Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Adio, Republica Moldova!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :291
Sunday, 08 October 2006

{mosimage}Gata, s-a tras linia: noua Cortina de Plastic a cazut la Prut! Am lansat acest termen in urma cu un an - in Uniunea Europeana se dezvolta o neo-limba de plastic, iar romanii au fost cadorisiti cu o Cortina de Plastic. Semnalele erau cat se poate de clare cu multa vreme, foarte multa vreme in urma, doar ca acum chiar se intampla.

 

Guliile, leustenii, ciupercile, lichenii si restul plantelor din Aleea Alexandru dorm in ghivece in continuare. Diplomatia romana e o vegetala de lux de pe strada Plantelor, un fel de bonsai delicat, rozaliu, care cerseste mangaieri si incurajari permanente pentru o activitate nula.

 

Nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt sigur ca exista si oameni intregi la minte printre angajatii Ministerului de Externe, poate chiar in majoritate, doar ca prea se lasa dominati de flora amintita. Imi pare rau pentru acesti oameni sa enumar (a cata oara?) greselile umilitoare de pana acum: afacerea Gojdu, inghetarea Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, declararea Romaniei ca land austriac, toate culminand cu o nota neverosimila, parca scapata dintr-un dosar al CC al UTC (sau PCR?) in care se recomanda masuri de propaganda stupida pentru ducerea de nas a Vaticanului.

 

Situatia Romania - actuala Republica Moldova are termeni de comparatie: Germania Federala - Germania Democrata; Grecia - Cipru, Coreea de sud - Coreea de nord. Germanii din vest n-au uitat de cei din est aproape jumatate de secol. Axel Springer, cel care imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial a infiintat cel mai mare trust media din Germania, le cerea ziaristilor care lucrau pentru el sa semneze pe langa contract un angajament prin care acestia se obligau sa militeze prin activitatea lor jurnalistica pentru unificarea celor doua Germanii. Grecii au amenintat ca vor bloca intreaga extindere a Uniunii Europene din 2004 daca nu va fi inclusa si insula Cipru, divizata sau nu. La Seul functioneaza un Minister al reintregirii care dezvolta planuri si proiecte pentru reunificarea cu nordul comunist, iar Parlamentul sud-coreean are deja o sala perfect utilata in asteptarea fratilor comunizati la nord. Doar la Bucuresti se sta cu capul intre urechi sau, mai rau, se fac combinatii cotidiane de rahat.

 

Se tot plimba printre dinti bomboana cu Transnistria - o problema atat de complicataaaaa! Avem nevoie de turme de analisti pe pajistea televizorului care sa ne rumege doct non-idei si non-sensuri. Ba chiar o sa incepem (daca nu o facem deja!) sa platim din bani publici expertize care sa ne spuna cu ajutorul unei multimi de cuvinte englezesti ca avem de ales: ar fi rau sa nu fie bine, insa in aceeasi masura ar fi bine sa nu mai fie rau. E simplu - se pot da peste cap de ttreizeci si cinci de miliarde de ori toate organismele internationale si toate saloanele diplomatice: rusii nu vor pleca din Transnistria. In primul rand ca atingerea Nistrului a fost pentru Moscova o investitie majora in ultimii trei sute de ani - si nu-ti arunci banii si interesele strategice pe fereastra doar pentru ca ti se vorbeste cu accent de Oxford, cel putin nu cand esti rus. Iar in al doilea rand care ar mai fi farmecul pentru militarii rusi sa se duca acasa tocmai acum, cand au un asa bun prilej sa se distreze scuipandu-se peste Republica Moldova cu militarii americani?

 

Mai ramane o chestiune (mai bine zis o victima) colaterala: populatia dintre Prut si Nistru. Daca romanii, de bine de rau, pana acum au avut doua proiecte mari (NATO si UE) cei dintre Prut si Nistru au privit nedumeriti cand spre vest cand spre est. Un adevarat sindrom Stockholm la o scara de milioane a fost dezvoltat intre Prut si Nistru. Ostatici ai unui sistem blestemat, oamenii de acolo au inceput sa-si indrageasca calaii, parca uitand ca te faci frate cu dracu' doar ca sa treci puntea, nu sa-l iei in spate si sa-l cari pana ti se tocesc picioarele.

 

Degeaba se bulucesc acum basarabenii cu sutele de mii sa ceara cetatenie romana, ii anunt ca Ministerul Justitiei de la Bucuresti pregateste un proiect dat naibii de blocare totala. Nu stiau ca de vreo trei ani nu se mai acorda cetatenia romana pentru basarabeni? (Bine, doar daca nu esti vreo ruda cu vreun mare politician de la Chisinau si prieten cu vreun mare politician de la Bucuresti). Oamenii simpli din Romania gandesc simplu: astia navalesc pe noi ca intram in UE, daca ne iubeau veneau ei de mai demult. Putini stiu insa ca si administratia Nastase-Stanoiu si Tariceanu-Macovei au facut tot posibilul pentru incetinirea procedurilor de redobandire a unor drepturi naturale. Se aude oare si la Comisia Europeana? Rusia nu mai da nici un tub de cartus gol pentru Republica Moldova, iar Uniunea Europeana o are cuprinsa in plan pe rolul de stat tampon. Voronin va mai castiga inca trei runde de alegeri promitand realipirea Transnistriei, iar moldovenii n-au decat sa se spele pe cap cu el si sa incerce sa-si vanda vinurile in Cuba, tara vecina si prietena. Prin neputinta unui mal al Prutului si imobilitatea celuilalt romanii vor mai ramane despartiti in doua state pentru multa vreme. Domnilor, cartile sunt facute - cine da mai mult?

 

George DAMIAN(Foto) – editorial  ZIUA

 
Romanii din Basarabia, Ucraina sau Serbia vor putea intra mai usor in RomaniaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :317
Sunday, 08 October 2006

{mosimage}Guvernele Uniunii Europene au convenit să renunţe la o parte din restricţiile de călătorie pentru cetăţenii ţărilor dinafara graniţelor spaţiului Uniunii. Măsura va fi benefica pentru romanii din Basarabia, Ucraina si Serbia care vor putea veni in Romania mult mai usor.


Noile reguli se aplică doar rezidenţilor din regiunile de frontieră pe uscat cu Uniunea Europeană. Aceştia vor primi gratuit documente care le permit să treacă de mai multe ori graniţa prin anumite puncte, în locul costisitoarelor vize de călătorie.

 

Permisul acordă titularului dreptul de a intra în spaţiul UE pentru perioade scurte de timp, prin puncte de trecere speciale sau de a-i fi procesate mai rapid documentele la vămile obişnuite.


Spaţiul Schengen cuprinde 13 ţări UE, plus Norvegia şi Islanda, care au desfiinţat, practic, graniţele interne.

Statele membre UE trebuie să încheie acorduri bilaterale cu ţările vecine pentru a implementa noile aranjamente de călătorie. Comisia Europeană va monitoriza situaţia şi propune schimbări după doi ani, dacă va fi cazul.

 

Guvernele europene au avut nevoie de aproape trei ani pentru a pune la punct detaliile noului regim de călătorii, solicitat în special de ţările membre din estul Europei.

 
Conferinta a profesorului Stefan Delureanu la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :220
Sunday, 08 October 2006

{mosimage}Palazzo Correr din Venetia, sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU), a gazduit recent conferinta profesorului Stefan Delureanu, intitulata „Un dissegno d’azione mazziniano-garibaldino: dalle Alpi ai Carpazi (1863-1864)”, incadrata ciclului de actiuni culturale pe tema realtiilor italo-romane de-a lungul timpului.

 

Prof. Delureanu, pasionat al miscarii de emancipare si de renastere nationala italiana numita „Risorgimento”, cu circa 40 de lucrari publicate in Italia, a subliniat ca in cadrul planurilor internationale de pregatire a unei noi revolutii europene simfone si sincrone (dupa infrangerea Revolutiei de la 1848-1849), un rol important revenea si Romaniei (romanilor), alaturi de alte tari si natiuni central-sud-est europene.

 

In conturarea acestui rol – a evidentiat specialistul – Mazzini si Garibaldi au avut o contributie fundamentala, ei visand la o Europa a popoarelor, unite sub semnul ideilor de libertate, fratie si democratie. A fost prezent un numeros public, in randul caruia s-au remarcat cadre didactice si studenti de la Universitatea „Ca’ Foscari”, cercetatori de la Biblioteca Nationala „Marciana”, intelectuali interesati de teme romanesti (intre care si dr. Lino Cazzavillan, nepotul fondatorului ziarului „Universul”), participanti si la animata dezbatere care a urmat.

 

In final, au fost prezentati publicului noii bursieri „Nicolae Iorga” ai IRCCU, veniti sa studieze la Venetia in viitorii doi ani (2006-2008). 

 
ICR Berlin sprijina expozitia „Covoare Otomane din Transilvania”PDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :238
Sunday, 08 October 2006

{mosimage}In perioada 28 octombrie – 7 ianuarie se va desfasura expozitia „Covoare Otomane din Transilvania”. In cadrul espozitiei vor fi expuse 25 de covoare otomane, reprezentative pentru toate tipologiile, din urmatoarele colectii transilvanene: Muzeul Brukenthal, Parohia Ev. Brasov, Parohia Sanpetru, Parohia Sighisoara, Parohia Medias, districtul Medias, Rupea. Materiale ilustrative (gigantografii) sunt referitoare la Bisericile sasesti si alte imagini din Transilvania.

 

Organizatorii acestei expozitii sunt: Muzeul de Arta Islamica din Berlin, Muzeul National Brukenthal Sibiu, Muzeul Culturilor Europene din Berlin; cu sprijinul: Ministerului Culturii si Cultelor Institutului Cultural Roman si al Institutului Cultural Roman.

 
O noua manifestare culturala romaneasca in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel / Romanian Global News
Accesari :223
Sunday, 08 October 2006

La teatrul din Ghivataim, Tel Aviv, va fi organizat Festivalul povestitorilor. In cadrul acestui festival, in data de 13 octombrie, va avea loc si o seara romaneasca.

 

Evenimentul se va desfasura sub auspiciile Ambasadei Romaniei la Tel Aviv. Sunt invitati sa participe toti originarii din Romania si romanii aflati in Israel, intr-un numar cat mai mare.
 
Expozitia “Esential Romania” la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :208
Sunday, 08 October 2006
Vernisajul expozitiei de fotografii „Esential Romania” s-a desfasurat joi, 5 octombrie, la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Romania, in colaborare cu Directia Generala de Afaceri Sociale a Comisiei Europene. Expozitia a fost vernisata de ministrul roman al muncii, Gheorghe Barbu, si comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla. Expozitiile sunt deschise in perioada 5-18 octombrie, informeaza Amos News.
 
Cazul Basarabiei va fi discutat la APCE in februarie 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :255
Sunday, 08 October 2006

{mosimage}Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei va discuta cazul Basarabiei in februarie 2007, cand vor fi analizate progresele realizate de Chisinau in implementarea angajamentelor asumate la aderarea la CE.

Acest subiect a fost discutat recent la Strasbourg de presedintele Parlamentului basarabean, Marian Lupu cu Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden si Secretarul General al CE, Terry Davis.

Lupu a propus elaborarea unui raport comun al coraportorilor APCE si expertilor basarabeni despre progresele inregistrate in implementarea angamentelor Basarabiei. Detaliile tehnice privind procesul de elaborare a raportului comun vor fi discutate cu coraportorii APCE pentru Basarabia, Josette Durrieu si Egidijus Vareikis.

Presedintele APCE, Rene van der Linden, a salutat ultimele progrese in activitatea Parlamentului Republicii Moldova, mentionand in special importanta adoptarii si implementarii proiectelor de lege. In calitate de domenii prioritare in acest sens, parlamentarul european a remarcat societatea civila, mass-media, sistemul de justitie si cel penitenciar.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions