Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
„Romania trebuie sa aiba macar o catedra de Istorie a Religiilor in Universitatea Bucuresti”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a participat astazi, 20 septembrie, la deschiderea oficiala a Congresului European de istorie a religiilor.
„Datoram acest eveniment recunoasterii Asociatiei romane de istorie a religiilor, eveniment pe care mari savanti, a caror opera nu s-a putut implini in tara, l-au dorit de multa vreme. I-as aminti aici pe Mircea Eliade, unul dintre fondatorii disciplinei Istoriei Religiilor, de la a carui nastere se vor implini 100 de ani in 2007, si pe Ioan Petru Culianu, disparut tragic.
Ne aflam, a spus seful statului, intr-un moment in care studiul integrator al istoriei religiilor este cu atit mai urgent cu cat asistam cu ingrijorare la transformarea adeziunii religioase intr-un factor declansator de tensiuni si violenta: un proces care nu de putine ori a fost si este suscitat de ignorarea credintelor si a simbolurilor sacre.
Este un fenomen de istorie a religiilor pe care sunt convins ca il veti aborda in cadrul Congresului.  Mircea Eliade a facut in ultima parte a vietii sale o pledoarie impresionanta despre capacitatea Istoriei Religiilor de a genera un nou umanism. Prin Istoria Religiilor cunoastem in profunzime si cu onestitate culturile si civilizatiile lumii si mai ales stim ca nu vom putea intemeia o civilizatie a pacii fara o cultura a dialogului. Avem datoria comuna de a reflecta asupra rolului pe care religia il ocupa in societatile noastre, precum si asupra responsabilitatilor care revin tuturor celor care se exprima in spatiul public. Sarcina de a creea si a pastra un spatiu comun in care libertatea fiecaruia dintre noi se intalneste cu a celorlalti ne revine tuturor: oameni politici, lideri ai cultelor, oameni de cultura, oameni care servesc societatea civila, indiferent de cultul caruia apartinem. Prin extensia campului sau de cercetare, istoricul religiilor este cel mai in masura sa ne vorbeasca despre pluralismul religios si despre mutatiile pe care civilizatia noastra le cunoaste. De aceea, rolul acestei discipline in scoli si universitati ar trebui sustinut si reconsiderat. Spun aici, in fata uneia din cele mai stralucite adunari de oameni specializati in istoria Religiilor, ca Romania trebuie sa reinnoade traditia lui Eliade si, in timp scurt, sa avem macar o catedra de Istorie a Religiilor in Universitatea Bucuresti”.
 
Monica Macovei, la TamperePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Ministrul Justitiei, Monica Macovei, participa in perioada 20 – 22 septembrie 2006 la reuniunea informala a Consiliului JAI, organizata de Presedintia finlandeza  a Uniunii Europene, la Tampere – Finlanda.
Potrivit agendei reuniunii vor fi abordate, printre altele, continuarea programului de recunoastere reciproca a hotararilor judecatoresti, lupta impotriva terorismului si a crimei organizate, imbunatatirea procesului decizional in domeniile justitie si afaceri interne. 
 
Traian Basescu va efectua o vizita in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Wednesday, 20 September 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu va efectua o vizita de lucru in Germania, in perioada 21 – 22 septembrie.
Seful statului va fi insotit de o delegatie din care vor face parte ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, ministrul economiei si comertului, Ioan-Codrut Seres, consilieri prezidentiali, primarul orasului Sibiu, Klaus Werner Johannis, euroobservatorul Ovidiu Gant, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe. Convorbirile politice pe care seful statului le va avea cu acest prilej vor pune in evidenta interesul prioritar al Romaniei vizand incheierea, inainte de sfarsitul anului, a procedurii de ratificare a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana in Germania. Seful statului se va intalni cu doamna Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, cu presedintele Bundestag, Norbert Lammert, si va participa la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, condusa de Matthias Wissmann. Presedintele Romaniei va fi oaspetele vicepresedintelui Parlamentului german, doamna Susanne Kastner, presedintele grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, cu care va dialoga in cadrul unui dejun de lucru. Discutiile cu seful guvernului federal, cancelarul Merkel, vor permite abordarea unei agende largi de teme de interes comun, in care vor figura relatiile bilaterale, prioritatile Germaniei in calitate de presedinte al Consiliului UE, in primul semestru al 2007, precum si evolutiile in principalele dosare ale actualitatii regionale si internationale, respectiv statutul Kosovo, cooperarea la Marea Neagra, situatia de securitate din Orientul Mijlociu. Viziunea Romaniei asupra regiunilor geopolitice din Balcanii de Vest si Marea Neagra va constitui tema unei alocutiuni pe care seful statului o va sustine la cea de-a X-a editie a Forumului International Bertelsmann, care se va desfasura la Berlin, in perioada 22-23 septembrie. Cooperarea economica romano-germana si prezentarea stadiului actual si de perspectiva privind dezvoltarea economica a Romaniei vor face obiectul unei interventii a sefului statului in cadrul seminarului cu tema „Romania, un actor economic european”, organizat de Camera de Comert si Industrie a orasului Koln. Cu prilejul prezentei sale la Koln, presedintele Romaniei va primi distinctia Konrad Adenauer a orasului, in cadrul unei ceremonii oficiate de primarul general al acestuia, Fritz Schramma, alaturi de fostul presedinte federal al Germaniei, Richard von Weizsacker.
 
Reuniunea ministeriala UE in marja sesiunii Adunarii Generale ONUPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 20 September 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat la reuniunea ministrilor de externe ai statelor membre UE, desfasurata la New York, pe 19 septembrie, inaintea sesiunii Adunarii Generale ONU.
Agenda discutiilor a avut ca principale aspecte de interes tematica procesului de pace din Orientul Mijlociu si a dosarului nuclear iranian, ministrii de externe UE urmarind realizarea unui folow-up la dezbaterile din cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) din 15 septembrie 2006.
Privind situatia din Orientul Mijlociu, dialogul la nivel ministerial a evidentiat determinarea UE de a actiona ca un adevarat actor global pentru revigorarea procesului de pace, se arata intr-un comunicat MAE.                                                                                                         
Discutiile asupra problematicii iraniene au relevat preferinta UE pentru respectarea de catre Iran a prevederilor rezolutiei 1696 a Consiliului de Securitate al ONU si solutionarea prin negocieri a chestiunii nucleare iraniene.
De asemenea, in cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii asupra calendarului de contacte la nivel inalt ale UE cu terti, prevazute a se desfasura saptamana aceasta la New York, in marja sesiunii Adunarii Generale a ONU.
 
Vasile Blaga participa la Reuniunea informala a ministrilor Afacerilor de Interne ai UEPDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga(foto), va participa, in perioada 20-22 septembrie 2006, la Reuniunea informala a ministrilor Justitiei si Afacerilor Interne ai Uniunii Europene, care va avea loc la Tampere, in Finlanda.La aceasta conferinta, care constituie prima intalnire la acest nivel organizata in cadrul Presedintiei finlandeze a Consiliului European, vor participa aproximativ 60 de ministri, precum si Comisarul European pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini si reprezentanti ai Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Parlamentului European, Europol, Eurojust si Frontex.
Pentru presedintia finlandeza, alegerea localitatii Tampere pentru desfasurarea acestui eveniment are o semnificatie speciala, avand in vedere faptul ca actualul cadru pentru cooperarea in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne a fost creat cu ocazia Consiliului European care a avut loc la Tampere in perioada presedintiei anterioare detinuta de Finlanda, in 1999.
„Programul de la Tampere” a fost continuat cu lansarea, in 2004, a „Programului de la Haga”,  care avea ca obiectiv consolidarea spatiului de libertate, securitate si justitie in anii 2005-2010.
Evaluarea acestui program constituie o prioritate a presedintiei finlandeze, scopul fiind ca pana la incheierea mandatului sa fie stabilite o serie de linii directoare cu privire la cele mai importante probleme din domeniul libertatii, securitatii si justitiei.
„Este timpul sa constatam progresele obtinute si sa reflectam la cea mai buna cale de a face noi pasi in atingerea ambitiilor cuprinse in programele de la Tampere si de la Haga”, se arata intr-o scrisoare adresata invitatilor la aceasta reuniune de catre ministrul finlandez al justitiei si cel al afacerilor interne.
 
Premiera "Burghezul gentilom", la TNBPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Teatrul National din Bucuresti anunta premiera cu spectacolul "Burghezul Gentilom" de Moliere, intr-o varianta regizorala moderna semnata de Petrica Ionescu.

Spectacolul este programat in perioada Sommet-ul Francofoniei, in zilele de 26, 27 si 28 septembrie de la ora 19.00 in Sala Mare a TNB, informeaza Hotnews.
In distributia spectacolului se regasesc nume mari ale scenei romanesti: Victor Rebengiuc, Cecilia Barbora, Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marius Manole, Costel Constantin, Maria Buza s.a., alaturi de solistii si ansamblul de balet, solistii vocali si corul, precum si orchestra Teatrului de Opereta "Ion Dacian".
Scenografia apartine lui Dragos Buhagiar, coregrafia - lui Razvan Mazilu, muzica - lui Adrian Enescu.
Mecanismul comic al celebrei piese scrise de Molière in secolul XVII este transpus scenic in Romania anului 2010, intr-un spectacol fastuos, cu balet, orchestra si cor live, in care evolueaza peste o suta de artisti.

Francezul Monsieur Jourdain, devenit domnul Jurdanescu, este un parvenit perfect, ajuns, din mahala, mare miliardar si dornic sa-si cumpere patrunderea in inalta societate politica cu ajutorul profesorilor de imagine, a stilistilor, a maestrilor de scrima, de arte martiale etc.
Un spectacol in care veti rade in hohote de aceia care au nascut o noua clasa, compusa din fiinte cameleonice: sarantocii de ieri - bogatasii de azi, fostii securisti inca nedescoperiti, fostii bisnitari, traficanti etc, “descurcaretii” care s-au trezit ca au mai multi bani decat pot cheltui si care isi cumpara sfatuitori de taina care sa le lumineze brusc mintile intunecate, ajutandu-i sa descopere ca “sunt filosofi fara sa stie”.

 
Aur si argint pentru junioarele romane la Europenele de sah din MuntenegruPDF Print E-mail
Herceg Novi, Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 20 September 2006

{mosimage}La Campionatele Europene de sah practic pentru juniori care se desfasoara in Herceg Novi, in Muntenegru, Daria-Ioana Visanescu a obtinut medalia de argint la categoria 10 ani, iar Iozefina Paulet a castigat medalia de argint la categoria 18 ani.

 

Potrivit Promp Media, Campionatele vor continua cu probele de sah rapid, blitz si dezlegari.
 
“Zilele Bucurestiului” celebrate printr-o serie de manifestariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}In perioada 20 – 24 septembrie capitala Romaniei se va afla in plina sarbatoare.Miercuri, 20 septembrie, se vor aniversa 547 de ani de la prima atestare a Bucurestiului. Evenimentul va fi sarbatorit printr-o serie de manifestari organizate de municipalitate in zona centrului istoric, informeaza Amos News.
"Zilele Bucurestiului" vor incepe cu deschiderea Centrului Info Bucuresti, in Piata Sf. Anton langa Hanul lui Manuc, care va functiona intre 20 si 23 septembrie, intre orele 12-18. Bucurestenii se vor putea plimba cu trasura in centrul vechi si vor participa la deschiderea Targului Memoria Bucurestiului cu obiecte si carti vechi, organizat in Piata Sfantul Anton.
Tot in centrul istoric, la Curtea Veche, vor fi organizate mai multe evenimente de arta medievala: dans, parada modei de epoca, muzica veche romaneasca, precum si proiectii multimedia.
La Curtea Sticlarilor, pe 22 septembrie, formatiile "Trei Parale" si "Pontice" vor sustine un recital. Vocea bucurestenilor va putea fi auzita in direct la un post de radio de strada care va functiona pe strada Blanari, intre 22 si 23 septembrie. De asemenea, bucurestenii sunt invitati la mai multe spectacole de teatru, recitaluri si show-uri.
 
Peste 1.000 de politisti vor asigura buna desfasurare a Sommet-ului FrancofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :137
Wednesday, 20 September 2006
Politia Romana are in vedere intreprinderea de actiuni ferme in zonele de responsabilitate, menite a determina derularea in bune conditii a celui de-al XI-lea „Sommet al Francofoniei”, sens in care peste 1.000 de ofiteri si agenti vor participa la mentinerea unui climat de liniste si siguranta.Aproximativ 600 din cadrul structurilor Politiei Rutiere (din municipiul Bucuresti si alte judete ale tarii) vor actiona pe linia asigurarii fluentei traficului rutier si pietonal, insotirii coloanelor oficiale si monitorizarii modului in care sunt respectate prevederile legale in domeniu. De asemenea, peste 400 politisti din structurile Politiei de Ordine Publica vor desfasura activitati pentru asigurarea ordinii si linistii publice, respectiv prevenirea fapte care ar putea aduce atingere ordinii de drept, pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale, in zonele institutiilor publice si a obiectivelor diplomatice, informeaza Prompt Media. Totodata, in vederea desfasurarii in conditii de deplina siguranta a Reuniunii la nivel inalt a Organizatiei Internationale a Francofoniei, sunt angrenati si politisti din cadrul structurilor de Investigatii Criminale, Serviciului de Interventii si Actiuni Speciale, Serviciului Pirotehnic, Politiei Transporturi etc., care vor executa misiuni specifice.
 
Ierarhii BOR din Banat si Ardeal au dat un ultimatum de 30 de zile lui UngureanuPDF Print E-mail
Izvorul Muresului, Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Intr-o intalnire care a avut loc ieri la Izvorul Muresului, in Harghita, ierarhii  bisericii ortodoxe romane din Ardeal si Banat, in primul Sinod al celor doua Mitropolii din Transilvania,  au cerut autoritatilor romane ca, in termen de 30 de zile, sa obtina de la statul ungar patrimoniul Gojdu si sa-l predea Fundatiei private „Gojdu“ de la Sibiu.„Nu avem dreptul sa renuntam la o mostenire care apartine, prin testament, credinciosilor ortodocsi din Transilvania, la care nici statul roman, nici statul maghiar nu au dreptul“, a declarat pentru Mediafax IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului. Mitropolitul Ardealului a adaugat ca prin Ordonanta Gojdu „se incearca sa se creeze o noua fundatie, paralela cu cea de la Sibiu, care vrea sa dea, si nu sa pastreze in tara mostenirea celor cinci milioane de ortodocsi transilvaneni“. Ierarhii ortodocsi din Transilvania au hotarat, in cadrul Sinodului, ca „nu recunosc existenta Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu“ si cer statului roman „sa puna in aplicare prevederile acordului bilateral din 1937, dintre statul roman si statul ungar, prin care statul roman este obligat ca in termen de 30 de zile sa obtina patrimoniul Gojdu si sa-l predea Fundatiei Private cu sediul la Sibiu“.
Reamintim ca alaturi de BOR in demersurile sale de a recupera mostenirea lui Emanuel Gojdu se afla si numeroase asociatii si organizatii romanesti din tara si din afara frontierelor, iar gesturile disperate ale lui Mihai Razvan si ale grupului de interese care doreste preluarea de catre Ungaria a patrimoniului Gojdu au ramas deocamdata fara rezultat, ordonanta de infiintare a fundatiei fantoma ungaro-romane nefiind inca adoptata de Parlamentul Romaniei.
 
Conferinta de presa extraordinara a romanilor din Ungaria la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Coalitia Romanilor din Ungaria si Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta, in parteneriat cu Agentia de presa Romanian Global News organizeaza la Bucuresti, Hotel Ramada- Majestic, joi 21 septembrie, de la ora 11.00, o conferinta de presa prin care mass-media si opinia publica din Romania va fi informata asupra fenomenului profund neplacut care se petrece in Budapesta si in unele localitati din Ungaria.
Este vorba despre aparitia asa-numitilor „pui de cuc”, care nu sunt altceva decat niste intrusi necunoscuti ce au patruns in randul comunitatii romanesti din Ungaria, indivizi care doresc sa candideze ca romani la alegerile de autoguvernari minoritare din Ungaria, din data de 1 octombrie 2006.
Fenomenul etnobusiness-ului din Ungaria este sprijinit, mai nou, si de o asociatie infiintata de conducerea Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.
La conferinta de presa va participa presedintele Coalitiei Romanilor din Ungaria si primarul comunei Micherechi, Teodor Martin, protopopul Seghedinului, parohul Cenadului Unguresc si  redactorul Redactiei Romanesti a Televiziunii Maghiare, Pr. Aurel Becan, si redactorul-sef al saptamanalului „Foaia romaneasca”, Eva Iova(foto).
 
SUA nu recunosc referendumul marionetelor rusesti de la TiraspolPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}"SUA nu recunosc referendumul desfasurat in regiunea transnistreana a Moldovei", se contine intr-o declaratie a Departamentului de Stat al SUA.
Salutam declaratiile similare ale statelor membre ale UE, precum si a presedintelui OSCE, care au contestat referendumul", a anuntat Departamentul american pentru politica externa, specificand ca "Transnistria este parte a Moldovei". Totodata, in declaratia Departamentului de Stat, desfasurarea referendumului este caracterizata drept tentativa de a destabiliza Moldova.
 
Guvernul comunist de la Chisinau ingrijorat de numarul mare de cereri pentru cetatenia romanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 20 September 2006
Ingrijorat de numarul mare de basarabeni care depun actele pentru revenirea la cetatenia romana Ministerul Afacerilor Interne de la Chisianu a initiat o ancheta in legatura cu agitatia creata, in ultimele saptamani la oficiile postale din mai multe localitati, ca urmare a lansarii unor zvonuri false potrivit carora cetatenii moldoveni care vor sa obtina cetatenia romana pot depune cererile doar pana la data de 1 ianuarie 2007.

Desi au fost dezmintite in mod oficial de Ambasada Romana la Chisinau, aceste zvonuri i-a determinat pe multi sa stea in cozi lungi la postale din Chisinau si din mai multe raione: Ungheni, Calarasi, Leova.
Solicitat de FLUX, seful Directiei Servicii Operative a Ministerului Afacerilor Interne, Ghenadie Cosovan, a anuntat ca politia a pornit investigatia „in baza anunturilor plasate in presa”, anunturi care au alimentat aceste zvonuri false. Cosovan a spus ca autoritatile moldovene respecta dreptul cetatenilor moldoveni de a redobandi cetatenia romana. El insa a admis ca ar putea exista persoane interesate in raspandirea acestor zvonuri, care i-a determinat pe multi sa recurga, contra plata, la serviciile unor persoane in vederea formularii cererii de redobandire a cetateniei: „Oamenii au fost prejudiciati. Cineva a acumulat sume enorme de bani, numai setul de acte si plicul pentru depunerea cererii i-a costat pe oameni cel putin 9 lei. Noi incercam sa aflam cine sunt autorii si in scurt timp vor face publice rezultatele anchetei”, a spus Ghenadie Cosovan.
Ministerul de Externe de la Chisinau a difuzat la randul sau un comunicat de presa in care informeaza ca „obtinerea cetateniei romane in special pana la aderarea Romaniei la UE, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, pentru a putea circula liber in spatiul Schengen, este o premisa eronata de la care pornesc cetatenii Republicii Moldova. Aderarea Romaniei la UE nu este echivalenta cu intrarea in spatiul Schengen”.
Totodata, Serviciul de presa al MAEIE aminteste ca in cadrul Comisiei Europene este examinata propunerea privind crearea incepand cu anul 2007 la Chisinau a unui centru european comun de solicitare a vizelor pentru spatiul Schengen. „Deschiderea la Chisinau a acestui centru va scuti cetatenii moldoveni de deplasarile la ambasadele statelor europene de la Bucuresti si Kiev acreditate pentru Republica Moldova”, se arata in comunicat.
Ministerul de Externe de la Chisinau aminteste ca Republica Moldova continua negocierile privind semnarea cu UE a Acordului de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

 

 
Strugurii din Quebec dau vin romanescPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Cea mai veche podgorie din Quebec ii apartine unui roman.

Vignoble Bourg Royal se afla in Charlesbourg. Fiindca este singura vie din Canada situata in inima unui oras (care, mai mult, este chiar capitala de provincie), locuitorii au semnat o petitie catre Primaria Quebecului, astfel ca, din ianuarie 2006, strada din apropiere si-a schimbat numele din Des Erables in Rue du Vignoble. Despre proprietarul viei - care se ocupa de ingrijirea ei, de recolta, de producerea, imbutelierea si distributia vinului, ba chiar si de reparatii si de contabilitate - sa spunem, deocamdata, ca este un roman venit in Canada acum 13 ani, cu 68$ in buzunar. Ca si-a facut acasa un mic colt de Romanie, un spatiu deschis cu larga inima tuturor conationalilor sai si, in general, oricarui trecator. Ca isi imparte ziua (pe care ar dori-o de 48 de ore) intre munca, cercetare, consiliere, indatoririle familiale si “razboiala” cu birocratia quebecheza, punctand momentele de ragaz cu cate un pahar de vin din recolta personala.

Un milion printre buruieni

“Cand m-am hotarat sa cumpar Bourg Royal, in august 2002, via era in paragina. Eu stiam ca vita-de-vie exista, fiindca lucrasem in 1999 acolo, insa nu se vedea din buruieni. De obicei, daca ai abandonat-o un an, via se salbaticeste, ori asta era abandonata de vreo 4 ani. Avusese, inainte, un grup de 34 de proprietari, care nu stiau cum sa se ocupe de ea si au falimentat-o. Insa acesta a fost visul meu, la care, in primii ani de la sosirea in Canada nici nu indrazneam sa ma gandesc. La o saptamana dupa ce am cumparat-o, am primit oferta de un milion de dolari de la niste investitori care voiau terenul pentru case. Nu am acceptat.” Jorj Radu nu regreta decizia luata atunci, chiar daca via il tine legat de casa, ii da de lucru pana peste cap, il baga adeseori la cheltuieli suplimentare si, daca timpul nu este favorabil, ii mai face si surprize neplacute la recoltare.

Timp favorabil in Quebec?

Vignoble Bourg Royal. Jorj Radu ne explica: clima de aici e propice pentru hibrizi, via lui nu e altoita, fiindca nu ar rezista. Sunt 67 de podgorii in Quebec, insa, dintre acestea, unele sunt distruse, altele sunt puse, periodic, in vanzare. Bourg Royal, cea mai veche podgorie din provincie, se mentine datorita stiintei si indemanarii propietarului ei: Jorj Radu a absolvit Facultatea de Horticultura la Universitatea din Iasi (in 1983) si a lucrat in domeniu peste doua decenii, facand cercetari si brevetand inventii legate de procedeele de conservare si fermentare a fructelor si de producere a unor sortimente de vinuri si otet.

Un roman la Quebec

Cand incepe sa vorbeasca despre propria viata, Jorj Radu isi lasa cuvintele sa alunece - inevitabil - spre podgorie. Aflam astfel ca Bourg Royal a luat nastere in anii ‘80, din initiativa unor oameni lipsiti de experienta, insa plini de entuziasm, si ca isi datoreaza evolutia unui cunoscut agronom genetician, J.O. Vandal, care a reusit sa gaseasca formula pentru ca vita-de-vie sa reziste climei quebecheze. “Cand fostii proprietari au plecat, au smuls 3000 de plante - toata colectia lui Vandal. Eu am gasit numai 15 plante de “Vandal Rouge”, insa am obtinut o subventie de la Bureau de la Capitale Nationale, ca sa multiplic acest soi, care este rezistent la boli, la frig si se maturizeaza repede. Am acum 265 de astfel de plante si sper ca in urmatorii 5-6 ani sa ajung la 2000.”
Pe langa contributia sotiei - care-l ajuta la lucrarile de fermentare, la ambalare, etichetare si comercializare - Jorj Radu mai are, in acest an, un ajutor in persoana fratelui sau mai tanar, Paul, sosit in vizita din Romania (coproprietarul viei, quebechezul Steven Carrier, a gasit ca e mai simplu sa lucreze in Alberta, in constructii). Marturisindu-si mirarea fata de “specificitatea” locului si fata de intarzierea cu care se face aici recoltarea, Paul Radu ne spune totusi ca munca la vie este aceeasi peste tot. El nu are studii in domeniu, insa a participat, alaturi de ceilalti membri ai familiei, la culesul viei din curtea parinteasca din Tecuci, iar acasa are si el, ca tot romanul gospodar, un pic de vie. Tot el ne spune ca Jorj este numele adevarat al fratelui sau, nu “frantuzit” pentru potriveala cu locul, cum s-ar putea crede - o “fantezie” de-a mamei lor, pentru cel dintai din cei cinci copii.

Recompensa imigrarii: “canneberges”

Probabil ca lucrul cel mai greu de gasit acasa la Jorj Radu este apa, iar zgomotul specific este pocnetul dopului scos de la sticla de vin. In micul restaurant pe care romanul il tine tot timpul deschis, stralucirea sticlelor brumarii - liliachii- rosiatice -aurii e o continua ispita. Aromele seducatoare sunt completate cu povesti. Dupa ce a sosit in Canada, romanul a facut o “maitrise” la Universitatea Laval - ocazie cu care a brevetat o noua metoda de fabricare pentru “cidru de gheata“; in doar cativa ani s-a impus ca specialist in enologie, fiind, in prezent, consilier pentru 16 clienti.
Din propria sa podgorie, Jorj Radu a realizat 5 vinuri, 5 tipuri de cidru, 3 feluri de otet si un Porto - dupa metode “romanesti si personale”. Realizarile de care e foarte mandru: sistemul de fabricare a otetului biologic din reziduurile ramase dupa presarea merelor; otetul din miere de albine; cidrul din mere si “canneberges” (fruct care in Romania nu exista si care se recolteaza cu ajutorul unor navoade speciale, dupa inundarea campurilor; pentru acesta, Jorj Radu a descoperit o metoda proprie de fermentare, dupa doi ani de cercetari si experiente). Unic in lume, ne spune enologul, este otetul balsamic de “canneberges”. La fel va fi si proiectul la care lucreaza acum, pentru Nomenclatorul Consiliului National de Cercetare al Canadei: otetul din sirop de artar.
O alta inventie de care este foarte mandru este si vinul pe care l-a numit L'Ame de Dracula - noutate mondiala - nu atat din spirit comercial, cat pentru a avea ocazia sa clarifice mitul vampirului, explicandu-le quebechezilor ca “Vlad Tepes a fost un domn care a facut bine tarii “.

Taxe pe budane

Descoperirile sale nu au intarziat sa ii aduca recunoasterea in domeniu: Jorj Radu a primit medalie la concursul Selection mondiale 2002, pentru cidrul L'Esprit du Nord, iar in 2003, vinul Larme Rosee i-a adus argintul la Coupe des nations. Cu toate acestea, SAQ - care are monopol exclusiv in provincie - nu i-a permis comercializarea in magazinele sale de desfacere. “Ei vor sa aplice aceleasi reguli ca la produsele de import”, spune Jorj Radu, suparat foarte pe legislatia quebecheza. “In vreme ce alte provincii incurajeaza productia locala, cei de aici prefera sa aduca vinuri din alte tari, ca sa obtina profit de 140%. Daca pe mine ma costa 7.15$ sa produc litrul, nu pot sa-l dau lor cu 4.50$… Asa ca, m-au laudat, m-au premiat si asta a fost tot.” Dupa “ lupte seculare”, Jorj Radu a reusit sa isi plaseze unul dintre vinurile rosii, Le Chevalier de Bourg Royal, la SAQ. Celelalte bauturi le poate comercializa doar in cadrul micului sau restaurant, din vecinatatea podgoriei.
Jorj Radu considera Quebecul “campion la birocratie”; cu titlu de exemplu, povesteste: “Mi-au fost trimise 6 budane din Romania, iar cel care mi le-a trimis a platit tot ce era de plata, eu trebuia sa le primesc acasa. Ei bine, de 11 zile sunt blocate in port la Montreal si tot eu platesc 150$ pe zi depozitarea in container. A trebuit sa achitam totul din nou, taxe, vama - in total 4.000$. Mai mult, cand am vrut sa merg la vama sa rezolv problema, nu mi-au dat voie, a trebuit sa angajez un “curtier”, ca sa ma reprezinte… Si sa-l platesc si pe acela.”

Diferenta dintre pahar si sticla

Desi are si prieteni quebechezi, Jorj Radu prefera sa se inconjoare de romani. Cu orice ocazie, dar mai ales de sarbatori, casa lui e deschisa pentru cei dornici sa-i guste vinurile; oferite, cu astfel de ocazii, cu mari “ rabais-uri” pentru musafiri sau chiar gratuit. Dar cea mai mare petrecere e prilejuita, cum cere traditia, de chiar culesul viei, spre sfarsitul lunii octombrie, cand romanii din zona vin sa dea o mana de ajutor. “Culegem via, apoi ne asezam la masa, bem, cantam… Se uita quebechezii la noi si nu prea inteleg; nici eu nu am timp sa le explic. Ei gusta cate o jumatate de paharut, pana bem noi 4-5 sticle. Da' le place mancarea noastra traditionala, grozav ce le place sa manance micii cu mamaliga!”
Pentru romanii din Quebec, Jorj Radu este un “campion la sponsorizari”. “ Sunt acolo cand au nevoie de mine”, spune, simplu, cel care s-a implicat si in organizarea comunitatii romane vreme de cativa ani, inainte ca podgoria Bourg Royal sa intre in viata sa.
Desi plecat din tara de 13 ani, Jorj Radu este unul dintre putinii patrioti adevarati pe care i-am intalnit pana acum. Mandru de faptul ca familia sa are Certificat de razes de la Stefan cel Mare. Hotarat sa se intoarca, la sfarsit, in pamantul tarii. Iubitor de limba romana pana intr-acolo incat a ramas fidel scrierii de poezii - pasiune de tinerete - fiindca, se stie, vinul si poezia fac casa buna impreuna. Fara pretentii de “literat”, fara editura, Jorj Radu a scos o placheta, in 2004, in vreo 200 de exemplare, pe care le-a daruit romanilor prieteni. “Acolo se afla totul despre mine, daca vreti sa stiti mai multe, acolo ma gasiti”. Este, intr-adevar, acolo, esenta “filozofiei” sale: sa lasi urme pe unde treci. Si sa traiesti viata ca o nesfarsita poveste de dragoste.
(Simona Plopeanu, Pagini Romanesti)

 
’’Presa independenta din R. Moldova continua sa intampine dificultati’’PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :189
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}’’Desii numarul problemelor cu care se confrunta mass media moldovene s-a redus in ultimii trei ani, in R. Moldova presa independenta continua sa intampine dificultati’’.Declaratia a fost facuta, luni, de catre Vladimir Philipov, Reprezentantul Secretarului General al Consiliului Europei (CoE) la Chisinau in cadrul emisiunii „In PROfunzime” de la „PRO-TV Chisinau”. 
Vladimir Philipov a declarat, citat de Agentia Monitor Media, ca cei care lupta impotriva presei nu au nici o sansa de izbanda. Autoritatile trebuie sa abordeze o atitudine serioasa fata de presa, pentru ca aceasta ar trebui sa le fie un partener. Cred ca a venit timpul ca presa sa nu mai fie perceputa ca un dusman de clasa, doar pentru faptul ca are o opinie diferita de cea a autoritatilor, a declarat oficialul european. 
In acelasi timp, Philipov a spus ca libertatea presei nu este un detaliu oarecare, ci un element fundamental intr-o societate. Presa este aidoma sistemului imun al organismului unei societati, care avertizeaza cand apar anumite probleme, a mentionat Philipov. 
Intrebat ce parere are despre Codul Audiovizualului, adoptat recent, reprezentantul Secretarului General al CoE, a opinat ca documentul va imbunatati mult situatia din domeniul audiovizualului moldovean. Exista deja un cadrul legislativ, nu ramane decat sa fie aplicate schimbarile care sa confere Companiei „Teleradio-Moldova” statut unei adevarate institutii publice, a mentionat sursa citata. 
In contextul situatiei privind accesul la informatie, Philipov a declarat ca atunci cand autoritatile refuza sa furnizeze informatii, ramane loc pentru interpretari si speculatii. Intr-un tarziu autoritatile vor intelege ca este mai bine sa oferi informatiile solicitate de presa, decat sa conditioneze aparitia zvonurilor.
 
Rusia putinista impotriva Republicii Moldova  PDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 20 September 2006
Rusia prin unii oficiali, a recunoscut ca a organizat si a finantat asa zisul referendum din regiunea transnistreana, petrecut pe 17 septembrie.
Fapt ce constituie o grava incalcare a normelor dreptului international si a integritatii teritoriale a R.Moldova. Cei drept, speriindu-se de reactia internationala si de posibilele sanctiuni, ca urmare a admiterii pe ordinea de zi a ONU a problemei transnistrene, in ultimul moment s-a grabit prin gura lui Smirnov sa coboare importanta evenimentului si sa-l numeasca doar ’’referendum consultativ’’. Bineinteles ca rezultatele acestui ’’referendum’’ sunt nule de drept si nu au fost recunoscute de nimeni, dovada fiind declaratiile de nerecunoastere venite din partea SUA, UE, OSCE, Romaniei, Ucrainei etc.
Acest asa zis plebiscit nu avea nici o sansa sa fie recunoscut, pentru ca in primul rind ca un referendum sa fie recunoscut de comunitatea internationala, el trebuie sa fie unul constitutional, sa fie acceptat de guvernul R.Moldova si de principalii actori internationali, ONU, OSCE si UE.
De asemenea referendumul nu poate fi recunoscut pentru ca in Transnistria nu exista nici macar o minima democratie, intrebarile supuse referendumului au fost unilaterale si nu au fost dezbatute, mass-media din regiune  fiind controlata strict de administratia separatista,  a fost angajata in actiunea propagandistica menita sa asigure rezultatul dorit .
Apelarea de catre separatisti la exemplele Kosovo si Muntenegru pentru a justifica separarea Transnistriei de Moldova este  incorecta. In primul rind pentru ca conflictul transnistrean nu este unul religios si interetnic ci unul geopolitic. Statutul regiunii Kosovo inca nu este definit, in baza rezolutiei Consiliului de Securitate regiunea se afla sub administrarea ONU cu acceptul Serbiei, iar Rusia poate bloca in Consiliul de Securitate ONU orice rezolutie viitoare care nu-i convine in acest dosar.
Cu atat mai mult nu poate fi invocat referendumul de separare recunoscut de comunitatea internationala din Muntenegru, caci fosta Constitutie a Serbiei si Muntenegru din 2003 prevedea in mod expres dreptul Muntenegrului la desfasurarea unui referendum de separare de Serbia.
In afara pericolului referendumului pentru integritatea teritoriala a R.M. este amenintata si  integritatea Ucrainei, caci separatismul transnistrean fiind un proiect rusesc, este un exemplu negativ de urmat pentru  regiunile  rusofone separatiste  din Ucraina.  Declaratiile lui Ianukovici si Moroz de dupa “referendum’’ prin care acestia au declarat ca Transnistriei trebuie sa-i fie acordat un statut de autonomie in cadrul R.Moldova, arata ca elita politica ucraineana de toate culorile, in sfirsit a inteles ca separatismul transnistrean este un pericol si pentru Ucraina si ca  acest focar neconstitutional trebuie inchis.
In conditiile in care la Chisinau se afla la guvernare un partid  si un Presedinte, care declara ca Moldova va ramine in CSI si nu se va integra in NATO si care a transformat de facto limba rusa in a doua limba de stat, apare intrebarea - de ce Rusia totusi doreste dezmembrarea R.Moldova? Unii zic ca Putin este suparat pe Voronin ca nu a semnat memorandumul Kozak din 2003 si ca Moldova este membra a GUAM-lui , dar nu acestea sunt motivele reale. Adevarul este altul, Rusia intelege ca se apropie sfirsitul dominatiei sale in gestionarea conflictelor din spatiul fostei URSS, inclusiv din Transnistria si incearca sa forteze evenimentele acum, cind mai controleaza integral regimurile separatiste. Daca nu poate sa controleze aceste tari in totalitate, vrea sa obtina macar controlul asupra acestor regiuni separatiste, care sa fie avanposturi ale sale, baze militare asemenea Kaliningradului. Rusia, care in prezent este doar o putere regionala, chiar daca este bogata in petrol si gaz, mai intelege ca poate sa cumpere o parte din elitele politice din fostele tari sovietice, dar nu are ce oferi popoarelor din fosta URSS, care au ajuns ca si poporul rus la un nivel de subdezvoltare comparabil cu cel din unele state africane. Mai intelege ca dorinta integrarii popoarelor exsovietice in UE si NATO este de neoprit si ca mai devreme sau mai tirziu integrarea acestora in spatiul prosper si civilizat euroatlantic se va produce. De fapt si poporul Rusiei ar putea ajunge intr-o zi sa voteze un guvern care sa decida integrarea tarii in NATO si UE, salvindu-se astfel de saracie si izolationism, in numele unor idei fanteziste neoimperiale, nota pentru care trebuie sa o plateasca rusii simpli prin subdezvoltare.
Oricum petrecerea acestui referendum, suna paradoxal, dar grabeste reglementarea conflictului transnistrean in folosul integritatii teritoriale a R.Moldova. Pentru ca i-a aratat Rusiei ca este singura, comunitatea internationala este de neclintit in sustinerea proiectului – Republica Moldova integra, care speram va fi ajutata sa devina si prospera. In acest caz Rusia trebuie sa aleaga - ori schimba actorii politici din Transnistria, inlocuind echipa depasita Smirnov-Antiufeev cu una mai civilizata, care sa negocieze un acord realist de reglementare cu guvernul de la Chisinau, ori mizeaza in continuare tot pe acestia, tinind ostatici pentru inca un timp cetatenii regiunii si prelungind agonia regimului, dar cu acelasi rezultat final - integrarea regiunii intr-o forma sau alta in cimpul constitutional al R.Moldova. Doar ca va dura mai mult timp si va necesita eforturi mai mari din partea comunitatii internationale.
(Roman Mihaes, magistru in politologie)
 
Romania nu recunoaste asa-zisul „referendum” transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Guvernul Romaniei considera ca asa-zisul „referendum” privind independenta regiunii transnistrene a Basarabiei, organizat de regimul separatist de la Tiraspol, s-a desfasurat cu ignorarea dreptului international si a dreptului constitutional al Basarabiei si in absenta tuturor conditiilor pentru admiterea legitimitatii, se spune intr-o declaratie a prim-ministrului Romaniei Calin Popescu Tariceanu.

Potrivit presei romanesti, care-l citeaza pe premierul roman, pe fond, actiunea din 17 septembrie nu face decat sa complice situatia din regiunea transnistreana si sa ingreuneze eforturile comunitatii internationale pentru gasirea unei solutii politice. „Este evident ca regimul separatist creeaza in mod artificial obstacole care impiedica solutionarea acestei situatii”, sustine Tariceanu.
Guvernul Romaniei considera ca in acest moment sunt necesare eforturi concertate, cu participarea tuturor celor implicati in reglementarea problemei transnistrene, pentru revenirea la masa negocierilor in format extins.
”Orice solutie viabila si echitabila a conflictului transnistrean trebuie sa respecte suveranitatea, integritatea teritoriala si cadrul legislativ intern existent al R. Moldova. Problemele regiunii transnistrene pot fi inchise numai daca vor fi gasite raspunsuri realiste, echilibrate, care sa asigure tuturor cetatenilor din aceasta zona a R. Moldova respectarea drepturilor fundamentale si sansa de a-si construi o viata prospera”, se mai spune in declaratia prim-ministrului roman.
Locuitorii din Transnistria, au fost chemati duminica, 17 septembrie, la un referendum neconstitutional, organizat de liderii nerecunoscuti ai Transnistriei si sustinut de unele cercuri politice de la Moscova. Alegatorilor le-au fost propuse 2 intrebari: daca doresc independenta Transnistria, cu unirea ulterioara cu Rusia, sau daca doresc alipirea la Basarabia.
Potrivit datelor nerecunoscute de comunitatea internationala, peste 97% din participanti s-au pronuntat pentru prima varianta.


 

 
Un nou Ministru al Economiei si Comertului in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :171
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, a fost demis luni, 18 septembrie, prin decret prezidential, fiind inlocuit de Igor Dodon(foto), care era ministru adjunct la acelasi minister.
Cauzele demiterii, deocamdata, nu au fost facute publice. Valeriu Lazar a fost ministru al Economiei si Comertului din aprilie 2005, in care a fost avansat dupa ce din februarie 2004 a exercitat functia de ministru adjunct al Economiei. Expertii nu exclud faptul ca Lazar ar fi fost demis pentru unele aprecieri critice privind mersul reformelor si declaratii despre necesitatea unor schimbari in politica economica, informeaza Basa-press. Valeriu Lazar a ezitat sa comenteze demisia sa. "Nu a fost o surpriza pentru mine. Acum examinez mai multe oferte de colaborare si in scurt timp va deveni clar cu ce ma voi ocupa pe viitor. Sa se linisteasca apele mai intai", a afirmat Valeriu Lazar.
Noul ministru al Economiei, Igor Dodon, a declarat pentru BASA-press ca principiul de baza de care se va conduce este aplicarea in practica a strategiilor existente, dar si continuarea liberalizarii economiei.
"In principiu, noi avem 70% din baza normativa necesara pentru o dezvoltare durabila. Sunt strategii si programe, dar din pacate ele nu sunt aplicate pe masura necesara. Eu voi pune accentul in primul rand pe implementarea actelor existente", a declarat Dodon. Ministrul a spus, totodata, ca va continua aplicarea in practica a noilor viziuni de dezvoltare economica si liberalizare a economiei, despre care s-a anuntat recent. "Eu am fost coautor al initiativei respective si fara indoiala voi continua sa implementez masurile despre care s-a vorbit", a subliniat Igor Dodon.
Ministrul a spus ca este "prematura" o eventuala schimbare in organigrama Ministerului Economiei si Comertului.
 
“Cariera mea nu se imparte in inainte de si dupa ‘90”PDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}In luna septembrie, regizorul roman Dan Pita(foto) a fost prezent la Montreal, in calitate de membru al juriului la prestigiosul Festival des Films du Monde.

Regizor, scenarist si producator, Maestrul Pita a realizat peste 25 de filme si a castigat nenumarate premii: Leul de Argint la Festivalul de la Venetia pentru Hotel de Lux, premiul FIPRESCI pentru Concurs, mentiune la Festivalul de la Berlin pentru Pas in doi etc. Regizorului Dan Pita a acordat un interviu publicatiei Pagini Romanesti din Canada, iar Romanian Global News reda integral acest interviu.

Reporter: Domnule Dan Pita, ati participat la multe concursuri si ati facut parte din nenumarate jurii. Astazi, Festival des Films du Monde va are in juriu. Cum se simte un mare creator cand este chemat sa judece operele altora?
Dan Pita: Festivalul e la o editie jubiliara, a 30-a, si este printre cele mai importante festivaluri din lume. M-am simtit onorat si am raspuns cu placere invitatiei de a face parte din juriul festivalului. Munca mea in cadrul acestui juriu este responsabila. Ea ma obliga sa vad cu mare acuratete filmele prezente in competitie, sa le judec, sa le discut cu colegii mei de juriu si sa incerc sa le sustin pe cele care ma emotioneaza si care au o valoare culturala. Apoi ma obliga sa fiu atent la cinematografiile care nu au o prezenta foarte puternica in lume, pentru a le sustine productiile care se dovedesc valoroase. Si pentru ca suntem la Montreal, la Festivalul de Film, doresc sa va spun ca aici s-a realizat cea mai importanta manifestare cinematografica a Romaniei in afara tarii, in anul 1993, de catre un mare si generos om de cultura, care se numeste Michel Buruiana. El a facut munca unui ambasador al filmului romanesc si al culturii noastre aici, la Montreal, iar pentru asta eu ii multumesc.
Reporter: Cati ani aveati cand ati stiut ca profesia dumneavostra va fi cea de regizor? Cand v-ati identificat vocatia?
Dan Pitu: Poate opt ani. In primele clase am descoperit ca vreau sa fac asta, in sala de cinema... Era un mod de a-mi petrece timpul. Vedeam pe ecrane tot felul de istorii, de povesti in care credeam, pe care le luam in serios si tin minte ca multa vreme am practicat o formula foarte simpla: vedeam filme si le repovesteam prietenilor. Povestite de mine, ele capatau complet alte directii, alte sensuri; inventam o alta poveste. Nu era un exercitiu de memorie, ci un mod de a ma distra. Tot in vremea aceea primisem cadou de Craciun un aparat de proiectie, pe care stiam sa-l manevrez. Aparatul era destul de simplu, avea un bec, o manivela din aia pe care o invarteai si o rola pe care se punea un film, si cu cat o invarteai mai exact, cu atat oamenii se miscau pe peretele camerei. Aveam si un zarzar in curtea vecinilor, care crea umbre fascinante pe pereti in lumina lunii, la rasaritul si la apusul soarelui. Umbrele deveneau personaje, unele ma inspaimantau de-a dreptul.
Reporter: V-a marcat vreun film?
Dan Pita: Am vazut in copilarie un film pe care, dupa aceea, n-am stiut sa-l numesc multa vreme. Mult mai tarziu am reusit sa-l descopar in arhiva: Les Enfants du Paradis, de Marcel Carne. Nu pot spune ca m-a marcat, dar a fost printre filmele memorate de mine la o varsta foarte frageda.

Ochiul care face filmul

Reporter: Cum va selectati subiectele?
Dan Pita: Sunt cam trei surse de inspiratie. Prima ar fi literatura. Cand spun literatura ma refer, in primul rand, la cea scrisa in Romania, pentru ca eu nu pot sa ecranizez sau sa ma inspir din Gogol, Cehov, Dickens, Garcia Marquez sau Llosa, deoarece drepturile de autor, dreptul de a ecraniza o lucrare trebuie sa apartina unui producator, iar Romania nu a avut cum sa cumpere dreptul de ecranizare a unor opere scrise in alta parte. Pentru autorii romani se gaseau insa solutii.
Asa am inceput sa ma inspir din literatura lui Agarbiceanu, Calinescu, Sadoveanu, Duiliu Zamfirescu, Mircea Eliade si a unor autori contemporani precum Bujor Nedelcovici, dupa care am facut filmul Faleze de Nisip sau Razvan Popescu, dupa care am avut Femeia Visurilor. O alta directie este scenariul care iti este oferit de catre un scenarist profesionist. Sunt multi care au venit sa-mi spuna: “Uite, am scris un scenariu care ti se potriveste, hai sa facem filmul!” Si sunt multe scenarii pe care nu le-am acceptat si altele carora le-am spus „da” si au devenit filme.
Reporter:Ce calitati trebuie sa aiba aceste scenarii ca sa le acceptati?
Dan Pita: In primul rand, trebuie sa ma emotioneze, in al doilea rand, trebuie sa vad inauntrul lui viitorul film. Si sa si cred in el. Sa fie o poveste convingatoare, dar pe sufletul meu, pe modul meu de a fi, pentru ca ea poate fi convingatoare pentru multa lume, dar sa nu ma emotioneze pe mine. Iar o a treia sursa e asa zisul „film de autor”. Cand spun „film de autor” ma refer la povestile nascocite, inventate de mine, cum este filmul Concurs sau Hotel de Lux, unde nu am avut la baza un roman sau o nuvela sau un scenariu scris de altcineva, ci eu m-am apucat si am scris scena cu scena povestea, care mi s-a parut interesanta sub raport cinematografic. Al treilea filon de inspiratie poate sa te tina in viata ca cineast; poate sa sece si atunci incepi sa cauti in alta parte sau poate tot timpul sa te impinga in fata, sa te propulseze, sa te oblige sa vii cu lucruri noi, sa adaugi mereu. E foarte greu sa ramai mereu in zona asta in care iti scrii scenariile. Sunt mari regizori care au nevoie de doi sau trei scenaristi; Fellini avea vreo cinci.
Reporter: Un mare cineast spunea ca un film bun trebuie sa indeplineasca trei conditii: Un scenariu excelent, un scenariu excelent, un scenariu excelent.
Dan Pita: E adevarat. Dar ganditi-va ca cineva spune ca are un scenariu excelent. Tu te apuci si-i faci filmul si iese un film modest. S-au facut filme modeste cu scenarii foarte bune si filme foarte bune dupa scenarii care aparent nu spuneau mare lucru... Deci este o fictiune extrem de intima cand spui “da”.
Reporter: Deci conteaza ochiul care priveste?
Dan Pita: Sigur. Ochiul care va face filmul. Un scenariu citit de dumneavoastra poate sa va faca sa radeti, sa vi se para ridicol si cand il citesc eu, pot sa gasesc in el si dimensiunea filozofica si pe cea morala - de care am nevoie. Desigur, poate sa mai fie de lucru pe la dialog, ma rog, pana la urma ma impac eu cu scenaristul. Dupa aceea, cum devine scenariul film si cum filmul emotioneaza sau nu spectatorul, este o alta poveste. De altfel, consider ca si filmele pe care le-am facut dupa operele scriitorilor tot filme de autor sunt. Fiecare vede in felul lui. Ca sa dau un exemplu: eu am facut unul din filmele legate de inundatiile din ‘70. La acest film ne-am adunat mai multi colegi si operatorul Iosif Demian lua un cadru in care dezastrul era monstruos: casa prabusita, un om care isi cauta disperat lucrurile. Si eu, care spuneam operatorului: uite ce interesant este - filmeaza! Ceea ce mie mi se parea plastic era tragic pentru omul care isi aduna ultimele ramasite din viata.
Reporter: Sunteti printre putinii regizori care ati facut filme si in timpul lui Ceausescu si dupa. Cum ati rezolvat problemele legate de finantare? Dan Pita: Niciodata n-am sa impart cariera mea de cineast inainte de si dupa ‘90! Pentru ca filmele facute dupa '90 nu vin decat ca un fel de completare a celor dinainte. Nu am facut concesii in comunism, de care sa-mi fie rusine acum, asa ca, daca filmele mele sunt bune sau mai putin izbutite, ma reprezinta pe mine, si cele dinainte si cele de dupa. Poate ca in ultima perioada am stat mai putin pe platoul de filmare, dar asta pentru ca am gasit mai greu subiecte si mai greu finantare. Acum, dupa parerea mea, se practica un sistem rusinos de finantare cu un concurs de scenarii penibil. Spun rusinos, pentru ca cei care il organizeaza pretind ca e „secret”, desi toata lumea stie cine va castiga, deoarece concursul a capatat, din pacate, o conotatie politica si nu una de valoare. Concursul de scenarii organizat de CNC (Centrul National al Cinematografiei), ca si alte concursuri, sunt mici escrocherii, care nu fac altceva decat sa plaseze sumele de bani acolo unde exista o clientela politica si nu pe criterii bazate pe scenarizare sau pe interes de public. Niciun film romanesc nu-si scoate banii, de aceea nu publicul trebuie dat ca argument. La orice film romanesc, mai mult de 1.000 - 2.000 de intrari nu se fac. Nu asta ar trebui sa fie argumentul! Argumentul trebuie, in primul rand, sa priveasca spatiul cultural si de spiritualitate al unor spectatori cat de cat avizati, pentru ca de ceilalti se ocupa televiziunile, cu telenovele.

Reporter: Ati avut modele de-a lungul carierei?
Dan Pita: Trebuie sa ai niste modele de care sa te simti mai aproape; te atasezi de ele si nu poti sa uiti lectiile importante, cum ar fi scoala neorealismului italian. As putea face o lista de regizori care imi plac, dar e o lista mare.

Actori fara etichete


Reporter: Cum va selectati actorii?

Dan Pita: Foarte multe teste. Pe multi ii cunosc din teatru: eu am montat si spectacole de teatru si simt nevoia sa ma intorc mereu la teatru, pentru ca ma pasioneaza. Ii chem atunci cand pregatesc un film si-i vad si-i revad in diferite ipostaze - la care scenariul la care lucrez ma obliga.

Reporter: Acordati libertate actorilor?
Dan Pita: Un actor, daca nu are libertate, nu e actor. Deci un actor cu cat are mai multa libertate si cu cat intelege mai mult din indicatiile pe care i le dai, este mai aproape de reusita. Am lansat si tineri actori si actrite. Pe unii chiar i-am ajutat sa-si schimbe registrul, deoarece aveau etichete ca “bruta”, ’’intelectualul”, iar eu cred ca actorii, cu cat sunt mai diversi, mai aproape de personajele literare sau de cele de pe strada, sunt mai interesanti. Lucrul cu actorul m-a pasionat intotdeauna. Cred ca am reusit sa-i ajut de fiecare data cand au avut probleme, dar si eu am fost sprijinit de ei. Nu-mi amintesc sa fi avut surprize neplacute cu vreun actor important cu care am lucrat, de la Stefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Claudiu Bleont, Victor Rebengiuc si altii. Ma intereseaza tinerii, mereu fac probe cu candidatii care intra in facultate si cu cei care ies. M-am atasat de munca lor si mi-a placut sa-i inteleg; as putea spune ca cei mai multi din prietenii mei sunt actori: Gheorghe Dinica, Marin Moraru, de la Olga Tudorache, Leopoldina Balanuta, pana la actritele mai tinere - Irina Movila, Diana Gheorghian...


Reporter: Mijloacele tehnice din Romania sunt satisfacatoare?
Dan Pita: Un aparat se gaseste in Romania, un platou de filmare e toata Romania, actori exista. Un echipament de sunet il gasesti mai greu. Ce e cel mai complicat este postprocesarea. Ca sa ai mijloace trebuie sa investesti foarte mult. In Europa sunt cateva studiouri bine echipate si gata, restul e America. Ei detin monopolul pentru ca, din punct de vedere tehnic, si sala de cinema este o problema si postprocesarea si laboratorul… Degeaba filmarile mele sunt izbutite, daca eu nu le sustin cu un sunet pe masura, cu o pelicula prelucrata cum se cuvine in laborator. Se fac eforturi, exista un Adrian Sarbu care face eforturi de a prelua studioul de la Buftea, de a deschide un lant de sali, dar el nu este ajutat deloc de legile existente.

Reporter: Ce proiecte aveti?
Dan Pita: Proiecte am intotdeaua. Nu vreau sa vorbesc in detaliu despre ele, dar am proiecte in cinema, teatru si, in premiera, in spectacolul de opera. Dar cum productia cinematografica depinde de acest concurs de scenarii si cum eu nu am niciodata “aranjamente”...

 
Un deputat de la Chisinau acuzat de contrabanda cu tigariPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :175
Wednesday, 20 September 2006
Deputatul Vasile Colta a fost acuzat azi de tentative de transportare a unui lot nedeclarat de tigari din Basarabia in Romania.
Desi ce organele de drept din Basarabia nu facusera inca o declaratie oficiala, cateva media au relatat ca acesta a fost retinut de vamesii romani cu un lot de tigari nedeclarat si a fost impus sa achite o suma de 3000 RON, insusi deputatul fiind lasat liber. Numerele de telefon ale lui Colta erau deconectate in seara zilei de azi.
Prim-vicepresedintele fractiunii parlamentare a AMN, din care face parte parlamentarul Colta, a remis tot azi o declaratie de presa in care se spune ca daca organele abilitate vor confirma cazul “vom lua masurile de rigoare si V.Colta va fi sanctionat pe linie de partid.” In acest comunicat se mai spune ca nu va fi tolerata nici o abatere de la prevederile legii “fie ca e vorba de un simplu membru de partid, fie ca e vorba de un deputat in Parlament”.
Va amintim ca Vasile Colta a candidat pentru alegerile in actualul Parlament, detinand functia de primar de Hancesti. El a fost arestat in timpul campaniei electorale, si, potrivit unui raport al OSCE cu privire la monitorizarea scrutinului electoral “a fost in detentie chiar si in ziua alegerilor.
Mentionam ca deputatului Vasile Colta i-a fost ridicata imunitatea parlamentara in 2005, prin votul a peste 50 de depuati comunisti. Scopul acelei actiuni a fost de a permite Procuraturii sa finalizeze anchetele incepute anterior.
 
IRCCU Venetia organizeaza un colocviu despre evreiPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :205
Wednesday, 20 September 2006

Institutul Roman de Cercetare Umanistica de la Venetia si-a dat concursul la organizarea unui eveniment programat sa se desfasoare miercuri, 20 septembrie.

 

Colocviul international „Evreii in Italia si Romania in secolele XIX si XX, ajuns deja la cea de-a patra sa editie, se va desfasura la Goritia si va beneficia si de organizarea  Institutului pentru Intalniri Culturale Europene.
Institutul Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va fi reprezentat de directorul sau, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. 
 
Colocviu L’eredita di Gregorio il Magno nell’Europa Centro-OrientalePDF Print E-mail
Vicenza, Italia/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 20 September 2006
Vineri, 22 septembrie, si sambata, 23 septembrie, la Vicenza va avea loc Colocviul L’eredita di Gregorio il Magno nell’Europa Centro-Orientale.Manifestarea va fi organizata de Istituto per la Storia Sociale e Religiosa, in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, care va fi reprezentat de directorul sau, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.
 
Victorii romanesti la tenis in QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}Alexandru Pavel din orasul Quebec a devenit campionul provinciei la categoria sub 10 ani in turneul de la Gray Rocks.
El vine sa confirme dupa ce a castigat acelasi titlu si in iarna, la turneul indoor. Alex loveste puternic pentru varsta lui, iar daca invata sa-si controleze nervii va ajunge departe, informeaza Pagini Romanesti.
La Repentigny, la editia 2006 a internationalelor de juniori, una din cele mai puternice competitii din lume, Alexandru Luncanu, din Romania, a ajuns in semifinale, fiind batut cu greutate de estonianul Porman, care a luat si titlul.
 
Petrecere romaneasca la Londra PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 20 September 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.
Si la finele acestei saptamani, vineri, 22 septembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
Paula Popa la Waltham AbbeyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :191
Wednesday, 20 September 2006
Paula Popa, harpista romanca rezidenta in Anglia, va sustine inca un concert in Marea Britanie.

Noua reprezentatie a Paulei Popa este programata pentru sambata, 23 septembrie, de la ora 12.30, la Waltham Abbey Church, din Essex. Programul serii va cuprinde solo-uri de harpa.

 

 
Romania, prin CRBL si trupa Big Bounce, la Campionatul Mondial de Hip-HopPDF Print E-mail
Bremen, Germania/Romanian Global News
Accesari :166
Wednesday, 20 September 2006
{mosimage}CRBL(foto) si trupa Big Bounce au primit o invitatie din partea Organizatiei Internationale de Dans (IDO) pentru a participa la cea de-a V-a editie a Campionatului Mondial de Hip-Hop, care va avea loc la Bremen, in Germania.Activand din 2004, Big Bounce s-a inscris in Organizatia Internationala de Dans anul acesta. In fiecare an se desfasoara un concurs national, iar castigatorii acestuia sunt invitati sa participe la competitia internationala. In 2006, Big Bounce a castigat in cadrul Concursului IDO (desfasurat la Oradea) titlul atat la sectiunea solo (locurile I, II sI II), cat si la sectiunea trupe (locul I). IDO este o organizatie non-profit de dans sportiv, inregistrata in Danemarca si care are membri 70 de tari, printre care si Romania.
 
Petrecere de Halloween pentru romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :205
Wednesday, 20 September 2006
Centru Comunitar Romanesc din British Columbia organizeaza pe 28 octombrie o petrecere de Halloween.
Pe romanii ce vor participa la aceasta petrecere ii va astepta o seara de distractie si dans plina de surprise si concursuri, un buffet rece asortat cu mancare si bautura care vor completa atmosfera atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Petrecerea va incepe de la ora 18.00, in sediul RCC din News Westminster.
Cei ce doresc sa ajute cu un sfat, o vorba buna (rea), o speriatura buna sunt rugati sa telefoneze la telefon 778-881-4002, pentru a lua legatura cu John Semeniuc, responsabil cu organizarea petrecerii de Holloween. De asemenea, organizatorii anunta o seara plina de muzica, dans si concursuri cu premii.
 
O noua seara in stil romanesc in DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :186
Wednesday, 20 September 2006
Comunitatea romanilor din Detroit organizeaza o noua intalnire, care se va desfasura in data de 29 septembrie, la clubul White Star – Hamtramck.
Sunt invitati sa participe la acest eveniment toti romanii din Detroit, unde muzica, dansul si spiritul romanesc se regasesc o data pe luna. 
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions