Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
CE va da ragaz Romaniei si Bulgariei pana la 1 aprilie inainte de a le taia ajutoarele financiarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :328
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Comisia Europeana va da ragaz Romaniei si Bulgariei pana la 1 aprilie inainte de a taia ajutoarele financiare pentru fermieri cu un sfert, daca cele doua tari nu-si pun la punct sistemul de monitorizare a platilor.
Este doar una dintre masurile pe care o va recomanda Comisia la 26 septembrie, in schimbul confirmarii aderarii la 1 ianuarie 2007, transmite BBC.
Potrivit sursei citate, Romania risca si alte restrictii privind agricultura, precum si continuarea monitorizarii privind reforma justitiei si combaterea coruptiei la nivel inalt.
Comisia Europeana nu mai vorbeste de masuri de salvgardare sau restrictii, ci de "masuri adecvate", in engleza "appropriate measures". Comisia va adopta la 26 septembrie mai multe asemenea masuri, printre care si un regulament privind posibila reducere a ajutoarelor catre fermieri.
Documentul obtinut de BBC arata ca, daca Romania si Bulgaria nu-si indeplinesc angajamentele de a pune la punct de sistemul de monitorizare a platilor, "exista un risc serios ca producatorii care nu au dreptul la sprijin financiar sa primeasca un asemenea sprijin". Dat fiind ca sunt in joc cateva sute de milioane de euro, ar fi afectata serios functionarea pietei interne a Uniunii Europene.
In acest caz, regulamentul prevede reducerea platilor cu un sfert timp de un an, cu posibilitatea extinderii daca problemele continua. Dar masura nu va fi luata imediat, ci doar in urma unui raport bazat pe un audit extern, ce trebuie facut pana la 1 aprilie 2007. Insa este posibil ca pana atunci sistemul de monitorizare a platilor sa fie pus la punct, dupa cum a promis ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Alte restrictii in agricultura vor fi legate de pesta porcina, de ecarisaj si colectarea deseurilor animale, de unitatile de procesare a laptelui care nu sunt conforme cu standardele europene si poate, si de gripa aviara.
 
Romania a scapat deocamdata de clauzele de salvgardarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Responsabilul cu extinderea in cadrul Comisiei Europene, Michael Leigh a anuntat recent in raportul privind data aderarii Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar, Comisia Europeana nu va decide activarea clauzelor de salvgardare, care ar exclude cele doua state de la anumite politici comunitare."Nu vom recurge deocamdata la astfel de masuri", a declarat Michael Leigh(foto), informeaza Mediafax.
Executivul european va publica, la 26 septembrie, raportul sau final care va recomanda aderarea celor doua tari in 2007, asa cum este prevazut, sau amanarea acesteia cu un an. In cazul aderarii in 2007, care pare tot mai probabila, Comisia lucreaza in egala masura la posibilitatea utilizarii "clauzelor de salvgardare", mentionate in Tratatul de aderare, care ar limita accesul celor doua state la politicile comunitare in anumite domenii, economice sau judiciare, in care se va considera ca acestea nu sunt pregatite suficient. Insa aceste clauze nu ar urma sa fie utilizate imediat, potrivit lui Michael Leigh. Raportul din 26 septembrie va efectua "o analiza a progreselor realizate" si va oferi "recomandarea noastra cu privire la data" aderarii, a precizat Leigh.
Acesta va reaminti, de asemenea, toate masurile care vor putea "fi utilizate de Comisie, daca va fi cazul, pentru a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor", a adaugat el. Totusi, Leigh nu a exclus posibilitatea ca aceste masuri sa fie decise mai tarziu, inainte sau dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Clauzele de salvgardare prevazute de Tratatul de aderare pot fi activate numai in decurs de trei ani de la data aderarii.
 
Deputatii europeni verifica felul in care Romania a folosit asistenta financiara de preaderarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Monday, 18 September 2006
O delegatie a comisiei de control bugetar din Parlamentul European, condusa de Herbert Bosch, vicepresedinte al comisiei si raportor pe probleme de protectie a intereselor financiare comunitare, viziteaza Romania intre 18-21 septembrie.
Scopul vizitei este de a aduna informatii privind modul in care a fost aplicata asistenta acordata Romaniei de Uniunea Europeana pentru instrumentele financiare din strategia de pre-aderare. Totodata, deputatii europeni sunt interesati sa afle detalii in legatura cu controlul parlamentar al executiei bugetare si sa stabileasca legaturi cu institutiile de audit din Romania.
Vizita va cuprinde intalniri cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul Integrarii Europene,  Anca Boagiu, cu reprezentanti ai  Ministerului Finantelor Publice, ai Curtii de Conturi, ai Departamentul Anti-frauda, precum si cu membrii comisiilor pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat, transmite Prompt Media. De asemenea, vor fi vizitate si cateva proiecte ISPA si PHARE de infrastructura din judetul Calarasi.
 
Concursul National de Poezie ’’Nicolae Labis’’ a ajuns la a 38-a editiePDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Concursul National de Poezie „Nicolae Labis”, aflat la editia cu numarul 38, se va desfasura in perioada 1 - 8 octombrie la Suceava si Malini.
Potrivit „Regulamentului”, la concurs pot participa tineri care nu au depasit varsta de 30 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), nu au publicat volume de poezie si, daca au participat la editiile precedente, nu au obtinut Marele Premiu „Nicolae Labis”, informeaza Prompt Media. Manifestarile vor consta in sezatori literare, recitaluri de poezie, vizite la muzee si monumente istorice din judet, transmite aceeasi sursa. Juriul concursului (care va fi alcatuit din membri ai USR, critici literari, reprezentanti ai revistelor literare si ai organizatorilor) va acorda Marele Premiu „Nicolae Labis”, premiile „Mircea Streinul”, „Iulian Vesper”, „Mihai Horodnic” si premii speciale ale revistelor literare.
Organizatorii manifestarii sunt Consiliul Judetean Suceava, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Complexul Muzeal Bucovina si Primaria Comunei Malini.
 
"Gimnastii de aur" - decorati la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu i-a decorat, pe 16 septembrie, la Palatul Cotroceni, pe olimpicii si campionii mondiali ai gimnasticii romanesti din ultimii 30 de ani.
A fost prima data cand generatia de la Monreal s-a reintalnit in formula completa.
Potrivit NewsIn, la ceremonie au fost prezenti reprezentanti ai Federatiei Internationale de Gimnastica si ai Federatiei Romane de Gimnastica, dar si consilierii prezidentiali Mariana Bitang si Octavian Bellu, precum si presedintele COR, Octavian Murariu.
Pentru toata activitatea de succes desfasurata pe parcursul celor 100 de ani de activitate, presedintele Traian Basescu a decorat Federatia Romana de Gimnastica cu "Ordinul sportiv clasa I-a". Radio Romania Actualitati transmite ca antrenorii Maria Cosma si Adrian Goreac au fost decorati de seful statului cu "Ordinul National in grad de Comandor".
Traian Basescu a remarcat faptul ca Federatia Romana de Gimnastica a adus in tara, de-a lungul anilor, peste 300 de medalii, 260 la fete si 70 la baieti, si si-a exprimat speranta ca la jocurile olimpice de la Beijing, dar si la campionatele mondiale, gimnastii romani vor fi pe podium, transmite Hotnews.
 
La Bucuresti se va discuta despre managementul starii de sanatate a natiuniiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Monday, 18 September 2006
Forum Invest organizeaza, la Crowne Plaza Bucuresti, intre 19 si 21 septembrie 2006, conferinta internationala cu tema „Politici si Mecanisme de Business in Sistemul de Sanatate din Europa Centrala si de Sud-Est”.
Peste 300 de persoane publice, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, membri ai Executivului si Legislativului, specialisti internationali din diferite sectoare, oameni de afaceri din ariile conexe si un numar semnificativ de reprezentanti mass-media si-au anuntat participarea la conferinta. Potrivit Promp Media, evenimentul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al presedintelul Romaniei si sub auspiciile Ministerului Sanatatii Publice, fiind primul primul dintr-o serie de conferinte de gen si abordand o tema esentiala si de prioritate intre politicile din Romania: managementul starii de sanatate a natiunii.
 
A avut loc o reuniune a primarilor din localitatile de frontiera din judetele Arad si BekesPDF Print E-mail
Battonya, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :205
Monday, 18 September 2006
30 de primari au fost prezenti in localitatea Battonya din Ungaria, pentru a lua parte la cea de a doua intalnire din acest an a primarilor din localitatile de frontiera din judetele Arad si Bekes (Ungaria).
Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Arad, Gavril Buza, temele abordate in cadrul reuniunii de la Battonya au fost legate de situatia relatiilor economice transfrontaliere si posibilitatile de dezvoltare a acestora in contextul integrarii in Uniunea Europeana, de posibilitatea deschiderii unor noi puncte de frontiera, dar si de reluarea traficului feroviar intre Pecica si Battonya, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Totodata, partea ungara a facut o scurta prezentare a pregatirii alegerilor la nivelul autoguvernarilor locale, alegeri care urmeaza sa se desfasoare in Ungaria, a mai precizat Gavril Buza. Din delegatia aradeana condusa de vicepresedintele CJ Arad, au facut parte reprezentantii localitatilor Arad, Curtici, Nadlac, Pecica, Pancota, Pilu, Zerind, Seitin, Graniceri, Macea, Iratosu, Peregu Mare, Semlac, Sofronea si Zimandu Nou.
 
A incetat din viata jurnalistul Aristide BuhoiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Jurnalistul Aristide Buhoiu a decedat luni dimineata, 18 septembrie, in jurul orei 7.00, la Spitalul Universitar “Ionescu Agrippa” din Bucuresti.Aristide Buhoiu avea cancer, diagnosticat in urma cu 6 ani, si a fost internat in urma cu o saptamana la Terapie Intensiva cu metastaze multiple, informeaza Rador. Aristide Buhoiu suferise o interventie chirurgicala destul de complicata in urma cu 8 ani, insa vechile probleme de sanatate au revenit. Aristide Buhoiu avea 68 de ani. Doctorii afirmasera inca de la inceputul saptamanii ca Buhoiu are sanse reduse de imbunatatire a starii de sanatate. Nascut in 1938, jurnalistul Aristide Buhoiu a ramas celebru pentru serialul de documentare TV “Drumuri Europene”, difuzat de televiziunea nationala intre 1976 si 1983. Plecat in SUA, a fondat, in 1985, la Los Angeles, publicatia Universul, cea mai importanta revista din istoria romanilor americani. Dupa 1989 s-a intors in Romania unde a condus cateva posturi de televiziune si a editat mai multe publicatii.
Prieten din copilarie cu Corneliu Vadim Tudor, Aristide Buhoiu urma sa fie validat miercuri de plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor ca membru CNA din partea PRM. Laureat a cinci premii nationale pentru televiziune, a fost decorat de catre presedintele Ion Iliescu in anul 2004 cu Ordinul Meritul Cultural in Grad de Ofiter. Aristide Buhoiu va fi inmormantat miercuri, 20 septembrie, la Cimitirul Bellu.
 
Protocol de colaborare intre autoritatile locale de la Beius si Senia din SpaniaPDF Print E-mail
Beius, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Monday, 18 September 2006
Autoritatile locale din municipiul Beius si reprezentanti ai orasului Senia, din Spania, au semnat un protocol de colaborare in vederea infratirii celor doua localitati.Cu acest prilej, in cadrul unei sedinte festive, primarul municipiului Beius, Nicu-Silviu Odobasianu, i-a inmanat omologului sau Diploma si Medalia "Pro Meritis", transmite Portalul National de Administratie Publica.
Gazdele beiusene si oaspetii din Senia au asistat si la un spectacol sustinut de Ansamblul "Crisia" al Casei de Cultura "Ioan Ciordas", manifestare care a avut loc la Monumentul Vanatorului de Munte, dupa care au vizitat muzeul municipal.
 
Tariceanu ii invita pe kuweitieni sa investeasca in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Monday, 18 September 2006
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si seicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah, premier al Statului Kuweit, au convenit in cadrul unei intrevederi avute recent la Palatul Victoria, sa impulsioneze relatiile economice dintre cele doua tari.Premierul Tariceanu a propus delegatiei kuweitiene un portofoliu de proiecte din domeniile prioritare ale Guvernului - respectiv infrastructura, agricultura, educatie - si din sectorul energetic, si a invitat companiile kuweitiene sa investeasca in aceste proiecte.
Popescu-Tariceanu a aratat ca oportunitatile de afaceri sunt numeroase deoarece mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit, lucru dovedit si de Raportul Bancii Mondiale, „Afacerile in 2007. Cum se face reforma”.
Seicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah a sustinut cresterea relatiilor comerciale si a legaturilor de afaceri. Cei doi inalti oficiali au convenit ca membrii celor doua delegatii sa discute modalitatile concrete de colaborare si si-au exprimat convingerea ca relatiile bilaterale se vor dezvolta in cat mai multe domenii.
 
Se pregateste dezmembrarea Moldovei? Cine ce ia?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Ieri a avut loc referendumul pentru "independenta" republicii atoproclamate Transnistria, pus la cale de liderul pro-rus Vladimir Smirnov.

In timp ce Rusia, organizatorul din umbra al evenimentului, si-a trimis observatori, UE a refuzat sa recunoasca rezultatele referendumului, pe care l-a considerat "ilegal si provocator". Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de externe roman, a apreciat ca referendumul transnistrean nu este decat "o noua diversiune" a Tiraspolului.
Pe acest fond, a fost readus in discutie planul Belkovski. Planul de dezmembrare a Moldovei, denumit "Planul Belkovski", a fost prezentat de catre directorul Institutului Strategiei Nationale de la Moscova, Stanislav Belkovski in 2004, initial la Bucuresti, iar ulterior, la Odessa. Potrivit "Planului Belkovski", "alipirea Basarabiei la Romania, concomitent cu recunoasterea dreptului Transnistriei la autodeterminare - corespunde intereselor tuturor popoarelor din regiune. Unirea Basarabiei cu Romania dupa exemplul reunificarii Germaniilor de Est si de Vest, ar fi dat un imbold colosal dezvoltarii nationale si, de fapt, ar fi permis Romaniei sa iasa din acea depresie nationala in care se afla", a spus in 2004 Belkovski.
Recent, autorul planului a declarat ca Traian Basescu nu face decat sa puna, neoficial, acest plan in practica. "Puterea actuala din Romania, in frunte cu Traian Basescu, de fapt se conduce de logica acestui plan, desi normal ca acest lucru nu este public",  a opinat Stanislav Belkovski.
La inceputul lunii iulie presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat: "Dupa reunificarea Germaniei, Romania ramine unica tara inca separata in doua, dar unificarea se va face in interiorul Uniunii Europene". Tot atunci, Basescu a reamintit ca Romania a denuntat consecintele pactului Ribbentrop-Molotov, care a "rupt natiunea romana in doua".
Nerenuntarea la Basarabia a fost unul din principalele motive pentru care Ceausescu a cazut la Revolutie. El a exprimat clar aceast obiectiv al politicii externe romanesti cu ocazia ultimului Congres al PCR din 1989.

          Ce zic "aliatii"
Basescu si Bush, in iulie, la Washington
In timpul vizitei din luna iulie, de la Washington, Basescu a primit semnale clare ca administratia de la Casa Alba nu va recunoaste Transnistria. "Am discutat despre regiunea vecina, Moldova, si l-am asigurat pe preseintele roman ca pozitia Statelor Unite relativ la Moldova se bazeaza pe faptul ca sprijinim integritatea sa teritoriala", a spus presedintele american la finalul intalnirii cu Traian Basescu. Recunoasterea ar insemna sa accepte existenta unei puternice baze militare rusesti in acesta zona.

          Si Uniunea Europeana a respins referendumul Transnistrean.
Cel mai bun scenariu pentru locuitorii din regiunea transnistreana este integrarea in statul in care locuiesc, iar acesta este Republica Moldova", a declarat Emma Advin, purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-un interviu aparut recent in Nezavisimaia Gazeta. "Acest referendum este provocator si ilegitim. Regiunea nu este recunoscuta pe plan international, deci referendumul este ilegal", a declarat Marianne Mikko, seful delegatiei Parlamentului European in Moldova. "Vrem sa crestem presiunea Uniunii Europene, astfel incat negocierile, care au fost intrerupte in aprilie, cand Transnistria a parasit masa tratativelor, sa fie reluate", a adaugat Mikko.

          Planuri peste planuri
Propunerea venita prin mesagerul Kremlinului, "Planul Belkovski", nu este noua. Potrivit generalului Mircea Chelaru, Basarabia a fost miza unui troc propus de Moscova Romaniei pentru a nu intra in NATO. "Am cunostiinta ca ea [problema Basarabiei n.red.] a fost pusa pe tapet in fata conducerii politice si de stat a Romaniei: Basarabia contra renuntarii intrarii in NATO. Este o problema a anilor '95-'96. Din acest punct de vedere, m-am concentrat asupra interesului imediat. Ce exista in spatele acestei propuneri? Pentru ca, dupa cum se stie, in politica nu exista sentimente, amicitii sau filantropii. Exista numai interese", a afirmat Chelaru.

In 2003, un alt plan, cel de federalizare a Moldovei, era aruncat pe masa de Moscova, fara a tine cont de Ucraina. Planul, elaborat de  Dmitri Kozak, seful Administratiei prezidentiale de la Kremlin, a cazut, si datorita protestelor din Chisinau. Federalizarea convenea Rusiei, care nu ar fi trebuit sa-si mai retraga trupele si armamentul din zona, caci ar fi fost incheiat cu acordul tuturor partilor. Prin planul Kozak Rusia a sperat sa scape de presiunea OSCE si de angajamentul pe care si l-a asumat la Istanbul. Statele Unite, Uniunea Europeana, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa  au solicitat Moscovei, prin acordul de la Istanbul, din 1999, sa-si retraga trupele din Georgia si din Republica Moldova. Rusia a facut acest lucru numai de fatada, cu cateva unitati, tergiversand retragerea completa in maniera caracteristica.

          Rusia "tace si face"
Oficial, Rusia nu a anuntat ca va recunoaste referendumul din Trasnistria. Vinerea trecuta, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat: "Exista toate posibilitatile pentru reluarea negocierilor, numai daca partile vor respecta intelegerile anterioare". Semnalele Rusiei nu lipsesc insa. Moscova nu a ezitat sa-si trimita observatorii la acest pseudo-referendum, iar, in urma cu doua saptamani, Serghei Baburin, vicepresedintele Parlamentului rus a afirmat ca "anul acesta Transnistria are ocazia sa-si castige independenta". De asemenea, Putin a facut de mai multe ori o paralela intre situatia din Muntengru si Transnistria. Muntenegrul si-a castigat tot prin referendum independenta fata de Serbia, in mai, anul acesta. Ce a uitat "tarul" Putin sa spuna este ca Serbia si Muntenegrul au avut un acord pentru despartire, in timp ce Tiraspolul si Chisinaul nu au ajuns la nici o intelegere pe cale pasnica. Daca Moscova sustine independenta Transnistriei, atunci oficialii rusi ar trebui sa recunoasca si independenta Ceceniei fata de Federatia Rusa. Riscul ar fi prea mare, caci Federatia Rusa ar fi lovita de un efect de bumerang. Cecenia ar putea fi urmata de alte republici ruse care s-ar desparti de Federatie, cum sunt Daghestanul sau Tatarstanul.
Previziunile pentru viitorul Federatiei Ruse prevad schimbari teritoriale in viitorul apropiat. Potrivit presedintelui grupului "Merkator", Dmitri Oreskin, se va produce "o reconfigurare a structurii politice" si va aparea un nou stat, format din Rusia, Belarus, Osetia de Sud, Abhazia si poate Transnistria. Putin ar putea sa ramana la Kremlin cel putin pana in 2016, este de parere Dmitri Oreskin: "Noul stat va avea, desigur, o noua Constitutie, potrivit careia nimeni nu-l va impiedica pe Putin sa se aleaga presedinte inca vreo doua mandate. Tara cu ambitii imperiale, care-l idolatrizeaza pe Putin, va sustine cu bucurie o astfel de idee", a declarat Oreskin. Afirmatia analistulului rus a fost facuta dupa intalnirea de acum doua saptamani a liderului de la Kremlin cu un grup de specialisti rusi, unde a dezbatut mai multe probleme, inclusiv hotararea sa de a nu mai candida, respectand litera legii.

Ucraina, cu ochii pe Marea Neagra
Ucraina face parte din formatul cvadripartit de negocieri pentru pace, alaturi de Moldova, Transnistria, Rusia si OSCE. Noi, cu drepturi istorice si naturale ne-am "vandut" locul la masa tratativelor care privesc soarta romanilor de dincolo de Prut.  Romania a fost exclusa din formatul de negocieri pentru Transnistria inca din 1993, pe cand Adrian Nastase era seful diplomatiei de la Bucuresti. In acest mod, Romania si-a pierdut si ultima pozitie de presiune in chestiunea transnistreana. Asta, dupa ce Ion Iliescu i-a facut cadou tinutul dintre Prut si Nistru fostului coleg Gorbaciov. Iliescu a semnat in 1991 Tratatul de Baza cu Rusia, iar ulterior a recunoscut independenta Moldovei. A ramas ca interesle Bucurestiului se fie "reprezentate" de Ucraina (sic!).
Noul Guvern al Ucrainei, in frunte cu Viktor Ianukovici, va aborda in mod pragmatic problema reglementarii transnistrene, potrivit lui Mihail Pogrebinski, director al Centrului ucrainean de studii politice, citat de RIA Novosti. In opinia politologului, Ucraina nu este interesata ca Transnistria sa fie integral in subordinea Chisinaului. "Ucraina este mai curand interesata in consolidarea statutului autonom al Transnistriei, decit ca acest teritoriu sa fie controlat de conducerea Moldovei",  a subliniat expertul. Totodata, Pogrebinski a mentionat ca Kievul oficial nu va recunoaste rezultatele referendumului, ca sa nu complice relatiile cu Uniunea Europeana si SUA.


          Kiev: aceleasi pretentii ca in 1918
Majoritatea analizelor in legatura cu scenariul transnistrean prevad o integrare a republicii separatiste in Federatia Rusa. Dar nu lipsesc nici pretentiile ucrainene in aceasta directie. Anul trecut, un oficial al Ministerului de externe ucrainean avansa idea alipirii Transnistriei la Ucraina. Transnistria ar putea intra, sub anumite conditii, in componenta Ucrainei, a declarat atunci Dmitri Tkaci, dupa consultarile privind reglementarea crizei de pe Nistru, desfasurate la Chisinau si Tiraspol in zilele de 27-28 octombrie. Tkaci nu a precizat, insa, care ar fi statutul acestui teritoriu in componenta Ucrainei. Tot anul trecut, cu ocazia summitului GUAM (Georgia, Ucraina, Armenia, Moldova), Ucraina, in calitate de mediator, a propus si ea un plan de solutionare a conflictului Transnistrean, care prevedea printre altele "alegeri democratice" pentru un Consiliu Suprem la Tiraspol.
Dar anul trecut Ucraina avea o orientare pro-occidentala, iar presedintele Iuscenko si-a manifestat interesul pentru aderarea la structurile NATO. Prin Transnistria, "aliatii nostri" americani ar fi capatat un important avanpost la granita cu Rusia. Intre timp macazul Kievului s-a schimbat. Ucraina are un guvern de coalitie incropit cu greu, condus de pro-rusul Viktor Ianukovici. Saptamana trecuta, Ianukovici, aflat in vizita la Bruxelles, a transmis ca o viitoare integrare a Ucrainei in NATO nu este posibila, neavand "asentimentul populatiei". Pe acest fond, SUA nu mai poate sustine dezmembrarea Moldovei, riscand sa faca din Ucraina un stat (prea) puternic. Sustinerea SUA fata de Romania depinde de evolutia situatiei politice din Ucraina, scindata de un presedinte pro-occidental si de un prim-ministru pro-rus.
Ucraina detine deja sud-estul Bsarabiei istorice. N-ar trebui uitata nici Bucovina de Nord si tinutul Herta. In plus, in sudul actualei republici Moldova, se afla regiunea Gagauzia, devenita autonoma din 1994. Aceasta zona, este in mare parte locuita de gagauzii si bulgarii adusi de rusi inca din sec al XVIII-lea, dupa deportarea populatiei locale. Sa nu uitam ca gagauzii au fost primii care au cerut independenta fata de Chisinau, fiind urmati abia in septembrie 1990 de Tiraspol.
Revendicarile Kievului nu sunt fara precedent. In 1918, Ucraina a facut tot posibilul sa impiedice unirea Basarabiei cu Romania, de la 27 martie, sperand sa obtina ea tinutul dintre Prut si Nistru. Se pare ca acum reia aceste efortori, care i-ar intari pozitia in zona Marii Negre. Dorinta de a domina iesirea la Mare s-a vazut inca din timpul incidentului cu Bucurestiul legat de canalul Bastroe.
           (Diana Iane, Altermedia)

 
100.000 de basarabeni au depus actele in ultima luna pentru a redeveni cetateni romaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :281
Monday, 18 September 2006
{mosimage}In ultima luna au fost primite la Consulatul Romaniei la Chisinau peste 100 de mii de cereri de redobandire a cetateniei romane de catre cetateni ai Republicii Moldova.

Viceconsulul Romaniei la Chisinau, Lucian Stanica, a declarat pentru BBC ca numarul este insa mai mare, deoarece aceste 100 de mii de cereri sunt scrisori recomandate, dar au fost primite multe altele, care n-au fost inregistrate. Viceconsulul a tinut sa precizeze ca procedura de solicitare a cetateniei nu s-a schimbat din anul 2003 si ca oricine are ascendenti de gradul I (parinti sau bunici) care au trait iniante de 1940 pe teritoriul Romaniei poate depune cerere de cetatenie.
La oficiul postal 2012 de pe Bulevardul Stefan cel Mare din Chisinau se vand contra sumei de 50 de bani (4 centi) formulare pentru depunerea dosarului privind redobandirea cetateniei. Viceconsulul Romaniei Lucian Stanica a precizat ca cererile pot fi scrise si pe coli de hartie alba. In urma trimiterii acestei solicitari, cetatenii sunt programati sa se prezinte la Consulat pentru depunerea dosarului. Lucian Stanica considera ca marirea exponentiala a numarului de doritori de redobandire a cetateniei se datoreaza simplificarii procedurii de depunere a actelor, dar si zvonurilor false, cum ar fi acela ca Romania are nevoie de un numar suplimentar de cetateni pentru a adera la Uniunea Europeana.
In momentul de fata dunt programati la audienta in vederea depunerii dosarului de cetatenie cei care au depus cere in august 2003. Viceconulul Lucian Stanica spune ca in Parlamentul Romaniei se afla un proiect de modificare a Legii Cetateniei, pe care insa nu-l cunoaste, dar daca acest proiect va prevedea infiintarea de noi centre de depunere a actelor, atat in Republica Moldova cat si in Romania, ar fi posibil ca perioada de timp sa fie mult scurtata. Potrivit viceconsulului, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va afecta acest proces.

 

 
Rusia ranjeste la Europa privind pofticios la regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Ministerul de Externe al Federatiei Ruse sugereaza ca atitudinea Republicii Moldova si statelor Uniunii Europene care au condamnat referendumul din Transnistria este incorecta atat timp cat referendumurile sunt percepute ca un element juridic important in tarile cu o democratie avansata.


Intr-un comentariu al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse pe marginea referendumului din Transnistria, se spune: "Decizia administratiei transnistrene de a se fi consulat cu populatia trebuie privita in contextul evolutiei politice din regiune, unde, in ultimul timp, se intrevad tendinte de a impune modelul unui stat "unitar si de a inlocui arbitrar mecanismele de securitate".

Potrivit Externelor de la Moscova, initiativa organizarii acestui referendum este o consecinta fireasca a deciziei unilaterale a Chisinaului si Kievului, de a inaspri accesul intreprinderilor industriale din Transnistria la pietele straine si, practic, de a le atrage in cadrul juridic al Republicii Moldova. "Noile reguli vamale la granita moldo-ucraineana au influentat negativ economnia transnistreana, dand peste cap programele social-economice de dezvoltare a regiunii care erau finantate exclusiv din bugetul Transnistriei si din impozitele pe venit a intreprinderilor ce se ocupau cu exportul marfurilor. Situatie perceputa de transnistreni ca blocada economica, pe care multi in lume nu au dorit sa o remarce din motive politice", considera Ministerul de Externe al Rusiei.
"De aceea - se mai spune in comunicat - la Tiraspol s-a hotarat /.../ ca prin intermediul unui sondaj sa se faca auziti de comunitatea internationala. In Europa de azi e putin probabil corect si lucid politic sa ignori, darminte sa te porti fara lipsa de respect fata de o astfel de exprimare a vointei poporului". "Declaratiile diverse despre consecintele negative ale acestui plebiscit asupra perspectivelor de solutionare a conflictului transnsitreanu sustrag de la cele mai importante lucruri – normalizarea cat mai rapida a conditiilor de activitate economica externa a Transnisitriei, la care indeamna partea rusa si relansarea procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol", comenteaza Ministerul de Externe de la Moscova.

         

 
“Dor Basarabean se alatura Uniunii Interregionale “Comunitatea Romaneasca din Ucraina”PDF Print E-mail
Cernauti, Nordul Bucovinei, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :405
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Anatol Popescu, liderul organizatiei non-guvernamentale "DOR BASARABEAN" (cu sediul in raionul Izmail, regiunea Odesa, (informatii privind organizatia se pot obtine la adresa: www.dorbasarabean.info) in numele organizatiei pe care o reprezinta a contactat recent Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina" cu rugamintea de a fi acceptati in calitate de membri colectivi ai UI CRU, se arata intr-un comunicat al Uniunii.
“Dupa consultarile avut cu Dna Aurica BOJESCU, secretar responsabil, si Dr. Ion POPESCU, Presedintele Consiliului National, s-a luat decizia de ai recomanda dlui Vasile Tarateanu, ca la urmatoarea sedinta a Senatului UI CRU sa fie puse in discutie aceasta problema si sa fie examinate procesul verbal de adeziune, precum si Statutul "DORULUI BASARABEAN" pentru a lua decizia privind accepatrea acestei organizatii romanesti din sudul Basarabiei in calitate de maembru colectiv al UI CRU. In urma acestei aderari se poate constata ca procesul de consolidare a comunitatilor romanesti din Ucraina a trecut la o noua etapa - etapa de pregatire a "Programului de dezvoltarea national-culturala a populatei romanesti din Ucraina pentru perioada de pana la aderarea Ucrainei la UE", pentru ca deja toate cele 3 ONG-uri romanesti din Transcarpatia, UI "Comunitatea romaneasca din Crimeea", Societatea culturala "Petru Movila" din Kiev, 5 din cele 6 ONG-uri romanesti existente in regiunea Odesa (cu exceptia Asociatiei moldovenilor in frunte cu A. Fetescu), precum si 6 ONG-uri romanesti din regiunea Cernauti au adearat la UI CRU, confirman din acest fel faptul, ca majoritatea absoluta a organizatiilor reprezentative oficial inregistrate in Ucraina au aderat la Uniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", care deja poate face declaratii si lua hotarari in numele majoritatii romanilor din Ucraina, - lucru, care, alaturi de alegerea Presedintelui UI CRU in Parlamentul Ucrainei, iar a senatorilor A. Bojescu, secretar responsabil, V. Tarateanu, Presedintele Senatului, si Ion Botos, senator pentru zona Transcarpatica si Ucraina Occidentala in calitate de deputati regionali in consiliile repective, - confirma legimitatea si dreptul de a vorbi in numele Romanilor din Ucraina la toate nivele, inclusiv cel international.
In acelasi timp UI CRU este deschisa pentru aderare si tuturor celorlalte ONG-uri romanesti din regiunea Cernauti, care din diferite inca nu a facut acest lucru, imputernicindu-l pe Presedintele SEnatului Vasile Tarateanu sa continuie tratativele”, se arata in comunicatul Uniunii.
 
Discutie despre referendumul din Transnistria la radio ’’Vocea Basarabiei’’PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Monday, 18 September 2006
{mosimage}In ziua de 17 septembrie, cand regimul de la Tiraspol a desfasurat in partea stanga a Nistrului un referendum de alipire a Transnistriei la Rusia, postul de radio Vocea Basarabiei a desfaturat un maraton radiofonic de trei ore in cadrul caruia au fost prezentate reportaje in direct, interventi, telefonice ale expertilor de la Chisinau si Bucuresti, lideri politici si directori de opinie, apeluri ale radioascultatorilor, inclusiv a celor de peste Nistru.Maratonul a inceput cu o relatare in direct de la manifestarea de pichetare a Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau desfasurata de membrii Uniunii Nationale a Luptatorilor pentru Independenta Republicii Moldova si ai Asociatiei Refugiatilor din Transnistria care au protestat contra ocupatiei militare rusesti a Republicii Moldova si a sprijinului acordat de aceasta fortelor separatiste si teroriste cuibarite la Tiraspol. In apelurile lor, radioasciultatori din satele din stanga Nistrului au telefonat la Vocea Basarabiei (undele Vocii Basarabiei acopera si Transnistria), relatand despre atmosfera de frica si teroare care domneste peste tot in acea zona. Ei si-au manifestat indignarea ca autoritatile comuniste de la Chisinau nu au dat curs propunerii locuitorilor satelor din stanga Nistrului de a organiza un miting de protest fata de amestecul obraznic al Rusiei si efortul necivilizat pe care il face aceasta in violarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Radiomaratonul a cuprins si un reportaj de la o manifestare organizata de autoritatile centrale si municipale in centrul civic al Chisinaului. Este vorba de asa numita sarbatoare a nationalitatilor. Culmea sarbatorii a facuto un ansamblu de cantarete amatoare imbracate in costume nationale rusesti care au cantat frenetic melodia "Liubite Rossiiu" ("Iubiti Rusia"). Indemnul a rasunt atat de nepotrivit situatiei la zi, incat a fost firesc sa fie intrebat publicul: pentru care fapte ar trebui moldovenii sa iubeasca in continuare Rusia? Pentru faptul ca tine RM sub ocupatie militara? Pentru ca sustine un regim separatist ce urmareste destramarea teritoriala a RM? Sau pentru ca tine inchisi in puscarie de 13 ani patriotii moldoveni din grupul Ilascu si ca nu da ascultare nici hotararii CEDO de eliberare a lor? Ori pentru blocajul economic si pierderile enorme suferite de agentii economic moldoveni? Pentru prezurile inalte la gaze si santajul politic legat de livrarea acestuia? Poate pentru faptul ca multi dintre moldovenii plecati la lucru in Rusia se intorc acasa in cosciuguri? In zi de referendum contra integritatii propriei tari, intro situatie cu totul jenanta, conducerea comunista nu a ratat ocazia sa organizeze o sarbatoare plina de kitch sovietic si sa isi manifeste obedienta fata de Moscova, sfidand suferintele si umilintele provocate de Rusia si mercenarii sai romanilor basarabeni si transnistrieni.
Aceasta a fost nota cu care radioascultatorii postului de radio Vocea Basarabiei au calificat comportamentul autoritatilor comunsite de la Chisinau si partenerilor ei politici din asa numita opozitie constructiva in ziua desfasurarii la Tiraspol a referendumului de alipire a Transnistriei la Rusia.
(Un material realizat de Valeriu Saharneanu, pentru Romanian Global News)
 
Situatia din Transnistria are prioritate in emisiunile de la radio ’’Vocea Basarabiei’’PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :226
Monday, 18 September 2006
Episodul de sambata, 16 septembrie al ciclului de emisiuni "Istoria in miscare: 15 ani de independenta a Republicii Moldova", eposod intitulat "Transnistria - foc continuu" i-a avut ca protagonisti pe marii oameni de cultura ai Basarabiei, scriitorul Vladimir Besleaga si academicianul, poetul si cineastul Anatol Codru, ambii originari din spatiul romanesc tranistrean.
Prozatorul Vladimir Besleaga, un bun cunoscator al istoriei meleagului sau a adus numearoase argumente si dovezi ale procesului de transhumanta a romanilor din Maramures, Ardeal si Moldova montana si premontana in spatiul dintre Bug si Nistru, unde in veacurile de la confluenta primului si celui de-al doilea mileniu au descalecat pe aceste pamanturi libere. Denumiri de sate, nume de familie, numeroase obicee si obiecte din traiul cotidian vorbesc despre obtrsia transinstrenilor care vine de pe aceeasi vatra cimuna a natiunii romane. Rusii au aparut pentru prima data pe malurile Nistrului la 1793, si atunci in campanie militara. La inceputul secolului XX populatia majoritara in regiune era cea romana. Dupa 1917, puterea sovietica a promovat o politica de anihilare a elementului etnic romanesc, organizand in 1923 si 1932-33 perioade lungi de foamete, cand au murit zeci de mii de oameni: femei, copii, familii intregi. In anii treizeci a avut loc colectivizarea fortata, urmata de represiuni crancene. Cu o cruzime nemaivazuta bolsevicii au inabusit o rascoala a taranilor din imprejurimile satului Malaiesti, situat intre Tiraspol si Grigoriopol.  In timpul administratiei romane a Transnistriei care a inceput in 1941, populatia a trait cele mai fericite clipe, cand au primit inapoi in proprietate pamantul si bunurile nationalizate de bolsevici. Anii care au urmat dupa 1944 au insemnat deznationalizare, destramare pe toate caile si prin toate metodele a familiei de traditie romaneasca, de eliminare a limbii romane din comunicarea sociala, de spalare a creierilor si de manipulare ideologica cu scopul ruperii a celor din urma fire din care a fost impletita constiinata nationala a populatiei majoritare romane din stanga Nistrului. Prin regimul Smirnov, Moscova urmareste sa isi duca la bun sfarsit planul ei de rusificare totala a teritoriului si de incorporare a lui in cadrul statului rus.
Academicianul Anatol Codru, originar din Molovata Noua, a spus ca ceea ce se intampla astazi in Transnistria (avanduse in vedere referendumul de alipire la Rusia din 17 sept. 2006), este o aratare fidela a viitorului Basarabiei, care va impartasi aceeasi soarta daca in Repzublica Moldova nu este adusa la putere o forta politica de formatie nationala care sa ne apropie de Patria-Mama Romania si sa ne integreze cu Europa.
(Un material de Valeriu Saharneanu, pentru Romanian Global News)
 
Si romani printre victimele atacului de la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :202
Monday, 18 September 2006
Printre victimele atacului de la Colegiul canadian Dawson, din Montreal, care a avut loc miercuri, 13 septembrie, se numara si 3 elevi romani.Unul dintre cei trei tineri raniti este in spital in stare critica, dar stabila, iar medicii spun ca are mari sanse de recuperare. El a iesit din coma si se afla la Terapie Intensiva. Consului Romaniei la Montreal, Ion Bogdan Bucur, a declarat ca ceilalti doi sunt in afara oricarui pericol, informeaza Rador. La tragedia de la Colegiul Dawson a fost martora o alta romanca, profesoara de literatura. Oana Avasilichioaiei se afla in biroul sau, situat chiar la intrarea in colegiu, in momentul in care au inceput focurile de arma. Femeia de 29 de ani a parasit biroul si s-a refugiat impreuna cu cei sapte colegi ai ei, intr-o camera fara ferestre.
In atac si-a pierdut insa viata o tanara de 18 ani, iar alti 19 elevi au fost raniti. Carnagiul de la Colegiul Dawson din Montreal a fost provocat de un tanar de 25 de ani, cu probleme psihice, care a patruns in scoala si a deschis focul la intamplare in cantina in care elevii luau masa de pranz. Atacatorul a fost impuscat de politistii canadieni.
 
Noi oferte de munca pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :294
Monday, 18 September 2006
Cel mai mare grup spaniol de servicii de paza si securitate, prin Eulen Seguridad, cauta romani interesati sa lucreze in domeniu, in Spania.

Oferta se adreseaza atat barbatilor cat si femeilor, care se vor incorpora intr-un nou proiect de selectie si specializare atat teoretica cat si practica pentru a obtine titlul de V.S. recunoscut de catre Ministerul de Interne spaniol.
Incorporarea se face imediat pentru a munci ca Auxiliar de Servicii in Madrid, specializare, posibilitate de avansare (Auxiliar de Servicii – Agent de Paza – Sef de Echipa – Inspector...) si contract fix, formare in spaniola pentru personalul contractat, precum si conditii salariale bune.
Cei interesati trebuie sa aiba obligatoriu adeverinta de terminare a cel putin 10 clase, varsta intre 18 si 55 de ani, nationalitate romana si nivel minim de spaniola scris si vorbit (pentru paznici).
Maimult decat atat, compania ofera si posibilitatea angajarii membrilor familiei in alte domenii ale companiei, cum at fi curatenie, intretinere, gradinarit, servicii auxiliare si socio-sanitare.
Persoanele interesate pot contacta angajatorii la urmatoarea adresa: Apartado de Correos 124 – 28028 Madrid, Telefon: 695 871 322, Mail: eulen@fedrom.org.

 

 
Rusia, enclava de pe Nistru si „canalul deschis”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Actualmente, daca e sa facem un joc de analiza, o simulare a variantelor de perspectiva putem sa prevedem doua stratageme clasice de abordare: una, sa continuam sa marsam pe elementul “neutralitatii” noastre si pe baza acestui concept sa deferim Rusia la diverse organisme si tribunale internationale, sa demonstram vina acesteia de amestec in treburile unui alt stat, unui stat neutru.Aceasta varianta ar fi de lunga durata si cu o lupta crancena in diverse institutii internationale. Cea de a doua varianta consta in acceptarea pe teritoriul R. Moldova a bazelor militare straine si eliminarea din dictionarul constitutional a conceptului de neutralitate, fapt care ar permite, la o adica, prezenta atat a bazelor militare rusesti, cat si ale NATO. Ca o completare la cele expuse mai sus vine si faptul ca Rusia a semnat la Istanbul si Porto documente cu privire la evacuarea trupelor sale de pe teritoriul R. Moldova, dar pana in prezent acestea cu o obraznicie crasa stationeaza in spatiul national al R. Moldova. Practic, Rusia da de inteles ca a lansat procedura de negociere vis-a-vis de aflarea armatelor sale pe teritoriul R. Moldova, dar si privitor la solutionarea conflictului de pe Nistru. Bineinteles ca aceasta sugestie de o eventuala negociere este facuta pentru puterile care asista R. Moldova. Intrucat, Rusia asista tendintele regimului criminal de legalizare, iata, isi trimite cohortele de observatori, de la institutiile deja arhicunoscute opiniei publice, prin caracterul acestora diversionist, de diferite niveluri, pentru monitorizarea Referendumului din 17 septembrie 2006. Asa se face ca regimul de la Tiraspol a primit un credit rusesc in valoare de 150 de milioane de dolari, ce va fi utilizat pentru organizarea referendumului privind independenta Transnistriei si o eventuala alipire a regiunii separatiste la Rusia. Parlamentul de la Chisinau a adoptat o declaratie prin care a condamnat intentia administratiei separatiste de la Tiraspol de o organiza, la 17 septembrie, un referendum privind independenta Transnistriei. Declaratia a fost adoptata, prin vot cvasi-unanim, nu insa inainte de a fi supusa unor dezbateri aprinse. In declaratie se afirma ca intentia administratiei transnistrene de a organiza referendumul respectiv nu contravine numai legislatiei Republicii Moldova, ci si celei internationale. Are, oare, rost atentia masiva pe care i-o acordam „enclavei”. Poate ar fi mai bine, s-o izolam, s-o lasam in plata domnului, pana va rabufni o revolta interna. Evident, o luare sub „observatie” de la distanta, trebuie realizata. 
 „Farsa” din 17 septembrie 2006
Consiliul Suprem si consiliile locale din Transnistria i-au chemat, pe locuitorii autoproclamatei republici sa dea dovada de spirit de initiativa politica la referendumul din 17 septembrie privind independenta regiunii. Apelul comun in acest sens a fost adoptat in Parlament, in cadrul consfatuirii de coordonare. In documentul adoptat, apropiatul plebiscit este numit "un eveniment hotarator in viata statului si poporului". "In conditiile lipsei unei recunoasteri internationale si ale existentei unor masuri restrictive de tot felul, noi, poporul Transnistriei, trebuie sa ne unim si sa ne declaram optiunea pentru asigurarea bunastarii si stabilitatii in tara, pentru generatiile viitoare. Vointa noastra reprezinta un pas pe calea depasirii dificultatilor", se afirma in apel. Decizia de a organiza referendumul a fost adoptata de Parlamentul Transnistriei in luna iulie. Buletinele de vot vor contine doua intrebari: "Considerati posibila mentinerea cursului spre recunoasterea internationala a Transnistriei si aderarea la Rusia?" si " Considerati posibila aderarea Transnistriei la Moldova?".  Potrivit afirmatiilor speakerului Parlamentului transnistrean, Evgheni Sevciuk, "aceasta decizie a fost luata ca urmare a presiunilor economice din partea Moldovei, ale carei autoritati refuza sa desfasoare negocieri pentru solutionarea conflictului".  Consiliul Europei considera ilegitim apropiatul referendum din Transnistria privind independenta autoproclamatei republici. Ultima perioada de timp, la Tiraspol a fost mare agitatie. Pe langa, exportul de teroristi care constituie o noua preocupare a regimului criminal de peste Nistru, in afara de organizarea celor doua deflagratii produse in vara acestui an la Tiraspol, subiectului cu „referendumul” nu i s-a dat o substanta avenita.. Faptul ca sunt mai multi ofiteri din unitatea cu destinatie speciala „Delta” au fost nimiciti sau au fost ranite in spatiul ex-sovietic si nu numai, in cadrul unor operatiuni armate, la care participa de partea formatiunilor para-militare, banditesti, de pe teritoriile unor state”libere”, nu mai constituie o noutate. Seful administratiei de la Tiraspol Igor Smirnov  sustine ca „Transnistria are putine sanse de a rezolva disputele cu Republica Moldova si doreste integrarea completa in Rusia”. Transnistria, care si-a declarat independenta de Republica Moldova cu 15 ani in urma, urmeaza sa organizeze un referendum in data de 17 septembrie. "Principala noastra misiune este integrarea deplina in economia si viata de zi cu zi a Rusiei", declara Smirnov. La edificarea asa zisei statalitati a autoritati transnistrene potrivit mass-mediei internationale au contribuit banii negri, dar si unele surse externe, care s-au incadrat in schema “Canalului deschis”, exprimata de seful securistilor transnistreni, Seftov-Antiufeev. Conform lui Stefan Uratu de la Comitetul Helsinki Moldova, in timpul unui seminar organizat in noiembrie 2005 la Bruxelles cu tema Transnistria, una din reprezentantele Ambasadei Marii Britanii in R. Moldova, Margareta Mamaliga ar fi declarat ca Ambasada sprijina financiar Prorav prin programul „Peace Building”. Mihai Godea, directorul Centrului pentru asistenta a ngo-urilor basarabene “Contact” a declarat ca” stim ca majoritatea organizatiilor non-guvernamentale sunt sub controlul lui Antiufeev. De fapt o piata a societatii civile independente si libere nu exista, asa ca, intr-un fel, trebuie sa colaboram cu cele existente”. 
Reactii ale comunitatii internationale
In alt context, daca comunitatea internationala va recunoaste Transnistria, intreaga regiune va deveni un butoi cu pulbere”, avertizeaza parlamentarul european Elizabeth Schrodter, expert al Parlamentului European pentru Republica Moldova. Expertul european recunoaste ca Bruxellesul trebuie sa negocieze cu Rusia, care acum incearca prin toate mijloacele sa-si mentina in Transnistria trupele, pe care ar fi trebuit sa le retraga inca din 1995. „Aceasta pozitie nu este chiar fara folos, fiindca Rusia a acceptat participarea UE si a Statelor Unite la negocierile pentru reglementarea statutului Transnistriei”, noteaza colaboratorul comisarului pentru afaceri externe, Benita Ferrero Waldner, oficialul Comisiei, Emma Udwin. UE si Rusiei le este greu sa-si potriveasca pasii, dar - - sincronizarea este in primul rand in interesul UE. "Referendumul privind independenta, prevazut pentru 17 septembrie de autoritatile respectivei regiuni a Moldovei, este lipsit de orice legitimitate. Pentru ca un astfel de referendum sa aiba putere juridica, este nevoie, in primul rand, de realizarea unui acord politic cu privire la solutionarea situatiei" - a declarat la Strasbourg, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, care a mentionat ca Consiliul Europei sprijina "integritatea teritoriala a Republicii Moldova" si a chemat partile sa reia procesul negocierilor. Si Uniunea Europeana nu va recunoaste referendumul din Transnistria, a declarat Emma Advin, purtator de cuvant al Comisiei Europene. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) „si-a formulat clar pozitia – referendumul nu este legal, deci UE nu recunoaste rezultatele referendumului“, a declarat Advin, potrivit aceleiasi surse. Astfel, cu numai cateva zile inaintea referendumului din Transnistria, care, potrivit autoritatilor de la Tiraspol, ar urma sa legitimeze separarea de Moldova a republicii autoproclamate, Bruxelles-ul readuce un element sensibil in discutia privind viitorul relatiei UE-Rusia. Transnistria si-a proclamat independenta la 2 septembrie 1990, dar nu a obtinut recunoastere pe plan international. Autoritatile de la Tiraspol intentioneaza ca, invocand modelul Muntenegrului, sa organizeze la 17 septembrie un referendum privind independenta tarii. Comisia Europeana considera ca o paralela intre Muntenegru si statutul Transnistriei este incorecta, intrucat separarea de Serbia s-a produs in baza unui acord, in timp ce oficialii de la Tiraspol si cei de la Chisinau nu s-au inteles in problema referendumului. „Cel mai bun scenariu pentru locuitorii din regiunea transnistreana este integrarea in statul in care locuiesc, iar acesta este Republica Moldova“, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. In timp ce OSCE, Consiliul Europei si reprezentanti ai departamentului de stat american nu vor recunoaste referendumul privind statutul Transnistriei, Rusia este singurul stat care sprijina regimul de la Tiraspol. Referendumul pentru independenta din Transnistria a intrat din nou, saptamana trecuta, in dezbaterea Parlamentului European. „Acest referendum este provocativ si ilegitim. Regiunea nu este recunoscuta pe plan international, deci referendumul este ilegal“, a declarat Marianne Mikko, europarlamentar estonian, seful delegatiei Parlamentului European in Moldova. „Vrem sa crestem presiunea Uniunii Europene, astfel incat negocierile, care au fost intrerupte in aprilie, cand Transnistria a parasit masa tratativelor, sa fie reluate“, a adaugat Mikko. Europarlamentarii au facut mai multe apeluri catre Federatia Rusa sa puna capat sprijinului acordat regimului transnistrean. Ucraina nu va recunoaste rezultatele referendumului proindependenta din Transnistria, programat sa se desfasoare in data de 17 septembrie, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene Andrei Descita. "Ucraina a dat asigurari conducerii de la Chisinau ca nu va recunoaste rezultatele acestei consultari populare, aliniindu-se astfel pozitiei Uniunii Europene", a subliniat diplomatul ucrainean, indicand ca guvernul de la Kiev nu va trimite oficial observatori la referendumul din Transnistria. MAE al Romaniei a anuntat ca Bucurestiul sustine neconditionat integritatea teritoriala a Republicii Moldova, iar ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a declarat ca referendumul va fi un test pentru relatiile UE – Rusia. Pe de alta parte, ministerul georgian de Externe este ingrijorat de decizia autoritatilor separatiste din Osetia de Sud si Transnistria de a organiza referendumuri pentru proclamarea independentei. "Masurile de acest fel luate de regimurile separatiste din Tiraspol si Osetia de Sud contravin principiilor constitutionale din Republica Moldova si Georgia, precum si normelor si principiilor universal acceptate ale dreptului international", comunica Ministerul de Externe de la Tbilisi. "Referendumurile nu vor avea efecte legale, iar comunitatea internationala le va trata ca atare", subliniaza comunicatul. UE, OSCE, Statele Unite, Republica Moldova si Ucraina au anuntat deja ca nu vor recunoaste rezultatele referendumului. Referendumul din Transnistria va avea loc la 17 septembrie, cand locuitorii regiunii separatiste vor fi chemati sa decida daca vor sa fie parte a Republicii Moldova sau sa se apropie de Federatia Rusa.
Inainte de Referendum, Tiraspolul are obsesia ca este amenintata de NATO.
Transnistria se simte amenintata de exercitiile militare de cooperare Lancer/Longbow-2006, desfasurate, zilele acestea, de NATO in Republica Moldova. "Consideram ca aceste exercitii reprezinta o amenintare in crestere fata de Republica Transnistria", a declarat, presedintele Comisiei de Securitate, Aparare si Mentinere a Pacii din Sovietul Suprem transnistrean, in urma lansarii operatiunilor. "Transnistria trebuie de asemenea sa ia parte la aceste exercitii deoarece noi, alaturi de Moldova si Rusia, am fost parteneri egali la operatiunea de mentinere a pacii incepand din 1993", a opinat responsabilul transnistrean, apreciind ca "daca acelea sunt, intr-adevar, exercitii de mentinere a pacii, trebuie intrunite si aceste criterii". Republica Moldova gazduieste, incepand de luni, exercitiile multinationale de mentinere a pacii Longbow/Lancer 2006, in cadrul Programului "Parteneriat pentru Pace".
In loc de concluzii
 Situatia actuala din regiunea nistreana, nu ca poate, dar afecteaza si va afecta direct cetatenii UE. Frontiera UE trece deja si pe Nistru, intr-un fel. Potentialul permanent de declansare a unui conflict armat la mai putin de 200 de kilometri de viitoarea granita estica a Uniunii, ceea ce ar implica din nou un mare numar de victime si refugiati, se exprima ca o problema nu numai a Chisinaului. Un alt aspect este strict legat de situatia armamentului depozitat, un eventual accident la imensele depozite necorespunzator intretinute ar putea fi o catastrofa regionala. Potentialul de poluare din zona nu este un factor lipsit de importanta, atat timp cat nu exista un control eficient asupra activitatilor ce implica substante radioactive, iar ecologia este un domeniu neinteresant pe plan local. Crima organizata, la diverse niveluri, constituie un motiv serios de ingrijorare pentru statele UE. Este vorba de producerea si traficul de armament, chestiune neelucidata nici pana in prezent din lipsa accesului real si pe termen lung la fabricile complexului militar industrial. SUA si UE sunt singurii factori care ar putea, intr-adevar, interveni eficient in rezolvarea crizei din Transnistria. Pana acum au facut-o mai mult formal, dar extista o tendinta de crestere tot mai accentuata a interesului. Pana acum, rugamintile, implorarile si invitatiile transmise catre Rusia sa-si respecte angajamentele si sa paraseasca zona si o republica, angajata constitutional la formatul ”neutralitatii” par a fi hilare si surde. Despre un progres in dosarul transnistrean, in decursul celor 15 ani nu se poate vorbi si este deplin inutil sa vezi in Rusia un partener de dialog si de incredere. Eventual, in varianta Kozak, pentru unii. Daca n-a mers, asta e. Mai exista, proiectul Smirov, Klimenko, Kralov, etc. Prima „bomba” de septembrie a rusilor s-a produs. Cand celelalte?
(Pentru Romanian Global News, Octavian Sergentu)
 
Presedentia UE cere Rusiei executarea deciziei CEDO in cazul IlascuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :202
Monday, 18 September 2006

{mosimage}Presedintia Uniunii Europene cere Federatiei Ruse sa intreprinda tot ce-i sta in putere pentru a asigura deplina executare a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Ilascu(foto), se spune intr-o declaratie a presedintiei finlandeze a UE, facuta in cadrul reuniunii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.


 

„Ramanem profund ingrijorati de cazul Ilascu, care inca nu a fost solutionat. Pe parcursul ultimilor luni, UE a facut numeroase declaratii chemand la implementarea integrala a deciziei Curtii, Comitetul de Ministri adoptand deja patru Rezolutii Interimare la acest subiect”, se spune in declaratie.
Toate deciziile Curtii trebuie implementate neconditionat de catre partile care au fost gasite vinovate de incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Presedintia rusa a Comitetului de Ministri este deja la jumatate de cale, iar neexecutarea acestei decizii umbreste mandatul acesteia si ameninta serios credibilitatea sistemului de protectie al drepturilor omului al Consiliului Europei, se spune la finele declaratiei.
Ilie Ilascu impreuna cu alti 5 cetateni basarabeni au fost intemnitati la 2 iunie 1992, fiind acuzati de autoritatile transnistrene de crime de razboi si actiuni de terorism. Ilascu, care a fost condamnat la moarte, a fost eliberat in mai 2001. Grupul Ilascu a castigat la CEDO procesul impotriva R. Moldova si Federatiei Ruse in iulie 2004. Curtea a decis punerea de indata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu incarcerati inca la Tiraspol - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care nu au fost eliberati nici pana in prezent.
 
Alpinistii romani pierduti in Himalaya sunt teferiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Cei doi alpinisti romani disparuti in Himalaya au fost gasiti in viata si sanatosi, la aproape o saptamana de cand colegii lor nu au mai reusit sa ia legatura cu ei.
Acestia au coborat deja la o tabara aflata la altitudine mai mica, transmite TVR. Cei doi romani au incercat sa escaldeze varful Nanga Parbat dar au fost surprinsi de furtuna. Colegii celor doi disparuti au ramas intr-o tabara la 3500 altitudine si au incercat sa ia legatura cu acestia dar fara nici un rezultat. La ultimul contact, cei doi alpinisti blocati au comunicat in tabara ca acolo unde se afla, temperatura este de minus 30 de grade.
Echipa romaneasca de alpinisti a plecat spre Himalaya in urma cu o luna si aveau in plan sa urce pe culmiile varfului Nanga Parbat la 8125 de metri.
 
Permise de sedere pentru muncitorii straini abuzati in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Urmatorul Consiliu de Ministri din Italia va lua in dezbatere o reglementare care sa permita regularizarea tuturor muncitorilor straini care denunta episoade de abuz sau de oprimare, privitoare fie la straini fie la italieni.Anuntul a venit din partea ministrului pentru Drepturi si Sanse Egale, Barbara Pollastrini(foto), la o intalnire a campaniei europene “Pentru diversitate impotriva discriminarii”.
Este vorba despre o reglementare prezentata de ministrul de Interne, Giuliano Amato, pe care colega sa de cabinet, Pollastrini, a marturisit ca “o impartaseste”. “Este o actiune simpla si concreta, care se poate face si in paralel cu legea Bossi-Fini. Ea prevede regularizarea tuturor muncitorilor straini care devin portavocea conditiilor de abuz si oprimare, incepand de la femeile care sunt abuzate si santajate pana la amenintarea cu moartea”.
Obiectivul modificarii legii imigratiei care va fi prezentata la Cdm este acela de a garanta, prin obtinerea permisului de sedere, o protectie a imigrantilor care denunta cazuri de abuz, cum a fost cel al muncitorilor sezonieri din Puglia.
Ipoteza studiata de Amato prevede modificarea articolului 18 din legea unica a imigratiei care, in prezent, prevede deja o protectie speciala, prin acordarea permisului de sedere, pentru motive de protectie sociala, “pentru consimtamantul strainului de a se sustrage violentei si conditionarilor organizaiilor infractionale”. Problema este ca este vorba despre o recunoastere numai in cateva cazuri particulare, de “gravitate deosebita si actualitate a pericolului”, dupa cum se arata in actul normativ.
 
Cursuri gratuite pe diferite domenii pentru romanii din ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 18 September 2006
Incepand cu data de 5 octombrie 2006, Centrul de Studii pentru integrare sociala a imigrantilor  din Valencia, organizeaza cursuri gratuite de limba spaniola (diferite nivele), limba valenciana, informatica, gestiune informatica pentru micile firme, tehnica de vanzari, receptionere hotel si ospatari.Cursurile vor dura trei luni (octombrie-decembrie) la sfarsitul carora candidatilor li se vor elibera dimplome si adeverinte.
Centrul de Studii pentru integrarea sociala si pregatirea imigrantilor se afla in permanent contact cu firmele specializate in plasarea  de personal astfel incat toti absolventii acestor cursuri intra automat in baza de date a oficiilor de forte de munca din Comunitatea Valenciana.
Foarte important este faptul ca la aceste cursuri se pot inscrie atat cei cu permis de munca si rezidenta, cat si persoane care se afla in situatie iregulara pe teritoriul Spaniei.
Pentru mai multe informatii cei interesati pot trimite un e-mail la adresa: yrda64@hotmail.com  sau asrova_carpatina@hotmail.com, transmite pentru Romanian Global News responsabilul de cultura de la asociatia Asrova Carpatina, Adriana Vidroiu.
 
O banala petrecere... poate sa le trimita la inchisoare pe doua studente romancePDF Print E-mail
Maryland, SUA/Romanian Global News
Accesari :273
Monday, 18 September 2006
Doua studente romance ce munceau pe peroada verii in SUA sunt pasibile de 90 de zile de inchisoare si 500 de dolari amenda pentru ca au fost, potrivit lor, prezente intr-o casa unde se dadea o petrecere prea zgomotoasa.
Orasul resort Ocean City, Maryland aduce an de an mii de studenti pe perioada veri pentru a suplini forta de munca sezoniera. Multi dintre cei care vin pentru prima data sunt destul de nefamiliarizati cu legile americane, sau daca au auzit de ele de cele mai multe ori le ignora sau li se pare o gluma, pentru ca par banale pentru tarile din care vin. La fel s-a intamplat si vara aceasta cand doua studente romance, Adina Moisei si Cristina Ciobanu, impreuna cu alti 8 studenti internationali, au simtit pe propria piele acest lucru, fiind din spusele lor involuntar implicate in acest incident. Luna trecuta in locuinta unde acestia faceau dadeau o ptrecere au fost avertizati de catre politie sa dea muzica incet si faca liniste. Politia s-a reintors dupa un timp la apartamentul  lor si pentru ca galagia  puteau fi auzita de la peste 20 metri, si pentru ca legea locala impune ore de liniste intre 12 noaptea si 7 dimineata, toti cei care locuiau in casa au fost arestati. Toti cei arestati au fost tinuti o noapte la politie si drept pedeapsa au primit cate 8 ore de serviciu comunitar. Toti au acceptat pedeapsa, exceptie au facut cele doua romance, care pretinzand ca ar fi fost in camera dormind si au fost chemate de catre colegi sa iasa afara cand a venit politia, acestea au refuzat sa  accepte pedeapsa si au preferat sa apara in fata unui judecator, fapt care s-a si intamplat saptamana aceasta. La tribunal avocatul acuzari le-a spus ca o sa ceara pedeapsa maxima pentru cazul lor, care ar putea insemna pana la 90 de zile in inchisoare si sa plateasca 500 de dolari amenda. Judecatorul a amanat judecarea cazului lor pana pe 22 septembrie pentru ca acestea sa-si poata angaja un avocat.
Cristina Ciobanul, una din cele doua studente, speriata, in urma infatisari de la tribunal a colegei ei, in care avocatul statului a cerut  aplicarea pedepsei maxime de 90 de zile de inchisoare si 500 de dolari amenda, a preferat sa accepte cele 8 ore de serviciu in folosul comunitatii.
Caz  aparent banal pentru un oras de vacanta, care de altfel se intampla zilnic pe perioada verii Ocean City, a atras de data aceasta atentia publica locala, datorita faptului ca cele doua romance au protestat fata de faptul cum au fost arestate, pentru faptul ca li s-au pus catuse pe maini si duse in pijamale la politie, iar dimineata scoase pur si simplu in strada, ele declarand ca ar fi fost in camera dormind la venirea politiei. Astfel de cazuri se solutioneaza de obicei cu o simpla amenda sau serviciu comunitar, cel de fata devenind unul fara precedent. 
Cele doua fete au primit suportul unuia din ziarele locale, Ocean City Today, la infatisarea de la tribunal iar celalalte au relatat pe larg deste caz incercand sa fie nepartinitoare.
Pe langa cativa editorialisti, in oferirea de asistenta legata de procedurile ce trebuie urmate cat si prezent la tribunal, si-a oferit ajutorul Jim Hall, presedintele consiliului local, care de peste 20 de ani lucreaza in administratia locala. Aceasta nu a facut decat sa imparta lumea in doua tabere, prezenta celor mai sus amintiti de partea romancelor, fiind criticata de o parte a publicului, inclusiv de politie.
Purtatorul de cuvant al politiei, Barry Neeb a declarat ca prezenta lui Jim Hall alaturi de fete a dat o palma peste fata politiei locale si ca nu intelege de ce un reprezentant al consiliului local si editori de la ziar, stau alaturi de aceaste fete, cand patru ofiteri de politie infirma cele spuse de ele.
In schimb, Jim Hall a declarat ca s-a ridicat in picioare in sala de judecata si s-a oferit sa o ajute deoarece este si consilier local pe probleme legate de studentii internationali, el fiind cel care a cerut amanarea procesului pana cand studenta romanca o sa aibe un avocat. Jim Hall a declarat ziaristilor ca nu poate sa-si formeze o opinie asupra cazului, "asta e sistemul judiciar american, ai ziua ta la tribunal si e la latitudinea judecatorului ce verdict o sa dea. M-am oferit sa o indrum pentru ca  nimeni nu a sarit sa-i ofere asistenta", a declarat acesta.
Unul dintre proprietarii care a sunat politia in noaptea respectiva a fost prezent in sala de judecata venind ca si martor, din apropiere de Annapolis, aproximativ 2 ore distanta, o alta raritate in astfel de cazuri.
Virginia Biafore, membra a Comitetului pentru Calitatea Vieti din oras, a declarat de asemenea ca unul din grupul celor arestati pe care il cunoastea personal, a sunat-o imediat din inchisoare spunandu-i ca a fost dus la inchisoare imbracat doar in boxeri.
La final, judecatorul Ben Clyburn, dat fiind posibila pedeapsa pe care ar putea-o primi,  i-a spus Adinei Moisei metaforic: "The state wants to send you through the magic door. They want to send you in jail on this" („Statul vrea sa te trimite pe „usa magica”. Vor sa te trimita in inchisoare pentru chestia asta (pe care ai facut-o)”), lucru care nu a putut decat sa o stupefieze pe tanara romanca. 
(Material trimis la redactia Romanian Global News de Marian Petruta din Maryland, „Romanii din Ocean City)
 
Un nou Festival "Romania - Traditii si Valori Europene" a inceput la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :213
Monday, 18 September 2006
Romanii din Italia pot fi martori, incepand de duminica, 17 septembrie, ai unei noi editii a Festivalului "Romania - Traditii si Valori Europene", ce se desfasoara la Milano, cu sprijinul atat al autoritatilor locale din Milano, cat si al autoritatilor de la Bucuresti.Festivalul se desfasoara sub Patronajul Provinciei Milano si al Asociatiei "Romanii in Italia", in colaborare cu Primaria din Milano, Sectorul Servicii Sociale pentru Adulti - Sectia Straini, si cu Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul pentru Romanii din Strainatate, Consulatul Roman din Milano, si Ziarul Actualitatea Romaneasca.
Festivalul a fost deschis duminica, 17 septembrie, la ora 17.30, la Muzeul Civic din Milano, cu salutul Presedintelui ARI din partea organizatorilor, luari de cuvant si mesaje din partea autoritatilor. Tot atunci a fost vernisata si expozitia de ilustrate "Romania la radacinile Europei", coordonata de dr. Enos Guidetti, expozitie ce va ramane deschisa pana la data de 23 septembrie, si va putea fi vizitata intre orele 9.30-13.00 si 14.00-17.30.
 Marti, 19 septembrie, tot la Muzeul Civic din Milano, de la ora 20.30, maestrul Stefan Coles, directorul Academiei Europene de Muzica din Erba va prezenta concertul intitulat "Romania in drumul muzical european. Traditie si modernitate". In program se vor afla compozitii de G. Enescu, M. Jora, C. Porurnbescu, M. Chiriac, C. Silvestri. Pe scena vor urca Lucia Tibuleac si Crina Marin (canto), Stefan Coles (vioara), Ioana Maria Lupascu (pian).
Miercuri 20 septembrie, de la ora 20.30, este programata o intalnire cu scriitorii romani afirmati in peisajul italian. Vor fi prezenti la Muzeul Civic din Milano Ingrid Beatrice Coman si Mihai Mircea Butcovan, castigatori ai premiului "Liberi di dire. Parole in liberta" editia 2006, Eks&Tra. Vineri 22 septembrie, de la ora 17.30, aceeasi locatie va gazdui lansarea cartii "Bucurestiul de la sat la metropola. Identitate urbana si noi tendinte" de Giuseppe Cina, profesor la Universitatea de Arhitectura din Genova.
Va prezenta Patrizia Gabellini, profesor la Institutul Politehnic din Milano si Stefan Davidovici, profesor la Domus Academy din Milano.
Sambata 23 septembrie, intre orele 15.00 si 19.30 este programata masa rotunda - "Mircea Eliade in constiinta europeana", ce se va deschide la ora 15.00 cu un cuvant de deschidere din partea Consulatului Roman din Milano.
Vor sustine comunicari Roberto Scagno, prof. la Universitatea din Padova ("Mircea Eliade si dialogul intre religii"), Monica Joita, vicedirector la Institutul roman de Cultura si Studii Umanistice din Venetia ("Profilul contemporan a lui Mircea Eliade in Italia si Romania"), Guido Ravasi, Secretar General al Fundatiei Dragan ("Mituri, vise si mistere. Farmecul studiilor lui Mircea Eliade"), Corina Gabriela Badalita, lector la Universitatea din Iasi ("Mircea Eliade, Italo Calvino si Italia").
De la ora 17.30 este programata proiectia unui film documentar, urmata de comentarii si discutii.
Festivalul se va incheia duminica, 24 septembrie, de la ora 15.00 in Piata San Lorenzo alle Colonne din Milano, cu un spectacol de muzica populara, din care nu vor lipsi cantece din Transilvania, Moldova, Muntenia si Oltenia. Solistii care vor urca pe scena sunt Maria Stoian, Lorena Istrat si Nicolae Datcu. Seara se va incheia cu o degustare de vinuri si dulciuri.
 
Recital Madalina Pitu la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian GLobal News
Accesari :165
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va oferi marti, 19 septembrie, un nou eveniment cultural romanesc in capitala germana.Pianista romanca Madalina Pitu(foto) va sustine marti, incepand de la ora 19.30, un recital din care fac parte lucrari de Robert Schumann, Sergei Prokofiev, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach.
Madalina Pitu a studiat la clasa de pian a facultatilor de muzica din Bucuresti si Berlin si a participat la turnee in Germania, Finlanda, Grecia si Basarabia. Pianista a primit numeroase premii internationale, printre care si premiul „Pacem in Terris“, la Bayreuth/Germania.
 
Conferinta despre "Memorialul de la Sighet" la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :187
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Sala de conferinte a Institutului Roman din Paris va gazdui, inca o data in aceasta luna, un eveniment extrem de important pentru romanii din Franta.Acestia vor putea participa luni, 18 septembrie, de la ora 20.00 la o conferinta intitulata "Memorialul de la Sighet dedicat victimelor comunismului si rezistentei".
Ana Blandiana(foto) si Romulus Rusan, initiatorii acestui proiect - care sub directia lor a capatat o dimenisune internationala - vor retrasa istroia acestui moment important de istorie.
Cu aceeasi ocazie va fi prezentata si expozitia "Razboiul Rece", consacrata daunelor produse de comunism de-a lungul timpului.
 
Mircea Cartarescu la Bok&Bibliotek din SuediaPDF Print E-mail
Goteborg, Suedia/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 18 September 2006
{mosimage}In perioada 21-22 septembrie Mircea Cartarescu(foto) va fi prezent la Targul de Carte de la Goteborg, Suedia, unde va participa la doua seminarii pe tema libertatii de expresie – tema editiei de anul acesta.Joi, 21 septembrie, incepand cu ora 17.00, va avea loc seminarul ”Ce se intampla cand se deschide arhiva? Cazul Europei de Est”, cu participarea scriitorului Mircea Cartarescu, a jurnalistei Ljiljana Dufgran, fost presedinte al filialei PEN Suedia, si a lui Miklos Haraszti, responsabil media in cadrul OSCE.
Vineri, 22 septembrie, de la ora 12.30, Mircea Cartarescu va sustine o scurta expunere pe tema libertatii de expresie in cadrul seriei de prelegeri intitulate “Stand up for Freedom of Expression”. Seminariile sunt organizate de International Publishers Association si filiala scandinava a PEN, in colaborare cu ICR Stockholm.
Mircea Cartarescu a devenit cunoscut publicului suedez in 2002, cu romanul Nostalgia (Albert Bonniers Forlag), descris in presa locala ca “proza europeana de mare calibru in spiritul modernismului tarziu” (Svenska Dagbladet). Intre timp au mai aparut in limba suedeza primele doua volume din romanul Orbitor: Aripa stanga (2004) si Corpul (2006), ambele la prestigioasa editura Albert Bonniers Forlag, in traducerea reputatei traducatoare Inger Johansson.
Bok&Bibliotek este cel mai mare targ de carte din Scandinavia, atragand anual peste 100 000 de vizitatori. Un loc aparte in programul targului il ocupa cele 444 de seminarii pe teme literare, sociale si politice. Printre oaspetii de onoare din acest an se numara scriitorii Frank McCourt, castigatorul premiului Pulitzer in 1997, DBC Pierre, castigatorul premiului Booker in 2003, filozoful Michel Onfray si activista pentru drepturile omului Shirin Ebadi, laureat al premiului Nobel pentru Pace in 2003.
 
Garzi de corp din Basarabia si Romania in competitie internationalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :161
Monday, 18 September 2006

Basarabia va lua parte la turnamentul international al garzilor de corp “Bodyguard -2006”, care se va desfasura incepand cu 19 septembrie in orasul ucrainean Ialta, transmite agentia “Azertag”.

 

Aceasta competitie se desfasoara traditional in fiecare toamna si in acest an va cuprinde 18 echipe din Ucraina, Rusia, Basarabia si Romania, informeaza Stirea de Garda.
Programul concursului contine probe diverse, de la cele mai obisnuite – cum ar fi insotirea unui VIP si protectia fizica a acestuia, la exercitii de tragere si competitii de desoperire a explozivelor in vehicole. Turnamentul se va incheia la 23 septembrie cu o ceremonie de premiere.
 
La o biserica romaneasca din Valencia exista o fresca pictata chiar de preotul acesteiaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :320
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Biserica romanilor din Canet d’en Berenguer gazduieste o fresa ce-l reprezinta pe Iisus cu Apostolii sai, pictata chiar de preotul bisericii, Liviu Mihoc.In Canet d’en Berenguer, localitate ce apartine provinciei Valencia, preotul Liviu Mihoc se bucura de prezenta la slujbele religioase de prezenta unui numar de peste 3000 de credinciosi. Devotat bisericii si enoriasilor sai, acesta a pictat o fresca in capela bisericii ce reprezinta reproductia unei imagini in care Isus apare pescuind in compania apostolilor sai. Textul: ”Desde ahora seras pescador de hombres”  inseamna „Incepand de acum, vei fi pescar de oameni” si reprezinata replica pe care i-a dat-o Iisus Apostolului Simon (Petru) cand acesta i s-a alaturat.
Ideea preotului Liviu Mihoc a facut o buna impresie atat comunitatii romanesti cat si locuitorilor din Canet, transmite Adriana Vidroiu Stanca, responsabil de cultura Asociatia romanilor din Valencia, Asrova Carpatina.
 
Intalniri lunare pentru studentii romani din zona WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :318
Monday, 18 September 2006
{mosimage}ASTROM, Asociatia Studentilor din Romania, cu sediul in Washington, organizeaza primul Romanian Happy Hour, pe 27 septembrie, de la 18.00 la 20.00, la barul Dragon Fly din Washington.Organizatorii spera ca acesta intalnire sa se transforme intr-o traditie, astfel, ultima miercuri din fiecare luna sa fie rezervata acestor intalniri. In acest fel studentii romani au ocazia sa se intalneasca atat cu ceilalti studenti, cat si cu cei care au parasit recent bancile facultatii. Prin acesta modalitate ei pot face schimb de pareri, invatand fiecare din experientele celuilalt. 
 
Referendumul transnistrean provoaca ingrijorari UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 18 September 2006
{mosimage}Uniunea Europeana se declara ingrijorata de o eventuala complicare a procesului de identificare si negociere a unei solutii pentru conflictului transnistrean, in urma referendumului organizat de Tiraspol si cheama la reluarea tratativelor.
Aceasta declaratie a fost facuta de presedintia finlandeza a Uniunii Europene, dupa blocarea de catre Rusia a unui document care condamna plebiscitul, intocmit de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei, informeaza Basa-press. In aceasta declaratie este subliniata din nou pozitia UE fata de nerecunoasterea legitimitatii referendumului si a rezultatelor acestuia. "Uniunea Europeana dezaproba aceasta hotarire unilaterala care contravine suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, international recunoscute", se arata in documentul citat.
De asemenea, UE indeamna autoritatile de la Tiraspol sa adopte o abordare mai constructiva referitor la aceasta chestiune, precum si sa reia neconditionat procesul de negocieri in formatul 5+2.
Referendumul din 17 septembrie curent este organizat de Tiraspol fara acordul autoritatilor de la Chisinau. Administratia secesionista transnistreana va intreba locuitorii din stanga Nistrului "daca pledeaza pentru independenta si alipirea la Rusia" sau vor "sa renunte la suveranitate si sa se integreze in R.Moldova".
 
“Festivalul toamnei” la Bruxelles – in cinstea vinului romanescPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :187
Monday, 18 September 2006
{mosimage}La Bruxelles s-a desfasurat in perioada 16 – 17 septembrie, ‘’Festivalul toamnei’’, eveniment organizat de Casa Culturala Belgo-Romana in colaborare cu Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” si Ministerul Culturii, departamentul Patrimoniu.Festivalul a fost impartit in cinci sectiuni: Culesul viilor la romani, Foaia de vita de vie- simbol al vietii, Camerele de provizii, Toamna- sezon al casatoriilor si Omul, pamantul si vinul.
Prima sectiune, Culesul viilor la romania a dezvaluit auditoriului cateva din secretele fabricarii vinului, a uneltelor traditionale folosite in acest proces, precum si procedeul stoarcerii vinului prin intermediul domnului Petre Paraipan. In cadrul acestei parti au avut loc degustari de musturi si vinuri in acompaniamentul muzical al Adamitei Hagighiol si al lui Ioan Anastasei. De asemenea au avut loc expozitii de fotografii si a fost prezentat un film despre culesul strugurilor.
In cadrul sectiunii Foaia de vita de vie- simbol al vietii s-a discutat despre frunza de vita de vie si despre prezenta acesteia ca motiv in arhitectura si pe costumele folclorice. In acesta sectiune a fost organizata o expozitie de icoane si obiecte de cult, precum si demonstratii de pictura pe sticla, coordonate de muzeograful Iuliana Popescu din Bucuresti.
La cea de-a treia sectiune, Camerele de provizii, participantii au putut vedea cum arata o camera de depozitare romaneasca traditionala nelipsita fiind si  degustarea conservelor de legume, de sucuri de tomate, de zacusca, de muraturi si de alte bunatati traditionale.
Toamna- sezon al casatoriilor a fost urmatoarea atractie. Cu acest prilej au fost prezentate: o nunta traditionala din Bucovina, costumele folosite precum si parti din ceremonia religioasa.
In cadrul ultimei parti a festivalului invitatii de onoare au fost Florin Frigura, mester olar din Horezu si Olimpia Dimitriu, din Bucuresti care au reconstituit un atelier de olarit. De asemenea, sub indrumarea lui Paul Buta, a avut loc si o prezentare de masti folclorice.
 
Noi victorii internationale obtinute de romanii boxeriPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 18 September 2006
{mosimage}La gala de box desfasurata recent la Montreal, in Bell Center, Lucian Bute(foto), Ion Ionut Dan si Adrian Diaconu, reprezentanti ai clubului canadian Interbox, au reusit din nou sa ridice publicul in picioare cu evolutiile lor si sa obtina victorii spectaculoase.Ion Ionut Dan s-a impus prin ko tehnic dupa mai putin de noua minute de lupta cu un sportiv argentinian, in timp ce Adrian "Rechinul" Diaconu a obtinut a 23-a victorie din cariera de profesionist, invingandu-l la puncte pe Martin Verdin, un sportiv ce avea in palmares 13 victorii si sase infrangeri.
In cel mai important eveniment al galei, Lucian Bute s-a apropiat cu inca un pas de lupta pentru titlul mondial dupa ce l-a invins prin ko tehnic pe final de meci pe ghanezul James Obede Toney.
Aplaudat la scena deschisa si ovationat indelung, Bute, locul 8 in clasamentul WBC, locul 10 in clasamentul WBA, locul 11 in clasamentul IBF si campion al Federatiei Nord-americane, s-a impus nu fara emotii in fata unui adversar dificil ce avea in palmares 18 victorii, 16 prin knock-out, si o singura infrangere, si era locul 12 in clasamentul WBA.
Lucian Bute a obtinut astfel a 18-a victorie din tot atatea meciuri, dintre care 16 prin knock-out, si are promisiunea managerului Stephan Larouche ca cel tarziu pana la sfarsitul anului 2007 va boxa cu centura de campion mondial pe masa, informeaza Amos News.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions