Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Relatiile economice romano-americane nu vor fi afectate de integrarea europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 09 August 2006
Romania va beneficia in continuare, inclusiv dupa 1 ianuarie 2007, de Clauza natiunii celei mai favorizate acordata de SUA Romaniei, dar si Uniunii Europene, pe baza de reciprocitate, au anuntat marti oficiali romani.Potrivit Hot News, exporturile tarii noastre in SUA se desfasoara in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE.
Potrivit lui Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, Romania nu va fi afectata de revizuirea Schemei Generalizate de Preferinte (SGP), mecanism pe baza caruia SUA ofera facilitati economice unor tari prietene.
Autoritatile americane au lansat in luna octombrie anul trecut un proces de revizuire cu privire la prelungirea sau suspendarea aplicarii preferintelor care vizeaza atat produse cat si tari beneficiare. Schema SGP a SUA expira la 31 decembrie anul curent.
„Romania nu este afectata de procesul de revizuire si de decizia finala care va fi luata de autoritatile americane cu privire la Schema Generalizata de Preferinte (SGP) pentru ca de la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania nu mai este eligibila in baza legii americane pentru a beneficia de aceasta schema”, a declarat Winkler.
Reprezentantii MEC sustin ca in baza actualei actualei scheme de preferinte vamale americane au fost eligibile circa 25% din exporturile romanesti, produsele exportate fiind dintr-o gama foarte larga.
Diferentele relativ scazute intre taxele vamale in regimul SGP si cele in regimul clauzei natiunii celei mai favorizate pot fi resorbite atat la nivel comercial, cat si prin masuri de crestere a calitatii si competitivitatii societatilor romanesti producatoare si exportatoare, se afirma in comunicat.
Potrivit MEC, la data de 8 august a.c. a fost lansata a doua faza a acestui proces vizand posibila excludere in perioada urmatoare a unor tari al caror export in regim SGP depaseste 100 milioane de dolari anual sau detin o pondere in comertul mondial mai mare de 0,25%, fiind identificata o lista de 13 state intre care si Romania.
Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca va continua sa sprijine prin programele cu finantare de la buget intensificarea prezentei firmelor romanesti pe piata americana, pentru promovarea exporturilor romanesti.
In cadrul programului de promovare a exporturilor, Departamentul de Comert Exterior va include pentru anul viitor un numar mai mare de targuri, expozitii si misiuni economice pentru a promova oferta romaneasca de export pe piata americana.
Conform datelor oficiale ale MEC, schimburile comerciale bilaterale romano-americane au fost echilibrate, ele depasind suma de doua miliarde de dolari in anul 2005, dintre care 1,126 miliarde de dolari a reprezentat exportul iar importul 1,114 miliarde de dolari, astfel ajungandu-se la un excedent de circa 12 milioanede dolari.
 
Concursul Miss Diaspora va deschide Festivalul CallatisPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Wednesday, 09 August 2006
Festivalul Callatis 2006 se va desfasura in perioada 9-15 august, iar concursul ’’Miss Diaspora’’ va reprezenta deschidere acestuia.In prima zi se desfasoara simpozionul ’’Hai acasa’’, simpozion al romanilor de pretutindeni, si concursul la care participa cele mai frumoase romance dinafara granitelor romanesti: 'Miss Diaspora".
Programul din acest an al Festivalului Callatis cuprinde recitalul mult asteptat – Vaya con Dios, dar si un ’’Cocktail Callatis’’, compus din formatii precum Akcent, Fly Project, Alexandra Ungureanu, Hara si multi altii.
Pe 13 august se vor decerna trofeele ’’Steaua de Mare’’, cu Luminita Anghel, Mihai Traistrariu, Anna Lesko, Andra si nu numai.
 
Presedintele Traian Basescu efectueaza o vizita in IrakPDF Print E-mail
Bagdad, Irak/Romanian Global News
Accesari :169
Wednesday, 09 August 2006
Presedintele Traian Basescu efectueaza miercuri, 9 august, o vizita oficiala la Bagdad, la invitatia presedintelui Republicii Irak, Jalal Talabani.Intalnirea celor doi sefi de stat constituie o prima si importanta runda a dialogului politic bilateral la nivel inalt, dupa constituirea noilor autoritati democratice irakiene si ofera un bun prilej pentru evaluarea stadiului actual si perspectivelor raporturilor romano-irakiene. Dat fiind actualul context international, cei doi presedinti vor avea un schimb de opinii asupra situatiei de securitate din regiune.
Cu ocazia vizitei, seful statului va avea o intrevedere si cu seful executivului irakian, Nouri Al-Maliki, intalnire la care vor fi prezenti si ministri cu atributii pe linie economica din guvernul irakian. Intalnirea va prilejui examinarea de catre cele doua parti a modalitatilor de promovare de contacte intre firme si oamenii de afaceri din cele doua tari pentru realizarea, in comun, a unor proiecte care sa contribuie la reconstructia Irakului. De asemenea, presedintele Basescu se va intalni cu generalul George Casey, comandantul Fortei Coalitiei Multinationale din Irak. Presedintele Romaniei isi va incheia deplasarea in Irak cu o vizita in tabara militarilor romani dislocati in zona.
 
Expozitie de vesminte din secoluul al XIX-lea la Complexul Muzeal BucovinaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 09 August 2006
Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” ofera vizitatorilor, pana la sfrsitul lunii august, expozitia cu tema „Moda in epoca romantica”.
Manifestarea, care este organizata in colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti, prezinta zece costume din perioada sfarsitului secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea si 50 de accesorii - posete manusi, palarii, incaltaminte si obiecte de uz cotidian, informeaza Prompt Media.
Directorul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, spune ca evenimentul este o continuare a expozitiei „Mode si vesminte din trecut” si o completare a Festivalului Medieval.
 
Colaborare culturala romano-germanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Wednesday, 09 August 2006
Potrivit acordului  incheiat la cea de-a V-a Comisie Guvernamentala Romania – Bavaria, Ministerul Culturii si Cultelor organizeaza selectie de dosare in vederea efectuarii unui stagiu de specializare in landul Bavaria, stagiu asigurat de partea germana.Programul de colaborare adoptat in luna decembrie 2005, prevede un schimb de experienta intre cele doua parti. Astfel, partea germana asigura pentru anul 2006, cate o vizita de studiu pentru specialisti romani in domeniul muzeisticii, respectiv in cel al arhivisticii, anunta Ministerul Culturii si Cultelor. In vederea participarii, persoanele interesate se pot inscrie depunand un dosar de candidatura, pana la data de 1 septembrie. Selectionarea dosarelor va fi facuta de Ministerul Culturii si Cultelor. Pentru a putea participa candidatii trebuie sa  fie angajati ai unui muzeu din tara si se fie cunoscatori ai limbii germane.
 
Simfest – punte de legatura intre jurnalisti si consumatorii de mediaPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :99
Wednesday, 09 August 2006
A IV-a editie a Festivalului Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti - Simfest 2006 va avea loc la Targu Mures, in perioada 28 august – 3 septembrie.
Festivalul isi propune sa fie o punte intre jurnalisti si consumatorii de media. Evenimentul se desfasoara cu sprijinul Consiliului Local Targu Mures si al Consiliului Judetean Mures, transmite Amos News. In afara vizionarii unor productii de televiziune, vor avea loc spectacole de teatru si expozitii de fotografii. De asemenea, jurnalistii sunt invitati sa participe la o serie de traininguri sustinute de cunoscuti realizatori din tara si strainatate.
 
Copii de etnii diferite participa la tabara de la Arbanasi – BuzauPDF Print E-mail
Buzau, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Wednesday, 09 August 2006
„Salvati Copiii” organizeaza in perioada 14 - 20 august, in tabara de la Arbanasi, judetul Buzau, doua activitati paralele care vizeaza mai buna cunoastere, intelegere si colaborare intre copiii de etnii diferite, in cadrul proiectului Respectarea drepturilor copiilor romi – mijloc de evitare a excluderii sociale.Finantarea provine de la Uniunea Europeana, prin programul PHARE,  componenta Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei.
Doua grupe de copii de etnii diferite – romi, romani, maghiari, turci – circa 90 elevi ai scolilor din Coltau – Maramures, Balta Arsa/Corni – Botosani, Calvini – Buzau, Glina – Ilfov si oscoala generala din Mangalia, cuprinse in proiect - vor desfasura activitati specifice care sa ajute la mai buna cunoastere, intelegere si eliminare a discriminarii intre etnii diferite, de acceptare si apreciere a diversitatii multiculturale, transmite Prompt Media. O parte dintre ei va participa la ateliere de dezbateri pe teme privind drepturile copilului, cu accent deosebit pe nediscriminare, cealalta parte va lucra in ateliere de creatie artistica (desen/pictura, literatura, muzica). Rezultatele activitatii lor vor face obiectul unei mini-reviste comune a taberei.
Bineinteles, in program sunt incluse si drumetii, activitati sportive si jocuri de care copii cu siguranta se vor bucura.
 
A fost numit noul consul al Romaniei in UngariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :120
Wednesday, 09 August 2006
Guvernul l-a numit pe Ion Fodoreanu in functia de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Gyula, Republica Ungara.Ion Fodoreanu s-a nascut in octombrie 1956, a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti si. vorbeste engleza, franceza si maghiara. A ocupat pana in present functia de sef centru la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, Centrul Local de Control Salaj, informeaza Amos News.
 
Referendumul din Transnistria – butoiul cu pulbere al regiuniiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :276
Wednesday, 09 August 2006
{mosimage}„Daca comunitatea internationala va recunoaste Transnistria, intreaga regiune va deveni un butoi cu pulbere”, avertizeaza parlamentarului european Elizabeth Schrodter, expert al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

In cadrul unei analize a postului de radio „Deutsche Welle”, expertul european recunoaste ca Bruxellesul trebuie sa negocieze cu Rusia, care acum incearca prin toate mijloacele sa-si mentina in Transnistria trupele, pe care ar fi trebuit sa le retraga inca din 1995.
Desigur, pozitia UE fata de Rusia este mult mai diplomatica decat a parlamentarului Schrodter, observa corespondentul „Deutsche Welle”, Grit Hofmann. „Aceasta pozitie nu este chiar fara folos, fiindca Rusia a acceptat participarea UE si a Statelor Unite la negocierile pentru reglementarea statutului Transnistriei”, noteaza colaboratorul comisarului pentru afaceri externe, Benita Ferrero Waldner, oficialul Comisiei, Emma Udwin. UE si Rusiei le este greu sa-si potriveasca pasii, dar - potrivit corespondentului „Deutche Welle”, Grit Hofmann - sincronizarea este in primul rand in interesul UE.
Potrivit postului de radio citat, conflictul transnistrean si situatia instabila din Republica Moldova vor preocupa si pe viitor Bruxellesul, fiindca intre Republica Moldova si UE exista un acord de asociere, iar multi moldoveni viseaza deja la aderarea tarii la UE. „Aceasta nu intra, deocamdata, in discutie”, Mai intai, Moldova va trebui sa fie un vecin stabil si prosper al UE”, puncteaza Udwin.
Postul de radio „Deutsche Welle” aminteste ca abia iarna trecuta, Republica Moldova si Ucraina s-au hotarat sa reglementeze mai strict traficul de marfuri dinspre si inspre Transnistria, pentru a priva regimul de aici de suportul economic. Uniunea Europeana sustine acest efort cu 50 de observatori, scopul fiind, dupa cum arata Emma Udwin, ca veniturile din taxele vamale sa revina Republicii Moldova. „Tot ce in Europa se comercializeaza peste frontierele libere patrunde fara taxe vamale in Transnistria - persoane, droguri si arme”, observa expertul european Elizabeth Schrodter.

(Adriana Iepure, Flux)

 

 
Traian Basescu patroneaza o scoala de vara pentru tinerii romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Wednesday, 09 August 2006
{mosimage}Scoala de vara ’’Comunitati romanesti si identitate europeana’’ este un program destinat tinerilor romani din afara granitelor tarii. 
Evenimentul se va desfasura la Eforie Sud in perioada 14 – 27 august, se va desfasura sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si este organizat de Autoritatea Nationala pentru Tineret, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Programul scolii de vara ’’Comunitati romanesti si identitate europeana’’ va cuprinde cursuri, seminarii dezbateri, intalniri, vizionari de filme, lansari de carte, spectacole, concursuri si concerte.
Rolul acestor evenimente este de a oferi tinerilor participanti oportunitatea de a cunoaste, intr-un interval de timp scurt, cat mai multe detalii despre cultura romaneasca, dar si despre rolul si importanta pastrarii identitatii culturale in contextul extinderii europene.
Tinerii participanti vor intra in contact direct cu clasa politica romaneasca, precum si cu societatea civila, pentru a stabili un dialog direct in vederea propunerii de noi proiecte de intarire a relatiilor intre romanii de pretutindeni si Romania.
In cadrul celor 12 zile propriu-zise de activitate tinerii vor avea posibilitatea de a se familiariza cu tot ceea ce inseama cultura romaneaca. Astfel, participantii vor putea viziona filme romanesti precum ’’Ciuleanda’’, Mihai Viteazul’’, Neamul Soimarestilor’’, ’’Amintiri din copilarie’’, ’’Dacii’’, si multe altele. Organizatorii le-au pregatit tinerilor si concursuri sportive, concursuri de sculpturi in nisip, spectacole de teatru, o seara traditionala romaneasca, vizita la Muzeul National de Istorie Constanta si Complexul Delfinariu.
In cadrul seminariilor organizate vor fi prezenti si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ministri, dar si reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania, ai Institutului Cultural Roman si multi altii.
De asemenea, tinerilor participanti li se va propune sa aleaga cel mai capabil si valoros tanar/tanara de la Scoala de Vara. In acest sens, se va organiza o ’’campanie electorala’’ a acestora, apoi se va trece la concursul de desemnare a ’’Presedintelui’’ Scolii de Vara.
 
ICR acorda burse tinerilor romani care studiaza in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 09 August 2006

{mosimage}Institutul Cultural Roman a finalizat procesul de acordare a burselor pentru tineri romani acceptati de universitati din strainatate. Potrivit ICR, au fost selectati urmatorii candidati: Adrian Muraru – Universitatea din Ioannina (Grecia), Elena Magdalena Craciun – University College London, Laura Buruiana – Hochschule fur Musik Koln, Vlad Maistorovici – Royal College of Music London si Adrian Robu – Universitatea Nouchatel (Elvetia).

 

Cele cinci burse, a caror valoare este cuprinsa intre 700 si 1000 de euro lunar, timp de zece luni, se acorda tinerilor cu rezultate exceptionale care au fost acceptati de universitati din afara tarii.
Din comisia de jurizare au facut parte lector univ.dr. Catalin Avramescu – Facultatea de stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, lector univ. dr. Liviu Chelcea – scoala Nationala de stiinte Politice si Administrative, prof. univ dr. Maria Dimitriu – Academia de Studii Economice, prof. univ. dr. Rodica Mihaila – Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (UB), conf. univ. dr. Liviu Ornea – Facultatea de Matematica (UB), .lector univ. Dan Petre – Facultatea de stiinte Politice (UB), si prof. univ. dr. Doinita Rotaru – Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
ICR va anunta, pana la sfarsitul acestui an, termenul de depunere a dosarelor pentru bursele de anul viitor.
 
S-a incheiat sesiunea de finantare a Programului Cantemir 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 09 August 2006
Institutul Cultural Roman a finalizat evaluarea proiectelor depuse in cadrul Programului Cantemir, program pilot de finantare, menit sa sustina proiecte culturale romanesti care se desfasoara in strainatate in anul 2006.Principalele obiectivele avute in vedere au fost: incurajarea cooperarii culturale cu scopul de a creste vizibilitatea si accesibilitatea culturii romane pe pietele internationale; evidentierea si punerea in valoare a culturii romane in special in tarile Uniunii Europene; cresterea accesului publicului european la informatia de interes cultural din Romania; mentinerea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor.
Comisiile, formate din experti si evaluatori externi, au aprobat spre finantare un numar de 20 de dosare, cu o valoare totala de peste 600.000 RON. Proiectele se vor desfasura incepand cu 1 septembrie 2006 in tari ale Uniunii Europene, in Republica Moldova si in Canada. Ele acopera toate domeniile vizate de Programul CANTEMIR, respectiv literatura, muzica, teatru, patrimoniu si arte vizuale.
 
Ce a discutat Voronin cu Putin?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :301
Wednesday, 09 August 2006
{mosimage}Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a intalnit marti cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, in cadrul primei vizite de lucru efectuate la Moscova de mai bine de doi ani.Cei doi s-au intalnit de atunci cu ocazia intalnirilor la varf neoficiale ale Comunitatii Statelor Independente, dar nu au mai avut intrevederi in cadrul relatiilor bilaterale dupa 2003, cand presedintele Voronin a refuzat sa semneze Memorandumul Kozak, elaborat de un consilier al presedintelui Putin, care prevedea federalizarea Republicii Moldova ca solutie a conflictului transnistrean.
De atunci, relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au deteriorat continuu, culminand cu embargoul asupra importurilor de vin din Republica Moldova.
Desi oficial interdictia a fost explicata prin detectarea de vinuri falsificate, autoritatile Republicii Moldova sustin ca embargoul este motivat politic, ca o masura de represalii la adresa noului regim vamal impus de Ucraina si Moldova marfurilor provenite din regiunea nistreana.
Transnistria - marul discordiei
Regimul separatist de la Tiraspol organizeaza pe 17 septembrie un referendum privind independenta si aderarea la Federatia Rusa a regiunii.
Rusia nu a recunoscut oficial autoritatile nistrene, dar a criticat "blocada economica" impusa de Moldova si Ucraina si a facut comparatie cu Muntenegru si Kosovo, dand de inteles ca ar putea recunoaste independenta autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene.
Potrivit presei de la Moscova presedintii Putin si Voronin urmau sa discute solutionarea conflictului nistrean si stadiul relatiilor economice.
Ca urmare a embargoului impus pe 27 martie 2006 asupra importurilor de vin din Republica Moldova, comertul bilateral s-a dezechilbrat drastic in favoarea Federatiei Ruse.
Pe 1 iulie, Gazprom a majorat tariful la exportul de gaze catre Republica Moldova de la 110 la 160 de dolari pe 1000 de metri cubi.
Cotidianul Kommersant scria in editia sa de luni ca Vladimir Voronin va insista pe langa omologul sau Vladimir Putin asupra retragerii militare complete a Federatiei Ruse.
In schimb, scrie ziarul moscovit, presedintele Voronin promite "consolidarea pozitiilor limbii ruse si protejarea drepturilor cetatenilor rusi de pe ambele maluri ale Nistrului".
(Preluare BBC)
 
Gazprom vrea sa investeasca in infrastructura energetica din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :269
Wednesday, 09 August 2006
Purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe de la Moscova a declarat recent ca Gazprom analizeaza mai multe proiecte referitoare la investitii in domeniul energetic basarabean.Desi Gazprom a majorat preturile pentru gazul natural livrat Ucrainei si Basarabiei, Rusia ramane in continuare unul dintre principalii parteneri comerciali ai Basarabiei. Purtatorul de cuvant al MAE a mai precizat ca Rusia este responsabila pentru 22% din schimburile comerciale externe ale Chisinaului, transmite agentia Rompres. Conform Ministerul Dezvoltarii Economice de la Moscova valoarea acestor schimburi comerciale s-a ridicat la 953,4 milioane dolari, in 2005.
In prezent, in Basarabia sunt inregistrate 435 de societati cu capital rus.
 
Basarabia doreste sa stabileasca un nou acord de livrare a gazelor cu GazpromPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :281
Wednesday, 09 August 2006
{mosimage}Delegatia guvernamentala din Basarabia asteapta Concernul "Gazprom" sa stabileasca data deplasarii la Moscova pentru negocieri privind incheierea unui contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale in Basarabia.Potrivit comunicarilor unor surse apropiate conducerii Companiei pe actiuni moldo-ruse "Moldova gaz", Guvernul Basarabiei a adresat partii ruse propunerile sale pentru tratative, transmite Infotag.
O eventuala deplasare a delegatiei basarabene la Moscova este exclusa deoarece seful acesteia – prim-vicepremierul Zinaida Greceanii, responsabila in Guvern de blocul macroeconomic, se afla la moment in concediu. Anterior Greceanii a declarat ca Basarabia trebuie sa incheie, pina la 1 octombrie 2006, un acord pe termen lung de livrare a gazului.
Basarabia are un acord cu "Gazprom" de livrare a gazului la pretul de $160 per o mie de metri cubi pina la sfirsitul anului curent. Prim-vicepremierul basarabean spera sa fie semnat un contract pe termen lung pastrind actualul pret de $160.
 
State of World Liberty: Basarabia este departe de LibertatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 09 August 2006
Experti ai Agentiei State of World Liberty au dat publicitatii un nou rating mondial al Libertatii, potrivit caruia Basarabia este plasata pe locul 93 din 159 de state participante ale acestui top.Potrivit Stirea de Garda, in opinia expertilor State of World Liberty, cea mai libera regiune din lume este Europa, iar cea mai libera tara – Estonia care a acumulat 85,25 puncte in cadrul acestei investigatii. in randul primelor 10 state, calificate drept cele mal libere, au intrat, alaturi de Estonia, Irlanda, Canada, Elvetia, Marea Britanie, SUA, Cipru si Noua Zelanda. Dintre tarile ex-sovietice, Ucraina detine locul 87, Armenia - 79, Georgia – 58, iar Rusia – 124. Din aceeasi categorie, tarile Baltice detin locurile 16 (Letonia) si 21 (Lituania). Cele mai problematice la capitolul Libertatii, printre tarile ex-sovietice, sunt Uzbekistanul, Belarusia si Turcmenistanul, fiind plasate pe locurile 152, 153, 154. Expertii autori ai acestui raport sustin ca, in ansamblu, intreaga lume sufera din cauza lipsei Libertatii. Indicele mediu mondial, la acest capitol, fiind de 56,9 la suta. Pe ultimul loc in top, 159, se afla Coreea de Nord.
Cercetarile Agentiei State of World Liberty sunt eleaborate in temeiul rapoartelor The Heritage Foundation, Wall Street Journal, a institutelor Frasier, Cato, a organizatiei Freedom House, precum si a datelor prezentate de organizatia “Reporteri fara frontiere”.
 
Supralegalizarea si aplicarea apostilei PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 09 August 2006
Activitatea notariala a MAE, misiunilor diplomatice si oficiilor consulare se desfasoara in baza Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, Ordinul Ministerului Justitiei pentru adoptarea Regulamentului de punere in aplicare a acestei legi nr. 710c/1995, intelegerilor internationale la care Romania este parte, precum si potrivit uzantelor internationale. Pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani, incepand cu data de 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga, la 05 octombrie 1961.
Potrivit art. 2 din Conventie: “fiecare stat contractant scuteste de supralegalizare actele carora li se aplica aceasta conventie si care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul sau“. Pe fiecare act urmeaza sa fie aplicata o apostila.
Autoritatile romane competente sa aplice apostila sunt:
1. Ministerul Justitiei pentru documentele care emana de la o autoritate sau de la un functionar al unei jurisdictii a statului, inclusiv cele care emana de la ministerul public, de la un grefier sau un executor judecatoresc: actele notariale; declaratiile oficiale, cum ar fi cele privind mentiuni de inregistrare, viza de investire cu data certa si legalizari de semnatura, depuse pe un act sub semnatura privata.
2. Ministerul Afacerilor Externe pentru documentele administrative. in aceasta situatie, MAE apostileaza certificate de nastere, in original, emise dupa 1996; certificate de casatorie, in original, emise dupa 1996; certificate de deces, in original, emise dupa 1996. (Nota: actele de stare civila emise inainte de 1996 trebuie schimbate cu altele noi. Schimbarea se face la oficiile care le-au eliberat pe cele vechi.); certificate de cazier judiciar, in original, eliberate cu cel mult 3 luni in urma, de Sectia de politie in care domiciliaza solicitantul sau de Inspectoratul General de Politie; adeverinte prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei, in original, eliberate de Ministerul Administratiei si Internelor – Directia Generala de evidenta Informatizata a Persoanei – din Bucuresti, str. Obcina Mare nr. 2, sector 6, telefon : 413.54.42; actele de studii, in original. Actele trebuie vizate in prealabil la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor – Bucuresti, str. G-ral Berthelot nr. 30, sector 1, telefon : 315.74.30; 314.26.80 interioare 498; 328 -adeverinte medicale, in original, vizate in prealabil la Ministerul Sanatatii – Bucuresti, str. Ministerului nr. 1-3, sector 1, telefon : 313.75.01; certificate de botez/cununie, in original, vizate in prealabil la Ministerul Culturii si Cultelor – Secretariatul de Stat pentru Culte, str. Nicolae Filipescu nr. 40, telefon : 211.81.16; adeverinte prin care se atesta vechimea in munca, vizate in prealabil de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale din cadrul, str. George Vanca nr. 9; adeverinte de calificare in diferite meserii, in original, vizate in prealabil de Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – Directia Generala Forta de Munca – str. Dem I. Dobrescu nr. 2B, sector 1, telefon : 312.13.17; certificate de origine a marfurilor, vizate in prealabil de Camera de comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti, B-dul Octavian Goga nr.2, sector 3; facturi comerciale, vizate in prealabil de Camera de comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti, B-dul Octavian Goga nr. 2, sector 3, telefon: 322.95.35/39.
Prin intelegeri bilaterale sunt scutite de legalizarea actelor cetatenii din: Albania, China, R.P.D.Coreeana, Republica Moldova si Polonia. Mentionam ca aceste tari nu sunt parti la Conventia de la Haga.
Actele se apostileaza pentru tarile membre ale Conventiei de la Haga: Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia – Hertegovina, Botswana, Brunei, Bulgaria, Columbia, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Elvetia, El Salvador, Fidji, Finlanda, Franta, Germania, grecia, Irlanda, Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, F.R.I.Macedonia, malawi, Malta, M. Britanie si irlanda de Nord, Insula Marshal, Mexic, Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Portugalia, Romania, Rusia, St. Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Seychelles, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Suedia, Tonga, Triniadad, Tobago, Turcia, SUA, Ungaria, Venezuela.
II. in strainatate, la cererea persoanelor fizice avand cetatenia romana, precum si a persoanelor juridice romane, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei indeplinesc urmatoarele acte notariale:
-redactarea de inscrisuri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii;
-autentificarea inscrisurilor;
-legalizarea sigiliilor si semnaturilor;
-darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti;
-certificarea unor fapte;
-legalizarea de copii de pe inscrisuri;
-efectuarea si legalizarea traducerilor;
-primirea in depozit a inscrisurilor si a documentelor prezentate de parti;
-eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite de misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
Tinand seama de competenta generala a notarului public, misiunile diplomatice si oficiile consulare nu pot efectua doua categorii de acte.
In ceea ce priveste procedura succesorala; in acest caz misiunile diplomatice si consulare autentifica numai declaratiile de renuntare la succesiune sau de acceptare a succesiunii; actele de protest al cambiilor, al biletelor la ordin si al cecurilor. De asemenea, misiunile diplomatice si oficiile consulare nu pot primi cereri ale cetatenilor romani sau straini pentru autentificarea unor acte de dispozitie, cum ar fi contractele de donatie sau vanzare – cumparare pentru bunuri aflate in Romania, urmand ca cei interesati sa se adreseze in tara, personal, birourilor notarilor publici.
in schimb, pot fi autentificate procuri prezentate de cetateni romani prin care se da mandat unor persoane din tara de a actiona in numele lor pentru intocmirea unor acte de dispozitie (vanzare, donatie, etc.) privind constructii si terenuri aferente acestora, precum si inscrisuri sau procuri prin care se dispune, indiferent de mod (vanzare, donatie, testament), de astfel de bunuri.
Actele notariale se indeplinesc la cererea cetatenilor romani in baza actului de identitate valabil la data indeplinirii actului notarial (pasaportul roman, dovada de cetatenie, emise de autoritatile romane).
 
O noua actiune a Comunitatii romanilor din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :294
Wednesday, 09 August 2006
{mosimage}Comunitatea romanilor din Belgia isi propune ca incepand din luna septembrie sa-i ajute pe romanii care vor sa-si deschida o afacere.
Prin intermediul site-ului www.rombel.com, comunitatea va  promova prin reclama gratuita pe prima pagina, articole si poze referitoare la orice activitate privata din Belgia condusa de romani. Cea mai importanta conditie este ca activitatea respectivelor societati sa fie recunoscuta oficial. Mai multe informatii se pot obtine trimitand un e-mail la adresa valentin@rombel.com.
 
Lucrarile lui Dumitru Ionel in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :156
Wednesday, 09 August 2006
Opere ale compozitorului roman Dumitru Ionel, interpretate de catre SE10 Brass Ensemble vor face parte din programul unui concert sustinut la finele acestei saptamani la Londra.Concertul este programat sa se desfasoare vineri, 11 august, de la ora 13.00, la catedrala St Martin's-in-the-Fields, Trafalgar Square.
 
Inca o luna de vara la 32 Old BaileyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :106
Wednesday, 09 August 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 11 august, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Pe perioada verii, organizatorii petrecerilor romanesti ofera tuturor fetelor intrarea gratuita. De asemenea, cei care vor veni cu talonul din ziarul Roman in UK pot intra la Insomnia Party, alaturi de inca un prieten, platind intrarea pentru o singura persoana.
 
Petrecere romaneasca in New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :149
Wednesday, 09 August 2006
La Clubul Sapony din cartierul newyorkez Astoria va avea sambata, pe 12 august, o discoteca romaneasca.Cel ce va asigura admosfera de petrecere va fi DJ Fr3cky de la SKRadio si va prezenta hiturile verii 2006 si nu numai.
Organizatorii anunta ca pentru detaii si rezervari doritorii pot suna la 718-729-6629 sau pot accesa site-ul reservations@rodiscony.com. Deasemenea se recomanda accesarea portalului www.rodiscony.com pentru a vedea poze de la evenimentele trecute si cum se poate ajunge la club. Fetelor le este asigurata intrarea gratuita pana la ora 00.00.
 
Degustare de vinuri romanesti in New WestminterPDF Print E-mail
New Westminter, Canada/Romanian Global News
Accesari :135
Wednesday, 09 August 2006
La sediul Centrului Comunitar Romanesc British Columbia, din New Westminter, va avea loc o degustare de vinuri romanesti, sambata, 12 august, incepand cu ora 18.00.Printre vinurile care pot fi degustate se numara si Byzantium Chardonnay, Cotnari Natur Desert, Feteasca Neagra Uricani, Prahova Valley – Merlot si altele. Intrarea este de 5 dolari de persoana, pret care va include degustarea a 5 vinuri la alegere, impreuna cu gustarile adecvate.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions