Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Vijeliile au afectat 21 de localitati din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 07 August 2006
21 de localitati din sapte judete ale tarii au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse in ultimele 48 ore.Potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor localitatile afectate sunt: Deaj (jud. Mures), Berislavesti, Sutesti, Prundeni si Mitrofani (jud. Valcea), Toplita (jud. Harghita), Sant si Rodna (jud. Bistrita-Nasaud), Damuc, Farcasa si Bicaz Chei (jud. Neamt), Buzau, Ramnicu-Sarat, Puiesti, Costesti, Merei, Pogoanele si Stalpu (jud. Buzau), Slatina, Caracal, Parscoveni si Scornicesti (jud. Olt), informeaza Hot News.
In niciuna dintre localitatile mentionate nu au fost afectate constructiile hidrotehnice cu rol de aparare din administrarea Sistemelor judetene de Gospodarire a Apelor, iar structurile implicate in gestionarea situatiilor de urgenta supravegheaza permanent nivelurile si debitele pe cursurile de apa, fiind gata sa intervina oricand va fi cazul.
Potrivit meteorologilor, in urmatoarele 24 de ore vremea va fi in general instabila si in usoara racire. Vor fi innorari temporare, averse, descarcari electrice, iar pe arii restranse se vor semnala intensificari de scurta durata ale vantului, cu precadere in zonele de deal si de munte.Cantitatile de apa mai pot depasi, cu totul izolat, 25-30 l/mp si, local, vor fi conditii de grindina. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 24 si 32 de grade, iar cele minime intre 10 si 20 de grade. Avertizarea meteorologica de cod portocaliu si galben a fost ridicata duminica seara.
 
Batalia de pe Arges – reconstituita, dupa 90 de ani, la Fortul MogosoaiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 07 August 2006
Muzeul Militar National organizeaza impreuna cu Centrul 48 Transmisiuni Militare un complex de manifestari dedicate implinirii a 90 de ani de la intrarea tarii noastre in Razboiul pentru reintregirea neamului, la finalul caruia s-a constituit statul national unitar.In acest context, sambata, 2 septembrie, la Fortul Mogosoaia (Bateriile 1-2), situat la intersectia Soselei de Centura cu Soseaua Bucuresti-Targoviste, vor avea loc actiuni menite sa contribuie la cunoasterea aspectelor vietii cotidiene a ostasilor in timpul Primului Razboi Mondial, a echipamentului, armamentului si a modului in care se desfasurau actiunile de lupta, informeaza Prompt Media.
Aproximativ 60 de pasionati ai reconstituirilor istorice din Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Romania, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, echipati cu uniforme de epoca si avand in dotare armament folosit in acea perioada, vor simula o secventa a Bataliei de pe Arges (Batalia Bucurestilor, cum s-a mai numit in epoca). O parte a acestor ”razboinici” desfasoara deja, in aceste zile, sedinte de familiarizare cu instructia de front conform regulamentelor vremii. De asemenea, la Fortul Mogosoaia vor fi amenajate trei puncte expozitionale in care vor fi prezentate istoricul transmisiunilor militare si cel al sistemului de fortificatii al „Cetatii Bucurestilor", serviciul sanitar militar si cel de asistenta religioasa din armata romana in perioada 1916-1918.
 
Londra – controverse privind imigrantii romani si bulgariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Monday, 07 August 2006
Ministerul de interne britanic ar putea fi fortat sa renunte la planurile de a interzice imigrantilor romani si bulgari sa vina in Marea Britanie de la anul, afirma ziarul Mail on Sunday, citat de BBC.Potrivit ziarului, avocatii ministerului de interne au avertizat ca romanii si bulgarii ar putea cere- si obtine- in virtutea legilor privind drepturile omului, sa li de dea aceleasi drepturi de care au beneficiat cei peste jumatate de milion de polonezi si alti est-europeni carora li s-a permis sa vina in Marea Britanie dupa aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana.
Presa britanica a relatat ca autoritatile de la Londra au luat in discutie in secret posibile masuri menite sa ii impiedice pe romani si bulgari sa vina in Marea Britanie de la anul.
Se relateaza ca numarul estimat al romanilor si bulgarilor care ar putea veni in Marea Britanie la anul este de 300.000.
Unul dintre politicienii care militeaza puternic pentru stavilirea valului de imigranti est-europeni este fostul ministru al muncii Frank Field. Potrivit Mail on Sunday, el a fost incurajat de oficiali de rang inalt din guvern sa continue si mai activ campania in acest sens.
 
In capitala se va desfasura primul forum international al caravanelor francofonePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Monday, 07 August 2006
Primul forum international al caravanelor francofone, intitulat "Zece teritorii francofone in jurul unui proiect artistic" se va desfasura in perioada 10 – 12 octombrie, la Institutul
Francez din Bucuresti.Vor participa echipe din tari ca Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia, Franta. Organizatorii acestui eveniment sunt Teatrul Asphodeles din Lyon in colaborare cu asociatia culturala ArtLink din Bucuresti. Acest eveniment face parte din proiectul international ’’Caravana celor zece cuvinte’’, initiat de Teatrului Asphodeles, proiect ce prevede interventii artistice itinerante in diferite teritorii francofone din lume. Intalnirea "Zece teritorii francofone in jurul unui proiect artistic" este favorizata de organizarea la Bucuresti in septembrie 2006 a Sommet-ul Francofoniei. Vor participa reprezentanti ai Ministerului roman de Externe, Ministerului culturii din Franta cat si actori ai francofoniei din Quebec, Madagascar,Senegal si Belgia.
 
Sunt sarbatorite ’’Zilele Branului’’PDF Print E-mail
Bran, Romania/Romanian Global News
Accesari :146
Monday, 07 August 2006
Cu ocazia ‘’Zilelor Branului’’, care se desfasoara in perioada 5 – 15 august, au fost organizate o serie de manifestari pentru a celebra evenimentul.Sunt asteptati sa participe mii de turisti din tara, dar si din strainatate, care vor putea urmari spectacolele sustinute de artistii din zona, dar si de ansambluri din afara judetului. Invitatii speciali sunt membrii Fanfarei de la Zece Prajini, transmite agentia Amos News. Organizatorii acestui eveniment sunt Primaria Bran, filiala Brasov a ANTREC si Asociatia „Fii si prietenii Branului”.
 
Anca Boagiu doreste transformarea regiunilor de dezvoltare in unitati administrativ-teritorialePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Monday, 07 August 2006
Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a declarat ca cea mai buna solutie ar fi transformarea actualelor regiuni de dezvoltare in unitati administrativ-teritoriale, chiar daca acest proces ar insemna acordarea unei anumite autonomii."Urmatorii pasi pe care ii vad sunt transformarea regiunilor din unitati statistice in unitati administrativ-teritoriale. Rolul lor este de a atrage bani pentru dezvoltare. Aceasta discutie a avut loc in multe tari europene si nu s-a produs gaura in cer. Independenta anumitor regiuni din Spania si Italia a dus la dezvoltarea lor, iar oamenii au fost mai responsabilizati. Regiunile trebuie sa isi preia responsabilitatile si sa gestioneze banii cu mai multa responsabilitate decat acum", a declarat Anca Boagiu, in cadrul unui seminar despre integrare, organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania, transmite Portalul National de Administratie Publica.
Ministrul integrarii a subliniat importanta unui astfel de proces, chiar daca pana in 2013, cand se discuta urmatorul buget al Uniunii Europene, nu se poate face nimic la modul concret pentru ca Romania s-a angajat sa mentina structurile existente.
Anca Boagiu a mai spus ca, peste sapte ani, Romania ar putea avea sase sau zece regiuni, dar care sa fie stabilite in urma unor analize clare si pe baza criteriilor de convergenta.
 
Se va desfasura un Festival medieval si la SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Festivalul medieval Stefan cel Mare se va desfasura in perioada 11 – 13 august, la Suceava.Festivalul de la Suceava isi propune sa aduca in actualitate o epoca de mult apusa, prin organizarea si punerea în scena de ceremonii medievale, ce se desfasurau conform izvoarelor istorice scrise la Curtea Voievodala a Moldovei. Astfel, in prima zi va avea loc Ceremonialul de investire a Divanului Moldovei, ziua urmatoare va fi Ziua Hotarniciei si deschiderea Targului Medieval, iar ultima zi a festivalului este dedicata Zilei Solilor (Zilei Pacii), informeaza agenda evenimentelor turistice din Romania, Dor de duca. In programul festivalului vor fi incluse intreceri, dueluri, muzica medievala, turniruri, lupte si jocuri cavaleresti, vor rula filme istorice, documentare si artistice in cadrul momentului „Noaptea filmului medieval” si multe altele. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.festivalmedievalsuceava.ro.
 
Romania gazduieste World Youth ForumPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :125
Monday, 07 August 2006
Romania va gazdui World Youth Forum, in perioada 10 si 15 august.World Youth Forum reprezinta o conferinta internationala anuala a tinerilor care va reuni 125 de tineri din 35 de tari. Acest eveniment va fi organizat de  Asociatia Pro-Youth cu ocazia zilei mondiale a tineretului, iar temele abordate vor fi specifice politicilor de si pentru tineret. Actiunea se va desfasura pe parcursul a cinci zile, cuprinzand workshopuri, plenare, seminarii si studii de caz pe diferite probleme de tineret ale tarilor participante, informeaza Prompt Media. Temele abordate vor fi educatia, saracia, reprezentarea tinerilor, mecanisme de convingere a autoritatilor, participarea tinerilor la luarea deciziilor, drepturi si obligatii ale tinerilor. Limba oficiala a conferintei este limba engleza, iar toate documentele conferintei vor fi  redactate numai in aceasta limba.
 
“Referendumul din Transnistria este o inventie a Kremlinului”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :311
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Referendumul din Transnistria este o inventie a Kremlinului.Acesta va fi un show ale caror rezultate pot fi deja prezise, considera Oazu Nantoi(foto), director de programe in managementul conflictelor, Institutul de Politici Publice din Chisinau.
“Noi trebuie sa abordam calm si pragmatic acest subiect si sa realizam ca solutionarea diferendului transnistrean necesita eforturi de schimbare a mentalitatii populatiei din stanga Nistrului, a declarat intr-un interviu acordat Agentiei DECA-press analistul politic Oazu Nantoi. In regiune, trebuie sa facem cat mai multi adepti constienti ai procesului de reintregire a Basarabiei. Asa-zisul referendum din 17 septembrie este o inventie a politicienilor de la Kremlin care doresc pe aceasta cale sa-si consolideze pozitiile in stanga Nistrului. Este clar ca acest presupus referendum nu va avea nimic in comun cu respectarea normelor de drept ale unui stat democratic. Va fi un show ale caror rezultate pot fi deja prezise. Este o provocare politica pusa la cale de papusarii de la Moscova, iar marionetele de la Tiraspol vor incerca sa insceneze acest referendum, a adaugatNantoi. 
Pe 17 septembrie, in cadrul referendumului organizat, locuitorii regiunii din stanga Nistrului trebuie sa se hotarasca prin vot daca sunt de acord ca Transnistria sa fie independenta de Basarabia, si daca accepta ca, pe viitor, regiunea sa se uneasca cu Rusia.
Trebuie mentionat ca Uniunea Europeana, SUA si Basarabia au anuntat ca referendumul din Transnistria este ilegal si ca rezultatele lui nu vor fi recunoscute.
 
Incheierea casatoriei la Ambasada Romaniei la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Cetatenii romani stabiliti in Marea Britanei si care intentioneaza sa se casatoreasca in aceasta tara trebuie sa stie, in primul rand, ca pentru oficierea casatoriei la ambasada, este necesar ca viitorii soti sa aiba drept de sedere in Marea Britanie.Ambasada poate  incheia casatorii atat intre doi cetateni romani, cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune. Oficierea casatoriei va avea loc dupa trecerea unui termen de 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza.
Astfel, pentru incheierea casatoriei intre doi cetateni romani, cei doi trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani; sa nu fie deja casatoriti; sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte) si dreptul de sedere in Marea Britanie. Actele necesare pentru casatoria a doi cetateni romani la ambasada Romaniei din Londra sunt declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei; pasapoartele romanesti sau alte documente de identitate romanesti, valabile (care nu au expirat); certificatele de nastere in original, precum si cate o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, de catre fiecare dintre viitorii soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare. Totodata, dosarul trebuie sa contina si certificate medicale individuale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.
Pentru incheierea casatoriei intre un cetatean roman si un cetatean strain, la Ambasada romana sau la consulatul Romaniei la Londra conditiile sunt aceleasi ca mai sus, singura conditie in plus fiind cea potrivit careia legea tarii cetateanului strain sa nu prevada un impediment la casatorie. Cetateanul roman are nevoie de declaratia de casatorie, semnata  la sediul Ambasadei; pasaportul romanesc sau alte documente de identitate romanesti, valabile (care nu au expirat); certificatul de nastere in original; o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare si certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria. Acest certificat este  valabil 14 zile de la data emiterii. Cetateanul strain trebuie sa prezinte declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei; un document de identitate valabil (pasaport); certificatul de nastere in original; un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie; un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie.
Pentru actele prezentate de solicatanti care sunt redactate intr-o limba straina este necesara traducerea efectuata la unul din traducatorii autorizati sau la un notar public din Marea Britanie cu apostila Conventiei de la Haga eliberata de Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizari, Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG,tel. 020 7008 1111, Fax. 020 7008 1010, http://www.fco.gov.uk/legalisation. Lista traducatorilor autorizati de Ambasada se gaseste pe web site-ul Ambasadei Romaniei la Londra. Pentru legalizarea fiecarei traduceri taxa consulara este 24 £.
 
Romanii pot obtine cetatenie italiana dupa numai 5 aniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :295
Monday, 07 August 2006
{mosimage}In curand obtinerea cetateniei italiene va fi mult mai simpla, sau cel putin mai rapida.Consiliul italian de Ministri a aprobat zilele trecute proiectul de lege prezentat de ministrul de Interne, Giuliano Amato(foto), care diminueaza timpul necesar pentru solicatarea cetateniei de catre imigranti, de la zece ani la numai 5 ani.
Mai mult, proiectul de lege stabileste si dreptul la cetatenia italiana pentru fiii strainilor care locuiesc in Italia de cel putin cinci ani.
O data aprobata si promulgata, legea va permite cetatenilor italieni sa solicate cetatenia italiana dupa cinci ani de sedere in Italia cu permis legal de sedere. 
Legea prevede, totodata, si posibilitatea renuntarii la cetatenie la implinirea a 18 ani, "pentru ca cetatenia este un drept, nu o obligatie" a precizat ministrul de Interne, Giuliano Amato.
Proiectul de lege inaintat de Amato este o revolutie si in sensul ca prevede o dublare, daca nu chiar o triplare, a numarului de cereri permise. In 2005, au fost 10.200 de cetateni straini care au solicatat sa devina cetateni ai Italiei, in timp ce in 2006 numarul acestora va putea ajunge pana la 20 si 30 de mii.
 
Embargoul Rusiei a determinat o scadere cu 50% a productiei de vinuri spumante din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :301
Monday, 07 August 2006
Datorita interdictiei impuse de Rusia la bauturile alcoolice basarabene, productia de vinuri spumante din Basarabia a scazut cu 53%.In perioada ianuarie-iunie combinatele vinicole au produs 132,2 mii decalitri de vinuri spumante. Desi fabricarea vinurilor naturale de struguri a fost afectata mai putin, criza a cuprins si acest segment al industriei vinicole. In primele sase luni au fost produse 803,0 mii decalitri de vinuri naturale de struguri, cu 45% mai putin decat in perioada similara a anului 2005. Federatia Rusa, principala piata de desfacere pentru combinatele din Basarabia, a interzis importul de vinuri de la 27 martie, pe motiv ca acestea ar fi de proasta calitate. Desi au trecut mai bine de patru luni de la stoparea exporturilor, negocierile ce au urmat s-au soldat cu esec, iar informatiile privind reluarea livrarilor sunt destul de controversate, transmite agentia Basa-press. In primele cinci luni ale acestui an exporturile de bauturi alcoolice si nealcoolice s-a redus cu 23% fata de perioada similara a anului trecut. Basarabia exporta circa 80% din productia alcoolica pe piata rusa.
 
Cetatenii UE se tem pentru locurile lor de muncaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Potrivit ultimului Eurobarometru, 45% de cetateni ai Uniunii Europene sunt in favoarea extinderii Uniunii si 42% sunt impotriva.Cetatenii UE percep largirea UE ca avand un impact negativ atat asupra Uniunii, cat si asupra economiei propriilor state. Principala temere este ca slujbele vor fi transferate catre tari care au costuri mici pe forta de munca. In plus, se tem si de valul de muncatori care vor veni sa lucreze in tarile lor, odata ce vor fi acceptate noi state membre ale Uniunii.
Doua treimi dintre repondenti confirma rolul important pe care extinderea il are pentru dezvoltarea economica a statelor candidate. Insa 57% din populatia EU 25 considera ca acest suport financiar afecteaza resursele bugetare ale propriilor state.
Cei mai ingrijorati sunt finlandezii (77%), germanii (75%) si grecii (74%). Autorii studiului atrag insa atentia ca fondurile alocate de la bugetul Uniunii pentru suportul economic al statelor candidate este mai scazut decat cred cetatenii UE. Un exemplu in acest sens este dat de un studiu facut dupa extinderea din 2004. Potrivit datelor respective, celor 10 state le-au fost acordate in total cam 28 miliarde de euro, pe parcursul a 15 ani. Impactul extinderii asupra resurselor bugetare ale vechilor state, UE 15 nu a fost de mare amploare, intrucat contributia financiara a acestora a fost de numai 0,1% din PIB.
Statisticile arata ca europenii recunosc beneficiile politice ale extinderii UE. In privinta consecintelor economice si sociale, cei mai multi membri din statele candidate cred ca extinderea contribuie la prosperitatea intregii Uniuni. Euroscepticii sunt majoritari in Germania, Franta si Luxemburg.
In cele zece state care au aderat in ultimul val, cel putin unul din doi cetateni sustin extinderea Uniunii. In Polonia (72%) si Slovenia (73%) procentul se ridica la trei din patru cetateni. In tari in curs de aderare, Bulgaria (62%) si Romania (69%), situatia este similara. Dintre statele EU 15, in favoarea extinderii sunt Grecia (56%), Spania (55%) si Danemarca (51%). Impotriva sunt insa cetatenii din Germania (66%), Luxemburg (65%), Franta (62%), Austria (61%) si Finlanda (60%).
 
Primarul roman din Faraoani primit in comuna italiana LerchiPDF Print E-mail
Lerchi, Italia/Romanian Global News
Accesari :125
Monday, 07 August 2006
Adrian Solomon, primarul localitatii romanesti Faraoani, a fost invitat recent in comuna italiana Lerchi.Comunitatea din Lerchi este, in ultima perioada, in legatura tot mai stransa cu satul bacauan Faraoani, gratie faptului ca de aici este originar parohul localitatii italiene, don Francesco Cosa.
Solomon a fost primit la Palazzo Comunale de catre primarul din Catta di Castello, Fernanda Cecchini, care i-a prezentat acestuia caracteristicile zonei pe care o administreaza "bazata inca pe o agricultura de subzistenta".
In timpul vizitei si discutiilor purtate cu aceasta ocazie, s-au pus si bazele unor viitoare scenarii de colaborare, avand la baza existenta unui element istoric si uman de legatura intre cele doua comunitati: parintele franciscan ce in anii 90 era paroh la Faraoani.
 
Consulul roman Cornel Visoiu s-a intalnit cu prefectul Achille SerraPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :191
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Prefectul Romei, Achille Serra(foto), a avut zilele trecute o intalnire cu consulul roman Cornel Visoiu, in cadrul careia a fost probata problema din via del  Serafico, creata de afluxul mare de cetateni romani adunati in fata oficiilor consulatului.
Discutiile au pus la punt cateva initiative avand ca scop imbunatatirea serviciilor dedicate cetatenilor romani si reducerea la minim a problemelor create locuitorilor din cartier.
Astfel, oficiile Consulatului roman vor lucra cinci zile pe saptamana, fata de trei cate lucreaza in prezent, si vor primi aproximativ 250 de persoane in fiecare zi.
 
Arta romaneasca expusa in CoreeaPDF Print E-mail
Pusan, Coreea/Romanian Global News
Accesari :167
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Locuitorii orasului corean Pusan au avut, saptamana trecuta, ocazia de a admira operele uneia dintre cele mai faimoase pictorite romance, Iulia Halaucescu(foto).

Expozitia artistei romance, organizata de Ambasa Romaniei in Coreea, a fost gazduita de Catizen's Hall din Pomil-dong, Pusan, de luni pana sambata, beneficiind si de sprijinul autoritatilor locale din Pusan.
"Este o mare placere pentru mine sa va prezint o expozitie minunata care aduce laolalta numai cateva dintre impresionantele opere ale faimoasei pictorite romance Iulia Halaucescu, a spus ambasadorul roman Valeriu Arteni, in timpul ceremoniei de inaugurare a expozitiei, informeaza The Korea Times. In  cadrul expozitiei au putut fi vazute si doua lucrari intitulate "Pictori coreeni in atelierul roman, 1959" si "Sculptor corean in vizita in Romania, 1959".
Intrebat care a fost motivul pentru care a adus lucrarile semnate de Halaucescu la Pusan, ambasadorul roman Valeriu Arteni a spus: "Cred ca Pusan si Constanta vor fi orase surori in curand, iar camerele de comert ale celor doua orase au pus deja bazele acestei relatii".
O prima expozitie a Iuliei Halaucescu la Seul a fost inaugurata vara trecuta, pentru a celebra cea de-a 15-a aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice dintre Seul si Bucuresti.


 

 
Muzica si dansuri romanesti la VillacastinPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :174
Monday, 07 August 2006
Ansamblul “Plaiurile dorului” din Madrid a participat, pe 29 iulie, in premiera, la cea de-a sasea editie a festivalului international de la Villacastin.Alaturi de reprezentantii Romaniei au mai prestat si formatii din Senegal, Daghestan si inca patru formatii din regiuni diferite din Spania. Cele trei ore de spectacol au fost urmarite cu mare interes de cei aproximativ 1.000 de spectatori adunati in piata din fata primariei. Printre acestia s-au numarat si foarte multi romani care au fluturat steguletele tricolore impartite de formatia romaneasca, au dansat si au cantat versurile binecunoscute de acasa, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Ei stiau deja cu cateva zile inainte de festival ca va veni si o formatie romaneasca din afisele puse peste tot prin comuna, asa ca au fost multi care au venit sa ii intalneasca pe talentatii romani. “Spectacolul a inceput cu o defilare in care fiecare formatie s-a prezentat. Noi am venit pe scena cu doua dansuri din zona Prahivei si mai multe din zona Moldovei. Apoi au cantat Stefan Ciuca, Monica Popa, Costel Istrate si Mariana Castan. La sfarsit, fiecare formatie a facut schimb de cadouri cu ceilalti. Noi am dat prosoape traditionale si vase de lut pictate. Au fost foarte impresionati. Am dat si un brau si aproape ca se bateau pe el, atat de mult le-a placut”, ne-a povestit Gheorghe Gainar, presedintele Asociatiei pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor din Madrid dintre ai carei membri este alcatuita formatia “Plaiurile Dorului”. “Formatia s-a bucurat sa reprezinte prima participare romaneasca la acest festival. Primaria ne-a dat o diploma pentru participare reprezentata printr-un obiect din lemn pe care este prinsa o placuta aurie, si am ramas intelesi ca in anul urmator sa fim prezenti din nou”, ne-a mai spus Gheorghe Gainar.
 
Luna august, luna Romaniei in LusatiaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :179
Monday, 07 August 2006
Regiunea Centru va reprezenta Romania, in cursul lunii august, la manifestarea “Europa in Lusatia 2006”, desfasurata sub deviza “7 luni-7 tari-7 festivaluri”. Potrivit Actualitatea Romaneasca, incepand din aprilie si pana in octombrie, partenerii europeni ai companiei IBA Furst Pukler Land GmbH din landul Brandemburg se prezinta, alternativ, prin intermediul unor festivaluri culturale specifice tarii din care provin. Romaniei, reprezentata de Regiunea Centru - judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu - i-a fost rezervata luna august pentru a se prezenta.
Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru, Ioan Levitchi, chiar in debutul actiunii va fi organizata o seara culinara, unde se va putea gusta, in cadrul unui spectacol culinar, preparate traditionale, pregatite pe loc, si bauturi specifice celor sase judete componente ale Regiunii Centru. Participantii vor avea ocazia sa vizioneze filme de prezentare turistica a Romaniei, sa asculte muzica romaneasca si sa admire dansurile traditionale romanesti. Va avea loc si o seara culturala, unde sunt asteptate aproximativ 1.000 de persoane, pentru care se pregatesc puneri in scena ale mitului Dracula si ale unor povesti traditionale germane pentru copii, dar care fac referire la Transilvania. Participantilor li se vor oferi brosuri si pliante, CD-uri de prezentare, retete culinare traditionale, produse traditionale etc. In cadrul “serii” va concerta, printre altii, formatia germana “Transilvanenii”, manifestarea urmand a se incheia cu focuri de artificii. Pe tot parcursul lunii august, vizitatorii teraselor IBA vor putea achizitiona de la chioscurile amplasate special acolo produse traditionale romanesti, culinare si mestesugaresti.
Luna rezervata Romaniei pentru aceste manifestari culturale a fost pregatita de catre ADR Centru dupa un studiu al perceptiei germanilor asupra Romaniei. “Pornind de la aceste date si de la teoria conform careia oamenii tind sa-si pastreze parerile existente despre o tara, iar informatiile noi fie le ignora sau le reinterpreteaza, am incercat sa reluam mitul Dracula si apoi sa le modificam perceptia prin noile fapte, locuri si posibilitati pe care le ofera tara noastra”, a declarat Simion Cretu, directorul asociatiei. Acesta a adaugat ca “ceea ce incercam noi sa realizam prin participarea la acest eveniment este sa ii provocam pe turistii germani sa vina in regiune si in Romania, vorbindu-le despre mituri, despre gusturi, despre oameni si peisaje”.
O parte din materialele de promovare au fost furnizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
 
Femei din Basarabia pe campul de lupta din LibanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 07 August 2006
De cateva saptamani istoria Marinei Kaminski, o tanara de 31 de ani din Basarabia care a emigrat in Israel cu 6 ani in urma, se afla pe primele pagini ale presei din Orientul Mijlociu.
Marina s-a inrolat in acest razboi din primele zile. Studiile medicale pe care le-a facut in tara sa natala sunt folosite acum pentru salvarea soldatilor israelieni raniti in luptele de pe frontul libanez. Marina Kaminski face parte din brigada armata israeliana nr.401, scrie ziarul “Jerusalem Post”, catat de Stirea de Garda, in care se mai spune ca ea ofera ingrijiri medicale chiar pe campul de lupta.
“Lucrez intro tancbulanta si am fost prima femeie care a ajuns pe frontul de lupta din Liban in acest razboi” a declarat Kaminski pentru presa, adaugand ca s-a inrolat in armata israeliana cu 8 luni in urma, nestiind ce va urma. Oricum, la aceasta etapa ea considera ca e de mare ajutor pentru soldati si nu va renunta la aceasta munca.
Marina a mai opinat ca pentru femei e mult mai greu sa suporti conditiile campului de lupta, dar ca ea nu e singura care s-a inrolat si toate femeile de acolo intentioneaza sa mearga pina la capat. Marina a mai declarat ca si familia ei accepta si apreciaza rolul ei in acest razboi.
 
Peste 800 de romani repatriati din LibanPDF Print E-mail
Beirut, Liban/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 07 August 2006
Razboiul dintre armata israeliana si miscarea siita Hezbollah a pus pe fuga aproape 30.000 de straini, intre care numerosi romani, germani, italieni sau austrieci, care lucrau in Liban sau erau in vizita de afaceri sau de turism.

 Oamenii, ingroziti de cumplita situatie din Orientul Mijlociu, au ales sa paraseasca locurile mortii si sa se intoarca la familii, in tarile lor. Peste 800 de romani au fost repatriati din Liban pana in prezent. Dar situatia ramane grava deoarece mai sunt straini care nu au gasit o cale sigura sa se intoarca in tarile lor natale. Libanezii se retrag si ei din teritoriile de foc, multi dintre ei fugind in Siria. Pe de alta parte, majoritatea muncatorilor romani din Israel nu se gandesc deocamdata sa isi paraseasca locurile de munca. Putini sunt cei care se simt amenintati si s-au hotarat sa se intoarca acasa cu riscul de a pierde contractul de munca, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Din nefericire, saptamana trecuta, o romanca si-a pierdut viata la Haifa, oras aflat acum sub teroarea bombardamentelor. De frica, inima ei a cedat in timp ce sirenele anuntau un nou atac cu bombe asupra orasului, iar batranul pe care il ingrijea a gasit-o prabusita langa patul din camera ei. Cu o zi inainte de a muri, sotul si fiica ei au rugat-o insistent sa se intoarca acasa dar ea nu reusea sa se hotarasca daca este bine sau nu sa piarda un contract de munca avantajos. Banii pe care ii castiga in Israel ca ingrijitor la domiciliu erau sortiti sa ii asigure o batranete linistita.
Susana Lehoczki era din orasul Nadlac si plecase in urma cu doi ani in Israel, in baza unui contract de munca incheiat cu o agentie de plasare a lucratorilor in strainatate. Ea fusese angajata de o familie israeliana pentru a avea grija de un batran bolnav pentru un salariu de aproape 800 de dolari pe luna. Avea 52 de ani iar acasa o asteptau un sot si doi copii. Plecase sa isi asigure un trai mai bun si niciodata nu s-a gandit ca Haifa ar putea fi cuprinsa de razboi. Frica a cuprins-o abia cand au avut loc primele bombardamente si cu fiecare avertizare, devenea tot mai tematoare. A sunat acasa speriata de cateva ori, dar familia nu a convins-o sa paraseasca Israelul. Apoi, la un alt bombardament, inima ei a cedat. Pe certificatul de deces al Susanei Lehoczki apare mentiunea “stop cardio-respirator in urma unui infarct miocardic”.
Trupul neinsufletit al aradencei a fost repatriat cu greu, deoarece accesul la morga din Haifa a fost destul de dificil din cauza atacurilor asupra orasului. In cursul acestei saptamani, trupul ei a ajuns in tara si a fost inmormantata la Nadlac. “Atat eu cat si parlamentarii de Arad am intervenit telefonic pe langa Ambasada Israelului la Bucuresti si am incercat sa facem tot ce ne-a stat in putinta pentru ca trupul femeii sa ajunga in orasul ei natal. Durerea familiei e foarte mare si nu avea nici un rost ca ei sa ajunga sa se panicheze din cauza unor formalitati birocratice care ar fi putut produce intarzieri mari in repatrierea trupului neinsufletit”, a declarat primarul din Nadlac, Vasile Ciceac.

Viata in Haifa, sub teroarea atacurilor
Locuitorii din nordul Israelului se tem mai ales pentru copii lor care au sosit acasa in vacanta si vor sa se joace in aer liber. Cu totii incearca sa isi continue programul obisnuit, magazinele se deschid in momentele de liniste iar oamenii ies din case numai pentru a rezolva treburile urgente si pentru a se strecura tematori spre locurile de munca. Cand se aud sirenele, coboara in adaposturi si se roaga sa nu le fie distruse casele. Mai grav este cand sirenele nu se aud inaintea atacurilor cu bombe. Nimeni nu doreste razboiul dar Israelul trebuie sa isi apere granitele si sa elimine pericolul pe care il reprezinta gruparea terorista din sudul Libanului, Hezbollah.
Zona puternic afectata de razboi din nordul tarii, pe o fasie de aproape 40 de kilometri de-a lungul granitei, este locuita de multi evrei originari din Romania si tot aici muncesc numerosi romani si moldoveni. Haifa, cunoscuta si ca “Mica Romanie” pentru numarul mare de originari din Romania, este un oras pasnic in care evreii si arabii reusesc de ani de zile sa isi duca traiul in liniste. Activitatea lor zilnica a fost afectata profund acum iar situatia este cu atat mai grava din cauza vecinatatii orasului cu portul si platforma industriala cu uzine chimice si rafinarii.

Muncatorii imigranti se solidarizeaza cu israelienii
Prin adaposturile subterane din orasele din nord si din Haifa se vorbeste mult ruseste si romaneste. Aici locuiesc si multi emigranti din statele foste sovietice, in special din Republica Moldova. Cativa jurnalisti francezi au poposit in adaposturi si au stat de vorba cu muncatorii straini. “Chiar aici, in subsol, viata noastra e mai buna decat in Moldova. Chiar daca aici e razboi acum”, a declarat o femeie de 27 de ani, aflata in adapost cu un fiu de patru ani si cu mama sa in varsta. Din Liban si din Fasia Gaza au fost repatriati cateva sute de cetateni moldoveni dar Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat in repetate randuri ca nici un cetatean moldovean nu a avut de suferit de pe urma bombardamentelor din nordul Israelului.
Romanii din orasele departate de granita sunt si ei speriati, dar asteapta sa se intoarca pacea si linistea. Gabriela Codorean lucreaza ca ingrijitoare la domiciliu in Ramat Gan si s-a hotarat totusi sa se intoarca acasa pana cand situatia conflictuala din Orientul Mijlociu va lua sfarsit. “De cand au inceput luptele, nu am mai dormit bine in nici o noapte. Se aud elicopterele cum trec cu zgomot asurzitor si imi ingheata inima… Imi este frica sa ies din casa iar dupa bomba din Tel Aviv nici nu mai indraznesc”, povesteste ea cu teama in suflet.
Un alt roman, aflat la lucru in Tel Aviv, ca dulgher, abia a sosit in Israel de opt luni si nu se gandeste deocamdata sa isi paraseasca postul. A mai lucrat in aceasta tara de cateva ori, incepand din 1999, si nu se simte in pericol in capitala.

Masuri luate de Ambasada Romaniei din Tel Aviv
Autoritatile romane de la Bucuresti nu au luat inca nici o masura pentru repatrierea de urgenta a romanilor care lucreaza in Israel, asa cum s-a actionat in Liban. Doar un grup de sase muncatori romani care lucrau aproape de granita de nord a Israelului au solicatat repatrierea iar Ambasada Romaniei i-a sprijinit cu toate formalitatile si cu bilete de avion. Ei s-au intors in Romania in noaptea de 26 iulie.
Ambasadorul Romaniei la Tel Aviv, Mariana Stoica a pus la dispozitia romanilor doua linii telefonice la care pot suna pentru a solicata ajutorul in caz de pericol. La numerele de telefon 035229472 sau 0544275483, ambasadorul Mariana Stoica raspunde tututor solicatarilor. Ea le transmite romanilor ca nu va pleca in vacanta luna aceasta si va fi alaturi de ei. Cetatenii romani care au sunat deja la aceste numere de telefon, au contactat ambasada doar pentru a anunta prezenta lor pe teritoriul israelian. Ei cer frecvent sfatul ambasadorului daca este cazul sa se intoarca in Romania dar nu se tem pentru viata lor. Nu este pentru prima data cand romanii aflati la munca pe teritoriul Israelului trec prin aceste situatii si multi dintre ei sunt pregatiti moral pentru criza declansata de conflictul armat, dupa cum a declarat telefonic ambasadorul Mariana Stoica.

 
Asistenta consulara pentru cetatenii romani din Liban, care nu au vrut sa fie evacuatiPDF Print E-mail
Beirut, Liban/Romanian Global News
Accesari :174
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca operatiunile de sprijin pentru evacuarea din Liban a cetatenilor romani si a membrilor lor de familie au continuat si dupa organizarea celor trei convoaie, in zilele de 17, 18 si 20 iulie, cand au fost transportate in tara un numar de  729 de persoane.Astfel, in perioada 20 – 25 iulie au fost evacuate, pe cale maritima, 57 de persoane, iar in intervalul 25 iulie – 3 august au mai fost evacuate, pe aceeasi cale, 38 de persoane, cetateni romani si membri de familie ai acestora, care au ajuns in Romania in conditii de deplina siguranta. Numarul total al persoanelor evacuate (cetateni romani si membrii lor de familie) aflate in evidenta autoritatilor romane este in prezent de 763, dintre care 595 cetateni romani si 168 cetateni libanezi, membri de familie apropiati (sot/sotie si copii minori) ai cetatenilor romani.408 de cetateni romani au parasit Libanul in mod individual, prin Siria, o parte dintre acestia fiind preluati cu cele trei convoaie organizate de autoritatile romane.
Toate operatiunile care au fost organizate dupa data de 20 iulie au fost posibile datorita sprijinului pe care Romania l-a primit din partea autoritatilor din Cipru, Grecia, Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Turcia, Australia si Canada. La randul sau, Ministerul roman al Afacerilor Externe a sprijinit evacuarea si transportul in Romania a 61 de cetateni straini. In prezent, Ambasada Romaniei din Beirut acorda asistenta consulara cetatenilor romani aflati inca in Liban, care nu au dorit sa fie evacuati, si va continua demersurile de facilitare a evacuarii lor, daca acestia vor solicata sprijin in acest sens.
 
Bronz pentru Razvan Florea la Europenele de inot de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Razvan Florea(foto) s-a clasat pe locul trei la Europenele de inot ce s-au desfasurat in capitala Ungariei, intorcandu-se acasa cu medalia de bronz. Acesta a obtinut in finala masculina de 200 de metri spate un timp de 1.57.83, fiind devansat de rusul Arkady Vyatchanin, locul I, si ungurul Laszlo Czeh, ocupantul locului doi.
 
Festivalul Romania 2006 - celebrat in cadrul zilelor culturale la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :142
Monday, 07 August 2006
{mosimage}Festivalul Romania 2006 – Nurnberg se va desfasura in perioada 8 – 10 septembrie si este organizat de Asociatia Interculturala Ars Longa e.V. Nurnberg in colaborare cu Societatea Romano-Germana e.V. Wurzburg.In prima zi a festivalul, vineri, 8 septembrie, incepand cu ora 19.00, la primaria orasului Nurnberg, va fi organizata o manifestare sub egida simpozionului Arcada, editia a III-a. Manifestarae va cuprinde un concert de muzica clasica, sustinut de Liviu Burz, Christian Braica si Gabriel Chis precum si  vernisajul expozitiei fotografice " Un exercitiu de privire" a artistului Mihai Moiceanu. Urmatorele doua zile ale festivalului se vor desfasura in aer liber, in Piata Jakobsplatz din Nurnberg. Organizatorii anunta ca intrarea va fi libera, transmite portalul Asociatiei Ars Longa. Sambata, 9 septembrie, respectiv, duminica, 10 septembrie, festivalul se va desfasura intre orele 10.00 – 22.00 si va cuprinde momente folclorice sustinute de Ansamblul "Codrisorul " din Bistrita, Romania, prezentare de costume si dansuri populare ale asociatiilor sasesti si svabesti din Bavaria, Germania, concerte sustinute de formatia "Cassa Loco", formatia "Rustik" dar si un concert de muzica instrumentala sustinut de Cosmin Badita si Adrian Zamfir. Totodata, in cadrul festivalului, se vor organiza expozitia de icoane, desfasurata de catre Mitropolia Romana pentru Europa Centrala si de Est, prezentarea posibilitatilor de turism romanesc de catre Oficiul de Turism din Munchen si Frankfurt/Main, expozitii de arta plastica, fotografie precum si prezentarea de preparate culinare sasesti, romanesti si svabesti. La festival au fost invitati sa participe si reprezentanti ai oficialitatilor locale si federale germane, ai Consulatului Roman de la Munchen si ai Ambasadei Romaniei de la Berlin.
 
Romanii din Elvetia – la o noua intalnirePDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :151
Monday, 07 August 2006
Membrii comunitatii romane din Elvetia organizeaza o noua intalnire care se va desfasura in data de 9 septembrie, incepand cu ora 18.00, in Hauptbahnhof, din Zurich.Programul intalnirii va cuprinde o masa la restaurant, iar seara va fi petrecuta intr-o discoteca. Persoanele interesate pot trimite un e-mail la adresa aschollenberger@hotmail.com.
 
Despre Postalitate, Evilenko, si despre dansul Korei in pustiuPDF Print E-mail
Melbourne, Australia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 07 August 2006
Este vehiculata in teoriile auto-clamate ale postmodernismului, ideea dupa care am fi la debutul unei ere fara precedent, o era a starii de ante, de dupa, o stare a postalitatii (“post” este aici binarul perfect al lui “ante”).

Ne aflam, asadar, in vertiginoasa coborire a cortinei peste o scena in curind goala, pre-emptivata, ca sa uzam de unul din termenii urcati glorios, si de curind, in ariergarda “inceputului sfirsitului”. Ne aflam - asa ni se induce - la limita dintre real si imaginar, cand chemarea de sirena a postmodernismului se aude, pervers, de dupa crestete inspumate de valuri al caror rol, cu maxima pedanta precizat in laboratoarele manipulatorilor de iluzii, este acela de a ineca “in Sine” un Sine extrem: pe de o parte, acela al coplesitoarei hiperemotionalitati, de unde “a discerne” nu se (mai) poate, lesne, discerne, iar nevoia de suflet se exerseaza, deja, ca practica si investitura in conclavurile bio-eticii - rasfatata, nou intronata perla in coroana departamentelor de Studii Culturale. Sinele apare, asadar, in declin, terapeutici pragmatice reclamindu-l acum, mai mult ca niciodata, in abisul sedintelor private sau de grup, unde cortegiul victimelor incearca sa-si negocieze cai de acces inapoi la lume si la Sinele pierdut. Totul se petrece, iata, sub bagheta psihoterapistului (americanizat drept shrink ) - format la scolile care il clameaza pe Jung dar il promoveaza, mai degraba, pe Freud, declasind, adica, individul putin cam jos, mult mai jos decat era nevoie (sic), in milul si zatul unui subconstient neaerisit la timp, iar acum, iata, lacom spiralind peretii dantescului infern pina la buza lucrurilor, unde domneste Neantul (sau poate Nirvana).
Sinele e bolnav; spanzurand ca o monada de cealalta parte a lumii, cea care elibereaza vircolacii si revarsa abisuri de emotii, neclare, primarele emotii ale omului singur, fara lume (nu va simtiti, cateodata, actori fara o scena?).
Martin Bryant sa fi avut un asemenea Sine, inert pe fundul cleios al marilor tulburi ale cine mai stie cator chemari neauzite de sufletul sau australian - deci nou, prea nou; intr-o zi, zi care nu prevestea nimic, a secerat din fetele ororii (sale) vreo 25...era un Cafe,  nice, cochet, middle-class...iar Martin,  Matin Bryant, oare ce spera cand a incheiat scurt, napraznic, destinele acelea straine? ...Prea straine, poate, atat de straine, incat le-a luat companie pe fundul sticlos si mut al oceanelor sale croite in vis, si in jocul cu lumea ostila dinafara...Era la Port Arthur, undeva in clinchetul cristalin al Tasmaniei australiene, cand Martin Bryant a regurgitat, probabil, ani lungi de terapie “analitica”, unde domnisoara severa si ultra-intelectuala, feminista si profund, traditional (sic) seculara, aparent stearpa de atatea griji pentru femeile-care-procreeaza-fara-de-barbat (!) (In Vitro Fertilization, IVF, a facut posibile incrucisari discrete, la nivele comunale, unde “a dona” devine obstesc si necesar unei aume perpetuari a “neperpetuarii”: “si noi populam lumea”, par ei sa spuna, da, exista continuitate, vom tine lumea in picioare ca pe o mare familie, familia care sa aboleasca tirania “familiei nucleare”; uite, spun tot ei cu emfaza, matern/patern, feminin/masculin devin acum intersarjabile, colapsand in agonia indistinctiei).
Mama, arhetipul matern care a facut mandria catorva studii celebre, generind, la capatul lor, ideea ca acesta ar fi arhetipul maximei conexiuni, intra acum in  spectaculoase speculatii, cum ca imediat dupa ziua zero, in chiar ziua unu a infantului, acest arhetip “matern” incepe sa se umple cu substanta dulce a iubirii - iubirea  inconfundabila a ne-conditionarii, unica iubire, iubirea materna.

A mai fost un damnat prin decada a 8-a a secolului trecut, undeva in Rusia perestroitkista, devenit notoriu Vestului recent oripilat ca si Evilenko, dupa filmul omonim din 2005. Un film in care un Malcolm McDowell, nealterat din tineretile rolurilor sale de rasisti si revoltati fara cauza (vi-l amintiti in Portocala mecanica, a lui Kubrik), joaca acum pe acest Evilenko (evil = rau, in engleza); un Evilenko al ororii, in umbra caruia nu-i nici tipenie de “mama” sau vreun alt etern feminin, si unde Kora Juliei Kristeva, teorista feminista de origine bulgara, nu-si danseaza, stearpa, dansul floral si imbujorat.
 Evilenko e pedagog si “turnator” in numele “cauzei”, drept pentru care lasa cadavru dupa cadavru - sange tinar, intre 7 si douazeci si ceva - mai lacom si mai dezamagit cu fiecare victima care ii rezista in jocul morbid al afundarii in adancuri; caci Evilenko nu coboara niciodata singur treptele de apa neagra ale subconstientului sau de om urit - scufundarea incepe intotdeauna mut si subit, in vreun WC de tren, unde victima minora asteapta, la sugestia benevolentului Evilenko, trecerea imaginarului controlor; caci baiatul cu ochi mari sau fetita cu zimbet in gropite, fudula de a fi “invitata” in conversatia cu “domnul invatator” (Evilenko chiar fusese invatator, pina intr-o zi, nu demult), sau duduia sexy agatata intr-un parc de distractii, nici una dintre victimele sale “nu au bilet”, ele circula clandestin in trenul vietii, prea liberi, prea puri, prea fericati, prea frumosi si, mai ales, prea demni de iubire pentru Sinele sfisiat al lui Evilenko...si  poate nu vircolacul, ci doar baiatul, copilul in asteptare acolo, intre valurile de ceata si in frigurile de dincolo de lume ale sufletului singur, trebuiau supuse din timp exorcizarii.
In asemenea segregationism actual putem opera cu numai doua lumi: Lumea Intiia si Lumea lui Celalalt, un fel de lume paralela, aceasta din urma; unii o numesc tainica, fara insa ca nimic metafizic sa fie aici implicat; tainic in sensul “rezistentei” in adancuri, nu, nu adancurile putrede ale lui Evilenko, ci mai degraba eternele plaiuri unde soarele, reflectat prin anume stranie morfologie a pamantului la Poli, orbeste, cald si apolonic, un interior al pamintului de foarte putini cunoscut; acolo vegetatii gigantice ale unui paradis secret prolifereaza ad infinitum, ca si eterna pace si iubire. Artur Silvestri vorbeste despre o Romanie “tainica”, “paralela, dar toti Silvestrii lumilor damnate trebuie ca vorbesc despre aceeasi lume, una a rezistentei in orbitoarea lumina a lui “a sti ceva ce nu se spune”; asa dupa cum lianele uriase si copacii cresc din febra unui soare al oglinzilor intoarse, in insasi burta planetei pe care tropaim acum in ritmul marsurilor cybercultiste, si al simcultismelor si al simulacrelor confectionate din plasticul acela flamboyant si efemer numit “iluzie”.
Am putea chiar spune ca adincurile catacombice ale schizoidului Evilenko sint exact la antipodul lumilor edenice vegetind netulburate in muzica rampanta a unei organicatati de inceput de lume. Evilenkiada se petrece intr-o alta lume de taina, cea a pedagogului comis celor 52 de victime ale sale, canibalizate intru-catva, dar prea putini inteleg aici ca, de fapt, victimele fusesera “integrate”, recuperate drept companie pe fundul negru al unui suflet niciodata iubit – Evilenko canibalul nu este decat Evilenko copilul teratogen a carui mama (mama Rusia a “comunismului” inghetat in spaima deportarilor siberiale?) lipseste. Lumea Evilenkiadei nu este una a cresterii, ca vegetaliana apolonica din interiorul pamintului, ci una  a mortii, a disolutiei, a ultimelor reminiscente de Sine.
Si pentru ca ne-am intors la Sine, iata acum o a doua extrema a Sinelui ludizat al ultimelor decade: cybercultismul, Sinele cibernetic, acela al tribulatiilor clientelar-consumeriste in goana de a satisface megalomania falselor, induselor pofte, a apetiturilor dedate incomensurabilitatii noastre atroce insatioase. Sinele cibernetic e in expansiune, nu ramane vreo indoiala, si ma intreb ce spectacol jalnic  trebuie sa fi ajuns psihanaliza terapeutica atunci cand categoriilor freudiene, tatonate acum de femeia-masina cu articulare de software si zimbet de un milion de dolari, pe canapeaua sesionala pe a carei piele tocata se succed la fiecare 60 de minute exact (punctualitatea masinii), alte si alte corpo-realitati, mai suple sau mai matahaloase, purtandu-si in palme sau pe crestet Sinele intr-o agonie lenta, ca sangele siroind alene dar fara oprire din vena deschisa de cutitul fin al lamei; ce spectacol, cand domnita cu pulpele pe jumatate dezgolite, incrucisate strins si leginindu-le usor ca o muzica a nerabdarii, hipnotizind, analizind, psihanalizind,dupa retete freudiene, pe cel in transa si nevoie, descopera ca omul din fata ei e un ecran; o retea de circuite simcultiste conectate la o centrala numita Mediatrix. Iar acolo, in emporiumul care scurt-circuiteaza  cu mesaje subliminale de frecvente asurzitoare, masurate in biti, biti separati de biti  numai prin fractiuni de secunda, acolo, in lumea dicteurilor automate generate de stihiile unor pofte straine de propria alcatuire, pofte de alien, de extraterestru salivind inaintea pilulei minuscule, supla, sfidind, tronind din mijlocul farfuriei de plastic – reciclabila -Acolo, mestra de ceremonii, hipnotista, isi indeamna acum subiectul la o revolutie printre sinapsele iesite la atac, si din care memoria s-a scurs, invinsa, inlocuita de surogate vesnic acolo, pe ercanul luminiscent al inductiei. Samana il cheama pe omul-ecran spre pajistile de odinioara, spre Kora - centrul, cuptorul fecundant al iubirii dintii, Arhetipul insusi al celei dintii, cu ochii ei si parul ei si gura cu dinti stralucand scurt in bataia primelor nopti, nopti umede cu miros de lapte, nopti vesnic negasite dupa aceea, cautate ca de un criminal intors la locul faptei. Iar Kora e, cel mai adesea, acolo…(cativa numai, Evilenko printre ei, si Martin Bryant, nu au cunoscut-o)…Kora e invocata, astazi, mai mult decat oricand…din fata unui “real” imaginar din care tatal - Adevarul - a fugit, infantul care santem isi cere drepturile la eterna armonie, acum, aici…cat mai repede!
(Aurelia Satcau, Melbourne)

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions