE: document accesibil publicului", implementat de "ADEPT" si "Expert-Grup". Aparitia publicatiei este finantata de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala a Marii Britanii (DFID).
 
Morandi - cap de afis la o campanie organizata de MTV LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :190
Sunday, 06 August 2006
{mosimage}Trupa Morandi a acceptat invitatia venita din partea MTV Londra de a participa la o serie de concerte din cadrul unei campanii ce militeaza impotriva traficului de carne vie.
Marius Moga si Randi vor fi cap de afis, iar startul campaniei a fost dat la inceputul acestei luni, in Albania, formatia avand programate concerte in Bulgaria, Grecia, Macedonia si Romania.
Datorita acestui eveniment, concertele pe care Morandi le avea programate la Mamaia si Costinesti, pe 5 august, si la Rosia Montana, pe 6 august, au fost anulate.
Celebra trupa va lansa la inceputul lunii august videoclipul filmat in luna mai, in Spania, pentru piesa "A La Lujeba", cel de-al doilea single de pe cel mai recent album al acestora û Mindfields.
 
Aur pentru basarabeni la Campionatul European de CanotajPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :343
Sunday, 06 August 2006
Doua seturi de medalii de aur au cucerit sportivii basarabeni la Campionatul European de Canotaj pentru Juniori, care s-a desfasurat in perioada 27-30 iulie in oraselul Schinias din Grecia, comunica Moldpres.In cadrul unei conferinte de presa desfasurate astazi, Iacob Buhna, presedintele Federatiei Moldovenesti de Canotaj, a remarcat ca tinerii canotori au obtinut medaliile de aur ale Campionatului European la proba Kayak 500 m si 1000 m, depasind selectionata Ungariei si, respectiv, pe a Rusiei, care s-au clasat pe locul II.
 
Noul ambasador al Basarabiei in SUA este un fost KGB-istPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :316
Sunday, 06 August 2006
Presedintele Basarabiei, Vladimir Voronin a semnat  Decretul cu privire la desemnarea lui Nicolae Chirtoaca in functia de ambasador in SUA, dupa ce miercuri, candidatura acestuia fusese aprobata in cadrul sedintei ordinare a Cabinetului de Ministri.Nicolae Chirtoaca s-a nascut la 22 martie 1953 in centrul raional Glodeni. A absolvit Institutul Politehnic din Chisinau in anul 1975. In anii 1977-1990 a muncit in cadrul serviciului de informatii al fostei URSS, in 1990 a fost director al serviciului de analiza si prognoza pe langa premier, din septembrie 1990 pana in noiembrie 1991 a fost director general al Departamentului de Stat pentru probleme militare (membru al Guvernului), iar in perioada 1991 - 1994 - consilier principal de stat al presedintelui pe probleme militare. Din 1994 a fost director al Centrului Euro-Atlantic al Moldovei. In 1999 revine in Guvern in calitate de consilier de stat al prim-ministrului pe probleme politice si, concomitent,ásecretar de presa al Guvernului, din 1999 - director al colegiului "Invizibil". Din 2002 este director al Institutului de sondaje politice al Basarabiei. In 1993, a fost unul dintre fondatorii Partidului Liberal din Basarabia.
 
Start pentru spectacolele lui Matei Visniec la EdinburghPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :257
Sunday, 06 August 2006
{mosimage}Matei Visniec revine in Marea Britanie cu un spectacol nou, ce se va juca incepand de duminica, 6 august, si pana la data de 27 august, la Zoo Southside Theatre, din Edinburgh. Piesa "Cum sa explici istoria comunismului pacientilor bolnavi mental" are la baza un scenariu realizat in traditia teatrului absurdului, consacrat de Eugen Ionesco.O farsa ilara dar care iti rupe inima, piesa il urmareste pe scriitorul Yuri Petrovski, in incercarea sa de a se supune ordinelor guvernului de a readuce sanatatea bolnavilor mental invatandu-i pe acestia despre istoria comunismului.
Premieraá mondiala a spectacolului a avut loc in anul 2000, la Open Fist Theatre din Los Angeles, in traducerea lui Jeremy Lawrence si Catherine Popesco, dirijati de Florin Fatulescu. Piesa este din nou adusa in fata publicului de catre Open Fist, care o prezinta la festivalul Fringe din Edinburg, pentru premiera britanica. Actiunea este sprijinita de Fundatia Ratiu UK.
Matei Visniec a studiat istoria si filozofia in Romania, inainte sa se dedice scriiturii de teatru in 1977. Intre 1977 si 1987 Matei Visniec a scris peste 20 de piese, dar toate au fost interzise de cenzura din Romania acestor ani. In septembrieá 1987, cand a fost invitat in Franta de catre o fundatie literara, a primit azil politic in aceasta tara. De atunci a scris cu preponderenta in limba franceza si a primit cetatenia franceza. Dupa caderea comunismului, in 1989, Visniec a devenit unul dintre cei mai jucati dramaturgi din tara, avad peste 30 de piese puse in scena la Bucuresti si in tara. In 1996, Teatrul National din Timisoara a organizat un Festival Matei Visniec, in cadrul caruia 12 companii i-au prezentat operele.
Audienta sa internationala ca dramaturg a inceput in 1992, odata cu prezentarea piesei "Caii la ferestre", prezentata in Franta, in 1992. De atunci, peste 20 de piese semnate de Matei Visniec au fost jucate in Franta. Piesa "Cum sa explici istoria comunismului pacientilor bolnavi mental" a luat nastere in timpul rezidentei autorului la La Chartreuse de Villeneuve-les-Avignon in 1999.
 
FIFA si UEFA sprijina construirea unui stadion modern la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :333
Sunday, 06 August 2006
{mosimage}Legenda fotbalului francez Michelle Platini, actualmente membru al Comitetului Executiv FIFA si UEFA, este sigur ca in Basarabia ar putea aparea o echipa de fotbal puternica. "Am vizitat centrul de antrenamente al selectionatelor Moldovei de la Vadul lui Voda si noul stadion al FC "Zimbru".

Acestea sunt edificii sportive bune. Ele sunt absolut moderne si corespund standardelor fotbalistice europene. Stiu ca exista si un business-plan de reconstructie a Stadionului Republican. Daca el va fi aprobat, FIFA si UEFA sunt dispuse sa-l sprijine financiar", a declarat Platini miercuri in cadrul unei conferinte de presa de la Chisinau, informeaza Prompt Media. Dupa cum a confirmat presedintele Federatiei Moldovenesti de Fotbal, Pavel Ciobanu, renovarea principalei arene sportive a tarii urmeaza sa dureze cel mult doi ani. Capacitatea preconizata a stadionului este de 20.000 de locuri.


Basarabia a acumulat in total 3 seturi de medalii la acest campionat, clasindu-se pe locul 4 dupa numarul de medalii castigate. Pe primul loc se afla Ungaria, urmata de Rusia si Germania, ele acumuland un total de 10 medalii.
Potrivit lui Iacob Buhna, juniorii Denis Sergheev, Vasile Pogreban, Vitalii Iuricenco si Dumitru Subbotin reprezinta sperantele basarabene pentru Jocurile Olimpice ce se vor desfasura la Beijing in 2008. Sursa nominalizata a subliniat ca singura conditie absolut necesara pentru atingerea scopului propus o constituie finantarea mai buna a acestei probe sportive.

 
Basarabia si Germania isi vor aprofunda si extinde relatiile bilateralePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :242
Sunday, 06 August 2006
{mosimage}Vladimir Voronin, presedintele Basarabiei, l-a primit pe recent pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Federale Germania in Republica Moldova, Wolfgang Lerke, comunica Moldpres.
Potrivit serviciului de presa al sefului statului, in cursul intrevederii a fost efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual al relatiilor bilaterale si perspectiva cooperarii moldo-germane. Astfel, a fost exprimat interesul reciproc pentru extinderea si aprofundarea raporturilor bilaterale si valorificarea plenara a posibilitatilor existente in acest sens.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions