Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Cetatenia bulgara mai ieftina decat cea romaneasca pentru basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :408
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}Solicitantii de cetatenie romana din Basarabia se reorienteaza spre cea bulgara care e mai accesibila si mai ieftina
Sofia ofera pasapoarte bulgare la zeci de mii de straini din state care nu sunt membre UE, ceea ce le va permite acestora sa lucreze in Vest cand Bulgaria va adera la blocul comunitar, scrie presa romaneasca, citata de Info-Prim Neo.{mosimage}Potrivit sursei citate, procedurile bulgare de acordare a cetateniei permit oficialilor corupti sa ofere strainilor din afara UE pasapoarte pentru suma de circa 300 de euro, care le permit acestora sa lucreze in Uniune dupa aderare. Peste 20.000 de cetateni din state precum Basarabia sau Macedonia au obtinut deja cetatenie bulgara in ultimii ani, iar alti 55.000 se afla pe lista de asteptare.
Presa de la Bucuresti scrie ca sistemul respectiv a fost creat de guvernul de la Sofia "pentru a consolida legaturile cu etnicii bulgari din statele vecine, cum ar fi gagauzii din R. Moldova". Este citata o investigatie realizata de "Sunday Telegraph" care a descoperit ca multi aplicanti nu cunosc limba bulgara, nu au nici o descendenta etnica bulgara si nu stiu nimic despre aceasta tara, cei mai multi fiind motivati doar de perspectiva gasirii unui loc de munca in UE.
Proprietarul unei agentii neoficiale care intermediaza eliberarea pasapoartelor a dezvaluit ca poate obtine actele necesare pentru 99% dintre clientii sai contra sumei de doar 130 euro. Solicitantilor de cetatenie bulgara li se cere doar un certificat de nastere, o declaratie ca au origini bulgare si ca nu au condamnari la activ, dovada falsa de rezidenta in Bulgaria urmand a fi obtinuta de agentie. Costurile suplimentare includ adeverinte medicale eliberate ilegal, fara nici o consultatie, inclusiv pentru testul HIV. Intregul proces dureaza cam un an, dar pentru o taxa "de urgenta" se poate finaliza in doar cateva luni. Mai dificil este pentru musulmani, pe care ii costa pana la 10.000 de euro.
 
Tiraspolul detine arme de distrugere in masaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :250
Tuesday, 15 August 2006
Cele doua explozii, aproape consecutive, produse in transportul public de la Tiraspol, ultima fiind inregistrata la 13 august, pot fi considerate inevitabile, deoarece in stanga Nistrului continua sa fie depozitate cantitati importante de arme si munitii, - sustin observatori politici de la Chisinau.La 13 august, imediat dupa producerea exploziei intr-un troleibuz ce circula pe strazile orasului Tiraspol, contactat de postul de televiziune Realitatea, scriitorul Nicolae Dabija, presedintele Forului Romanilor din R. Moldova, a amintit ca, in repetate randuri, presa de la Chisinau, dar si cea de peste hotare, a dezvaluit ca, la Tiraspol, se pastreaza cantitati impresionante de arme de distrugere in masa care, in orice moment, pot iesi de sub control, ajungand pe mana oricui.
Desi autoritatile autoproclamate sustin ca, la Tiraspol, situatia este stabila, cetatenii simpli sunt cuprinsi de panica. Contactat de stirea de Garda, Constantin C., locuitor al orasului Tiraspol, a declarat ca lumea este ingrijorata, evitand, pe cat e posibil, calatoriile in transportul public. “Nu este exclus ca exploziile sunt organizate chiar de reprezantanti ai fortelor separatiste, pentru a acuza ulterior Chisinaul de o atitudine agresiva in raport cu aceasta structura autoproclamata”. Amintim ca cea de-a doua explozie, din 13 august, s-a produs la doar cateva zile de la intalnirea, la Moscova, a presedintilor Voronin si Putin, prilej cu care au fost abordatr si probleme legate de conflictul transnistrean, nesolutionat de la 1992 incoace.
in acest context, presedintele parlamentului transnistrean, Evghenii sevciuc, a declarat pentru agentia REGNUM ca exploziile declansate in transportul public de la Tiraspol dupa 14 ani de la incetarea razboiului de la Nistru ii determina pe cetateni sa se intrebe: Ce va fi maine? De ce anume acum au loc aceste explozii? sevciuc a mai declarat ca principala problema a celor care investigheza aceste cazuri tragice e sa-i gaseasca pe cei care au comandat exploziile. “Este evident ca cineva este interesat de destabilizarea situatiei in Transnistria”, a declarat sevciuc, precizand ca, in septembrie, parlamentul transnistrean va aborda aceste probleme. “E posibila identificarea unor solutii neordinare”, afirma sevciuc fara a preciza care anume ar putea fi acestea.
Desi Ministerul de Interne de la Chisinau a propus ajutor in investigarea celor doua explozii, asa-zisii oficiali de la Tiraspol nu accepta sprijinul Basarabiei in descoperirea autorilor acestor crime.
 
Deficit de cadre didactice in scolile basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}Apropiatul nou an de studii ar putea incepe fara un numar impunator de cadre didactice in scolile din Basarabia.{mosimage}Potrivit datelor Ministerului Educatiei si Tineretului, la ora actuala in scolile din raioanele, orasele si municipiile basarabene nu ajung 2.163 de pedagogi. Despre aceasta a relatat intr-o sedinta recenta ministrul Victor Tvircun.
Cea mai grava situatie in acest sens este atestata in raioanele Hincesti, unde deficitul de cadre didactice constituie 118 persoane, Nisporeni - 72, Cimislia - 71, Calarasi - 69, Cahul - 62, Stefan Voda - 61, Leova - 56, Cantemir - 55, Soldanesti - 48. "Sistemul educational se confrunta de mult timp cu aceasta situatie, cauza constind in exodul permanent al pedagogilor la munci peste hotare, fapt determinat de remunerarea insuficienta a acestora, precum si de interesul redus al tinerilor absolventi de studii superioare cu profil pedagogic in crearea unei cariere profesionale in domeniu", - a mentionat Tvircun.
Ministrul a specificat ca din cei 1.515 absolventi ai institutiilor de invatamint superior cu profil pedagogic, care au facut studii cu finantare de la buget, au primit fise de repartizare pentru a fi plasati in cimpul muncii 1371 persoane. Acestia insa nu acopera necesarul de cadre. Mai mult, tinerii pedagogi doar se prezinta la institutiile respective, dar nici vorba de angajare nu poate fi.
"In scopul sustinerii cadrelor didactice, in special a celor din localitatile rurale, la initiativa ministerului si cu sustinerea Guvernului, Parlamentul republicii a modificat Legea Invatamintului, care stipuleaza o serie de inlesniri in primii trei ani de activitate pentru absolventii institutiilor de invatamint superior si mediu de specialitate, angajati conform repartizarii in institutii de invatamint din mediul rural", - a reiterat Tvircun.
Ministrul a subliniat ca, in scopul reducerii la maximum a fluctuatiei de cadre pedagogice, ministerul, in comun cu administratiile si directiile locale de invatamint, vor asigura conditii adecvate pentru activitatea profesionala si de trai a cadrelor didactice din teritorii.
 
Pentru manifestari xenofobe din partea etnicilor maghiari din Romania, alte unitati de masuraPDF Print E-mail
Sf.Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Tuesday, 15 August 2006
Despre incidentele etnice din cele doua judete cu populatie majoritar maghiara, Harghita si Covasna, am mai relatat si in alte ocazii. Forumul Civic Romanesc din Covasna si Harghita semnaleaza acum opiniei publice un incident ramas fara pedepsirea vinovatilor, de la un banal meci de handbal dintre o echipa din tara si o echipa din Ungaria, meci la care s-au scandat injurii la adresa jucatorilor romani, cu conotatie xenofoba. Judecand cele intamplate pe stadioanele de fotbal din Romania si faptul ca forurile internationale au atras atentia asupra manifestarilor de acest gen din spectrul sportiv romanesc, pe buna dreptate romanii din Sfantu Gheorghe se intreaba de ce pentru manifestarile la care au fost martori nimeni nu a fost tras la raspundere si de ce oficialitatile locale nu au adresat scuze jucatorilor romani de la Rulmentul Brasov, care, ca o culme a ironiei, s-au simtit ca in deplasare, asa cum au declarat la terminarea meciului. Comunicatul de presa se refera si la faptul ca pe stadioanele de fotbal din Bucuresti se sufla si in iaurt acum, producandu-se abuzuri in ceea ce priveste afisarea de bannere particulare ale suporterilor, de aceasta data romani. Sigur ca incidentul va trebui raportat si forurilor internationale pentru a se vedea opinia acestora si a se primi un raspuns daca precizarile trimise Romaniei se refereau doar la jocul de fotbal sau erau valabile pentru toate sporturile de echipe care atrag suporteri numerosi. Vom urmari acest incident si vom reveni cu amanunte pe masura ce vom avea. Prezentam in continuare comunicatul de presa al FCR-CH, primit la redactie.
„Opinia publica din Romania a trecut cu prea mare usurinta peste un incident care, in opinia Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, reflecta o stare de spirit. De cand forurile internationale ne-au atras atentia in legatura cu scandarile rasiale si trivialitatile din tribune, la meciurile de fotbal, toata lumea incearca sa se fereasca. Au fost deja luate si primele masuri, terenurile unor echipe de fotbal fiind deja suspendate din cauza suporterilor care s-au batut cu fortele de ordine sau din cauza scandarilor rasiale, xenofobe sau a trivialitatilor. Intrebarea ar fi daca aceste interdictii sunt interzise doar in fotbal de vreme ce dupa incidentele de la Sfantu Gheorghe, din timpul unui meci amical de handbal, nimeni nu a fost tras la raspundere.
La inceputul saptamanii trecute, in orasul Sfantu Gheorghe din judetul Covasna, in timpul meciului amical de handbal dintre echipele Rulmentul Brasov si Ferencvaros Budapesta, cei peste 1500 de suporteri locali ai echipei din Ungaria, etnici maghiari, au cantat imnul national al Ungariei, au afisat drapele ale statului ungar si au injurat tot timpul echipa brasoveana. "Am jucat ca in deplasare. La inceputul meciului, spectatorii au cantat imnul Ungariei, iar pe noi ne-au fluierat si ne-au injurat tot timpul", a povestit Mariana Tirca, antrenoarea echipei din Brasov. Nici un ziar care a relatat incidentul nu vorbeste de interventia fortelor de ordine. Nu avem cunostinta de vreun raport al Jandarmeriei care sa consemneze aceste fapte, care intra categoric in sfera penalului. Le-a fost teama sa aplice legea? In schimb Jandarmeria Romana are curajul sa opreasca intrarea pe un stadion din Bucuresti al unui grup de tineri romani care vroiau sa afiseze, in timpul unui meci de fotbal, un banner pe care scria simplu „Basarabia, pamant romanesc!”, argumentul fortelor de ordine fiind acela ca sintagma poate sa incite la ura nationala.
Cu alte cuvinte, in Romania, exista doua unitati de masura: una aplicata majoritatii si alta minoritatilor, vadit favorizate atat de lege cat si de cei care o aplica. Ce s-a intamplat la Sfantu Gheorghe nu incita la ura nationala ?
Gesturile intamplate la meciul de handbal trebuiesc sanctionate de urgenta iar cei care incita la iredentism trebuiesc pedepsiti, indiferent ca sunt romani, unguri, rromi sau de alte etnii. Aceeasi unitate de masura trebuie utilizata in toate cazurile, altfel se creeaza impresia ca etnicilor maghiari le este permis orice, iar romanilor din zonele unde sunt in minoritate numerica nu li se poate asigura protectia nici macar in cazul unor manifestari publice, ca cea la care facem referire”, se mai arata in comunicatul de presa semnat de secretarul executiv al Forumului, Dan Tanasa.
 
Scoala de vara cu tema „Patrimoniul cultural romanesc in manualele scolare”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Tuesday, 15 August 2006
Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), in colaborare cu Asociatia Syllabus Bucuresti, organizeaza, in perioada 14-24 august, la Busteni, o scoala de vara cu tema „Patrimoniul cultural romanesc in manualele scolare”.La manifestare participa aproximativ 40 de profesori de istorie si de limba si literatura romana (de nivel universitar si liceal), inclusiv autori de manuale scolare, din Basarabia, Serbia, Bulgaria, Albania si Ucraina. Vor sustine prelegeri privind cultura si istoria romana profesori si conferentiari universitari din Romania.
Scopul principal al manifestarii este efectuarea unui studiu comparativ asupra programelor de invatamant si formularea de propuneri cu privire la ilustrarea patrimoniului cultural romanesc in manualele scolare. Proiectul va facilita intensificarea colaborarii dintre mediile profesorale romanesti din afara granitelor si din Romania si dezvoltarea unor programe de invatamant armonizate in aceste state. Proiectul este destinat sa intareasca legaturile istorice cu tara ale profesorilor de istorie si de limba si literatura romana din regiunile care se regasesc intre granitele statelor din vecinatate, precum si de a permanentiza legaturile de comunicare si schimb de experienta, materiale si date privind manifestarea spiritului romanesc.
Programul va cuprinde prelegeri si mese rotunde, inclusiv excursii la situri de interes cultural si istoric din Brasov, Bran, Sinaia si Bucuresti.
 
Cum suntem reprezentati si cine ne apara interesele?PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :186
Tuesday, 15 August 2006
In urma cu doua luni am aflat de infiintarea fundatiei Comunitatea Romaneasca. Membrii fondatori, Nicu Dinescu si Nicole Formescu nu imi sunt nume straine, astfel incat am fost curioasa sa vad ce fundatie au infiintat si ce vor sa faca cu ea.Ideea infiintarii unei fundatii care sa vina in sprijinul comunitatii romanesti este laudabila, dar ceea ce nu este laudabil esta ca membrii fondatori sunt lipsiti de credibilitate, si totul se rezuma pana acum la un mare proiect, din care fac parte alte proiecte, si care necesita sume uriase de bani. Prezentarea fundatiei a fost extraordinara, atingand coardele sensibile ale inimilor multor romani din UK. Unirea romanilor, ajutorarea acestora, usurarea drumului in UK- totul suna fantastic. E usor sa pui totul pe hartie, sa declari ca faci multe; sa visezi cu ochii deschisi si sa ii faci si pe altii sa viseze, devenind si declarandu-te formator de opinie al unei comunitati de ordinul zecilor de mii. Infiintand o fundatie cu numele Fundatia Comunitatea Romaneasca, ai nevoie de recunoastere, atat din partea acestei comunitati cat si de recunoastere oficiala. Comunitatea se intreaba unde vor ajunge fondurile nerambursabile pe care fundatia spera sa le obtina.
Potrivit propriilor afirmatii, Nicole Formescu a renuntat la cetatenia romana fiind cetatean britanic. Implicarea ei in comunitate este limitata si recenta. De ce a renuntat la cetatenia romana, daca doreste sa reprezinte si sa informeze tot romanii ?
Sediul fundatiei este in cadrul restaurantului rustic, in Mill Hill. Intelegem astfel ca daca un roman are o intrebare, va merge la restaurantul rustic, se va aseza la o masa la o bere si isi va spune oful, daca exista cineva calificat din aceasta fundatie pentru a il asculta… cam asa se vede. Locatia este ideala pentru un restaurant romanesc, unde te simti ca acasa, departe de zgomotul si stresul Londrei, dar nicidecum potrivita pentru Fundatia Comunitatea Romaneasca.
Prima dovada a lipsei de “ seriozitate ” a fundatiei a fost faptul ca nu a invitat publicatia “Roman in UK“, singura
publicatie dedicata exclusiv romanilor din UK, la inaugurare. Ajungand la inaugurare, am observat din nou lipsa seriozitatii. La ora anuntata a inceperii festivitatii de inaugurare nefiind prezent nici un membru al fundatiei. Reprezentantii ambasadei au lipsit practic de la inaugurare. Dupa o ora de asteptare, plictisindu-se, au plecat, negasind membrii fundatiei la propria inaugurare. Asteptand in continuare, am fost primiti cu raceala de membrii fondatori ai fundatiei, desi ne asteptam, ca si romani din UK, sa fim intampinati cu sare si paine, asa cum se anuntase inainte. La o luna dupa inaugurare s-a anuntat un turneu la Londra cu Catalin Crisan. Nu era nevoie de o fundatie numita Fundatia Comunitatea Romaneasca pentru a distra romanii, era suficient o agentie de impresariat pentru artisti romani.
Timpul trece si romanii de aici nu au nevoie ca unii sau altii sa faca experimente pe pielea lor, nici de lipsa de seriozitate din partea celor care ii reprezinta in pragul aderarii Romaniei la UE. Sperante si vise au avut pana acum. 
(Cristina Irimie  pentru ziarul Roman in UK)
 
Prima Biblioteca Romaneasca din Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}La sediul revistei Pagini Romanesti in Noua Zeelanda s-a infiintat prima Biblioteca Romaneasca din NZ.{mosimage}Adina si Cristi Dumitrache ii invita pe romanii din reiune sa participe activ la realizarea acestei initiative, menita sa consolideze fragila dar inimoasa comunitate romaneasca din Noua Zeelanda. Avandu-si sediul in redactia revistei din Auckland, biblioteca insumeaza in acest moment un numar de 70 de volume in limba romana (donatie din partea revistei), dar si peste 120 de titluri in limba engleza, donate Bibliotecii Romanesti si revistei Pagini Romanesti in Noua Zeelanda de catre grupul de librarii  Whitcoulls, cu sprijinul prietenei revistei Toni Mercer.
Biblioteca, ce va purta numele marelui umorist roman Vlad Musatescu, nu este inca operationala, fiind necesare cateva luni pentru completarea fondului de carte (in special in  limba romana), dar si pentru stabilirea modului de operare. Initiatorii bibliotecii asteapta donatii de carte in limba romana, de la viitorii cititori.
 
Pastrarea traditiei romanesti, obiectiv principal pentru romanii din PortugaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}Bucurandu-se de bine meritata vacanta de vara romanii din toate colturile lumii vin acasa, unii din ei pentru a-si incarca „bateriile” alaturi de familie si prieteni, altii pentru a se simti din nou acasa, desi acest acasa difera mult de locurile unde s-au asezat fiecare, din multe puncte de vedere, detalii in care nu vom patrunde de aceasta data, dar pe care le mentionam pentru ca numai asa reusim sa mai luam pulsul evolutiei societatii romanesti.{mosimage}Printre cei veniti acasa pentru a petrece un sejur frumos alaturi de familie se afla si doamna Maria Iancu, presedinta Asociatiei „Fratia” din Setubal, Portugalia. Dna. Maria nu a venit cu mana goala ci cu ultimele noutati legate de asociatia pe care o conduce si de proiectele desfasurate sau planurile viitoare. Din discutiile purtate cu dansa am remarcat si incantare pentru cele realizate dar si mahnire pentru ce se poate face pentru romanii din Portugalia si, la nivel oficial, inca nu se face. O mare parte de raspundere o poarta si Ambasada Romaniei din aceasta tara insa factorii de raspundere se fac ca nu vad si diurna merge mai departe. Din toate acestea in pierdere iese tot Romania.
La capitolul realizari am remarcat ultimul proiect realizat de Asociatia „Fratia” si anume Proiectul de infratire „Arta si cultura romaneasca si activitati de timpul liber”, proiect ce a fost finantat integral din fonduri europene pentru tineret si care a reunit participanti, etnici romani, din Romania, Austria, Germania si Portugalia. Proiectul si-a propus ca obiectiv pastrarea identitatii lingvistice, a culturii traditionale, a cultului ortodox in spatiu european, a comunitatilor romanesti din Europa si s-a bucurat de suportul tehnic al unei echipe specializate in arta traditionala din Bucuresti. „Specialistii” au fost micutii membrii ai cercului „Pastratorii de traditii” de la Scoala 200 coordonati de directoarea lor, dna. Popescu Verona Monica care, impreuna cu cei 12 membrii ai clubului „Delfinii” din Austria, apartinand Asociatiei Unirea si coordonati de Rodica Jipa, cu alti 12 membrii ai clubului „Speranta”, din Germania, coordonati de parintele Stefan Anghel si cele douasprezece gazde, membrii ai clubului „Fratia” din Scoala 2-3 Bocage din Setubal au realizat workshopuri pe diverse sectiuni. Astfel acestia au invatat si apoi s-au intrecut in pictura de icoane pe sticla, realizare de oua incondeiate, sculptura in lemn, insirat de margele dar mai ales au invatat sa cante si sa danseze pe ritmuri traditionale romanesti.
Scoala 2-3 Bocage din Setubal a pus la dispozitie spatiul de lucru precum si sala Polivalenta in care participantii au avut si activitati recreative ale timpului liber si s-au intrecut in intreceri sportive si de orientare turistica. Ca sa nu simta totusi oboseala unor zile de munca sustinuta, presarata de informatii noi din diferite domenii artistice si sportive, participantii la acest proiect au avut posibilitatea sa se desfete sub soarele plajelor portugheze, vizitand si obiective turistice.
„Astfel de proiecte, de anvergura europeana, Asociatia „Fratia” isi doreste sa mai realizeze si in anii care vin pentru ca ecoul acestei editii a fost extrem de pozitiv si copii au socializat neasteptat de bine. In fiecare zi se pregateau mese traditionale din tarile participante si copii participau ei insisi la pregatirea acestora impreuna cu coordonatorii lor. Au fost cateva zile de vis pe care ne dorim sa le repetam si sa avem din ce in ce mai multi participanti si din alte tari. A fost un proiect pilot pentru asociatia noastra dar fiindca ne-am descurcat foarte bine ne dorim sa continuam si cu alt gen de activitati destinate pastrarii identitatii romanilor din Europa si mai ales a copiilor acestora”, ne-a declarat dna. Maria Iancu.
Asociatia „Fratia” isi doreste, ca proiect de anvergura, editarea unui buletin informativ destinat romanilor din Portugalia si mai ales punerea pe picioare a unui centru comunitar cultural in care toti cei care doresc sa se poata intalni si petrece ore romanesti de calitate. Pentru aceste proiecte „Fratia” a depus deja proiecte la DRRP si la Institutul Cultural Roman pentru care se asteapta rezolutii.
 
Festivalul „Cerbul copiilor” a avut castigatori din diaspora romana europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :142
Tuesday, 15 August 2006
La Slanic Moldova, s-a incheiat recent prima editie a Festivalului „Cerbul copiilor”, la care revelatii au fost Kevin Fruhwald, de 8 ani din Germania si Ramona Clapan din Italia, care a ramportat si trofeul festivalului avand cea mai apreciata prestatie interpretativa. Necunoscuta publicului romanesc aceasta a reusit totusi sa ridice sala in picioare prin calitatea vocii si a melodiei. Ideea si realizarea festivalului i-au apartinut compozitorului Dan Dimitriu iar sprijinul logistic a venit si din partea Primariei din Slanic. Mediatizat inainte de a se desfasura si de „Actualitatea romaneasca” festivalul s-a bucurat de participarea a doi copii romani din diaspora, reale talente, care au reusit sa smulga juriului doua din cele mai importante distinctii. „Kevin este un copil foarte talentat de care parintii se ocupa foarte mult si care are sanse sa ajunga un mare artist. Are deja cateva CD-uri cu muzica pe care o interpreteaza si in germana dar si in romana iar piesa „Iarba verde de acasa” i-a adus si la Slanic aprecierea publicului si a juriului, plecand acasa cu un premiu special pentru interpretare”, a declarat pentru Romanian Global News Ion Calancea (foto), cunoscut muzician roman din Germania, unul din membrii juriului.
„Din pacate o manifestare a tinerelor talente romanesti, atat din tara cat si din diapsora, nu s-a bucurat de o mediatizare pe masura calitatii interpretative a copiilor care au concurat. De remarcat este faptul ca acestia au cantat numai live lucru care nu este usor nici pentru adulti. Au trecut deci printr-o preselectie destul de severa asa ca ceea ce am avut pe scena Festivalului au fost cei mai buni dintre cei buni”, a mai spus Calancea.
Aflat in tara pentru acest festival dar si pentru treburi personale, domnul Calancea a fost de acord sa stea de vorba cu un redactor Romanian Global News si despre viata artistica din comunitatea romaneasca pe care o cunoaste atat de bine si anume cea din Germania. „De remarcat este faptul ca ia o amploare deosebita viata artistica comunitara. Daca pana acum aveam parte numai de concerte de muzica populara acum se remarca o diversificare a ofertei artistice si mai ales a calitatii acesteia. Am avut parte, numai in anul care a trecut, de piese de teatru interpretate de artisti renumiti precum Iurie Darie, Horatiu Malaele, Anca Pandrea, momente care aduna si intelectualitatea romana din Germania. Viata artistica acum este pentru toate gusturile si de toate genurile. Mai tot anul avem manifestari culturale si artistice. De remarcat este efortul pe care il face acum Iosif Herlo prin organizarea Festivalului George Enescu, o replica modesta dar bine-venita a celui organizat in tara, dar care reuneste foarte multi romani si nemti iubitori de muzica buna.
As vrea sa remarc totusi si o neimplinire, din punctul meu de vedere, in ceea ce priveste mediul asociativ romanesc. Eu cunosc toate asociatiile si colaborez foarte bine cu toti care ma solicita insa cand vine vorba de socializare romaneasca nici o asociatie nu are un sediu al sau unde romanii sa se poata intalnii inafara actitivatilor organizate periodic. Toate sediile sunt in casele presedintilor de asociatii si nu te poti duce cand vrei si cum vrei sa ii deranjezi. Deci, dupa mine, in urmatorii ani trebuie lucrat pentru inchirierea unor spatii sau construirea unor spatii cu destinatie comunitara romaneasca in care sa aiba loc, tot anul, activitati destinate pastrarii identitatii noastre, caci daca noi nu vrem sa o pastram, nimeni nu ne va invita sa o facem. De exemplu preotul Mihaita Bratu din Sttutgard aduna, in fiecare duminica, in subsolul bisericii, copiii rezultati din casatorii mixte pe care ii invata limba romana. Daca vrem sa fim luati in seama si sa avem o comunitate puternica activitatile acestea culturale trebuiesc diversificate si facute sa atraga incepand cu copii si ajungand pana la pensionari, indiferent de categoria sociala din care acestia provin. Latura academica romaneasca nu isi face aparitia decat la spectacole de teatru de calitate si niciodata la concerte de muzica usoara si vice-versa. Deci este nevoie de diversitate pentru a beneficia de aportul tuturor la o viata comunitara deosebita”, a mai adaugat Ion Calancea.
 
Masuri sporite de siguranta la intrarea si iesirea din Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :83
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in si dinspre Marea Britanie trebuie sa tina seama de o serie noua de recomandari privind calatoria cu avionul catre aceasta tara.{mosimage}Masurile suplimentare de siguranta vin in completarea deciziei autoritatilor britanice de a institui nivelul "critic" al alertei de securitate, ca urmare a dejucarii unui complot terorist. Astfel, Ambasada Romaniei la Londra recomanda tuturor celor, care doresc sa calatoreasca spre si dinspre Marea Britanie, sa aiba in vedere verificarea programului de zbor al operatorilor aeroportuari pe relatia
Bucuresti-Londra si retur. Totodata, ca urmare a instituirii unor controale mult mai severe, atat corporale, cat si ale bagajelor, se recomanda pasagerilor sa se prezinte la aeroport cu cel putin trei ore inainte de imbarcare. Nu se mai admite accesul in avioane cu nici un fel de bagaje de mana (inclusiv posete, genti de umar, echipamente electronice – laptop-uri, iPoduri, telefoane mobile, precum si recipiente de orice fel etc.), buzunarele trebuie sa fie golite de orice fel de continut, iar [pasagerilor li se va permite sa detina asupra lor numai o punga de plastic transparenta, care sa contina numai portvizite si portmonee, bani, carti de identitate, carti de credit, documentele de calatorie (pasapoarte si biletele de avion), medicamente de stricta necesitate si instrumente medicale necesare
(de ex. seturi pentru diabetici), ochelari de vedere si de soare fara tocurile aferente, suporturi pentru lentile de contact fara solutia de intretinere, mancare si lapte pentru copii (la controlul corporal, insotitorul va degusta continutul fiecarui recipient) si materiale pentru igiena copiilor, produse de igiena personala feminina, servete si servetele cu conditia sa nu fie impachetate in cutii, chei (nu se accepta brelocuri electrice).
Pasagerii vor fi supusi unui control corporal amanuntit, iar incaltamintea si bunurile personale vor fi controlate cu raze X, la fel ca si scaunele cu rotile, bastoanele si carjele.
Cei care calatoresc de la Londra spre destinatii din Statele Unite ale Americii vor fi supusi unui control suplimentar la imbarcarea in avion.
 
Festival Dracula la romanii din CanadaPDF Print E-mail
Victoria, Canada/Romanian Global News
Accesari :122
Tuesday, 15 August 2006
{mosimage}Comunitatea romaneasca din Victoria organizeaza la finele lunii august unul dintre cele mai importante evenimente romanesti din Canada: Dracula Festival 2006.{mosimage}Festivalul va avea loc pe data de 27 august si are ca principal obiectiv promovarea culturii romanesti, numele de Dracula fiind ales numai pentru rezonanta pe care o are in randul oamenilor de alta nationalitate decat cea romaneasca. De la eveniment nu vor lipsi mancarea (mamaliguta, carnati traditionali, deserturi delicioase), vinurile, muzica si dansurile romanesti, dar nici materialele informative despre Vlad Tepes si istoria asocierii numelui Dracula cu cel al domnitorului roman. Organizatorii Festivalului Dracula solicita participantilor la ziua romaneasca din Victoria sa poarte, in timpul petrecerii, costume populare sau medievale. Cei interesati pot veni la Festival incepand cu ora 13.30, la Centrul Da Vinci, din 195 Bay St, Victoria, anunta Societatea canadiano-romana din Victoria. Petrecerea va fi animata de muzica romaneasca, interpretata de maestrii Lache Cercel si George Feraru, care vor aduce publicului piese clasice de neuitat, printre care celebra Rapsodie Romana, de George Enescu, Ciocarlia lui Ciprian Porumbescu, dar si traditionala Perinita. Dansurile din diverse regiuni ale Romaniei, printre care Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Transylvania, Oas, Banat, Bucovina si Moldova
 vor fi prezentate de Ansamblul de Dans Folcloric romanesc Balada din Edmonton si de dansatorii maghiari Buzavirag din Victoria.
 
Romania a incetat evacuarea cetatenilor romani din LibanPDF Print E-mail
Teheran, Liban/Romanian Global News
Accesari :105
Tuesday, 15 August 2006
La data de 11 august Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, in unanimitate, rezolutia 1701 care stabileste un set masuri pentru incetarea, cat mai curand posibil, a violentelor, initierea urgenta de actiuni in sprijinul populatiei civile afectata de actiunile militare si ofera perspective evitarea  reluarii confruntarilor si pentru solutionarea pe termen lung a crizei. De asemenea, guvernele israelian si libanez au andorsat rezolutia Consiliului de Securitate si au initiat  masuri pentru  aplicarea prevederilor acesteia.  Pe acest fond si in conditiile in care persoanelor aflate in pericol, care au dorit sa fie evacuate, li s-a acordat deja tot sprijinul necesar, majoritatea statelor care au comunitati de resortisanti in Liban au decis, in ultimele zile, incetarea operatiunilor de evacuare.
Avand in vedere aceasta situatie, practica celorlalte state de a inceta acordarea de sprijin, in conditii exceptionale, propriilor cetateni pentru evacuarea din Liban, precum si numarul redus de cereri reale si intemeiate de sprijin pentru evacuare adresate de cetatenii romani, Ministerul Afacerilor  Externe  decis, de asemenea, incetarea operatiunii de evacuare a cetatenilor romani din Liban. in acest  sens, ambasadele Romaniei din zona au fost instructate sa acorde, in continuare, o atentie speciala cetatenilor romani aflati in Liban si sa incerce identificarea de solutii de evacuare numai pentru acele persoane  care doresc, in mod ferm, acest lucru si numai daca acestea se afla intr-o situatie critica. Prioritate va fi acordata cetatenilor romani aflati in localitatile din sudul Libanului, grav afectate de violentele din ultima perioada.
in aceste conditii, situatiile de sprijin financiar din partea statului roman pentru repatriere vor constitui exceptii si se vor aplica exclusiv cetatenilor romani si membrilor acestora  de  familie aflati in situatii deosebite..
Reamintim ca, incepand din data de 17 iulie MAE a organizat evacuarea si transportul in Romania a unui numar de 775 persoane (cetateni romani si membrii lor de familie). 729 dintre aceste persoane au fost evacuate cu cele trei convoaie organizate in zilele de 17, 18 si 20 iulie, iar restul au fost evacuate pe cale maritima, pe vase puse la dispozitie de o serie de state (Grecia, Franta, Marea Britanie, Italia, Australia, Canada, Turcia). Ultimul grup de cetateni romani a fost evacuat la 10 august a.c., cand  12 persoane au fost evacuate, cu un vas grecesc, in Cipru.
De  asemenea, un numar de 408 de cetateni romani au parasit Libanul in mod individual, prin Siria, o parte dintre acestia fiind preluati cu cele trei convoaie organizate de autoritatile romane.
 
30.000 de imigranti ilegali cer sedere legala in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :167
Tuesday, 15 August 2006
Aproximativ 30.000 de imigranti ilegali din Franta au solicitati si au depus deja la prefectura documentele necesare pentru obtinerea permisului de sedere, asa cum cereau dispozitiile circularei din data de 13 iunie a ministrului francez de Interne, Nicolas Sarkozy.Sarkozy estimase ca numarul imigrantilor clandestini care vor solicita permisul de sedere pana la data limita de 13 august va ajunge la 20.000 de persoane, dar la numai trei zile de la data scadenta fixata de circulara ministrului de Interne, estimarile acestuia au fost depasite in mod semnificativ.
Referitor la aceasta diferenta, autoritatile guvernamentale sustin ca "multe dintre cereri nu sunt fondate".
 
Trei zile de spectacol romanesc in DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :90
Tuesday, 15 August 2006
Comunitatea romanilor din Irlanda organizeaza in perioada 1 – 3 septembrie un spectacol romanesc intitulat “Varietati muzicale. 3 seri romanesti alaturi de 3 stele romanesti”, care se va desfasura in Clubul A.L.S.A., situat langa aeroportul Dublin.Vor fi alaturi de romanii din Dublin artisti celebri in Romania, printre care Corina Chiriac, Veta Biris si Gabriel Cotabita. Spectacolul va incepe la ora 19.00, pretul unui bilet fiind de 25 de euro.
 
Filme romanesti la Festivalul Telecom din AucklandPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :95
Tuesday, 15 August 2006
La Festivalul Film Telecom, desfasurat intre 13 si 30 iulie in Auckland, au participat in premiera si trei pelicule romanesti.Filmul lui Lucian Pintilie, "Tertium non datur", bazat pe povestirea "Capul de Zimbru" semnata Vasile Voiculescu, este o coproductie romanofranceza. Este realizat in 2006 si ii are in distributie pe Victor Rebengiuc, Sorin Leoveanu, Tudor Istodor, Cornel Scripcaru si Bogdan Stanoevici. Filmul a participat si la Festivalul de la Berlin. "12:08 East of Bucharest" (A fost sau n-a fost?), este cel mai nou superprodus al scolii romanesti de cinematografie, marca Corneliu Porumboiu. Castigator anul acesta la Cannes, la categoria First Feature (Camera d’Or), el poate fi considerat unul dintre cele mai bune filme participante la Festivalul Telecom de anul acesta, macar din punct de vedere al palmaresului si renumelui. In rolurile principale: Mircea Andreescu, Teo Corban si Ion Sapdaru. El a putut fi egalat in notorietate doar de mult-aclamatul "Moartea Domnului Lazarescu" al lui Cristi Puiu, un film care anul trecut a obtinut premiul "Un certain regard" la acelasi festival de la Cannes, urmat de participari glorioase la prestigioasele festivaluri de film de la Toronto, Vancouver, New York si Rotterdam. Distributia ii numara pe Ion Fiscuteanu, Doru Ana, Luminita Gheorghiu, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Serban Pavlu si Clara Voda, informeaza publicatia Pagini Romanesti, din Noua Zeelanda.
 
Dana Codorean-Berciu si Mukka Band vor concerta la Tate BritainPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :142
Tuesday, 15 August 2006
Un nou concert al interpretei romance Dana Codorean Berciu, alaturi de trupa britanica Mukka Band, este programata sa se desfasoare vineri, 1 septembrie, la Galeria Tate, din Londra. Concertul se va desfasura cu incepere de la ora 19.30, in Collection Display Rooms. Evenimentul face parte din programul "Late at Tate Britain: September programme" care mai contine un atelier de construit zmee, un concurs cu intrebari, prezentari sustinute de artisti, proiectii de filme si o discutie tematica. Aceasta seara este dedicata placerii, dar este si o ocazie de a vedea ce pot oferi muzeul si galeriile sale.
Ritmuri de dans, balade pline de suflet, cantece de dragoste – Mukka aduce o muzica provenind atat din melancolia adanca a Transilvaniei cat si din melodii instrumentale rapide din Balcani. Acestora li se alatura carismatica voce a Danei Codorean-Berciu. Concertul va include melodii si cantece despre viata, dragoste, armasari iuti, despre maniera de producere a branzei si despre cum se danseaza hora cu un necunoscut.
 
Concert de pian romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :109
Tuesday, 15 August 2006
Seria de concerte Tineri Muzicieni Romani in Seriile Londoneze prezinta un nou concert sustinut de un artist roman.Marti, 15 august, pianista romanca Irina Botan va sustine un concert la biserica St Martin's-in-the-Fields, programat de la ora 13.00. Programul cuprinde lucrari de Haydn: Variations in F minor, Beethoven: Sonata op 110, Chopin: "Cello" concert etude si Liszt: Petrarch Sonne.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions