Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Presedintele Coreei de Sud doreste colaborari cu Romania in domeniul energiei nuclearePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Vizita presedintelui Coreei de Sud in Romania a avut si o pronuntata componenta economica. Cei doi sefi de stat au discutat despre constructia Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, pentru care Ministerul Economiei va organiza o licitatie.

Printre cei 13 competitori se numara si Korean Hydro and Nuclear Power (KHNP), o companie pentru care presedintele sud-coreean a facut lobby la presedintele Basescu.
In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energiei nucleare, cei doi presedinti au convenit asupra necesitatii unei colaborari mai stranse, dat fiind interesul deosebit pe care Coreea de Sud il manifesta in aceasta zona.
Seful statului coreean a declarat ca procesul de privatizare in domeniul energetic, in tara sa, a fost foarte amplu, dar ca decizia luata a fost de a nu privatiza sectorul public al furnizarii energiei electrice, deoarece acesta functiona foarte bine si opera energie ieftina si la calitate foarte buna. “Va confruntati in Romania cu o situatie asemanatoare si poate ca aceasta ar putea fi o lectie pentru dumneavoastra. Vreau sa va spun ca aceasta firma publica care furnizeaza energie electrica, despre care va vorbeam, este posibil sa se ocupe si de proiectul reactoarelor nucleare din Romania si guvernul coreean va face tot posibilul pentru ca Romania sa obtina avantaje din acest proiect, iar ambele tari sa aiba beneficii comune”, a spus presedintele Coreei.
Totodata, presedintele Basescu a adaugat ca firma Korean Hydro a fost deja listata alaturi de alte 12 firme in perspectiva constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. “In acelasi timp, ca observatori atenti ai economiei romanesti, constatam ca marele grup coreean Doosan a achizitionat IMGB-ul, unitate care are capacitati tehnice de a construi, alaturi de masini de mare complexitate, si echipamente nucleare. De aceea, ne permitem sa evaluam o implicare serioasa a companiilor coreene in perspectiva constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda”, a declarat seful statului roman.
De asemenea, in cadrul intalnirii, s-a stabilit intensificarea relatiilor bilaterale printr-un schimb de personal in domeniul educatiei si culturii.
Seful statului coreean a apreciat ca tara noastra reprezinta un jucator cheie in zona Marii Negre, subliniind ca, in ultima perioada, Romania a inregistrat un progres substantial in sectorul economic, politic si social, remarcandu-se pe plan international.
In incheiere, presedintele Basescu a subliniat faptul ca, in prezent, capitalul coreean are nevoie de expansiune, de piete, iar Romania are nevoie de investitii, acest fapt dovedind ca exista o serioasa complementaritate intre potentialele celor doua economii.

 

 
Guvernul vrea sa redea Dunarii terenuri din lunca fluviuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :168
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Guvernul a adoptat un program de redimensionare ecologica si economica in sectorul romanesc al Luncii Dunarii, acesta avand drept scop coordonarea strategica, la nivelul intregului sector romanesc al Dunarii, a lucrarilor de investitii pentru prevenirea si combaterea inundatiilor, precum si a viitoarelor masuri de dezvoltare economica, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Varga(foto).Potrivit Prompt Media, prin program sunt stabilite etapele actiunilor de dezvoltare durabila a Luncii Dunarii, modul in care vor fi refacute lucrarile de infrastructura distruse sau deteriorate de inundatiile din 2006, precum si  reconstructia ecologica a anumitor incinte indiguite. Programul se va derula in perioada 2007-2010.
Dupa ce in 2007 va fi realizat un studiu, din 2008 vor incepe lucrarile. „Liniile de aparare in caz de inundatii vor fi inchise, fara a astepta sa se finalizeze studiu, pentru a nu fi puse in pericol localitatile riverane Dunarii”, a afirmat secretarul de stat din MMGA, citat de aceeasi sursa. Programul va crea conditii pentru renuntarea la unele activitati agricole nerentabile in favoarea unor activitati traditionale (cum sunt pescuitul si pasunatul) si in favoarea dezvoltarii turismului.
 
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, in vizita oficiala la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Thursday, 07 September 2006
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, efectueaza astazi o vizita oficiala la Bruxelles unde va avea intalniri cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, si cu alti inalti oficiali din cadrul Comisiei Europene.In cadrul acestor intalniri va fi discutat stadiul indeplinirii  angajamentelor asumate de Romania cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.
 
33 de europarlamentari ne vor reprezenta in Parlamentul EuropeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :310
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Cei 33 de europarlamentari care vor reprezenta Romania in Parlamentul European vor fi alesi pana la sfarsitul anului.Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, care stabileste cadrul normativ privind organizarea scrutinului: depunerea candidaturilor, procedura de vot si de atribuire a mandatelor, incompatibilitatile, a anuntat prim-ministrul, Calin Popescu-Tariceanu. „Principiul fundamental pe care se bazeaza actul normativ este cel al listei nationale, cu sistem de vot proportional si prag electoral de  la suta ”, a afirmat seful Executivului, informeaza Promt Media. In cazul in care alegerile vor fi organizate dupa data aderarii, de la momentul aderarii la UE si pana la organizarea primelor alegeri pentru desemnarea europarlamentarilor, reprezentantii Romaniei in PE vor fi desemnati din randul senatorilor si deputatilor, conform Tratatului de Aderare, a precizat, totusi, seful Guvernului.
 
1 milion RON pentru reconstructia Palatul PatriarhalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Lucrarile de reparatii si conservare la Palatul Patriarhal din Bucuresti vor fi finantate din fonduri publice, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern.Executivul a decis alocarea sumei de un milion de lei Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, transmite Prompt Media. Fondurile provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Banii sunt destinati finantarii lucrarilor de reparatii si de conservare a Palatului Patriarhal, dat in folosinta Patriarhiei Romane in anul 1995, si a scarilor exterioare care inconjoara palatul.
 
Concursul National pentru bursa speciala “Guvernul Romaniei”, la a III-a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Thursday, 07 September 2006
Ministerul Educatiei si Cercetarii si Programul ONU pentru Dezvoltare au anuntat, in conferinta de presa de miercuri, 6 septembrie lansarea celei de-a III-a editii a Concursului National pentru bursa speciala “Guvernul Romaniei”, editia 2006.Prin acest program, statul roman ofera sprijin financiar tinerilor romani merituosi, care nu au implinit inca varsta de 35 de ani. Ei pot urma cursuri de licenta, masterat sau doctorat la universitati de prestigiu vest-europene, precum si din America de Nord. Dupa cum a declarat presedintele Comisiei pentru bursa speciala „Guvernul Romaniei”, Ioan Panzaru, absolventilor acestui program li se garanteaza la intoarcerea in tara posturi de manageri cu salarii cuprinse in 15 si 20 de milioane de lei vechi, informeaza Rador. Dosarele de inscriere pot fi depuse la Registratura, in strada Spiru Haret nr.12, iar data limita pentru depunerea acestora este 29 septembrie, respectiv 22 septembrie pentru cele expediate prin posta.
 
Eclipsa partiala de Luna – vizibila din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}In seara de 7 septembrie, intre orele 19:42 si 22:00 va avea loc o eclipsa partiala de Luna vizibila din Romania.
Luna va trece prin penumbra si umbra Pamantului.
In perioada in care Luna se afla in penumbra si in umbra, luminozitatea acesteia va scadea.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucuresti, in cazul acestei eclipse (o eclipsa partiala: Luna nu intra in totalitate in umbra Pamantului), jumatatea de nord a Lunii va prinde o culoare rosiatica, informeaza Hotnews.
Luna va rasari la ora 19.41, exact in momentul in care va incepe sa intre in penumbra si pe masura ce se afunda in penumbra, discul Lunar va incepe sa scada in stralucire.
Momentul maxim al eclipsei se va inregistra la ora ora 21:55 cand marginea de nord a discului Lunar va fi mai inchisa la culoare decat restul discului.
Pentru a observa aceasta eclipsa nu este necesara folosirea unui binoclu sau a unui telescop, eclipsa fiind vizibila cu ochiul liber.
Fenomenul va putea fi observat pe tot teritoriul Romaniei, doar in conditiile unui cer senin.
In timpul eclipsei, Luna se va afla in constelatia Aquarius (Varsatorul).
 
Masuri speciale de ordine si siguranta pentru Summit-ul FrancofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Thursday, 07 September 2006
In perioada desfasurarii celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei, Ministerul Administratiei si Internelor a mobilizat peste 3500 de lucratori si 620 de mijloace de transport, inclusiv elicoptere pentru masurile de ordine si siguranta publica.
Una dintre masurile intreprinse va viza circulatia pe drumurile publice din Bucuresti, in perioada 27-29 septembrie, Politia Rutiera introducand restrictii de circulatie necesare asigurarii deplasarii in bune conditii a coloanelor oficiale, informeaza Rador. La 23 septembrie va avea loc o simulare a realizarii masurilor din perioada summit-ului. Masurile speciale care vor fi luate in 23 septembrie, precum si in intervalul 27-29 septembrie vor afecta traficul auto si pietonal.
 
Festivalul Plai in premiera la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Prima editie a Festivalului Plai se va desfasura in perioada 15 – 17 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara.
Din programul festivalului fac parte proiectii de filme, muzica, activitati pentru copii, workshop-uri cu diferite subiecte. Iar, sambata, 16 septembrie, incepand cu ora 23.00, invitatii vor putea participa la concertul sustinut de renumitul chitarist Al di Meola. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.dordeduca.ro.
 
La Targoviste sunt sarbatorite Zilele CetatiiPDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Thursday, 07 September 2006
La Targoviste in perioada 7 – 10 septembrie sunt sarbatorite Zilele Cetatii, anul acesta, in cadrul manifestarilor fiind marcati si cei 610 ani de atestare documentara a Targovistei - orasul celor 33 de voievozi.Pe parcursul celor 4 zile vor avea loc spectacole teatru si proiectii de film, jocuri, dansuri si muzica medievala, dar si vernisaje ale unor expozitii de arta plastica si de fotografie. In prima zi a manifestarilor dedicate Zielor Targovistei vor fi deschise Targurile anuale de Mesteri Populari  precum si Targul Auto. Cu ocazia acetui eveniment va mai fi organizat si cenaclul literar “De vorba cu Iulia Hasdeu”, cenaclu care se va desfasura la Muzeul Tiparului si a Cartii Vechi Romanesti din Targoviste. Organizatorii cenaclului sunt Complexul Muzeal din Targoviste in colaborare cu Asociatia Unesco „Iulia Haseu”. De asemenea, la Targoviste va fi lansat, cu aceasta ocazie si un concurs de literatura adresat adolescentilor, intitulat “Muza si poeta” si care va avea ca finalitate decernarea premiului „Iulia Hasdeu” si oferirea unor mentiuni.
 
Apel al romanilor din Harghita si Covasna pentru a nu fi tradati de interese politicianistePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Ca urmare a compromisurilor politicianiste, care lasa la o parte interesele nationale romanesti pentru interese conjuncturale sau de afaceri, pe care partidele romanesti incep sa le faca UDMR-ului in privinta adoptarii proiectului legii Statutului minoritatilor nationale, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna adreseaza un apel fortelor politice responsabile dar si autoritatilor statului si romanilor din intreaga lume explicand ca demersul  UDMR sprijinit de Guvern (PNL) aduce atingeri grave atat Constitutiei cat si drepturilor celor peste 100.000 de romani aflati in judetele Harghita si Covasna.

Nu mai departe de zilele trecute Partidul Conservator care a promis ca va sprijini romanii din Covasna si Harghita, si-a incalcat promisiunea si a votat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor un amendament al UDMR alaturi de PNL. Au votat contra amentamentului PD, PRM si PSD.


Comunicat de presa

Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, analizand cu responsabilitate situatia creata prin reluarea dezbaterii in Parlamentul Romaniei a proiectului legii Statutului minoritatilor nationale si consecintele grave ce le-ar avea adoptarea lui in forma redactata de UDMR, isi exprima ingrijorarea si solicita atat partidelor din coalitia guvernamentala cat si celor din opozitie sa nu voteze acest proiect de lege in forma sa actuala.
Reafirmam punctul nostru de vedere, insusit de formatiunile politice si civice romanesti din judetele Covasna si Harghita prin Memorandumul din 1.11.2005, conform caruia acest proiect de lege impus de UDMR contravine flagrant Constitutiei Romaniei si dreptului international, urmarind introducerea in dreptul intern a drepturilor colective si a conceptului de autonomie culturala, nerecunoscute de dreptul international, fiind un demers legislativ incompatibil cu spiritul, valorile si tendintele europene actuale care promoveaza interculturalitatea, unitatea in diversitate si nu separatismul si segregarea pe criterii etnice. In forma sa actuala, in proiect, sunt utilizate unele sintagme inexistente in legislatia europeana ca „drepturi colective”, „comunitate nationala” si sunt inventate unele institutii etnice cu atribute inerente statului, dar nu minoritatilor;
Proiectul aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, urmareste in fapt reglementarea drepturilor persoanelor ce apartin minoritatilor etnice ca drepturi colective, teritorialitatea ca element fundamental al exercitarii drepturilor colective, delegarea competentelor autoritatii statului la nivel central si local catre organe alese pe criterii etnice.
In forma sa actuala proiectul de lege are drept scop reglementarea statutului minoritatii maghiare in zonele in care aceasta este majoritara sau are o pondere importanta si mai putin de a reglementa cadrul national al „problemei”.
Printre altele, proiectul ignora cu desavarsire asigurarea protectiei persoanelor de nationalitate romana, aflate in minoritate in ariile locuite preponderent de minoritati nationale. Exemplul tipic este Harghita si Covasna unde, daca s-ar adopta in forma actuala, proiectul ar duce la crearea de jure a unui stat in stat, guvernat de UDMR, ceea ce contravine tuturor legilor si conventiilor europene. Atunci cand vor vota, parlamentarii trebuie sa aiba in vedere si efectele nefaste in climatul psiho-socio-cultural si uman pe care le-ar putea avea aprobarea acestui proiect asupra romanilor din Covasna si Harghita, care se vad abandonati de statul roman si considerati „pierderi colaterale”, inevitabile, in procesul de tranzitie si de integrare in Uniunea Europeana;
La nivel national, unele dispozitii ale proiectului pot conduce, prin consecintele lor, la construirea unei realitati dominata de existenta separata a minoritatilor nationale, punctele de legatura dintre acestea si populatia majoritara urmand sa fie reduse la minimum.
Proiectul introduce autonomia politica sub forma autonomiei culturale; faptul ca organizatii ale minoritatilor nationale sunt investite cu autoritatea publica are drept consecinta dobandirea de catre acestea a caracteristicilor esentiale ale autoritatii politice statale.
Aceasta prevedere, a delegarii competentelor si autoritatii statului roman unor organizatii, asociatii sau altor organisme de natura exclusiv etnica, este o idee cu consecinte sociale, culturale si psiho-morale greu de evaluat. De fapt, in spatele autonomiei culturale se afla dorinta UDMR de a legaliza de jure autonomia teritoriala – care functioneaza de facto in Covasna si Harghita - in conditiile dezinteresului autoritatilor statului roman care au abandonat aceasta zona la cheremul acestei uniuni culturale, care, fara a avea macar statutul legal de partid politic, autoguverneaza perpetuu dupa propriile interese etnocentriste, cu ignorarea vointei si intereselor legitime ale comunitatii romanesti.
Proiectul UDMR este in esenta un atentat la Legea fundamentala a statului roman, de aceea Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, avand in vedere si analiza exceptionala a Consiliului Legislativ, precum si a Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE), aflat in subordinea Academiei Romane, atrage atentia parlamentarilor sa nu se lase manipulati si sa priveasca in viitor, la interesele pe termen lung ale statului si poporului roman, superioare intelegerilor conjuncturale din timpul unui mandat electoral efemer.
Actualul cadru juridic asigura pe deplin protectia minoritatilor nationale, exercitarea nestingherita a tuturor drepturilor identitare, culturale, educationale, la standarde superioare celor europene. In aceasta situatie, cei care au nevoie de un cadru legal de protectie sub acest aspect sunt romanii din zona, ce constituie o minoritate numerica supusa discriminarii si marginalizarii sub „sceptrul UDMR”, in mijlocul Romaniei.
Aderarea la Uniunea Europeana nu este conditionata de adoptarea acestui proiect de lege nedrept si segregationist !
Facem apel la toate fortele politice si civice romanesti, din intreaga tara si din Diaspora, sa actioneze pentru sustinerea demersului nostru menit de a preveni legiferarea unui astfel proiect de lege contrar legislatiei europene si Constitutiei Romaniei.

Sf. Gheorghe- 7   septembrie 2006 
Vicepresedinte,
Av. Ioan Solomon
FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN
HARGHITA SI COVASNA
Str. Miko Imre, Nr. 2, Sf. Gheorghe
Tel./fax: 0267/313534

(Foto: Romani expulzati din Ardealul de Nord de hortisti)

 
Consulatul Romaniei de la Chisinau, luat cu asaltPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :394
Thursday, 07 September 2006

In dorinta de a dobandi cetatenie romana, sute de oameni fac, zilnic, coada la ghiseele de la Posta Centrala din capitala Basarabiei pentru a expedia pe adresa Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau scrisori recomandate cu cereri de programare pentru depunerea actelor de redobandire a cetateniei romanesti.

 

 

Majoritatea persoanelor prezente la Posta Centrala nu a putut oferi vreo explicatie, explicand aglomeratia doar prin faptul ca „toti au decis simultan sa obtina cetatenia romana”.
O tanara a declarat, solicitand anonimatul, ca a tot amanat aceasta procedura in speranta producerii unor schimbari in R. Moldova, insa situatia a degradat din rau in mai rau, astfel incat a decis ca doar prin dobandirea cetateniei romane „isi va putea crea un viitor”.
Prezenta si ea in randul numeros, o femeie in varsta a declarat ca a decis sa obtina cetatenia romana „pentru a deveni cetatean al Europei unite”. In sprijinul acestei idei, mai multe persoane au declarat ca sperantele lor de viitor sunt legate de Romania, nu de R. Moldova.
Anterior, postul de radio „Vocea Basarabiei” anunta despre o campanie initiata de persoane necunoscute, si chiar reprezentanti ai unei formatiuni politice, de colectare contra plata a cererilor de redobandire a cetateniei romanesti, vehiculandu-se expirarea in curand a termenului-limita de acceptare a dosarelor respective. In cadrul unei emisiuni la acelasi post de radio, viceconsulul roman Lucian Stanica a declarat ca misiunea diplomatica a Romaniei la Chisinau isi declina orice implicare in campania respectiva.
Viceconsulul a confirmat ca numarul cererilor privind depunerea dosarelor de redobandire a cetateniei romanesti a crescut simtitor in ultimul timp. Doar pe parcursul saptamanii trecute, la adresa Consulatului au venit circa 30 mii de cereri. Diplomatul a declarat ca nu intelege urgenta acestei campanii, deoarece in viitorul apropiat nu se prevede stoparea procesului de redobandire a cetateniei Romaniei, inceput in 2003.
De asemenea, presa romaneasca a anuntat ca, pana la sfarsitul anului curent, Parlamentul roman va vota o noua lege a cetateniei si o noua lege referitoare la romanii de peste hotare.
 
Deputatul Ion Popescu sustine cauza romanilor din UcrainaPDF Print E-mail
Strasburg, Franta/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Chiar la prima sedinta ordinara a Comisiei Europene in problemele drepturilor omului, minoritatilor etnice si relatiilor internationale din 6 septembrie 2006 Dr. Ion Popescu(foto) a cerut implicarea acestei comisii in stoparea procesului de vanzare a Casei Ofiterilor din Cernauti (fostul Palat National al Romanilor).Deputatul roman, sustinut de catre "regionalii" din comisie, a cerut sustinerea Comisiei in cazul in care Presedintele Ucrainei nu va reactiona la adresarea facuta in aceasta privinta de catre deputatul roman din Rada Suprema a Ucrainei in legatura cu intentiile Ministerul Apararii (numirea sefului caruia a ramas in competenta Presedintelui) sa scoata la licitatie fostul Palat National al Romanilor din orasul Cernauti. Ion Popescu a precizat ca incercarile de ai lipsi pe romani autohtoni din Bucovina de sansa de a redobandi Palatul National este inca o dovada ca incercarile de asimirlare a romanilor inca mai sunt actuale si merita toata atentia Comisiei in cauza (alaturi de inchiderea scolii romanesti din Corovia, transformarea scolii romanesti din Vancicauti in scoala mixta romano-ucraineana, nerecunosterea la nivel oficial al faptului ca romanii bucovineni au fost supusi deportarilor din motive etnice s.a.m.d.).
Potrivit secretariatului UI ’’Comunitatea Romaneasca din Ucraina’’, in ciuda schimbarilor din capitala Ucrainei,  puterea locala - atat cea executiva, cat si cea reprezentativa in regiunea Cernauti ramane si in continuare in mainile fortele nationaliste portocalii cu toate consecintele de rigoare.
 
Exercitii NATO langa NistruPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}In perioada 11-18 septembrie, pe poligonul Bulboaca, la 10 kilometri de granita administrativa ce desparte regiunea separatista a Transnistriei de restul Moldovei, vor avea loc ample exercitii NATO, cu participarea a peste 500 militari din 21 de tari membre.
Potrivit ministrului moldovean al apararii, Valeriu Plesca, preconizatele manevre "au drept scop central prelucrarea operatiunilor colective de salvare".
Pe malul stang al Nistrului lucrurile sunt vazute altfel. "Contingentul rus dislocat in regiune va primi o lectie alternativa de pace", comenta situatia cotidianul moscovit "Nezavisimaia gazeta". "Coincidenta face ca, in intervalul respectiv de timp, in Transnistria sa aiba loc referendumul de independenta, in cadrul caruia cetatenii locali cu drept de vot vor trebui sa decida alaturi de cine vor sa convietuiasca - de Moldova sau de Rusia", nota publicatia mentionata. Ce va iesi de aici? In opinia partidelor de opozitie de la Chisinau, nimic bun. Dimpotriva, avertizeaza liderii acestor formatiuni. Pentru ca, explica ei, "desfasurarea unor asemenea exercitii intr-un moment de maxima tensiune si in ajunul alegerilor prezidentiale din Transnistria, programate pentru ultima luna a anului, va fi privita ca o demonstratie de forta atat de trupele rusesti, cat si de populatia regiunii, ceea ce nu va face decat sa asigure liderilor secesionisti rezultatul dorit in alegeri".
 
Miting al prorusilor impotriva exercitiilor Cooperative Longbow/Lancer 2006 la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Curtea de Apel Chisinau a mentinut, la finele saptamanii trecute, in vigoare decizia Primariei capitalei de a nu permite Partidului Socialistilor si Miscarii Ravnopravie organizarea unor demonstratii impotriva desfasurarii exercitiilor multinationale “Cooperative Longbow/Lancer 2006’, care se vor desfasura in Basarabia in perioada 13-29 septembrie.Liderul Partidului Socialistilor, Valentin Kralov a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa ca astfel autoritatile de la Chisinau au incalcat mai multe prevederi ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.
Cele doua formatiuni politice sunt impotriva organizarii exercitiului multinational in cadrul programului NATO, Parteneriat pentru Pace sustinand ca astfel sunt incalcate prevederile legislatiei in vigoare cu privire la statutul de neutralitate a tarii noastre.
In replica, Ministrul Apararii, Valeriu Plesca a specificat ca “manipulatiile din jurul exercitiului multinational nu sunt altceva decat incercarile unor formatiuni politice de a aduna capital politic”. In acest context, Plesca a specificat ca Republica Moldova participa la exercitii similare din anul 1996.
 
Basarabenii pleaca la munci peste hotare manati de saraciePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 07 September 2006
Basarabia are nevoie stringenta de o institutie specializata in gestionarea si analiza datelor demografice, considera participantii la conferinta de lansare a raportului global „Situatia populatiei lumii 2006.Calea spre speranta: femeile si migratia internationala”. Potrivit directorului de programe al UNFPA pentru Republica Moldova, Boris Galca, Moldova este afectata de un „colaps demografic”, generat de migratia populatiei de varsta reproductiva. Or, pentru a depasi aceasta situatie, este nevoie de elaborarea unor politici eficiente de dezvoltare economica, incat oamenii sa fie motivati sa ramana in tara.
Potrivit raportului, migratia necontrolata, migratia ilegala si traficul de fiinte umane constituie probleme de actualitate stringenta pentru Republica Moldova. Migratia, in special, a tinerilor si a populatiei apte de munca din zonele rurale catre cele urbane si peste hotare au dus la scaderea ponderii populatiei rurale tinere de la 36,3 la suta, in 1959, la 26 la suta, in 2000. Din numarul total de persoane care migreaza din spatiul rural, majoritatea (47 la suta) au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani, iar 30 la suta au o varsta de 20-29 de ani, fapt ce duce, potrivit lui Galca, la imbatranirea rapida a populatiei din mediul rural.
In raport se arata ca somajul si saracia in randurile tinerilor ii fac prada usoara pentru traficantii de fiinte umane. Cifre concrete privind persoanele traficate din randul migrantilor nu exista, dar moldovenii au constituit majoritatea victimelor traficului, interceptate in Balcani.
Potrivit coordonatorului de program al Organizatiei Internationale pentru Migratie, Ilan Cohn, a declarat ca cea mai mare parte (peste 60 la suta) dintre migrantii din Republica Moldova sunt barbati care, de obicei, pleaca la munca in Federatia Rusa.
Femeile migreaza in Spania, Italia si Grecia, in majoritatea cazurilor ilegal. De aceea, se intampla ca femeile sunt exploatate fizic si mintal, nu sunt remunerate corespunzator, muncesc cu o depasire a programului de lucru si sunt lasate fara pasapoarte. In toate aceste cazuri, femeile nu pot depune plangeri la politie, deoarece se afla ilegal intr-o tara straina.
Peste 60 la suta dintre migrantii basarabeni sunt barbati
Ilan Cohn sustine ca, in ultimul timp, migrantii din Basarabia sunt mai bine informati prin intermediul diferitor organizatii neguvernamentale. Totusi, sustine sursa citata, se atesta o lipsa de informatie oficiala concreta despre locurile de munca oferite peste hotare, informatie care ar putea fi oferita de o anumita structura guvernamentala. El a mai mentionat ca, desi migrantii cunosc foarte bine riscurile la care ar putea fi supusi peste hotare, prefera sa si le asume din cauza situatiei economice precare de peste Prut.
Conform datelor Organizatiei Internationale a Migratiei, aproximativ 600 mii de cetateni din Republica Moldova sunt plecati din tara in cautare de lucru. Pe de alta parte, conform constatarilor Biroului National de Statistica, facute in baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei din anul 2004, numarul celor plecati peste hotarele Republicii Moldova constituie aproximativ 367 mii.
(Ludmila Moraru, Flux)
 
Ungaria le inchide usa-n nas muncitorilor romani si bulgariPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :228
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Ministrul maghiar al Muncii, Peter Kiss, a anuntat ca Ungaria isi va exercita dreptul de a limita, pentru doi ani, accesul pe piata interna a muncii pentru romani si bulgari.Conform ministrului maghiar, citat de agentia maghiara de presa MTI, va fi restrictionat accesul muncitorilor care isi cauta singuri de lucru, in timp ce companiile vor avea dreptul sa angajeze romani si bulgari in sectoarele economice unde oferta de mina de lucru este mica. In restul domeniilor de activitate, romanii si bulgarii vor avea interzis, informeaza Hot News.
Propunerea Ministerului Muncii de la Budapesta, acceptata de Executivul maghiar, va fi inaintata pentru comentarii si organizatiilor profesionale si patronatelor din Ungaria. Ungaria devine astfel prima tara care decide restrictionarea accesului pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, facind uz de o prevedere expresa din Tratatul de Aderare. Conform Tratatului, Statele Membre ale UE pot impune restrictii privind libera circulatie a fortei de munca pe o perioada de doi ani. Potrivit unui oficial maghiar, in Ungaria muncesc legal aproximativ 30.000 de romani, in timp ce numarul muncitorilor "la negru" este estimat la peste 100.000.
O decizie similara ar putea fi luata si de guvernul de la Londra, in Marea Britanie fiind in toi o ampla dezbatere publica legata de accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata interna a muncii.
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta International Herald Tribune, presedintele Basescu anuntase ca Romania ar putea raspunde cu aceeasi moneda Statelor Membre UE care restrictioneaza accesul muncitorilor romani.
 
Irlandezii se tem si ei de imigranti romaniPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :230
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Guvernul irlandez ia si el in calcul impunerea unor conditii severe pentru romanii si bulgarii care ar navali la munca dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.Cotidianul “Irish Independent” citeaza surse din guvern, potrivit carora premierul Bertie Ahern(foto) si ministrul Justitiei, Michael McDowell, intentioneaza sa introduca permise de munca speciale pentru cetatenii celor doua tari. “Standardul de viata in Bulgaria si Romania este atat de inferior celui din alte tari incat vom fi inundati de muncitori care cauta de lucru aici”, a declarat una dintre sursele citate. Interdictia pentru muncitorii romani si bulgari nu va afecta insa pozitia imigrantilor din Polonia si Tarile Baltice, in conditiile in care numarul muncitorilor polonezi stabiliti in Irlanda este estimat la 100.000, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Paradoxal, dupa extinderea Uniunii, acum doi ani, guvernul irlandez a criticat alte tari membre UE, care au decis sa limiteze accesul pe piata muncii pentru cetatenii noilor membre. Irlanda, Marea Britanie si Suedia au permis accesul liber al muncitorilor din tarile nou primite.
 
Institutiile independente de presa din Basarabia pot solicita granturi la Ambasada SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 07 September 2006
Ambasada SUA la Chisinau a anuntat, miercuri, 6 septembrie runda din septembrie a Programului de granturi mici (PGM) pentru sustinerea initiativelor democratice, de granturi putand benefica organizatii neguvernamentale si institutii de presa independente.Printre proiectele prioritare pentru finantare se numara, ca si in rundele anterioare, promovarea mass-media independente, accesul liber la informatie, transparenta in administrare, precum si participarea publicului la luarea deciziilor, informeaza Agentia Monitor Media. 
Granturile vor fi acordate doar organizatiilor neguvernamentale si mediilor independente de informare in masa inregistrate in Basarabia. Data limita pentru prezentarea proiectelor este vineri, 29 septembrie 2006, ora 16:00, iar formularele de aplicare pot fi gasite pe adresa: http://moldova.usembassy.gov 
PGM pentru sustinerea initiativelor democratice este implementat in Basarabia de catre Ambasada SUA incepand cu anul 1996, iar marimea unui grant este de pana la 5 mii USD.
 
Masuri impotriva discriminarii femeii in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :231
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Vice-consilierul pentru Munca si Drepturile Femeii, Carmen Alvarez Arenas(foto), impreuna cu Directorul General al Departamentului Drepturile Femeii din cadrul Comunitatii Madrid, Patricia Flores, au prezentat Planul de Formare pentru Egalitate, destinat promovarii egalitatii intre femei si barbati, prin campanii de sensibilizare in diverse domenii.

Potrivit Roman in Lume, planul cuprinde 20 de cursuri obligatorii, de 60 de ore, la care vor participa 20 de “elevi” pentru fiecare curs. In plus, se prevede predarea unor alte 20 de cursuri on line, de 50 de ore, organizarea a 15 seminarii si prestarea a trei zile de practica. Se asteapta ca la aceste cursuri sa participe in total aproximativ 400 de persoane. Obiectivul acestui plan, conceput pentru profesionistii care participa la procesul de integrare in munca, este determinarea profesionistilor sa aplice egalitatea in mod sistematic in exercitarea profesiei. La asta se adauga instrumentele si strategiile de dezvoltare a egalitatii in drepturi intre femei si barbati, bazate pe capacitate, nu pe stereotipii. Pana acum au fost organizate cursuri in Alcala de Henares, Alcobendas, Alcorcon, Aranjuez, Cercedilla, Colmenar Viejo, Colmenar del Arroyo, Coslada, Madrid, Majadahonda, Rivas Vaciamadrid, San Sebastian de los Reyes, Mancomunidad de Pinares si Red Municipal Sierra Oeste si au participat 212 personas. Dintre acestea, 92 % dintre “elevi” au fost femei.

 

 
Sorin Ducaru este noul ambasador al Romaniei la NATOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Thursday, 07 September 2006

{mosimage}Comisiile reunite de politica externa l-au validat, in unanimitate, pe Sorin Ducaru(foto) pentru postul de ambasador al Romaniei la NATO.


 

Sorin Ducaru a fost rechemat de seful statului din postul de ambasador al Romaniei in Statele Unite. Cu prilejul alocutiunii sustinute in fata senatorilor si deputatilor, Sorin Ducaru a pledat pentru relatia Romaniei cu NATO si cu Uniunea Europeana, relatie care are, in opinia sa, o egala importanta pentru viitorul tarii noastre, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Sorin Ducaru a pledat pentru un dialog sustinut si aprofundat la toate nivelurile, cu convergenta de proiect la nivelul presedintiei, guvernelor tarilor partenere, expertilor, functionarilor publici si, nu in ultimul rand, pe relatia Romania-Republica Moldova. "As accentua mesajul ca acest dialog sa functioneze coerent si constant la toate nivelurile si sa implice si societatea civila", a adaugat diplomatul roman, informeaza aceeasi sursa.
In ceea ce priveste proiectul Strategiei la Marea Neagra, Sorin Ducaru a declarat ca atat la Bruxelles cat si la Washington se fac demersuri de cativa ani privind readucerea in atentie a acestui subiect. "Marele castig este ca, in momentul de fata, exista un dosar al Marii Negre, o perceptie a acestei probleme. La Washington a fost mai usor sa promovam un asemenea subiect", a aratat Ducaru.
 
Asociatia Asrova Carpatina - un "cuib" pentru romanii din ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :340
Thursday, 07 September 2006

Asociatia Asrova Carpatina din Valencia isi deschide portile tuturor romanilor.

 

 

Pentru luna septembrie 2006, asociatia are in vedere relizarea proiectelor culturale si sociale stabilite la ultima reuniune cu membrii asociatiei. Activitatile sunt in curs de desfasurare, activitati la care pot participa toti cei interesati. De asemeni asociatia este deschisa oricarei propuneri, plan, proiect...etc, care este relationat cu problemele comunitatii romanesti din Valencia. Traim pe aceste meleaguri si vrem sa ne facem cunoscuti asa cum suntem, cu istoria, cultura, traditiile, valorile ori problemele noaste. Dorim sa ne pastram identitatea prin conservarea valorilor si a spiritului romanesc, asimiland totodata cultura, traditiile si valorile acestei tari, care ne-a deschis portile cu generozitate. Sta in puterile noastre sa demonstram (tuturor acelora care se indoiesc) ca Romania a apartinut Europei din totdeauna.
(Adriana Vidroiu Stanca - responsabil de cultura Asrova Carpatina)
 
Puncte de vedere: Din ce in ce mai greuPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :330
Thursday, 07 September 2006
Societatea spaniola din care facem parte si noi imigrantii, traverseasa o perioada critica, preocupanta prin gravitatea evenimentelor.

Seceta este din ce in ce mai amenintatoare. Spania  dispune  azi,doar de 40% din rezerva de apa(40% reprezentand media pe tara)iar in Murcia si in Comunitatea Valenciana  situatia este deosebit de ingrijoratoare,datorita careia  se au in vedere restrictii de apa  potabila.
Temperaturile ridicate,  neobisnuite pentru acesta perioada a anului, (40º C in Galicia si Insulele Canare de exemplu), nu fac altceva decat sa alimenteze seceta iar consecintele nu vor intarzia sa apara. Previziunile meteorologice nu sunt deloc linistitoare, de aceea nu ne ramane decat sa  luptam impotriva secetei cu mijoacele pe care le avem toti la indemana, economisind acasa si la locul de munca, evitand orice forma de consum nejustificata.
La seceta se adauga cresterea cu 13% fata de anul 2005 a pretului locuintelor datorita caruia majoritatea creditelor acordate de banci reprezinta credite pe viata, iar nunarul celor care au acces la aceste credite se reduce simtitor.
Odata cu inceperea anului scolar 2006, cheltuielile pentru rechizite, manuale si uniforme au crescut cu 7% fata de anul trecut afectand astfel in mod considerabil economia fiecarei familii.
Cred ca nu este lipsita de importanta specificarea referitoare la  faptul ca datele expuse in acest articol preocupa si afecteaza in aceasi masura atat pe spanioli cat si pe imigranti, pe fiecare in parte si pe toti in general.
Important este sa constientizam realitatea si sa intelegem ca lamentarile, criticile la adresa guvernului cat si revendicarile sociale, nu duc la rezolvarea problemelor, dimpotriva toate acestea alimenteaza criza si ne limiteaza perspectivele.
(Adriana Vidroiu Stanca, Asociatia Astrova Carpatina Valencia)

 

 

 

 
Vernisaj al expozitieiPDF Print E-mail
Barbizon, Franta/Romanian Global News
Accesari :183
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Expozitia "Nicolae Grigorescu: itinerariul unui pictor roman de la Scoala din Barbizon la Impresionism" a ajuns si la Barbizon.
Dupa ce a fost expusa in perioada 24 aprilie-14 august la Biserica Jacobinilor din Agen, expozitia va fi vernisata sambata, 9 septembrie, si la Muzeul Departamental al Scolii din Barbizon. Ea va ramane deschisa publicului pana la data de 11 decembrie. 
Publicul francez va avea inca o data ocazia sa descopere arta lui Grigorescu, artist format in ambianta Scolii de la Barbizon, unde a lucrat alaturi de cei mai mari pictori ai epocii precum Corot, Daubigny, Millet sau Courbet. Asemeni impresionistilor pe care ii cunoaste la Paris, artistul intreprinde numeroase calatorii in Normandia si Bretania. Expozitia ilustreaza astfel atat afinitatile pictorului roman cu scoala „realista” a pictorilor de la Barbizon, cat si influenta sensibilitatii impresioniste asupra artei sale, Grigorescu reusind sa  asimileze ambele viziuni si sa le sintetizeze intr-un limbaj plastic foarte personal. El este cel care, prin viziunea sa inovatoare si introducerea picturii de plein air, contribuie decisiv la sincronizarea artei moderne romanesti cu cea occidentala.
 
Conferinta despre istoria muzicii romanesti in BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :177
Thursday, 07 September 2006

Institutul Cultural Roman ’’Titu Maiorescu’’ din Berlin va gazdui marti, 26 septembrie, conferinta intitulata ’’Cat de europeana este istoria muzicii romanesti’’.


 

Conferinta va cuprinde si relatarile unor celebri compozitori si interpreti germani despre spatiul cultural sud-est european. In calitate de invitat special va participa si muzicologul Franz Metz. Nascut la Lugoj, Franz Metz a studiat pianul la Bucuresti si apoi a condus, in anii ’80, corul “Franz Schubert” din Timisoara. Dupa stabilirea in Germania, Franz Metz a devenit dirijorul “Banater Kammerorchester”,  este membru al Institutului muzicii germane din est si autor a numeroase lucrari de muzicologie. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman ‘’Titu Maiorescu’’ in colaborare cu Asociatia Svabilor banateni, filiala Berlin Brandenburg.
 
Si Parisul este cucerit de muzica romaneascaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :159
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}In septembrie si octombrie la Paris se va canta si in romaneste.Lola Lafon si grupul Leva vor sustine doua concerte pe scenele pariziene, dupa care vor pleca intr-un turneu prin Europa.
Pe 15 septembrie, la Centrul European din Paris, in cadrul Sarbatorii Umanitatii, Lola Lafon va interpreta, muzica folk-rock-electro-balcanica: “Am imnuri pentru gloria lui Ceausescu si cantece traditionale din Balcani”, marturiseste scriitoarea-cantareata, informeaza Amos News. Lola Lafon si Leva interpreteaza cu sensibilitate si forta cantece proprii, cu aranjamente muzicale trecand prin muzica lui Ceaikovski, Stravinski, Bartok si Maria Tanase, in mai multe limbi: engleza, macedoniana, bulgara, franceza si romana.
Lola Lafon s-a nascut la Paris in urma cu 32 de ani, din mama bielorusa si tata francez. Pana la varsta de 12 ani a fost crescuta in Bulgaria si Romania, unde a invatat cantece si dansuri traditionale.
In 1999 Lola a creat grupul Leva, format din muzicieni de mai multe nationalitati: un sarb la acordeon si clape, un macedonean la chitara, un francez la bas si un belgian la programare.
Lola canta pentru libertate, cu o sensibilitate si patima ce ridica salile in picioare.
Lola Lafon s-a lansat ca si ca scriitoare de nuvele dar succesul in literatura l-a cunoscut in 2003, dupa lansarea romanului “O febra imposibil de negociat”, cu povestea unui viol, despre care autoarea nu neaga faptul ca s-ar fi petrecut in realitate, romanul fiind tradus in mai multe limbi.
 
Colaborare intre Roma – BucurestiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :177
Thursday, 07 September 2006
Printre motivele care stau la baza noului proiect de colaborare intre primariile Bucurestiului si Romei, se numara si asemanarile fililogico-culturale ca si prezenta numeroasa a imigrantilor romani in capitala Italiei.Proiectul are drept obiectiv colaborarea si realizarea unor schimburi reciproce in ceea ce priveste initiativele pentru tineri si a fost semnat de consilierul Primariei Romei, Jean Leonard Touadi, presedintele Comisiei pentru tineret al Primariei, Franco Figurelli si de catre delegatia romana condusa de presedintele Agentiei nationale a tineretului, Karoly Borbely, transmite Amos News. Jean Leonard Touadi a prezentat serviciile puse la dispozitia tinerilor de catre primarie, ca si raportul cu universitatile orasului.
 
Atelier-expozitie Marion Baruch la ICR ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 07 September 2006
In cadrul Bienalei de la Paris, eveniment ce se va desfasura in luna octombrie in capitala franceza, va expune si artista de origine romana Marion Baruch.

Atelierul-expozitie al artistei romance si al colaboratorilor sai se intituleaza "Tapis volant" ("Covorul zburator") si va fi deschis in data de 10 octombrie. Imaginat ca un joc de carti gigant in mai multe limbi, acest proiect consta intr-o conferinta, un atelier si un spectacol, ce propun publicului reguli inedite de joc, incitandu-l la descoperirea unei limbi ca o intalnire cu realul si ca o noua nastere. Evenimentul se va desfasura in Sala de Expozitii a Institutului Cultural Roman din Paris Noua Bienala de la Paris se afla la cea de-a doua sa editie si se va derula, la Paris si in mai multe orase din Franta si din strainatate, in perioada 1-31 octombrie.

 

 
Parazitii in concert la romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :174
Thursday, 07 September 2006
{mosimage}Controversata trupa romaneasca Parazitii va sustine in luna septembrie un concert pentru romanii din Spania, la Alcala de Henares.Concertul este posibil gratie Transilvania Musica Rom SL si Cool Ibiza Sound, cei care ii vor aduce in Spania pe rapperii de la Parazitii. Concertul se va desfasura la locatia din C/Ceuta, nr.10, iar pretul unui bilet de intrare este de 20 de euro, pret in care este inclusa si o consumatie, plus un cadou sigur la cumpararea biletului, dupa cum anunta organizatorii.
Biletele se gasesc la Transilvania Musica Rom C/Ferraz, nr2, Alcala de Henares, tel 617 904 772 si la Infonetworks Systems, C/Cristobal Colon, 5, Coslada.
 
O noua seara de petrecere romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :129
Thursday, 07 September 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 8 septembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions