Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
315 de burse in Romania pentru tinerii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Pentru anul de studii 2006-2007 Romania ofera tinerilor din Basarabia 315 de burse la studii universitare.Admiterea tinerilor basarabeni pe aceste locuri se va desfasura in perioada 17-27 august.
Potrivit Infotag, care citeaza site-urile universitatilor, cele mai multe burse, 215, sunt disponibile la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. La Universitatea "Alexandru Ion Cuza" din Iasi sunt disponibile 40 burse, iar la Universitatea din Bucuresti si Academia de Studii Economice din Bucuresti - cate 30 locuri fiecare.
In anul curent, Romania mai acorda tinerilor din Moldova 90 de locuri cu bursa si 45 fara bursa la studii de masterat, iar 30 de locuri subventionate cu bursa pentru studii de doctorat.
{mosimage}Dosarele trebuie depuse direct la universitatile in cauza si trebuie sa contina: cererea de inscriere, copii legalizate in romana a diplomei de bacalaureat, foaia matricola privind studiile liceal, certificatul de nastere, copii xerox dupa buletinul de identitate si  pasaport. Cei care vor depune dosarele pentru studii de doctorat trebuie sa mai anexeze la dosar CV-ul, lista de lucrari publice, precum si doua scrisori de recomandare. Detalii suplimentare despre admiterea la studii in Romania pot fi obtinute pe site-urile www.edu.ro, www.ugal.ro, www.uaoc.ro, www.usv.ro.
 
Scoala de dupa scoala pentru romanii din FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :274
Monday, 14 August 2006
{mosimage}La fiecare sfarsit de saptamana copiii romani din Freiburg ar putea avea ocazia de a invata si de a-si pastra notiunile de limba romana, chiar daca traiesc intr-o tara straina si sunt obligatia sa vorbeasca limba acestei tari.{mosimage}Initiativa apartine portalului www.freiburg-ro.de si se vrea un sprijin in invatarea limbii romane si mai ales in pastrarea limbii si a culturii romane.
In fiecare sambata intre orele 9:30 si 12:30 cei mici vor beneficia de o grupa de joaca in limba romana in cadrul careia se va incerca asimilarea unor aspecte ale limbii si culturii romanesti, in special prin joaca, prin dialog si contact cu alti copii romani de aceeasi varsta, prin activitati care includ exercitii de pronuntie, exercitii de folosire a unui vocabular cat mai bogat, ascultarea de cantece, ghicitori, poezii, povesti si povestiri romanesti, dar si jocuri didactice coordonate.
"Scoala de dupa scoala" este o alta propunere, ce se vrea o intalnire saptamanala de doua ore cu limba romana, in care copiii romani cu varste mai mari au contact, in primul rand, cu citirea, dar si cu elemente de gramatica, de sintaxa si de scriere - toate specific romanesti. Nu vor lipsi povestile, povestirile si poeziile romanesti, iar copiii din clasele mai mari vor avea lecturi mai complexe, atat ca mesaj cat si ca nivel de intelegere a limbii scrise. Acestor ore li se pot adauga cunostinte de geografie a Romaniei, de istorie, cunostinte despre arta si traditii, precum si ore de religie, tinute de Parintele Protopop Sorin Petcu, duminica, dupa Sfanta Liturghie intr-un ritm ce urmeaza a fi stabilit.
 
Tabara romaneasca de icoane in UngariaPDF Print E-mail
Darvas, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :180
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Scoala generala din Darvas, in colaborare cu primaria locala si Autoguvernarea Romaneasca din Darvas, cu sprijinul obtinut prin concurs de la Fundatia Publica pentru Minoritati, organizeaza cea de-a treia editie a taberei de icoane pe sticla.
{mosimage}Tabara va avea loc in perioada 14–20 august, pe malul lacului Berettyo, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. La tabara vor participa copii din Darvas si din Buteni (Romania), localitate cu care Darvasul are o legatura frateasca. In programul taberei, pe langa pictarea icoanelor pe sticla, este prevazuta si o zi de strand, copiii vor face excursii, vor vizita bisericile ortodoxe din imprejurimi si vor avea si timp liber pentru joaca.
Icoanele pictate de copii in tabara vor fi inramate si expuse la Casa de Cultura din localitate. Operele cele mai reusite vor fi trimise la Bucuresti, la expozitia internationala de icoane pe sticla, unde in ultimii doi ani copiii din Darvas au fost premiati. De instruirea copiilor se va ocupa preotul paroh Cosmin Pop si preoteasa Ecaterina Pop.
 
Vinul basarabean promovat la Izmir, Riga si BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Actiuni de promovare a vinului moldovenesc se vor desfasura in septembrie-octombrie la Izmir (Turcia), Riga (Lituania) si Bucuresti (Romania).{mosimage}Dupa cum a comunicat responsabilul cu publicul la Agentia agro-industriala "Moldova-Vin" la Izmir si Riga, companiile autohtone vor participa cu un stand comun al Moldovei in cadrul expozitiile specializate din aceste orase. "La Izmir evenimentul se desfasoara in perioada 1-10 septembrie si incolo vor merge 6 companii vinicole autohtone, la Riga, in perioada 6-9 septembrie si vor participa patru companii vinicole" - a spus Mudrea.
El a precizat ca in perioada 21-22 octombrie la Bucuresti se va desfasura a doua editie a Festivalului vinului moldovenesc, iar la 7-8 octombrie la Chisinau se va desfasura traditionalul Festival al vinului, la care participa toate companiile vinicole din tara.
"Actiunile de promovare au drept scop majorarea livrarilor in statele europe. Pina acum actiuni similare s-au desfasurat in Ucraina, Polonia, China, Romania si in consecinta in primul semestru al anului curent livrarile in tarile europene, fiind in valoare de $14,9 mln., ceea ce este de cca trei ori mai mult decit in perioada similara a anului 2005" - sustine Mudrea.
 
Zboruri low-cost Bacau-Torino si returPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Incepand cu luna noiembrie, romanii vor putea zbura de la Torino si Roma la Bacau cu zboruri low-cost, prin intermediul a doua noi destinatii introduse de Blue Air.{mosimage}Ruta Bacau-Torino va fi operata cu 2 frecvente saptamanale, in zilele de marti si duminica, iar ruta Bacau-Roma tot cu 2 frecvente saptamanale, in zilele de joi si duminica.
Exista cinci clase tarifare la Blue Air, la acelasi confort. Singurul lucru de care depinde pretul, este momentul cumpararii biletului.
Mariana Ion, directorul de dezvoltare al companiei Blue Air)a declarat ca "aeroportul de la Cuneo ofera toate conditiile de operare si de functionare din punct de vedere tehnic a zborurilor respective, insa presupune costuri mai mici decat aeroportul din Torino, si atunci ca sa nu fie reflectata cresterea costurilor de operare in pretul biletului, am ales un aeroport care sa fie pe langa Torino si care sa ne dea posibilitatea sa mentinem preturi accesibile".
 
Cotele de intrarare pentru sezonierii extra-UE impartite intre provinciile italienePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 14 August 2006
Cele 30.000 de cote noi pentru intrarea in Italia a muncitorilor sezonieri extra-UE au  fost deja impartite intre regiunile si provinciile italiene autonome.Astfel, cel mai mare numar de muncitori sezonieri va fi directionat catre Campania (3.500) si catre Calabria (2.200). Cate 1.600 de cote au fost repartizate pentru Emilia Romagna si Puglia, in timp ce cate 1.500 de sezonieri extracomunitari vor merge care Piemonte, Lombardia, Veneto, Toscana, Abruzzo si Sicilia. Urmatoarele provincii italiene catre care va fi directionat fluxul de imigranti extracomunitari pentru munca sezoniera sunt Lazio, cu 1.200, Provincia Autonoma Trento, Provincia Autonoma Bolzano, Friuli Venezia Giulia cu cate 1.000, Liguria, cu 900, Sardinia, cu 600, Marche cu 440, Basilicata si Umbria cu 300, Molise cu 200, Valle d' Aosta cu 160 de sezonieri din afara Uniunii Europene.
Totalul cotelor este de 25.000 de intrari, in timp ce alte 5.000  de cote de intrare sunt retinute la Ministerul Solidaritatii Sociale. Aceste cote vor satisface atat vechile cat si noile cereri.
 
Tamara Buciuceanu Botez a implinit 77 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :120
Monday, 14 August 2006
Tamara Buciuceanu Botez, una dintre cele mai indragite actrite romance, a implinit varsta de 77 ani, vineri, 11 august, cateva zile.Actrita a fost sarbatorita martea trecuta la Casa Veche, in cadrul unui eveniment ce a coincis cu lansarea DVD-ului din seria Momentelor de Aur. La acesta a participat si Margareta Paslaru, proaspat sosita din SUA pentru a petrece o perioada acasa.
 
Reguli englezesti pe aeroportul Henri CoandaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :137
Monday, 14 August 2006
Si in cel mai important aeroport din Romania, bagajul de mana a fost inlocuit cu punguta de plastic. Complotul terorist dejucat joi de politia londoneza face valuri si la Bucuresti.Zilele trecute de pe Aeroportul ''Henri Coanda'', cele doua curse British Airways si singura de Tarom spre Londra au decolat fara bagaje de mana in avion.
O premiera in istoria zborurilor internationale, in care pasagerii au fost obligati sa foloseasca, in loc de geanta de umar, o banala punguta de plastic, transparenta si incapatoare cat sa intre doar documentele personale si cateva lucruri de stricta necesitate.
 
Ceremonial militar dedicat Eroilor MarinariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :82
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Faleza Comandamentului Operational Naval, din Constanta, a gazduit, sambata, 12 august, ceremoniile militare si religioase dedicate comemorarii eroilor marinari.{mosimage}Potrivit Rompres, manifestarea a debutat de dimineata cu un mars prin centrul vechi al orasului, pana la sediul Comandamentului Operational Naval, al garzii de onoare si fanfarei militare, urmata de intampinarea oaspetilor, a oficialilor romani, reprezentanti ai parlamentului, guvernului si administratiei locale, atasati militari.
Trecerea in revista a garzii de onoare de catre ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu si seful Statului Major al Fortelor Navale Romane, contraamiralul Gheorghe Marin si inaltarea pavilionului national, pe fondul intonarii imnului de stat, au marcat practic inceperea festivitatilor dedicate momentului omagial si comemorativ dar si a primei parti din suita manifestarilor dedicate Zilei Marinei Romane.
Dupa prezentarea alocutiunilor din partea persoanelor oficiale prezente la eveniment, seful Statului Major al Fortelor Navale a acordat 30 de medalii si distinctii unor ofiteri si maistri de marina a caror cariera a fost dedicata activitatii in slujba patriei, in a doua parte fiind organizat un ceremonial religios si depuneri de coroane la Monumentul Crucea Marinarului, pe pe faleza Cazinoului din Constanta.
 
Basescu vrea sa mai trimita un batalion in AfganistanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in timpul vizitei in Afganistan, ca Romania va mai trimite un batalion in zonele de conflict, la solicitarea NATO.
{mosimage}Seful statului a declarat ca Romania este dispusa sa instruiasca ofiteri afgani la academiile din tara si sa ofere tehnica militara. Declaratiile au fost facute dupa intrevedere cu omologul sau afgan, Hamid Karzai. Basescu a precizat ca oficialii NATO au cerut activarea batalionului de rezerva si ca acesta ar putea primi misiuni in orice zona a globului in care organizatia este implicata, fie ea Irak, Afganistan sau Bosnia.
Aflat in vizita la soldatii romani din Kandahar, presedintele Traian Basescu a declarat ca intentioneaza sa schimbe ARO-urile din dotarea armatei cu Humvee-urile (varianta marcii Hummer) pe care le folosesc aliatii americani. "Uite baieti, cu masinile astea o sa inlocuim ARO-urile, insa Atanasiu nu stie inca", le-a spus Basescu ziaristilor de pe aeroport. Ministrul Apararii a declarat doua ore mai tarziu ca planul de achizitionare a Hummvee-urilor este un proiect MApN. Basescu sustine insa ca romanii se pot folosi deja de 20 de astfel de vehicule datorita unei intelegeri perfectate de el la Washington, in timp ce planul lui Atanasiu este "doar pe hartie".
 
Paula Popa concerteaza in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :148
Monday, 14 August 2006
Celebra harpista romanca Paula Popa va sustine inca un concert in Marea Britanie.
Noua reprezentatie a Paulei Popa este programata pentru ziua de marti, 15 august, de la ora 13.00. Paula Popa va fi acompaniata la flaut de Helen Burton si la viola de Nadya Larsen, iar locatia pentru acest concert este The Close, Winchester SO23 9LS. Programul serii va cuprinde opere de harpa trio si solo.
 
Degustare de vinuri la romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :106
Monday, 14 August 2006
Byzantium Chardonnay – 2002, Cotnari Francusa – 2003, Cotnari Natur Desert – 2003, Gewurtztraminer – 2002
Prahova Valley – Reserve Pinot Griggio 2002, Dacia Gold - 2003, Feteasca Alba – 2003, Feteasca Neagra Uricani - 200, Prahova Valley – Merlot 2000, Prahova Valley – Reserve Pinot Noir 2000 - acestea sunt vinurile care au facut din week-end-ul care tocmai a trecut un moment de veselie pentru romanii din British Columbia.Acestia au fost invitati sambata, 12 august, la o degustare de vinuri, la sediul BC RCC, din 428 Columbia Street, New Westminster.
Toate vinurile care au fost prezentate in cadrul degustarii au aprobare de comercializare in provincie din partea BC Liquor Store.
 
Romanii din Geneva se intalnesc la iarba verdePDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :107
Monday, 14 August 2006
Finele lunii august ii reuneste, inca o data, pe romanii din Elvetia, la un nou picnic impreuna, cu muzica, distractie si voie bune, si nu in ultimul rand cu mancare romaneasca.
Evenimentul este organizat duminica, 30 august, de la ora 14.00, de Asociatia Romanilor din Geneva si de Casa Cultura, in gradina viitorului sediu al casei. Cei care decid sa vina la petrecerea grill romaneasca sunt rugati sa aduca cu ei carnea pentru gratar, salate, CD-uri, instrumente muzicale, dar in primul rand cheful de distractie.
 
Primul festival de film romanesc in FinlandaPDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :94
Monday, 14 August 2006
Primul festival de film romanesc organizat in Finlanda dupa 1989, se va desfasura incepand de marti, 15 august, la Tampere, Oulu si Helsinki.Festivalul se desfasoara in perioada 15-31 august si beneficiaza de organizarea Pirkanmaan Elokuvakeskus (Centrul de Film Pirkanmaan) si Asociatia Romanilor din Finlanda, si de sprijinul Fundatiei Culturale Art Promo (Timisoara) si al Centrului National al Cinematografiei (Romania).
In cadrul festivalului vor putea fi vizionate pelicule precum "Occident", in regia lui Cristian Mungiu, scurtmetrajul aceluiasi Cristian Mungiu, "Zapping", "Furia", in regia lui Radu Muntean, si scurtmetrajul "Trafic", al lui Catalin Mitulescu, "Marfa si banii", al lui Cristi Puiu, si scurt metrajul "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", in regia aceluiasi, "Italiencele" lui Napoleon Helmis si scurtmetrajul sau "Challenge Day". Totodata, vor fi vizionate si pelicula lui Calin Netzer, "Maria", precum si scurtmetrajul "Ajutoare umanitare", realizat de Hanno Hofer.
 
Vinuri romanesti prezentate la LausannePDF Print E-mail
Lausanne, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :115
Monday, 14 August 2006
Soiuri autohtone de vinuri romanesti sunt prezentate zilele acestea la Lausanne, in cadrul expozitiei organizate de societatea Romanian Wines in cadrul propriului sau wine-bar "La Cave du Chateau". Expozitia a fost deschisa din data de 10 iulie si va ramane deschisa publicului pana la finele acestei luni, pe data de 31 august, perioada in care romanii din Elvetia, dar nu numai ei, sunt invitati sa deguste gratuit vinuri produse din soiuri de struguri autohtoni, printre care si Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cramposie selectionata, Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra ori Novac. Cu ocazia expozitiei va fi lansat si cel mai nou produs din portofoliu, "Méthode Champenoise brut rose" produs de Pivnitele Rhein-Azuga din struguri "Iordan".
Wine-bar-ul este deschis lunea, intre orele 11:30 - 19:30, de marti pana vineri, intre orele 11:30 - 21:00, si sambata, intre orele sambata 11:00 - 19:00, la adresa Rue de la Barre 6, 1005 Lausanne.
Cei interesati pot face o rezervare prealalabila la numerele de telefon 021 635 56 81 sau 076 575 52 74, la care va raspunde Roberto Cioaca.
 
Romanii din Germania vor muzica usoara la Festivalul Open AirPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :135
Monday, 14 August 2006
Cu aproximativ o luna inainte de startul Festivalului Open Air, ce se va desfasura in Germania, in perioada 9-10 septembrie, Asociatia romaneasca Ars Longa a initiat un sondaj, in cadrul paginii sale de web, in care trece in revista preferintele romanilor din Germania pentru programul artistic.Pe primul loc in topul acestora se afla muzica usoara (20%), urmata de muzica dance (15.56%), muzica pop si folk (ambele cate 13.33%), dansuri populare romanesti (11.11%). La egalitate, cu cate 6.67% se afla dansurile traditionale svabesti si sasesti, muzica populara si muzica rock, in timp ce pe ultimul loc se afla varietatile artistice, cu 4.44%.
Festivalul Romaniei de la Nurnberg se va desfasura in week-end-ul 8-10 septembrie, in Jakobsplatz, iar maneifestarile vor fi organizate de Asociatia Interculturala Ars Longa Nurnberg si Societatea Romano-Germana din Würzburg.
Sambata, 9 septembrie, respectiv, duminica, 10 septembrie, festivalul se va desfasura intre orele 10.00 – 22.00 si va cuprinde momente folclorice sustinute de Ansamblul "Codrisorul " din Bistrita, o prezentare de costume si dansuri populare ale asociatiilor sasesti si svabesti din Bavaria, concerte sustinute de formatia "Cassa Loco", formatia "Rustik" dar si un concert de muzica instrumentala sustinut de Cosmin Badita si Adrian Zamfir. Totodata, in cadrul festivalului, vor fi organizate o expozitie de icoane, a Mitropoliei Romane pentru Europa Centrala si de Est, prezentarea oportunitatilor din turismul romanesc, realizata de catre Oficiul de Turism din Munchen si Frankfurt/Main, expozitii de arta plastica si fotografie. Vor fi prezentate, totodata, preparate culinare sasesti, romanesti si svabesti. La festival au fost invitati sa participe si reprezentanti ai oficialitatilor locale si federale germane, ai Consulatului Roman de la Munchen si ai Ambasadei Romaniei de la Berlin.
 
Film romanesc la Festivalul de Film de la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 14 August 2006
{mosimage}Pelicula "12:08 East of Bucharest", realizat de regizorul roman Corneliu Porumboiu (foto), va fi prezent in luna septembrie in cadrul Festivalului International de Film de la Toronto.{mosimage}Festivalul se va desfasura in perioada 7-16 septembrie, iar sectiunea Contemporary World Cinema, cea in care va fi prezentata si pelicula romaneasca, include premiera a 11 pelicule nord-americane, printre care si castigatorul premiului juriului la Cannes, "Red Road". Alaturi de filmul romanec, publicul va mai putea vedea si productiile "Jindabyne", al regizorului australian Ray Lawrence, thriller-ul "Invisible Waves", "To Get to Heaven First You Have to Die" ("Ca sa ajungi in Rai trebuie mai intai sa mori"), al regizorului rus Djamshed Usmonov, si pelicula maghiara "White Palms", regizata de Szabolcs Hajdu.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions