Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
MAE linisteste cu privire la situatia romanilor ostatici in IranPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Wednesday, 23 August 2006
Ca urmare convorbirilor anterioare, ambasadorul Iranului la Bucuresti a comunicat, in cursul unei intrevederi la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Externe, pozitia oficiala a autoritatilor de la Teheran privind informatiile vizand retinerea de catre forte iraniene a unui grup de cetateni romani, aflati pe platforma petroliera "Orizont", apartinand companiei romanesti S.C. Grup Servicii Petroliere.
La solicitarea partii romane, autoritatile iraniene urmeaza a investiga modul concret si  circumstantele in care s-au derulat evenimentele. in acelasi timp, partea iraniana a oferit garantii oficiale ca cetatenii romani se afla in siguranta, nu au fost, nu sunt si nu vor fi retinuti de autoritatile iraniene si pot parasi zona  in orice moment.  Ministerul Afacerilor Externe anunta, intr-un comunicat de presa, ca va continua sa intreprinda toate masurile necesare
pentru asigurarea protectiei cetatenilor romani, inclusiv in dialogul cu autoritatile iraniene si va informa opinia publica in legatura cu situatia acestora.
 
In Voivodina se rade romanestePDF Print E-mail
Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :177
Wednesday, 23 August 2006
Festivalul de satira si umor al romanilor din Voivodina, aflat la editia a VI, se va tine duminica, 27 august la Torac, in Banatul sarbesc.Acest festival a fost organizat pentru prima data in indepartatul an 1971 de tinerii toraceni si odata cu el au inceput practic si suplimentele de satira si umor la postul de Radio Novi Sad. Cel care a dainuit mai mult prin aceste emisiuni a fost "Ventila Agraru" in persoana umoristului Iota Vinca, cel care a fost ani in sir audiat in dulcele grai banatean romanesc pretutindeni unde se prindea acest post (in trecut mult mai departe ca acum). Acest festival a fost preluat in anul 2003 la editia a III si se tine in fiecare an la sfirsitul lunii august la Torac. Cei peste 20 de participanti anuntati la acest festival vor  duce sufletele romanesti de pe aceste paminturi atat in sala cat si pe undele hertiene si in fata micului ecran in lumea zambetului, uitand o clipa de nevoile de zi de zi ale oamenilor locurilor aflate in tranzitie. Speram ca vor reusi, vorba poetului "Si daca vei intalni pe cineva care nu mai are zambet, fii binefecator si da-i zambetul tau, pentru ca nimeni nu simte mai mare nevoia unui zambet, decat acela care nu-l poate darui altora".
 
BBC lanseaza o frecventa FM la Chisinau si o emisiune speciala pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :132
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Cu ocazia zilei independentei Basarabiei, duminica 27 august, BBC va inaugura la Chisinau o noua frecventa FM, 97,2 FM, cu programe in patru limbi si o emisiune speciala intitulata "Actualitatea in Republica Moldova".
{mosimage}Emisiunea va fi difuzata zilnic, de la ora 20.00, si va cuprinde 15 minute de stiri, interviuri si reportaje realizate de echipa de jurnalisti BBC din Chisinau. in prima editie, se va transmite un interviu in exclusivitate cu presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin, in care se vor aborda, printre altele, bilantul ultimilor 15 ani de independenta si tentativele Moldovei de apropiere fata de Uniunea Europeana, pastrand in acelasi timp relatii normale cu Rusia. in editiile urmatoare, "Actualitatea in Republica Moldova" va aborda subiecte importante din viata politica, economica, sociala si sportiva a tarii.
Pe langa programe in limba romana, pe 97,2 FM se vor transmite si emisiuni BBC in limba engleza, rusa si ukrainiana. Astfel, BBC va transmite la Chisinau 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.
 
Refuzul dezvelirii bustului Rebreanu poate duce la demiterea Ministrului CulturiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :806
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Asociatia Civica Hyde Park continua protestele impotriva faradelegilor ce au loc in domeniul Culturii: interzicerea dezvelirii bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, demontarea, pe un termen nelimitat, a monumentului Lupoaica cu Romulus si Remus – simbol al provenientei noastre latine, ascunderea de ochii lumii a placii comemorative din spatele fostului sediu al Sfatului tarii, distrugerea monumentelor de arhitectura, ignorarea Cimitirelor Eroilor Armatei Romane de pe teritoriul R.Moldova, avalansa de inscriptii in limba rusa sau cu grafie chirilica pe monumentele de arhitectura din Chisinau si din intreaga republica.
{mosimage}“Desi am cerut autorizarea protestelor impotriva faradelegilor din Cultura pe parcursul lunii august, Primaria a autorizat cererea noastra doar pentru o singura zi, la 1 august. Atunci am si iesit in strada cu un protest de avertizare, dar, in acelasi timp, am atacat in instanta de judecata dispozitia Primariei, pe care o consideram ilegala”, a declarat pentru stirea de Garda Oleg Brega, presedintele Asociatiei Civice Hyde Park.
Miercuri, 23 august, la 12.00, la Curtea de Apel Chisinau este examinata cererea depusa de Hyde Park impotriva refuzului Primariei Chisinau de a autoriza protestele impotriva demolatorilor de Cultura.
Brega a mai spus ca doua dintr-un numar de peste 10 dosare similare, intentate la cererile Asociatiei Hyde Park au fost inregistrate la CEDO. „Banuiesc ca acest fapt a determinat autoritatile de la Chisinau sa devina mai „loiale” in raport cu revendicarile noastre. Astfel, pentru 31 august, ne-a fost autorizata desfasurarea unui miting pe Aleea Clasicilor, pe locul unde trebuia sa fie bustul lui Liviu Rebreanu, iar pe 3 septembrie, de Ziua Armatei Nationale, ni s-a permis sa pichetam sediul Ministerului Apararii”, declara Brega, amintind ca membrii Asociatiei continua colectarea de semnaturi pentru Rebreanu, cerand si demisia ministrului Culturii care se opune dezvelirii bustului marelui scriitor pe Aleea Clasicilor, pe locul autorizat acum cativa ani. Membrii Asociatiei Hyde Park sustin ca vor insista sa duca bustul lui Rebreanu la Ministerul Culturii, deoarece autorii refuzului sustin ca nu au vazut aceasta lucrare, nici macar in imagine, motiv din care autorizarea dezvelirii este una imposibila. La Ministerul Culturii, insa, am fost informati ca secretara Consiliului pentru tinuta artistica a monumentelor, Ludmila Terzioglo, e in vacanta, iar in lipsa acesteia nimeni altul nu poate solutiona problema. Terzioglo va reveni din vacanta peste 2-3 saptamani. Surse din cadrul Ministerului sustin ca vacanta functionarei a fost organizata in mod special, pentru a „pune punct” problemei bustului Rebreanu.
 
Italiana ar putea deveni obligatorie pentru basarabenii din ItaliaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :284
Wednesday, 23 August 2006
Societatea „Dante Aligheri” din Italia a sugerat guvernului italian sa intervina cu anumite schimbari in legea cu privire la imigranti, impunind acestora anumite conditii de cunoastere a limbii italiene, inclusiv imigrantilor din Basarabia.Secretarul general al societatii mentionate, Alessandro Masi, a declarat, fiind citat de AGI, ca „Doritorii de a imigra in Italia trebuie sa posede cunostinte adecvate a limbii si culturii italiene.” Masi a adaugat ca aceasta organizatie poate oferi cursuri de studiere a limbii italiene, avand si oficii autorizate in peste 400 de state, inclusiv Basarabia.
Galina Caraus, directoarea liceului Dante Aligheri din Chisinau a mentionat pentru Stirea de Garda „Colaboram Centrul de Cultura Italiana „Dante Aligheri” de 13 ani. Anual aceasta Societate ofera burse pentru profesorii din Moldova, in urma carora specialistii obtin cunostinte care le permit sa faca fata cerintelor de la noi. Din pacate, R. Moldova nu ne poate oferi asemenea conditii de pregatire a cadrelor didactice. In ultimii doi ani, in colaborare cu Biroul de Migratie au fost organizate cursuri intensive de studiere a limbii italiene pentru moldovenii care pleaca sa munceasca legal in Italia. Cursurile au fost oferite persoanelor care urmau sa munceasca in domeniul constructiilor. Anul trecut au beneficiat de asemenea cursuri circa 200 de moldoveni, anul acesta mai putin de 30. Cererea Societatii ca imigrantii sa posede anumite cunostinte a limbii italiene este una intemeiata, deoarece persoanele care pleca in Italia trebuie sa realizeze ca este important sa cunoasca cel putin cuvintele de baza din domeniul in care vor activa.”
Biroul National de Migratie spune ca in ultimul timp a fost schimbat regulamentul acestei institutii, astfel incit nu mai sunt acordate nici un fel de servicii doritorilor de a pleca in Italia. Totodata nu sunt disponibile date exacte despre numarul si statutul moldovenilor aflati la munca in Italia. Seful Misiunii Organizatiei Internationale pentru Migratie din Moldova, Martin Wyss, a declarat pentru Stirea de Garda „Nu se stie oficial citi moldoveni sunt plecati la munca in Italia, deoarece multi din ei poseda pasapoarte romanesti. Potrivit datelor oficiale aproximativ 30 000 au fost legalizati in Italia in 2002. Ideea de a cere imigrantilor cunoasterea limbii italiene este una binevenita. Mai mult, moldovenii invata foarte repede italiana si din cite stiu studierea acesteia nu a devenit o problema pentru vreun moldovean. ”
Societatea Dante Aligheri din Italia ofera cursuri de studiere a limbii italiene pentru imigranti incepind cu anul 1994, are oficii in peste 400 de state ale lumii, inclusiv R. Moldova, Bulgaria, Tunisia si Sri Lanka. Cursurile de limba italiana obtinute in cadrul Societatii „Dante Aligheri” sunt recunoscute si de ministerul italian de externe.
 
Diploma de avocat obtinuta in Romania este recunoscuta in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :292
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Diploma de avocat este recunoscuta de catre Ministerul de Justitie italian, informeaza “Ghidul lucratorului roman in Italia”, editat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Departamentul pentru Munca in Strainatate si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.{mosimage}Potrivit Actualitatea Romameasca, pentru recunoasterea diplomei, solicitantul trebuie sa parcurga in Romania cateva etape exterm de importante. Solicitantul trebuie sa aiba in posesia sa diploma care se doreste a fi recunoscuta in Italia, impreuna cu toate celelalte diplome anterioare, care au stat la baza obtinerii acesteia din urma (diploma de bacalaureat, diploma de absolvire a scolii postliceale etc.), foaia matricola, programa de invatamant, adeverinta de la institutia care a emis diploma, care sa certifice autenticitatea ei, autorizatia de libera practica, certificatul de casatorie de tip international sau hotararea de divort pentru cei care au nume diferite pe documentele de identitate si diplome, cazierul judiciar.
Diplomele se prezinta la Inspectoratul Scolar judetean, in cazul scolilor postliceale sau liceului sau la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Centrul National pentru Echivalarea Diplomelor, in cazul diplomelor universitare. Ele trebuie apostilate in conformitate cu Conventia de la Haga la prefectura judetului sau a muncipiului Bucuresti, si traduse de catre un traducator autorizat si legalizate de catre un notar. Traducerile sunt prezentate apoi tribunalului teritorial pentru apostilare. Toate diplomele, actele in original si fotocopie impreuna cu traducerile si fotocopiile simple ale tuturor documentelor se prezinta la Sectia Consulara a Ambasadei Italiei in Romania, in baza unei programari prealabile, pentru obtinerea declaratiei de valoare.
Daca cetateanul strain se afla pe teritoriul Italiei legal, avand un permis de sedere, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru a primi recunoasterea diplomei obtinute intr-o tara extracomunitara trebuie sa depuna o cerere tip la Ministerul Justitiei cu urmatoarele documente: permisul de sedere, certificatul de cetatenie sau copia legalizata a pasaportului;  certificatul sau diploma de studii; certificatul care sa ateste examenele sustinute, eliberat de institutia in cadrul careia s-au desfasurat cursurile. In cazul in care profesia este reglementata in tara de origine, certificatul eliberat de institutia competenta cu maxim trei luni inainte, care sa ateste ca solicitantul este abilitat pentru exercitarea profesiei in tara de origine, impreuna cu certificatul de inscriere in ordinul profesional, daca aceasta inscriere constituie un criteriu fundamental pentru exercitarea profesiei. Acest certificat trebuie sa contina si declaratia ca solicitantul nu a fost supus in trecut si nu este supus in prezent la masuri disciplinare. In cazul in care profesia nu este reglementata in tara de origine, solicitantul va trebui sa demonstreze ca si-a exercitat profesia cel putin doi ani, printr-o certificare adecvata, eliberata de institutia la care a fost desfasurata activitatea. In cazul in care este vorba de un liber profesionist, activitatea trebuie demonstrata prin documente fiscale. Dosarul trebuie sa mai contina declaratia de valoare eliberata de reprezentanta diplomatica consulara competenta, cazierul judiciar eliberat cu maximum trei luni in urma de catre autoritatea competenta in tara in care a fost eliberata diploma,
atestarea privitoare la experienta profesionala efectuata, cu descrierea cat mai amanuntita a activitatii desfasurate, eliberata de institutiile in cadrul carora aceasta a fost desfasurata (in cazul in care este vorba despre un liber profesionist, activitatea trebuie demonstrata prin documente fiscale) si doua timbre fiscale de 14, 62 euro. Toate documentele trebuie prezentate impreu-na cu o fotocopie simpla.
 
12 tone de gunoi si reziduri scoase din cimitirul eroilor de la BacauPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :98
Wednesday, 23 August 2006
Joi, 24 august, este ultima zi in care cei 20 de tineri voluntari de la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir“ din Breaza, judetul Prahova, vor mai efectua lucrari de ingrijire a Cimitirul Eroilor din municipiul Bacau.Lucrarile au inceput sambata, 18 august. Munca voluntarilor a inseamnat: periatul crucilor, greblarea si cosirea vegetatiei, vopsirea bordurii de la gard, varuirea copacilor din cimitir, toaletarea gardului viu, curatarea aleilor, defrisarea tufisurilor si a vegetatiei parazitare – un total de 12 tone de gunoi adunat si indepartat din incinta cimitirului. De asemenea s-au facut planul cimitirului si schite ale monumentelor si insemnelor de capatai, pentru confruntarea acestora cu documentele existente in arhiva.
Cimitirul Eroilor din municipiul Bacau a fost amenajat in anul 1917, are o suprafata de 12.580 metri patrati, fiind unul dintre cele mai mari cimitire de onoare de pe teritoriul Romaniei. Ulterior, aici au fost inhumati si eroi cazuti in Al Doilea Razboi Mondial. Motivatia alegerii acestui cimitir ca loc de desfasurare a taberei a fost starea precara in care se gasea. Tabara face parte dintr-un proiect menit sa readuca in atentia societatii civile, dar si a autoritatilor cu competente legale in domeniu, necesitatea ingrijirii mormintelor si operelor comemorative de razboi. Totodata, s-au facut documentari de teren la cimitirele de onoare de la Poiana Sarata, Tanacu, Oituz din judesul Neamt si Targu Ocna din judetul Bacau.
Joi, 24 august, incepand cu ora 12.00, in cadrul ceremoniei de incheiere a taberei ce se va desfasura in incinta cimitirului situat in municipiul Bacau, str. Constantei nr. 5, se vor acorda diplome de participare tuturor celor care s-au implicat in aceasta actiune.
 
Haideti sa investim in RomaniaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :327
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Stim cu totii  ca odata ajunsi in occident, nu ne gandim decat cum sa  trimitem bani acasa, la parinti, la sotie, copil ori la socri, sa reparam casa, sa ne punem centrale proprii, sa ne cumparam un apartament, etc... Toate acesta trebuie rezolvate si cat mai curand.{mosimage}Toti suntem de acord ca in tara au ramas multe lucruri nerezolvate, multe datorii de achitat si nu in ultimul
rand ne doare sa stim ca suntem departe. De aceea incercam sa suplinim absenta noastra cu banii.
Imi amintesc cand inca mai locuiam in Romania si priveam pe toti aceia care se intorceau din occident in vacanta cu un fel de invidie nevinovata. Pe atunci credeam ca in occident banii se castiga mai usor si ca este de ajuns sa pleci ca sa te realizezi. Azi, dupa mai bine de cinci ani, stiu care este realitatea. Stiu ca pentru a putea trimite bani acasa trebuie sa
faci multe economii si sa iti planifici foarte bine salariul. De fapt nu despre cum se castiga banii in occident vroiam sa vorbesc, ci despre faptul ca numarul celor care investesc in Romania este insignifiant, aproape nul, si ma intreb daca nu ar trebui sa ne gandim un pic si la cei care nu si-au putut permite sa plece din tara.
In primavara am fost in vacanta in Romania si am ramas uimita de faptul ca in oraselul unde locuiesc parintii mei functiona o fabrica de incaltaminte si una de echipamente de lucru, amandoua  recent infiintate. Propietarii erau un turc si un sirian. Deci romanii care au plecat din tara lucreaza pentru straini, iar cei care au ramas acasa sunt nevoiti sa  lucreze tot pentru straini. Degeaba facem vinovata conducerea tarii, politica este aceeasi in orice parte a lumii, este o criza mondiala de politicieni adevarati. Ce se intampla in Romania se intampla peste tot in lume si cred ca este o greseala sa asteptam  din partea politicienilor sa scoata Romania din criza. Poate ca ar trebui sa ne unim financiar noi cei plecati si sa investim putin si in crearea unor locuri de munca in Romania. In definitiv, nu se stie cat vom ramane departe de tara si mai ales sa incercam  sa readucem zambetul pe buze a celor ramasi acasa. Deci haideti sa ne schimbam prioritatile si, cine stie, poate ca copiii nostri nu vor mai lucra pentru straini, poate se vor intoarce in tara sa conduca propia firma. Poate ca in acest fel numarul celor care  parasesc tara se va diminua considerabil.
(Pentru Spania Romaneasca, Adriana Vidroiu Stanca)
 
Tot mai multi manageri straini fac afaceri in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :190
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Imigrantii din Italia se implica din ce in ce mai mult in sectorul business, in special in domeniul mestesugurilor. Aceasta este calea pe care o aleg tot mai multi straini care ajung in Italia si care vor sa munceasca si sa se integreze in aceasta tara.
{mosimage}Potrivit unui studiu al Osservatorio della Confartigianato, privitor la intreprinzatorii straini, la aceasta optiune au recurs in 2005 372.058 de straini, dintre care 286.542 extracomunitari.
Cifra este extrem de semnificativa si reprezinta 4.7% din numarul total de intreprinzatori care opereaza in Italia, iar dintre acestia15.3% (56.822) sunt activi in domeniul mestesugurilor. In cadrul acestui sector, prezenta cea mai consistenta de intreprinzatori extracomunitari se concentreaza pe ramura constructiilor (68.3 din total), urmata de cea de textile si imbracaminte (9.4%), transporturi (7.4%), extractia si prelucrarea metalelor (4.2%), servicii (2.7%), si alimentare (2.5%).
Intreprinzatorii extracomunitari provin 48.5% din tari ale Europei extra UE, in primul rand din Romania, Albania si Elvetia, 25.7% din Africa (Maroc, Egipt si Tunisia), 13.2% din Asia (dintre care 9.3% din China), 9.3% din America Latina (in mod deosebit din Argentina si Brazilia) si pe utimele locuri din America de Nord (2.4%) si Oceania (0.9%).
 
Peste 400.000 de imigranti au intrat in Marea Britanie in ultimii 2 aniPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :122
Wednesday, 23 August 2006
Guvernul Marii Britanii a anuntat marti ca in ultimii doi ani au venit aproape o jumatate de milion de imigranti din cele opt tari est europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 - adica de aproape 30 de ori mai multi decat estimasera autoritatile britanice.Anuntul survine pe fondul dezbaterii privind posibila impunere de restrictii pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea acestora, informeaza BBC Romania.
Conform cifrelor date publicitatii marti de ministerul de interne britanic, pana la sfarsitul lunii iunie s-au aprobat 427.095 de cereri de munca in Marea Britanie din totalul de aproape o jumatate de milion depuse de cetatenii din cele opt tari est europene membre ale Uniunii Europene. Aceasta cifra se ridica cu mult peste estimarile facute de guvernul britanic care prevazuse ca numarul maxim de imigranti din aceste tari nu va depasi 13 mii de oameni. Cei mai multi imigranti - mai bine de jumatate - provin din Polonia.
Guvernul sustine ca muncitorii imigranti acopera locurile de munca vacante - cu precadere in domeniul serviciilor - si ca prezenta lor este benefica pentru economia britanica. Duminica insa opozitia conservatoare a solicitat restrictii impotriva imigratiei din Romania si Bulgaria, odata ce aceste tari vor adera la Uniunea Europeana. Argumentul: guvernul ar trebui sa traga invataturi din faptul ca imigrantii au venit in "numar fara precedent" dupa ultima largire a Uniunii Europene.
Cei mai multi imigranti provin din Polonia
Ministrul comertului, Alistair Darling, a raspuns ca imigratia va fi controlata corespunzator si ca atunci cand Romania si Bulgaria vor adera nu va mai fi dusa o politica a usilor deschise. La precedenta largire a Uniunii, Marea Britanie a fost una din cele trei tari membre ale organizatiei care nu a impus nici un fel de restrictii lucratorilor din Europe de Est. Comentariile lui Darling au fost interpretate ca o sugestie ca Londra isi va schimba aceasta politica la urmatoarea extindere a Uniunii Europene - cand vor adera Romania si Bulgaria. Guvernul ar putea argumenta ca la ora actuala nu mai este aceeasi lipsa de forta de munca ca in 2004 si ca somajul in randul britanicilor este in crestere. Guvernul a atras atentia si ca in comunitatile unde s-au stabilit imigranti din Europa de Est se constata o presiune majora asupra serviciilor publice de educatie si sanatate.
Opozitia conservatoare nu este singura care ar dori restrictii in ce priveste imigratia din Romania si Bulgaria dupa aderare. Tot mai multe voci din Partidul Laburist - aflat la guvernare - cer restrictii in ce priveste imigratia viitoare atat din Romania si Bulgaria, dar si din actualele tari est europene membre ale UE.
 
Programul Au Pair pentru romanii care vor sa ajunga in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :193
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}“Au Pair” este definita o persoana cu varsta cuprinsa intre 17 si 27 de ani, provenind dintr-o tara straina, doritoare sa-si imbunatateasca cunostintele de limba straina si sa experimenteze o noua cultura si un nou mod de viata.{mosimage}Programul Au Pair permite tinerilor intre 17 si 27 de ani, care sunt necasatoriti, fara persoane in ingrijire si care provin din anumite tari, sa vina in Marea Britanie si sa petreaca pana la doi ani intr-o familie vorbitoare de limba engleza. O persoana “Au Pair” poate ajuta in casa pentru cinci ore pe zi, primind in schimb o alocatie de 55 de lire sterline pe saptamana la 25 de ore lucrate si avand dreptul la doua zile libere pe saptamana. De asemenea, i se va asigura o camera proprie si posibilitatea de a studia limba engleza. In anumite situatii, prin intelegere cu familia gazda, numarul orelor saptamanale poate fi mai mare.
Avantajul pe termen lung al programului “Au Pair” consta in cursurile de limba engleza care se pot face in Marea Britanie. Universitati de renume, cum ar fi Cambridge sau Oxford, organizeaza cursuri de limba engleza cu durata de pana la un an pentru persoanele incadrate in acest program. Costa in jur de 300 de lire sterline pe semestru, iar la final se obtine o diploma recunoscuta international. In general, activitatile unui “Au Pair” in timpul orelor de lucru includ: ajutor in ceea ce priveste copiii (babysitting, pregatirea unor mese usoare pentru copii, mentinerea camerei copiilor in stare de curatenie, insotirea copiilor la/de la scoala) si ajutor in casa (mentinera curateniei). Munca unui “Au Pair” va fi in general limitata la aceste activitati. Suma de bani primita in schimbul a 25 de ore saptamanale de lucru va fi in general de 55 de lire sterline. Durata zilei de munca este variabila, in general insa este vorba de cinci ore pe zi. Tanarul “AuPair” va beneficia de doua zile libere pe saptamana, de obicei in weekend si va beneficia de patru saptamani de vacanta platita pe an.
Cum pot sa-mi gasesc o familie in Marea Britanie?
Agentia “Doan” urmeaza un cod strict in ceea ce priveste plasarea tinerilor romani in Marea Britanie. Agentia va pune la dispozitia tanarului toate informatiile referitoare la viitoarea familie gazda. De asemenea, va solicita tanarului aplicant informatiile cerute de viitoarea familie gazda. Un tanar roman care intentioneaza sa devina “Au Pair” in Regatul Unit trebuie sa iba un dosar din care sa faca parte aplicatia completata - formularul 2004 “Au Pair Program Application”, semnata, formularul “2004 Au Pair Program Agreement”, semnat, doua referinte (una cu caracter personal si una cu caracter profesional, redactate in limba engleza pe calculator, purtand semnatura si datele de contact ale persoanelor care le completeaza si care sa ateste ca tanarul a lucrat cu copii si ca are calitati in acest sens). Sunt deosebit de importante, decizia familiei depinzand in mare masura de aceste referinte. De asemenea dosarul trebuie sa mai cuprinda o adeverinta medicala completata de medicul de familie - formularul “2004 Au Pair Program Medical Report”; o scrisoare “Dear Family”, redactata in engleza si adresata viitoarei familii gazda; cazierul obtinut cu maximum o luna in urma (este solicitat si de catre Ambasada Marii Britanii ca document in cadrul interviului pentru viza); copie dupa pasaport; cel putin o fotografie recenta in format mare (de exemplu fotografiile in prezenta copiilor); 2 fotografii tip pasaport. Datele sunt transmise partenerilor din Marea Britanie, care va gasi familia potrivita pentru tanarul solicitant, o procedura ce dureaza in general 4-6 saptamani.
Pentru obtinerea vizei Au Pair aplicantul trebuie sa se preznte personal la Ambasada Marii Britanii, pentru interviu.
Actele necesare pentru obtinerea vizei de tipul Aub Pair in Marea Britanie sunt: formularul IM2A, completat in intregime de catre solicitantul de viza (se obtine gratuit de la Ambasada Marii Britanii in timpul interviului); o fotografie tip pasaport; pasaportul valabil cel putin inca sase luni (dar preferabil pe toata durata contractului Au Pair) si pasapoartele anterioare (daca au existat). Pasaportul trebuie sa contina cel putin doua pagini complet goale. Alte acte necesare pentru viza sunt: dovada de fonduri disponibile pentru acoperirea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor adiacente pentru cel putin o luna (extras de cont); cazier judiciar obtinut cu maximum o luna in urma; declaratia pe propria raspundere in fata unui notar care sa ateste ca aplicantul nu este casatorit, nu are copii sau alte persoane in ingrijire; contractul Au Pair cu o familie vorbitoare de limba engleza in baza caruia va merge in Anglia (originalul si o copie); scrisoare de invitatie de la familia pentru care urmeaza sa lucreze, care sa confirme ca este asteptat(a) si ca s-au facut pregatiri pentru venire (scrisoarea trebuie sa explice ce conditii de cazare vor fi puse la dispozitie pentru uz exclusiv (originalul si o copie); copie pasaport a unuia dintre membrii familiei pentru care va lucra, cartea de munca sau carnetul de student - documente care sa ateste ocupatia anterioara; taxa consulara, in valoare de 2.360.000 de lei.
Persoanele care solicita viza Au Pair si nu au implinit inca 18 ani vor trebui sa prezinte un consimtamant in fata unui notar din partea ambilor parinti, care permite parasirea tarii. Viza de tipul Au Pair pentru Marea Britanie este valabila pentru maximum doi ani.
 
Gala a dadaismului romanesc la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :148
Wednesday, 23 August 2006
Institutul Cultural Roman din New York si Consulatul General al Elvetiei la New York, in colaborare cu Ministerul roman al Culturii, Institutul pentru Cercetare a Avangardei romane si europene si Muzeul National de Arta prezinta in luna septembrie in metropola americana evenimentul intitulat DADAdventure, o Gala a Dadaismului Romanesc.Show-ul consta in expunerea unei serii intregi de publicatii, postere si picturi dadaiste si avangardiste exclusiv romanesti si are ca obiectiv sa sugereze renasterea fara sfarsit a curentului Dada.
Evenimentul este programat sa se desfasoare la data de 9 septembrie, cu incepere de la ora 9.00 si va fi deschis de show-ul Romanii de la Cabaretul Voltaire, ce ofera cateva momente speciale Happy Dada Hour. Din program fac parte o prezentare de si cu Tom Sandqvist, autor si profesor de istorie a artei la Colegiul de Arta, Meserii si Design din Stockholm; un preview al expozitiei "Dada East?", ce se va desfasura la cabaretul Voltaire din Zurich, sustinut de Adrian Notz, curator si co-director, ce va aduce publicului de la New York o introducere si fragmente de film; o contextualizare scurta a avangardei romanesti sustinuta de Nicolae Tzone, presedintele Institutului pentru Cercetarea Avangardei romanesti si europene, etc.
Show-ul de deschidere va fi gazduit de sala Auditorium a ICR.
 
Banchet de inchidere a Saptamanii Romanilor in CanadaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :121
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Romanii din Ontario, ca de altfel din intreaga Canada, sunt invitati sa participe la banchetul de inchidere a Saptamanii Romanilor la Hamilton.
{mosimage}Banchetul se va desfasura sambata, 26 august, de la ora 18.30, la Campul Romanesc din Hamilton-Ontario. Formatia Terra va fi responsabila de intretinerea atmosferei romanesti si a veseliei, cu muzica din repertoriul romanesc, dar si din cel international. Intrarea la banchet costa 20 de doalri de persoana, iar cei interesati isi pot rezerva locul la numerele 905-389-0644 sau 905-265-9884.
 
Lili Sandu si Ileana Lazariuc au pornit sa cucereasca ParisulPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :129
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Cantareata Lili Sandu nu mai este interesata, pentru perioada urmatoare, sa joace in telenovele.
{mosimage}Prioritatile cantaretei pentru viitor se concentreaza in jurul proiectelor sale muzicale, informeaza Atac. Lili Sandu se afla zilele acestea la Paris, unde munceste la realizarea noului sau album si unde a fost insotita de prietena sa, Ileana Lazariuc. Atat Lili, cat si Ileana au precizat, inainte de plecare, ca inregistrarile muzicale vor reprezenta un bun prilej de vacanta, ele plecand mai devreme in capitala franceza, tocmai in acest scop. Datorita lucrului la noul album, Lili Sandu a ramas in continuare la Paris, in timp ce Ileana s-a intors in tara. Din pricina caldurii, Ileana si Lili nu au avut dispozitie pentru cumparaturi si nu s-au innoit cu nimic: “Nu am avut chef de mers la cumparaturi, pentru ca era foarte cald, dar nu e timpul pierdut!”. Nici plaja nu au facut, caci s-au pastrat pentru urmatoarea calatorie pe taram francez, de data asta la Saint Tropez, unde Ileana o va insoti, din nou, pe Lili, cand aceasta va filma videoclipul pentru una dintre noile piese in luna august. Atunci cele doua prietene vor fi insotite si de un grup de prieteni.
 
Primele cursuri de limba romana in TimocPDF Print E-mail
Kladovo, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 23 August 2006

{mosimage}Pana ce articolul 13 din legea minoritatilor nationale va fi aplicat in scolile din nord-estul Serbiei, a inceput la Kladovo primul stagiu de initiere in scrierea si citirea in limba romana.

{mosimage}Timp de cateva zile primvicepresedintele Consiliului National Roman, Draghisa Costandinovici Traian, a transformat sediul din orasul de la sud de Dunare in sala de clasa. Mentionam ca Draghisa Costandinovici este si autorul unui auxiliar didactic de invatare a limbii romane.

Tinerii romani timoceni sunt cei care au solicitat aceste cursuri, iar cel care ii va introduce pe acestia in ABC-ul limbii materne este presedintele Asociatiei Invatatorilor din Arad, Viorel Dolha, la invitatia presedintelui Asociatiei Culturale Curcubeul din Iasikova Mare, Sasa Iovanovici. Initiativa beneficiaza si de parteneriatul Inspectoratului Scolar Judetean Arad. Pe langa tinerii romani din Kladovo vin la curs adusi zilnic de parinti si tineri din Maidanpek, Mosna si Tarnaika. In curand si la sediul CNR din Bor tinerii valahi (romani) din regiune vor trai aceleasi emotii cu cei de la Kladovo, emotii prin care toti am trecut in clasa I si nu la 18 ani. Responsabila cu invatamantul din CNR, Rodica Almajan se gandeste la un proiect prin care in vara anului viitor invatatori (poate din Voivodina) sa ofere aspirantilor la invatamant superior in Romania cursuri intensive de limba astfel incat acestia sa nu mai urmeze un an pregatitor la Crevedia sau aiurea pierzind un an din viata.

In prima zi de curs s-a tinut si o lectie de istorie la placa asezata in piata publica a Kladovei care aminteste si in romana cei 1900 ani de la razboaiele daco-romane. Dupa depasirea inerentei introduceri in alfabetul limbii romane, „scolarii” vor sa puna de o revista a stagiului exersand astfel notiunile invatate.
 
Voronin sare pe "fascistii de romani"PDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :59
Wednesday, 23 August 2006

Regimul comunist de la Chisinau a serbat ieri cu mare fast "eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista", informeaza BBC.

In Republica Moldova, in localitatea Serpeni, de pe malul de est al Nistrului, a avut loc ieri o manifestare dedicata implinirii a 62 de ani de cand trupele sovietice au intrat in Basarabia, in timpul celui de la Doilea Razboi Mondial. Conform autoritatilor de la Chisinau sarbatoarea de eiri a fost dedicata "eliberarii de sub invadatorii fascisti". La acea data, Basarabia era inca sub controlul Bucurestiului, fiind parte a Romaniei. La manifestarile de ieri de la Serpeni au participat presedintele Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev, mitropolitul Moldovei si Chisinaului, Vladimir, alaturi de veterani ai armatei rosii cu piepturile pline de medalii sovietice. Potrivit relatarii BBC, s-au cantat imnuri sovietice, s-a vorbit despre marea victorie de la Serpeni obtinuta de armata rosie, acum 62 de ani, impotriva "ocupantilor fascisti", iar ceremonia a fost tinuta in doua limbi.

Comunistii se leapada de Romania

Deputatul comunist moldovean Victor Stepaniuc, presedinte al Comisiei parlamentare pentru cultura, a prezentat la inceputul saptamanii, in cadrul conferintei nationale "Republica Moldova - casa noastra comuna" un raport cu genericul ''Statalitatea ca factor al pastrarii identitatii moldovenesti", in care a reiterat tezele sale privind evenimentele de la 1812, 1918 si 1940, aparute si in controversata sa lucrare ''Statalitatea poporului moldovenesc'', supusa unor critici dure din partea comunitatii istoricilor din Republica Moldova, transmite Rompres.

In cadrul conferintei mentionate, organizata cu ocazia marcarii, la 27 august, a 15 ani de independenta, Victor Stepaniuc a declarat, dupa cum relateaza ziarul Flux, ca in 1918 Moldova si-a pierdut de fapt statalitatea: "Basarabia e un nume absolut fals, era doar o mica centura de la sud - denumirea intregului teritoriu de la est de Prut s-a facut pentru a sterge memoria adevaratului nume - Moldova. Din punct de vedere juridic, incercam sa le explicam copiilor ca la 27 martie 1918 s-a votat un document important, cum a fost declaratia de unire cu Romania - este o minciuna, pentru ca majoritatea delegatilor Sfatului Tarii au fost obligati sa o faca, asa erau conditiile, teritoriul era ocupat de catre Armata Romana. Si Pactul Ribbentrop - Molotov din 1939, cu toate ca se face referire la Basarabia, acesta nu este principalul accent, pentru ca Rusia sovietica nu a recunoscut niciodata ocupatia acestui teritoriu de catre romani", a declarat Stepaniuc.

"Statul nostru are o vechime redutabila, mai bine de 650 de ani functioneaza acest stat. Desigur, numele statului a provenit de la moldoveni, care este populatia de baza acestui stat, mai bine de 70 la suta sunt moldovenii. Dar alaturi cu moldovenii din cele mai vechi timpuri au trait si ucrainenii, si rusii, gagauzii, bulgarii, evreii, si romanii in ultimii ani s-au determinat, aproximativ 2 procente din populatie", a mai declarat Stepaniuc.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de miercuri, 23 august)
 
20 de marinari romani sechestrati in apele Golfului PersicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 23 August 2006

Platforma petroliera Orizont sub pavilion romanesc a fost atacata marti dimineata de vapoare militare iraniene.

La scurt timp au fost intrerupte si legaturile de comunicatie. Platforma Orizont apartine companiei Grup Servicii Petroliere, purtatorul de cuvant al GSP, Radu Petrescu explicand ca incidentul a fost provocat de un litigiu comercial. GSP se judeca in Iran cu societatile Petroiran si Oriental Oil Kish pentru a-si recupera platforma maritima de foraj Orizont, blocata de cele doua companii iraniene de la sfarsitul lunii aprilie. Grup Servicii Petroliere a solicitat deja ajutor autoritatilor romane.

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a solicitat MAE sa faca toate eforturile pentru a intra rapid in legatura cu cetatenii romani de pe platforma si sa continue demersurile diplomatice demarate, pentru a reprezenta interesele acestora. Seful Executivului a solicitat ca la nivelul MAE sa functioneze permanent un grup de lucru dedicat exclusiv rezolvarii acestei situatii.

Insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Iran, Mircea Has a transmis, in cursul diminetii, un protest scris catre Ministerul iranian de Externe, ca urmare a informatiilor privind atacarea unei platforme petroliere romanesti din Golful Persic.
 
In conflictul dintre Chisinau si Tiraspol Rusia este de prisosPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :232
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}„Moscova trebuie sa inteleaga ca disputele teritoriale interne nu pot fi solutionate din afara. In conflictul dintre Chisinau si Tiraspol Rusia este de prisos”, a declarat deputatul Bundestagului german, responsabilul pentru politica externa a Partidului Liber Democrat, Markus Löning, intr-un interviu acordat ziarului „Moskovskie Novosti”. 

{mosimage}Deputatul occidental a mentiona ca in cazul in care Moscova va sustine ideea de aderare a Transnistrei la Federatia Rusa, atunci se va produce o catastrofa adevarata. Löning a spus ca dorinta Transnistriei de a deveni parte componenta a Federatiei Ruse nu trebuie aliniata automat la logica solutionarii conflictului dintre Serbia si Muntenegru. „In Constitutia acestor state a fost consfintita prevederea privind posibilitatea separarii prin referendum a unei dintre republici, iar Muntenegru a facut uz de dreptul sau. In cazul Moldovei si Transnistriei nu exista nici Constitutie, nici o intelegere privind separarea”, a spus Markus Loning.

In opinia deputatului german, pentru solutionarea conflictului, in scopul stabilizarii situatiei in regiune, Rusia trebuie sa-si indeplineasca angajamentele de la Istanbul si sa-si retraga trupele din Transnistria. Totodata, Loning a spus ca nu numai Rusia trebuie sa se preocupe de solutionarea conflictului. „Ucraina, de asemenea, trebuie sa se miste putin. Kievul are interesele sale in Transnistria si nu tot ce vine dinspre Ucraina contribuie la stabilizarea situatiei. In afara de aceasta, Europe trebuie sa adopte o pozitie comuna in aceasta chestiune. Trebuie sa manifestam intoleranta fata de incercarile de a viola integritatea teritoriala a vecinilor nostri, in cazul dat – a Moldovei”, a declarat Markus Loning.

Deputatul Bundestagului a mentionat importanta solutionarii conflictului transnistrean care constituie un pericol pentru Europa. „Este bine cunoscut faptul, nu numai din surse guvernamentale, ca acolo se produce armament destul de modern, care ulterior este exportat in toate punctele fierbinti. Spre exemplu, in Irak si tarile, unde importul de arme este interzis la nivel international”, a spus Loning, mentionand ca „nu putem permite ca in centrul Europei sa existe o regiune, controlata de grupari si clanuri criminale”.

Partidul Liber Democrat (Freie Demokratische Partei - FDP) este un partid liberal, fondat in 1948, ce promoveaza principiile liberalismului (piata libera, a libertatile individuale ale omului) si un model de guvernare social orientat pentru un stat prosper. FDP este al treilea partid dupa numarul de locuri detinute in parlamentul german. In urma alegerilor parlamentare din 2005, FDP a obtinut 61 de locuri in Bundestagul Republicii Federale Germane, alcatuit din 315 deputati.

(Preluare cotidianul Flux. Un articol de Petru Grosu)

 
Unui sportiv i-a fost refuzata viza pentru Marea Britanie, pentru ca e din TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :131
Wednesday, 23 August 2006

Singurului sportiv moldovean desemnat sa participe la Campionatul Mondial de Caiac-Canoe i-a fost refuzata eliberarea vizei de catre autoritatile britanice, sustine Matt Smith, directorul executiv al Federatiei Internationale de Kaiac-Canoe.

Potrivit site-ului www.worldrowing.com, citat de Stirea de Garda, lui Eugen Ignatov nu i s-a oferit viza pe motiv ca acesta este originar din Tiraspol, regiune in care se inregistreaza activitati teroriste, chiar daca Ignatov nu a fost suspectat niciodata de activitati de acest gen.

Potrivit informatiilor obtinute de la Ministerul Educatiei si Tineretului detalii despre participarea sportivilor moldoveni la competitii straine pot fi aflate doar la directia speciala a Primariei Chisinau. La randul sau, adjunctul directorului Directiei Tineret si Sport din cadrul Primariei, a declarat ca nu poate comenta acesta situatie deoarece problema nu tine de competenta lor. Responsabili din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chisinau au declarat pentru Stirea de Garda ca nu detin informatie visavi de problema data prin urmare nu pot oferi careva comentarii.

Presedintele Federatiei Moldovenesti de Canotaj, Iacob Buhna a declarat pentru Stirea de Garda ca Eugen Ignatov la moment nu face parte din selectionata de tineret de Caiac-Canoe a Moldovei, mentionand ca in prezent foarte multi sportivi din Transnistria au primit cetatenia Federatiei Ruse, prin urmare multi din ei reprezinta acum acest stat.
Potrivit presei internationale, in cadrul competiilor de canoe din Finlanda din 2002 si a competitiilor din 2003 din Estonia, Evgenii Ignatov a reprezentat Moldova, iar in cadrul competitiilor din Cehia, din iulie 2006 el a fost reprezentantul echipei de canotaj al Federatiei Ruse, obtinand medalia de aur.

Evghenii Ignatov s-a nascut in 1971, la Voronej, obtinand un sir de medalii de aur si argint la competitii internationale de canotaj.
 
Primele reactii de la Bucuresti fata de refuzul autoritatilor din Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}"Nu ne tineti in continuare la poarta". E mesajul, destul de timid inca, al autoritatilor romane catre statele Uniunii Europene, odata ce Bucurestiul se vede confruntat cu posibilitatea ca muncitorii romani sa nu poata lucra oriunde doresc in Uniune dupa data aderarii.

{mosimage}Potrivit BBC, presedintele PD, Emil Boc, a calificat drept "discriminatorie" pozitia autoritatilor britanice, care iau in calcul adoptarea unor restrictii la adresa muncitorilor romani si bulgari.

"Autoritatile statului de la ministerul de externe si de la celelalte structuri abilitate vor intreprinde masuri pentru a convinge autoritatile britanice ca o asemenea masura nu se justifica", a spus Emil Boc. "Eu stiu ca exista in atentia autoritatilor abilitate rezolvarea acestui aspect. Din punctul meu de vedere nu trebuie sa renuntam la un asemenea demers pentru ca pe de o parte este discriminatoriu, iar pe de alta parte nu il meritam din perspectiva performantei politice pe care Romania o are." "Daca vrem sa fi tratati ca atare, ca parteneri egali in Uniunea Europeana, nu putem fi tratati cu jumatati de masura in unele dintre tarile Uniunii Europene", a adaugat Boc.

Ministrul britanic al industriilor si comertului, Alistair Darling, a declarat la BBC ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana nu e o garantie ca Regatul Unit va accepta un nou aflux de forta de munca din strainatate, dupa cel provocat de largirea din 2004 a Uniunii. Potrivit lui Darling, sistemul de acceptare a imigrantilor va fi supus unor "controale adecvate". Va trebui sa stabilim, impreuna cu alte state si cu alte institutii din Regatul Unit, care sunt nevoile noastre. Acordarea dreptului de munca cere o dezbatere rezonabila si echilibrata", a spus ministrul britanic.

Cat de convingator isi poate pleda insa cauza Romania?

Filip Standavid a stat de vorba cu Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii, pe care l-a intrebat cum primeste reticentele exprimate de ministrul Alistair Darling. Intre timp un purtator de cuvant al premierului britanic Tony Blair a declarat ca guvernul de la Londra inca nu a hotarat daca va impune sau nu restrictii pentru munctorii din Romania si Bulgaria care ar putea veni in Marea Britanie dupa integrarea celor doua tari in Uniunea Europeana.

Anuntul pare sa contrazica comentariile facute de ministrul Alastair Darling care a sugerat ca deja s-a decis impunerea restrictiilor. Reprezentantul premierului Blair a declarat ca ministrul a vorbit in termeni generali si ca de fapt decizia se va lua spre finele acestui an.
 
O altfel de “Zi a Romaniei” la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :139
Wednesday, 23 August 2006

{mosimage}Dintre tarile Europei de Est, Romania a fost singura care a avut o “zi” a ei, in cadrul festivalului “Week-ends du monde”, organizat de Primaria orasului Montreal in perioada 8 iulie-13 august.

{mosimage}Spectacolele romanesti prezentate in 21 si 22 august pe scena din Parcul Jean-Drapeau au atras peste 2.000 de spectatori. Acestia au putut urmari jazz interpretat de Teodora Enache (acompaniata la caval de bulgarul Theodossi Spassov), pantomima cu actorul si regizorul Dan Puric, precum si un recital al interpretului de muzica populara Grigore Lese, insotit de un numar de coregrafie executat de Liliana Iorgulescu. Au mai cantat Anuca Dragan-Duval (voce) si Sergiu Popa (acordeon), artisti romani stabiliti la Montreal. Din program nu a lipsit nici starul canadian de origine romana Corneliu Montano, informeaza Pagini Romanesti.

 Mici, bere, concert de jazz si folclor romanesc, pantomima cu un actor roman… Nu, nu este descrierea unei serbari campenesti din Romania. Nici a unui picnic la ValDavid (desi o buna parte dintre protagonisti au fost prezenti, ulterior, si la Val David). Este vorba despre Ziua Romaniei, sarbatorita pe insula Sainte-Helene, in Parcul Jean-Drapeau, cu ocazia festivalului “Week-ends du monde” (8 iulie -13 august), organizat de Primaria Montrealului. De realizarea Zilei Romaniei s-a ocupat Asociatia ROCADE, in parteneriat cu Ambasada Romaniei la Ottawa, Consulatul general al Romaniei la Montreal si Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei. Pe langa spectacolele sustinute de artisti invitati din Romania si de solisti locali, a fost vernisata si o expozitie de fotografii din “Vechiul Bucuresti”. S-a baut bere, s-au mancat mici, sarmale si carnaciori; una peste alta, doua dupa-amieze in care insula a fost (aproape) romaneasca.
 
Intalnire romaneasca la o biserica maghiara din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :130
Wednesday, 23 August 2006

In seara de sambata, 12 august, sala sociala a unei biserici unguresti din Montreal era plina de romani.

Medieseni, in marea lor majoritate: peste doua sute de persoane, venite sa petreaca impreuna cateva ore placute, in compania muzicii, a unei beri - doua si a unei persoane speciale pentru ei. O persoana care a “trimis” in Canada o buna parte a oraselului Medias. Este vorba despre Diana Sledinsky, profesoara de franceza care, prin lectiile date, a inlesnit unui numar de peste 700 de medieseni invatarea francezei la un nivel care sa le permita sa treaca de dificila proba a “interviului” pentru imigrare. Fara ajutorul ei, spun unii, nu ar fi avut sanse sa ajunga in Canada, astfel ca mediesenii stabiliti la Montreal au oferit o petrecere-surpriza in cinstea fostei lor profesoare. Organizatorul party-ului, Nelu Suciu, mediesean si el, i-a ascuns pana in ultima clipa motivul pentru care a invitat-o la biserica, sambata seara.

Venita in vizita la un nepot stabilit in Toronto, Diana Sledinsky a facut o scurta vizita la Montreal. Un motiv suficient pentru organizarea unei petreceri - surpriza in cinstea ei, la care au venit peste 200 de persoane, in mare parte fosti “elevi” ai profesoarei de franceza in ultimii cincisprezece ani. Dupa cum spun mediesenii - si cum, cu un zambet, recunoaste si Diana Sledinsky - ea a facut pentru cei dornici sa plece in Canada mai mult decat firmele oficiale, care au ca obiect de activitate sprijinirea candidatilor la imigrare. “Cu timpul, pe masura ce persoanele carora le predam franceza plecau una cate una in Canada, aflam de la ele, prin corespondenta pe care o purtam, o multime de lucruri despre etapele premergatoare si despre primii pasi de dupa emigrare, lucruri pe care le spuneam viitorilor amatori de emigrare, si tot asa… Concepusem chiar un plan specific de actiune pentru viitorii imigranti, care se derula pe parcursul a sase luni, cat dura in medie procesul de emigrare de la momentul cand se apela la mine. Fara sa le pretind pentru asta sume de bani, asa cum faceau multe firme private, care cereau taxe mari, inclusiv de la persoane care nu aveau sanse de aprobare a cererii de viza de emigrare. Lucram fara manuale de emigrare, dar puneam suflet in ceea ce faceam si ma apropiam de candidatii la viza canadiana, ajungand sa le cunosc, multora dintre ei, problemele personale si familiale. Pana la urma, aproape fiecare cursant mi-a devenit prieten si multi cursanti care s-au cunoscut la mine in casa, sunt acum prieteni intre ei”, spune Diana Sledinsky. Iar confirmarea ca spusele ei sunt adevarate o reprezinta insasi prezenta extrem de numeroasa a mediesenilor la party-ul oferit la Montreal in cinstea ei.

Meticuloasa si organizata, profesoara are (acasa, la ea, in Medias) o “mapa cu succese” in care pot fi regasiti foarte multi romani care, dupa ce i-au trecut prin mana “la franceza”, au devenit rezidenti canadieni. Spunem romani pentru ca informatiile despre valoarea ei ca profesor de franceza si indrumator intr-ale emigrarii au depasit granitele orasului si judetului ei, astfel ca a avut elevi din Satu Mare, Baia Mare, ba chiar si din Bucuresti… Si va mai avea, pentru ca, dupa cum probabil stiti, siliti de tranzitia care nu se mai termina si de conditiile de trai din Romania, tinerii continua sa emigreze.

Intre franceza, quebecheza si romana

Nu a dorit niciodata sa emigreze din Romania, justificandu-si decizia cu “motive personale”, dar ar fi gata sa vina in Canada temporar, pentru a-i invata romaneste pe copiii emigrantilor romani. “Am avut ocazia sa vad, de cand am venit la nepotul meu din Toronto, cum copiii din familiile de romani de aici, fie ei prieteni sau chiar frati vorbesc intre ei, dupa o anumita perioada de la emigrare, in limba franceza, astfel incat, in timp, capacitatea de a folosi limba romana se pierde sau scade simtitor. Mi-ar placea sa fac ceva ca sa impiedic acest lucru, pentru ca e pacat ca generatia viitoare de romani din Canada sa nu mai stie limba tarii lor de origine”, spune profesoara. Cat despre diferenta dintre franceza “literara“ si “quebecheza“, Diana Sledinsky este de parere ca limba vorbita in Quebec este mai “lejera” si mai “utila” in viata de zi cu zi.

(Preluare Pagini Romanesti)
 
Belarus a confirmat calitatea buna a vinurilor din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :85
Wednesday, 23 August 2006
Verificarile vinurilor moldovenesti, facute in toate regiunile Republicii Bielarus, au aratat ca produsele nu contin pesticide si substante toxice.

Angela Scuranovici, sefa sectiei igiena la Centrul de igiena, epidemiologie si sanatate publica, a declarat, intr-o conferinta de presa la Mensk, ca de la inceputul anului, centrul a controlat circa 500 mii probe prelevate din loturi de vinuri moldovenesti si georgiene, livrate in Bielarus. Cazuri de depistare a pesticidelor si toxinelor nu s-au inregistrat, transmite Agentia Infotag. Scuranovici a precizat ca a fost un control special care are legatura cu situatia vinurilor din Moldova si Georgia pe piata rusa. Responsabila a adaugat ca verificarea a fost lunga si minutioasa.

Belarus este al doilea mare consumator de vinuri moldovenesti, dupa Rusia. In anul 2005, exporturile vinicole din Moldova catre piata bielarusa s-au evaluat lat $36,3 mln., iar in ianuarie-iunie 2006 - la $16 mln. La 27 martie 2006, Rusia a interzis importurile de vinuri si divinuri produse in R.Moldova, iar parlamentarii de la Moscova declara deschis ca embargoul are un substrat politic, fiind menit sa pedepseasca Chisinaul pentru "blocada economica impotriva Transnistriei".
 
Nici un roman nu a fost afectat de incendiile de la HalkidikiPDF Print E-mail
Halkidki, Grecia/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 23 August 2006
In dupa-amiaza zilei de luni, 21 august, in perimetrul statiunii turistice Halkidiki din Grecia au izbucnit mai multe incendii cauzate de fenomene naturale.

Incendiile au izbucnit in patru localitati situate in apropierea litoralului, pe o raza de circa 10 kilometri, statiunile Pefkohori si Polyhronos fiind cele mai afectate. Turistii si localnicii au fost evacuati din zonele incendiate, astfel incat nu exista victime. Avand in vedere ca zona Kalkidiki este o zona turistica preferata de cetatenii romani, la nivelul MAE, Ambasadei Romaniei la Atena si Consulatului General de la Salonic au fost instituite celule de criza pentru evaluarea situatiei. Acestea mentin in permanenta legatura cu turistii afectati si cu autoritatile locale si centrale din Grecia.

Din verificarile intreprinse s-a constatat ca nu exista victime printre turistii romani, acestia fiind sprijiniti sa-si continue sejurul sau, dupa caz, sa se inapoieze in tara.
 
Spectacol cu piesa "Escu" de Tudor Musatescu la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :192
Wednesday, 23 August 2006
{mosimage}Teatrul Majestic din Toronto va aduce romanilor din Canada celebra piesa "Escu" a dramaturgului roman Tudor Musatescu.

{mosimage}Spectacolul, regizat de Teodor Balcu, se va juca in zilele de 23 si 24 septembrie, la ora 19.00, respectiv 15.00, la Teatrul Crescent din Toronto. Biletele de intrare la spectacol costa 20 de euro si pot fi obtinute la numarul de telefon (905) 421-9016 sau la adresa de e-mail TeatrulMajestic@hotmail.com

 Teatrul Majestic a fost infiintat in Toronto, ca societate culturala non-profit, sub directia inginerului Eugen Ciobanu si regizorului de film Stelian C. Ilie.  Trupa este formata din artisti profesionisti si amatori cu experienta de teatru si film.

 Membrii teatrului au interpretat si au pus in scena piese de teatru si filme, intre care: "Steaua fara nume", "Titanic Vals", "O Noapte Furtunoasa", "Razbunarea Sufleurului", "Mary Poppins", "Ghici Cine Vine La Cina" etc.
 
Oportunitati de studiu in BavariaPDF Print E-mail
Bavaria, Germania/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 23 August 2006

Landul Bavaria asigura un stagiu de specializare in Germania pentru specialisti din Romania in domeniile muzeisticii si arhivisticii, pentru maximum o saptamana, in toamna acestui an.

Pe de alta parte, in Romania va veni un expert german din acest land pentru a tine o serie de cursuri in domeniile mentionate mai sus. Potrivit Actualitatea Romaneasca, efectuarea stagiului in Germania si sustinerea cursurilor in Romania sunt rezultatul unui acord incheiat la cea de-a V-a Comisie Guvernamentala Romania - Bavaria, fiind vorba despre un program de colaborare (adoptat in luna decembrie 2005), care prevede un schimb de experienta intre cele doua parti. MCC anunta astfel ca pentru vizita de studii in Bavaria pentru specialisti romani in domeniul muzeisticii si cel al arhivisticii se organizeaza selectie de dosare. Persoanele care vor sa participe trebuie sa depuna cate un dosar de candidatura la cabinetul secretarului de stat Virgil Nitulescu, pana la 1 septembrie.

Candidatii trebuie sa fie angajati ai unui muzeu din tara si cunoscatori ai limbii germane. Dosarul de candidatura trebuie sa cuprinda curriculum vitae, un plan al proiectului de documentare ce urmeaza a fi realizat pe durata stagiului, incluzand nominalizarea institutiei bavareze in cadrul careia s-ar desfasura stagiul, o recomandare din partea directorului institutiei in care este incadrat candidatul si o recomandare din partea unui alt specialist din afara institutiei in care lucreaza. Tot in Bavaria mai pot pleca intr-un stagiu de pregatire de trei semestre, doi sau trei specialisti romani care lucreaza la intretinerea monumentelor. Ei vor urma cursul postuniversitar “Heritage Conservation” la Universitatea Bamberg. Stagiul ar putea incepe chiar din ultimul trimestru al anului 2006, selectia de dosare se va face tot la MCC iar persoanele interesate se pot inscrie pana la data de 1 septembrie. Ele trebuie sa cunoasca, cel putin in mod pasiv, limba germana si sa fie implicate in activitati privind intretinerea monumentelor.
 
Titluri de calatorie pentru romanii fara pasapoarte si care vor sa revina in taraPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :220
Wednesday, 23 August 2006

Titlurile de calatorie sunt documente de calatorie cu regim special, care se pot elibera cetatenilor romani in cazuri exceptionale, prevazute de lege.

Ele au o valabilitate limitata la perioade de timp scurte si o destinatie precisa si exclusiva. Se pot elibera titluri de calatorie pentru deplasarea in Romania, in situatii de urgenta, atunci cand solicitantul nu mai este in posesia pasaportului romanesc ori a altui document de calatorie. Titlul de calatorie isi pierde valabilitatea la momentul intrarii pe teritoriul Romaniei si nu va putea fi folosit pentru iesirea din tara.
Pentru a putea calatori din nou in strainatate este necesar ca in perioada sederii in Romania sa faceti demersurile pentru obtinerea unui nou pasaport simplu. Actele necesare sunt cererea completata si semnata de solicitant; doua fotografii tip pasaport, color, identice si de data recenta; acestea se pot face si la consulat; pasaportul romanesc expirat-original si copie xerox dupa primele patru pagini. Daca pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original: atestatul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt; declaratia privind imprejurarile pierderii pasaportului; un document de identitate, cu fotografie, eliberat de autoritatile romane (buletin de identitate, permis de conducere auto, livret militar)-original si copie xerox;
Taxa pentru eliberarea unui titlu de calatorie este de 55 euro. Pentru persoanele care nu poseda un document romanesc de identitate este necesara identificarea lor in Romania. Taxa de identificare in tara a solicitantului de titlu de calatorie este de 30 euro (daca se solicita identificarea imediat, taxa consulara este de 40 euro).
 
Cursuri de limba si civilizatie romaneasca la Baia MarePDF Print E-mail
Baia Mare/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 23 August 2006

In perioada 15 iulie – 6 august 2006 s-au desfasurat, la Baia Mare, Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de Institutul Cultural Roman. 

Manifestarea, ajunsa la editia a XII-a, a reunit 30 cursanti din Belgia, Croatia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Serbia si Muntenegru si India.

Programul a cuprins cursuri intensive de nivel introductiv, mediu si avansat, prelegeri de cultura si civilizatie romaneasca, ateliere de creatie (cantec si dans, ornamentica, pictura pe sticla, ceramica, arta culinara), precum si un activitati turistice si culturale (seri de film, dezbateri, etc.). Prelegerile au fost sustinute de Marius Chivu (literatura), Andrei Gorzo (film), Ana Maria Iuga (etnologie), Alexandru Ofrim (identitate, comunicare interculturala), Cipriana Petre (teatru), Eugen Stancu (istorie).

Au fost organizate vizite in Maramures, la Sighet (Memorialul victimelor comunismului), Cimitirul vesel – Sapanta, pe Valea Izei (bisericile de lemn din ªurdesti, ªisesti si Barsana), precum si un tur al orasului Cluj.
 
Final de vara romaneasca la 32 Old Bailey, in LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :102
Wednesday, 23 August 2006

{mosimage}Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.

{mosimage}Si la finele acestei saptamani, vineri, 25 august, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.

Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Pe perioada verii, organizatorii petrecerilor romanesti ofera tuturor fetelor intrarea gratuita. De asemenea, cei care vor veni cu talonul din ziarul Roman in UK pot intra la Insomnia Party, alaturi de inca un prieten, platind intrarea pentru o singura persoana. 
 
Miss Romania UK se alege la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :127
Wednesday, 23 August 2006

{mosimage}Ziarul Romani in UK si restaurantul romanesc 32 Old Bailey's vor organiza, in premiera in UK, concursul "Miss Romani in UK", programat sa se desfasoare la data de 24 septembrie.

{mosimage}Romancele din Marea Britanie care au intre 18 si 30 de ani, sunt frumoase, sexy si dezghetate, originare de pe ambele maluri ale Prutului sunt invitate sa participe la "Miss Romani in UK" si sa castige unul dintre premiile in valoare de 1.500 de lire sterline, dar si o zi de neuitat. Prezentatorul marelui show este celebrul interpret roman Ionut Dolanescu.

Inscrierile se fac pana la data de 17 septembrie, iar pentru mai multe informatii puteti suna la numarul de telefon 020 8735 6524 sau trimite detaliile la adresa ziar@romani.co.uk sau pe adresa redactiei ziarului Roman in UK: 110 Britannia House, 11 Glenthorne Road, Hammersmith London, W6 0LH sau la restaurantul 32 Old Bailey, gazda concursului.  
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions