Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Traian Basescu a primit premiul Konrad AdenauerPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :240
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu a primit joi, 21 septembrie, premiul Konrad Adenauer, cu ocazia vizitei pe care o efectueaza in Germania.
Seful statului roman este cel de-al doilea laureat al acestei distinctii instituite in semn de apreciere a unor personalitati politice europene pentru merite deosebite in administrarea marilor orase precum si pentru contributia acestora la procesul de integrare europeana. Prima distinctie de acest gen a fost acordata, in 2004, fostului primar al orasului Lyon, Raymod Barre, fost premier al Frantei si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Presedintele Basescu a multumit pentru aceasta distinctie apreciind, totodata, ca premiul Konrad Adenauer va ramane un punct de reper pentru activitatea sa.
Premiul i-a fost acordat presedintelui Basescu de catre primarul general al orasului Köln, Fritz Schramma, seful statului roman declarandu-se onorat si impresionat de faptul ca la ceremonia de decernare a participat si fostul presedinte al Republicii Federale Germania din perioada 1984-1994, Richard von Weizsacker. Seful statului a adaugat ca aceasta distinctie reprezinta o onoare atat pentru el, cat si pentru poporul roman si pentru comunitatea germana din Romania. Totodata, presedintele tarii a aratat ca romanii sunt recunoscatori Germaniei pentru faptul ca, imediat dupa 1989, a sprijinit Romania, furnizand, timp de trei luni, energie electrica.
In continuarea discursului sustinut cu acest prilej, presedintele Basescu a pledat pentru crearea unei Europe performante cu o economie care sa garanteze bunastarea cetatenilor ei si in cadrul careia politica externa sa fie exprimata pe o singura voce. In acest sens, seful statului si-a exprimat speranta ca Germania, care va prelua presedintia Uniunii Europene, va reusi relansarea procesului de adoptare a Tratatului Constitutional.
De asemenea, presedintele Basescu a subliniat necesitatea ca actuala clasa politica sa dea noii generatii altfel de repere decat cele de pana acum, fiind nevoie de solutii pentru a scoate Europa din euroscepticism.
Totodata, Presedintele a spus ca „in Europa unita vine si Romania”: „nu este o tara perfecta, de abia a atins standardele minime cerute de exigenta statelor membre. Cerintele UE nu sunt decat o baza pentru a dezvolta economia, stiinta, cultura, pentru a atinge prosperitatea”. Seful statului a mai afirmat ca pentru clasa politica, pentru institutiile statului, intrarea in Uniunea Europeana nu este obiectivul principal, ci modernizarea Romaniei. Presedintele si-a explicat afirmatia subliniind ca Romania nu isi limiteaza eforturile doar la intrarea in UE care „este doar o etapa de consolidare la capatul unei tranzitii”. „Pentru Romania 1 ianuarie 2007 reprezinta premisa plecarii catre drumul de modernizare rapida”, a declarat seful statului.
Totodata, presedintele tarii a apreciat ca este greu de acceptat suspiciunea ca, odata intrata in Uniunea Europeana, Romania ar fi o problema: „Noi vrem sa depasim simplul statut de membru UE, dorim sa fim o tara moderna”.
Referindu-se la extinderea UE, seful statului a reiterat ideea ca Europa nu este intreaga fara Balcanii de Vest si Republica Moldova. Pe de alta parte Presedintele a tinut sa sublinieze necesitatea dialogului transatlantic, de aceasta relatie avand nevoie in viitor atat Europa, cat si Statele Unite ale Americii.
 
CE va recomanda aderarea Romaniei in 2007, cu impunerea de conditii strictePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romania Global News
Accesari :253
Friday, 22 September 2006
Comisia Europeana urmeaza sa confirme, marti, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, propunand in acelasi timp impunerea celor mai stricte conditii care au vizat pana acum un nou stat membru, comenteaza Agentia France Presse, care trece in revista cadrul de prezentare a raportului.In pofida unui climat tot mai ostil fata de un nou val de extindere, "exista putine indoieli cu privire la decizia Comisiei Europene de a recomanda data de 1 ianuarie 2007", a apreciat un diplomat european citat de Mediafax.
Romania si Bulgaria au semnat in aprilie 2005 un Tratat de aderare la UE care prevede integrarea lor la 1 ianuarie 2007, dar care permite blocului comunitar, la recomandarea Bruxelles-ului, sa amane aderarea cu un an, in cazul in care cele doua tari "nu vor fi pregatite".
 
Romania a semnat Protocolul optional la Conventia ONU privind siguranta personalului ONU si asociatPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :179
Friday, 22 September 2006

{mosimage}Pe 20 septembrie, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a semnat la New York Protocolul optional la Conventia ONU privind siguranta personalului ONU si asociat.

 

Evenimentul a avut loc cu prilejul ceremoniei dedicate tratatelor internationale, organizata in marja sesiunii de dezbateri generale a Adunarii Generale ONU.
Protocolul a fost adoptat la 8 decembrie 2005, urmare intensificarii fara precedent a atacurilor impotriva membrilor diferitelor operatiuni desfasurate sub mandat ONU. Sute de participanti la astfel de operatiuni si-au pierdut viata in ultimii 15 ani in urma acestor atacuri.
Prin adoptarea Protocolului, domeniul de aplicare a Conventiei a fost extins pentru a include, pe langa operatiunile clasice de mentinere a pacii, si pe cele desfasurate cu scopul furnizarii de asistenta umanitara, politica sau pentru dezvoltare.
In calitate de stat traditional contributor la un spectru larg de misiuni desfasurate sub egida ONU (in prezent in teatre se afla circa 2.000 de militari), Romania este direct interesata de intrarea cat mai rapida in vigoare a acestui instrument juridic, el fiind conceput, practic, ca o masura suplimentara de protectie juridica a personalului ONU prezent in diferite teatre de operatiuni.
Ministerul afacerilor externe va initia, in cel mai scurt timp, masurile necesare supunerii documentului respectiv spre ratificare Parlamentului, se arata intr-un comunicat MAE.

 

 
Si Romania este prezenta la EUROMEDPDF Print E-mail
Rhodos, Grecia/Romanian Global News
Accesari :168
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler(foto), participa pe 21 si 22 septembrie, alaturi de ministri ai Industriei din 37 de tari membre ale UE si din zona mediteraneana, la Conferinta EUROMED din orasul Rhodos.
Principala tema abordata este legata de politica europeana de vecinatate si oportunitatile acesteia in ceea ce priveste cooperarea la nivel euro-meditereanean, transmite Prompt Media. O alta preocupare este legata de cresterea investitiilor straine in zona mediteraneana si stabilirea unor actiuni sau proiecte prin care colaborarea dintre statele memmbre ale UE si cele din aceasta zona sa se amplifice.
Conferinta EUROMED este organizata la fiecare doi ani.
 
Sommet-ul Francofoniei – ultima repetitiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Comisariatul General pentru Francofonie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizeaza sambata, 23 septembrie, de la ora 10.00, o simulare a principalelor momente din programul Sommet-ului Francofoniei.
Scopul acestei „simulari” este punerea la punct a ultimelor detalii legate de organizarea evenimentelor si coordonarea echipelor implicate. Traseul are ca punct initial Aeroportul Otopeni si ca punct final Palatul Parlamentului, unde vor avea loc reuniunile Sommet-ului si unde se afla Centrul de Presa.
 
Expozitie de carte francofona, la Sala DallesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 22 September 2006
„Literatura francofona de ieri si de astazi”, cea mai importanta expozitie de carte francofona din Romania, va fi gazduita de Sala Dalles din Bucuresti, in perioada 22-30 septembrie.
Expozitia se va desfasura in cadrul evenimentului „Bucarest Francophone”, prilej cu care etajul salii Dalles se va transforma intr-un loc de intalnire al amatorilor de literatura, iubitorilor de limba franceza, dar si al celor dornici sa descopere diversitatea creatiei literare francofone.
Expozitia va fi deschisa publicului intre orele 11.00-19.00, informeaza Prompt Media. Vor exista trei standuri prezentate de Quebec, Maroc si Grecia, care au dorit sa isi prezinte in mod special aparitiile editoriale, precum si un important stand amenajat de XPO NOI, achizitionat de la Paris, care va reprezenta intregul spatiu francofon prin diverse albume de arta, scrieri literare, ghiduri despre si din tarile francofone.
 
Expozitie de sculptura Antoine Bourdelle – in premiera in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Friday, 22 September 2006

{mosimage}Muzeul National de Arta al Romaniei si Ambasada Frantei la Bucuresti organizeaza expozitia ”Antoine Bourdelle (1861-1929) vector al modernitatii.

 

Bucuresti-Paris, o prietenie franco-romana”, expozitie aflata sub inaltul patronaj al presedintelui Frantei, Jacques Chirac, si al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Expozitia este inclusa in seria  manifestarilor pregatite de Muzeul National de Arta al Romaniei cu ocazia Anului Francofoniei in Romania.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 27 septembrie, de la ora 12.00, in prezenta mai multor personalitati, printre care si primarul Parisului, Bertrand Delanoe,primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, Ambasadorul Frantei in Romania Herve Bolot, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, directorul Muzeului Bourdelle din Paris, Juliette Laffon etc.
 
Conferinta culturala internationala “Coloranti in istorie si arheologie” la SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Friday, 22 September 2006
Deschiderea oficiala a celei de-a 25-a editii a conferintei internationale „Coloranti in istorie si arheologie” a avut loc joi, 21 septembrie, la Suceava.

La acest eveniment au participat 75 de din tara si strainatate, dar si autoritatile locale si judetene, academicianul Razvan Theodorescu si  consilierul ministrului Culturii, Virgil Nitulescu. Este cea mai importanta manifestare in domeniu din acest an din estul Europei si, pe linga importanta stiintifica a ei, nu trebuie trecuta cu vederea latura de promovare a Bucovinei.
„Partea cea mai grea abia incepe, este vorba de sesiunile de comunicari propriu-zise si sigur acea sesiune de postere. Acestea au fost deja afisate si in cursul celor doua zile ele vor fi analizate. Cei care le-au intocmit vor avea o comunicare pe tema propusa. In cea de a treia zi vom prezenta monumentele UNESCO din judet. Este vorba de o excursie documentara. Cit priveste partea stiintifica, de comunicari, sunt convins ca va fi de nivelul celor din celelalte state. Din doua motive este importanta organizarea la Suceava. Pe de o parte, cea mai importanta conferinta pe probleme de patrimoniu a avut loc in Romania in anii '70 la Suceava. In 2006, avem o a doua conferinta importanta pe patrimoniu care este cel putin egala cu cea din ani '70 si, concluzionind, putem spune ca cele mai importante evenimente stiintifice legate de patrimoniu s-au intimplat la Suceava. Este foarte importanta pentru Suceava, deoarece noi ne straduim ca intram intr-un circuit international stiintific, ma refer la partea de restaurare, conservare si monumente si aceasta editie poate ajuta ca Suceava sa reprezinte ceva pe harta Europei”, a declarat directorul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Emil Ursu, informeaza Amos News.

 

 
Emisiune de timbre cu operele lui BrancusiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Romfilatelia in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei lanseaza emisiunea de timbre comuna Romania – Franta intitulata „Constantin Brancusi”.Evenimentul va avea loc luni, 25 septembrie, de la ora 11.00, la sediul MNAR din Bucuresti,  in prezenta Ambasadorulului Frantei in Romania, Herve Bolot, a Ministrulului Culturii si Cultelor,  Adrian Iorgulescu, a Directorului General al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, si a Presedintelui Director General Romfilatelia, Cristina Popescu.
 
Campionatul National al maestrilor de Gimnastica la PloiestiPDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 22 September 2006
La Sala Sporturilor “Olimpia” din Ploiesti, in perioada 22 – 24 septembrie, se va desfasura Campionatul National al maestrilor din Gimnastica romaneasca.
La intrecere participa sportivi ai sectiilor de profil din toata tara, dar si componentii lotului national, informeaza AMOS News. Vineri, 22 septembrie, se intrec baietii in Campionatul National de Gimnastica, sambata, 23 septembrie fiind randul fetelor. Finalele pe aparate si festivitatea de premiere vor avea loc pe 24 septembrie, inepand cu ora 10.00.
 
Forumul international scolilor si institutelor de administratie publica francofonePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Friday, 22 September 2006
Institutul National de Administratie va organiza “Forumul international scolilor si institutelor de administratie publica francofone”, in perioada 25-26 septembrie, la Palatul Mogosoaia.Forumul reuneste reprezentanti ai scolilor si institutiilor de administratie publica ale tarilor membre Uniunii Europene, dar si reprezentanti ai altor tari membre, asociate si observatoare francofone. Printre obiectivele Forumului figureaza intarirea relatiilor dintre institutii pentru o mai buna colaborare si schimb de expertiza in materie de promovare si formare, transmite Portalul National de Administratie Publica.
Evenimentul este organizat in colaborare cu Ministerul Afracerilor Externe si Ecole Nationale d’Administration Publique Quebec. Mai multe informatii se pot obtine accesand site-ul
http://www.gov.ro/forum.
 
Ungureanu incearca sa vanda proiectul Legii privind romanii de pretutindeni, romanilor din SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :275
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Dupa ce a fost practic desfiintat de catre reprezentantii romanilor din jurul frontierelor, proiectul de Lege privind romanii de pretutindeni este plimbat acum de Mihai Razvan Ungureanu la romanii din New York, care mai putin familiarizati cu problemele milioanelor de romani din jurul frontierelor si Balcani, ar putea mult mai usor sa inghita pacaleala MAE, prin care se urmareste controlul „baietilor cu ochi albastri” asupra diasporei romane.
Asa cum Romanian Global News a precizat de mai multe ori, avand alaturi argumentele pertinente ale unor europarlamentari ca Vlad Cubreacov  din Basarabia sau Ion Popescu din Ucraina dar si al dr, Pedrag Balasevic din Serbia, alaturi de multe alte asociatii romanesti intre care amintim de Consiliul Mondial Roman, hibele proiectului de lege al MAE sunt foarte mari si tin de continut nu de forma. Ramanerea DRRP in MAE adica la dispozitia gastii cu „ochi albastri” care controleaza aceasta activitate este practic intoarcerea inainte de 1989 cand securitatea (adica multi baietii care sunt si acum activi) controlau, infiltrau si manipulau emigratia romana. Acesta este principalul obiectiv al acestui proiect de lege. Restul prevederilor se regasesc intr-o forma sau alta in alte acte normative deja functionale. Principalele prevederi care ar trebui sa le contina un astfel de proiect sunt cele evidentiate de personalitatile romanesti enumerate mai sus, caci pentru cei pe care ii reprezinta ei se face respectiva lege, dar de care contopisti mai acoperiti sau mai la vedere din MAE nu au tinut seama. Forma lipsita de continut, sintagma care dealtfel caracterizeaza intreaga activitate a lui Ungureanu, pusa alaturi de o necesara Lege a votului prin corespondenta este mai usor de trecut in fata romanilor din New York, decat in fata celor din Basarabia, Nordul Bucovinei sau Timoc. Se pare ca Ungureanu degeaba a terminat istoria si toate specializarile sale, daca nu a retinut un lucru elementar : degeaba pacalesti prezentul pentru ca Istoria nu te iarta si mai devreme sau mai tarziu iti arata adevarata fata – acoperita sau nu. Si mai este un aspect. Vazand ca Biserica este prima in sondaje Ungureanu practica un joc marsav mimand apropierea de aceasta prin sprijinirea diverselor proiecte comune. Cum il priveste insa BOR pe Ungureanu s-a vazut din dezbaterea pe problema Gojdu.
 
Vlad Cubreacov: manualele de istorie integrata nu corespund criteriilor CE si OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 22 September 2006

{mosimage}Intr-un interviu acordat ziarului Flux de la Chisinau, seful grupului parlamentar al PPCD din Basarabia desfiinteaza, argumentele utilizate de autoritatile comuniste pentru introducerea manualelor de istorie integrata.

 

Reporter - Manualele de istorie integrata au ajuns deja pe bancile scolare. Credeti ca mai poate fi cumva evitata sau amanata folosirea lor la orele de istorie?
Vlad Cubreacov - Din perspectiva Consiliului Europei si OSCE, organisme din care Republica Moldova face parte, se impun 3 masuri importante: 1. Metoda integrata de predare a istoriei (de altfel, aceasta metoda a fost acceptata in scolile publice din Romania incepand cu unu septembrie curent). 2. Existenta obligatorie a unor manuale de alternativa, aspect pe care autoritatile de la Chisinau l-au ignorat cu desavarsire, spre deosebire de autoritatile altor state in care istoria este predata potrivit metodei integrate. 3. Predarea cursului de istorie, alaturi de cel de geografie, in limba oficiala a statului in absolut toate scolile, inclusiv in cele cu predare in limbilor minoritare. Consiliul Europei si OSCE insista asupra obligatiilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a se integra in societate din care fac parte, prin insusirea adecvata a istoriei, geografiei si limbii oficiale a statului. Recomandarile OSCE de la Haga, din octombrie 1996, privind dreptul la educatie al minoritatilor nationale subliniaza ca drepturile minoritatilor trebuie contrabalansate cu raspunderea tuturor minoritarilor de a se integra si participa plenar la viata societatii. O astfel de integrare necesita o cunoastere temeinica a societatii respective, a istoriei natiunii majoritare si o insusire la fel de temeinica a limbii oficiale a statului.
Reporter - Manualele de istorie integrata elaborate de autoritatile moldovene corespund sau nu criteriilor Consiliului Europei si OSCE?
Vlad Cubreacov - In mod evident, manualele de istorie integrata, alcatuite pe ascuns de Ministerul Educatiei si impuse in lipsa oricarei alternative profesorilor si elevilor, nu raspund acestor criterii.
Reporter - Cine ar trebui sa elaboreze aceste manuale de alternativa de istorie integrata?
Vlad Cubreacov - Este datoria istoricilor din Republica Moldova sa alcatuiasca mai multe manuale de alternativa pentru cursul integrat de istorie, dupa cum este e obligatia Ministerului Educatiei sa aprobe aceste manuale, oferindu-le profesorilor si elevilor dreptul la libera alegere a manualului.
 
Cursul de Istorie integrata “instrument de manipulare si indoctrinare ideologica si propagandisticPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 22 September 2006

{mosimage}Anatol Petrencu(foto), Presedintele Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca in cazul in care guvernarea comunista va insista asupra promovarii istoriei sovietice in institutiile de invatamant, istoricii isi rezerva dreptul de a trece la actiuni de protest.

 

In declaratia Asociatiei Istoricilor, difuzata presei, se spune ca noul curs, „numit in mod fraudulos istoria integrata, a fost introdus prin metode ilegale si netransparente”, cu scopul de a „transforma predarea istoriei intr-un instrument de manipulare si indoctrinare ideologica si propagandistica”.
Istoricii basarabeni a cerut autoritatilor comuniste de la Chisinau anularea cursului de istorie integrata si retragerea noilor manuale de istorie, pana la 1 octombrie.
Reprezentantii asociatiei, care intruneste peste 2 000 de istorici, au depus la Primaria capitalei o cerere privind autorizarea unui miting de protest care urmeaza a fi organizat la 30 septembrie, dupa desfasurarea Adunarii generale a istoricilor din Republica Moldova. Ei au solicitat profesorilor de istorie, parintilor si elevilor, partidelor politice si societatii civile sa se implice activ in contracararea actiunilor antinationale si antidemocratice ale guvernarii comuniste in invatamant, precum si sa respinga fara teama manualele de istorie falsificata.
 
„Istoria integrata” – testul de europenism la care autoritatile moldovene au picatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Multi se intreaba astazi ce va fi cu cursul de istorie integrata, se va gasi cineva sa se opuna, sa opreasca manipularea si deznationalizarea elevilor prin aceste manuale de anti-istorie care, practic, sunt copiate din cele sovietice?Situatia nu este una ordinara si este total diferita de cea din anul 2002, cand autoritatile comuniste au incercat sa introduca in mod abuziv si de o maniera totalitara studierea obligatorie in scoli a cursului de limba rusa, cand au incercat sa schimbe denumirea cursului de limba si literatura romana in limba si literatura moldoveneasca. De data aceasta autoritatile au mimat respectarea prevederilor legale si astfel au reusit. Ba mai mult, s-au prevalat de sprijinul expertilor Consiliului Europei. Si este adevarat ca acesti experti au sustinut, in naivitatea lor, introducerea cursului de istorie integrata. Dar, ei au sustinut cursul de istorie integrata ca metoda de predare a istoriei, nu insa si continutul acestor manuale, care trateaza evenimentele istorice de pe pozitiile istoriografiei sovietice.
Introducerea cursului de istorie integrata este o actiune care descalifica in totalitate discursul european al autoritatilor moldovene. Cum poti sa aspiri la calitatea de membru al Uniunii Europene promovand in scoala ideologia sovieto-comunista, mistificand adevarul istoric si indoctrinand copii cu manuale scolare? Cursul de istorie integrata este testul de europenism la care autoritatile moldovene au picat. Acum e randul profesorilor de istorie, directorilor de gimnazii si licee, elevilor, parintilor lor, societatii civile sa sustina acest test. Cum? Foarte simplu: profesorii sa refuze predarea, iar elevii insusirea „istoriei integrate”. Este nu doar dreptul, dar si obligatia civica a lor sa procedeze in acest mod. Sa foloseasca vechile manuale de Istorie a romanilor si de Istorie universala. Astfel ei vor face dovada europenitatii noastre. Datoria intregii societati, a parintilor in primul rand, a sectorului nonguvernamental, a presei, dar si a clasei politice este sa-i sprijine, sa-i incurajeze pe profesorii si elevii care vor respinge cursul de istorie integrata in fata abuzurilor si persecutiilor ce nu vor intarzia sa vina din partea autoritatilor. Trebuie sa fie clar pentru toti, inclusiv pentru functionarii de orice nivel: introducerea „istoriei integrate” este o derapare de la normele democratice si o actiune ilegala, chiar daca e infaptuita de autoritati. Cei ce se vor opune se vor situa de partea legii si a valorilor democratice. Caci inca nimeni nu a anulat dreptul parintilor de a se opune indoctrinarii politice prin scoala a propriilor copii. Nimeni nu a anulat dreptul profesorilor de a refuza sa propage minciuna sovieto-comunista la orele de istorie.
Chiar daca cursul de istorie integrata va fi mentinut in scoala, nu cred ca promotorii lui vor reusi sa-si realizeze scopul: reconstituirea „omului sovietic” in Republica Moldova anului 2006. Generatia tanara are acces la prea multe surse de informatie, la prea multe izvoare credibile si competente incat sa se lase manipulata de prostiile care i se vor spune la scoala. Singurul efect pe care o sa-l aiba acest curs este ca timp de cativa ani absolventii colegiilor si liceelor, pur si simplu, nu vor avea cunostinte in domeniul istoriei.
Totusi, „istoria integrata” este un proiect care trebuie stopat cat mai curand posibil. Pentru ca el este unul care loveste in demnitatea noastra nationala, in demnitatea noastra de oameni. Sa accepti cursul de istorie integrata inseamna sa accepti minciuna. Si daca acceptam minciuna, cum am putea sa speram la un viitor demn?
(Sergiu Praporscic(foto), Flux)
 
S-a infiintat prima societate romaneasca din Cladova- TimocPDF Print E-mail
Cladova, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :387
Friday, 22 September 2006
{mosimage}„Pe data de 20.09.2006, in incaperile Biroului Teritorial Coordonator al C.N.R.-ului din Cladova , a avut loc sedinta Adunarii de infiintare a SOCIETATII ROMANILOR – VALAHILOR „TRAIAN”, se arata intr-un comunicat primit la redactie. Sediul noii asociatii se afla la Varbita Mica (Mala Vrbica), comuna Cladova.Fondatorii acestei Societati sunt locuitorii romani din intreaga zona din sudul Dunarii, de la Cladova pana la Petrovat pe Mlava.
„In cadrul sedintei s-a adoptat Statutul si s-a ales conducerea Societatii in frunte cu dl. Draghisa Costandinovici – Traian din Varbita Mica , comuna Cladova. Asa cum s-a prevazut prin Statut, si alte acte de fondare, scopul si sarcina Societatii sunt afirmarea tezei ca Valahii din N-E Serbiei ca o categorie etnica si grupare sociala fac parte din poporul roman cu caracteristicile sale specifice.
Mentionam ca aceasta Societate este prima si unica organizatie romaneasca infiintata, pana la ora actuala, avand sediul in comuna Cladova, care are 31 500 de locuitori, din care majoritatea sunt romani.
SOCIETATEA ROMANILOR – VALAHILOR „TRAIAN” infiintata in luna septembrie anul curent, este continuarea activitatilor romanilor din zona, prin aceasta sarbatorind si marcand implinirea a 1900 de ani de la terminarea razboaielor daco – romane moment decisiv al formarii poporului roman, cu aceasta ocazie tot la Cladova in luna iunie a fost dezvelita „Placa Memoriala Regele Decebal – Imparatul Traian” consacrata acestui eveniment”, se mai arata in comunicatul primit la redactie.
 
Reflectarea in presa centrala a conferintei de presa sustinuta de romanii din UngariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 22 September 2006
Joi, 21 septembrie, Coalitia Romanilor din Ungaria si Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta, in parteneriat cu Agentia de presa Romanian Global News a organizat la Bucuresti, Hotel Ramada- Majestic, o conferinta de presa, in care au facut cunoscut faptul ca o mare parte a autoguvernarilor pe tara ale romanilor din Ungaria au fost practic confiscate de indivizi care se declara romani si care nu au nimic de-a face cu etnia de roman.

Pe langa emisiunile de la Radio Romania International si Radio Romania Actualitati, cotidienele ’’Ziua’’ si ’’Gardianul’’ au reflectat conferinta de presa.


Romanii din Ungaria indepartati din autoguvernari

Romanii din Ungaria risca sa-si piarda dreptul de a fi reprezentati in autoguvernarile locale datorita infiltrarii unor indivizi de alte nationalitati care practica un etno-business pentru a capusa fondurile guvernamentale. Mai multi reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria au sustinut ieri o conferinta de presa la Bucuresti unde au afirmat ca tiganii si ungurii din Ungaria se declara romani pentru a intra in posesia banilor alocati autoguvernarilor de catre Guvernul de la Budapesta. "Din 2008, Guvernul Ungariei va acorda autoguvernarii pe tara toate fondurile prevazute pentru scolile, institutiile si publicatiile minoritatilor, acordand-le si mai multa putere," a declarat Eva Iova, redactor-sef al saptamanalului "Foaia Romaneasca". Ea afirma ca 40-45% dintre membrii actualelor autoguvernari nu sunt romani si ca, in felul acesta, cei 200.000 de euro acordati pentru romanii din Ungaria sunt folositi in alte scopuri, in timp ce unele scoli romanesti risca sa se inchida din cauza lipsei de fonduri.
"Legea este cumva neterminata. Ea permite sa se inscrie pe lista oricui se declara roman. Nu exista un filtru prin care sa fie depistati cei care nu sunt romani", a declarat protopopul Seghedinului si parohul Cenadului Unguresc, preotul Aurel Bocan.
La ultimul recensamant din Ungaria, 7995 de persoane s-au declarat romani, iar institutiile reprezentative si Biserica Ortodoxa estimeaza numarul romanilor din Ungaria in jur de 20.000. Romanii din Ungaria au 10 scoli generale, un liceu si 20 de parohii ortodoxe romane. In 2002, existau 44 de autoguvernari romanesti, in 27 de localitati din Ungaria, in timp ce in 1994, cand s-au infiintat, erau de patru ori mai putine. Practic autoguvernarile minoritatilor nationale din Ungaria au foarte putine atributii - acestea referindu-se la domeniul cultural - in vreme ce sunt total dependente de fondurile distribuite de autoritatile cen-trale.
(G.D., Ziua)


Romanii din Ungaria acuza pasivitatea Bucurestiului

Reprezentantii etnicilor romani din Ungaria au criticat ieri atitudinea pasiva a autoritatilor de la Bucuresti in privinta problemelor pe care le au in legatura cu reprezentarea la nivel de autoguvernari regionale. Teodor Martin, presedintele Coalitiei Romanilor din Ungaria, a spus ieri ca noua Lege a alegerilor, votata anul trecut de Parlamentul din Budapesta, nu impiedica cetatenii de alte nationalitati sa se declare romani si sa profite de beneficiile autoguvernarii locale. Astfel, romanii din Ungaria se vor confrunta cu aceleasi probleme pe care le-au avut la alegerile din urma cu patru si opt ani, fenomenul fiind cunoscut drept „etno-business“.
 Eva Iova, redactor-sef al saptamanalului „Foaia romaneasca“, spune ca executivul de la Bucuresti ar trebui sa se implice macar in masura in care guvernul de la Budapesta a facut-o atunci cand se discuta Legea statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei. In speta, sa se specifice clar, prin lege, cine poate sa se declare roman, pe baza unor criterii clare: cunoasterea limbii, apartenenta religioasa si afilierea la o asociatie/organizatie recunoscuta de comunitate.
Romanii din Ungaria se tem ca amanarea rezolvarii problemei reprezentarii lor la nivel regional va duce la pierderea identitatii nationale. Mai ales, pentru ca, din 2008, autoguvernarea pe tara a minoritatii va avea dreptul sa administreze institutii – de la gradinite la licee. „Timpul trece, copiii nostri nu mai vor sa fie romani“, a spus Eva Iova. Aceasta s-a referit la faptul ca scolile in care se invata limba romana sunt amenintate cu desfiintarea, fapt care ii determina pe parinti sa-si trimita copiii la scoli normale.
(V.B., Gardianul)

 
Fraude electorale grave in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :155
Friday, 22 September 2006
Comisarul parlamentar al drepturilor minoritatilor considera fraude electorale grave acele cazuri in care candidatii la alegerile minoritare au dat declaratii false pentru comisiile electorale.Kaltenbach Jeno a fost intervievat in emisiunea Televiziunii Maghiare, Egyutt, difuzata la 14 septembrie 2006.
Potrivit publicatiei romanesti din Ungaria, Foaia Romaneasca, la alegerile pentru autoguvernarile de minoritate din 1 octombrie 2006 vor putea candida persoanele care au fost desemnate de diferitele organizatii civile. Fiecare candidat a trebuit sa completeze o fisa in care a declarat daca cunoaste sau nu limba si cultura minoritatii pe care doreste s-o reprezinte, precum si daca a fost sau ba mai devreme deputatul altei minoritati. Aceste declaratii sunt publice si au menirea ca alegatorul sa fie in clar cu aceste informatii importante pentru alegeri. Printre candidatii pentru autoguvernarile romanesti se stie despre trei persoane care mai devreme au fost deputati la tigani. Szavuj Jozsef la Szendrolad (candidat al Asociatiei Romane din Budapesta – ARB), Gheorghe Santau la Leucushaz (candidatul Asociatiei pe Tara pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria – ATRIRU) si Papp Zoltanné la Budapesta, sectorul XIV (desemnata fiind de Uniunea Democratica Maghiaro-Romana – UDMR). Dintre ei trei, Szavuj Jozsef si Gheorghe Santau au dat o declaratie falsa ca mai devreme nu au facut parte din autoguvernari ale altor minoritati, cand pentru comisiile electorale locale stau la dispozitie toate acele documente care atesta univoc ca intre 1994 si 1998 au fost deputati tigani. Papp Zoltanne a declarat ca mai devreme a fost deputat la alta minoritate (intre anii 1995 si 1998 la tigani). Tot despre declaratiile candidatilor romani s-a gasit in mai multe locuri ca nu au spus adevarul cand a trebuit sa dea in scris, oficial, daca vorbesc sau ba limba romana. La Budapesta, in sectorul XI, toti cei 15 candidati pentru autoguvernarea romaneasca au declarat ca stiu limba romana. In schimb, sunt dovezi obiective ca mai multi dintre ei, precum Ambrozyne Vereb Erzsebet sau Bede-Ambroczy Krisztina Gabriella (candidati ATRIRU) nu vorbesc limba romana. In aceeasi emisiune televizata s-a vorbit si despre raspunderea organizatiilor civile, care au avut dreptul de a desemna candidatii. „Aceste asociatii, impreuna cu persoanele in cauza, au raspunderea comuna in respectarea sau incalcarea legilor electorale”, a spus Kaltenbach Jeno. Persoanele care au dat declaratii false la Szendrolad sunt candidatii Asociatiei Romane din Budapesta (Budapesti Roman Egyesulet) condusa de Vasile Roxin. In fruntea Uniunii Democratice Maghiaro-Romane (Magyar-Roman Demokratikus Szovetseg) se afla acel Papp Zoltan care este totodata si presedintele Uniunii de Apararea Intereselor Familiilor Tiganesti din Ungaria (Magyarorszagi Ciganycsaladok Érdekvédelmi Szövetsége), organizatiile sale avand candidati la alegeri atat la romani cat si la tigani. Cei mai multi candidati la alegerile pentru autoguvernarile romanesti ii are o organizatie despre care nu se stie aproape nimic. Este vorba despre Asociatia pe Tara pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria (Magyarorszagi Romanok Orszagos Érdekképviseleti Egyesulete). Organizatia a devenit persoana juridica in noiembrie 2005, in ultima clipa cand a mai putut fi inregistrata la tribunal vreo asociatie civila, care prin adoptarea de catre Parlamentul de la Budapesta a modificarii legii electorale a obtinut dreptul la desemnarea candidatilor pentru alegerile minoritare. Presedintele ATRIRU este Gheorghe Gulyas, primarul Chitighazului, vicepresedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), vicepresedinte ATRIRU fiind Traian Cresta, presedintele ATRU. Despre alti membri ai asociatiei nu se stie, precum nici despre vreo activitate, actiune concreta organizata de aceasta. Asociatia a aparut in public doar din mai 2006, in perioada organizarii autoguvernarilor romanesti. ATRIRU are pentru alegerile din 1 octombrie 2006, in 35 de localitati, in total 183 de candidati.
 
BOR si Fundatia Gojdu de la Sibiu nu va recunoaste niciodata fundatia infiintata de UngureanuPDF Print E-mail
Izvoru Muresului, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Reprezentanta Fundatiei private Gojdu, intrunita in sedinta de lucru pe 19 septembrie, la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvorul Muresului, cere statului roman sa puna in aplicare prevederile Acordului bilateral din 1937, dintre statul roman si statul ungar, prin care statul roman este obligat ca in termen de 30 de zile sa obtina din partea statului ungar patrimoniul Gojdu si sa-l predea Fundatiei Private Gojdu – se accentueaza intr-un comunicat remis de Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Clujului.

Acelasi comunicat mai arata: Fundatia Gojdu (cu sediul la Sibiu) nu a recunoscut niciodata si nu recunoaste existenta Fundatiei publice ungaro-romane Gojdu.

 
“Guvernarea a transformat istoria integrata intr-un instrument de indoctrinare a tinerilor"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 22 September 2006
Asociatia Istoricilor din Basarabia (AIM) respinge cursul Istoria integrata, considerandu-l a fi unul "sovietizat", menit sa substituie sistemul educational, bazat pe valori democratice, nationale si universale.Intr-o Declaratie privind politica de sovietizare a invatamantului istoric, promovata de guvernarea comunista, data citire in cadrul unei conferinte de presa, joi, 21 septembrie, cei peste 2 mii de membri ai AIM sustin ca manualele de Istorie integrata, elaborate la comanda guvernantilor, reflecta o doctrina antiromaneasca care este antistiintifica, antidemocratica si antieuropeana. Mai mult, manualele, in special cel de clasa a IX-a, sufera de deficiente generate de ideologia oficiala a statului, impusa de partidul de guvernamant, si este o elogie la adresa perioadei sovietice, a liderilor ei, fiind completamente uitata si ignorata Declaratia de independenta a R. Moldova.
Istoricii afirma ca guvernantii comunisti incearca, prin acest curs, sa transforme predarea istoriei intr-un instrument de manipulare si indoctrinare propagandistica a tinerei generatii.
Asociatia Istoricilor cere anularea, pana la 1 octombrie, a ordinului privind introducerea cursului de istorie integrata si mentinerea sistemului de predare a 2 discipline - Istoria Romanilor si Istoria Universala. Istoricii cer, pana la aceeasi data, anularea manualelor de istorie integrata si stoparea dezmatului ideologic in invatamantul istoric, respectarea normelor de democratie in invatamant, precum si solutionarea problemelor reale cu care se confrunta invatamantul de toate gradele in R. Moldova, pe primul plan fiind cea privind salarizarea corpului didactic.
Presedintele AIM, Anatol Petrencu, a declarat ca membrii Asociatiei nu au participat la elaborarea acestor manuale si nu au discutat manuscrisele. Mai mult, pana la 1 septembrie, spune Anatol Petrencu, nimeni nu cunostea numele autorilor acestor manuale, bagate cu sila in institutiile de invatamant.
Potrivit conferentiarului universitar Gheorghe Paladi, in mai multe scoli si licee profesorii si elevii refuza sa studieze din noile manuale, pentru editarea carora s-au cheltuit bani enormi. Cu toate ca Ministerul Educatiei si Tineretului sustine ca acest curs poate fi substituit cu alte manuale, testele si examenele ulterioare la istoria integrata vor impune elevii sa studieze acest obiect, spune Paladi.
Ex-presedintele Parlamentului, membru de onoare al Academiei Romane, profesorul Alexandru Mosanu a declarat ca prin acest curs comunistii isi continua politica de nimicire a realizarilor poporului la inceputul anilor 90 si de educare in spirit procomunist, proimperial, antidemocratic si antieuropean a unei noi generatii. "Nu este vorba de istorie, dar de incercarea si realizarea strategiei de rasturnare a ordinii politice constitutionale, instaurata in baza valorilor declarate la 27 august 1991", sustine sursa citata.
Asociatia Istoricilor din R. Moldova a facut apel catre toti profesorii, parinti, copii, societatea civila, partidele politice care sustin democratia in R. Moldova sa se implice activ in contracararea actiunilor antinationale si antidemocratice ale guvernarii comuniste din invatamant, sa respinga fara frica manualele de istorie integrata.
AIM planifica pentru 30 septembrie Adunarea generala a istoricilor, solicitand Primariei pentru aceeasi data sa autorizeze un miting de protest.
 
Ministrul basarabean al Justitiei devine Ambasador in FrantaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Presedintele Vladimir Voronin a semnat, miercuri, un decret privind eliberarea din functie a ministrului Justitiei, Victoria Iftodi(foto), si numirea acesteia in functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Franta, transmite Agentia INFOTAG cu referire la serviciul de presa al sefului statului.
In comunicat nu se enunta motivele demiterii Victoriei Iftodi, care are o virsta de 40 de ani si a condus ministerul respectiv pe parcursul a doi ani.
In functia de ministru al Justitiei a fost numit Vitalie Pirlog. El si-a inceput cariera la sectia juridica a aparatului Presedintelui Republicii Moldova, in 2001 a fost transferat in serviciu la Ministerul Justitiei, iar in ultimii ani a lucrat in calitate de Reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Are 32 de ani, este celibatar.
 
Cosmin Bumbut, multipremiat la Oscarurile Fotografiei 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Printre castigatorii acestui an al celei mai prestigioase competitii pentru fotografii din toata lumea, International Photography Award, se afla si romanul Cosmin Bumbut(foto).El a cistigat premiul intii in sectiunea Editorial, categoria Other cu fotografiile realizate in inchisoarea Aiud si premiul 3 in sectiunea Special, categoria Turism cu seria intitulata Transit. Cosmin Bumbut a mai primit 12 “honorable mentions” - mentiuni speciale- pentru alte fotografii semnate de el in cursul acestui an.
In aceeasi competitie au mai fost premiati Nadav Kander, Howard Schatz, Laureen Greenfield, ZenaHolloway, fotografi recunoscuti in toata lumea pentru contributia lor la campanii publicitare celebre.
Potrivit Hot News, ca urmare a succesului inregistrat in aceasta competitie (Cosmin Bumbut fiind unul dintre fotografii cu cele mai multe premii si mentiuni in concurs), fotografiile sale au fost alese sa faca parte dintr-o expozitie intineranta, intitulata Best of Show, care va fi deschisa la Londra pe 6 octombrie.
Supranumita Oscarurile fotografiei, International Photography Award (IPA) este considerata cea mai prestigioasa competitie de profil din lume si premiaza fotografii din sectiuni diverse de la Publicitate, pana la Editorial sau Natura.
 
Paula Popa concerteaza si in EssexPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :158
Friday, 22 September 2006
Paula Popa, harpista romanca rezidenta in Anglia, va sustine inca un concert in Marea Britanie.Noua reprezentatie a Paulei Popa este programata pentru sambata, 23 septembrie, de la ora 12.30, la Waltham Abbey Church, din Essex. Programul serii va cuprinde solo-uri de harpa.
 
Expozitie curata de Nicole Bartos la LiverpoolPDF Print E-mail
Liverpool, Anglia/Romanian Global News
Accesari :189
Friday, 22 September 2006
{mosimage}In perioada 29 septembrie-10 noiembrie artista romanca Nicole Bartos(foto) va fi curatorul unei expozitii gazduite de Galeria de Iconografie  din Liverpool.
Expozitia, intitulata “Foc si Euritmie” cuprinde artisti vizuali din Nord Vest, Merseyside, UK si din Tokyo, Japonia, ce vor expune lucrari de arta din care nu vor lipsi reprezentantiile, mix-media, sticla, ceramica, pictura, fotografie, grafica.
Deschiderea privata si petrecerea de deschidere vor avea loc vineri, 29 septembrie, intre orele 18.00 si 20.00. Alaturi de evenimentul special publicul va putea lua parte si la lecturi de poezie, muzica acustica, si spectacole. Acestea vor avea loc in zilele de 29 septembrie, 6 si 13 octombrie.
 
Omagiu adus lui George Enescu in saptamana culturilor de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Celebrul compozitor roman George Enescu va fi omagiat la Paris, in cadrul Saptamanii Culturilor Straine, organizata in perioada 25 septembrie-1 octombrie, in capitala franceza.Evenimentul beneficiaza de organizarea Forumului Institutelor Culturale din Paris (FICEP) si se intituleaza "Omagiu lui George Enescu". Anul acesta, cea de-a cincea editie a acestui prestigios festival al diversitatii culturale este consacrat, sub denumirea "Creatori de pretutindeni", personalitatilor din secolul al XX-lea. Un numar de 30 de institute si centre culturale straine care participa la Saptamana Culturilor au ales sa aduca anul acesta un omagiu marelui compozitor si interpret roman.
Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu "Societatea Muzicala Franceza George Enescu".
 
Targul International de Carte LIBER 2006 de la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Ministerul Culturii si Cultelor va participa, pentru prima data, la Targul International de Carte LIBER 2006 de la Madrid, in perioada 27 – 29 septembrie 2006.La standul romanesc vor fi expuse, pe de o parte, albume de arta alaturi de carti ale autorilor romani contemporani, si, pe de alta parte, vor fi proiectate materiale video destinate promovarii programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”.
Delegatia care va reprezenta Romania la aceasta manifestare va fi alcatuita scriitorii Horia Roman Patapievici(foto), Alexandru Ecovoiu si consilier in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Ana Andreescu. 
Programul activitatilor romanesti din cadrul Targulului International de Carte LIBER 2006 de la Madrid, cuprinde trei manifestari, cate una in fiecare zi.  Astfel, miercuri, 27 septembrie, de la ora  14.00, poetul Gelu Vlasin va face o scurta introducere in literatura romana actuala, urmata de o lectura de poezie, in romana si spaniola. Joi, 28 septembrie, de la ora 14.00, lectura bilingva, in romana si spaniola, din proza scriitorului Alexandru Ecovoiu, publicat in Spania. Vineri, 29 septembrie, de la ora 14.00, lectura bilingva, in romana si spaniola, din ’’Omul recent’’ de Horia Roman Patapievici, aparut la editura Altera, si din ’’Ochii Beatricei’’, care va aparea la editura Siruela.
 
Scolile elene, pline de strainiPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :218
Friday, 22 September 2006
In ultimii ani, in Grecia se constata o crestere semnificativa a copiilor straini in scoli, cuprinse si ele de fenomenul multiculturalitatii, foarte raspandit in tari ca Spania, Italia sau Franta.

Statistic vorbind, numarul strainilor care frecventeaza scoala in Grecia a crescut cu 10 %, informeaza Actualitateaa Romaneasca. Fenomenul a alarmat autoritatile din domeniu educatiei, care trebuie acum sa modifice programa scolara in functie de noile realitati.
Cum era de asteptat, cel mai mare numar de elevi straini s-a inregistrat la scoala primara, concluzia fiind aceea ca este vorba de familii tinere de imigranti, venite de curand in Grecia, in cautarea unei vieti mai bune, care si-au adus si copiii, ca sa-i aiba aproape. Daca Marea Britaniei se temea de faptul ca prezenta masiva a imigrantilor ar duce la o adevarata criza a serviciilor sociale si a sistemului educational, Grecia este abia la inceput din acest punct de vedere.
Potrivit autoritatilor elene, cei mai multi elevi straini provin din Albania, Bulgaria si Romania. Urmeaza apoi intr-un clasament pe natiuni cei din Rusia, Armenia, Irak, Filipine, Belgia si chiar din Franta. Cea mai mare problema este nu numarul mare de scolari straini, ci integrarea acestora. In Grecia functioneaza cu succes peste 20 de scoli interculturale, insa acestea au o arie mica de acoperire: doar sase judete. Este vorba de 13 scoli primare, opt gimnaziale si cinci licee. Exista scoli unde prezenta strainilor depaseste 45 % din numarul total de elevi inscrisi, motiv pentru care vor fi editate carti noi, care vor contine informatii si in limbile materne ale acestora, precum si CD-uri cu povesti si muzica.

 

 
Compania elvetiana Hoffmann-La Roche cauta cercetatori romaniPDF Print E-mail
Basel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :194
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Compania farmaceutica Roche cauta cercetatori romani in domeniul biotehnologiei.Roche a initiat un program in Europa Centrala si de Est pentru identificarea de cercetatori care au proiecte de dezvoltare de noi molecule, pentru care aloca intre 800 de milioane si un miliard de dolari.
 
Concert pop/rock pentru romanii din RoggwilPDF Print E-mail
Roggwil, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :177
Friday, 22 September 2006
Romanii din Roggwill, dar si din imprejurimi, sunt invitati sa participe joi, 22 septembrie, incepand cu ora 20.30, la concertul grupului elvetian de pop/rock “Pitt&Rolf”.Organizatorul acestui eveniment este restaurantul cu specific romanesc “Bahnhof”. Intrarea este libera. Restaurantul “Bahnhof” este un loc perfect de intalnire a romanilor din intreaga Elvetie care doresc sa ia masa intr-o ambianta prieteneasca.
 
Mihai Traistariu in calitate de invitat special la Balkan Beauty Ambasadar 2006PDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :178
Friday, 22 September 2006
{mosimage}Mihai Traistariu a participat recent la Balkan Beauty Ambasador 2006, un concurs de frumusete la care au luat parte 20 de concurente si la finalul caruia a fost aleasa cea mai frumoasa femeie din Balcani.Cele 20 de concurente au reprezentat tari ca Serbia, Turcia, Bulgaria, Bosnia- Hertegovina, Cipru, Romania, Macedonia, Grecia, Albania, Muntenegru. Catigatoare a fost desemnata reprezentanta Serbiei, iar concurenta din Romania, Raluca Voina, a castigat titlurile Balkan Beauty Turism 2006 si Balkan Beauty Friendship. Mihai Traistariu a fost invitatul special al serii prima aparitie a lui fiind programata inaintea mometului culminant al show-ului, anuntarea castigatoarelor, iar cea de a doua la finalul spectacolului. Cel mai mare succes l-a avut Tornero care a ridicat publicul in picioare, dar nici celelalte piese nu au ramas neaplaudate. La petrecerea de dupa eveniment, fetele din concurs au dorit sa stea cu Mihai la masa si sa se fotografieze impreuna cu el. Ca o adevarata vedeta Mihai a fost asaltat de ziaristi chiar de la aeroport si a dat zeci de interviuri, mai mult televiziunea nationala din Grecia doreste sa vina in Romania pentru a realiza un material in care eroul principal e artistul ce face furori in tara lor.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions