Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
August 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
 
90 de ani de la participarea armatei romane la Razboiul de ReintregirePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :62
Thursday, 31 August 2006
Cu ocazia implinirii a 90 de ani de la intrarea tarii noastre in primul razboi mondial, in Bucuresti vor avea loc o serie de manifestari, in perioada 1 – 2 septembrie.Evenimentul este organizat de Muzeul National Militar in colaborare cu Centrul 48 Transmisiuni Militare. Astfel, vineri, 1 septembrie, intre orele 19.15 si 20.30, in Parcul Carol, va concerta Fanfara Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazu”. Militari ai aceleiasi unitati vor prezenta un exercitiu demonstrativ de manuire a armamentului, dupa care vor pleca intr-un mars cu torte la Mormantul Eroului Necunoscut, unde se va depune o coroana de flori. Sambata, 2 septembrie, intre orele 11.00 si 16.00, la Fortul Mogosoaia, va fi simulata o secventa a Bataliei de pe Arges-Neajov. Tot la Fortul Mogosoaia vor fi amenajate trei puncte expozitionale unde vor fi prezentate istoricul transmisiunilor militare si cel al sistemului de fortificatii al „Cetatii Bucurestilor", serviciul sanitar militar si cel de asistenta religioasa din armata romana in perioada 1916-1918. De asemenea, in poligonul Mogosoaia va fi organizat un concurs de tragere cu armamentul GECO.
 
La primul festival de animatie de la Bucuresti sunt prezente peste 120 de filmePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :65
Thursday, 31 August 2006
Bucurestiul va gazdui, in perioada 22 septembrie - 1 octombrie, primul festival international de animatie.Evenimentul are in program aproximativ 120 de scurt si lungmetraje.
Asociatia ESTENEST este organizatoarea acestei manifestari si subliniaza faptul ca animatia romaneasca se afla intr-o perioada de criza de peste 15 ani, atat in ceea ce priveste productia, cat si in cazul distributiei.
Primul festival international de film de animatie din Romania intentioneaza sa umple un gol in distributia romaneasca de film si sa impulsioneze revigorarea interesului pentru animatie in Romania, informeaza portalul ziare.com.
Animatia romaneasca va fi readusa pe ecrane printr-o retrospectiva de scurt si lungmetraje.
Cateva programe speciale vor incerca sa aduca in atentia publicului tendintele recente ale animatiei britanice, iraniene si cehe. Proiectiile vor avea loc in salile Europa, Union si Corso din Bucuresti. De asemenea, o selectie va fi prezentata si la Cluj, la Cinema Victoria.
 
BNR va scoate o moneda aniversara de aur dedicata Catedralei PatriarhalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :67
Thursday, 31 August 2006
Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 4 septembrie 2006, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei, dedicata aniversarii a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale.Monedei are forma rotunda, greutate de 31,103 grame si diamterul de 35 mm, transmite Prompt Media. Aversul monedei prezinta, in centru, imaginea icoanei Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflata pe iconostasul din catedrala, in partea inferioara, stema Romaniei, valoarea nominala 500 LEI in stanga, si inscriptia circulara „ROMANIA” in dreapta. Langa portretele sfintilor, textele „SF-IMP-C-TIN” la stanga si „SI ELENA” la dreapta. Reversul contine, in centru, imaginea catedralei si stema Patriarhiei Romane, iar la exterior, textul circular: „CATEDRALA PATRIARHALA” si anii aniversari 1656, respectiv 2006, de o parte si de alta a stemei. Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 2.530 lei si nu include pretul cutiei de prezentare.
 
Festivalul International „Nopti Albe de Acordeon” – la prima editiePDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :63
Thursday, 31 August 2006
Prima editie a festivalului international „Nopti Albe de Acordeon” se va desfasura in perioada 7 - 9 septembrie la Bucuresti si 10 septembrie la Ploiesti.Evenimentul este initiat de acordeonistul de origine romana Emy Dragoi. Festivalul, o premiera in viata muzicala romaneasca, propune programe diverse, de la folclor romanesc / international pana la jazz contemporan sau clasic. Printre artistii care vor sustine concerte in cadrul Festivalului se numara Juan Jose Mosalini, Emy Dragoi, Roman Jbanov, Bruno Maurice, Rolland David, Alexandra Paris, Ives Fontaine si Richard Galliano in calitate de invitat special. In Bucuresti concertele vor avea loc in doua sali: sala ARCUB si Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti. Printre organizatori se numara si Acordeon Armony Music, Ambasada Frantei, Institutul Cultural Francez si Orange.
 
Va avea loc a 36-a editie a Festivalului Cetatilor la RupeaPDF Print E-mail
Rupea, Romania/Romanian Global News
Accesari :108
Thursday, 31 August 2006
Cea de-a 36-a editie a Festivalului Cetatilor de la Rupea se va desfasura in perioada 24 septembrie – 1 octombrie.Vor fi organizate organizate parade ale portului, cantecului si obiceiului popular din diferite zone ale tarii, simpozioane si expozitii de arta populara, transmite agenda evenimentelor turistice din Romania, Dor de duca. Localnicii vor agata la geamuri servete populare, iar, dupa parada, festivalul va fi deschis in mod oficial printr-o festivitate in cadrul careia reprezentantii fiecarei cetati inmaneaza insemnele cetatii pe care o reprezinta (cheie, servete traditionale).
 
A XII-a editie a Festivalului Dramaturgiei RomanestiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :102
Thursday, 31 August 2006
A XII-a editie a Festivalului Dramaturgiei Romanesti se va desfasura in perioada 16 – 24 septembrie la Timisoara.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, Teatrul National Timisoara, Consiliul Judetean Timis, Consiliul Local Timisoara, precum si UNITER si AICT, informeaza portalul onlinegallery.ro. Editia 2006 a Festivalului Dramaturgiei Romanesti va sta sub semnul cuvantului formare: formare a gustului publicului (prin valoarea artistica foarte ridicata a spectacolelor selectionate) si formare de specialisti (prin atelierele care vor functiona pe intregul parcurs al manifestarii). Incepand cu aceasta editie, Festivalul Dramaturgiei Romanesti isi va imbogati oferta culturala, incluzand, alaturi de sectiunea principala, adresata doar teatrelor profesioniste, inca o sectiune numita Avangarda, o sectiune de “teatru tanar”, axat pe cautare si experiment. Artisti romani se vor intalni cu artisti canadieni si francezi, in jurul unor ateliere, workshopuri, spectacole.
In premiera, echipa Teatrului National Timisoara doreste sa Festivalul de Dramaturgie sa fie, realmente, un motiv de intalnire si cunoastere reciproca a iubitorilor de teatru. In acest sens, toate cele noua trupe care vor asigura latura spectaculara profesionista a festivalului, plus invitatii canadieni si francezi, sa stea pe durata intregii perioade a evenimentului, la Timisoara.
Pentru prima oara in istoria teatrului vestic, in deschiderea Festivalului Dramaturgiei Romanesti, care va dubla deschiderea stagiunii 2006-2007, Nationalul timisorean va urni toate cele trei teatre din Palatul Culturii, intr-un demers al foarte apreciatului regizor Alexander Hausvater. Este vorba despre un spectacol bazat pe romanul scris de R. Waldeck, Athenee Palace, cu care Teatrul National Timisoara va deschide deopotriva Festivalul Dramaturgiei Romanesti, editia a XII-a si stagiunea 2006/2007. Acest spectacol va avea amploarea unui demers unic in istoria Teatrului National. Pentru prima oara, vor fi angrenate in aceasta productie Teatrul National Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” si Teatrul German de Stat Timisoara. Athenee Palace va exprima exact ideea Timisoarei multiculturale, cu atat mai mult cu cat acest spectacol va fi jucat in opt limbi vorbite: romana, maghiara, germana, franceza, engleza, rroma, spaniola si rusa. Scenariul spectacolului poarta semnatura cunoscutului scriitor, ziarist, director editorial al editurii Brumar, Robert Serban.
 
Concert pentru Basarabia in Piata UniversitatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Thursday, 31 August 2006
Bucurestenii sunt asteptati astazi intre orele 16.00 - 22.30, in Piata Universitatii, in fata TNB sa participe la concertul dedicat Zilei Limbii Romane, organizat in cadrul campaniei "Basarabia pamant romanesc".Concertul este prilejuit de sarbatorirea zilei limbii romane - instituita pentru prima data in Basarabia dupa obtinerea independentei (la 27 august 1991) moment considerat, in acelasi timp, o puternica afirmare a unitatii de neam a locuitorilor de pe cele doua maluri ale Prutului. Anul acesta este pentru prima data cand in Romania se organizeaza o astfel de manifestare. La concert si-au anuntat participarea formatiile si artistii Luna Amara, Snails, Bucium, L.O.S.T., Pistol cu Capse, Veritasaga, Nimeni Altu', Katana, Buzz, KST, Stereodoping. Dupa cum precizeaza intr-un comunicat organizatorii manifestarii, toate formatiile si-au aratat sustinerea fata de aceasta campanie, acceptand sa participe la eveniment pentru a arata romanilor de dincolo de Prut ca nu au fost uitati de fratii lor din patria mama. Inainte de acest concert, la sediul Asociatiei 21 Decembrie din Str. Batistei, numarul 24A, organizatorii campaniei "Basarabia pamant romanesc" vor organiza o conferinta de presa prilejuita de incheierea oficiala a acestei actiuni. Organizatorii campaniei "Basarabia pamant romanesc" sunt Asociatia "21 Decembrie 1989", Asociatia Civic Media, Grupul Independent pentru Democratie, Institutul Fratii Golescu, Grupul de actiune "Noii Golani", Alianta Civica.
 
Initiatorii Campaniei “Basarabia pamant romanesc” arestati la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :994
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}La 30 august, la 17.30, in ajunul Sarbatorii Limbii Romane, un grup de protestatari, format din noua persoane, au fost retinuti de politie din fata Guvernului.Organizatorii protestelor sustin ca pichetarea era autorizata de Primaria municipiului Chisinau.
Pichetantii retinuti au fort transportati la Comisariatul de Politie Buiucani, unde au fost incarcerati.
Amintim ca, la 29 august 2006, Curtea de Apel Chisinau (judecator Ion Corolevschi), a adoptat Hotararea Nr. 3-2517/06 in urma examinarii in sedinta publica a cererii de contencios administrativ, depusa de ONG “Hyde Park”, prin care era contestat refuzul Primariei Chisinau de a autoriza intrunirile pentru intreaga perioada de timp solicitata. In sedinta din 29 august, Curtea de Apel Chisinau a decis declarat nula dispozitia nr. 842-d din 18 iulie 2006 a Primariei Chisinau prin care nu a fost admisa autorizarea intrunirii solicitata pentru intreaga perioada ceruta de reclamant. Curtea a obligat Primaria sa-i autorizeze ONG "HydePark" organizarea si desfasurarea intrunirilor sub forma de pichetare in perioada 29 august 2006 - 31 august 2006 in semn de protest prentu tergiversarea instalarii bustului lui Liviu Rebreanu in locul Stabilit prin dispozitia nr. 842-d din 18 iulie 2006. Decizia Curtii de Apel indica asupra faptului ca hotararea este definitiva si urmeaza a fi executata imediat.
In temeiul acestei decizii judiciare, ONG “Hyde Park” si-a anuntat sustinatorii ca pichetul Guvernului a fost autorizat si ca, la 30 august, acesta va continua, cerandu-se demisia ministrului Culturii, instalarea bustului lui Liviu Rebreanu, inlaturarea placilor scrise in grafie chirilica de pe edificiile capitalei, reinstalarea Lupoaicei in fata Muzeului National Istorie. In cadrul acelorasi actiuni, pe 31 august urma sa fie lansata campania “Basarabia pamant romanesc”.
Membrii Asociatiei “Hyde Park” sustin ca anume aceste actiuni pro-romanesti au determinat autoritatile sa recurga, anticipat, la actiuni represive pentru a stopa desfasurarea acestora.
Astfel, la 30 august, in fata Casei Guvernului, cativa politisti au cerut de la pichetanti autorizarea actiunilor. “Ei au insistat asupra unei copii a documentului. Intre timp, cineva a mers sa faca o copie xerox. Cand a revenit, politia ii ridicase deja pe pichetanti, transportandu-i la Comisariatul de Politie Buiucani. Din ultima convorbire telefonica pe care membrii “Hyde Park” au avut-o cu Oleg Brega, acestia au aflat ca li se iau telefoanele mobile, sireturile de la pantofi, fiind incarcerati in celulele de la subsol. Amintim ca printre cei 9 retinuti sunt si doua femei. Desi legea prevede posibilitatea eliberarii in trei ore a persoanelor retinute, in raport cu cei 9 s-a decis aflarea acestora la Comisariat pana in dimineata zilei de 31 august, cand urma sa aiba un proces de judecata in instanta Buiucani.
“E zi de odihna si nu stim cand vor veni judecatorii, iar noi nu le putem dicta sa se grabeasca”, a declarat pentru stirea de Garda vicecomisarul de Buiucani Stefan Gulea. El a motivat ca cei noua sunt retinuti pentru organizarea unui miting neautorizat si pentru actiuni de ultraj indreptate impotriva angajatilor politiei.
L-am intreabat pe vicecomisar ce argumente care ar confirma actiunile de ultraj ale pichetantilor detine. Gulea a spus: “Judecata va examina si va decide”.
Potrivit lui Gulea, cei retinuti ar fi avut acces la avocat. “Dorin Chirtoaca a fost la Comisariat. Cred ca el este avocatul lor”, sustine Gulea.
Contactat de stirea de Garda, Dorin Chirtoaca a spus ca vizita sa la Comisariat a fost una in calitate de jurist si de aparator al drepturilor omului. “Am incercat sa discut cu conducerea Comisariatului sa-i elibereze neintarziat, fara a complica lucrurile”, ne-a spus Chirtoaca, precizand ca, de fapt, cei 9 nu au un avocat.
Pana la ora difuzarii acestei stiri (11.30, 31 august 2006), judecatorii de instructie Buiucani, Mihail Drosu si Ghenadie Morozan nu erau in instanta de judecata.
(Preluare Ziarul de Garda-Chisinau)
 
Despagubirea refugiatilor basarabeni si bucovineniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 31 August 2006
Cetatenii romani ale caror bunuri au fost sechestrate sau retinute in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta vor primi integral compensatiile banesti, daca valoarea acestora nu depaseste 50.000 de lei.
In cazul in care cuantumul despagubirilor se situeaza intre 50.001 lei si 100.000 de lei, banii vor fi acordati esalonat, in doua transe, pe parcursul a doi ani consecutivi, dintre care 60% in primul an si 40% in anul urmator.
Daca despagubirile depasesc 100.001 lei, plata se face esalonat, in doua transe, pe parcursul a doi ani consecutivi, dintre care 40% in primul an si 60% in anul urmator, informeaza Rompres.
Plata despagubirilor se dispune de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul de stat.
Decizia a fost adoptata miercuri de guvern, prin aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, transmite aceeasi sursa.
Beneficiarii legii sunt cetatenii romani care s-au refugiat pe teritoriul Romaniei in anul 1940, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicita cedarea de catre Romania a Basarabiei si partii de nord a Bucovinei, cat si in anul 1944, ca urmare a ordinelor de evacuare generala, cetatenii romani care au fost deportati in regiuni ale fostei Uniuni Sovietice in perioada de referinta pentru aceasta lege si cetatenii romani care nu au avut domiciliul pe acele teritorii, insa au avut in proprietate bunuri imobile la care nu au mai avut acces dupa cedarea teritoriilor
prevazute de aceasta lege.
Masurile reparatorii prevazute de Legea nr. 290/2003 se adreseaza atat categoriilor mentionate, cat si mostenitorilor legali ai acestora, pana la gradul al IV-lea inclusiv, si mostenitorilor testamentari. Masurile reparatorii se acorda pentru toate aceste categorii de persoane care
indeplinesc conditiile enuntate, indiferent de domiciliul sau de resedinta acestora.
Despagubirile se acorda celor indreptatiti in natura (in limita disponibilitatilor, din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale) sau in bani. Compensatiile banesti sunt distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele neculese din anul parasirii fortate a bunurilor.
Legea nr. 290/2003 prevede doua termene distincte: pentru depunerea cererilor - 1 mai 2007 si pentru depunerea actelor doveditoare - 1 august 2007.
Cererile pe care persoanele indreptatite le pot face in vederea acordarii despagubirilor se depun la comisiile de specialitate organizate in acest scop la Institutia Prefectului din judetul de domiciliu al beneficiarului sau la Institutia Prefectului municipiului Bucuresti, dupa caz.
Tot la Institutia Prefectului municipiului Bucuresti depun cererile beneficiarii cu domiciliul in strainatate si cei care domiciliaza in judete diferite, dar solicita despagubiri dupa acelasi autor.
Cererile sunt solutionate de catre comisiile de specialitate prin emiterea unei hotarari de admitere sau, dupa caz, de respingere. In termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemultumit de hotararea comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, poate face contestatie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, care o va aproba sau respinge, prin decizie motivata. Hotararile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor - Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecatoresc, putand fi atacate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a tribunalului in raza caruia domiciliaza solicitantul.
Solicitarea platii se face pe baza de cerere scrisa, insotita de hotararea comisiei judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a Serviciului pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, in cazul contestatiilor, sau hotararea judecatoreasca definitiva, investita cu formula executorie, dupa caz.
Mai este necesara si o copie dupa actul de identitate si dovada deschiderii unui cont la o banca comerciala sau la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. (dovada se face prin documentul stampilat emis de banca la deschiderea contului cu specificarea codului IBAN si a sucursalei de banca). Inaintea acordarii unui nou termen de depunere a cererilor, prin Legea nr. 171/2006 privind modificarea si completarea Legii nr. 290/2003, existau 15.921 de dosare constituite ca urmare a solicitarilor depuse in baza acestei legi. Acestea sunt in lucru la Comisiile judetene teritoriale.
Dintre ele au fost solutionate aproximativ 900, referitoare la constructii cu destinatia de locuinte si comert, precum si terenul aferent acestora.
 
Detinutii politici Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc fata in fata cu cei dragiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Detinutul politic din Transnistria, Tudor Petrov-Popa, a reusit sa isi revada fiica dupa cativa ani de detentie.Marti, Crucea Rosie Internationala a organizat un transport special pentru Carolina Petrov, fiica lui de 14 ani, spre Hlinaia. Ea nu are buletin de identitate, iar mama ei e plecata in strainatate la munca, de aceea in acest rastimp ea nu a putut iesi din Chisinau si nici nu a avut cine sa o sustina pentru perfectarea unui document. De data aceasta, oficiali ai Crucii Rosii au reusit sa convinga oficialii transnistreni sa permita aceasta vizita si intalnire dintre tata si fiica. „Tata nu mi s-a plans de nimic, mi-a spus ca totul va fi bine si ca in curand va veni acasa – adica la anul, in luna iunie, cand expira termenul de detentie,” a spus Carolina, citata de Stirea de Garda. Ea incearca sa se pregateasca de scoala acum, in timp ce ambii ei parinti sunt departe de casa, iar unicul ei frate, Victor, este granicer la hotarul moldo-roman.
Lunea trecuta si Andrei Ivantoc(foto) a avut o permisiune de intrevedere cu sotia sa. „Nu pot sa va mai spun nimic, nu s-a schimbat nimic, de fiecare data imi este tot mai greu sa ma uit in ochii lui Andrei. Nici el nu ma mai intreaba daca se mai ocupa cineva aici de eliberarea lui, nici ei nu ii mai promit nimic,” a declarat Eudochia Ivantoc, adaugand ca Andrei s-a revazut luni, dupa o pauza de un an cu fratele sau Ilie. Fratii si-au dorit sa se revada cat de curand la libertate, in timp ce Eudochia i-a lasat lui Andrei o noua punga de medicamente. Ea a mai declarat ca noua conducere a inchisorii este mai severa, cautand „nod in papura” de fiecare data, dar ca totusi, a reusit sa il vada pe cateva ore si sa ii transmita pachetul cu medicamente si fructe.
 
Oamenii de afaceri britanici se opun blocarii migratiei romanestiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :260
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Cei mai puternici oameni din industria britanica au cerut guvernului de la Londra sa nu blocheze accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria dupa ce aceste state vor adera la Uniunea Europeana.
Potrivit “The Independent”, citat  de  Realitatea TV, ei considera ca orice intrerupere a politicii ,,porti deschise'' ar fi o mare greseala si ar putea afecta interesele Marii Britanii. Liderii comunitatilor de afaceri au semnat o declaratie a Business for New Europe Group, un grup de presiune care cere integrarea imigrantilor, informeaza aceeasi sursa. Printre semnatarii declaratiei se numara Centrica(foto), un imens lant de supermagazine, ce detine si British Gas, dar si Merrill Lynch, banca de investitii. Liderii comunitatii de afaceri critica Guvernul de la Londra pentru ca cedeaza in fata povestilor din presa privind invazia imigrantilor romani si bulgari in Marea Britanie. ,,Muncitori din alte state europene vin in Anglia pentru ca sunt locuri de munca'' precizeaza magnatii care adauga ca ,,acesta este un motiv de sustinere, NU de restrangere''. In acest timp, guvernul britanic se straduieste sa impiedice o rebeliune politica. Numerosi ministri de la Londra au cerut ca romanilor si bulgarilor sa le fie interzis accesul la piata muncii din Marea Britanie.
 
Tinerii romani de dincolo de Prut "se bat" pe locurile din universitatile din RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 31 August 2006
Peste 1.600 de tineri, originari din Basarabia s-au inscris, pana duminica, 27 august, pe locurile oferite de universitatile romanesti, scrie publicatia romana „Curentul”, citata de Info-Prim Neo.Astfel, 1.111 cetateni basarabeni si-au depus dosarele la centrul din Iasi, 547 la centrul din Galati si 30 la Suceava. Majoritatea acestora, adica 1.148 de candidati, va sustine examene pentru admiterea la facultate, la dispozitia acestora fiind puse 475 de locuri.
In ceea ce priveste invatamantul postuniversitar, potrivit sursei citate, va fi o adevarata "bataie", intrucat pe cele 90 de locuri s-au inscris 486 candidati la studiile de masterat, si 54 de persoane la doctorat.
Cele mai cautate universitati au fost Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, Academia de Studii Economice si Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Numarul de locuri cu finantare totala sau partiala din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii alocat tinerilor din Basarabia - pentru toate tipurile de studii - este de 1.250 (din care 1.000 pentru studii de licenta).
 
Vize pentru Marea Britanie de pe internetPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}De la 1 septembrie 2006, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti va accepta aplicatii on-line pentru toate categoriile de viza.
Cei care vor sa plece in Marea Britanie pot obtine din aceasta toamna viza si prin internet. Pentru aceasta trebuie accesat site-ul ambasadei, anume www.britishembassy.gov.uk/romania.
Un asemenea serviciu pe internet este deja functional in peste 40 de tari. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett(foto), a declarat ca este incantat sa anunte lansarea acestui nou serviciu si pentru cetatenii din Romania. "Sunt convins, declara Robin Barnett, ca astfel vor fi reduse in mare masura cozile din fata ambasadei, precum si timpul total de asteptare destinat aplicarii pentru viza." Cei interesati de viza trebuie sa completeze un formular electronic simplu cu diferite date personale.
Dupa salvarea si trimiterea aplicatiei, persoana va primi un e-mail de confirmare si un numar de referinta pentru programarea ulterioara. Apoi se programeaza un interviu pentru care se achita o taxa, inca nespecificata de Ambasada Marii Britanii.
Aplicatiile completate manual vor fi acceptate in continuare insa numai pentru o perioada de tranzitie, anunta Ambasada Marii Britanii, care a precizat ca solicitarile on-line vor avea prioritate.
 
Despre posibilele restrictii pentru romani si bulgariPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 31 August 2006
Cunoscuta publicatie britanica The Economist face o ampla analiza a motivelor care ar putea duce la o politica restrictiva a guvernului britanic in raport cu muncitorii romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007.The Economist crede ca in defavoarea romanilor si bulgarilor in cautare de locuri de munca in Marea Britanie sunt situatia politica a actualului guvern, cat si situatia economica a tarii. Potrivit BBC, The Economist subliniaza situatia delicata in care se afla guvernul laburist de la Londra, prins pe picior gresit de opozitia conservatoare.
Laburistii au lasat in urma cu doi ani usile deschise pentru lucratorii din tarile care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val, apreciind ca nu vor veni mai mult de 15 mii de lucratori pe an. Au facut o mare greseala, scrie The Economist, amintind ca in ultimii doi ani au intrat cu acte in regula peste 427 de mii de muncitori est europeni, cel mai mare val migrationist de la hughenoti incoace, continua revista britanica.
Asadar, scrie The Economist, e putin probabil ca guvernul Blair sa repete greseala din 2004 si in cazul Romaniei si Bulgariei, mai ales ca din acest tari "in mod deosebit sarace" se poate sa vina in Marea Britanie mai multi muncitori in cautare de locuri de munca. in plus, apreciaza The Economist, nici contextul politic general in Uniunea Europeana nu le e favorabil romanilor si bulgarilor, dupa esecurile in adoptarea Constitutiei Europene.
In a doua parte a articolului, The Economist invoca si motivele economice pentru care accesul la piata britanica a muncii va fi limitat pe viitor. Pana acum guvernul Blair a crezut ca merita sa riste pe termen scurt o pierdere a popularitatii pentru ca migratia a adus o crestere economica notabila. Acum insa, scrie The Economist, la presiunile patronatelor, inclusiv a mai multor Camere de Comert, guvernul va trebui sa-si revizuie politica fata de muncitorii romani si bulgari.
in fine, The Economist scrie ca ultimul val de muncitori straini a creat probleme serviciilor publice, care incep sa nu mai faca fata cererilor sporite. in concluzie, cotidianul britanic crede ca guvernul laburist se pregateste pentru "o jenanta intoarcere de 180 de grade in politica fata de muncitorii straini, pentru a evita o si mai mare dificultate politica daca ar accepta fara restrictii un nou val de imigranti din Romania si Bulgaria."
 
Romanii – in topul intreprinzatorilor straini din PadovaPDF Print E-mail
Padova, Italia/Romanian Global News
Accesari :209
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Pentru prima data in industria din Padova, romanii se afla in topul intreprinzatorilor straini.In principiu, este vorba de afaceri in domeniul constructiilor si industria manufacturiera. Nu mai pu?in de 5000 de intreprinzatori straini isi desfasoara activitatea in aceasta zona a Italiei. In fruntea nationalitatilor care inregistreaza cresteri numerice an de an sunt Romania cu 28%, Albania cu 24,7%, Banglades cu 24%. Romanii se afla in top si ca lucratori. Primii sunt chinezii, urmati de romani, marocani, slavi, albanezi si nigerieni, informeaza Amos News.
 
Roman in UK - In cautarea timpului trecutPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :336
Thursday, 31 August 2006
In primii ani dupa nouazeci, romanii care veneau in Anglia si ramaneau, isi inaintau cererea de azil. O procedura simpla, si necostisitoare. Poate, poate, aveai sa il primesti. In Romania se vehiculau povesti despre romanii ajunsi in Anglia, care au reusit sa ramana, si castiga foarte bine.Detalii prea multe nu se stiau. Dar in Anglia puteai sa ceri azil. Sute de povesti fantastice si induiosatoare, despre regimul comunist, despre Romania. Fiecare isi incearca norocul, gandindu-se ca nu are nimic de pierdut si stiind ca alta modalitate de a ramane nu exista. Venit in Anglia fara sa cunosti nici un roman, nu era greu sa gasesti concetateni. Queensway a fost unul dintre locurile unde erau cazati romanii care cereau azil, in timpul asteptarii unei mutari sau a unei decizii asupra cazului. Au fost cazuri care au primit un raspuns negativ imediat, si au facut apel, urmand ani de tacere din partea englezilor, au fost cazuri in care s-a primit un raspuns pozitiv repede, mai putine. Majoritatea au ramas, clandestin, iar legea data in anul 2000 i-a avantajat. Au primit astfel, dupa ani de zile, rezidenta permanenta.Ani in care au lucrat la negru, nu si-au vazut familia si nu au putut calatori. Au stat cu frica ca ar putea fi prinsi si trimisi acasa. Dar au ramas. Multi dintre cei veniti dupa 2000, prin sistemul vizelor de afaceri, ii condamna.Dar ei exista.O mare parte acum cetateni britanici, altii mai ghinionisti, inca sunt clandestini, asteptand intrarea Romaniei in UE. O loterie, loteria romanilor in anii nouazeci. “Daca imi ajuta Dumnezeu, stau trei-patru ani si plec acasa.Motto-ul romanilor anilor nouazeci in UK. S-au schimbat si nu au mai plecat. Au ramas. Si isi poarta povestea intr-un sertar inchis al inimii. Dar,  undeva, pe strazile Londrei, in hotelurile din centru, in cladirile nou ridicate in Londra, in betoanele turnate pe drumurile noi asfaltate in ultimul deceniu, in bucatariile si salile restaurantelor, in cluburile de noapte, pe carti de identitate mototolite sau prefacute cenusa, in arhivele angajatorilor ,povestea lor este pastrata intre zidurile Londrei.Daca zidurile ar vorbi!”
E o duminica tarzie de iulie si adie un vanticel usor in Queensway. Merg singura pe strazi, incercand parca sa gasesc in umbrele strazilor o poveste- povestea romanilor din urma cu zece, cincisprezece ani. E acolo, dar e invizibila, asa cum sunt milioane de povesti in Londra. Timpul sterge multe urme, si tot el sterge si amintiri. Queenswayul a ramas la fel, un amalgam deculturi, religii si magazine cu marfuri variate, cafenele si mici restaurante, terase pline de straini, turisti, si cine stie, oameni ca si mine, care sunt intr-o vizita in trecutul personal.Ma asez la o masuta pe terasa unei cafenele. Un tanar ospatar imi ofera meniul. Refuz politicos, si cer o cafea naturala cu lapte rece. Zambesc, atingand piciorul scaunului pe care sed. E praf. Si ma gandesc la saracii ospatari. Cand vine patronul maine dimineata, e unul din lucrurile pe care le va reprosa, batand cu pumnul in masa. La fel era si in urma cu ani de zile cand eram eu in locul acestor ospatari.
Ploua in Queensway si batea vantul in toamna tarzie cand am ajuns eu aici. Eram speriata, singura tanara si nu stiam ce va fi. Ma tot intrebam ce avusem in cap cand am plecat cu viza de turist din Romania. Nu stiu, si planul de acasa nu s-a potrivit cu cel de aici. La aterizare, mi s-a oprit pasaportul, si cei de la imigrari mi-au spus ca imi voi recupera pasaportul atunci cand voi pleca din nou spre casa, la finele excursiei de zece zile. Dar, la fel ca ceilalti doua sute de romani veniti in avion, nu intentionam sa plec din nou acasa. Am gasit in Londra un centru unde puteai sa te predai, spunand ca esti roman si ceri azil. Procedura a fost simpla, nu am inteles nimic doar ca pot sa raman temporar in Anglia, ca voi avea interviuri si se va lua o decizie in timp.. De acolo am fost insotita cu masina aici, in Queensway, la un centru pentru imigranti. Romaneste am auzit de cand am intrat. Nu eram singura, mai erau multi altii ca mine.Eram in schimb franta, epuizata de la experientele pe care le avusem in ziua respectiva si nu aveam chef de povesti. Bucuroasa sa vad un pat , un prosop si apa calda, am cautat repede in buzunar. Mai aveam cativa bani. Cu fisele de o lira am cautat o cabina telefonica. 0040….suna. Era doua dimineata in Romania. “ Alo, mama eu sunt. Sunt bine, in Londra. Stiu ca esti suparata pe mine, dar trebuia sa incerc. Nu, nu e urat. E bine. Nu plange mama.Promit sa am grija de mine. Nu sunt singura mama, mai sunt si alti romani. Alo…alo…s-a intrerupt. Imi sterg lacrimile si plec spre baie. Dusul fierbinte ma linisteste. Maine va fi o alta zi,imi spun, voi avea timp sa aflu ce e de facut.care sunt posibilitatile.
Ignorand privirile curioase din jurul meu am incercat sa adorm. Parca eram la un camin de facultate din Cluj. Somnul a venit greu, pentru ca imagini din ziua respectiva mi se perindau prin fata ochilor. Doamne, ce am putut sa fac!
Zorii zilei m-au gasit cu ochii larg deschisi. Nu am putut sa dorm deloc. Aveam prea multe intrebari, prea multe nelamuriri. A doua zi, am aflat povestile celorlalte romance de acolo.Unele cutremuratoare, altele amuzante. Nu aveai voie sa lucrezi, ca si azilant,pana nu primeai raspunsul de la Home Office. Primeai un ajutor saptamanal si cazare.M-am hotarat atunci, sa las in spate trecutul meu elogios de acasa in urma, sa o iau de la zero, nejudecand pe nimeni, si sa vad ce se intampla. Am batut multe zile strazile centrului Londrei. Azi as lua un taxi, sau metroul. Atunci mergeam pe jos distante nevisate.Strangeam pumnul mic, indreptam spatele, zambeam si bateam la usa potentialilor angajatori.” Hello, I am looking for a job.Please, I work hard.” Multe usi mi s-au trantit in nas. La inceput ma suparam tare. Apoi a devenit rutina. Zambeam si plecam mai departe. Am obtinut si primul job, cu o lira pe ora.
Aud in restaurant ritmul melodiei “ Que sera, sera” si ma trezesc din amintiri.Vad intr-un colt dupa tejghea un tanar cu ziarul “ Roman in UK” in mana.Zambesc si cer nota de plata. A venit momentul, ma gandesc. In urma cu ani de zile, cand lucram acolo, mi-am spus ca intr-o buna zi, daca imi voi obtine rezidenta permanenta, voi lasa unui ospatar bun un bacsis de £50. In amintirea a ceea ce a fost. “ La revedere si multumesc. Nu astept restul! ” spun si plec.
(Ana Miller pentru Roman in UK)
 
Ana Prodan - un roman de succes in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :240
Thursday, 31 August 2006
Anglia…ce m-a adus in Anglia…as incepe prin a va spune ca acum 6 ani am inceput sa fac afaceri cu o firma de consultanta din Londra, in part-time, in timp ce eu lucram la o firma de prestigiu din Bucuresti, Egerom, ca Marketing Manager.Dupa o colaborare de un an de zile mi s-a solicitat sa ma mut la Londra, unde voi acumula mult mai mult capital decat in tara. Zis si facut dupa indelungi presiuni. Acum 4,6 ani am pasit pe pamantul londonez cu visuri mari si cu o dorinta de realizare nemaipomenita. Insa cum socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ…dupa un an de zile de Londra, afacerile tot intarziau sa ia o forma si eram amanata de partenerul meu de afaceri englez de pe o zi pe alta. Dupa un an de la intrarea mea in Londra am inceput Colegiul de Interior Design aici si am inceput si afacerile, cumparam case, le decoram si apoi le vindeam sau inchiriam. Am facut acest lucru timp de 2 ani in timp ce nu aveam nici o alta activitate.
Acum un an de zile, satula fiind de minciuni si de munca in zadar, am decis sa incep sa ma afirm pe cont propriu ca Interior Designer. De atunci, viata mea s-a schimbat complet, am inceput sa ma socializezsi sa am proiecte unul dupa altul. Uneori am simtit reticienta clientilor mei la idea ca o persoana din estul Europei are sa le faca proiectul, insa cu devotement si siguranta in mine si in persoanele cu care am colaborat, am reusit sa strabatem barierele ce se puneau inaintea noastra. M-am decis sa ma intorc in Romania pentru ca vreau sa profesez in continuare acasa, unde constructiile au luat o amploare extraor-dinara, iar in plus pentru ca vreau sa prezint pentru prima data in Romania, unul dintre cele mai mari concepte de a face afaceri si de a te integra intr-o lume a afacerilor recunoscuta la nivel mondial – BNI.
Sunt sigura ca nu e usor nici acasa, insa daca am razbit pe o piata straina cu o concurenta acerba, vorbind o limba pe care nu o stapaneam foarte bine la inceput, atunci nu ar trebui sa imi fie foarte greu in propria-mi tara. Anglia m-a calit as spune, mi-a dat experienta si educatia de care aveam nevoie ca sa pot razbate intr-o lume a afacerilor. In Anglia cred ca, ca romani, sau orice est European, vom fi doar o forta de munca in mare majoritate, fara ca sa putem sa ne aducem aportul intr-un mod vizibil, la infrastructura existenta. Vom fi mereu doar niste imigranti…Ori eu cred ca avem prea multe de oferit ca sa le ofer unei lumi care nu apreciaza…
(Interviu realizat de Inno Brezeanu pentru Roman in UK)
 
Comunitatea romanilor din Canada petrecece alaturi de comunitatea polonezaPDF Print E-mail
Burnaby, Canada/Romanian Global News
Accesari :146
Thursday, 31 August 2006
Prima sambata a lunii septembrie, 2 septembrie, romanii care traiesc in Vancouver sunt invitati de catre Polish Canadian Dance Society la o seara cu specific polonez.Astfel, romanii vor avea ocazia sa cunoasca gustul produselor cu specific polonez si de a se bucura de dansurile traditionale ale acestora.
Petrecerea va avea loc in gradina de vara a Centrului Scandinavian din Burnaby. De asemenea, organizatorii nu i-au uitat nici pe cei mici, acestia pregatindu-le numeroase jocuri si premii.
Intrarea este libera, iar petrecerea incepe de la ora 00.00, anunta portalul Centrului Comunitar Roman din British Columbia.
 
Lectii de italiana si pentru copiii romani din Reggio EmiliaPDF Print E-mail
Reggio Emilia, Italia/Romanian Global News
Accesari :201
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Primaria orasului Reggio Emilia organizeaza pentru al saselea an consecutive un proiect prin care copii sositi in Italia, printre care si romani, sa invete notiunile de baza ale limbii italiene.
Proiectul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, care nu cunosc limba italiana si trebuie se mearga la scoala. Inainte de a incepe lectiile propriu-zise, copiii invata notiuni de baza ale limbii italiene, lectii de gramatica, dar si limbaje expresive, cum ar fi teatru sau fotografie. Sunt asteptati aproape o suta de copii, la dispozitia carora vor sta 20 de invatatori si educatori, dar si mediatori culturali de limba chineza, araba si engleza, transmite agentia Amos News.
 
Voluntarii din Leiria ajuta orfanii romaniPDF Print E-mail
Leiria, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :219
Thursday, 31 August 2006
Treizeci de voluntari apartinand mai multor asociatii din Leiria participa, pentru al doilea an consecutiv, la „Proiectul Romania”.
Proiectul a fost initiat de voluntarii catolici italieni in vederea realizarii unor actiuni de ajutorare a copiilor orfani din Gherla, judetul Cluj.
Intr-o declaratie acordata publicatiei „O Mensangeiro”, Ricardo Capitao, unul dintre reprezentantii contingentului portughez din Bajouca, spune ca, anul acesta, Proiectul Romania vizeaza, de asemenea „lucrul cu un grup de copii din cartierul unde vom fi cazati.”
Pentru prima data, anul acesta, vor participa la proiect si voluntarii unguri. „In acest moment avem cativa colaboratori din Ungaria, iar proiectul va cuprinde doua etape. In prima etapa vor participa 15 voluntari, iar in a doua, care va incepe saptamana viitoare, alti 16.” – spune Ricardo Capitao.
Proiectul a fost prevazut sa se desfasoare pe durata a trei ani. In primul an, 2004, au participat numai italienii. In 2005 au participat si voluntarii portughezi, ca urmare a invitatiei lansate de italieni la reuniunea de la Ervideira (Portugalia).
„Anul acesta, ultimul din cadrul Proiectului, vom lucra la constructia unei case de primire a copiilor orfani din Gherla”, a subliniat un alt voluntar, Carlos Capitao.
Un material de realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Protest al muncitorilor romani in fata birourilor unei firme din PortoPDF Print E-mail
Porto, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :211
Thursday, 31 August 2006
Un grup de muncitori de la firma Zeusbelis, care au lucrat pe diverse santiere din Spania, au protestat, joia trecuta, in fata birourilor societatii, din Porto, ca urmare a faptului ca nu si-au primit salariile nici pe luna iulie, nici pe luna august.Sapte muncitori – trei portughezi, trei angolani si un roman – si trei dintre sotiile altor lucratori aflati inca in Spania au venit, pentru a protesta, la birourile firmei Zeusbelis din Rua de Bonjardim (Porto), dar au gasit usile incuiate. Cei zece muncitori urmau sa-si incaseze drepturile salariale pana cel mai tarziu pe 10 iulie a.c.
Costa Miranda, sef de lucrari pe unul din satierele din preajma Madridului, a declarat ca intreprinderea spaniola care a contractat firma portugheza Zeusbelis nu si-a respectat termenele de plata in ultimele patru luni, ceea ce a facut ca circa 30 de muncitori sa nu poata fi remunerati. Responsabilul a promis insa ca, pana la sfarsitul acestei luni, situatia va reintra in normal si i-a sfatuit pe muncitori sa-si continue lucrul.
Din aceleasi cauze, nici muncitorii firmei portugheze din Lyon si din Benavente nu si-au primit salariile pe luna iulie.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Piesa de teatru „Doi pe o banca”, si in GermaniaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :197
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Piesa de teatru „Doi pe o banca” de Aleksandr Ghelman este prezentata de Teatrul Nottara si pe scenele teatrelor din Germania.Piesa se poate urmari vineri, 29 septembrie, de la ora 19.00 in orasul Friedberg, sambata, 30 septembrie, de la ora 19.30, in orasul Stuttgart, duminica, 1 octombrie, de la ora 19.00, in Frankenthal, unde intrarea se va face pe baza de rezervare, luni, 2 octombrie, de la ora 19.30, in Karlsruhe si marti, de la ora 19.oo, piesa se va juca in Frankfurt, de asemenea intrarea fiind posibila pe baza de rezervare.
Intrarea este de 15 euro, iar pentri elevi, studenti si membri este redus la 10 euro.
Din distributia piesei fac parte Emil Hossu si Catrinel Dumitrescu. Piesa este un love story original, despre doi oameni ale caror destine se intersecteaza Intr-un parc, pe o banca, aparent din intamplare.
 
Hypnotic Vision - spectacol multimedia romanesc in IsraelPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :185
Thursday, 31 August 2006
“Hypnotic Vision” este un spectacol multimedia romanesc care se va desfasura in cateva orase din Israel.Spectacolul va avea loc in Ierusalim, in data de 5 septembrie, in sala “Itzhak Navon” a Academiei de Muzica si Dans, incepand cu ora 19.00. In Tel Aviv, spectacolul se va desfasura in data de 7 septembrie atat la Institutul Cultural Roman, incepand cu ora 18.00 cat si la Centrul Hagada Hasmalit, incepand cu ora 21.00. In calitate de invitat special va participa si Amalia Ciolan. Organizatorii acestui eveniment sunt  Institutul Cultural Roman de la Bucuresti si Radio Romania Cultural, in colaborare cu Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, Centrul Hagada Hasmalit si Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, informeaza portalul Romania-Israel. Spectacolul va cuprinde muzica, poezie realista, proiectii video.
 
Formatia Talisman va pleca in turneu in SUAPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :180
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Formatia Talisman va pleca in perioada 15 septembrie – 10 octombrie, intr-un mega-turneu in cele mai importante orase din SUA.Turneul, intitulat "Taste of Romania Concert Tour", va contine concerte care se vor desfasura in Chicago, Cleveland, Las Vegas, Detroit, Atlanta. Astfel, romanii din SUA vor avea ocazia sa aiba o intalnire cu muzica de acasa. Alin Oprea, unul dintre componentii Talisman, a marturisit ca trupa se afla la cea de-a treia intalnire cu publicul roman din SUA: "Prima data am mers in State acum 5 ani, cand am participat la "Ziua Romaniei la New York". Apoi, acum trei ani, am fost invitati la Chicago la un festival in aer liber alaturi de romanii stabiliti acolo.”
 
Expozitie dedicata Sibiului in FrantaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 31 August 2006
Vernisajul expozitiei “Sibiu, tanar din 1192” (“Sibiu, young since 1192”) va avea loc la Strasbourg, la Parlamentul European, in sala ’’Gallerie Sud’’, cu incepere de la ora 17.00.Discursul ce va marca deschiderea vernisajului va fi rostit de Ema Hennicott. La deschiderea vernisajului expozitiei va fi prezent si primarul Sibiului, Klaus Johannis, transmite Doris Mircea pentru Romanian Global News.
Sibiul a fost ales Capitala Culturala Europeana pentru anul 2007, impreuna cu Luxembourg.
 
Si Romania va participa la Festivalul de Film de la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :163
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}A 63-a editie a Festivalului de Film de la Venetia se va desfasura in perioada 30 august – 9 septembrie.
Printre cele 62 de filme din 27 de tari, care vor participa la acest eveniment, se  vor numara si filmele romanesti “Canton” de Constantin Popescu(foto) si “Frica domnului G” de Adina Pintilie, transmite Rador.  Juriul international al festivalului va fi prezidat de actrita franceza Catherine Deneuve. La editia din acest an se vor celebra 100 de ani de la nasterea a trei mari maestri ai cinematografului italian: regizorul Roberto Rossellini, scriitorul si cineastul Mario Soldati si regizorul Luchino Visconti. Specifica editiei 2006 este sectiunea intitulata `Istoria secreta a cinematografului rus`, in cadrul careia vor fi prezentate 17 filme realizate intre anii 1934-1974.
 
Concert Daniela Gyorfi la restaurantul The BritanniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :129
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Celebra interpreta de muzica de petrecere Daniela Gyorfi va concerta la inceputul lunii septembrie la Londra.Concertele vor avea loc la 2 Sebastopol Road, Edmonton London N9 0QH Tel: 020 8803 8409, in zilele de 1, 2 si 3 septembrie, de la ora 20.00, iar in ultima zi de la ora 16.00. Pretul biletului de intrare este de 15 lire sterline. Rezervarile se fac la numarul de telefon 07931 506 912, la care va raspunde Lili.
 
Animal X si Pacha Man in SpaniaPDF Print E-mail
Zaragoza, Spania/Romanian Global News
Accesari :144
Thursday, 31 August 2006
{mosimage}Animal X si Pacha Man sunt invitati de onoare la cea de-a 6-a editie a festivalului de muzica urbana „Zaragoza Global”, desfasurata in orasul spaniol Zaragoza.Vineri, 1 septembrie Pacha Man va deschide seara dedicata Romaniei cu un concert live de 90 de minute. Prestatia va include piese din intreaga sa cariera, dar si piese de pe celmai recent album al sau – „Contra Curentului”. Dupa Pacha Man seara romaneasca va fi continuata de baietii de la Animal X, care vor sustine si ei un show live de 90 de minute, din care nu vor lipsi hiturile care i-au facut celebri si piesele noi.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions