Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romania a scapat de poluarea de pe DunarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Ministerul Mediului a anuntat, pe 8 octombrie ca fenomenul de poluare cu produse petroliere de pe fluviul Dunarea a fost stopat, autoritatile nu mai sunt in alerta.
“In acest moment alerta permanenta privind poluarea cu produse petroliere este suspendata. Nu au mai fost identificate nici macar irizatii de produs petrolier pe fluviul Dunare”, a anuntat, duminica, 8 octombrie, intr-o conferinta de presa, Sulfina Barbu(foto), ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Reprezentantii Directiilor de Ape si ai Politiei de Frontiera vor patrula continuu, pana duminica la ora 22.00 dupa aceasta ora patrularea intrand in regim normal, spune ministrul Mediului citit de Hotnews.
Potrivit autoritatilor, Romania a folosit pentru stoparea poluarii de pe Dunare aproximativ 15,5 tone de material absorbant biodegradabil de tip spillsorb si 1,6 km de baraje plutitoare, anunta aceeasi sursa.
Valoarea provizorie a fondurilor utilizate pentru combaterea poluarii de pe Dunare este de 988 - 220  RON. In plus, Romania a donat Bulgariei 6,5 tone de material absorbant si 200 metri liniari de baraje plutitoare, valoarea estimativa a ajutorului fiind de aproape 200 000 RON.
„Calitatea apei fluviului Dunarea se inscrie in parametri normali. De asemenea nu s-au semnalat cazuri de mortalitate piscicola sau la pasari, in zona afectata de poluare”, a adaugat ministrul Barbu.
Sute de tone de petrol provenit de la terminalul din localitatea Prahovo, din Serbia, au ajuns in Dunare, in 4 octombrie, in urma unei fisuri aparute la o conducta. Suprafata poluata a ajuns la 50 de kilometri lungime si latime intre 60 si 300 de metri.
Cu toate acestea, Serbia a respins cererea Romaniei privind acordarea de despagubiri ca urmare a poluarii cu petrol a Dunarii, motivand ca nu se cunoaste sursa poluarii.
Serbia si-a mentinut pozitia chiar daca ministerului sarb al Agriculturii, recunostea ca s-a produs o scurgere de petrol in Dunare, de la un depozit al Companiei petroliere din Prahovo, informeaza Hotnews.
 
In centrul Bucurestiului a fost pusa piatra de temelie a Memorialului HolocaustuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :177
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a pus astazi, 9 octombrie, piatra de temelie la Memorialul Holocaustului, iar cu acest prilej, seful statului a apreciat ca Memorialul Holocaustului este un monument care confirma decizia statului roman de recuperare a istoriei adevarate.De asemenea, Basescu a subliniat ca acest monument isi propune sa atentioneze public ca erori ca cele savarsite in perioada in care discriminarea evreilor a fost asumata de puterea de stat din Romania nu trebuie sa se mai repete.
Presedintele Basescu a subliniat faptul ca, prin asumarea concluziilor Comisiei Internationale cu privire la Holocaust pe teritoriul tarii noastre, Romania a incercat un efort de recuperare a propriei sale istorii, “lucru pe care presedintele Iliescu l-a recunoscut, iar eu mi l-am asumat imediat dupa preluarea mandatului”, a completat seful statului.
In continuare, presedintele Basescu a amintit ca in 2005 s-a infiintat Institutul Elie Wiesel, pentru continuarea cercetarii ororilor Holocaustului pe teritoriul Romaniei. Tot anul trecut, a mai aratat seful statului, a fost editat primul manual pentru liceu care “ii invata pe copii despre monstruozitatile perioadei in care evreii erau deportati, ucisi, tratati ca persoane de categoria a doua de puterea de stat din Romania.”
Seful statului a aratat ca mai este un drum lung de parcurs deoarece, in opinia sa, “simpla constatare a acestor realitati nu rezolva problema de fond”, aceea a constiintei nationale in legatura cu crimele savarsite intr-un moment sau al altul al istoriei de autoritatile de stat. “Este un proces dificil care inseamna schimbare de mentalitati, capacitatea de a accepta realitatea, dupa cincizeci – saizeci de ani in care istoria a fost transformata intr-o minciuna. Dar este un proces pe care ni-l asumam”, a considerat Presedintele.
Potrivit Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei, presedintele Basescu a facut un apel la ingaduinta din partea celor care au vie memoria victimelor Holocaustului, in ceea ce priveste procesul de recuperare, in timp, a realitatilor acestei perioade in constiinta nationala. “As spune ca nu am facut mare lucru constatand doar in lucrari stiintifice aceste realitati. Nu vom face mare lucru nici ridicand Memorialul Holocaustului. Foarte important va fi ca noi toti, 22 de milioane sa fim constienti de realitatile istoriei si tot 22 de milioane sa ni le asumam”, a declarat Presedintele in incheiere.
 
Mihai-Razvan Ungureanu va efectua o vizita la Bruxelles si la sediul NATOPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul roman al afacerilor externe, va participa la la cea de 21-a reuniune a Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania.
Cu aceasta ocazie, Ungureanu va avea intrevederi cu inalti oficiali comunitari. Acesta va interveni in deschiderea reuniunii Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania si va avea un schimb de opinii cu parlamentarii europeni membri ai Comitetului asupra progreselor Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, precum si asupra profilului Romaniei ca viitor stat membru UE.
Partea romana va utiliza aceasta ocazie pentru a sublinia contributia deosebita a Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania la finalizarea cu succes, la data stabilita, a procesului de aderare al Romaniei. Va fi exprimata convingerea ca sprijinul din partea acestui for de dialog parlamentar pentru aderarea Romaniei la Uniune la 1 ianuarie 2007 va fi reiterat si in Recomandarile ce vor fi adoptate la sfarsitul actualei sesiuni a Comitetului, care este si ultima inainte ca Romania sa se alature Uniunii.
In marja reuniunii Comitetului parlamentar Mixt UE-Romania, ministrul roman al afacerilor externe va avea intrevederi cu Olli Rehn, comisar european pentru extindere,  Andris Piebalgs, comisar european pentru energie, precum si cu Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna si Secretar General al Consiliului UE, Javier Solana. Discutiile se vor concentra pe subiecte de actualitate aflate pe agenda comunitara, precum si pe prezentarea prioritatilor Romaniei in calitate de viitor stat membru al Uniunii. 
De asemenea, in cadrul acestei vizite, Ungureanu pe 10 octombrie, o serie de intalniri la sediul NATO cu Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, precum si cu o serie de ambasadori aliati.
Vizita la sediul NATO are loc in contextul unor evolutii importante pe agenda Aliantei. La data de 5 octombrie 2006, NATO si-a extins operatiunile de stabilizare spre estul Afganistanului, aceasta constituind a patra si ultima etapa de extindere a ISAF. De asemenea, in aceasta perioada are loc intensificarea pregatirilor pentru Summit-ul NATO de la Riga, care va lansa o etapa definitorie in procesul de adaptare a Aliantei la noul mediu de securitate.
Pe acest fond, discutiile ministrului roman al afacerilor externe cu Secretarul General NATO vor viza contributia Romaniei la realizarea obiectivelor si misiunilor Aliantei, situatia din Afganistan si modul in care tara noastra poate participa, in continuare, la formularea deciziilor viitorului Summit de la Riga. Va avea loc, totodata, un schimb de vederi privind evolutiile din Balcani si Europa de Est, teme de interes prioritar pentru tara noastra in cadrul NATO.
 
Noi reglementari la granita Romaniei cu BulgariaPDF Print E-mail
Giurgiu, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :245
Monday, 09 October 2006
Saptamana trecuta, la Giurgiu (Romania) si Russe (Bulgaria), au avut loc intalniri intre delegatii de experti din cadrul Politiilor de Frontiera din Romania si Bulgaria, in vederea implementarii conceptului  de control comun, la o singura oprire, in cadrul punctelor de trecere existente la frontiera romano-bulgara.

In cadrul discutiilor care au avut loc, au fost abordate in special aspectele referitoare la controlul comun si modalitatile de efectuare a acestuia, de catre autoritatile statelor membre ale Spatiului UE. In acest context, conceptul de control comun a fost analizat sub urmatoarele forme:
- realizarea controlului la o singura oprire pe teritoriul Romaniei sau Bulgariei;
- realizarea controlului la o singura oprire pe teritoriul celor doua parti, fiecare efectuand
controlul pentru intrarea pe teritoriul propriului stat (controlul pe diagonala).
Referitor la modalitatile de efectuare a controlului comun, reprezentantii Politiei de Frontiera Romane au propus implementarea procedurilor constand in efectuarea controlului la o singura oprire pe teritoriul Romaniei sau, dupa caz, al Bulgariei, argumentele formulate in acest sens, vizand aspectele de natura financiara, operativa si tehnica.
Varianta partii romane a fost agreata de reprezentantii bulgari, fiind propuse, de principiu, ca puncte comune pentru efectuarea controlui, Vama Veche-Duramkulak, pe teritoriul Romaniei, repectiv Negru Voda-Kardam si Ostrov-Silistra, pe teritoriul Bulgariei.
De asemenea, partile au convenit ca, la trecerea frontierei prin punctul Giurgiu-Russe, controlul sa se realizeze la o singura oprire, pe teritoriul celor 2 state, fiecare urmand sa efectueze formalitatile pentru intrarea pe teritoriul propriului stat (controlul in diagonala).
Pe langa eficientizarea controlului de frontiera, aceasta modalitate permite utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control la intrarea in propria tara (maxim 12), in functie de valorile de trafic, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare si va fluidiza traficul in punctul de trecere a frontierei.  
Asigurarea tehnica (sistemul de comunicatii) a activitatilor specifice controlului comun va fi realizata de autoritatile implicate din fiecare stat, prin investitii proprii, fiecare parte purtand responsabilitatea asigurarii intretinerii sistemelor. Partile au mai convenit, in cadrul intalnirilor, sa-si acorde sprijin reciproc in realizarea sistemului de comunicatii intre punctele de trecere a frontierei.  
Celelalte detalii privind aspectele financiare, de personal, tehnice, operative urmeaza a fi stabilite prin tratatele care urmeaza a fi incheiate intre cele doua parti.
Politia de Frontiera Romana a intensificat demersurile in vederea generalizarii controlului unic, atat la frontiera cu Bulgaria, cat si la granita cu Ungaria, astfel incat controlul de frontiera pe principiul “one stop control” (o singura oprire) sa poata fi aplicat chiar inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, anunta Biroul de Presa din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

 

 
„Puterea judecatoreasca si statul democratic de drept: schimb de experienta Spania – Romania”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 09 October 2006

In perioada 9 - 11 octombrie va avea loc in Bucuresti conferinta intitulata „Puterea judecatoreasca si statul democratic de drept: schimb de experienta Spania – Romania”.


 

Conferinta se inscrie in programul PHARE al Comisiei Europene care vizeaza intarirea capacitatii institutionale a Directiei Nationale Anticoruptie, informeaza Prompt Media. Obiectivul prezentei intalniri este de a aprofunda chestiunea separarii puterilor in mediul judiciar actual, cu referire la relatiile dintre puterea executiva si puterea judiciara din Spania si din Romania. Va fi luat in discutie, de asemenea, impactul negativ al coruptiei si al persoanelor responsabile asupra definitivarii si implementarii reformelor in justitie.
 
“Zilele Culturii Calinesciene”, la a 38-a editiePDF Print E-mail
Onesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Deschiderea oficiala a celei de-a 38-a editii a „Zilelor Culturii Calinesciene” avut loc vineri, 6 octombrie, la Onesti.Printre participanti s-au numarat si prof. dr. doc. Constantin Ciopraga si criticul literar Alexandru Stefanescu.
Organizatorii evenimentului sunt Uniunea Scriitorilor din Romania, Centrul de Cultura "Rosetti Tescanu - George Enescu" Tescani in colaborare cu Primaria municipiului Onesti. In cadrul acestui eveniment a avut loc si lansarea volumului "Umbre si lumini. Amintiri ale unei printese moldave", scris de Maria Cantacuzino Enescu si prefatat de profesorul Constantin Th. Ciobanu. De asemenea a avut loc si lansarea "Enciclopediei Vaii Trotusului", al carei autor este profesorul Corneliu Stoica.
 
La Festivalul Artelor Spectacolului din Coreea va participa si PloiestiulPDF Print E-mail
Seoul, Coreea/Romanian Global News
Accesari :233
Monday, 09 October 2006
La Festivalul International al Artelor Spectacolului de la Seoul, Coreea, in perioada 14 – 17 octombrie, vor participa si actorii Teatrului Toma Caragiu din Ploiesti.
Ei vor prezenta spectacolul “Trei surori” de A.P. Cehov, in regia lui Alexandru Dabija, transmite Amos News.
De asemenea, conducerea de la Toma Caragiu a mai pregatit o serie de ‘Dialoguri’ inspirate din lirica lui Toma Caragiu, spectacol interpretat si regizat de Carmen Ciorcila.
 
O saptamana dedicata geologieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Muzeul National de Geologie organizeaza in perioada 9 – 15 octombrie „Saptamana geologiei”.Sub aceasta titulatura sunt comasate o serie de activitati destinate diferitelor categori de public, de la copii pana la adulti, de la mici aplicatii de geologie distractiva care incearca sa atraga atentia la modul serios asupra protejarii mediului, pana la prelegeri pentru adulti, sustinute de cercetatori din tara si din strainatate, care vor incerca sa familiarizeze auditoriul cu problemele de mediu si mai ales sa determine pe viitor o minima implicare din partea lor, noteaza portalul online gallery.ro. Printre cercetatorii care vor tine capul de afis al intalnirilor se numara paleontologul la Muzeul de Istorie Naturala din Paris, Simona Saint-Martin, lectorul la Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti, Mihai Popa si altii. Adolescentii si adultii sunt asteptati si la vizionarile de documentare pe teme geologice care au loc in Sala de Conferinte a Muzeului National de Geologie, de luni pana vineri, in parteneriat cu National Geographic Channel – Romania.
 
Zilele Filmului Spaniol la Institutul CervantesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :185
Monday, 09 October 2006
Institutul Cervantes, in colaborare cu Academia de Arte si Stiinte Cinematografice din Spania si cu Institutul pentru Cinematografie si Arte Vizuale (ICAA) prezinta, de-a lungul a patru zile, o selectie de filme carora in anii trecuti li s-a acordat Premiul “Goya”, categoria “Cel mai Bun Film”.Prestigioasele premii „Goya” sunt acordate anual tuturor categoriilor profesionale implicate in realizarea unui film de catre Academia de Arte si Stiinte Cinematografice din Spania
Manifestarea are loc la Bucuresti la Cinema Studio gratie sprijinului Ambasadei Spaniei la Bucuresti si al Uniunii Cineastilor din Romania. Filmele care se vor proiecta apartin unor regizori spanioli cunoscuti iubitorilor de film din Romania precum Alejandro Amenabar, Pedro Almodovar, Fernando Leon de Aranoa si altii.
Evenimentul va fi precedat de o conferinta de presa, luni 9 octombrie, de la ora 11:00 la Cinema Studio, sustinuta de regizorul spaniol Mariano Barroso.
Printre filmele ce vor putea fi vizionate  la Cinema Studio se numara si „Los lunes al sol”, regia Fernando Leon de Aranoa, „Todo sobre mi madre”, Pedro Almodovar, „Tesis”, in regia lui Alejandro Amenabar etc.
 
Regele Mihai va deveni cetatean de onoare al municipiului PetrosaniPDF Print E-mail
Petrosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Majestatea Sa Regele Mihai I, ultimul suveran al Romaniei, este asteptat la mijlocul lunii octombrie, pentru a doua oara la Petrosani.
Potrivit Prompt Media, evenimentul se va produce in data de 14 octombrie cand, in urma unei decizii a consilierilor municipali, Scoala generala nr. 6 Petrosani urmeaza sa primeasca numele “Carmen Sylva”. Cu acest prilej, consilierii municipali au decis, in cadrul ultimei sedinte a Consiliului local al municipiului Petrosani, sa solicite acceptul fostului suveran de a deveni cetatean de onoare al urbei, informeaza aceeasi sursa. In acest sens, initiatorul proiectului de hotarare, consilierul local Valeriu Butulescu, justifica propunerea sa “avand in vedere personalitatea pregnanta a fostului rege al Romaniei, rolul pozitiv jucat de acesta in castigarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, campania sustinuta de subminare a dictaturii comuniste desfasurata in anii de exil, demersurile fructuoase ale domniei sale pe plan extern, din ultimii zece ani, in vederea integrarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si legaturile sale de peste sapte decenii cu municipiul Petrosani.”
Propunerea consilierului Valeriu Butulescu a fost aprobata de consilierii din Petrosani, cu un singur vot impotriva, acesta fiind dat de fostul primar al municipiului Petrosani, Gheorghe David. Fostul rege al Romaniei a vizitat ultima data municipiul Petrosani, in urma cu zece ani, pe vremea cand in fruntea municipalitatii se afla tot primarul Carol Schreter.
 
Vinurile romanesti vor fi mai cunoscute in Croatia, Italia si SloveniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 09 October 2006
Vinurile romanesti vor putea deveni mai cunoscute in Croatia, Italia si Slovenia.Aceasta este concluzia intalnirii avute de presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Stefan D. Popa cu Jasna Jaklin Majetic, secretar al Camerei Economice din orasul Pola, Croatia. Presedintele CCIB a raspuns invitatiei oaspetilor sai, in urma caruia CCIB va organiza participarea romaneasca la targul international al vinurilor realizat in fiecare primavara in regiunea croata Istra. “Suntem intru totul de acord sa conlucram in sensul dezvoltarii liniilor de transport aeriene intre tarile noastre, mai ales ca si Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri, care functioneza sub egida Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est si-a fixat ca prioritate organizarea comunicatiilor regionale in Balcani”, a spus Stefan D. Popa, noteaza Amos News.
 
Miting pentru o istorie adevarataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Asociatia Istoricilor din Basarabia organizeaza un miting de protest prin care se cere excluderea din invatamant a cursului de “Istorie integrata”.Intr-un comunicat de presa al Asociatiei Istoricilor se spune ca autoritatile comuniste de la Chisinau, declarand mereu ca elaboreaza si promoveaza in invatamant un curs de „Istorie integrata”, au introdus in scoli, fortat, cursul de istorie sovietica. Manualele de istorie distribuite in scoli au fost redactate, in cel mai mare secret, de catre niste autori anonimi. Asociatia Istoricilor aminteste ca a cerut ministrului Educatiei retragerea, pana la 1 octombrie a.c., a manualelor de „Istorie integrata” si revenirea la curriculumul si la manualele si materialele didactice utilizate pana la 1 septembrie 2006.
La miting sunt invitati profesori de istorie, cercetatori in domeniu, conducatori ai sindicatului de ramura, reprezentanti ai comitetelor parintesti, studenti, elevi. Actiunea este autorizata de Primaria municipiului Chisinau. Mitingul se va desfasura pe 11 octombrie 2006, la 11.00, in scuarul Teatrului de Opera si Balet.
 
Consilierul roman din Primaria Romei a reactionat la recentele actiuni antiromanesti din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :277
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Ionut Gabriel Rusu, Consilierul comunal adjunct in cadrul Primariei Romei a participat recent la sedinta extraordinara a Comitetului Sectorului 15 al Primariei Romei, ocazie cu care a luat atitudine fata de recentele actiuni cu caracter xenofof indreptate impotriva comunitatii romanesti din Italia.

Printr-o scrisoare trimisa la redactie de catre Ionut Gabriel Rusu, Romanian Global News prezinta ceea ce s-a intamplat in cadrul acelei sedinte.

„Reuniti in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului Sectorului 15 al Primariei Romei, toti participantii au condamnat faptele violente la adresa conationalilor nostri.
Pe data de 4 octombrie, impreuna cu Cristina De Luca, subsecretar al Solidarietatii sociale, am vizitat la spitalul San Camillo cei patru tineri romani internati. Doamna Cristina De Luca si-a manifestat disponibilitatea de a le acorda ajutorul necesar in caz de nevoie.
Presedintele Sectorului 15 al Romei, Gianni Paris, a convocat o adunare extraordinara, in aceeasi zi, la care au participat asesorii Dante si Touadi de la primaria Romei, precum si asociatiile si comunitatile din cartier pentru a se discuta despre cele intamplate si a pune bazele unui dialog cu comunitatile de emigranti pentru restabilirea unei clime pasnice. In cadrul adunarii, reprezentantii diferitelor asociatii de voluntariat, sportive, de comercianti, ai institutelor scolare dar si ai bisericii catolice si-au exprimat dorinta de a gasi impreuna cu emigrantii romani solutiile necesare unei convietuiri pacifice.
O parte dintre acestia s-au declarat contrariati in legatura cu afirmatiile discriminatorii din ziare ale conationalilor lor. Altii au criticat “mizeria si comportamentul dezgustator” al romanilor pe strazile din cartier. Ceea ce am remarcat a fost faptul ca toti au condamnat astfel de fapte violente la adresa connationalilor nostri. Un patron a marturisit ca are ca angajati sase romani inimosi iar responsabila institutelor scolare din municipiu a precizat ca 23% dintre elevi sunt straini; 96 din 160 sunt copii romani, despre care a avut cuvinte de lauda. 
La randul meu am evidentiat rolul important pe care il ocupa comunitatea romaneasca in structura sociala, fraternitatea milenara a poporului roman cu cel italian dar si legaturile de prietenie dintre statele noastre.
Comunitatea romaneasca – si aici am vrut sa interpretez gandurile tuturor romanilor – a fost si este mereu alaturi de poporul italian. Emigrantii romani de buna credinta aflati in Italia au venit cu ganduri pasnice, sa-si construiasca un viitor in aceasta tara sau pentru a-si ajuta familiile din Romania. Faptul ca sunt multi romani in Italia nu poate fi decat un factor pozitiv pentru ca marea majoritate a noastra lucreaza, invata, colaboreaza zi de zi la cresterea economica, si sociala a acestei tari. Am devenit cea mai numeroasa comunitate etnica in Italia. Dar cu toate aceste lucruri nu reusim inca sa ne facem cunoscuti si intelesi. Chiar daca suntem foarte apreciati pentru profesionalitatea si capacitatile noastre la locul de munca, din punct de vedere social nu reusim sa transmitem comunitatii italiene insemnata valoare pe care o reprezinta poporul roman la nivel european.
Poate daca am fi stiut, nu ne-am fi trezit aproape in fiecare zi in paginile de cronica, nu s-ar fi ajuns la acte de discriminare si de violenta impotriva nostra. Toti regretam si condamnam aceste evenimente si nu acceptam sa fim considerati, de catre cei care nu ne cunosc dar au puterea manipularii gandirii colective, ca un pericol care ameninta linistea italienilor.
Acele fapte de cronica comise de anumiti romani certati cu legea nu le putem controla numai noi. Dar nici nu se poate generaliza si judeca o intreaga comunitate din cauza acestora; asa cum s-a scris de curand intr-un ziar din Italia (Il Tempo). Aceste caracterizari total eronate nu fac decat sa alimenteze resentimente si idei preconcepute in constiinta oamenilor, creand astfel un prejudiciu comunitatii romanesti. 
In acest sens ar trebui insa, sa ne incredem in autoritatile competente care au un rol important in depistarea si pedepsirea infractorilor.   
In finalul adunarii, presedintele Sectorului 15 a propus organizarea in viitorul apropiat a unui spectacol unde sa fie invitati si diversi artisti romani.
Din partea Prefecturii, primariei din Roma si a Comitatului de siguranta s-a luat hotararea sa se instaureze o prezenta fixa a unei subunitati de carabinieri in acea zona.
Dupa cum se stie, in aceasta perioda majoritatea mass-mediei din Italia s-a ocupat de multe cazuri cu protagonisti romanii, dand deseori informatii nu tocmai precise si reale. Cauza acestor lupte de strada, din ceea ce reiese din declaratiile locuitorilor din acea zona, este prezenta masiva a romanilor si a problemelor pe care ei le creeaza: “se imbata si fac galagie, molesteaza femeile pe strada, dau muzica tare pana noaptea tarziu, se bat intre ei, fura din apartamente si  masini de pe strada”.
Sunt si cei care spun ca acolo “sunt mai multi romani decat italiani; ca italienii au devenit straini acasa la ei; fortele de politie nu intervin cand sunt solicitate” iar zona a devenit in acesti ani o specie de far west, cum a fost definita.
Astfel, barul Ai portici, frecventat in mare parte de romani, a devenit tinta unei bande de circa 40 de tineri italieni din cartier inarmati cu bate si fesuri pe fata. Inevitabilul s-a intamplat: multi romani batuti, cativa au ajuns la spital cu fracturi grave, iar barul a fost incendiat de huliganii care in retragere au spart si vetrinele altor magazine. Aceste evenimente s-au intamplat dupa ce, cu o zi inainte, doi italieni au impuscat si ranit grav trei romani aflati in fata unui alt bar din cartier.  
Bilantul acestor zile insangerate este dramatic. Din fericire romanii au scapat cu viata, chiar daca nu se stie in cat timp vor iesi din spital.
Ceea ce este grav insa, e faptul ca anumite persoane incerca sa-i justifice pe acesti fanatici care au distrus vietile unor oameni, unor familii, au instaurat frica in cartier si au starnit sentimente de ura si violenta impotriva emigrantilor romani.
 
Ionut Gabriel Rusu
Consilier comunal adjunct
Primaria Romei”

 
Asociatii multietnice s-au mobilizeazat la Milano in apararea romanilorPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :439
Monday, 09 October 2006
{mosimage}In fata Palatului Informatiei din piata Cavour, la Milano, sambata, 7 octombrie, incepand cu ora 15.00 a avut loc o manifestatie de protest impotriva ziaristilor incorecti, in urma publicarii articolului “Romanii – o etnie mereu in cronica neagra” (Il Tempo).
Manifestatia a fost promovata de aproape 10 Asociatii de imigranti si de cateva reviste multiculturale si a avut ca slogan : „Ai Mass Media diciamo basta” („Mass-Madiei ii spunem destul”). La manifestatie au participat peste 150 de cetateni straini, care si-au manifestat solidaritatea cu romanii denigrati ca „rasa cea mai violenta” in ziarul „Il Tempo”.
Contactat la telefon, Rodrigo Ortega, promotorul principal al evenimentului, reprezentat al COSPE (Cooperazione per lo sviluppo dei paesi emergenti) si al proiectului „Media e multiculturalita” a declarat: “nu au participat numai romani,  ci imigranti din toate partile lumii, de la asociatii din Maroc, multi sud-americani, pana si o echipa de fotbal multietnica.”, transmite pentru Romanian Global News politologul Miruna Cajvaneanu.
Intrebat ce efecte imediate a avut manifestarea, el a lasat sa se inteleaga ca buna parte din presa italiana a boicotat evenimentul: “numai cativa ziaristi, in special cei de la Ansa – agentia de presa italiana – au iesit  pentru a se informa despre cerintele noastre”.
A adaugat ca a fost lansat un apel pentru promovarea unei informatii corecte in presa si Tv: “de prea multe ori strainul este luat drept tap ispasitor si asistam la o campanie defaimatoare la adresa imigrantilor, nu numai romani. Initiativa a coincis si cu cea de-a treia „Zi Internationala pentru drepturile Imigrantilor”. Am trimis si ziarelor locale o invitatie la dialog pentru a destrama mitul imigratie = delincventa.”
“La Milano – adauga Rodrigo Ortega – reprezentantii comunitatii romanesti se mobiliteaza pentru organizarea altor initiative de protest”. Au fost invitati sa se alature romanilor toti cetatenii straini care s-au simtit intr-un fel sau altul, jigniti in presa italiana de-a lungul timpului.
 
Comunitatea romaneasca din Ucraina isi strange randurile PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :308
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Recent la Cernauti s-a avut loc sedinta Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”. 
Pe ordinea de zi s-a aflat o singura chestiune, examinarea cererii si documentelor de aderare a Asociatiei national-culturale a romanilor din regiunea Odesa „Basarabia” la Comunitatea romaneasca din Ucraina, transmite pentru Romanian Global News, Vasile Tarateanu(foto).
La sedinta au luat cuvantul, publicistul senatorul Anatolie Bacinschi, responsabil de regiunea Odesa, secretarul responsabil al Uniunii, Aurica Bojescu, Ion Popescu, presedintele Consiliului National al Comunitatii, deputat in Rada Suparema a Ucrainei, vicepresedinte al comisiei pentru drepturile omului, minoritati nationale si relatii internationale a Radei Supreme a Ucrainei, precum si presedintele Senatului, scriitorul Vasile Tarateanu, consilier parlamentar, care au remarcat activitatea prodigioasa desfasurata de presedintele Asociatiei „Basarabia”, Anatol Popescu, in regiunea Odesa in cadrul ansamblului „Dor basarabean”. Participantii la sedinta au examinat statutul Asociatiei, scopurile pe care si le-a propus in activitatea sa... constatand ca acestea nu vin in contradictiei cu statutul UI CRU, cu scopurile ei.
In cadrul sedintei senatului UI CRU s-a mai mentionat ca prin aderarea acestei organizatii din sudul Basarabiei, Comunitate romaneasca din Ucraina a ajuns sa intruneasca in randurile ei majoritatea absoluta a organizatiilor nationale romanesti din Ucraina (toate cele 3 ONG din Transcarpatia, 5 din cele 6 ONG romanesti din regiunea Odesa, precum si 6 ONG din regiunea Cernauti, Societatea culturala „petru Movila” din Kiev si Uniunea interregionala „Comunitatea romaneasca din Crimeea”), astfel conducerea ei obtinand dreptul legal de a vorbi in numele majoritatii absolute a populatiei romanesti din Ucraina. Acest fapt duce implicit la consolidarea comunitatii, la concentrarea eforturilor ei in scopul apararii drepturilor etncilor romani din Ucraina, la prezervarea identitatii lor nationale.
 
Vize de intrare in Romania la pret redus pentru basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene in cadrul careia a fost adoptata, printre altele, decizia de a mandata Comisia sa inceapa negocierile cu Basarabia in vederea facilitarii regimului de vize si incheierii unui acord de readmisie a cetatenilor Basarabiei aflati ilegal pe teritoriul UE.  Un eventual acord de facilitare a vizelor nu ar oferi basarabenilor posibilitatea de a circula liber, dar ar putea include facilitati cum ar fi: exceptarea de la plata taxelor pentru anumite tipuri de vize, eliberarea de vize cu multiple intrari si simplificarea documentelor care trebuie prezentate pentru a dovedi scopul calaatoriei, informeaza Prompt Media. Exceptarea de la plata taxelor este deosebit de importanta pentru basarabeni, in conditiile in care noua taxa de prelucrare a vizei, perceputa in contul autoritatilor europene, in valoare de 60 de euro, reprezinta echivalentul unui salariu lunar sau a doua pensii in Basarabia, care este una dintre cele mai sarace tari din Europa. In aceste conditii, taxa de viza pentru cetatenii Basarabiei s-ar putea reduce la 35 de euro. Comisia Europeana a sugerat de asemenea ca statele membre sa infiinteze un centru comun de acordare a vizelor la Chisinau, avand in vedere faptul ca in Basarabia exista foarte putine facilitati consulare, ceea ce ii pune adesea pe cetatenii basarabeni in situatia de a calatori pentru a obtine o viza la Bucuresti, Moscova sau Kiev. Basarabia va trebui, la randul sau, sa isi asume obligatii clare in ceea ce priveste readmisia propriilor cetateni, realizarea unor progrese in domeniul justitiei si afacerilor interne – controlul frontierelor, securitatea documentelor, migratia si azilul, lupta impotriva terorismului, a crimei organizate si a coruptiei.
Romania va introduce obligativitatea  vizelor pentru cetatenii Basarabiei incepand cu data de 1 ianuarie 2007, in conformitate cu angajamentele asumate fata de Comisia Europeana.
 
Patriarhia rusa isi extinde influenta in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :417
Monday, 09 October 2006
Sfantul sinod al Patriarhiei Moscovei si a Intregii Rusii a decis, in temeiul unui raport al Mitropolitului Chisinaului si al Intregii Moldove de a constitui in cadrul acestei Mitropolii o noua Eparhie, de Ungheni si Nisporeni, cu centrul in orasul Ungheni.
Potrivit www.patriarchia.ru, Mitropolitul Vladimir si-a argumentat cererea prin oportunitatea unei mai bune organizari a vietii bisericesti si iluminarii crestine a populatiei.
Sinodul Patriarhiei ruse a decis constituirea Eparhiei de Ungheni si Calarasi, delimitand-o din cadrul Eparhiei de Chisinau. Noua Eparhie va fi condusa de vicarul Mitropoliei Chisinaului si al Intregii Moldove, Petru, cunoscut prin „lucrarile” de exorcism, desfasurate la Manastirea Hancu.
 
Statuia lui Stefan cel Mare in locul celei a lui LeninPDF Print E-mail
Soroca, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 09 October 2006

{mosimage}In centrul orasului Soroca din Basarabia, in locul unde acum cativa ani se inalta figura din bronz a lui Vladimir Ilici Lenin, liderul proletariatului mondial, a fost ridicat monumentul din piatra a lui Stefan cel Mare si Sfant, transmite DECA-press.

 

 

Acest fapt, dar si tainuirea de catre autoritati a costurilor legate de confectionarea si instalarea monumentului, au starnit nedumerirea unor localnici si revolta unor reprezentanti ai formatiunilor politice locale pro rusesti.
Presedintele filialei Partidului Popular Republican, Ilie Manea, considera ca, „probabil, voievodului Stefan ii este rusine acolo, in ceruri, de aceasta cheltuiala de bani, deoarece in tara este dezastru si saracie”. Era mai bine daca banii cheltuiti pentru monument erau utilizati la repararea drumului spre maternitate, la redeschiderea baii orasenesti - deoarece orasul de pe Nistru este unicul oras moldovean care nu are o baie publica, considera Manea. In plus, reprezentantul PPR sustine ca dezvelirea monumentului, care a avut loc zilele trecute la Soroca, a fost un truc preelectoral al guvernantilor, insa sorocenii nu mai pot fi amagiti cu fente de acest fel.
Autorul monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant din Soroca este sculptorul moldovean Mircea Puscas, transmite Deca-press citata de Prompt Media.
 
Marian Lupu recunoaste ca problemele dintre Bucuresti si Chisinau sunt limba, natiunea si istoriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :271
Monday, 09 October 2006
{mosimage}"Relatiile dintre Bucuresti si Chisinau sunt aproape inghetate", a declarat, Marian Lupu intr-un interviu acordat ziarului romanesc “Adevarul”.
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu sustine ca intre Bucuresti si Chisinau exista trei subiecte “deosebit de sensibile si foarte dificile in dialogul nostru”, acestea fiind limba, natiunea si istoria.
In context, Lupu a atentionat ca “s-a ajuns sa nu avem dialog nici la nivel de institutii economice. Acest fapt duce la ratarea unui numar important de oportunitati, proiecte comune economice, investitionale, culturale, cooperare transfrontaliera”.
In acelasi timp, oficialul moldovean a mentionat ca autoritatile moldovenesti nu au simtit, pana in prezent, o presare din partea diplomatiei romane pentru renuntare la CSI. “Eu cred ca trebuie sa ramanem in CSI atata timp cat putem avea avantaje suplimentare comerciale si economice. Din momentul cand aceste avantaje dispar, atunci este timpul de a revedea pozitiile de participare la CSI”, a specificat Lupu.
Abordand problema cresterii numarului de cereri din partea moldovenilor pentru obtinerea cetateniei romana de, Lupu a explicat ca "oamenii incearca sa gaseasca solutii mai simple de acces in statele membre ale UE".
 
Cultura Romaneasca erupe la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 09 October 2006
{mosimage}In acest octombrie, patru manifestari artistice majore romanesti vor fi oferite publicului din Chicago; un numar record pentru Romania, cu doar cativa ani in urma considerate o tara anosta din Europa Centrala, oglindita intr-o comunitate la fel de putin cunoscuta in acest oras.Crescendo-ul evenimentor artistice romanesti in Chicago reflecta dorinta unei comunitati tinere si tot mai bine educate de a avea o voce pe scena culturala a metropolei americane, transmite pentru Romanian Global News, Mihaela Rusu.
Luna aceasta pe ecranul prestigiosului Festival International al Filmului din Chicago vor rula doua selectii din cinematografia recenta romaneasca deja renumite peste ocean. "A fost sau n-a fost", pelicula regizorului Corneliu Porumboiu, premiata la Cannes cu Camera d'Or, ofera o viziune plina de umor si candoare asupra unui orasel de provincie unde s-a intamplat – sau nu s-a intamplat – revolutia; a doua pelicula, "Legaturi bolnavicioase" apartine regizorului debutant Tudor Giurgiu si prezinta o tulburatoare poveste de dragoste intr-un triunghi inedit si complex.
Spre sfarsitul lunii octombrie doi celebrii muzicieni romani vor canta in doua reprezentatii distincte la cunoscutul club HotHouse (31 E. Balbo, Chicago).
In data de 19 octombrie la ora 19, unul din violonistii de varf ai lumii, Serban Lupu, va imbina maiestria sa concertistica cu sunetele ancestrale ale tarafului folcloric compus din tarani virtuosi ai instrumentelor traditionale. Serban Lupu poposeste la Chicago dupa un turneu care a facut furori in Europa si Asia in aceasi formula muzicala inedita si dupa trei concerte in Statele Unite la Washington, New York si Champagne.
Nicolae Voiculet, faimosul geniu al naiului, care si-a lansat cariera artistica in SUA sub pseudonimul Nivo, va concerta acompaniat de Electric Gypsy Band. Muzica tiganeasca si lautareasca din Transilvania, tara lui Dracula, se va integra perfect pentru  seara de Halloween la Hot House. Nicolae Voiculet vine la Chicago dupa turnee in Japonia, Kuweit, si Austria, si dupa doua concerte premergatoare pe continentul american, unul la Natiunile Unite in New York iar celalat la sediul Bancii Mondiale in Washington. Concertul din 31 octombrie de la Hot House va incepe la ora 20.00.
Pentru Round Table Society, organizatorul spectacolelor, obtinerea salii de concerte de la HotHouse este o realizare importanta, deschizand terenul pentru eforturile tinerei organizatii de a introduce valorile culturale romanesti in circuitul american. La formarea grupului, nevoia pentru un model organizat de promovare a culturii romanesti in Chicago devenise evidenta, dupa cum afirma Mihai Lehene, Secretarul Comitetului Executiv: "avem o comunitate romaneasca in expansiune, tanara si educata, care doreste sa contribuie activ la panopliul cultural divers al acestui oras. Round Table Society este fructificarea acestui proces de crestere calitativa care incepuse acum un deceniu", transmite Mihaela Rusu pentru Romanian Global News.
 
Cursuri de limba romana pentru romanii din CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 09 October 2006
{mosimage}E de ajuns ca vecinul tau sa afle ca esti roman, pentru a te intreba cat ai clipi “Ce faci?”... iar raspunsul, inevitabil “Bine”, va veni ca automatism, dincolo de surpriza de a-l auzi vorbind romaneste.

Potrivit Roman in Lume, in Castellon limba romana se aude, cum glumesc chiar localnicii, mai des decat valenciana, iar apropierea lingvistica dintre aceste trei ramuri ale limbii-mama, latina, face ca toti sa putem comunica intr-un grad mai mare sau mai mic de corectitudine gramaticala.
Cine s-ar fi gandit ca romana, cea mai oropsita dintre limbile romanice datorita mentinerii sale intr-o oarecare izolare spatiala pe teritoriul nord-dunarean, va ajunge peste timp, sa isi  regaseasca sora mai mare si mai implinita, habitand in apropierea Mediteranei, leagan al civilizatiei romanice din care descindem cu totii...
Ba chiar mai mult, in acest creuzet multinational si lingvistic ce se doreste a fi Europa unita, apar tot mai des familii mixte in care limba nu mai constituie un impediment intre soti, iar copiii nascuti din aceste relatii au avantajul de a cunoaste automat ambele culturi din care provin parintii.
Este si cazul orasului Castellon, unde numarul mare al romanilor nu mai surprinde pe nimeni. Exista Asociatii ale acestora, in care se promoveaza cultura romana cu adresare directa atat romanilor insisi, cat si spaniolilor interesati de contactul cu romanitatea, fie datorita convietuirii cu partenerii, fie din motive impuse de munca pe care o desfasoara si in care cunoasterea limbii romane constituie un avantaj.
Asociatia Romanilor din Castellon, Valencia si Alicante, cu sediul in Avenida del Mar nº 1 B, din
cadrul Centrului Civic Roman, a pus la dispozitia tuturor celor care doresc sa invete limba romana, cursuri de incepatori cu profesori licentiati, care asigura metodologia si materialele necesare unei bune asimilari. Elevii care au urmat aceste cursuri au ajuns in scurt timp sa comunice firesc si corect in limba romana, motiv pentru care au deschis afaceri sau au mers in vacante in Romania, pentru o mai buna cunoastere a tarii si a culturii. Pentru ei si pentru toti cei interesati sa cladeasca primele notiuni de limba romana, Asociatia Romanilor pune la dispozitie un nou curs de nivel intermediar, continuare a celui incheiat in luna mai 2006, incepand cu data de 16 octombrie, orele 20.00. Ii asteptam, asadar, pe elevii cursurilor desfasurate anterior atat in cadrul UJI, de catre prof. Nicole Mitulescu, cat si pe cursantii octombrie 2005 – mai 2006 sub indrumarea subsemnatei sa reia contactul cu limba romana intr-o noua sesiune de cursuri dinamice si eficiente.

 

 
Excursie la Toledo pentru romanii din Torrejon de ArdozPDF Print E-mail
Torrejon de Ardoz, Spania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 09 October 2006
Asociatia Romanilor din Torrejon de Ardoz (ART) organizeaza o excursie la Toledo pe 22 octombrie pentru colectivul de imigranti romani din aceasta localitate.
In cadrul acestei actiuni colaboreaza Primaria orasului Torrejon de Ardoz, Consiliul pentru Imigratie al Comunitatii Madridului si FEDROM. “Am pornit aceasta actiune ca sa le oferim ocazia celor care nu apuca sa iasa din Madrid, de a vedea si alte locuri si de a se deconecta un pic de la rutina zilnica. Pretul biletului este de 5 euro, iar transportul se va face cu autocarul”, ne-a declarat Ionela Petre, purtator de cuvant al ART. Odata ajunsi la Toledo, cei care vor opta pentru aceasta excursie il vor avea ca ghid pe  presedintele Asociatiei Obatala din Coslada, Agustin Gonzalez Plasencia, informeaza Roman in Lume.
In pretul biletului nu intra masa de pranz, insa, ca si in alte excursii, participantii pot manca impreuna, impartind costul. “Asteptam cat mai multi romani sa vina cu noi, desi locurile nu depasesc 50. De aceea, asteptam ca cei care locuiesc in Torrejon de Ardoz sa reactioneze la aceasta oferta de a petrece o zi frumoasa intr-un oras deosebit si sa se inscrie din timp”, a mai adaugat Ionela Petre. Pentru mai multe informatii se poate suna la numarul de telefon 686 020 953 al Asociatiei Romanilor din Torrejon de Ardoz, care se afla in Centrul Polivalent “Abogados de Atocha”, c/ Londres, 11. Plecarea se va face in 22 octombrie, la ora 10, din Plaza de Espana situata in fata garii din Torrejon de Ardoz.
 
Directorul Corului de “La Maestranza” este romanPDF Print E-mail
Sevilla, Spania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 09 October 2006
Maestrul Julio Gergely a acceptat postul de director al Coro de la Asociacion de Amigos del Maestranza din Sevilla, dupa ce conducerea Teatrului La Maestranza a apreciat pozitiv munca sa de pana acum si dupa ce la conducerea institutiei au avut loc mai multe schimbari in ultimul an.

Julio Gergely s-a nascut in 1951 in Romania si acum este cetatean spaniol. El a lucrat din octombrie 2004 pana in prezent ca ajutor al directorului Corului de la Teatro Real din Madrid, ocupandu-se de pregatirea acestuia si de interpretarea operelor. De asemenea, Julio Gergely a mai participat si la conducerea Corului Comunitatii Madridului si la Corul universitar Gaudeamus, informeaza Roman in Lume.
Experienta maestrului de origine romana a fost hotaratoare pentru numirea sa ca director al Coro de la Asociacion de Amigos del Teatro de la Maestranza, chiar acum cand se implinesc 10 de ani la infiintarea acestuia la Sevilla. Julio Gergely s-a format ca director de cor si profesor de muzica la Universitatea Gheorghe Dima din Cluj Napoca, iar acum dupa acceptarea functiei de director la Corul de la Maestranza va fi nevoit sa “se imparta” intre Sevilla si festivalele din Almagro si Merida, unde conduce productia muzicala a unor piese de teatru.

 

 
Inca un premiu pentru “Hartia va fi albastra”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Filmul lui Radu Muntean(foto), “Hartia va fi albastra”, a primit vineri, 6 octombrie Premiul Special al Juriului in cadrul Festivalului de Film de la Namur.
Cel de-al doilea lung metraj semnat de Muntean, dupa Furia (in 2002), a fost prezentat la Namur duminica seara (1 octombrie), fiind una din cele 12 productii din Competitia de lung metraj -fictiune. Aflat la cea de-a 21-a editie, FIFF este cel mai mare festival international dedicat filmului francofon, in selectia din acest an fiind incluse peste 150 de titluri - lung si scurt metraje, fictiune si documentare.
Premiul de la Namur se adauga premiului pentru Cel mai bun film, dobandit de “Hartia va fi albastra” in cadrul Festivalului de Film EURASIA (Antalya)- castigat in urma cu doua saptamani, Mentiunii speciale a juriului si Premiului CICAE, ambele obtinute la Festivalul International de Film de la Sarajevo in luna august. “Hartia va fi albastra" e povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina, in egala masura, ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate, dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare. “Hartia va fi albastra” va avea premiera pe marile ecrane din tara vineri, 13 octombrie.
 
Alina Cojocaru in distributia “The Voluntaries”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :223
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Noul sezon de spectacole al Baletului Regal de la Covent Garden s-a deschis la inceputul lunii octombrie cu o noua reprezentatie pentru celebra balerina romanca Alina Cojocaru.

Marti, 10 octombrie, Alina Cojocaru se va afla din nou pe afisul spectacolului “Voluntaries”, ce se va juca la Covent Garden cu incepere de la ora 19.30. Muzica spectacolului apartine lui Francis Poulenc, iar coregrafia este semnata de Glen Tetley. Alaturi de Alina Cojocaru, pe scena se vor mai afla Federico Bonelli, Sarah Lamb, Valeri Hristov, Steven Mcrae.

 

 
Vernisaj Clara Matelli la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :164
Monday, 09 October 2006
Marti, 10 octombrie, la orele 18.00 va avea loc vernisajul expozitie de pictura Frecvente a artistei italiene Clara Matelli.
Expozitia cuprinde mai mult de 30 de opere pictate pe hartie de calc, alcatuind ciclul Rezonante, la care autoarea lucreaza de mai multi ani, si care poate fi definit drept “o fresca de dimensiuni nelimitate”.Opera Clarei Matelli vorbeste de “constelatii semantice”, intrucat tablouri expuse in alte parti se adauga, se insereaza, se substituie unele altora pe masura ce noi creatii se alatura acestora. Montarea expozitiei se doreste un dialog cu locul care o gazduieste, intrucat autoarea respinge abordarea spatiului ca simpla incapere. Clara Matelli incearca sa stabileasca o sintonie nu numai cu spatiul fizic, cat mai ales cu acel “genius loci” al Casei Romane de la Venetia: Nicolae Iorga, intemeietorul acesteia, si marele istoric roman. Aceasta sintonie reprezinta simbolul intalnirii, in istoria si cultura europeana, intre Orient si Occident.
 
Adunare generala la Centrul cultural roman din NeuchatelPDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :344
Monday, 09 October 2006
La Centrul cultural roman din Neuchatel va avea loc Adunarea generala anuala, sambata, 11 noiembrie, incepand cu ora 16.30, in “Salonul des Lustres” al Hotelului Alpes et Lac din Neuchatel.Printre subiectele care vor fi discutate se numara si diferite rapoarte ale membrilor, inscrieri, demisii, activitatile desfasurate in 2006 dar si cele care vor fi organizate in 2007. Deasemenea va avea loc si nominalizarea respectiv alegerea unui nou presedinte precum si cooptarea de noi membri.
 
Andrei Plesu prezent la inchiderea Targului International de Carte de la FrankfurtPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 09 October 2006
{mosimage}Inchiderea Targului International de Carte de la Frankfurt a avut loc duminica, 8 octombrie si a fost marcata prin decernarea premiului pentru pace al targului, acordat de Asociatia Editorilor si Librarilor din Germania, scriitorului german Wolf Lepeneis.Discursul de elogiere a lui Wolf Lepenies este rostit de filozoful roman Andrei Plesu(foto) care a prezentat in alocutiunea sa personalitatea laureatului din acest an al Premiului pentru Pace de la Frankfurt si motivatiile care au determinat acordarea acestei distinctii, noteaza Rador.
Ultima zi a targului a inregistrat si o influenta de vizitatori la standul Romaniei. La standul Romaniei, amenajat in hala V, cartile s-au vandut astazi intr-un ritm rapid, iar manifestarile gazduite in ultima zi de stand au avut ca tema traducerea de carte romaneasca in limba germana si in alte limbi europene. Deasemenea standul Romaniei a gazduit prezentarea unui proiect al Institutului Cultural Roman pentru traducerea de literatura romana in limbi europene, precum si prezentarea de catre Editura Popp din Germania a unor autori romani ale caror opere au fost deja traduse in limba germana.
 
“A fost sau n-a fost?” distribuit in cinematografele din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 09 October 2006
{mosimage}“A fost sau n-a fost”, regizat de Corneliu Porumboiu a fost distribuit, din 6 octombrie, in cinematografele din Roma si Milano, facandu-si “intrarea” cu titlul “A est di Bucarest”.Filmul a fost prezentat la cinematografele Nuovo Sacher din Roma, Arlecchino din Milano, pelicula fiind dublata in limba romana, transmite Amos News. “A fost sau n-a fost?” a fost premiat cu Camera d’Or la Cannes, Premiul Label Europa Cinemas 2006 si "Gobbo d’Oro" la Bobbio Film Festival 2006.
 
Romania reprezentata la Festivalul Folcloric International pentru copii “Micul cantaret’’PDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 09 October 2006

La Festivalul Folcloric International de interpretare vocala pentru copii “Micul cantaret”, desfasurat in perioada 7 – 8 octombrie, la Praga, si Romania a avut reprezentanti.


 

Gavril Morosan si ansamblul “Dor bucovinean” au participat la concertul de gala al laureatilor festivalului. Evenimentul s-a desfasurat in sala de festivitati a hotelului Zofin, dar si la Centrul cultural “Novodvorska”. Festivalul a fost organizat de Uniunea Asociatiilor de Folclor din Cehia.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions