Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Anca Boagiu da ca sigura data aderarii Romaniei la 1 ianuariePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu(foto), s-a aratat foarte optimista in privinta aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, data ce nu mai poate fi modificata nici chiar de activarea clauzei de salvgardare.Declaratia a fost facuta duminica, in cadrul Scolii de Vara a Tineretului Democrat de la Costinesti, transmite Hotnews.
Desi a recunoscut ca exista posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pentru domeniile cu stegulete rosii, ministrul Integrarii a explicat, potrivit sursei citate, ca acest lucru va fi cunoscut in urma publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene, programata la 26 septembrie.
Romania are patru stegulete rosii, care semnaleaza probleme in trei directii - agricultura, sectorul veterinar si cel al sistemului de impozitare. Activarea clauzei de salvgardare pe unul dintre aceste domenii poate determina reducerea sau anularea unor fonduri europene.
 
Presedintele Republicii Coreea in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Presedintele Republicii Coreea, Roh Moo-Hyun(foto), va efectua, in perioada 5 – 7 septembrie, o vizita de stat in Romania, la invitatia omologului sau, Traian Basescu.Printre subiectele care vor fi abordate se numara si teme referitoare la cooperarea economica, precum si subiecte de pe agenda internationala. Presedintele coreean va mai avea convorbiri oficiale cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, precum si cu Primul Ministru al Romaniei, informeaza Amos News.
Vizita presedintelui Roh Moo-Hyun este prima vizita in tara noastra a unui sef de stat sud-coreean, de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, la 30 martie 1990. Aceasta vizita survine la mai putin de un an de la vizita de stat a presedintelui Traian Basescu, in Republica Coreea. Presedintele coreean va fi insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti ai unor mari firme sud-coreene.
 
Delegatie a MAI in vizita de lucru la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :230
Monday, 04 September 2006
O delegatie a Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, condusa de procurorul Marian Sintion, director general al D.G.A., efectueaza o vizita de lucru in Hamburg, in perioada 3 – 9 septembrie.Cu acest prilej, delegatia romana va avea intrevederi oficiale, la nivel de experti, cu reprezentanti ai Ministerului Federal de Interne din Berlin si ai Autoritatii Anticoruptie din Hamburg, la invitatia partenerilor germani, noteaza Amos News. Oficialii romani vor stabili contacte cu partenerii germani din structurile similare, cu personalul Ambasadei Romaniei din Republica Federala Germania, in vederea prezentarii rezultatelor activitatilor de prevenire si combatere a coruptiei in randul personalului Administratiei si Internelor.
 
Intalnire romano-maghiara pentru reducerea timpului de asteptare la frontiera comunaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Monday, 04 September 2006
Oficiali din cadrul Politiei de Frontiera Romane si Autoritatii Nationale a Vamilor se vor intalni cu omologii maghiari, pe 5 septembrie, la Punctul de Contact Bors-Artand, in vederea stabilirii unor masuri comune pentru fluidizarea traficului la frontiera romano-ungara.Potrivit Prompt Media, intalnirea vine ca urmare a cresterii numarului persoanelor care au trecut granita dintre cele doua tari, in ultima perioada, precum si in urma masurilor dispuse de autoritatile vamale ungare, de a efectua control amanuntit asupra tuturor mijloacelor de transport care tranziteaza punctele de frontiera. Toate acestea au condus, inevitabil, la cresterea semnificativa a timpilor de asteptare din punctele de trecere a frontierei.
La sfarsitul saptamanii trecute, in perioada 1-3 septembrie, punctele de trecere de la frontiera cu Ungaria au fost tranzitate de 215.000 persoane – 170.000 cetateni romani si 45.000 cetateni straini.
 
Oficial NATO, in vizita oficiala la Bucuresti si ConstantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Amiralul Harry G. Ulrich III, comandant al Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli si comandant al Fortelor Navale ale SUA din Europa, va efectua, in perioada 4 - 6 septembrie, o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului Statului Major al Fortelor Navale, viceamiral dr.Gheorghe Marin.In cadrul intrevederilor pe care inaltul oficial NATO le va avea cu conducerea Ministerului Apararii si la Statul Major al Fortelor Navale, vor fi abordate aspecte de actualitate si de perspectiva referitoare la actiunile Romaniei pentru integrarea deplina in NATO, politica de aparare comuna a Aliantei si misiunile NATO la care Fortele Armate Romane participa cu efective si tehnica, informeaza Prompt Media. Programul delegatiei oaspete include si vizite la unitati de marina din Constanta.
 
Va incepe Concursul National de Literatura „Mostenirea Vacarestilor”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 04 September 2006
Cea de-a 38-a editie a Concursului National de Liatratura „Mostenirea Vacarestilor” va incepe la sfarsitul lunii septembrie.Organizatorii evenimentului sunt Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dambovita, institutiile judetene de cultura  precum si Societatea Scriitorilor Targovisteni. La cele trei sectiuni ale concursului: poezie, proza si eseu, pot participa tineri cu varsta intre 16-35 de ani si care nu au obtinut un premiu la acest concurs la ultimele trei editii. Data limita pentru expedierea lucrarilor este 4 septembrie, transmite Amos News. Ele vor purta un motto, iar intr-un plic inchis, avand acelasi motto, numele autorului, data si locul nasterii, adresa si numarul de telefon.
 
La Sinaia vor fi sarbatoriti 125 de ani de la nasterea poetului George BacoviaPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Sub sloganul “Aud materia curgand”, la Sinaia, vor fi sarbatoriti, luni, 4 septembrie, 125 de ani de la nasterea potului George Bacovia.
Cu acest prilej va fi organizata o expozitie de carte a poetului dar si un montaj literar-muzical, transmite Amos News. Evocare a celor 125 de ani de la nasterea lui Bacovia se va desfasura si la Biblioteca din Boldesti-Scaeni, unde profesorii si elevii Scolii Generale vor sustine un recital din versurile poetului materiei.
 
Fregata “Regina Maria” a pleacat in misiune in Marea MediteranaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Fregata “Regina Maria” participa, in perioada septembrie - noiembrie, la operatia NATO „Active Endeavour”, care se desfasoara in Marea Mediterana.
Aflata sub comanda comandorului Costel Tataru, nava va desfasura initial, in vederea pregatirii misiunii, un antrenament comun cu nave ale Fortelor Navale ale Turciei.  Aceasta este cea de a doua participare a Fortelor Navale Romane la operatia „Active Endeavour”, la cea dintai, fregata „Regele Ferdinand” fiind prezenta timp de doua luni, in toamna anului trecut. Echipajul fregatei „Regina Maria” are in compunere 203 membri, anunta Prompt Media. Fregata are in dotare un tun super-rapid calibrul 76 mm Otto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comanda asistat de calculator, instalatii de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de lupta electronica, noua sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce. Nava este prevazuta cu patru generatoare Diesel a cate 1 MW si instalatie de aer conditionat cu functionare permanenta, iar la bord exista conditii de depozitare si refrigerare a proviziilor pentru o perioada de navigatie de 90 zile.
 
Exercitiu romano-francez “CHASSEUR ACCOMPLI ’06”PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :146
Monday, 04 September 2006
Reprezentanti ai Fortelor Aeriene din Romania si din Franta participa la exercitiul de zbor in comun “CHASSEUR ACCOMPLI ’06”, care se desfasoara in perioada 4-14 septembrie, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta.
Fortele Aeriene Romane participa la exercitiu cu sase aeronave MiG-21 LanceR si doua elicoptere IAR-330, apartinand Bazei 86 Aeriene de la Fetesti, si cu sase aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 95 Aeriana, Bacau. Fortele Aeriene Franceze sunt reprezentate la exercitiu de cinci aeronave Mirage 2000D, patru Mirage 2000N si trei Mirage F1 CT. Scopul principal al exercitiului este de a dezvolta interoperabilitatea intre fortele aeriene ale celor doua state, prin antrenarea personalului in indeplinirea unor misiuni aeriene cu folosirea procedurilor de operare specifice NATO. Se vor executa zboruri in formatii si cu echipaje mixte, precum si trageri reale, pe timp de zi si de noapte, in poligonul Malina din judetul Galati.
Activitati de instruire in comun cu partenerul francez au loc din anul 1998, cand la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu s-a desfasurat exercitiul „Volfac”. Urmatoarele editii ale „Volfac” au avut loc in 1999, la Mihail Kogalniceanu si in Franta, la Saint-Dizier.
 
Duran Duran – in concert la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Celebra trupa britanca Duran Duran se va afla la Bucuresti pe data de 19 octombrie pentru a sustine un concert la Sala Palatului.Trupa isi va incanta fanii din romania cu hituri precum "Is There Something I Should Know?", „The Reflex”, "A View to a Kill" sau „Come Undone”.
Trupa Duran Duran se poate lauda cu 25 de ani de activitate muzicala, peste 70 de milioane de albume vandute in lume, 18 single-uri in topul Billboard 100 si 30 in Top 40 UK.
Formata in 1978, trupa a suferit numeroase schimbari, reunindu-se in 2004 in componenta care a consacrat-o: Nick Rhodes, John Taylor, Roger Taylor, Andy Taylor, Simon LeBon.
 
Conceptul asa-zisei limbi moldovenesti, folosit din punct de vedere politicPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Monday, 04 September 2006
{mosimage}La 31 august, cu prilejul sarbatoririi Zilei Limbii Romane, la Chisinau au avut loc un sir de evenimente, de la care au lipsit seful statului, Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, si premierul Vasile Tarlev, precum si ministrii din actualul Guvern.

Dintre oficialitati, doar responsabilii din Primaria capitalei au participat la ceremonia de depunere de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant si la cel al lui Mihai Eminescu. In acest an, Ministerul Culturii s-a „abtinut” de la organizarea vreunui eveniment dedicat acestei sarbatori. Cu toate acestea, populatia Chisinaului s-a bucurat de aceasta sarbatoare, inundand centrul capitalei si scuarurile unde au avut loc diferite concerte, au fost organizate iarmaroace scolare etc.
In zilele de 30 si 31 august, la Chisinau s-au desfasurat un simpozion stiintific in problema istoriei si altul cu genericul „Limba si literatura romana in spatiul Basarabiei”, la care au participat presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc(foto), vicepresedintele acestei prestigioase institutii, Marius Sala, reputati istorici si lingvisti din Romania si din Republica Moldova. Academia de Stiinte de la Chisinau nu a fost reprezentata insa de conducerea de varf. La eveniment au participat academicianul Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, academicianul Silviu Berejan, directorul Institutului de lingvistica, Ion Barbuta etc.
Scriitorul Vladimir Besleaga a spus ca desi sarbatoarea Limbii Romane a fost conceputa sacra, aceasta a fost compromisa si profanata. „De fiecare data cand facem noi astfel de intruniri si asemenea sarbatori este mare tristete, pentru ca nu poti sarbatori ceea ce nu se realizeaza, dar ceea ce se erodeaza tot mai mult”, a spus Besleaga. In opinia lui, toate guvernarile care au fost au facut tot posibilul ca sa darame si ceea ce s-a obtinut in anii '90.
Istoricul Ion Varta, deputat crestin-democrat, a subliniat prezenta la Chisinau a unor reputati istorici romani. Referindu-se la discutiile din cadrul simpozionului in problema istoriei, el a spus ca a fost o discutie, in temei, academica, unde au fost abordate probleme stringente, intre care si implementarea manualelor la istoria integrata, care urmeaza sa se produca in curand in Republica Moldova. „Suntem impotriva manierei in care a fost instrumentata implementarea acestei metode in Republica Moldova - a capatat o conotatie monstruoasa, au fost revizuite in mod considerabil aceste continuturi si readuse in actualitate interpretari ale istoriografiei sovietice. Metoda ar trebui sa fie aplicata in mod corect, in baza unor rigori europene, dar nu sub dictatul unui partid”, a spus Varta.
Va prezentam in continuare cateva scurte interviuri realizate la acest eveniment.

Vicepresedintele Academiei Romane, Marius Sala, director al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al.Rosetti”

Conceptul de limba moldoveneasca este un concept politic
- In ce priveste varianta limbii romane vorbite in spatiul dintre Prut si Nistru, am vorbit cu diferite ocazii, am ajuns la aceeasi concluzie ca si marele lingvist Eugen Coseriu, cel mai mare lingvist pe care l-a avut Basarabia, dar si Europa - nu am gasit nici un fapt care sa se opreasca la Prut, nu exista aceasta granita lingvistica. Atlasul lingvistic roman, care este unul din cele mai mari lingvistice, nu numai romanice, arata acest lucru. In structura limbii romane, varianta vorbita in Basarabia si celelalte variante dialectale ale limbii romane nu prezinta deosebiri de substanta.
- V-ati referit, in discursul dvs., la inceputul povestii cu asa-zisa limba moldoveneasca...
- Exista o carte care va aparea in a doua editie, care va ajunge si la Chisinau, „Enciclopedia limbii romane”, unde regretata Mioara Avram, care a fost o mare admiratoare a Basarabiei, a scris un articol „Asa-zisa limba moldoveneasca”, in care a aratat cand a aparut conceptul de limba moldoveneasca - intre cele doua razboaie, in asa-zisa republica autonoma si acest concept l-au luat lingvistii si o serie de oameni politici ca sa il aplice mai apoi la tot ce a devenit dupa aceea Republica Moldoveneasca.
- Cui credeti ca ii era convenabil sa promoveze acest concept?
- Pentru cei care doreau sa sustina ca ar exista o alta republica moldoveneasca, dincolo de Nistru. De acolo a pornit aceasta problema. Dupa aceea, in diferite momente istorice, acest concept a fost adoptat din motive absolut politice. Este un concept care a aparut si este folosit din punct de vedere politic.
- Ce parere aveti despre discutiile care au avut loc in cadrul simpozionului?
- In calitate de vicepresedinte al Academiei Romane si director al Institutului de Lingvistica, dar si ca om care s-a ocupat de istoria limbii romane sunt interesat sa particip la discutii de acest fel. Acest concept de limba moldoveneasca este un concept politic. Daca din punct de vedere politic Parlamentul dintr-o tara il considera ca asa trebuie sa spuna, sa fie. Din punct de vedere stiintific, nici un lingvist serios nu sustine acest concept.
- Va multumim.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, prof. univ.dr. Ion Bulei
Lucrurile vor intra in normalitate, pe masura ce Europa ne absoarbe pe toti

- Ati participat la discutiile de la simpozionul stiintific in problema istoriei si la cel consacrat limbii romane in spatiul Basarabiei. Cum vi s-au parut?
- Au fost discutii care au fost necesare, dincolo de faptul ca au fost si interesante, pentru ca aici istoria si limba sunt un fel de cal troian, e o problema care chiar preocupa pe toata lumea, pentru ca ele sunt atacate. Este incredibil, pentru ca in Europa nu prea vezi multe locuri unde chiar identitatea ta este agresionata, atat de dur.
Eu am fost atasat cultural in Roma si directorul institutului de la Venetia. Nu ma asteptam sa gasesc un loc in Europa unde se intampla ceea ce se intampla aici – o agresiune chiar a statului impotriva propriilor cetateni, care sunt si majoritari. Aceasta pentru toata lumea ar fi o surpriza.
- Ati mai fost in Republica Moldova, credeti ca s-a schimbat mult situatia in ultimii ani?
- Eu vin pentru a doua oara in Basarabia. Prima oara am venit in 1994, invitat fiind al lui Octavian Ghibu, fiul lui Onisifor Ghibu. Gasesc totusi elementul romanesc parca mai bine aparandu-se acum, pentru ca este mai constient de drepturile lui si din cauza asta mai puternic. Chiar sunt oameni care stiu ce vor. E foarte important in aceasta lupta pe care o ai in fiecare zi, sa fii un pic organizat. Am vorbit cu niste copii, in tren, de 7-8 ani, am ramas impresionat de faptul ca nu stiau ruseste. In aceasta situatie, arata vointa parintilor de a face din odraslele lor ceva care sa nu fie cum au fost ei, un fel de repetitie – limba rusa o pot invata si la scoala, nu e neaparat ca sa o vorbeasca si in familie. Iata evolutia.
- Va rugam sa transmiteti un mesaj pentru cititorii publicatiei noastre.
- Sa nu dispere, pentru ca adevarul pana la urma isi va gasi un drum si va fi inteles. Noi suntem un popor prin excelenta cu multa rabdare. Zonele acestea de margine intre popoare diferite, cum se intampla cu istoria romanilor in general, a Basarabiei in special, au de suferit mai mult decat altii. Sunt absolut convins ca lucrurile vor intra in normalitate, pe masura ce Europa ne absoarbe pe toti. Impreuna, o sa ne gasim un rost comun.
- Va multumim.

Directorul revistei „Magazin istoric”, Dorin Matei
Prin manualele care se propun acum se ofera contrariul conceptiilor Uniunii Europene
- Ce parere aveti despre utilitatea unor astfel de simpozioane, cum au fost cele de la Chisinau?
- Cred ca a fost un simpozion binevenit si ar fi bine sa avem cat mai des asemenea intalniri pentru ca, din pacate, dincolo de Prut se stie mult prea putin despre istoria Basarabiei dar si despre problemele actuale ale Basarabiei – mass-media din Romania nu acorda suficienta atentie acestui fenomen, realitatilor de aici si de aceea de multe ori cand se scrie in ziarele de la Bucuresti despre situatia din Basarabia se scrie dupa ureche sau dupa informatii gresite. Contactul direct este esential in asemenea situatie.
In discutiile cu istoricii, am aflat foarte multe lucruri. Problema principala care fierbe aici este cea a noilor manuale de istorie. Cred ca nu despre conceptul de istorie integrata ar trebui sa discutam, pentru ca este o metoda pedagogica. E vorba de un concept care se aplica in multe tari si nu conceptul este cel care creeaza probleme. Problemele sunt de alta natura, legate de modificarea istoriei in sine, de rescrierea istoriei, in senul negativ al cuvantului, de faptul ca prin manualele care se propun acuma se ofera elevului o singura varianta, ceea ce este exact contrariul conceptiilor Uniunii Europene si Consiliului Europei. Elevul ar trebui sa aiba mai multe variante, sa aiba acces la mai multe surse de informare.
Din pacate, in Romania exista un soi de impartire geografica – istoria Moldovei se studiaza mai ales la Iasi, cea a Tarii Romanesti mai mult la Bucuresti, istoria Transilvaniei mai ales la Cluj, s-ar parea ca, in consecinta, ca istoria Basarabiei ar trebui sa se faca mai ales la Chisinau. Or, insistam ieri pe ideea ca Academia Romana ar trebui sa se implice in acest proces, in baza traditiilor si trecutului ei istoric, si sa initieze niste proiecte de cooperare regionala, in spirit european, care sa cuprinda istorici din Romania si din Republica Moldova, care sa studieze diverse subiecte de istorie, mai ales cele de maxim interes. De exemplu, nu se stie nimic in Romania despre Gulagul de aici, din Basarabia, in Romania exista 2-3 institute care studiaza aceasta problema, ar putea sa stabileasca, prin intermediul Academiei Romane, relatii de colaborare cu istorici din Basarabia, cred ca toata lumea ar avea de castigat.
- Revista „Magazin istoric” apare cu regularitate si la Chisinau, dar si in bibliotecile scolare. In anul curent va continua aceasta colaborare?
- Revista ajunge in Basarabia datorita sprijinului Departamentului relatii cu romanii de pretutindeni, e un proiect care se deruleaza deja de 14 ani. Sper sa continue, pana in clipa de fata nu stiu daca se va derula sau nu. Trebuie sa multumesc celor de aici care ne ajuta la difuzarea revistei, printr-o serie de ONG-uri, care fac acest lucru in mod gratuit. Astfel, revista ajunge pana in satele cele mai indepartate.
- Ce ne puteti spune despre participarea istoricilor din Republica Moldova?
- Spre bucuria noastra, avem deja cititori din Republica Moldova care participa la concursul lunar pe care il gazduieste revista, avem corespondenti de aici care ne scriu si le publicam in revista. La randul nostru, ne straduim ca in fiecare numar, cel putin un articol, sa priveasca istoria Basarabiei. Cu timpul, pentru ca nu a fost foarte usor, am reusit sa-i convingem pe istoricii de aici sa scrie pentru „Magazin istoric”, despre istoria Basarabiei.
- Ce ati remarcat cand ati venit in Chisinau?
- M-a impresionat orasul, pentru ca e plin de verdeata, e curat si a scapat de dughenizare, care a slutit orasul Bucuresti. M-a bucurat faptul ca pe marile bulevarde s-au deschis reprezentante straine, ceea ce arata ca exista o incredere in ceea ce se intampla aici, faptul ca la intrarea in MAE scrie si al integrarii europene, ceea ce e un semn foarte bun. La fel ca si noi acum cativa ani, cred ca mai aveti inca mult de lucru la organizarea societatii civile, mobilizarea ei, crearea unor ONG care, pe de o parte, sa atraga fonduri europene si, pe de alta, sa coaguleze aspiratiile societatii din Republica Moldova astfel incat sa se poata manifesta toata aceasta dezbatere de idei care exista aici si care sa dea coerenta a ceea ce fiecare gandeste si spera, dar nu stie cum sa manifeste.
- Va multumim.
(Ecaterina Deleu, Flux)

 
Vizita consulului roman Iulian Gherman in TimocPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :324
Monday, 04 September 2006
La invitatia MDRS, Iulian Gherman, consul in Ambasada Romaniei la Belgrad, a vizitat orasul Negotin.

Cu prilejul acestei vizite in Negotin, Gherman a tinut o conferinta de presa in sediul local al MDRS. Tema conferintei a fost intrarea Romaniei in UE in 2007 si aducerea la cunostinta  cetatenilor romani cu rezidenta in Serbia, si care se gasesc in numar mare in Estul Serbiei, a noilor legi si reglementari cu privire la cetatenie si eliberarea noilor documente de calatorie, transmite Timoc Press.
Consulul roman a vorbit si despre regimul vizelor ca si despre o posibila deschidere a unui Consulat roman la Zajecar. Gherman a spus ca cetatenii romani din casatorii mixte care traiesc in Serbia cunosc foarte putin legile romanesti si drepturile de care se bucura.Cetatenii romani din Serbia care pe timpul regimului communist din Romania si fosta Iugoslavie au renuntat la cetatenia romana in favoarea celei yugoslave, au acum posibilitatea de a-si recapata cetatenia romana deoarece astazi Serbia si Romania accepta cetatenia dubla. De asemenea si copiii din casatorii mixte care au cel putin un parinte de cetatenie romana, pot fi inregistrati in registrul nou nascutilor din Romania, acest lucru fiind posibil de realizat si la Ambasada Romaniei la Belgrad unde certificatul de nastere este eliberat in doua zile sau in localitatile de bastina ale parintilor din Romania. Acest mod de a obtine cetatenie romana nu este valabil si pentru cei de etnie romana avand cetatenie sarba. De asemenea si documentele de calatorie pentru cetatenii romani din Serbia pot fi intermediate de Ambasada  Romaniei, eliberarea lor facandu-se in maximum patru luni in localitatile de origine din Romania. Noul pasaport romanesc este adaptat la noile reglementari europene si are 24 de elemente de siguranta. Regimul vizelor nu se schimba odata cu intrarea Romaniei in UE in sensul ingreunarii eliberarii vizei, caci romanii nu sunt inca semnatari ai acordului Shengen. Guvernul Romaniei a inaintat in anul 2005 o propunere  Guvernului Serbiei de a permite deschiderea unui Consulat al Romaniei la Zajecar. In acest sens exista mai multe motive, mai ales faptul ca in Estul Serbiei traieste un numar mare de cetateni romani,veniti aici din diverse motive, dar si un numar mare de etnici romani, locuitori ai acestui spatiu. Pentru Romania nu exista diferenta intre rumani(vlahi) si romani.Gherman a spus ca nu se va face diferenta nici cand este vorba de vize. Si rumanii(vlahi) vorbesc aceeasi limba si aceasta este una dintre dovezile ca apartin aceluiasi popor, a spus Gherman. Guvernul Romaniei a propus Serbiei ca aceste doua tari, pe baza reciprocitatii, sa desfiinteze taxele consulare pentru vize, propunere care va fi dezbatuta in luna septembrie la intalnirea celor doua delegatii ale directorilor directiilor consulare din MAE, intalnire ce va avea loc la Belgrad sau la Bucuresti. Aceasta propunere a fost facuta si in trecut din partea Romaniei dar nu s-a obtinut nici un fel de raspuns din partea Serbiei.

 

 
La cimitirul ostasilor romani a fost instalata o TroitaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 04 September 2006
{mosimage}De Ziua Limbii Romane, la 31 august, in satul Nicolaieuca, Orhei, a fost sfintita o Troita, instalata la cimitirul ostasilor romani cazuti in luptele din 13-14 iulie 1941, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.Cele 15 morminte comune se afla la intrarea in cimitirul satului Nicolaieuca, la o mica departare de Manastirea de maici Hirova. Crucile de piatra au fost instalate in 1941, astfel de cruci fiind instalate in toate cimitirele ostasilor romani cazuti in Basarabia in cel de-al doilea razboi mondial.
Serviciul divin a fost oficiat de IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, insotit de un sobor de preoti. Potrivit datelor prezentate de Ambasada Romaniei la Chisinau, au fost identificati 42 de ostasi romani, din Divizia 5 infanterie, care au cazut in luptele crancene care s-au dat in acele locuri, unde au fost si foarte multi raniti. Maicile mai batrane spun insa ca aici au fost inhumati aproximativ 100 de tineri ostasi.
In luna martie 2006, primarul satului Niculaieuca, Claudia Bejenaru, a solicitat sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, de pe langa Guvernul Romaniei, pentru a reamenaja mormintele ostasilor romani. Astfel, a fost elaborat un deviz de cheltuieli si, potrivit Claudiei Bejenaru, in primavara viitoare, de Ziua Eroilor, care se marcheaza in Romania odata cu sarbatoarea crestina Inaltarea Domnului, acest cimitir militar va fi inaugurat, pana atunci urmand sa fie instalate cruci, placi cu inscriptia „erou necunoscut”, sa fie construita o clopotnita etc.
Florin Sasarman, presedintele Asociatiei culturale „Romania din inima mea”, prezent la ceremonia de sfintire a Troitei, a spus ca acest fapt a fost posibil datorita sprijinului Consiliului Mondial Roman, Asociatiei „Romania din inima mea”, dar si postului „Radio Cluj”. Troita a fost confectionata din lemn de un calugar de la Manastirea Putna.
La doar 5-6 kilometri de acest cimitir, in satul vecin Mana, localitatea de bastina a reputatului scriitor Paul Goma, in cimitirul satului exista o groapa comuna, marcata de cateva cruci din piatra, unde au fost inmormantati, potrivit localnicilor, 21 de tineri ostasi romani in iulie 1941 – morminte care trebuie reamenajate si ingrijite crestineste, dupa cum s-a facut recent in localitatile Tiganca, Tabara, Cania si Stoenesti. Deocamdata, aici doar preotul satului mai oficiaza parastase, cu prilejul unor sarbatori, iar satenii din Mana aprind lumanari intru pomenirea tinerilor ostasi romani.
(Ecaterina Deleu, Flux)
 
Istoria, subiect de dezbatere aprinsa la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :278
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Predarea istoriei romanilor continua sa fie un subiect de dezbatere aprinsa la Chisinau.

Reuniti cu numai doua zile inaintea inceperii anului scolar, istorici din Republica Moldova si Romania au discutat despre noua situatie creata prin introducerea in scoli a manualului de istorie integrata, elaborat de istorici apropiati actualei puteri. "Sigur ca istoria noastra a fost framantata, iar istoria Moldovei de dincolo si dincoace de Prut a fost, asa cum stiti, plina de multe intamplari. Am fost cand impreuna, cand despartiti, dar tot timpul am fost si suntem romani si din acest punct de vedere trebuie sa privim istoria acestui pamant", a declarat miercuri la Chisinau presedintele, Academiei Romane, Ionel Haiduc. Istorie care a devenit unul dintre cele mai controversate subiecte in discutiile dintre actuala putere si o mare parte a comunitatii istoricilor. Conflictul a fost provocat de decizia Ministerului Educatiei de a exclude din invatamant cursul de istorie a romanilor si de a-l inlocui cu unul de istorie ingerata care sa contina atat istoria nationala cat si cea universala.

Istoria romanilor contra istorie integrata
Presedintele Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu, spune ca sub acest pretext, de fapt, se ascunde intentia autotritatilor comuniste de a falsifica adevarata istorie a romanilor basarabeni. Uneori, spune Anatol Petrencu, se ajunge chiar la niste situatii absurde. "Manualul de clasa a sasea. O sa iasa la 1 septembrie, cum spun ei. Este o tema acolo: formarea popoarelor europene. Este vorba de evul mediu timpuriu. In mod foarte straniu nu apare formarea poporului roman. Inteleg ca nu apare formarea poporului roman pentru ca nu le place cuvantul roman. Atunci sa puna “formarea poporului moldovenesc”. Dar nici moldovenii nu sunt. In manualul de clasa a sasea nu se gasesc nici romani, nici moldoveni, nimeni. Si-atunci intrebarea mea este: ce istorie predam noi in scoli?", a declarat la BBC Anatol Petrencu.
In plus, afirma Anatol Petrencu, cursul de istoie integrata a fost introdus abuziv, prin ordinul direct al Ministrului Educatiei, Victor Tvircun, fara ca macar sa existe programe scolare sau manuale pentru el.

Replica "integrationistilor"
Pe de alta parte, istoricul Alexandru Burian, unul dintre cei care sustin predarea istoriei in scoli intr-un curs integrat, spune ca in spatele acuzatiilor de mistificare a istoriei s-ar afla interese personale. "Posibil ca aici este si o ciocnire de interese. Sunt interese legate de edituri, sunt interese legate de onorariile pe care le primesc autorii s.a. Eu banuiesc ca si acest element este destul de important si nu trebuie sa-l scapam din vedere si sa ne fixam doar asupra problemelor care sunt tratate ca elemente politice, nationale, iubire de neam etc. Este si interesul personal", a declarat la BBC Alexandru Burian.
Scurta istorie de 15 ani a Republicii Moldova arata insa ca incercarile autoritatilor de a substitui cursurile legate de istoria romanilor si limba romana s-au ciocnit de fiecare date de rezistenta studentilor, elevilor, parintilor, a societatii civile in general, dar si a unor partide politice.
(Preluare BBC)

 

 
Trei zile de Romanism in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :938
Monday, 04 September 2006
{mosimage}„Prezenta Consiliului Mondial Roman in Basarabia, in zilele de 29, 30 si 31 august a avut darul de a intari eforturile pe care fratii nostrii din Moldova le-au facut pentru marcarea Zilei Limbii Romane”, se arata intr-un comunicat primit la redactie de la Consiliul Mondial Roman.„Eforturi inzecite fata de alti ani, pentru ca autoritatile moldovene se opun fatis acestei sarbatori, in timp ce autoritatile romane s-au limitat la marcarea evenimentului in cadru restrans. In acest context, actiunile organizate de CMR s-au evidentiat prin amploare si consistenta. Ziua de 29 august a fost dedicata vizitei la Catedrala Cania si la Cimitirul de Onoare de la Tiganca.
Interesul manifestat in randul confratilor nostrii din Chisinau a fost foarte mare,autocarul inchiriat pentru transport dovedindu-se neancapator.Pe o vreme foarte buna,parintele Vasile Burduja si ceilalti preoti romani din zona Cania au oficiat serviciul religios,dupa care multi dintre cei prezenti - veterani de razboi, reprezentanti ai unor ONG-uri din R. Moldova s.a. “ au tinut sa-si exprime sentimentele fata de evenimentul la care au participat,ca si fata de momentul istoric pe care il traversam. Evocarile si luarile de atitudine au continuat in cursul mesei crestinesti organizata dupa parastas, multi dintre vorbitori evidentiind contributia CMR la reactualizarea istorica a locului. “Sunt impresionat de ceea ce vad aici: Cimitirul de Onoare de la Tiganca arata acum ca un adevarat muzeu !”- a remarcat la fata locului si presedintele CMR, Mihai Stan, impresionat de realizarea Oficiului National pentru Cultul Eroilor de la Bucuresti. A doua zi, 30 august, un moment deosebit l-a constituit vizita la Muzeul Memoria Neamului din Chisinau, amenajat si ingrijit de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Basarabia, sufletul sau fiind Vladimir Pirogan.Aici, participantii la vizita au putut lua contact nemijlocit cu istoria si vitregiile ei, la care a fost supusa populatia basarabeana, de catre ocupantul sovietic.Obiectivul vizitat trebuie sa intre in circuitul memorialelor din Romania si Basarabia,fiind unicat prin documentele pe care le detine. In aceeasi zi,conducerea CMR s-a deplasat la Scoala speciala pentru copii cu deficiente audituve din Chisinau, condusa de dr.Veronica Capatici, unitate beneficiara, alaturi de alte scoli de profil din Rep.Moldova a donatiei de 30 de calculatoare second-hand, functionabile, facuta de catre CMR in cursul lunii august. Joi, 31 august,in comuna Nicolaieuca, Orhei, a avut loc Sfintirea unei Troite monument, donata de CMR primariei din localitate si instalata la Cimitirul Ostasilor Romani. Ceremonia de sfintire si Parastasul au fost conduse de IPS Petru,Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, care a fost insotit de 6 preoti. Momentul a fost deosebit de emotionant si a deschis calea autoritatilor romane de a amenaja acest loc, asemeni celui de la Tiganca. In dupa amiaza aceleiasi zile delegatia oficiala a CMR a depus flori la busturile scriitorilor romani de pe Aleea Clasicilor din Chisinau, cu ocazia sarbatorii ZIUA LIMBII ROMANE. Din pacate, autoritatile moldovene au deturnat semnificatia originara a acestei sarbatori si au promovat-o ca Ziua limbii noastre. Pentru noi, membrii CMR, ziua a fost marcata neplacut de vestea arestarii a 9 tineri basarabeni, intre care si colegul nostru Oleg Brega, presedintele Asociatiei Hyde Park din Chisinau. In contextul creat, ne-am manifestat dezacordul fata de actiunea abuziva si nedemocratica a autoritatilor moldovene de la Chisinau”, se arata in comunicatul CMR semnat de
Presedinte CMR, Mihai Stan si de Secretarul general, Neculai Popa
 
Transnistria, in planurile UEPDF Print E-mail
Lappeenranta, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Uniunea Europeana doreste sa-si mentina rolul in proiectele politice care se refera la chestiunea transnistreana, iar problema conflictelor inghetate va fi abordata in contextul relatiilor cu Federatia Rusa, a declarat, sambata, 2 septembrie la Lappeenranta, ministrul de Externe Mihai Ungureanu, potrivit Mediafax."UE este cat se poate de decisa sa isi asume un rol, sa si-l continue, in asa fel incat proiectele politice care vizeaza chestiunea transnistreana - integritatea Republicii Moldova, rezolvarea problemei pe plan intern, relatia dintre Tiraspol si Chisinau - sa poarte semnatura sa", a afirmat ministrul. Chestiunea transnistreana a fost discutata la reuniunea informala a ministrilor de Externe din tarile UE, in Finlanda, ca parte a subiectului mai larg al relatiei UE-Federatia Rusa. Dezbaterile s-au concentrat mai ales asupra a doua aspecte: securitatea, in fapt "un alt nume pentru conflictele inghetate", potrivit ministrului Ungureanu, si problema energetica. "S-a facut aluzie in mod repetat ca este nevoie de o singura voce in relatia cu Rusia, pe numitorul comun al intereselor nationale, dar care sa reprezinte principii comune si de la care sa nu se abata nimeni", a detaliat seful diplomatiei romane, adaugand ca sunt necesare progrese cu precadere pe problematicile energiei, traficului transfrontalier, vizelor si securitatii. Ministrii de Externe au recunoscut ca Rusia a facut progrese economice remarcabile in ultima vreme, dar sustin ca se impune mai mult interes administrativ fata de dezvoltarea statului de drept si a unei democratii viabile. In cadrul UE, Federatia Rusa este perceputa sub doua ipostaze, "nu intotdeauna complementare" - partener strategic, sau vecin strategic. Aceasta definitie duala este una dintre cauzele diferentelor de atitudine ale statelor UE fata de Rusia, a precizat Ungureanu, amintind ca UE-Rusia va trece prin doua probe: "asa-numitul referendum din Transnistria, din 17 septembrie" si modul in care va reactiona Rusia la chestiunea kosovara. In ceea ce priveste spatiul de securitate, el a relatat ca Inaltul Reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, a avertizat ministrii ca UE este uneori "nejustificat de timida", acest lucru fiind vizibil mai ales in legatura cu conflictele inghetate, pentru care este nevoie de "parteneriat real, cu rezultate vizibile". "UE trebuie sa-si asume, uneori curajos, pozitii care contravin intereselor de moment ale Federatiei Ruse", pe baza unor argumente convingatoare, au apreciat oficialii prezenti la reuniune, iar una dintre concluzii a fost ca trebuie privilegiat dialogul UE-Rusia, "complementar, dar superior dialogului bilateral dintre statele europene si Rusia". Discutia despre relatiile UE-Rusia, alaturi de dosarul nuclear iranian s-au aflat pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii tip Gymnich din Finlanda, dupa ce prima zi a fost consacrata Orientului Mijlociu, cu accent asupra situatiei de securitate din Fasia Gaza si Cisiordania.
(Preluare Ziua)
 
Ucraina si UE nu vor recunoaste referendumul din 17 septembrie din TransnistriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Ucraina si Uniunea Europeana nu vor recunoaste referendumul, care va fi organizat la 17 septembrie curent, in regiunea transnistreana.De asemenea atat Ucraina, cat si Bruxelles-ul nu intentioneaza sa trimita observatori oficiali la Tiraspol.
Declaratia a fost facuta de catre ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Andrei Veselovskii si reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, care s-au intalnit recent la Kiev cu seful Misiunii UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, Ferenc Banfi.
Amintim ca la 17 septembrie curent, populatia regiunii transnistrene va participa la referendumul de stabilire a vectorului politicii externe a regiunii. Participanii vor raspunde la doua intrebari: ”Sustineti independenta Transnistrei si o viitoare aderare a regiunii la Federatia Rusa?” si ”Considerati posibila renuntarea la independenta Transnistriei, cu o viitoare intrare in componenta Republicii Moldova?”. Cele doua intrebari vor fi prezentate pe buletine separate.
 
Permise de sedere in Italia direct din ComunePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 04 September 2006
Romanii stabiliti in Italia isi vor putea obtine, in curand, permisele de sedere in aceasta tara, direct din comunele in care sunt rezidenti.Viceministrul de Interne, Marco Minnitu, a indicat ca acesta este unul dintre obiectivele spre care se tinde, in sensul eliberarii fortelor de ordine de aceasta activitate si de a avea mai multi agenti in teritoriu. 
Minniti a evidentiat rolul important pe care il au fortele de ordine din Milano, unde "din patru mii de agenti, 600 sunt alocati biroului de imigratie". De aceea, a spus el, "obiectivul pe care trebuie sa il avem in vedere este acela ca comunele sa die cele care acorda permisele de sedere". Ferrante impartaseste si el aceasta cpnvingere, si spune ca "si faptul ca pasapoartele sunt eliberate de chesturi nu are sens".
 
Romanii din Burnaby si New Westminster, la intalnire cu reprezentantul lor din Parlamentul canadianPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :310
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Miercuri, 30 august, la Centrul Comunitar Roman din New Westminster a avut loc intalnirea dintre Peter Julian, reprezentantul Burnaby si New Westminster in Parlamentul canadian si Consiliul Director al Romanian Community Center.La intalnire au mai participat si un insemnat numar de conationali membri si nu numai ai RCC.
Potrivit paginii oficiale a RCC, atmosfera a fost extrem de destinsa, participantii s-au putut exprima liber, iar problemele i-au fost aduse la cunostinta invitatului intr-un limbaj „simplu, direct si la obiect”, citandu-l pe Florin Mitoi, membru al RCC. Potrivit aceleiasi surse, absolut toti participantii au avut posibilitatea si au profitat de oportunitatea de a pune intrebari si de a primi raspunsuri autorizate de la reprezentantul lor in parlamentul canadian.
Peter Julian, a avut pe tot parcursul celor aproape 4 ore de discutii, numai cuvinte de lauda la adresa romanilor si mai mult, in nenumarate randuri si-a aratat deplina disponibilitate in a gasi, alaturi de BOD al RCC, caile pe termen scurt si pe termen lung de rezolvare a micilor probleme cu care Centru Comunitar Roman se confrunta.
Printre altele s-a pus problema construiri in Burnaby a unui corp de cladiri care sa adaposteasca multicuturalismul din aceasta zona, apoi s-a pus problama recunoasterii calificarii romanilor emigranti; s-a mai discutat in legatura cu disponibilitatea domniei sale si a stafului din subordine, de a sprijini comunitatea romaneasca in probleme ca: o mai simpla grila de acordare a vizelor pentru vizitatorii Romani in Canada; obtinerea de fonduri in vederea maririi numarului de clase de Lb. Engleza, de la 3 cate sunt in prezent, la minimum 8 in viitor (totul gratuit). De asemenea, s-a discutat mult despre Romania, istoria romanilor, aceasta fiind unul dintre subiectele care-l fascineaza, si pe care l-a studiat inca din clasele primare, la John Robson School.
 
Exploratorii romani recunoscuti in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 04 September 2006
Unii dintre cei mai celebri calatori romani de-a lungul timpului, putin cunoscuti sau chiar deloc cunoscuti in Franta, vor fi cunoscuti si de catre publicul francez.Joi, 14 septembrie, Institutul Cultural Roman din Paris va organiza conferinta intitulata "calatori si exploratori romani necunoscuti (1800 - 1939)". Ca si alte natiuni, romanii au fost curiosi in legatura cu lumea, pe care au explorat-o de la Ecuator pana la poli. Odisee putin cunoscute de catre multi, sau anumite mituri printre care "Maitreyi", ascund alte aventuri, ce urmeaza sa fie facute cunoscute la Paris. Acest voiaj este propus de catre Ion Cepleanu, care dupa ce a obtinut o diploma de geografie si un doctorat in istorie sociala, este acum cercetator atasat in grupul Geode.
Conferinta va fi gazduita in data de 14 septembrie, de la ora 20.00, la Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris.
 
O noua carte de limba pentru romanii din Ungaria     PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 04 September 2006
Dupa cartea de limba romana aparuta in 1996 cu titlul „Pentru conversatia in limba romana”, Mihai Cozma din Seghedin dedica acum vorbitorilor de limba romana din Ungaria, care simt nevoia unui ajutor practic in dezvoltarea sistematica a vorbirii lor, o noua carte si anume „Limba romana in conversatia culta”.Volumul a fost editat cu ajutorul Catedrei de limba romana de la Seghedin si cu sprijinul obtinut prin concurs de la Ministerul invatamantului. Acesta cuprinde aproximativ 6000 de cuvinte, formule si constructii (lexicale si sintetice) neaparat necesare pentru conversatia culta in limba romana, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. „Cartea este destinata vorbitorilor care – traind in Ungaria sau intr-un mediu unguresc mai izolat din Romania – capata relativ putine impulsuri directe de conversatie romaneasca pretentioasa, de aceea, pentru insusirea ei sistematica, au nevoie si de un ajutor artificial: de o carte cu materia de limba intocmit anume in acest scop”, scrie in introducere autorul Mihai Cozma.
 
Interviu cu Pavel Stratan: Cantaretul SinceritatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Motto: “Ma consider cel mai fericit barbat din lume, pentru ca am o sotie cu care am inteles ca in viata nu trebuie sa te gandesti ce trebuie sa faci pentru a trai bine, dar trebuie doar sa te simti bine de la cum traiesti.” Pavel Stratan

De cativa ani deja, Maestrul Pavel Stratan este cel mai bine vandut cantautor din Romania. Cele trei albume ale sale, “Amintiri din Copilarie” 1, 2 si 3, sunt ascultate cu egal entuziasm in discotecile tarii, cat si in satele romanesti. Am auzit refrene din cantecele sale fredonate cu aceasi dedicatie de catre oameni care conduceau Mercedesuri, autobuze, sau care coseau la camp, cat si de catre... copiii de gradinita. Ce-l face pe acest veritabil Ion Creanga al zilelor noastre asa de popular in toate paturile sociale si cu toate varstele? L-am rugat sa ne raspunda la urmatoarele intrebari. 

Gabriel Gherasim:  Maestre Stratan, va rog dati-ne cateva date biografice.

Pavel Stratan: Sunt nascut la 11 noiembrie 1970, in satul Niscani – zona Calarasi, Republica Moldova,  intr-o familie de muncitori, carora le placea orice, in afara de muzica.

G.G.: In  piesele dumneavoastra din toate albumele, ascultatorii au impresia ca parca dialogati cu ei. Mai mult, atipic pieselor muzicale in general, unde ascultatorilor li se transmite pasiv un mesaj, la dumneavoastra impresia generala este ca parca va sfatuiti cu publicul, adica il faceti parte din mesaj.
Ca sa vorbim de primul album al ‘Amintirilor’ (2002), de unde vine acest ton sfatos si de umor bland, unde vicii omenesti si concepte filozofice universale se intalnesc la cetateanul turmentat din Eu Beu (Eu beu, putin cate putin/ pan’ capul meu pe umeri nu mai pot sa-l tin) , la liricismul pitoresc al carutasului din Luluta (Uite-o cioara care zboara/de-amu’i in ceaun), sau la pudicitatea descrierii primei intalniri de dragoste din In Sara Asta (Numa-n cercei/Si restul nica)?

 P.S.: Daca cineva m-ar intreba de ce nu asi canta intr-o tara straina, sau mai corect spus in alta limba decat in romana, indiferent de teritoriu, raspunsul ar fi simplu: pentru ca nu asi avea cu cine dialoga. Iar de unde-mi apare acest ton bland si sfatos, si plin de umor? - Doar din suflet.

G.G.:  Cum au primit consatenii dumneavoastra „publicizarea” propriului univers satesc (de fapt un univers in care s-au regasit si multi alti sateni din Moldova/Romania), mai ales cei care s-ar fii simtit cu ‘musca pe caciula’? V-au ostracizat sau v-au incurajat ca sa mergeti inainte?

 P.S.:  Nimeni dintre straini nu m-a incurajat nicodata sa merg inainte, si pana la un moment dat, nici eu singur nu am avut aceasta intentie. Daca imi spunea cineva ca macar o piesa de-a mea merita sa fie cantata la vre-un post de radio sau de televiziune, nu mi-ar fii venit sa-l cred. De aceea si acum, cand cant la spectacole sau cand fac inregistrari, o fac din tot sufletul si cu toata recunostiinta pentru spectatorii si ascultatorii mei.

G.G.:  In ce masura sprijinul familiei a facut posibila aparitia primului album?

P.S.:  Un rol foarte important a jucat sotia mea in acest inceput de poveste, pe ea cunoscand-o intr-o seara, la aniversarea unei zile de nastere, unde pentru prima oara am cantat la chitara piesa “In satul nostru”. Deci si simbolic si la nivel practic de mai tarziu, sotia mea a devenit muza mea.

G.G.:  Dupa succesul fenomenal cu primul album, a aparut o continuare a dialogului dumneavoastra cu ascultatorii. In albumul ‘Amintiri din Copilarie 2’ (2003), se noteaza depanarea altor vicii si probleme omenesti descrise din lumea Niscanilor, cu adictia jocurilor de noroc din Seca (Ma uit la Ghita, cum langa bani se da alaturi/ganduri grele ii ascut dintii, ochii ii fug in laturi), resemnarea in fata multelor vicisitudini din Viata Moldovana (in viata-i mai interesant/decat ar trebui sa fie) si optimismul increderii de sine din M-am Nascut de Ziua Mea ( De fapt ziua mea, mi-o fac in fiecare zi/Daca trebuie cate-o data, chiar de doua ori pe zi). Actionand nu numai ca si un observator al altora, dar si ca un bard al gandurilor introverse, v-a castigat titulatura de “cantaretul sinceritatii”. Multi admiratori de-ai dumneavoastra se intreaba ce muzicieni v-au servit dumneavoastra ca inspiratie muzicala?

P.S.: Sunt un om caruia ii plac toate genurile de muzica. Am fost crescut atat cu muzica celebrilor Beattles, ABBA, Boney M, cat si cu muzica  lui Visotchi. Mai tarziu am devenit un admirator al cantaretului Toi. In prezent acasa cu sotia ascult muzica clasica, iar din artistii romani imi plac toate trupele care fac genul hip-hop. Tot cu aceeasi placere ascult folk, rock, dans, house, R.M.B.,  etno, muzica populara, precum si manele.

G.G.:  Lansarea albumului “Amintiri din Copilarie 3” (2005), ati facut-o la Sala Palatului din Bucuresti, dupa revelatia de “cel mai bine vandut cantautor din Romania”. Aici, in premiera, a concertat la unul din cantecele dumneavoastra si micuta Cleopatra Stratan, care la numai trei anisori paseste pe urmele tatalui. Sala era arhiplina nu numai de adulti, dar si de copii, care fara sa inteleaga neaparat versurile cantecelor cu subecte mai... adulte, par sa va aprecieze melodiile fara nici o rezervatie. Cum explicati aceasta „invazie” la spectacolele dumneavoastra, atat a adultilor cat si a micutilor?

P.S.: Datorita faptului ca mi-a fost inteles corect mesajul pieselor, parintii nu s-au sfiit sa-si aduca copiii de acasa, venind la vre-un concert de-al meu cu ei si transformand astfel spectacolele mele, intr-un eveniment de familie.

G.G.:  In Amintiri 3, se vede o tranzitie de conceptie in repertoriu, de la ilarul personaj Dudu (Stau si numar fulgii de omat/Afara la lumina/Eu deseara vreau sa nu ma imbat/Dar nu gasesc pricina), la duetul duios cu Cleopatra din Mama (Cand noaptea intra in odai/Si lumanarea se aprinde/Iar pe obraji din ochii tai/O lacrima se asfinte). Albumul il dedicati sotiei Rodica. Ce inseamna familia pentru dumenavoastra?

P.S.:  Ma consider cel mai fericit barbat din lume, pentru ca am o sotie cu care am inteles ca in viata nu trebuie sa te gandesti ce trebuie sa faci pentru a trai bine, dar trebuie doar sa te simti bine de la cum traiesti.

G.G.:  Printre multele spectacole la care participati, ati fost un interpret principal al Revelionului transmis de catre Televiziunea Romana. Cum evaluati dinamica dintre apartheidul vizelor instaurat de Bucuresti fata de etnicii romani din Moldova si Ucraina si apartheidul instaurat de Chisinau cu distinctia artificiala intre „popoarele” roman/moldovean ?

P.S.:  Desi ma abtin ca sa fac aprecieri politice, pot sa va spun ca sufleteste asi castiga orice concurs lansat sub egida: Romani Din Toate tarile uniti-va !

G.G.: Ce planuri de spectacole si de noi inregistrari aveti trasate mai departe?
P.S.:  In vara acestui an pregatesc lansarea fiicei mele Cleopatra in varsta de 3 anisori la scara mare. Lansarea va avea loc la Sala Palatului, unde micuta mea va avea de interpretat 28 de piese, acompaniata de trupa Milenium, dintre care vor fii cantate 16 piese din albumele mele, interpretate tot de ea, si 12 piese din albumul ei de debut. Va dati bine seama ca acest proiect, -care vine si cu emotiile de rigoare-, este unicul la care lucrez si atunci cand dorm. 

G.G.:   Multi romani din SUA se ‘americanizeaza’ dupa cativa ani de emigrare, uitandu-si limba si cultura de bastina. De ce credeti ca-i important ca acestia sa-si mentina totusi aceste valori native si ca sa le impartaseasca mai departe si copiilor lor?

P.S.: Pentru ca limba si cultura nativa sunt tot asa de importante pentru romani cat si celelalte calitati ale lor - muncitori, gospodari, harnici, darnici, intelegatori, primitori, sufletisti, iubitori si buni la inima. Romanii n-au venit format frumos de aiurea. Au venit din aceeasi tara care le-a dat limba, parintii, educatia si cultura de bastina. Iar copiii nostri au nevoie si de asa ceva, nu numai de note bune la scoala si ca sa se imbogateasca material.

G.G.:  Pe cand in turneu in Statele Unite?

P.S.: Ideea imi place, dar n-am facut nici un plan inca.

G.G.:   Cum puteti fii contactat?

 P.S.:  Prin doamna Veronica Chirnoaga, agenta mea de reprezentanta. Tel: 4 0754.102.801;40742.772.550,sauwww.pavelstratan.ro, veronica.chirnoaga@gmail.com, pavelstratan@gmail.com

G.G.: Va multumesc !

P.S.: Si eu la randul meu !
(De Gabriel Teodor Gherasim)

 
1 septembrie – Inceputul noului an bisericescPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :309
Monday, 04 September 2006
In fiecare an, la 1 septembrie, Biserica noastra sarbatoreste inceputul noului an bisericesc, sarbatoare cunoscuta in vechime si sub numele de "Indictul" (indiction la romani insemna porunca, aratare, iar obiceiul era ca anul sa inceapa de la acest "indiction", adica de la 1 septembrie).In aceasta zi, biserica evoca intrarea Domnului in Sinagoga din Nazaret, cand avea numai 12 ani. El a deschis, atunci, Cartea Proorocului Isaia, exact acolo unde erau zugravite chiar venirea Mantuitorului si lucrarea Sa in lume, cu aceste cuvinte: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor. M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati si sa vestesc anul cel placut al Domnului". Toti cei prezenti in sinagoga l-au vazut cum inchide cartea si l-au ascultat pe Dumnezeul copil, de-a dreptul inmarmuriti, spunandu-le, asa cum consemneaza Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan: "Astazi, s-a implinit Scriptura in urechile voastre!".
Despre inceputul anului bisericesc. IPS Parinte Mitropolit Teofan a declarat, printre altele, postului de radio "Logos" al Mitropoliei Olteniei:
"Desi se cunoaste mai putin, anul nou incepe, in randuiala noastra bisericeasca, nu la 1 ianuarie, ci la 1 septembrie. Este o traditie, o randuiala pe care o pastrau cu sfintenie inaintasii nostri, in vechime. In lumea moderna insa, de cateva veacuri, aceasta traditie s-a pierdut. Ea este pastrata acum numai in slujbele religioase din biserici si manastiri, in calendarele religioase scrise si in anumite carti de cult.
Este bine stiut ca Biserica se conduce, sau trebuie sa se conduca, dupa alte reguli si randuieli decat societatea laica. In Biserica exista o alta modalitate - care nu o contrazice neaparat pe cea care carmuieste si gestioneaza treburile curente ale societatii, dar le depaseste pe acestea, le transcede din interior - pentru ca in Biserica se spune, de exemplu, ca este fericit cel sarac, cel persecutat, este fericit cel prigonit pentru dreptate si in duhul acestei logici care, repet, depaseste, transcede logica umana obisniuta, omul isi gaseste pacea sufleteasca. In acest context si sarbatoarea de 1 septembrie contrazice felul nostru de a percepe inceputul unui nou an. Chiar si in Biserica, din pacate, suntem foarte mult purtati de duhul sarbatorii de 1 ianuarie, de ziua si de noaptea de revelion si dam mai putina importanta sarbatorii de 1 septembrie. Exceptie fac numai monahii si monahiile din manastiri, care incearca sa guste, sa traiasca aceasta sarbatoare de inceput a anului bisericesc, in toata adancimea si importanta sa."
(Fr Constantin Alecse, Observatorul)
 
Ion Miu va sustine un spectacol in LutryPDF Print E-mail
Lutry, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Ion Miu virtuozul tambalului romanesc, va sustine un spectacol in Lutry, in apropiere de Lausanne, duminica, 10 septembrie, la cafeneaua-teatru Esprit Frappeur, incepand cu ora 17:00.
Iubitorii muzicii populare romanesti din Elvetia vor avea ocazia sa petreaca o seara romaneasca in compania lui Ion Miu si a invitatilor sai surpriza. Organizatorii au pregatit un repertoriu bazat pe folclorul romanesc, dar si cateva improvizatii de jazz. Rezervari se pot face trimitand un e-mail la adresa info@espritfrappeur.ch.
 
„Orizonturi Transilvane” la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :199
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza luni, 4 septembrie, cu incepere de la ora 18.00, vernisajul expozitiei „Orizonturi Transilvane”.
Vor expune 20 de artisti plastici contemporani. Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, expozitia va fi deschisa publicului zilnic intre orele 9.00–13.00 si 15.00–18.00, in perioada 4-8 septembrie 2006, la sediul ICR (Budapesta, str. Izso nr. 5). 
 
Romanii din Batania au fost in excursie in Bihor     PDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 04 September 2006
La sfarsitul lunii iulie, Autoguvernarea Romaneasca din Batania a organizat o excursie de o saptamana in Bihorul romanesc.
La excursie a participat un grup al comunitatii romanesti din Batania, insotiti de preotul ortodox Ilie Ciocan. in decursul a sase zile, cat a tinut mica vacanta, batanienii si-au petrecut o zi placuta la Baile Felix, au trecut si prin frumoasa statiune Stana de Vale si au vizitat mai multe obiective de interes cultural si bisericesc. Au vizitat Manastirea Sfanta Cruce si Biserica cu Luna din Oradea, Schitul de la Stana de Vale, Muzeul Aurului de la Brad, Muzeul de icoane de la Beius si au participat la Targul mesterilor populari de la Oradea, organizat de Muzeul tarii Crisurilor, trasmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
 
Andrei Gocan si Victor Nicoara - un duet romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :199
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Un nou concert de muzica clasica internationala va fi gazduit in luna septembrie de biserica St Martin's-in-the-Fields din capitala britanica.Piese ale celebrului compozitor Mozart vor fi interpretate de violonistul roman Andrei Gocan(foto), acompaniat la pian de Victor Nicoara, dar si de Alexandros Koustas (viola) si de Vashti Hunter (violoncel).
Concertul este programat pentru data de 19 septembrie, de la ora 13.00.
 
Picnic si intalnire literara romaneasca si in NeuchatelPDF Print E-mail
Cernier, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :318
Monday, 04 September 2006
Centrul Cultural Roman din Neuchatel organizeaza duminica, 17 septembrie, incepand cu ora 11.30, un picnic, care se va desfasura la Chalet de l'Amicale fribourgeoise, Echo des Monts din Cernier.Incepand cu ora 15.00, scriitorul roman Eugene va prezenta ultimul sau roman “Mon nom”, din care va citi si cateva pasaje. Aceasta este una dintre actiunile Centrul Cultural Roman din Neuchatel(CCRN), a carui activitate se desfasoara in scopul promovarii culturii romane in Elvetia, de asemeni CCRN isi propune sa contribuie la integrarea socio-culturala a romanilor care locuiesc in Elvetia precum si sa faciliteze contactele si schimburile intre cultura romana si alte culturi.
 
In-Verso va canta la concertul Live Aid din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Silviu Iancu(foto), solistul roman stability in St. Gallen, cunoscut sub numele de scena In-Verso, va participa la concertul Live Aid, care se va desfasura la Bucuresti, pe 14 septembrie, la Sala Polivalenta.Piesa interpretata va fi "Nu pot sa inteleg", piesa ce a intrat in topurile posturilor de radio din Elvetia si de curand si din Spania. Concertul este organizat impotriva discriminarii  si stigmatizarii persoanelor seropozitive. Imnul concertului, "Love Still Runs Free", este  interpretat de Alexandra Ungureanu, Andra, Cristina Haiosc de la Impact, Emanuel, Mihaela Mihai, Mihai Onila, Mihai Traistariu, Nico si Paula Seling.
 
Lansare de carti romanesti in CanadaPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 04 September 2006
Asociatia Romana ARTA din Kitchener, Ontario si Centrul Cultural Roman Banatul organizeaza miercuri, 6 septembrie, de la ora 18.30, lansarea cartilor „In Bratele Tatalui” (versuri), de la  Editura Cogito si Rhodos sau Rhodes sau Rodi (jurnal sentimental), de la Editura Limes Semnate de Flavia Cosma.Lansarea va avea loc la  Sala Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din Kitchener.
 
Grupul de dansuri folclorice din Finteusu Mare va sustine 3 spectacole in ElvetiaPDF Print E-mail
Cornaux, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :137
Monday, 04 September 2006
{mosimage}Cu prilejul aniversarii a 15 ani de la infratirea dintre comuna Cornaux si Finteusu Mare, Grupul de dansuri folclorice din Finteusu Mare va sustine doua spectacole in Elvetia.Muzicienii acompaniati de un grup de dansatori, copii, sarbatoresc 15 ani de prietenie deosebita dintre cele doua sate. Spectacolele se vor desfasura sambata, 9 septembrie, atat in portul Les Brenets, in aer liber, incepand cu ora 11.00, cat si in sala de spectacole Cornaux, de la ora 20.00. Spectacolul va mai fi sustinut si duminica, 10 septembrie, de la ora 11.00, in aer liber, in campingul La Tene. Intrarea este libera, iar la sfarsitul spectacolului din Cornaux va fi organizat un apero.
Muzica si dansurile autentic romanesti ce vor fi prezentate in cele 3 spectacole sunt specifice zonei Somcuta Mare, regiunea Baia Mare. Cornaux continua sa sustina material satul romanesc, ajutand la ameliorarea confortului scolii din Finteusu Mare si la construirea retelei de apa.
 
Echipajul sechestrat de pe "Orizont" s-a intors acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :144
Monday, 04 September 2006
Cei 19 petrolisti romani de pe platforma de foraj marin Orizont, din Golful Persic, implicati intr-un incident cu marina militara iraniana s-au intors, duminica, 3 septembrie, in Romania.
Potrivit Hot News, ei au stat pe platforma 28 de zile. Compania petroliera romaneasca Grup Servicii Petroliere (GSP) este obligata, conform contractului cu iranienii, sa trimita un alt echipaj in locul lor.
In 22 august, platforma de foraj marin Orizont, al GSP, cu 26 de persoane la bord, intre care 19 romani si sapte indieni, a fost atacata cu focuri de arma de marina militara iraniana.
Militarii iranieni au ocupat complexul de foraj si au intrerupt toate legaturile de comunicatie cu exteriorul. Oamenii au fost tinuti, cateva ore, sub amenintarea armelor.
Doi oficiali romani au fost pe platforma pentru a analiza situatia. Romania si Iranul au stabilit ca este vorba de un litigiu comercial intre doua firme private, izbucnit cu mai mult timp in urma.
Presedintele Traian Basescu a discutat cu omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care l-a asigurat ca evenimentele de pe platforma Orizont nu au fost un act de ostilitate fata de Romania, ci un conflict comercial.
Platforma se afla in Golful Persic din octombrie 2005, de unde extrage petrol in contul Iranului.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions