Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Romania si Bulgaria au primit unda verde de la Gunther VerheugenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Romania si Bulgaria vor deveni state membre ale Uniunii Europene pe 1 Ianuarie 2007, a anuntat, sambata, presedintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Investitii si Industrie, Gunther Verheugen(foto), relateaza AMOS News citand pagina elecronica a publicatiei "Nine O'clock"."Bulgaria si Romania vor deveni membre UE la 1 ianuarie", a anuntat Verheugen, citat de agentia de presa "Sofia".
Comisarul a facut cunoscut faptul ca ambele tari au facut progrese considerabile, iar in acesta faza nimic nu le poate impiedica sa devina membre ale Uniunii.
Aprecierile vin la doua zile dupa ce raportorul Bulgariei in Parlamentul European, Geoffrey Van Orden a numit decizia privind data aderarii celor doua tari prematura, pana in 14 decembrie cand se va intalni Consiliul Europei.
"Comisia Europeana trebuie sa trimita raportul pe 26 septembrie. Nu vor exista concluzii pana cand nu se va intruni Consiliul in decembrie. Noi nu vom cunoaste decizia finala decat in ultimul moment", a mai declarat Van Orden, citat de un cotidian bulgar.
 
Comisari europeni in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Monday, 11 September 2006
Doi comisari europeni, cel pentru agricultura si cel pentru stiinta si cercetare, incep, luni, 11 septembrie, o vizita de doua zile in tara noastra.
Oficialii de la Bruxelles au programate intrevederi cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, precum si cu experti din ministerele implicate in procesul de integrare europeana, informeaza Rador. Discutiile se vor axa pe stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniune, la 1 ianuarie 2007, si pentru viitoarea sa de calitate de stat membru al forului comunitar, in contextul in care au mai ramas doar doua saptamani pana la prezentarea de catre Comisia Europeana a raportului de tara asupra Romaniei.
 
Mai-marii municipiilor se intalnesc la Baia Mare cu seful statuluiPDF Print E-mail
Baia Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 11 September 2006
In perioada 12 - 13 septembrie se va desfasura la Baia Mare, Business Millenium Center III,  Comitetul Director si Adunarea Generala ale Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) si atelierul regional “Finantarea politicilor si programelor de dezvoltare durabila locala din fonduri structurale".
La eveniment si-au anuntat participarea presedintele Romaniei, Traian Basescu, specialisti din Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice, Agentiile de Dezvoltare Regionala, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, ambasade, institutii internationale, ONG-uri si celelalte structuri asociative ale autoritatilor publice locale, transmite Prompt Media.
La eveniment participa reprezentanti din cele 104 municipii membre ale AMR. Pe agenda Adunarii Generale figureaza identificarea prioritatilor de dezvoltare municipala si includerea acestora in programele operationale 2007-2013 – demers sustinut de AMR  cu ministerele de linie, amendamentele AMR la Legea Curtii de Conturi, proiectul Legii Politiei Locale, Legea primarului, propuneri de modificare a Legii asociatiilor de proprietari, probleme de patrimoniu la nivelul municipiilor, dificultati intampinate si potentiale bariere in procesul de implementare a legislatiei de catre administratia publica locala.
In 13 septembrie va avea loc atelierul regional “Finantarea politicilor si programelor de dezvoltare durabila locala din fonduri structurale". Intalnirea este organizata de Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Municipalitatilor din Austria in cadrul proiectului International Communal Network (ICNW) finantat prin  programul Interreg III C.
 Asociatia Municipiilor din Romania a fost infiintata in anul 1990 ca persoana juridica, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica; ea urmareste sa contribuie la realizarea unei autonomii locale reale, in concordanta cu principiile prevazute in Constitutia Romaniei si Carta Europeana a Autonomiei Locale pentru rezolvarea treburilor publice in interesul cetatenilor precum si pentru asigurarea participarii acestora la luarea deciziilor care privesc comunitatile locale.
 
Ministrul sarb al apararii in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 11 September 2006
La invitatia ministrului Teodor Atanasiu, ministrul apararii al Republicii Serbiei, Zorin Stankovic, va efectua o vizita oficiala in Romania, in perioada 12 – 13 septembrie.Printre subiectele care vor fi abordate se numara si evolutia mediului de securitate in Sud-Estul Europei si in regiunea extinsa a Marii Negre, experienta Romaniei in relatia cu NATO, cooperarea militara bilaterala, campania impotriva terorismului, situatia din teatrele de operatii din Irak si Afganistan. In programul vizitei ministrului sarb sunt incluse primiri la Presedintia Romaniei si la Comisia pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor. De asemenea, delegatia oaspete va vizita, in Bucuresti, Universitatea Nationala de Aparare, Centrul de Instruire prin Simulare si Colegiul de Management al Crizelor si Operatii Multinationale, comunica Amos News.
 
Vasile Blaga participa la conferinte pe tema migratiei internationale la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :201
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga(foto), va participa in perioada 14 – 15 septembrie, la conferinta internationala “Dialogul la nivel inalt pe tema migratiei internationale si a dezvoltarii”, care va avea loc la New York, in cadrul celei de a 61-a sesiuni a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. 
La aceasta manifestare de amploare internationala vor lua parte sefi de stat si de guvern, precum si peste 60 de ministri reprezentand tari din intreaga lume. Scopul acestui dialog la nivel inalt este cel de a discuta aspectele multidimensionale ale migratiei internationale si ale dezvoltarii pentru a identifica cele mai importante mijloace de maximizare a efectelor benefice si de minimizare a impactului negativ al acestui fenomen, informeaza Amos News. Dialogul la nivel inalt va fi focalizat pe atingerea tintelor de dezvoltare stabilite la nivel international, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (Millennium Development Goals - MDGs, lista cu opt tinte importante, de atins pana in anul 2015, stabilite de Organizatia Natiunilor Unite). Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, numarul persoanelor care traiau in afara tarii lor de orgine era in 2005 de 191 de milioane, din care 115 milioane in state dezvoltate, iar 75 de milioane in state in curs de dezvoltare. Cu ocazia vizitei la New York, ministrul Vasile Blaga va participa de asemenea la o serie de intalniri bilaterale cu inalti responsabili ai Organizatiei Natiunilor Unite.
 
Va fi infiintata Comisia Nationala privind Incluziunea SocialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :141
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Va fi infiintata Comisia Nationala privind Incluziunea Sociala ca organism cu rol consultativ care stabileste prioritatile nationale in domeniul incluziunii sociale si monitorizarea implementarii acestor prioritati.Aceasta prevedere este cuprinsa in hotararea privind constituirea mecanismului national pentru promovarea incluziunii sociale in Romania, aprobata de Executiv in sedinta din 6 septembrie, informeaza Amos News. Comisia este constituita din cate un reprezentant, la nivel secretar de stat sau presedinte, al ministerelor, autoritatilor, agentiilor si a altor institutii guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale. Comisia este condusa de ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Componenta nominala se stabileste prin decizie a primului-ministru, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii, pe baza propunerilor transmise de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Printre atributiile Comisiei Nationale se numara identificarea prioritatilor nationale din domeniul incluziunii sociale, stabilirea Planului de actiune in conformitate cu prioritatile nationale identificate, avizarea indicatorilor sectoriali privind incluziunea sociala, utilizati in sistemele de raportare.
O alta prevedere a actului normativ se refera la constituirea unei unitati de incluziune sociala organizata in fiecare institutie centrala. Unitatea de incluziune sociala va colecta si analiza indicatorii sociali sectoriali, creand astfel premisele elaborarii unor raportari periodice a progresului realizat, si va elabora documentele necesare pentru redactarea Raportului de progres in domeniul incluziunii sociale, definitivat de Ministerul Muncii. Raportul National privind Domeniul Incluziunii Sociale si Protectiei Sociale, precum si Rapoartele de monitorizare se elaboreaza sub coordonarea MMSSF. La nivel judetean vor fi constituite, la nivelul prefecturilor, comisii judetene de incluziune sociala care vor avea responsabilitatea evaluarii periodice a gradului de implementare a masurilor locale din domeniul incluziunii sociale.
 
Se va lansa Campania de comunicare “Parlez-vous frrrrrancais?”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Monday, 11 September 2006
Campania de comunicare “Parlez-vous frrrrrancais?” este lansata cu ocazia manifestarilor legate de Anul Francofoniei de catre Ministerul Afacerilor Externe, Comisariatul General pentru Francofonie si Saatchi & Saatchi, iar obiectivul actiunii este dezvoltarea unei campanii integrate care sa sustina cele doua evenimente: “Bucarest Francophone” si cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, utilizand cele mai importante canale media.Campania pregateste publicul bucurestean pentru Zilele Francofoniei ce se vor desfasura in Capitala in perioada 22 – 30 septembrie 2006.
Seria de evenimente “Bucarest Francophone” este organizata cu prilejul desfasurarii celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei si urmareste familiarizarea publicului roman cu spiritul Francofoniei si promovarea valorilor acesteia.
Pentru a suscita interesul pentru limba franceza si Francofonie in general, tinerii romani vor avea posibilitatea sa cunoasca, sa inteleaga, sa experimenteze si sa se identifice cu spiritul si valorile Francofoniei. Conceptul creativ al campaniei sustine aceste obiective, traduse atat prin slogan – “Parlez-vous frrrrancais?” cat si prin cele doua spoturi TV si spotul radio ce vor fi difuzate in perioada 6 – 30 septembrie. Simpla pronuntare a cuvintelor ce formeaza sloganul declanseaza o gama intreaga de imagini mentale, legate de valorile francofone.
Primul spot, “Culorile Francofoniei”, are o durata de 20 de secunde si anunta desfasurarea celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei urmand a fi difuzat atat in Romania cat si in celelalte tari membre OIF prin intermediul televeziunii mondiale francofone TV5 Monde. Al doilea, creat special pentru seria de evenimente “Bucarest Francophone”, intitulat “Graseierea” pleaca de la ideea ca francofonia este contagioasa: “R”-ul specific frantuzesc este una din caracteristicile principale ale popoarelor francofone, o trasatura la care ne referim ori de cate ori vorbim de Francofonie si vine ca o invitatie de a redescoperi valorile moderne ale acesteia.
Spotul radio, denumit sugestiv “Francais” este bazat doar pe pronuntarea cuvintelor romanesti provenite din limba franceza si va fi difuzat pe opt statii radio, din care patru posturi locale din Bucuresti si patru retele nationale.
Campania va beneficia de vizibilitate pe cele mai importante medii de comunicare: TV, radio, presa scrisa, outdoor, web design si POSM-uri. Campania se desfasoara cu sprijinul canalelor TV, radio si presa scrisa care au oferit gratuit spatii de difuzare. 
“Zilele Francofoniei” reunesc o serie de evenimente cu acces liber, desfasurate pe strazi sau in locatii unde accesul este permis tuturor. Zilele Francofoniei, reunite sub titlul “Bucarest Francophone”,  reusesc sa acopere o gama variata de interese, de la expozitii si galerii de arta, pana la concerte in aer liber sau piese de teatru. Publicul larg va fi invitat sa asimileze o multitudine de informatii, sa aleaga intre multiple manifestari si sa participe direct la evenimentul care va schimba fata Capitalei, transformand-o intr-un centru cultural european cu o atractie irezistibila. Prin aceste manifestari francofone se urmareste promovarea limbii franceze, a diversitatii culturale si lingvistice, cunoasterea unor spatii geografice noi, evidentierea bogatiei experientelor umane din spatiul cultural francofon, precum si dezvoltarea cooperarii si solidaritatii in scopul stabilirii unor relatii de lunga durata.
Al XI-lea Sommet al Francofoniei reprezinta primul eveniment de acest fel organizat in Europa, intr-o alta tara decat Franta. Sunt asteptati sefi de stat si de guvern din cele 63 de state si guverne membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, reprezentanti ai organizatiilor internationale, ministri de externe, parlamentari, reprezentanti ai presei mondiale.
 
Ungureanu, la un seminar despre apropierea de UE a tarilor din sud-estul EuropeiPDF Print E-mail
Zagreb, Croatia/Romanian Global News
Accesari :165
Monday, 11 September 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa la conferinta internationala „Provocari ale cooperarii regionale 2007/2008: De la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est la Consiliul Cooperarii Regionale” care va avea loc la Zagreb, in perioada 8-9 septembrie 2006.Conferinta este organizata de Sudosteuropa-Gesellschaft (Asociatia Europei de Sud-Est), si se desfasoara sub egida Presedintiei-in-Exercitiu a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), exercitata de Croatia, in perioada mai 2006 – mai 2007.
Agenda conferintei include dezbaterea rezultatelor si perspectivelor Pactului de Stabilitate activitatea si proiectele de viitor ale SEECP, precum si continuarea sprijinului Comunitatii Internationale pentru statele din Sud-Estul Europei, in contextul cresterii rolului regional ownership si sustinerea perspectivei europene a regiunii. Intr-un comunicat MAE se arata ca vor fi abordate si subiecte privind comertul, investitiile si infrastructura – componente esentiale ale dezvoltarii economice a regiunii. De asemenea, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va sustine o alocutiune in cadrul sesiunii „Mostenirea SEECP si Consiliul Cooperarii Regionale”.
In contextul transformarii Pactului de Stabilitate in Consiliul Cooperarii Regionale, cooperarea dintre noul format si SEECP, precum si conditiile in care aceasta se va realiza, constituie o tema ce preocupa statele din Sud-Estul Europei, deoarece procesul remodelarii initiativelor regionale (PSESE si SEECP) este relevant pentru obiectivul apropierii de UE al intregii zone.
 
Vernisajul expozitiei ’’Bucarest en dix mots’’PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Asociatia culturala ArtLink organizeaza vernisajul expozitiei  "Bucarest en dix mots", ce va avea loc vineri, 15 septembrie, de la ora 18.00, la galeria UNA a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.Expozitia reprezinta una din ultimele etape ale proiectului "Caravana celor zece cuvinte" in Romania, dupa apelul la fotografie, atelierul de dans-teatru, interviurile cu personalitati culturale romanesti si filmul de 26 de minute. In cadrul expozitiei vizitatorii pot gasi zece cuvinte frantuzesti "traduse" prin fotografie, inregistrari sonore si text (‘‘accents’‘, ‘‘badinage’‘, ‘‘escale’‘, ‘‘flamboyant’‘, ‘‘hôte’‘, ‘‘kaléidoscope’‘, ‘‘masques’‘, ‘‘outre-ciel’‘, ‘‘soif’’, ‘‘tresser’‘).
Dupa doua saptamani la galerie, expozitia va continua din 2 octombrie pana in 15 octombrie la Lectoratul de limba franceza a Universitatii Bucuresti si pentru trei saptamani in autobuze, troleibuze si tramvaie pe linii importante RATB din Bucuresti (incepand cu 25 septembrie).
Caravana este un proiect international desfasurat in zece tari si teritorii francofone dupa un concept al Teatrului Asphodèles din Lyon. Ea a fost lansata in anul 2004 in Polonia, Italia si Senegal, ca in 2006 numarul tarilor pe teritoriul carora se vorbeste sau se studiaza limba franceza sa creasca la zece: Franta, Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia si Romania.
 
Gernot Erler confirma, prin pozitia sa, aranjamentele ruso-germane privind BasarabiaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :319
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Intrebat despre oportunitatea insistarii Moldovei asupra acceptarii sale in UE cu orice mijloace, inclusiv prin unirea cu Romania, Gernot Erler(foto), Ministrul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Germaniei, a declarat ca acesta ar fi un sfat rau pentru Chisinau.

"Noi speram ca Moldova nu va avea decat de castigat de pe urma aderarii Romaniei sub aspectul schimbului de experienta cu aceasta tara. Multi cetateni moldoveni detin pasapoarte romanesti, dar mergand pe ocolite, prin Romania, Moldova nu va accelera procesul integririi sale in UE. Aici trebuie sa se avanseze prin politica europeana de vecinatate", a conchis Ministrul de Stat al MAE al Germaniei.
Prin raspunsul sau ministrul german confirma, practic, aranjamentele ruso-germane foarte asemanatoare celor din 1940, aranjamente care configureaza interesele strategice ale celor doua tari in Europa, in detrimentul unor tari ca Polonia sau Romania.
Afirmatiile despre perspectiva ca Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene (UE) sunt premature. Guvernul Germaniei saluta eforturile Chisinaului in calea spre UE, dar avand in vedere problemele in jurul Constitutiei UE si schimbarea starilor de spirit in unele tari ale Uniunii, deocamdata nimeni nu s-ar apuca sa planuiasca acceptarea de noi membri, dupa aderarea Bulgariei si Romaniei. Aprecierile au fost facute de Gernot Erler, intr-un interviu acordat postului de radio "Deutsche Welle. "Situatia actual in jurul integrarii europene nu ne permite sa le propunem altceva tarilor care s-au aflat in vizorul politicii europene de vecinatate. Printre aceste tari, pe langa R.Moldova, se mai numara si Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjanul. Sarcina noastra consta in a promova o politica in beneficiul tarilor partenere. Si aici noi avem o sansa buna", a subliniat Erler.
Oficialul a amintit ca politica europeana de vecinatate reprezinta un program cu ajutorul caruia UE intentioneaza sa creeze, in jurul sau, "un cerc de tari stabile si prietenoase" care deocamdata nu au perspectiva sa obtina calitatea de membru al UE. Uniunea Europeana cauta sa lege mai strans aceste tari de sine, propunand modernizarea politicii, economiei si societatii din aceste state, oferindu-le un parteneriat privilegiat.

 

 
SUA, prin Bruce Jackson, cere Basarabiei sa actioneze pana in 2008 pentru integrare in UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Unul dintre promotorii extinderii Aliantei Nord Atlantice catre estul Europei, seful comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson(foto), a declarat intr-un interviu pentru publicatia FLUX de la Chisinau, ca Republica Moldova trebuie sa intreprinda pasi energici de apropiere catre organizatiile euro-atlantice, daca doreste sa nu ramana izolata de civilizatia europeana pe multi ani inainte: “Catre sfarsitul anului 2008, Europa isi va definitiva frontiera de est si atunci vom sti unde se termina Europa.Si atat Moldova, cat si Ucraina au neaparat nevoie de a face parte din tabloul complet al Europei. Daca vor fi in 2008 aruncati afara, cine stie... poate urmeaza alti 50 sau 500 de ani pana aceasta decizie va fi revizuita”, a spus Jackjon.
Oficialul american s-a aratat mirat de lipsa de reactie a oficialilor de la Chisinau in acest moment de rascruce pentru destinul Republicii Moldova: “Moldova este o tara foarte pasiva. Face impresia ca toti din aceasta tara se afla in asteptarea unor instructiuni fie de la Moscova, fie de la Bruxelles, fie din alta parte. Ministrul de Externe, Andrei Stratan, mi-a spus ca se afla in asteptarea unui raport de la Bruxelles privind politica Moldovei. Daca ne punem pe linia de asteptare a ceva de la Bruxelles, atunci putem sa asteptam pana la nesfarsit. Trebuie sa spunem Bruxelles-ului ce dorim, nu sa asteptam ceva de la el”.
 
SUA baga Bucurestiul in seama in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :284
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a avut o intrevedere cu David Kramer, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, reprezentantul SUA in formatul extins de negocieri (5+2) consacrate solutionarii problemei transnistrene.
Convorbirile, desfasurate joi, s-au axat pe problematica transnistreana si pe analizarea perspectivelor procesului de reglementare pasnica si durabila a conflictului, transmite Rompres.
Au fost analizate evolutiile recente survenite in acest dosar, inclusiv intentia regimului de la Tiraspol de a organiza, pe 17 septembrie 2006, un referendum in privinta independentei. A avut loc, totodata, un schimb de idei cu privire la modalitatile concrete de sprijinire a eforturilor comunitatii internationale dedicate solutionarii politice a dosarului transnistrean, in conditiile respectarii independentei si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova. Este a doua vizita la Bucuresti, in decursul acestui an, a reprezentantului SUA in formatul de negociere circumscris problemei transnistrene.
 
Discutie despre „istoria integrata” la radio „Vocea Basarabiei”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Postul de radio basarabean „Vocea Basarabiei” a organizat, pe 9 septembrie, in cadrul ciclului de emisiuni „Istoria in miscare:15 ani de independenta a Republicii Moldova”, dezbateri publice pe tema „Fantoma si chipul adevarat al Istoriei integrate”, prilejuite de difuzarea in scolile din Basarabia a manualelor de, asa zisa, „istorie integrata”.La emisiunea moderata de jurnalistii Valeriu Saharneanu si Boris Vieru au participat istoricii Ion Negrei, vice-presedintele Asociatiei istoricilor din Republica Moldova, Ion Turcanu, profesor universitar, Rodica Iesanu, profesoara de istorie la liceul „Columna” din Chisinau.
Emisiunea a fost prima dezbatere publica avand pe masa nu fantoma, ci chiar obiectul cu pricina: manualele propriu zise de istorie integrata, scoase proaspat de sub teascurile editurilor de stat si distribuite in masa in institutiile de invatamant din Basarabia.
Profesorul universitar, istoricul Ion Turcanu a constatat in debutul emisiunii ca premisele aparitiei noilor manuale de istorie care vin sa inlocuiasca pe cele de Istorie a Romanilor, introduse in invatamant inca in anul 1990, tin de intentia guvernarii comuniste de a preschimba principiile de temelie ale statului national, unitar, de identitate romaneasca a Basarabiei, principii continute in Declaratia de Independenta de la 1991 si partial in Constitutia Republicii Moldova. In noile manuale nu numai ca nu se regaseste constatarea apartenentei poporului titular al Basarabiei la natiunea romana. Ideea vehiculata de autori este ca in Basarabia dintotdeauna a trait o masa multietnica, fara obarsie si istorie, iar despre geneza natiunii romane nu se spune nici un cuvant.
Istoricul Ion Negrei a subliniat ca analiza de ansamblu a politicilor economice, sociale si nationale promovate si practicate de actuala guvernare comunista si confirmata si in manualele de istorie scrise la comanda politica arata asupra etnocidului la care este supus populatia romana majoritara a Basarabiei, atat in stanga, cat si in dreapta Nistrului, etnocid practicat de doua regimuri, aparent beligerante de la Tiraspol si Chisinau, dar ambele fundamentate pe ideologia antiromanismului agresiv, a xenofobiei si a rasismului. Frazeologia europenista cu care se acopera promotorii manualelor otravite nu rezista. Or, standardul european respinge, fara echivocuri, falsul, minciuna, semiadevarurile, cu atat mai mult, ura fata de regimurile democratice si admiratia fata de cele totalitariste si dictatoriale comuniste de care abunda manualele de pseudoistorie.
Profesoara de istorie de la liceul „Columna”, dna Rodica Iesanu a adus numeroase exemple, citate in direct din manuale, exemple de falsuri si substituiri crase de fapte si evenimente, menite sa starneasca ura tinerilor contemporani fata de „regimul romanesc burghezo-mosieresc de ocupatie”. Intre aceste enormitati de remarcat este afirmatia ca „regimului romanesc de ocupatie”, dupa 1918, a pus, chipurile, in aplicare in Basarabia un plan de exterminare a populatiei bastinase. In aceasta perioada, sustine manualul de clasa a IX, au fost executati si dati disparuti sute de mii de oameni nevinovati. Totodata in manuale se pomeneste in treacat despre executiile, foametea, deportarile practicate inainte si dupa razboi de regimul comunist de ocupatie si este proslavita perioada sovietica din anii 1944-1991. Doamna Iesanu a povestit despre presiunile care le face regimul Voronin asupra profesorilor de istorie pentru a-i determina sa se inregimenteze fara cartire in acest nou proiect de deznationalizare, de separare a romanilor basarabeni de restul natiunii, de izolare a lor de valorile create de veacuri ale natiunii romane. 
Mai multi radioascultatori care au participat la dezbaterile radiofonice ale postului Vocea Basarabiei au cerut sa se formeze o comisie constituita din profesionisti in materie de istorie si din juristi pentru a face o expertiza a manualelor si a actiona in judecata autorii lor si pe reprezentantii statului care incearca sa introduca in procesul de educatie si instruire a copiilor a unor lucraturi pline de falsuri si insinuari grave in adresa natiunii romane si a adevarului istoric.
Noile manuale de istorie integrata sunt, de fapt, o crima pe care guvernarea comunista  de la Chisinau a comis-o impotriva poporului Basarabiei si pentru care trebuie trasa la raspundere.
 
Romanii sunt asteptati la munca in ScotiaPDF Print E-mail
Edinburgh, Scotia/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Premierul scotian Jack McConell(foto) cere ca, in cazul in care Marea Britanie aplica romanilor regula perioadei de tranzitie (2ani+3ani+2ani) in ceea ce priveste accesul pe piata muncii, Scotia sa poata conserva regimul actual aplicabil emigrantilor din noile state membre, respectiv accesul fara restrictii.
Argumentele premierului scotian sunt pragmatice. Dupa aderarea la Uniunea Europeana a celor zece state central si est europene, economia Scotiei a inregistrat un ritm de crestere superior celui prognozat initial.
Cei 32 de mii de emigranti, majoritatea polonezi cu calificare medie, au impulsionat sectorul constructiilor si pe cel al serviciilor si, cel mai important, au inversat trendul demografic, marcat inainte de sosirea lor de imbatranirea accelerata a populatiei.
Piata serviciilor bancare s-a adaptat rapid noii configuratii sociale. Lloyds TSB a iesit la rampa cu produse bancare destinate emigrantilor, iar Barclays a lansat creditul ipotecar pentru polonezi si organizeaza seminarii pentru a-i familiariza cu posibilitatile de a porni o afacere pe cont propriu in Scotia, transmite EurActiv si Hotnews.
DE asemenea, si piata imobiliara a reactionat prompt. Dupa ce anii 2000 - 2002 au fost ani negri pentru afacerile imobiliare, detinerea unei proprietati fiind mai mult scumpa decat profitabila, afluxul de estici in cautare de munca, deci si de case, a readus soarele pe strada afacerilor imobiliare.
Nu si pe cel al scotienilor ce nu detin proprietati, care au asistat la o crestere a chiriilor cu 20% si o explozie a preturilor caselor de 91% in ultimii cinci ani.
Bilantul celor doi ani de existenta a Uniunii Europene in formula de 25 de state ii face asadar pe oficialii scotieni sa astepte fara teama aderarea a inca doua tari cu potential ridicat de emigrare a fortei de munca. Romanii si bulgarii sunt asteptati in industria chimica, in servicii si in constructii.
Sanse ridicate de gasire a unui loc de munca bine platit au specialistii din industria aeronautica si IT, sectoare de varf ale economiei Scotiei ce beneficiaza din plin de importul masiv de inteligenta ieftina din Est.
 
Un angajat al PRO TV Chisinau a fost arestat in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :199
Monday, 11 September 2006
{mosimage}PRO TV Chisinau protesteaza fata de masura de retinere sub acuzatia unei infractiuni discutabile, in ziua de 7 septembrie, ora 19:00, a directorului de vanzari al postului, Ghenadie Braghis.Intr-un comunicat al PRO TV Chisinau se arata ca in urma unei operatiuni organizate de subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne, pe numele lui Ghenadie Braghis a fost emisa o ordonanta de retinere preventiva de 72 de ore sub acuzatia de luare de mita. Ghenadie Braghis se afla in prezent in izolatorul Comisariatului General de Politie din Chisinau. Pentru intocmirea procesului verbal de retinere, avocatul lui Ghenadie Branghis, Vladimir Rosca, a avut acces la clientul sau in seara retinerii.
In cursul zilei de 8 septembrie, avocatului Vladimir Rosca nu i s-a mai permis sa se intalneasca cu clientul sau, desi a depus 4 cereri in acest sens, motivatia autoritatilor fiind ca in incinta comisariatului nu exista camere libere pentru intrevederi. La ora 17.00, avocatului i s-a explicat ca programul de intalniri s-a incheiat si a fost rugat sa revina in ziua urmatoare. Rosca a depus o cerere scrisa prin care solicita permisiunea de a avea o intrevedere cu clientul sau si la Procurorul interimar al Municipiului Chisinau. Procuratura nu a raspuns la aceasta solicitare.
Solicitat de PRO TV Chisinau, adjunctul procurorului general, Valeriu Gurbulea, a declarat ca avocatul Rosca are acces la clientul sau, dar, in fapt, acestuia nu i s-a permis sa se intalneasca cu Ghenadie Braghis. Potrivit avocatului Vladimir Rosca, Ghenadie Braghis a fost retinut in baza unei plangeri depuse de directorul firmei de transport Miramond Trans SRL, Mihai Balan. Acesta ar fi solicitat sa cumpere spatiu publicitar la PRO TV Chisinau si sustine ca Ghenadie Braghis i-ar fi cerut mita o mie de dolari.
In cadrul campaniei "Acces la informatie", PRO TV Chisinau a difuzat o stire referitoare la diploma de studii a ministrului Gheorghe Papuc, masinile din dotarea institutiei si abuzurile comise de politisti, stire care - spun surse din Minister - l-ar fi deranjat pe ministru. (In presa scrisa din Republica Moldova au aparut articole care semnalau faptul ca diploma de studii a ministrului Gheorghe Papuc ar putea fi falsa. In baza legii accesului la informatiile publice, Pro Tv Chisinau a solicitat o copie dupa diploma de studii a ministrului, pe care insa nu a obtinut-o).
Potrivit acelorasi surse, prin aceasta arestare conducerea ministerului intentioneaza sa distruga credibilitatea PRO TV Chisinau atat in fata telespectatorilor, cat si in fata partenerilor comerciali.
"Pro TV Chisinau interpreteaza acest incident drept exercitare de presiuni asupra politicii editoriale a companiei. Cerem cu insistenta eliberarea colegului nostru si judecarea lui in stare de libertate", se mai arata in comunicat.
 
„Hyde Park” califica incidentul cu angajatul „PRO TV Chisinau” drept „mascarada judiciaraPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :871
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Asociatia „Hyde Park” de la Chisinau, care in ultimii cinci ani a militat constant pentru libertatea cuvantului in Basarabia, isi manifesta dezaprobarea fata de maniera in care reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Basarabiei incearca sa ingradeasca libertatea de exprimare a jurnalistilor si a cetatenilor liberi.
Declaratia a fost facuta in contextul retinerii directorului de vanzari la „PRO TV Chisinau”, Ghenadie Brgahis, de catre reprezentanti ai subdiviziunilor MAI. Ghenadie Braghis este acuzat de luare de mita. 
Atata vreme cat abuzurile si inscenarile pot sa fie puse la cale si executate de autoritatile statului, consideram ca este evident faptul ca R. Moldova mai are mult de lucru pana la a se putea numi stat de drept, se arata intr-un comunicat al Asociatiei „Hyde Park”, care califica retinerea lui Ghenadie Braghis si motivatia acesteia drept „mascarada judiciara”.
Ghenadie Braghis a fost retinut la 7 septembrie pentru ca ar fi luat mita de la reprezentantul unei firme de transport.
Redactia „PRO TV Chisinau”, care a fost perchezitionata de politie la 9 septembrie, afirma ca incidentul cu Ghenadie Braghis este rezultatul unei rafuieli a ministrului de Interne Gheorghe Papuc cu „PRO TV Chisinau”, pe motiv ca acesta a pus pe post o stire care ar fi prejudiciat imaginea ministrului, informeaza Monitp Media. Acest fapt este calificat de telejurnalistii de la „PRO TV Chisinau” drept presiune asupra politicii editoriale a institutiei. 
 
Etnobisnitarii si-au facut deja aparitia la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :323
Monday, 11 September 2006
Conducerile Coalitiei Romanilor din Ungaria si Asociatiei Femeilor Ortodoxe Romane din Capitala au tinut miercuri, 30 august, la Capela Ortodoxa Romana din Budapesta o conferinta de presa, in cadrul careia s-a tras semnalul de alarma in privinta aparitiei etnobusiness-ului in mai multe sectoare budapestane si localitati din provincie.Cele doua asociatii au dat publicitatii si un comunicat de presa, pe care il publicam mai jos.
Coalitia Romanilor din Ungaria si Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta atrage cu ingrijorare atentia opiniei publice asupra faptului ca in Budapesta si in unele localitati din Ungaria au aparut deja asa-numitii „pui de cuc”, intrusi necunoscuti in randul comunitatii romanesti, care vor sa candideze ca romani la alegerile de autoguvernari minoritare de la 1 octombrie 2006.
Pe 25 noiembrie 2005 s-a modificat Legea Minoritatilor din Ungaria, care a produs schimbari in procedura alegerilor minoritare. Parlamentul, la propunerea majoritatii grupurilor minoritare, a adoptat varianta mai putin severa a modificarii legii. Din cele 13 minoritati nationale si etnice din Ungaria, sase comunitati au fost pentru varianta mai severa, iar alte sase pentru varianta mai simplificata. Balanta a fost inclinata in favoarea variantei mai simple tocmai de catre Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria. Aceasta varianta, adica participarea fara control, din proprie initiativa la alegerile minoritare, defavorizeaza cel mai mult tocmai comunitatea romaneasca din Ungaria, acea comunitate care deja de 8 ani este invadata de persoane necunoscute in autoguvernarile asa-zis romanesti.
In cunostinta acestor cazuri antecedente, este de-a dreptul scandalos ca tocmai Asociatia pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria (ARIRU), infiintata de conducerea actuala a Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, sa sprijine in Budapesta candidatura unor persoane necunoscute sau a unor persoane vadit din afara comunitatii, care nu cunosc limba romana.
Ba mai mult, unii candidati sprijiniti acum de ARIRU, la alegerile din 1998 si 2002 au fost sustinuti de Uniunea Democratica Maghiaro-Romana, condusa de binecunoscutul Papp Zoltan, a carui nume se leaga strans de fenomenul „etnobussiness”-ului din Ungaria. Aceste persoane necunoscute comunitatii romanesti din Ungaria au blocat in 1998 infiintarea Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria. in 2002, Uniunea Democratica Maghiaro-Romana a avut si mai multi candidati la alegerile minoritare romanesti.
Datorita unor astfel de fenomene, satele, localitatile cu comunitati romanesti istorice din Ungaria (cum sunt, printre altele, Micherechi, Jula, Seghedin) au ramas fara reprezentanti in conducerea AtRU.
Asociatia pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria, condusa de Gheorghe Guias, primarul Chitighazului, vicepresedintele AtRU, sprijina candidatura pentru alegerile din aceasta toamna a numerosi „straini”. Asta da dovada de faptul ca cei care se autointituleaza lideri ai comunitatii romanesti nu acorda importanta apartenentei la aceasta comunitate, precum nici cunoasterii limbii romane.
Condamnam public acele persoane care folosesc Legea Minoritatilor in scopuri personale.
Protestam contra faptului ca unele persoane sa-si satisfaca ambitiile politice pe spatele comunitatii romanesti din Ungaria.
Protestam ca banii statului sa fie cheltuiti pentru scopuri pseudo-minoritare.
Cerem sprijinul tuturor forurilor, institutiilor competente, din Ungaria si Romania, sa nu mai permita fenomenul „etnobussiness”-ului, care, daca nu-l vom opri, va duce la pieirea comunitatii romanesti din Ungaria.
(Teodor Martin, Coalitia Romanilor din Ungaria, Gabriela Elekes, Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta)
 
Romanii cuceresc din nou aurul la Olimpiada Internationala de InformaticaPDF Print E-mail
Yukatan, Mexic/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 11 September 2006
In cadrul Olimpiadei Internationale de Informatica desfasurata recent in Yukatan, Mexic, echipa olimpica de informatica a Romaniei a obtinut din nou rezultate foarte bune.Astfel romanii au castigat doua medalii de aur, una de argint si una de bronz. Mircea Pasoi de la Colegiul National “I.L.Caragiale” din Ploiesti si Codrut Grosu de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti au fost medaliati cu aur, Tiberiu Lucian Florea de la Liceul International de Informatica din Bucuresti a obtinut argintul, iar bronzul a fost castigat de Adrian Vladu de la Colegiul National “Tudor Vianu”. De pregatirea lotului s-au ocupat profesori de prestigiu din tara si studenti medaliati in competitiile internationale de informatica. Echipa a fost coordonata si in acest an de Emanuela Cerchez, profesor de informatica la liceul “Grigore Moisil” din Iasi.
 
Conferinta despre "Memorialul de la Sighet" la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :209
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Sala de conferinte a Institutului Roman din Paris va gazdui, inca o data in aceasta luna, un eveniment extrem de important pentru romanii din Franta.Acestia vor putea participa luni, 18 septembrie, de la ora 20.00 la o conferinta intitulata "Memorialul de la Sighet dedicat victimelor comunismului si rezistentei". Ana Blandiana(foto) si Romulus Rusan, initiatorii acestui proiect - care sub directia lor a capatat o dimenisune internationala - vor retrasa istroia acestui moment important de istorie.
Cu aceeasi ocazie va fi prezentata si expozitia "Razboiul Rece", consacrata daunelor produse de comunism de-a lungul timpului.
 
Prima zi de scoala pentru tinerii romani din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :233
Monday, 11 September 2006
Prima zi la scoala din Apateu    
A sunat clopotelul si pentru copiii din Apateu. Dupa deschiderea festiva a noului an scolar, de catre directoarea scolii, Vad Erzsebet, educatoarea grupei pregatitoare de la gradinita a predat elevii de clasa intai invatatoarei Maria Toth Kurti. Potrivit corespondenyului Romanian Global News in Ungaria, acestia au fost intampinati de elevii clasei a VIII-a cu caiete si creioane.Din pacate, numarul copiilor este din ce in ce mai scazut in localitate, astfel anul acesta in clasa I au inceput cursurile cinci elevi.
Studentii si-au inceput cursurile
Inceperea noului an scolar la Catedra de limba romana de la Facultatea Tessedik Sámuel din Szarvas a debutat sub auspicii bune, ne informeaza profesoara Lucretia Fluieras. Cursurile facultatii au inceput pe 25 august, iar sectia de limba romana s-a imbogatit anul acesta cu un numar de 14 studenti, la profilul educatori si invatatori, actual laudandu-se cu un numar mare de studenti: 20 la fara frecventa si 15 la zi.
Mai putin de 100 de mii de elevi in clasele intai    
In mod oficial, data de 1 septembrie a fost prima zi a anului scolar 2006/2007 pentru elevii din Ungaria. Desi era zi de vineri, unele scoli au si tinut festivitatea de deschidere a anului scolar, iar in altele doar la sfarsitul saptamanii s-au desfasurat serbarile. La 4 septembrie insa toti scolarii si-au luat ghiozdanul plin cu carti si caiete, reluandu-si activitatea de la scoala. 
 
"Spania are nevoie de imigranti"PDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Publicatia romanilor din Spania, "Roman in Lume", publica in cel mai recent numar al sau un interviu cu Secretarul de Stat spaniol pentru Imigratie si Emigratie din cadrul Ministerului Muncii si Problemelor Sociale, Consuelo Rumi(foto).Romanian Global News reia in cele ce urmeaza acest interviu realizat de Felix Damian.
Reporter: In ce masura cunoasteti situatia comunitatii de imigranti romani din Spania?
Consuelo Rumi: Cunosc foarte bine comunitatea romanilor si de asemenea stiu ceea ce trebuie facut pentru ea. In acest sens am semnat un acord cu guvernul roman pentru repatrierea minorilor neinsotiti si o conventie foarte importanta prin care se recunosc anii de vechime in munca si contributiile la fondurile asigurarilor sociale. Este o comunitate importanta, care vine sa lucreze pe baza contractelor temporare, adica romanii vin si lucreaza o perioada determinata in Spania, apoi se intorc in tara lor. Este si o comunitate stabila, importanta, a treia ca numar intre imigranti, tinand cont ca, in mod traditional, comunitatile marocana si ecuatoriana au fost cele care au avut un numar mai mare de membri. Acest numar mare reprezinta un element de identitate.
Rep: Spania si-a atras destule critici anul trecut, in urma deciziei Guvernului de a ii legaliza pe imigrantii care muncesc. Credeti ca si-a indeplinit scopurile?
Consuelo Rumi: Actiunea de normalizare si-a indeplinit obiectivele, din trei puncte de vedere. In primul rand a reusit sa legalizeze muncitorii din Spania, deci a facut ordine intr-un domeniu in care era dezordine. Eu as spune chiar ca a reusit sa rezolve o situatie care nu a fost creata de acest guvern, ci de cel anterior, al Partidului Popular, care ne-a lasat mostenire imigratia ilegala. In al doilea rand, rezultatul, in cifre, este cu adevarat, important. Astazi, 600 de mii de persoane au un loc de munca legal, sunt muncitori cu toate drepturile, ceea ce implica si contributia lor la economia Spaniei, prin plata la asigurarile de stat si a impozitelor, ceea ce inseamna o contributie semnificativa la finantarea sanatatii si a educatiei. Si in al treilea rand si-a atins obiectivele, pentru ca, pentru prima data, din 1999, o norma care ii priveste pe straini a fost adoptata in consens si prin dialog. Pentru ca toate forurile si institutiile implicate in problema imigratiei au colaborat pentru ca acest proces sa fie posibil si pentru elaborarea normelor de aplicare a  legii privind regimul strainilor din Spania: guvernele comunitatilor autonome, primariile, sindicatele, patronatul, organizatiile sociale si de imigranti si toate fortele politice, cu exceptia celor care au creat aceasta problema si au refuzat sa colaboreze pentru solutia ei. Subliniez ca acest proces a
avut cateva critici din partea unor tari europene. Chiar din partea Frantei, care pe de o parte, anunta ca va repatria multi imigranti, dar pe de alta parte a anuntat o "regularizare" a acestora. Adica, domnul Sarkozy (n.r.: ministrul de Interne al Frantei - Nicolas Sarkozy) duce o politica ipocrita si falsa, pentru ca nu va putea face foarte multe repatrieri si, in al doilea rand, anunta o regularizare, prevalandu-se de ceea ce domnia sa numeste autonomia
tarii sale, aceeasi autonomie pe care o au si celelalte tari. Astazi sunt mai multe tari care au anuntat regularizari: Italia, aflata in plin proces, Marea Britanie analizeaza o asemenea regularizare, ca si Germania, de altfel. Mi-ar placea sa adaug ca, de fapt, de curand am fost la Consiliul de Ministri, in Bruxelles, de unde comisarii responsabili cu afacerile interne si cu locurile de munca, i-au sfatuit pe cei prezenti ca, in cazul unui proces de normalizare, sa fie urmat exemplul Spaniei, adica intrarea in legalitate sa fie conditionata de un contract real de munca. Asa ca...fiecare la locul sau si timpul va da dreptate cui o are si va arata pe cine a folosit imigratia pentru avantaje electorale.
Rep: Dupa aceasta actiune, considerati ca mai sunt multi imigranti fara acte?
Consuelo Rumi: Procesul de normalizare a fost o mica parte din regulamentul Legii privind Regimul Strainilor. Acest regulament este in vigoare si prevede conditiile pentru strainii care nu au intrat in randul celor care au fost legalizati prin normalizarea de anul trecut. Deci exista un mecanism clar si pentru aceste persoane, care traiesc de mai multa vreme in Spania si care, din diverse motive, nu au indeplinit conditiile unui contract de munca sau al "empadronamiento" cerute de normalizare.
Rep: Asadar nu mai sunt prevazute alte "regularizari"?
Consuelo Rumi: Nu exista nici un motiv care sa justifice alte regularizari, deoarece cea de anul trecut a fost un raspuns la situatia mostenita de la Partidul Popular si care a fost legata de economia subterana, chestiune despre care PP nu a declarat nimic niciodata. Nici despre prejudiciile aduse imigrantilor, care sunt exploatati, nici despre cele aduse economiei spaniole, pentru ca aceasta munca nu se regaseste ca beneficiu pentru cetatenii spanioli. Pentru cei care nu se regasesc in nici una din normele aflate in vigoare si, deci, nu respecta legea, politica e clara: mai devreme sau mai tarziu, vor repatriati in tarile de origine.
Rep: Incearca Guvernul socialist sa propuna o noua perspectiva asupra fenomenului migratiei?
Consuelo Rumi: Spania are nevoie de imigranti. Nu numai ca incercam, dar chiar intelegem acest fenoment intr-un alt mod. Prima demonstratie este  ca necesarele competente privind imigratia nu apartin Ministerului de Interne, ci Ministerului Muncii, unde s-a creat acest Secretariat de Stat, in cadrul caruia functioneaza un Departament de Integrare Sociala a Imigrantilor. Deci, este vorba despre un tratament complet diferit, global si integral. Acest guvern nu face o politica privind regimul strainilor, ci una care ii priveste pe imigranti. si, desigur, aceasta politica este echilibrata prin aspectul  umanitar si atentia pe care toti imigrantii o primesc cand ajung in Spania. La asta se adauga controlul fluxurilor migratorii si al frontierelor, care fac din ce in ce mai dificila sosirea clandestina a imigrantilor in tara noastra. Dar aceasta noua viziune, care de doi ani incoace este pusa in practica de acest guvern, este deja o realitate in UE. Am avut dovada de curand, pentru ca acest tratament integral, global, a intrat deja in dezbaterile din Comisia UE, unde comunicarile nu se mai fac in capitole inchise, aparte: aspectele imigratiei legale si a celei legale se prezinta impreuna.
Rep: Aveti in vedere si alte masuri pentru innoirea permiselor de rezidenta, in afara de sistemul actual de completare prin Internet a documentelor?
Consuelo Rumi: In afara de aceasta, exista si posibilitatea de a prezenta documentele prin birourile primariilor abilitate sa proceseze aceste dosare sau prin posta. Cei mai multi solicitanti cred, insa, ca au o mai mare garantie daca se prezinta la Oficina de Extranjeria. Eu vreau sa transmit un mesaj: daca vorbim de integrare, vorbim de un efort, atat din partea societatii, cat si din partea imigrantilor. Imigrantii trebuie sa inteleaga ca acesta este un proces obisnuit in tara noastra, ca au toata garantia cand trimit prin posta, deoarece au un document care justifica acest lucru, ca vor primi documentele doveditoare ale renovarii permisului.  Daca toata lumea se prezinta la oficina de extranjeria, se intarzie mai mult si se impiedica functionarea normala a acestor birouri, unde sunt cazuri in care este intr-adevar necesara prezenta persoanelor. Poate este mai greu de acceptat, insa imigrantii trebuie sa inteleaga ca aceasta este o administratie care se modernizeaza din ce in ce mai mult si in care se va folosi Internetul din ce in ce mai des pentru rezolvarea acestor solicitari.
Rep: Marea Britanie a pregatit o lista cu romani si bulgari "indezirabili" pe teritoriul acestei tari, inainte de intrarea Romaniei si Bulgariei in UE. Tinand cont ca in Spania intra in continuare multi imigranti, aveti pregatita vreo masura asemanatoare?
Consuelo Rumi: Noi avem masurile noastre de control pentru a evita sosirea imigrantilor ilegali, canalizarea fluxurilor migratorii, dezvoltarea contractarii in tarile de origine, ceea ce implica formare si selectie in aceste tari, in acord cu necesitatile pietei muncii si cu sprijinul firmelor
spaniole, care au nevoie de muncitori in anumite sectoare si pe anumite posturi. in acest caz, ne intereseaza si integrarea populatiei romane. Cand vorbesc de populatie romana, ma refer la persoanele legale. Pentru ca stim ca fara legalitate, integrarea este imposibila. Persoanele care sunt in afara legalitatii sunt supuse marginalizarii, excluderii sociale, deci suporta consecintele acestor situatii. Asa vedem lucrurile in perspectiva si, evident, repatrierea celor care sunt ilegali in Spania. Cei care nu respecta legea suporta si consecintele legii care ii sanctioneaza. Integrare inseamna in primul rand respectarea legilor noastre. Aceasta este limita integrarii: respectarea obligatiilor pe care orice cetatean care traieste aici le are.
Rep: Cum functioneaza relatia pe care o aveti acum cu autoritatile romane, o relatie destul de veche, bazata pe colaborarea muncitorilor romani, care vin in Spania prin intermediul contractelor temporare?
Consuelo Rumi: Am avut dificultati serioase, deoarece, din punctul nostru de vedere, nu a functionat adecvat aceasta colaborare. si sunt foarte atenta  cand spun aceste lucruri, pentru ca guvernul spaniol face tot posibilul ca aceasta relatie sa functioneze, indeplinind toate obligatiile legale. Relatiile intre reprezentantii serviciului de munca din Romania (n.r. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca), impreuna cu administratia spaniola si cu patronii trebuie sa respecte anumite norme si o transparenta totala.Vom continua sa fim asa. Daca din partea organismului competent roman se respecta aceste norme si daca se retrag responsabilitatile celor care nu au respectat aceste norme, dezvoltarea contractelor in Romania ramane o prioritate.
Rep: Acum aceasta relatie este normala, functioneaza?
Consuelo Rumi: Sa spunem ca este in faza de reluare a unei relatii cum a fost cea dinainte.
Rep: Era o relatie buna?
Consuelo Rumi: Desigur. Era buna. Am dovada, in urma unor contacte cu guvernul roman, ca exista disponibilitate in acest sens din partea  autoritatilor romane, ca cei care sunt insarcinati cu aceasta problema sa actioneze de acord cu normele, legalitatea si transparenta pe care un proces de asemenea anvergura le cere.
Rep: Care sunt obstacolele acestei comunicari?
Consuelo Rumi: Au fost probleme foarte grave, legate de denunturi privind contractele realizate in Romania. Acestea implica niste anchete, si ca, o consecinta, asumarea unor responsabilitati. Guvernul roman este cel care trebuie sa raspunda si sa retraga sau sa stabileasca responsabilitatile. Nu noi realizam investigatiile, ci guvernul roman. Dar speram ca totul sa revina la normal.
Rep: Patronii spanioli v-au comunicat ca au fost tratati rau la Oficiul Roman al Migratiei Fortei de Munca?
Consuelo Rumi: Da, ne-au adus la cunostinta acest lucru si de aceea am intervenit, pentru ca relatiile sa fie cele care trebuie sa fie. Trebuie sa avem o relatie cu un organism transparent, clar, unde trebuie sa existe cineva care sa tina legatura cu adiministratia spaniola, pentru a facilita contractarea
in Romania. Romanii care vin la munca in Spania sunt apreciati de patronii spanioli, insa au fost probleme grave, care acum trebuie depasite.
 
Formulare in limba romana la inregistrarea elevilor romani din Castilla la ManchaPDF Print E-mail
Castilla La Mancha, Spania/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Guvernul comunitatii autonome Castilla La Mancha a tradus formularele de inscriere a elevilor la cursurile din acest an in 4 limbi: romana, engleza, franceza si araba.Potrivit Roman in Lume, Consiliul privind Educatia si Stiinta a tradus si a publicat formularele oficiale de inmatriculare in 4 limbi pentru a facilita procesul de inscriere a elevilor, atat pentru copiii imigrantilor cat si pentru personalul administrativ. Aceasta initiativa este potrivit Guvernului regional un raspuns la cresterea constanta a numarului elevilor straini, care nu cunosc limba spaniola si carora le este dificil sa parcurga simplul proces de inmatriculare. De asemenea, Consiliul a tradus si documentele oficiale de inscriere la cursurile educative pentru adulti, care vor fi publicate cand va incepe perioada de inmatriculari pentru cursul 2006 - 2007. In aceeasi linie, organismul din cadrul Guvernului Castilla La Mancha a prevazut si traducerea si publicarea unui ghid informativ despre sistemul educativ din regiune.
Cresterea populatiei imigrante a fost constanta in ultimii doi ani scolari in centrele de invatamant din Castilla La Mancha, ajungand pana la o prezenta de 7 % in cadrul invatamantului preuniversitar. De-a lungul ultimului an s-au inmatriculat 10.799 elevi imigranti in cadrul formelor de educatie infantila si primara si 6.280 in structurile de gimnaziu. Majoritatea acestora provin din Africa de Nord, America Latina si din Romania.
 
Discutii interculturale la ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 11 September 2006
In zilele de 7 si 8 septembrie, Asociatia romaneasca Asrova Carpatina, cu sediul in Valencia, a participat la discutiile culturale organizate la Facultatea de Drept din Valencia si organizate de  Asociatia Centru de studii Politice si Sociale si patronat de Generalitatea Valenciana cu colaborarea Universitatii din Valencia Facultatea de Drept,  Centrul de Studii pentru integrarea sociala si formarea imigrantilor Valencia, Primaria orasului Valencia si Asociatia civila Jarit.Discutiile au fost inaugurate cu interventia directorului general al departamentului de imigrare de la Generalitatea Valenciana, Lina Insa Rico, si au fost impartite in patru seminarii: ‘’Ce inseamna sa fi imigrant’’, ‘’Educatie si intercultura’’, prezentat putratorul de cuvant al Forului Alternativ de Imigrare, Boughaleb Mimi, ‘’Situatia  socio-laborala  a imigrantilor’’, ‘’Imigrare si cetatenie’’.
Acest proiect face parte dintr-o serie de seminarii de lucru si dezbatere, avand ca obiectiv analizarea si reflexionarea realitatii ce are ca obiectiv final constientizarea, acceptarea si schimbul intercultural.
La discutii au participat reprezentanti din diferite sectoare sociale  direct relationate cu  imigrantii, incepand de la asociatii de imigranti si pana la persoane din aria academica si de munca, fiecare incercand sa abordeze tema din punctul sau de vedere.
Asociatia romanilor din Valencia Asrova Carpatina, membra a Forului Alternativ a fost reprezentata de Giorgiana Musat-secretara asociatiei, Adriana Vidroiu Stanca-responsabil cultural si  Roberto Canelles Perez.
Interventiile reprezentantilor Asrova Carpatina, au facut referinta  la problemele pe care  comunitatea romaneasca din Valencia, si un numai, le intampina  din momentul in care intra in Spania, tot acest greu, lung si incalcit drum pentru obtinerea permisului de rezidenta, recunoasterea diplomelor, renovarea permiselor de munca si rezidenta, sistemul de invatamant, discriminarea, xenofobia si rasismul.
 
Deportata din Cipru, si-a lasat copilul in adoptiePDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Monday, 11 September 2006
Miercurea trecuta Svetlana V, cetateana basarabeana, a fost deportata din Cipru unde se afla timp de opt ani.Desi mariajul ei cu un barbat cipriot a esuat, Svetlana a continuat sa ramana in Cipru si a reusit sa aduca si fiica sa de 10 ani in aceasta tara. Potrivit publicatiei „Cyprus Mail”, citata de Stirea de Garda, viza de sedere a Svetlanei a expirat in aprilie anul curent. Cererea ei de a primi o noua viza pe o durata mai lunga a fost respinsa, autoritatile cipriote luand decizia ca femeia trebuie deportata in Moldova.
Svetlana a decis ca fiica ei, care studiaza de 6 ani in Cipru, nu se va putea integra in Moldova. Unica posibilitate pentru Irina, care are acum varsta de 16 ani, sa ramana pe insula, ar fi fost adoptia de catre o familie de ciprioti. Svetlana a apelat la ajutorul unei cunostinte. Irina urmeaza sa fie adoptata in viitorul apropiat de mama unei prietene, ca sa-si poata continua studiile la scoala din Cipru, unde studiaza mai bine de cinci ani.
Avocatii Svetlanei incearca sa obtina o anulare a deciziei de deportare, declarand-o ilegala. Christophoros Larcou, unul din avocatii Svetlanei a mentionat ca Irina urmeaza sa fie adoptata in urmatoarele cinci-sase luni. „Desi procesul de adoptie este unul foarte complicat in Cipru, speram totusi sa obtinem un rezultat pozitiv.”
Svetlana a tinut sa mentioneze ca a decis sa-si lase fiica sa fie adoptata de o alta familie, deoarece nu vrea ca acest copil sa fie privat de dreptul de a studia in scoala care ii place. „Nu am sa renunt la ea, doar ca realizez ca a inceput anul scolar si nu vreau sa-i creez probleme.” Irina a implinit saptamana trecuta saisprezece ani. Acest eveniment a avut loc dupa o zi de la deportarea mamei sale in Basarabia.
 
Lucrari ale artistilor basarabeni expuse in OlandaPDF Print E-mail
Utrecht, Olanda/Romanian Global News
Accesari :175
Monday, 11 September 2006
In orasul Utrecht din Olanda a avut loc recent deschiderea expozitiei internationale de arta plastica “Eastern Neighbours".La eveniment a participat si Ambasadorul Basarabiei in statele Benelux, Victor Gaiciuc. Expozitia a fost organizata de fundatia "Cultural Aid" in colaborare cu Ministerul de Externe si Ministerul Culturii din Regatul Tarilor de Jos, precum si  primaria orasului Utrecht, comunica Moldpres. Pavilionul Basarabiei la "Eastern Neighbours" este reprezentat de o expozitie a artistilor basarabeni "Anotatia" sub conducerea lui Tudor Zbirnea, Director al Muzeului de Arta Nationala al Basarabiei, care a adus la Utrecht peste 65 de opere de arta plastica, inclusiv picturi, sculpturi, si lucrari din ceramica si lemn ale maestrilor renumiti din tara. Expozitia "Eastern Neighbours"  se va desfasura pana la data de 29 octombrie, noteaza Moldpres. In ziua deschiderii expozitia a fost vizitata de peste o suta de persoane, printre care oficialitatile olandeze, reprezentantii Ambasadelor acreditate in Regatul Tarilor de Jos, primarul orasului Utrecht, artisti din diferite tari, specialisti si simpli amatori de arta.
 
Impresiile unui bucurestean despre BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :289
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Orasul Bruxelles e, prin definitie, unul al contrastelor.

Cosmopolit cu desavarsire, oscileaza intre lego-landul creat de belgieni si maghernitele in care isi duc traiul sutele de mii de imigranti africani. Intre Bruxellesul eropean si cel african nu e o distanta mai mare de doi kilometri, insa diferenta e spectaculoasa. Pentru un est-european, impactul cu blajinii belgieni e intr-adevar mare, si chiar ai senzatia ca singurele cuvinte pe care le stiu sunt "merci monsieur", "desole mosieur", toate spuse cu zambetul pe buze. Lucrurile se schimba insa radical cand treci “granita” imaginara spre zonele sarace. Diferentele de cultura, sau mai bine zis de buna crestere, sunt remarcabile inca de la aeroport. In afara de faptul ca nu vezi taximetristii agatandu-se de tine in speranta unei curse manoase, ai optiunea trenului care in 20 de minute te lasa in centrul orasului. Cobori la subsolul aeroportului si pentru nici trei euro ti-ai asigurat drumul. Nu poti fuma, insa cu siguranta poti sta linistit ca nu vei capata hepatita sau vreo boala de piele.

Cum sta treaba cu platitul biletelor
Ceea ce e mai frapant insa e ca nu vezi controlori. Nici in tren, nici in metrou, nici in autobuze sau in orice alt mijloc de transport in comun. Aproape ca nu ai senzatia existentei unei autoritati. Totul se bazeaza pe bunul simt al oamenilor. La metrou treci pur si simplu ca pe bulevard, fara bare de siguranta, fara garduri de imprejmuire. Daca vrei intr-adevar sa nu platesti, o poti face fara probleme. Totul e sa nu te vada oamenii a caror privire te va face cu siguranta sa te simti ca un roman. Neaos. Un euro si jumatate nu e motiv sa tragi in piept primaria. Sau e? Acelasi sistem se practica si in tramvaie, in care te poti urca dupa ce in prealabil ti-ai cumparat tichet de la unul din miile de tonomate prezente pe strada. La fel si cu plata parcarii.
Tragi masina pe marginea strazii, bagi un euro-jumate in deja exasperantul tonomat, care evident functioneaza pe baza de energie solara, si primesti un bon pe care il asezi pe bordul masinii, la vedere.
Cea mai mare parte a orasului e de o curatenie desavarsita. Nici urma de praf, chistoace sau hartii. Parca nici cosurile de gunoi nu sunt atat de dese, dar cele care sunt, par a fi suficiente.

Doua vorbe despre circulatia in Bruxelles
Trotuarele din Bruxelles au piste pentru biciclisti, intersectiile au semafoare pentru biciclisti, iar pe bastinasi nu ai sa-i vezi niciodata mergand pe banda gresita. Ii vezi pedaland de zor, imbracati la costum si cu rucsaci in spate, eventual cu casca si o vesta reflectorizanta, calare pe biciclete asemanatoare Tohanului romanesc. Nu folosesc bicicleta nici din cauza aglomeratiei, care nu prea exista, nici din motive banesti, ci pur si simplu pentru ca au cultura protejarii mediului, dar si conditiile necesare pentru ca viata sa nu le fie pusa in pericol de burtosii cu Jeep. Apropo de masini, nu cred ca am vazut mai mult de zece SUV-uri in cinci zile. Si tot cam atatea BMW-uri si Mercedesuri. In rest, masini dragute, de clasa mica si medie, care fac exact lucrul pentru care au fost proiectate: sa te duca din punctul A in punctul B. Si ma incearca si o mare nedumerire. Oare masinile din Bruxelles au claxon? Senzatia mea e ca nu sunt echipate cu asa ceva. Centrul vechi al orasului e intesat de terase, bistrouri si mici afaceri tinute in marea lor majoritate de arabi si greci. Intre 1.5 si 4 euro o bere, cam 5 euro un soi de saorma facuta dupa tipicul bucatariei grecesti, 8 euro o pizza si 4 euro un pachet de tigari. Tigari pe care nu le gasesti oriunde. Spre exemplu, in marea majoritate a barurilor le iei de la tonomatul aflat adesea in toalete. Ca si cum acesta ar fi un motiv suficient pentru a nu mai fuma. La miezul noptii, stradutele pavate cu piatra cubica, veche de cinci sute de ani, sunt sufocate de turisti straini, cei mai multi dintre ei asiatici si americani . Restul orasului pare sa doarma, cu o singura exceptie. Zona Garii de Nord. Cartierul emigrantilor, al hasisului luat la colt de strada si al sutelor de bordeluri cu vitrine luminate de neoane stridente. Mizeria care balteste pe aceste strazi nu are rival nici macar in Romania. Si ceea ce e cu adevarat mai frapant e ca nu vezi albi. Afacerile sunt tinute de magrebieni, preturile sunt de trei ori mai mici decat cele din partea spalata a orasului, iar fetele oamenilor sunt cel putin neprietenoase. Sute de oameni se invart prin fata vitrinelor unde est-europencele sunt principalele prestatoare. Imbracate cu lenjerie ieftina, au un tarif de aproximativ 40 de euro. Negocierea are loc in plina strada, mai exact prin geam, fiecare deget al mainii strans in pumn insemnand o reducere de 10 euro.

Imigrantii in Belgia
Pana in anul 1974, Belgia a asimilat sute de mii de muncitori, in special din nordul Africii. Potrivit unui raport statistic al Guvernului belgian, peste 150 de mii de persoane din Tunisia, Maroc si Algeria au dobandit cetatenie belgiana. Raportul nu prezinta date despre numarul imigrantilor ce locuiesc fara forme legale. Din totalul imigrantilor cu origini in Africa, numai 64% au un loc de munca, rata somajului fiind extrem de ridicata. O alta comunitate foarte puternica e cea a turcilor, prezenti in numar de aproximativ 100 de mii; situatia somajului e la fel de dramatica - 30% dintre turci au probleme in a gasi un loc de munca.

Bruxelles-ul institutiilor europene
O alta parte a orasului o reprezinta cea in care sunt concentrate majoritatea institutiilor europene. Zeci de strazi in care nu vezi decat cladiri fara personalitate, cuburi de sticla cu arhitectura futurista. Steagul european cu stelutele lui galbene e arborat peste tot. Corporatii multinationale si corporatisti in cafenelele de la parterul cladirilor si alte multe imobile aflate in constructie. E de departe zona cea mai anosta a orasului, cu strazi drepte si impecabile, oameni imbracati elegant ce cara hartoage si serviete in toate directiile. Masurile de securitate din institutiile europene sunt draconice. Holurile sunt pline de camere de supraveghere si aparate in stare sa detecteze orice. Nu ai nici o sansa sa intri decat in cazul in care un oficial european te introduce. Locuri de fumat nu exista decat la intrare, iar numarul detectoarelor de fum te convinge sa abandonezi orice tentativa de trage o tigara in vreun coltisor retras.

Lovitura Bucurestiului
Dupa cinci zile de plimbari prin Bruxelles pot spune ca am resimtit dorul de casa. Fuga la aeroport, in trei ore eram pe Otopeni la o coada de 50 de persoane care asteptau sa-si plateasca tichetul de parcare. Urlete de jungla, blocaj la bariere, injuraturi izvorate din gaturi mari infasurate in lanturi de aur.
Parca acum nu-mi mai era atat de dor...
(Portalul romanilor din Belgia)

 
Maria Raducanu - concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :148
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Extraordinara solista romanca, recunoscuta in Franta ca "Vocea Romana a Folclorului European", Maria Raducanu(foto), va sustine un concert la Paris, in luna septembrie.
Evenimentul va avea loc joi, 14 septembrie, la ora 21.00, la Satellit Cafe din capitala franceza.
Deosebita si recunoscuta prin vocea sa si prin tehnica sa, Maria Raducanu isi pune talentul in slujba promovarii repertoriului traditional, pe care incearca sa il redea in simplitatea sa autentica. Interpretarea sa puternica lasa sa se intrevada intreaga forta dramatica a unei mosteniri muzicale, care urca pana spre radacinile cele mai vechi ale civilizatiei europene. In spectacolul programat sa se desfasoare la Satellit, Maria va prezenta "Heresies", un tribut curajos si pasionat adus vocii umane. Este vorba depre un spectacol de folclor balcanic si fado, influente flamenco, romante rusesti, jazz, tango, bossa-nova, un spectacol in care improvizatia este cea care conteaza.
 
Recital Paula Popa la Victoria si Albert MuseumPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :117
Monday, 11 September 2006
Celebra harpista romanca Paula Popa va sustine inca un concert in Marea Britanie.  Noua reprezentatie a Paulei Popa este programata pentru ziua de miercuri, 13 septembrie, de la ora 18.30, la Victoria si Albert Museum din capitala britanica. Concertul va avea loc in Norfolk House Music Room, Galeriile Britanice, etajul 1. Programul serii va cuprinde solo-uri de harpa.
 
Concert Harry Tavitian in UngariaPDF Print E-mail
Nyiregyhaza, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 11 September 2006
{mosimage}Pianistul roman Harry Tavitian(foto) va concerta in orasul Nyiregyhaza din Ungaria.Recitalul va avea loc pe 16 septembrie, la Liceul de Muzica din acest oras, cu incepere de la ora 17.30.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions