Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Asociatia Municipiilor din Romania vrea un proces mai rapid de descentralizarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Spre sfarsitul lunii septembrie, va avea loc o intalnire a reprezentantilor Asociatiei Municipiilor din Romania cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in vederea imbunatatirii cadrului legal si accelerarii procesului de descentralizare.Primarii desemnati de Comitetul Director al AMR vor face propuneri de modificare a cadrului legislativ in ceea ce priveste proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, descentralizarea administratiei publice locale, codul de procedura fiscala, legea Curtii de Conturi, salarizarea functionarilor publici, serviciile publice si infrastructura urbana si politia locala.
 
Romania – tara partenera a Targului International de Turism din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :139
Tuesday, 19 September 2006
In perioada 11-14 ianuarie 2007 Romania va fi tara partenera Targului international de turism  ’’Ferien Messe 2007’’ organizat la Viena, Austria. 
Targul are si o regiune partenera – landul austriac Steiermark, precum si un partener de cooperare – Verkehrsburo Grup (cel mai mare concern turistic al Austriei). Targul se afla la cea de a 25-a editie si este cea mai importanta manifestare de acest gen din Austria.
Prin acest parteneriat, Romania va beneficia de un suport mediatic de exceptie iar asocierea tarii noastre ca tara partenera cu landul Steiermark si Verkehrsburo Group este un pas important. Autoritatea Nationale pentru Turism (ANT) a anuntat ca logo-ul acesteia este deja pe pagina Internet a targului (www.ferien-messe.at). Logo-ul ANT va fi prezent in toate insertiile si tipariturile targului (megaboard-uri, afise, etc.).
Prin aceasta semnalizare agresiva a prezentei Romaniei la targ ANT va urmari promovarea in forta a celor 4 mari evenimente ale anului: accesul tarii in Uniunea Europeana, Sibiu - capitala culturala europeana, Delta Dunarii - peisajul anului si Festivalul George Enescu, de la Bucuresti.
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism, in anul 2004 Romania a primit aproximativ 90.300 turisti din Austria, in 2005 au sosit 130.000, iar in primul semestru al anului 2006 Romania a fost vizitata deja de peste 61.500 turisti austrieci.
 
Jurnalisti germani in documentare la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Joi, 14 septembrie, la Institutul Cultural Roman a avut loc o intalnire intre o delegatie de jurnalisti din Republica Federala Germania si personalitati academice, comentatori politici si reprezentanti ai societatii civile din Romania.
Vizita de documentare in Romania a fost organizata de Clubul Berlinez de Presa.
Din delegatia germana au facut parte Jurgen Fink, de la Deutschlandradio Kultur, Evelyn Fischer de la Deutsche Welle, Dr. Alexander Gauland de la Markische Allgemeine Zeitung si multi altii. De cealalta parte a mesei din sala ICR s-au aflat Dr. Catalin Avramescu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, Dr. Cornel Codita, sociolog, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Mircea Mihaies, scriitor si publicist, vicepresedintele Institutului Cultural Roman, Cristian Tudor Popescu, jurnalist, presedintele Clubului Roman de Presa si Sever Voinescu, specialist in politica externa, Institutul pentru Politici Publice etc.
„Evolutiile din Romania in perspectiva apropiatei aderari la Uniunea Europeana” a fost tema generica a celor doua ore de discutii. Dupa un excurs asupra posibilelor diferente, din punct de vedere al „europenizarii”, intre Bucuresti si provincie – obiectul primei intrebari, urmatoarea problema abordata a fost cea a orientarilor de politica externa ale Romaniei, in relatia dintre Statele Unite si Uniunea Europeana. O intrebare a vizat, in acest context, suspiciunile privind gazduirea in Romania a unor „inchisori C.I.A.”. Alta serie de intrebari a avut ca tema opinia romaneasca in legatura cu o posibila viitoare extindere a UE si cu limitele acesteia. Perpetuarea valorilor locale in viziunea oamenilor de cultura, circulatia fortei de munca si progresele in lupta impotriva coruptiei (sunt acestea ireversibile?) s-au numarat, de asemenea, printre subiectele care au fost dezbatute in timpul intalnirii.
 
Seara Leopold Sedar Senghor la Muzeul Literaturii RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 19 September 2006
La Sala Ronda a Muzeului Literaturii Romane va fi organizata Seara Leoplod Sedar Sengor, miercuri, 20 septembrie, incepand cu ora 18.00.Din programul evenimentului face parte  si lansarea a doua volume editate de Institutul Cultural Roman: miercuri, 20 septembrie 2006, orele 18.00, la Muzeul Literaturii Romane (Sala Ronda) va avea loc lansarea a doua volume editate de Institutul Cultural Roman: ‘’Totem. Poezie francofona din Africa si Caraibe’’, antologie de Radu Carneci, versiune romaneasca de Sanziana Colfescu-Dragos, Gheorghe Dragos, Radu Carneci si ‘’Leopold  Sedar Senghor, De la negritudine la civilizatia universalului’’, cu un cuvant al autoruluim, selectie si traducere: Radu Carneci si Mircea Traian Biju. Cartile lansate fac parte din seria de lucrari semnificative pentru spiritualitatea comunitatii de natiuni francofone, serie initiata de Editura ICR in acest an. Ambele aparitii au fost sprijinite financiar de Guvernul Romaniei, prin intermediul Comisariatului General pentru Francofonie.
Lansarea are loc cu ocazia conferintei „Leopold Sedar Senghor – poetul presedinte“, manifestare organizata de Uniunea Scriitorilor din Romania in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe prin Secretariatul General al Francofoniei, cu sprijinul Ambasadei Belgiei in Romania, Maison Internationale de la Poesie, Alliance Belgo-Roumaine si al Muzeului Literaturii Romane. In acelasi cadru, va fi prezentata lucrarea Leopold Sedar Senghor - Genese d’un imaginaire francophone de Jean-Michel Djian, Editura Gallimard (prefata : Abdou Diouf) si va fi vernisata o expozitie de fotografie „Leopold Sedar Senghor“, deschisa la MLR in perioada 20 – 30 septembrie 2006.
Evenimentele reprezinta un omagiu adus parintelui francofoniei si creatorului conceptului de negritudine, la sarbatorirea unui centenar de la nasterea sa.
 
Reprezentanti ai Crucii Rosii din Italia ajuta spitalul din RomanPDF Print E-mail
Roman, Romania/Romanian Global News
Accesari :255
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}O delegatie italiana a Crucii Rosii din regiunea Trento a sosit la Spitalul Municipal Roman cu scopul de a ajuta la finalizarea lucrarilor la Centrul de Primire Urgente.Delegatia, care cuprinde 16 reprezentanti ai Crucii Rosii din Italia, au adus doua tiruri cu materiale de constructii, materiale sanitare, paturi, bunuri a caror valoare se ridica la cateva zeci de mii de euro, informeaza Amos News.  In dotarea spitalului vor intra doua mese de operatii, pentru Sectia chirurgie, sase paturi de terapie intensiva, electro-mecanice, si doua paturi pentru bolnavii dializati, care permit verificarea greutatii si echilibrului hidric al bolnavului. Colaborarea dintre orasul Roman si Crucea Rosie din Trento, dateaza din anul 2001, perioada in care Spitalul Roman a primit trei ambulante.
 
Formalitati vamale mai usoare intre Romania si ChinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :164
Tuesday, 19 September 2006
La Bucuresti s-au desfasurat convorbiri intre delegatia Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania, condusa de Gelu Stefan Diaconu, vicepresedinte A.N.A.F., seful A.N.V., si delegatia Administratiei Generale a Vamilor din Republica Populara Chineza, condusa de Liu Wenjie, ministru adjunct.
Au fost abordate probleme privind intensificarea relatiilor de colaborare care sa contribuie la facilitarea formalitatilor vamale si la intreprinderea unor actiuni eficiente pentru combaterea traficului ilicit de marfuri si a fraudelor vamale, informeaza Prompt Media.
In cadrul convorbirilor a avut loc si schimbul de instrumente prin care partile si-au notificat reciproc indeplinirea formalitatilor interne pentru intrarea in vigoare a Memorandumului de Intelegere privind cooperarea si asistenta administrativa reciproca in domeniul vamal, semnat la Beijing in data de 28 martie 2006, cu prilejul vizitei de stat efectuata in China de seful staului, Traian Basescu.
 
Euroscepticii au conferentiat la TimisoaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Tuesday, 19 September 2006
Sambata, 16 septembrie, a avut loc la Casa Tineretului din Timisoara, prima conferinta erurosceptica din capitala Banatului.
Evenimentul, organizat de filiala timisoreana a Forumului Crestin Noua Dreapta, a avut ca scop prezentarea Uniunii Europene dintr-o perspectiva critica, fiind prezentate punctual dezavantajele aderarii Romaniei la “o structura suprastatala artificiala”. Seria expozeurilor a fost deschisa de Sven Moritz Geblescu, membru fondator al Noii Drepte, absolvent al Scolii de ofiteri din Germania, informeaza Prompt Media. Acesta, nascut si crescut in Germania, a vorbit despre consecintele economice grave cu care se confrunta Occidentul si noile state membre din Est din cauza birocratiei si ineficientei masurilor venite de la Bruxelles. Potrivit sursei citate mai sus, Geblescu a mai avertizat si asupra faptului ca politicienii nu respecta vointa acelora pe care se presupune ca i-ar reprezenta si “fac jocul comisarilor europeni care nu au nici o tangenta cu nevoile cotidiene ale oamenilor de rand”. Goran Mrakici, liderul Noii Drepte Timisoara, a pus accentul pe nevoia pastrarii identitatii culturale si nationale in “detrimentul societatii artificiale si uniformizante promovate atat de intens de ideologii stangisti ai Uniunii Europene”. Dan Ghita, vicepresedintele Forumului Crestin Noua Dreapta, a vorbit despre scepticismul tinerilor nationalisti romani fata de “asa-zisele avantaje ale aderarii”. Toti vorbitorii au evidentiat faptul ca este nevoie de o Europa Unita a Natiunilor Suverane care sa aiba ca liant religia crestina si care sa acorde fiecarui stat in parte dreptul de a-si reglementa organic sistemul de organizare socio-politic.
 
Dezbatere pe tema “Francofonia: un raspuns posibil la globalizarea culturala?” la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 19 September 2006
Sambata, 23 septembrie, intre orele 9.00 – 18.00, la ICR, va avea loc dezbaterea cu tema „Francofonia : un raspuns posibil la globalizarea culturala?”.
Evenimentul este organizat de Forumul permanent privind pluralismul al Asociatiei PlanetAgora, cu sprijinul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) si al Societatii Autorilor, Compozitorilor si Editorilor de Muzica (SACEM) din Franta, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Reuniunea va cuprinde trei mese rotunde axate pe urmatoarele teme: „Francofonia in domeniul artelor si al creatiei”, „Francofonia in domeniul informatiei si al media” si „Francofonia – actor geocultural”. Demersul porneste de la constatarea ca diversitatea culturala este un fapt care nu va disparea odata cu globalizarea. In acest context, pluralismul cultural este vazut ca un proiect politic care tine de insasi ratiunea de a fi a francofoniei. La dezbatere vor lua parte creatori, artisti, manageri din industria culturala, din mass media, analisti, factori de decizie din sfera culturala si educationala.
 
Scriitori germani la ICR din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Tuesday, 19 September 2006
La Institutul Cultural Roman din Bucuresti va avea loc o intalnire cu cinci tineri autori germani, vineri, 22 septembrie, incepand cu ora 18.00.
Tanja Duckers, Karin Duve, Marcel Beyer, Inka Parei si Julia Schoch vor citi pasaje din romanele lor, urmate de fragmente traduse in limba romana. Evenimentul este organizat de Literarisches Colloquium Berlin, Goethe-Institut Bukarest, Centrul de Carte Germana Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Observator Cultural si LiterNet. Discutiile vor fi moderate de Nora Iuga si Gabriel H. Decuble.
 
Tinerii basarabeni cer anularea cursului de istorie integrataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :218
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Mai multi tineri de la ziarul „Asta Da”, impreuna cu reprezentanti ai grupului Nemesis si ai organizatiei neguvernamentale „Tinerii europeni federalisti” au organizat o scurta actiune de protest impotriva studierii in scoli a istoriei integrate.
La actiunea de protest care a durat doar cateva minute au participat liceeni si studenti.
Tudor Darie,directorul ziarului pentru tineri „Asta Da”, a spus ca tinerii au dorit sa atraga astfel atentia opiniei publice in problema predarii istoriei integrate si, totodata, sa faca un apel catre Ministerul Educatiei si Tineretului in vederea anularii cursului de istorie integrata. „Ne-am exprimat pozitia civica in aceasta problema. Pledam pentru o istorie adevarata, nu falsificata”, a spus Tudor Darie, citat de ziarul Flux. Potrivit protestatarilor, prin introducerea cursului de istorie integrata a fost incalcata Legea cu pricire la invatamant, precum si moratoriul instituit in primavara anului 2002, prin recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
Manuale de istorie integrata, manual profund antiromanesc, au inceput sa fie repartizate in scoli la inceputul lunii septembrie, oficialii Ministerului Educatiei dand asigurari ca fiecare elev „va dispune de un manual de istorie”. Noile manuale de istorie pentru clasele a VI-a si a VII-a au fost tiparite intr-un tiraj a cate 45 de mii de exemplare, iar cel pentru clasa a IX – de 48 de mii de exemplare. Manualele pentru clasa a IV-a vor fi repartizate la sfarsitul lunii septembrie, iar manualele pentru clasele superioare vor aparea pana la 1 ianuarie 2007. Noile manuale, de o tinuta grafica excelenta, abunda in texte propagandistice sovietice si comuniste, cu numeroase acuzatii la adresa Romaniei, dar si cu imagini ale fostilor si actualilor lideri comunisti.
 
NATO, hartie de turnesol pentru marionetePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Bruce Jackson este un personaj de calibru in cadrul administratiei americane. Unul dintre artizanii noului sistem de securitate colectiva pe care SUA si aliatii sai din cadrul Aliantei Nord-Atlantice incearca sa-l croiasca in estul Europei pe ruinele defunctului sistem socialist.

Si daca un politician de talia dlui Jackson declara deschis, fara echivoc, ca viitorul european al Moldovei este dependent intr-o masura cardinala de raporturile pragmatice ale Chisinaului fata de NATO, e limpede ca o astfel de pozitie are rostul unui detector de minciuni pentru clasa politica autohtona. Mult-afisata optiune pro-europeana a exponentilor sistemului politic moldovenesc, fie din opozitie, fie de la putere, ne sugereaza Bruce Jackson, nu face nici cat o ceapa degerata daca nu este dublata de o atitudine sincera, realista si mai ales loiala fata de cea mai importanta organizatie politico-militara de pe glob. Prin atitudine loiala, ne mai spune demnitarul citat, se are in vedere nu doar participarea Moldovei la anumite exercitii in cadrul Parteneriatului pentru Pace sau afilierea la alte structuri complementare ale Aliantei Nord-Atlantice, ci integrarea plenara in respectiva institutie dupa modelele deja binecunoscute ale Cehiei, Poloniei, Ungariei, Romaniei si statelor baltice. Or, precedentele cu pricina demonstreaza fara putinta de tagada ca exista o anumita schema logica dupa care se modeleaza in prezent noul proiect al Europei Unite, de la Oceanul Atlantic pana la hotarele Federatiei Ruse.
Exista in Moldova politicieni care nu pot nici in ruptul capului sa perceapa just acesta stare de fapt. Iar modul tendentios in care unii dintre ei prezinta NATO, ca pe o structura militarista care ar atenta la neutralitatea si chiar la suveranitatea Moldovei, ne face sa credem ca la mijloc este ceva mai mult decat simpla suficienta intelectuala. Numai cine nu vrea, nu vede ca optiunea anti - NATO a unora ca Andronic sau Klimenko se pliaza perfect pe politica de adversitate ascunsa a Federatiei Ruse fata de respectiva organizatie. In toate tarile din cadrul fostului sistem socialist, cu exceptia Rusiei, ideea integrarii euro-atlantice a constituit o prioritate nationala, bazata pe un consens deplin al clasei politice. Numai in Moldova Alianta Nord-Atlantica constituie un prilej de dezbinare si conflict. Stare de fapt care, in realitate, nu este legitimata de optiunea populara, intrucat, potrivit sondajelor, majoritatea covarsitoare a populatiei are o atitudine pozitiva fata de NATO, iar mai mult de jumatate din cetatenii Moldovei considera drept oportuna integrarea tarii in acesta organizatie. De unde concluzia ca respectiva stare de fapt este cultivata cu insistenta de catre serviciile secrete rusesti, iar politicienii anti-NATO ar putea fi, in realitate, cel putin agenti de influenta ai Rusiei. Daca nu chiar ofiteri sub acoperire care isi fac mendrele sub masca de sefi de partide politice sau de ONG-uri cu iz respingator anti-american si anti-european.
(Igor Burciu, Flux)


 

 
Reactii la referendumul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :245
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Guvernul de la Chisinau considera ca recunoasterea rezultatelor referendumului din Transnistria este imposibila.

Intr-o declaratie a Executivului, remisa, luni, 18 septembrie, Agentiei Infotag se arata ca Guvernul nu vede in aceasta actiune decat o forma de torpilare a procesului de negocieri privind unificarea pasnica a statului moldovenesc, precum si o incercare de a conserva caracterul autoritar si criminal al puterii in regiune.
Cabinetul de Ministri subliniaza ca administratia regiunii transnistrene, in ciuda aprecierilor solidare si categorice ale comunitatii internationale, a organizat si a desfasurat la 17 septembrie asa-zisul referendum consultativ privind autodeterminarea politica a regiunii. Guvernul basarabean, ca si intreaga comunitate internationala, nu recunoaste rezultatele lui si nu considera ca acest eveniment poate fi vazut cumva in contextul rezolvarii pasnice si definitive a conflictului, se accentueaza in declaratie.
Basarabia exprima recunostinta statelor si organizatiilor participante la procesul de reglementare a problemei transnistrene - Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeana si SUA - pentru intelegerea unanima a faptului ca rezolvarea problemei transnistrene este posibila in exclusivitate in conditiile respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Basarabiei. Guvernul de la Chisinau se alatura convingerii lor ca nu este posibila vreo recunoastere oficiala a rezultatelor "exprimarii de vointa" care s-a desfasurat in conditii de presiune informativa si administrativa asupra populatiei regiunii.
Guvernul basarabean apreciaza pozitiv implicarea crescinda a multor tari ale lumii, precum si a unor organisme si institutii internationale cu autoritate in reglementarea conflictului multianual de pe Nistru. In opinia autorilor Declaratiei, viitoarea discutare a acestei probleme in sesiunea Adunarii Generale ONU va constitui, incontestabil, o noua etapa importanta in favorizarea rezolvarii acestei probleme.
Totodata, Chisinaul se declara dispus sa accepte in mod interesat sprijinul si initiativele intregii comunitati internationale privind realizarea unor decizii concrete care urmaresc reintegrarea Republicii Moldova, precum si asigurarea locuitorilor regiunii Transnistrene a Moldovei cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
Guvernul va continua politica de reintegrare consecventa si pasnica a statului, in exclusivitate pe baza extinderii si intaririi masurilor de incredere intre populatia de pe ambele maluri ale Nistrului, prin oferirea de garantii politice, sociale si economice depline locuitorilor regiunii transnistrene, precum si a unor garantii de securitate, stabilitate si ireversibilitate a dezvoltarii democratice pentru toata Republica Moldova, se spune in document.

 


 

 
Indiana University solicita lucrari de la tinerii romaniPDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :212
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Tinerii romani, fie ca sunt rezidenti in SUA sau in Romania pot trimite lucrari la Indiana University.Cei care pot trimite trebuie sa fie doctoranzi sau persoane care au deja o diploma de doctorat obtinuta in ultimii 7 ani. Aplicantii trebuie sa trimita un eseu de 250 de cuvinte, ca si un curriculum vitae, pe adresa Maria Bucur, Acting Director, Russian and East European Institute, Indiana University, Ballantine Hall 565, Bloomington, IN 47405. Numarul de telefon la care se pot obtine mai multe informatii este 812-855-7309, iar fax-ul 812-855-6411 si adresa de e-mail: mbucur@indiana.edu.
Data limita pentru trimiterea eseurilor este 1 decembrie 2006. Cei selectati sa participe cu lucrarile la conferinta vor primi fondurile necesare pentru a-si acoperi calatoria si costurile de cazare pe perioada conferintei. Formatul conferintei va include atat conferinte pe diverse teme, cat si mese rotunde.
 
Romanii din Marea Britanie au ales Miss UK 2006PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :155
Tuesday, 19 September 2006
Romanii din UK au ales duminica, 17 septembrie, prima “Miss Romani in UK”.Mult asteptatul eveniment a fost organizat de “Romani in UK” la Restaurantul Romanesc 32 Old Bailey. In urma cu o luna organizatorii concursului solicitau ca participantele sa aiba intre 18 si 30 de ani, sa fie dezghetate, frumoase, sexy, dar mai ales originare din Romania sau Basarabia si rezidente in Marea Britanie. Acestea au fost conditiile de inscriere lansate cu o luna in urma la concursul de Miss. 11 tinere romance au raspuns afirmativ, iar in 17 septembrie, ora 17:00 a inceput ceea ce a fost prima editie a Miss Romani in UK.
Sabina, Natalia, Eliza, Daniela, Ruxandra, Paula,  Aliz, Mihaela, Alina, Simona si Ema au fost cele mai frumoase si sexy romance in UK. In fata a peste 200 de spectatori, cele unsprezece concurente s-au intrecut in trei probe. Imbracate in tinuta de strada, sexy si de seara, timp de peste cinci ore au incercat sa convinga juriul si publicul ca merita sa fie castigatoarea primei editii a “ Miss Romani in UK ”.
Prezentatorul, Daniel Furculesteanu, indragostit de Romania si promovand cu succes frumusetile tarii noastre, imbracat in costum national, a prezentat audientei si juriului cele mai frumoase si indraznete romance din UK, oferindu-ne o seara de neuitat.
Juriul, format din Raluca Zdrenghea, maestrul Eugen Sarbu, Lucy Sarpe si Babet Culic impreuna cu publicul au hotarat acordarea primului titlu de “ Miss Romani in UK” timisorencei Ema. La numai 23 de ani, care prin frumusete, gingasie, simplitate si sinceritate a cucerit juriul si audienta.
 
La Madrid se sarbatoreste pentru prima data Sarbatoarea muncitorului imigrantPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :146
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Prima sarbatoare a muncitorului imigrant va avea loc in zilele de 23 si 24 septembrie, la sediul Palatului de Congrese (Palacio de Congresos) din Madrid.Aceasta initiativa, asa cum este conceputa, va reprezenta cea mai mare oferta si cerere de munca din Spania, reunita intr-un singur loc, transmite pentru Romanian Global News, Adriana Vidroiu Stanca, responsabil pentru cultura in cadrul asociatiei Asrova Carpatina.
Organizata de GCL Media si de revista LAZO, sarbatoarea intentioneaza stabilirea unei punti de legatura directa intre muncitorii imigranti si firmele spaniole, avand la baza schimbul de informatii si consultari. Printre numeroasele aspecte interesante a evenimentului  este si acela de a putea introduce un curriculum vitae gratuit in bazele de date nationale de cerere si oferta de munca. Doar cu introducerea curricumului se participa automatic la tragerea la sorti a unui autoturism Ford.
Sarbatoarea reprezinta in sfarsit o sansa pentru fiecare, cea mai mare ocazie de a putea obtine un loc de munca, un loc unde imigarntii romani vor gasi cea mai numeroasa cerere si oferta de posturi de munca din Spania.
 
Cea mai mare comunitate a romanilor este in Italia sustine BranzaruPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :240
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}“Conform statisticilor MAE in Italia este cea mai mare comunitate de romani, iar de la Guvernul de la Roma si Ministerul Afacerilor Externe stim ca in Italia sunt peste un milion de romani.”Declaratia apartine directorului general al Departamentului pentru Romanii in Strainatate, Gabriel Branzaru, prezent in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului "Romania - traditii si valori europene", de la Milano. "Sunt onorat sa fiu in aceasta metropola a Italiei, care si-a deschis bratele pentru a primi pe romanii care dupa evenimentele pe care le stiti s-au indreptat din toata inima catre sora mai mare, Italia" a mai spus Branzaru, noteaza Amos News.
Consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, a precizat ca in Romania sunt zilnic 650.000 de italieni. "Realitatea acestei manifestari e un semn al realitatii nostre comune italo-romana, al istoriei comune, culturii si limbii noastre. Acum eu sunt aici temporar, dar pentru Romania si competenta sa in Nordul Italiei, Consulatul Romaniei la Milano este cel mai important din lume. Sunt zilnic in Romania peste 650.000 de italieni, acestia sunt adevarati ambasadori", a declarat consulul general Mircea Gheordunescu.
 
Concert de muzica romaneasca la TiresPDF Print E-mail
Tires, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :170
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Duminica, 17 septembrie, de la orele 15.00, a avut loc la Clube Desportivo Recreativo “Os Vinhais” din Tires (langa Carcavelos) – la initiativele jurnalistilor de la “Actualitatea romaneasca” si de la Agentia de stiri “Romanian Global News” – un concert de muzica populara romaneasca, denumit generic “Autentic romanesc”.Cei sase artisti prezenti pe scena spectacolului (Caterina si Igor Secu, Sergiu Miscoi, Petronela Toth, Valentin Mitrut Cucu si Larisa Vulpe) au cantat melodii din toate colturile tarii, fiind sustinuti cu aplomb si cu multa caldura de cei aproximativ 200 de spectatori.
La inceputul si pe parcursul spectacolului au luat cuvantul, pentru a multumi participantilor, Excelenta Sa, Domnul Ambasador al Republicii Moldova, Mihail Camerzan, prezent la spectacol impreuna cu sotia, doamna Larisa Machedonschi, presedinta Centrului Cultural Moldav (careia organizatorii ii multumesc si pe aceasta cale), ziaristul Sergiu Renita (din partea organizatorilor) si doamna Andreea Zachia, reprezentanta sponsorului acestui eveniment, Agentia de transfer de bani Trans-Envio.
Dupa incheierea recitalului, toti cei prezenti au fost invitati sa serveasca bucate traditionale romanesti (sarmalute, parjoale, placinta cu cartofi si cu varza, cornulete cu magiun), foarte apreciate de participantii la eveniment. Apoi, pana seara tarziu, s-a dansat si s-a cantat.
Spectacolul, de o excelenta tinuta artistica, a fost filmat de o echipa a televiziunii publice portugheze RTP.
Printre cei prezenti in sala, profesorul universitar portughez Daniel Silva Perdigão, un maré prieten al romanilor, jurnalistii Mirela Sorina Valis, Sandu Georgescu si Paul Spiridon precum si omul de omenie, cel care, cu discretie si modestie a sprijinit permanent bunul mers al lucrurilor, Constantin Cososchi.
Declaratii dupa spectacol:
Vasilica Marin (30 ani, zidar, Lisabona): “A fost foarte frumos! Ar trebui sa organizam mai des astfel de spectacole! Cei care n-au venit au avut doar de pierdut… De asemenea, mi s-a parut interesanta si propunerea Agentiei Trans-Envio. Pana acum nu stiam ca pot trimiote bani acasa si prin telefon, fara sa ma ridic din fotoliu!”
Zoltan Kerekes (27 ani, ospatar, Amadora): “Am fost la spectacol impreuna cu sotia. A fost extraordinar de frumos! Artistii au cantat minunat, ne-au uns la suflet! Mai trebuie sa ne relaxam si noi, nu toata ziua munca si iar munca! Cred ca, de acum inainte, voi trimite bani acasa cu firma sponsorului, m-a convins doamna aceea draguta, care a vorbit si pe scena!”
Ilaria Epureanu (25 ani, vanzatoare, Cacem): “Nu stiu ce sa spun, n-am cuvinte: Totul a fost extraordinar! Cantecele artistilor m-au facut sa plang, dar m-am simtit mai aproape de casa! Noi, romanii, multumim sponsorului – o firma serioasa, multi ne-am si inscris deja – care a facut posibila desfasurarea acestui spectacol!”
Profesor universitar Daniel Silva Perdigao: “Sincere felicitari jurnalistilor de la Actualitatea romaneasca si de la Romanian Global News pentru acesta noua actiune reusita! A fost superb!”
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Puncte de vedere: O singura mama, o singura taraPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :324
Tuesday, 19 September 2006
Se simte toamna prin aceste locuri si, ca in fiecare toamna, ma simt cuprinsa de o nostalgie bolnavicioasa.

In astfel de momente mintea imi fuge aiurea, in timp. Deschid astfel lada de zestre cu amintiri, imagini, locuri, mirosuri, sentimente, chipuri si vise, simt nevoia sa imi reamintesc de mirosul padurilor de la poalele Tampei, de orasul muntilor si al brazilor, de iernile cu ninsori potolite si de verile racoroase, de Brasovul meu natal. Imi amintesc apoi de muzica valurilor si tipatul scurt al pescarusilor, de spiritul marii si tacerea nisipului din noptile minunate de vara, de digul umed si aproape verde, de nenumaratele alge marine ce faceau un popas printre blocurile mari de piatra risipind un miros ciudat de verde sarat si umed. Apoi, asa ca o revelatie, imi amintesc de micutul orasel ascuns intre dealurile Bujorului. Traiesc cu convingerea ca “cineva acolo sus ma iubeste”. Am crescut visand ca voi deveni o femeie frumoasa, inteligenta, ambitioasa si respectata. In casa parintilor – ce oameni minunati – cuvantul meu avea greutate si opiniile mele erau luate in seama. Poate de aceea incepusem sa cred ca totul depinde de mine. Ma inselam.
Necesitatea de-a te simti liber
Trecusera doisprezece ani de la caderea lui Ceausescu cand m-am hotarat sa plec din tara. Ma intrebam ce s-a intimplat cu toate acele revendicari ale tinerilor, in special ale tinerilor, care isi asumasera riscul de-a nu parasi Piata Universitatii, strigind infierbintati: ”LIBERTATE! LIBERTATE!!;,”LUPTAM, MURIM, DAR LIBERI VREM SA FIM”, ’’OLE! OLE! OLE! CEAUSESCU NU MAI E!” Ce s-a intamplat cu toate sperantele lor? Este o intrebare la care istoria, mai devreme sau mai tirziu, va trebui sa ne dea raspunsul. Ce s-a intimplat atunci, in decembrie 1989, ca si ce se intimpla acum dupa saptesprezece ani, este interesant prin numarul mare de intrebari fara raspus. Privesc in jurul meu... Nu mai suntem atat de tineri, atat de visatori, de entuziasmati, de inocenti... Incet, incet, incercam sa intoarcem pagina, sa privim cu ochii copiilor nostri sa acceptam ca am facut parte din generatia de sacrificiu a unei tari, o generatie care a purtat si mai poarta inca pe umeri responsabilitatea schimbarilor iminente. Poate ca noi, tinerii de ieri, am fost doar actori ai unui scenariu bine regizat de minti oculte, suntem constienti si ne simtim vinovati, insa mindrii in acelasi timp ca incet, incet, Romania va fi ceea ce merita sa fie: o tara europeana, libera si democratica. Este usor sa scrii despre altii, sa intri fara sa bati la usa in inintimitatile si sentimentele altora, insa este foarte greu, aproape imposibil sa recunosti ce se intimpla cu tine. Simnti ca trebuie sa ascunzi multe fapte, ginduri, sentimente... Fiecare avem ceva de ascuns, ceva de care ne este rusine si teama. Ma intreb ce s-ar intimpla daca nu ne-am masura cuvintele, tonul vocii, daca nu ne-am masura intensitatea sentimentelor? Ce dezastru! De aceea ne este dat sa ne bucuram numai de jumatatea permisa a libertatii, pentru ca libertatea are partea ei interzisa la care nu avem acces noi muritorii de rand... Libertatea este un cuvant cu o definitie aparent simpla, insa realitatea ne demonstreaza ca a fi liber pe deplin este o stare pe care niciodata nu o vom atinge. Acolo unde bataia inimii ia nastere din ea insasi, incepe sa ia forma dorinta de libertate fizica si spirituala. Adeseori, mai ales in singurate, incerc sa ma definesc ca persoana, sa dezleg scopul si sensul existentei mele, sa invat sa pun limite si totodata sa las ferestrele deschise infinitului. Amintirea copilariei nu are un raspuns in cuvinte sau imagini, am pastrat insa intensitatea sentimentelor si valoarea faptelor se simte toamna prin aceste locuri, iar mie imi este dor de toamna mea de acasa, mi-e dor de ROMANIA mea draga, mi-e dor de MAMA..
(Adriana Vidroiu Stanca, Asrova Carpatina, Valencia)

 

 
Romania a fost prezenta la Festivalul International de Film de la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :203
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}La cea de-a 31-a editie a Festivalul International de Film de la Toronto, desfasurat in perioada 7-16 septembrie, au fost vizionate 352 filme din 61 de tari, iar Romania a fost reprezentata, in cadrul sectiunii Contemporary World Cinema, de "A fost sau n-a fost" (Corneliu Porumboiu- foto) si de "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (Catalin Mitulescu).
Premiul publicului, cea mai importanta distinctie a Festivalului International de Film de la Toronto, i-a revenit dramei romantice "Bella", in regia lui Alejandro Gomez Monteverde, pelicula ce marcheaza debutul in lungmetraj al regizorului mexican, informeaza Hotnews.
Premiul criticilor de specialitate a fost castigat de controversata pelicula "Death of a President" /Moartea unui presedinte/. Filmul, regizat de britanicul Gabriel Range, prezinta ipotetica asasinare a lui George W. Bush.
 
“Chermeza anuala” a romanilor din ElvetiaPDF Print E-mail
Chene-Bougeries, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :191
Tuesday, 19 September 2006
Comunitatea romana din Elvetia organizeaza o “chermeza anuala”, care se va desfasura sambata, 7 octombrie, la Sala de spectacole din Chene-Bougeries, incepand cu ora 17.00.
Se vor servi mititei, baclava, strudel, vinuri romanesti si multe altele. Cu aceasta ocazie scriitorul roman Mirel Bran isi va prezenta cartea „Bucarest, le degel”. Sunt invitati sa participe la acest eveniment romanii din intreaga Elvetie. Mai multe informatii se pot obtine trimitand un e-mail la adresa ionbals@bluewin.ch.
 
Romanii din Hamilton merg la petrecere pentru a marca incheierea sezonului de varaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :310
Tuesday, 19 September 2006
Asociatia culturala romana Hamilton-Ontario, invita pe toti romanii ce locuiesc in imprejurimi, dar si pe prietenii acestora la banchetul de inchidere a sezonului de vara  2006.

Banchetul va avea loc duminica, 1 octombrie, de la ora 13.30 Campul Romanesc din Hamilton-Ontario.
Intrarea costa 20 de dolari pentru adulti si 5 dolari pentru copii, pret ce include si un meniu romaneasc asortat, muzica si dansul.
Responsabili cu buna dispozitie for fi cei de la formatia ’’Terra’’, acestia avand in repertoriul lor muzica din repertoriul romanesc si international.
Pentru informatii si rezervari de locuri organizatorii pot fi contactati la telefon 905-265-9884, sau pot accesa portalul www.campulromanesc.ca.

 

 
Romanii din Auckland organizeaza deja petrecerea de RevelionPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :183
Tuesday, 19 September 2006
Abia s-a terminat vara, ca romanii din Auckland au si inceput sa se gandeasca la petrecerea de Revelion.In acest sens, s-a rezervat deja o locatie dotata cu un ring de dans si care va cuprinde toate cele necesare pentru desfasurarea unei adevarate petreceri in stil romanesc. Locatia petrecerii este la Danish House, Penrose, iar pretul unui bilet este 10 dolari. Petrecerea va incepe la ora 21.00, iar cei interesati trebuie sa-si faca rezervari, data limita pentru confirmari fiind 1 octombrie.
 
39 de primari bihoreni sunt in vizita in SUAPDF Print E-mail
Oklahoma, SUA/Romanian Global News
Accesari :224
Tuesday, 19 September 2006
39 de primari din judetul Bihor participa la o conferinta mondiala a primarilor, gazduita de Oklahoma City.
Potrivit sefului Cancelariei prefectului de Bihor, Dumitru Tiplea, din delegatie mai fac parte prefectul judetului, dar si o parte din sefii serviciilor deconcentrate din judet. In cadrul vizitei lor in SUA, cei 52 de membri ai delegatiei se vor intalni cu oficialitati din Arkansas si Illinois. Delegatia a plecat sambata, 17 septembrie, catre SUA, informeaaza Portalul National de Administratie Publica.
 
Si Romania va fi reprezentata la Targul International de Carte LIBER 2006 de la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Targul International de Carte LIBER 2006 se va desfasura in perioada 27 – 29 septembrie, la Madrid.
La acest eveniment va participa in premiera si  o delegatie romana formata din Horia Roman Patapievici(foto), scriitor, Alexandru Ecovoiu, scriitor, si Ana Andreescu, consilier in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. La standul romanesc vor fi expuse, pe de o parte, albume de arta alaturi de carti ale autorilor romani contemporani, si, pe de alta parte, vor fi proiectate materiale video destinate promovarii programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”, transmite Promt Media. Programul activitatilor romanesti, ce se vor desfasura in cadrul Targul International de Carte LIBER 2006 de la Madrid, cuprinde trei manifestari: miercuri, 27 septembrie, ora 14.00, poetul Gelu Vlasin va face o scurta introducere in literatura romana actuala, urmata de o lectura de poezie, in romana si spaniola. Joi, 28 septembrie, incepand cu ora 14.00, va avea loc lectura bilingva, in romana si spaniola, din proza scriitorului Alexandru Ecovoiu, publicat in Spania. Vineri, 29 septembrie, la ora 14.00, lectura bilingva, in romana si spaniola, din “Omul recent” de Horia Roman Patapievici, aparut la editura Altera, si din “Ochii Beatricei”, care va aparea la editura Siruela.
 
Piesa "Escu" de Tudor Musatescu la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News  
Accesari :211
Tuesday, 19 September 2006

{mosimage}Teatrul Majestic din Toronto va aduce romanilor din Canada celebra piesa "Escu" a dramaturgului roman Tudor Musatescu.


 

Spectacolul, regizat de Teodor Balcu, se va juca in zilele de 23 si 24 septembrie, la ora 19.00, respectiv 15.00, la Teatrul Crescent din Toronto. Biletele de intrare la spectacol costa 20 de euro si pot fi obtinute la numarul de telefon (905) 421-9016 sau la adresa de e-mail TeatrulMajestic@hotmail.com
 Teatrul Majestic a fost infiintat in Toronto, ca societate culturala non-profit, sub directia inginerului Eugen Ciobanu si regizorului de film Stelian C. Ilie.  Trupa este formata din artisti profesionisti si amatori cu experienta de teatru si film.
 Membrii teatrului au interpretat si au pus in scena piese de teatru si filme, intre care: "Steaua fara nume", "Titanic Vals", "O Noapte Furtunoasa", "Razbunarea Sufleurului", "Mary Poppins", "Ghici Cine Vine La Cina" etc.
 
Teatrul Zingaro aduce Battuta in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :158
Tuesday, 19 September 2006
Incepand cu data de 7 noiembrie, Teatrul Zingaro va prezenta la Aubervilliers spectacolul „Battuta”.Cei interesati pot vedea spectacolul pana la data de 31 decembrie, cateva zile pe saptamana, de la ora 20.30. Spectacolul se va juca si la Luxemborug, Dexia Bil, in perioada 3-18 octombrie.
Pe ritmul unei fanfare din Moldova si a unui ansamblu de coardoane din Transilvania, Bartabas aduce in prim plan originile unui univers inspirat din cultura Tsiganes, intr-un spectacol ce vorbeste despre timp si despre memorie. Spectacolul a fost prezentat si la editia de anul acesta a Festivalului Avignon.
 
Andrei Gocan si Victor Nicoara - un duet romanesc la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :181
Tuesday, 19 September 2006
{mosimage}Un nou concert de muzica clasica internationala va fi gazduit in luna septembrie de biserica St Martin's-in-the-Fields din capitala britanica.Piese ale celebrului compozitor Mozart vor fi interpretate de violonistul roman Andrei Gocan(foto), acompaniat la pian de Victor Nicoara, dar si de Alexandros Koustas (viola) si de Vashti Hunter (violoncel). Concertul este programat pentru data de 19 septembrie, de la ora 13.00.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions