Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Bucurestiul ajuta Sofia demersurile facute de aceasta pentru depoluarea DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 06 October 2006

Guvernul Romaniei va acorda Guvernului de la Sofia un ajutor in regim de urgenta pentru a putea interveni pentru oprirea petei de poluare de pe Dunare pe sectorul bulgaresc.


 

Romania va pune la dispozitia Ministerului Mediului si Apelor din Bulgaria materiale absorbante (aproximativ 6,5 tone de material absorbant) si 270 metri de baraje flotante in valoare de 176.500 lei (50.000 Euro).
Produsele provin din rezervele de care dispune Administratia Nationala "Apele Romane". De asemenea, navele romanesti vor interveni pentru depoluare si pe sectorul bulgaresc al Dunarii.
In prezent, o interventie eficienta pentru diminuarea semnificativa a poluarii se poate face doar pe teritoriul bulgar, deoarece unda poluanta se deplaseaza pe sectorul bulgaresc al Dunarii. Bulgaria a solicitat initial Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea, iar ulterior Romaniei un ajutor urgent pentru eliminarea poluarii cu produse petroliere de pe Dunare.
 
Festivalul Filmului Britanic 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Friday, 06 October 2006

A 11-a editie a Festivalului Filmului Britanic va debuta pe 27 octombrie la Bucuresti.


 

Ca in fiecare an, Festivalul ofera cinefililor si nu numai o deschidere catre foarte bogata scena cinematografica britanica, urmarind sa prezinte o imagine completa a Marii Britanii de azi – vibrant, polifonica, multiculturala – adesea incomoda, dar intotdeauna cu resurse de cunoastere considerabile. Potrivit Prompt Media, festivalul are format de caravana si va prezenta peste 20 de filme in 4 orase, in parteneriat cu retelele locale de distributie de film: la Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi, datele si locatiile urmeaza sa fie confirmate ulterior. Selectia de filme facuta de criticul Mihai Chirilov reuneste filme de lung si scurtmetraj, documentare, productii al ultimilor doi ani, precum si filme de animatie premiate in Marea Britanie - British Animation Awards. „Festivalului Filmului Britanic inseamna, in viziunea noastra, o intalnire spectaculoasa cu o cultura cinematografica recunoscuta pentru nonconformism si cutezanta. Ca de fiecare data, agenda festivalului include filme din registre diferite: drama, comedie, thriller, science fiction, si abordeaza subiecte actuale in peisajul social si cultural britanic – multiculturalism, tensiuni interrasiale, eliberare sexuala, drepturile femeii si ale copilulului, terorismul si victimele sale, si multe altele” spune Oana Zidaru, Director Comunicare si Arte, British Council. 
La Bucuresti, festivalul va rula pe ecrane in perioada 27 octombrie – 5 noiembrie: la Cinema Studio in perioada 27 octombrie – 2 noiembrie, iar scurt-metrajele si filmele de animatie vor fi prezentate la Cinema Elvira Popescu. In deschiderea festivalului va avea loc un spectacol de gala, pe data de 27 octombrie, cu filmul Children of Men, o coproductie britanico-americana din 2006, care poarta semnatura regizorului Alfonso Cuaron si ii are in distributie pe Clive Owen, Julianne Moore si Oana Pellea, informeaza Prompt Media. „Children of Men” se anunta un favorit al Oscarurilor de anul viitor si este povestea unei lumi haotice, proiectata in anul 2027, in care oamenii nu mai pot procrea. Un fost activist accepta sa ajute o femeie ramasa gravida intr-un mod miraculos sa ajunga la un sanctuar pe mare, unde nasterea copilului i-ar putea ajuta pe savanti sa salveze viitorul omenirii. Un alt film din lista festivalului are in palmares Oscarul pentru Cel Mai Bun Film Strain: Totusi, drama realizata in 2005 de regizorul Gavin Hood, bazata pe cartea celebrului scriitor si scenarist Athol Fugard. Filmul este un portret frapant, dar realist, al vietii de ghetou din imprejurimile Johannesburg-ului.
In Bucuresti, festivalul se va incheia cu filmul biografic The Queen, pentru care regizorul Stephen Frears a fost laureat cu premiul FIPRESCI, iar Helen Mirren cu trofeul Volpi Cup pentru Cea Mai Buna Actrita, ambele la Festivalul International de la Venetia 2005. Cand vestea mortii printesei Diana loveste poporul britanic, Regina Elizabeta se retrage in spatele zidurilor Castelului Balmoral, fara a fi capabila sa inteleaga raspunsul publicului la tragedie. Tony Blair, proaspat desemnatul si popularul prim-ministru, simte insa in mod palpabil nevoia poporului britanic de consolare si suport. Pe masura ce furtuna publica de emotii ia proportii, Blair trebuie sa gaseasca o cale de a reface legatura dintre Regina si poporul sau. Filmul este bazat pe marturiile expertilor si interviuri cu apropiati ai familiei regale. Pentru prima data, conceptul Festivalul Filmului Britanic extinde putin sfera limbajului strict cinematografic catre o zona de avangarda artistica.
Pe 5 octombrie, la Muzeul National de Arta Contemporana, programul festivalului va include un screening si un workshop Addictive TV, realizat in colaborare cu Avmotional. Addictive TV reprezinta o alta fateta a creativitatii britanice, recunoscuta pentru indrazneala cu care impinge permanent limitele si gaseste noi modalitati de fuziune intre arte.
La Cluj-Napoca, agenda festivalului va include in perioada 9 – 14 noiembrie un atelier de animatie, sustinut de  un trainer britanic si 2 traineri romani. Filmele realizate vor fi prezentate in cadrul galei locale din 15 noiembrie.
 
Romania, membra a circuitului profesionist de biliard IPT Tour Card TournamentPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Organizatorii americani au ales Romania pentru desfasurarea unei etape de calificare a celui mai mare concurs international de biliard.
Tara noastra devine astfel, una din cele 12 tari organizatoare de calificari din Europa.
In perioada 10-12 Noiembrie, IDM Club , gazduieste turneul numarul 79, dintr-un total de 100, al celei mai prestigioase ligi de Biliard din lume, IPT Tour Card.
Primii doi clasati de la Bucuresti vor intra in finala de la Las Vegas, Nevada din Decembrie 2006 pentru accederea in faza superioara a competitiei dotata cu premii in valoare de 18.8 milioane dolari.
 
Grupul de lucru interministerial s-a reunit pentru a dezbate tema Programului GalileoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Friday, 06 October 2006
La sediul Ministerului Afacerilor Externe a fost organizata recent o reuniune a Grupului de lucru interministerial pe tema Programului european Galileo.
Scopul intalniri l-a constituit evaluarea stadiului de dezvoltare a sistemului Galileo si consolidarea mecanismului national de coordonare inter-institutionala in vederea elaborarii pozitiilor Romaniei pe acest subiect.
Discutiile purtate in cadrul grupului interministerial se inscriu in eforturile generale depuse de administratia publica pentru pregatirea interna in vederea asumarii, de catre Romania, a responsabilitatilor ce decurg din viitorul statut de stat membru al Uniunii Europene.
Programul Galileo a fost lansat de Comisia Europeana in anul 1999 si prevede construirea, plasarea pe orbita si exploatarea a 30 de sateliti si echipamente de receptie terestre, care vor fi gestionate de o autoritare civila. Scopul acestui program este crearea unui sistem european de telecomunicatii prin satelit, care sa plaseze Uniunea Europeana in randul operatorilor majori in acest domeniu, alaturi de SUA (sistemul GPS) si Federatia Rusa (sistemul GLONASS). Sistemul Galileo va avea utilizari multiple in domenii diverse precum transporturi, gestionarea situatiilor de criza, gestionarea frontierelor si a serviciilor de sanatate.
Alaturi de reprezentantii MAE au participat si specialisti ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, si ai Agentiei Spatiale Romane, institutie care asigura reprezentarea Romaniei in dezbaterile comunitare pe aceasta tema.
 
Estonia a dat si ea verde pentru libera circulatie a fortei de munca din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Estoniei a anuntat liberalizarea pietei nationale a muncii pentru forta de munca din Romania, dupa aderarea acesteia la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.Astfel, Estonia devine cel de al doilea stat membru UE, dupa Finlanda, al carui guvern a anuntat oficial hotararea de a nu impune restrictii in acest domeniu.
Potrivit MAE, Estonia a propus si Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Muncii din Republica Slovaca din cadrul Guvernului acestei tari de a nu se impune restrictii circulatiei fortei de munca din Romania.
De asemenea, MAE isi exprima increderea ca si celelalte state membre vor analiza, de o maniera pragmatica, efectele liberei circulatii a fortei de munca din Romania si spera ca deciziile care vor fi adoptate in acest domeniu vor oferi cetatenilor romani toate drepturile si obligatiile care decurg din viitorul statut al Romaniei de stat membru al Uniunii Europene.
Libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Interne, care va fi respectat, intr-o perspectiva pe termen mediu, de catre toate statele membre.
 
La Bucuresti vor avea loc “Zilele Agriculturii”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 06 October 2006
Societatea pentru Protejarea Biodiversitatii si Templus Advertising, sub patronajul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, organizeaza intre 12-14 octombrie, la Bucuresti, targul cu tema „”Zilele Agriculturii”.In cadrul evenimentului vor fi prezente firme importante care activeaza in domeniul agro-zootehnic, acestea promovandu-si oferta de produse si servicii catre publicul interesat, dar si institutii financiar-bancare ce isi vor face cunoscute produsele adresate intreprinzatorilor din sectorul agricol. In cadrul evenimentului vor fi prezente firme importante care activeaza in domeniul agro-zootehnic, acestea promovandu-si oferta de produse si servicii catre publicul interesat, dar si institutii financiar-bancare ce isi vor face cunoscute produsele adresate intreprinzatorilor din sectorul agricol, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Vor fi organizate seminarii si work-shop-uri pe teme de interes pentru participanti, una din temele care vor fi dezbatute fiind cea a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, a asociatiilor familiale si a intreprinzatorilor individuali care isi desfasoara activitatea in agricultura.
Potrivit aceleiasi surse, scopul organizarii evenimentului este acela de a oferi informatii la zi despre produse si servicii noi adresate acestui domeniu, despre programele de finantare disponibile tuturor oamenilor de afaceri care doresc sa-si dezvolte activitatile in domeniul agro-zootehnic, facilitand astfel accesul la aceste programe, dar si de a initia un dialog intre participanti, acesta putand genera oportunitati de afaceri.
Astfel, pe parcursul celor 3 zile de desfasurare a expozitiei, vizitatorii vor afla informatii interesante si utile direct de la producatorii de masini si utilaje agricole, de ingrasaminte chimice, fertilizatori, nutreturi, echipamente de pescuit si vanatoare, masini de ambalat si imbuteliat, scule si echipamente pentru gospodaria taraneasca, pentru gradinarit.
 
Oficialul european, Friedrich Wilhelm Graefe zu Barindorf a efectuat o vizita in BucovinaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :204
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul Europei, Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf(foto), a efectuat joi, 5 octombrie, o vizita in judetul Suceava ghid fiindu-i ministrul roman al Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Oficialul european a vizitat ferma de la Spataresti a Fundatiei PHARA, care este finantata de printul Charles si actrita Nicole Kidman, o ferma de vaci din comuna Horodniceni si o gospodarie particulara din Pojorita, informeaza Amos News.
"Nu este nici un motiv pentru care sa spunem ca taranii din Romania nu se pot descurca in Uniunea Europeana. Am vazut aici, la Suceava, oameni care au avut initiative, iar daca se va pune accent pe calitate, chiar daca preturile practicate vor fi mai mari, produsele vor avea cautare. Si dupa integrare vor fi masuri dureroase pentru populatie, dar aceste programe de implementare a normelor europene trebuie continuate", a declarat Graefe zu Baringdorf.
 
Brasovul a primit oaspeti din orasul japonez MusashinoPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Friday, 06 October 2006
O delegatie din orasul japonez Musashino, condusa de presedintele Consiliului Local al orasului, Yamashita Tomokazu, a vizitat, in perioada 3-5 octombrie, municipiul Brasov.Primarul orasului Musashino, Morimasa Murakami, s-a intalnit cu primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, pentru a discuta despre posibilitatea demararii unor actiuni comune intre cele doua orase si despre viitorul Centrului Cultural Musashino din Brasov, transmite Portalul National de Administratie Publica.
In cadrul intalnirii, oaspetii japonezi au facut o donatie de 6.000 de dolari pentru doua fetite, de noua ani si jumatate si, respectiv, cinci ani, din Brasov, care sufera de amotrofie spinala gradul II, care necesita o interventie chirurgicala in strainatate. Delegatia japoneza va organiza la Centrul Cultural Musashino din Brasov o intalnire cu elevii inscrisi la cursul de japoneza si cu parintii acestora, care vor urmari o demonstratie de judo.
Istoria relatiilor dintre municipiul Brasov si orasul Musashino dateaza din 1991, cand dirijorul Orchestrei Filarmonice din Brasov si locuitor al orasului Musashino, Daisuke Soga, a facut demersuri pentru invitarea orchestrei Filarmonicii Brasov in Japonia. Turneul a avut loc in 1992, cand Filarmonica a sustinut concerte in patru orase din Japonia.
In 1998 la Brasov s-a infiintat Biblioteca Asociatiei Musashino, pe baza unei donatii de 800 de volume, in prezent numarul acestora ajungand la 1.500, din diverse domenii, alaturi de CD-uri, DVD-uri, material didactic si audio-video care ofera o documentatie amanuntita despre cultura si civilizatia japoneza. De asemenea, bunele relatii dintre japonezii de la Musashino si Brasov au facut ca anumite institutii brasovene sa beneficieze de donatii din partea Japoniei. Intre acestea se numara Primaria Brasov, care a primit 10 PC HP si 10 imprimante de ultima generatie in valoare de 17.000 de dolari, Filarmonica Brasov, o donatie din partea Guvernului Japonez de 320.454 de dolari, Maternitatea Brasov, 60.000 de dolari, constand in aparatura medicala si masini de spalat, dar si persoane fizice, informeaza sursa mentionata mai sus.
 
Expozitie dedicata Zilei Mondiale a PosteiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :156
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Cu ocazia Zilei Mondiale a Postei, sarbatorita pe 9 octombrie, va fi organizata o expozitie filatelica temporara “Scrisoarea, de la expeditor la destinatar”, la Muzeul National Filatelic.Printre piesele expuse se numara o carte postala din Paris, de la 1883, expediata prin posta pneumatica, un procedeu postal rar, o scrisoare expediata de la Bucuresti la Craiova, in 1871, cu diligenta, sau scrisori expediate prin rachete. De asemenea, pot fi admirate timbre care ilustreaza servicii postale in cele mai neobisnuite locuri, precum posta in desert sau posta cu barca pe fluvii, informeaza Amos News.
 
Festivalul National de Folk, este la a VII-a editiePDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 06 October 2006
Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti gazduieste pe 6 si 7 octombrie, cea de-a VII-a editie a Festivalului National de Folk „Gabi Dobre”.Potrivit Amos News, evenimentul se va bucura in acest an de recitaluri ale unor cunoscuti interpreti, precum Florin Chilian, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru, Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici. 
Manifestarea se adreseaza grupurilor si interpretilor individuali de muzica folk din toata tara. Cei 15 solisti si cele 2 trupe selectate pentru finala isi vor demonstra maiestria vineri, urmand ca sambata sa aiba loc Gala Laureatilor.
In cadrul actualei editii vor fi acordate urmatoarele premii: Trofeul Festivalului Castanilor, premiul de interpretare grup, premiul de interpretare solist, premiul de maiestrie instrumentala, premiul de creatie (muzica si text) si premiul de popularitate.
Directorul festivalului este regizorul Lucian Sabados, iar sala de spectacole a teatrului "Toma Caragiu" va fi gazda acestui eveniment.
Potrivit aceleiasi surse in acest an juriul este format din 5 membri: Titus Andrei, muzicolog, realizator de emisiuni radio - presedintele juriului, Viorel Gavrila, compozitor, Vasile Seicaru, cantautor, Corneliu Irimia, dirijor si compozitor, directorul filarmonicii "Paul Conastantinescu" si Marilena Ghiorghita, profesor si artist plastic, director al Casei de Cultura "I.L. Caragiale" a municipiului Ploiesti.
„Festivalul Castanilor” a fost initiat de jurnalistul Gabi Dobre, pe vremea cand era director al Casei de Cultura ploiestene. Anul asta, cele doua zile ale manifestarii ii vor fi dedicate lui Gabi Dobre - rapus de cancer in urma cu 2 ani.              
 
Sfarsitul unei tiranii pentru romanii din ChitighazPDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :320
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Duminica, 1 octombrie, alegatorii chitighazeni au ales primar si membri in consiliul local din randul opozitiei.

Fostul primar Gheorghe Guias, care a condus satul din 1998, a fost „detronat”, iar demnitarii comunei au devenit, in majoritate, candidatii Asociatiei pentru Dezvoltarea Chitighazului. Chitighazenii au reusit sa treaca peste frica si s-au dus sa voteze dupa cum le-a dictat constiinta.
Noul primar a Chitighazului este Maria Gyuricska Kalcso, care s-a bucurat de o primire extraordinara din partea localnicilor. Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, acestia s-au adunat in centrul satului si au felicitat-o cu lacrimi de bucurie in ochi. Cei prezenti au petrecut pana-n zori, cand au fost anuntate rezultatele finale, Chitighazul rasunand de chiote de bucurie si de focuri de artificii.
De ani de zile incordarea dintre oamenii din Chitighaz a fost insuportabila. Persoane care erau in contact cu primarul executau din frica ordinele pentru a nu-si pierde pozitiile. Atotputernic si atotstiutor, Gheorghe Guias a luat intotdeauna deciziile in mod dictatorial, fiind ajutat de un consiliu local, care in majoritate a oglindit pozitia conducatorului comunei. Institutiile publice din localitate au fost subordonate vointei acestuia, care a decis chiar si in cele mai insemnate hotarari ale acestora.
Folosindu-se de noua lege a minoritatilor, atat Gheorghe Guias, cat si candidatii sai, desemnati pentru alegerile minoritare romanesti, au folosit nerusinatele metode pe care le-au folosit si in Budapesta si au determinat o gramada de tigani si maghiari din Chitighaz sa se declare romani. Aceste persoane au si mers la votare, desi se pare ca mai multi unguri care si-au dat seama de marsavie n-au votat.

Foto: Tarani din Chitighaz la 1850

 
230 de romani alesi pe listele minoritare romane din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 06 October 2006
{mosimage}La 1 octombrie, pe listele minoritare romane s-au ales in total 230 de persoane, din care 15 sunt necunoscutii unei asociatii, creata de Papp Zoltan.Excluzand acesti 15, restul, cei 215 de deputati se impart intre trei organizatii civile, fondate de romani din Ungaria, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Asociatia pe Tara pentru Reprezentarea Intereselor Romanilor din Ungaria (ATRIRU), formata de conducerea actuala a Autoguvernarii pe Tara, a obtinut 141 de locuri, reprezentand 65 la suta din totalul mandatelor. Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta (AFORB) dispune de 49 de deputati alesi, avand astfel 23%, iar Asociatia Romana din Budapesta (ARB) a acumulat 25 de electori, avand 12 procente din totalul mandatelor.
In functie de voturile obtinute, pe primul loc se claseaza tot ATRIRU, cu peste sase mii de voturi, care reprezinta 62%, AFORB a acumulat peste 3.300 de voturi, ceea ce inseamna 34% din totalul voturilor, in timp ce ARB a adunat doar cu ceva mai mult decat 400 de voturi, adica 4 procente din voturile totale acordate listelor celor trei asociatii romanesti.
S-au ales 46 de autoguvernari romanesti, din care 15 la Budapesta, 13 in judetul Bichis, 11 in Bihor, 5 in judetul Csongrad si cate una in Judetele Borsod-Abauj-Zemplen si Pesta. Asociatia actualei Autoguvernari pe Tara are reprezentanti in 32 de localitati, Asociatia Femeilor Ortodoxe in 15, iar Asociatia Romana din Capitala in 5 asezari.
Rezultatele alegerilor locale prezinta o curiozitate la Micherechi, la Chitighaz si la Otlaca-Pusta. La Micherechi, pentru postul de primar s-au inscris cinci candidati, insa lupta adevarata s-a desfasurat intre Teodor Martin si dr. Gheorghe Ruja. Teodor Martin si-a pastrat locul de primar, in timp ce la Chitighaz Gheorghe Guias a pierdut lupta electorala, fiind aleasa in acest post Maria Gyuricska Kalcso. La Otlaca, alaturi de fostul primar Szabo Miklos, au candidat la alegerile de primar si doi romani: Gheorghe Simonca si Mihai Vidican. Alegerile au fost castigate cu un succes zdrobitor, obtinand peste 70% a voturilor, de tanarul Gheorghe Simonca.
Organizatiile de desemnare au fost Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta (AFORB), Asociatia Romana din Budapesta, (ARB) Asociatia pe Tara de Reprezentare a Intereselor Romanilor din Ungaria (ATRIRU), Uniunea Democratica Maghiaro-Romana (UDMR), Asociatia Romana Mihai Purdi (ARMP), Asociatia Romanilor din Otlaca-Pusta (ARO).
 
Eforturi pentru salvarea romanului rapit in NigeriaPDF Print E-mail
Eket, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :230
Friday, 06 October 2006
Presedintele Traian Basescu a dat  asigurari, joi, 5 octombrie, ca cetateanul roman rapit in Nigeria va fi salvat, fiind deja in curs operatiuni ale Ambasadei romane in cooperare cu Ambasada Marii Britanii din Nigeria.“Sunt operatiuni deja desfasurate si pe cont propriu si in cooperare cu Ambasada Marii Britanii din Nigeria. Avem certitudinea ca cetateanul roman va fi recuperat.” a declarat seful statului, informeaza Rador.
Si Ministerul de Externe monitorizeaza cu atentie situatia creata de rapirea lui Emil Neagu, cetatean roman aflat cu contract de munca in Nigeria. Alaturi de el au mai fost luate ostatice sase persoane de diferite nationalitati. Conform purtatorului de cuvant al ministerului, Corina Vintan, starea de sanatate a celor sapte este buna, iar rapitorii le ofera conditii decente de captivitate.
Directorul general al societatii Petroconsult Ploiesti, firma cu care lucra Emil Neagu, a declarat ca toti muncitorii rapiti in Nigeria inclusiv romanul sunt sanatosi, in prezent purtandu-se negocieri pentru eliberarea acestora, noteaza Rador.
 
Noutati despre petitia pentru acordul social din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 06 October 2006
{mosimage}In luna August 2006, Alianta Romanilor Canadieni impreuna cu Comunitatea Romana din Quebec a reluat initiativa de a face lobby pe linga guvernele Canadian si Roman pentru semnarea unui acord de securitate sociala intre cele doua tari (Social Security Agreement).

La ora actuala Canada are incheiate 50 de astfel de acorduri, cel mai recent fiind cu Japonia in Februarie 2006.
Acordurile de securitate sociala intre Canada si alte tari ii ajuta pe cei care au locuit si lucrat in ambele tari sa se califice pentru pensie de vechime in munca sau pensie de urmas din ambele tari. Astfel, pentru emigrantii romani care au lucrat un numar de ani in Romania acest acord ii va ajuta la recunoasterea anilor lucrati in Romania si deci la completarea Canadian Pension Plan, „old age security benefits” (beneficii pentru cei cu o varsta inaintata) sau beneficii de disabilitate.  
ARC a trimis o scrisoare Ministrului Resurelor Umane si Dezvoltarii Sociale,  Diane Finley cerand urgentarea inceperii negocierilor intre parti. De asemenea, o copie a fost inaintata si Ambasadei Romaniei la Ottawa.
Potrivit portalului ARC Web, exista unele semnale ca cele doua parti se vor aseza la masa tratativelor in toamna anului viitor – 2007. Incheierea unui astfel de acord dureaza in general pana la doi ani, sustine aceeasi sursa.
Pentru comunitatea Romaneasca din Canada incheierea acordului pina in 2009 va insemna un pas important pentru ca primele generatii numeroase de emigranti sositi dupa 1989 se apropie de virsta pensionarii si deci vor beneficia de prevederile acordului.
ARC intentioneaza sa trimita noi semnale de sensibilizare celor doua guverne si sa mentina contactul cu celelate organizatii Romanesti din Canada pentru actiuni comune.

 

 
Basarabia ar putea beneficia de programulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Basarabia este eligibila pentru a beneficia de programul deplin al SUA "Millennium Challenge Account", a declarat, marti, Michael Kirby(foto), Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in cadrul unei intrevederi cu premierul Vasile Tarlev.
Potrivit Ambasadorului, citat de Stirea de Garda, Basarabia avanseaza in implementarea reformelor economice si sociale, aceasta fiind un semnal clar ca Moldova merge pe o cale corecta in dezvoltarea democratica a statului.
Programul "Millennium Challenge" a fost instituit de Congresul SUA in anul 2004, la initiativa Presedintelui George W. Bush. El prevede acordarea unui ajutor financiar substantial statelor cu venituri reduse pe cap de locuitor, orientat spre dezvoltarea infrastructurii, sustinerea proiectelor sociale si consolidarea principiilor economiei de piata.
La 9 noiembrie 2005, prin decizia Consiliului Director al Corporatiei "Millennium Challenge", care gestioneaza programul in cauza, Republica Moldova a fost selectata pentru etapa preliminara a "Millennium Challenge Account", initiata pentru tarile ce s-au apropiat de intrunirea tuturor criteriilor necesare pentru acceptarea in programul deplin de finantare
In Moldova a fost lansata campania de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).
Potrivit serviciului de presa al guvernului, primul ministru Vasile Tarlev in cadrul ceremoniei de inaugurare a mentionat, ca obiectivele de dezvoltare ale mileniului sunt o prioritate nationala. "Scopul campaniei de promovare a ODM este constientizarea populatiei asupra importantei implicarii sociale a fiecarui cetatean in realizarea obiectivelor de dezvoltare a tarii", a spus premierul.
In cadrul campaniei, vor fi impartite materiale informationale despre realizarea accesului universal la invatamantul gimnazial, promovarea egalitatii genurilor si abilitarea femeilor, reducerea mortalitatii copiilor, imbunatatirea sanatatii materne, combaterea HIV/SIDA, a tuberculozei, malariei si altor boli, asigurarea durabilitatii mediului, etc. Totodata, in perioada 3-15 octombrie vor fi lansate spoturi publicitare TV si radio.
Amintim, ca in anul 2000 Basarabia a semnat la New York, impreuna cu alte 189 state, Declaratia Mileniului. In conformitate cu actul international, Moldova s-a obligat sa implementeze in perioada anilor 2000-2015 opt obiective de dezvoltare ale mileniului.
 
Portalul Romania-Italia.net reimprospatatPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Portalul Romania-Italia.net a imbracat o haina noua. Desi nu este complet pus la punct deocamdata, din punct de vedere al design-ului sau traducerii, administratorii promit ca le vor rezolva pe toate.
Toti userii care intrau pe vechiul site vor putea intra si pe cel nou, cu acelasi e-mail si parola de pe site-ul original, insa acestia vor trebui sa isi completeze restul informatiilor din profil.
Noua pagina web contine si faimoasa ARHIVA RO-IT, ce contine tot ce s-a discutat mai important in perioada 2004-2006 plus mesajele private pana in 1 octombrie 2006. Arhiva este read-only, desi pastreaza inca toate butoanele forumului original, insa ea se va transforma si va avea numai o functie de cautare.
 
Institul Cultural Roman de la Londra are un nou sitePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :182
Friday, 06 October 2006
Institutul Cultural Roman la Londra si-a lansat un nou site – www.icr-london.co.uk.
Site-ul este bilingv - in romana si engleza - si cuprinde informatii despre institut in contextul dezvoltarii parteneriatului cultural in mediul britanic, calendar de evenimente, o sectiune despre posibilitatile de finantare a proiectelor culturale, un capitol cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari, optiunea de abonament la newsletter electronic, resurse mass-media si o sectiune de parteneri. Site-ul se integreaza in reteaua de comunicare electronica a celor 15 centre ale Institutului Cultural Roman, care va pune bazele unui calendar global de evenimente culturale romanesti.
 
Andrei Borza este noul consul al Romaniei la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 06 October 2006
Postul ocupat pana la inceputul acestei luni de catre Nicu Stan, la conducerea Consulatului Roman de la Madrid a fost preluat de Andrei Borza.

El a mai facut parte dintr-o misiune temporara in Algeria, unde a ocupat functia de vice-consul. Inainte de a lucra in cadrul Ministerului de Externe a lucrat ca inspector de Resurse Umane la o firma de consultanta si audit din Romania. Andrei Borza a intrat in 2001 in Ministerul Roman de Externe si a lucrat in Directia Africa si Orientul Mijlociu si in Directia Relatii Consulare.

 

 
Recital de vioara si pian organizat de ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :193
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Pe 19 octombrie, de la ora 19.30 va avea loc un recital de vioara si pian cu Junko Fukabori (Japonia) si Madalina Pitu (UdK Berlin).
In program vor fi prezente lucrari de Mozart, Brahms si Cesar Frank.
Violonista japoneza a studiat vioara la conservatoarele din Tokio, Berlin si Leipzig fiind eleva, printre altele, si a  profesoarei romance Mariana Sarbu.
Surpriza serii: minirecitalul de pian al Dariei-Ioana Tudor de numai 9 ani, eleva in clasa a IV-a a Liceului de muzica “Dinu Lipatti” din Bucuresti.
 
Concert de muzica populara romaneasca la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 06 October 2006
La Centrul Cultural Novodvorska din Praga va avea loc un concert de muzica populara romaneasca, vineri, 6 octombrie, incepand cu ora 18.00.
Concertul va fi sustinut de ansamblul „Dor Bucovinean“ dar si de solistul Gavril Morosan, in varsta de doar 13 ani.
 
Florin Lazarescu premiat la Targul de Carte de la FrankfurtPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :204
Friday, 06 October 2006
{mosimage}In cadrul Targului de Carte de la Frankfurt, care si-a deschis portile miercuri, 4 octombrie, scriitorul roman Florin Lazarescu(foto) a fost distins cu premiul al doilea, acordat in urma unui concurs menit sa promoveze in spatiul de limba germana carti ale unor autori din Europa de Est.Premiul i-a fost acordat pentru romanul “Trimisul nostru special”,  care va aparea in limba germana la editura austriaca Wieser, informeza portalul www.ziare.com. In cadrul manifestarii, Asociatia Editorilor din Romania (AER) a deschis pe 4 octombrie standul tarii noastre. AER a invitat o serie de scriitori sa se implice in evenimentele targului, alaturi de cei 7.200 de expozanti din 113 tari.
Andrei Plesu va rosti laudatio pentru castigatorul prestigiosului Premiu pentru pace al librarilor germani, sociologul Wolf Lepenies. Decernarea premiului va pune punct duminica, 8 octombrie, targului de carte. Un alt scriitor roman prezent la targ este Nora Iuga, invitata de Literaturwerkstatt Berlin sa dezbata impreuna cu doua personalitati din Germania tema traducerilor de poezie. In aceeasi zi cu dezbaterea, sambata, 7 octombrie, poeta si traducatoarea va citi, la standul Romaniei, poezii dintr-o antologie ce-i va aparea la Editura Klett-Cotta din Berlin.
 
Debut pe scena Filarmonicii din Berlin a violoncelistei Laura Buruiana, bursiera a ICRPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :184
Friday, 06 October 2006
{mosimage}In prestigioasa sala a Filarmonicii berlineze, Laura Buruiana(foto), va interpreta pe 25 octombrie, de la ora 20.00, concertul pentru violoncel si orchestra nr. 1, op. 107 de Sostakovici.

Aceasta va fi  acompaniata de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (DSO), condusa de dirijorul american James Gaffigan.
Laura Buruiana, tanara interpreta  in plina ascensiune a unei cariere care se anunta stralucita,   isi perfectioneaza tehnica interpretativa la Conservatorul din Koln. Din acest an este detinatara unei burse de studii a ICR.

 

 
Si Romania participa la „Tourfilm Festival Karlovy Vary“PDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :281
Friday, 06 October 2006
Aflat la cea de-a 39-a editie, Festivalul International „Tourfilm Festival Karlovy Vary“ are loc in perioada 5 – 6 octombrie, in Praga.In cadrul acestui festival al documentarului cultural si turistic, participarea romanesca se desfasoara sub auspiciile Institutului Cultural Roman din Praga.
Printre filmele documentare proiectate se numara si „Tara Fagarasului“, „Manastirile din sudul Romaniei“, iar la sectiunea filme pe suport DVD „Sibiu, capitala a culturii – 2007“. Filmele sunt prezentate si comentate de un lector din partea ICR Praga.   
 
ICR a prelungit perioada de trimitere a dosarelor pentru bursele Brancusi si EnescuPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :177
Friday, 06 October 2006

{mosimage}Institutul Cultural Roman anunta prelungirea termenului de depunere a dosarelor pentru bursele “Constantin Brancusi” si „George Enescu”.


 

Plasticienii si muzicienii romani pot candida pana la data de 15 octombrie, pentru bursele acordate de ICR la Cite Internationale Des Arts din Paris in 2007. Cele doua burse „Constantin Brancusi”, destinate artistilor plastici, se acorda pentru perioadele ianuarie – martie si iulie – septembrie 2007, iar cele doua burse „George Enescu” pentru perioadele aprilie – iunie si octombrie - decembrie 2007.
Prin acest program, lansat in 2005, ICR isi propune sa le ofere artistilor romani, consacrati sau in curs de afirmare, ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international. Programul consta in acordarea a patru burse anual, pentru perioade de trei luni. Bursele includ gazduirea la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, 500 de euro pentru transport. Programul se adreseaza artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta.
Dosarul pentru candidatura trebuie sa cuprinda formularul de inscriere (disponibil pe site-ul ICR), un CV al solicitantului, un proiect de lucru, fotografii ale lucrarilor artistului (pentru artele plastice)/o caseta sau un CD audio (pentru muzica), dosar de presa, copie dupa diploma de licenta si doua scrisori de recomandare. Selectia va fi realizata de o comisie independenta de specialisti, personalitati recunoscute din cele doua domenii. Dosarele selectate vor fi trimise spre validare Comisiei de Admitere de la Cite Internationale des Arts. Rezultatele selectiei facute de partea romana vor fi anuntate la inceputul lunii noiembrie.
Persoana de contact pentru candidati : Daniela Sestak: tel. . 031 71 00 621; e-mail: dana@icr.ro.
Contact media : Serviciul Presa al ICR, email bpresa@icr.ro, tel. 031 7100 622.
 
Bucurestiul in 24 de perspective – subiect de cartePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Salonul de Aur al Hotelului Behague din Paris, resedinta Ambasadei Romane in capitala franceza, va gazdui vineri, 6 octombrie, o lansare de carte romaneasca.

Incepand cu ora 18.30, autorul roman Mirel Ban isi va lansa volumul “Bucuresti – dezghetul”, realizata la Editura Autrement.
Corespondentul in Romania al cotidianului francez “Le Monde”, autorul aduce laolalta in cartea sa 24 de perspective tandre sau impertinente asupra unui oras asezat mult timp in umbra istoriei. Bucurestiul descopera in cele din urma democratia, creativitatea, inovatia. De la Francis Ford Coppola la Marcel Iures, de la Gabriel Liiceanu la Mircea Cartarescu, interlocutorii lui Mirel Bran povestesc despre Bucuresti, asa cum il vad ei.
Cartea este ilustrata de Franck Hamel.

 

 
Produsele romanesti premiate la Festivalul International de Publicitate Golden Drum din SloveniaPDF Print E-mail
Portoroz, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :190
Friday, 06 October 2006
La Festivalul International de Publicitate Golden Drum, din Portoroz, Slovenia, produsele romanesti au inregistrat un adevarat succes.
Au fost premiati cu distinctii Golden Watch, la categoria „Advertising Campaigns”, agentia McCann Erickson, autoarea campaniilor „Made in Romania“, pentru MTV Romania; „Greater thing“ brand Maggi, client Nestle Romania si „Books we heard about“, pentru Bookfest, client AER. Lista de castigatori este completata de Lowe & Partners, prin campania pentru festivalul de film DaKino, pentru care a mai obtinut si un Golden Watch la categoria „Advertising Campaign“, noteaza portalul www.ziare.com. Festivalul nu s-a terminat si mai sunt nominalizari romanesti la categoria poster, la TV Sports. Romania a obtinut titlul de Agentia anului, prin Leo Burnett & Target. Golden Drum este festivalul de publicitate al Noii Europe, cel mai important eveniment publicitar din regiune.
 
Intrevedere anuala a studentilor romani la Ambasada Romaniei in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 06 October 2006
{mosimage}La resedinta Ambasadorului Romaniei la Bruxelles, Ion Jinca, va avea loc o intalnire a studentilor si profesorilor romani din Belgia, intalnire care se va desfasura vineri, 29 octombrie,  intre orele 18.00 -  20.00.
Incepand cu anul 1997, Ambasada Romaniei si-a propus sa reinvie o mai veche traditie a intalnirilor anuale ale studentilor, cercetatorilor si profesorilor romani din Belgia, pentru a le oferi prilejul de a se intalni intre ei si de a-si impartasi reciproc proiectele si preocuparile. Pot participa la acest eveniment, in egala masura, si profesori belgieni implicati in coordonarea unor programe de studiu si cercetare la care participa studenti si profesori romani.
Cei interesati trebuie sa is cionfirme participarea la acest eveniment pana la data de 20 octombrie.
 
Expozitie filatelica pentru celebrarea intrarii Romaniei in Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Strasburg, Franta/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 06 October 2006

Cu ocazia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, ACAR (Association Culturelle et Amicale Roumaine), in parteneriat cu societatea filatelica „Union 1877” din Strasburg, organizeaza pe 20 octombrie o expozitie de timbre vechi romanesti.

 

Expozitia va purta numele „Istoria Romaniei, o noua tara intra in Uniunea Europeana” („L’histoire de la Roumanie, nouveau pays entrant dans l’Union Européenne”) si se va desfasura la Centrul Sociocultural ARES din Strasburg. Prezentare si comentariile necesare vor fi facute de Michel Daulard, proprietarul colectiei. Organizatorii anunta ca intrarea este libera.
 
Trei zile de convietuire romaneasca la Villanueva del PardilloPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 06 October 2006
Consiliul de Bienestar Social din Villanueva del Pardillo (Madrid), in colaborare cu Asociatia Culturala Obatala, vrea sa prezinte istoria si cultura Romaniei locuitorilor din Villanueva del Pardillo prin diferite acte programate pentru sfarsitul lunii octombrie.Potrivit Roman in Lume, activitatile incep vineri, 27 octombrie, la ora 19:00 cu prezentarea expozitiei “Hola, Soy Rumania”, dupa care se va servi vin romanesc. Sambata, 28 octombrie, la ora 11:00 va avea loc un Campionat Triangular de Fotbal “Sate din lume” unde va participa Steaua de Madrid- Obatala si doua echipe internationale din Villanueva del Pardillo (Sala Polivalenta Infanta Cristina – la aceasta activitate colaboreaza Consiliul de Sport), iar seara, la 19:00 in Auditoriul Municipal Sebastian Cestero va fi proiectat filmul spaniol “Mar adentro” (Marea Dinlauntru) cu titrare in limba romana. Ultima zi dedicata acestei intalniri dintre comunitatile de romani, spanioli si imigranti in general va aduce la ora 12:00, dansuri si muzica romaneasca, interpretate de grupul muzical “Trio Victoria”, urmate de o gustare alcatuita din bucate traditionale romanesti.
 
O noua piesa de teatru prezentata romanilor din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :192
Friday, 06 October 2006
{mosimage}Teatrul „Iesirea prin Sarindari” din Ottawa prezinta publicului roman din Toronto piesa „Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt.
Spectatorii sunt asteptati pe 4 noiembrie, de la ora 19.00, la Bishop Strachan School, iar pentru informatii suplimentare si rezervari cei interesati sunt invitati sa sune la telefon 405-783-5427 (Paul Tauberg), sau sa trimita un mail pe adresa
henri.balter@sympatico.ca.
Intrarea este de 10 dolari, iar copiii sub 16 beneficiaza de intrare gratuita. Din distributie fac parte actori precum  Dan Necsulescu, Bebi Kotlarewsky, Ileana Constantinescu, Anca Zamfir.
 
Competitie pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 06 October 2006
In schimbul unui ajutor pentru comunitate, Alianta romanilor Canadieni, cu sediul in Toronto, pune in joc bilete la teatru.
Cei care doresc sa intre in competitie trebuie sa trimita o informatie pentru sectiunea „Informatii Utile” de pe portalul Aliantei Romanilor Canadieni. Mesajul trebuie trimis pana la 15 octombrie, la adresa info@arcweb.ca, iar castigatorul va fi desemnat printr-o tragere la sorti. Castigatorul se va bucura de doua bilele la spectacolul „Sosesc Diseara”. Competitia are ca scop venirea in ajutor a noilor veniti in cadrul comunitatii romanilor din Toronto.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions