Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Serbia – admonestata pentru ca nu a anuntat oficialitatile romane de poluarea de pe DunarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}In urma poluarii cu produse petroliere inregistrata pe Dunare, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu (foto), a trimis doua scrisori oficiale omologilor sai din Bulgaria si Serbia.In scrisoarea adresata ministrului Mediului si Apei din Bulgaria, Dzhevdet Chakarov, Sulfina Barbu exprima disponibilitatea pentru desfasurarea de actiuni comune in vederea inlaturarii efectelor poluarii, invocand Conventia de colaborare in domeniul mediului, semnata intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Bulgaria, informeaza Prompt Media. De asemenea, ministrul a trimis o scrisoare, adresata Ministrului Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor din Serbia, in care a sanctionat ferm faptul ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor din Serbia nu a anuntat oficialitatile romane de producerea poluarii, asa cum prevad conventiile internationale la care ambele tari sunt parti semnatare, pentru a putea fi luate masurile de prevenire necesare si nu a intervenit pentru inlaturarea efectelor poluarii, reamintind ca este pentru a treia oara cand partea romana nu primeste nici o informare referitoare la fenomene de poluare pe Dunare. Au fost inregistrate doua poluari, pe fluviul Dunarea, una in 2 octombrie 2006, in zona localitatii Gruia (km. fluvial 855), fenomenul de poluare fiind sistat, si una  marti, 3 octombrie. Conform unei scrisori primite de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor din Serbia, sursa probabila a poluarii o reprezinta instalatiile de transfer din industria petroliera localizate in zona Prahovo – Serbia, scurgerile de produse petroliere fiind in acest moment stopate. Din ultimele date primite de la Directia Apelor Jiu, pelicula de produs petrolier este continua, avand o latime de 60-150 m si o lungime de circa 30 de kilometri, intre localitatile Basarabi (Dolj) si Vrata (Mehedinti), deplasandu-se in aval. Pe malul romanesc nu este semnalata prezenta peliculei de produse petroliere. La aceasta ora, echipe de interventie ale SGA Dolj actioneaza cu material absorbant biodegradabil dispersat cu ajutorul salupelor Politiei de Frontiera. Au fost informate prefecturile din aval de zona poluata pe teritoriul carora ar putea fi afectate alimentarile cu apa ale unor localitati, pentru luarea masurilor de protectie necesare, anunta aceeasi sursa mentionata mai sus. In acelasi timp, directiile de apa au mobilizat materialele necesare pentru o eventuala interventie si supravegheaza in permanenta fenomenul de poluare.
 
Au fost desemnati jurnalistii romani care vor beneficia de burse JTIPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Globa News
Accesari :219
Wednesday, 04 October 2006
Fundatia Freedom House a acordat, marti, 3 octombrie, pentru al saptelea an consecutiv, Bursele JTI pentru tineri jurnalisti romani, ce constau in stagii de pregatire avansata, cu o durata de opt saptamani, in cadrul unor institutii de presa din Statele Unite al Americii.
Ceremonia de premiere a celor trei jurnalisti a fost gazduita de Ministerul Afacerilor Externe si a fost deschisa de ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu care si-a exprimat deosebita placere de a fi amfitrionul acestui eveniment. Florin Rusu, reporter al saptamanalului "Saptamna Financiara", Doina Anghel, redactor la "Ziarul Financiar" si Raluca Barbuneanu, adjunctul sefului sectiei economice a cotidianului "Evenimentul Zilei" sunt castigatorii Burselor JTI pentru Jurnalisti, program finantat de compania JTI Romania, informeaza Amos News. Cei trei tineri vor pleca joi spre SUA. Programul lor va include o saptamana de orientare si acomodare in Washington DC, urmata de doua sau trei stagii de pregatire in organizatii de presa din diferite state americane. Freedom House, infiintata in 1941, este lider mondial in promovarea si apararea drepturilor omului. Prezenta in Romania din 1990 prin programele derulate de National Forum Foundation, Freedom House si-a diversificat activitatea incepand din 1996, prin asistenta directa acordata presei
independente si organizarea a peste 50 de stagii pentru manageri de presa si jurnalisti in Europa Centrala si SUA.
 
Se vor sarbatori 1900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Muzeul National de Istorie a Romaniei va organiza in zilele de 13 si 14 octombrie, un sir de manifestari cu ocazia implinirii a 1900 de ani de la crearea provinciei romane Dacia.

Reunite sub genericul „DACIA AVGVSTI PROVINCIA – Crearea provinciei” manifestarile vor include vernisarea unei expozitii, organizata in colaborare cu muzee prestigioase din Roma si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura din Bucuresti. Din expozitie vor face parte piese de valoare exceptionala, cum ar fi portrete colosale ale imparatilor Domitian, Traian, Hadrian si Gallienus sau fragmente din reliefuri si statui descoperite in cursul cercetarilor arheologice recente din Basilica Ulpia din Forul lui Traian de la Roma. Vernisajul expozitiei va fi precedat de o parada militara stradala si mai multe demonstratii de lupta realizate de catre soldatii Legiunii Aplollinarias din Savaria (astazi Szombathely in Ungaria). Tot in aceste zile se va desfasura un simpozion national, in cadrul unui proiect finantat impreuna cu Administratia Fondului Cultural National unde vor fi dezbatute diverse subiecte stiintifice legate de cucerirea si stapanirea roamna in Dacia si se vor organiza o serie de lansari de carte, transmite Prompt Media. (foto Decebal, ultimul conducator al Daciei)

 

 
Seful Statului in vizita oficiala in ArmeniaPDF Print E-mail
Yerevan, Armenia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu (foto), a inceput in data de 4 octombrie, o vizita oficiala de doua zile in Republica Armenia, la invitatia omologului sau, Robert Kocharian.

In cadrul declaratiei sustinute la plecarea de pe Aeroportul International Henri Coanda, seful statului a afirmat ca vizita se inscrie in promovarea politicii de cooperare la Marea Neagra, respectiv de consolidare a unei constructii politice in regiune. „Daca am avut numeroase vizite in Georgia, Ucraina si Republica Moldova, imi propun ca in perioda urmatoare sa am intalnirile care au ca obiectiv construirea unei relatii temeinice la Marea Neagra, in Armenia si Azerbaidjan”, a precizat presedintele Basescu.
Seful statului a aratat ca un alt obiectiv major al vizitei il reprezinta promovarea politicii de vecinatate a Uniunii Europene pentru tarile riverane Marii Negre. Din acest punct de vedere, a apreciat Presedintele, Armenia este, in mod categoric, una din tarile care poate contribui la consolidarea politicii romanesti la Marea Neagra.
Seful statului a subliniat traditia consistenta a relatiilor bilaterale dintre Romania si Armenia, intentia tarii noastre fiind de a se implica, in interiorul politicii europene de vecinatate, in evolutiile pozitive ale Armeniei. Presedintele Basescu a mentionat ca va aborda aceste aspecte in intalnirile cu Presedintele si Primul Ministru ai Republicii Armenia, dar si in cadrul conferintei pe care o va sustine la Universitatea de Stat din Erevan.
In acelasi timp, presedintele Basescu a precizat ca in cadrul vizitei vor fi semnate cinci documente bilaterale, printre care Declaratia Comuna a celor doi Presedinti, celelalte documente fiind: Memorandumul de intelegere intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia privind cooperarea europeana si euro-atlantica, Programul intre Guvernul Republicii Armenia si Guvernul Romaniei privind colaborarea in domeniul culturii, educatiei si stiintei in perioada 2006 – 2009, Protocolul de amendare a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, precum si Protocolul de amendare a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind relatiile comercial-economice si cooperarea tehnico-stiintifica.
Totodata, seful statului a tinut sa infirme informatia aparuta in presa privind o eventuala optiune a sa pentru nominalizarea in functia de comisar european a domnilor Petre Roman sau Vasile Puscas: “As vrea sa aveti in vedere ca la Comisia European incarcatura politica a activitatii sale este extrem de ridicata. Comisia insasi este sustinuta de o majoritate in Parlamentul European. Romania va avea o abordare asezata strict pe criteriul politic. Nimeni din afara partidelor de la guvernare nu poate spera la o nominalizare din partea Guvernului. Parerea mea este ca va fi o nominalizare a unui om politic de la PNL sau PD sau din ambele partide, dandu-se posibilitatea presedintelui Comisiei sa opteze pentru una din variantele propuse.”

 

 
Targul International Bucuresti si-a deschis portilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Wednesday, 04 October 2006
Aflat la cea de-a 32 a editie, Targul International Bucuresti si-a deschis portile marti, 3 octombrie.Evenimentul se desfasoara la Rompexpo, iar la deschidere a participat si presedintele Traian Basescu.
TIB reprezinta un bun prilej de a demonstra nivelul de compatibilitate a produselor romanesti cu standardele comunitare. Aproape 1.000 de firme, din care peste 30% din strainatate, participa la acest eveniment. TIB 2006 este un targ tehnic care abordeaza toate sectoarele industriei romanesti. Parteneri externi traditionali isi manifesta interesul pentru piata romaneasca de profil printr-o importanta participare. Sunt prezente firme din 25 de tari, cel mai bine reprezentate fiind Franta si Germania, urmate de Cehia si Ungaria. Directorul complexului expozitional Romexpo, George Cojocaru, a precizat: “Dorim ca si in anul 2006 TIB sa armonizeze toate interesele si obiectivele fiecareia dintre categoriile de participanti implicati, mai ales ca raportul de tara prezentat luna trecuta ne da ca certa intrarea in randul statelor membre ale UE. Asta inseamna ca am patruns intr-un club select, unde se joaca dupa reguli precise, iar cine nu respecta aceste legi este eliminat ... este un perdant.”, informeaza Rador. Prezent la inaugurarea oficiala a TIB 2006, seful statului a declarat ca acesta este ultimul mare targ organizat la Bucuresti de Romania, ca stat in afara Uniunii Europene. Cu aceasta ocazie, Traian Basescu i-a sfatuit pe reprezentantii comunitatii de afaceri sa se pregateasca pentru integrare, afirmand in context ca de la 1 ianuarie incepe cea mai puternica proba de foc a economiei romanesti: capacitatea de a face fata competitiei.
 
Expozitia “Copiii Sperantei” – 15 ani de la lansarea proiectului “Concordia”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Wednesday, 04 October 2006
Vernisajul expozitiei-eveniment “Copiii Sperantei” se va desfasura sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, joi 5 octombrie, de la ora 18.30, la Muzeul National Cotroceni.Expozitia este dedicata implinirii a 15 ani de la lansarea proiectului “Concordia”, initiat in 1991 de parintele Georg Sporschill in scopul ajutorarii copiiilor strazii din Romania.
La evenimentul organizat de Institutul Cultural Roman din Viena, Ambasada Romaniei la Viena, Abatia Klosterneuburg (Austria), Asociatia Concordia (Bucuresti), cu sprijinul Administratiei Prezidentiale si a Institutului Cultural Roman participa o delegatie oficiala a Abatiei Klosterneuburg, condusa de inaltul prelat Bernhard Backovsky, parintele Georg Sporschill, asistenti si voluntari, copii si tineri asistati in asezamintele Concordia.
Abatia Klosterneuburg este unul dintre finantatorii principali ai proiectului “Copiii Sperantei”, cu o investitie de peste doua milioane de euro in ultimii cinci ani si partener in proiectele culturale derulate de ICR Viena, prin Acordul de Cooperare Culturala semnat in februarie 2006 de Ambasada Romaniei – Institutul Cultural Roman Viena – Stift Klosterneuburg.
Parintele Georg Sporschill, initiatorul proiectului Concordia este o personalitate marcanta a vietii publice austriece.
 
Trupa pianistului Harry Tavitian, „Orient Express”, va concerta in BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 04 October 2006

{mosimage}Grupul „Orient Express” condus de pianistul Harry Tavitian(foto) va concerta la sala Reduta din Brasov duminica,  8 octombrie, de la ora 19.00, cu ocazia Zilei Mondiale „Hospice”.

Spectacolul are ca scop strangerea de fonduri pentru bolnavii incurabili si este organizat de Fundatia „Hospice - Casa Sperantei”.
Alaturi de Harry Tavitian se vor afla la Brasov si Hanno Hoefer (chitara), Mihai Iordache (sax), Jimi El Lako (vioara), Octavian Barila Andreescu (bas) si Mario Florescu (baterie).
Harry Tavitian a declarat: “Revin cu mare placere in Brasov, la invitatia echipei de profesionisti de la Hospice. Prima noastra colaborare a fost acum un an, la concertul „Blues pentru speranta”, de Ziua Mondiala Hospice. A urmat un recital in martie, la o serata orzanizata tot pentru strangere de fonduri. Atunci cei de la Hospice m-au rugat sa fac un scurt recital si la spitalul unde sunt ingrijiti o parte din beneficiarii Fundatiei. A fost o experienta de neuitat – spectatorii au fost deopotriva copii si batrani care erau foarte bolnavi, tineri voluntari si angajati ai centrului. Am simtit cum muzica a reusit sa faca uitata suferinta, macar pentru cateva clipe. In ziua de azi bolile sunt din ce in ce mai multe si mai urate. Muzica poate aduce alinare, ca semn ca avem sufletele inca vii.     
Sper ca fanii de jazz sa fie si de aceasta data alaturi de noi si organizatori, pentru a aduce o raza de speranta copiilor si adultilor din Brasov care sufera de boli incurabile si sunt ingrijiti de Hospice”.
De asemenea, Orient Express-ul pregateste un important turneu in Austria si Italia, la sfarsitul lunii octombrie.
 
“Lady M” – interpretarea piesei de teatru “Maria Stuart” la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Wednesday, 04 October 2006
Cu ocazia sarbatoririi a 2 ani de la infiintarea Centrului Cultural German, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal din Sibiu va gazdui o manifestare culturala, miercuri, la ora 18.00.
Va fi prezentata Instalatia de arta "Lady M" - interpretarea piesei de teatru "Maria Stuart" si analiza situatiei politice actuale sunt puncte de reper la care actorii sunt prezenti doar prin intermediul vocilor, informeaza Amos News. „Lady M” nu este doar un proiect neobisnuit si inovator, ci si cadoul pe care Centrul Cultural German il aduce Sibiului cu ocazia a doi ani de la deschiderea sa oficiala. Vor participa actorii Ulrike Krumbiegel, Rainer Kuhn, Vera Oelachelegel, Axel Wemze, actori ai celebrului Berliner Ensemble din Germania. Perceptia deosebita a spatiului se datoreaza scenaristului Steffo Jennerich.
Textul lui Schiller este scurtat si prelucrat, iar regizorul de sunet Holger Schwark adauga fiecarui personaj un „groundbeat“ de muzica electronica.
 
Expozitia de fotografie „Imago Mundi” va avea loc la Anaid Art GalleryPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Vernisajul expozitiei de fotografie „Imago Mundi” semnata Harem6 (Flavia Marele si Ildiko Muresan), va avea loc miercuri, 11 octombrie, de la ora 19.00 la Anaid Art Gallery, iar publicul amator de arta contemporana putand sa vizioneze expozitia in perioada 11 octombrie – 11 noiembrie.Expozitia „Imago Mundi” propune o serie de 18 fotografii realizate printr-o manipulare sistematica a imaginii ce amintesc de colajele si fotomontajele suprarealiste si constructiviste. Fotografia devine astfel un „material” maleabil, fluid ce permite hibridarea, metamorfozarea si multiplicarea imaginilor.
„Imago Mundi” reprezinta o insiruire de scene dintr-o poveste personala atemporala si infinita. O lume bizara plina de simboluri uitate in care pestele, marul, pasarea, iconostasul sunt alaturate corpului omenesc ca pentru a intregi si reinterpreta miturile eterne. Interventiile grafice, juxtapunerea de imagini si simboluri reflecta atractia pentru detaliile alegorice.
„Imago Mundi” reprezinta o naratie personala, o cautare a identitatii (culturale si sexuale), a libertatii. Notiunea de corp este folosita ca o arma puternica de redirectionare a gandurilor spre o serie de probleme preponderent sociale – violenta, abuzul, plagile mortale. Proximitatea mortii, fotografia de moda a „eroinei chic” devin material artistic atragand atentia si provocand furia. Imaginile propuse de cele doua artiste Flavia Marele si Ildiko Muresan, care se semneaza Harem6 sunt create cu scopul de a deschide o dezbatere pe tema vietii de zi cu zi, a societatii in care traim, a creaturilor goale in interior, a monstrilor care dau viata altor monstri. Implicatiile esteticii feministe, grila de citire a culturii contemporane de masa, experimentata adesea ca fantastica si bogata in imagini disjunctiv narative, scenariile extravagante fac trimitere la lucrarile lui Mathew Barney sau Paul McCarthy, Vanessa Beecroft sau Mariko Mori. Deghizari, vise invadate de insecte si centauri moderni, ideea de lumi paralele, angoasa, sufocare, frica, vertijul, starile de alienare formeaza o imagine a lumii despre care nu putem spune daca este adevarata sau falsa.
 
S-au aflat adversarii lui Rapid si Dinamo in grupele UEFAPDF Print E-mail
Nyon, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :338
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}La Nyon, in Elvetia, au fost stabilite grupele Cupei UEFA, editia 2006 – 2007, competitie in care sunt in cursa si echipele romanesti Rapid si Dimano Bucuresti.
Dinamo va evolua in grupa B, urmand sa intalneasca pe Leverkusen, FC Bruges, Besiktas Istambul si Tottenham. Pentru Rapid se arata adversari „ceva” mai accesibili, ei aflandu-se in grupa G si urmand sa evolueze impotriva celor de la Panathinaikos, Paris SG, Hapoel Tel Aviv si Mlada Boleslav (Cehia). In celelalte grupe situatia sta astfel: din grupa A fac parte Auxerre, Glasgow Rangers, Partizan Belgrad, Livorno si Maccabi Haifa; grupa C - FC Sevilla, AZ Slovan Liberec (Cehia), Grasshopers si Braga; grupa D - Parma, RC Lens, Heerenveen, Osasuna si Odense (Danemarca), grupa E - Feyenoord, Wisla Cracovia (Polonia), FC Basel, Blackburn si Nancy; grupa F – Ajax, Sparta Praga, Espanyol, Austria Viena si Zulte Waregem (Belgia), si grupa H cu echipele Newcastle, Celta Palermo, Fenerbahce si Frankfurt.
 
Uitand de proprii mafioti si escroci, cotidianul italian Il Tempo “sare” pe romaniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :315
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}De ceva vreme asistam la tot felul de “exercitii” antiromanesti practicate de publicatii din Marea Britanie, Italia, Spania, Germania sau Franta, cu nonsalanta unui fapt pe care nu putem sa-l impiedicam.

Toate aceste virulente antiromanesti, tradand uneori profunde probleme viscerale ale autorilor lor si care aduc prejudicii de imagine Romaniei si romanilor foarte greu cuantificabile, lasa autoritatile romane responsabile, in aceeasi lene duioasa in care se scalda de ceva timp.
Desi in cadrul Guvernului exista o Agentie de Strategii Guvernamentale care in mod teoretic ar trebui sa se ocupe de imaginea Romaniei, activitatile acesteia sunt, cel putin la nivelul informatiilor publice, inexistente. A fost o reactie a ASG-ului la acest articol? Exista o strategie coerenta de corectare a acestei tendinte a presei europene? Daca exista si a fost aplicata care sunt rezultatele? Cat de mult utilizeaza (asa cum fac ungurii) ASG-ul resursele umane si de relationare ale emigratiei romanesti de buna calitate? Poate ca Domnul Bulai ar trebui sa se intereseze mai in amanunt despre “Directoratul pentru Imagine” care functioneaza la Budapesta si despre ce face acesta.
O alta institutie pe care ar trebui sa o preocupe aceasta isterie antiromaneasca este MAE, o institutie amorfa lipsita de reactie care se multumeste sa dea comunicate intr-o limba de lemn demna de dinozaurii si de puii lor care populeaza institutia. Sigur “surprinderea” si “preocuparea” MAE va impresiona pana la lacrimi pe autorul articolului din “Il Tempo”, iar acesta isi va cere scuze publice in fata Ambasadei Romaniei la Roma. Sa fim seriosi! Acest tip de articole se previn, iar relatia cu presa se cultiva de-a lungul timpului, oferindu-i acesteia subiecte pozitive, asa cum practica anumite ambasade din Romania. Nu se incearca cumpararea presei asa cum jalnic incearca DRRP-ul mai nou, plimband niste ziaristi nestiutori pe la San Tropez sau aiurea. Se utilizeaza inteligent si cu buna credinta resursele comunitatii romanesti locale, in cazul in care aceasta, nu te suspecteaza, de foarte multe ori pe buna dreptate, ca esti fost sau actual securist acoperit. Dar asta se va intampla cu siguranta intr-un MAE reformat, inteligent si preocupat de interesul national. Adica asa cum nu este acum MAE-le condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Pentru exemplificarea dragostei care ne-o poarta “Il Tempo”, va prezentam mai jos traducerea articolului cu pricina sperand ca daca amortitele autoritati romane nu reactioneaza pe masura, nu acelasi lucru sa se intample si cu asociatiile romanesti din Italia de la care asteptam o reactie ferma.

“Este considerata rasa cea mai violenta, periculoasa, aroganta, capabila sa ucida pentru o mana de maruntis. Este capabila sa faca escrocherii de milioane gratie unei bune cunoasteri a tehnologiei. Nu are teama de nimic, dispretuieste chiar si viata femeilor si copiilor care nu au nici zece ani. Si este gata sa intre in Uniunea Europeana”. Asa isi incepe cotidianul italian Il Tempo un material extrem de radical si jignitor la adresa romanilor din Italia, o comunitate ale carei realizari sunt complet uitate, in fata ratei ridicate a infractionalitatii inregistrate in randul sau. Articolul intitulat “O etnie mereu la Cronica Neagra – Au monopolul criminal al clonarilor si prostitutiei”, continua in acelasi ton, venind cu si mai multe explicatii la titlu si la intro, toate referitoare la unele dintre activitatile romanilor aflati ilegal in Italia.
“Sunt romanii, sunt cetatenii Romaniei, care de ani intregi terorizeaza tara noastra. Persoane care vand vise care apoi se transforma in sclavie. Actioneaza mereu in grupuri pentru a reusi sa isi  duca la capat numeroasele lor activitati criminale: de la prostitutie, la talharii in oras, de la clonari ale cartilor de credit pana la imigratie clandestina. Iar capacitatea lor de a desfasura actiuni de trafic ilegal pe teritoriul Italiei au facut ca antenele infractorilor “nostri” sa se trezeasca, ajungand ca in Italia sa se nasca adevarate societati italo-romane. Majoritatea romanilor care au ajuns in Italia clandestin sunt capabili de sechestrari de persoane, jafuri, sunt capabil sa traiasca in umbra pentru a gestiona prostituatele conationale aduse in cele mai mari metropole cu promisiunea de a deveni ingrijitoare. Se numeste “peste” infractorul care profita de fetele din Est, le bate si le reduce la starea de sclavie.
Romanii sunt de asemenea si foarte buni acrobati, reusesc sa intre in case escaladand peretii cei mai dificil de escaladat: numai in primele sapte luni ale acestui an au fost arestati de trupele de ordine 38 de romani responsabili pentru jafuri. Mintea criminala a acesor banditi este insa in stare sa inventeze sisteme tehnologice capabile sa traga bani din conturile curente ale italienilor. In diferite cazuri, prin intermediul unei memorii instalate in dispozitivele POS ale comerciantilor de benzina sau din supermarket-uri, prin tehnologia Bluetooth, reusesc sa afle codurile secrete ale catorva mii de carti de credit si bancomate, pe care apoi le folosesc pentru a retrage bani din conturi, pentru a face cumparaturi sau pentru a realiza carduri false pe care sa le distribuie apoi conationalilor clandestini din diverse tari europene. Femeia romanca, atunci cand reuseste sa nu ajunga in mainile “patronilor”, cu frumusetea sa din Est reuseste sa incante batrani bogati si sa se casatoreasca cu ei pentru a obtine cetatenia si - de ce nu? - contul din banca”. 

 

 
Un petrolist roman a fost rapit in NigeriaPDF Print E-mail
Eket, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 04 October 2006
Un roman care lucra pe o platforma petroliera din sudul Nigeriei a fost rapit, au declarat surse oficiale, citate de BBC .Potrivit BBC, odata cu romanul au mai fost rapiti patru cetateni dintre care trei britanici si un indonezian. Rapirea s-a realizat in apropierea  birourilor companiei petroliere Exxon Mobil oil din localitatea Eket, statul Rivers, situat in Delta Nigerului.
Angajatii in domeniul petrolului sunt deseori rapiti in Nigeria de grupari care revendica o parte mai mare din veniturile in domeniul petrolului. Potrivit BBC, linia intre gruparile rebele si militantii politici este deseori incalcata. Companiile petroliere din Nigeria ajung adesea la acorduri clandestine si acorda recompense pentru a obtine eliberarea angajatilor.
Potrivit Ambasadorului Romaniei in Nigeria, citat de Rompres, imediat ce va fi reluata activitatea in institutiile federale nigeriene acesta se va intalni cu autoritatile, pentru a discuta masurile necesare in incercarea de a-i recupera pe cei rapiti.
 
S-a dat startul Loteriei Vizelor 2008PDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Loteria Vizelor, organizata anual de catre Guvernul Statelor Unite, va avea loc in acest an in perioada 4 octombrie – 3 decembrie si reprezinta si pentru romani o sansa de a trai in Statele Unite ale Americii.Si anul acesta vizele sunt in numar de 55.000, iar criteriile de eligibilitate nu difera de cele din anii precedenti. Astfel, solicitantii trebuie sa fie cetate ai tarilor acceptate in DV 2008, si trebuie sa satisfaca cerinte minime de educatie sau profesionale: bacalaureat sau echivalent sau cel putin doi ani de munca intr-o ocupatie care a necesitatat minimum doi ani pregatire.
Formularul de participare se poate accesa de la adresa www.dvlottery.state.gov si numai in perioada de inregistrare. De asemenea, mai multe informatii despre acest program se pot obtine accesand site-ul http://travel.state.gov
 
Comitetul Helsinki critica Rusia pentru nerespectarea deciziei CEDO in cazul IlascuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Wednesday, 04 October 2006
Apel al Comitetului Helsinki-Moldova catre Consiliul Europei in legatura cu tergiversarea de catre Federatia Rusa a executarii Hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului pe cazul „Ilascu”.
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova isi exprima profunda nesatifactie vis-a-vis de modul in care Federatia Rusa a exercitat presedintia la Consiliul de Ministri a Consiliului Europei, demonstrand neglijenta fata de idealurile si principiile stabilite de acest Forum european.
Pe parcursul a mai bine de 2 ani autoritatile Federatiei Ruse nu numai ca nu au demonstrat respect fata deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), nu numai ca nu au chemat in mod public regimului de la Tiraspol sa elibereze imediat si neconditionat ce doi detinuti politici din asa zisul grup „Ilascu”, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa ci, dimpotriva, a declansat o adevarata isterie in mass-media, prin care a defaimat cel mai efectiv instrument regional de protectie a drepturilor omului, cum este CEDO, instrument pe care benevol s-a obligat sa-l respecte, prin ratificarea Conventiei respective.
Mai mult decat atat, pe parcursul a 15 ani Federatia Rusa a colaborat si a incurajat regimul criminal de la Tiraspol sa efectueze epurari etnice in raioanele de Est ale Republicii Moldova, violand grav si masiv drepturile omului la asociere pasnica, libertatea de exprimare, dreptul la libertate si siguranta, dreptul la viata si multe alte drepturi prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Chiar pe parcursul presedintiei sale la Consiliul de Ministri a Consiliului Europei si in pofida Acordului bilateral cu Republica Moldova, autoritatile Federatiei Ruse au violat suveranitatea Republicii Moldova, acordand suport organizatoric, politic si financiar regimului criminal de la Tiraspol in efectuarea privatizarilor ilicite, in organizarea quasi-referendumului din 17 septembrie 2006, prin care reduce sansele de realizare a Planului „Iuscenko” de solutionare a conflictului Transnistrean, zadarniceste eforturile comunitatii internationale in solutionarea pasnica a ceea ce se numeste „conflict transnistrean” si prelungeste suferintele catorva sute de mii de locuitori care sunt detinuti in calitate de ostatici ai regimului instaurat prin violenta in raioanele de Est ale Republicii Moldova.
Reiesind din cele expuse si tinand cont de faptul ca asemenea comportament autoritatile Federatiei Ruse au demonstrat si in raport cu alte tari (Georgia, Azerbaijan, Ucraina s. a.), Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova face apel catre statele-membre ale Consiliului Europei, catre Consiliul de Ministri a CoE sa aplice cele mai drastice masuri fata de Federatia Rusa motivand-o sa respecte in deplina masura obligatiile sale fata de CEDO, executand Hotararea CEDO pe cazul „Ilascu”. In caz contrar Federatia Rusa urmeaza a fi exclusa din randurile statelor-membre ale Consiliului Europei pentru a nu admite desfiintarea celui mai efectiv instrument regional de protectie a drepturilor omului precum este Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
 
100 de scrisori in sprijinul detinutilor politici Ivantoc si PopaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Joi, 5 octombrie, Ziarul de Garda invita toti doritorii sa participe la o actiune de sustinere a detinutilor politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, prin emiterea a o suta de scrisori in adresa mai multor instante nationale si internationale in care s-ar cere efortul acestora pentru eliberarea celor doi patrioti, inchisi in inchisorile transnistrene.

Actiunea va avea loc in holul Casei Presei, de la ora 10.00 pana la 11.00. Cei care doresc sa expedieze o scrisoare instantelor europene, vor primi un formular cu un mesaj standart in romana si in engleza in care se va cere urgentarea eforturilor pentru indeplinirea deciziei CEDO si eliberarea celor doi detinuti incarcerati la Tiraspol si Hlinaia. Fiecare solicitant va primi si un plic, precum si o baza de adrese ale organizatiilor locale si internationale care pot fi sesizate in acest context. Plicurile sigilate si semnate de catre participantii la actiune vor fi trimise in aceiasi zi destinatarilor.
Tot joi va aparea numarul 100 al Ziarului de Garda. In fiecare numar de ziar, echipa a scris si a publicat cel putin un articol in sustinerea detinutilor politici din Transnistria. Echipa va continua actiuni in sprijinul lui Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si a familiilor lor pana la eliberarea acestora, informeaza Stirea de Garda.
Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au fost arestati la Tiraspol la 2 iunie 1992 si sunt detinuti de peste 14 ani ilegal. La 8 iulie 2004 CEDO a decis ca Rusia si Moldova sunt vinovate de detentia acestora si a obligat partile sa faca totul pentru eliberarea lor.

 

 
Canada, singura tara in care, in afara Romaniei, se afla trei statui ale lui EminescuPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :620
Wednesday, 04 October 2006

{mosimage}Invitat sa asist la inaugurari si macar sa vad cele trei statui ale lui M. Eminescu din Canada, am calatorit la Montreal, Winsor si Hamilton pentru a le examina.

 

In calitate dubla de Director General al birourilor Fundatiei Nationale pentru Romanii din Strainatate si de Membru de Onoare si Reprezentant Emerit al Asociatiei Romane din Canada, mi s-au dat informatiile necesare; dintre acestea, unele le voi prezenta mai jos.
Statuia din bronz din Montreal, Quebec a fost executata la scara 1:1 dupa opera sculptorului Vasile Gorduz si a costat aproape 1,2 miliarde lei vechi. Amplasata in „Place de la Roumanie”, centru de circulatie intensa, statuia il reprezinta pe poet descult si intr-o camasa lunga. In functie de unghiul din care este privita, opera pare sa spuna altceva, ceea ce a starnit discutii intre romanii din zona. Alaturi insa de Alexandru Cetateanu, Presedintele Uniunii Scriitorilor Romani din Canada, am facut intr-o dimineata un test cu canadienii care-i treceau prin preajma: fara cunostinte prealabile, acestia au admirat statuia si au banuit ca este cea a unui poet.
Mi s-a aratat ca ideea si realizarea apartin Federatiei Asociatiilor Romane din Canada in frunte cu Dr. Jean Taranu si fostului consul al Romaniei la Montreal, d-na Elena Sava Stefoi, care a colaborat in acest scop cu Pierre Bourque, fostul primar al orasului. In martie 2005, la Washington DC, am fost onorat sa-i predau scrisoarea fostului sau omolog, de data aceasta Presedintele Traian Basescu (o sustinea pe Magda Botez, rechemata in tara din pozitia de Consul al Romaniei).
Bustul poetului din Winsdor, Ontario, localitate supranumita „Orasul Trandafirilor", a fost inaugurat chiar in acest an. Cea mai sudica asezare a Canadei si cel mai important loc de trecere spre Statele Unite este asezata de cealalta parte a lacului Michigan fata de metropola americana Detroit care se vede de acolo in toata splendoarea.  Asezata in fata Catedralei Ortodoxe Romane „Sf. Gheorghe". Statuia de bronz a fost turnata in tara dupa opera sculptorului Aurel Contras care are expus, la Bistrita Nasaud, si bustul Veronica Micle, marea iubire a poetului. Statuia il reprezint pe poet tanar, asa cum il stim, inaripat de idealuri care au intarziat sa se realizeze. Pe soclul statuii, frumoasa inspiratie, s-a asezat o placa de bronz cu un vers din „La steaua". Alaturi de aceasta se afla si traducerea in engleza dupa cunoscutul traducator Adrian George Sahlean.
Bustul si lucrarile aferente au costat 80.000 dolari canadieni, donatie a familiei Herman si Siriana Victorov, sponsori ai actiunii de suflet „Eminescu al nostru”. Luandu-ne dupa nume si realizari, primul este un inventator care s-a distins prin faptul ca a reusit sa-si transpuna inventiile cu mare succes in practica ajutat de sotia sa, o olteanca vioaie si ascutita la minte care a stiut sa-l sprijine si insufleteasca in tot ceea ce a intreprins. Lasand deoparte numele, se constata (nu dupa vorbe!) ca sunt cu mult mai romani si mai entuziasti pentru cauzele romanesti decat majoritatea celor pe care ii cunosc.
Al treilea bust, aflat la „Campul Romanesc”, este situat intr-un cadru natural care se intinde pe o suprafata de 40 de acri in apropiere de Hamilton, Ontario. Datorit sculptorului Nica Petre, a carui activitate a fost rasplatita in decada trecuta prin Medalia Mihai Eminescu acordata prin decret prezidential si o ordonanta de urgenta, bustul sculptat in marmora il reprezinta pe poet „nemuritor si rece”, dispretuind ganditor pe unii din epigonii care i-au urmat. Aflat pe „Aleea scriitorilor romani”, bustul se afla nu departe de Centrul Cultural „Nae Ionescu” si de capela cu hramul „Sfanta Maria”, realizari devenite posibile care datorita unora ca raposatul Eugen Barsan sau ca George Balasu si dna. Mihaela Moisin.
Observand aceste statui si povestea lor, te intrebi de ce oare in Canada, care gazdueste circa 80.000 de romani (in Ontario circa 40.000 iar in Quebec 30.000), se afla trei statui si doua campuri romanesti (Val David si Hamilton), pe cand in SUA, unde se afla aproape de zece ori mai multi romani, nu se afla nici pe departe ceva similar.
Desi s-ar putea invoca politica multiculturala a primei tari, raman la parerea ca in SUA suntem mult prea preocupati de noi insine ca sa mai ne gandim si la altceva. Sau poate nu am gasit printre noi, sau nu i-am sprijinit cand acestia s-au oferit, adevarati romani precum G. Balasu, Jean Taranu, E. Barsan, H. Victorov si M. Moisin...
(Claude G. Matasa, Consul Onorific General al Romaniei, Florida, SUA)
 
O posibila reluare a relatiilor economice dintre Basarabia si RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :365
Wednesday, 04 October 2006
Sedinta de colaborare economica si comerciala intre Basarabia si Rusia va avea loc in perioada 6 – 7 octombrie, la Chisinau.
Astfel, dialogul la nivel de comisie interguvernamentala privind relatiile economice dintre cele doua state va fi reluat dupa o intrerupere de mai bine de 3 ani. Printre subiectele  care vor fi abordate se numara si  chestiuni privind livrarea vinurilor basarabene pe piata rusa, importurile de gaze rusesti etc.
Comisia mixta include grupe de lucru pe domenii (comert, economie, finante, energetica, agricultura, transporturi, educatie, sanatate si probleme din domeniul umanitar), care reflecta directiile de dezvoltare a relatiilor economice moldo-ruse. Federatia Rusa continua sa fie principalul partener comercial al Basarabiei, desi schimburile comerciale au fost grav afectate de interdictiile aplicate de Moscova.
Ultima sedinta a comisiei mixte a avut loc in iunie 2003, cand a fost semnat protocolul interguvernamental cu privire la anularea exceptiilor de la acordul de liber schimb dintre aceste doua tari la exportul pe piata rusa a zaharului alb, alcoolului etilic si altor rachiuri, tigarilor cu foi, trabucurilor si tigarilor din tutun. In 2001 aceste marfuri au fost excluse de Rusia din regimul de liber schimb. In anul 2005 insa Federatia Rusa a stopat importul de produse vegetale, carne, apoi in 2006 de vinuri si alte produse alcoolice din Basarabia.
 
Parlamentul italian ia in dezbatere noi reglementari cu privire la imigratiePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :308
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Noile norme italiene cu privire la reunirea familiala si la cartea de sedere vor ajunge in cele din urma, saptamana aceasta, pe masa Parlamentului Italiei.Miercuri, 4 octombrie, la Senat, si joi, 6 octombrie, la Camera Deputatilor, vor incepe examinarile, in Comisiile de Afaceri Constitutionale, pe marginea celor doua decrete. Anterior, Guvernul a decis reducerea de la sase la cinci ani a perioadei de rezidenta necesara pentru solicitarea cartii de sedere, precum si facilitarea reunirilor familiale pentru imigrantii aflati deja in Italia.
Potrivit decretului guvernamental, un cetatean strain rezident legal in Italia nu va mai trebui sa demonstreze ca fiul minor ramas in strainatate este in sarcina sa, pentru ca el sa il poata aduce in Italia. Va fi, totodata, mai usor pentru imigranti sa isi aduca parintii mai aproape: ajunge numai sa demonstreze ca acestia sunt in sarcina lor. Legea Bossi-Fini prevede ca se poate solicita reunirea familiala numai pentru strainii care nu mai au in tara de origine nici un alt fiu.
Mai mult, vor deveni mai  flexibile si normele legate de conditiile de cazare: nu va trebui decat ca cei care solicita reunirea sa respecte normele stabilite de ASL pentru locuire, independent de suprafata ceruta de legile rationale in materie.
In ceea ce priveste cartea de sedere decretul are in vedere, desi cu intarziere, o directiva europeana (2003/109/CE), referitoare la statutul cetatenilor straini “care au drept de sedere pe perioada lunga”. Potrivit indicatiilor Uniunii Europene, cetatenii extracomunitari care se afla legal intr-o tara membra UE de cel putin 5 ani pot solicita statutul de “rezidenti pe perioada lunga”.
Printre principalele avantaje ale eliberarii unui titlul de sedere pe perioada lunga se afla si posibilitatea de a calatori liber, fie si in scop laboral, in toate tarile membre ale UE, care respecta aceasta directiva.
 
Sute de sezonieri romani vor fi angajati in AlmeriaPDF Print E-mail
Almeria, Spania/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Compania spaniola ASAJA-Almeria are in vedere angajarea a cateva sute de muncitori din Romania si din Maroc.
Inca de saptamana trecuta, aproximativ 50 de romani se afla deja in Almeria, urmand sa se angajeze pe terenurile agricole.
Compania angajatoare din Almeria estimeaza ca in 2006 “vor fi angajati aproximativ 1000 de muncitori straini, provenind din Maroc, Romania si Columbia, in cea mai mare parte a cazurilor, chiar daca se fac si angajari din tari nou aderate, cum este cazul Poloniei”. Aceasi firma a anuntat ca numarul angajarilor va creste in fiecare an, “demonstrand ca este vroba despre formula cea mai eficace pentru a garanta agricultorilor mana de lucru pentru terenuri”.
 
Briefing londonez pe tema publicarii Raportului CE pentru Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :251
Wednesday, 04 October 2006
La sediul Reprezentantei Comisiei Europene din 8 Storey's Gate, Londra SW1P 3AT, a avut loc, la data de 27 septembrie, un briefing pe tema publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene in vederea aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei.

Reprezentanta Comisiei Europene in Marea Britanie si Ambasadele Romaniei si Bulgariei au discutat Raportul de Monitorizare al CE pentru Romania si Bulgaria, dat publicitatii la 26 septembrie. Cu aceasta ocazie, au sustinut prezentari Adj. Sefului Misiunii, Raduta Matache, Ambasadorul Bulgariei, Latchezar Matev, Ambasadorul Finlandei, Laakko Laajava si Seful Unitatii Coordonare a Strategiei de Extindere din partea Comisiei Europene, Ricardo Pascual Bremon. Reuniunea a fost prezidata de Seful Reprezentantei Comisiei Europene din Londra, Reijo Kemppinen.

 

 
Portugalia incurajeaza imigratia, Irlanda vrea sa o limitezePDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :273
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Doua informatii, total diferite, referitoare la soarta imigrantilor romani si bulgari dupa aderare au sosit marti din Portugalia si din Irlanda.Daca Portugalia are o atitudine echilibrata si propune ca UE sa adopte o politica unica de imigrare, un institut de cercetari sociale (ESRI) din Irlanda adopta o pozitie mai radicala, sugerand ca ar fi necesara o pauza.
Potrivit Hot News, premierul portughez, Jose Socrates(foto), a sustinut, marti, adoptarea unei politici europene unitare in ceea ce priveste imigratia si a subliniat necesitatea unei integrari mai bune a imigrantilor, relateaza AFP. Declaratiile au fost facute in cadrul Conferintei Internationale pentru Migratie, la Lisabona, unde s-au reunit zeci de specialisti in materie. Premierul socialist a aparat politica "umanista" a guvernului sau, care incearca sa incurajeze imigratia legala. Jose Socrates a subliniat si rolul incontestabil al imigrantilor in cresterea economica a Europei si in mentinerea echilibrului sistemelor de securitate sociala.
Tot marti, o organizatie irlandeza a cerut limitarea numarului imigrantilor romani si bulgari, dupa aderarea celor doua state la UE. Anuntul a fost facut de Institutul pentru Cercetari Sociale si Economice din Irlanda (ESRI). Alan Barrett, membru ESRI, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta nu se opune imigratiei, insa considera ca ar trebui sa existe o “pauza” in regimul actual. Irlanda este unul dintre cele trei state UE care a acordat acces nelimitat, pe piata muncii, imigrantilor din noile state membre ale blocului comunitar.
Barrett a subliniat totusi ca, in contextul economic actual, regimul imigratiei trebuie modificat, chiar daca imigratia a avut un efect benefic asupra economiei.
Plecand de la ideea ca "orice vom face, bulgarii si romanii care imigreaza in Irlanda vor veni in continuare in numar mare", organizatia irlandeza cere Guvernului sa adopte o abordare prudenta fata de imigrantii din Bulgaria si Romania, care ar putea ajunge in Irlanda.
 
La Washington va fi dezvelit un monument memorial al victimelor comunismuluiPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 04 October 2006

{mosimage}Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei in SUA, Daniela Gitman, a participat recent la ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a Memorialului Victimelor Communismului, care a avut loc la Washington DC.

 

Inalti oficiali, reprezentanti ai Aministratiei si Congressului american, precum si reprezentanti ai comunitatii diplomatice au luat parte la eveniment, salutand initiativa lansata de Fundatia Memoriala a Victimelor Comunismului, se arata pe portalul Ambasadei Romane la Washington. In discursurile sustinute in deschiderea evenimentului de subsecretarul de stat pentru democratie si afaceri globale, Paula J. Dobriansky si presedintele Fundatiei Memoriale a Victimelor Comunismului, Lee Edwards, au comemorat victimele comunismului sublinind sacrificiul lor pentru crearea unei lumi mai bune pentru generatiile viitoare. De asemenea, reprezentanti ale comunitatilor din SUA ale tarilor foste comuniste au participat la eveniment in memoria conationalilor lor.
In discursul sau, Daniela Gitman a salutat initiativa de construire a unui monument la Washington, care sa cinsteasca memoria victimelor comunismului, exprimand totodata aprecierea fata de Fundatia Memoriala a Victimelor Comunismului pentru acest dezvoltarea acestui proiect.
Fundatia Memoriala a Victimelor Comunismului este o organizatie educationala non-profit autorizata, in conformitate cu legislatia in vigoare, sa realizeze designul, sa construiasca si sa mentina un monument memorial international in Washington DC, dedicat celor peste 100 de milioane de victime ale comunismului. Arhitectul proiectului este Thomas March iar inaugurarea monumentului este programata sa aiba loc in cursul anului 2007, anunta aceeasi sursa.
 
Nou eveniment caritabil – rezultat al colaborarii ICR Viena si Abatia KlosterneuburgPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :230
Wednesday, 04 October 2006
La Abatia Klosterneuburg va avea loc pe 19 octombrie evenimentul anual dedicat strangerii de fonduri pentru ajutorarea copiiilor defavorizati din Romania la care participa in mod traditional personalitati dintre cele mai marcante ale vietii publice austriece si la care, anul acesta va contribui – in premiera – si Institutul Cultural Roman Viena.Aportul adus de catre ICR Viena este reprezentat prin organizarea unui concert sustinut de Laura Tatulescu, solista a Operei de Stat din Viena, Ana Craciun, pianista formata la Academia de Muzica din Viena si Cristian Ruscior, un foarte tanar violinist care la numai 14 ani studiaza in capitala austriaca.
Incepand cu luna februarie 2006, ICR Viena si Abatia Klosterneuburg, in baza unui acord cultural oficial au colaborat sistematic pentru promovarea culturii romane in Austria, pentru informarea corecta a publicului austriac asupra evolutiilor culturale si sociale din Romania si pentru cresterea vizibilitatii si credibilitatii Romaniei in spatiul austriac.
Spatiile culturale consacrate ale Abatiei Klosterneuburg au gazduit mai multe evenimente culturale de impact:
Astfel, expozitia de martisoare si ceramica miniaturala a plasticienilor Iulius Ioan si Mihaela Apostol, ateliere de modelaj si “duminici pentru intreaga familie” (evenimente extrem de populare in Austria), precum si doua concerte ale trupei Eiuniea (februarie 2006, spatiile medievale ale fostei dogarii ale manastirii); expozitia Miruna Budisteanu (martie 2006, vinoteca manastirii); expozitia de sculptura monumentala Marius Lacatus (mai 2006, Orangeria anastirii); concertul extraordinar Sherban Lupu – Ian Hobson, cu repertoriu de George Enescu si Bela Bartok (mai 2006, Sala de Concerte “Augustinus”).
In februarie 2006, in spatiile ICR Viena a fost deschisa expozitia “Copiii Sperantei”, dedicata proiectului umanitar CONCORDIA, derulat in Romania de parintele Georg Sporschill din 1991 si sustinut financiar si de Abatia Klosterneuburg. Expozitia a cuprins cateva zeci de fotografii care surprind evolutia copiiilor strazii in ultimii 15 ani si, mai presus de toate, nenumarate destine salvate, precum si o serie de desene realizate de copiii asistati in asezamintele Concordia. Autorii fotografiilor sunt Harry Weber, fotograf renumit si distins cu numeroase premii si prof. dr. Peter Schubert, purtator de cuvant al Abatiei Klosterneuburg.
De asemenea, pe 13 noiembrie 2006, la ICR Viena, ca eveniment de marcare a Zilei Nationale si a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va avea loc vernisajul expozitiei “JUGENDSTIL IN ROMANIA”  - o serie de cateva zeci de fotografii realizate in Romania de prof. dr. Peter Schubert, purtator de cuvant al Abatiei Klosterneuburg. Publicul austriac va avea posibilitatea sa cumpere si calendare serie limitata care vor purta logo-ul “RUMANIEN 2007”, incasarile urmand a fi donate programului Concordia, Romania.
 
Scriitori romani la Targul de Carte din MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :215
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Romania a participat pentru prima data la Targul International de Carte LIBER 2006 din Madrid (IFEMA), in perioada 27 – 29 septembrie, cu stand propriu in care au fost expuse cartile mai multor edituri romanesti.
La standul romanesc au fost prezentate succesiv imagini cu si despre Romania iar in salile de conferinta din Pavilionul Nord si-au prezentat creatiile literare in limba romana si spaniola trei scriitori romani: Horia Roman Patapievici(foto) – care a citit un fragment din cartea “Omul recent”, tradusa de curand la Editura Altera (“El hombre reciente”) si care a spus cateva cuvinte despre criticul literar, publicistul si poetul Virgil Ierunca, care ne-a parasit joi noaptea la Paris, Alexandru Ecovoiu – care a citit un fragment din cartea “Los tres ninos Mozart” (Cei trei copii Mozart) si Gelu Vlasin – care a recitat poeme din grupajul aparut in revista Empireuma din Orihuela – Alicante, grupaj inclus im volumul de versuri "Ultima suflare" aparut in cadrul colectiei ASB. Cei trei scriitori romani au fost insotiti de traducatorul Joaquin Garrigos, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti, un foarte bun cunoscator al culturii si literaturii romane, care a tradus peste 30 de carti din autori romani. Organizat de Ministerul Culturii din Romania, in colaborare cu Institutul Cultural Roman si Ambasada Romaniei la Madrid, acest eveniment a avut rolul de a prezenta partenerilor spanioli cele mai recente si interesante aparitii editoriale din Romania precum si programul de subventii destinat editorilor straini pentru traducerea autorilor romani. La manifestarile organizate au participat reprezentanti ai Ministerului Culturii din Romania, Institutului Cultural Roman, Ambasadei Romaniei la Madrid precum si reprezentanti ai mass-mediei din Peninsula Iberica.
 
Concert Bogdan Vacarescu la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :184
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Tanarul muzician roman Bogdan Vacarescu, alaturi de nou formatul trio Paprika Balkanicus, din care face parte, vor sustine un concert in capitala britanica.Evenimentul este gazduit de Le Quecumbar, si este programat pentru duminica, 8 octombrie.
Vioara si chitarile balcanice si est-europene, imbinate cu note de swing si jazz fac ca acest trio nou format sa trezeasca o curiozitate tot mai mare in randul pasionatilor de muzica. Paprika Balkanicus, adica Bogdan Vacarescu (vioara), Vladimir Jocic (chitara) si Joseph Sechnick (dublu bass), au sustinut pana acum concerte intr-unele dintre cele mai celebre cluburi londoneze, ajungand de doua ori chiar la faimosul club MOMO’s, iar acum lucreaza la primul lor album.
Bogdan Vacarescu s-a nascut in 1977 la Bucuresti, a inceput sa cante la varsta de 4 ani, alaturi de Beno Schwartzman. Din 1990 si-a continuat studiile cu profesorul Paul Ratz, a absolvit Liceul de Muzica George Enescu si apoi Universitatea de Muzica din Bucuresti. A obtinut numeroase premii la concursuri nationale de vioara si de muzica de camera. In 2003, Bogdan a absolvit Academia Regala de Muzica din Londra, unde a studiat cu renumitul profesor Gyorgy Pauk. De-a lungul anilor a sustinut mai multe recitaluri in Romania, UK, Germania, Elvetia, Franta, Belgia, Suedia, SUA, etc. In anul 1996 a fost selectionat sa faca parte din Orchestra Mondiala a Tinerilor, iar in 1997 a fost ales sa cante intr-un concert in cadrul Festivalului Verbier, Elvetia, intr-un septet cu marele violonist Nigel Kennedy.  Din 2002 Bogdan face parte din cvartetul de coarde Graffiti Classics, alaturi de care efectueaza turnee, iar din 2006 s-a alaturat grupului est-european Paprika Balkanicus. Studiile la Londra ale lui Bogdan Vacarescu au fost sustinute de Fundatia Ratiu UK.
 
Romania prezenta la cel mai mare targ de carte din lumePDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :235
Wednesday, 04 October 2006
Si Romania participa la cel mai mare targ de carte din lume care se desfasoara la Frankfurt.Deschiderea targului cu aproximativ 1000 de titluri, va avea loc miercuri, 4 octombrie. Volumele expuse acopera o tematica variata de la literatura contemporana, memorii, istorie si albume la CD-uri despre arta romaneasca, traduceri si dictionare, informeaza Rador. In fiecare zi a targului va exista cel putin o manifestare culturala legata de programul “Sibiu, capitala culturala europeana 2007”.
 
Concert de muzica clasica – prilej de intalnire pentru romanii din BadenPDF Print E-mail
Baden, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :365
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Clubul Roman Baden invitata pe toti romanii care traiesc in aceasta localitate sa participe la un concert de muzica clasica in Nussbaumen.Concertul va avea loc pe 28 octombrie si va fi sustinut de un grup de tineri muzicieni, membrii ai orchestrei L. Cherubini (Italia), fondata si dirijata de maestrul Ricardo Muti. De asemenea, organizatorii anunta ca intrarea este libera.
 
Locul al III-lea la Campionatul de Hip-Hop din Germania pentru trupa lui CRBLPDF Print E-mail
Bremen, Germania/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 04 October 2006
{mosimage}Trupa antrenata de CRBL(foto), Big Bounce, a castigat pe 1 octombrie locul al treilea la sectiunea break-dance formatii din cadrul Campionatului Mondial de Hip-Hop, desfasurat la Bremen, Germania.
De asemenea, la sectiunea break-dance solo, Alexandru Lazea, menbru al trupei Big-Bounce, a castigat locul cinci. Campionatul Mondial de Hip-Hop se afla la a cincea editie, iar anul acesta au participat dansatori din peste 30 de tari.
In prezent, trupa Big-Bounce se pregateste sa participe si la concursul mondial de break-dance Battle Of The Year, care se va desfasura tot in Germania, pe 14 octombrie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions