Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Romania si Bulgaria vor intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Strasburg, Franta/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 27 September 2006
Romania si Bulgaria au primit marti dupa-amiaza confirmarea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie viitor, dar cu o serie de conditii care n-au precedent in extinderile anterioare.
La Parlamentul European, toate grupurile politice salutasera deja aceasta perspectiva, dezmintind in acelasi timp ca e vorba de o discriminare pentru cele doua tari. Potrivit Prompt media, mesajul Comisiei Europene este dublu: Romania si Bulgaria sunt gata sa adere la 1 ianuarie datorita reformelor semnificative deja intreprinse, dar interesele Uniunii si ale contribuabililor europeni trebuie protejate prin posibilitatea clauzelor de salvgardare. Nu totul este perfect – spunea un inalt oficial european marti dimineata, citat de BBC, si de aceea trebuie sa ne concentram acum pe continuarea reformelor. Nu este o aderare de rangul doi - insista toata lumea la Parlamentul European. “Nimeni nu e discriminat, toata lumea trebuie sa respecte legislatia europeana”, insista Hans Gert Poettering, liderul crestin-democratilor, cel mai mare grup din Parlamentul European. E adevarat ca anumite clauze de salvgardare au fost incluse si in tratatul de aderare al celor zece tari care au devenit membre in 2004. Dar ele n-au fost niciodata aplicate, pentru ca s-a considerat ca nu era cazul. Romania si Bulgaria vor avea cu siguranta cel putin o clauza activata de la 1 ianuarie – anume prelungirea interdictiei la exporturile de carne de porc. O alta noutate este riscul ca Uniunea Europeana sa suspende un sfert din platile directe pentru fermierii romani si bulgari, daca cele doua tari nu-si acrediteaza agentiile de plati si sistemul integrat de inregistrare a parcelelor si animalelor pana la 31 martie. E vorba de milioane de euro. O a treia noutate importanta este sistemul de monitorizare pentru justitie si afaceri interne. Romania si Bulgaria vor face rapoarte la fiecare sase luni - primul pana la 31 martie 2007. Si daca Romania, de exemplu, nu-si indeplineste cele patru obiective, inclusiv crearea Agentiei de Integritate, exista posibilitatea clauzei de salvgardare care va duce la nerecunoasterea mandatelor si deciziilor instantelor Romaniei in restul Europei. Clauza poate fi activata oricand in primii trei ani de dupa aderare. Este, deci, un mecanism mult mai detaliat si mai constrangator decat pentru orice alta tara. Va convinge acest mecanism cele patru parlamente care n-au ratificat tratatul de aderare, precum cel al Germaniei? Hans Gert Poettering crede ca da. “Cred ca ratificarea va fi accelerata astfel incat sa nu blocheze aderarea”, spune liderul crestin-democratilor europeni. Romania si Bulgaria se indreapta astfel cu pasi repezi catre aderarea la 1 ianuarie 2007, dar si dupa aceea vor trebui sa arate ca pot intr-adevar sa fie membre cu drepturi depline.
Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, a spus marti dupa-amiaza, ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile pentru a deveni membre ale Uniunii Europene. Rehn a prezentat Raportul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, inaintea aderarii lor, al cincilea val al extinderii Uniunii Europene si a cerut sprijinul parlamentelor tarilor membre pentru ratificarea tratatului de aderare a celor doau tari. Bulgaria si Romania au gasit raspunsurile corecte la problemele puse de noi in luna mai, a spus, la inceput, presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, in fata parlamentarilor europeni, la deschiderea reuniunii  parlamentare. O regandire a institutiilor cu care functioneaza Uniunea Europeana trebuie sa existe insa, inaintea un alt val de tari, dupa Romania si Bulgaria, a mai spus Barroso. Functionarea Uniunii cu 27 de membri a impus revederea cadrului institutional, demers care se va incheia pana la sfarsitul anului 2008.
 
Au inceput sa soseasca participantii Sommet-ul francofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Aproximativ 63 de presedinti si premieri, mii de oficiali si jurnalisti din toata lumea transforma, de astazi, Bucurestiul in capitala francofoniei.Patru dintre oaspetii de seama ai Romaniei sunt presedintele Frantei, Jacques Chirac, presedintele Confederatiei Elvetiene, premierul Canadei si printul Albert de Monaco. Autoritatile noastre au terminat pregatirile, iar Bucurestiul este la aceasta ora un oras plin de forte de securitate.
Tot astazi, vor sosi in Capitala presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, la o zi dupa prezentarea raportului in Parlamentul European. Sommet-ul francofoniei ofera prilejul unor intalniri la cel mai inalt nivel. Diseara, la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu il va primii pe seful statului francez, Jacques Chirac.
 
Au inceput lucrarile Asociatiei Internationale a Primarilor FrancofoniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :156
Wednesday, 27 September 2006
Cea de-a XXVI-a Adunare Generala a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni a inceput pe 26 septembrie la Bucuresti.
La sedinta de deschidere au participat presedintele Traian Basescu, primarul Parisului, Bertrand Delanoe, si primarul municipiului Bucuresti, Adriean Videanu, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Asociatia Internationala a Primarilor Francofoni a fost infiintata in 1979, din initiativa primarilor oraselor Paris si Quebec, Jacques Chirac si, respectiv, Jean Pelletier si a cuprins la infiintare numai 20 de orase.
In 1995, Asociatia Internationala a Primarilor Francofoni a devenit operator direct al Organizatiei Internationale a Francofoniei cu ocazia summit-ului de la Cotonou. Cu acest prilej, 81 de orase au aderat la asociatie, iar primarul adjunct al Parisului, Jean Tiberi, a fost ales presedinte al Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni, inlocuindu-l pe Jacques Chirac, care castigase alegerile prezidentiale in Franta.
In prezent, asociatia are 156 de capitale si metropole membre din 46 de state. Presedintele este primarul Parisului, Bertrand Delanoe, iar secretarul permanent - Gilles Gauthier.
Adunarea Generala a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni are loc anual si reuneste reprezentanti ai oraselor membre. Paralel, sase comisii de lucru delibereaza asupra unor teme ca descentralizarea si democratia locala, modernizarea serviciilor si formarea personalului din administratia locala, politica de sanatate locala.
Odata la doi ani, se alege un birou de conducere format din 15 membri reprezentand orase din diferite zone geografice ale spatiului francofon, care, la randul sau, desemneaza un presedinte, vicepresedinte, un secretar general si trezorerier. Daca tema reuniunii de la Bucuresti este "Orasul si educatia cetateneasca", anul trecut, la Antananarivo, s-a dezbatut problematica legata de "Oras si microfinantare", iar la adunarea generala din 2004, desfasurata la Ouagadougou, s-a discutat despre "Rolul si mijloacele oraselor in dezvoltarea durabila si solidaritatea", informeaza sursa citata mai sus. Alte reuniuni ale primarilor francofoni au dezbatut teme precum "Primarul mediator" (Dakar, 2003), "Emigrare si imigrare, implicatii economice si culturale" (Beyruth, 2002), "Orasele, diversitate lingvistica si culturala" (Casablanca, 2001), "Tineretul si orasul" (Quebec, 1999).
 
Cetatenii elvetieni nu se tem de migratia muncitorilor romani si bulgari dupa aderarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit miercuri, 27 septembrie, la Palatul Cotroceni, pe presedintele Confederatiei Elvetiene, Moritz Leuenberger(foto), care efectueaza o vizita oficiala in tara noastra.Cei doi sefi de stat au abordat aspecte privind relatiile bilaterale, precum si subiecte de interes comun pentru cele doua tari, respectiv politica de securitate a regiunii, cu accent pe situatia din Balcanii de Vest, securitatea la Marea Neagra, solutiile alternative pentru furnizarea energiei necesare Europei. Presedintele Leuenberger a felicitat Romania pentru finalizarea procesului de integrare in Uniunea Europeana. Intrebat daca exista temeri in Elvetia cu privire la o presupusa crestere a migratiei fortei de munca din Romania si Bulgaria, dupa intrarea celor doua tari in Uniunea Europeana, presedintele elvetian a amintit ca populatia din Elvetia a participat deja de doua ori la un referendum referitor la libera circulatie: „La primul referendum aceste temeri existau si discutia politica le-a subliniat. Ulterior, insa, s-a aratat ca s-a intamplat exact opusul. Oameni care ajunsesera in Elvetia s-au intors in tarile lor de baza pentru a lucra acolo, iar al doilea referendum a aratat ca aceste temeri nu mai exista. Prognozele ne-au dat dreptate, de asemenea, nu s-a ajuns la o invadare a locurilor de munca, de unde tragem concluzia ca aceste temeri nu sunt sustinute in aceasta noua situatie a aderarii Romaniei si Bulgariei”, a precizat presedintele Confederatiei Elvetiene.
 
Concert extraordinar al Orchestrei Filarmonice din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :141
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Ateneul Roman va gazdui, pe 28 septembrie, incepand cu ora 19.00, un concert de exceptie al Orchestrei Filarmonice din Bucuresti care va deschide stagiunea 2006-2007.Evenimentul va avea loc in cadrul Bucarest Francophone. La pupitru va dirija maestrul Cristian Mandeal, iar solist va fi pianistul francez Dominique Merlet. In program sunt inclusi compozitorii Claude Debussy cu “Preludiu la dupa-amiaza unui faun”, Maurice Ravel cu “Concertul in sol major pentru pian si orchestra” si George Enescu cu “Intermezzi pentru orchestra de camera”. Lista continua cu Camille Saint-Saens si “Simfonia nr. 3 cu orga, la orga interpretand Nicolae Licaret, informeaza Prompt Media.
Zilele Francofoniei reprezinta o serie intreaga de evenimente cu acces liber, desfasurate pe strada sau in spatii unde accesul este permis tuturor.
 
Scafandrii militari romani sarbatoresc trei decenii de activitatePDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :109
Wednesday, 27 September 2006
Exercitii demonstrative specifice scafandrilor militari si un ceremonial militar si religios se vor desfasura vineri, 29 septembrie, incepand cu orele 14.00, in dana militara din portul Constanta, cu prilejul "Zilei Scafandrului Roman" si al implinirii a trei decenii de la infiintarea Centrului 39 Scafandri, informeaza Prompt Media.
Intre anii 1978 si 1980, au fost atestati primii scafandri romani ca specialisti in utilizarea echipamentelor de scufundare si a celor hiperbarice (barocamera, simulator de scufundare). Ulterior, beneficiind de tehnologie franceza, Centrul 39 Scafandri a pus bazele activitatii cu scafandri de interventie si lucru la mare adancime. De-a lungul timpului, scafandrii au dus la bun sfarsit misiuni indraznete, multe dintre ele in premiera nationala, cum sunt investigarea platoului continental submarin, interventii in zone calamitate, in tara si in strainatate, executarea unor lucrari de instalare a platformelor de foraj marin, montarea conductelor submarine, asistenta de specialitate pe timpul construirii reactorului nr.1, de la Cernavoda. Profesionalismul scafandrilor de lupta a fost apreciat cu ocazia participarii la peste 20 de exercitii NATO/Pfp si la aproximativ 90 de activitati de scufundare reala in cooperare cu scafandri militari din S.U.A., Franta, Belgia, Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Danemarca.
Cea mai recenta confirmare a valorii acestora a avut loc in luna iunie, cand o grupa de scafandri deminori a participat la exercitiul NATO "STEADFAST JAGUAR 06", desfasurat in apele teritoriale ale Insulelor Capului Verde. Cu acest prilej, scafandrii romani au fost testati in vederea participarii la Forta de Raspuns NATO (NRF-7), iar activitatea lor a fost apreciata de secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, care a declarat ca "participarea trupelor romanesti la acest exercitiu este un semn ca Romania reprezinta un aliat de incredere si de nadejde al NATO".
 
La Neptun va avea loc a XVIII-a editie a simpozionului SELCPDF Print E-mail
Neptun, Romania/Romanian Global News
Accesari :150
Wednesday, 27 September 2006
In statiunea Neptun se vor desfasura in perioada 5-7 octombrie lucrarile celei de-a XVIII-a editii a simpozionului SELC – Schimbul de Experienta al Labotatoarelor din Constructii.Simpozionul, manifestare stiintifica cu o traditie de peste sfert de veac de la prima editie, se incadreaza in categoria manifestarilor de prestigiu organizate in domeniul constructiilor si al industriei materialelor de constructii.
Simpozionul reuneste an de an manageri si specialisti din domeniul calitatii  din institutiile centrale, institutele  de cercetare, asociatii profesionale si patronate, universitati, organisme de acreditare si de certificare a conformitatii, laboratoare de incercari, producatori si furnizori de echipamente si/sau de materiale de constructii.
Tematica abordata prin prelegerile sustinute de personalitati din domeniul constructiilor imbraca preocuparile dominante de actualitate, cu privire la integrarea europeana, alinierea la legislatia, standardele europene, durabilitate, solutii constructive moderne, materiale performante, acreditare, certificare, legislatie in domeniul calitatii, calificarea profesionala a operatorilor economici, libera circulatie a marfurilor.
Cele peste 60 de teme abordate de personalitati din tara si strainatate permit specialistilor sa se informeze cu privire la contextul actual si directiile prioritare pentru alinierea la conceptul european in domeniul calitatii in constructii si al industriei materialelor de constructii.
 
Reuniune Informala a ministrilor Apararii din NATO, in SloveniaPDF Print E-mail
Portoroz, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :107
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Ministrii Apararii din statele membre ale NATO vor participa la o reuniune informala care va avea loc in perioada 28 - 30 septembrie, in localitatea slovena Portoroz.
Romania va fi reprezentata la activitate de secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare, din cadrul Ministerului Apararii, Corneliu Dobritoiu. Pe timpul reuniunii se vor desfasura, in contextul pregatirilor pentru Summit-ul NATO din capitala Letoniei, Riga (28-29 noiembrie), sesiuni de lucru dedicate procesului de transformare a capabilitatilor militare ale Aliantei, respectiv operatiunilor si misiunilor NATO, transmite Prompt Media. 
O reuniune similara a ministrilor apararii din tarile membre NATO a gazduit Romania, la Poiana Brasov, in zilele de 13 si 14 octombrie 2004.
 
Festivalul International “Zilele Muzicale Satmarene”, la a 29-a editiePDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Wednesday, 27 September 2006
Deschiderea oficiala a celei de-a 29-a editie a Festivalului International „Zilele Muzicale Satmarene” va avea loc joi, 28 septembrie, incepand cu ora 18.30, in Satu Mare.
Deschiderea va fi marcata de concertul simfonic sub bagheta maestrului Franz Lamprecht.
Programul de debut va cuprinde lucrarile Preludiu la opera "Lohengrin" de R. Wagner si Simfonia nr.1 in Re "Titanul". Gazda acestui eveniment este Filarmonica de Stat „Dinu Lipati”. Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Satu Mare, Consiliul Local, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu  precum si a Primaria Satu Mare. Programat pe durata a doua saptamani, festivalul va cuprinde mai multe concerte si recitaluri, iar pe data de 13 octombrie este programat un concert vocal - simfonic "Arii Celebre", dirijat de Ladislau Rooth, cu soprana Nicoleta Colcear si baritonul Cristian Rudic, noteaza Amos News.
 
Vernisajul expozitiei ’’Copiii Sperantei’’ la Muzeul National CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :164
Wednesday, 27 September 2006
La Muzeul National Cotroceni se va desfasura joi, 5 octombrie, incepand cu ora 18.30, vernisajul expozitiei ‘’Copiii Sperantei’’. Evenimentul se desfasoara sub inaltul patronaj al Presedintelui Traian Basescu.Expozitia este dedicata implinirii a 15 ani de la lansarea proiectului “ Concordia”, initiat in 1991 de parintele Georg Sporschill in scopul ajutorarii copiilor strazii din Romania.
Organizatorii expozitiei sunt Institutul Cultural Roman din Viena, Ambasada Romaniei la Viena, Abatia Klosterneuburg (Austria), Asociatia Concordia (Bucuresti), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale si a Institutului Cultural Roman. La vernisaj vor participa si o delegatie oficiala a Abatiei Klosterneuburg, condusa de inaltul prelat Bernhard Backovsky, parintele Georg Sporschill, asistenti si voluntari, copii si tineri asistati in asezamintele Concordia.
 
Prorusii partenerii PNL in Basarabia?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Doua partide politice din Basarabia, Alianta „Moldova Noastra” (AMN) si Partidul Social Liberal (PSL), au semnat la 25 septembrie curent la Chisinau, acorduri de colaborare cu Partidul National Liberal (PNL) din Romania.Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu a declarat in cadrul unei conferinte comune de presa cu liderul AMN, Serafim Urechean(foto), ca vizita are ca scop stabilirea unor legaturi directe intre organizatiile de tineret, colaborari la nivelul primarilor alesi pe listele AMN si PNL si ca partidul pe care il prezinta va oferi sprijin AMN in pregatirea programelor electorale pentru alegerile locale din 2007 si cele parlamentare din 2009.
Reamintim ca Serafim Urechean a fost sprijinit masiv de Guvernul Nastase, o parte dintre apropiatii sai fiind beneficiarii fondurilor care nu au mai putut fi justificate de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni la conducerea caruia se afla Titus Corlatean. Problema acestor fonduri a facut obiectul unui raport inaintat in 2005 Primului Ministru Tariceanu, care a „uitat” sa-l trimita la DNA.
Urechean este cunoscut la Chisinau ca fiind extrem de apropiat de cercurile de interese rusesti si banuit ca joaca cartea romaneasca doar pentru a o discredita.
Semnarea acordului de catre Teodor Melescanu nu este intamplatoare, de cateva luni bune acesta avandu-l in preajma pe Iulian Chifu, cel care a fost intermediarul, prin cele doua ong-uri pe care le conducea, fondurilor care mergeau de la Nastase-Corlatean-DRP, catre apropiatii lui Urechean. Acestia la randul lor i-au facut campanie lui Adrian Nastase in presa pe care o controlau pentru a fi votat de cetatenii romani din Basarabia la ultimele alegeri prezidentiale. In acea perioada in presa apropiata lui Urechean au aparut articole extrem de urate despre Traian Basescu. Butoanele de comanda erau la Bucuresti dar si la Moscova.
Toate aceste manevre au avut in spate fosti ofiteri de securitate dintre care unii au fost scosi in rezerva (Marcel Alexandru), dar altii inca lucreaza intens sub umbrela unui serviciu de informatii pentru o alta axa decat Washinton- Londra – Bucuresti, dezinformand masiv pentru a-si proteja interesele de grup, autoritatile statului roman si confirmand prin „Notele” mincinoase, neincrederea Presedintelui Basescu.
Ramane de vazut daca si Teodor Melescanu a semnat acordul tot in baza unor astfel de „Note” mincinoase, deci in necunostinta de cauza, sau a stiut exact cu cine se aliaza, ceea ce schimba complet datele problemei, inclusiv cu implicatii in Romania.
 
84% dintre elevii basarabeni resping istoria integrataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 27 September 2006
84% dintre elevii din Basarabia resping si doar 16% sustin studierea cursurilor de „istorie integrata”.

Acestea sunt principalele rezultate ale unui sondaj de opinie, desfasurat de catre echipa ziarului pentru tineri „Asta DA”, in perioada 19 – 21 septembrie 2006, pe un esantion de 1026 de tineri din 9 licee basarabene, dintre care cinci - din mun. Chisinau („Gheorghe Asachi”, „Onisifor Ghibu”, „Mircea Eliade”, „Petru Rares” si „Hyperion”) si patru licee din afara capitalei (or. Straseni, or. Causeni, s. Budesti si s. Magdacesti), informeaza Stirea de Garda.
O prima reactie la desfasurarea sondajului a avut loc in orasul Causeni, unde Svetlana Coliban, colaboratoarea ziarului pentru tineri „Asta DA”, a fost amenintata ieri, la orele 10:30, cu excluderea din liceu de catre Valentina Curtev, responsabila de la Directia raionala de invatamant din Causeni, pe motiv ca Svetlana a realizat in liceul din localitate un sondaj de opinie referitor la istoria integrata.
„Nu aveti nici un drept sa faceti sondaje. Ii manipulati pe copii. Vei fi exmatriculata din liceu”, a amenintat Valentina Curtev. „Iti dai seama ce urmari poate avea sondajul vostru? E posibil sa ne intoarcem inapoi la predarea istoriei romanilor! Era necesar sa veniti sa ne cereti permisiunea. Apoi, copiii trebuiau instruiti despre cum sa raspunda la chestionar”, a incercat Curtev sa se justifice.
Ziarul pentru tineri „Asta DA” cheama societatea civila sa se solidarizeze pentru a exclude predarea in scoli a istoriei integrate si face apel catre organizatiile neguvernamentale de protectie a drepturilor omului din Basarabia sa investigheze acest caz, pentru a preveni exmatricularea Svetlanei Coliban din liceu.

 

 

 

 
Vacaroiu a intervenit la Voronin pentru eliminarea manualelor de “ istorie integrata”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Solicitat de ziarul FLUX, presedintele Senatului Romaniei, dl Nicolae Vacaroiu, a declarat in interviul acordat publicatiei de la Chisinau ca in cadrul intrevederilor avute cu oficialitatile comuniste de la Chisinau, a abordat si problema „istoriei integrate”.

Presedintele Senatului Romaniei considera ca tensiunea legata de introducerea cursului integrat de istorie „a fost creata datorita modului in care s-a procedat. Istoria trebuie sa reflecte realitatea. Nu are ce cauta atitudinea politica in manualele de istorie”, sustine presedintele Senatului Romaniei. Totodata, el considera ca elaborarea manualelor de istorie s-a facut cu mare graba. „Nu s-au facut dezbateri serioase in mediul academic, nu au fost atrasi in elaborarea acestor manuale istoricii recunoscuti din Republica Moldova. Acestea sunt, dupa parerea mea, punctele slabe care au dus, in ultima instanta, la toata aceasta tensiune”, a spus Vacaroiu.
Intrebat daca in cadrul intrevederilor avute la Chisinau a abordat problema istoriei, Nicolae Vacaroiu a declarat: „Sigur ca pe parcursul intalnirilor am abordat acest subiect. Ma bucur ca am gasit intelegere. Inclusiv la presedintele Vladimir Voronin care spunea ca are in program o intalnire cu mediul academic pentru a analiza, la concret, toata aceasta situatie si a gasi o formula”. Nicolae Vacaroiu considera ca „o formula” ar putea fi elaborarea unor manuale de alternativa. Dar, presedintele Senatului Romaniei a precizat ca, oricum, asta nu inseamna ca „in manualele de baza de istorie integrata poti sa nu tii cont de realitate si sa pastrezi in ele conceptii care tin de perioada trecutului, de marxism-leninism”. „M-a bucurat faptul ca acest subiect este in centrul atentiei conducerii Republicii Moldova si cred ca se vor face o serie de demersuri intru solutionarea problemei”, a mentionat Nicolae Vacaroiu.

 

 
Planuri rusesti imbracate in haine germane pentru raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :191
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}“Republica transnistreana este o "rezervatie" a Uniunii Sovietice. Acolo traiesc rusi si ucraineni, patrunsi pana in varful unghiilor de idealurile trecutului.

Nu vor sa faca parte plenar din Republica Moldova pentru ca, spun ei, acest lucru ii va priva de identitate. In plus, ei se tem ca Moldova se va uni, pe viitor, cu Romania si atunci vor deveni cetateni ai Romaniei iar majoritatea populatiei nu doreste acest lucru”, a comentat expertul german Alexander Rahr(foto), pentru “Rossiskaia Gazeta”.
In continuare, el se refera si la motivele acestei situatii - limba straina, lipsa dorintei ruperii relatiilor cu Rusia iar daca Transnistria va deveni parte a Moldovei sau Romaniei, acest contact va fi pierdut, si lipsa orientarii prooccidentale.
Occidentul va persista in a nu recunoaste rezultatul plebiscitului
“Din aceste motive majoritatea covarsitoare a locuitorilor transnistreni au votat pentru independenta si pentru integrarea cu Rusia. Occidentul, bineinteles, nu recunoaste rezultatele acestor referendumuri. El a putut sa recunoasca doar dezintegrarea URSS de-a lungul granitelor republicilor. Iar acum UE si SUA se tem sa sustina ideea modificarii liniilor de frontiera pe teritoriul fostei URSS. In Occident, elitele politice se tem de o Rusie intarita pe seama acceptarii de noi teritorii si inceperii de noi razboaie etnice si teritoriale, de pe urma carora ar avea de suferit si Europa. Sunt mai mult decat sigur ca Occidentul va continua si pe mai departe sa nu recunoasca rezultatul referendumului. Rusia are o pozitie duplicitara fata de Transnistria. Ca membru al unor mari organizatii internationale, ea trebuie sa joace dupa regulile comune toturor. Dar, in acelasi timp, Moscova se intreaba cum ar trebui sa procedeze in privinta unui teritoriu care se liminteaza nu cu Rusia, ci cu Ucraina”, a opinat Rahr.
Kosovo si Transnistria
Expertul german a remarcat ca, din cauza conflictelor teritoriale din spatiul postsovietic, intre Occident si Rusia exista numeroase disensiuni. “Acest lucru este legat de faptul ca in Balcani a aparut problema independentei Kosovo fata de Serbia. In plan juridic, este vorba de acelasi proces ca si desprinderea Transnistriei de Moldova. Dar problema rezida in aceea ca Occidentul nu recunoaste independenta nerecunoscutelor republici post-sovietice, in schimb este plina de incantare de viitoarea independenta a Kosovo. Aceasta politica a dublelor standarde ii deranjeaza pe politicienii rusi. Tarile occidentale se tem astazi ca Rusia intarita se poate comporta imprevizibil ca raspuns la proclamarea independentei Kosovo. De exemplu, ea poate recunoaste independenta Transnistriei, apoi a Abhaziei si Osetiei de Sud. Rezultatul va fi o acutizare a dialogului Rusiei cu UE si SUA cu posibilitatea degenerarii ulterioare intr-un conflict diplomatic. De aceea, recunoasterea de catre Rusia a indpendentei republicilor autoproclamate poate fi interpretata in Occident ca un semnal al faptului ca Rusia isi reface imperiul. Este exact de ceea ce se teme cel mai tare Occidentul, a mai mentionat sursa citata.
Compromis ratat
Incercand sa rezolve problema transnistreana, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a propus Chisinaului si Tiraspolului planul unei confederatii. Occidentul a respins la unison aceast plan, din considerentul ca el ar putea conduce la destramarea Moldovei. Acum situatia se agraveaza nu doar in Transnistria, dar si in Osetia de Sud, Abhazia si Kosovo. Occidentul se teme ca orice modificare a granitelor existente poate antrena o crestere a tendintelor separatiste in alte tari.
Variante de solutionare a conflictului
In continuare, Alexander Rahr a identificat cateva variante de rezolvare a diferendului transnistrean. Prima – intoarcerea la planul Kozak, adica transformarea Moldovei in confederatie. O varianta care place cel mai mult Rusiei. Doi – blocada totala a Transnistriei: sanctiuni, inchiderea granitelor, izolare, toate acestea trebuind sa-i determine pe oameni sa depuna armele si sa recunoasca suprematia dreptului moldovenesc. Un plan preferat de UE si SUA.
 “Anul viitor, Germania va prelua presedintia UE. Berlin este interesat sa contribuie la rezolvarea conflictelor postsovietice. De aceea, poate propune un al treilea plan de solutionare a crizei de pe Nistru: dezvoltarea relatiilor economice cu Transnsitria. Daca aceasta republica va intelege ca prin Moldova va primi iesirea spre pietele europene, Tiraspolul si-ar putea revizui atitudinea fata de Chisinau”, a conchis expertul german.

 

 
Teodor Melescanu considera ca Legea cetateniei romane trebuie schimbataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :234
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu(foto), considera ca Legea cetateniei romane trebuie modificata, astfel incat aceasta sa poata fi dobandita de catre toti etnicii romani care traiesc in afara granitelor, inclusiv de catre cei din Transnistria, intr-un timp cat mai scurt.Melescanu a facut aceasta declaratie in cadrul vizitei oficiale de la Chisinau. De aceesi parere este si Nicolae Vacaroiu, care s-a pronuntat luni, 25 septembrie, pentru urgentarea procedurii de reacordare a cetateniei romane pentru cetatenii basarabeni care indeplinesc conditiile prevazute de lege. Nicolae Vacaroiu considera ca nu se poate ca termenele de asteptare pentru redobandirea cetateniei romane sa fie atat de mari, informeaza Rador.
In prezent, Legea cetateniei prevede ca isi pot redobandi cetatenia romana toti cei care in perioada interbelica au fost cetateni romani si descendentii lor de gradul intai. In urma unor zvonuri privind o oarecare suspendare a procedurii de redobandire a cetateniei romane, dezmintite de altfel de misiunea diplomatica romana la Chisinau, basarabenii au depus in ultima luna peste 100.000 de cereri pentru a deveni cetateni romani.
 
Romanii din UK ii scriu premierului Tony BlairPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Un grup insemnat de romani, reprezentand treisprezece asociatii, societati si firme romanesti din Marea Britanie, au formulat si au trimis o scrisoare premierului Tony Blair.

Scrisoarea a fost trimisa dupa anuntarea rezultatului raportului comisiei europene.
Prin aceasta scrisoare romanii ii solicita premierului britanic nerestrictionarea accesului liber al romanilor la piata muncii din Marea Britanie, incepand cu data de 1 ianuarie 2006. Scopul comun al semnatarilor acestei scrisori este de a promova imaginea Romaniei si a romanilor, precum si acela de a apara demnitatea romanilor din Marea Britanie, si de a nu le fi ingradite drepturile tocmai intr-o tara recunoscuta pt promovarea valorilor democratiei.
Forumul romanilor din UK publica in intregime scrisoarea romanilor din UK catre Tony Blair, in varianta sa originala. Romanian Global News reda in cele ce urmeaza scrisoarea, in limba romana (traducerea si adaptarea apartine Romanian Global News):

“Draga domnule Prim ministru,

Miscare libera pentru muncitorii romani din UK dupa 1 ianuarie 2007
Comunitatea romana apreciaza sprijinul consistent pe care dvs si Guvernul dvs l-ati ofeit pregatirilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana. Va cerem sa continuati sa va urmati politicile si credintele si sa luati decizia de a deschide piata muncii din UK pentru cetatenii romani, odata ce Romania va deveni membru cu drepturi depline al UE, la 1 ianuarie 2007.
Va scriem in numele a mii de platitori de taxe de origine romana, care au contribuit la extraordinarul succes economic reusit de Marea Britanie sub guvernarea dvs. Mai mult, membrii comunitatii noastre au avut intotdeauna un rol activ in dezvoltarea relatiilor economice, politice si sociale romano-britanice si vor continua sa consolideze aceste legaturi si pe viitor.
Suntem pe deplin ingrijorati in legatura cu campania de denigrare existenta in ultimele cateva saptamani in media britanica, care dauneaza semnificativ imaginii Romaniei. Numarul romanilor care intentioneaza sa vina in Marea Britanie, la munca, dupa 1 ianuarie 2007, a fost cu mult exagerat. Pana la urma, Romania are o economie in evolutie, si ea se confrunta deja cu o lipsa de mana de lucru. Aceste tendinte, dublate de stimulentele pe care aderarea la UE le va aduce Romaniei, la fel ca si fondurile structurale, conduc la marirea salariilor si la salarii mai mari. In consecinta, interesul romanilor pentru munca in strainatate se va reduce semnificativ.
Noi credem ca argumentele noastre in favoarea deschiderii pietei de munca din UK pentru romani merita sa fie luate in considerare. In primul rand, credem ca permiterea unei miscari libere pentru muncitorii romani in UK va contribui la dezvoltarea economica a ambelor tari. In al doliea rand, aceasta initiativa va preveni si va reduce considerabil interesul pentru imigratia ilegala si pentru exploatare. Si ultimul argument, dar nu cel din urma, aceasta decizie va imbogati pe mai departe relatiile dintre Romania si Marea Britanie, ca aliati NATO si parteneri UE.
Este o realitate faptul ca economia britanica in crestere are nevoie de un aflux de mana de lucru, pentru acoperirea unei varietati de sectoare de pe piata de munca. Studiile efectuate au dovedit deja efectul pozitiv al afluxului de muncitori din tarile A8 la economia britanica. Aceleasi studii au demonstrat ca nu exista asa-zisele efectele negative pe care le-ar avea imigrantii romani asupra sistemului social britanic. Conform legislatiei britanice, muncitorii proveniti din tarile A2 nu vor avea dreptul la beneficii sociale dupa 1 ianuarie 2007. Mai mult, imigrantul tipic roman este de cele mai multe ori tanar si singur, fiind astfel putin probabil ca el/ea sa suprasolicite sistemul britanic de educatie si sanatate, asa cum s-a spus.
Asa cum ati declarat recent in deschiderea conferintei TUC, imigrantii din tarile A8 “au ajutat, nu au fost o povara”. Noi credem cu tarie ca aceasta va ramane adevarat daca romanii vor castiga accesul la piata de munca din UK dupa aderarea la UE.
In lumina acestor argumente, va solicitam inca o data sa garantati romanilor accesul liber la piata de munca din Marea Britanie, incepand cu 1 ianuarie 2007 si astfel, sa ne oferiti sansa de a contribui la bogatia culturala si la diversitatea Marii Britanii, pe care o respectam si o avem ca exemplu.

Ai dvs loiali,
Ionela Flood, Societatea Romanca,
Anne Marie Visoianu, Parohia Crestina Ortodoxa Romana Sfantul Macarie cel Mare
Victor Craciun, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni
Simona Tatulescu Cighir si Corneliu Tatulescu Cighir, London Ressources Ltd.
Adrian Cherciu, Romani Online Ltd.
Razvan Novacovschi, Societatea Culturala Romana din Oxford
Anne Marie Martin, Bel Management Ltd.
Cristina Irimie si Inno Brezeanu, Romani in UK
Sorana Parvulescu, Societatea Romaneasca LSE SU
Daniel Furculesteanu, Romani in UK, Clubul de Handbal Olympia, Societatea Studentilor Romani de la Universitatea Westminster
Anda Anastasescu, London Schubert Players Trust
Serban Cantacuzino, Pro Patrimonio”

 
Scoala romaneasca din Alcala de Henares are nevoie de eleviPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 27 September 2006
Proiectul primariei din Alcala de Henares de a infiinta o scoala romaneasca de sambata pentru copiii romani din oras se loveste de lipsa de interes a parintilor care nici macar nu s-au interesat despre aceasta initiativa, anuntata inca din luna iulie.In schimb, organismul care deruleaza acest proiect, Uniunea Hispano – Rumana din Alcala de Henares a primit nenumarate solicitari pentru predarea orelor. “Am primit propuneri din partea a cel putin 30 de persoane, unele cu experienta in invatamant, care sunt dispuse sa participe la acest proiect. Din nefericire, nu am reusit sa gasim elevi pentru aceasta scoala
destinata copiilor romani si nu numai”, a declarat presedintele Uniunii Hispano – Rumana, Elena Roman, citata de Roman in Lume. Ea a mai precizat ca a primit solicitari pentru ocuparea posturilor de cadre didactice chiar din partea unor persoane din Romania. Elena Roman spera ca proiectul sa inceapa, chiar si daca rateaza startul anului de invatamant, cat mai curand. “Avem de gand sa planificam intalniri cu directorii de scoli, unde sunt multi elevi romani si sa incercam sa obtinem sprijinul lor in initierea acestor cursuri. Poate ca in momentul in care initiativa vine pe linie oficiala, parintii se vor simti mai motivati sa-si lase copiii la aceasta scoala romaneasca”, a mai adaugat Elena Roman. Crearea unui invatamant in limba romana in Spania este un proiect pentru care “a votat” si prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, iar initiatorii proiectului, adica primaria din Alcala de Henares si Uniunea Hispano – Rumana, spera ca prin colaborarea cu Ambasada Romaniei sa fie recunoscuta scoala in limba romana a copiilor de aici. Pana atunci insa, organizatorii acestor cursuri asteapta doar apelul parintilor la telefonul 665.116.558 sau la email uniunea@gmail.com, pentru ca, potrivit Elenei Roman, scoala are deocamdata prea multi profesori si nici un copil inscris.
 
Un nou an de activitate pentru grupul „Ciresarii” din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Clubul ’’Ciresarii’’ din cadrul centrului Comunitar Roman din British Columbia a anuntat  deschiderea cercurilor de balet, folclor, dans popular si video pentru anul 2006-2007.
Activitatile  vor avea loc in fiecare luni intre orele 18.00-20.00, la sediul British Columbia Romanian Community Center din New  Westminster.
„Ciresarii” sunt pregatiti de instructori calificati precum Marta Horvath, Cornelia Rapcea si Florian Mitoi – cu o bogata experienta in domeniu si cu o mare daruire pentru copii. La cursurile saptamanale se vor adauga peste 10 spectacole si aparitii publice atat pe marea scena multiculturala a Vancouverului cat si pe posturile de radio si televiziune locale si din Romania. Atmosfera prieteneasca de lucru, suportul moral si material al parintilor si sponsorilor, a facut ca „Ciresarii” sa devina o mare familie care impartaseste aceleasi idealuri de a pastra si transmite mai departe prin micii ei ambasadori, cultura si traditia romana.
Cei interesati sa cunoasca mai mult din activitatea „Ciresarilor” sunt invitati sa priveasca fotografiile din folderul Album Photo sau video-clipurile anexate. Clubul „Ciresarii” primeste noi membri pana pe 15 octombrie 2006. Inscrierile se fac la Dana Diaconu, Coordonatorul grupului „Ciresarii” – telefon 604-515 0474 sau direct la sediul BC RCC, lunea intre orele 18-20, se arata pe portalul BC RCC.
 
Chisinaul sustine eforturile ONU pentru rezolvarea conflictelorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :157
Wednesday, 27 September 2006
Basarabia, care se confrunta cu un conflict nerezolvat, sprijina activ eforturile pentru fortificarea potentialului ONU in domeniul prevenirii si rezolvarii conflictelor, refacerii post-conflict, combaterii terorismului international, a declarat, marti, viceprim-ministrul, ministrul basarabean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, in cadrul unei intrevederi cu Haya Rashed Al-Khalifa, Presedintele Adunarii Generale ONU.
Agentia Infotag transmite, citand serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, ca Stratan a subliniat ca Moldova contribuie si la eforturile ONU pentru mentinerea pacii si pentru stabilizare, militarii moldoveni participa la operatiuni in Sudan, Liberia, Cote dI„Ivoire. Totodata, un grup de genisti moldoveni sint antrenati in operatiuni de deminare in Irak, in conformitate cu rezolutia 1511 a Consiliului de Securitate ONU.
Stratan a subliniat ca Moldova sprijina formarea, sub egida ONU, a unui sistem global de prevenire a pericolelor si provocarilor contemporane, inclusiv a unor fenomene ca separatismul politic si conflictele de joasa tensiune, care "pericliteaza siguranta si stabilitatea multor persoane si impiedica dezvoltarea normala si reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova". Seful diplomatiei moldovene a remarcat cu satisfactie ca Adunarea, in pofida opunerii nefondate a unor membri, a decis sa includa in programul sesiunii a 61-a chestiunea privind conflictele inghetate din spatiul GUAM si impactul lor asupra pacii, securitatii si dezvoltarii internationale, initiativa lansata de Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si R.Moldova.
Andrei Stratan a opinat ca sensibilizarea opiniei publice internationale la acest subiect prin intermediul Adunarii Generale ONU va usura procesul de rezolvare a conflictelor din Georgia, Azerbaidjan si R.Moldova, iar mecanismele existente de aplanare a lor, precum afirma delegatiile unor tari, nu vor fi deteriorate. Ministrul moldovean a declarat ca Chisinaul, impreuna cu partenerii din GUAM, este dispus sa initieze consultari cu tarile interesate, pentru elaborarea si prezentarea unei rezolutii in aceasta problema. Stratan l-a invitat pe Presedintele Adunarii Generale ONU sa efectueze o vizita de studiu in Basarabia.
 
Consulatul roman din Milano a actualizat sistemul de cautare a pasapoartelorPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :192
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Consulatul General al Romaniei din Milano a actualizat marti, 26 septembrie, sistemul de cautare online a pasapoartelor.
Astfel, romanii din Italia care intentioneaza sa obtina informatii de ultima ora legate de pasapoartele lor o pot face pe pagina de web a consulatului. Sistemul permite celor care sunt in asteptarea documentului sa afle daca acesta se afla deja la Consulat. El urmeaza sa confirme sau nu faptul ca pasaportul este gata si deci poate fi ridicat de la Consulat.
Totodata, utilizatorii inregistrati ai portalului RomaniaItalia.NET pot efectua o cautare in sistemul de pasapoarte direct de pe site-ul acesta.
Sistemul de cautari pasapoarte este activat doar pentru Consulatul din Milano, deci pentru cetatenii care au depus cererea pentru un nou pasaport la Consulatul General al Romaniei din Milano.
 
La Coslada primaria “se lupta” cu autobuzele romanilorPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :198
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Primarul municipiului Coslada (Madrid) va incerca sa opreasca stationarea neregulamentara a autobuzelor cu imigranti.
In acest sens, Raul Lopez a solicitat un mai mare control in zona Avenida del Esparragal si a cerut Politiei Municipale sa efectueze controale in ceea ce priveste autobuzele straine care opresc acolo. Potrivitp publicatii romanesti Roman in Lume, primaria este decisa sa opreasca activitatea liniilor straine de autocare, majoritatea romanesti, care potrivit unui comunicat de presa, folosesc de mai multa vreme strazile orasului pentru opriri neautorizate in vederea imbarcarii si debarcarii de calatori. Politia Municipala a primit ordine clare sa examineze meticulos fiecare autobuz care opreste in Avenida del Esparragal, mai precizeaza  comunicatul Primariei. Astfel, se vor strange informatii despre orarul de activitate al acestor firme de transport, date despre autocare, despre cine este proprietarul lor si daca au autorizatiile necesare.  primarul orasului Raul  Lopez a declarat ca “nu se poate permite ca municipiul Coslada sa se  converteasca in capat de cursa pentru liniile de transport de calatori fara autorizatie si se vor face sesizarile necesare la organele de control pentru ca toate aceste firme sa indeplineasca cerintele legislatiei in vigoare”.
 
Romania va avea un consul nou la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :128
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Consulatul Roman de la Madrid isi schimba conducerea de luna viitoare.
Actualul sef al sectiei consulare, Nicu Stan(foto), a depasit de mult timp durata normala a mandatului, acesta fiindu-i prelungit in mai multe randuri. Consulul Nicu Stan si-a desfasurat activitatea la Madrid timp de 5 ani si urmeaza sa fie inlocuit de Andrei Borza, un diplomat tanar din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in cursul lunii octombrie.
 
Sarbatoare frantuzeasca si pentru romanii din FrantaPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :290
Wednesday, 27 September 2006
Asociatia romaneasca ACAR ii invita pe toti romanii din Franta sa participe la un eveniment deosebit pentru comunitatile imigrante din aceasta tara.
Duminica, 1 octombrie, de la ora 11.00 la 18.00 va avea loc, in parcul citadelei Strasbourg-Esplanade, cea de-a doua editie a “Viilor Lumii”. Cei prezenti vor putea descoperi aici specialitati culinare, vinuri dar si folclorul celor 11 tari participante, printre care si Romania.
Evenimentul se va deschide la ora 11.00 cu o parada de costume, care va incepe pe Bulevardul Victoriei, va trece pe bulevardul Charles de Gaulle si va ajunge pana la citadela. La ora 12.00 va avea loc inaugurarea oficiala, iar de la ora 13.00 la 18.00 partea principala a evenimentului va aduce in fata publicului momente foclorice si obiceiuri legate de culesul viilor in tarile participante.
La standul Romaniei invitatii vor putea descoperi celebrii mici, pastrama, salata orientala si placinta cu mere. Alaturi de Romania, vor mai fi prezentate obiceiuri din Australia, Spania, Franta, Ungaria, Iran, Italia, Basarabia, Noua Zeelanda, Serbia si Elvetia.
 
Colaborare culturala romano-austriacaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :171
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Romania si Austria au semnat un acord privind Programul de colaborare culturala intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Austria pentru anii 2006 – 2009.
Acordul a fost semnat in data de 20 septembrie de catre secretarul de stat pentru diplomatie publica, Valentin Naumescu si, din partea austriaca de catre ambasadorul Emil Brix(foto), adjunct al ministrului pentru politici culturale din Ministerul de Externe al Austriei. Documentul in cauza se incadreaza in obiectivele Programului de Guvernare pentru sectiunea diplomatie culturala, tratand componente ale relatiilor bilaterale in domeniul culturii si artei, cooperarea in domeniul invatamantului preuniversitar, formarea si perfectionarea cadrelor didactice, schimbul de lectori, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Secretarul de stat pentru diplomatie publica, Valentin Naumescu, a efectuat in perioada 19-21 septembrie, o vizita de lucru in Austria, unde, pe langa semnarea Programului de colaborare culturala, a avut si o serie de intalniri cu personalitati ale vietii cultural-academice din Viena. (Daniel Ionascu)
 
“A fost sau n-a fost” nominalizat la “Hollywood World Award”PDF Print E-mail
Beverly Hills, SUA/Romanian Global News
Accesari :310
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Filmul lui Corneliu Porumboiu(foto), “A fost sau n-a fost” a realizat un nou success: nominalizarea la “Hollywood World Award”.
Filmul se numara printre cele 10 nominalizari din editia acestui an a festivalului, informeaza site-ul www.screendaily.com. Pelicula romaneasca va concura cu nume selecte ale cinematografiei mondiale: Guillermo Del Toro, Pedro Almodovar, Adrian Caetano etc. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in cadrul Festivalului de Film de la Hollywood, pe 23 octombrie, intr-un spectacol ce va avea loc in Beverly Hills.
 
Lucrarile artistei romance Marilena Murariu – in expozitie la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :153
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}In galeriile Palatului Correr din Venetia, a avut loc, marti, 26 septembrie, vernisajul expozitiei Marilenei Murariu, intitulate „Luoghi. Dal Mare del Nord al Mediterraneo” (Locuri. De la Marea Nordului la Mediterana).Evenimentul s-a bucurat, in fata unui numeros public, de o prezentare de exceptie, realizata  de criticul de arta Francesca Brandes, care a incadrat universul artistic al pictoritei romance in ambianta evolutiei peisajului european, de la Antonello da Messina si Mantegna pana la marii impresionisti francezi si la titanii secolului abia incheiat. In acelasi timp, s-a subliniat faptul ca in pictura Marilenei Murariu, „cu tuse cand scanteietoare, cand eterice, dar mereu plina de proportii spatiale si de masa, se recunosc accentele scolii plastice romanesti, mai ales o anumita simplitate grandioasa care devine esenta”.
Expozitia va ramane deschisa pentru public pana in 6 octombrie a.c.
 
Si Romania va fi reprezentata la International Technical Fair de la PlovdivPDF Print E-mail
Plovdiv, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :119
Wednesday, 27 September 2006
La cea de-a 62-a editie a International Technical Fair, care se desfasoara in perioada 25 – 30 septembrie, la Plovdiv, vor participa si firme romanesti.
La aceasta editie a targului participa cu pavilion oficial un numar de 8 tari, Austria, Cehia, Franta, Italia, Polonia, Slovacia si Turcia, care are si statut de "Partner Country", un numar de 4 tari sunt prezente cu participari colective Germania, Polonia, Romania si Serbia, participari internationale individuale si numeroase firme bulgaresti. Participarea colectiva romaneasca, organizata de Romexpo, ocupa o suprafata totala de 57 mp in pavilionul 25 si platforma exterioara XVI-34, unde expun firmele Coelco Trade SRL si Blue Container SRL.
Sunt, de asemenea, prezente cu participari individuale alte firme din Romania: GMVA SRL, Skat Kart SRL si Cromsteel Industries. Firmele Coelco Trade si Blue Container participa cu produse de ultima ora din activitatea proprie, respectiv: sisteme de inchidere, tablouri electrice si containere pentru organizare de santier, transmite Amos News. Calitatea produselor expuse, numarul mare de participanti, precum si afluenta de vizitatori sunt premise suficiente pentru succesul firmelor romanesti.
Firmele participante sunt dispuse in 16 pavilioane si 17 platforme exterioare, corespunzator celor 10 sectiuni ale targului: Autumn Fair, Aquatech, Autotech, Eltech, Eneco, Infotech, Machine Building, Stroytech-The City, Chemical Industry, Motor Show-Plovdiv.
 
Documentar despre Basarabia difuzat la BBC PrimePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :174
Wednesday, 27 September 2006

{mosimage}BBC realizeaza un documentar despre Basarabia, avand ca subiect principal formatia Zdob si Zdub(foto) si se va difuza pe postul BBC Prime la inceputul lui 2007.

 

Documentar se va transmite in emisiunea "New Europe", realizata de Michael Palin si care se va difuza pe BBC Prime in 2007. Membrii formatiei Zdob si Zdub vor fi protagonistii acestui documentar dupa ce Michael Palin si-a manifestat dorinta ca Zdob si Zdub sa apara la capitolul ’’Moldova’’.
 
Concert Parazitii pentru romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :168
Wednesday, 27 September 2006
{mosimage}Trupa hip-hop Parazitii va sustine un concert la sala Jean-Grimaldi din Lasalle, pe 28 si 29 septembrie.Cei ce doresc mai multe informatii, dar si rezervari pot suna la (514) 652-0661 sau pot trimite un e-mail la concertecanada@sympatico.ca.
 
O noua seara romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 27 September 2006
La Institutul Cultural Roman din Paris va avea loc o seara romaneasca vineri, 13 septembie, intre orele 19.00 – 23.00.Evenimentul este organizat de ARDEF. Se vor servi mancaruri traditionale romanesti, intr-o atmosfera tipic romaneasca care le va aminti participantilor de meleagurile natale.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions