Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
Guvernul va sustine infiintarea Universitatii Francofone pentru Europa Centrala si de EstPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Guvernul va sustine financiar infiintarea, in Romania, a Universitatii Francofone pentru Europa Centrala si de Est, a anuntat joi, 28 septembrie, la sommet-ul Francofoniei, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
El a sustinut joi, la Palatul Parlamentului, discursul din partea tarii gazda, la deschiderea lucrarilor celei de-a XI-a reuniuni a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei. „Sustinem, in parteneriat cu Organizatia Internationala a Francofoniei si cu operatorul sau specializat, Agentia Universitara a Francofoniei, crearea la Bucuresti a Universitatii Francofone a Europei Centrale si Rasaritene”. Popescu-Tariceanu a subliniat ca aceasta universitate trebuie sa fie „un centru de excelenta pentru pregatirea formatorilor, un spatiu dedicat performantei, puse in serviciul celorlalti”. Seful Executivului roman a precizat ca Guvernul va investi o suma importanta de bani pentru punerea in practica a acestui proiect de anvengura internationala. Programele concepute in cadrul acestei universitati vor fi accesibile tuturor studentilor si cercetatorilor lumii francofone, fie direct, fie prin intermediul componentei sale virtuale. Premierul a adaugat ca o mobilizare exemplara a statelor si a guvernelor regionale va dovedi interesul si implicarea acestor state, importanta acordata educatiei si tehnologiei informatiei.
 
Progresele facute de economia romaneasca prezentate la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :358
Thursday, 28 September 2006
In cadrul intalnirii desfasurate recent la Washington intre Ministrul Delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David si economistul sef pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Pradeep Mitra, au fost prezenatate progresele economiei romanesti.In cadrul intalnirii, Ministrul Delegat i-a prezentat oficialului Bancii Mondiale rezultatele economice inregistrate de Romania in 2006 si principalii indicatori macro-economici care confirma evolutia pozitiva a economiei romanesti, informeaza Amos News.
Ministrul Cristian David i-a expus economistului-sef din cadrul Bancii Mondiale obiectivele Programului de ajustare structurala post-aderare. Programul are ca scop consolidarea si imbunatatirea rezultatelor economice pozitive si va finaliza complet reforma structurala in Romania. Totodata, Programul de ajustare structurala post-aderare va corela implementarea politicilor de reforma structurala cu cerintele imediate ce decurg din statutul de membru UE.
Domeniile vizate de Program sunt: sectorul energetic, minerit, piata muncii, piata de capital, privatizarea si mediul de afaceri. Programul ajustare structurala este necesar in perioada post-aderare pentru sustinerea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si consolidarea statutului de membru al UE. Programul este elaborat si asumat de Guvernul Romaniei si va beneficia de asistenta din partea expertilor Bancii Mondiale.
 
Orasul Targoviste a devenit membru al Asociatiei Internationale a Primarilor FrancofoniPDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :195
Thursday, 28 September 2006

Adunarea Generala a Asociatiei Primarilor Francofoni (AIPF) a decis sa acorde orasului Targoviste statutul de membru al Asociatiei.

 

In cadrul Reuniunii plenare a forului de conducere al AIPF, inca noua orase din lume au primit statutul de membru. Este vorba despre Agadir (Maroc), Bandiagara (Mali), Bohicon (Benin), Dapaong (Togo), Gaya (Niger), Konni (Niger), Koudougou (Burkina Faso), Kpalime (Togo) si Zogbomey (Benin), informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Adunarea Generala a mai decis si realegerea celor 15 membri ai Biroului Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni. De asemenea, au fost nominalizati noul secretar permanent al Asociatiei, Olivier Chambard, si secretarul permanent adjunct, Pierre Baillet. Reuniunea plenara s-a desfasurat in prezenta primarului Parisului, Bertrand Delanoe, si primarului general al Capitalei, Adriean Videanu.
 
Zilele filmului rus la Institutul Cultural RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman va gazdui pe 2-3 octombrie, cu incepere de ora 19.00, „Zilele filmului rus”, eveniment organizat de ICR in parteneriat cu Fundatia Dostoievski si cu postul de televiziune TVR1.Vor fi proiectate cinci filme documentare contemporane: Locul (2001), de Svetlana Vasilenko si Arkadi Kogan; Statia “Fericita” (2005), de Tatiana Donskaia; Torjok si locuitorii sai (2005), de Maria Saprikina – luni, 2 octombrie; In cautarea lui Cehov (2003) de Alexei Sasin si Drumul unui ofiter rus (2005), de Anton Utkin – marti, 3 octombrie.
Filmele vor fi prezentate de criticul Valerian Sava, iar la eveniment vor participa si cineastele Tatiana Donskaia si Maria Saprikina.
 
Codrut Seres: „Proiectul Nabucco ramane o prioritate a Romaniei”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Proiectul Nabucco ramane o prioritate a Romaniei pentru diversificarea surselor de energie, a afirmat ministrul Economiei, Codrut Seres, la Reuniunea ministrilor Energiei din cadrul OCEMN.
Ministrii din cele 12 state membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra sustin necesitatea crearii de politici energetice regionale armonizate. Siguranta alimentarii depinde in mare masura de nivelul de interconectare a retelelor de transport, precum si de accesul la surse alternative. Potrivit Prompt Media, in cadrul intrevederii cu omologul sau rus, Viktor Hristenko, ministrul Seres a propus ca cele doua tari sa demareze o analiza privind interconectarea sistemelor energetice. De asemenea, Seres a solicitat ministrului rus un raspuns la memorandumul privind depozitul de gaze Roman-Margineni. La finalul intrevederii, ministrii au adoptat o declaratie comuna privind securitatea alimentarii cu energie, diversificarea surselor si eficienta energetica.  
 
Cooperarea romano-canadiana in domeniul ITPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si ministrul Guvernului provinciei New Brunswick, Percy Mockler  vor semna o scrisoare de intentie, prin care stabilesc formarea unui grup de lucru compus dintr-un numar egal de experti din Romania si New Brunswick, in domeniul aplicarii si utilizarii tehnologiilor.Prin semnarea acestei scrisori de intentie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Romania si Guvernul Provinciei New Brunswick, Canada, isi exprima intentia de a consolida cooperarea lor in vederea identificarii si initierii de proiecte bazate pe modelele promovate cu succes de New Brunswick, informeaza Amos News.
"Avand in vedere prioritatile Guvernului Romaniei in domeniul societatii informationale, care se refera, pe de o parte, la dezvoltarea serviciilor publice in format electronic, pentru cetateni si mediul de afaceri, si, pe de alta parte, la asigurarea accesului la noile tehnologii, prin crearea retelelor electronice ale comunitatilor interconectate din zonele rurale defavorizate, in scopul reducerii decalajului digital, am hotarat sa profitam din plin de experienta candiana pentru a construi proiecte viabile si care sa raspunda nevoilor reale ale cetatenilor", a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, inaintea desfasurarii evenimentului.
Guvernul provinciei canadiene New Burnswick este un lider recunoscut in oferirea de servicii de tip eGov, in timp ce sectorul educational din New Burnswick este definit prin colaborarea dintre industrie, guvern si sectorul de cercetare-dezvoltare pentru a facilita schimbul de informatii si idei, pentru a crea parteneriate si a distribui bune practici in domeniu. Universitatea din New Brunswick este prima universitate in intregime online, fiind un model in ceea ce priveste educatia pe programele de tip e-learning.
 
Live Hacking la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :151
Thursday, 28 September 2006
Bucurestiul va gazdui pe 4 octombrie un eveniment unic pentru piata IT din Romania, care va consta intr-o demonstratie, in direct, a modului in care opereaza un hacker.Evenimentul este organizat de Provision IT Group si Internet Security Systems (ISS) si vor participa peste 150 de specialisti in domeniul tehnologiei informatiei.  Subiectul demonstratiei va consta in sublinierea celor mai frecvente vulnerabilitati ale aplicatiilor web. De asemenea, vor fi prezentate doua aplicatii: un magazin virtual (model clasic de e-commerce) si o aplicatie de e-banking, informeaza Prompt Media. Nivelul de detaliere tehnica si de dificultate in implementarea acestor atacuri este mediu.
 
Turda Fest – primul festival agrar din Romania, la a II-a editiePDF Print E-mail
Turda, Romania/Romanian Global News
Accesari :154
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Singurul festival agrar din Romania se afla la cea de-a doua editie si va avea loc pe 29, 30 septembrie si 1 octombrie.

Editia precedenta a festivalului a atras un numar de 10.000 de turisti, acesta reprezentand un record pentru un festival ce se afla la prima editie. Anul acesta organizatorii se asteapa la un numar chiar mai mare de participanti decat cel anul trecut.
Manifestarile desfasurate includ competitii intre animalele de casa, parade, prezentare unor obiceiuri taditionale romanesti, actori, dar si o competitii intre participanti. Acestia vor avea ocazia sa asculte muzica folclorica, concerte sustinute de grupul ’’10 Prajini’’. De asemenea recitaluri vor sustine si interpretul de muzica folk Grigore Lese, dar si Pavel si Cleopatra Stratan. Acestea sunt doar cateva activitati cu care organizatorii doresc sa atraga cat mai multe persoane, insa nu singurele.
Pe parcursul desfasurarii festivalului oaspetii vor avea ocazia sa viziteze cateva simboluri din Turda, precum Cheile Turzii, minele de sare, Muzeul de Istorie, bisericile istorice din Turda, si multe altele.


 

 
Delegatie a Ministerului roman al Apararii in vizita oficiala in AlbaniaPDF Print E-mail
Tirana, Albania/Romanian Global News
Accesari :169
Thursday, 28 September 2006

In perioada 26 – 28 septembrie, la Tirana, in Albania, la Reuniunea ministrilor apararii din tarile membre SEDM, a participat si o delegatie romana.

 

„Brigada Multinationala din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a realizat nivelul de maturitate cerut de participarea la misiuni internationale„ a mentionat secretarul de stat Corneliu Dobritoiu. “Dislocarea SEEBRIG in Afganistan reprezinta inca o dovada a faptului ca statele din Europa de Sud-Est pot coopera eficient in materializarea unor interese comune, fiind furnizoare nete de securitate”, a mai adaugat Dobritoiu, informeaza Amos News.
In context, a fost reiterata hotararea Romaniei de a participa activ in cadrul initiativei si de a oferi sprijin tuturor acelor tari care doresc sa se integreze in structurile euro-atlantice, pornind de la premisa ca SEDM reprezinta un exercitiu indispensabil al bunei cooperari pentru asigurarea si mentinerea stabilitatii si securitatii regionale. In cadrul reuniunii s-a aprobat primirea la procesul SEDM, cu statut de observator, a patru noi membri: Bosnia-Hertegovina, Georgia, Muntenegru si Serbia.
De asemenea, ministrii apararii din Sud-Estul Europei au felicitat Romania si Bulgaria pentru aderarea la Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007. Secretarul de stat Dobritoiu a adresat delegatiei italiene condoleante pentru decesul militarului ISAF cazut la datorie ca urmare a atentatului comis ieri impotriva unui convoi NATO in capitala afgana Kabul.
Initiativa SEDM a fost lansata in martie 1996, avand drept obiective promovarea cooperarii regionale si a relatiilor de buna vecinatate, dezvoltarea capacitatilor defensive si a cooperarii prin eforturi colective si facilitarea proceselor de integrare in institutiile euro-atlantice.
Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania, Ucraina (din decembrie 2005) si Turcia. La consultarile politice si militare participa, cu statut de observator, Croatia, Slovenia si SUA.
Presedintia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-estul Europei si a Comitetului Politico-Militar Director, precum si comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotatie, de fiecare dintre tarile semnatare. Din iulie 2005, presedintia politico-militara a SEDM este detinuta de Albania, iar comanda militara a SEEBRIG, de Bulgaria. Incepand din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se afla, pentru patru ani, la Constanta.
 
Caravana “Fermier in Europa” a ajuns si in judetul BacauPDF Print E-mail
Bacau, Italia/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 28 September 2006
In perioada 11 octombrie – 15 decembrie, in judetul Bacau se va desfasura caravana “Fermier in Europa”, organizata de Ministerul Integrarii Europene la nivel national, in cadrul Campaniei de informare pe teme europene.
Potrivit Portalului National de Administratie Publica, actiunea se desfasoara prin intermediul Institutiei Prefectului - Bacau, coordonatorul judetean al campaniei fiind Florentina Avram, consilier in Compartimentul Integrare Europeana.
Caravana rurala are ca scop informarea intreprinzatorilor din mediul rural cu privire la implicatiile integrarii europene (reglementari, standarde, oportunitati de finantare post aderare), precum si promovarea modelelor de bune practici in agricultura si dezvoltarea rurala si se va desfasura simultan in toate judetele tarii, prin organizarea de intalniri la nivel de comuna, precizeaza aceeasi sursa.
In judetul Bacau vor fi implicate 20 de comune cu potential in dezvoltarea rurala. La intalniri vor fi invitati sa participe experti ai institutiilor descentralizate din domeniul agriculturii, sanitar-veterinar, al mediului si al dezvoltarii rurale.
 
100.000 de romani din Harghita si Covasna denunta extremismul maghiar si cer solidaritatePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Ca reactie la ultimele actiuni extremiste intreprinse de lideri ai minoritatii maghiare si care au ca scop destabilizarea regiunii si crearea de probleme integrarii Romaniei in UE, precum si crearii unui spatiu etnic pur maghiar in centrul Romaniei, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, organizatia cea mai reprezentativa a romanilor din cele doua judete, denunta atat nepasarea autoritatilor romane fata de acest tip de actiuni cat si urmarile extrem de periculoase care ar putea decurge din escaladarea actiunilor extremist nationaliste maghiare.

„Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, luand act de noua si grava sfidare a liderilor UDMR, care de aceasta data, au cerut fara echivoc autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului „Tinut Secuiesc” si declararea maghiarei ca limba oficiala in Arcul Intracarpatic, solicita autoritatilor Statului roman, in numele 100.000 de romani traitori in judetele Covasna si Harghita, sa intervina ferm pentru respectarea Constitutiei Romaniei si stoparea acestor actiuni separatiste.
Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna se adreseaza concetatenilor maghiari, din zona si din intreaga tara, sa nu se lase antrenati intr-o aventura periculoasa care poate duce la confruntari, distrugeri, suferinte si moarte, asa cum s-a intamplat in Kosovo”, se arata in comunicatul Forumului.
„Continuarea acestor demersuri nesabuite, din partea liderilor maghiari, va putea determina reactii negative, de aversiune, fata de cetatenii romani de etnie maghiara care se deplaseaza, sau traiesc in localitatile din celelalte zone ale tarii.
Etnocentrismul si separatismul promovat de unii lideri politici ai populatiei maghiare au atins forme aberante care nu sau oprit la segregarea pe criteriul etnic a oamenilor ci si a animalelor (cainii „maghiari” urmand sa poarte insemne nationale distinctive !), aberatii la care nu a ajuns nici doctrina fascista.
Conducerea Forumului a primit numeroase reactii puternice si mesaje de solidaritate din partea romanilor din intreaga tara, care ne-au asigurat ca nu vor accepta niciodata existenta in mijlocul tarii a unei enclave etnice, in care romanii sa fie marginalizati si asimilati.
In mentalul colectiv al comunitatilor romanesti din Arcul Intracarpatic sunt inca prezente crimele si nelegiuirile comise impotriva romanilor sub stapanire maghiara, doar pentru vina ca erau romani, deportarile si inrolarile in detasamentele de munca fortata, daramarea samavolnica a lacasurilor de cult ortodoxe si greco-catolice, distrugerea a tot ceea ce au fost monumente si simboluri romanesti, in anii ce au urmat Dictatului de la Viena.
Reamintim initiatorilor si sustinatorilor autonomiei „Pamantului Secuiesc” ca mare parte din maghiarii de astazi, care locuiesc in aceasta parte de tara, sunt descendentii multor generatii de romani maghiarizati, realitate atestata documentar si pusa in evidenta de cercetarile antropologice, etnografice, demografice si sociologice.
Mult trambita autonomie secuiasca, in toate timpurile, a insemnat pentru romanii din zona asuprire, umilinte, intoleranta, si in cele din urma asimilare. Sunt toate acestea argumente pentru care nu vom putea ramane indiferenti la aceste incitari periculoase, si vom reactiona pe masura.
Concetatenii maghiari din Arcul Intracarpatic se bucura de toate conditiile pentru a-si pastra si a-si afirma identitatea culturala, etnica si confesionala. In zona traiesc mii de familii mixte; din zona au plecat si s-au stabilit in alte orase ale tarii mii de persoane de etnie maghiara. In marele centre universitare ale tarii studiaza numerosi tineri maghiari nascuti in judetele Covasna si Harghita. Societatile comerciale, inclusiv cele turistice si balneare, si intreprinzatorii particular nu pot practic exista fara partenerii din intreaga tara. Realizarea unei enclave etnice in inima Romaniei ar bulversa tot acest sistem complex si benefic de relatii, cu consecinte incalculabile pentru intreaga populatie a zonei.
Este cunoscut faptul ca, organismele europene nu agreeaza astfel de formule segregationiste. Europa de astazi si de maine promoveaza toleranta, armonia interetnica si interconfesionala si nu ridicarea de bariere in viata comunitatilor multietnice.
Conducerea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, in consens cu pozitia exprimata de toate partidele romanesti, cu cele mai importante segmente ale societatii civile si ale mass-media, considera ca este timpul ca autoritatile statului sa-i exprime clar pozitia si sa actioneze in consecinta. Sugeram Guvernului Romaniei sa preia experienta Slovaciei – stat membru al Uniunii Europene – in gestionarea problemelor specifice unei zone multietnice cu caracteristici similare judetelor Harghita si Covasna, respectiv cu populatie slovaca numeric minoritara si populatie maghiara numeric majoritara, zona aflata la granita cu Ungaria si nu in centrul statului slovac.
Asteptam punctul de vedere ferm si neechivoc al domnului prim ministru Calin Popescu Tariceanu, in calitatea sa de sef direct al vicepremierului Marko Bela si a domnului Traian Basescu, in calitate de garant al Constitutiei si presedinte al tuturor romanilor, fata de aceasta situatie periculoasa si fara precedent, ale carei consecinte ne afecteaza in mod direct, lipsa de reactie la acest nivel fiind de natura a incuraja escaladarea acestor demersuri anticonstitutionale si segregationiste, prin interpretarea ei ca aprobare tacita.
Prin toate afirmatiile grave, antiromanesti, anticonstitutionale, neeuropene – facute la adunarea populara din 15 martie a.c. de la Tg. Secuiesc, ramase nesanctionate politic – si prin recentele demersuri incitatoare intreprinse pentru enclavizarea Romaniei, Marko Bela a demonstrat ca nu este demn de a ocupa inalta functie de vicepremier al Guvernului Romaniei, incalcand flagrant juramantul de credinta depus la investirea in functie si in consecinta Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna isi reafirma solicitarea de demitere a sa din aceasta inalta demnitate a statului roman”, se mai arata in comunicat.

(Foto: Monumentul din Cimitirul Comun inaltat in memoria victimelor hortyste din comuna Treznea)

 
Traian Basescu ia inca odata apararea romanilor din Basarabia, Ucraina si SerbiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Intr-un interviu acordat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, postului de radio "Europa Libera” si difuzat in data de 26 septembrie 2006, acesta se refera si la modul cum intrarea Romaniei in UE nu va trebui sa creeze un blocaj al relatiilor romanilor din Basarabia, Ucraina sau Serbia cu tara mama.

Faptul ca Basescu nu uita de romanii din jurul frontierelor si ca printre acestia aminteste de fiecare data de romanii din Timoc este un lucru incurajator dar nu suficient.
Chiar in aceste zile principala organizatie a romanilor din Timoc, Federatia Romanilor din Serbia, era anuntata, dupa numeroase incercari de a avea un raspuns, ca Mihai Gheorghiu, seful DRRP-ului din MAE, le-a respins proiectul la care asteptau raspuns de mai bine de cinci luni de zile. Pe fondul acestui refuz FRS este novoita sa-si inchida sediul de la Bolievat si probabil vor urma si altele, in lipsa finantarilor de la Bucuresti.
Sigur amintirea in interviul Presedintelui de acesti romani napastuiti este un lucru important, insa atata timp cat instrumente cum este DRRP-ul, unde sunt si banii, sunt date pe mana unor indivizi de teapa lui Gheorghiu, care raspund altor comandamente decat interesului national, cuvintele Presedintelui raman simple paleative.
Romanian Global News va prezinta un fragment din interviul acordat de Traian Basescu.

Reporter: Care este importanta admiterii Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si despre impactul politic asupra zonei Marii Negre?


Traian Basescu: Este o realitate care va influenta politica Uniunii Europene. Daca pana acum responsabilitatea pentru ce se intampla in Marea Neagra revenea riveranilor, cu accente deosebite pe Federatia Rusa si pe Turcia ca state cu cea mai mare influenta in regiune, iar Romania incerca, in numele statelor membre NATO si din calitatea ei de foarte apropiat membru al Uniunii Europene, sa atraga interesul Uniunii Europene asupra realitatilor de la Marea Neagra, din momentul intrarii Romaniei este clar ca Uniunea Europeana ea insasi va avea frontiera cu problemele Marii Negre, care nu sunt putine: conflicte inghetate, trafic masiv de persoane din fostele republici sovietice catre Europa, trafic de armament, trafic de droguri cu destinatie finala state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania. Problemele de la Marea Neagra nu mai raman doar o problema a Romaniei, ele devin o problema a Uniunii Europene, cu atat mai mult cu cat din zona extinsa a Marii Negre Europa isi asigura mai bine de 50% din necesarul de energie. Si paradoxal, parca asa a vrut Dumnezeu sa fie, solutiile alternative cele mai viabile sunt tot in zona Marii Negre, titeiul din zona Caspica. Marea problema este cum aducem aceste resurse energetice, titei si gaze din zona Caspica, inspre piata europeana, fara a utiliza acelasi sistem de transport si de distributie. Cum cream, altfel spus, o alternativa energetica la actuala dominatie a GAZPROM-ului.


Reporter: Sunteti in continuare pentru implicarea Romaniei in mod direct in procesul de negocieri pentru solutionarea conflictului din Transnistria?
 

Traian Basescu: Bun, aici este un lucru deja transat. Romania a fost parte a procesului in '91, s-a retras si dupa ce s-a retras nu a mai reusit sa revina la masa tratativelor. Poate este bine, poate este rau, dar Romania este oricum reprezentata, pentru ca noi am pus la dispozitia aliatilor nostri, fie ca e vorba de Statele Unite, care au statut de observator, fie ca e vorba de Uniunea Europeana, tot cu statut de observator, fie ca e vorba de OSCE, am pus la dispozitia lor toata expertiza noastra pe aceasta problema si vom contrinua sa o facem.


Reporter: Rusia a reactionat cu scepticism la initiativele romanesti in regiune, iar relatiile bilaterale sunt mai degraba reci, in pofida vizitei pe care ati efectuat-o la Moscova la inceputul anului trecut. Aveti o strategie pentru imbunatatirea relatiilor cu Rusia?


Traian Basescu: Tentativa de a imbunatati relatiile cu Rusia va fi o constanta a politicii noastre externe. Sigur, au fost momente de inghetare a relatiilor intre Moscova si Bucuresti si probabil o neincredere exista in aceasta zona. Este de munca in continuare pentru diplomatia romaneasca pentru a realiza acel parteneriat, daca vreti, care poate fi de folos regiunii Marii Negre.


Reporter: Aderarea la Uniunea Europeana pare sa aduca pe termen scurt mai multe restrictii decat avantaje pentru cetatenii moldoveni, la fel ca si pentru ucrainieni, care se vor trezi in situatia de a avea nevoie de viza pentru a tranzita Romania sau pentru a veni in Romania. Se estimeaza ca 25% din cetatenii Republicii Moldova au pasaport romanesc. Cum vedeti relatiile Romaniei cu Moldova si Ucraina in viitor, dupa ce Romania va deveni membru al Uniunii?
 

Traian Basescu: Sunt trei tari in care comunitatea romana este extrem de larga: Republica Moldova, Ucraina, Bucovina adica, Bucovina de Nord, si Serbia, cu Valea Timocului si zona Banatului sarbesc. Suntem deja in discutii cu Comisia Europeana pentru a gasi o formula care sa nu creeze un blocaj in relatiile romanilor din jurul frontierilor Romaniei cu tara mama. De altfel, acest element extrem de important pentru noi din punct de vedere al continuarii comunicarii cu romanii din jurul frontierelor este un element de preocupare nu numai la Bucuresti si la Bruxelles, dar si in capitalele celor trei tari despre care vorbeam, fie ca mentionam Kievul, Chisinaul sau Belgradul. Am convingerea ca impreuna cu Comisia Europeana pana la sfarsitul anului vom gasi formulele care sa nu faca romanilor din jurul frontierelor Romaniei viata mai grea si sa le ingradeasca accesul in Romania.


 

 
Intre disperare si sperantaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :231
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}„Romania si Bulgaria sunt gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, marti, la Strasbourg.

„As dori sa felicit popoarele si autoritatile din Bulgaria si Romania pentru toate eforturile pe care le-au realizat cu scopul indeplinirii conditiilor de aderare”, a continuat oficialul european pledoaria pentru procesul de extindere a Uniunii Europene. O zi istorica, care, credem noi, pune punct unei lungi si istovitoare perioade de tranzitie de la un sistem inuman, impus de baionetele bolsevice, la democratia de tip european. Si care consfinteste revenirea Romaniei, dupa mai bine de jumatate de secol de surghiun sovietic, acolo unde ii este locul: in sanul marii familii europene.

Bine-bine, vor spune euroscepticii de pe malurile Bacului, dar ce are de castigat saraca si subdezvoltata Moldova din faptul ca unul din vecinii sai este acceptat la masa bogatilor? Ne tine acest lucru de foame, ne face mai breji, ne rezolva problemele interne? Ne va incalzi la iarna calitatea Romaniei de membru cu acte in regula al Uniunii Europene? E limpede ca astfel de interpretari nu vor intarzia sa apara si de aceea e bine sa facem, la cald, cateva precizari de principiu.

Unu. Nu doar spiritul european, ci si cadrul institutional al Uniunii Europeane ajunge in proxima vecinatate a Republicii Moldova. Va fi mult mai lejer pentru tanara si firava democratie moldoveneasca sa adopte si sa implementeze modelul european de organizare economica si politico-administrativa. Chisinaul va avea posibilitatea sa urmareasca live, fara sa faca carari batute la Strasbourg si Bruxelles, felul in care functioneaza un sistem bine pus la punct din toate punctele de vedere. Cetatenii Moldovei se vor familiariza, prin contacte directe, cu modul de trai civilizat, cu mentalul colectiv european, iar administratiei centrale i se vor oferi o sumedenie de ocazii de a inradacina spiritul european in spatiul dintre Prut si Nistru, prin intermediul unor proiecte comune si de lunga durata. Implementarea acestor proiecte va asigura, inevitabil, un flux solid de investitii, pentru ca oamenii de afaceri din spatiul Uniunii Europene vor avea garantia ca isi plaseaza banii intr-un mediu stabil si compatibil cu rigorile moderne. Precedente exista in acest sens: Romania a stabatut aceeasi cale in 16 ani de post-comunism.

Doi. Bucurestii s-au declarat in repetate randuri drept avocat consecvent al integrarii europene a Republicii Moldova. Calitatea de membru plenipotentiar al Uniunii Europene confera un plus de legitimitate si soliditate acestor demersuri. Pentru ca una este sa pledezi pur si simplu pentru vecinul din est, si e cu totul altceva sa faci acelasi lucru in calitate de membru plin al UE. Precedente exista si in acest sens: extraordinarul lobby pro-european si pro-NATO facut de Polonia, tara-membru al Uniunii Europene, pentru Ucraina, stat care isi exprima dorinta de integrare euro-atlantica.

Trei. De acum inainte, eforturile de democratizare ale clasei politice moldovenesti se vor face, inevitabil, dupa un model concret – cel romanesc. Pentru ca perspectiva de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana are aceleasi criterii, de care administratia de la Chisinau nu are cum sa nu tina cont. Puterea va sti cu precizie ce impedimente ii intarzie integrarea – coruptia latenta, justitia imperfecta, atacurile asupra presei, carentele administrative, agricultura neperformanta etc. Adica exact aceleasi probleme pe care le-a solutionat deja Romania. Nu este nevoie ca Republica Moldova sa caute tipare peste mari si tari. Calapodul exista deja – e nevoie doar de o privire atenta peste Prut si solutiile vor veni de la sine.

Cu alte cuvinte, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana trebuie sa se constituie, logic, intr-un eveniment istoric si pentru Moldova. Poate suna patetic, dar sunt absolut convins ca extraordinarul succes al fratilor nostri ne-a adus intr-un punct cardinal. Punctul de gratie unde se termina disperarea si incepe speranta.
(Igor Burciu(foto), Flux)

 
Strangere de fonduri pentru ajutorare orfanilor din Romania, la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 28 September 2006
Un eveniment deosebit pentru comunitatea romanilor din Chicago a avut loc aseara 27 septembrie in Orasul Vanturilor – Fundatia Cherish our Children International a organizat, cu sprijinul comunitatii romane, a Consulatului Roman la Chicago si a firmei Saatchi & Saatchi alaturi de alti sponsori, un spectacol cu scopul strangerii de fonduri pentru ajutorarea orfanilor din Romania.

Adunati in numar de peste 400 de persoane, intr-o atmosfera caracteristica orasului Chicago, participantii au asistat la o deosebita parada de moda oferita ce celebri creatori de moda romani Doina Levinta si Dan Coma, au putut gusta din aperitivele oferite de restaurantele sponsor si au avut ocazia de a consolida relatiile romano-americane. La manifestare, redactorii Radio 27 Online, au stat de vorba cu Consulul General al Romaniei la Chicago, care a subliniat importanta ajutorului pe care comunitatea romanilor din diaspora il acorda orfanilor din Romania, au vorbit cu organizatorii serii, cu membri ai asociatiilor si organizatiilor nonprofit de ajutorare a orfanilor precum si cu cativa dintre sponsorii acestui eveniment.
In continuare va prezentam o parte din transcrierea interviului pe care redactorii Radio 27 Online l-au avut cu organizatorul acestui eveniment, Carla Heiser, membra in Consiliul Director al Fundatiei Cherish our Children International.
In seara zilei de 28 septembrie la ascultatorii Radio 27 Online vor putea asculta integral acest interviu. Incepand cu ora 8pm CT, ascultatorii vor avea totodata ocazia de a asculta si celelalte interviuri din cadrul acestui eveniment ce a avut ca scop strangerea de fonduri: Consulul General al Romaniei, George Predescu, Adrian Olariu vice-presedintele fundatiei Chi Rho, Dinu Rodiva reprezentantul statului Illinois in cadrul organizatiei Cherish our Children International, Parintele Gabriel Cazacu, presedintele centrului Sf Macrina din Bucuresti,  Nick Florescu, Consulul General al Romaniei in Texas si Radu Florescu, reprezentantul companiei Saatchi&Saatchi.

Rep.  Buna seara doamnelor si domnilor si bun gasit in aceasta seara aici la Chicago cu ocazia unei manifestari de strangere de fonduri pentru organizatia Cherish our Children International, organizatie creata in 1993 de catre Julie Caiman, din Huston Texas. Stam de vorba cu persoana cheie a acestei seri, organizatoarea evenimentului, doamna Carla Heiser.
C.H.  Bun gasit tuturor. Vreau sa mentionez inca de la inceput ca aceasta a fost o seara deosebita si sunt recunoscatoare pentru parteneriatele create azi si pentru oportunitatea oferita celor doua natii de a se poata intalni la acest eveniment si de a consolida relatiile romano-americane. Este o seara minunata, va multumesc foarte mult!
Rep:  Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta organizatie, stim ca a fost creata in 1993...
C.H. Prima initiativa a apartinut Juliei Kaiman si a venit ca un raspuns la problemele pe care copii orfani romani au inceput sa le aiba imediat dupa caderea comunismului in 1989. Ea a vizionat un documentar in care erau prezentati copii romani si a decis sa ia masuri pentru a-i ajuta. Julie a mers in Romania si apoi a revenit in tara cu intentia de a crea echipe de ajutor pentru copii care au nevoie de sprijin. Si asa a luat fiinta organizatia noastra.
Rep:  Ce alte planuri are aceasta organizatie pentru a ajuta copiii pe viitor?
C.H. Ce ne propunem?... Trebuie sa stiti ca C.O.C.I. are programe in intreaga lume. In aceasta seara ne aflam aici pentru a face cunoscut programul ce vizeaza Romania cautand totodata sa dezvoltam idei care stim ca functioneaza ca de exemplu programul de plasament a copiilor din orfelinate, care acum au crescut si trebuie invatati cum sa munceasca si cum sa ajute societatea in care traiesc. In principiu, cautam modalitati prin care sa-i ajutam sa faca cu usurinta aceasta tranzitie.
In aceasta seara incepand cu ora 8 pm CT la Radio 27 Online www.radio27online.com veti putea asculta in intregime interviul cu organizatorii acestui eveniment si de asemenea interviurile cu personalitatile aflate la manifestare.

 
Consulatul din Madrid isi schimba sediulPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei de la Madrid va fi  mutata  intr-un alt sediu, mai bun, dupa cum afirma conducerea Consulatului.“Noul sediu va fi aproape de Centrul Comercial “La  Vaguada ”din Madrid si datorita  faptului ca  nu este situat intre alte case, adica  nu are vecini, se afla  intr-o pozitie mai  buna”, a declarat consulul Nicu Stan, citat de Roman in Lume. El a mai precizat ca la ora actuala  Consulatul Roman din Calle Angel Diego de Roldan continua sa fie destul de solicitat de romani, care au nevoie de eliberarea certificatelor de nastere, a titlurilor de calatorie si a altor documente.
 
Asociatia ARIPI promoveaza Romania in AlicantePDF Print E-mail
Alicante, Spania/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 28 September 2006
Asociatia “Amigos de Rumania para la iniciativa y promocion de intercambios culturales ”– ARIPI a participat la Cel de-al Treilea Targ Intercultural din  Alicante, care s-a desfasurat in Plaza de Assis, un cartier cu un colectiv semnificativ de imigranti. Evenimentul a avut loc in 24 septembrie si a fost organizat de Foro Ciudad de Assis si de Alicante Acoge, cu sprijinul Caja de Ahorros del Mediteraneo.
La aceasta manifestatie, ARIPI a participat cu un stand unde s-au putut obtine informatii culturale    despre romani si Romania, obiecte traditionale de artizanat, iar Ansamblul folcloric Codrisorul a sustinut un mic program artistic, informeaza publicatia Roman in Lume.
O alta actiune a asociatiei ARIPI despre care a informat Catalina Iliescu, profesoara la Universitatea din Alicante si presedinte al asociatiei, se va desfasura in luna octombrie, cand in Alicante va avea loc Saptamana Interculturala (23 – 29 octombrie).Aceasta manifestare este organizata de Primaria din Alicante impreuna cu Mesa de Asociaciones si cu diferite asociatii de locatari din oras. In cursul Saptamanii Interculturale, ARIPI va organiza o conferinta despre Romania – “Dincolo de stereotipuri” (27 octombrie), sustinuta de Catalina Iliescu si o proiectie de film documentar despre tara noastra. De asemenea, asociatia va instala un stand despre Romania (29 octombrie) si va derula un program artistic impreuna cu Ansamblul folcloric Codrisorul din Alicante.
 
Cursuri de spaniola pentru copiii romani la CalatayudPDF Print E-mail
Zaragoza, Spania/Romanian Global News
Accesari :231
Thursday, 28 September 2006
17 copii romani cu varsta cuprinsa intre 12 si 16 ani primesc ore de limba spaniola in cadrul Programului de Asistenta a Imigrantului, derulat la Primaria din Calatayud.

Doua zile pe saptamana, copii merg la Centrul de Servicii Sociale si participa la cursuri, iar uneori isi completeaza programul cu vizite la monumente si obiective istorice din localitate.

 

 
Noi medalii pentru delegatia Romaniei la Campionatele Europene de SahPDF Print E-mail
Novi Herteg, Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Delegatia Romaniei la sah a castigat trei medalii, una de aur si doua de argint, la Campionatul European de Sah pentru copii si juniori desfasurat in Muntenegru.Cele trei medalii au fost castigate de Daria Visanescu (aur la sah practic si argint la sah rapid, grupa de varsta 10 ani) si de maestra internationala Iosefina Paulet (argint la sah practic grupa de varsta 18 ani). Intr-un clasament neoficial al medaliatilor cu aur la sah practic, in aceasta competitie, Rusia ocupa primul loc cu trei medalii, urmata de Romania, Georgia si Ungaria, fiecare cu cate o medalie.
 
Parlamentul basarabean actionat in judecata de un cetateanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :204
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Vasile Rodideal, un cetatean de la Calarasi, a actionat in judecata Parlamentul pentru ingradirea accesului la informatie.Zilele trecute la Curtea Suprema de Justitie a avut loc prima sedinta judiciara, in cadrul careia reprezentantul Legislativului a trebuit sa explice de ce oamenii de rand nu pot afla cum s-au spalat banii in Parlament, informeaza Stirea de Garda.
In instanta de judecata, Rodideal a explicat din nou ca are dreptul sa stie ce se face cu banii publici si ca zecile de scrisori pe care le-a trimis in diferite instante oficiale nu a primit raspunsuri satisfacatoare. Scrisorile lui contineau o intrebare simpla: cine dintre deputatii care a spalat banii publici potrivit hotararii Curtii de Conturi din 10 iulie 2003 a fost pedepsit si cum? "Rog sa numiti toti beneficiarii si in ce sume au profitat de banii publici, suma ajungand la circa o suta mii de dolari," a scris Rodideal in scrisorile adresate celor mai importante structuri in stat, dar nici justitia din Moldova nu a reusit deocamdata sa il ajute. „Ma mir ca raspunsul nu l-am primit nici in aceasta instanta,” a declarat Vasile Rodideal pentru „Ziarul de Garda”. El a spus ca reprezentantul Parlamentului nu a adus la Curte raspunsul propriu-zis, iar sedinta a fost amanata pentru inceputul lunii octombrie.
Amintim ca in Hotararea Curtii de Conturi, de la 10 iulie 2003, publicata la 26 mai 2006, se spune ca parlamentarii si–au luat salarii, dar nu s-au facut achitari pentru Fondul Social, fiecarui deputat revenindu–i o "datorie sociala" de circa 5000 de lei, iar fiecarui angajat al Aparatului Parlamentului — sume de 2500–4500 lei.
eri, in cadrul unor manifestari legate de Zilele dreptului de a sti, presedintele Parlamentului Marian Lupu a declarat ca vor fi operate schimbari intr-un sir de legi pentru a facilita accesul la informatie. El nu s-a referit la cazurile de nerespectare a legilor existente chiar de catre legislatori.
 
Vinificatorii basarabeni spera ca vor fi reluate exporturile de vinuri in RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Uniunea exportatorilor de vinuri din Basarabia spera ca negocierile privind reluarea exporturilor de vinuri in Rusa vor continua, contrar declaratiilor sefului Serviciului Rospotrebnadzor, Ghenadii Oniscenko, care considera ca negocierile dintre Chisinau si Moscova "au intrat practic intr-un impas".Gheorghe Cozub, presedintele Uniunii, a precizat ca problema vinurilor deocamdata nu a fost exclusa de pe agenda de lucru a sedintei comisiei interguvernamentale moldo-ruse, planificate pentru luna octombrie la Chisinau, informeaza Basa-press. "Acest fapt mai insufla unele sperante vinificatorilor", afirma expertul.
In acelasi timp, presedintele Uniunii a apreciat declaratiile lui Oniscenko, drept o confirmare a nevointei politice rusesti de a debloca importurile de vinuri din Basarabia. El a spus ca "seful Rospotrebnadzor a simulat un nou motiv de tergiversare a negocierilor".
Ghenadii Oniscenko a declarat pe 23 septembrie ca este putin probabil ca vinul basarabean sa mai revina pe piata rusa. Si aceasta deoarece autoritatile de la Chisinau sustin ca problema are conotatii politice, fara sa recunoasca calitatea inferioara a vinurilor. El a adaugat ca, luand in considerare politizarea problemei, delegatia Rospotrebnadzor mai degraba va refuza sa viziteze Chisinaul pentru a continua negocierile.
Chisinaul oficial deocamdata ezita sa comenteze declaratiile sefului Rospotrebnadzor.
Rusia, cel mai mare consumator de vinuri basarabene, a introdus restrictii la importul productiei vinicole fabricate in Basarabia pe 27 martie curent, pe motiv ca "acestea ar contine pesticide". Basarabia exporta anterior pe piata rusa circa 80 la suta din vinurile. Dupa introducerea embargoului, producerea de vinuri s-a redus cu 48%, in opt luni 2006.
 
Expertii straini si locali discuta caile de democratizare a TransnistrieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Experti locali si din strainatate, precum si diplomati straini acreditati la Chisinau discuta in cadrul conferintei internationale "Caile spre democratizare a regiunii transnistrene a Republicii Moldova" organizate, miercuri, 27 septembrie, la Chisinau, metode si cai de democratizare a regiunii transnistrene, subliniind necesitatea implicarii sectorului asociativ din regiune.Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat, in cadrul conferintei, ca in procesul de democratizare a Transnistriei este nevoie de dezvoltarea sectorului asociativ, care nu ar fi angajat politic, dar si de sustinerea initiativelor civice comune ale organizatiilor neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului, in scopul edificarii unei societati civile bazate pe valori si principii comune.
In opinia lui, in regiune vor putea fi organizate alegeri libere numai dupa indeplinirea obligatiunilor asumate de Federatia Rusa la Istambul, demilitarizarea regiunii si stoparea valului de reprimari a valorilor democratice.
La randul sau, analistul politic, Vlad Socor, a tinut sa mentioneze ca negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean urmeaza sa fie purtate din perspective localnicilor din raioanele de Est ale Republicii Moldova, interesele carora nu sunt cunoscute in totalitate.
Conferinta a fost organizata de Ministerul de Externe al Republicii Cehe in colaborare cu Organizatia “People in Need", forumul Organizatiilor Sectorului Civic si sustinerea financiara a Institutului de Politici Publice (IPP) si Centrului National de Asistenta si Informare pentru ONG-uri “Contact”.
 
O noua productie romaneasca premiata la Festivalul de Film de la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :155
Thursday, 28 September 2006
La cea de-a XV-a editie a Festivalului de Film de la Milano, Filmul “Marilena de la P7”, al regretatului regizor Cristian Nemescu, a luat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, in valoare de 5000 de euro.Pelicula de 45 de minute a fost inclusa in concursul de lungmetraje alaturi de alte cinci productii, transmite Rador. Filmul prezinta povestea unui adolescent dintr-un cartier bucurestean care decide sa fure un troleibuz pentru a o impresiona pe Marilena, o prostituata de care s-a indragostit. Aproape jumatate din bugetul filmului, 35 de mii de dolari, a fost acoperit din premiile in bani castigate de regizor cu precedentele scurtmetraje.
Anul acesta, organizatorii festivalului au facut o proiectie in memoria regizorului de 27 de ani, mort intr-un accident de masina la sfarsitul lunii august.
 
Spectacol de teatru romanesc pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :191
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Romanii iubitori de teatru din Toronto sunt vor avea ocazia sa asiste la spectacolul "Sosesc  Deseara", o comedie de Tudor Musatescu(foto), in regia lui  Stelian Constantin.Reprezentatiile vor putea fi urmarite sambata 21 octombrie, de la ora 19.00 si duminica, 22 octombrie, de la ora 16.00, la Teatrul Crescent din Toronto. Potrivit portalului Aliantei Romanilor Canadieni, Pretul unui bilet este de 20 de dolari, iar pentru procurarea sau rezervarea biletelor doritorii sunt rugati sa sune la telefoanele (416) 633 3693 sau (416) 322 3808, sau sa trimita o scrisoare electronica la adresa www.teatrulTudorMusatescu.com.
 
Lecturi publice Catalin Dorian Florescu la ZurichPDF Print E-mail
Zurich , Elvetia/Romanian Global News
Accesari :164
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Joi, 28 septembrie, va avea loc la Zurich o lectura publica sustinuta de scriitorul Catalin Dorian Florescu(foto), din al treilea roman al sau, “Der blinde Maseur”.Primele lecturi au avut loc la finele lunii august, la Reformierte Kirche Altstetten, si la inceceputul lunii septembrie, la "Philosophe", in Dielsdorf.
Ultima lectura este programata pentru data de 24 octombrie, la Gemeindebibliothek Kriens, incepand cu ora 20.00.
 
Noi activitati culturale organizate de ICRCU VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :186
Thursday, 28 September 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia va organiza joi, 5 octombrie, conferinta „Un plan de actiune mazziniano-garibaldian: de la Alpi la Carpati (1863-1864).Conferinta va fi prezentata de prof. dr. Stefan Delureanu.
 
Seara Dana Codorean Berciu si Mukka Band la LondraPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :208
Thursday, 28 September 2006
{mosimage}Interpreta romanca Dana Codorean Berciu si trupa Mukka Band vor sustine in data de 28 septembrie un concert in cadrul unei seri dedicata numai lor.
Evenimentul se va desafsura la Centrul Comunitar de Arta Brady, din 192-196 Hanbury Street din capitala britanica. Ritmurile de dans, baladele pline de sentiment si cantecele de dragoste se vor imbina surprinzator intr-un show in care spectactorii vor fi matorii unor interpretari din melancolia transilvana, dar si sunete ale instrumentelor balcanice, aduse de carismatica interpreta romanca.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions