Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Presedintele Traian Basescu a acordat un interviu postului Deutsche WellePDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :304
Monday, 25 September 2006
Presedintele Traian Basescu, in cadrul vizitei oficiale in Germania, a acordat, vineri, 22 septembrie, un interviu postului Deutsche Welle.

Romanian Global News reda integral acest interviu:

Reporter: Dle presedinte, ieri orasul Koln v-a decernat premiul "Konrad Adenauer", un premiu care poarta numele fostului primar general al metropolei de pe Rin, un personaj politic important in Germania, cel care avea sa devina intre 1949 si 1963 primul cancelar al Republicii Federale Germania. Ce inseamna acest premiu pentru dvs? Ce inseamna personalitatea lui Adenauer pentru presedintele Romaniei?
Traian Basescu: Si premiul, dar mai ales personalitatea lui Konrad Adenauer inseamna foarte mult. Este unul dintre cei care au avut viziunea necesitatii unificarii Europei. As spune ca Adenauer a marcat in mod exceptional Germania, dar in mod egal si evolutiile europene si am putea spune ca si astazi efectele politicii sale se gasesc la tot pasul in abordarile politicienilor europeni. Din punctul meu de vedere, decernarea acestui premiu nu face decat sa ma oblige la a tine cont ca a fi purtator al premiului "Konrad Adenauer" obliga la o viziune constant si consecvent europeana. Cu aceasta ocazie multumesc si postului Deutsche Welle pentru sustinerea si chiar pentru propunerea ca eu sa fiu cel care anul acesta sa primeasca premiul "Konrad Adenauer".
Reporter: Dle presedinte, la Berlin ati avut aseara o intalnire cu membrii Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, in aceasta dimineata ati purtat convorbiri cu presedintele Bundestagului, Lammert. Stim ca din partea crestin-socialilor bavarezi exista unii politicieni, unii deputati, care cer o amanare a procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei in Bundestag. Exista posibilitatea ca Germania sa nu ratifice in timp util Tratatul, astfel incat cele doua state sa nu adere la UE la 1 ianuarie 2007?
Traian Basescu: Nu, este exclusa aceasta posibilitate. Tratatul de aderare pe care Romania l-a semnat alaturi de Bulgaria si impreuna cu cele 25 de state membre creeaza obligatii si drepturi pentru fiecare din parti. Romania a avut obligatia sa atinga un anumit standard in functionarea institutiilor sale, in realizarea criteriilor politice, in functionarea justitiei; altfel spus, pregatirea Romaniei pentru a deveni membru al UE. Pe de alta parte, cele 25 de state membre si-au asumat responsabilitatea ca in situatia in care Romania indeplineste obligatiile asumate sa ratifice in timp Tratatul de aderare. Am convingerea ca Germania va fi o tara care va ratifica Tratatul in timp. De altfel, toate discutiile pe care le-am avut ieri, in Comisia Bundestagului pentru afaceri europene, astazi cu presedintele Bundestagului, ma indreptatesc sa plec cu sentimentul ca Bundestagul va ratifica in timp Tratatul.
Reporter: In ultimele saptamani dvs vorbiti tot mai mult despre importanta procesului de post-aderare europeana. Care vor fi, va rog pe scurt, principalele linii ale politicii interne si externe ale Romaniei dupa aderarea la UE?
Traian Basescu: Un element extrem de important dupa intrarea in UE va fi procesul de integrare, un proces care isi aseaza postamentul pe standardul cerut pentru intrare, dar un proces care se va desfasura accelerat dupa ce Romania intra in UE. As spune ca procesul de integrare este deja acela pe care il construim. Daca observati, in momentul de fata pentru noi intrarea in UE nu mai ridica semne de intrebare pentru ca stim foarte bine ce am facut la noi acasa. Suntem in perioada in care ne pregatim evolutia ca stat membru, dar care trebuie sa atinga un ridicat nivel de integrare in UE. Prioritati, prioritati interne: dezvoltarea infrastructurii, modernizarea infrastructurii rurale, modernizarea agriculturii, investitii in cercetare si alocari de resursa financiara, problematica de mediu - ca probleme interne majore carora le adaugam si nevoia de pregatire a personalului, un sector in care in urmatorii sapte ani vom investi nu mai putin de 3,2 miliarde de euro. In ceea ce prive ste politica externa la nivel european, ne preocupa in mod major repunerea intr-o foaie de parcurs a Tratatului Constitutional. Noi apreciem ca Europa a depasit faza la care putea face fata proceselor economice la nivel global, fiind o simpla piata. Este nevoie si de o consolidare politica in interiorul UE, iar aceasta consolidare nu poate fi facuta decat cu un Tratat Constitutional ratificat de toate statele membre. Sigur, vom continua sa sustinem, din interiorul UE de aceasta data, necesitatea unei puternice relatii transatlantice, plecand de la premisa ca, in mod egal, UE are nevoie de o legatura stransa cu SUA si Statele Unite au nevoie de un partener solid in UE. Este clar ca politica globala de securitate, dar si dezvoltarile economice, ne obliga sa gandim aceasta strategie de consolidare a relatiei transatlantice.
Reporter: Cum va arata UE dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007? Credeti ca portile raman deschise pentru Balcanii de Vest, pentru Republica Moldova, pentru Turcia chiar?
Traian Basescu: UE nu poate sa nu prefigureze viitorul. Nu putem concepe o Uniune Europeana a pacii si securitatii fara sa gandim solutiile pentru Balcanii de Vest si pentru Moldova si, in general, pentru regiunea Marii Negre. In ceea ce priveste Turcia, aici noi toti trebuie sa stim ca suntem in fata unei optiuni care poate fi avuta in vedere si din punct de vedere al securitatii, Turcia fiind un foarte important actor regional din punct de vedere al securitatii. Pentru Turcia sunt doua optiuni: o Turcie in afara UE, care poate deveni port-drapelul lumii islamice, sau o Turcie in interiorul UE, care poate aduce o majora contributie de securitate. Personal cred ca Turcia nu trebuie respinsa de la procesul de integrare si atunci cand va fi gata si va atinge standardele cerute se poate lua o decizie pozitiva, dar sa nu uitam ca UE a adoptat solutia de incepere a negocierilor cu Turcia. Turcia este o tara care a inceput negocierile de aderare.
Reporter: O ultima intrebare, revenind la relatiile bilaterale romano-germane: ce asteapta Romania de la presedintia UE? Stim ca Germania la 1 ianuarie preia pentru sase luni presedintia UE.
Traian Basescu: Cred ca varful presedintiei germane, o presedintie extrem de puternica, este sa incerce repunerea intr-o foaie de parcurs a Tratatului Constitutional si va pot spune ca, in calitatea pe care o vom avea la momentul preluarii presedintiei de catre Germania, aceea de membru al UE, Romania va sustine Germania in efortul de relansare a Tratatului Constitutional.
Reporter: Dle presedinte, va multumesc pentru acest interviu.
Traian Basescu: Si eu va multumesc mult.

 
Vizita oficiala in Romania a presedintelui Elvetiei, Moritz LeuenbergerPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Presedintele Confederatiei Elvetiene, Moritz Leuenberger(foto), va efectua, in perioada 26-27 septembrie, o vizita oficiala in Romania la invitatia sefului statului roman.Convorbirile cu seful statului vor tine cont de aderarea in scurt timp a Romaniei la Uniunea Europeana si de stadiul raporturilor Elvetiei cu UE, care au consemnat de curand incheierea unei noi serii de acorduri bilaterale. Noile acorduri Elvetia-UE contin prevederi care vor avea o incidenta directa asupra Romaniei dupa momentul aderarii, fiind de asteptat ca, in curand, sa fie initiate negocieri romano-elvetiene pentru extinderea acordurilor respective si la cazul sau.
Elvetia a constituit un sprijin deosebit de important in pregatirea Romaniei pentru atingerea standardelor de aderare la UE. Desi nu este membra a Uniunii Europene, dar dispune de o expertiza de cea mai inalta calitate in multiple domenii de activitate, Elvetia a acordat Romaniei pana in prezent asistenta financiara si tehnica in valoare de 170 de milioane franci elvetieni. Au fost dezvoltate cu sprijin elvetian proiecte vizand restructurarea institutionala, de relevat fiind contributia acestora la implementarea conceptului de politie de proximitate, reabilitarea si modernizarea infrastructurii, promovarea intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea reformelor in domeniile sanatatii, protectiei sociale, protectiei mediului.
Elvetia este, de asemenea, un participant activ la viata internationala, prezent in regiunea Balcanilor de Vest si a noii vecinatati estice a Uniunii Europene. Discutiile la nivel inalt se vor axa in acest context pe posibilitatile de cooperare bilaterala cu privire la Republica Serbia si Basarabia, precum si la regiunea extinsa a Marii Negre.
Convorbirile dintre cei doi sefi de stat vor permite un schimb de opinii in legatura cu situatia de securitate din Orientul Mijlociu, se arata intr-un comunicat emis de presedintia Romaniei.
 
Patriarhul Teoctist la cinstirea a 600 de ani de la moartea Sfantului NicodimPDF Print E-mail
Tismana, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Duminica, 24 septembrie, la manastirea Tismana s-au celebrat 600 de ani de la moartea Sfantului Nicodim.
La eveniment au participat Patriarhul Teoctist, ierarhi din Sfantul Sinod al BOR si PF Anastasios Yannoulatos, arhiepiscop al Tiranei, Durresului si a toata Albania. Pelerinii veniti din toate colturile tarii au asteptat smeriti sa se roage la moastele Sfantului Nicodim, informeaza Amos News. Pe intregul parcurs al manifestarii, zeci de politisti si jandarmi au asigurat ordinea, neinregistrandu-se incidente. Ctitor al manastirilor Vodita, Tismana, Visina, Prislop, Sfantul Nicodim ramane, indeosebi pentru credinciosii din zona Olteniei, un exemplu de traire duhovniceasca aleasa, un mare aparator al credintei ortodoxe, un innoitor al vietii calugaresti pe pamant romanesc.
 
Celebrarea a 100 de ani de la prima linie ferata electrificata din estul EuropeiPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :147
Monday, 25 September 2006
Compania de Transport Public (CTP) Arad va sarbatori, luni, 25 septembrie, 100 de ani de la infiintarea primei caii ferate electrificate din estul Europei, pe ruta Arad – Podgoria.
Pentru a celebra evenimentul CTP Arad a pus la dispozitie posibilitatea calatoriei cu Sageata Verde, pe linia care pana in 1965 a fost singura de acest fel din Romania. De asemenea, in depoul de la Ghioroc, in sala redresoarelor va fi deschisa o expozitie cu aproximativ 100 de fotografii vechi. Aici, vizitatorii vor mai putea vedea vagoane de epoca si componente de material rulant expuse, noteaza Amos News.
Prima linie ferata electrificata din estul Europei era, la inceput, deservita de automotoare benzo-electrice fabricate de firma „Henning si Hartwick“ care tractau vagoane remorca produse de fabrica „Johann Weitzer“ din Arad. Traseul liniei de 58,4 km cuprindea segmentele Arad – Ghiroc, Ghioroc – Pancota, Ghioroc – Radna. In Romania, pana in 1964, a fost singura cale ferata cu tractiune electrica. Exploatarea acestei cai ferate, electrificate la 1.500 V, s-a facut cu automotoare de fabricatie „Ganz“ actionate de patru motoare electrice in curent continuu si cu un parc de vagoane de calatori si marfa, capacitati care rezolvau necesitatile de transport calatori si marfuri.
 
In Caras Severin au fost descoperite vestigiile unei constructii romanePDF Print E-mail
Caras Severin, Romania/Romanian Global News
Accesari :215
Monday, 25 September 2006
In urma lucrarilor de asistenta arheologica pentru reabilitarea drumului national 6, pe segmentul Bahna – Mehadia – Domasnea, arheologii resiteni au descoperit recent, vestigiile unei constructii romane.
Situate in apropierea localitatii Bucosnita, vestigiile romane, contin mai multe incaperi, pavaj, fragmente de marmura si de inscriptii. Dumitru Teicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Resita, a declarat ca lucrarile la drumul national au fost intrerupte pe acest segment, si se spera obtinerea unor fonduri pentru conservarea vestigiilor, transmite Amos News.
Arheologii banuiau existenta mai multor vestigii romane in zona avand in vedere apropiere de Baile Herculane, loc transformat de romani in cea mai cautata statiune balneara.
 
Otaku Festival la Brasov si BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Monday, 25 September 2006
Otaku Festival se prezinta ca fiind prima conventie de anvergura a culturii OTAKU din Romania cu caracter national si international ce promoveaza artistii din diverse domenii (banda desenata, ilustratii, animatie, modelare 3D, moda, VJ etc.) si forme de cultura populara contemporana precum banda desenata, anime, jocurile video, muzica, filmul, moda, literatura... extinzandu-se de fapt in majoritatea domeniilor culturii de masa.Festivalul va avea loc in perioada 30 septembrie – 8 octombrie, in Brasov si Bucuresti.
"Comunitatea otaku este compusa de tineri/tinere cu varsta intre 14 - 34 de ani. Toti otacii au "apartenenta culturala multipla", adica ei sunt in acelasi timp strans legati fie de o anumita scena muzicala, au un raport foarte strans cu internetul si calculatoarele (adica sunt informaticieni, programatori, web designeri), sunt autodidacti si folosesc mijloace proprii in munca lor. Ei sunt foarte bine organizati in retele care se autogenereaza. Sunt extrem de deschisi la sugestii si la tot ce este nou, au un vocabular propriu (fara sa fie elitisti si incurajand tot timpul pe incepatori), au o baza de discutii/date importanta pe forumuri si chiar si o etica de functionare bazata pe reciprocitate. Apartenenta lor multipla la diverse alte cercuri de interese culturale coabiteaza cu specializarea lor intr-o anumita directie", se arata intr-o descriere facuta de agenda evenimentelor turistice din Romania, Dor de duca.
Detalii despre programul festivalului se pot obtine accesand site-ul www.dordeduca.ro.
 
Francofonia va bloca micul ParisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :158
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Sommet-ul Francofoniei, care va incepe pe 27 septembrie in Bucuresti, va da peste cap viata bucurestenilor.

Primul avertisment vine din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, care considera ca populatia ar trebui anuntata ca circulatia in Bucuresti va deveni un infern in perioada Sommet-ului Francofoniei. El ii sfatuieste pe cetateni sa circule pe jos sau cu transportul in comun.
"Cei care trebuie sa ajunga la o anumita ora undeva trebuie sa-si ia o buna rezerva de timp", a explicat premierul. El a avertizat, totodata, ca, in cazul formarii unor "dopuri" de circulatie, traficul va fi afectat in tot Bucurestiul, informeaza Hot News.
In timpul Reuniunii Francofoniei, masinile nu vor avea voie sa circule sau sa fie parcate pe culoarul traseului unic pe care vor merge delegatiile straine, de la Aeroportul Otopeni si pana la Palatul Parlamentului. Restrictia este valabila inclusiv pentru cei care locuiesc in aceste zone.
Cei care nu vor respecta aceste restrictii nu isi vor mai gasi masinile. Pentru recuperarea autoturismelor, proprietarii trebuie sa sune la numarul de telefon 9544.
Aceasta interdictie intra in vigoare din 27 septembrie si va fi valabila trei zile.
Pe unele strazi, circulatia va fi interzisa, iar in anumite zone, accesul pietonilor se va face numai dupa ce acestia vor fi legitimati. Cei care locuiesc sau muncesc in perimetrul Soseaua Kiseleff, Calea Victoriei, Bulevardul Natiunilor Unite precum si in zona Palatului Parlamentului vor avea acces in aceste zone numai daca vor avea asupra lor actele de identitate.
Pe strazile cu circulatia interzisa, gunoiul nu va fi ridicat. Probleme vor avea si firmele ale caror sedii se afla pe strazile unde circulatia va fi restrictionata. Pentru evitarea oricaror incidente neplacute, Politia rutiera va aplica „fluturasi” de avertizare pentru autovehiculele stationate in zonele unde parcarea este interzisa. Autoritatile au pus la dispozitie participantilor la manifestarile dedicate Francofoniei, sapte spitale si 20 de ambulante. De asemenea, vor fi amenajate puncte medicale si in hotelurile in care vor fi cazati inaltii oficiali.

 

 

 
Forumul international al Caravanelor francofone la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Teatrul Asphodeles din Lyon propune in anul 2006, prin  "Caravana celor zece cuvinte", proiecte pornind de la 10 cuvinte frantuzesti.
Tarile si teritoriile francofone alese in acest an vin din Europa de est si vest, Africa si America de  Nord: Belgia, Italia - regiunea Valle d'Aosta, Maroc, Senegal, Canada - provincia Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia, Franta - regiunea Rhone-Alpes si Romania.
Fiecare tara/teritoriu a derulat un proiect cu o abordare specifica a celor zece cuvinte (accents, badinage, escale, flamboyant, hote, kaleidoscope, masques, outre ciel, soif, tresser), fiecare proiect fiind sintetizat intr-un film de 26 de minute.
La Bucuresti a fost initiata varianta romaneasca a "Caravanei celor zece cuvinte", conceputa de ArtLink, "Bucarest en dix mots", prin apelul la fotografie, atelierul de dans-teatru si expozitia de fotografie (pana pe 30 septembrie la UNA Galeria,  in perioada 2 - 15 octombrie la  Lectoratul de limba franceza al Universitatii Bucuresti si in perioada 25 septembrie – 15 octombrie in reteaua RATB).
La inceputul lunii octombrie, la finalul proiectelor, toate Caravanele se vor aduna pentru a-si impartasi  experientele si "produsele" culturale generate de cele zece cuvinte, la Lyon (5 - 8 octombrie) si la Bucuresti (10 - 12 octombrie).
Teatrul Asphodeles si asociatia ArtLink organizeaza intalnirea de  la Bucuresti, care va avea loc la Institutul Francez intre 10 si 12 octombrie, pentru a discuta despre francofonie in lume si in Romania, despre contextul cultural romanesc cu structurile sale publice si independente si, bineinteles, despre abordarile alese de fiecare dintre tarile si teritoriile participante.
Pe 11 si pe 12 octombrie incepand cu ora 19.30 filmele realizate in cele zece tari vor fi proiectate in sala Elvira Popesco a Institutului Francez.
Cele zece echipe sunt: Belgia: Teatrul L'L, Italia/regiunea Valle d'Aoste: L'Assessorat à l'education et à la culture, Maroc: Fundatia Alif Lam, Senegal: Compania Bou-Saana, Canada/provincia Quebec: Compania Les Têtes Heureuses, Madagascar: Compania Miangaly, Polonia: Fundatia Brikabrak, Elvetia: Delegatia franceza a Elvetiei romande, Franta/Regiunea Rhone-Alpes: Teatrul Asphodeles si Karavan Productions, Romania: Asociatia culturala ArtLink.
 
A aparut Biblioteca Virtuala in Reteaua MetropolitanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :157
Monday, 25 September 2006
La initiativa cunoscutului carturar Florin Rotaru, miercuri, 20 septembrie 2006, s-a inaugurat Biblioteca Virtuala – aplicatie accesibila prin intermediul Internet-ului.Biblioteca Virtuala vine in intampinarea publicului interesat in consultarea online a catalogului electronic sau a publicatiilor digitizate, parte a fondului de carte aflat in colectiile detinute de Biblioteca Metropolitana Bucuresti in Sediul Central si in reteaua de biblioteci-filiale aflate pe raza municipiului Bucuresti.
Biblioteca Virtuala poate fi accesata gratuit direct la www.bmb-on-line.ro sau prin intermediul site-ului Bibliotecii Metropolitane Bucuresti www.bmms.ro, ca parte integrata acestuia.
 
Datorita lui Andrei Pavel, Romania ramane in grupa mondialaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :323
Monday, 25 September 2006
{mosimage}In cadrul competitiei de tenis ’’Cupa Davis’’, Andrei Pavel a adus punctul decisiv Romaniei in barajul cu Coreea de Sud si a dovedit ca ramane cel mai bun tenismen roman.Dupa ce in dimineata zilei de 24 septembrie a reusit sa faca 2-1 pentru Romania, alaturi de Horia Tecau, in meciul de dublu, jucatorul de tenis Andrei Pavel a reusit dupa-amiaza sa-si castige si al doilea meci de simplu din acest baraj, si sa aduca victoria echipei noastre.
Pavel a inceput slab derby-ul cu numarul unu sud-corean, Hyung Taik Lee, pierzand primul set cu 6-4, dar apoi a revenit si a castigate urmatoarele trei seturi, 6-3, 6-4, 6-1, dupa un meci pe care cel putin in partea a doua l-a dominat clar, informeaza Amos News.
Romania - Coreea de Sud 3-1 in barajul de mentinere-promovare in Grupa Mondiala a Cupei Davis si, indiferent de rezultatul ultimului meci de simplu, sau daca acesta se va mai juca sau nu, Romania va evolua si in 2007 alaturi de cele mai bune echipe de Cupa Davis din lume.
 
Extremismul maghiar incearca sa bareze intrarea Romaniei in UEPDF Print E-mail
Miercurea-Ciuc, Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Cuprins de frica ramanerii in afara Parlamentului la eventuale alegeri anticipate, seful UDMR si vicepremier al Romaniei si-a dat arama extremista pe fata, cerand  separarea pe criterii etnice al unui himeric asa zis “Tinut secuiesc”.

Instigarea la incalcarea Constitutiei produsa de Marko Bela s-a produs in fata a celor 300 de primari si consilieri maghiari din judetele Covasna, Harghita si Mures stransi la instructaj autonomist la Miercurea – Ciuc.
Marko Bela le-a cerut maghiarilor din Tinutul Secuiesc sa-si creeze imagini-simbol, in asa fel incat "cei care intra in aceasta zona trebuie sa vada, si prin simboluri iconice unice, ca au intrat in secuime".
Pentru obtinerea autonomiei teritoriale extremistul Marko a propus infiintarea Asociatiei Administratiei Publice din Secuime si a unui Consiliu de Coordonare, care are rolul de a urgenta descentralizarea institutiilor intr-un an, un an si jumatate, urmand ca ele sa intre in cordoonarea administratiilor locale.
De asemenea, UDMR-ul a decis infiintarea Uniunii pentru Tinutul Secuiesc si urgentarea crearii Regiunii de Dezvoltare a Tinutului Secuiesc, forme mascate ale autonomiei teritoriale.
Pe fondul complicitatii Partidului National Liberal, si in special a Primului Ministru Tariceanu, liderii extremisti maghiari si-au inmultit actiunile anticonstitutionale si antiromanesti sperand ca in felul acesta vor reusi sa intarzie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Lipsa de reactie a Presedintelui Basescu la declaratiile extremiste ale unui vicepremier al Romaniei este si acesta un motiv de ingrijorare care lasa loc la numerose speculatii.
Liderii UDMR au primit deja mesaje incurajatoare si de la alte organizatii maghiare extremiste. "Noi, care luptam de cativa ani pentru obtinerea autonomiei, speram ca UDMR sa ne accepte ca parteneri egali in acest demers", a declarat presedintele CNS Mures, Fodor Imre. Consiliul National Secuiesc va demara, in acelasi scop, actiuni pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc. Sustinatorii lui Csapo Jozsef vor convoca la inceputul lunii noiembrie o adunare nationala a secuilor si va organiza in decembrie un referendum privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc

Hotararile belicoase ale extremistilor maghiari au creat o stare de profunda nemultumire celor peste 100.000 de romani din judetele Covasna si Harghita, care se vad intr-un fel abandonati in propria tara de niste politicieni pentru care tradarea propriului neam si a tarii a devenit un fel de rutina cotidiana. Dupa nenumarate apeluri fara raspuns, facute Presedintelului si clasei politice, asociatiile romanesti din Covasna si Harghita sunt hotarate sa denunte agresiune identitara la care sunt supusi romanii din cele doua judete, instantelor internationale si sa-si ia propriile masuri de siguranta impotriva instigarilor extremiste maghiare.
Amintirile inca vii ale atrocitatilor comise de unguri in timpul dictatului de la Viena precum si perioada neagra impusa de Stalin a “Regiunii Autonome Maghiare”, in care mii de romani au fost ucisi sau deportati pentru a face o zona etnic pura, au ramas in memoria multor romani care au decis sa ramana in locurile lor natale si pentru care singura imbarbatare raman zecile de cetati dacice si castre romane care impanzesc judetele Harghita si Covasna.

 
O delegatie a Senatului Romaniei va intreprinde o vizita oficiala la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :162
Monday, 25 September 2006
{mosimage}O delegatie oficiala a Senatului Parlamentului din Romania, in frunte cu Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, va intreprinde, in perioada 24-26 septembrie, o vizita in Basarabia, in cadrul careia vor avea loc intrevederi cu oficiali de la Chisinau.Delegatia va sosi la Chisinau duminica seara, 24 septembrie. Luni, membrii delegatiei vor vizita parlamentul basarabean, unde vor avea intrevederi cu conducerea Legislativului, lideri de fractiuni, deputati, dupa care va avea loc o intrevedere tete-a-tete dintre presedintii Nicolae Vacaroiu si Marian Lupu. Programul vizitei mai include intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, prim-ministrul Vasile Tarlev si ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon, dupa care oaspetii din Romania vor depune coroane si flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant.
Autoritatile basarabene au anuntat anterior ca pentru toamna acestui an este prevazuta si o vizita oficiala a presedintelui Romaniei Traian Basescu la Chisinau.
 
(Ne)diplomatia moldoveana si cazul cetateniei romanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :284
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Acum o saptamana am scris despre nelinistea cu care conationalii nostri solicita redobandirea cetateniei Romaniei, formand cozi imense la oficiile postale pentru depunerea cererilor catre consulatul roman.

Spuneam atunci ca moldovenii procedeaza astfel nu doar din sentimente patriotice, dar si pentru ca nutresc prea putina incredere fata de capacitatea statului moldovean de a le asigura un trai decent si ca autoritatile moldovene nu au raspuns in nici un fel acestei provocari. Iata insa ca, miercuri, Ministerul de Externe si Integrarii Europene difuzeaza un comunicat de presa in care informeaza ca „obtinerea cetateniei romane, in special pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, pentru a putea circula liber in spatiul Schengen, este o premisa eronata de la care pornesc cetatenii Republicii Moldova. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu este echivalenta cu intrarea in spatiul Schengen”.
Ce au dorit sa spuna autoritatile moldovene prin aceasta luare de atitudine a Ministerului de Externe? Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare. Pot doar sa constat ca in felul acesta autoritatile moldovene au tratat cu dispret proprii cetateni, care, in agonia de la oficiile postale provocata de saracie si de lipsa de perspectiva in aceasta tara, nu vad deosebirea dintre „aderarea Romaniei la Uniunea Europeana” si „intrarea Romaniei in spatiul Schengen”! In loc sa ofere o solutie propriilor cetateni disperati de atata saracie, autoritatile ironizeaza pe seama solutiei gasite de acestia. Chiar daca „plecatul peste hotare” nu este una dintre cele mai bune solutii, totusi nu ne putem permite sa ironizam pe seama celor care au plecat, pentru ca au facut-o de nevoie, pentru ca nimeni nu i-a ajutat sa identifice o iesire mai onorabila din situatia in care se afla. Autoritatile insa isi permit, chiar daca deja de cativa ani se lauda cu cresterea PIB si relansarea economiei, crestere care se datoreaza banilor trimisi de moldovenii care muncesc peste hotare. Si multi dintre acesti moldoveni au muncit si muncesc si astazi in spatiul Schengen avand in buzunar pasaportul Romaniei, nu al Republicii Moldova.

Si la ce le serveste oamenilor care astazi se imbulzesc la oficiile postale precizarea Ministerului de Externe ca „Romania in Uniunea Europeana” nu e tot una cu „Romania in spatiul Schengen”, daca pasaportul romanesc le permite accesul in mai toate tarile membre ale Uniunii Europene, daca pasaportul romanesc le permite sa-si gaseasca un loc de munca, fie si la negru?

Comunicatul Ministerului de Externe este si un gest de ne-prietenie fata de tara vecina, pentru ca, de fapt, diplomatia moldoveana le spune propriilor cetateni: „Nu este Romania ceea ce v-ati imaginat voi, chiar daca intra in Uniunea Europeana”. Si aici cred ca autoritatile comit o mare greseala. Romania este deja al doilea partener economic (dupa Rusia) la exportul marfurilor moldovenesti. In perioada ianuarie – iulie 2006, Republica Moldova a exportat peste Prut marfuri in valoare de 76 de milioane de dolari, ceea ce e cu 16 procente mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. La importuri Romania se claseaza pe locul trei (pe primul este Ucraina, urmata de Rusia), valoare marfurilor importate de peste Prut constituind de la inceputul anului pana in luna iulie 166 de milioane de dolari, cu 47 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut! Iata ca Romania este un partener economic important pentru Republica Moldova.

Din punct de vedere politic, Romania este si mai importanta. De la 1 ianuarie 2007 Romania va fi membru al Uniunii Europene. Este clar ca, in cadrul Uniunii Europene, Romania se va ocupa de cazul Republicii Moldova, asa cum Polonia se ocupa de cel al Ucrainei. Si daca Republica Moldova va ajunge vreodata sa paseasca pragul Uniunii Europene, atunci va face pasul acesta tinuta de mana de Romania. Autoritatile moldovene, de orice culoare ar fi, sunt obligate sa aiba o relatie nu buna, ci foarte buna cu Romania, daca doresc sincer aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Comunicatul de presa al Ministerului de Externe, din miercurea trecuta, se pare insa ca nu urmareste cultivarea unei astfel de relatii.
(Sergiu Praporscic(foto), Flux)

 
Un ziarist roman arestat in SUA pentru tacerePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :155
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Mark Fainaru-Wada(foto), un ziarist american de origine romana ar putea fi arestat in SUA pentru ca a refuza sa isi deconspire sursele folosite intr-un caz de dopaj din sportul american.
Fainaru ar putea ajunge in spatele gratiilor, alaturi de colegul sau de la cotidianul “San Francisco Chronicle”, Lance Williams, pentru un an si jumatate in cazul in care refuza in continuare sa dea mai  multe detalii.
Materialul de presa realizat de cei doi in care se afirma ca atletii americanise dopeaza au declansat un adevarat scandal in sportul american. In 2004, Mark Fainaru-Wada si Lance Williams au publicat declaratiile mai multor atleti, date in fata unei comisii, potrivit carora sportivii au folosit steroizi ilegali produsi de Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO).
„Nu doresc sa petrec nici macar un minut in inchisoare. Totusi, nu pot si nu voi trada promisiunile pe care le-am facut de-a lungul ultimilor trei ani“, a spus Fainaru. Mark Fainaru-Wada are 41 de ani si este nepotul unui diplomat roman, detasat in Statele Unite in anii ’50.
Judecatorul federal Jeffrey White a respins recent propunerea avocatilor celor doi ziaristi de a-i amenda pe acestia, adaugand ca “cel mai potrivit mod de a-i sanctiona este sa ii incarcereze pe acesti doi indivizi pana la perioada maxima”.
Cei doi nu vor fi arestati pana cand una dintre curtile de Apel din San Francisco va decide daca reporterii au voie sa refuze sa depuna marturie.
 
Conditii dure pentru romanii care vor rezidenta de lunga durata in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 25 September 2006
Daca vor rezidenta de lunga durata romanii trebuie sa scoata din buzunar 900 de euro, o suma deloc mica in comparatie cu veniturile pe care acestia le realizeaza in Grecia.In afara de bani, este necesar ca ei sa cunoasca suficient de bine limba si istoria greaca, informeaza Actualitatea Romaneasca. Exista voci care afirma ca acordarea rezidentei de lunga durata reprezinta inca un pas important in vederea obtinerii drepturilor politice de catre imigranti.
Dar, cum se stie, grecii nu sunt deloc prietenosi cu strainii care vor sa se stabilieasca la ei in tara. Asa ca au impus conditii dure pentru acordarea rezidentei de lunga durata, conform cerintelor europene. In plus, cea de-a doua prevedere pentru acordarea ei, respectiv cunoasterea limbii, culturii si istoriei elene, va aduce bani in plus la bugetul tarii. Pentru ca, desi strainii sunt obligati sa frecventeze un curs obligatoriu, nicaieri in decret nu scrie ca acesta este gratuit. Atestarea cunostintelor se face pe baza unei adeverinte de absolvire a unui curs de pregatire sau printr-un certificat eliberat de Secretariatul General al Educatiei pentru Adulti din cadrul Ministerului Educatiei. Certificatul se da dupa ce cursantii parcurg 100 de ore de limba greaca si 25 de ore de istorie si civilizatie elena.
Conditia de baza pentru acordarea rezidentei de lunga durata ramane prezenta continua in Italia timp de cinci ani, un venit minim anual in cazul unui muncitor necalificat de 8.500 de euro, la care se adauga cate 15 % in plus pentru ficare membru pe care-l are in intretinere cel care depune cererea pentru acordarea acestui timp de permis. Foarte importanta este si prezentarea unei asigurari medicale pentru intreaga familie.
 
UE vrea sa deschida un centru de eliberare a vizelor Schengen doar pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Presedintele parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu(foto), a declarat vineri, 22 septembrie, ca Ungaria va fi responsabila de eliberarea vizelor pentru cetateni basarabeni in spatiul Schengen, dupa deschiderea Centrului unic UE de documentare la Chisinau.Declaratia a fost facuta la Aeroportul International Chisinau, dupa revenirea de la Bruxelles. Acest proiect a fost initiat la propunerea comisarului european Franco Fratini, care considera ca in asa mod va fi simplificata procedura de eliberare a vizelor, informeaza Basa-press.
"Diplomatia moldoveneasca urmeaza sa poarte negocieri intense cu toate statele-membre ale UE, pentru ca in acest centru sa fie reprezentate toate tarile europene care nu dispun de ambasade la Chisinau, cum ar fi Belgia, Portugalia, Austria, Italia etc", a mentionat presedintele Parlamentului.
Lupu a mai anuntat ca Basarabia va beneficia de asistenta financiara de circa 40-45 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Un proiect de hotarare in acest sens urmeaza sa fie prezentat Comitetului de Ministri pana la finele anului curent de catre Comisia Europeana, iar prima transa a ajutorului ar putea fi acordata cel tarziu in primul semestru al anului 2007.
Marian Lupu a mai declarat ca s-a decis extinderea formatului de comunicare si dialog cu Parlamentul European. In continuare, dialogul Chisinaul-Bruxelles se va desfasura nu doar in cadrul sedintelor Comitetului de cooperare parlamentara, dar si prin intermediul unor grupuri de deputati care sa stabileasca o cooperare intensa cu reprezentantii celor mai importante grupuri politice ale PE.
 
Primul consilier roman in primaria RomeiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :152
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Din componenta consiliului primariei din Roma face parte si un roman.Gabriel Rusu(foto), in varsta de 31 de ani, ocupa functia de consilier comunal adjunct la Primaria din Roma inca din anul 2004, se arata intr-un articol publicat de cotidianul Gandul.
Traieste in Italia de aproximativ 13 ani si a ajuns sa ocupe acest post in urma voturilor acordate, nu de romani, ci de imigranti ucraineni, africani, sarbi, senegalezi. A candidat la acest post in calitate de membru al "San Egidio", o asociatie catolica cu aproximativ 200.000 de membri la Roma, printre care si imigranti din 120 de tari. Din partea romanilor a primit doar 20 de voturi desi circa 80.000 dintre ei au drept de vot. Oricum, romanii au acum un punct in plus de sprijin in fata autoritatilor.
 
15 ani de independenta basarabeana sarbatorita si in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :130
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Cu ocazia aniversarii a 15 ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, Ambasada Moldovei la Lisabona a organizat o ceremonie oficiala, urmata de o receptie.
O corespondenta de Florin Constantin, pentru Romanian Global News.
La evenimentul gazduit de cochetul restaurant-vila “Estufa Real” din cartierul Belem, au fost invitati diversi reprezentanti ai misiunilor diplomatice din Portugalia, reprezentantii Asociatiilor de imigranti, precum si unii oameni de afaceri moldoveni, care acum cativa ani erau simpli imigranti. Ceremonia a inceput cu intonarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova si Portugaliei, dupa care Excelenta Sa, Ambasadorul Moldovei, Mihail Camerzan(foto), care avea sa se dovedeasca o excelenta gazda, a tinut o mica alocutiune in care a subliniat motivele care au dus la emigrarea in masa a moldovenilor, comparand acest fenomen cu exodul irlandezilor de acum mai bine de un secol si al portughezilor din anii 60-70 ai secolului trecut. Camerzan a declarat ca ar fi fericit daca cetatenii basarabeni s-ar intoarce acasa mai devreme sau mai tarziu, asta neinsemnand ca nu va face tot ce-i sta in putinta pentru a-i ajuta sa-si rezolve problemele cu care se confrunta in Portugalia.
A urmat receptia, foarte apreciata de cei prezenti, printre care s-au numarat Ambasadorii Romaniei, Italiei, statului Panama, Japoniei, Bulgariei, Lituaniei, Rusiei si Ucrainei, insotiti de consoarte, Ministrul Sanatatii din Portugalia, precum si profesorul Daniel Silva Perdigao, un recunoscut prieten al romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.   
Ascultand minunata muzica populara care se auzea din pitorescul parc din fata vilei, oaspetii au degustat diverse vinuri basarabene – Negru de Purcari, Cabernet, Muscat, Manastirea Alba si sampanie alba si roz. Aceasta din urma l-a impresionat de-a dreptul pe ambasadorul japonez, care, dupa cum avea sa ne declare Domnul Ambasador Camerzan, a spus ca este cel mai bun spumant pe care l-a baut vreodata, interesandu-se de unde ar putea cumpara cateva sticle din aceasta bautura. S-au servit crenvursti, placinta cu varza, dar si preparate portugheze (rissol de camarão, chamuscas, etc.), iar la desert, printre altele, capsuni in ciocolata si prajituri cu dovleac dulce. Spiritul ospitalier al gazdelor a fost confirmat inca o data, atunci cand, la iesire, fiecare invitat a primit cadou cate o sticla de vin de marca basarabeana.
 
Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.PDF Print E-mail
Miercurea-Ciuc,Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :171
Monday, 25 September 2006
{mosimage}In organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei – cu binecuvantarea, sustinerea financiara si implicarea nemijlocita a P.S. Ioan Selejan – Muzeului Carpatilor Rasariteni, Centrului Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” si a Directiilor judetene Harghita si Covasna ale Arhivelor Nationale, cu spijinul Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna si a Federatiei Arhivistilor din Romania in zilele de 21-22 septembrie 2006, la Miercurea-Ciuc a avut loc cea de-a XII-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice Romanii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultura, civilizatie.La lucrarile Sesiunii au participat peste 75 de cercetatori din peste 20 de judete din tara, cadre didactice universitare, teologi, istorici, arhivisti, etnografi, sociologi, profesori din domeniul stiintelor socio-umane cu preocupari privind cercetarea interdisciplinara a realitatilor din sud-estul Transilvaniei. Dincolo de aspectul cantitativ participantii au apreciat latura calitativa a manifestarii pusa in evidenta de tinuta stiintifica a comunicarilor prezentate, diversitatea tematica, perspectiva interdisciplinara de abordare, focalizarea pe studierea istoriei, culturii si spiritualitatii romanesti din sud-estul Transilvaniei, ca parte integranta a istoriei regionale si nationale.
Nu au lipsit comunicarile referitoare la istoria recenta si la evolutiile prezente din arealul Intracarpatic. In acest context au fost prezentate rezultatele unor cercetari sociologice pe tema convietuirii interetnice, elitelor etnice, structurii etnice si confesionale, implicatiilor adoptarii in forma actuala a proiectului legii din statutul minoritatilor nationale, comunicari prezentate de: conf. univ. dr. Petronel Dobrica, conf. univ. dr. Radu Baltasiu, dr. Maria Cobianu-Bacanu (toti din Bucuresti), lect. univ. dr. Codrina Sandru din Brasov, dr. Ioan Lacatusu si av. Ioan Solomon din Sf. Gheorghe.
De un interes deosebit s-a bucurat comunicarea cu tema Biserica Ortodoxa din Harghita si Covasna in anul 1970, a domnului Adrian Petcu de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii din Bucuresti, precum si expozitia documentara Biserica Ortodoxa in anii ’70 – ’80 ai comunismului.
Dupa prezentarea comunicarilor in plenul Sesiunii a avut loc un moment in memoria unor personalitati trecute in eternitate in acest an: omul de cultura Raul Sorban, arhivistul Dan Baicu si avocatul si omul politic Adrian Vlad Casunean.
Participantii la Sesiune solicita, atat partidelor din coalitia guvernamentala, cat si celor din opozitie, sa nu voteze proiectul Legii minoritatilor nationale in forma actuala, sa initieze si sa adopte reglementari legislative care sa asigure pastrarea si afirmarea identitatii culturale, lingvistice si confesionale a romanilor din judetele Covasna si Harghita si sa asigure finantarea proiectelor culturale ale institutiilor si organizatii neguvernamentale romanesti din cele doua judete. In acelasi timp au fost formulate o serie de propuneri pentru organizarea si desfasurarea editiilor viitoare ale Sesiunii, precum si a altor manifestari similare.
 
Lipsa de transparenta in concursul pentru CCAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 25 September 2006
Pana la 10 octombrie, Comisia parlamentara pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa desfasoara un concurs pentru selectarea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Basarabia.
Potrivit Stirea de Garda, dosarele candidatilor la functia de membri ai CCA, continand fisa personala, CV-ul si o referinta-recomandare, pot fi depuse direct la Comisia parlamentara.
Potrivit noului Cod al Audiovizualului (CA), intrat in vigoare la 18 august, CCA este compus din 9 membri, toti desemnati de Parlament. La concurs, candidatii pot fi propusi de asociatii obstesti, fundatii, asociatii sindicale, asociatii de patroni, culte religioase. Candidaturile vor fi selectate de comisia de profil si de cea juridica, ulterior fiind inaintate Legislativului spre confirmare. Candidatii sunt confirmati cu votul a cel putin trei cincimi din numarul total al deputatilor.
Conform CA, la functia de membru al CCA poate pretinde orice persoana cu studii superioare si experienta de munca de cel putin 5 ani in domeniul audiovizualului, tehnologiilor de comunicare, dreptului, finantelor, contabilitatii, gestiunii intreprinderilor, elaborarii programelor sau informatiilor in orice institutie de creatie. Printre conditii mai figureaza varsta, de la 25 de ani pana la cea de pensionare; cunoasterea limbii de stat; lipsa antecedentelor penale.
Componenta CCA urmeaza a fi constituita pana la 18 octombrie.
Experti in mass-media sustin ca, chiar din start, acest concurs a debutat in conditii de totala lipsa de transparenta. Solicitat de Stirea de Garda, consultantul Comisiei parlamentare, Gheorghe Madan, abilitat sa colecteze dosarele candidatilor, a declarat ca numele celor 5 candidati care si-au depus deja actele, vor ramane tainuite “la solicitarea acestora”.
Deputatul PPCD Stefan Secareanu, presedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, sustine ca aceasta lipsa de transparenta este in contradictie cu prevederile legii. El a mai precizat ca nici o comisie parlamentara nu poate determina organizatorii concursului sa accepte transparenta in luare deciziilor.
 
Teatru romanesc in tuneu in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 25 September 2006
Actori romani si britanici se vor afla impreuna pe scena in luna septembrie, in cadrul spectacolului intitulat "The Mona Lisas", ce se va juca in Marea Britanie.
Actorii provin de la teatrul Municipal Ariel din Ramnicu Valcea, Romania si de la Teatrul Melange, din Marea Britanie, iar spectacolul este o colaborare internationala. Spectacolul face legatura intre teatru si imanige si conduce publicul printr-o calatorie suprarealista printr-un peisaj exploziv de arta vizuala moderna. Spectacolul "Mona Lisele" s-a jucat in Romania, la Teatrul Municipal Ariel, cu regizori, designeri, actori, echipe de productie si management de la Teatrul Ariel si de la Teatrul Melange. Turneul din Marea Britanie va fi primul turneu major al Teatrului Ariel.
Spectacolul va putea fi vazut in zilele de 28 si 29 septembrie, la Brewhouse Theatre, din Taunton, in data de 30 septembrie, la Bristol, la Teatrul Olympus. In 2 octombrie, "Mona Lisele" vor ajunge la Swindon Arts Centre, in Swindon; in 3 octombrie la Roses Theatre dinTewkesbury; in 4 octombrie la Stantonbury Campus Theatre, din Milton Keynes; in 6 octombrie la Norwich Playhouse, in Norwich; in 10 octombrie la Arena Theatre din Wolverhampton. In 11 octombrie spectacolul se va juca la Norden Farm Centre for the Arts, in Maidenhead; in 13 octombrie la Central Studio, in Basingstoke; in 14 octombrie la Chipping Norton Theatre, in Chipping Norton; in 16 octombrie la The Showroom, Universitatea din Chichester; in 17 octombrie la Arc Theatre, in Trowbridge; in 18 octombrie la New Theatre Royal, in Portsmouth. In zilele de 23 si 24 octombrie piesa "Mona Lisa" va putea fi vazuta la Jersey Arts Centre din Jersey.
Turneul cu "Mona Lisele" in Marea Britanie este sprijinit de Consiliul de Arta din Anglia, Consiliul Judetean East Sussex, Centrul Cultural Roman din Londra, Institutul Cultural Roman si Consiliul din Ramnicu Valcea.
 
Masa rotunda despre George Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :158
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Personalitatea si opera compozitorului roman George Enescu vor face subiectul unei mese rotunde ce se va desfasura la Paris.Evenimentul este programat pentru luni, 25 septembrie, de la ora 19.00 si va fi gazduit de Amfiteatrul “Bon Conseil”. La dezbatere vor participa muzicologul Anne Penesco, specialist in istoria viorii, profesor la Universiatea din Lyon; Alain Cophignon, muzicolog, autor al monografiei “Georges Enesco” (Ed. Fayard, 2006), fondator si vicepresedinte al “Societatii Muzicale George Enescu”; Grigore Bargauanu, profesor de pian la Conervatorul din Saint-Germain-en-Laye, Serge Blanc, violonist ce  lucrat alaturi de Enescu.
 
Design romanesc in Saptamana Internationala a Designului de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :150
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Expozitia E PUR SI MUOVE!, reunind lucrari semnate de studenti si cadre didactice ale Sectiei de Design din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti, va reprezenta Romania la Saptamana Internationala a Designului la Budapesta, organizata in perioada 25 septembrie – 1 octombrie 2006.Participarea romaneasca la aceasta manifestare – o premiera – este rodul demersurilor Institutului Cultural Roman Budapesta, cu sprijinul ICR din Bucuresti.
Expozitia Universitatii "Ion Mincu" prezinta proiecte de cercetare din domeniul designului de transporturi si va fi gazduita de unul dintre locurile foarte apreciate de tinerii din Budapesta, clubul Godor din Piata Erzsebet.
Saptamana Internationala a Designului la Budapesta, aflata la cea de-a treia editie, cuprinde peste 50 de evenimente (expozitii, proiectii de film, s.a.). Ca si la editiile anterioare, cele 19 locuri care le gazduiesc vor constitui, timp de o saptamana, puncte de atractie pentru publicul budapestan. Vor fi prezenti profesionisti in design din Franta, Polonia, Ungaria si Romania. Editia din acest an este focalizata asupra dinamismului designului si isi propune sa exploreze conexiunile acestuia cu miscarea si mobilitatea, transmite Institutul Cultural Roman din Budapesta.
 
Excursii pentru romanii din Torrejon de ArdozPDF Print E-mail
Torrejon de Ardoz, Spania/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 25 September 2006
Asociatia romanilor din Torrejon de Ardoz (ART) organizeaza in data de 22 octombrie o excursie la Toledo.Excursia este organizata pentru a permite numarului mare de romani care locuiesc in Torrejon sa viziteze si alte orase spaniole. Actiunea este desfasurata cu sprijinul primariei din Torrejon de Ardoz, Consiliului pentru emigranti din Comunitatea Madrid si de asemenea cu ajutorul Federatiei Asociatiilor de Emigranti Romani din Spania (FEDROM) . Pentru inscrieri si informatii cei interesati sunt rugati sa apeleze la Ionela Petre, organizatoare din partea ART, la numarul de telefon local 686 020 953.
 
Promovarea Romaniei in comunitatile locale spaniolePDF Print E-mail
Villanueva del Pardillo, Spania/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Consiliul pentru bunastare sociala din Villanueva del Pardillo in colaborare cu Asociatia Culturala Obatala doresc sa prezinte istoria si cultura Romaniei locuitorilor din Villanueva del Pardillo prin diferite actiuni programate pentru sfarsitul lunii octombrie.
Astfel, vineri 27 octombrie incepand cu ora 19:00 va fi vernisata expozitia "HOLA SOY RUMANIA".
Sambata, 28 octombrie, de la orele 11:00 va incepe Campionatul Triangular de Fotbal "Sate din lume" la care va participa si echipa de fotbal romaneasca locala “Steaua de Madrid-Obatala” precum si doua echipe internationale din Villanueva del Pardillo. Actiunea va avea loc in    Sala Polivalenta Infanta Cristina si este organizata cu sprijinul Consiliul Local pentru Sport.
Tot sambata insa de la orele 19:00, in Auditoriul Municipal Sebastian Castero, aflat pe strada Recaudation, va avea loc proiectia filmului "Marea dinlauntru",  un film in regia lui Alejandro Amenabar, film distins cu premiul “Cel mai bun film strain” la OSCAR 2005. Ineditul il consta faptul ca filmul va avea subtitrare in limba romana.   
Duminica, 29 octombrie de la orele 12:00 cei interesati sunt invitati la dansuri si muzica romaneasca cu grupul muzical "TRIO VICTORIA", urmat de o degustare de mancaruri romanesti. Actiunea va avea loc tot la Auditoriul Municipal Sebastian Cestero. Mai multe informatii se pot afla de la Augustin Gonzales Plasencia la numarul de telefon local 606 71 23 68.
 
Dan Spataru – comemorat la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :179
Monday, 25 September 2006
{mosimage}La " Festivalul Romaniei 2006 - Nuernberg", Sida Spataru a primit diploma " Cel mai iubit roman in Germania" acordata post-mortem sotului sau, de catre Asociatia Interculturala ARS LONGA e.V., ,organizatoarea festivalului in Germania, pentru intreaga sa activitate muzicala.

La acest festival de avengura au participat peste 20 de artisti "mioritici" care au cantat pentru Dan Spataru "al nostru", artistul care s-a stins din viata acum doi ani. Alaturi au fost Stela Popescu, Mircea Rusu Band, George Ani, Ricky Dandel, Cosmin Badita si Adrian Zamfir, Trupa Rustic, Florin Sasarman, Laurentiu Vlad (actor la Teatrul "Fantasio" Constanta), Ansamblul Codrisoru (din Bistrita), Ioan Sorin Apan (din Brasov), Formatia Stelele - sunt doar cateva nume care au sustinut muzical -2 zile - cei peste opt mii de spectatori din piata Jakob a orasului Nurnberg .
Cunoscutul interpret de muzica usoara Dan Spataru s-a nascut la 2 octombrie 1939, in comuna Aliman,  artistica a Casei Studentilor. Aici a fost remarcat de Sorin Grigorescu, regizor TV, care i-a propus sa mearga la o emisiune de varietati cu public. Acesta a fost debutul sau pe o scena profesionista.
Dan Spataru a debutat in 1962; cinci ani mai tarziu a castigat "Premiul de interpretare" la Festivalul de muzica usoara de la Mamaia, cu melodiile "Tarancuta, tarancuta" si "Cu cine semeni dumneata".
In perioada 1966 - 1973, Dan Spataru a fost considerat cel mai popular interpret de muzica usoara din Romania. In anul 2002 a fost desemnat ca cetatean de Onoare al orasului Megidia.
La data de 8 septembrie 2004 Dan Spataru, a trecut in lumea umbrelor, parca mult prea devreme...
"Cel mai mare dintre noi, artistii", a spus candva Alexandru Arsinel despre cel disparut. "Arta lui nu va fi niciodata egalata. Vor trece anii ca norii lungi pe sesuri si cine stie daca se va mai naste minunea lui..." A fost un "artist exemplar, un tata nemaipomenit si un sot fara egal", asa il descriu cei care l-au cunoscut si i-au fost aproape.
Dar "marii artisti nu mor niciodata", asta sa dovedit si la Nuernberg, acum dupa doi ani de la disparitia lui, - romanii din Germnaia nu l-au uitat. A fost si inca mai este OMUL si ARTISTUL fara seaman pe acest pamant ce ne uneste din departari , ...mai aproape " drumurile noastre"...
(Daniel Renon, Arcada Nurnberg)

 

 

 
Noi pareri despre “Festivalul Romaniei 2006 – Nurnberg”PDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Au fost doua zile frumoase, soarele a stralucit, oamenii au fost multumiti, iar pe scena au fost stele, stelute si Stela Popescu.

Tot ce a fost inainte, articole veninoase, critici care au pus totul intr-o lumina defavorabila, lupte interne intre diversele asociatii, totul i-a interesat pe cei care au umplut Jakobs Platzul din Nurnberg vorba romanului "die Bohne" ...
Au fost doua zile in care romanii din Nurnberg si din imprejurimi (chiar de la Frankfurt am Main, Stuttgart, Ulm si Munchen) au venit aici, au umplut locurile si s-au simtit bine. Au mai fost "pene" nimic nu e in realitate asa cum e pe hartie, iar la romani e putin mai complicat si vorba aceea " la noi din doi oameni unul trebuie sa fie Sef iar celalat tot Sef" asta ne aduce la concluzia ca tot ce va face un roman va fi pus sub semnul intrebarii si criticat de alt roman. De unde vine asta? Fiecare incearca sa explice, dar de rezolvat nu rezolva nimeni nimic, deci nu se implica sa rezolve problema. Speram intr-o generatie de romani mai destepti in viitor. Trecem la ce a fost mai important - Festivalul. Team-ul asociatiei interculturale ARS LONGA din Nurnberg au facut intradevar o treaba buna, asa cum a spus si primarul orasului, la fata locului ." Nici o alta natie conlocuitoare aici in regiunea Franken nu s-a prezentat asa de bine si frumos, cum au facut azi romani aici"... Organizarea a fost buna, ba chiar foarte buna, trebuie sa ne fie clar ca o astfel de manifestare costa bani, iar cei care sponzorizeaza manifestarea vor si ei sa stie de ce dau banii. Sa-i critici pa altii e cel mai usor, sa faci ceva, e mai greu, iar sa accepti ca altul face ceva, e si mai greu.
Dar asa e omul iar jocul acesta se joaca peste tot in lumea asta. Hai sa facem praf ce face altul, sa dezgropam toate osemintele si sa aratam cat de incompetent e cel care organizeaza, mai ales cat de incompetent e teamul lui ( e imposibil sa nu gasesti "rufe murdare" la un grup de 10 sau 12 oameni, e clar ca cativa sunt intradevar mai putin competenti sau chiar patati.). Dar uitati-va la guvernele lumii in ziua de azi, ele sunt compuse numai din "Competenti" si un scandal vine dupa altul. Priveste in portofel si te vei convinge ca nimic nu e cum apare in ziare sau la televizor! Dupa zece sau douazeci de ani , cand nu mai intereseaza pe nimeni apare adevarul la suprafata! Dar ce folos? Pe vremea aia petrolul s-a urcat la bursa iar tu ai platit din buzunar! Deci "ce folos de lapte gros" banii nu tii mai da nimeni inapoi.
Mai bine sa revenim la Festival, a fost frumos, a fost multa lume care s-a simtit bine!
Au fost o gramada de oameni care vorbeau de preferinta germana, romaneste o mai rupeau, dar erau interesati de cultura romaneasca si de ofertele de concediu in Romania. Le aducea aminte de ceva, de parfumul copilariei, de muntii Carpati sau de campiile pline de grane ale Banatului.
Daca omul nu ar uita, ar innebuni, deci tot ce au suferit in Romania lui Ceusescu, e atat de "passe" Dar locul unde te-ai nascut si ai copilarit, ramane singura " oaza a sufletului tau "
Festivalul a adus pe scena momente folclorice de mare valoare, prezentata de ansamblul Codrisorul din Bistrita sub conducerea lui Alexandru Catcauan, Satul Romanesc Sf. Andrei si "Nunta romaneasca " al lui Sorin Apan sau dansurile prezentate de Trachtenkapelle Banater Schwaben si Volkstanzer Nadesch, sau acele melodii populare de acasa cantate cu atata suflet de Valeria Petre Predescu.
Apoi "bardul" George Ani, in graiul acela inconfundabil cu o voce ce iti mergea la suflet, care ne-a delectat cu balade, ce ne aduceau aminte de vremea " Cenaclului Flacara". Octavian Roman in mijlocul scenei cu un recital de pop si folk, de buna calitate.
Cosmin Badita, elevul lui Gheoghe Zamfir, acompaniat de Adrian Zamfir, cu acel NAI si ce a facut din el. Acum stim de ce "Miorita" a devenit pentru romani un fel de imn national la fel cum "Balada" lui Ciprian Porumbescu iti canta pe coardele sufletului.
Au cantat formatia "Stelele" din Nurnberg care au acel ceva, care se cauta in muzica din ziua de azi, deci sunt total "INN" Poate putin prea departe de mase si prea preocupati de arta lor.
Fetele de la "Rustic" tinere, frumusele, pline de temperament, care au prezentat o "moda noua" pentru un gen nou si care au reusit sa umple scena cu melodiile lor populare in stil rock. Lumea a cerut CD-urile lor, dar astea nu erau. Ghinion!
Prezent a fost si "sibianul" Ricky Dandel, ostracizat la inceput de regimul ceusist, dar pana la urma acceptat, avea "talent" si daca el a ramas un fan al Beatelsilor deci nepericulos, l-au lasat sa cante. Acum ne-a demonstrat de ce nu fost agreat "iesea din tipare"era prea "vestic" si astra ne-a demonstrat-o pe Jakobsplatz.
E asa cum e, are voce, are cantece, are prezenta scenica, ia lumea cu el si o face sa se simta importanta sa traiasca momentul. A coborat jos de pe scena si a cantat cu lumea si pentru lume. E un artist in adevaratul sens al cuvantului. Cu economia nu o are, doar e profesor de engleza. Nu si-a adus CD-urile cu el si cerere zau ca nu a fost mica. Ce ti-e cu profesorii astia!
A fost si Mircea Rusu, care a cantat frumos si cu suflet, incheind ambele seri.
Cu artistii astia e o problema, fiecare vrea sa fie la urma! Si "stimung" si cotele cresc deci CD-urile se vand mai bine.
Prezentarea (in lb. romana) a fost facuta de un constanteanul, Vlad Laurentiu, (actor la teatrul Fantasio Constanta) care a avut mare succes inca de la inceput, reusind sa atraga publicul de partea lui si sa dovedeasca ca e un artist de clasa, alaturi de fermecatoarea prezentatoare Bianca Popa (in lb. germana),fiind totodata si moderatoarea emisiunilor de televizine germane RTL/ SAT 1 al "Formulei 1".
Pe scena a aparut Stela Popescu, acea Stela pe care o cunoastem cu totii de la televiziune din filme de la "Nottara"de la "National" etc. etc. Despre ea ce sa mai spui "e Stela Popescu"... si ajunge. Dar e cum e , naturala chiar in afara scenei si traieste arta pretutindeni. E o artista in " suc propriu" a carei personalitate sarmanta atrage si fascineaza.
In final doamna Dolbea pe valul euforiei generale si al melodiei "Iarba verde de acasa" ce atinge sufletul tuturor celor care traiesc in afara Romaniei, a multumit intregului colectiv care a participat la aceasta reusita.
Baetii de la "Dor de Tara" care au tinut toata "tehnica" in mana, (Malin Chiriachide si Robert Landmann) au transpirat peste masura, dar au facut o treaba buna. Au reusit sa puna totul cap la cap ca spectacolul sa reuseasca si nu le-a fost usor...Multumim "Dor de Tara" !
A fost bere, mese lungi si banci de lemn mititei si steakuri. S-a vandut de toate chiar si carti " sa vezi si sa nu crezi"...
Sa nu-i uitam pe cei "Nenumiti" care au lucrat din "umbra" dar foarte eficient. Fara ei totul nu ar fi fost poate posibil. Nu va speriati nu este vorba de SRI, este vorba de oamenii de ordine.
Uli Hoenes a spus odata " Fara " X" cel care se ocupa de pantofii jucatorilor Bayern Munchen nu ar fi asa de mare!"
Au fost doua zile frumoase. S-au intalnit Romani cu Romani, si nu numai...., s-au simtit bine si restul pe cine intereseaza. Sper la un nou "Festival 2007 " la Nurnberg care intr-o unitate romaneasca absoluta, sa aduca un succes si mai mare.
(Viorel Baetu, Asociatia Ars Longa)

 

 
„Hartia va fi albastra” a castigat un nou premiuPDF Print E-mail
Antalya, Turcia/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 25 September 2006
{mosimage}In cadrul celei de-a II-a editii a Festivalului International de Film Eurasia, desfasurat in Antalya, „Hartia va fi albastra”, al doilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean(foto) a castigat sambata, 23 septembrie, premiul pentru „Cel mai bun film”.In cadrul aceluiasi festival un alt film romanesc a mai fost premiat. „A fost sau n-a fost”, filmul lui Corneliu Porumboiu, a castigat Premiul Criticii, fiind prezentat intr-o sectiune paralela cu competitia oficiala numita Critica Awards. „A fost sau n-a fost” a mai obtinut si trofeul Camera d’Or pentru debut la Cannes 2006. Filmul va putea fi urmarit si in cinematografele din Bucuresti incepand cu data de 29 septembrie.
 
Doua filme romanesti la Vancouver International Film FestivalPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :120
Monday, 25 September 2006
{mosimage}Vancouver International Film Festival prezinta doua filme romanesti in luna octombrie: "12:08 East of Bucharest"(„A fost sau n-a fost”) regizat de Corneliu Porumboiu si "Tertium Non Datur" regizat de Lucian Pintilie(foto).„A fost sau n-a Fost” poate fi urmarit de publicul din Vancouver luni, 9 octombrie, de la ora 18.20, la Empire Granville 7 Theatre 4, si vineri, 13 octombrie, de la ora 11.00, in acelasi loc.
"Tertium Non Datur’’ va putea fi vizionat miercuri, 4 octombrie de la ora 13.15, la Vancity Theatre, si marti, 10 octombrie, de la ora 21.30, tot la Vancity Theatre.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions