Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Invatamantul in limba romana din tarile vecine, sustinut de ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, organizeaza la Sinaia, in perioada 16-26 august, Cursurile de perfectionare pentru cadre didactice care predau in limba romana in tarile din jurul Romaniei, editia a XV-a.
Vor participa peste 30 de cadre didactice care predau in limba romana in scoli din Bulgaria, Basarabia, Serbia, Muntenegru si Ucraina. Proiectul face parte din seria de actiuni care urmaresc mentinerea legaturilor culturale, stiintifice si spirituale cu romanii din afara granitelor.
Programul cuprinde cursuri de metodica si didactica sustinute de profesori universitari, membri ai Asociatiei Nationale a Profesorilor de Limba si Literatura Romana „Ioana Em. Petrescu” (ANPRO) din Cluj-Napoca, seminarii si prelegeri interdisciplinare sustinute de personalitati ale vietii culturale romanesti, precum prof. Alexandru Calinescu, prof. Paul Cornea, prof. Dan Horia Mazilu, prof. Cornel Ungureanu, prof. Ioan Pop, transmite biroul de presa al ICR.
In cadrul atelierelor interactive participantii vor avea prilejul sa dezbata problemele specifice comunitatilor romanesti din afara granitelor, precum si teme legate de cerintele unui invatamant performant, de integrarea identitara, globalizare, s.a. Vor fi organizate, de asemenea, seri de film romanesc si vizite documentare. Participantii vor primi seturi de manuale, carti, dictionare si publicatii de specialitate.
 
Viitorul investitiilor straine in Romania dezbatut la World Trade Center BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 10 August 2006
Prima editie a South East Europe Investment Summit se va desfasura in perioada 16 – 17 noiembrie la World Trade Center Bucuresti.Evenimentul va fi organizat de Business Media Group si sustinut de saptamanalul in limba engleza Business Review.  Cu acest prilej vor avea loc dezbateri referitoare la posibilitatile de atragere a capitalului strain in zona. Evenimentul va reuni inalte oficialitati guvernamentale din tara si strainatate si top manageri, de la companii internationale care isi desfasoara activitatea si in regiune. La conferinta vor fi prezenti reprezentantii a noua tari din Europa de Est si Sud Est: Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Basarabia, Romania, Serbia si Muntenegru, informeaza agentia Amos News. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc miercuri, 15 noiembrie, printr-o conferinta de presa.
Summitul va avea doua zile de conferinte si workshopuri, in cadrul carora tarile invitate vor avea ocazia sa dezbata principalele oportunitati de investitii, politicile de dezvoltare, legislatie si taxe, precum si principalele piete disponibile din zona de Est si Sud Est a Europei. Temele conferintelor se vor axa pe modalitatile de atragere a investitiilor pe pietele emergente din aceasta zona si pe modul in care acestea pot fi exploatate in mod optim de catre oamenii de afaceri. Printre subiectele ce vor fi abordate in cadrul conferintelor se numara: reforma si dezvoltarea sectorului bancar, noile tendinte in sectorul IT&C pe piata din Estul si Sud Estul Europei, cresterea cererii pe piata imobiliara si oferta de proprietati si bunuri specifice, cele mai bune modalitati de a depasi restrictiile excesive legate de legislatia muncii, a taxelor si emergenta pietei negre fata de potentialii investitori straini.
 
Traian Basescu in vizita in AfganistanPDF Print E-mail
Kabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :178
Thursday, 10 August 2006
Presedintele Traian Basescu efectueaza joi, 10 august, o vizita in Republica Islamica Afganistan, prilej cu care va purta convorbiri cu omologul sau, Hamid Karzai precum si cu membri guvernului afgan.

In cadrul intrevederilor cu oficialii afgani, seful statului va exprima vointa politica a Romaniei de a continua si diversifica dialogul politic cu Afganistanul, pe masura dezvoltarii institutiilor democratice. Un obiectiv important al vizitei il constituie dezvoltarea relatiilor economice bilaterale, prin identificarea si derularea unor proiecte de reconstructie cu participarea unor firme romanesti. La intalnirile cu comandantii ISAF si OEF vor fi abordate aspecte ce tin de angajamentul comunitatii internationale privind restabilirea securitatii si stabilizarea Afganistanului, in vederea facilitarii reconstructiei politice, economice si sociale a acestui stat.
Seful statului va vizita si contingentul romanesc militar prezent in Agfanistan.

 
Mestesugurile romanesti – conservate prin sprijin financiar SAPARDPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Thursday, 10 August 2006
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a aprobat 12 proiecte SAPARD in valoare de 750.000 de euro pentru conservarea si valorificarea mestesugurilor traditionale.

Unul dintre cele mai indraznete proiecte a fost aplicat in localitatea Feldioara din judetul Brasov unde o societate comerciala a beneficiat de fonduri de 100.000 de euro pentru productia si comercializarea produselor de mic mobilier rustic din lemn masiv de rasinoase, anunta Prompt Media.
Mobilierul creat are ca si element de originalitate finisajul in stil clasic, vechi, realizandu-se, astfel, mobilier ceruit, baituit, vopsit si antichizat. Toate produsele realizate sunt destinate exportului. Incepand cu anul 2007, cand Romania va fi parte integranta a Uniunii Europene, produsele se vor vinde direct consumatorilor finali, prin Internet, datorita disparitiei barierelor vamale. In luna noiembrie, societatea va participa cu stand de expozitie a mobilierului la Bruxelles, in cadrul „Salonului de mobila” („Le salon de moebles”).   

 

 
Ziua Marinei Romane va fi sarbatorita si in capitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Thursday, 10 August 2006
Cu ocazia Zilei Marinei Romane la Cercul Militar National din Bucuresti va avea loc joi, 10 august, un simpozion, in cadrul caruia vor fi abordate teme legate de participarea Fortelor Navale la misiuni internationale si perspectiva de dezvoltare a Fortelor Navale.La eveniment vor participa reprezentanti ai Ministerului Apararii, Ligii Navale Romane, personal militar si civil din Statul Major al Fortelor Navale.
Participantii la simpozion vor avea posibilitatea sa vizioneze o expozitie de pictura si una de carte pe teme marinaresti, informeaza Amos News. Totodata, Ansamblul Artistic "Doina" al Armatei, formatia "Tinemar" a Cercului Militar Mangalia si Fanfara Fortelor Navale vor sustine un program artistic.
 
Intalnire a Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia cu Partidul Democrat din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Ieri 9 august la sediul central al Partidului Democrat, Cristian Preda, vicepresedinte al PD l-a primit pe dr. Pedrag Balasevicic, presedinte al Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia.
In cadrul discutiilor au fost abordate mai multe teme dintre care amintim situatia drepturilor romanilor din Timoc, colaborarea dintre autoritatile romane si organizatiile romanilor din Timoc, ajutorul pe care Romania il poate acorda Serbiei in procesul de democratizare, modul cum autoritatile centrale si locale sarbe se raporteaza la nevoile si cerintele romanilor din Timoc. A fost de asemenea abordata problema Protopopiatului Ortodox Dacia Ripensis din Malainita si problemele cu care se confrunta parintele Boian Alexandrovic.
S-a convenit o colaborare mai stransa intre cele doua formatiuni politice atat in plan bilateral cat si la nivelul reprezentarii internationale in cadrul marilor familii politice europene.
 
Vize gratuite pentru etnicii romani care vor veni in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Gloabal News
Accesari :288
Thursday, 10 August 2006
Ministrul de interne, Vasile Blaga a declarat miercuri, 9 august, ca incepand cu data de 1 ianuarie 2007, Romania va acorda vize gratuite pentru etnicii romani care vor veni la studii in tara si pentru insotitorii lor.
El a precizat ca si alte persoane de origine romana care locuiesc in strainatate vor putea beneficia de vize de sase luni pe teritoriul Romaniei, informeaza agentia Rador. Declaratia a fost facuta la deschiderea Simpozionului romanilor de pretutindeni, care se desfasoara la Mangalia.
 
Voronin a cedat la Moscova neafilierea la NATO contra TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Dupa trei ani de absenta la nivel oficial, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a intreprins pe 8 august o vizita la Kremlin in urma careia Voronin a negociat cu Putin neafilierea la NATO contra rezolvarii situatiei din Transnistria.In principal discutiile intre cei doi s-au referit la reluarea transporturilor de vin si produse agroalimentare basarabene, care au fost sistate in luna martie a acestuia an, si s-a vorbit si despre inchierea unui contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale rusesti catre Basarabia, transmite Rompres.
Totusi, comentatorii rusi sustin ca Voronin a negociat cu Putin neafilierea la NATO contra rezolvarii situatiei din Transnistria. Urmatorul pas al Moscovei ar fi, potrivit lui Voronin, sa convinga autoritatile transnistrene sa accepte statutul de autonomie larga a Transnistriei in componenta Basarabiei, in schimb, Chisinaul se obliga sa-si pastreze neutralitatea, sa nu adere vreodata la NATO si sa excluda amplasarea pe teritoriul Basarabiei a trupelor si bazelor militare straine. Informatia a fost confirmata de faptul ca, revenit de la Moscova marti seara, seful de stat moldovean a convocat o reuniune de urgenta cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, premierul Vasile Tarlev, ministrul de Externe Andrei Stratan si alti demnitari de stat, in cadrul careia a dispus elaborarea unui plan de depasire a problemelor existente in relatiile dintre Chisinau si Moscova, noteaza Rompres.
Consilierul presedintelui Voronin, Marc Tcaciuc, a declarat, potrivit agentiei rusesti Ria Novosti ca nu s-au ocolit niciunul din subiectele cheie ce trebuiau abordate, precum reluarea importurilor basarabene catre Rusia si situatia din Transnistria. De asemenea, Marc Tcaciuc a precizat ca, in urma discutiilor dintre cei doi presedinti, s-a decis reluarea activitatii comisiei interguvernamentale moldo-ruse, comisie care nu a mai fost operanta de mai bine de doi ani, si ca Moldova ramane in continuare „interesata de consolidarea pozitiilor capitalului rusesc”. La intalnirea celor doi presedinti, a mai spus Marc Tcaciuc, s-a discutat si despre „pastrarea pozitiei traditionale a limbii ruse in Republica Moldova”.
 
Noua normativa privind cetatenia in Italia nu este lege, deci inca nu se aplica PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Consiliul de Ministri a aprobat in sedinta din data de 4 august, la initiativa ministrului de Interne, Giuliano Amato, o propunere de lege - in conformitate cu directiva europeana 2003/109/CE care a instituit "permisul de sedere CE".Propunerea de lege actualizeaza normativele privind cetatenia, modificand in acest fel legea n. 91 din 1992.
Modificarile prevazute a fi facute iau in consideratie situatiile specifice create de prezenta strainilor in Italia, cum ar fi de exemplu copiii nascuti pe teritoriul italian, minorii care sunt adusi prin reintregirea familiilor precum si cei care devin majori la implinirea varstei de 18 ani. in acest sens va putea capata dreptul de a deveni cetatean italian cine s-a nascut pe teritoriu italian din parinti straini, cu conditia ca, in momentul nasterii copilului, macar unul dintre parinti sa aiba rezidenta legala neintrerupta in Italia de 5 ani si sa aiba veniturile prevazute pentru permisul de sedere CE pentru rezidentii de lunga durata.
In toate cazurile, cu exceptia copiilor, cererea de obtinere a cetateniei italiene va trebui supusa verificarii conditiei de reala integrare socio - lingvistica a cetateanului strain pe teritoriul statului italian.
Aceasta conditie va fi extinsa si pentru cine se casatoreste cu un/o cetatean/ca italian/a.
in cazul in care propunerea de lege, urmand cursul in Parlament, va fi aprobata si va deveni lege, la Torino indeplinesc conditiile si ar putea cere cetatenia italiana 36.762 de straini, dintre care 8.918 sunt marocani, 5.765 sunt romani.
Datele, care ne sunt furnizate de catre Biroul de statistica din cadrul Primariei din Torino, nu iau in calcul si cetatenii care locuiesc la Torino de mai putin de 5 ani, insa care au locuit in alte orase italiene si deci ar indeplini conditiile pentru a putea solicita cetatenia italiana.          
 
Drepturi egale pentru posesorii de permise de sedere in Italia expirate sau valabilePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 10 August 2006
Romanii care solicita reinnoirea permisului de sedere in Italia au aceleasi drepturi cu cei care sunt titulari ai unui permis de sedere valid in aceasta tara, inclusiv dreptul de a circula liber in spatiul Schengen, potrivit textului directivei Ministerului de Interne referitoare la permisele de sedere.

Conditiile pentru ca cetatenilor straini din Italia sa le fie recunoscute aceleasi drepturi indiferent daca permisul de sedere este valabil sau necesita reinnoirea sunt urmatoarele:
- depunerea cererii de reinnoire inainte de expirarea permisului de sedere si in termen de 60 de zile de la expirarea acestuia;
-verificarea documentatiei complete necesara in vederea reinnoirii permisului;
-eliberarea adeverintei care sa ateste depunerea cererii de reinnoire.
Efectele drepturilor, in cazul reinnoirii permisului de sedere, inceteaza numai in cazul in care permisul nu va fi reinnoit, revocat sau anulat.
Strainii care se afla in posesia permisului de sedere, chiar daca acesta este expirat, si al adeverintei de depunere a cererii de reinnoire, are posibilitatea de a parasi statul italian si de a reintra legal. Raman, insa, valabile limitarile si conditiile referitoare la circularea in spatiul Schengen, reglementate la nivel international.

 

 
Romania, nu-i uita pe romanii din UKPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :255
Thursday, 10 August 2006
Dupa ce am asteptat luni de zile ridicarea vizelor si aderarea Romaniei la UE, gandindu-ne ca vom beneficia de un tratament similar celui aplicat polonezilor in mai 2004, aflam cu amaraciune ca Londra se teme de imigrantii romani si bulgari.In parlamentul britanic a circulat un document care arata ca exista 45.000 de romani si bulgari pe care Marea Britanie nu ii doreste. Acestia nu vor putea fi impiedicati sa vina in Marea Britanie, daca nu se vor impune restrictii in libera circulatie si daca nu va fi restrictionat dreptul la munca a romanilor si a bulgarilor dupa 1 ianuarie 2007.
Dupa absorbtia celor 600.000 de imigranti din Europa de Est din ultimii doi ani, intelegem cu oroare ca autoritatile nu prea si-ar dori un nou val de imigranti est-europeni, care sa beneficieze de drepturi pe taram britanic. In marea intrebarilor si a incertitudinilor romanilor din UK, noile declaratii si articole din presa londoneza ne lasa si mai nelamuriti. Suntem agreati, in schimb, de oamenii de afaceri, pentru care am fi un bonus. Zecile de mii de romani din UK au demonstrat angajatorilor britanici ca stim sa lucram, suntem inventivi si constinciosi, cerem putine drepturi, dar aducem beneficii reale in economia britanica.
Agentiile de munca din Londra isi pregatesc campania de marketing pentru anul 2007, culegand informatii despre romani de la formatorii de opinie. Firme britanice de consultanta isi fac reclama in comunitatea romaneasca, pregatindu-se pentru aderarea Romaniei la UE. Sunt cautate cursurile de limba romana in Londra. In 2007 avem un loc al nostru pe agenda multor britanici. Pentru acestia se va repeta fenomenul polonezilor din ultimii doi ani. Oamenii de afaceri vor castiga, noi vom fi multumiti.
Publicul britanic in schimb nu ne doreste. Sceptici si satuli de imigranti se gandesc ca vom abuza de ospitalitatea britanica si vom obtine beneficii din partea statului. Nu se gandesc ca interesul romanilor nu este sa traiasca din banii tarii adoptive de azi pe maine, ci sa munceasca mult si bine pentru a economisi bani. In UK, asa cum am demonstrat in ultimii ani, ne incadram in randul migrantilor economici. Marele val e in tranzit. Nu se vor stabili in Marea Britanie sute de mii de romani. Ministrul de imigrare Tony McNaulty spunea in luna aprilie ca peste zece ani ne vom da seama ca zarva si speculatile vizavi de romanii in UK a anului 2006 a fost in zadar. Se afirma ca sute de mii de est-europeni au venit in Marea Britanie din anul 2004, dar nu ni se spune cati din acestia au ramas, cati doresc sa devina cetateni britanici si sa isi cladeasca viitorul aici.
Dureros pentru noi este ca tara mama a ramas din nou pasiva la declaratile si planurile din Londra care ne au ca obiectiv principal pe noi, romanii din UK. Romania cunoaste prea putin realitatile cu care ne confruntam si accepta din nou fara a riposta conditiile care ni se impun. In acest moment crucial, guvernantii de la Bucuresti sunt mai mult preocupati de disputele pentru putere. Doar presedintele Basescu a facut un apel la guvernul londonez pentru urgentarea ridicarii vizelor.Acest apel necesita perseverenta si critica continua la adresa britanicilor. Ar fi momentul propice ca scopul principal al vizitelor oficialilor romani la Londra sa fie discutarea situatiei romanilor din UK si cererea accesului liber la piata muncii pentru acestia din 1 ianuarie 2007.
In acest moment crucial, auzim in schimb despre mult discutata lege a romanilor de pretutindeni. Facand parte din lupta pentru putere, legea isi propune sustinerea si recunoasterea romanilor din afara granitelor. Legea stabileste drepturile acestor romani in domeniul cultural si educational, ofera sprijin financiar si material pentru promovarea culturii romanesti. Intrebarea este care este sprijinul concret al acestei legi. Romanii din UK au nevoie de informare in viata de zi cu zi, de drepturi pentru integrarea intr-un sistem sceptic, care nu ne primeste cu bratele deschise, de locuri de munca si protectia ca cetateni romani impotriva abuzurilor pe piata muncii. Nu avem nevoie de legi care au ca scop atragerea voturilor celor peste 11 milioane de romani din afara granitelor la probabilele alegeri anticipate. Tara arde si baba se piaptana. Asa se poate vedea din UK actuala situatie.
(Cristina Irimie - August 2006 - Roman in UK)
 
Oferta bancara pentru romanii rezidenti in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 10 August 2006
Grupul francez Societe Generale si filiala sa in Romania, Banca Romana pentru Dezvoltare, au lansat recent un nou produs pentru romanii din diaspora franceza, menit sa raspunsa strict nevoilor acestora.
Oferta are in vedere deschiderea unui cont la BRD din Franta, cu un numar redus de formalitati (copie dupa actul de identitate, acte doveditoare referitoare la domiciliu si venit), un serviciu bancar pe Internet gratuit (BRD-NET), care va pune la dispozitie posibilitatea consultarii conturilor, si gestionarea operatiunilor on-line, precum si un serviciu de transfer de bani (I-Transfert) - un serviciu accesibil prin telefon 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, indiferent de locul in care va aflati. Tariful unic pentru acesta este de 10 euro pe virament.
Oferta BRD Societe Generale ofera si posibilitatea unui credit imobiliar special numit "romani in strainatate", care ia in calcul si veniturile obtinute in strainatate.
Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon 01 42 14 02 59 sau la adresa
Clara.Grigore@socgen.com.
 
Londra "discrimineaza'' solicitantii de viza PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :198
Thursday, 10 August 2006
Mii de potentiali vizitatori ai Marii Britanii sunt victimele discriminarii.
Marea Britanie refuza in mod ilegal sa acorde vize unora dintre persoanele care doresc sa ajunga in acest stat printre care se afla si cetateni romani, respingerea fiind motivata de faptul ca solicitantii provin din tari sarace, potrivit unei organizatii citate de ''The Times''.
Fiona Lindsley, avocat pe probleme de imigrare al Grupului Independent pentru Monitorizarea Refuzurilor de Viza, a precizat ca mii de potentiali vizitatori ai Marii Britanii sunt victimele discriminarii, refuzandu-li-se intrarea in Regatul Unit, pe motiv ca provin din state sarace si instabile.
Printre cazurile enumerate de Lindsley se numara si cel al unei romance care a declarat ca nu a primit viza deoarece "cunostea avantajele de a trai si lucra sau studia in Marea Britanie'', scrie editia on-line a Evenimentului Zilei.
Raportul, redactat de un ONG-ul britanic, analizeaza sistemul de eliberare a vizelor in anul 2004 si indica o crestere a ratei celor respinsi de la 6,5% in 2000, la 19% in 2004.
 
Cei mai multi migranti sosesc in Basarabia din UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 10 August 2006
Biroul National de Statistica sustine ca cei mai multi migranti care sosesc in Basarabia provin din Ucraina.In primul semestru al anului curent in Moldova au sosit 176 de cetateni ucraineni, dintre care 34 pentru angajare la serviciu, 22 la studii si 120 pentru trai permanent. Conform datelor statistice, pe locul doi in topul migrantilor, inregistrati in Basarabia sunt cetatenii din Turcia. In perioada ianuarie-iunie curent, in Moldova au sosit 136 de cetateni turci, dintre care 120 cu contract de munca, iar 16 pentru a se stabili cu traiul permanent.
Din Romania in Basarabia au migrat 84 de persoane, dintre care 59 la lucru, 2 persoane la studii si 23 pentru a se stabili cu traiul permanent, iar din Federatia Rusa - 82 de persoane, inclusiv 75 pentru a se stabili cu traiul in Basarabia.
Sursa citata arata ca, cei mai putini migranti, in perioada de referinta, au sosit din Belarus - 16 persoane, dintre care 4 la lucru, o persoana la studii si 11 pentru a se stabili cu traiul permanent.
 
Moneda comemorativa cu ocazia aniversarii a 15 ani de independenta a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :112
Thursday, 10 August 2006
Cu prilejul aniversarii a 15 ani de independenta a Basarabiei, Banca Nationala de la Chisinau va pune in circulatie o moneda comemorativa, incepand cu data de 21 august.

Moneda emisa va fi din argint si va avea valoarea de 100 de lei, informeaza Moldpres. Moneda va fi acceptata ca mijloc de plata in economia nationala, la valoarea sa nominala. Moneda va fi emisa cu un tiraj de 500 exemplare. Bancile comerciale vor stabili independent pretul de vinzare al monedei, dar care nu va depasi cu mai mult de 3 la suta pretul de livrare, stabilit de Banca Nationala. Anterior, Banca Nationala a mai emis 2 monede comemorative, cu prilejul aniversarii a 5-a, si, respectiv, a 10-a a proclamarii independentei Basarabiei.

 
Basarabia tara cu cea mai mare inflatie CSIPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :286
Thursday, 10 August 2006
Dintre tarile CSI, potrivit datelor Comitetului de Statistica al CSI, in primului semestru, in Basarabia s-a inregistrat cel mai inalt nivel al inflatiei.
In perioada ianuarie - iunie 2006 nivelul inflatiei in Basarabia, in comparatie cu perioada analogica a anului precedent, a constituit 11,1 la suta, in Rusia - 10,1 procente, Tadjikistan - 9,7 la suta, Kazahstan - 8,7%, Ucraina - 8,4%, Belarus - 7,4 la suta, Georgia - 7 procente, Azerbaidjan - 6%. In ianuarie – iunie, in Armenia a fost inregistrata o inflatie de 0,2 la suta. Informatia referitoare la inflatia in Turkmenistan si Uzbekistan n-a fost prezentata. In ansamblu, dupa cum mentioneaza Comitetul de Statistica al CSI, in prima jumatate a anului 2006 cresterea inflatiei medii in tarile CSI a fost de 9 la suta.
 
A luat fiinta o noua asociatie a romanilor din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :312
Thursday, 10 August 2006
’’Association pour la Promotion de la Culture Roumaine’’ este  o noua organizatie infiintata recent la Paris la de catre un grup de tineri romani, doctoranzi la Paris.Dintre numeroasele obisctive ale acestei asociatii amintim: promovarea culturii romane, in special prin difuzare de cantece, imagini, texte, gandite si realizate pe diferite suporturi, inclusiv electronice; promovarea artizanatului si lucrurilor realizate manual; organizarea de colocvii, congrese, expozitii, dezbateri.
Asociatia a dobandit personalitate juridica  si este deschisa colaborarilor din domeniile culturale cu organizatii similare din tara si din intreaga lume. In prezent a realizat mai multe programe pentru liniile de finantare al DRP si ICR, transmite Adam Georgeta pentru Romanian Global News.
 
Prima emisiune BBC pentru Basarabia va fi difuzata chiar de ziua independenteiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :109
Thursday, 10 August 2006
BBC inaugureaza prima sa emisiune speciala pentru Basarabia.Ea va fi difuzata zilnic, incepand cu 27 august, de la ora 20:00 si va avea durata de 15 minute, informeaza Agentia Monitor Media. 
Anuntul a fost facut de Sectia romana a BBC. In cadrul emisiunii vor fi puse pe post relatari, interviuri, reportaje despre cele mai importante evenimente din domeniul politic, economic, social, cultural si sportiv din Basarabia. Emisiunea va fi realizata de catre trei jurnalisti. 
Emisiunile BBC sunt transmise in Basarabia pe banda FM, prin intermediul posturilor de radio afiliate „Vocea Basarabiei” si „Antena C”, precum si pe frecventele proprii ale BBC, la Chisinau, Balti, Causeni, Cahul, Edinet, Nisporeni si Ungheni.
Corespondenti ai BBC activeaza in Basarabia din 1989. La 7 martie curent, BBC a inaugurat la Chisinau un birou dotat cu un studio si tehnica de ultima ora. Acest echipament permite realizarea si difuzarea emisiunilor de la Chisinau.
Postul de radio britanic BBC a inceput difuzarea emisiunilor in limba romana la 15 septembrie 1939. Actualmente, BBC difuzeaza in 200 de tari.
 
"Tornero" a devenit imnul fotbalistilor din PafosPDF Print E-mail
Pafos, Cipru/Romanian Global News
Accesari :275
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Echipa de fotbal din Pafos (Cipru) a cerut acordul cantaretului roman Mihai Traistariu de a face din hitul sau, "Tornero", imnul care sa-i insoteasca de acum inainte la toate meciurile.
Mihai a cintat in Nicosia, Pafos, Larnaca, Limassol (Cipru), Atena, Salonic si Komotini (Grecia).
In deschiderea concertelor sale a sustinut recitaluri cantaretul Constantinos Cristoforus, cel care a reprezentat Ciprul la Eurovision in anii 1992, 1995 si 2005.
Pentru ca nu s-au saturat sa asculte live "Tornero", atat grecii cat si cipriotii l-au invitat pe Traistariu sa sustina o noua serie de concerte in a doua jumatate a lunii august, informeaza forumul romanilor din Italia.
Momentan, Mihai se afla la Stockholm, invitat sa cante la un mare concert (20.000 de spectatori). Evenimentul este transmis in direct de televiziuni din 10 tari, contra unor drepturi de difuzare extrem de piperate.
In spectacol evolueaza 30 de trupe, iar Traistariu este invitatul de onoare, pentru ca si in Suedia, piesa lui de la Eurovision a ajuns un mare hit.
 
Romanii din Anglia isi aleg cea mai frumoasa reprezentantaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :137
Thursday, 10 August 2006
Ziarul Romani in UK si restaurantul romanesc 32 Old Bailey's vor organiza, in premiera in UK, concursul "Miss Romani in UK", programat sa se desfasoare la data de 24 septembrie.
Romancele din Marea Britanie care au intre 18 si 30 de ani, sunt frumoase, sexy si dezghetate, originare de pe ambele maluri ale Prutului sunt invitate sa participe la "Miss Romani in UK" si sa castige unul dintre premiile in valoare de 1.500 de lire sterline, dar si o zi de neuitat.
Inscrierile se fac pana la data de 17 septembrie, iar pentru mai multe informatii puteti suna la numarul de telefon 020 8735 6524 sau trimite detaliile la adresa ziar@romani.co.uk sau pe adresa redactiei ziarului Roman in UK: 110 Britannia House, 11 Glenthorne Road, Hammersmith London, W6 0LH sau la restaurantul 32 Old Bailey, gazda concursului.  
 
Concert Daniela Gyorfi la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :119
Thursday, 10 August 2006
{mosimage}Celebra interpreta de muzica de petrecere Daniela Gyorfi va concerta la inceputul lunii septembrie la Londra.Concertele vor avea loc la 2 Sebastopol Road, Edmonton London N9 0QH Tel: 020 8803 8409, in zilele de 1, 2 si 3 septembrie, de la ora 20.00, iar in ultima zi de la ora 16.00. Pretul biletului de intrare este de 15 lire sterline. Rezervarile se fac la numarul de telefon 07931 506 912, la care va raspunde Lili.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions