Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Activarea clauzelor de salvgardare nu va fi mentionata pe 26 septembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Comisia Europeana nu va decide activarea clauzelor de salvgardare in raportul privind data aderarii la forul comunitar a Romaniei si a Bulgariei, a declarat Michael Leigh(foto), seful Directiei generale pentru extindere din cadrul executivului de la Bruxelles.El a precizat ca raportul ce va fi difuzat la 26 septembrie va analiza progresele celor doua tari si va prezenta recomandarile comisiei privind data aderarii, fie 1 ianuarie 2007, fie amanarea cu un an. Raportul va mai reaminti masurile pe care comisia le va putea lua daca va fi cazul pentru a proteja politicile uniunii sau fondurile contribuabililor. Totusi, Leigh nu a exclus posibilitatea ca aplicarea unor clauze sa fie decise mai tarziu, inainte sau dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, informeaza Rador.
 
Romania isi mentine prezenta militara in Balcanii de Vest atat cat exista un interes comun strategicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Romania isi va mentine prezenta militara in Balcanii de Vest atat timp cat exista un interes comun strategic, de stabilizare si apropiere fata de valorile europene, a declarat miercuri, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe(foto), la intalnirea cu ministrul Apararii al Republicii Serbia, Zoran Stankovic.
„Europa nu poate fi completa fara integrarea Balcanilor si, impreuna cu celelalte state prietene ale Serbiei, vom contribui la constructia climatului de securitate pe termen lung”, a spus Stroe. Consolidarea securitatii in regiune, data fiind cresterea amenintarii teroriste, la nivel mondial, este o obligatie comuna, a subliniat, la randul sau, oficialul sarb. El a precizat ca prioritatea autoritatilor sarbe, dupa desprinderea Republicii Serbia din cadrul Uniunii Serbia si Muntenegru, este adoptarea noii Constitutii si iesirea din izolare. Ministrul sarb al Apararii a exprimat si deschiderea autoritatilor Republicii Serbia pentru colaborarea cu Tribunalul Penal International.
 
Romania – locul I in Europa la reformele in mediul de afaceriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :341
Thursday, 14 September 2006
Conform  velui mai recent raport al Bancii Mondiale, Romania ocupa locul I in Europa, respectiv locul al II-lea in lume, in privinta reformelor de imbunatatire a mediului de afaceri.

Prezent la lansarea oficiala in Romania a raportului, directorul pentru Europa Centrala si de Sud al Bancii Mondiale, Anan Seth, a precizat ca tara noastra va adera la Uniunea Europeana ca o entitate foarte dinamica, in continua dezvoltare, transmite Rador. La eveniment a mai participat si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a declarat: “Romania a intrat de acum intr-o perioada extrem de fasta pentru investitii, pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai al cetatenilor. Reformele interne aplicate de guvern, stabilitatea macroeconomica si sociala, apropierea aderarii la Uniunea Europeana si preluarea standardelor europene, demararea unui program vast de investitii din fonduri publice in domeniile prioritare de dezvoltare si anume infrastructura, educatie si cercetare, sanatate, agricultura si dezvoltare rurala, sunt cativa dintre factorii care au contribuit la acest elan economic.”, informeaza Rador.

 

 
La Bruxelles se discuta probleme fierbintiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), care are loc la Bruxelles, in 14 si 15 septembrie.
Reuniunea se anunta a fi dominata de dezbaterile asupra evolutiilor din Orientul Mijlociu. Ministrii de Externe vor examina posibile cai de actiune pentru revigorarea procesului de pace si vor face un schimb de opinii asupra ultimelor evolutii din Liban. In acelasi context, Inaltul Reprezentant pentru PESC, Javier Solana, va prezenta rezultatele contactelor avute cu oficialii iranieni privind dosarul nuclear. Un alt subiect de actualitate ce va fi dezbatut se refera la Balcanii de Vest, discutiile urmand a pune accent pe situatiile din Muntenegru si din Bosnia si Hertegovina, din perspectiva alegerilor legislative, informeaza Promp Media. In cadrul reuniunii vor avea loc si discutii privind situatia de securitate si umanitara din Sudan, stadiul implementarii Acordului de Pace Darfur si respectarea drepturilor omului in aceasta regiune. Pe fondul prezentarii de catre Javier Solana a rezultatelor ultimei sale vizite la Kinshasa (11-12 septembrie a.c.), ministrii de Externe vor examina, de asemenea, evolutia reformei sectorului de securitate din RD Congo si situatia interna dupa desfasurarea primului tur al alegerilor prezidentiale. Un punct important pe agenda reuniunii se refera la implementarea initiativei Compactului International pentru Irak (ICI), in lumina rezultatelor reuniunii Grupului pregatitor al ICI (Abu Dhabi, 10 septembrie a.c.). In marja CAGRE se va desfasura Consiliul de Cooperare UE-Ucraina.
 
Incepe proiectul construirii reactoarelor 3 si 4 de la CernavodaPDF Print E-mail
Cernavoda, Romania/Romanian Global News
Accesari :184
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Compania care va finanta constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda nu va avea in componenta un actionar majoritar.
Pentru realizarea celor doua unitati se va negocia cu potentialii investitori infiintarea unei societati comerciale, cu mai multi actionari, care va functiona ca un producator independent de energie, transmite Prompt Media. Executivul a aprobat memorandumul propus de Ministerul Economiei pentru structura societatii respective in formula actionariat multiplu, fara ca un actionar sa detina pachetul majoritar, informeaza aceeasi sursa. Statul roman, prin Societatea Nationala „Nuclearelectrica" SA, va contribui la capitalul social cu activele existente. Apa grea si combustibilul nuclear se vor asigura din resurse interne. Totodata, SNN va asigura serviciile de exploatare si intretinere ale celor doua reactoare. Studiul de fezabilitate pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, finalizat la 31 martie 2006, a demonstrat viabilitatea economica si financiara a proiectului.
 
Expozitii dedicate celebrarii Anului Francofoniei in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :191
Thursday, 14 September 2006
Doua expozitii dedicate Anului Francofoniei in Romania vor fi organizate la Muzeul National de Istorie al Romaniei.Vernisajul celor doua expozitii va avea loc in data de 18 septembrie, incepand cu ora 12.00. Vizitatorii sunt invitati la expozitia de istorie moderna si contemporana “Istoria prieteniei romano - franceze. Secolele XIX-XX” si expozitia de grafica “Artisti romani in dialog cu spiritualitatea franceza”. Prima expozitie cuprinde gama variata de obiecte: publicatii ale unor oameni politici si de cultura romani aparute la Paris, teze de doctorat, lucrari stiintifice, medalii si decoratii franceze conferite unor oameni de cultura romani. In cea de-a doua expozitie sunt cuprinse peste o suta de lucrari de grafica si pictura din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane si al Muzeului National de Istorie a Romaniei, semnate de Constantin Mavrocordat, Henri de Mondonville, Ioan D. Negulici, Theodor Aman. Cele doua expozitii vor fi deschise in perioada 18 septembrie – 19 noiembrie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00, noteaza Amos News.
 
Conferinta Pan Europeana referitoare la transportul pe caile navigabile interioarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Thursday, 14 September 2006
In perioada 13 – 14 septembrie are loc la Bucuresti cea de-a doua Conferinta Pan Europena a ministrilor transporturilor privind dezvoltarea transportului pe caile navigabile interioare.La aceasta conferinta participa 21 de state europene, iar copresedentia conferintei este asigurata de  Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului din Romania, Radu Berceanu si Ministrul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Gospodaririi Apelor din Olanda, Karla Peijs.
Lucrarile conferintei au fost deschise de Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu.
Pentru Romania, aceasta conferinta este importanta avand in vedere potentialul deosebit de dezvoltare a transporturilor reprezentat de deschiderea la Dunare.
Prin dezvoltarea transportului fluvial se asigura si cresterea volumului de trafic prin Portul Constanta si cresterea importantei acestui port in zona Marii Negre.
In anul 2000 Ministerul Transporturilor din Romania si Ministerul Transporturilor din  Olanda au avut initiativa organizarii a doua Conferinte Pan Europene a ministrilor de transporturi privind dezvoltarea transportului pe caile navigabile interioare.
Prima Conferinta a avut loc in anul 2001 la Rotterdam, Olanda, in contextul aparitiei Cartii Albe a Transporturilor – “Politica de Transport European pentru 2010: E timpul de a decide”, emisa de Comisia Europeana.
Conferinta din acest an si-a propus evaluarea progreselor inregistrate din anul  2001 si pana in prezent, modalitati de implementare a Programului de Actiune Integrat pentru caile navigabile interioare – NAIADES si dezvoltarea infrastructurii transportului pe caile navigabile interioare si protectia mediului inconjurator, se arata intr-un comunicat emis de biroul de presa al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Programul NAIADES cuprinde: imbunatatirea cadrului administrativ si reglementar, atragerea fortei de munca, investirea in capitalul uman; imbunatatirea conditiilor de munca si sociale la bordul navelor astfel incat profesia sa devina mai atractiva in special pentru tineri, cresterea sprijinului pentru cercetare in introducerea noilor tehnologii in transportul pe caile navigabile interioare promovarea transportului pe caile navigabile interioare asemenea unui mod de transport atractiv din punct de vedere comercial si compatibil din punct de vedere al mediului inconjurator.
Avand in vedere importanta acordata mediului inconjurator, in data de 13 septembrie a fost organizata o intalnire a comisiilor fluviale: Comisia Centrala pentru Navigatia Rhinului, Comisia Dunarii, Comisia Internationala pentru protectia Rinului, Comisia Internationala pentru protectia Dunarii si ONG-uri, reprezentand armatorii fluviali si organizatii de mediu.
 
Voltaj lanseaza noul album la PitestiPDF Print E-mail
Pitesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :178
Thursday, 14 September 2006

{mosimage}Trupa Voltaj isi va lansa albumul „Revelator”, in premiera, la Pitesti,  in seara zilei de 14 septembrie, in Piata Vasile Milea din centrul orasului.

 

Lansarea va avea loc si la Universitatea Constantin Brancoveanu, acolo unde au avut loc filmarile pentru videoclipul care da titlul albumului. A doua zi, tot in Piata Milea, la Carnavalul Tineretii, manifestare pe care municipalitatea s-a decis pe ultima suta de metri s-o organizeze, vor concerta Simplu, Directia 5, Crush, TNT si Alexandra Ungureanu.
 
Romanii sarbatoresc astazi Inaltarea Sfintei CruciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Crestinii ortdodocsi romani sarbatoresc astazi, 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci.Sarbatoarea semnifica momentul in care imparateasa Elena a gasit lemnului pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Ziua Crucii este o zi de post in cinstea jertfei lui Iisus Hristos. Crucea, descoperita in urma sapaturilor, a fost asezata in Biserica Invierii din Ierusalim la 14 septembrie, anul 335.
 
Se incheie exercitiul aerian ’’Chasseur Accompli 2006’’PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Thursday, 14 September 2006
Exercitiul aerian ‘’Chasseur Accompli 2006’’, a avut loc in perioada 4 – 14 septembrie, se incheie astazi cu ’’Ziua distinsilor vizitatori’’.La activitatile organizate cu acest prilej pe Aeroportul `Mihail Kogalniceanu` din Constanta, vor participa reprezentanti ai Statului Major General, ai Fortelor Aeriene Romane si ai Corpului Diplomatic al Republicii Franceze, informeaza Rador.
Fortele Aeriene Romane au participat la acest exercitiu comun cu 12 aeronave MIG 21 Lancer si 2 elicoptere IAR 330, iar Fortele Aeriene Franceze au fost reprezentate de 12 aeronave Mirage. Scopul exercitiului a fost de a dezvolta interoperabilitatea intre fortele aeriene ale celor doua state.
 
Cine controleaza DRRP-ul?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Aleodor Francu(foto) seful Cancelariei Primului Ministru este prezentat atat de Evenimentul Zilei cat si de Cotidianul ca avand dosar de retea adica a semnat un angajament cu Securitatea.Francu este unul dintre cei care a mintit pana in ultima clipa ca Departamentul pentru relatia cu Romanii de Pretutindeni nu va trece la MAE si tot el impreuna cu ministrul Ungureanu au strecurat chiar in ziua sedintei de guvern hotararea de trecere a DRRP la MAE. Cine oare i-a ordonat lui Francu sa faca aceasta miscare care practic a aruncat controlul unui grup de fosti securisti dintr-un serviciu secret si asupra romanilor din afara frontierelor, reeditand astfel vremurile din timpul lui Ceausescu, vremuri in care Francu semna angajamentul. Haosul total care guverneaza la ora actuala relatiile statului roman cu romanii de pretutindeni se datoreaza in parte  controlului pe care acest grup de indivizi dintr-un serviciu de informatii incearca sa-l exercite prin agenti de influenta, fosti si actuali informatori, auspra relatiilor cu romanii din afara frontierelor.
De ce acest control? Pentru influenta, pentru ca retelele fostei securitati sa continue sa existe in strainatate de asta data la cheremul acestui grup, si nu in ultimul rand pentru bani (vezi cazul fondurilor dirijate in Basarabia in anul 2004 sau cazul fondurilor pentru depesticizarea unor terenuri din Basarabia in 2005, caz asupra caruia vom reveni).
Se zvoneste din surse de presa ca secretarul de stat Mihai Gheorghiu a vizitat destul de des sediul unui anumit serviciu de informatii. De acolo sa vina ideea reuniunii din 13-15 octombrie la care sunt invitate comunitatile romanesti din Europa, alese pe spranceana, in general cele care au primit ceva bani si doar cateva care sa acopere minciuna? Au vre-o legatura unii dintre cei invitati, cu “baietii cu ochi albastri” care controlau retelele ceausiste?
 
Exercitiile NATO din Basarabia – subiect de dezbaterePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Exercitiul militar multinational de mentinere a pacii din cadrul programului Parteneriat pentru Pace: Cooperative Longbow/Lancer 2006, organizat sub egida NATO, a demarat miercuri, la Chisinau. Ceremonia a fost deschisa de generalul locotenent al Componentei Terestre a Aliantei de la Madrid, Cayetano Miro Valls si ministrul Apararii al Republicii Moldova, Valeriu Plesca.

La exercitiu participa peste o mie de militari din 21 de tari membre NATO si partenere Aliantei Nord Atlantice.
Cei care afirma ca exercitiul NATO ar contravine statutului de neutralitate, dezinformeaza societatea
Oazu Nantoi, analist politic, director de program la Institutul de Polititci Publice:
„Trebuie sa intelegem foarte clar ca o armata care nu lupta degradeaza. De aceea, noi trebuie sa ne bucuram ca Armata Nationala a R. Moldova infrupta din experienta Aliantei Nord - Atlantice, fiind o parte componenta a unui mecanism mare. Este evident ca impactul va fi benefic. Totodata, trebuie sa tinem cont de faptul ca, la moment, Republica Moldova nu are din ce alege, in special acum, cand se confrunta cu probleme grave de securitate”. In ceea ce priveste comportamentul R. Moldova pentru astfel de evenimente, Nantoi a remarcat ca militarii sunt pregatiti, spre deosebire de politicieni, care au foarte mult de recuperat.
Andrei Covrig, colonel in rezerva, preseditele Asociatiei George C. Marshall din Republica Moldova:
„ Longbow-Lancer 2006” este o activitate desfasurata in cadrul Parteneriatului Parteneriat pentru pace (PfP). Creat in ianuarie 1994, PfP ofera partenerilor NATO posibilitatea de a participa la programe de cooperare, adaptate cerintelor lor individuale. Este vorba despre controlul democratic asupra Fortelor Armate; protectia civila, prevenirea si solutionarea situatiilor de criza; planificarea si desfasurarea in comun a operatiunilor de mentinere a pacii; controlul asupra armamentului si dezarmarea; pregatirea cadrelor, pregatirea lingvistica si altele. Cei care afirma ca exercitiul ar contravine statutului de neutralitate dezorienteaza societatea. Sa nu uitam, bunaoara, si de colaborarea Moscovei cu NATO in cadul unui comitet mixt, de actiuni comune in vederea combaterii terorismului, precum si a prevenirii situatiilor de criza.

 

 
George W. Bush sprijina integritatea teritoriala a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Cu ocazia inmanarii scrisorilor de acreditatre de catre proaspatul ambasator al Basarabiei la Washington – Nicolae Chirtoaca, presedintele Statelor Unite ale Americii, George W.Bush a declarat ca relatiile tarii sale cu Republica Moldova sunt excelente.Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe s Integrarii Europene de la Chisinau, seful administratiei americane a remarcat actiunile intreprinse de Republica Moldova in ultimii ani pe calea reformelor democratice, atat in domeniul politic, cat si in cel economic.
George W.Bush considera ca stabilitatea tarii noastre, succesul reformelor si constructia unei democratii moldovenesti durabile depind de solutionarea pasnica a conflictului transnistrean. El a declarat ca Statele Unite vor continua sa participe la procesul de negocieri pentru a contribui la solutionarea durabila a conflictului transnistrean, reiesind din principiile respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
 
Romania considera ilegal referendumul transnistreanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Referendumul privind independenta Transnistriei, care se va desfasura in data de 17 septembrie, este considerat de Romania ca fiind ilegal, iar rezultatele sale nule de drept si lipsite de relevanta politica.Decizia unilaterala a autoritatilor nelegitime din Transnistria de organizare a referendumului nu este de natura sa contribuie la eforturile internationale de reglementare durabila a situatiei. Romania reafirma, in acest context, sprijinul sau fara echivoc pentru respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova – principii de baza in orice initiativa de reglementare echitabila si durabila a situatiei din regiunea transnistreana, informeaza un comunicat al MAE. Anterior, OSCE anuntase ca nu va recunoaste rezultatele referendumului, dar Rusia a solicitat Europei sa nu ignore aceasta consultare populara. Alegatorii vor decide daca sustin independenta si alipirea ulterioara la Rusia sau daca resping independenta si se vor reintegra in Republica Moldova, de care regiunea Transnistria s-a separat acum 16 ani.
 
Steaua a spalat o parte din umilintele indurate de romanii din UcrainaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :464
Thursday, 14 September 2006

{mosimage}Steaua Bucuresti a naucit apararea lui Dinamo Kiev, aceasta reusind sa marcheze 4 goluri in poarta acesteia.

 

Un meci de vis, un meci asteptat de foarte mult timp, 10 ani mai exact, un meci care va intra in istoria fotbalului cu un scor categoric, Dinamo Kiev – Steaua Bucuresti 1 – 4. Meciul a inceput foarte bine pentru echipa bucuresteana, ros-albastri reusind sa marcheze chiar din minutul 3 prin Ghionea. Desi Steaua a continuat sa domine jocul, ucrainienii au reusit sa egaleze in minutul 15 prin Rebrov. Insa, in minutul 24 a venit replica romanilor, Badea reusind sa marcheze printr-o lovitura de cap. Inainte de fluirul ce avea sa marcheze sfarsitul primei reprize, reusita spectaculoasa din lovitura libera a lui Dica din min. 43 au facut ca Steaua sa intre la cabine cu un avantaj de doua goluri.
Portughezul Carlos, portarul  ros-albastrilor, si-a facut excelent treaba aparand cu stasnicie poarta stelista pe tot parcursul meciului.
Desi cu un avantaj de doua goluri in fata celor de la Dinamo Kiev, Steaua a continuat sa atace periculos, iar in minutul 79 a urmat cel de-al doilea gol al lui Nicolae Dica, acesta lobandu-l pe portarul ucrainienilor.
Una peste alta, cei de la Dimano Kiev au parut mai tot timpul jocului dezorientati, atacand haotic de cele mai multe ori. In schimb, Steaua s-a comportat pe tot parcursul meciului ca o echipa mare, o echipa cu experienta si cu siguranta ca o echipa ce este din nou pregatita pentru Europa.
Astfel, desi cei de la Olempyc Lyon au castigat cu 2 - 0 in fata celor de la Real Madrid, Steaua este lidera echipei E, avand un golaveraj mai bun.
 
Basarabia vrea problema conflictelor inghetate pe agenda Adunarii Generale a ONUPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :185
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Comitetul general al ONU nu a acceptat solicitarea statelor membre GUAM de a introduce pe ordinea de zi a celei de-a 61-a Adunari Generale, care se desfasoara la New York, chestiunea cu privire la conflictele inghetate din Azerbaidjan, Georgia Basarabia.
Surse de la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene au comunicat pentru Info-Prim Neo ca reprezentantii R. Moldova vor incerca sa introduca aceasta chestiune la plenara Adunarii Generale, care are loc miercuri, 13 septembrie.
Ministerul de Externe de la Kiev a anuntat recent ca ministrul Boris Tarasiuk de asemenea planifica ca impreuna cu partenerii din GUAM sa solicite introducerea in ordinea de zi a chestiunii cu privire la conflictele inghetate de pe teritoriile Azerbaidjanului, Georgiei si Basarabiei.
Membrii GUAM au solicitat, in august curent, Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite includerea pe agenda sesiunii organizatiei un punct privind conflictele existente in statele membre si consecintele acestora pentru pacea internationala, securitate si dezvoltare.
O adresare similara facuta anul trecut de GUAM nu a obtinut sustinerea din partea majoritatii membrilor Comitetului General. Din cei 28 de membri, doar Azerbaidjan, SUA si Marea Britanie au votat favorabil. Rusia, Armenia, Angola, Myanmar si Venezuela s-au opus, iar ceilalti s-au abtinut.
 
Tony Blair sprijina primirea imigrantilor romani si bulgari PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Premierul britanic Tony Blair este de acord cu primirea imigrantilor din Romania si Bulgaria care doresc sa munceasca in Marea Britanie dupa aderarea la Uniunea Europeana a celor doua tari balcanice, relateaza The Independent in pagina electronica de miercuri.Potrivit Hot News, care citeaza The Independent, Blair a dat insa de inteles insa ca ar putea fi introduse unele restrictii pe termen scurt, printr-un sistem temporar de permise de munca.
Premierul britanic s-a referit si la beneficiile economice ale imigratiei: "Imigrantii (care au venit in ultimii ani in UK-n.n) au fost de ajutor, nu au fost o povara. 97% dintre ei muncesc cu norma intreaga si doar 3% dintre imigranti isi aduc si copiii”, a afirmat Blair. In plus, cifrele preliminare sugereaza ca pana la 50 la suta dintre ei se intorc acasa. Premierul britanic a fost de acord si cu o declaratie a Consiliului general al Congresului sindicatelor britanice, care a solicitat liberalizarea pietei muncii in UE si o protectie sporita a muncitorilor imigranti.
Blair a precizat, insa ca imigratia trebuie tinuta sub control si pentru aceasta sunt necesare controale stricte la frontiera, mai ales in contextul luptei impotriva terorismului. Tony Blair a conchis: "In ciuda pericolelor teroriste, vreau o societate deschisa, cu reguli clare, o societate care crede in toleranta si aplica legea si in afara granitelor Marii Britanii si nu doar in interiorul lor".
 
Ghiseu Juridic pentru comunitatea romana din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :234
Thursday, 14 September 2006
In cadrul Primariei din Torino incepand cu data de 14 septembrie va fi dat in functionare un Ghiseu Juridic coordonat de avocati din Asociatia Studii Juridice despre Imigratie (ASGI).Romanii din Torino vor putea consulta acest ghiseu in zilele de luni si miercuri intre orele 14.00 si 17.30. Ghiseul Juridic isi propune sa acorde informatii si sa orienteze solicitantii pe teme de documente de sedere, cetatenie, familie si tutela drepturilor tuturor lucratorilor. Se va avea acces la Ghiseul Juridic trecand prin filtrul operatorilor de la Biroul pentru Straini, Nomazi si Minori din Cadrul Primariei din Torino, informeaza Amos News.
 
Programari on-line pentru declaratiile de valoare necesare in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 14 September 2006

Joi, 14 septembrie la ora 10.30 (ora locala a Bucurestiului) se vor redeschide programarile on-line pentru inscrierile in vederea obtinerii declaratiilor de valoare necesare cetatenilor romani si basarabeni pentru recunoasterea diplomelor de studiu si profesionale necesare in Italia.

 

Prin acest sistem de programare vor fi evitate lungile cozi de asteptare din fata birourilor Consulatului italian la Bucuresti.
Adresa site-ului oficial al Ambasadei Italiei creat pentru programari este: www.consitbucarest.ro
 
Campanie pentru respectarea drepturilor minoritatilor etnice din SpaniaPDF Print E-mail
Castiila Y Leon, Spania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}"Conecteaza-te la toleranta. Sa traim impreuna" este genericul unei campanii de sensibilizare, in Castilla y Leon, promovata de celebrul dansator Joaquin Cortes(foto).Aceasta campanie, organizata de Departamentul pentru Familie si Drepturi Egale, este adresata tinerilor, iar obiectivul este lupta impotriva intolerantei generate de rasa, orientare sexuala sau cultura. Bugetul campaniei este in valoare de 240.000 de euro si va consta in difuzarea de materiale publicitare si organizarea de activitati ca ateliere, cursuri si dezbateri menite sa dezvolte respectul pentru diversitate. Autoritatile spera in sensibilizarea intregii societati, mai ales ca se asteapta participarea grupurilor sociale "vulnerabile". Pentru a promova mai eficient aceasta campanie, organizatorii au pus la dispozitia celor interesati o pagina electronica a evenimentului, care se va desfasura pe parcursul mai multor luni. De mare interes este si faptul ca informatiile sunt disponibile si in limbile romana, bulgara si araba (Conéctate a la tolerancia. Convivamos pe www.migrar.org)
Campania din Castilla y Leon cuprinde, pentru stimularea participarii tinerilor, concursuri cu premii pentru studentii si meseriasii care prezinta idei interesante legate de temele acestui eveniment. Dansatorul Joaquin Cortes, promotorul campaniei, a declarat ca de multe ori, ca etnic tigan, a simtit dispretul fata de minoritatea din care face parte si a criticat atitudinea societatii fata de tigani.
 
Acord intre Romania si Spania privind protectia minorilorPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :190
Thursday, 14 September 2006
Conventia dintre Romania si Spania privind protectia minorilor romani fara tutore, aflati in Spania a fost semnata recent si prevede masuri pentru repatrierea acestora si pentru lupta impotriva exploatarii lor.
Prin acest acord cele doua tari deschid colaborarea in acest domeniu care se prezinta din ce in ce mai incomod pentru societatea spaniola prin numarul mare de cersetori, copii romani, care se afla prin centrul oraselor mari ale Spaniei. Dupa semnarea acum 10 ani la Bucuresti a acordului de repatriere a cetatenilor romani, autoritatile spaniole a initiat aceasta actiune care urmareste intarirea mijloacelor de protectia a minorilor.
|n conformitate cu prevederile Conventiei Drepturilor Copilului, adoptata de ONU in 1989, acordul romanospaniol urmareste solutionarea problemei minorilor romani care se afla singuri in Spania si sa elimine riscurile la care sunt supusi acestia precum sechestrarea lor de catre retelelor de cersetori. Asadar cele doua state promit sa colaboreze atat pentru reintegrarea sociala a minorilor din Romania cat si pentru protejarea lor de retele mafiote.
 
Spectacol de muzica populara romaneasca la TiresPDF Print E-mail
Tires, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :188
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Duminica, 17 septembrie, incepand cu orele 15.00, va avea loc, la Clube Desportivo Recreativo „Os Vinhas” din Tires (langa Carcavelos), un spectacol de muzica populara romaneasca, urmat de gustari nationale (sarmalute si placinte) si de dans.Actiunea, care va avea un pronuntat caracter national si la care si-au anuntat deja participarea sute de spectatori romani si basarabeni, se va desfasura la initiativa Centrului Cultural Moldav (gratie eforturilor doamnei Larisa Machedonschi) si a jurnalistilor de la saptamanalul „Actualitatea romaneasca” si de la Agentia de stiri „Romanian Global News”. Spectacolul va fi sponsorizat de Agentia de transfer de bani „Trans Envio”, reprezentata de doamna Andreea Zachia.
Rezervari de bilete se pot face la telefoanele 964.673.511 si 966.485.107. (S.R.)
 
Parlamentarii basarabeni au revenit din vacanta de varaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :165
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Deputatii si-au reluat, miercuri, activitatea, dupa vacanta de vara, care a inceput la 29 iulie.Potrivit Agentiei INFOTAG, in urmatoarele doua saptamani, legislatorii vor lucra preponderent in comisii si in fractiuni. In zilele urmatoare, Biroul Permanent al Parlamentului va stabili data deschiderii oficiale a sesiunii de toamna-iarna, programul de activitate al sesiunii, in special, pe primele 2 saptamini.
Deocamdata nu se stie cite proiecte de legi vor fi incluse in programul de activitate al Parlamentului pina la Anul Nou, dar principalul document care va fi discutat in cadrul sesiunii este Legea bugetului de stat pe anul 2007. Tot in actuala sesiune, urmeaza sa fie adoptate bugetul asigurarilor sociale de stat pentru 2007 si bugetul Fondului de asigurari in medicina.
Solicitati de Agentia INFOTAG, unii deputati au mentionat ca in sesiunea de toamna-iarna, Parlamentul va continua indeplinirea angajamentelor Republicii Moldova fata de Consiliul Europei. In special, va fi discutata si adoptata Legea cu privire la finantarea partidelor si Codul Educatiei, care va insera toate actele legislative din domeniul invatamintului. Opozitia intentioneaza sa ceara discutarea in Parlament a unor probleme importante ca cea transnistreana si realizarea Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana.
 
“Vocea Romana a Folclorului European” canta la Satelit CafePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :190
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Extraordinara solista romanca, recunoscuta in Franta ca "Vocea Romana a Folclorului European", Maria Raducanu(foto), va sustine un concert la Paris, in luna septembrie.Evenimentul va avea loc joi, 14 septembrie, la ora 21.00, la Satellit Cafe din capitala franceza. Deosebita si recunoscuta prin vocea sa si prin tehnica sa, Maria Raducanu isi pune talentul in slujba promovarii repertoriului traditional, pe care incearca sa il redea in simplitatea sa autentica. Interpretarea sa puternica lasa sa se intrevada intreaga forta dramatica a unei mosteniri muzicale, care urca pana spre radacinile cele mai vechi ale civilizatiei europene. In spectacolul programat sa se desfasoare la Satellit, Maria va prezenta "Heresies", un tribut curajos si pasionat adus vocii umane. Este vorba depre un spectacol de folclor balcanic si fado, influente flamenco, romante rusesti, jazz, tango, bossa-nova, un spectacol in care improvizatia este cea care conteaza.
 
Mircea Eliade omagiat de romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :222
Thursday, 14 September 2006

{mosimage}Sambata, 23 septembrie, la Institutul de Istorie Naturala din Milano, va avea loc o masa rotunda cu tema „Mircea Eliade in constiinta culturii europene” si proiectia filmului „Sarpele”, ecranizare a nuvelei cu acelasi titlu a lui Mircea Eliade.

 

 

 

Evenimentele se desfasoara sub genericul „Zilelor Mircea Eliade”, proiect organizat in parteneriat de Institutul Cultural Roman si Asociatia “Romanii in Italia”. 
Vor participa reprezentanti ai unor asociatii culturale italiene si romanesti, ai mass media din Italia, profesori universitari si reprezentanti ai Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.  Printre invitati se numara si prof. dr. univ. Roberto Scagno de la Universitatea Padova, Guido Ravasi, secretar general, Fondazione Europea DRAGAN din Milano, Monica Joita, director adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica –Venetia, Corina-Gabriela Badelita, bursiera a Institutului, cadru didactic la catedra de italienistica de la Universitatea din Iasi.
„Zilele Mircea Eliade” se inscriu in seria de evenimente a celei de a treia editii a Festivalului "Romania – Traditii si Valori Europene", organizat la Milano, in perioada 17 – 24 septembrie 2006,  de Asociatia Romanii in Italia, sub patronajul Provinciei Milano si in colaborare cu Primaria orasului Milano si alte institutii publice din Romania. (www.romanii.it)
Asociatia Romanii in Italia (ARI) are ca scop principal conservarea identitatii culturale, lingvistice si religioase a romanilor care traiesc in Italia. Printre obiectivele ARI se numara mentinerea legaturilor culturale cu Romania, organizarea de cursuri de limba italiana pentru romani si cursuri de limba romana pentru italieni, promovarea imaginii Romaniei in Italia, organizarea de activitati cu caracter umanitar etc. ARI numara 600 de membri romani si italieni.
Manifestarea de la Milano este unul dintre proiectele desemnate castigatoare la concursul pentru organizarea „Zilelor Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni”, lansat de ICR, prin Directia Romani din Afara Tarii, in luna iunie 2006.
 
Concurs de pictura rapida castigat de un roman din SpaniaPDF Print E-mail
Roquetas de Mar, Spania/Romanian Global News
Accesari :204
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Artistul roman Peter Bojthe a castigat ce-a de-a opta editie a Concursului de Pictura Rapida "Virgen de los Vientos" organizat recent in Roquetas de Mar (Almeria).Primul premiu era de 600 de euro si o diploma si a fost adjudecat de Peter Bojthe, unul dintre cei 25 de artisti prezenti la acest concurs. Juriul a fost format de Maria Luisa Montoro de la o asociatie de vecini, artistii Evangelina Munoz, Maritina Ramos si Aurora Gomez si de coordonatorul expozitiilor primariei, Juan Ibanez. Operele participantilor au fost expuse in El Faro de Roquetas de Mar si picturile premiate vor ramane in proprietatea Primariei Roquetas de Mar. 
 
Se intorc militari romani din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a cerut acordul Parlamentului pentru retragerea unor militari romani din Irak.
Seful statului a trimis o informare celor doua camere ale Parlamentului, care va fi analizata la 20 septembrie, intr-o sedinta comuna. Astfel, ar urma sa se retraga o companie de politie militara si un detasament de geniu.
In schimb, in Afganistan se va suplimenta, de luna viitoare, participarea romaneasca in cadrul fortelor pentru operatiuni speciale, cu o echipa de personal medical uman si veterinar.
 
O noua infratire dintre orasele romanesti si cele europenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Un moment istoric, de maxima incarcatura emotionala a avut loc marti, 12 septembrie, in Sala de Sedinte a Primariei orasului Pucioasa din judetul Dambovita.
Este vorba despre semnarea Protocolului de infratire intre orasul Pucioasa si municipiul Alcazar de San Juan din Spania. Acest eveniment a fost posibil in urma demersurilor Asociatiei de Prietenie Romania-Spania condusa de Daniel Comanita si vine sa sublinieze o data in plus faptul ca astfel de infratiri si colaborari intre institutii similare pot avea o mare influenta asupra politicilor sociale pe care statele europene, in special cele care gazduiesc procente impresionante de emigranti, le pot avea impreuna cu tarile de origine ale acestora. Am preluat de la colegii din Dambovita un material despre acest eveniment, pe care va invitam sa il cititi in continuare.
Evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa. Delegatia spaniola a fost condusa de Don Jose Fernado Sanchez Bodalo - primarul municipiului Alcazar de San Juan. Ceilalti membri ai delegatiei au fost: Ana Isabel Abengozar Castillo - consilier pentru imigranti; Angel Parreno Lizcano - viceprimar, reprezentantul Grupului Socialist; Andres Carmona Campo - consilier municipal, reprezentantul Grupului Stanga Unita; Miguel Angel Munoz Morales - consilier municipal, reprezentantul Partidului Popular; Victor Garcia Chocano - Asociatia oamenilor de afaceri; Jesus Camacho - reprezentantul tehnic al primariei; Liliana Cotoraci - presedintele Asociatiei Culturale Spaniolo-Romane, sotia preotului din Alcazar si bineinteles, Daniel Comanita, presedintele Asociatiei de Prietenie Romano-Spaniole. Partea romana a fost reprezentata de Radu Sorin - sef de directie in cadrul Consiliului Judetean Dambovita, Mircea Simion - primarul orasului Pucioasa, Tiberiu Popa - viceprimarul orasului Pucioasa, consilieri locali - reprezentanti ai grupurilor politice: Mircea Daniela (PSD), Trandafir Dorel (PD), Boboc Cezar (PRM), Paduraru C. (PNL), oameni de afaceri, reprezentantul Arhiepiscopiei Targoviste, de la Protoeria Pucioasa - protopopul Eugen Popescu si reprezentantul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Amfitrionul evenimentului a fost Mircea Simion, primarul orasului Pucioasa.
Alcazar - oras cu traditie istorica indelungata
Don Jose Fernado Sanchez Bodalo, primarul municipiului Alcazar de San Juan a subliniat originea latina a celor doua popoare - roman si spaniol, precizand totodata ca municipiul Alcazar are o istorie bogata, unele dintre siturile arheologice datand din preistorie, cele mai importante fiind insa cele din epoca romana. Impactul cu armata araba a lasat urme adanci, numele purtat astazi de catre municipiu fiind o combinatie spaniolo - musulmana. Alcazar de San Juan are o populatie de 30.000 locuitori si este situat la 150 km de Madrid, capitala Spaniei. Face parte din Regiunea Castilla la Mancha. Produsele emblematice sunt branza si vinul. O mare pondere o are si industria constructiilor civile. Sunt dezvoltate serviciile sanitare, educationale, comunitare. Rata somajului este de 10%. Motivele care au dus la semnarea acestui protocol, au fost, asa cum precizeaza primarul din Alcazar: favorizarea cetatenilor romani care locuiesc in Spania, pentru a nu exista ilegalitati, abuzuri, sa beneficieze de toate drepturile legale; utilizarea experientei spaniole in gestionarea fondurilor europene pentru a invata romanii ca, la randul lor sa utilizeze corect aceste fonduri; sa invete si sa imparta experienta in ceea ce priveste gestionarea problemelor localitatii din punct de vedere administrativ.
(Preluare de la Cotidianul independent “Dambovita”. Un articol de Elena OPRESCU)
 
Seara romaneasca de fotografie si literatura la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :185
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va organiza in luna septembrie o expozitie de fotografie si o seara literara cu autorul Armin Pongs(foto).   
Jurnalistul, fotograful si editorul Armin Pongs va expune 22 de fotografii, care prezinta romani in viata de zi cu zi. In aceeasi seara de 14 septembrie, Armin Pongs va citi din volumul sau Die Welt in meinen Augen, fiind acompaniat la pian de Gabrielle Gonda-Kehn. „Volumul cuprinde visurile persoanelor pe care autorul le-a intalnit in timpul calatoriilor sale si deschide cu fiecare poveste o fereastra spre o noua lume, plina de voci, arome si culori. In povestirile si fotografiile sale, Armin Pongs indrazneste sa arunce o privire in culise…“ (Editura Dilemma) „Momente magice din timpul calatoriei, pe care nu le poate surprinde nici o fotografie.“ Frankfurter Rundschau.
 
Roxana Constantinescu – locul II la concursul Radiodifuziunii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :213
Thursday, 14 September 2006
{mosimage}In cadrul concursului international de muzica organizat de Radiodifuziunea din Munchen, mezzosoprana Roxana Constantinescu(foto) a castigat premiul al II-lea.Artista romana a participat la sectiunea “lied vocal simfonic”, una dintre cele patru ale competitiei dotate cu premii de peste 80 de mii de euro, Comunica Rador. Roxana Constantinescu, in varsta de 26 de ani, fosta membra a Corului de copii Radio, a absolvit ca sefa de promotie cursurile Universitatii Nationale de Muzica, la clasa profesoarei Maria Slatinaru Nistor.
 
O noua slujba ortodoxa in limba romana in LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :337
Thursday, 14 September 2006
O noua slujba ortodoxa in limba romana  va avea loc sambata, 16 septembrie, in capela Bisericii Maihof din Lucerna.
Slujba va fi oficiata de preotul Adrian Diaconu din Geneva. Dupa oficierea Sfintei Liturghii va fi organizata si o agapa. Sunt invitati sa participe romanii din Lucerna dar si din imprejurimi.
 
O noapte de insomnie romaneasca la 32 Old BaileyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :177
Thursday, 14 September 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.
Si la finele acestei saptamani, vineri, 15 septembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. 
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions