Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
Noul curs de istorie integrata este politizat si neavenitPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Profesorii liceali si gimnaziali de istorie din raionul Straseni, intruniti la seminarul din 22 august curent, au difuzat o declaratie in care se arata ingrijorati in legatura cu decizia Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului (METS) de a introduce ca obiect obligatoriu in scoli, de la 1 septembrie, noul curs de istorie integrata.

{mosimage}„Ca functionari angajati ai statului suntem nevoiti sa ne supunem dispozitiilor METS si sa predam de la 1 septembrie noul curs de istorie integrata. Ca profesori de istorie, ne solidarizam cu pozitia Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova, potrivit careia noul curs este politizat si neavenit si sustinem declaratia Uniunii Scriitorilor referitoare la introducerea noului curs de istorie”, se spune in declaratia profesorilor de istorie.

Afirmand ca nu mai vor sa fie, „ca si in trecutul de pomina, promotori ai unei istorii false despre neamul romanesc” si sa-si asume vina „in schilodirea constiintei nationale” a elevilor pe care ii invata, semnatarii declaratiei declara ca isi rezerva dreptul profesional de a promova la lectiile de istorie „adevarul stiintific si nu viziuni politice”. „Ne adresam catre toti profesorii liceali si gimnaziali din Republica Moldova sa sustina si sa urmeze pozitia noastra”, se mai spune in declaratia celor 19 profesori de istorie din raionul Straseni.

(Preluare cotidinanul Flux. Un articol de Ecaterina Deleu)

 
Viitorul Moldovei este incertPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 25 August 2006
Expertii organizatiei International Crisis Group sustin ca mesajul proeuropean al conducerii de la Chisinau este unul oportunist, iar angajamentele fata de valorile europene sunt suspecte.

 Intr-un raport, dat publicitatii la 17 august curent, expertii de la International Crisis Group (ICG) mentioneaza ca, desi autoritatile Moldovei si-au anuntat dorinta de a adera la UE, angajamentele acestora fata de valorile europene sunt suspecte, iar eforturile, indreptate spre solutionarea conflictului transnistrean, nu au fost capabile sa puna capat situatiei distrugatoare, care persista timp de 15 ani.

„Guvernarea comunista, condusa de Vladimir Voronin, a afisat putina dorinta de a eradica coruptia si de a ameliora climatul de afaceri, iar politica ei fata de Transnistria se pare ca este bazata mai mult pe o usoara retorica decat pe un angajament. Relativ noua orientare a Moldovei spre promovarea unei politici prooccidentale este mai degraba oportunista decat una bazata pe angajamente serioase”, se arata in raportul ICG, intitulat „Viitorul incert al Moldovei”.

Chisinaul trebuie sa demonstreze ca vrea cu adevarat in UE

In legatura cu aceasta, organizatia recomanda autoritatilor Moldovei sa manifeste un angajament politic real in implementarea Planului de actiuni UE-Moldova, in special in domeniul libertatii presei, reformelor judiciare, mediului de afaceri si eradicarii coruptiei. Potrivit expertilor de la International Crisis Group, autoritatile moldovene trebuie sa inceteze conditionarea negocierilor cu Transnistria cu democratizarea si demilitarizarea, manifestand, in schimb, disponibilitatea de a coopera, in special la frontiera si in domeniul comercial, chiar in lipsa unor progrese in atingerea obiectivelor de durata. De asemenea, se impune o reforma a serviciilor Vamal si de Graniceri in conformitate cu recomandarile Misiunii UE de Asistenta la Frontiera (EUBAM), inclusiv prin acordarea imputernicirilor suplimentare de investigare granicerilor moldoveni. Totodata, Moldova ar trebui, in opinia expertilor de la International Crisis Group, sa solicite, impreuna cu Ucraina, un mandat multianual pentru EUBAM.

Interdictiile la importul produselor moldovenesti in Rusia trebuie anulate

Raportul „Viitorul incert al Moldovei” mai contine recomandari pentru Rusia, Ucraina, Tiraspol, OSCE, UE si SUA. Potrivit expertilor europeni, Rusia trebuie sa-si retraga imediat trupele din regiunea transnistreana si sa anuleze interdictia la importul produselor agricole si vinicole moldovenesti. De asemenea, Rusia trebuie sa convina cu Moldova, UE, SUA, OSCE si alte parti asupra unei operatiuni internationale modeste de pacificare si/sau politienesti, cu participarea UE, Rusiei si altor state interesate. Potrivit expertilor, Moscova ar trebui sa-si exercite influenta politica si economica asupra liderilor tiraspoleni in vederea negocierii acestora cu Chisinaul si acceptarii unei solutii politice rezonabile; sa descurajeze si sa nu recunoasca referendumul preconizat pentru septembrie curent. Totodata, autoritatile de la Tiraspol trebuie sa renunte le referendum. Ucrainei expertii europeni i-au recomandat sa continue impunerea noului regim vamal si sa ceara un mandat multianual pentru EUBAM.

Ajutorul din partea Uniunii Europene necesita o conditionare de capacitatea Moldovei de a utiliza eficient mijloacele

La randul sau, UE trebuie sa majoreze asistenta financiara, acordata Moldovei, in functie de demonstrarea disponibilitatii acesteia de a utiliza eficient aceste mijloace financiare. SUA si UE trebuie sa continue conditionarea ratificarii tratatului FACE de retragerea trupelor rusesti din Transnistria, inclusiv a fortelor pacificatoare, si sa pregateasca o noua misiune, care sa includa militari si politie civila din UE, Rusia si alte state interesate. Totodata, expertii europeni au recomandat SUA, UE, OSCE si altor state donatoare sa intensifice cooperarea dintre Chisinau si Tiraspol la nivel neoficial prin organizarea si suportul schimburilor educationale, activitatilor ONG, evenimentelor culturale si de afaceri, cu participarea celor doua parti, si sa acorde un sprijin mai mare societatii civile si presei independente din Transnistria.

In opinia expertilor europeni, exista putine sanse sa se obtina in viitorul apropiat o solutie durabila a conflictului transnistrean. „Presupunand ca politica Rusiei nu se va schimba, progresul in democratizarea si demilitarizarea Transnistriei – doua chestiuni prioritare ale autoritatilor moldovene – va fi foarte mic. Tinand cont de lipsa de incredere reciproca, se pare destul de inutila pierderea in continuare a energiei diplomatice in incercarea de a negocia un statut constitutional al Transnistriei intre-o viitoare Moldova unita”, se arata in raportul citat.

Totodata, expertii europeni considera ca exista doua motive de speranta. In primul rand, exista semne ca comunitatea de afaceri din Transnistria castiga influenta si incepe sa recunoasca ca regiunea separatista si statutul nesolutionat au un impact negativ asupra venitului. In al doilea rand, rupand legaturile cu Moscova, Moldova inclina tot mai mult balanta spre UE, ceea ce o face vulnerabila la presiunile europene asupra promovarii reformelor, fapt ce va spori atractivitatea economica si politica pentru cetatenii sai, inclusiv cei din Transnistria.

International Crisis Group este o organizatie nonguvernamentala, ce include 120 de membri de pe cele cinci continente. Boardul Grupului de Criza este direct implicat in sprijinirea eforturilor de atragere a atentiei inaltilor demnitari din lume asupra rapoartelor si recomandarilor Grupului. Copresedinti ai Grupului de Criza sunt fostul comisar pentru relatii externe al Comisiei Europene, Christopher Patten, si fostul ambasador al SUA, Thomas Pickering. Sediul central al organizatiei este la Bruxelles, avand oficii de avocatura la Washington si New York, Londra si Moscova. Organizatia beneficiaza de sprijinul financiar al guvernelor, fundatiilor, companiilor si donatorilor individuali (in special, Agentia australiana pentru dezvoltare internationala, ministerele de externe din Austria, Belgia, Canada, Cehia, Olanda, Franta, Germania, Comisia Europeana, Corporatia Carnegie din New York, Fundatia Ford etc).

(Preluare cotidianul Flux. Articol de Carolina Budescu)
 
Romanii din Halkidiki nu mai trimit cereri de sprijinPDF Print E-mail
Halkidiki, Grecia/Romanian Global News
Accesari :215
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Potrivit informatiilor primite de la celulele de criza care actioneaza in cadrul Ambasadei Romaniei la Atena si al Consulatului General al Romaniei la Salonic, in cursul zilei de joi, 24 august, situatia din zona Halkidiki a revenit la normal si nu au mai fost inregistrate cereri de sprijin din partea cetatenilor romani aflati in vacanta in zona.

{mosimage}In cadrul briefingului organizat cu sefii de oficii consulare din Salonic, ministrul Makedoniei si Traciei, Iorgos Kalantzis, a exprimat regrete pentru incidentele din zona Halkidiki si a dat asigurari ca autoritatile au luat ansamblul de masuri necesare normalizarii situatiei. Primaria orasului Salonic a informat ca situatia s-a normalizat si nu mai exista focare necontrolate de incedii. Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe recomanda turistilor romani care intentioneaza sa calatoreasca in zona sa se informeze din timp la firmele de turism prin care au facut rezervari asupra evolutiei situatiei din zona si daca hotelurile in care urmeaza a fi cazati au avut de suferit in urma incendiilor.

 
Sarbatoarea nationala „Limba noastra” nu se va desfasura in Piata Marii Adunari NationalePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :300
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Mai multi fosti demnitari, care in 1989 au optat pentru declararea limbii romane ca limba de stat, se arata nedumeriti de situatia actuala a limbii si a sarbatorii din 31 August.

{mosimage}Astfel, ultimul Prim-secretar al Comitetului Central al PC al Moldovei, Grigore Eremei, se arata revoltat ca Presedintele tarii nu recunoaste numele corect al limbii in care vorbeste si semneaza in grafia altei limbi actele statului pe care il conduce. Intr-un interviu pentru Info-Prim Neo, Eremei declara ca nu numai conducerea tarii, dar si toti cetatenii, indiferent de etnie, trebuie sa cunoasca limba si istoria acestui pamant. Sursa citata crede ca limba rusa trebuie sa ramana si in continuare limba de comunicare, dar sa nu i se acorde rangul de limba de stat.

La randul sau, si primul Presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, spune ca atesta in ultimii ani o atitudine ostila fata de limba romana. El spune ca se bucura mult cand aude ce romana frumoasa vorbeste tanara generatie, dar este intristat de discutiile interminabile referitoare la denumirea limbii. Numele corect al limbii pe care o vorbim este romana, iar cei ce nu vor sa inteleaga – sa consulte savantii, care stiu mai multe despre etimologia si dezvoltarea limbii noastre, a declarat Mircea Snegur, sigur ca cei care au dorit sa studieze limba romana, au facut-o, altii – au provocat greve si razboaie.

Primul presedinte este intristat de atitudinea conducerii tarii fata de sarbatorirea limbii romane, readucerea in circuit a careia este considerata de el drept cea mai mare reusita a fortelor de eliberare si renastere nationala. „Ziua limbii romane trebuie sarbatorita asa cum se sarbatorea la inceput, acum 17 ani – cu omagierea limbii si neamului, cu inaugurarea busturilor si monumentelor predecesorilor, cu elogierea limbii romane”, a mai spus pentru Info-Prim Neo primul Presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur.

Neglijarea si alterarea limbii romane sunt in prezent mai mari decat erau pe timpurile Uniunii Sovietice, a declarat reporterului Info-Prim Neo ex-presedintele Comitetului Securitatii de Stat al Moldovei, Tudor Botnaru. „S-a facut totul pentru a diminua tendinta si dragostea fata de o limba romana literara ca sa fie promovat moldovenismul primitiv, sau ca avem o alta limba decat cea romana”, a spus Tudor Botnaru.

In opinia lui, la ora actuala nu exista nici un efort din partea guvernatilor pentru promovarea unei limbi frumoase, literare. Ex-presedintele Securitatii afirma ca limba romana trebuie sa fie la ea acasa si ca alolingvii, care populeaza R. Moldova trebuie sa cunoasca limba statului. Tudor Butnaru crede ca mediul lingvistic este influentat negativ prin faptul ca spatiul informational al tarii este in proportie de 70 la suta de posturi de radio si TV de limbi straine.

Redenumirea Zilei Indpendentei in Ziua Republicii si neonorarea, pe parcursul a 5 ani, a sarbatorii Ziua limbii romane este o incercare a guvernarii comuniste de a scoate din constiinta bastinasilor ideile romanismului, a independentei, de a anihila importanta sarbatorilor nationale, considera publicistul Constantin Tanase.

Potrivit lui Tanase, in acest an accentul principal se pune pe sarbatorirea zilei de 24 august, pentru care se cheltuiesc milioane de lei, dupa care va fi marcata ziua de 27 august, iar Ziua limbii romane, fiind a treia, are si soarta celei de a treia zile de hram.

Referindu-se la faptul ca nici una din acivitatile cultural-artistice dedicate sarbatorii nu se va desfasura in inima capitalei, Constantin Tanase a declarat ca actuala conducere comunista a fost permanent deranjata de faptul ca PMAN a fost si ramane un simbol al luptei pentru renasterea nationala si ca este marcata de incarcatura simbolurilor evenimentelor din 1989 si 1991. In viziunea lui Tanase, pentru a atinge acest scop comunistii au utilizat festivalurile vinului si ale berii in calitate de instrument de diminuare a valorii PMAN.

Presedintele Uniunii Scriitorilor, academicianul Mihai Cimpoi, spune ca in PMAN nu se vor desfasura actiunile consacrate Zilei limbii romane la indicatia directa a lui Vladimir Voronin. Initial exista un program comun al Uniunii Scriitorilor si Departamentului municipal al Culturii, care prevedea, ca si in toti anii, un amplu program de cinstire a limbii in PMAN, unde s-a produs proclamarea limbii romane ca limba de stat. Ulterior, insa, toate actiunile au fost repartizate pe alte platouri - Gradina publica „Stefan cel Mare si Sfant”, Scuarul Operei Nationale si Teatrul Verde din Valea Morilor. „Aceasta modificare este o sfidare a adevarului, a bunului simt, iar cele doua sarbatori nationale nu mai au valoare – una este anihilata, cealalta – redenumita”, a spus sursa citata. Mihai Cimpoi afirma ca ceea ce se intampla cu sarbatorile nationale in anii guvernarii comuniste este atitudinea statului fata de limba, istorie si cultura. „Se sterge cu buretele ceea ce s-a produs in anii 1989 si 1991 pentru a continua procesul de stirbire a identitatii nationale”, a mai spus Mihai Cimpoi.

Deputatul Dumitru Braghis, lider al partidului Democratiei Sociale crede ca si de aceasta data comunistii au demonstrat o atitudine ostila fata de sarbatorile nationale. „Daca avem sarbatori nationale, avem obligatia sa le onoram, nu sa le anihilam importanta”, a spus Dumitru Braghis.

„A fugi din Chisinau si din tara de Ziua limbii romane este o rusine pentru demnitarii de orice rang”, a spus reporterului Info-Prim Neo, deputatul fractiunii parlamentare „Alianta Moldova Noastra”, Leonid Bujor.

Potrivit lui Bujor, neadmiterea activitatilor consacrate cinstirii evenimentului de la 1989 al revenirii limbii romane in calitate de limba de stat este o incercare de a ignora toate realizarile poporului si a demonstra acestuia ca el nu inseamna nimic. „Cred ca in ciuda faptului ca in PMAN nu sunt programate actiuni concrete, lumea se va aduna aici pentru a se bucura de evenimentul de la 31 august 1989 si acesta va fi un semn pentru autoritatile comuniste de a reveni la valorile nationale”, a mai spus Leonid Bujor, sigur de faptul ca se va afla in PMAN de Ziua limbii romane.

Presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat, Iurie Rosca, nu a dorit sa discute cu reporterul Info-Prim Neo, iar presedintele fractiunii parlamentare PPCD, Vlad Cubreacov, a sugerat agentiei Info-Prim Neo sa se afle la 31 august in PMAN pentru a da celorlalti un exemplu. La intrebarea unde se va afla el in aceasta zi, Cubreacov a raspuns „Voi fi intr-o localitate si voi cinsti limba cu taranii mei”.

Consilierul municipal, Oleg Cernei, afirma ca Ziua limbii este o sarbatoare nationala si are tot dreptul sa fie sarbatorita in PMAN, conform dispozitiei primarului interimar privind limitarea actiunilor in PMAN. Cernei sustine ca exista o dispozitie a Guvernului prin care toti conducatorii localitatilor au fost atentionati sa nu organizeze, din numele Guvernului, actiuni dedicate sarbatorii de la 31 august. Doar cei care vor dori sa sarbatoreasca au dreptul sa o faca, in acest fel vor fi verificati oamenii, spune consilierul municipal. Mai mult, Cernei sustine ca guvernantii intentioneaza, de la anul viitor, sa suspende sarbatoarea limbii romane.

Solicitat de Info-Prim Neo, secretarul Consliului municipal, Vladimir Sarban, a declarat ca problema sarbatoririi limbii romane, are doua aspecte. Prin nepermiterea sarbatoririi Zilei limbii romane in PMAN, unde se petrec festivaluri ale vinului si berii, evolueaza unele formatii artistice reprobabile, este o insulta adusa limbii romane, decretata nu de acei care o interzic azi, dar si vorbitorilor de limba romana, istoriei, neamului. „Nu m-ar deranja mult acest fapt, daca alte activitati ce tin de educarea lingvistica a poporului, propagarea graiului nostru frumos, s-ar face zilnic cu suportul financiar, metodic al statului”, spune Vladimir Sarban. Pe de alta parte, sunt fostele librariii in care sunt amplasate baruri, numar minim de cititori in putinele biblioteci ramase la tara, iar in librariile din capitala se intreaba mai mult alta literatura, decat un manual de limba romana. „Nu putem admite ca sarbatoarea de 31 august sa fie transformata intr-un 8 martie, cand oferi o floare si un sarut ca apoi sa stai linistit, cu constiinta impacata, un an, pana la urmatorul 8 martie...”, a mai spus Vladimir Sarban.

Solicitata de Info-Prim Neo, liderul fractiunii comuniste din Consiliul municipal, Svetlana Popa, a declarat ca se afla in concediu si nu va vorbi. Telefoanele mobile ale mai multor deputati si consilieri ai Partidului Comunistilor din Moldova, inclusiv al presedintelui fractiunii parlamentare pentru cultura, educatie si mass-media Victor Stepaniuc, au fost zilele acestea inchise.
 
1 milion de dolari din partea SUA pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :179
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Asistenta este destinata intaririi suprematiei legii si a capacitatilor operationale ale organelor de drept ale Moldovei.

{mosimage}Acordarea acestei asistente este prevazuta de al cincilea amendament la Scrisoarea de Acord cu privire la controlul drogurilor si aplicarea legilor din 28 august 2001 intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Statelor Unite ale Americii, semnat, marti, la Chisinau de premierul Vasile Tarlev si ambasadorul SUA Rudolf Perina. Documentul prevede implementarea a trei proiecte: Unul dintre acestea, Proiectul Consultantului pentru probleme juridice, are ca scop intarirea suprematiei legii si reducerea coruptiei.Proiectul va ajuta organele de drept ale Moldovei sa combata traficul de persoane si coruptia.

Al doilea proiect tine de Reforma Legislatiei Penale si care are scopul de a promova reforma continua in sectorul justitiei penale prin dezvoltarea avocaturii si a capacitatii guvernului de a detecta, investiga si persecuta crimele serioase. Al treilea proiect prevede dezvoltarea capacitatilor de aplicare a legilor si este destinat sa imbunatateasca capacitatile serviciilor de securitate ale Moldovei prin intermediul sporirii abilitatii organelor de drept de investigare si urmarire penala a crimelor serioase organizate preponderent de elemente criminale. Reprezentanti ai Guvernului SUA si ai Guvernului Moldovei se vor intalni cel putin o data la trei luni pentru a evalua cum deruleaza implementarea acestor proiecte si atingerea scopurilor si obiectivelor expuse in amendament.
 
Politia din Cehia apara cetatenii basarabeni de exploatarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :195
Friday, 25 August 2006

Cetatenii basarabeni aflati la munca in Cehia vor fi mai protejati de cazurile de exploatare. Politia din Cehia a creat o unitate speciala pentru depistarea si eliminarea cazurilor de exploatare a persoanelor straine angajate la munca in Cehia.

Potrivit cotidianului ceh “Lidove” unitatea este formata din 20 de secialisti si a fost creata in aprilie anul curent, la doi ani dupa ce parlamentul de la Praga a aprobat legea cu privire la interzicerea traficului de fiinte umane. Aceeasi publicatie mentioneaza ca cei care sufera cel mai des de pe urma exploatarii prin munca sunt persoanele venite din Moldova, Ucraina, si Rusia care activeaza in domeniul constructiilor, dar nu numai.
La Biroul de presa al MAI de la Chisinau am fost informati ca se depun eforturi pentru protejarea de exploatare a cetatenilor moldoveni plecati sa munceasca peste hotare prin eliminarea organizatiilor criminale care se ocupa nemijlocit cu traficul de finite umane, chiar daca nu prea exista plangeri ale cetatenilor in acest sens. De asemenea am fost informati ca la moment nu exista colaborari intre MAI din Moldova si politia ceha. Andrei Cotorobai, adjunctul Biroului National Interpol (BNI) a mentionat pentru Stirea de Garda ca la moment exista colaborari al BNI cu politia ceha. “Acum doi ani rudele unei persoane din Moldova plecate la munca in Cehia au semnalat biroul Interpol de aici despre disparitia acesteia si un alt caz in care a fost depistat un cadavru in Cehia care s-a dovedit a fi cetatean moldovean. O colaborare cu politia de acolo este binevenita,” a remarcat Cotorobai.

Totodata, doritorii de a pleca in Cehia la munca au posibilitati de informare mai extinse. In perioada 2004-2006 biroul din Moldova al Organizatiei Internationale pentru Migratie, , cu sustinerea financiara a Guvernului Republicii Cehe, desfasoara proiectul pilot "Selectarea activa a lucratorilor calificati din strainatate". Proiectul respectiv presupune efectuarea unei campanii de informare cu privire la posibilitatile legale de angajare in campul muncii in Republica Ceha. Proiectul dat poarta un caracter social si este desfasurat in paralel de Guvernul Republicii Cehe si in alte tari, precum Rusia, Belarus, Ukraina, Bulgaria, Kazahstan, Serbia si Muntenegro. Dupa cum a mentionat pentru Stirea de Garda seful misiunii OIM in Moldova, Martin Andreas Wyss, scopul acestui proiect este exact de „a combate exploatarea prin munca si de a permite cetatenilor moldoveni de a se angaja legal la munca in Republica Ceha”.

 
Autoconducerea pe tara a romanilor din Ungaria trebuie sa reprezinte toti romanii din aceasta taraPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 25 August 2006

O delegatie a Coalitiei Romanilor din Ungaria a fost primita marti, 22 august, la sediul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria, de catre Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie, pentru a discuta despre un nou parteneriat al Coalitiei cu Asociatia Doamnelor Ortodoxe din Budapesta si despre viitorul comunitatii romanesti din aceasta tara.

Din delegatie au facut parte Teodor Martin, Gheorghe Petrusan si Gheorghe Mihaiescu. Dupa un scurt Te Deum si binecuvantarea eforturilor depuse pentru alegerile din aceasta toamna, PSS a stat de vorba cu redcatorul Foii Romanesti din Ungaria despre insemnatatea acestui moment pe care l-a numit „istoric si necesar”.

– Istoric, pentru ca se reinnoada o traditie foarte frumoasa, aceea a frumoasei conlucrari intre biserica si autoritatea culturala a comunitatii noastre. Nu avem voie sa uitam faptul ca Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria a fost de fapt infiintata la putina vreme dupa infiintarea episcopiei, si a fost infiintata de preotii care slujeau atunci comunitatea. Necesar, pentru ca suntem intr-o perioada care seamana in multe privinte cu perioada de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Pentru ca suntem dupa schimbari politice importante si suntem si dupa integrarea Ungariei in UE si inainte de integrarea Romaniei . Prin urmare, se pun noi realitati in aceste momente, se deschid noi perspective si, in aceasta situatie, este inevitabila o conlucrare armonioasa, fructuoasa, intre autoritatea bisericeasca si autoritatea culturala. Pentru ca toti, biserica si cultura, oameni de cultura si oameni ai bisericii, suntem slujitorii aceluiasi ideal, al mentinerii identitatii culturale a minoritatii pe care o reprezentam.

– Ne aflam inaintea alegerilor. Unii spun ca biserica noastra face politica. Ce parere aveti despre acest lucru?

– Aceasta nu este politica. Si daca se interpreteaza in felul acesta, e o interpretare tendentioasa si poate veni doar din partea acelora care isi simt deranjate interesele in aceasta perspectiva. Biserica nu poate sa faca politica, dar aici nici nu poate sa fie vorba de politica, pentru ca nu este o politica a partidelor politice. Exista, dupa cum stim, un interes major pentru pastrarea identitatii noastre culturale. Eu unul nu am auzit pana acum sa existe o viata politica in adevaratul inteles al cuvantului printre romanii din Ungaria. Or, e un nonsens afirmatia ca biserica doreste sa faca politica. Biserica, de fapt, nici nu se implica, decat credinciosii ei, care sunt membri ai comunitatii romanesti din Ungaria. Or, Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria este nu atat un organism oficial al minoritatii romane din Ungaria, nu este un organism politic in intelesul propriu zis al cuvantului. Chiar daca reprezinta interfata spre autoritatea publica din aceasta tara, o reprezinta din punct de vedere al unei institutii a statului, nu din punct de vedere al unei institutii politice. Autoconducerea pe tara a romanilor din Ungaria este chemata in primul rand sa apere interesele romanilor din Ungaria, sa apere cultura, valorile culturale, intre care se numara de buna seama si cele bisericesti, daca nu cumva sunt la un loc de frunte aceste interese si, prin urmare, cei care vor fi alesi in autoconducerea pe tara a romanilor din Ungaria, trebuie sa-i reprezinte pe toti romanii din aceasta tara. Si aici nu este vorba de o viata politica pe partide, pe sectiuni, pe segmente ale vietii politice, pe doctrine, social-democrate, crestin-democrate, liberale, ecologiste s.a. In ce priveste politica minoritatii, biserica trebuie sa contribuie la apararea identitatii culturale, pentru ca astfel apara si identitatea spirituala, religioasa, a comunitatii pe care o reprezinta.

– Prea Sfintia Voastra, ce parere aveti despre opozitia care se incearca impotriva celor ce sunt acum in ATRU, opozitie care la alegerile din toamna va candida sub egida Asociatiei Doamnelor Ortodoxe Romane de la Budapesta?

- Lucrul acesta ne bucura foarte mult si nu as putea sa spun ca ar fi vorba despre o opozitie. E vorba de faptul ca pana acum nu au coincis punctele de vedere. Cred ca acum s-a ajuns la o maturitate civica a comunitatii noastre. Ne-am obisnuit deja cu sistemul de autoguvernare, pentru ca era o noutate pentru noi si desele schimbari sunt mai greu de digerat de masa mare a oamenilor, a alegatorilor. De acum, lumea s-a obisnuit cu acest sistem de autoguvernare, acesta este sistemul oficial, il cunoastem si dorim cu totii sa beneficiem de pe urmele avantajelor oferite de acest sistem. Desigur ca biserica noastra, prin asociatiile ei, in primul rand prin Asociatia Doamnelor Ortodoxe, in care de fapt nu fac parte numai doamne, este deschisa oricaror parteneriate, colaborari, protocoale de colaborare cu alte organisme civice, culturale in primul rand, si noi am binecuvantat in Sfanta Biserica cu toata dragostea si din toata inima aceasta initiativa si dorim sa aiba succes aceasta colaborare. Nu atat pentru ca dorim sa obtinem vreo putere lumeasca, ci pentru ca dorim ca posibilitatile oferite prin lege sa fie folosite in interesul acelora pentru care s-au dat.

 
Romanii din Paris vor conditii mai bune la consulatPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :121
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Un grup de romani din Franta  a facut recent o petitiein care solicita conditii mai bune in sala de asteptare a Consulatului Romaniei din capotala framceza.

{mosimage}O copie a petitiei este, in prezent, afisata la consulat, insotita de semnaturile petitionarilor, dar si de raspunsul ambasadorului. Ca raspuns la solicitarea grupului de romani, ambasadorul roman la Paris, Sabin Pop, a promis „o sala de asteptare moderna”.

„ca si dvs consider ca in prexent nu sunt intrunite conditiile minime de primire, in mod civilizat, a publicului care solicita servicii consulare. Inca de la preluares postuluiu de ambasador al Romaniei la Paris, in august 2004, am declarat public ca voi intreprinde demersuti pentru ameliorarea acestor conditii, astfel incat cetatenii romani sa beneficieze de un spatiu coresounzator si de servicii consulare la nivelul cerintelor Schengen. Recent, m semnat contractul de executie a unei Sali de asteptare moderne, urmand ca lucrarile de amenajare sa inceapa in toamna acestui an. Speram ca pana la sfarsitul anului in curs aceastea sa fie finalizate”, se arata in raspunsul ambasadorului roman la Paris.
 
A fost numit noul consul roman la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :145
Friday, 25 August 2006

Guvernul de la Bucuresti l-a numit recent pe Ion Fodoreanu in functia de consul general al Romaniei la Giula.

Ion Fodoreanu, in varsta de 50 ani, a ocupat pana in prezent functia de sef centru la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, la Centrul Local de Control Salaj. Fodoreanu este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. Vorbeste engleza, franceza si maghiara.

 
Stefan Oroian premiat la Bienala de la SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :99
Friday, 25 August 2006

Pictorul julan Stefan Oroian a castigat Premiul Mare al Bienalei de pictura de la Seghedin.

Manifestarea de mare importanta in viata culturala a orasului de pe Tisa a intrunit artisti plastici din toata tara. Editia a XI-a a bienalei a fost deschisa pe 15 iulie, fiind expuse 104 lucrari a 95 de creatori. Bienala din acest an a fost organizata sub egida „Bartok si muzica”, evocand aniversarea a 125 de ani de la nasterea marelui compozitor. Conform deciziei juriului de specialitate, lucrarea cu titlul „In a treia zi si Labirintul linistii” a lui Stefan Oroian a obtinut premiul principal, oferit de Ministerul Culturii. Expozitia poate fi vizionata pana pe 15 septembrie, in Centrul Cultural Italian, aflat in cladirea din piata Dugonics, in care o scurta perioada a locuit si Bartok Bela.

 
Romanii nu vor sa emigreze in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Interesul romanilor pentru emigrarea in Marea Britanie a scazut in ultimii 10 ani de la 1,8 procente in anii '90 la un procent dupa 2000, se arata intr-un studiu al Centrului pentru Sociologie Urbana si Rurala (CURS).

{mosimage}Sociologul Ionela Sufaru, citata de EVZ, a explicat rationamentul prin care romani au ales Italia, Germania, Spania sau Franta in loc de Marea Britania. Concluzia: emigrantii au preferat tarile unde vizele nu erau necesare.

Studiile sociologice arata ca in 1990, Marea Britanie a fost "atractiva" pentru romani in pricipal pentru politicile sociale pe care le avea cu cei care solicitau azil politic. Acestia erau in general romi. "In ultimii ani exista o tendinta de scadere a migratiei romanilor in Anglia si au o motivatie simpla. Migrantul roman doreste politici cat mai lejere pentru imigranti, drepturi ca bastinasii, lucruri pe care le gasesc in principal in Spania si Italia", a declarat Sufaru. Totodata, sustine sociologul, muncitorii romani au stabilit deja contracte formale cu angajatorii din aceste tari si pleaca atunci cand au un loc sigur de munca. Romanii au format adevarate comunitati in Italia si in Spania.

Romanii care vor sa emigreze sunt in principal cei cu nivel de educatie sub-mediu si cei cu studii superioare in domenii solicitate de tarile respective. Conform sociologilor, migratia nu s-a schimbat in ultimii ani. La noi in tara, romanii refuza sa mai lucreze in industria textila din cauza salariilor foarte mici si pleca in tari ale Uniunii Europene pentru a munci necalificat, dar mai bine platit. In timp ce locurile de munca din industria textila din Romania se compenseaza cu imigrantii chinezi.
 
Italia, magnet pentru imigrantii ilegaliPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Italia trebuie sa evite sa devina un magnet pentru imigranti ilegali, a avertizat comisarul european Franco Frattini.

{mosimage}Dupa un sfarsit de saptamina in care zeci de imigranti s-au inecat in timp ce incercau sa navigheze din Libia pana in insula italiana Lampedusa, comisarul european Franco Frattini, fost ministru de Interne in guvernul Berlusconi, a cerut Italiei sa se asigure ca africanii inteleg ca nu este vorba despre o politica a usilor deschise. "Problema este sa evitam sa trimitem o invitatie indirecta in Italia", a afirmat el, citat de Cotidianul.

"In Libia, Tunisia si Maroc, lumea se uita la televiziunea italiana. Daca un ministru italian vine si spune o sa va dam statut legal si chiar cetatenie, e clar ca vor da buzna", a explicat Frattini, comisar pentru Justitie si Afaceri Interne.
 
Intalnire de septembrie pentru romanii din ElvetiaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :112
Friday, 25 August 2006

Membrii comunitatii romane din Elvetia organizeaza o noua intalnire care se va desfasura in data de 9 septembrie, incepand cu ora 18.00, in Hauptbahnhof, din Zurich.

Programul intalnirii va cuprinde o masa la restaurant, iar seara va fi petrecuta intr-o discoteca. Persoanele interesate pot trimite un e-mail la adresa aschollenberger@hotmail.com.

 
Petrecere hawaiana la romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :200
Friday, 25 August 2006

Romanii din Toronto sunt invitati la acest sfarsit de saptamana la o petrecere  hawaiana indoor-outdoor, organizata de BlackSea Entertainment.

Petrecerea va avea loc vineri, 25 august, la locatia din 50 Esna Park Drive, Markham. Evenimentul va fi animat de DJ Funcky T, DJ House Strike si MC Geco.

Fetele vor avea intrarea gratuita pana la ora 22.30. Intarea se face de la ora 21.00, iar la usa este necesar un act de identitate.
 
Dana Codorean-Berciu si Mukka Band la Tate BritainPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :101
Friday, 25 August 2006

{mosimage}Un nou concert al interpretei romance Dana Codorean Berciu, alaturi de trupa britanica Mukka Band, este programata sa se desfasoare vineri, 1 septembrie, la Galeria Tate, din Londra. 

{mosimage}Concertul se va desfasura cu incepere de la ora 19.30, in Collection Display Rooms.

Evenimentul face parte din programul "Late at Tate Britain: September programme" care mai contine un atelier de construit zmee, un concurs cu intrebari, prezentari sustinute de artisti, proiectii de filme si o discutie tematica. Aceasta seara este dedicata placerii, dar este si o ocazie de a vedea ce pot oferi muzeul si galeriile sale.

Ritmuri de dans, balade pline de suflet, cantece de dragoste – Mukka aduce o muzica provenind atat din melancolia adanca a Transilvaniei cat si din melodii instrumentale rapide din Balcani. Acestora li se alatura carismatica voce a Danei Codorean-Berciu. Concertul va include melodii si cantece despre viata, dragoste, armasari iuti, despre maniera de producere a branzei si despre cum se danseaza hora cu un necunoscut.
 
Autoturisme de epoca la Raliul BorsecPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :92
Friday, 25 August 2006

{mosimage}La sarbatorirea a 200 de ani de imbuteliere industriala, apa minerala naturala Borsec organizeaza „Raliul Carpati Retro Bucuresti-Borsec-Bucuresti”.

{mosimage}24 dintre cele mai frumoase autoturisme de epoca vor lua startul din Bucuresti si se vor intrece pana la Borsec si inapoi spre Bucuresti, se arata intr-un comunicat. Cele 24 de echipaje vor parcurge un traseu cu privelisti incantatoare prin Muntii Bucegi, Harghita si Ceahlau si vor face popasuri de recreere in orasele Brasov, Miercurea-Ciuc, Borsec, Piatra-Neamt. Toti participantii la raliul Borsec vor primi diplome de onoare, se vor bucura de recunoastere si de placerea de a fi admirat, de-a lungul traseului, la volanul unei masini cum prea putine pot fi vazute in tara. Autoturisme de epoca si o marca de traditie – o alaturare fericita pentru a sarbatori inca o data un eveniment remarcabil bicentenarul Borsec.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions