Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Septembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
 
S-a stins din viata Virgil IeruncaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Virgil Ierunca, una dintre cele mai pregnante personalitati ale diasporei romane, s-a stins din viata, azi-noapte, la ora 11.30, la spitalul Tenon din Paris, informeaza Cotidianul.

Virgil Ierunca s-a nascut la 16 august 1920 la Ladesti, in judetul Valcea. Dupa studii liceale la Ramnicu-Valcea si la Liceul „Spiru Haret“ din Bucuresti a urmat Facultatea de litere si filozofie a Universitatatii Bucuresti. A fost fost editor sau colaborator la Timpul, Albatros, Agora, Revista Fundatiilor Regale, Vremea, Fapta, Viata romaneasca, Universul literar, Kalende etc.
A parasit Romania in decembrie 1946, cu o bursa a guvernului francez si a ramas acolo definitiv. A fost redactor cultural pentru Radiodifuziunea Franceza si redactor politic al emisiunii in limba romana dar, mai ales, a vorbit ani in sir romanilor la emisiunile Europei Libere. A fost cercetator la C.N.R.S., sectia filozofie si a redactat prima revista romaneasca de literatura din exil, Luceafarul. Au urmat: Caiete de dor, Romania muncitoare, Limite, Ethos.
A scris articole despre cultura romaneasca in diferite dictionare si enciclopedii din Franta si Germania si este autorul unei tulburatoare lucrari despre puscariile romanesti si reeducare, "Fenomenul Pitesti".
Intr-o serie de publicatii din exil, a detinut rubrica intitulata "Antologia rusinii", in care erau dati la iveala intelectuali din Romania aserviti slugarnic regimului comunist.
Pentru activitatea sa democrata si anticomunista a fost distins cu medalia "Iuliu Maniu", iar pentru cea literara cu Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americana de Arta si Stiinta , in 1987.

 


 

 
Ultimatum secuiesc anti-UEPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanain Global News
Accesari :211
Friday, 29 September 2006
Maine, la Sfantu Gheorghe, liderii autonomistilor secui se intalnesc pentru a stabili faza finala a unui drum care se va incheia, dupa cum au indicat deja reprezentantii politici autorizati ai comunitatii maghiare din Romania, cu un referendum pentru autonomie, inclusiv pentru cea teritoriala.
Totul in contextul in care Romania mai are de indeplinit doar cateva etape formale pentru a intra cu drepturi depline in Uniunea Europeana. Si in conditiile nerespectarii pe fata a Constitutiei Romaniei, transmitand aceleiasi Europe care a recunoscut existenta la noi a statului de drept functional ca, stati sa vedeti, lucrurile nu stau chiar asa si s-ar putea sa va fi inselat...
Chiar ca s-ar putea, caci trist-celebra Proclamatie de la Ditrau este documentul programatic al acestui referendum anuntat. Si aduce in fata Europei anului 2006 tocmai spaimele vechi impotriva carora constructorii Uniunii Europene au incercat sa lupte prin formarea spatiului unei noi vointe de cooperare. Spaime vechi, am spus? Gresit, pentru ca spaimele acestea, cu vechi radacini in timp, au ramas mereu prezente in memoria colectiva, iar agitarea spectrului unor revendicari de autonomie teritoriala este cea mai grava si neacceptat provocare pentru politicieni atat la Bruxelles, cat si in capitalele nationale.
Ce se anunta, intr-un spirit complet anti-UE, in proclamatia respectiva? Se da un ultimatum prin revendicarea adresata presedintelui, Parlamentului si Guvernului Romaniei cu CNS pentru a incepe tratativele vizand "infiintarea Tinutului Secuiesc ca regiune autonoma administrativa si semnarea tratatului, avand ca obiect recunoasterea autonomiei Tinutului Secuiesc pana in data de 30 septembrie 2006". Veni termenul, n-au inceput tratativele. In consecinta, se trece la faza a doua: "in cazul nerealizarii acestui tratat, cheama CNS sa convoace in toamna anului 2006 ADS in scopul stabilirii masurilor de exercitare a dreptului la autodeterminare a poporului secuiesc, sa revendice de la Marile Puteri semnatare ale Tratatului de la Trianon refacerea dreptului colectiv al maghiarilor din Transilvania si al secuilor de care sunt privati de 86 de ani, sa faca demersuri pe langa Natiunile Unite, pe langa Uniunea Europeana pentru garantarea printr-un tratat international a statutului autonom al Tinutului Secuiesc, ca mod de recunoastere a dreptului la autodeterminare a poporului secuiesc". Si ca totul sa fie complet, punctul urmator al Proclamatiei spune ca "Se adreseaza Guvernului maghiar dintotdeauna sa-si exercite rolul protector asupra revendicarilor la autonomia Tinutului Secuiesc".
Daca nici aceasta nu este formularea oficiala de ultimatum, atunci ce-ar mai trebui pentru a trezi din amorteala clasa noastra politica? Ce ar mai trebui spus pentru ca Guvernul sa reactioneze conform legilor in vigoare si Constitutiei pe care voios jurat-au membrii sai? Inclusiv domnul Marko Bela, ministru de stat, vice-prim ministru insarcinat cu probleme europene, primul si cel mai vajnic sustinator, acasa si peste hotare, al revendicarilor privind automia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Fara sa se fi ales, din partea prim-ministrului, decat cu o molateca replica privind asertiuni "neadecvate". Si, cel putin pana in acest moment, fara nici un fel de reactie din partea presedintelui Romaniei, nu-i asa, garantul Constitutiei.
N-au zis nimic pentru ca n-au timp, ocupati cum sunt cu treburi importante de politichie: francofonia, datul profesionist la gioale, care pe cine numeste, batalia pentru privilegii si functii. Intre timp, dupa cum se vede, celalalt program merge linistit mai departe.
Cat de departe? Daca lucrurile sunt lasate sa se dezvolte si vor fi tratate in continuare ca "fapt divers" si irelevant, cartoful fierbinte va putea fi repede transferat in mod oficial responsabililor nostri politici, forurilor europene si internationale in formula rezultatului unui referendum. Noi, cu indignare, nu-l vom recunoaste. Insa e posibil ca altii sa fie deja pregatiti s-o faca. Altfel ar trebui sa credem ca Marko Bela este un naiv jucator neprofesionist si balanseaza singur pe o panza de paianjen. Nu e cazul sa-l desconsideram.
Oricum, asa cum apar acum lucrurile, suntem in fata celui mai complet program de revendicare politica si teritoriala din istoria Romaniei contemporane. Si el se leaga de un proces mai larg, aflat acum in evolutie in spatiile geografice din jurul nostru. A inceput cu referendumul din Transnistria, pe criterii foarte asemanatoare cu cele propuse de secui. Va continua oare sa se extinda?
La vest am fi noi, cu explozia posibila a problemei Tinutului Secuiesc. Apoi? Altii ne-au luat-o inainte cu ingrijorarile: "Dezmembrarea Republicii Moldova, a Ucrainei sau a Azerbaidjanului va atrage automat dupa sine si dezmembrarea Federatiei Ruse", a declarat politologul Grigori Trofimciuk, consilier al Comitetului pentru aparare din Duma de Stat de la Moscova. "Intr-o forma sau alta, problemele legate de separatism exista practic in toate tarile din spatiul asa-numitului CSI, dar Rusia, avand in vedere dimensiunile teritoriului sau si caracterul fragmentar al constructiei sale interne, este mai expusa pericolului separatismului decat restul republicilor" (Agentia Novosti Moldova, 25 septembrie 2006). In opinia deputatilor din Rada Suprema, "recunoasterea de catre Kiev a referendumului transnistrean poate ameninta Ucraina cu destramarea teritoriala, deoarece, in perspectiva, regiunile Crimeea, Donbas si Galicina pot ridica problema independentei si a separarii de Ucraina".(Site-ul Nistru.org, 25 septembrie 2006).
Presedintele nostru are ceva de spus? In general, care institutii ale statului nostru de drept ar trebui sa aiba ceva de spus si nu spun?
(Cristian Unteanu, Ziua)
 
Bomba "Marea Neagra"PDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Specialistii romani atrag atentia asupra faptului ca viata subacvatica va disparea din Marea Neagra in aproximativ 30 de ani, daca nu este scoasa din acest bazin marin cantitatea uriasa de hidrogen sulfurat, gaz produs permanent de o specie de bacterii.

Adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in cazul unei interventii umane, acest rezervor de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul. Ceausescu a vrut sa extraga gazul inflamabil si sa-l foloseasca drept combustibil, dar rusii s-au opus. Uniunea Sovietica era pregatita sa detoneze Marea Neagra in caz de atac NATO, din sud, dinspre Turcia. In ancheta Senatului privind posibilul atac meteorologic asupra Romaniei, in urma caruia se presupune ca au fost dirijate cantitati uriase de vapori de apa din Marea Neagra catre tara noastra, atac in urma caruia ar fi rezultat inundatii catastrofale in ultimii ani in special in Moldova, au fost cooptati si militari romani specialisti in "arme geofizice". Acestia spun ca a avut loc intr-adevar o agresiune de acest gen si ca asemenea experimente militare sunt foarte periculoase nu numai in sine, ci si din cauza faptului ca ar putea aprinde zacamantul de hidrogen sulfurat din Marea Neagra, cu urmari catastrofale pentru toate tarile riverane.
Comisia pentru administratie publica a Senatului a decis, la sfarsitul lunii iunie, infiintarea unei subcomisii care sa analizeze motivele pentru care pe teritoriul tarii noastre se produc fenomene meteorologice extreme, cum sunt ploile torentiale din ultimii doi ani, ori tornadele. Ancheta a fost solicitata de presedintele comisiei, senatorul PD Dan Carlan, care a invocat "indicii" aparute in discutiile cu specialisti de la Departamentul Antigrindina. "Ancheta parlamentara solicitata va avea ca obiect cercetarea informatiilor, indiciilor si datelor care pot pune in evidenta o implicare a tehnologiilor umane in generarea fenomenelor meteorologice din perioada iulie-august 2005, din Moldova", se arata in nota adresata conducerii Senatului. Dan Carlan a precizat ca aceste indicii au aparut in cursul unor discutii din Comisia pentru administratie publica si protectia mediului. La comisie a fost dezbatuta o propunere legislativa privind "interventiile active in atmosfera", la care au participat specialisti din cadrul Departamentului Antigrindina din Ministerul Agriculturii. "In contextul acestor discutii au aparut o serie de indicii extrem de consistente, care duc la ideea ca fenomenele meteorologice din vara anului trecut nu au fost doar fenomene naturale, ci, in opinia dansilor, pot fi fenomene meteorologice generate de interventia unor tehnologii. Pentru mine a fost o ipoteza tulburatoare. Ceea ce ne-au descris specialistii, ceea ce au vazut ei in cursul masuratorilor de anul trecut, sunt fenomene atipice fata de specificul zonei si perioada anului, una secetoasa in Moldova. Fara a ne putea aduce dovezi concludente, au formulat, insa, opinia - si sunt oameni seriosi - ca sunt fenomene dirijate de mana omului. Ca sa fiu mai concret, ne-au spus ca au asistat, in opinia lor, la un circuit dirijat al umiditatii din Marea Neagra spre zona Moldovei. Sa stiti ca mi-am asumat riscul de a fi ridicol, dar este un risc ceva mai mic decat cel de a afla asa ceva si a nu intreprinde ceea ce legea ma obliga", a declarat Carlan.

Senatul cauta specialisti
Pe scurt, comisia ar urma sa lamureasca daca nu cumva este vorba de un razboi meteorologic indreptat asupra tarii noastre. Termenul solicitat pentru finalizarea anchetei parlamentare este 30 septembrie 2006. Daca investigatia va conduce la concluzia ca a fost vorba despre o agresiune militara neconventionala, datele vor fi trimise presedintelui Romaniei pentru a lua contramasurile ce se impun securitatii nationale. Ideea unui atac meteorologic a fost sustinuta tumultuos de reprezentantii Partidului Romania Mare, lucru care a impins imediat ipoteza catre zona rizibilului, prin canalele media.
Comisia de ancheta a continuat totusi investigatiile si a cerut ajutorul unor specialisti in domeniu. Printre cei solicitati a fost si col. dr. Emil Strainu, ofiter specializat pe studierea armelor care fac parte din arsenalul a ceea ce in literatura de specialitate se defineste drept "razboiul geofizic". Emil Strainu este autorul singurei carti in acest domeniu scrisa in limba romana, carte aparuta sub patronajul Academiei de Inalte Studii Militare. Volumul, cu titlul "Razboiul geofizic", este practic singurul manual romanesc de acest tip. Pe scurt, este vorba despre tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare - de la cutremure si uragne dirijate, la seceta, ploaie sau alte dezechilibre ecologice comandate prin tehnologii neconventionale. Ziarul ZIUA a scris despre aceste arme, mai mult, au fost aratate primele masuri speciale pe care apararea Civila din Romania le-a luat pentru a reduce urmarile catastrofale pe care le pot produce asemenea atacuri asupra tarii noastre. Cu alte cuvinte, nu mai este cazul sa ne ascundem dupa deget, acest tip de arme exista.

URSS voia sa detoneze Marea
Cazul Marii Negre este insa unul mai special. In exclusivitate pentru ziarul ZIUA, Emil Strainu a declarat: "De multi ani se stie ca Marea Neagra este un pericol pentru toata Europa de Est, iar Romania, pana in acest moment, cand Senatul a declansat ancheta, nu a facut nimic pentru a se proteja. Da, a fost vorba despre o agresiune meteorologica care a dirijat cantitati mari de apa, evaporata artificial din mare, inspre Romania. Problema este insa mai complicata, deoarece asemenea experimente, pe care nu se stie inca cine le realizeaza, ar putea detona uriasul rezervor de hidrogen sulfurat din adancurile marii. Pe vremea razboiului rece, Uniunea Sovietica avea in vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra, in cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost solutia finala pentru sovietici, in caz ca alte tipuri de arme ar fi dat gres", spune Emil Strainu. "Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalenta celei unei bombe atomice..."
Conform unor cercetari realizate pe parcursul mai multor decenii, adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in caz de interventie umana, acest rezervor urias, de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul.
Intr-o carte tehnica aparuta in Romania in 1967, dupa o traducere din limba rusa, apare la pagina 506, o informatie legata de Marea Neagra: la adancimi mai mari de 150 de metri concentratia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Stiindu-se ca acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca si gazul metan, in anii '70 statul roman a verificat informatia, in intentia de a folosi zacamantul in scopuri industriale. Ceausescu a comandat unei societati japoneze o serie de teste. Rezultatele au aratat ca Marea Neagra are un strat de apa sarata adanc de 200 de metri, in care se poate dezvolta viata subacvatica. Acest strat preseaza ca un capac peste o apa de adancime, toxica, imbibata cu hidrogen sulfurat si apa grea, improprie vietii. Japonezii spuneau ca echilibrul dintre apele de suprafata si cele de fund este unul fragil si ca la un cutremur major pot aparea curenti ascendenti care sa aduca gazul inflamabil la suprafata. Lucru extrem de periculos pentru tarile din vecinatatea marii.
Dar cum hidrogenul sulfurat poate fi folosit drept combustibil, asa cum arata si reputatul chimist C.D. Nenitescu in cartea "Chimia Generala", s-a pus problema valorificarii acestui gaz din adancuri. In 1981, fizicianul Silviu Dragomirescu a inaintat oficialitatilor o cerere de brevet pentru o instalatie care sa extraga hidrogenul sulfurat si apa grea din Marea Neagra, instalatie pe care a gandit-o impreuna cu termoenergeticianul Vladimir Stoenescu.

Rusii nu ne-au dat voie sa folosim hidrogenul sulfurat
Silviu Dragomirescu ne-a oferit mai multe detalii: "Datele le aveam din rezultatele testelor care se facusera pana in acel moment. Am trimis documentatia la Consiliul National pentru Stiinta si Tehnologie. Dosarul a fost preluat de vicepresedintele Groza. Era chiar fiul lui Petru Groza, primul premier comunist din istoria Romaniei. Groza a trimis dosarul Institutului de Cercetari Marine din Constanta, pentru verificarea informatiilor. Seful institutiei, un viceamiral, a trimis prin telex datele la Moscova. Din cate am inteles, era o conventie intre noi si ei privind cercetarile din Marea Neagra. Uimitor insa, rusii au raspuns ca cifrele sunt eronate si ca nu exista hidrogen sulfurat in Marea Neagra, desi tot ei furnizasera anterior primele date despre acest gaz din mare, in cartea <<|ndrumar matematic si tehnic>>, care a aparut in Romania. Era clar ca vecinii de la rasarit nu aveau interesul ca noi sa ne apucam sa exploatam aceste zacaminte. Romania si-ar fi castigat mai multa independenta energetica fata de URSS. In orice caz, povestea a murit si nu am mai indraznit sa mai intervin pe langa oficialitati", spune Silviu Dragomirescu.
Desigur, fizicianul roman nu stia ca intentiile rusilor de a ne impiedica sa scoatem hidrogenul sulfurat din Pontul Euxin nu aveau la baza interese economice, ci militare. Dupa 1989, fizicianul roman si-a reluat cercetarile. Mai ales dupa ce un grup de americani a facut unele descoperiri arheologice pe fundul Marii Negre, la 150 de metri adancime. Conform ipotezei americane, intr-un trecut indepartat, cu circa 10.000 de ani in urma, Marea Neagra era un lac urias mort, fara nici un fel de viata in el, nivelul lacului fiind cu aproximativ 100 de metri sub cel al Marii Mediterane, de care era despartit de un dig situat in zona Stramtorii Bosfor de astazi. Era o apa asemanatoare cu Marea Moarta din Orientul Apropiat... Malurile acestui lac erau locuite, asa cum arata descoperirile arheologice. In timpul glaciatiunilor, cantitatile mari de apa care au ajuns in Mediterana au presat asupra digului natural care exista in acea vreme intre cele doua mari, si au determinat ruperea acestuia si inundarea Marii Negre cu apa sarata, in zona Bosforului. Asa s-ar explica actualul strat de apa sarata de 200 de metri de deasupra apei otravitoare de dedesubt.

Un urias zacamant de apa grea nefolosit
Silviu Dragomirescu a trimis din nou documentatia, in 1999, de data aceasta la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina. In acelasi an a primit raspunsul din partea institutului, in care se precizeaza ca "apare oportunitatea initierii unor cercetari complexe geologice in acest caz". Conform planurilor lui Dragomirescu, apa de mare adancime din Marea Neagra, care are o presiune de peste 200 de atmosfere, poate fi captata simplu, prin instalarea unor conducte prin care lichidul se va ridica pe principiul vaselor comunicante. Adusa la mal, aceasta apa intra in instalatia propriu-zisa unde hidrogenul sulfurat este separat de lichid si folosit drept combustibil intr-o termocentrala cu o capacitate de 4000 de Mega Wati. Sau introdus in reteaua de alimentare cu gaz metan a Romaniei.
In termocentrala, din ardere rezulta vapori de apa si sulf. Acesta din urma poate fi folosit in industria chimica. Concomitent se poate separa din apa de mare o cantitate de aproximativ 500 de tone de apa grea, cantitate suficienta pentru alimentarea centralei atomice de la Cernavoda. Fiordurile din Norvegia au zacaminte asemanatoare de hidrogen sulfurat, rezerve pe care norvegienii le folosesc pentru obtinerea apei grele de peste 50 de ani. "Este greu de precizat ceva sigur, dar cantitatea de hidrogen sulfurat ne-ar ajunge pentru a stopa importul de gaz metan din Rusia pe o perioada de cel putin 50 de ani", este de parere Silviu Dragomirescu. Cea mai buna pozitionare a unei conducte de captare a apei cu hidrogen sulfurat ar fi la 250 de kilometri est de Constanta, dupa cum spune fizicianul, loc unde ar exista una din cele trei gropi de mare adancime ale Marii Negre. Conducta ar trebui sa ajunga la mal, unde intra in instalatia propriu-zisa, dotata cu schimbatoare de ioni pentru separarea sarurilor minerale si care trebuie construita in subteran. Existenta hidrogenului sulfurat in Marea Neagra este explicata de specialisti prin prezenta unei specii de bacterii. In cateva milioane de ani, aceasta cantitate uriasa de gaz ar trebui sa duca la formarea unor noi zacaminte de petrol.

Curent electric din gazul toxic
Paralel cu cercetarile lui Silviu Dragomirescu, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Rm. Valcea a demarat, in anul 2004, un studiu privind oportunitatea dezvoltarii unei platforme integrate de cercetare pentru domeniul pilelor de combustie si a realizarii de combustibili ecologici. Mai precis, se incearca transformarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra in energie electrica prin intermediul unor pile de combustie, o tehnologie noua, inca in studiu in tarile europene, inclusiv la noi. Aceste pile desfac molecula formata din doi atomi de hidrogen si unul de sulf, si transforma hidrogenul in energie electrica.
Vasile Stanciu, directorul stiintific si presedintele consiliului stiintific al institutului: "Propunem ca o activitate viitoare pentru Romania realizarea unei pile de combustie pentru arderea galvanica in situ, in adancuri, a hidrogenului sulfurat din Marea Neagra si experimentarea diferitelor solutii tehnologice pe un stand de emulare a conditiilor marine de mare adancime. Dezvoltarea acestui procedeu va permite obtinerea de energie electrica printr-o tehnologie nu doar nepoluanta ci depoluanta deoarece foloseste drept combustibil un reziduu toxic pentru viata marina. Efectul exploatarii unor centrale cu astfel de pile de combustie va consta in stagnarea si mai apoi reducerea treptata a uriaselor depozite de hidrogen sulfurat cu prelungirea vietii florei si faunei marine, in conditiile in care acestea, conform predictiilor stiintifice actuale, vor disparea complet in urmatorii treizeci de ani."
Realizarea acestui procedeu de producere a energiei si aplicarea lui la nivelul Marii Negre are mai multe avantaje. In primul rand, combustibilul este ars galvanic sub mare, fara sa necesite extractie, transport, procesare, depozitare, curatare si evita pericolul explodarii in contact cu aerul. In al doilea rand, combustibilul exploatat este hidrogenul sulfurat existent in apa marii, un reziduu care, in urmatorii 30 de ani, se preconizeaza de catre specialisti ca va transforma Marea Neagra in a doua Mare Moarta a lumii. Trei: dupa folosirea hidrogenului din molecula, tehnologia are ca produs secundar sulful coloidal (floare de sulf) care, nefiind solubil, se poate recupera pentru uz industrial, farmaceutic etc.
"Energie alternativa bazata pe arderea hidrogenului este in plina dezvoltare in Europa. In afara de Romania, de rezervele de hidrogen sulfurat sunt preocupate si tarile vecine, respectiv Bulgaria si Turcia. Practic, lucram in echipa. Conform planurilor europene, aceasta tehnologie de energie alternativa bazata pe hidrogen ar trebui sa fie pe deplin functionala pana in anul 2050", a explicat Vasile Stanciu.
(I. Golea, Ziua)

 
Un sfert din suprafata Romaniei, revendicat de o membra a familiei SutuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Avand in spate o istorie de cinci secole, familia Sutu revendica o suprafata de teren echivalenta cu aproape un sfert din teritoriul Romaniei.Cazul, unic in istoria retrocedarilor din tara, este prezentat pe larg in editia de vineri a ziarului "Gardianul". Potrivit ziarului ’’Gardianul’’ revendicarea este facuta prin Alexandra Sutu, in varsta de 86 se ani, singura membra a familiei Sutu care mai poseda cetatenie romana si care traieste la Milano.
Alexandra Sutu a fost convinsa sa vanda drepturile litigioase asupra mostenirii Sutu. Inarmati cu o carte aparuta la Paris in 2005, „Livre d’or de la famille Soutzo“, care prezinta in detaliu arborele genealogic al familiei, si cu documente descoperite in arhivele din tara, acestia au inceput sa revendice cladiri si proprietati a caror valoare depaseste un miliard de euro si care, ca suprafata, inseamna aproape un sfert din Moldova, Oltenia si Dobrogea!
Potrivit publicatiei ’’Gardianul’’, proprietatile revendicate din Bucuresti reprezinta cladiri impunatoare si vile, unde isi desfasoara activitatea institutii ale statului, unitati de invatamant, ambasade si principalele biserici ale Capitalei. Cladirea Bancii Nationale a Romaniei, CEC-ul, Ministerul Agriculturii, Politia Capitalei, Facultatea de Medicina si Farmacie, Palatul Sutu, Spitalul Caritas sunt doar cateva dintre „obiectivele“ celor care detin drepturile litigioase asupra afacerii. In tara, in afara unor cladiri si biserici, mai sunt revendicate sute de mii de hectare de teren si paduri, conace, castele etc. In cazul in care toata povestea este adevarata, se pare ca revendicarea acestora va afecta numerosi proprietari, unul fiind Gica Hagi al carui hotel Iaki se afla situat chiar pe domeniul Sutu din Constanta.
Potrivit ’’Gardianul’’ adevarul despre familia Sutu este departe de a fi descifrat. Istoric vorbind, multe din cele sustinute de revendicatori sunt adevarate, insa nu se stie cu exactitate daca toate proprietatile au ramas in posesia familiei Sutu pana in 1945, atunci cand majoritatea membrilor ei au luat calea exilului. Este foarte posibil ca unele sa fi fost instrainate. Exista posibilitatea infiintarii de catre Guvern a unei comisii de ancheta care sa faca cercetari in acest sens, iar daca revendicarea este reala, asa cum pare, sa se procedeze la demararea acesteia, evitand un scandal. Exista si varianta ca Afacerea „Sutu“ sa fie doar o „strategie“ de imbogatire peste noapte. Statul trebuie sa raspunda. Tacerea ne poate arunca in bratele unei neincrederi pe care nu ar mai spala-o nici intrarea in Uniunea Europeana...
 
Romania poate sa-si aleaga viitorul reprezentant in Comisia EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :234
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Romania a primit unda verde de la Bruxelles sa-si stabileasca viitorul reprezentant in Comisia Europeana.
Decizia referitoare la procedura de audiere si votare a noilor comisari romani si bulgari de catre Parlamentul European a fost luata joi, 28 septembrie in conferinta presedintilor de grupuri politice, la care participa, conform regulii, si presedintele Josep Borell. Cei doi comisari vor fi audiati la sfarsitul lunii noiembrie, la o data ce urmeaza sa fie stabilita, iar votul asupra candidaturii lor va fi dat intr-o sedinta plenara extraordinara ce se va tine la 4 ianuarie 2007, la care vor participa si noii deputati europeni din Romania si Bulgaria, informeaza Rador. Parlamentul European va vota atunci doar pentru cei doi comisari, roman si bulgar, si nu pentru intreaga componenta a Comisiei Euorpene, asa cum a existat o varianta de discutie. Europenii asteapta acum propunerile pe care le vor face Romania si Bulgaria si presedintele Comisiei Europene, sub conducerea caruia vor lucra cei doi comisari, a trasat deja criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat ideal. In scrisoarea trimisa guvernului de la Bucuresti, Jose Manuel Barroso spune ca independenta este prima cerinta, asa incat viitorii comisari sa reprezinte interesele intregii comisii, si nu pe cele ale tarii din care vin. In aceeasi masura li se va cere noilor comisari sa cunoasca proiectele europene si sa ofere garantii ca sunt atasati constructiei europene si valorilor sale democratice fundamentale.
 
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu Printul Albert II de MonacoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :150
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu, s-a intalnit joi, 28 septembrie, in prima zi a desfasurarii celei de-a XI-a editii a Sommet-ului Organizatiei Internationale a Francofoniei, cu Printul Albert II de Monaco.In deschiderea declaratiei de presa comune, printul suveran al Principatului Monaco si-a afirmat bucuria de a se afla la Bucuresti si de a participa la cel de al XI-lea Sommet al Francofoniei. Suveranului monegasc a apreciat calitatea dialogului purtat cu presedintele tarii noastre, precum si “relatiile excelente dintre Monaco si Romania”, exprimandu-si, totodata, siguranta ca acestea vor evolua la fel de armonios si pe viitor.
Printul Albert II de Monaco a remarcat faptul ca, fata de ultima sa vizita in tara noastra petrecuta acum 10 ani in cadrul unei misiuni caritabile, Romania a inregistrat o “dezvoltare spectaculoasa, pentru care vreau sa va felicit domnului Presedinte”.
La randul sau, presedintele Basescu a multumit Altetei Sale printul Albert de Monaco pentru prezenta la Sommet-ul Fracofoniei, apreciind ca aceasta prezenta “este foarte importanta si arata semnificatia deosebita pe care Alteta Sa o da culturii, limbii franceze”.
Presedintele Romaniei a subliniat importanta principalei teme abordata in discutiile bilaterale cu printul Albert de Monaco, respectiv continuarea colaborarii intre Institutul Oceanografic din Monaco si Academia Romana in ceea ce priveste Marea Neagra si Delta Dunarii. “Aceasta relatie era foarte dinamica acum cativa ani, insa, din pacate, nu si-a pastrat ritmul. Am spus ca ma priveste personal pentru ca sunt presedintele acestei Comisii de explorare a Marii Mediterane, asa ca as dori sa continuam sau mai bine spus ca redemaram acest proiect si, in special, sa consolidam protectia mediului marin al Marii Negre, o mare care este foarte legata de Marea Mediterana”, a adaugat Printul Albert II de Monaco.
Presedintele Basescu a aratat ca in cadrul dialogului a fost abordata si necesitatea unei analize, deocamdata la nivel tehnic, pentru realizarea la nivel bilateral a unui acord privind forta de munca.
Presedintele tarii a mai spus ca a avut onoarea de a lansa Altetei Sale printul Albert de Monaco invitatia de a vizita Romania in anul 2007, an in care orasele Sibiu si Luxemburgul vor fi capitale culturale europene. Seful statului a adaugat ca prezenta Altetei Sale in cursul anului 2007 la Sibiu ar fi o onoare pentru Romania. Printul de Monaco a multumit presedintelui Basescu pentru aceasta oportunitate, precizand ca o astfel de vizita ar fi un bun prilej de a consolida relatiile bilaterale.
 
Festivalul “Jazz and More Festival” la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 29 September 2006
La Sibiu, viitoarea Capitala Europeana a Culturii, in perioada 13 – 15 septembrie, se va desfasura a doua editie a festivalului „Jazz and More Festival”.
Nota specifica a festivalului este reprezentata de improvizatia muzicala, impingerea pana la extrem a creativitatii, sublimarea liniei de demarcatie intre muzica scrisa si cea cantata. Festivalul va cuprinde curente muzicale experimentale, jazz, muzica de avangarda dar si muzica improvizata. Vor participa la acest eveniment invitati atat din tara dar si din strainatate: Elvetia, Germania, Polonia, Slovenia, Noua Zeelanda. Din programul festivalului fac parte concerte, recitaluri in cluburi, jam-sessions, actiuni multimedia si video, colocvii despre muzica contemporana, work-shops de tehnica improvizatiei. Organizatorul evenimentului este Asociatia Culturala Interzone Sibiu. Se vor edita de asemenea CD-uri si filme video cu formatiile participante in festival: Mircea Tiberian & The Jam Ensemble, Free Sound International Ensemble si altii.
Festivalul isi propune sa sa formeze un public romanesc pentru genurile muzicale de nisa, dar si sa umple un gol in peisajul festivalurilor muzicale romanesti.
 
A inceput a 38-a editie a Concursului National de Literatura “Mostenirea Vacarestilor”PDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 29 September 2006
A 38-a editie a Concursului National de Literatura 'Mostenirea Vacarestilor' a debutat joi, 28 septembrie, la Targoviste.
Manifestarea isi propune sa descopere, sa sprijine si sa promoveze - in conditiile respectarii deplinei libertati de expresie - o literatura de inalta valoare estetica, deschisa tuturor curentelor, experientelor si cautarilor novatoare. La cele trei sectiuni ale concursului: poezie, proza si eseu, s-au inscris peste 50 de concurenti, majoritatea avand varste sub 25 de ani. Printre cele mai importante conditii de selectie au fost, intr-o prima faza, varsta - intre 16-35 de ani si sa nu fi obtinut un premiu la acest concurs la ultimele trei editii, noteaza Amos News.
Marele premiu al Concursului National de Literatura “Mostenirea Vacarestilor” va fi acordat, anul acesta, de catre Universitatea Valahia din Targoviste.
 
Bratara furata din situl arheologic Sarmisegetuza, recuperata dintr-o expozitie din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :193
Friday, 29 September 2006
La standul din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris, autoritatile romane si franceze au descoperit una dintre bratarile din aur furate din situl arheologic Sarmisegetuza Regia - Muntii Orastiei.Realizata din aur de 24 K, bratara avea o greutate de peste un kilogram si era oferita spre cumparare la pretul de 90.000 de euro.
Un grup de experti acreditati de Ministerul Culturii si Cultelor va expertiza bratara daco-romana care a fost recuperata, in baza unei informatii furnizata de Politia Romana, prin intermediul atasatului de Afaceri Interne al Ministerului de Afaceri Interne de la Paris, cu sprijinul Directiei Centrale a Politiei Judiciare Franceze, transmite Rador.
Aceasta bratara este singura recuperata din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase de infractori din situl arheologic Sarmisegetuza Regia – Muntii Orastiei. Bratarile se afla in urmarire internationala, in cauza fiind efectuate cercetari de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Politistii francezi au ridicat obiectul, au luat masura audierii proprietarului si au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza cauza, bratara urmand sa fie recuperata de catre Romania printr-o comisie rogatorie internationala, constituita la solicitarea autoritatilor romane.
 
Rapid si Dinamo merg in grupele Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Rapid si Dinamo au reusit sa acceada in grupele Cupei UEFA in seara zilei de 28 septembrie, amandoua reusind sa-si invinga adversarii – prima in deplasare, a doua la ea acasa.
Rapidistii au jucat calificarea in grupele Cupei UEFA impotriva portughezilor de la Madeira, pe care i-au si invins, dupa 120 de minute insa.
Dupa o prima perioada jucata intr-un ritm alerg si golul lui Juliano in minutul 29, cele doua echipe au evoluat ceva mai asezat in partea secunda, portughezii mizand doar pe greselile romanilor.
In minutul 92 Ionut Rada a reusit sa aduca egalitate pe tabela de marcaj, iar imediat dupa aceasta egalare portughezii au ramas in 10 oameni, Basto fiid eliminat. In minutul 100 Burdujan a reusit sa aduca linistea in inimile suporterilor alb-visiniilor, scorul ramanand neschimbat pana la finalul meciului (Nacional Madeira - Rapid 1-2).
Cu doua ore mai devreme fata de meciul celor de la Rapid, in Stefan cel Mare, dinamovistii reusisera sa faca o noua ’’victima’’. Golurile din ’’groapa’’ au fost marcate de Niculescu cu doua reusite, Danciulescu si Adrian Cristea, acesta din urma reusind sa marcheze la doar un minut dupa ce antrenorul dinamovistilor, Mircea Rednic, a avut inspiratia sa-l introduca pe teren. La sfarsitul meciului scorul de pe tabela de marcat era edificator: Dinamo – Skoda Xanthi 4-1, pentru greci reusind sa marcheze Paviot in minutul 51.
 
Fundatia Gojdu este alaturi de romanii din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Reprezentantii Fundatiei Gojdu din Sibiu adreseaza asociatiilor si organizatiilor romanesti din Ungaria un mesaj de sustinere a liderilor comunitatilor romanesti care participa la alegerile autoguvernarilor din Ungaria, se arata intr-un comunicat al fundatiei.
Reprezentantii fundatiei considera ca nu se poate concepe, cu atat mai mult acum, o Europa unita fara respectarea si sustinerea specificitatii etnice a minoritatilor din tarile batranului continent european. Consecventa principiilor sale, de a sprijini activitatea educationala si culturala, ca piloni de baza ai consolidarii si dezvoltarii existentei comunitatilor romanesti din Ungaria, Fundatia Gojdu isi declara sustinerea morala fata de toti aceia care prin eforturile proprii contribuie la intarirea identitatii romanesti. Fundatia doreste astfel sa sublinieze acum, inaintea alegerilor din 1 octombrie, aprecierea fata de cei care mentin in continuare vie prezenta romanilor din Ungaria. Cu atat mai mult cu cat in Budapesta, dar si in unele localitati din Ungaria se observa interesul unor necunoscuti in randul comunitatii romanesti, de a candida ca romani la alegerile pentru autoguvernari minoritare.
Avand incredere in posibilitatea celor care si-au depus candidatura pentru obtinerea functiilor de coordonare a activitatilor ATRU, de a consolida viata culturala, sociala si economica a romanilor din Ungaria, pe de o parte si de a consolida legaturile cu Romania, Fundatia Gojdu din Sibiu isi exprima deplina sustinere a acestor persoane si organisme care trebuie sa se manifeste in interesul mentinerii identitatii romanesti. Colaborarile anterioare cu unii dintre acesti reprezentanti, analizarea activitatilor lor, indreptatesc reprezentantii fundatiei sa creada ca  eforturile lor merita recunoasterea acestora. Eva Iova Simon, Gheorghe Ruja, Martin Teodor sunt numai cativa dintre cei care si-au dat concursul la promovarea si pastrarea valorilor cultural-istorice romanesti.
Fundatia Gojdu va continua, prin activitati de mai mare amploare, sprijinirea manifestarilor culturale si stiintifice in vederea cimentarii relatiilor dintre Romania si diaspora sa. Acestia considera ca  prin alegerea democratica in functiile de conducere ale autoguvernarilor romanesti, se poate dezvolta o consistenta colaborare cu institutii sau parteneri din Romania. Comunicatul este semnat de  Pr. conf. univ. dr. Aurel Pavel (foto).
 
Romanii din strainatate isi vor putea putea primi pensiile direct in contul personalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Incapand cu data de 1 ianuarie 2007 romanii din strainatate isi vor putea primii pensiile direct in conturile din tarile in care traiesc, insa cheltuielile de transfer vor fi suportate de beneficiari.
Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihail Seitan, a anuntat recent ca va incepe negocierile cu principalele banci din Romania, pentru ca acestea sa poata transfera pensiile romanilor in conturile lor personale, in baza unui comision de 0,15% platit de Casa de Pensii. In prezent, 500 de mii de pensionari isi primesc pensiile in conturi personale (la Banc Post sau CEC), iar alti 5 milioane primesc banii acasa, prin posta.
 
Reprezentanti ai presei din Basarabia doresc crearea unui club de presaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :179
Friday, 29 September 2006
Directori de ziare si de ONG-uri in domeniul mass-media din Basarabia se pronunta asupra necesitatii crearii unui club al presei, care sa apere interesele institutiilor media si ale jurnalistilor.

Potrivit agentiei Monitor Media, directorul fondator al cotidianului „TIMPUL de dimineata”, Constantin Tanase, a declarat ca ideea unui club de presa nu e noua, ea discutandu-se de mult timp in cercurile jurnalistice de la Chisinau. Ziaristii din Basarabia nu au un sindicat care sa le apere interesele, desi exista doua uniuni jurnalistice, care, din varii motive, exista doar pe hartie, afirma Tanase, citat de Info-Prim Neo. El sustine ca este nevoie de un club al presei, care ar fi o asociere benevola a directorilor de institutii media, redactorilor-sefi, liderilor de opinie si ziaristilor, indiferent de culoare politica, noteaza Monitor Media. 
Potrivit directorului publicatiei „Jurnal de Chisinau”, Val Butnaru, s-au facut mai multe incercari de a face in Basarabia un club de presa si nu ar trebui de inventat nimic nou. La Bucuresti functioneaza, destul de bine, Clubul Ziaristilor Romani, format din directorii de ziare care dezbat atat problemele importante din societate, cat si cele din presa. Ceea ce se face in Basarabia este mai mult un club de discutii, care raman fara consecinte si aplicatii practice. E timpul ca acesta sa devina o institutie de care autoritatile sa tina cont, dupa modelul celui de la Bucuresti, orice decizie a caruia influentand deciziile politicienilor, a declarat Butnaru. 
Presedintele Asociatiei Presei Electronice Libere APEL, Alexandru Dorogan, declara ca acum crearea unui club de presa a devenit imperioasa, pentru ca media este mai constransa astazi ca oricand. Membrii acestuia trebuie sa fie cei care fac presa, precum si ONG-urile care sprijina presa, dar nu patronii care urmaresc propriile interesele, considera Dorogan. 
In prezent, in Basarabia exista un Club al presei organizat de Centrul Independent de Jurnalism de la Chisinau.

 

 

 
Liderul opozitiei basarabene arestatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 29 September 2006
Judecatoria sectorului Buiucani din capitala basarabeana a decis, joi, 28 septembrie, detinerea sub arest a presedintelui Partidului Social-Democrat (PSDM), Eduard Musuc, pe o perioada de 10 zile.Potrivit unui comunicat de presa al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), lui Eduard Musuc, precum si tatalui acestuia, Ion Musuc, i se incrimineaza insusirea ilegala a unui imobil amplasat pe str. Alba Iulia, 77, care apartinea SA “Mold Itel”. Potrivit sursei citate, „banuitii, profitand de functiile de conducere sau calitatea lor de fondatori ai firmelor prin care a trecut imobilul, au organizat miscarea dreptului de proprietate asupra imobilului in litigiu, intentionat diminuand pretul acestuia”.
La 27 septembrie, lui Eduard Musuc i-a fost prezentata ordonanta de recunoastere in calitate de banuit in savarsirea infractiunii prevazuta in art. 195 alin. 2 Cod penal - insusirea de la SA „Mold-Itel” a sumei de 1,988 mil. lei.
CCCEC invoca existenta unui martor care a declarat ca ar fi fost amenintat de Ion si Eduard Musuc, iar in baza acestei circumstante organul de urmarire penala a solicitat arestarea lui Musuc. Procurorul a mai formulat si alte motive pentru arest, printre care pericolul fabricarii, de catre banuit, a unor documente de dezvinovatire, riscul de eschivare de la urmarirea penala.
Solicitat de Info-Prim Neo, avocatul lui Musuc, Ghenadi Tatarov, a apreciat decizia instantei drept o profanare juridica, iar invinuirile ce-i sunt aduse drept nefondate. „Decizia de a-l mentine in stare de arest nu este altceva decat represiune politica. Comunistii se pregatesc deja pentru alegerile locale”, a mentionat avocatul. Tatarov a mai spus ca PSDM a informat despre acest caz Internationala Socialista, socialistii din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, ONU, OSCE, misiunile diplomatice acreditate la Chisinau.
In cadrul unei conferinte de presa convocate la 27 septembrie, Eduard Musuc a declarat ca posibilul arest al sau se inscrie in scenariul guvernarii comuniste de a decapita opozitia, fiind planificat anume acum, in preajma Congresului PSDM si a alegerilor locale, precum si a examinarii dosarului Megadat.Com la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Potrivit acestuia, CCCEC a pregatit de mai mult timp aceasta actiune prin filare, persecutare, supraveghere foto si video, incercarea instalarii aparatajului de ascultare in sediile partidului.
Liderul PSDM a convocat conferinta de presa la ora la care era asteptat la CCCEC sa dea depozitii.
 
Romanul Catalin Anastase – actor la Opera din SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Artistul Catalin Anastase a fost invitat sa fotografieze la Opera din Sydney spectacolele recente ale stagiunii 2006: Turandot, Rigolletto, Flautul fermecat,  Batavia si  Piratii din Penzance, iar intr-un moment neasteptat, secretarul literar l-a invitat si pe Catalin Anastase sa ia parte la o auditie pentru grupul de romi lautari din piesa Jenufa a cunoscutului autor ceh, Leos Janacek.Respectivul stia deja ca Anastase a absolvit, ca actor, Academia De Teatru si Film din Romania, actualul UNATC . „Am avut ceva ezitari, stiind ca nu am mai simtit scandura sub picioare de cam multisor. Dar am spus ca nu am ce pierde, si ca romanul, mi-am luat inima in dinti si m-am infiintat la auditie, unde au participat aproape 40 de actori din Sydney. Am avut placuta surpriza sa aflu ca am fost acceptat. "Romii" colegi sunt greci, italieni, argentinieni, un englez si eu, roman. Am fost ales sa conduc taraful cu acordeonul, fapt care mi-a amintit cu placere ca am avut o scena in "Asta Seara Se Improvizeaza" de Luigi Pirandello, unde aveam un numar cu un imaginar acordeon alaturi de colegul meu de clasa Gabriel Coveseanu si toti ceilalti colegi dragi cu care am absolvit la clasa Prof.  Florin Zamfirescu si Prof. Doru Ana in 1996.
Scoala de teatru romaneasca este bine vazuta peste hotare si ceea ce se invata la noi este perfect valabil oriunde in lume. Am asistat la un workshop organizat de Academia de Teatru din Sydney - National Institute of Dramatic Art, si am regasit multe din exercitiile pe care le-am facut in UNATC. Sigur intr-o alta varianta, foarte aproape de ceea ce stiam ca se face la noi”, i-a declarat Catalin Anastase corespondentului Romanian Global News, Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia – „Spirit Romanesc”.
Printre alte colaborari teatrale, amintim si faptul ca Anastase a mai jucat doua roluri secundare in seriale de televiziune din Noua Zeelanda - Auckland, (unde a emigrat prima data)  „Mercy Peak” si „Street Legal”, in 2002.
“Am jucat si un personaj mai putin obisnuit, intr-o viziune originala a Fantomei De La Opera, la Academia de Efecte Speciale din Auckland (machiorii de acolo au realizat mastile de caracter pentru filmul „Stapanul Inelelor” al lui Peter Jackson). De asemenea am predat elemente de improvizatie in actorie, modelling si fotografie de studio. In Sydney, unde m-am stabilit recent, continui cu fotografia, sprijin in acest sens si activitatile revistei romanilor din Australia – „Spirit  Romanesc”, si sunt bucuros ca prima mea colaborare ca actor, aici in Australia, este la Opera din Sydney”, ne-a marturisit Catalin Anastase.
 
Soarta muncitorilor din Romania aflati la munca in Ungaria va fi decisa dupa aderarePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Ungaria urmeaza sa decida daca va permite muncitorilor romani accesul pe piata muncii, dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz (foto), citata de Reuters."Nu a fost luata nicio decizie, deocamdata. Va trebui sa cantarim numeroase aspecte, inclusiv conditiile precare ale pietei muncii din estul Ungariei alaturi de interesele etnicilor maghiari din Romania", a afirmat Goncz citata de agentia de presa MTI.
"De asemenea, analizam posibilitatea de introducere a unor restrictii temporare si partiale", a declarat ministrul ungar, adaugand ca romanii reprezinta deja cel mai mare grup de muncitori straini din Ungaria, multi dintre ei lucrand in economia subterana.  Rata somajului in Ungaria a crescut la 7,4 procente in perioada iunie-august, fata de 7,3 la suta cat era in mai-iulie, in timp ce in Romania s-a mentinut la 5,1 procente in luna august, cea mai mica din ultimii 14 ani.
Ungaria a devenit membra a Uniunii Europene in luna mai 2004.
Unele state membre ale blocului comunitar pot impune reguli care sa restrictioneze accesul imigrantilor din noile state pe piata muncii.
In acelasi timp, Laszlo Borbely a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca UDMR a cerut Guvernului de la Budapesta sa elimine restrictiile pe piata muncii pentru muncitorii romani sau aceste restrictii sa fie minime, transmite Hotnews.
 
Sarbatoarea romanilor la Quebec : Jocuri si petitiePDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Globa News
Accesari :268
Friday, 29 September 2006
{mosimage}“De la an la an, Zilele culturii romanesti la Quebec capata amploare”, afirma domnul Luigi Matei, mandru de aceasta a treia editie, care s-a desfasurat intre 16 si 24 septembrie si a cuprins o multime de activitati din cele mai diverse: mese rotunde, conferinte, expozitii, spectacole, concerte, intreceri sportive etc.

In 16 septembrie, la ceremonia de deschidere, publicul a fost numeros, iar oficialitatile nu au lipsit nici ele. Pe langa Ambasadoarea Romaniei, Elena Sava Stefoi, la deschiderea Zilelor culturii romanesti au luat parte reprezentanti ai guvernului provincial, deputati in Assemblee Nationale du Quebec si directori de institutii culturale din capitala provinciei francofone. Un asemenea prilej nu putea fi ratat de presedintele CRQ (Comunitatea Romana din Quebec) - care, de cand a ajuns in fruntea acestei asociatii, lupta pentru drepturile romanilor imigranti, implicandu-se in cauze precum recunoasterea experientei de conducator auto si a permisului de conducere romanesc sau recunoasterea diplomelor si competentelor profesionale ale romanilor. Prin urmare, la ceremonia de deschidere, el a inmanat reprezentantilor celor doua guverne o petitie pentru incheierea unui acord de securitate sociala intre Romania si Quebec. Aceasta petitie urmeaza o serie de memorii trimise primului ministru al Canadei, Stephen Harper si primului ministru al Quebecului, Jean Charest. “Momentul nu este ales intamplator, precizeaza Luigi Matei, pentru ca ambii premieri vor fi prezenti in aceasta luna la Bucuresti, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, astfel ca ar putea incepe negocieri.” De altfel, multe dintre activitatile din cadrul Zilelor culturii romanesti la Quebec fac referire la legatura dintre limbile romana si franceza.

Ca la romani

Dar deschiderea sarbatorii nu putea sa cuprinda doar discursuri: a urmat, timp de doua ore si jumatate, un spectacol de muzica, dans si umor, sustinut, in principal, de artisti romani (printre care multi montrealezi); cantareata de muzica populara Mariana Ilutiu, ansamblul de dansuri folclorice Hora, orchestra de muzica populara Virtuozii din Montreal, umoristul Viorel Gaita - sunt numai cativa dintre artistii invitati. Iar in sala, alaturi de romani s-au aflat numerosi quebechezi, care au saltat in scaune in ritmul horelor si sarbelor romanesti.
Dupa care a urmat o seara romaneasca, la Centre Horizon, unde peste 200 de persoane au gustat din bucate traditionale si din vinul pregatit dupa metode proprii de Jorj Radu, la via sa, Bourg Royal.
Din pacate, la activitatile programate pentru zilele urmatoare au putut lua parte doar romanii locuitori ai Capitalei, romanii montrealezi fiind nevoiti sa isi inceapa saptamana lucratoare.
(Aura Antim, Pagini Romanesti)


 

 
Institutiile bisericesti din Basarabia lupta pentru combaterea traficului de fiinte umanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 29 September 2006
Mai mult de 60 de preoti si fete religioase de pe intreg teritoriul Basarabiei s-au mobilizat in actiuni de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane.
Dupa cateva seminare regionale, organizate la Balti si Cahul, saptamana aceasta are loc ultimul ciclu de instruire, destinat preotilor din municipiul Chisinau. Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea in Republica Moldova, la initiativa si in parteneriat cu Misiunea Sociala „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a demarat acest program in luna februarie a anului 2006. Scopul programului este de a informa si sensibiliza preotii cu privire la riscurile traficului de fiinte umane, de a cultiva o atitudine toleranta fata de victime in comunitatea laica si bisericeasca si de a implica clericii in promovarea mesajelor de  prevenire a traficului de fiinte umane. Dintre activitatile cele mai des desfasurate in parohii vor fi predicile, vizitele pastorale, rugaciunile de calatorie, orele de educatie moral-spirituala. De asemenea, preotii vor contribui la reducerea fenomenului de traficare si re-traficare, prin acordarea de protectie si asistenta in reintegrarea victimelor in societate.
Asimiland modelul de succes din Romania si Ucraina, acest program de mobilizare a preotilor in scopul prevenirii traficului de fiinte umane prevede si elaborarea unui ghid. Lucrarea, intitulata  „Prevenirea traficului de fiinte umane prin activitati pastorale si didactice”, contine mai multe repere teologice, ce vin in sprijinul preotilor. Acestia vor putea consilia spiritual persoanele care au decis sa plece peste hotare sau pe cei care au reusit sa revina acasa.  Ghidul va mai servi drept instrument didactic pentru preotii crestini in desfasurarea activitatilor in cadrul institutiilor de invatamant in afara orelor curiculare.       
In baza experientei acumulate, OIM Moldova lanseaza un proiect mai amplu de implicare a institutiilor religioase in prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane. Acest proiect va fi  realizat in colaborare cu Programul de Parteneriat pentru Moldova a Consiliului Mondial al Bisericilor, in care sunt aliate Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei), Biserica Romano-catolica, Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Moldova. Bisericile exponente ale confesiunilor majoritare din Republica Moldova vor crea un for numit Coalitia Inter-confesionala pentru Prevenirea Traficului de Persoane. Activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect vor implica peste 1000 de preoti si fete bisericesti din intreaga tara. Astfel vor fi organizate 40 de seminare regionale de informare si sensibilizare privind fenomenul traficului, 4 foruri preparatorii pentru actiuni comunitare, va fi elaborata o compilatie de predici si reeditat ghidul „Prevenirea traficului de fiinte umane prin activitati pastorale si didactice”.  De asemenea va fi finantat un program de mini-granturi pentru realizarea activitatilor de prevenire a traficului de fiinte umane la nivel comunitar de catre institutiile religioase.
Argumentand necesitatea desfasurarii acestui program, Martin Andreas Wyss, Seful Misiunii OIM sustine ca „Biserica este aparatorul firesc al celor slabi si umili, singuratici si disperati. Suferinta personala a celor care sunt vanduti si care au supravietuit in urma traficului trebuie recunoscuta si constientizata de oamenii care predica in bisericile noastre”. „Daca Biserica, prin membrii ei, va cunoaste mai multe despre ranile ascunse din sufletele femeilor traficate, atunci ea va fi mai bine pregatita sa le inteleaga si sa le ajute, va fi mai deschisa sa ajunga pana la ele si sa le usureze suferinta”, a mai declarat Martin Andreas Wyss.
Activitatile OIM Moldova in domeniul prevenirii si combaterii traficului de fiinte umane prin implicarea institutiilor religioase sunt desfasurate cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeana si Guvernul SUA. 
 
Chisinaul ar putea fi penalizat pentru exploatarea abuziva a tehnologiilor de documentarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :192
Friday, 29 September 2006
Compania Trimol Group Inc, care a pus la dispozitie tehnologia de executare a buletinelor de identitate, a permiselor de conducere si a altor acte ce implica tehnologii avansate in procesul de producere, informeaza, printr-un comunicat de presa, ca Guvernul de la Chisinau ar putea fi obligat sa achite penalitati de peste 40 milioane de dolari pentru exploatarea necorespunzatoare a tehnologiilor de documentare, informeaza Stirea de Garda.Compania “Intercomsoft” a depus la Curtea Internationala de Arbitraj de la Geneva o cerere de arbitraj impotriva Guvernului basarabean, cerand o recompensa de circa 41 milioane de dolari.
„Intercomsoft” este o companie de tehnologii avansate care a operat o identificare computerizata a fotografiilor si a sistemului managerial al bazelor de date, utilizat la producerea diferitelor documente. In urma semnarii, in aprilie 1996, a unui Contract de achizitionare a echipamentului prin leasing, „Intercomsoft” a aprovizionat Guvernul cu echipament, tehnologii, programe de calculator, materiale si consumabile necesare pentru producerea tuturor pasapoartelor nationale, permiselor de conducere, buletinelor de identitate si altor documente de identitate, autorizate de Guvern. In cerea depusa la Curtea Internationala de Arbitraj de la Geneva, „Intercomsoft” afirma ca Guvernul R. Moldova nu a respectat prevederile exprese ale contractului semnat in 1996, solicitand suma de 41 de milioane de dolari, in calitate de recompensa in urma abuzurilor admise in procesul de realizare a contractului.
“Compania este dezamagita de faptul ca Guvernul de la Chisinau, fara vreo justificare sau explicatie, a refuzat sa satisfaca obligatiile contractuale asumate in raport cu „Intercomsoft”, sustine Jack Braverman, seful Oficiului Financiar al Grupului Trimol, Inc. “Este incredibil ca un guvern strain, al unei tari care se afla intr-o stare exceptionala, precum este Moldova, sa trimita investitorilor si comunitatii financiare internationale mesaje potrivit carora ei nu isi vor onora obligatiile contractuale”, precizeaza reprezentantul Grupului Trimol Inc.
 
10.000 de straini vor ajunge in Italia pentru formare profesionalaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :263
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Aproximativ 10.000 de cetateni straini extracomunitari vro ajunge anul acesta in Italia pentru cursuri de formare profesionala sau participare la cursuri formative de orientare.Asa stipuleaza un decret flussi ad-hoc al ministrului Solidaritatii Sociale, publicat joi, 28 septembrie, in Gazeta Oficiala.
Decretul indica practic numarul maxim de vize de intrare pentru studii care vor putea fi eliberate in 2006 de consulatele celor care intra in Italia, in baza articolului 27, punctul f, din Legea Unica pentru Imigratie: “persoanele care, au autorizatia de sedere pentru motive de formare profesionala, vor petrece perioade experimentare pe langa angajatorii italieni, efectuand si actiuni care intra in sfera muncii subordonate”.
Numarul de cote pentru participarea la cursurile de formare profesionala (5000) sunt disponibile la nivel national, in timp ce cele pentru formare (5000) au fost deja repartizate intre Regiuni si provinciile autonome.
 
Conferinta despre istoria muzicii romanesti la ICR Berlin PDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :198
Friday, 29 September 2006
{mosimage}O fericita coincidenta a facut ca in chiar ziua de 26 septembrie, zi in care in Parlamentul European de la Strasburg s-a decis aderarea Romaniei la UE  la 1 ianuarie 2007, sa se desfasoare la Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” din Berlin (foto) o conferinta cu titlul Cat de europeana este istoria muzicii romanesti? sustinuta de Dr. Franz Metz din Munchen, conferinta  bogat ilustrata cu exemplificari muzicale. 
Compozitor, organist, muzicolog originar din Banat, Dr. Metz e stabilit la Munchen unde desfasoara o remarcabila activitate de  cercetare in domeniul muzicologiei si istoriei muzicii est-europene, cu precedere a celei romanesti, activitate pentru care a fost recent  premiat de catre Ministerul roman al Culturii si Cultelor.
Dispunand de o documentatie impresionanta, conferentiarul a prezentat o adevarata istorie a muzicii romanesti, reconstituita din perspectiva europeana: aceea a unor celebri compozitori si interpreti germani si austrieci si a relatiilor acestora cu lumea romaneasca a epocii. 
Conferinta, agrementata cu informatii bogate, nu odata inedite, a evocat personalitati ca:  Michael Haydn (fratele celebrului Joseph, care poate fi intalnit  pe la 1757 la Episcopia catolica din Oradea/Grosswardein,  indeplinind functia de “Domkapellmeister”),  Mozart (“coleg” de pupitru cu Michael Haydn in orchestra de la Salzburg), Beethoven (posibila calatorie, in 1803,  la castelul din Savarsin, aflat  pe atunci in stapanirea baronului Foray si a Julianei von Brunswick), Brahms (a carui concert pentru vioara e interpretat in prima auditie la Timisoara de catre Joseph Joachim, acompaniat la pian de catre Brahms insusi), Liszt (intalnirea cu Barbu Lautaru la conacul din Mircesti al lui Alecsandri), Johann Strauss (sejur de 4 luni in Bucurestiul epocii domnitorului Gheorghe Bibescu, unde compune, printre altele, cadrilul “Maria”, dedicat Mariei Bibescu si Marsul National Romanesc, cunoscut ulterior ca “Revolutionsmarsch”), Eugen d’Albert (stralucit elev al lui Liszt, care a concertat la…Circul din Bucuresti), Bruno Walter (evocand in corespondenta sa prima cafea turceasca bauta la Ada Kaleh, in cadrul turneului sau in Romania) si altii.
Nu au lipsit si referirile la cunoscute personalitati de origine germana, perfect integrate in spatiul cultural romanesc, de care si-au legat, de altfel, definitiv, numele: Eduard Wachmann –unul din intemeietorii conservatorului din Bucuresti, Flechtenmacher- cu a sa Hora a Unirii, Franz Limmer, “Kapellmeister” in 1830 la Domul din Timisoara, compozitor ale carui surprinzator de  frumoase compozitii sunt abia azi recuperate si scoase la lumina etc.
Dr. Franz Metz  documenteaza convingator traditia indelungata a apartenentei noastre la spatiul culturii europene, aducand  argumente ale dialogului permanent care a existat intre artistii germani si cei romani din Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Sibiu, Brasov, Iasi, Bucuresti – orase aflate pe traseele tuturor marilor turnee care strabateau Europa de la Bratislava pana la Kiev.
O intrebare – formulata chiar de conferentiarul serii - ramane inca fara raspuns: de ce nu stie Romania sa-si “vanda” acest capital de traditii, marcand - macar pentru turistii aflati in trecere prin tara - printr-o placuta cu informatii, locurile pe unde au trecut Brahms, Liszt, Strauss si atatia altii...!?       
 
Premiera teatrala romaneasca la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :168
Friday, 29 September 2006
{mosimage}Asociatia Interculturala Ars Longa organizeaza in data de 14 octombrie, incepind cu ora 19.00, o seara de teatru, umor si divertisment romanesc.Va fi reprezentata piesa “Caviar, vodka si bye, bye…”, din distributia careia vot face parte Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Eugen Cristea si altii. Evenimentul se va desfasura la Sala Genossenschaftssaalbau din Nurnberg.
 
Panorama fimului romanesc la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :195
Friday, 29 September 2006
Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris va prezenta, in cadrul celei de-a 15-a Chenzene a Cinematografului Francofon, ce se va desfasura in perioada 2-14 octombrie, o panorama a cinematografului romanesc al noii generatii.Pe langa prezenta la Paris a unor filme, dar si a realizatorilor acestora, din valul nou, Chenzena de Cinematrografie va aduce publicului interesat si o Retrospectiva a operei lui Lucian Pintilie, cu peliculele Stejarul (1992), O vara de neuitat (1994), Prea Tarziu (1996), Terminus Paradis (1997) si noul sau film, Tertium non datur, din 2006.
Filmele noii generatii romanesti care vor ajunge la Paris sunt “Marfa si banii” al lui Cristi Puiu, “Occident” al lui Cristian Mungiu, “Maria” de Peter Calin Netzer, “Ryna” de Ruxandra Zenide, “Legaturi bolnavicioase” de Tudor Giurgiu, “Marilena de la P7” al lui Cristian Nemescu, dar si 6 scurt metarje.
 
Expozitie romaneasca la ambasada Romaniei la ZagrebPDF Print E-mail
Zagreb, Croatia/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 29 September 2006
La ambasada Romaniei de la Zagreb a fost deschisa joi, 28 septembrie, expozitia “Flori si Fluturi”.
 In galeria de picturi si sculpturi expun artisti romani Alina Geanina Curca si Adrian Popescu. Geanina Curca prezinta 14 tablouri din ciclul care are ca tematica florile, iar Adrian Popescu expune 11 tablouri avand ca tema fluturii si 5 sculpturi. Carmen Iliescu, atasat cultural al Romaniei in Croatia, a declarat ca cei doi artisti sunt din Sibiu, orasul care anul viitor va fi capitala culturala a Europei, informeaza Rador.
Expozitia a fost organizata cu ocazia desfasurarii celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei la Bucuresti.
 
Lansare de carte romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :197
Friday, 29 September 2006
Emilia David-Drogoreanu isi va lansa in luna octombrie in Italia, in trei locatii diferite, volumul intitulat “Futurism, dadaism si avangarda romaneasca: Comtaminari intre culturile europene (1909-1930).

Cartea se va lansa prima data la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista din Venetia, la data de 13 octombrie, de la ora 18.00, ocazie cu care vor interveni Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa) si Prof. Mariarosa Masoero (universitarea din Torino); cea de-a doua lansare este programata pentru data de 20 octombrie, de la ora 11.00, la Universitatea din Pisa, Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice, Catedra de Limba si Literatura Romana, eveniment in cadrul caruia va  interveni Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa); a treia lansare va avea loc la Centrul Intercultural al orasului Torino, in data de 3 noiembrie, de la ora 18.30, cand va interveni Prof. Mariarosa Masoero (universitatea din Torino).
Emilia David este laureata in Litere a Universitatii din Bucuresti si in Limbi si Literaturi Straine la Universitatea din Torino. De curand, autoarea romanca a obtinut un doctorat de cercetare in Italianistica la Universitatea din Torino.

 

 
La Parlamentul Bavariei se afla o expozitie cu imagini din RomaniaPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :173
Friday, 29 September 2006
{mosimage}La Parlamentul Bavariei (foto) a fost deschisa expozitia “Romania, un peisaj cultural european; Sibiu, capitala culturala europeana 2007”.Expozitia cuprinde fotografii cu imagini din Romania si reprezinta o buna ocazie de a prezenta publicului bavarez, tara noastra ca viitor membru al Uniunii Europene. Expozitia a fost deschisa miercuri, 27 septembrie, fotografiile fiind expuse timp de o luna la sediul Parlamentului Bavariei, la Munchen, noteaza Rador.
 
Concert George Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :172
Friday, 29 September 2006

{mosimage}Numele compozitorului roman George Enescu este unul dintre cele care se aud din ce in ce mai des la Paris.

 


 

In perioada 25 septembrie-1 octombrie, Saptamana Culturilor Straine il va omagia, in capitala franceza, tot pe marele compozitor roman George Enescu. In cadrul evenimentelor din cadrul acestei Saptamani, vineri, 29 septembrie, de la ora 20.00, va avea loc si un concert de opere de pian si muzica de camera semnata de George Enescu. Concertul va fi sustinut de Dana Ciocarlie, la pian, Alina Pavalache-Cophignon la pian, Jason Meyer, la vioara, si va fi gazduit de sala Andre Marchal din Paris.
Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu "Societatea Muzicala Franceza George Enescu".
 
Dansatori romani din Ungaria participa la un concurs de calificarePDF Print E-mail
Aletea, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :184
Friday, 29 September 2006

La 8 octombrie, Echipa Pastratorilor de Traditii din Aletea va participa la asa-numitul concurs de calificare, ce va avea loc in localitatea Decs din judetul Tolna.

 

Dupa cum informeaza dansatorul Gheorghe Bagy, citat de corespondentul Romanian Global News im Ungaria, echipele pastratoare de traditii pot fi invitate la diferite manifestari numai daca participa din doi in doi ani la astfel de concursuri de calificare. In urma cu doi ani, aletenii au obtinut unul dintre cele mai mari punctaje. La concursul de la Decs vor participa sapte perechi de dansatori din Aletea.
 
Final de septembrie romanesc la 32 Old Bailey din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :171
Friday, 29 September 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.
Si la finele acestei saptamani, vineri, 29 septembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions