Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Bulgaria nu renunta la "bulgarii-basarabeni"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Cetatenii basarabeni care au dobandit cetatenia Bulgariei s-ar putea sa aiba restrictii pentru angajarea la munca in Marea Britanie si intr-un sir de alte state europene, chiar dupa 2007.{mosimage}Zilele acestea Guvernul britanic discuta in cel mai serios mod introducerea unor masuri de limitare a accesului cetatenilor bulgari in aceasta tara, dupa scandalul pasapoartelor bulgaresti care a zguduit presa britanica in aceste saptamani. Bulgaria, insa, nu renunta la „bulgarii basarabeni”.
Potrivit Stirea de Garda, cele mai mari ziare din marea Britanie au scris despre “o inflatie” de pasapoarte bulgaresti, acordate in fond cetatenilor Basarabiei si Macedoniei, sub pretextul radacinilor lor bulgare. Presa a prezentat cazuri cand proaspetii detinatori de pasapoarte, nu cunosteau nici limba si nu puteau dovedi provenienta lor din rude care ar fi avut cetatenia Bulgariei. Unul dintre ziarele britanice l-a citat si pe un tinar din Moldova, care a declarat ca e roman dar pentru ca nu a putut redobandi cetatenia Romaniei, a facut uz de o oferta pentru cetatenia Bulgariei si a obtinut-o. Acum, executivele europene isi pun intrebari cu privire la cazurile de coruptie in cadrul instistutiilor de la Sofia responsabile de cetatenie, precum si la efectele pe care le-ar putea avea fluxurile enorme de imigranti in cautarea unor locuri de munca dupa aderarea Bulgariei si Romaniei la UE.
Iar ziarul bulgar „Sofia Echo” a publicat azi un articol prin care incearca sa raspunda la aceste acuzatii. Ziarul a citat-o pe Ana Karaivanova, ministru adjunct al Justitiei care a declarat ca „fiecare stat este obligat sa apere cetatenii care isi trag originea din aceasta tara,” adaugand ca „bulgarii basarabeni” fac parte din aceasta categorie, vorbind limba si pastrand obicieiurile bulgare. Ea a mai adaugat ca aplicantiii la cetatenia bulgara au fost supusi procedurilor legale de testare si nu pot fi ignorati in nici un fel.
 
Membrii organizatiei “Dignitas” au fost eliberati de catre fortele speciale transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :149
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Membrii organizatiei neguvernamentale “Dignitas” din Slobozia, care au fost retinuti de militia transnistreana, suspectati ca ar fi fost implicati in explozia din 13 august, au fost eliberati la sfarsitul saptamanii trecute.
{mosimage}Alexandru Macovenco, membrul organizatiei “Dignitas” a declarat la 21 august curent, in cadrul unei conferinte de presa, ca a fost retinut de catre fortele speciale transnistrene la o zi dupa retinerea liderului aceluiasi ONG, Ghenadie Taran, pe motiv ca ar fi implicat in organizarea recentei explozii. Potrivit lui, pe parcursul interogatoriului, militienii s-au interesat doar de activitatea organizatiei “Dignitas”, aceleasi intrebari fiind adresate si liderului “Dignitas”, Ghenadie Taran.
La randul sau, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului in Moldova, Stefan Uratu (foto), a mentionat ca desi toti cei retinuti au fost eliberati, in prezent nu se stie nimic despre Ghenadie Taran, care a disparut in dimineata zilei de sambata, 19 august curent. “Explozia din 13 august de la Tiraspol, a fost doar un pretext in retinerea membrilor “Dignitas”, pentru crearea unei imagini militiei transnistrene, care investigheaza cazul si pentru a lasa impresia ca incidentul a fost provocat de forte externe. Scopul acestor actiuni este consolidarea populatiei si convingerea locuitorilor din stanga Nistrului sa participe la alegerile din regiune, care vor avea loc in septembrie curent”, a conchis Uratu.
Amintim ca recent, patru membri au organizatiei “Dignitas” din Slobozia, au fost retinuti, pe motiv ca ar fi implicati in explozia din 13 august curent de la Tiraspol. Alexandru Macovenco, Ghenadie Taran, Igor Ivanov si Iurie Zatica, au fost eliberati la sfarsitul saptamanii trecute, din lipsa de probe.
 
In Porto, imigrantii din Est fac muncile cele mai grelePDF Print E-mail
Porto, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :294
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Imigrantii din tarile Europei de Est sunt cei care traiesc in cele mai proaste conditii si care presteaza muncile necalificate, dintre toti imigrantii care locuiesc in Porto si in imprejurimi.
{mosimage}Un studiu realizat de Emilia Malcata, profesoara la Facultatea de Inginerie a Universitatii din Porto (FEUP) a revelat ca imigrantii din Est sunt „clar dezavantajati” fata de ceilalti imigranti.
Recenta migratiune masiva a cetatenilor din Estul Europei, precum si necunoasterea limbii portugheze, pot explica, intr-o oarecare masura, in opinia Emiliei Malcata, inegalitatea dintre imigrantii legali din Porto. Investigatoarea a apelat la datele recensamintelor din 1991 si din 2001 pentru a face o analiza competenta a diferentelor dintre imigrantii care locuiesc in regiune. Ea i-a impartit in cinci grupuri: imigrantii din tarile Europei Occidentale, brazilienii, imigrantii din Est, imigrantii africani si altii.
in zece ani (1991-2001) s-a inregistrat o crestere a numarului imigrantilor cu licenta, bacalaureat, masterat sau doctorat, de la 25 la 40%. Cei care au contribuit semnificativ la aceasta crestere au fost imigrantii din Est. Majoritatea au studii medii sau superioare, dar nu au cunostinte avansate de limba portugheza. Dintre cele cinci grupuri studiate, cei din Est fac muncile cele mai putin calificate. Cea  mai mare parte (64%) lucreaza in sectoarele secundare, iar 35% in sectoarele considerate de categoria a treia, fata de restul imigrantilor care muncesc, in majoritate, in sectoarele secundare. Diferentele se mentin, de asemenea, la nivelul cazarii, 17% dintre imigrantii din Est neavand apa in casa. Emilia Malcata atrage atentia asupra acestui fapt, militand pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale celor din tarile din Est.
Ucraineanca Natalia S, presedinta Asociatiei „Prietenia” din Gondomar spune ca „aproape toate persoanele care provin din tarile estice au studii superioare”, subliniind insa ca diplomele – in ciuda invatamantului de nivel net inferior din Portugalia - nu le sunt recunoscute, acestia fiind obligati sa lucreze, in continuare, la curatenie sau ca necalificati in constructii. "Echivalarea studiilor dureaza mult si costa foarte scump!", sustine Natalia S.
Centrul National de Ajutor al Imigrantilor ( CNAI ) din Porto recunoaste aceste lucruri. "Echivalarea studiilor ne da cea mai mare bataie de cap. Recunoasterea diplomelor e facuta de Universitati, care insa nu stiu nimic despre facultatile din Ucraina, Romania sau Moldova. Nu cunosc aceste limbi si nu sunt preocupate sa rezolve aceasta problema", spune Catarina Patricio Alves, aratand ca exista inca destule sectoare profesionale realmente inchise imigrantilor cu studii. CNAI din Porto (Rua de Pinheiro), deschis in martie 2004, e frecventat in general de ucraineni (32%), brazilieni (23%), chinezi (6%), moldoveni (2,8%) si romani (1,2%). E, probabil, o reflectie a noului val al imigratiei, care priveste si alte nationalitati din Est ( rusi, georgieni, bulgari) in detrimentul africanilor. Centrul, in cadrul caruia lucreaza trei avocati si numerosi functionari care incearca sa gaseasca slujbe imigrantilor, a reusit sa rezolve, in ultimul an, 10% dintre cazurile cu care s-a confruntat.
(Pentru Romanian Global News, din Portugalia, Florin Constantin)
 
Reuniunea Emigratiei Romanesti de la HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Asociatia Culturala Romana din Hamilton organizeaza in perioada 20 August - 27 August reuniunea emigratiei romanesti cunoscuta sub numele de Campul Romanesc de la Hamilton.{mosimage}Tema actualei editii a reuniunii este Contributia Emigratiei la Cultura Romaneasca. Oaspeti ai evenimentului vor fi personalitati din intreaga lume.
Saptamana a inceput duminica, 20 august, cu sarbatorirea hramului Capelei Sfanta Maria de la Campul Romanesc. Cu aceasta ocazie a fost oficiata o slujba la capela Sfanta Liturghie, de catre un sobor de preoti in frunte cu prea sfintitul Ireneu de la Vatra. Slujba religioasa a fost urmata de picnicul anual al celor trei comunitati - Toronto, Kitchener si Hamilton.
Saptamana romaneasca a continuat luni, 21 august cu primirea oaspetilor si cuvantul de bun venit al presedintelui Asociatiei Culturale Romane din Hamilton, si cu doua conferinte: “Conexiuni culturale la timpul prezent intre emigratie si patria mama", sustinuta de Laurentiu Oraseanu, “Lepadarea de sine si urmarae lui Hristos”, sustinuta de Prea Sfintitul Episcop Irineu dela Vatra.
Marti, 22 august, este programata, de la ora 19.30, conferinta Askesis (nevointa in lumina lui Thanatos si Anastasis) sau despre suferinta", sustinuta de Pr. Dr. Dumitru Ichim, parohul parohiei “Sf. Ioan Botezatorul” Kitchener. Miercuri, 23 august, este programata o excursie la Cascada Niagara, de la ora 10.00, iar ziua se va incheia cu ceremonia oficiala de dezvelire a bustului scriitorului Vintila Horia, realizat de Nicapetre, de la ora 16.00. Joi, 24 august se va discuta despre “Contributia culturala a Romanilor Banateni din afara Romaniei” (conferentiar Prof. Pavel Filip) si despre “Locul ziarului “Cuvantul Romanesc” in istoria literaturii romane (conferentiar Mihaela Moisin), de la ora 19.00, respectiv 19.30. Vineri, 25 august, sunt programate dezbaterile "Cine se teme de presa Exilului” (conferentiar Grigore Culian, publicist si ziarist) si “Contributia exilului literar (din lirica inchisorilor) la patrimoniul cultural al Romaniei” (conf. George Georgescu, publicist si ziarist).
Saptamana Romanilor la Hamilton se va incheia sambata, 26 august, cu Banchetul de Inchidere, programat sa se desfasoare cu incepere de la ora 18.30.
 
Magazinele cu produse din Est, un succes in AveiroPDF Print E-mail
Aveiro, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :158
Tuesday, 22 August 2006
Regiunea Aveiro a primit, in ultimii ani, zeci de imigranti din Est, veniti in Portugalia pentru a lucra pe santiere sau in fabrici. Multi dintre acestia au reusit insa sa-si deschida afaceri proprii. Magazinele lor constituie acum adevarate atractii in Aveiro. Aceste magazine le-au mai ostoit ucrainenilor, romanilor si moldovenilor dorul de casa si, in plus, patronii au descoperit ca pot avea vanzari mari daca reusesc sa starneasca…curiozitatea cumparatorilor portughezi. Deschiderea unei afaceri pe cont propriu ii fereste de teama ca ar putea deveni someri, dar implica totusi suficiente riscuri.
Olga Muntian, o moldoveanca de pe langa Chisinau, a emigrat in Portugalia acum opt ani, s-a legalizat, si astazi e proprietara unui magazin in Aveiro. in Basarabia, dupa terminarea studiilor economice, a lucrat cativa ani in industria panificatiei. A venit in Portugalia cu speranta ca va trai mai bine. Timp de doi ani a lucrat intr-o pastelarie, dar, mai apoi, patronul a concediat-o.” Descurca-te, mi-a spus portughezul-zice Olga – si asta am si facut! Nu m-am dat batuta si am intalnit, dupa aceea si portughezi, oameni de caracter, care m-au ajutat!”. impreuna cu prietenul ei, Mircea, un moldovean de prin Balti, au deschis un magazin, de tip „mini-mercado” si viseaza acum sa deschida si un restaurant cu specific. La inceput s-au izbit de multe dificultati, in special datorita barierei impuse de necunoasterea limbii portugheze, dar astazi, Olga vorbeste mai mult decat rezonabil, chiar cu pronuntia aferenta. Aproape o jumatate de an a asteptat actele, dar, in cele din urma, a putut inchiria un local in centrul orasului Plateste 800 de euro pe luna chirie, dar afacerea merge bine. Neavand angajati – a avut o portugheza, care dupa numai doua saptamani i-a cerut marirea salariului - Olga se ocupa singura de magazin. 90% din produsele expuse provin din Rusia, Ucraina sau Moldova. Sectorul ci cea mai mare vanzare e cel al bauturilor alcoolice, cum ar fi berea cu procentaj de alcool mai mare, nelipsita votca, coniacul si vinurile din Republica Moldova, apa minerala si sucurile. intr-o vitrina frigorifica sunt expuse lactatele, branzeturile, carnatii si pestele afumat. De asemenea, in galantare se mai afla salate, prajituri, compoturi, supe de tip „instant”, piure de cartofi cu diferite gusturi si condimente. intr-o alta parte a magazinului se gasesc jurnalele, revistele si cartile.
Majoritatea clientilor provin din randul imigrantilor din Est, dar, de la luna la luna, tot mai multi portughezi cumpara de aici.”Pentru localnici, pretul nu inseamna mare lucru. Vor sa experimenteze si daca le place, revin si cumpara si alte produse. Sunt clienti buni si fideli!- spune Olga Muntian. in general, barbatii sunt entuziasmati de bauturile alcoolice, iar femeile cumpara dulciuri, ceaiuri si ierburi aromatice.”
(Pentru Romanian Global News, din Portugalia, Florin Constantin)                
    
 
Romanii din Spania cer analiza dosarelor diasporei romanesti din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :229
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Comunidad Rumanos en Espana-Intereses Bilaterales, cu sucursale in 6 localitati din Spania, cere CNSAS,o analiza a dosarelor fostilor colaboratori ai "Securitatii"din Romania, care printr-o forma sau alta au reusit sa se infiltreze in viata publica din Diaspora romaneasca.{mosimage}"Am constatat cu stupoare ca in perioada comunista o serie de agenti ai securitatii au fost introdusi in viata din exil cu directive clare de a spiona viata intima a celor care au parasit Romania si s-au stabilit in occident sau in lumea libera. Sunt asa zisii preoti, sau oameni din mass-media care aveau ca obiective primordiale creare de diversiune, spionarea si nu rareori anihilarea vocilor celor scapati din calvarul
comunist" se arata intr-un comunicat al asociatiei. Comunitatea Intereses Bilaterales anunta ca in urma unei sedinte extraordinare a membrilor sai a fost luata decizia lansarii acestui apel catre autoritatile romane si Guvernul Romaniei, in sensul publicarii acestor informatii referitoare la cei care au colaborat cu Securitatea si/sau Partidul Comunist Roman. "Credem ca este necesara o curatenie morala si in diaspora pentru a imprastia o stare de tensiune si neincredere datorata in primul rand de zvonurile ca au activat celule de informatori sau diversionisti, spioni... care au subminat in toata aceasta perioada si viata noastra din exil atat pana in 1989 cat si dupa aceea.  Sustinem deci o publicare a dosarelor preotilor editorilor, ziaristilor din publicatiile ce apartin diasporei romane din
diaspora romanesca din Spania si de asemeni cerem ca si alte O.N.G-uri sa se alature actiunii noastre pentru o societate  civica curata si morala" se mai arata in comunicatul semnat de Alexandru Petrescu, coordonator al
Comunitatii Romanilor din Spania-Idei Bilaterale.
 
Cetateni romani afectati de fenomenele meteorologice de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 22 August 2006
Ca urmare a fenomenelor meteorologice inregistrate in cursul zilei de ieri, la Budapesta, doua persoane au fost strivite de copaci, una dintre acestea fiind de cetatenie romana.

 In acelasi timp, mai multe vase de croaziera au fost scufundate, fiind declarate disparute mai multe persoane, dintre care doi sunt cetateni romani, sot si sotie.
Ambasada Romaniei la Budapesta mentine un contact permanent cu autoritatile ungare in vederea clarificarii  situatiei. De asemenea, personalul consular al misiunii diplomatice romane in Ungaria actioneaza pentru acordarea asistentei consulare familiilor cetatenilor romani declarati disparuti si a cetateanului roman decedat.

Londra, Anglia/22 august/Romanian Global News
Noi cereri de limitare a imigratiei din Romania si Bulgaria


Ministrul comertului din Marea Britanie, Alistair Darling, a declarat ca Londra nu va aplica politica "usilor deschise" cand Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana. El a spus ca Marea Britanie va trata fenomenul imigratiei in mod corespunzator. Potrivit BBC, ministrul britanic a raspuns astfel cererilor Partidul Conservator de opozitie, care a solicitat guvernului sa ia masuri pentru limitarea numarului de imigranti romani si bulgari care vor veni in tara dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana anul viitor.
Cererea a fost facuta de un membru al cabinetului “din umbra” al Partidului Conservator, de opozitie, ministrul imigratiei, Damian Green. El a declarat ca guvernul ar trebui sa “invete o lectie” din faptul ca a subestimat enorm impactul pe care l-a avut sosirea a mii de polonezi in Marea Britanie, dupa aderarea Poloniei la Uniunea Europeana in 2004.
Damian Green a declarat ca guvernul de la Londra ar trebui sa impuna masuri restrictive similare celor pe care alte state europene le-au impus cand Polonia si alte state din estul Europei au aderat la UE. "Controland numarul imigrantilor, putem face viata mult mai buna pentru toata lumea", a spus el. "Nu numai ca ne vom asigura ca serviciile publice si infrastructura locativa pot face fata (...) Imigratia controlata ajuta si la promovarea unei mai bune coeziuni intre populatia existenta si cei care vin in tara", a adaugat reprezentantul Partidului Conservator din Marea Britanie.
Cererile de limitare a imigratiei se inmultesc
Aceasta este prima initiativa majora pe tema imigratiei a Partidului Conservator din opozitie de cand la conducerea formatiunii a fost ales David Cameron, al carui mandat e sa schimbe imaginea dura a partidului. Corespondentul BBC pe chestiuni politice Laura Kuenssberg subliniaza ca imigratia a fost in trecut unul dintre subiectele cele mai importante ale strategiei Partidului Conservator dar, dupa pierderea a trei alegeri generale, formatiunea a evitat sa mai puna accent pe acest subiect.
Numarul polonezilor care au venit in Marea Britanie a fost mai mare decat se estimase
Dar in prezent dezbaterea privind imigratia a luat din nou amploare. Presa a tratat pe larg subiectul si mai multi politicieni si-au epxrimat clar opiniile pe aceasta tema iar conservatorii au decis sa se implice din nou in dezbatere, comenteaza corespondentul BBC. Un sondaj realizat de ziarul Sunday Times releva ca 77% din populatia britanica ar dori ca guvernul sa limiteze numarul imigrantilor carora li se permite sa intre anual in Marea Britanie. Saptamana trecuta, mai multe confederatii patronale britanice au cerut ca Londra sa nu deschida deocamdata piata muncii pentru muncitorii de viitoarele state membre ale Uniunii Europene.
Patronii, care in trecut erau mari sprijinitori ai imigratiei din Estul Europei, spun acum ca e nevoie sa fie absorbit mai intai marele val de migratie rezultat din prima extindere a Uniunii Europene.
Romani recrutati pentru constructia satului olimpic
Pe acest fond, ziarul Daily Mail scrie ca mii de muncitori romani se afla deja pe listele de recrutare pentru lucrarile de constructie a satului olimpic care va gazdui Olimpiada din 2012 de la Londra. Agentiile din Bucuresti au formulat deja liste cu muncitori care doresc sa inceapa o viata noua in Marea Britanie dupa aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, afirma ziarul britanic. O companie cu proprietar britanic, cu sediul in Bucuresti, a anuntat ca a contactat autoritatea britanica de gestionare a lucrarilor pentru Olimpiada, oferind intre 10.000 si 20.000 de muncitori. Un consultant de recrutare din Bucuresti, citat de Daily Mail, sustine ca a incheiat deja contracte cu companii britanice pentru a angaja muncitori romani. Ziarul il citeaza pe directorul unei firme de recrutare, care afirma ca un muncitor calificat in constructii poate obtine 8 lire sterline pe ora, in timp ce un muncitor necalificat poate obtine 6,5 lire streline pe ora. Un muncitor britanic ar obtine circa 15 lire pe ora pentru aceeasi activitate.
Si unul dintre lanturile de hoteluri din Marea Britanie recruteaza personal din Romania, in conditiile in care in industria hoteliera se inregistreaza un deficit de personal de circa 100.000 de angajati. Contractele pentru muncitorii romani vor depinde insa de deciziile guvernului britanic, care ar putea impune restrictii pentru forta de munca provenita din Bulgaria si Romania.
Dominic Ryan, care a condus o firma de recrutare in Bucuresti timp de un an, afirma ca are in vedere mii de muncitori care doresc sa lucreze pentru satul olimpic. Initial, compania sa intentiona sa ofere forta de munca pentru infrastructura Olimpiadei de iarna din 2010 din Canada, dar demersul sau a fost blocat de opozitia sindicatelor canadiene. Dominic Ryan afirma ca a primit reactii "foarte pozitive" din partea autoritatilor britanice si se asteapta ca muncitorii romani care vor lucra pentru satul olimpic sa poata obtine circa 1.000 de lire pe luna.

 
Limba catalana, un atu pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Catalunya, Spania/Romanian Global News
Accesari :213
Tuesday, 22 August 2006
Daca vrei sa iti gasesti un loc de munca in Catalunya, trebuie sa inveti limba catalana. Daca in anii anteriori cunoasterea limbii catalane era o conditie impusa la alegere de angajatori, de la declararea regiunii Catalunya provincie autonoma, regula a devenit una de la sine inteleasa. Presedintele Asociatiei Romanilor din Catalunya (ASOCROM), Marcela Ciobanu Sarbusca spune ca deja numarul de romani care aleg Catalunya atunci cand vin in Spania este destul de scazut, tocmai pentru ca acestia realizeaza diferentele dintre limba spaniola uzuala si cea vorbita in Catalunya, dar si pentru ca lipsa de calificare este o problema majora. “Catalunya este una din provinciile bogate si puternic industrializate ale Spaniei, unde se cer meserii calificate, or, majoritatea romanilor care cauta de lucru nu au nici o calificare. Se cauta sudorii, tamplarii si ospatarii, dar pentru a lucra acestia au nevoie de permis de munca si sa cunoasca perfect limba catalana. Acestea sunt motivele pentru care romanii se indreapta spre alte zone ale Spaniei, mai accesibile”, a mai declarat Marcela Ciobanu Sarbusca, citata de Actualitatea Romaneasca.
Adaptarea trebuie sa fie facuta la toate nivelele, inclusiv in randurile functionarilor publici, care pana nu demult nu erau obligati sa stie catalana. Insa, avand in vedere obtinerea autonomiei, institutiile publice trebuie sa adopte masurile necesare pentru ca cetatenii trebuie nu numai sa cunoasca limba catalana, ci sa o si foloseasca, limba regiunii fiind utilizata in documentele administrative. Mai mult, in ciuda caraterului discriminatoriu, statul poate sa decida indepartarea functionarilor daca acestia nu au cunostinte suficiente de limba catalana.
 
Cercetatorii romani condamna proiectul Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :137
Tuesday, 22 August 2006
Ministerul Mediului si al Gospodaririi Apelor a propus opiniei publice discutarea studiului de impact asupra mediului pentru proiectul minier din Rosia Montana. 
Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani considera ca acest studiu nu raspunde convingator semnalelor lansate de comunitatea academica, organizatiile nonguvernamentale si mass-media, in legatura cu problemele de eficienta economica, protectie a mediului, dezvoltare durabila  si conservare a patrimoniului cultural. in privinta eficientei economice, avantajele partii romane sunt modeste.  Romania a concesionat exploatarea celui mai important zacamant de aur din Europa, pentru o redeventa de 2% din valoarea productiei miniere anuale, la care se adauga taxele si impozitele aferente activitãtilor de minerit, si acestea reduse, datorita facilitatilor oferite pentru zonele defavorizate. in comunicatul oficial prin care anunta refuzul de a participa cu 250 milioane de dolari SUA la finantarea proiectului minier Rosia Montana, Banca Mondiala atragea atentia asupra riscurilor legate de problemele de mediu si sociale asociate acestuia. Aceste riscuri sunt prezentate incomplet si evaluate nerealist in documentatia supusa dezbaterii publice de S.C."Rosia Montana Gold Corporation" S.A.
Desi proiectul Rosia Montana necesita cantitati mari de substante toxice, S.C."Rosia Montana Gold Corporation" S.A. ignora impermeabilizarea iazului de decantare, dupa cum arata chiar documentatia supusa dezbaterii. Astfel,
proiectul Rosia Montana contravine directivei Uniunii Europene asupra apelor subterane care prevede zero emisii in cazul cianurilor si a altor substante toxice. Riscurile si costurile legate de rocile sterile rezultate din exploatare sunt nerealist minimizate in proiect. Dezvoltarea durabila a regiunii este serios pusa sub semnul intrebarii, daca se ia in considerare durata limitata (15 ani) de exploatare intensiva a unei unice resurse, al carei pret este fluctuant pe pietele internationale. Varianta de dezvoltare durabila propusa de documentatia suspusa dezbaterii descrie o situatie de totala dependenta de S. C."Rosia Montana Gold Corporation" S.A. in plus, prin intrarea in exploatare, cu o cariera deschisa, de mari dimensiuni, se va afecta grav patrimoniul cultural si, in unele cazuri, se vor distruge
vestigii arheologice unice in Europa - galeriile romane.
Avand in vedere cele de mai sus, Asociatia Ad Astra solicita Ministerului Mediului si al Gospodaririi Apelor sa nu dea acordul de mediu pentru proiectul de extragere a aurului si argintului de la Rosia Montana.
 
O revista fashion din Noua Zeelanda se lanseaza in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :145
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Pana la finele acestui an, revista de moda din Noua Zeelanda “Lucire” intentioneaza sa se lanseze si la Chisinau.{mosimage}“Lucire” este unica revista de fashion neo-zeelandeza care a reusit sa patrunda pe piata mai multor tari, incantand nu doar cititoarele din Noua-Zeelanda, dar pe cele din Statele Unite, Australia si Romania, informeaza Stirea de Garda.
“Dupa succesul care l-a avut revista in Romania, am vazut o oportunitate de lansare si in Moldova, dar inainte de a face acest lucru trebuie sa re-examinam atent piata revistelor din Moldova. Desigur in acest caz vom tine cont de necesitatile si dorintele publicului cititor” a declarat Jack Yan, fondatorul revistei “Lucire”. “Lucire” s-a lansat pe piata romaneasca la 17 mai 2005, fiind prima editie a revistei, tiparita in alta limba decat cea engleza. Publicatia neo-zeelandeza “Lucire” isi trage originea din site-ul web cu acelasi nume, fiind si prima publicatie de profil tiparita, care are ca punct de pornire o pagina pe Internet.
 
Saptamana filmului romanesc la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Unele dintre cele mai celebre si mai apreciate filme romanesti ale ultimilor ani, vor fi prezentate in luna septembrie la Budapesta.{mosimage}In perioada 21-28 septembrie Teatrul National de Cinematografie „Urania” din capitala ungara va gazdui proiectii ale unor filme de lung metraj, dar si scurt metraje si documentare.
La sectiunea de lung-metraj vor fi prezentate peliculele "Italiencele" (2004), in regia lui regia Napoleon Helmis, "Ryna" (2005) in regia Ruxandrei Zenide, "Tertium non datur" (2005), regia Lucian Pintilie, "Legaturi bolnavicioase" (2005), regia Tudor Giurgiu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006), regia Catalin Mitulescu, "A fost sau n-a fost?" (2006), regia Corneliu Porumboiu. La Scurt-metraje vor putea fi vazute "Apartamentul" (2005) - Constantin Popescu (20 min.), "Visul lui Liviu" (2004) - Corneliu Porumboiu (40 min.), "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" - regia Cristi Puiu (15 min.), "Challenge Day" (2005) - Napoleon Helmis (10 min.). Saptamana filmului romanesc va aduce publicului de la Budapesta si doua documentare - celebrul "Nascuti la comanda. Decreteii" (2005), in regia lui Florin Iepan (70 min.), dar si "Mostenirea lui Goldfaden" (2005), regizat de Radu Gabrea (70 min.).
Oaspetele de onoare al evenimentului va fi actorul Marcel Iures, alaturi de care se vor mai afla actrita Dorotheea Petre si regizorii Napoleon Helmis, Tudor Giurgiu, si Catalin Mitulescu.
 
Tinerii voluntari romani au ajuns in tabara ONCE de la BacauPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :108
Tuesday, 22 August 2006
Oficiul National pentru Cultul Eroilor a deschis sambata, 19 august, la Cimitirul Eroilor "Poligonul de tragere" din Bacau Tabara de tineri voluntari, organizata pentru efectuarea unor lucrari de ingrijire a cimitirului.La eveniment au participat directorul Oficiului, dr. Cristian Scarlat, subprefectul judetului Bacau, Gheorghe Hura, si reprezentanti ai primariei Bacau.
Tabara, organizata in parteneriat cu Prefectura judetului Bacau si Primaria municipiului Bacau, in perioada 18 – 24 august, este cea de-a doua din acest an, dupa cea de la Sinaia si reprezinta o continuare a programului Oficiului de valorificare in plan educativ a memoriei celor cazuti pentru tara. 
in cadrul ceremoniei de deschidere, dr Cristian Scarlat a vorbit despre starea mormintelor si operelor comemorative de razboi (mocr) din Romania si romanesti din strainatate, subliniind faptul ca sarcina intretinerii acestora revine in principal autoritatilor publice locale, in a caror administrare se afla, dar si societatii civile. Pentru acest fapt, taberele de voluntari constituie premisa implicarii in activitatea de conservare a mocr a  tuturor celor care au responsabilitati in domeniu – date de lege sau responsabilitate morala. Subprefectul Gheorghe Hara si-a exprimat convingerea ca impactul taberei asupra comunitatii din Bacau va fi unul impact real, care va duce la constientizarea necesitatii ingrijirii cu regularitate a locurilor de inhumare ale eroilor. Cei 20 de voluntari de la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir“ din Breaza, judetul Prahova, vor efectua lucrari de ingrijire constand in:
cosirea si greblarea ierbii din cimitir; curatarea vegetatiei micro-parazitare de pe insemnele si monumentele comemorative; curatarea aleilor; vopsirea inscrisurilor de pe insemnele comemorative individuale si comune; intocmirea planului cimitirului eroilor, si a schitelor monumentelor si insemnelor de capatai; efecturea de fotografii documentare.  
in Cimitirul Eroilor „Poligonul de tragere“ au fost inhumati 5.821 de eroi romani (5.549 cazuti in perioada octombrie 1916 – martie 1918 si 272 soldati din Al Doilea Razboi Mondial). Pe langa acestia, in cimitir isi dorm somnul de veci si soldati rusi (aproximativ 5000, decedati in cele doua razboaie) si germani (117 soldati cazuti in Al Doilea Razboi Mondial).
 
Daniela Gyorfi canta pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :135
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Celebra interpreta de muzica de petrecere Daniela Gyorfi va concerta la inceputul lunii septembrie la Londra.{mosimage}Concertele vor avea loc la 2 Sebastopol Road, Edmonton London N9 0QH Tel: 020 8803 8409, in zilele de 1, 2 si 3 septembrie, de la ora 20.00, iar in ultima zi de la ora 16.00. Pretul biletului de intrare este de 15 lire sterline. Rezervarile se fac la numarul de telefon 07931 506 912, la care va raspunde Lili.
 
Gala de box thailandez cu participare romaneasca in AlbufeiraPDF Print E-mail
Albufeira, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :280
Tuesday, 22 August 2006
{mosimage}Hotelul Paraiso din Albufeira (Algarve) va gazdui joi, 24 septembrie, incepand cu orele 22.00, cea de-a cincea Gala profesionista de box thailandez organizata in ultimii doi ani.{mosimage}Dupa exemplul galelor organizate anterior, conducerea hotelului Paraiso din Albufeira se va asocia cu gruparea Dynamite 3, a romanului Florin Vintila, pentru a putea oferi publicului amator, un spectacol de tinuta.
Constienti de faptul ca numarul iubitorilor acestui sport este in crestere si ca exigentele publicului au sporit, organizatorii au invitat la aceasta Gala o serie de sportivi profesionisti cunoscuti pe plan international.
In seara de 24 septembrie se vor infrunta in ring, sportivi din Romania, Olanda si cateva nume de rezonanta ale boxului thailandez din Portugalia.
(Pentru Romanian Global News, din Portugalia, Florin Constantin)
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions