Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Referendumul din Transnistria: o farsa organizataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}"Organizarea de catre regimul nerecunoscut de la Tiraspol la 17 septembrie curent a unei farse numite "referendumul cu privire la recunoasterea internationala a pretinsei "RMN"" si apelurile lansate de unele cercuri de la Tiraspol privind viitoarea includere a acestui teritoriu in componenta Federatiei Ruse reprezinta un act nelegitim si de neacceptat", afirma mai multe organizatii neguvernamentale (ONG) din Republica Moldova.
Potrivit Agentiei INFOTAG, intr-un apel al ONG-urilor catre comunitatea internationala, mass-media si opinia publica din Moldova, inclusiv regiunea transnistreana, se mentioneaza ca referendumul este "o farsa organizata cu scopul de a induce lumea in eroare pentru a prelungi mentinerea la putere a gruparii Smirnov-Antiufeev".
"Consideram ca rezultatele acestui referendum nu pot fi recunoscute, deoarece nu vor exprima vointa reala a populatiei, cit timp in regiune se mentine un regim totalitar, nu exista o mass-media, o opozitie si o societate civila independente", se spune in document.
Semnatarii mesajului atentioneaza asupra "sustinerii financiare acordate de catre Federatia Rusa regimului de la Tiraspol, inclusiv si pentru organizarea referendumului" si, in context, cer "factorilor de decizie sa ia o atitudine hotarita si sa solicite Federatiei Ruse neamestecul in treburile interne ale Republicii Moldova".
"Facem apel catre Guvernele statelor lumii si forurile internationale sa intreprinda masuri neintarziate, cerind Federatiei Ruse sa respecte angajamentele sale internationale si sa condamne incalcarile flagrante si repetate ale drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale de catre regimul separatist de la Tiraspol" , declara ONG-urile, chemind populatia din regiunea transnistreana de toate nationalitatile "sa nu se lase indusa in eroare de regimul separatist si sa nu participe la acest referendum neconstitutional si nelegitim".
Apelul a fost semnat de Asociatia pentru Democratie, Educatie si Reforme, Centrul Regional de Drept - Causeni, Asociatia pentru Cultura Civica si Politica in Moldova, Centrul de Informare, Instruire si Analiza Sociala "CAPTES", Asociatia "Moldova Europeana Unita", Miscarea "Europa Nova" etc. In apel se mentioneaza ca documentul ramine deschis pentru semnare si de catre alte ONG din Moldova.
 
Invatatorii romani de pretutindeni sunt asteptati la un congres nationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Asociatia Invatatorilor din judetul Arad va desfasura, in zilele de 28 si 29 octombrie 2006, Congresul national al invatatorilor din Romania.

Congresul este destinat invatatorilor romani de peste hotare, care predau la clasele I-IV din Romania. Din Romania vor participa cate doi reprezentanti din fiecare judet. Ei isi platesc transportul, cazarea si masa.
Potrivit presedintelui Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad, Viorel Dolha, in afara de acestia, la congres sunt asteptati si reprezentanti din comunitatile romanesti de peste hotare. Acestora le vor fi asigurate gratuit cazarea si masa. Este posibila si decontarea banilor pentru transport, in cazul in care doritorii de a participa la congres vor expedia rapid confirmarea. „Am dori sa avem printre noi cate 1-2 invatatori, care predau in limba romana, din regiunea Odesa, din regiunea Cernauti, din regiunea Transcarpatia, din Ungaria, din Serbia, din Republica Moldova (inclusiv din raioanele de est). Din Bulgaria si Nord-Estul Serbiei ne-am bucura sa avem printre noi macar persoane care tin neoficial cursuri de limba romana sau macar invatatori care sunt de etnie romana, chiar daca nu predau in limba romana. Din Macedonia, ne-am bucura sa-l avem printre noi pe venerabilul Dionisie Papacafa. Ar fi grozav sa-l avem printre noi si pe invatatorul din Albania, care se aude ca tine cursuri pentru aromanii de acolo”, ne-a declarat Viorel Dolha.
Confirmarea participarii urmeaza a fi expediata cat mai devreme, dar nu mai tarziu de 1 octombrie.
De mentionat ca un congres de o asemenea anvergura a fost organizat la Arad si in 1923.

 

 

 
Cartel ALFA – protest-maraton in fata ParlamentuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :163
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}CNS „Cartel ALFA” picheteaza Palatul Parlamentului, incepand din 13 septembrie, timp de sase saptamani, in semn de protest impotriva nepasarii si lipsei de responsabilitate a guvernantilor fata de nivelul de trai al romanilor.
Actiunile vor avea loc in fiecare miercuri si joi, intre orele 10.30 – 12.30, simultan, la cele doua intrari de la Palatul Parlamentului, transmite Prompt Media. Sindicalistii vor cere guvernantilor sa ia de urgenta deciziile politice care sa permita un salariu minim de 450 de lei, o lege a salarizarii unica - baza de raportare unica pentru toate sectoarele bugetare si coeficienti de ierarhizare care sa respecte principiul „la munca egala, plata egala”, preturi mai mici la energie si gaz, pensii mai mari si un Cod al muncii care protejeaza munca.
Bogdan Hossu, presedintele confederatiei a declarat, potrivit aceleiasi surse, ca Executivul a fost avertizat asupra intentiei acesteia de a organiza actiuni sindicale, fara a avea vreo reactie din parte guvernantilor insa, acestia dovedind astfel dezinteresul pentru problemele majore ale cetatenilor si pentru dialogul social real.
 
Comisarul european pentru stiinta si cercetare in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :179
Wednesday, 13 September 2006
Comisarul european pentru stiinta si cercetare, Janes Potocnik, aflat intr-o vizita oficiala in perioada 12 – 13 septembrie, la Bucuresti, a recomandat cercetatorilor romani sa colaboreze mai strans cu cei europeni.De asemenea a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa pastreze legatura cu specialistii romani plecati in strainatate. El a declarat ca nu exista stegulete galbene sau rosii in domeniul cercetarii pentru Romania. Comisarul Janes Potocnik monitorizeaza progresele Romaniei facute pentru integarea in spatiul de cercetare european. “Daca cineva pleaca din tara, pastreaza legatura cu el. Pastrati un bun contact si acesta nu este pierdut. Poate deveni expert, se poate intoarce peste 10 ani sau niciodata, dar cu siguranta poate participa la dezvoltarea interna. Trebuie sa priviti situatia intr-un mod mai relaxat.” a mai declarat Janes Potocnik, informeaza Rador.
 
Un nou sef al Statului Major General – Viceamiralul Gheorghe MarinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa miercuri, 13 septembrie, incepand cu ora 18.00, la ceremonia militara de investire in functie a sefului Statului Major General, domnul viceamiral cu trei stele Gheorghe Marin(foto).
Ceremonia se va desfasura la sediul Ministerului Apararii. Noul sef al Statului major General al Armatei va fi numit in locul lui Eugen Badalan, urmarit penal de D.N.A.
 
Se sarbatoreste ’’Ziua Pompierilor’’PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :128
Wednesday, 13 September 2006
La data de 13 septembrie, pompierii din Romania isi sarbatoresc ziua.In Bucuresti, la Monumentul Eroilor Pompieri, a avut loc un ceremonial militar de depunere de coroane. Evenimentul are loc in amintirea luptelor eroice purtate in Dealul Spirii de compania de pompieri Bucuresti impotriva trupelor venite sa infranga miscarea revolutionara de la 1848. Din 2004 insa, 13 septembrie este si moment de comemorare a celor sapte pompieri care si-au pierdut viata la Mihailesti. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau au fost prezenti la monumentul de la Mihailesti pentru a depune coroane in memoria colegilor lor ucisi de deflagratia de acum 2 ani.
Ziua de 13 septembrie a devenit Ziua Pompierilor din Romania in anul 1953.
 
Seful Statului Major al Marinei Regale Spaniole vine in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Amiralul Sebastian Zaragoza Soto(foto), seful Statului Major al Marinei Regale Spaniole, va efectua o vizita oficiala in Romania.Vizita acestuia se va desfasura in perioada 13-16 septembrie, la invitatia sefului Statului Major al Fortelor Navale, viceamiral dr. Gheorghe Marin.
In cadrul intrevederilor pe care delegatia spaniola le va avea cu oficilitatile militare romane se vor cauta noi domenii de cooperare intre Fortele Navale ale celor doua state.
Programul delegatiei spaniole cuprinde si vizite la unitati de marina din Constanta si Tulcea.
 
Nadia Comaneci – prima laureata a primului “Campion de Legenda”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Administratia Prezidentiala si Fundatia „Casa Campionilor” organizeaza vineri, festivitatea de decernare a trofeului „Campioni de Legenda”.
Primul laureat al acestui trofeu va fi Nadia Comaneci(foto).
Trofeul reprezinta o initiativa a consilierilor prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang, iar design-ul acestuia este realizat de celebrul caricaturist roman Stefan Popa-Popas.
 
Monede cu tematica daco-romana emise de BNRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 13 September 2006
Pentru a marca implinirea a 1900 ani de la inceperea romanizarii Daciei si a latinizarii spatiului carpato-dunarean, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 18 septembrie 2006, o emisiune cu tematica daco-romana, ce cuprinde patru replici dupa monede romane antice, emise ulterior cuceririi Daciei de catre imparatul Traian.Avand in vedere originea latina comuna a limbilor romana si franceza, Banca Nationala a Romaniei lanseaza aceasta emisiune numismatica in prejma unui eveniment de rezonanta internationala, respectiv gazduirea in perioada 25-29 septembrie 2006, de catre Romania, a celei de-a XI-a Reuniuni a Organizatiei Internationale a Francofoniei, care reuneste la Bucuresti, sefi de state din 63 de tari ale lumii. Fiecare replica, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba franceza, semnat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, informeaza Prompt Media. Replicile vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac va fi inscriptionata sigla BNR. Grafica replicilor este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Lansarea in circuitul numismatic a replicilor dupa monede romane antice, emise ulterior cuceririi Daciei de catre imparatul Traian, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
 
Si jurnalistii romani in ’’Clubul Jurnalistilor pentru Europa’’PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Wednesday, 13 September 2006
International House sprijina ziaristii, prin “Clubul Jurnalistilor pentru Europa”, un program de perfectionare a limbii engleze destinat acestora.
Directorul firmei International House, Mihai Laurentiu Ganj a declarat ‘’O prioritate pentru International House este pregatirea jurnalistilor romani in domeniul limbilor straine si in special al limbii engleze, astfel incat odata cu intrarea Romaniei in UE acestia sa poata accesa cu usurinta sursele de informare de cea mai buna calitate disponibile in institutiile europene”, informeaza Amos News. “Prima serie de jurnalisti romani au absolvit cursuri de perfectionare a limbii engleze cu IH chiar in aceasta vara, iar in perioada urmatoare pregatim o noua serie”, a mai spus Ganj.
International House este una dintre cele mai prestigioase institutii educationale din Marea Britanie cu sediul central la Londra, care cuprinde peste 120 de centre de pregatire in peste 40 de tari ale lumii. Misiunea organizatiei este imbunatatirea standardelor de predare a limbilor straine in lumea intreaga.
 
Steaua debuteaza in Liga CampionilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Dupa zece ani de cand Romania nu a mai fost prezenta in cea mai importanta competitie fotbalistica la nivel de cluburi, miercuri, 13 septembrie, Steaua Bucuresti va intalni in capitala Ucrainei pe Dinamo Kiev.Ucrainenii mizeaza pe cel putin 50.000 de fani prezenti pe stadionul „Olimpic” din Kiev.
De retinut este faptul ca Dimano Kiev, departe de a fi o echipa usor de abordat, este cel mai slab cotat dintre adversarii pe care urmeaza sa-i intalneasca Steua in Grupa E (Real Madrid si Olympique Lyon aflandu-se in aceeasi grupa).
Atat presa din Romania, presa din Europa, cat si antrenorul ros-albastrilor, considera ca Steaua porneste cu sansa a doua. Insa, acesta spera ca echipa sa sa obtina un rezultat pozitiv.
 
Romania strange relatiile cu Spania in domeniul gospodaririi apelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :127
Wednesday, 13 September 2006
O delegatie spaniola condusa de Alejandro Benede Augusto – director de studii al Aqualia – Administrarea Integrata a Apelor (Spania) participa in perioada 12 – 15 septembrie la intalniri de lucru cu oficialii Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR).Scopul acestei vizite il reprezinta mentinerea si mai ales dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua state in domeniul gospodaririi apelor. Aqualia este institutia omoloaga ANAR. Potrivit Prompt Media, in aceasta perioada, reprezentantii celor doua delegatii vor vizita Acumularea Vidraru, din Bazinul hidrografic Arges, zonele calamitate de la Lupeni si Odorheiu Secuiesc, precum si Acumularea Zetea de pe raul Tarnava Mare din Bazinul hidrografic Mures, urmand ca in final sa se deplaseze in Bazinul hiodrografic Ialomita – Buzau.
 
Amnesty International intervine in conflictul dintre Hyde Park si autoritatile basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :901
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Si Organizatia “Amnisty International” intervine in conflictul din Basarabia, in care 9 membrii ai ONG-ului “Hyde Park” au fost arestati in timpul unui miting legal.Intr-o scrisoare adresata Procurorului General, Amnesty International a cerut retragerea acuzatiilor impotriva demonstrantilor intrucat mitingul era autorizat de Primaria Chisinau. Organizatia a cerut procurorului general sa declanseze o ancheta impotriva ofiterilor de politie care s-au ocupat de acest caz. "Daca vor fi condamnati la inchisoare, Amnesty International ii va considera „prizonieri ai constiintei’ si va solicita eliberarea imendiat si neconditionata a acestora", afirma Amnisty International intr-un comunicat, informeaza Amos News. "Inregistrarile audio facute cu un telefon mobil in timpul arestarilor de catre un membru al organizatiei Hyde Park nu arata ca demonstratii s-ar fi opus arestiarii sau ar fi insultat oamenii legii", se arata in comunicatul Amnesty International.
"Demonstratii au fost retinuti timp de 40 de ore in celule prost ventilate in sediul politiei Buiucani. In acest timp, acestia nu au primit mancare si apa, nu au avut unde sa doarma si au avut acces limitat la toalete", relateaza Amnesty International.
In acelasi comunicat se arata ca un avocat a incercat sa ii contacteze, dar politistii i-au respins cererea. In plus, politisti au sters toate fotografiile si inregistrarile video facute de demonstrantii arestati, fara un ordin judecatoresc, se mai arata in document.
"Aceste noua persoane vor fi judecate pentru exercitarea legitima a drepturilor la libertatea de asociere", a declarat Heather McGill, reprezentant Amnesty International in Basarabia.
"Tratamentul la care au fost supusi din partea politiei violeaza conventiile privind drepturile omului, la care Moldova este parte", a mai declarat Heather McGill.
 
“Expertii europeni ai CE au cazut in capcana procedurilor de implementare a istoriei integrate...PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :355
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Romanian Global News prezinta un dialog cu conf. Univ. Dr. Dan Dungaciu(foto), cercetator principal la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

Rep - Domnule Dan Dungaciu, cum apreciati Simpozionul Stiintific „Probleme actuale ale istoriei romanilor” desfasurat la Chisinau la 30 august a.c.? 

D.D. - Participarea unor nume grele ale istoriografiei romanesti de pe ambele maluri ale Prutului, plus academicieni dintre cei mai reputati au asigurat un prestigiu indiscutabil manifestarii. Din acest punct de vedere a fost o reusita.
Personal, as fi dorit totusi o dezbatere mai aplicata pe chestiunea pe care o consider astazi drept cea mai actuala problema a istoriei romanilor, respectiv dosarul manualelor de istorie integrata de la Chisinau...

Rep - Cum vedeti aceasta disputa pe care ati aborda-o si in cartea dumneavoastra „Moldova ante portas” aparuta anul trecut si lansata si la Chisinau?

D.D. - Nu avem ragazul aici decat pentru cateva observatii... In primul rand, trebuie sa observam ca avem de-a face cu trei actori principali implicati in disputa. 
Primul actor este tabara istoricilor moldovenisti. Este un actor coeziv si disciplinat, drapat in haine „europene” si decis sa starpeasca „nationalismul” romanesc strecurat in manualele de istorie si in invatamantul din republica. Si asta e o minciuna. In realitate, intregul proiect moldovenist functioneaza pe scenariul unui proiect „nationalist” derulat si urmat cu perseverenta. Declansarea diferitelor strategii de constructie identitara dupa 2001 nu are nimic spontan. Ideea dupa care tabara moldovenista lupta impotriva fortelor „de orientare nationalista” – romanesti, fireste - este un sofism si el trebuie denuntat ca atare: caci acestia isi propun, explicit, sa impuna un stat, o limba, o etnie, o limba etc. reprezinta, dupa toate normele sociologiei natiunii si nationalismului, chintesenta unui proiect sau program nationalist, in ciuda lipsei de consistenta si a „argumentatiei” pe care se bazeaza proiectul. Pentru tabara moldovenista, a fi nationalist moldovean nu e nationalism, dar a sustine limba, natiunea si etnia romana... da! Ceea ce este cel putin inconsecvent. Utilizarea atributului cu conotatii negative - nationalist – doar pentru ceea ce inseamna „romanesc” nu este, in fond, decat o tehnica de propaganda sau proba unei confuzii majore care fundamenteaza aceste documente sau practici.
De aici concluzia logica: proiectul moldovenist urmat cu cea mai mare acribie de Partidul Comunistilor este forma pura a „national comunismului”. De ce pura? Pentru ca, in perfect acord cu scrierile marxiste din care isi trage seva orice partid de aceasta formula, natiunea in sine nu conteaza. Continutul ei este indiferent, caci este, oricum, ne-reala („opiu pentru popor”, s-ar putea parafraza). In alte spatii unde „national-comunismul” a fost prezent – atat cat a fost si in formele pe care le-a capatat - acesta a manipulat un material national-identitar pre-existent, pe care l-a adaptat si modelat in functie de interesele politice. In R. Moldova, tocmai „materialul national-identitar” – respectiv natiunea si limba „moldoveneasca” - este inventat si impus de la centru de un regim de extractie marxist-leninista. De aici puritatea modelului si unicitatea lui mai ales dupa 2001.

Rep - Care este cel de-al doilea actor? 

D.D. - Al doilea actor este unul... multiplu, respectiv tabara istoricilor care nu vor sa se incoloneze in randurile moldovenistilor dirijati cu mana forte din sferele puterii... Aici, insa, atitudinea nu este coerenta sau unitara. In randul acestei tabere – sa spunem ca ea cumuleaza cei mai prestigiosi istorici ai Republicii Moldova – atitudinile au variat de la opozitie radicala si ramanerea pe pozitiile „istoriei romanilor” pana la atitudini mai flexibile de genul propunerii unor manuale alternative pe structura „integrata”, respectiv o strategie de a pune accent pe continut, nu pe forma... S-a mai vorbi si de o „varianta zero”, dar a fost ratata. 
Eu nu fac judecati de valoare, ci de constatare: nu isi permit sa judec atitudinea diferitelor factiunii din randurile istoricilor de la Chisinau, dar sa constat ca lipsa de unitate a taberei ne-moldoveniste a generat ineficienta si incoerenta la nivelul performantelor acestei grupari. Cel putin pana in prezent...

Rep - Mai exista si un al treilea actor?

D.D. - Exista, si el este Consiliul Europei, reprezentat de expertii directi sau indirecti ai acestei institutii. Din pacate, de la bun inceput activitatea acestora s-a desfasurat intr-un mediu nefast... Nu e vorba aici de a acuza acesti oameni – de cele mai multe ori profesionisti si bine intentionati – dar trebuie sa constatam ca exista o serie de probleme asupra carora acestia nu au fost avertizati... Astfel ca, pana la urma, in aceasta disputa – si cu ajutorul expertilor europeni! – a fost pusa caruta inaintea boilor! 
Ce inseamna asta: inseamna ca inainte de a discuta concret o chestiune, trebuie sa te asiguri de chiar existenta unui cadru de discutie democratic, liber si deschis pentru toti... Or, asa nu exista la Chisinau, iar expertii europeni au ignorat si continua sa ignore acest fapt crucial.

Rep - Care sunt acele lucruri care nu li s-au spus expertilor europeni? Ce ar fi trebuit ei sa auda? 

D.D. - Primul lucru este, cum mai ziceam, contextul dezbaterii legate de problematica identitara in R. Moldova, in general, si de problematica manualelor de istorie integrata, in special. Pentru a intelege situatia „spatiului public” in R. Moldova, cel putin astazi, trebuie sa revenim la conceptul de „spatiul public”, ca un loc de comunicare libera, nedistorsionata, lipsita de constrangeri si intruziuni externe. Aceasta idee este cruciala in orice democratie! Nu exista democratie fara spatiul public – de aici dificultatea de o crea o „democratie europeana”. In democratie, toate vocile trebuie lasate sa vorbeasca, toate trebuie lasate pe scena, iar decizia trebuie luata prin schimb de argumente si „agreement”-uri rezonabile, fara - in nici un caz! - recurgere la forta. Comunitatea – inclusiv cea stiintifica – comunica, trimite si primeste mesaje, le discuta, le compara, le contesta rational, accepta argumente si, inca o data, nu recurge la alte „argument” – la cele de „forta”, generic vorbind. Acestea fiind spuse, spatiul public devine acum locul unde se poate obtine consens (sau nu) prin actiuni discursive. Prin forta cuvantului, nu cea a pumnului, „pumn” putand insemna orice intruziune de ordin politic, economic etc.
Sesizam deci ca democratie, in aceasta perspectiva, nu mai insemna existenta unui spatiu public cantitativ, pe hartie, un inventar inert de realizari bune de raportat. Nu este suficient sa existe intr-o societate un anumit numar de ziare, reviste, posturi de radio sau de televiziune. Acesta este un criteriu pur cantitativ! Ceea ce conteaza mai mult este maniera in care acestea se structureaza, gradul de acces in spatiul public, posibilitatea reala de a comunica eficace cu publicul si, in plus, de a-i da sansa acestuia sa se manifeste adecvat in polis. Criteriul devine acum calitativ, fara ca cel cantitativ sa fie neglijat. Doar ca, cel din urma fara cel dintai devine caduc, mai mult, risca sa justifice tocmai lipsa de democratie pe care, initial, trebuia sa o dezvaluie!
Cazul R. Moldova pare emblematic din acest punct de vedere.

Rep - In ce sens? 

D.D. - In Republica Moldova media exista. Este indubitabil. Da, exista ziare, posturi de radio, televiziuni. Orice oficial sau functionar public care face o statistica sau o dare de seama poate zambi satisfacut la finalul ei. (ca in faimoasa gluma din vremea comunismului despre recoltele agricole: „am terminat de recoltat in ziare, mai avem sa terminam la radio si la televizor.)
Sigur, exista, si cine ar putea contesta asta? Dar, daca luam in serios ideea „spatiului public” invocata anterior, lucrurile nu pot fi – si nu sunt – atat de simple. 
Conform tuturor sondajelor de opinie publica lansate le Chisinau de cativa ani incoace (surse: Barometrul de Opinie Publica lansate de IPP, Chisinau, Sondajele IRI / Gallup etc.), presa scrisa este principala sursa de informare politica pentru circa 7-8 % dintre subiecti la nivelul intregii tari. Daca ne uitam la mediul rural, vom sesiza ca, in ceea ce priveste consumul de presa scrisa, cifrele sunt mult mai reduse decat media pe republica. Pe tara, radioul urca undeva la 11% ca sursa principala de informare, iar televiziunea domina copios: 50-70%, depinde de sondaje. Televiziunea nationala a R. Moldova este, practic, actor unic pe piata stirilor politice cu un procent de circa 70% de incredere partiala sau deplina.
Cum „citim” democratia / democratizarea R. Moldova prin aceste cifre? Vom spune, intr-o prima instanta, ca diferentele dintre presa scrisa si audio-vizual sunt vizibile in orice tara democratica din lume. Deci, R. Moldova se inscrie intr-un trend mai larg. Si observatia ar fi, din nou, exacta, dar nu adevarata. Caci, daca asa stau lucrurile, statistic vorbind, in tarile democratice, exista acolo o curea de legatura intre cele doua componente ale media: televiziunile sau radiourile sunt cutii de rezonanta pentru multe din subiectele livrate publicului de catre presa scrisa. Altminteri spus, agenda presei scrise devine si agenda audio-vizualului, iar diferentele cantitative (procentuale) dintre ce apare in ziare si ce se spune la televizor se diminueaza sau devin irelevante.
Si aici apare diferenta cruciala dintre media din R. Moldova si media din democratiile functionale (Romania, de pilda). In R. Moldova, cureaua de legatura dintre presa scrisa si televiziune (in special cea nationala) nu exista. Avem de-a face, de cele mai multe ori, cu discursuri paralele si, practic, nu se confrunta la nivel national in nici un fel.

Rep - Cum afecteaza acest fapt disputa legata de manuale?

D.D. - O afecteaza in mare masura. Caci daca privim cine are acces la spatiul public si la instrumentele cele mai eficiente – evident, am in vedere televiziunea publica – sesizam ca avantajul este net e partea taberi moldoveniste, care mai este sustinuta public si de cei mai importati lideri politici ai republicii, de guvern etc. Deci, avantajul de imagine este incomparabil mai mare. Prin urmare, nu avea de-a face in realitate cu o dezbatere, ci cu o mimare a ei, caci una dintre tabere – culmea, cea mai profesionista, academic vorbind - nu are cum sa iti lanseze, mediatizeze si sustina mesajul...
Cazul istoricului Ion Varta, blocat initial sa participe la un seminar dedicat explicit problematicii manualelor de istorie este scandalos.... Dar acest caz este doar un varf al aisbergului. Trebuie sa ne intrebam, de pilda, cat de des apar cei care se opun moldovenismului primitiv la televiziunea nationala? In ce contexte? La care media au acces? Ce tiraje au ziarele unde scriu? Cu ajung ei sa comunice cu pedagogii din raioane? Ce resurse au ei, in comparatie cu istoricii moldovenisti care se bazeaza pe resursele statului? Ce carti primesc micii pionieri, gratis, din banii publici, la diverse manifestari? Etc., etc., etc.
Problema nu este, intr-o prima instanta, cine are dreptate in aceasta disputa, ci daca exista sanse egale, corecte, pentru toti participantii la dezbatere...

Rep - E limpede... Care ar fi o alta problema? 

D.D. - O a doua chestiune despre care expertii europeni nu stiu sau nu dau semne ca ar stii se refera la modul selectiv in care guvernarea de la Chisinau adopta normele europene... Ceea ce face suspect tot discursul „european” al celor care guverneaza astazi in republica.
Mai concret. Justificarea celor care promoveaza astazi manualul de istorie integrata este ca „Europa ne cere asta!”. Si asta nu e, propriu-zis, o minciuna, dar e o... jumatate de adevar. Si care e mult mai periculos decat o minciuna! Caci Europa cere, fireste, adecvarea problematicii educative a R. Moldova la norma europeana. Dar nu doar a unora dintre ele, cele care, pe moment, sunt pe placul guvernantilor comunisti! Astazi, la Chisinau, una dintre normele europene, care se refera la descentralizarea si anularea monopolului politic / ideologic asupra invatamantului este sistematic ignorata, respectiv introducerea in R. Moldova a unui sistem real si functional de „manuale alternative” – cum exista, de exemplul, in Romania. In R. Moldova exista inca manualul unic, selectat si stabilit de guvern, care prin mecanisme economice si financiare poate implementa ce manual doreste si numai pe acela. Restul manualelor care pot circula la un moment dat nu sunt subventionate de guvern, deci vor trebui platite de elevi. Ceea ce, fireste, nu este si nu va fi cazul, mai ales in mediul rural. Mai mult, si in eventualitatea subventionarii lor din surse negurnamentale, guvernul comunist poate sa le elimine de pe piata printr-o procedura foarte simpla: reintroducerea la Bacalaureat a disciplinei „istorie”, unde vor fi date subiecte selectate numai si numai din anualul „integrat” preferat de guvern... Este limpede atunci ca si dascalii si elevii vor trebui sa aleaga doar ceea ce guvernul alege!
Lipa unui mecanism real si eficient de „manuale alternative” – sa mai adaugam aici ca cele trei edituri care participa la tiparirea manualelor de „istorie integrata” sunt toate de stat!!! – face ca la Chisinau invatamantul, in special cel istoric, sa ramana politizat. Este un lucru pe care nici istoricii sau jurnalistii de la Chisinau nu l-au semnalat cu suficienta insistenta, ca sa nu mai vorbim de (unii) experti europeni care, pur si simplu, se prefac ca nu il vad...
Personal nu inteleg cu poti sa fi un sustinator al schimbarii curiculare in ceea ce priveste disciplina „istorie” in R. Moldova, dar sa nu te intereseze cadrul acestei schimbarii, si mai ales, sa nu fi deranjat de faptul ca monopolul statului se pastreaza din toate punctele de vedere in chestiunea educatiei. In actualele conditii, orice dezbatere pe aceasta tema risca sa se transforme in opusul ei. Adica, legitimarea statutului de monopol al guvernului si a celor care gandesc la fel, atat la nivelul spatiului public cat si la nivelul implementarii cursului de istorie integrata.
Expertii europeni ai Consiliului Europei au cazut in capcana procedurilor de implementare a istoriei integrate... E forma „europeana” de a nu vedea padurea din cauza copacilor si care poate ave consecinte extrem de grave pentru functionarea democratica a spatiului dintre Prut si Nistru.
(Un material realizat de Ecaterina Deleu pentru Romanian Global News)

 
Sistemul de vize la trecerea frontierei – un obstacol pentru romanii din UcrainaPDF Print E-mail
Cernauti, Nordul Bucovinei,Ucraina/Romanian Global News
Accesari :202
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Adunarea generala a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina a reunit, la Radauti (Suceava), la sfarsitul saptamanii trecute, si importante nume din nordul Bucovinei.In cadrul reuniunii, Vasile Tarateanu(foto), cunoscutul scriitor din Cernauti, si Ion Popescu, deputat in Rada Suprema a Ucrainei, au vorbit despre problemele comunitatii romanesti, venind astfel in intampinarea raportului de activitate prezentat de Mircea Irimescu, presedintele SCLRB. ’’In toate rapoartele filialelor se regasesc aspecte critice si autocritice privind lipsa comunicarii cu tanara generatie, prea slaba popularizare in presa centrala si in emisiuni de larga audienta, lipsa mobilizarii membrilor societatii la unele activitati de la Cernauti, prea slaba conlucrare intre filiale, lipsa fondurilor pentru donatii de carte si aparatura electronica in scolile romanesti din Ucraina, izolarea accentuata a Societatii Mihai Eminescu, care nu face parte nici din Uniunea Interregionala Comunitatea Romaneasca din Ucraina. Consider ca cea mai importanta nerealizare consta in nereusita eforturilor de reluare a actiunilor de amploare direct destinate celor din Regiunea Cernauti; donatii de carte, excursii ale elevilor, acordarea de ajutoare materiale, actiuni comune cu societatile romanesti de la Cernauti. Sistemul de vize la trecerea frontierei, taxele care trebuie platite ne fac sa ne gandim cu nostalgie la vremurile cand treceau peste granita mii de oameni numai pe baza unor tabele si fara nici o taxa. Relatiile de fratietate vor trebui permanent intarite, chiar daca actualul sistem de trecere a frontierei nu permite acest lucru. Sa speram in timpuri mai bune ”, a subliniat Mircea Irimescu.
 
Sindicatele din Marea Britanie sunt de partea muncitorilor romaniPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :231
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Secretarul general al Trades Union Congress, una dintre cele mai importante centrale sindicale din Marea Britanie, Brendan Barber(foto), catalogheaza campania de peste vara purtata de o parte a clasei politice si mass media britanice impotriva delocalizarii fortei de munca din noile state membre catre pietele vestice ale muncii drept “politicianism ieftin”.El vorbeste in numele Congresului Sindicatelor (TUC), centrala sindicala careia ii sunt afiliate peste 66 de organizatii sindicale, reprezentand circa sapte milioane de muncitori din toate sectoarele economiei Marii Britanii.
Trades Union Congress pledeaza pentru mentinerea politicii usilor deschise dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, iar secretarul sau general, Brendan Barber a publicat, marti, in The Guardian o lunga argumentatie in acest sens, demoland unul cate unul miturile si prejudecatile impotriva imigrantilor.
Brendan Barber transmite mesajul in numele celor care ar avea numai de pierdut in situatia in care muncitori calificati din est, inclusiv din Romania si Bulgaria, si-ar incerca norocul in Anglia, la preturi ale fortei de munca mai scazute decat cele ale autohtonilor. Secretarul general al TUC spune ca problema tarii sale nu sunt romanii si bulgarii, ci legile care reglementeaza piata muncii. Solutia problemei nu este impunerea restrictiilor, ci amendarea legilor", mai spune Brendan Barber.
In ultimele saptamani, Marea Britanie a fost cuprinsa de o dezbatere inflacarata pe tema imigrantilor, concentrata in special asupra cetatenilor romani si bulgari care ar putea migra spre aceasta tara dupa aderare, daca guvernul nu ia masuri.
 
Angajatul PRO TV Chisinau eliberat pentru ca "temeiurile s-au epuizat"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :125
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}In dupa-amiaza de 12 septembrie Procuratura Generala a emis un comunicat de presa prin care semnaleaza eliberarea lui Ghenadie Braghis, arestat cu cateva zile in urma sub acuzarea de luare de mita."Reiesind din faptul ca, actualmente temeiurile de fapt care au stat la baza arestarii persoanei s-au epuizat, Procuratura Generala a initiat procedura de revocare a masurii preventive sub forma de arest, banuitul urmand sa fie cercetat in continuare in stare de libertate," se arata in comunicatul remis de Serviciul de presa al Procuraturii Republicii Moldova, citat de Stirea de Garda. Mesajul remis de procuratura a fost scris la ora 15.24, dar remis dupa ora 17.00.
PRO TV Chisinau a confirmat eliberarea, la ora 17.20, a lui Ghenadie Braghis.
 
Spania nu pregateste o noua regularizare a imigrantilorPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :225
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Conducerea Ministerului spaniol al Muncii si Problemelor Sociale a reafirmat recent ca nu se pregateste o regularizare extraordinara a imigrantilor fara acte.
"A  vorbi la ora actuala de asemenea actiuni inseamna sa dai o mana de ajutor mafiilor. Cand acest Guvern a facut in urma cu doi ani o asemenea regularizare s-a bazat pe anumite conditii care acum nu se regasesc", a declarat Consuelo Rumi(foto), secretarul de stat pentru Imigratie si Emigratie, citata de Roman in Lume. In contextul actiunilor internationale ale Spaniei pentru a limita imigratia clandestina dinspre Africa, Rumi a solicitat o mai mare agilitate organismelor europene in a analiza si a stopa acest fenomen.
 
Nu exista termen-limita pentru redobandirea cetateniei romane de catre basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 13 September 2006
Oficiile postale continua sa fie luate zilnic cu asalt de catre doritorii de a trimite scrisori recomandate ce contin cereri pentru redobandirea cetateniei romane, in pofida declaratiilor anterioare ale Ambasadei Romaniei la Chisinau, care sustinea ca nu exista un termen limita de depunere a dosarelor.O declaratie de presa a Ambasadei romane la Chisinau, remisa, marti, 12 septembrie, pentru difuzare, arata ca legea cetateniei romane nu prevede un termen fix pentru dobandirea sau redobandirea cetateniei romane si ca nu exista un termen limita pentru depunerea dosarelor. ”Ambasada Romaniei in Moldova isi declina orice responsabilitate pentru asa-zisele cereri tipizate de obtinere a cetateniei romane, care se comercializeaza de catre diversi intermediari si reaminteste ca cererea poate fi scrisa de catre solicitant, inclusiv in forma libera, cu precizarea completa a datelor personale (inclusiv pentru copiii minori) si a domiciliului”, se arata in nota misiunii diplomatice romane.
Potrivit sursei citate, persoane abilitate sa ofere informatii corecte privind procedura legala de obtinere a cetateniei romane sunt doar angajatii sectiei consulare a Ambasadei Romaniei, care pot fi contactati, in zilele lucratoare ale saptamanii, intre orele 10.00 – 13.00, la sediul sectiei consulare la Chisinau, sau la numarul de telefon 23-75-80.
Secretarul I al Ambasadei romane la Chisinau, Florin Lencu, a precizat pentru REPORTER.MD, ca la sectia consulara a misiunii continua sa fie inregistrate un numar foarte mare de cereri, si a chemat populatia sa nu cada prada zvonurilor nefondate.
Responsabili din cadrul IS „Posta Moldovei”, au confirmat la randul lor, ca in prezent se inregistreaza o crestere esentiala a numarului de scrisori recomandate expediate pe adresa sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau, la oficiile postale formandu-se cozi imense.
Amintim ca anterior, un grup de persoane necunoscute au intiat o campanie de colectare a cererilor contra plata, vehiculandu-se cu expirarea termenului de depunere a dosarelor pentru obtinerea cetateniei romane.
 
Romanii din Spania afectati de perioada critica din SpaniaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :189
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Societatea spaniola din care facem parte si noi imigrantii, traverseasa o perioada critica, preocupanta prin gravitatea evenimentelor. Seceta este din ce in ce mai amenintatoare.
Spania dispune azi, doar de 40% din rezerva de apa (40% reprezentand media pe tara), iar in Murcia si in Comunitatea Valenciana situatia este deosebit de ingrijoratoare, motiv pentru care autoritatile de gandesc la anumite restrictii de apa potabila.
Temperaturile ridicate, neobisnuite pentru acesta perioada a anului (40ºC in Galicia si Insulele Canare de exemplu) nu fac altceva decat sa alimenteze seceta iar consecintele nu vor intarzia sa apara. Previziunile meteorologice nu sunt deloc linistitoare, de aceea nu ne ramane decat sa luptam impotriva secetei cu mijoacele pe care le avem toti la indemana, economisind acasa si la locul de munca, evitand orice forma de consum nejustificata.
La seceta se adauga cresterea cu 13% fata de anul 2005 a pretului locuintelor, datorita careia majoritatea creditelor acordate de banci reprezinta credite pe viata, iar numarul celor care au acces la aceste credite se reduce simtitor.
Odata cu inceperea anului scolar 2006, cheltuielile pentru rechizite, manuale si uniforme au crescut cu 7% fata de anul trecut, afectand astfel in mod considerabil economia fiecarei familii.
Cred ca nu este lipsita de importanta specificarea referitoare la faptul ca datele expuse in acest articol preocupa si afecteaza in aceasi masura atat pe spanioli cat si pe imigranti, pe fiecare in parte si pe toti in general. Important este sa constientizam realitatea si sa intelegem ca lamentarile, criticile la adresa guvernului si revendicarile sociale nu duc la rezolvarea problemelor, ci, dimpotriva, toate acestea alimenteaza criza si ne limiteaza perspectivele.
(Adriana Vidroiu Stanca – Asociatia Asrova Carpatina, Valencia)
 
Un nou grup de voluntari americani din Corpul Pacii in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :110
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chisinau anunta despre sosirea unui nou grup de voluntari americani din Corpul Pacii in Basarabia.
Acesta este cel de-al 19-lea grup de voluntari care vin in Moldova sa ofere spijin diferitor institutii locale, transmite DECA-press. Grupul de voluntari urmeaza sa soseasca la 13 septembrie. Ei vor trece un curs de instruire de noua saptamani pentru a studia limba romana ori rusa, pentru a face cunostinta cu cultura Moldovei si a avea sesiuni de instruire in domeniul proiectului in care vor fi implicati.
Dupa terminarea cursului, 22 dintre ei vor activa in cadrul proiectului Dezvoltarea Comunitara si Organizationala si 15 in cadrul proiectului Dezvoltarea Agriculturii si Agrobusinessului. Voluntarii vor activa in cadrul diferitor organizatii non-guvernamentale si vor colabora cu administratia publica locala.
Primul grup de voluntari ai „Corpului Pacii” a sosit in Republica Basarabia in 1993, iar de atunci peste 500 de voluntari americani au lucrat in aceasta tara. 
 
Conventiile de munca din Andaluzia sunt traduse in limbile imigrantilorPDF Print E-mail
Andalucia, Spania/Romanian Global News
Accesari :152
Wednesday, 13 September 2006
Comisia de Imigratie din cadrul Consiliului Andaluz de Relatii Laborale (CARL) a aprobat traducerea conventiilor de munca in limbile majoritatii muncitorilor imigranti.Deja au fost traduse 7 asemenea conventii din domeniul agricol si din industria pestelui, sectoare in care se concentreaza un mare numar de straini, informeaza Roman in Lume. CARL este un organism atasat Consiliului pentru Munca si este constituit din reprezentantii principalelor organizatii sindicale si ale patronatelor. Initiativa a fost lansata in luna iulie, cand au fost inaintate Comisiei de Imigratie sapte conventii spre traducere in limbile romana,  raba si poloneza. Selectionarea documentelor pentru traducere s-a bazat pe diferite criterii, cum ar fi importanta conventiei, prezenta strainilor si  nationalitatea majoritara. in acest sens a fost folosit un raport elaborat de Serviciul Andaluz de Munca (SAE) despre "Persoanele de alta nationalitate in cadrul pietei muncii", in anul 2005, din care reiese ca cei mai multi muncitori straini din Andalucia, sunt de origine araba, mai putin in Huelva unde
predomina romanii urmati de polonezi. De asemenea, majoritatea contractelor derulate de persoane de alta nationalitate se regasesc in agricultura (42%), constructii (17,5%) si in alimentatia publica (11,77%). CARL a selectionat spre traducere conventiile dintre muncitori si patronat din Granada,  traduse in araba si romana, cele din Huelva, traduse in araba, poloneza si romana si cele din Jaen si Sevilla, care au fost traduse in araba. Textele acestor conventii care contin toate acordurile incheiate cu patronatele referitor la drepturile si obligatiile muncitorilor vor fi distribuite in randul populatiei  de imigranti interesati, prin intermediul sindicatelor si pe pagina web a CARL. Traducerea acestor texte a fost efectuata de o firma specializata si acreditata, iar costurile operatiunii s-au ridicat la 7.500 de euro. Aceasta munca va continua in urmatoarele luni, urmand sa fie traduse conventii din  alte sectoare, precum constructiile sau alimentatia publica (hosteleria), deoarece in cadrul acestora muncesc foarte multi straini.
 
Rusia ar putea relua importurile de vinuri basarabene daca sunt eliminate „componentele nocive”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Responsabilii Agentiei Agroindustriale „Moldova–Vin” recomanda producatorilor viti-vinicoli din Basarabia sa asigure o calitate inalta a strugurilor si produselor vinicole, in conformitate cu normele impuse de importatori.Potrivit Deca-press, in cadrul unei intruniri regionale, cu participarea reprezentantilor a cinci raioane din centru, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii precedente, la Calarasi, specialistii „Moldova–Vin” au mentionat ca o atentie deosebita va trebui acordata componentelor  nocive in vinuri. In opinia lor, exportul de vinuri catre Rusia ar putea fi reluat,  doar in cazul in care vor fi respectate aceste cerinte de calitate. 
Mai multi primari, prezenti la intrunire, s-au aratat indignati de lipsa actiunilor practice din partea autoritatilor, mentionand ca, in aceste conditii, micilor producatori le va fi greu sa se conformeze acestor rigori „greoaie si costisitoare”. Desi culesul strugurilor a demarat saptamana curenta, deocamdata nici una din unitatile de prelucrare din zona nu au solicitat creditele necesare achizitionarii si achitarii lor, transmite aceeasi sursa citata de Prompt Media. Sefii acestor unitati au declarat ca dispun de stocuri mari de materiale vinicole din anii trecuti si nu au posibilitate de a le valorifica.
 
Diaspora, Europa drobului de sare si francofoniaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 13 September 2006
Peste doua saptamani asteptam cu sufletul la gura un raport... Adica, vom fi chemati la tabla, unde nu ne mai intreaba nimeni daca ne-am facut lectia sau nu. In fond putem improviza, suntem destepti si stim comunica... Mana in mana cu prezentarea acestui raport este Intalnirea la nivel inalt a francofoniei.

Pana atunci, toata floarea frantuzita oportunist, traditional sau colonizat, se strange la Bucuresti, cu gafe, fara gafe (se pare ca initial nu a fost chemat reprezentantul francofon al guvernului libanez, ci cel anglofon, dar nu conteaza la numar...). Secretarul de stat al francofoniei romanesti, Cristian Preda, vorbeste la televiziuni internationale cu o siguranta de sine care, in cel mai bun caz, provoaca rasul exceland in limba de lemn utecista, pentru ca nu are curajul sa duca ideea pana la capat, deoarece nu i s-a spus ce sa exprime... Considera ca face parte din misiunea dumnealui francofona sa comenteze ceea ce s-a infaptuit in Romania pentru eradicarea coruptiei, la intrebarea fatis provocatoare a ziaristei de la TV5 Monde... In nici un moment nu a incercat sa separe lucrurile intre cultural si institutional. Francofonia, daca ne uitam in zapise, nu are nici in clin nici in manec cu negocierile de adeziune. A incerca sa creezi un lobby politic international la cateva zile inainte de prezentarea raportului UE e ca un fel de nunta dinaintea casatoriei... Greu de definit pentru cel ce nu asculta atent printre randuri.

Francofonie, imagine si adeziune

Nu ma gandesc ca din ce are Romania mai bun si mai frumos ca expresie a imaginii ei in lumea francofona a fost ales acest domn, care a invatat pe de rost un text ci de ce ... Poate acest lucru ne face sa ne reamintim discursul Presedintelui Romaniei in Franta, unde domnia sa, in fata celui mai avansat bastion al luptei pentru francofonie si notiune de Europa, va confirma interesul Romaniei de a se apropia de Statele Unite. Poate acest lucru ne face sa ne amintim ca Ambasadorul nostru la Paris este un domn care din 1968 este in corpul diplomatic romanesc si care intre 1970 si 1971 a absolvit cursurile scolii Nationale de Administratie publica franceza, unde numai spuma spumelor intra, reusind a-si crea relatii personale cu multi din cei care astazi au un cuvant a spune in politica franceza. Tot dumnealui spune negru pe alb, intr-un interviu preluat si de presa romaneasca acum vreo doi ani ca "imaginea negativa a Romaniei poate influenta aderarea la Uniunea europeana", el insusi stiind pertinent despre ceea ce vorbeste pentru ca dirijeaza de mai mult timp aceste negocieri. Daca privim peste ograda la bulgari, nu sunt francofoni dar francofili, tovarasa de arme si de negocieri a intrarii in bloc in Uniune este Ambasadoarea bulgara in Franta, doamna Irina Bokova, fiica de membru in CC al traditionalului partid comunist bulgar si demna detinatoare a privilegiului de a fi studiat relatii internationale la Moscova in anii dinaintea caderii cortinei de fier...

Lectia diasporei se doreste plina de invataminte si modestie

Pe aceste premise, ne intrebam oare daca diaspora e intr-un fel sau altul solicitata la bara. Votul ei a fost decisiv acum doi ani la alegeri de om nou. Romanii de acasa, nu au inteles, nu au vrut sa inteleaga sau au inteles tarziu ca aceasta diaspora este un element fundamental al interactiunilor politice, sociale, intelectuale si culturale, ca a stat retrasa pentru ca nu era suficient de... luata in seama, sau, ca pe orice baza clientelista, doar partea care interesa pe moment conducerea statului era luata in seama. Diaspora nu vine sa dea lectii, desi la orice comentarii este tratata ca atare, sau a fost tratata ca atare, ea incearca, mai bine sau mai rau sa aduca o experienta de lume in plus, unui popor care de mii de ani este intr-o expectativa mioritica a picarii drobului de sare....
La intrebarea cine reprezinta Romania in lume, inainte de ambasade, misiuni diplomatice si artisti efemeri lansati printr-o lovitura de marketing a unui bun manager, veti avea ca raspuns: romanii din strainatate, cei care de ani de zile, mai multi sau mai putini, fiecare cum au putut, si-au facut o cariera, acea cariera despre care vorbeam, doar pe puterile lor, intr-o tara care nu era a lor, visand la cariera ce de drept, le revenea. In nici o alta tara nu s-a investit atat de mult in educatie pentru ca tot ceea ce s-a considerat mai de soi sa plece, sa isi puna in slujba mercenar calitatile, pentru ca acasa, aceste calitati erau defecte. Asteptam modul in care guvernul va lua in considerare faptul ca aceasta diaspora, o parte din ea puternica material si comunicational, va avea un cuvant de spus, cel pe care l-a spus si prin votul ei din decembrie 2004. Va trebui adus elementul concret de interpelare parlamentara a respectarii legii mult discutate despre diaspora.
Diaspora nu este o parte a poporului roman asistat, ci o parte a lui care este pe propriile picioare, si nu de lut de data aceasta. Ea este parte a romanilor care isi asuma conditia si care cand vrea, stie ce vrea! Neincrederea diasporei in actul legislativ romanesc este evidenta si pentru ca nu a fost suficient cadrul creat pentru exercitarea drepturilor ei civice. Cel care care doreste sa fie credibil trebuie sa se exprime prin fapte coerente, printr-o pozitie de calitate si responsabila. A se ascunde sub stema sau aripa unei institutii, genul "stiti cum e in Romania", nu putem raspunde decat ca stim ca vrem sa fie altfel: credibil, responsabil si cu garantia unei prezente de calitate institutionala si personala. Iar marile actiuni ca intrarea Romaniei in NATO, chiar daca nu au fost o actiune de "veresie" a fostului guvern, a ramas una pe... "datorie". Cred ca in aroganta unora, se uita ca am intrat in NATO pentru ca ei aveau nevoie de noi, pentru ca noi de ei aveam de vreo 50 de ani si nu am reusit sa ne facem auziti. Exercitiul din aceasta toamna este din nou legat de intrebarea cat are Europa nevoie de noi?

De ce nu se teme diaspora de drobul de sare

Revenind la reticenta diasporei: credibilitatea se castiga actionand, cum spuneam intr-o directie, coerent si cu o actiune de calitate. Spre anecdota, cea mai banala cu putinta: in momentul in care se face o promovare a imaginii Romaniei in strainatate si se ofera ca aperitiv cu multa pompa un vin romanesc prost, de "alimentara", pentru ca "nu sunt fonduri", imaginea ramane de zaibar... dar cand se face o actiune cu un vin excelent, imaginea ramane cu gustul cel mai amplu in palat, chiar daca e... pourriture cum spune francofonul, este noble.... (putregaiul nobil al vinului dulce natural).
Diferenta dintre cele doua aspecte? Inteligenta si... nepasarea. Obisnuiti cu "e bine si asa"... revenim la ideea poporului asistat care "bucurosi le-om duce toate..." inadmisibila intr-o Romanie europeana si francofona a secolului XXI.
Mi-am exprimat mandria de a apartine acestei natiuni, in diverse momente chiar si atunci cand a fost formulata intrebarea fatidica de ce sunt aceeasi oameni, sau de ce sunt aceleasi profile politice reprezentative in exteriorul Romaniei. Franta regreta public pe postul de televiziune TF1, dupa alegerile din decembrie 2004, ca Uniunea europeana nu va mai avea figura cunoscuta a domnului Adrian Nastase la negocieri! A nu lupta pentru o profilare personala ci doar in constiinta actului indeplinit este greu de cerut. Reprezentantilor nostri francofoni si negociatori din umbra nu le ramane decat sarcina de a ne arata ce pot, nu ceea ce stiu! Iar noi, cei din diaspora cu tot ce stim si ce putem le suntem alaturi pentru a-i face pe cei de-acasa, din ce in ce mai credibili. Pentru ca niciodata nu a fost mai pertinenta intrebarea proverbiala: si daca ne cade drobul de sare in cap? Pai daca ne cade... Vom face altul, pe rau in jos, altul mai trainic si mai frumos.
(Cora Saurer Chioreanu, Portalul comunitatii romane din Elvetia)

 
Inca un centru hispano-roman in comunitatea madrilenaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :202
Wednesday, 13 September 2006
Guvernul regional a destinat 2,2 milioane de euro pentru infiintarea a 3 noi Centre de Participare si Integrare a Imigrantilor (CEPI).Potrivit Roman in Lume, noile centre vor fi destinate comunitatii dominicane, africane si
romanesti. Aceste CEPI sunt destinate sa organizeze si sa gazduiasca programe culturale, sociale, educative si laborale in colaborare cu membrii comunitatii de imigranti. Aceste 3 "case regionale" se vor alatura celorlalte 5 existente in Comunitatea Madridului pentru imigrantii din Bolivia, Columbia, Ecuador, Romania si Peru. Ele vor fi situate in zona centru a Madridului (Hispano- African), in Tetuan (cel Hispano- Dominican), iar in Corredor de Henares se va infiinta Centrul Hispano-Rumano. Acesta va fi deschis in Coslada si va fi o continuare a activitatilor desfasurate de centrul din Alcala de Henares.
 
Imaginea Romaniei in UK la ultima seara a festivalului BBC PromsPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :326
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Dupa aproape patru saptamani de campanie negativa a presei britanice  impotriva Romaniei si a romanilor, seara de incheiere a festivalului BBC Proms, a readus sentimentul de mandrie romanilor, prezentand o imagine extraordinara a Romaniei si a ceea ce ne reprezinta.Sambata, 9 Septembrie, a adus mult asteptata seara de incheiere a festivalului BBC Proms. Concertul a avut loc in Hyde Park. Un concert extraordinar, la care au fost prezenti peste 40 de mii de iubitori ai muzicii clasice din intreaga lume.
Celebra soprana Angela Gheorghiu(foto), in calitate de invitat principal al acestui eveniment, a sustinut un recital fantastic, impresionand audienta si reprezentand cu mandrie imaginea Romaniei in UK. De-a lungul intregii seri, steagul Romaniei a fluturat in fata scenei, alaturi de un grup de romani, admiratori ai sopranei, dar si mandri de nationalitatea lor. Steagul fluturand deasupra multimii a fost surprins de nenumarate ori de cameramani, iar numele Romaniei si prezenta steagului au fost mentionate in repetate randuri de catre distinsul prezentator al ultimei seri, Sir Terry Wogan. Tricolorul a atras romanii imprastiati in randurile spectatorilor  in fata scenei, cu calda recomandare: “Si eu sunt roman!“. Acel simplu, dar profund “Multumesc!“ rostit de Angela Gheorghiu, melodia de incheiere a recitalului sopranei, interpretata alaturi de Stefan Banica Jr, “Numele Tau”, compusa de catre Stefan Banica Jr, au demonstrat ca adevarata imagine a Romaniei in UK este diferita de cea oferita publicului englez pana acum, au demonstrat ca Romania poate fi privita cu stima si interes.      
(Cristina Irimie – “Roman in UK ")
 
Tineri dramaturgi romani la Festivalul Tramedautore de la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :141
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Piesele Mady-Baby.Edu de Gianina Carbunariu si Ingerul electric de Radu Macrinici(foto) vor fi prezentate la Festivalul international al noii dramaturgii Tramedautore, organizat de Centrul National de Dramaturgie Contemporana din Milano in perioada 13 - 24 septembrie.Potrivit Hot News, Mady-Baby.Edu, in regia lui Roberto Valerio, va fi reprezentat vineri, 15 septembrie, la Piccolo Teatro - Teatro Grassi din Milano. Aceeasi scena va gazdui duminica, 17 septembrie, reprezentatia piesei Ingerul electric, regia: Sofia Pelczer. Ambele texte au fost traduse in limba italiana de Robert Merlo.
Festivalul Tramedautore de la Milano este dedicat, in acest an, dramaturgiei din tarile Europei de Est (Polonia, Cehia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria). Traducerea pieselor si participarea celor doi autori romani la aceasta manifestare s-a facut cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
 
„Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, la o noua editiePDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Globla News
Accesari :144
Wednesday, 13 September 2006
A aparut nu nou numar al revistei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, publicatie dedicata diasporei romanesti din aceasta tara.In paginile revistei care este la a 15-a aparitie, se gasesc informatii despre bursele „Petre Tutea” destinate romanilor din diaspora, despre ciclistii romani care au participat la Campionatul Mondial de Mountain Biking desfasurat la Rotorua, despre Adunarea Gemerala a Asociatiei Doina din Auckland. De asemenea, in paginile revistei se gasesc si stiri din Basarabia, Romania si nu numai. Un articol foarte interesant il constituie povestea lui Cristian Cucerzan, un adolescent de 15 ani din diaspora romanesca ale carui articole sunt publicate in New Zealand Herald.
 
Un nou numar al ziarului „Roman in UK”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :136
Wednesday, 13 September 2006
A aparut un nou numar al ziarului „Roman in UK”.
In acest numar, pe luna septembrie, ziarul contine un supliment de 4 pagini, in care este dezbatuta actuala situatie a romanilor in UK, opiniile presei, autoritatilor romane, ambasadei Romaniei la Londra dar si ale romanii din UK. Printre subiectele abordate in aceasta editie se numara si “Nou serviciu de transfer de bani pentru romani – SmartTransfer”, “Echipa de fotbal " Romani in UK ", “Ce se ascunde in spatele colegiilor de limba engleza din Londra?” si altele. Ziarul poate fi cumparat de la Biserica ortodoxa si la bisericile penticostale din Londra, la restaurantul 32 Old Bailey's- St Paul's, restaurantul " The Britannia"-Edmonton, restaurantul Rustic- Mill Hill, restaurantul Tarancuta.
 
Pictura naiva romaneasca la Cazinoul din EstorilPDF Print E-mail
Estoril, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :146
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Expozitia internationala de pictura naiva, gazduita de Cazinoul din Estoril intre 29 iulie si 14 septembrie, a fost vizitata deja de peste cinci mii de persoane.
Dintre lucrarile expuse la cel de-al 27-lea Salon International de Pictura Naiva se disting cele ale portughezului Ribeiro Antones si ale catalanei Ana Maria de Abadal, premiate la actuala editie.
In Galeria de Arta a Cazinoului din Estoril mai sunt prezente operele a inca 21 de artisti portughezi, 19 spanioli si circa alti 20 de autori din Brazilia, Capul Verde, Marea Britanie, Italia, Republica Dominicana si Romania.
Pentru premiile atribuite anul acesta in acest Salon, au concurat 42 de artisti plastici cu 96 de lucrari.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Victor Brauner la Galeria Perve din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Gleria Perve va inaugura, joi 14 septembrie, o expozitie colectiva de arta plastica contemporana, intitulata Acervo /06, care va reuni lucrari ale mai multor artisti, de pe mai multe continente, majoritatea acestor lucrari nemaifiind expuse pana acum.Galeria, situata in cartierul Alfama din Lisabona, a fost deschisa in noiembrie 2000 si, de atunci, organizeaza in fiecare an cate o expozitie de arta contemporana.
De aceasta data, alegerea organizatorilor s-a oprit asupra lucrarilor unor artisti din Angola, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Capul Verde, Mexic, Mozambic, Portugalia, Romania si Ucraina „avand drept fir conducator independenta creativa a acestora”, dupa cum a declarat directorul artistic al Galerie Perve, Carrlos Cabral Nunes. „Sunt opere interesante din punctul de vedere al publicului, deoarece unii autori n-au mai expus in Portugalia”, a subliniat Cabral Nunes.
Printre artistii care expun acum la Galeria Perve se numara Victor Brauner(foto) si Charles Lapicque, care apartin grupului suprarealistilor de la Paris, argentinianca Leonor Fini si germanii A.R.Penck si Dieter Roth, ungurul Arpad Szenes ( sotul pictoritei portugheze Vieira da Silva ) sau cubanezul Wilfredo Lam cu a sa „Pasare de Foc”, o sculptura in cupru.
Expozitia va dura pana pe 14 octombrie, fiind deschisa de luni pana sambata, intre orele 14. 00-20.00.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Muzica Mariei Tanase la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :146
Wednesday, 13 September 2006
{mosimage}Intr-o seara „Paris Bukarest”, muzica Mariei Tanase se va auzi din nou in marele si batranul Paris.
Solista franceza Nathalie Joly va interpreta unele dintre cele mai celebre piese ale Mariei Tanase, intr-un spectacol gazduit inperioada 14-24 septembrie la Teatrul Passage Vers Les Etoiles din capitala franceza. Spectacolul „Paris Bukarest” este pus in scena de Maurice Durozier, iar la acordeon solista va fi acompaniata de Thierry Roques.
Cei interesati pot face rezervari la numarul de telefon 01 43 38 83 45. Spectacolul are programate reprezentatii in zilele de joi, vineri si sambata, de la ora 19.00, si duminica, de la ora 17.00.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions