Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Nici rusii nu cred ca referendumul din Transnistria va avea vreo consecinta juridicaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia / Romanian Global News
Accesari :291
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Referendumul privind independenta republicii transnistrene nerecunoscute nu are nici o valoare juridica, considera presedintele comitetului Consiliului Federatiei pentru afacerile CSI, Vadim Gustov. "Acest referendum nu va avea nici o valoare juridica atat pentru Moldova, cat si pentru comunitatea mondiala, pe reactiaá careiaá conteaza administratia nerecunoscutei republici".

Potrivit spuselor lui, administratia transnistreana preconizeaza sa faca o incercare de a urma asa-numita varianta "Kosovo", pentru ca si comunitatea mondiala sa recunoasca suveranitatea Transnistriei. "Acest referendum insa nu va da nimic pentru independenta lor.Recunoasterea suveranitatii porneste de la organizatii  internationale, in particular, OSCE, dar deocamdata ele nu sunt deloc dispuse sa faca aceasta", a spus Gustov, potrivit Prompt Media. El a amintit ca actualul cadru juridic international se bazeaza pe principiul nemodificarii frontierelor existente ale statelor si nuáadmite reimpartirea lor, transmite aceeasi sursa.
Transnistria conteaza pe circa 400.000 de persoane ca se vor prezenta la alegeri. "Cred ca prezenta va fi intr-adevar mare, si pentru independenta Transnistriei se vor pronunta 60-70 la suta din participantii la votare, dar acest fapt nu va avea consecinte juridice", e convins senatorul. Consiliul Federatiei nu intentioneaza sa-si trimita observatorii la acest referendum. Duminica, 17 septembrie, in Transnistria va avea loc un referendum, in cadrul caruia vor fi abordate doua intrebari: "Sustineti cursul spre independenta Republicii Moldovenesti Nistrene si alipirea libera in viitor a Transnistriei la Federatia Rusa?" si "Considerati posibila renuntarea la independenta RMN cu aderarea pe viitor la Republica Moldova?".

 

 
Valuri de Matase la Zilele Culturii Romanesti la Quebec - editia a 3-aPDF Print E-mail
Quebec, Canada / Romanian Global News
Accesari :273
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Grupul Valuri de Matase format din chitaristul roman Mircea Trifan si flautista canadiana Terry Ellen Christophersen, va participa si anul acesta la manifestarile ocazionate de a treia editie a Zilelor Culturii Romanesti la Quebec, care se vor desfasura intre 16 si 24 septembrie 2006 in orasul Quebec.In prima zi a Zilelor Culturii Romanesti, pe 16 septembrie, dupa cocktail-ul de deschidere in prezenta oficialitatilor romanesti si din Quebec, jurnalisti si organizatori, va avea loc un spectacol de muzica, dans si divertisment sustinut de artisti de origine romana si  quebecoaza.
In programul spectacolului: Valuri de Matase si invitata lor speciala, clarinetista Marie-Eve Simard; interpreta de muzica populara romaneasca Mariana Ilutiu; orchestra de muzica populara romaneasca äVirtuozii din Montrealö, formata din Nicolae Margineanu, Sergiu Popa, Vasile Zapalschi, Andrian Ungureanu, Petrica Zapalschi, Nelu Feher, Calin Morosanu, Veronica Ungureanu; ansamblul de dansuri folclorice Hora, sub conducerea lui Florin Salajan; pianista Cristina Ilutiu; umoristul Viorel Gaita; copiii Alice Andreea Muraru si Michel Finkelchtein (tango); solista Ariane Roberto; duo-ul de chitara Imre Nogradi si Zsolt Gaspar-Gebelean. Prezentatorii spectacolului vor fi Cristian Bucur si Cristina Bucur. Directia artistica este realizata de Dan Lazar Trifan (Valuri de Matase).
Spectacolul va fi urmat de o Mare Seara Romaneasca, unde nu vor lipsi dansul, preparatele culinare romanesti, umorul si traditionala muzica romaneasca de petrecere.
Informatii si rezervari se pot obtine la crq@reper-romanesc.org, sau telefon (418) 575-7584.
Pretul unui bilet pentru spectacol este de 18 dolari, iar pretul unui bilet la seara romaneascaácosta tot 18 dolari.
Pentru cine doreste sa asiste la ambele manifestari pretul unui bilet este de 25de dolari, iar copii sub 15 ani au intrarea gratuita.
 
Serviciu si in limba romana in MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :244
Sunday, 17 September 2006
In cadrul Politiei Municipale din Madrid incepand cu luna septembrie a fost dat in functiune un sistem de preluare a apelurilor de urgenta 112 si in limba romana.Acesta opereaza in regim de 24 de ore si in alte limbi decit cea spaniola, printre care si limba romana, informeaza Amos News. Acest fapt vine ca urmare a numarului mare de romani din Madrid, care in situatii de urgenta vor putea sa contacteze autoritatile de rigoare.
 
Diplomele medicilor romani vor fi recunoscute in UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :267
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, diplomele medicilor din Romania vor fi recunoscute in toate statele membre. Asta inseamna ca doctorii care au obtinut o specializare intr-una din cele peste 30 de discipline recunoscute in strainatate vor putea sa lucreze in spitalele Uniunii Europene, fara sa fie nevoie sa dea alte examene pentru echivalarea studiilor.Ceea ce pare a fi o veste buna ar putea avea insa consecinte grave pentru Romania care s-ar putea confrunta cu un adevarat exod de medici, in conditiile in care oricum medicii sunt si acum putini, iar cei mai buni tineri din domeniu aleg sa plece din tara. Oficial, in statisticile Ministerului Sanatatii sunt inregistrati 53 de mii de medici.
Insa din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii rezulta ca Romania este pe ultimele locuri in lume in ceea ce priveste numarul de medici raportati la suta de mii de locuitori.
 
Timpul acordat emisiunii bilingve "Romania mea" s-a dublatPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :350
Sunday, 17 September 2006
Emisiunea de radio "Romania mea" din Germania si-a dublat timpul de emisie: o ora in limba romana si o ora in limba germana.Astfel, incepand cu data de 7 octombrie, la cea de-a 14-a editie, emisiunea se va difuza in fiecare sambata intre orele 18.00 - 20.00, iar reluarea, duminica, de la 12.00 la 14.00, orele Germaniei. Realizatorii emisiunii sunt Carmen Pankau si Viorel Maier. Ca urmare a acestui fapt romanii din Germania vor primi mai multe informatii, din mai multe domanii, dar si mai multa muzica romaneasca, care sa le aminteasca de locurile natale.
 
Profesorii romani doriti in SUAPDF Print E-mail
Salaj, Romania / Romanian Global News
Accesari :287
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Prin intermediul programului FACES, profesorii salajeni au posibilitatea de a preda in scoli publice din Carolina de Sud, SUA. La acest program pot participa profesori de matematica, fizica, chimie, biologie, limbi straine, muzica si desen, informeaza Amos News.

Foreign Academic and Cultural Exchange Services (FACES), cu sediul in Columbia, desfasoara acest program international in Romania si alte aproximativ 20 de tari incepand din anul 1999. Profesorii romani au posibilitatea sa predea in scolile americane pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani.
Programul FACES este recunoscut de Ministerul Roman al Educatiei si Cercetarii ca un program de perfectionare profesionala, perioada de participare in program fiind considerata vechime la catedra.
De asemenea, catedrele profesorilor titulari sunt pastrate pe perioada de participare la program, pana la maximum 3 ani.
Conditiile de participare in programul FACES sunt urmatoarele: diploma de licenta ca profesor, cu durata studiilor de cel putin patru ani; permis de conducere, cu experienta de cel putin un an; nivel bun de conversatie in limba engleza (se verifica prin interviu); cazier judiciar curat si stare buna de sanatate.

 

 
Delegatie basarabeana in vizita oficiala la Agentia Nationala a Functionarilor PubliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :217
Sunday, 17 September 2006
La sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici a avut loc recent vizita unei delegatii din Basarabia in scopul discutarii aspectelor legate de reforma functiei publice, sistemul administrativ romanesc si standarde ocupationale in administratia publica romaneasca.La intalnire au participat conducerea ANFP, reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale din Republica Moldova, inclusiv un reprezentant din cadrul Universitatii de Stat din Basarabia, catedra de Stiinte Administrative. In urma acestei vizite de lucru s-au stabilit relatii de colaborare in vederea incheierii unor proiecte bilaterale de interes comun in domeniul functiei publice, transmite Portalul National de Administratie Publica.
 
In 2009 Irak va incepe plata datoriilor catre RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :308
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Ministrul irakian de finante a anuntat ca tara sa va incepe sa isi plateasca datoriile fata de Romania incepand din 2009, relateaza Middle East North Africa Financial Network. Irak va plati gradual 977.1 milioane de dolari, datorii acumulate intr-un interval de circa 20 de ani, in perioada regimului comunist in Romania.In timpul regimului condus de Nicolae Ceusescu, Romania a avut relatii economice substantiale cu tari din Orientul Mijlociu si in special cu Irak, stat aflat sub conducerea lui Saddam Hussein.
Romania va incasa aproape un miliard de dolari pana in 2028 in contul celor 56.7 procente din suma de 1.723 milioane de dolari pe care Irak o datoreaza tarii noastre din activitatile comerciale desfasurate inainte de 1989, informeaza Amos News.
 
Romanii din British Columbia au participat la o "defilare" de automobilePDF Print E-mail
New Westminster, Canada / Romanian Global News
Accesari :192
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Centrul Comunitar Roman din Canada, alaturi de pasionatii expozanti, a bucurat recent de o superba defilare de masini ce a constat si in premii numeroase, simbolice insa.Au fost premii pentru cea mai ingrijita masina, iar premiile au constat intr-un "bravo, asa se intretine o masina". De altfel, acesta este premiul care se acorda anual pentru efortul proprietarilor de a tine aceste masini in stare de functionare si in conditii de expozitie, informeaza Florian Mitoi, membru al RCC.
Romanii participanti, au savurat, in plus, delicioasele mancaruri traditionale, dar si apa minerala,  tot romaneasca.
Potrivit aceluiasi Florian Mitoi, romanii prezenti la aceasta defilare a masinilor au avut ocazia sa vada "ce nu a vazut Parisul". De asemenea, cu aceeasi ocazie romanii din comunitate au folosit aceasta ocazie sa sarbatoreasca nasterea unui baietel romano-canadian.
 
In octombrie, romanii din Toronto participa la "Balul Strugurilor"PDF Print E-mail
Accesari :184
Sunday, 17 September 2006
{mosimage}Sosirea toamnei aduce pentru romanii ce traiesc pe meleaguri canadiene si Balul Strugurilor. Evenimentul va avea loc in data de 7 octombrie, la L'Amoreaux Community Centre.
Biletele se pot procura de la sediul bisericii "Toti Sfintii" si nu numai. Pentru mai multe detalii, doritorii pot accesa portalul Bisericii "Toti Sfintii"  www.totisfintii.com.
 
O noua manifestare culturala romaneasca in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel / Romanian Global News
Accesari :220
Sunday, 17 September 2006
La teatrul din Ghivataim, Tel Aviv va fi organizat Festivalul povestitorilor. In cadrul acestui festival, in data de 13 octombrie, va avea loc si o seara romaneasca.Evenimentul se va desfasura sub auspiciile Ambasadei Romaniei la Tel Aviv. Sunt invitati sa participe toti romanii din Israel, intr-un numar cat mai mare.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions