Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
MAE face precizari pentru cetatenii romani care calatoresc spre si dinspre Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Avand in vedere decizia autoritatilor din Marea Britanie de a institui nivelul „CRITIC” al alertei de securitate ca urmare a dejucarii unui complot terorist care viza detonarea unor explozibili la bordul unor avioane comerciale, Ministerul britanic al Transporturilor a decis impunerea unor masuri sporite de securitate care vor avea un impact deosebit asupra operatiunilor de inregistrare si imbarcare a pasagerilor pe cursele operate spre si dinspre aeroporturile britanice.Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomanda tuturor celor care doresc sa calatoreasca spre si dinspre Marea Britanie sa aiba in vedere urmatoarele:
-Verificarea programului de zbor al operatorilor aeroportuari pe relatia Bucuresti-Londra si retur;
-Ca urmare a instituirii unor controale mult mai severe, atat corporale, cat si ale bagajelor, se recomanda pasagerilor sa se prezinte la aeroport cu cel putin trei ore inainte de imbarcare;
-Nu se mai admite accesul in avioane cu nici un fel de bagaje de mana (inclusiv posete, genti de umar, echipamente electronice – laptop-uri, iPod-uri, telefoane mobile, precum si recipiente de orice fel etc.);
-Buzunarele trebuie sa fie golite de orice fel de continut;
De asemenea, pasagerilor li se va permite sa detina asupra lor, intr-o punga de plastic, transparenta, urmatoarele:
-Portvizite si portmonee, bani, carti de identitate, carti de credit;
-Documentele de calatorie (pasapoarte si biletele de avion);
-Medicamente de stricta necesitate si instrumente medicale necesare (de ex. seturi pentru diabetici) – se accepta medicamente lichide cu conditia verificarii autenticitatii acestora ;
-Ochelari de vedere si de soare fara tocurile aferente;
-Suporturi pentru lentile de contact fara solutia de intretinere;
-Mancare si lapte pentru copii (la controlul corporal insotitorul va degusta continutul fiecarui recipient) si materiale pentru igiena copiilor;
-Produse de igiena personala feminina;
-Servete si servetele cu conditia sa nu fie impachetate in cutii;
-Chei (nu se accepta brelocuri electrice);
-Pasagerii vor fi supusi unui control corporal amanuntit, incaltamintea si bunurile personale vor fi controlate cu raze X;
-Scaunele cu rotile, bastoanele si carjele vor fi controlate cu raze X;
-Cei care calatoresc de la Londra spre destinatii din Statele Unite ale Americii vor fi supusi unui control suplimentar la imbarcarea in avion.
 
Marea Neagra va fi parte a politicii maritime a Uniunii EuropenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :227
Friday, 11 August 2006
Institutiile romanesti au declansat un proces de analiza pentru a identifica prioritatile nationale in contextul integrarii Marii Negre in politica maritima a Uniunii Europene.Comisia Europeana a lansat in luna iunie comunicarea „Catre o politica maritima a Uniunii: o viziune europeana a oceanelor si marilor”, Cartea Verde a politicii maritime. Acest document urmareste crearea, din 2008, a unei politici unitare a UE privind zonele maritime si de coasta. Documentul lansat de Comisie propune anumite linii de actiune si solicita opinii din partea statelor membre, a agentilor economici, a expertilor si a societatii civile, de care se va tine cont cand se va elabora politica maritima. Institutiile romanesti, la initiativa Ministerului Integrarii Europene, au lansat, la inceputul acestei saptamani, un proces de analiza interna, iar urmatorul pas va fi desemnarea unei institutii care va coordona elaborarea pozitiei Romaniei in acest domeniu, transmite Prompt Media.
Cartea Verde porneste de la premisa ca oceanele lumii sunt atat cai de comunicare, cat si mijloace de punere in concurenta intre statele si regiunile lumii. Uniunea Europeana incearca sa transforme caile maritime intr-o sursa de competitivitate pentru economia europeana, dar doreste sa asigure si protectia mediului. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Marea Neagra va deveni mare comunitara, deci parte a politicii maritime a Uniunii Europene. Comisia Europeana considera ca politica maritima trebuie sa stimuleze dezvoltarea economica, sociala si protectia mediului si sa fie in concordanta cu strategiile deja existente ale Uniunii, cum ar fi Strategia Lisabona sau strategia de dezvoltare durabila. Comisia a propus ca principalele domenii de actiune ale viitoarei strategii maritime sa fie: industria si tehnologia maritima, cercetarea si dezvoltarea maritima, protectia mediului marin, transportul maritim, logistica si siguranta, turismul, gestionarea zonelor de coasta, industria pescuitului, educatia si cultura, noua politica de vecinatate, energia si resursele naturale. De asemenea, Cartea Verde analizeaza modul in care se pot dezvolta regiunile de coasta, astfel incat calitatea vietii locuitorilor din aceste zone sa fie maximizata. Statele membre, inclusiv Romania si Bulgaria, ca viitori membri, isi vor prezenta propriile interese si prioritati de dezvoltare ale zonei de litoral si maritime, noteaza sursa mai sus citata. Acestea vor fi integrate, pana la sfarsitul anului 2007, in viitoarea politica maritima a Uniunii Europene, care va fi consultata si cu societatea civila, agentii economici etc.
Cartile verzi sunt documente ale Comisiei Europene care lanseaza o dezbatere asupra unui anumit subiect. Acestea prezinta idei si invita partile interesate sa contribuie cu opinii si informatii. Cartile verzi sunt urmate de cartile albe, care reprezinta un set de propuneri oficiale privind o anumita politica si care stau la baza initierii unor acte legislative.
 
Judetele Suceava si Vrancea, afectate din nou de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 11 August 2006
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului informeaza ca ploile torentiale cazute in noaptea de joi spre vineri au provocat inundatii in mai multe localitati din judetele Suceava si Vrancea.Cele mai afectate localitati sunt Arbore, Iaslovat, Marginea, Milisauti, Cimpulung, Granicesti, Satu Mare, Capu Cimpului si Sucevita din judetul Suceava. In judetul Vrancea au fost afectate localitatile Odobesti, Fitionesti si Bolotesti, unde aproape 300 de case au fost inundate, transmite Hotnews.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, pentru vineri, avertizari de scurta durata pentru judetele Suceava, Prahova, Buzau, Bacau si Vrancea.
Potrivit unui document al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Dambovita, Prahova, Brasov, Harghita, Buzau, Covasna, Vrancea, Bacau, Neamt, Suceava, Botosani si Iasi exista riscul unor viituri care pot genera inundatii importante.
Pentru aceste zone, hidrologii au dat avertizare cu cod portocaliu, ceea ce inseamna ca pe raurile din aceste judete pot fi depasite frecvent cotele de inundatie.
 
’’Zilele municipiului Brad’’ – la cea de-a V-a editiePDF Print E-mail
Brad, Romania/Romanian Global News
Accesari :118
Friday, 11 August 2006
Cea de-a cincea editie a ’’Zilelor municipiului Brad’’ se va desfasura in perioada 11-13 august.
Evenimentele vor incepe vineri, 11 august, la ora 17.00 la Casa de cultura, cu manifestarea „In luminile istoriei si ale poeziei”, care este un dublu eveniment editorial. Primul este prezentarea volumului „Antologie centenara de poezie 1906- 2006”, de Emil Giurgiuca, de catre dr. Tudor Giurguca si prof. Romulus Neag. Al doilea eveniment editorial este reprezentat de lansarea lucrarii „Personalitati bradene in lumina istoriei”- editia a II-a, revazuta si adaugita, de Romulus Neag, carte prezentata de dr. Mircea Vaida- Voevod, prof. Marioara Aslau si prof. Doina Jula. Prima zi a manifestarilor se va incheia in Piata Centrala a municipiului, unde va fi o seara de dans si un recital ale lui Nicu Paleru, informeaza Prompt Media.
Activitatile din ziua de sambata, 12 august, vor incepe tot la Casa de Celtura, de la ora 11.00, cu vernisajul expozitiei de grafica a artistului plastic Gheorghe Parcalaboiu, eveniment prezentat de dr. Sorin Costina. Apoi va urma un alt eveniment editorial, „O privire in trecutul mineritului aurifer in zona Brad”, care cuprinde, in prezentarea dr. Ioachim Lazar si dr. Vasile Ionas, volumele „Societatea MICA: 1920 - 1948” si „Istoria mineritului aurifer in Romania: 1918 - 1948”, ambele scrise de dr. Mircea Baron. In continuare se va desfasura spectacolul de muzica populara „Tezaur folcloric romanesc”, prezentat de Marioara Murarescu.
Din program nu va lipsi nici seara de dans. Programul ultimei zile, duminica, 13 august, va incepe la ora 12.00, cu cea de a doua editie a raliului automobilistic.
De la ora 18.30, in Parcul Tineretului, va fi organizat un spectacol muzical pentru tineret, in cadrul caruia vor evolua Datina, Galaxy Dance, Body & Soul, Mircea Rusu Band, Anda Adam, Andreea Elena Crepcia s.a, mentiopneaza sursa mai sus citata.
 
Ioan de Hunedoara comemorat la Castelul CorvinilorPDF Print E-mail
Hunedoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Friday, 11 August 2006
{mosimage}In aceasta dimineata au inceput la Castelul Corvinilor din Hunedoara manifestarile grupate sub genericul “In memoriam Ioan de Hunedoara – 550 de ani”.
Activitatile culturale de la castelul hunedorean se vor derula pe perioada a doua zile si vor cuprinde atat proiectii de filme, cat si vernisaje si concerte de muzica medievala. 
Personalitatea eroului bataliei de la Belgrad (1456) a fost evocata vineri dimineata, iar apoi a avut loc o slujba religioasa, in capela Castelului Corvinilor. In cursul dupa amiezii, incepand cu ora 16, cei care vor calca pragul Castelului vor putea urmari o expozitie filatelica, pregatita special pentru acest eveniment. De la ora 19.30, este programat un concert de muzica medievala. Manifestarile dedicate lui Ioan de Hunedoara vor continua sambata, 12 august, cu prezentarea unui film documentar despre viata lui Ioan de Hunedoara, dupa care, in curtea castelului, va avea loc un spectacol interactiv cu public, sustinut de "Ordinul Cavalerilor Medias" si “Ordinul Cavalerilor de Hunedoara”.
Evenimentul se va incheia seara cu un concert de muzica medievala. Castelul Corvinilor este atestat documentar din a doua jumatate a secolului al XIV – lea.
Ioan Corvin, sau Ioan de Hunedoara, a fost regent al regatului maghiar, voievod al Transilvaniei, duce al unor teritorii romanesti din Transilvania si ban al Severinului, temerar comandat de osti, cavaler al luptei antiotomane, care a repurtat victorii de mare rasunet european. Un cronicar al vremii scria despre el ca "s-a nascut pentru a se ilustra in mestesugul armelor si in conducerea bataliilor".
 
Ecologistii iau, in sfarsit, pozitie fata de proiectul Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 11 August 2006
Partidul Ecologist Roman condus de fostul social-democrat Petru Lificiu, cere autoritatilor competente oprirea proiectului Rosia Montana si neacordarea avizului de mediu.Lificiu avertizeaza in privinta pierderilor majore sociale, culturale, economice, de mediu si de imagine externa pe care le va avea Romania daca acest proiect va fi acceptat de autoritati, informeaza Prompt Media. Acesta atrage atentia ca proiectul nu este unul de dezvoltare durabila, asa cum a fost prezentat, ci unul de „distrugere durabila a patrimoniului natural si cultural national, avand ca scop obtinerea de beneficii materiale uriase pentru compania Rosia Montana Gold Corporation intr-un interval foarte scurt de timp”, fiind realizat pe principiul exploatarii si utilizarii excesive a resurselor zonei.
 
Romania si Republica Muntenegru au stabilit relatii diplomaticePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Friday, 11 August 2006
Romania si Republica Muntenegru au semnat recent, la Podgorita, comunicatul comun referitor la stabilirea relatiilor diplomatice.Documentul a fost semnat de catre consulul general al Romaniei la Podgorita, Mihail Florovici, si adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Republicii Muntenegru, Ljubomir Misurovic. Comunicatul reafirma disponibilitatea ambelor state de a dezvolta relatii de prietenie si cooperare si accentueaza angajamentul pentru consolidarea stabilitatii si prosperitatii in Europa de Sud-Est. Este subliniata si determinarea ambelor state de a sprijini statele din regiune in procesul de apropiere de structurile europene si euro-atlantice prin promovarea cooperarii regionale.
Decizia semnarii comunicatului comun survine recunoasterii de catre Romania, la 13 iunie 2006, a Republicii Muntenegru, ca stat independent si suveran si exprimarii intentiei de a stabili relatii diplomatice cu acest stat.
 
Concertul de pian „Jazz la Universitate” in Valenii de MuntePDF Print E-mail
Valenii de Munte, Romania/Romanian Global News
Accesari :108
Friday, 11 August 2006
Pianistul Harry Tavitian va sustine concertul ‘’Jazz la Universitate’’ la Valenii de Munte, marti, 15 august, de la ora 20.00, la Casa de Cultura din localitate.
Recitalul face parte din programul Universitatii Populare „Nicolae Iorga”. Tavitian se declara impotriva jazzului invatat in Facultatile de muzica.
Harry Tavitian: „Revin cu mare placere la Valenii de Munte. Iarna trecuta am avut un prim recital aici, pe care l-am numit „Lectia de jazz”. Caldura si deschiderea sufleteasca a publicului si seriozitatea organizatorilor m-au facut sa ma simt minunat. Invitatia de a participa la Universitatea Populara „Nicolae Iorga” este o deosebita onoare pentru mine, mai ales ca marele savant roman a fost extrem de apropiat de armeni”.
 „Harry Tavitian a reusit, printr-un recital extraordinar care a cuprins - dincolo de interpretarile senzationale - si un discurs complex despre istoria jazzului, ceea ce isi propusese: ca publicul sa nu plece cu niste simple informatii ci sa fie cucerit de ceea ce este „fenomenul” numit jazz”. (Ioana Ionescu, in cronica la „Lectia de jazz”, in Telegraful de Prahova).
Potrivit artistului, acest eveniment artistic se potriveste perfect cu insusi spiritul Universitatii Populare intemeiate de Iorga. Ziarul Ziua din 8 decembrie, 1937 scria: „In paginile ziarului nostru am mai vorbit despre Universitatea libera a d-lui profesor N. Iorga. Marele nostru istoric si carturar este un infocat adept al invatamantului liber, cu totul independent de rigorile regulamentului scolar. [...]
Cursurile acestei Universitati functioneaza pe timp de vara; pe langa cursurile zilnice in care se predau probleme din diferitele ramuri ale stiintei, se organizeaza si manifestatii artistice si culturale oferite de artisti de frunte ai scenei noastre”.
Atitudinea lui Tavitian despre modul cum se poate invata jazzul este cu totul asemanatoare: „Dupa anii ’50, jazz-ul a inceput sa intre in scoli, in universitati; eu consider ca nu a fost un lucru prea fericit. Jazz-ul, in cele mai valoroase forme ale sale, cu cei mai buni muzicieni ai sai, este jazz-ul care-si urmeaza structura originara: marii titani ai jazzului, de la Armstrong pana la Thelonious Monk au invatat unii de la altii, nu in scoli. Deci, nu cred ca muzicienii care au inceput sa fie produsi pe banda, iesiti de pe bancile universitatilor de jazz, vor lasa ceva in urma. Ei cred ca jazz-ul se poate invata la scoala. Ca o profesie... Este o utopie. Jazz-ul se simte, se desluseste si apoi devine creatie proprie sau nu mai devine nimic”.
 
A II-a editie a festivalului international “Muuuvi-international short film-festival”PDF Print E-mail
Lazarea, Romania/Romanian Global News
Accesari :91
Friday, 11 August 2006
Aflat la cea de-a II-a editie, festivalul “Muuuvi-international short film”, se va desfasura in perioada 11 – 13 august, in localitatea harghiteana Lazarea.La concursul din acest an vor fi prezentate 49 de scurtmetraje si filme de animatie ale unor artisti din 11 tari ale lumii, informeaza Amos News. Filmele vor putea fi urmarite la Centrul de Creatie de la Castelul Lazar din localitate. 
In afara concursului vor fi prezentate opt productii suedeze, Suedia fiind invitatul de onoare la aceasta editie a festivalului. In fiecare seara a festivalului vor concerta atat formatii din Romania cat si din Ungaria.
 
Una din cele mai importanta festivitati de la Constanta – Ziua MarineiPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :147
Friday, 11 August 2006
Una din cele mai importante festivitati de la malul marii, Ziua Marinei Romane este sarbatorita printr-o serie de manifestari si ceremonii desfasurate in perioada 10 – 15 august.Manifestarile prilejuite de Ziua Marinei au inceput joi, 10 august, printr-un concert sustinut de Fanfara Militara a Comandamentului, la cazinoul din Statiunea Mamaia. In zilele urmatoare se vor desfasura ceremonii de depunere a coroanelor de flori, spectacole omagiale, vernisaje expozitionale, exercitii demonstrative jocuri marinaresti, defilari de ambarcatiuni, concerte etc. In ultima seara,  15 august, va avea loc retragerea cu torte pe itinerariul Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu, urmata de focuri de artificii. Guvernul a alocat suma de 70.000 lei noi pentru organizarea si sarbatorirea Zilei Marinei Romane. Banii se aloca bugetului propriu al judetul Constanta, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2006.
 
Uriah Heep in concert la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Friday, 11 August 2006
Aflati pentru a treia oara in Romania, dupa concertele sustinute in 1992 si 2002, britanicii de la Uriah Heep vin de data aceasta in concert la Arad, in cadrul sarbatorii anuale a orasului, ’’Zilele Aradului”.Una dintre cele mai populare trupe ale anilor 70, Uriah Heep si-a cucerit publicul prin stilul lor progressive heavy metal, cu accente dramatico-melancolice. Format la sfarsitul anilor `60 la Londra de vocalistul David Byron si chitaristul Mick Box, grupul a cunoscut una dintre cele mai zbuciumate evolutii din istoria muzicii rock, prin el perindandu-se nu mai putin de 30 de membri.
Dupa concertul din Romania, Uriah Heep vor mai sustine cateva show-uri in Europa, dupa care ii asteapta turnee in Peru, Bolivia si Brazilia. Fanii de pretutindeni ii asteapta, pentru a putea asculta din nou piese celebre precum "Easy Livin’", "July Morning", "Look at Yourself" si nu in ultimul rand, "Gipsy Queen", informeaza Dor de duca.
Deschidere concertului va canta formatia de rock romanesca „Raza”.
 
Gestionarea dosarului transnistrean pana in prezentPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :383
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Debutand in 1990, pe fundalul destramarii URSS, printr-o criza manifestata in plan etnic, dar care avea o puternica amprenta politico-ideologica, conflictul din Transnistria a capatat mai intai, in 1991-1992, caracterul unui conflict armat, dupa care, timp de 14 ani, cel de “conflict inghetat”.

Pana in prezent, medierea conflictului de catre OSCE a reprezentat un bilant mai degraba dezamagitor. Angajamentele internationale asumate de Federatia Rusa cu ocazia summit-ului OSCE de la Istanbul (decembrie 1999), reiterate la cel de la Porto (decembrie 2002), de retragere a efectivelor si a arsenalului Armatei a 14-a din Transnistria, nu au fost indeplinite decat partial. Exista un obiectiv fundamental al politicii rusesti in Transnistria: pastrarea controlului asupra celui mai inaintat avanpost geopolitic vestic al Kremlinului, la granita comuna a Aliantei Nord-Atlantice si Uniunii Europene - dupa preconizata aderare la UE a Romaniei, la 1 ianuarie 2007. Strategia Rusiei este departe de a fi una noua. La inceputul anilor ’90, vazand in statele CSI simpli sateliti, iar spatiul euro-asiatic ocupat de acestea, o zona de responsabilitate exclusiva, Kremlinul a elaborat conceptul de “strainatate apropiata”. Actualmente, comunitatea internationala s-a dumerit ca federalizarea este o falsa solutie, indiferent de continutul concret al diverselor variante sub care a fost ea prezentata succesiv - planul OSCE (iulie 2002), rusesc (Memorandumul Kozak, noiembrie 2003), etc.

Solutionarea conflictului. Quo vadis?
Dupa o lunga perioada de stagnare, problema transnistreana a capatat o turnura noua incepand cu 2003, pe fundalul extinderii NATO (noiembrie 2002) si a iminentei extinderii UE (mai 2004) catre Est. Mai intai, in februarie 2003, SUA si UE au dat publicitatii o Declaratie comuna ce introducea embargoul asupra circulatiei liderilor separatisti transnistreni pe teritoriul lor. Ulterior, in martie 2003, prin intermediul initiativei Europa extinsa - noua vecinatate (Wider Europe - New Neighbourhood), UE circumscria zona asupra careia se cerea extinsa influenta sa, inclusiv in domeniul prevenirii si gestionarii crizelor. Mai apoi, in mai 2004, a urmat publicarea Documentului de Strategie a noii Politici Europene de Vecinatate (PEV). In Planul de actiune UE-Republica Moldova, ce guverneaza relatiile dintre Bruxelles si Chisinau pe termen scurt, pana in 2008, dosarului transnistrean ii este rezervata o atentie speciala. In conditiile opozitiei previzibile a Rusiei fata de un scenariu exclusiv vestic de solutionare a conflictului transnistrean si a semnalelor Bruxellesului, ce nu incurajeaza o implicare directa a Romaniei in medierea conflictului, chiar rezolvarii sale ar putea sa o constituie aditionarea la actualul format al negocierilor a triunghiului strategic UE-NATO-SUA. In acest moment, UE si SUA au doar statutul de observatori, postura care nu poate fi satisfacatoare tinand seama de vecinatatea imediata a noii frontiere euro-atlantice cu zona de conflict “inghetat”. Pentru ca o astfel de solutie dezirabila sa fie si viabila, exista insa o serie de preconditii: afirmarea vointei politice a UE, NATO si SUA de a se implica hotarator in regiune, fara a leza sensibilitatile Rusiei; rezolvarea incongruentelor conceptuale, ce tradeaza diferente de viziune intre UE si NATO, in abordarea problemelor de securitate din bazinul Marii Negre; constientizarea de catre UE si NATO a faptului ca o cooperare in zona este fezabila.
 
Planul Voronin ?
Marti, presedintele Vladimir Voronin a prezentat un plan de normalizare a relatiilor moldo-ruse Kremlinului. Denumit plan de normalizare a relatiilor ruso-moldovenesti, care sunt considerate a fi intr-o stare de amorteala dupa ce Moldova a refuzat planul rusesc de reglementare a situatiei din Transnistria, planul presedintelui Voronin, propus lui Putin, este in esenta un nou plan de reglementare a starii de fapt. Conform acestuia, Chisinaul propune Moscovei sa-si retraga din Transnistria trupele de mentinere a pacii si intregul efectiv militar, angajandu-se sa dea in mod public o inalta apreciere eforturilor Moscovei de mentinere a pacii in zona. Rusiei i se propune retragerea totala din zona, deci respectarea de facto a obligatiei pe care Rusia si-a asumat-o la summitul OSCE din 1999 si pe care un a aplicat-o nici pana acum. Se accentueaza asupra retragerii trupelor de mentinere a pacii, astfel Rusia ar evita inlocuirea trupelor sale cu trupe NATO. Transnistria ar obtine o larga autonomie in cadrul Republicii Moldova. Chisinaul ar garanta Tiraspolului maxima independenta in limitele practicii internationale privind entitatile autonome.  In schimbul acordului Moscovei pentru acest plan, Chisinaul este gata sa fixeze intr-o formula juridica statutul de neutralitate al viitoarei Moldove, reunificate cu Transnistria (acest statut este prevazut si acum in Constitutia Republicii Moldova). Cu alte cuvinte, Chisinaul isi reinnoieste angajamentul de a nu adera la NATO, ceea ce ar trebui sa linisteasca “ingrijorarile” Moscovei legate de posibile amplasari de baze sau trupe NATO in regiune.  De asemenea, conform planului Voronin, Chisinaul se ofera sa ofere un statut mai solid limbii ruse in Republica Moldova, sa se preocupe de drepturile cetatenilor rusi de pe ambele maluri ale Nistrului.  Si nu in ultimul rand, Chisinaul va recunoaste dreptul de proprietate ruseasca asupra activelor dobandite de Rusia inclusiv in Transnistra (zona in care capitalul rusesc privat si de stat a investit masiv in conditii pe care autoritatile de la Chisinau le-au declarat ne-legale) si va acorda capitalului rusesc statut de maxima favorizare pe teritoriul Republicii Moldova. Principalul scop al planului este, nu numai, justificarea refuzului sefului statului de a semna, la 25 noiembrie 2003, Memorandumul Kozak privind solutionarea conflictului transnistrean, dupa ce il parafase. Nu este o scuza. Tezele de baza ale textului par sa fie diferite de cele cum ca RM ar fi  intrat in zona de interese a Occidentului dupa extinderea NATO, care in frunte cu SUA si-au inceput fortificarea prezentei militar-strategice in Europa de Sud-Est. De fapt, proiectul de normalizare a relatiilor dintre Moscova si Chisinau vrea sa ne sugereze ca Occidentul si Rusia mai sunt in competitie geostrategica in regiune, iar Rusia nu a pierdut parghiile de influenta politica in RM. Exemplu elocvent, il constituie “razboiul gazelor” sau cel al “vinului”. Lansand planul, Presedintele Voronin propune gasirea unui “compromis multilateral” intr-un sir de probleme principiale. Identificarea unui “compromis” este oportuna daca partile vizate sunt angajate intr-o disputa sau competitie de realizare a unor interese antagoniste. Semnarea unui astfel de document ar insemna recunoasterea existentei acestor interese antagoniste si asumarea angajamentului de a nu le mai urmari pe teritoriul RM. Am scris acum un numar in urma, in GN, ca avem nevoie de un altfel de Pact de Stabilitate, revazut, fara deficiente. Ceea ce i se propune Kremlinului este mai mult decat decent, iar populatiei de etnie rusa (4 %) niste privilegii speciale. Acest plan confirma ca Rusia a reusit sa-si mentina prezenta militara pe teritoriul R. Moldova, “separatismul teritorial si tentativele de impunere a unor modele de federalizare de factura imperiala continua sa serveasca drept parghii de presiune politico-militara asupra Chisinaului.
(Un material realizat de Octavian Sergentu pentru Romanian Global News)

 
Codul Audiovizualului prejudiciaza libertatea presei in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Patru organizatii reprezentative din domeniul mass media din Basarabia au difuzat miercuri, 9 august, o declaratie in care se arata ingrijorati de ultimele modificari la legislatia ce tine de presa, operate de Parlamentul basarabean. Potrivit Agentiei Monitor Media, semnatarii declaratiei – Asociatia Presei Independente, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei si Centrul Independent de Jurnalism – considera ca modul formal si graba in care comisia parlamentara de specialitate a organizat dezbaterile proiectului redactat al Codului Audiovizualului (CA), cu doar o zi inainte de examinarea acestuia in plen, fara ca ONG de mass-media sa poata face cunostinta cu textul propus spre adoptare, demonstreaza ca Parlamentul mimeaza cooperarea cu societatea civila.
Semnatarii declaratiei mentioneaza ca majoritatea parlamentara nu a tinut cont de recomandarile societatii civile in ce priveste audiovizualul public local, votand, de fapt, pentru transformarea posturilor municipale „Antena C” si „Euro TV” in subdiviziuni teritoriale ale Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM). In opinia organizatilor nominalizate, acest fapt va duce la limitarea diversitatii peisajului mediatic  si la disparitia unor surse de informare alternativa a cetatenilor. Pluralismul si libertatea presei au fost prejudiciate prin aceasta decizie a Legislativului, mai considera semnatarii. 
De asemnea, cele patru organizatii de media isi exprima dezacordul si vizavi de felul in care a fost modificat articolul 16 al Codului Civil, care reglementeaza pedepsele pentru defaimare, noteaza sursa citata. Deputatii nu au fixat un cuantum maxim al despagubirilor, ci doar au stabilit criteriile in baza carora instantele vor determina marimea amenzilor pentru presa. Criteriile sunt generale si echivoce, lasand loc pentru interpretari, posibile abuzuri si exercitarii de presiuni asupra mass-media, considera semnatarii declaratiei. In finalul declaratiei, organizatiile fac apel catre Parlamentul Basarabiei sa dea dovada de atitudine sincera in relatiile cu societatea civila si sa asigure un cadru legislativ care ar stimula dezvoltarea presei independente, in conformitate cu standardele europene si internationale in domeniu.
CA a fost adoptat de Parlament la 27 iulie curent si promulgat de presedintele Vladimir Voronin la 4 august. Articolul 16 al Codului Civil a fost modificat prin votul deputatilor la 28 iulie. 
 
Romanii din Ucraina, la guvernare?!PDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 11 August 2006
{mosimage}In toata tevatura din Ucraina doar romanii din aceasta tara par idealisti si cu multe sperante.Anterior, in urma modificarii legii electorale de catre Guvernul portocaliilor, s-a interzis constituirea de partide politice pe criterii etnice si folosirea listelor proprii de candidati! Asa ca romanii din Ucraina (a treia populatie ca pondere dupa ucraineni si rusi) au fost nevoiti sa negocieze cu partidele politice, daca vroiau sa fie reprezentanti in structurile de conducere ale Ucrainei. Desi la momentul respectiv Uniunea Inter-regionala “Comunitatea Romanilor din Ucraina”, din care fac parte 14 organizatii neguvernamentale romanesti, condusa de dr. Ion Popescu a cerut modificarea legii, situatia a ramas neschimbata. Astfel ca s-au inceput negocierile. Popescu a declarat ca uniunea pe care o conduce este singura care a negociat cu toate partidele, insa niciunul nu a acceptat in totalitate cererile romanilor. In final, “Comunitatea Romanilor din Ucraina” a optat pentru partidul lui Ianukovici(foto), Partidul Regiunilor. Si, in urma alegerilor, romanii au obtinut din nou un reprezentant in Rada Suprema de la Kiev! Dupa o absenta de patru ani, Ion Popescu s-a reintors pentru a treia oara in Parlament. Mai mult, si alti candidati ai romanilor au obtinut locuri in diferite Consilii Regionale, pe aceleasi liste ale Partidului Regiunilor. Nu toate organizatiile romanesti din Ucraina ar putea beneficia de numirea noului premier. Reprezentantii romanilor nu au negociat unitar, inainte de campania electorala. Asta desi presedintele Traian Basescu le-a recomandat la inceputul anului sa se organizeze intr-un singur organism. Insa multe dintre cele 22 de organizatii s-au inscris pe listele altor partide. Iar acum, nu prea gasesc sustinere in rezolvarea problemelor cu care se confrunta romanii din Ucraina. Desi, cel putin la nivel declarativ, solicitarile “Comunitatii Romanesti din Ucraina” sunt sprijinite de Partidul Regiunilor, pana acum colaborarea nu prea a avut efecte concrete.
(Un material realizat de Octavian Sergentu pentru Romanian Global News)
 
Matrioska KGB si "Vanatoarea de vrajitoare"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Ca urmare a aparitiei in presa a demersului "Voci curate in Universitate", am primit diverse semnale - telefoane, e-mailuri etc. Multe incurajatoare, altele dimpotriva. Cele mai interesante insa au fost cele care invoca spectrul declansarii unei nefaste "vanatori de vrajitoare".Expresia aduce imediat in minte persecutii inchizitoriale, arderi pe rug a inocentilor etc.
As vrea sa clarific lucrurile pentru cei ce pun la indoiala demersul nostru, sau il vad ca pe o tradare a breslei universitare. Inainte de toate CNSAS-ul nu este Inchizitia. Nimeni nu vrea sa faca rau nici unei persoane sau profesii. Nimeni nu va fi ars pe rug.
In Romania, acest termen a fost lansat pe vremea primei guvernari Iliescu, functionand ca un blocaj, institutional si simbolic, a oricarei incercari de limpezire a spatiului public.
Ca fost lider de organizatie studenteasca - Liga Studentilor - m-am simtit dator sa fiu alaturi de studentii de azi, care cer ce am cerut si noi in Piata Universitatii. Niciodata studentii nu au cerut capul cuiva, ei fiind de fapt cei vanati, arestati, batuti, torturati in timpul acestei prime guvernari postdecembriste. Iata ca si Ion Ilici Iliescu, primul presedinte post '89, este acum chemat la judecata. Nimeni nu-l arde pe rug.
La sfarsitul lunii iulie, in fata absolventilor Academiei de Politie, seful statului, Traian Basescu, a semnalat ca in institutiile Romaniei, "functioneaza clanuri si ca un sistem ticalosit, structuri ticalosite" continua sa actioneze zi de zi sufocand viata romanilor. Presedintele stia desigur mai mult decat putea spune unor tineri absolventi de facultate, fie ea si de politie. Structurile - sistemul - aparatul, reteaua sunt constituite din membrii de varf ai Partidului si Securitatii, cei care si-au insusit privilegii si favoruri ca slujitori ai sistemului comunist. Fantoma care bantuie astazi prin Romania este cea a nomenklaturii Partidului Comunist si a mainii sale inarmate: Securitatea.
Daca sistemul comunist a fost unul ticalosit, criminal pe alocuri, de ce nomenklatura acestui sistem ar mai trebui tolerata? Universitatile nu sunt separate de societatea in care traim. Problemele societatii sunt si cele ale spatiului academic. Mass-media nu a obosit sa semnaleze, ani de-a randul, adevarul rostit public, de abia acum, de catre cel mai inalt functionar al Statului - el insusi fost comunist. In mediul de afaceri, in servicii, in politica reteaua a functionat conspirativ. Oameni cu nume de cod, impreuna cu ofiterii lor de legatura, cu fosti nomenklaturisti si activisti au facut ca "privatizarea", "tranzitia" sa devina nume odioase.
Anul acesta o forta externa - euroatlantica - a aplicat o presiune enorma pentru a demantela acest aparat. Dosarele in care era conspirata reteaua au inceput sa iasa la lumina pentru prima oara. Procesul deconspirarii arhivelor Securitatii si ale Partidului va genera schimbari hotaratoare in viata si viitorul romanilor.
Celebrul disident rus Vladimir Bukovski, alaturi de care am fost recent, cu ocazia infiintarii Centrului Rezistentei Anticomuniste la Brasov, mi-a marturisit convingerea sa ca acest pas, daca va fi realizat cu fermitate, va aduce societatii romanesti un beneficiu covarsitor. Convingerea sa pleaca dintr-o experienta unica. Bukovski este detinatorul unor arhive imense ale PCUS al URSS care privesc inclusiv Romania. Scoaterea la iveala a dosarelor Securitatii si Partidului, spunea Bukovski, va dezvalui un secret cumplit cu adevarat, care intereseaza intreaga Europa de Est: reteaua KGB camuflata in interiorul Securitatii. Matrioska.
Breasla din care fac parte acum, cea universitara, are nevoie, ca si intreaga societate, de limpezire si de adevar. Fara tinuta morala nu se poate pretinde autoritate si respect de la studenti si de la colegi. Sunt convins ca "Voci curate pentru Universitate" realizata in parteneriat cu Civic Media va aduce beneficii mediului universitar, legitimand marea masa a profesorilor, oameni onesti, asupra carora nu merita sa planeze nici o umbra de indoiala. In pragul intrarii in UE sistemul de invatamant romanesc are nevoie si de o reintemeiere de ordin moral. Efortul de limpezire a universitatilor va genera incredere si respect, de care au nevoie atat profesorii, cat si studentii.
Aceasta este o campanie pentru Universitate si pentru Romania.
Calin Cotoi este presedinte ProComunitate lector la Universitatea din Bucuresti, cercetator in Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti, fondator al Centrului Rezistentei Anticomuniste.
(Calin Cotoi, Ziua)
 
Decretul de intrare in Italia a 30.000 de extra-UE publicat in Gazeta OficialaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :192
Friday, 11 August 2006
Anuntat din timp, decretul care permite intrarea in Italia a inca 30.000 de cetateni extra-comunitari, pentru munca sezoniera, a fost publicat in Gazeta Oficiala joi, 10 august.Cotele alocate de acest decret se adauga celor alocate, initial, in luna februarie de decretul Flussi 2006, care stabileste numarul de intrari in Italia pentru muncitorii extracomunitari pe anul 2006. 
Pentru prezentarea cererilor raman valabile conditiile Decretului Flussi 2006. Astfel, cererile vor putea fi depuse la oficiile postale abilitate, utilizand modulele „C-Stag” disponibile gratuit in cadrul acelorasi oficii.
Asociatiile din domeniu, interesate de activitatile sezoniere – care conform art.38 al decretului pot prezenta cereri in contul asociatilor lor – pot transmite cererile cumulativ prin internet.
 
Miss Diaspora este o romanca din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :184
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Andreea(foto), o romanca invarsta de 18 ani din Italia este cea care a castigat editia de anul acesta a concursului Miss Diaspora, desfasurata in cadrul Festivalului Callatis.Concursul Miss Diaspora, desfasurat miercuri, in prima seara a Festivalului Callatis, a fost castigat de Andreea Elena Ambrosa, reprezentanta comunitatii romanesti din Italia. Invingatoarea are 18 ani, ii citeste pe Eminescu, Dan Brown si Dante si vrea sa devina jurnalista.
In finala de miercuri seara, 21 dintre cele mai frumoase tinere romance, plecate din tara sau chiar nascute in strainatate, si-au disputat titlul Miss Diaspora 2006. Tinerele provin din randul diasporei romane din Australia, Italia, Belgia, Canada, Germania, Spania, Austria, Serbia, SUA, Suedia, Franta, Australia, Luxemburg si Marea Britanie.
Din juriu au facut parte, printre altii, Corina Chiriac, Lavinia Sandru, Bodo si Geo Saizescu. La fel ca si in anii precedenti, fetele au trecut prin mai multe probe: au cantat, au dansat (de la tango si flamenco la dansuri populare romanesti) si au raspuns unui test de cultura generala.
Locul al doilea a fost obtinut de Diana Roxana Man (Spania), iar pe pozitia a treia s-a situat Mihaela Coman (Canada). In urma televotingului, Premiul de popularitate a fost castigat de Andreea Paslaru, reprezentanta comunitatii romanesti din Serbia.
 
Conferinta preoteasca romana la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 11 August 2006

Parohia ortodoxa romana din Budapesta si Autoguvernarea Romaneasca din sectorul VII a organizat joi, 3 august, conferinta preotilor romani din Ungaria, sub presedintia Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria. 

 

 

 

Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, intalnirea din capela romaneasca a avut drept scop dezbaterea posibilitatilor de alegere, la toamna, a unor reprezentanti in autoguvernarile romanesti, care sa sprijine biserica stramoseasca. Pentru aceasta, conferinta preoteasca „cheama toata suflarea romaneasca din Ungaria sa-si exercite dreptul constitutional de vot si ii indeamna pe toti apartinatorii natiunii greco-orientale romane din Ungaria sa-si aleaga reprezentantii din randurile celor care beneficiaza de binecuvantarea Bisericii”. Preotul paroh Marius Maghiaru, care este si presedintele Autoguvernarii Romanesti din sectorul VII, le-a impartasit colegilor lui metodele prin care o autoguvernare poate sprijini viata cultural-religioasa. In incheierea intalnirii, fiecare preot a primit cate un dosar cuprinzand cele mai importante informatii si documente referitoare la alegerile din toamna acestui an.
La conferinta preotilor ortodocsi romani din Ungaria au fost invitati sa participe si reprezentantii Asociatiei Doamnelor Ortodoxe Romane si Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Romani din Budapesta.
 
Vernisaj in aer liber – Piatra de citire la UngheniPDF Print E-mail
Ungheni, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :148
Friday, 11 August 2006
In perioada 26 iulie – 20 august, la Ungheni se desfasoara un simpozion de sculptura, la care participa 9 artisti plastici, inclusiv din Romania – Tudor Cataraga, Ion Grecu, Dumitru Verdianu, Ion Zderciuc, Valentin Vartosu, Nicolae Popa (Bucuresti), Parascovia Donoi, Ruslan Tihonciuc si Mihai Damian.Fiecare sculptor care participa in cadrul acestei tabere are propriile lui teme si proiecte, selectate si aprobate de catre autoritatile locale din Ungheni. Simpozionul se va incheia la 20 august, de Ziua orasului Ungheni, lucrarile vor fi afisate insa, la 17 august. Potrivit lui Tudor Cataraga, temele abordate de catre participanti sunt foarte diferite, lucrarea sa poarta genericul “Dispersarea timpului”, cea a lui Valentin Vartosu – “Ploaia”, a lui Ion Zderciuc – “Zbor”, a lui Mihai Damian – “De-a ascunselea”, a lui Ion Grecu – “Cheie de bolta” etc. Dumitru Verdianu executa o lucrare pe care a realizat-o anterior la Sankt Petersburg, pe care a procurat-o muzeul de acolo, “Stramosii” – o lucrare deosebit de frumoasa, din marmura, iar executarea ei la Ungheni este o incercare de a aduce aceasta lucrare acasa, in Basarabia.
Majoritatea lucrarilor vor fi realizate in piatra, doar cea a lui Valentin Vartosu, “Ploaia”, va fi montata din niste tevi de inox si, in cruce, va fi intersectata de o bara, de o bucata de lemn din stejar – adica o constructie din piatra, lemn si metal. In pofida unor probleme care au aparut pe parcurs, sculptorii spera sa reuseasca realizarea in termen a lucrarilor, muncind cu ravna si cu straduinta. Totodata, Cataraga si-a exprimat regretul privind functionarea doar sporadica a unor tabere de sculptura in Republica Moldova. “Niciodata nu o sa ne ajunga bani, dar anii trec si aceste lucrari ar castiga in valoare. Ar fi fost cazul sa dea Chisinaul unda verde acestor tabere, care ar infrumuseta parcurile, acolo unde merg batranu, copiii, indragostitii, fie ca e vorba de lucrari in lemn, piatra sau marmura”, a spus Cataraga. Potrivit lui, pentru organizarea unui simpozion de sculptura in China, la care Cataraga a participat in 2001, unde au venit 102 sculptori din 72 de tari, Brazilia, Japonia, Republica Moldova, Georgia, India, chiar si din Irak), au fost investite peste 5 ‘‘ USD. “Noi nu ne permitem sa organizam o tabara. Au fost unele incercari de a organiza tabere de sculptura, dar nu s-a reusit, la noi autoritatile locale nu sprijina aceste initiative”, a spus Cataraga.
Recent, sculptorul Dumitru Verdianu a participat la o tabara de creatie din Tulcea, Romania, sponsorizata de regiunea Olandei, unde s-a lucrat cu stuf, au fost realizate lucrari foarte originale din lemn, metal si stuf. Ideea organizarii la Cahul, acum cativa ani, a unei tabere similare, la care sa se lucreze cu stuf, metal sau pentru confectionarea obiectelor de mestesugarit, a esuat. Cataraga a mentionat ca unii consilieri de la primaria capitalei au avut initiativa ca prin Asociatia “Buciumul” sa organizeze o tabara  in Chisinau, dar nu se stie daca acest lucru va fi realizat in anul curent. Potrivit lui, si autoritatile locale din Nisporeni ar dori sa organizeze tabere de sculptura, pentru amenajarea orasului. “Au loc discutii, dar hotararile apar cu intarziere, poate asa-s functionarii nostri”, a precizat Cataraga.
In anul trecut, Cataraga a participat la un simpozion de sculptura organizat la Brasov, impreuna cu Dumitru Verdianu, Mircea Lacatus (Austria), un sculptor din Japonia, Nicolae Ovidiu Popa (Bucuresti, Romania) etc. Lucrarea lui Tudor Cataraga, omagiu parintilor sai plecati in lumea celor drepti, “Sens”, se afla si astazi in preajma castelului Bran. “A fost cioplita din conglomerat, adica din masa vulcanica, de vreo 3 ‘‘ de ani, care a adunat tot spectrul, tot mozaicul de pietre dupa dansa. S-a lucrat foarte greu, dar am reusit”, ne-a spus Tudor Cataraga.
Cu prilejul jubileului de 50 de ani, Tudor Cataraga va avea o expozitie personala, in luna septembrie, la Muzeul National de Arta, iar cu aceeasi ocazie Biblioteca Nationala va organiza o expozitie-eveniment.
Tudor Cataraga s-a nascut la 4 august 1956 in Seliste, Nisporeni, si a absolvit Academia de Arte din Sanct Petersburg, facultatea Sculptura. A participat la expozitii colective din Republica Moldova, Romania, Sanct Petersburg, Federatia Rusa, Germania, Ungaria si Franta. De asemenea, a participat la numeroase ateliere, tabere si simpozioane – la Simpozionul international de sculptura din Changchun, China (2001), simpozionul de sculptura mica in bronz, Chisinau (1998, 1999), la tabere de sculptura din Alba-Iulia si Bacau (Romania) etc. In 1998 i-a fost conferit Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, in 2000 – Medalia “Mihai Eminescu” (Romania), in 2001 – Ordinul “Steaua Romaniei” in grad de Comandor. Mentionam doar cateva din lucrarile lui Tudor Cataraga – Arheologie, 1990, realizat in bronz si piatra, Levitatie, 1995, bronz si lemn, Arbore, 1997, bronz, Compozitia “Maternitate”, 1997, bronz si granit, Hyperion, 1999, bronz si granit, Semn, realizat in bronz, George Bacovia, 2002, gips patinat. Reputatul critic roman Constantin Ciopraga mentiona ca “Tudor Cataraga este un artist complex. Il vedem uneori lucrand in modul celor de la 1900, alteori, fiind aproape un suprarealist, un abstractionist, in modul celor de acum 60-70 de ani. El face si pictura, in sculptura se vede o oscilatie continua intre forme arhetipale, stravechi si forme mai mult ori mai putin moderne…”.
(Un material realizat de Octavian Sergentu pentru Romanian Global News)
 
Asa-zisa banca transnistreana a scos o noua monedaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :134
Friday, 11 August 2006

Asa-zisa banca transnistreana de la Tiraspol a pus in circulatie o noua moneda de argint cu valoarea nominala de o suta de ruble.

 

 

Noua moneda face parte din seria „Pridnestrovie – krai kazacii” („Transnistria – tinut cazacesc”) si a fost batuta intr-un tiraj de 500 de exemplare, informeaza Agentia DECA-press. Pe aversul monedei este incrustata imaginea atamanului armatei cazacesti de la Marea Neagra, Yakov Kuharenko, participant al razboiului ruso-turc din 1828-1829 si autor al mai multor studii despre structurile militare cazacesti.
Moneda este confectionata din argint, proba 925, si poate fi utilizata ca mijloc de plata si in scop numismatic. De asemenea, fiecare moneda este insotita de un certificat de identificare.
 
Mitropolia Basarabiei a organizat tabere pentru copiii proveniti din familiile defavorizatePDF Print E-mail
Ulmu, Ghiliceni, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Aproximativ 260 de copii din familii defavorizate din satele Ulmu si Ghiliceni au avut posibilitatea sa se odihneasca in cadrul taberelor de vara organizate in cele doua localitati de catre Misiunea Sociala „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.Taberele s-au desfasurat in perioada 25 iulie – 10 august si au beneficiat de asistenta a 6 voluntari din Italia si 24 de voluntari din Basarabia care au organizat pentru copii jocuri, competitii sportive, scenete si alte actiuni distractive.
Directorul Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, Igor Belei, a declarat ca scopul celor doua tabere a fost de a organiza, cel putin pentru cateva zile, odihna copiilor parintii carora nu au posibilitatea sa-i trimita in vacanta in tabere de odihna, la mare sau oriunde in alta parte. „In plus, ne-am propus sa stimulam si activitatea voluntarilor din parophiile Mitropoliei Basarabiei care au lucrat absolut dezinteresat in cadrul acestor tabere, alaturi de voluntari din Italia care ne-au oferit ajutorul”, a spus domnul Belei, informeaza serviciul de presa al Mitropoliei Basarabiei.
Misiunea Sociala „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizeaza pentru a doua oara asemenea tabere. Prima data ele s-au desfaurat in 2005, in satul Ulmu si in orasul Orhei.
 
Starea de alerta de la Londra nu afecteaza zborurile din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 11 August 2006
“Toate cursele planificate decoleaza si aterizeaza fara intarziere din Chisinau”, a declarat pentru Stirea de Garda Alexandru Marasanov, seful Sectiei Securitate a Aeroportului International din Chisinau.El a precizat ca starea de maxima alerta, instituita la aeropoartele londoneze in urma pericolelor teroriste, depistate, pe 10 august, de politia din Marea Britanie, nu au afectat orarul zborurilor din Aeroportul International Chisinau. Marasanov a mai subliniat ca, la acest Aeroport, sunt instituite mai multe reguli de securitate care, insa, nu pot fi facute publice.
Amintim ca joi, 10 august, politia londoneza a descoperit un scenariu terorist de mare amploare care presupunea prabusirea, in Oceanul Atlantic, a circa 20 de avioane de pasageri, avand drept punct final mai multe localitati americane. Teroristii erau pregatiti sa urce la bortul navelor- tinta, avand cu ei, in bagaje, substante explozive in forma lichida.
Serciviile de Securitate din Marea Britanie au decis ca, pentru a evita eventualele pericole teroriste, sa instituie un regim special de acces al pasagerilor in navele de zbor. Din ziua de 10 august, pasagerii nu vor mai intra in avioane cu bagaje de drum, iar orice fel de substante lichide nu vor mai fi acceptate, indiferent de continutul acestora.
 
“Invita Maria Biesu” la a XV-a editiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :116
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Maria Biesu(foto), primadona Operei Nationale din Basarabia, si-a sarbatorit ziua de nastere la sfarsitul saptamanii trecute, pe 3 august, si a fost felicitata de presedintele Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev si primarul interimar al Chisinaului, Vasile Ursu.De asemenea, prietenii si admiratorii Mariei Biesu, intre care tenorul Mihail Munteanu, presedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, compozitor si oameni de cultura din Republica Moldova au venit la Uniunea Muzicienilor, pentru a-i ura multa sanatate si realizari frumoase in continuare.
Artista a poporului, laureata a premiilor de stat, Mariei Biesu i-au fost conferite titlurile de Cavaler al “Ordinului Republicii”, “Doctor Honoris Causa”, precum si Ordinul National “Steaua Romaniei”. Maria Biesu s-a nascut la 3 august 1935 in satul Volontirovca, raionul Stefan Voda.
Solicitata de FLUX, Maria Biesu a declarat ca in acest an, Festivalul international de opera si balet “Invita Maria Biesu”, ajuns la cea de-a 15-a editie, va avea loc in perioada 8-15 septembrie. Pana atunci, insa, in luna august, Maria Biesu ne-a marturisit ca va pleca pentru vreo 10 zile la mare, sa se odihneasca.
La festival, care va fi organizat de catre Uniunea Muzicienilor si Ministerul Culturii, vor veni cantareti si prieteni ai Mariei Biesu – din Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Romania, dar si din Moscova, Sankt Petetsburg (Federatia Rusa), Kiev (Ucraina) etc. “Vor veni oaspeti din tari mai apropiate, pentru cei care sunt mai de departe nu putem plati drumul, este foarte scump”, a precizat Maria Biesu. La festival vor participa si reprezentanti ai Chisinaului – Mihai Munteanu, Valeriu Cojocaru etc. “Nu prea avem noutati, va fi o editie frumoasa ca si celelalte. Nu avem bani sa facem o premiera”, a spus piramida Operei Nationale, precizand ca onorariile oferite cantaretilor sunt foarte mici, iar cei care vin la festival o fac din dragoste si din prietenie.
La anul insa, acest destival nu va avea loc, pentru ca la 16 septembrie 2007, pentru prima data in Republica Moldova, la initiativa Mariei Biesu si a Uniunii Muzicienilor, la Chisinau va fi organizat concursul international “Madame Batterfly”, care s-a desfasurat anterior in Japonia, Italia, Germania, Miami (SUA), Barcelona (Spania). La concurs urmeaza sa participe peste 100 de cantareti din diferite tari. In anul 2007 se vor implini 40 de ani de cand Maria Biesu a obtinut Premiul I si Cupa de Aur, pentru cea mai buna interpretare a rolului “Madame Butterfly”, la Concursul International de canto “Miura Tamaki” Tokio (1967).
Maria Biesu este presedinte al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova din 1987 si vicepresedinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor, din Moscova, din 1992.
(Un material realizat de Octavian Sergentu pentru Romanian Global News)
 
Radio Dor de tara cauta colaboratori in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :143
Friday, 11 August 2006
Romanii din UK care vor sa se alature echipei Radio Dor de Tara si sa lucreze in sprijinul si pentru romanii de pretutindeni au acum sansa sa o faca.Radio Dor de Tara cauta un DJ din Marea Britanie, care sa se alature echipei sale de voluntari. Postul poate fi ascultat on-line la adresa www.dordetara.ro, adresa la care de altfel sunt disponibile si mai multe detalii despre postul de radio.
 
Un week-end cu Matei Visniec la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Incepand de duminica, 6 august, spectacolul cu piesa "Cum sa explici istoria comunismului pacientilor bolnavi mental", de Matei Visniec(foto), face sali pline la Londra.
Spectacolul va putea fi vazut si la acest sfarsit de saptamana, in fiecare zi de vineri, 11 august, pana duminica, 13 august, la Zoo Southside Theatre, din Edinburgh. Piesa are la baza un scenariu realizat in traditia teatrului absurdului, consacrat de Eugen Ionesco.O farsa ilara dar care iti rupe inima, piesa il urmareste pe scriitorul Yuri Petrovski, in incercarea sa de a se supune ordinelor guvernului de a readuce sanatatea bolnavilor mental invatandu-i pe acestia despre istoria comunismului.
Premieraá mondiala a spectacolului a avut loc in anul 2000, la Open Fist Theatre din Los Angeles, in traducerea lui Jeremy Lawrence si Catherine Popesco, dirijati de Florin Fatulescu. Piesa este din nou adusa in fata publicului de catre Open Fist, care o prezinta la festivalul Fringe din Edinburg, pentru premiera britanica. Actiunea este sprijinita de Fundatia Ratiu UK.
 
24 de copii sinistrati in vizita la CosladaPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :282
Friday, 11 August 2006
Primaria din Coslada (Madrid), in colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare Economica si Culturala a Romanilor din Spania (ADERE), a invitat 24 de copii din localitatea Rast (Oltenia) sa petreaca doua saptamani in Spania, informeaza pagina Ambasadei Romaniei la Madrid, madrid.mae.ro.Copiii sunt oaspetii unor familii de romani stabiliti in Spania si participa, impreuna cu alti copii proveniti din Namibia si Venezuela, la un program de vacanta finantat de Comunitatea Madridulu, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Pe 27 iulie, cei 24 de copii sositi din Spania, impreuna 10 copii ai familiilor gazda, au fost invitati sa petreaca o dupa-amiaza in in sediul ambasadei impreuna cu ambasadorul Romaniei la Madrid, Maria Ligor si membri ai personalului ambasadei. Reamintim ca localitatea Rast a fost devastata de inundatiile provocate de Dunare, in primavara acestui an.
 
Concurs foto pentru nationalitatiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :139
Friday, 11 August 2006
Institutul Cultural Maghiar a publicat recent un concurs de fotografii pentru nationalitatile din Ungaria.Proiectul intitulat „Trecutul si prezentul nationalitatilor noastre in cultura construita” are scopul de a documenta si a face cunoscut valorile culturale ale nationalitatilor din tara. Din fotografiile inaintate va fi organizata o expozitie itineranta de Ziua Minoritatilor (in luna decembrie), informeaza corespondentul Romanian Global News. La concursul pe trei categorii – fotografii documentare, artistice si fotoreportaj – nu exista conditii de varsta, profesie sau domiciliu. Un concurent poate sa trimita cel mult 12 poze, in marimea de 13x18 cm. Premiantilor de pe primele cinci locuri li se vor acorda albume de fotografii artistice in valoare de 5.000 de forinti.
Lucrarile vor fi inaintate pana la 1 octombrie 2006, la adresa Institutul Cultural Maghiar, Budapesta, piata Corvin nr. 8. Informatii suplimentare se pot afla la numarul de telefon 06/1/225–6041 si pe site-ul www.erikanet.hu.
 
„Floarea Pacii” – concurs muzical pentru copiii din Basarabia, Romania si UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Friday, 11 August 2006
Concursul muzical „Floarea Pacii” se va desfasura pe 21 septembrie, la Chisinau si este organizat de Asociatia Filantropica IRFF ONLUS, Federatia femeilor pentru pace in lume din Moldova si  Asociatia „Clopoteii de Argint”.La concurs pot participa copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani de pe intreg cuprinsul Basarabiei (inclusiv Transnistria si Gagauzia), din Romania si din Ucraina. In cadrul preselectiei candidatii trenuie sa prezinte cate 2  piese muzicale pe tema pacii, iar atat in cadrul preselectiei cat si in concurs participantii prezinta piesele muzicale sustinuti de negativ orchestral, magnetic sau digital; modul de interpretare la preselectie si in concurs fiind live. Trebuie mentionat ca participantii din afara Basarabiei expediaza pentru preselectie fonogramele pozitiv.
Data limita de inscriere este de 18 august.  La cerere se  poate anexa curriculum vitae, fonograme negativ (concursantii  de peste hotare - fonograme pozitiv), copia actului de identitate.
Preselectia va avea loc pe 19 august, la ora 9.00, in Chisinau, la adresa str. Constantin Virnav 13, biroul A.F. IRFF ONLUS.
La aprecierea concurentilor juriul va tine cont de continutul si esenta mesajului exprimat de autor, maiestria interpretativa, tinuta scenica si expresia muzicala a pieselor prezentate.
Organizatorii asigura cazarea participantilor la concurs sositi din alte localitati decit municipiul Chisinau. Cheltuielile pentru transport vor fi suportate pe cont propriu. Materialele prezentate comitetului organizatoric nu vor fi recenzate, si nici restituite.
 
Suedia – inca o tara cucerita de Taraful HaiducilorPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :109
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Cu ocazia festivalul cultural al orasului Stockholm, Taraful Haiducilor va concerta in Piata Gustav Adolf din Stockholm, vineri, 18 august, incepand cu ora 20.00.Alaturi de ei vor mai concerta si grupul de muzica latino Macaco din Catalonia si orchestra de muzica balcanica a Stockholmului, Balkan Superstar Orkestar. Cu totii vor fi acompaniati de Sodra Teatern, promotor al muzicii de petrecere balcanice si orientale. Intrarea la acest festival este libera. Organizatorii acestui eveniment sunt Institutul Cultural Roman Stockholm in colaborare cu Festivalul Cultural al orasului Stockholm si Sodra Teatern.
Taraf de Haiduci reuneste trei generatii de muzicieni originari din Clejani, un satuc din campia Dunarii cu traditie in muzica lautareasca. Pana in 1986, cand au fost descoperiti de un etnomuzicolog elevetian, haiducii isi castigau existenta cantand la nunti, botezuri si alte petreceri satesti. Intre timp, taraful din Clejani a cucerit lumea cu doinele si horele romanesti interpretate cu patosul inconfundabil al sufletului de lautar.
 
Week-end cu fotbal pentru romanii din Burnaby, CanadaPDF Print E-mail
Burnaby, Canada/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 11 August 2006
La sfarsitul acestei saptamani va avea loc un turneu de fotbal organizat la terenurile artificiale de la Burnaby Lake, Canada, unde va participa si echipa de fotbal a romanilor din British Colombia.Turneul este dotat cu premii totale de 10000 de dolari, iar competitia intre echipele participante este acerba, anunta portalul romanilor din British Colombia.
Echipa de forbal a romaneasca se afla in grupa E, alaturi de Port Moody Fury, Flagstaff si Courtney All Stars si bineinteles tinteste promovarea in fazle superioare ale competitiei, adica acolo unde se gasesc si premiile ce constau in bani.
Echipa romana va juca vineri, 11 august de la ora 23.00 impotriva lui Port Moody Fury; sambata ora 14.00 impotriva lui Courtney All Stars si tot sambata, 12 august de la ora 20.00 impotriva lui FlagStaff.
Pentru cei ce doresc sa participe, programul complet al competiei poate fi gasit pe siteul clubului organizator: http://www.acbcfc.com/index_content.html.
 
Trei zile de spectacol romanesc in DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :114
Friday, 11 August 2006
{mosimage}Comunitatea romanilor din Irlanda organizeaza in perioada 1 – 3 septembrie un spectacol romanesc intitulat “Varietati muzicale. 3 seri romanesti alaturi de 3 stele romanesti”, care se va desfasura in Clubul A.L.S.A., situat langa aeroprtul Dublin.Din programul spectacolului fac parte si Corina Chiriac, Veta Biris si Gabriel Cotabita. Spectacolul va incepe la ora 19.00, pretul unui bilet fiind de 25 de euro.
 
Volumul exportului de bauturi alcoolice din Basarabia majorat de 3 oriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 11 August 2006
Volumul exportului de bauturi alcoolice din Basarabia pe pietele europene a fost majorat de aproximativ 3 ori.In aceasta perioada a fost exportata productie alcoolica in valoare de 14,9 milioane dolari, in raport cu 5,1 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, comunica Moldpres. Potrivit expertilor, majorarea exportului de bauturi alcoolice basarabene se datoreaza in mare parte actiunilor de promovare a productiei peste hotare, intreprinse de autoritatile basarabene. Iurie Mudrea, responsabil de relatii cu publicul la Agentia Agroindustriala "Moldova-Vin", a precizat ca in prima jumatate a anului s-a exportat in Romania productie in valoare de 8,8 mln dolari, comparativ cu 350 mii de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Moldpres. In Germania a fost livrata productie in valoare de 783 mii de dolari, iar in Marea Britanie si Israel, au fost livrate bauturi alcoolice in valoare de 373 mii si, respectiv, 273 mii de dolari.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions