Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Romania, luata peste picior in problema BastroePDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :286
Tuesday, 08 August 2006
Protestele Bucurestilor in cazul Bastroe nu par sa impresioneze Kievul, un responsabil ucrainean exprimandu-si, zilele acestea, indoielile cu privire la argumentele de natura ecologica aduse de partea romana in vederea sistarii lucrarilor de amenajare a canalului de navigatie de mare adancime Dunare-Marea Neagra.Acestea au fost stopate nu din cauza protestelor ecologice ale Romaniei, ci pentru a facilita reglementarea unor aspecte tehnice, destinate prevenirii colmatarii, pe viitor, a bratului Bastroe, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Transporturilor si Comunicatiilor ucrainean, Viktor Bondar, potrivit "Rusia la zi".
Motivul indignarii autoritatilor romane nu este de factura ecologica, ci economica si politica: dupa finalizarea tuturor operatiunilor de construire a canalului, navele ucrainene vor ajunge din Dunare in Marea Neagra ocolind porturile romanesti, a opinat ministrul Bondar, incheind cu un nonsalant "nu-i nimic, sa faca galagie".
Desi nerentabil din punct de vedere economic, canalul Dunare-Marea Neagra este necesar din punct de vedere strategic si nu ridica probleme de natura ecologica, a mai spus oficialul de la Kiev in apararea proiectului Bastroe.
Potrivit ministrului Bondar, finalizarea demersului ucrainean va necesita alocarea unei sume de aproximativ 129 de milioane de grivne, realizarea canalului facilitand accesul navelor ucrainene la porturile europene de insemnatate strategica, fara a mai intra in apele interne ale Romaniei.
(Preluare Ziua)
 
Festivalul de film DaKino – la a 16-a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :177
Tuesday, 08 August 2006
Festivalul International de Film al Bucurestilor se va desfasura in perioada 20 si 25 noiembrie 2006.La capitolul prezente internationale, Festivalul DaKINO se poate lauda cu nume mari ale cinematografiei, care au onorat festivalul în fiecare editie, precum Costa Gavras, Giuliano Gemma, Cristopher Lambert, Emir Kusturica, Goran Bregovic, Anthony Minghella.
Alaturi de alte festivaluri de prestigiu din Europa, precum Festivalul de la Cannes, Oberhausen Germania etc, DaKino a devenit un nume cu rezonanta in peisajul cultural european.
 
Tineri romani in expeditie in Muntii CaucazPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 08 August 2006
Opt tineri mureseni vor pleca in aceasta saptamana intr-o expeditie in Muntii Caucaz, expeditie ce include si ascensiunea varfurilor Elbrus (5642 de metri) si Ushba (4710 de metri).Cei opt tineri sunt din judetul Mures, printre ei numarandu-se si membri Serviciului Salvamont Mures. Scopul acestei expeditii este promovarea Muresului si modului de convietuire pasnica din zona. Expeditia va fi imortalizata cu ajutorul aparatelor fotografice si cu camerele video. Va fi realizat si un jurnal al expeditiei, care va fi publicat pe internet. Tinerii vor organiza ulterior expeditiei proiectii de fotografii si de filme, expozitii foto si de echipament de munte.
 
VIPER LANCE 2006 – un exercitiu aerian romano-americanPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Tuesday, 08 August 2006
In perioada 9 - 25 august, pe aerodromul militar Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, se va desfasura exercitiul romano-american „VIPER LANCE 2006".La exercitiu vor participa aeronave F-16 ale Escadrilei 22 din Baza Aeriana Spangdahlem, apartinand Fortelor Aeriene SUA in Europa – USAFE, si aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriana Fetesti.
Aflat la prima editie, exercitiul are ca scop instruirea in comun a pilotilor romani si americani, in formatii mixte, pe timpul desfasurarii operatiunilor aeriene combinate si al indeplinirii unor misiuni de zbor la inaltimi mici. Joi, 24 august, pe aerodromul militar Mihail Kogalniceanu va avea loc Ziua Distinsilor Vizitatori, la care sunt asteptate sa participe personalitati militare si civile, precum si reprezentanti ai mass-media, transmite Prompt Media.
 
Vernisaj de expozitie orientala la Muzeul National de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 08 August 2006
La Muzeul National de Arta al Romaniei va avea loc pe 10 august, de la ora 13.00, vernisajul expozitiei “100 de antichitati si flori din cele patru anotimpuri.Arta moderna chineza in stil traditional”, organizata de Sectia de Arta Orientala a Muzeului.
Curatorul expozitiei si autorul catalogului ce insoteste expozitia este Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala.
Expozitia “100 de antichitati si flori din cele patru anotimpuri. Arta moderna chineza in stil traditional” este parte a unui proiect mai amplu prin care Sectia de Arta Orientala a Muzeului National de Arta al Romaniei isi propune sa prezinte publicului patrimoniul de arta asiatica detinut de muzeu. Selectia expusa cuprinde 109 lucrari de arta decorativa provenind din China, care dateaza din anii 1950-1990.
Printr-un comunicat de presa, Muzeul National de Arta al Romaniei a transmis ca obiectele expuse sunt opera unor artizani cu abilitati deosebite, fiind manufacturate in tehnica cloisonne-ului si din materiale valoroase sau rare, cum ar fi fildesul, jadul, pietrele semipretioase, lacul, la care se adauga ceramica si portelanul. Ele au fost realizate in centre artizanale si institute de arta ce continua traditia atelierelor imperiale.
Numeroase exponate provin din randul cadourilor de stat recuperate dupa decembrie 1989 din institutii ale statului comunist si resedinte oficiale, la care se adauga opere aflate in patrimoniul muzeului avind varii proveniente. Sunt expuse in premiera cateva lucrari interesante, parte a unei donatii mai ample oferite muzeului in anul 2002 de profesorul universitar Teodor Oniga din Brazilia. Desi lucrate in materiale si tehnici diferite, piesele expuse prezinta o trasatura comuna: respectul pentru motivele decorative traditionale, nealterate de actualizari sau imprumuturi neasimilate din arta occidentala. Repertoriul ornamental, extrem de bogat, contine scene religioase, figuri mitologice si istorice, motive florale, pasari si insecte, animale reale sau fantastice, peisaje, simboluri arhaice, embleme de bun augur, motive geometrice savant concepute, hieroglife stilizate.
Prin intermediul acestor lucrari expozitia ofera o imagine de ansamblu a acelui segment al creatiei artistice care asigura pastrarea si perpetuarea formelor traditionale in China moderna.
Vineri, 11 august, la orele 17.00 va avea loc in cadrul expozitiei programul “Vizita de la ora cinci”, constand in prezentarea expozitiei de catre curatorul ei, Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala si seful Sectiei de Arta Orientala a Muzeului National de Arta al Romaniei.
Ghidajul este oferit gratuit, iar participarea se face pe baza de programare la telefon 314.81.19.
 
Prima editie a Simpozionului International de Sculptura Monumentala la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :179
Tuesday, 08 August 2006
La Institutul Cultural Roman din Bucuresti va avea loc vineri, 18 august, incepand cu ora 11.00, deschiderea primei editii a Simpozionului International de Sculptura Monumentala.Simpozionul International de Sculptura Monumentala se va desfasura la Rosia Montana intre 20 august si 15 septembrie. Evenimentul este organizat de AISS - Association Internationale pour les Symposiums de Sculpture. La simpozion vor participa artisti plastici din Argentina, Canada, Egipt, Franta, Japonia, Olanda si Romania. Stefana Bianu si Leonard Rachita, curatorii proiectului, vor prezenta, la intalnirea de la ICR, motivatiile acestei initiative focalizate asupra localitatii ardelene Rosia Montana, monument istoric si patrimoniu natural al UNESCO, cunoscuta in vremea romanilor sub numele de Alburnus Maior. Intitulat generic “Intre trecut si viitor”, simpozionul isi propune sa replaseze perspectivele zonei, care se bucura de un cadrul natural de o frumusete rara, in contextul valoroaselor vestigii istorice locale. Manifestarea se doreste a fi si o pledoarie pentru pastrarea patrimoniului istoric si natural, amenintat in prezent sa dispara.
In afara sesiunilor de lucru, vor fi organizate vizite la Targu Jiu - Complexul Sculptural realizat de Constantin Brancusi, la Hobita – casa memoriala a artistului, la Simpozionul de la Magura Buzaului,  la Muzeul Astra din Sibiu, in orasele Cluj si Alba Iulia, galeriile aurifere romane, Detunata. Vor fi organizate si ateliere pentru invitati si locuitorii din Rosia Montana, seri de film romanesc, de muzica clasica si de cant popular, conferinte stiintifice. Sculptorii isi vor prezenta lucrarile si se vor intalni cu artisti invitati si cu localnicii. In afara sesiunilor de lucru, vor fi organizate vizite la Targu Jiu - Complexul Sculptural realizat de Constantin Brancusi, la Hobita – casa memoriala a artistului, la Simpozionul de la Magura Buzaului,  la Muzeul Astra din Sibiu, in orasele Cluj si Alba Iulia, galeriile aurifere romane, Detunata. Vor fi organizate si ateliere pentru invitati si locuitorii din Rosia Montana, seri de film romanesc, de muzica clasica si de cant popular, conferinte stiintifice. Sculptorii isi vor prezenta lucrarile si se vor intalni cu artisti invitati si cu localnicii.
Printre artistii invitati se numara si Migule Ausili (Argentina), Mihai Buculei (Romania), Ehab Ellaban (Egipt), Roland de Jong-Orlando (Olanda), Andre Domon (Canada), Adrian Popovici, Sava Stoianov (Romania).
 
In curand va avea loc prima editie Open Romania la sahPDF Print E-mail
Predeal, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Tuesday, 08 August 2006
Prima editie Open Romania la sah se va desfasura la Predeal, in perioada 12-18 august.
 
Crematory va fi cap de afis la festivalul Maximum RockPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :131
Tuesday, 08 August 2006
Festivalul Maximum Rock, al carui motto este „Muzica impotriva drogurilor”, se va desfasura in perioada 6 – 7 octombrie, la Cluj.Capul de afis al acestui eveniment va fi trupa germana Crematory, care va veni pentru prima data in Romania si va concerta in prima zi a festivalului. Finalul festivalului, sambata, 7 octombrie, ii va reveni trupei americane WASP.
Crematory este o trupa germana de ghotic metal/death care a luat fiinta in anul 1991, la Westhofen. Membrii trupei si-au inceput activitatea prin lansarea unui demo care a primit un feedback foarte bun atat din parte presei cat si a fanilor din Germania. Evenimentul a avut ecouri si in strainatate, fapt ce i-a facut cunoscuti. Din ianuarie 2006 trupa se afla in studio si lucreaza la un nou album a carui lansare este programata pentru vara acestui an si despre care nu au fost facute foarte multe dezvaluiri.
 
Romanii din Timoc sprijina deschidere unui nou Consulat romanesc in SerbiaPDF Print E-mail
Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Consiliul National al Minoritatii Romane (CNMR) din Serbia va sprijini autoritatile de la Bucuresti in deschiderea unui consulat in zona Timocului."Deschiderea consulatului reprezinta o sansa pentru romanii din nord-estul Serbiei in consolidarea drepturilor lor", a precizat, pentru Rompres, prim-vicepresedintele CNMR, Draghisa Constandinovic. De asemenea, Constandinovic a spus ca acest demers a devenit o prioritate dupa intalnirea la nivel inalt de la Bucuresti, dintre presedintii Boris Tadic si Traian Basescu.
Existenta unei astfel de institutii in Timoc va facilita posibilitatea populatiei de etnie romana de a beneficia de un regim mai flexibil in ceea ce priveste obtinerea vizelor. Potrivit Rompres, autoritatile sarbe sunt dispuse sa faciliteze deschiderea consulatului "care ii poate asista mai bine pe romanii din aceasta parte a Serbiei, chiar daca acestia isi zic rumani sau vlahi".
 
Controversatul Cod al Audiovizualului a fost promulgat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :178
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Presedintele Basarabiei, Vladimir Voronin(foto), a promulgat recent Codul Audiovizualului (CA), adoptat de Parlament la 27 iulie.Despre acest fapt a comunicat serviciul de presa al Presedintiei, informeaza Agentia Monitor Media.
CA are drept scop asigurarea apararii drepturilor consumatorilor de programe, instituirea principiilor democratice de functionare a audiovizualului din Basarabia. El stabileste, in spiritul drepturilor si libertatilor constitutionale, bazele juridice de reglementare, de concepere, difuzare si/sau retransmisie prin intermediul mijloacelor de televiziune si radiodifuziune a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia Basarabiei, exercitarea controlului societatii asupra activitatii institutiilor in domeniul audiovizualului din tara noastra, se arata in comunicatul citat. 
CA stabileste modul de constituire si functionare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, modul de constituire si functionare a conducerii Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), reglementeaza activitatea institutiilor publice locale ale audiovizualului, aspectele legate de asigurarea independentei si libertatii editoriale, libera receptionare a serviciilor de programe, de respectare a drepturilor consumatorului de programe, protejarea patrimoniului lingvistic si cultural national, protejarea spatiului informational national.
CA a fost elaborat de un grup de deputati comunisti, democrati si crestin-democrati. Fractiunea parlamentara „Alianta Moldova Noastra” a votat impotriva adoptarii acestui document, apreciind ca a fost acesta a fost votat in graba. Deputatii AMN nu au fost de acord si cu transformarea institutiilor publice ale audiovizualului local in birouri ale TRM. 
Proiectul CA a fost adoptat in prima lectura la 6 aprilie curent. Documentul adoptat in prima lectura a suferit insa mari transformari de continut. Dupa ce a fost supus expertizei la Consiliul Europei si OSCE, proiectul Codului Audiovizualului a fost amendat cu circa 140 de propuneri din 170 prezentate.
 
O romanca din Botosani in topul personalitatilor din Italia PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Miruna Cajvaneanu(foto), o romanca din Botosani, se situeaza printre primele 50 de personalitati ale lunii august la ROMALIVE.

NET- portalul italian al personalitatilor. Luna august este a doua luna consecutiv cand romanca se afla clasamentul Gradinet al portalului Romalive, un adevarat "Who's who" telematic italian. Astfel, la data de 7 august, ea se afla in primele 50 de personalitati, dintre cele 100 alese de public, care au avut aparitii televizate in Italia.
Miruna Cajvaneanu a fost inclusa pe lista personalitatilor propuse de site-ul ROMALIVE. NET in urma unui interviu acordat postului TV RAI 2, in calitate de premianta a concursului literar international “Io e Roma” organizat de Primaria din Capitala Italiei. In cadrul interviului, romanca, licentiata in studii politice a Universitatii “La Sapienza” din Roma, a exprimat opinii pertinente privind, experienta sa de viata si literara, dificultatile si perspectivele integrarii imigrantilor in Italia.
ROMA LIVE. Net este portalul italian care se ocupa din 1999 cu inregistrarea si catalogarea de fotografii a peste 50 000 de personalitati care “anima si reprezinta scena italiana”. Situl este grupat in 9 categorii tematice: Respublica (personale politice), Arte (artisti), Vaticancity (personaje din mediul Vaticanului), Metropolis, Showbiz, The Professionals,  Sport, Media, Gnam Gnam (arta culinara).
Galeria de imagini este alcatuita din fotograme luate din emisiunile principalelor posturi de televiziune nationala. Situl se prezinta si ca un motor de cautare al personalitatilor italiane. Miruna Cajvaneanu a fost inscrisa din iunie la sectiunea Profesionisti, categoria Scriitori si se mentine in top.
Cativa din protagonisti sunt votati intr-o sectiune speciala, GRADINET si se stabileste un clasament lunar de circa 100 personaje. Al doilea roman prezent, printre putinii straini, este cunoscutul fotbalist Cristian Chivu.
Alte personalitati prezente in clasamentul GRADINET: cantaretul Eros Ramazzotti, majoritatea fotbalisilor din nationala Italiei, actrita americana Renee Zellweger- protagonista filmului “Jurnalul lui Bridget Jones” etc.
(Radu Cajvaneanu - Jurnalist)

 
Informatii pentru bursierii romani in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :201
Tuesday, 08 August 2006
Conform normelor legale, fiecare bursier trebuie sa intre in Italia cu o viza de studiu valabila pentru toata durata bursei obtinute.

Astfel, un bursier roman care ajunge in Italia trebuie sa se prezinte la Chestura din Torino, in primele 8 zile de la intrarea in aceasta tara, cu scrisoarea care prin care i-a fost acordata bursa de studii, pentru a obtine permisul de sedere. Totodata, el trebuie sa comunice imediat la Ministerul Afacerilor Externe (D.G.P.C. Uff.VI.) adresa, numarul de telefon, e-mail, fax, precum si modificarile ulterioare ale acestor date. In caz contrar ii va fi suspendata plata bursei lunare. Bursierul mai are obligatia de a trimite originalul certificatului de inscriere eliberat de catre Universitatea la care va studia, sau declaratia autoritatii academice in Italia (tutor) care ii coordoneaza lucrarea de cercetare, pe hartie cu antetul Universitatii, al Institutului sau a Bibliotecii. Vor fi luate in cosiderare doar certificatele originale.
Ratele bursei (banii pe care bursierul ii primeste la fiecare 2 luni) pot fi incasate dupa data de 20 a primei luni din fiecare bimestru. Pentru a incasa fiecare rata bursierul trebuie sa prezinte scrisoarea de acordare a bursei si un document de identitate, la unul din ghiseele Trezoreriei Provinciale. La fiecare 2 luni, incasarea ratelor este blocata. Pentru a putea incasa ratele urmatoare (la fiecare 2 luni si pentru toata durata bursei), bursierul trebuie sa trimita, prin posta prioritara, (anticipand prin fax la 06/36.91.37.90) un document recent care sa confirme ca frecventeaza Universitatea sau ca urmeaza studiile si cercetarile sale. Un astfel de document trebuie sa fie eliberat in timpul primei saptamani al fiecarui bimestru succesiv (se ia in consideratie data postei). Respectivul document va fi trimis imediat la Ministerul Afacerilor Externe D.G.P.C. – Uff. VI.
Universitatile ii scutesc complet de la plata taxei de inscriere si de taxele universitare pe toti studentii straini care beneficiaza de burse de studii din partea Guvernului italian inscrisi la cursuri universitare. In anii academici urmatori, scutirea este conditionata de innoirea bursei de studii din partea Ministerului Afacerilor Externe.
Bursierul nu poate modifica disciplina, sediul sau perioada de studii, si nu poate parasi Italia in timpul perioadei de studii, cu exceptia unor cazuri deosebit de grave. Bursierul nu poate sa incaseze in acelasi interval de timp alte burse de studii acordate de catre Statul italian. La incheierea bursei de studii bursierul trebuie sa prezinte la D.G.P.C. Uff.VI de la Ministerul Afacerilor Externe o dare de seama asupra studiilor facute. Odata incheiate studiile, bursierul are obligatia de a se intoarce in Romania.

Reinnoiri si renuntari
Bursierul poate prezenta in fiecare an la Ambasada Italiei de la Bucuresti (sau la autoritatea competenta, in termenul limita stabilit de catre ultima), cererea de reinnoire, impreuna cu toate documentele anexate cerute. Eventuala acordare a reinnoirii este strans legata de: respectarea programelor de studiu a cursului urmat, dovedita printr-un atestat; bune rezultate obtinute, dovedite printr-un certificat autorizat; trimiterea certificatului de inscriere pentru anul academic urmator.
In caz de renuntare bursierul trebuie sa comunice urgent propria decizie la D.G.P.C Ufficio la Ambasada Italiei la Bucuresti, specificand numarul de rate ale bursei deja incasate.
In caz de boala sau accidente bursierul trebuie sa dea de stire in scris la Agentia INA – ASSITALI din Roma, chiar si prin fax, la adresa: INA - Assitalia - Lungotevere Flaminio, 34 - 00196 Roma, tel. 06/36.11.676, fax. 06/36.13.626 si, pentru cunostinta, la Ufficio VI DGPC al Ministerului Afacerilor Externe.

 
Expulzarea si anularea expulzarii PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :202
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Expulzarea este ordonata de catre Prefect atunci cand strainul fie a intrat in Italia sustragandu-se controalelor de frontiera si asfel nu a fost respins la granita, fie a ramas pe teritoriul Italiei fara a solicita permisul de sedere in termen de 8 zile lucratoare de la intrare in Italia.Legea prevede cauze de forta majora care pot impiedica prezentarea la Chestura in primele 8 zile de la sopire Necunoasterea legii nu reprezinta, insa, un caz de forta majora.
Expulzarea intervine si daca permisul de sedere a fost anulat sau revocat, sau daca a expirat de mai mult de 60 de zile si nu a fost reinnoit, precum si daca imigrantul in cauza este considerat o persoana periculoasa.
Pentru motive de ordine publica sau de securitate a Statului, masura de expulzare poate fi dispusa de catre Ministerul de Interne. Expulzarea este executata de catre Chestor cu insotire la frontiera atunci cind strainul fie este expulzat pe motive de ordine publica si securitate a Statului si a ramas fara abuziv pe teritoriul Italiei mai mult de 15 zile de la data notificarii, fie este considerat persoana periculoasa si prefectul cosidera, in baza unor circumstante obiective, pericolul concret ca strainul s-ar putea sustrage de la executarea masurii. In alte cazuri expulzarea consta intr-o simpla invitatie de a lasa teritoriul Italici in termen de 15 zile.
Impotriva decretului de expulzare se poate prezenta recurs la Tribunalul Superior unde se afla autoritatea care a dispus expulzarea, in termen de 5 zile de la comunicarea decretului sau a masurii. Recursul poate fi semnat si direct de persoana interesata, fara asistenta unui avocat.
Cetateanul strain expulzat nu se poate intoarce pe teritoriul Schengen timp de 10 ani, daca nu are autorizatia speciala a Ministeruliui de Interne. In caz contrar va putea fi pedepsit cu arestul de la sase luni la un an si va fi din nou expulzat cu insotire imediata. Tinind cont de comportamentul cetateanului strain in perioada de permanenta in Italia, Prefectul poate indica in decretul de expulzare o perioada mai scurta de 10 ani, dar nu inferioara a limitei de 5 ani. Impotriva decretului de expulzare emanat de catre Ministerul de Interne pe motive de ordine publica si siguranta de Stat, este admis recursul la Tar din Lazio cu sediul la Roma.
La expirarea termenului poate fi ceruta anularea decretului de expulzare. Daca decretul a fost emanat in Italia, cererea se face la Consulatul Italian de la Bucuresti. Documentale necesare si procedura se gaseste in documentul atasat la prezentul articol, document de pe site-ul Ambasadei Italiei la Bucuresti.
 
Noul ambasador roman la Madrid - la intalnire cu comunitatea romaneascaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :299
Tuesday, 08 August 2006
Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania, a avut o intalnire, la finele lunii iulie, cu noul ambasador al Romaniei in Spania, Maria Ligor.
La aceasta intalnire s-au pus bazele unei colaborari pe termen lung, ce are ca principal obiectiv solutionarea a cat mai multe dintre problemele cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Spania. Desfasurata intr-un ambient nou si foarte promitator aceasta intalnire deschide o etapa noua in relatiile dintre ambasada si reprezentantii comunitatii romanesti din peninsula iberica, etapa definita printr-un dialog interactiv permanent si prin implicarea efectiva in procesul de integrare a romanilor din aceasta tara. Cu aceasta ocazie FEDROM a prezentat cateva proiecte de interes major cu ar fi deschiderea in viitorul apropiat in Madrid, Valencia, Barcelona si Castellon a unor Centre de Informare si Documentare pentru romanii din Spania precum si organizarea unor festivaluri hispano – romanesti in a doua parte a acestui an. Doamna Maria Ligor a promis intreg sprijinul ambasadei pentru derularea acestor proiecte si s-a facut remarcata printr-un discurs modern, european care demonstreaza inca o data inaltul nivel de pregatire diplomatica a noului val din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Romania.
FEDROM, reprezentata de Miguel Fonda – Stefanescu, presedinte, Gelu Vlasin, responsabilul departamentului de imagine & comunicare si Crina Chiriuc, consilier pe probleme de relatii internationale, cuprinde in acest moment 23 de asociatii afiliate de pe intreg teritoriul iberic.
 
Voronin se intoarce iarasi catre MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Presedintele basaraben Vladimir Voronin intentioneaza sa se intalneasca cu omologul sau rus Vladimir Putin.Potrivit Infotag, intalnirea urmeaza sa aiba loc marti, 8 august, la Moscova. Dupa cum au comunicat surse veridice intalnirea celor doi presedinti va avea loc tete-a-tete. La o intelegere privind aceasta intalnire s-a ajuns inca in cadrul summit-ului neoficial al CSI, care a avut loc pe data de 21 iulie la Moscova.
Potrivit unei informatii neoficiale, pentru aceasta intrevedere Vladimir Voronin pregateste un set de propuneri concrete, implementarea carora ar conduce la dezghetarea relatiilor bilaterale dintre Moldova si Rusia, in special a relatiilor comercial-economice.
Din mai 2005, Rusia a interzis importul din Moldova al carnii, fructelor si legumelor, iar din martie 2006 - a vinurilor si productiei alcoolice. Motivul oficial al interdictiei - calitatea proasta a produselor, care, in opinia "Rospotrebnadzor", pune in pericol sanatatea cetatenilor rusi.
Potrivit informatiilor provenite din surse sigure, Chisinaul nu a trimis nici un fel de documente la Moscova inaintea acestei intrevederi. Autoritatile basarabene au refuzat categoric sa vorbeasca despre planul sefului statului la intrevederea cu presedintele Rusiei.
 
Ioana Magura Bernard vorbeste despre cariera saPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :331
Tuesday, 08 August 2006
Una dintre cele mai cunoscute fete ale televiziunii romanesti din perioada anilor ’60, Ioana Magura Bernard,  traieste in prezent in SUA si a acordat un interviu publicatiei romanesti ’’Observatorul’’ din Toronto.

Romanian Global News va prezinta integral acest interviu.
Ioana Magura Bernard s-a nascut la 25.05.1940 la Bucuresti si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale. Intre 1961-1968 a fost actrita la Teatrul National din Craiova. In paralel, din 1964 Silviu Brucan o angajeaza crainica la Televiziunea Romana unde va ramâne pana la plecarea sa definitiva din tara în 1969. Intre 1970-1995 este angajata a postului Radio Europa Libera, unde a fost nu numai crainica, dar si realizatoare a emisiunii "Oameni, idei, atitudini”. Traieste acum in California, aproape de copiii si nepotii sai.

R: Cum de nu v-a tremurat niciodata vocea cand il vorbeati de rau pe Ceausescu?
Ioana Magura Bernard:  M-am simtit totdeauna normal, pentru ca tot ce spuneam era argumentat si foloseam un limbaj civilizat.
R: Ati lasat teatrul ca sa intrati in presa. De ce?
IMB: Asta m-a intrebat si Silviu Brucan, in toamna lui '64. I-am spus adevarul: pentru ca vreau sa ma intorc in Bucuresti, unde am fetita si parintii. A apreciat foarte mult ca fusesem sincera. Eram actor al Teatrului National din Craiova si faceam naveta de trei ani. Cum nu aveam sanse sa ajung la vreun teatru din Capitala, dadusem examen si ma angajasem crainic la Radio Bucuresti. Ulterior, la propunerea lui Brucan, am dat si proba la televiziune; Cleo Stieber, crainica principala a TVR, eliberase o jumatate de norma. Cateva luni am lucrat si colo, si colo, apoi, cand la conducerea TVR au venit Paler si Vornicu, m-am mutat la televiziune. Aici am lucrat pana in aprilie '69, cand am plecat din tara. Aveam atunci 29 de ani.
R: Erati o celebritate, va numarati printre putinii oameni pe care ii stia toata tara. De ce ati plecat, totusi?
IMB: Intre 1965 si 1969, as indrazni sa spun ca a fost cea mai buna perioada a comunismului de la noi. Dar se simtea lipsa de libertate, lipsa posibilitatii de comunicare - pe vremea aceea nu indrazneai sa vorbesti ce voiai. Sigur ca ma cunostea toata lumea, dar tot intr-o inchisoare se chema ca stateam. Eram foarte constienta ca traiesc intr-o dictatura comunista. M-am numarat printre putinii care, la vremea respectiva, n-au crezut in discursul lui Ceausescu de dupa intrarea trupelor sovietice in Cehoslovacia.
R: De peste 50 de ani, romanilor le e foarte greu sa ajunga in Germania: inainte nu ne lasau ai nostri, acum nu ne primesc ai lor. Cum ati reusit in '69?
IMB: Nu am crezut nici eu ca am sa reusesc. Am primit o invitatie de la niste prieteni ai parintilor mei, din Israel, si spre surprinderea mea mi s-a aprobat sa ma duc. Lasam copilul zalog; poate ca de aceea. Ca sa ajung din Israel in Germania, am trecut un singur test. Era, de fapt, o intrebare-capcana, pe care ti-o puneau cand cereai viza: nu doriti si permis de munca? Daca spuneai ca vrei, nu te mai primeau niciodata. Dar eu eram avertizata, asa ca am scapat. Cum am ajuns in Germania am facut demersuri sa-mi recuperez familia. Pe vremea aceea exista la Londra un oarecare Iacober, care se ocupa cu scoaterea oamenilor din Romania. Facea un fel de comert cu statul roman, dar avea o anumita onestitate: iti cerea sa-i spui unde lucrezi si ce salariu ai, si iti stabilea pretul in functie de venit. Pentru fetita si pentru mama a platit 2.500 de dolari.
R: Nu v-a fost greu sa treceti de la TVR direct in "cuibul reactionar"?
IMB: Ca sa va spun cinstit, imi era foarte frica de Europa Libera, dar carui roman nu-i era? Acasa, ascultasem si eu, cu sonorul incet, cum se facea. Cunosteam cateva voci - Noel Bernard, Sorin Cunea, care avea comentarii pline de umor, dar nu eram o ascultatoare fidela. Ti se spala creierul cu "oficina de spioni" si alte lucruri de genul acesta, asa ca eram infricosata la gandul ca pot avea de-a face cu cei de acolo. Totusi, mi-am luat inima in dinti, si le-am trimis o scrisoare din Israel. Noel Bernard, care a primit-o, s-a interesat printre cei proaspat veniti din tara si cand a auzit ca fusesem crainica a spus: "Daca a fost buna de Televiziunea Romana, este buna si de Europa Libera". Cand ma angajasem, in '64, la Radio Bucuresti, dadusem cu Brucan un interviu de tip occidental. In '70, la Radio Europa Libera nu m-au mai intrebat nimic; si televiziunea, si radioul nostru erau cotate excelent. Eram foarte emotionata.
R: Dupa indoctrinarea din tara, nu ati simtit ca va vindeti americanilor?
IMB: Nu, nu, dar la inceput am avut un sentiment de stanjeneala.
R: Dar invers: nu va banuiau ca vreti sa va infiltrati?
IMB:  Asta se intampla intotdeauna, si nu numai cu cei nou veniti. Tot timpul a existat suspectarea asta, si nu era una paranoica. Am convingerea ca au existat spioni printre noi, cu toate ca nu a fost nici unul dovedit. Nu-mi cereti sa dau nume ca n-as sti sa va spun.
R: Cum arata noul dumneavoasa loc de munca?
IMB: Americanii amenajasera radioul intr-un fost spital de la marginea imensei Gradini Engleze din Munchen. Cabinele crainicilor de la TVR erau de un lux uluitor; prin comparatie, redactia Europei Libere mi s-a parut aproape modesta. Cred ca era in dezavantaj si fata de Radio Bucuresti. Mult dupa aceea s-au modernizat foarte tare.
R: Nu era greu sa lucrezi fara sa ai redactori, corespondenti la fata locului?
IMB: Existau surse din Romania in masura in care oamenii veneau din tara si treceau pe la noi. In rest, lucram cu stiri confirmate din doua agentii de presa. Mai aveam un serviciu de ascultare a postului national de radio, dar informatiile lor nu erau considerate confirmari.
R: Ce era de criticat in Romania anilor '70?
IMB: De criticat a fost in permanenta, doar ca spre '89 situatia s-a inrautatit pana a ajuns la paroxism.
R: Faceati, totusi, o presa militanta. Exista o politica "de sus"?
IMB: Sigur ca exista o politica pe care o trasau americanii, dar militam pentru democratie, atata tot.
R: Cand ati devenit doamna Bernard?
IMB: In 1972. Dupa el am primit cetatenia britanica. Pe cea germana nu am cerut-o niciodata, iar la cetatenia romana n-am vrut sa renunt si nici nu mi-a fost retrasa.
Tatal lui Noel era evreu, iar mama sasoaica din Ardeal. Au plecat din tara in 1940, cand el avea 15 ani. Dupa ce a absolvit Matematica, s-a angajat la Radio BBC, la Londra. Acolo a invatat meserie.
R: Mana Securitatii era mai lunga decat distanta Munchen-Bucuresti. Cum ati simtit-o?
IMB: Categoric, la Europa Libera au fost infiltrati oameni ai Securitatii romane. Altfel nu se pot explica toate acele actiuni extrem de violente, dar nemotivate. Eu, de exemplu, am ajuns la Munchen in plina campanie de debarcare a lui Noel Bernard, dusa de oameni din redactie. N-am inteles niciodata de ce isi riscau ei painea luptandu-se pe fata cu seful lor atat de aprig, incat scandalul a ajuns pana in Congresul SUA. Au urmat atentatele. Primul - in 1975, impotriva lui Cornel Chiriac. A fost ucis de un individ din lumea interlopa muncheneza, care l-a injunghiat, inexplicabil, dupa ce primise banii pe care ii ceruse. Cornel era idolul tineretului roman. Venise in '68 de la Radio Bucuresti si avea o emisiune de muzica pop. Era genial in ceea ce facea, dar, din pacate, avea si comentarii politice in emisiunea lui si vorbea foarte violent impotriva lui Ceausescu si a regimului. Noel nu vroia sa-i interzica, pentru ca plecase din Romania tocmai ca sa poata vorbi liber. A urmat, in 1981, Emil Georgescu - 26 de lovituri de cutit primite de la doi indivizi din lumea interlopa franceza. A scapat ca prin minune. A fost apoi sirul mortilor succesive ale celor trei directori ai Europei Libere: Noel Bernard (decembrie 1981), Mihai Cismarescu (ianuarie 1983), Vlad Georgescu (noiembrie 1988). Intre ei, Emil Georgescu - in ianuarie 1984. In mod suspect, toti au murit de cancer. Sa nu uitam de bomba care a explodat la sediul radioului in ianuarie 1981, pusa de Carlos Sacalul. Abia atunci s-a construit un gard in jurul cladirii radioului si s-au montat pe el camere de luat vederi.
R: Nu ati primit sau cerut niciodata spor de risc?
IMB: Nu. In redactie era o oarecare stare de tensiune, pentru ca primeam permanent scrisori de amenintare.
R: Cate ati adunat in cariera dumneavoastra?
IMB: Eu, personal, nu foarte multe, si mai toate in legatura cu Noel. Tin minte o scrisoare din toamna lui '81, cand el intrase in faza finala a bolii. Imi scriau, ceva de genul ai grija, cu el am terminat, urmeaza randul tau. Deci stiau exact care este starea lui. Scrisorile acestea erau expediate din strainatate, scrise romaneste si semnate "Grupul lui Avram Iancu", "Grupa a V-a" s.a.m.d. Majoritatea erau pline de invective, mizerabile, sa nu va inchipuiti ca erau lucruri argumentate.
R: Cand citeati stirile cu vocea aceea sigura, va imaginati cat de rea este situatia din tara?
IMB: Nu se putea acest lucru. Stirile erau sinistre, si mi-am imaginat de toate, dar cand am ajuns in Bucuresti, in toamna lui '90, mergeam pe strada si plangeam.
R: Alti colegi au revenit sa lucreze in tara, dupa '89. N-ati fost tentata sa faceti acelasi lucru?
IMB: Am lucrat la Europa Libera pana in momentul in care postul s-a mutat de la Praga, in 1995. Atunci am hotarat sa ies la pensie. M-am gandit la un moment dat sa ma restabilesc in Romania, dar mi-am dat seama ca, daca vreau sa-mi pastrez mai departe verticalitatea, mai bine renunt. N-am vrut sa fiu bagata in tot felul de situatii neplacute.
(Sabin Cernatescu, Observatorul)

 
Romanii vor merge in Israel fara taxe consularePDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Un comunicat difuzat de Ambasada Romaniei in Israel informeaza ca, in conformitate cu acordul incheiat intre guvernele de la Bucuresti si Tel Aviv, incepand cu 27 septembrie 2006, cetatenii romani care doresc sa se deplaseze in Israel sunt scutiti de plata taxelor consulare aferente.De asemenea cetatenii israelieni care doresc sa calatoreasca in scop turistic in Romania, pentru o perioada de cel mult 90 de zile, nu mai au nevoie de viza.
 
Reforma a cetateniei in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :243
Tuesday, 08 August 2006
Proiectul de lege aprobat la finele saptamanii de trecute de Consiliul de Ministri italian aduce noi reglementari in materie de cetatenie pentru strainii care vor sa devina cetateni ai Italiei.Noutatile care intervin in urma aprobarii proiectului se refera  la situatia minorilor, naturalizare si casatorie. Articolul 1 este dedicat dobandirii cetateniei prin nastere. Vor fi cetateni italieni copiii nascuti in Italia de parinti straini, dintre care cel putin unul trebuie sa fie "rezident legal in Italia, fara intreruperi de cel putin cinci ani, in momentul nasterii, si sa fie in posesia cererii pentru permisul de sedere CE pe termen lung". Acelasi drept este recunoscut si copiilor care se nasc in Italia din parinti straini "din care cel putin unul, rezident legal, este nascut in Italia si este in posesia unui permis de sedere pe termen lung". In ambele cazuri, in termen de un an de la implinirea varstei majoratului, "subiectul poate renunta, daca are o alta cetatenie, la cetatenia italiana".
Cel de-al doilea articol se refera la minorii nascuti in strainatate. Acestia vor putea deveni cetateni italieni daca cel putin unul dintre parinti locuieste "legal in Italia fara intreruperi, de cel putin cinci ani si este in posesia unui permis de sedere CE pe termen lung", dar si daca acestia se afla in Italia de cinci ani si au frecventat un ciclu scolar, un curs de formare profesionala sau  au muncit o perioada de cel putin 1 an. Si acestia, la implinirea varstei de 18 ani, vor putea renunta la cetatenia italiana.
Articolul al treilea face mai dificila dobandirea cetateniei italiene prin casatorie, modalitate care astazi reprezinta 90% din numarul de dobandiri de cetatenie italiana. Sotul strain al unui cetatean italian "obtine cetatenia italiana cand, dupa casatorie, locuieste legal timp de cel putin doi ani (in prezent este vorba de numai sase luni) pe teritoriul Italiei, sau dupa trei ani in strainatate.
Timpul necesar pentru naturalizare este redus, potrivit articolului 4 al proiectului de lege aprobat de Consiliul de Ministri, dand astfel posibilitatea ca un imigrant sa devina cetatean italian dupa o perioada de cinci ani petrecuta legal pe teritoriul italian. Cetatenia va fi acordata prin decret al ministrului de Interne, in timp ce in prezent este vorba despre un decret al Presedintelui republicii.
Tot in articolul 5 se mentioneaza ca obtinerea cetateniei prin casatorie, sau prin rezidenta, va fi supusa "verificarii realei integrari lingvistice si sociale a strainului pe teritoriul Statului".
 
Stagii de practica in cadrul Ambasadei Romaniei la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 08 August 2006
Ambasada Romaniei in Spania ofera studentilor si tinerilor absolventi de studii universitare oportunitatea efectuarii unui program de practica in cadrul colectivului diplomatic de la Madrid.Programul ofera posibilitatea dobandirii de experinta profesionala nemijlocita celor care doresc sa urmeze o cariera in diplomatie sau au un interes special in domeniul relatiilor internationale.
Candidatii selectionati vor fi implicati direct in activitatea echipei diplomatice, ei putand fi alocati, in functie de necesitati, in cadrul sectiei politice, culturale, de presa si de relatii publice. Activitatea stagiarului va putea de asemenea sa fie orientata in directia sprijinirii de catre Ambasada a proiectelor comunitatii romanesti din Spania sau, dupa caz, in activitati de asistenta consulara. Stagiarii vor lucra sub indrumarea unui diplomat, conducator de stagiu.
Responsabilitatile concrete se stabilesc de comun acord de conducatorul de stagiu si stagiar, in functie de programul concret al Ambasadei. Pot consta, spre exemplu, in redactarea de sinteze sau analize pe un subiect din actualitatea politica, redactarea de stiri si comunicate de presa, inclusiv materiale pentru pagina web a Ambasadei, documentare, revista presei, colaborare la organizarea de actiuni de diplomatie publica, participarea la conferinte etc.
Stagiul de practica se efectueaza pe baza de voluntariat. Asigurarea cazarii stagiarilor in Madrid cade exclusiv in sarcina acestora. Candidatii selectionati pot incepe stagiul dupa comunicarea aprobarii de catre Ministerul Afacerilor Externe.
La incheierea stagiului, Ambasada va emite un document care sa certifice efectuarea cu succes a perioadei de practica, precum si, dupa caz, o scrisoare de recomandare. Stagiarii vor fi incurajati sa redacteze o evaluare a perioadei petrecute in cadrul Ambasadei, care poate fi ulterior reprodusa si pe site-ul acesteia.
Programul este deschis studentilor sau absolventilor de studii universitare,la inceputul parcursului lor profesional, care doresc pe baze voluntare, sa efectueze un stagiu practic in cadrul Ambasadei. In principiu, candidatii pot fi tineri sub 30 de ani.
Cunoasterea limbilor romana si spaniola este esentiala. Cunostintele de engleza si franceza reprezinta un avantaj.
Pentru candidaturaeste necesar ca cei interesati sa trimitao scrisoare de intentie, un CV, precum si scrisoare de recomandare din partea unui profesor.
Scrisoarea de motivatie si curriculum vitae pot fi transmise prin email la adresa andrei.luca@embajadaderumania.es Scrisoarea de recomandare poate fi transmisa prin posta in atentia dlui Andrei Luca, secretar III.
Ca parte a procesului de selectie, unul sau mai multi membrii ai Ambasadei vor conduce un interviu. Solicitarile de stagiu pot fi transmise pe tot parcursul anului, efectuarea stagiului programandu-se in functie de acordul partilor.
 
Basarabia va primi mai putine granturi din SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Presedintele SUA, George Bush, a transmis Congresului SUA propunerea de a reduce volumul asistentei financiare pentru statele ex-sovietice, transmite agentia azera “Baku Today”.Potrivit Stirea de Garda, reducerea financiara pentru anul 2007 din partea SUA va ocoli doar Ucraina si Kirghizstanul. Aceste doua state vor primi asistenta majorata cu cateva milioane in comparatie cu granturile primite in anul curent.
In schimb Basarabia urmeaza sa primeasca circa 16 milioane usd, sume mai mici urmand sa primeasca doar Uzbekistan (15 mln), Belarus (10 mln) si Turkmenistan (5mln). In acelasi timp, Armenia, care poate fi comparata cu Basarabia la parametri teritoriali si de populatie preconizeaza sa primeasca 50 mln usd, chiar daca volumul finantarii din anul trecut a fost redus cu o treime. Rusia si Georgia vor primi cate 28 mln dolari. Pachetul total de asistenta financiara a SUA catre statele post-sovietice va fi redus cu peste 500 mln dolari in acest an si cu peste 400 mln in 2007, potrivit propunerii lui George Bush adresate Congresului SUA.
Asistenta financiara a SUA catre statele post-sovietice este destinata pentru dezvoltarea democratiei, a economiei de piata si a intaririi societatii civile, mai spune „Baku Today”.
 
Noua generatiePDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 08 August 2006

Am plecat cu miile din Romania plini de sperante si vise. Dupa ce cu greu facem rost de bani pentru a plati biletul de calatorie, urmeaza, de cele mai multe ori, un drum lung de trei zile pe parcursul caruia ai timp destul sa te rogi ca cel ce a promis ca te va ajuta, sa te astepte cel putin in statia de autobuz.


 

Daca te numeri printre cei norocosi, prietenul, ruda, cunostinta, etc..., te va inghesui intr-o camera din casa unde locuieste cu chirie, cea mai mica desigur, unde mai mult ca sigur nu vei locui singur. Trezit din socul drumului si bucuria ca nu ai dormit pe peronul statiei de autobuz, in foarte putin timp vei constata ca acea camaruta trebuie sa o platesti. Speriat, insa cu inconstienta noului venit, incepi sa cauti de munca. In acest moment, realizezi ca nu cunosti limba, ca nu ai documentele necesare pentru a putea munci legal si mai ales, vei intelege ca studiile din tara nu ti se vor lua in consideratie atata timp cat te afli in Spania ilegal. Timpul trece fara sa tina cont de problemele si nevoile tale, se aproprie sfarsitul lunii si trebuie sa platesti chiria. Atunci accepti orice fel de munca, oricat de prost platita ar fi, si asa vei continua mult timp.
Cazul celor care se trezesc singuri, fara ca cineva sa ii astepte la sosire, este mult diferit, tragic chiar. Ramas singur pe peron simti ca pamantul iti fuge de sub picioare, insa nu disperi. Incepi sa inventezi scuze ori motive pentru prietenul care inca nu si-a facut aparitia. Cand realizezi ca acest lucru nu se va produce, te cauti in buzunar, scoti o moneda si incepe nebunia telefoanelor. Ciudat insa, nimeni nu raspunde, iar tu trebuie sa faci macar un dus. Iti este foame, somn, insa cel mai mult, iti este frica. Daca ti se intampla asa ceva, devii vulnerabil, o tinta sigura pentru retelele care vaneaza in statii de tren, autobuz sau aeroporturi. Ti se poate intampla orice: de la furtul bagajului, banilor, pana la sechestru sau mai rau.
In ambele cazuri, dupa ce trec cele trei luni de viza, incepe frica expulzarii. Orice politai, gardian de paza sau de circulatie, devine obsesia zilnica de care nu vei scapa ani si ani. Bineinteles, lucrurile se schimba in momentul in care poti cat de cat sa te exprimi si mai ales atunci cand obtii actele pe care le-ai astept ani. Parcurgi apoi obositorul traseu din fiecare an pentru a-ti reinnoi permisul de munca, un traseu ce incepe la Ministerul Afacerilor Publice, continua cu cozile de la primarie si se termina cu asteptarea de la Politie. Pe la fiecare institutie mai sus mentionata, esti nevoit sa treci de doua ori: prima data pentru depunerea dosarului, apoi pentru scoaterea lui. Insa permisul de munca iti este atat de necesar incat, peste toate impedimentele acestui proces obositor, se asterne valul uitarii cand ti se pune permisul reinnoit in mana.
Nu stiu cum se desfasoara integrarea sau acceptarea romanilor in alte tari, insa pot spune cu singuranta ca in Spania romanii sint bine primiti, „adoptati” chiar  de cercurile in care traiesc si muncesc. Se spune despre romani ca sunt un dar pentru societatea spaniola si nu de putine ori am auzit  spunandu-se ca sunt motorul economiei. Avantajul romanilor provine din faptul ca avem o cultura apropiata, invatam repede limba, suntem muncitori si bine educati. Reusita fiecaruia dintre noi depinde de rapiditatea si seriozitatea pasilor facuti spre insusirea  si respectarea normelor societatii.
Evolutia evenimentelor politice si economice din Romania de dupa revolutie, a introdus in limbajul cotidian notiunea de emigrant. Cuvantul in sine este departe de a fi un statul social, este de fapt istoria unei vieti si nu de putine ori se poate numi drama. Destinul a vrut ca „generatia de sacrificiu” a Romaniei, sa fie pusa la incercare inca o data (daca mai era necesar) si cu miile am ales drumul occidentului. In prezent, numarul romanilor care au in propietate o casa si masina este destul de mare, din ce in ce mai mare, ceea ce inseamna ca romanul si-a insusit normele societatii capitaliste de consum. Din ce in ce, sunt tot mai multi cei care s-au stabilit impreuna cu familia, in general in apropierea nucleelor urbane, unde probabilitatea unui loc de munca este mai mare, altii s-au casatorit  si cel mai important, putem vorbi despre existenta  unei NOI GENERATII DE ROMANI, o generatie care se naste si creste  in spiritul democratic al societatii occidentale, o generatie in care trebuie sa ne punem toate sperantele, ce reprezinta oxigenul de care Romania are atata nevoie. Ne revine insa tuturor marea responsabilitate de a-i creste cu ROMANIA  pe buze si in suflet. In ceea ce ma priveste, pot spune cu mandrie, ca sunt o bunica fericita, ca am o nepotica minunata care creste ascultand povestile si amintirile lui Ion Creanga.
(Adriana Vidroiu, Valencia, pentru Spania Romaneasca)
 
Ansamblul Folcloric Transilvania in SpaniaPDF Print E-mail
Ingenio, Spania/Romanian Global News
Accesari :173
Tuesday, 08 August 2006
Ansamblul Folcloric Transilvania din Cluj-Napoca a participat, in perioada 24-31 iulie, la Festivalul International de Folclor, in orasul Ingenio (Insulele Canare), alaturi de grupuri folclorice reprezentative din Algeria, Armenia, Chile, Porto Rico, India, Kenya, Lituania, Belgia si Spania.Grupurile folclorice au oferit spectacole in aer liber si, in paralel, au participat la defilari pe strazile oraselor in costume populare si la dezbateri despre valorile culturale ale diferitelor regiuni ale globului, informeaza Ambasada Romaniei la Madrid.
Grupul folcloric roman a prezentat, atat in spectacolul final, cat si in celelalte actiuni organizate in cadrul Festivalului, o gama variata de cantece si dansuri, in special din Transilvania, dar si din alte zone folclorice ale tarii. La manifestarile din ultimele trei zile au participat, din partea ambasadei romane, atasatul cultural si atasatul de presa, care au oferit oficialitatilor, cu acest prilej, materiale promotionale si obiecte de artizanat pentru Muzeul etnografic din localitate.
Spectacolul final din seara de 29 iulie a fost transmis in direct pentru Insulele Canare, pe canalul 2 al televiziunii spaniole, urmand a fi retransmis in intreaga Spanie, precum si in emisia pentru strainatate a televiziunii publice.
 
Mihnea Motoc este noul presedinte al Asociatiei Internationale a Reprezentantilor PermanentiPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Incepand cu 1 august 2006, ambasadorul Mihnea Motoc(foto), reprezentantul permanent al Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite de la New York, a preluat functia de presedinte al Asociatiei Internationale a Reprezentantilor Permanenti (“IAPR – International Association of Permanent Representatives”).Asociatia, care numara peste 140 membri, ambasadori/reprezentanti permanenti ai statelor acreditate la ONU, a fost infiintata in 1988, ca forum institutional de asociere intre actuali si fosti reprezentanti permanenti la Natiunile Unite, cu scopul de a facilita dezvoltarea relatiilor, comunicarea si contactul continuu intre acestia in exercitarea functiunilor oficiale, informeaza Prompt Media.
 
Organizatii romanesti la a XVI-a editie a Conferintei Internationale SIDA din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :314
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}La cea de-a XVI-a editie a Conferintei Internationale SIDA, organizata in Toronto, in perioada 13 – 18 august, vor participa si doua organizatii romanesti.
Cele doua organizatii romanesti sunt MediaOrg, care va avea standul cu numarul 1235, respectiv organizatia ‘’Romanian Angel Appeal’’, cu standul 840. De asemenea, echipa romaneasca va fi prezenta cu un stand, in data de 14 august, in Younge and Dundas Square, de la ora 13 la 16. Mai multe informatii despre acest eveniment se gasesc pe site-ul www.aids2006.org.
 
Daniel Negreanu, unul dintre cei mai buni jucatori de poker din lumePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :164
Tuesday, 08 August 2006
{mosimage}Potrivit site-ului Gambling 911, „unul dintre cele mai mari nume – poate chiar cel mai mare – din pokerul mondial” este cel al lui Daniel Negreanu(foto), un canadian de origine romana.Daniel „Kid Poker” Negreanu s-a nascut la 26 iulie, 1974, in Toronto, Canada. Parintii acestuia, Annie si Constantin, parasit Romania pentru a emigra in Canada in 1967.
Negreanu si-a inceput viata de jucator de foarte devreme, acesta fiind si motivul pentru care a renuntat la liceu. Inceputul carierei sale a fost presarat cu insuccese, insa lucrurile s-au schimbat in 1997, cand a castigat de doua ori in „World Poker Finals”, unde a si fost desemnat numarul 1. In ultimii ani Daniel Negreanu a devenit cel mai de succes jucator din istoria poker-ului cu 11 aparitii la mese finale si obtinerea titlul de jucator al anului 2004. Marturie a acestui fapt stau si cele 8 milioane de dolai pe care Negreanu le-a castigat in decursul carierei sale de jucator. 
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions