Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Sarbatoarea vinului 2006 - o noua editie a „betiei colective”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Dupa Festivalul Etniilor, la Chisinau, a avut loc Sarbatoarea Nationala a Vinului.

 

Cateva lucruri ar fi de remarcat. In primul rand, s-a consumat foarte mult alcool. Partial, s-a reeditat betia colectiva de anul trecut. Piata Marii Adunari Nationale era plina de sticle goale de vin, votca si bere. Doar ca anul acesta nu am mai vazut boschetari si oameni din categoriile cele mai sarace. Explicatia - nu s-a mai servit bautura pe gratis. De data aceasta, cei care s-au imbatat in numar mare, contra cost - bineinteles, au fost tinerii. Puteai sa vezi grupuri intregi de tineri, multi dintre care minori, care beau vinul direct din sticla – un fel de act de bravura.
„Programul cultural” a purtat o vadita tenta mioritica, moldovenista si patriotica. „Moldovenii”, „stramosii nostri”, „neamul nostru” - expresii care iti agresau timpanele din 10 in 10 minute. Dadea impresia ca organizatorii si-au pus scopul ca, odata cu alcoolul, sa inoculeze in mintile oamenilor din Piata Marii Adunari Nationale si ideologia patriotismului moldovenist. Multe comparatii aberante. Spre exemplu, cocorii din legenda, care au adus struguri luptatorilor din cetate, erau comparati cu ... Iisus Hristos care a hranit poporul cu o singura paine.
Lucrul care m-a mirat cel mai mult a fost insa altul. In cele doua zile de sarbatoare, jurnalistilor le-a fost foarte greu sa le solicite o opinie reprezentantilor firmelor care si-au demonstrat marfa in Piata. Pur si simplu, managerii, responsabilii de relatiile cu publicul de la fabricile de vin fugeau, se ascundeau in spatele personalului din paza ca sa nu apara in fata microfoanelor, camerelor de luat vederi si aparatelor de fotografiat. Un paradox: autoritatile organizeaza festivalul vinului pentru a promova productia vinicola autohtona, dar producatorii autohtoni (foarte multi dintre ei) nu vor nici macar sa acorde un interviu in care sa-si laude marfa. Nu cred ca avand astfel de manageri vom reusi sa „cucerim piata europeana”. Dovada e si faptul ca nici nu am reusit sa patrundem pe aceasta piata, desi am fost scosi de pe cea ruseasca. De fapt, industria de vinuri de la noi o duce prost pentru ca nu avem manageri. Ca sa iesim din aceasta situatie, autoritatile mai bine ar organiza in fiecare an un targ al managerilor care ar sti cum sa promoveze vinul moldovenesc pe pietele din exterior, dar nu o sarbatoare a vinului care incurajeaza consumul intern excesiv de alcool.
Si inca ceva: in doua zile de sarbatoare a vinului nu am auzit nimic despre cultura consumului bauturilor alcoolice. Din pacate.
(Sergiu Praporscic(foto), Flux)
 
Sub firma istoriei integrate, noile manuale de istorie au carente foarte gravePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 10 October 2006

Presedintele Fundatiei Forumul European pentru Istorie si Cultura, prof.univ. Ioan Scurtu, doctor in istorie, prorector al Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti, care s-a aflat la Chisinau cu prilejul desfasurarii, la 7 octombrie, a simpozionului stiintific „Doi oameni ilustri – un singur destin: Vasile Stroescu si Pan Halippa”, s-a aratat stupefiat de continutul noilor manuale de istorie, repartizate in scolile din Republica Moldova.

 

Reputatul istoric s-a referit la manualul de clasa a IX-a, mentionand ca, din punct de vedere al alcatuirii manualului, sub aspect metodic, sunt carente foarte serioase. In ce priveste continutul manualelor de istorie, Ioan Scurtu a spus ca manualul respectiv preia tezele fundamentale sovietice, iar in unele aspecte chiar le ingroasa de o maniera nepermisa din punct de vedere stiintific. Potrivit lui, trebuie sa se ia in calcul realitatile, dovedite statistic, prin documente, care arata foarte limpede, pentru orice om de buna credinta, ca Basarabia, dupa 1918, in cadrul statului roman, a cunoscut o evolutie pozitiva din toate punctele de vedere. „Asa incat aceasta maniera de prezentare mi se pare cu totul in afara realitatii stiintifice”, a precizat istoricul Ioan Scurtu.
Cat priveste prezentarea istoriei nationale in contextul istoriei europene si internationale, Scurtu a spus ca acesta este un fenomen stiintific firesc, si nu unul politic, care urmareste, de fapt, scoaterea istoriei romanilor din invatamantul din Republica Moldova. „Aceasta este chestiunea de fond si cred ca asta se urmareste sub firma istoriei integrate”, a subliniat el.
Ioan Scurtu, ex-presedinte al Comisiei de istorie a Ministerului Educatiei de la Bucuresti, a spus ca nu trebuie sa se arunce la gunoi realizarile stiintifice ale istoricilor din Republica Moldova, dar si din Romania, si din alte parti care s-au ocupat de aceasta perioada – din 1918 pana astazi – si din contra, sa se valorifice. „Sa nu ne intoarcem la situatia de acum 20-30 de ani, adica la perioada cand Republica Moldova era o republica sovietica socialista in cadrul Uniunii sovietice”, a mai spus Ioan Scurtu.
Un interviu cu prof.univ.Ioan Scurtu puteti citi in numarul de vineri al publicatiei noastre.
Alte materiale privind cursul de istorie integrata cititi in pag.3 a cotidianului FLUX de astazi.
(Ecaterina Deleu, Flux)
 
Lavinia Sandru explica socialistilor europeni despre drepturile maghiarilor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru(foto) a trimis, astazi, liderilor Partidului Socialistilor Europeni (PES) un raport despre situatia drepturilor minoritatii maghiare din Romania.

Nemultumita de faptul ca raportul Comisiei Europene din 26 septembrie nu face referire in niciun fel la minoritatea maghiara, deputata FIDESZ Kinga Gal, membra a Parlamentului European, a declarat ca va intocmi propriul ei raport pe care-l va prezenta pana la data de 11 octombrie, cand se va dezbate in Parlamentul European raportul Olli Rehn.
Deputatul Lavinia Sandru a cerut liderilor PES cu care a intrat in legatura sa nu ia in considerare afirmatiile si demersurile deputatei FIDESZ deoarece “nu se bazeaza pe realitatea din Romania, ci doar pe interesele prietenilor ei din UDMR de a crea o enclava in interiorul statului roman, deziderat inclus in statutul organismului lor politic, care intra in contradictie cu principiile si standardele Uniunii Europene”.
Demersul vicepresedintelui PIN vine in contextul pretentiei liderilor maghiari din Romania de a organiza un referendum pentru autonomie.

 


 

 
Suceava se va infrati cu provincia chineza GuizhouPDF Print E-mail
Guizhou, China/Romanian Global News
Accesari :174
Tuesday, 10 October 2006

In perioada 10 – 17 octombrie,  presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, se afla in provincia chineza Guizhou, impreuna cu o delegatie suceveana in vederea parafarii unui protocol de colaborare.

 

 

Acordul de cooperare intre judetul Suceava si provincia Guizhou a primit avizul din partea executivului judetean in ultima sedinta, informeaza Prompt Media.
Provincia Guizhou, situata in sud estul Chinei, are o suprafata de 176.000 de km patrati, ceea ce reprezinta 1,8% din suprafata Chinei, are 525 de localitati si o populatie de 39 de milioane de locuitori. Ultimul parteneriat semnat de CJ Suceava s-a realizat in luna iulie, cu regiunea italiana Abruzzo.
Suceava mai are astfel de acorduri semnate cu Cernauti (Ucraina), Schwaben (Germania), Departamentul de Nord (Franta), Drenthe (Olanda) si Silezia (Polonia).
 
In Ungaria are loc o reuniune romano-ungara pentru combaterea cererii de droguriPDF Print E-mail
Nyiregyhaza, Ungaria/Romanain Global News
Accesari :222
Tuesday, 10 October 2006

In localitatea Nyiregyhaza din Ungaria, are loc in perioada 9-11 octombrie intalnirea bilaterala romano-maghiara cu tema „Construirea unui sistem national de furnizori de servicii in domeniul reducerii cererii de droguri si controlul profesional al activitatii acestora”.

 

Seminarul face parte din suita de activitati initiate pe baza Protocolului de colaborare in domeniul prevenirii si luptei impotriva drogurilor, semnat intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Ministerul Tineretului, Familiei, Afacerilor Sociale si Oportunitatilor Egale din Republica Ungara, informeaza Prompt Media. Potrivit aceleiasi surse, vor fi abordate o serie de aspecte referitoare la cooperarea intre institutiile guvernamentale si civile pentru reducerea consumului de droguri, practici si experiente in reducerea ofertei de droguri, precum si la posibilitatile de colaborare transfrontaliera in problematica drogurilor.
Partea romana este condusa de chestorul de politie Lucian Fuica – director general al Agentiei Nationale Antidrog.
 
Primarul Sibiului premiat de presedintele GermanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :167
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Primarul municipiului Sibiu si presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Klaus Johannis(foto), va primi marti, 10 octombrie, din partea presedintelui Germaniei, Horst Kohler, Crucea Federala de Merit, pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor romano-germane.

Inalta distinctie ii va fi inmanata de noul ambasador al Germaniei in Romania, Roland Lohkamp, noteaza Portalul national de Administratie Publica .
Primarul Johannis i-a insotit in ultimii ani pe presedintii Romaniei, Ion Iliescu si Traian Basescu, in vizitele lor oficiale in Germania, contribuind la consolidarea relatiilor dintre tara noastra si Germania. Klaus Johannis, ca presedinte al FDGR, a reusit la ultimele alegeri o premiera in Romania, obtinand cel mai mare scor, aproape 90 de procente, reusind sa isi impuna colegii de partid si in conducerea administratiei sibiene.
Primarul sibian a contribuit esential si la dezvoltarea economica a Sibiului din ultimii sase ani, atragand o serie de investitori din Austria si Germania, companii multinationale care au dezvoltat Zona Industriala de Vest din oras. Numele lui Klaus Johannis este legat si de obtinerea statutului de Capitala Culturala Europeana. Sibiul este primul oras din Romania care anul viitor, impreuna cu Luxemburgul, va deveni Capitala Culturala Europeana.

 

 

 
La conferinta „Dunarea – Artera Europei” va prezent si un oficial romanPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanain Global News
Accesari :239
Tuesday, 10 October 2006
Conferinta internationala cu tema „Dunarea – Artera Europei” (The Danube – Artery Road of Europe), va avea loc la Bruxelles, in perioada 10-11 octombrie, iar Romania este reprezentata de secretarul de stat Valentin Naumescu.
Organizatorul conferintei este landul german Baden - Wurttenberg la Bruxelles.
Conferinta se va deschide cu o sesiune plenara, urmata de ateliere de lucru specializate pe cooperarea transfrontaliera, economica, culturala si educationala la Dunare.
La deschiderea oficiala vor lua cuvantul ministrul-presedinte (premierul) al landului Baden-Wurttemberg, Gunther H. Oettingerv, comisarul european pentru educatie, cultura, formare profesionala si multilingvism, Jan Figel, secretarul de stat pentru diplomatie publica din MAE roman, Valentin Naumescu, si ministrul de stat al Bavariei pentru afaceri federale si europene, Emilia Muller.
Valentin Naumescu va mai avea o interventie in a doua zi a conferintei, in cadrul atelierului cu titlul „The Danube – united in diversity: co-operation in culture and education”, panel in care vor mai avea alocutiuni ministrul educatiei si culturii din Ungaria, presedintele comitetului pentru afaceri europene din landul Baden-Wurttemberg, ministrul adjunct pentru afaceri europene din Bulgaria si alti demnitari straini.
Cu ocazia acestui eveniment, Romania va fi prezenta cu un stand de promovare a imaginii Romaniei, organizat de Departamentul pentru Diplomatie Publica din MAE impreuna cu Misiunea Romaniei pe langa UE si Casa de cultura belgo-romana „Arthis”. Potrivit MAE, printre componentele standului romanesc se numara: Expozitia „Comisia Europeana a Dunarii 1856-1948”, expozitia de fotografii „Cetatea de la Margine de Dunare” – centrul de creatie al Judetului Olt-Arthis. Totodata va fi prezentat, de catre Casa de cultura belgo-romana, filmul „Cilieni – cetatea lui Constantin cel Mare”, iar la eveniment va fi prezent, pe toata durata desfasurarii sale, grupul artistic „Arthis”.
La finalul conferintei, se vor prezenta concluziile acesteia si rezultatele atelierelor de lucru, iar discursurile de inchidere vor apartine comisarului european pentru politica regionala, Danuta Hubner, si ministrului de stat pentru afaceri europene al landului Baden-Wurttenberg, Willi Stachele.
 
Fotbalistul Cristi Chivu va fi premiat in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :187
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Capitanul echipei nationale, dar si fundasul lui AS Roma, fotbalistul Cristi Chivu va primi marti, 10 octombrie, premiul “Provincia Capitale” in cadrul unei festivitati organizate cu ocazia celei de-a 135-a aniversari de la infiintarea provinciei Roma.

 

El primeste acest premiu pentru contributia ca jucator dar si ca om adusa promovarii sportului. Ceremonia de acordare a premiului va avea loc la Palatul Valentini si il va avea ca invitat si pe prefectul Romei, Achille Serra. Chivu, mandru de recunostinta pe care i-o aduc italienii, a declarat: Acest premiu e foarte important, pentru ca nu conteaza doar ce face un jucator pe teren, ci si omul care intreprinde actiuni de caritate. Este un titlu special, pentru ca de-a lungul timpului l-au primit nume sonore”, noteaza portalul ziare.com.
“Provincia Capitale” este un premiu special, acordat doar personalitatilor Romei. De-a lungul anilor, premiul a mai fost adjudecat si de personalitati precum Robert De Niro, Sophia Loren, Max Biaggi, Woddy Allen, si altii.
 
Si Romania considera „inacceptabil” gestul Coreei de Nord de a efectua un test nuclearPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 10 October 2006
Romania a luat nota cu profunda preocupare de informatiile privind efectuarea de catre R.P.D. Coreeana a unui test nuclear in dimineata zilei de 9 octombrie 2006 si considera acest gest drept inacceptabil, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei sosit la redactie.Astfel, si Romania condamna ferm declaratiile autoritatilor de la Phenian privind efectuarea testului, apreciind ca acest nou act grav de provocare la adresa regimului international de neproliferare nucleara impune masuri ferme din partea comunitatii internationale pentru garantarea pacii si stabilitatii regionale si globale.
Romania considera ca angajarea R.P.D. Coreeana pe calea exercitiilor de forta, inclusiv prin testarea de arme nucleare, contravine flagrant angajamentelor asumate de autoritatile de la Phenian in planul denuclearizarii Peninsulei Coreene, sfidand, in acelasi timp apelurile repetate prin care comunitatea internationala s-a pronuntat pentru solutionarea pasnica a problemelor de securitate regionala.
In conformitate cu angajamentele asumate pe plan international, cu prevederile Rezolutiei 1695 a Consiliului de Securitate si cu propriile principii si norme de conduita in domeniul neproliferarii, Romania solicita autoritatilor de la Phenian sa puna capat imediat masurilor si actiunilor de proliferare si sa se angajeze in mod sincer si activ in negocierile in format hexagonal de la Beijing, in spiritul Declaratiei Comune de la 19 septembrie 2005.
Romania isi exprima intreaga disponibilitate de a actiona impreuna cu alti actori internationali, in principal din UE,  pentru solutionarea problemelor de proliferare din R.P.D. Coreeana.
 
Pe 10 octombrie Laura Stoica ar fi implinit 39 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}La Radio Romania Actualitati este programata „Ziua Laura Stoica”, pe 10 octombrie, cand aceasta ar fi implinit 39 de ani.
Din zori si pana tarziu in noapte, in toate emisiunile si radioprogramele postului vor putea fi ascultate cele mai cunoscute cantece ale regretatei artiste. 
 
Premierul Basarabiei, Vasile Tarlev, in vizita oficiala la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Tuesday, 10 October 2006

Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, va semna, marti, 10 octombrie 2006, la Bucuresti, Carta Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), in cadrul unei ceremonii gazduite de prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Palatul Victoria.

 

Potrivit Prompt Media, momentul va marca participarea Basarabiei la aceasta initiativa regionala, dupa ce decizia pozitiva in acest sens a fost luata, in mai, la Summit-ul SEECP de la Salonic, la propunerea premierului Tariceanu. Romania este depozitarul Cartei SEECP, deoarece documentul a fost adoptat in anul 2000, la Bucuresti. SEECP reprezinta, pentru regiunea Sud-Estului Europei, principalul forum de dialog politic si consultare, inclusiv la cel mai inalt nivel, constituind un instrument important pentru promovarea intereselor statelor participante privind integrarea in structurile politice, de securitate si economice europene si euro-atlantice.
 
Un nou dosar la CEDO din partea membrilor Grupului IlascuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}CEDO a inceput examinarea dosarului numarul doi in cazul membrilor Grupului Ilascu.

 

 Cel de-al doilea dosar a fost pus pe rol in baza cererilor lui Andrei Ivantoc(foto) si Tudor Petrov-Popa, precum si a membrilor familiilor lor. Avocatul Vlad Gribincea a declarat pentru Stirea de Garda ca in vara anului 2005 cei doi detinuti aflati in prezent la Tiraspol si Hlinaia au inaintat noi cereri la CEDO, alatruri de Eudochia – sotia lui Andrei Ivantoc si Victor – fiul lui Tudor Petrov-Popa. Ei au acuzat din nou Federatia Rusa si Republica Moldova de detinerea abuziva si ilegala in inchisorile din Transnistria si de neexecutarea Hotararii CEDO din 8 iulie 2004.
“CEDO a primit deja observatiile guvernelor Federatiei Ruse si Moldovei. De asemenea si Guvernul Romaniei a intervenit in acest process de partea celor doi detinuti, care detin si cetatenia Romaniei,” a spus avocatul Gribincea. Potrivit lui, prin explicatiile inaintate Inaltei Curti, Rusia a iterat din nou ca nu detine controlul asupra teritoriului transnistrean, in timp ce Guvernul Moldovei a raspuns ca a depus si depune eforturi permanente pentru eliberarea detinutilor.
Avocatii urmeaza sa remita observatiile catre CEDO pana la inceputul lunii noiembrie.
Eudochia Ivantoc a declarat ca se simte tot mai descurajata sa creada in izbanda celei de-a doua decizii a CEDO, in cazul in care preima nu a fost pusa in vigoare la circa doia ani si jumate de la pronuntarea acelei decizii. Victor Petrov isi satisface serviciul militar la hotarul moldo-roman in Trupele de Graniceri, si a fost imposibil de conectat.
Ilie Ilascu a declarat pentru Stirea de Garda ca Rusia a sfidat in toate modurile posibile CEDO ca instanta de justitie internationala si europeana, precum a sfidat si Comitetul de Ministri al Consiliului Europei (CMCE), presedintia caruia e detinuta de jumatate de an chiar de Rusia. CMCE este responsabil de verificarea respectarii deciziilor CEDO si a emis deja 4 rezolutii interimare prin care Rusia a fost atentionata asupra neindeplinirii Hotararii CEDO din 8 iulie 2004, dar cei doi detinuti raman in captivitate ilegala in Transnistria.

 
Peste jumatate din romanii imigranti in Spania isi doresc o casa in aceasta taraPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Aproximativ 66% din imigrantii romani in Spania vor sa isi cumpere o casa in urmatorii cinci ani in aceasta tara.
Un sondaj realizat in randul comunitatilor de imigranti din Madrid, citat de publicatia Terra Espana, noteaza faptul ca 57,6% din cetatentii straini rezidenti in zona, care nu au o locuinta proprietate personala, doresc sa isi cumpere una. Procentul romanilor este de 66%, iar al al imigrantilor din Ecuador sau Columbia, este de 61,8%, mai arata sondajul. Romanii care aleg sa traiasca in Spania, in special in Madrid, sunt influentati si de prezenta conationalilor in cartierele in care locuiesc (29,4%), iar cei care nu o duc foarte bine, aflandu-se de putin timp in zona (14,1%) spun ca raman in strainatate doar pentru a face rost de bani rapid, pentru a se intoarce acasa, unde si-au lasat copiii noteaza portalul ziare.com.
 
Romanii de peste Prut premiati cu 17 medalii la un salon international de tehnologii noiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :191
Tuesday, 10 October 2006
In cadrul celei de-a II-a editii a Salonului International de Investitii si Tehnologii Noi “Novoe Vremea”, organizat recent la Sevastopol, Ucraina, investitorii basarabeni au castigat 12 medalii de aur si 5 de argint.In plus, basarabenii au mai obtinut si 3 premii speciale in domeniul tehnicii electronice, medicinei si microbiologiei. Potrivit serviciului de presa al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), delegatia din Basarabia a fost prezenta la aceasta manifestare de amploare cu 20 de lucrari elaborate de reprezentanti de la Universitatea Tehnica din Moldova, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie "N. Testemitanu", Institutul de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului si Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, transmite Moldpres. La salon au participat inventatori din Romania, Canada, Belgia, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Federatia Rusa, Azerbaidjan, Estonia, fiind prezentate peste 150 de inventii.
Totodata, AGEPI a prezentat un stand informational cu materiale privind modalitatea de protectie a proprietatii intelectuale in Basarabia, fiind distinsa cu o diploma de excelenta si cu o medalie de aur.
 
In pofida conflictelor avute, Basarabia va ramane o tara a vinuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :245
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}La Sarbatoarea Nationala a Vinului din Basarabia, care s-a desfasurat in perioada 7 – 8 octombrie, au participat atat oameni de afaceri, invitati de unele companii basarabene producatoare de vin si bauturi alcoolice sau de institutii de stat, dar si simpli turisti, din peste 60 de tari. 

 

Prezent la ceremonia de inaugurare a Zilei Nationale a Vinului, Vladimir Voronin a precizat ca Basarabia va ramane in continuare o tara a vinului care in epoca moderna se transforma in unul din cele mai rafinate produse ale inteligentei umane, informeaza Basa-press.
La acest eveniment au participat aproximativ 50 de companii viticole, printre care si Combinatul de vinuri Cricova, Vinaria Purcari, Combinatul de vinuri Cojusna, Dionisos Mereni, Euro Alco, Aroma SA si Combinatul de vinuri Milestii Mici, care au comercializat in cele doua zile peste 100.000 de sticle de bauturi alcoolice. In cadrul sarbatorii au fost organizate spectacole teatralizate, degustari si expozitii de produse vinicole, precum si ceremonii pentru desemnarea castigatorilor concursurilor de vinuri si divinuri, a laureatilor de diplome si premii pentru aportul in dezvoltarea ramurii vinicole.
 
UE accepta negocierile cu Chisinaul privind facilitarea regimului de vize si readmisiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :239
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Consiliul Ministrilor Justitiei si Afacerilor Interne (CMJAI) al Uniunii Europene a audiat si a apreciat pozitiv in cadrul reuniunii sale de la Luxembourg, din 5 octombrie, raportul privind posibilitatea initierii negocierilor asupra acordurilor privind facilitarea regimului de vize si readmisie cu Basarabia.Potrivit Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), Consiliul de Ministri a salutat si propunerea Comisiei Europene in vederea demararii procedurilor de elaborare a proiectului de mandat pentru negocierea acordurilor de facilitare a regimului de vize si readmisie cu Basarabia.
Decizia UE, potrivit MAEIE, este rezultatul discutiilor presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin cu vicepresedintele Comisiei Europene, Comisarul UE pentru spatiul Justitiei, Libertate si Securitate, Franco Frattini si alti oficiali europeni, care au fost purtate in perioada 21-22 iunie curent la Bruxelles.
Totodata, decizia este complementara initiativei de inaugurare a Centrului Comun pentru Eliberarea Vizelor pentru UE la Chisinau, care se preconizeaza a fi deschis in anul 2007.
 
Centrul “La Bufanda” reia cursurile de limba spaniola pentru imigrantiPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 10 October 2006
Orele de limba spaniola de la Centrul Cultural “La Bufanda” s-au reluat din aceasta luna pentru al saptelea an consecutiv pentru toti strainii care vor sa invete limba spaniola.Ca si pana acum, cursurile sunt organizate impreuna cu Asociatia Obatala din Coslada. Potrivit organizatorilor, cel  mai numeros colectiv este cel al romanilor si in fiecare an se inscriu la aceste cursuri 200 de persoane, informeaza Roman in Lume. Orele de limba spaniola sunt gratuite si de obicei sunt continuate si cu alte activitati care urmaresc sprijinirea integrarii colectivului imigrant roman in viata sociala, culturala si sportiva a orasului Coslada. De-a lungul anului trecut s-au organizat excursii in Madrid, la Segovia, Cotos si Valencia.
Cursul 2006 – 2007 s-a deschis in data de 2 octombrie iar orele se tin in cadrul Centrului Cultural La Bufanda, calle Iglesia, 9, Coslada (langa biserica San Pedro si San Pablo), lunea si miercurea de la 20:30 la 21:30. Pe langa cursuri, asociatia Obatalá continua sa deruleze in cadrul Centrului Cultural El Cerro (calle Manuel Azana, s/n) un serviciu de asistenta laborala, sociala, psihologica si juridica directionat an mod special colectivului roman din Coslada. Orarul acestei activitati este martea si joia de la 18:00 la 21:00. Pentru mai multe informatii despre cursul de limba spaniola din Coslada se poate suna la 606 71 23 68, iar pentru serviciul de asistenta din cadrul Centrului Cultural “El Cerro” se pot cere informatii la 667 55 77 87.
 
Cupa Trans-Envio la table, o noua actiune reusita a romanilor din PortugaliaPDF Print E-mail
Olaias, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Duminica, 8 octombrie, de la ora 15.00, au avut loc, in incinta Clubului de rugby din Olaias, intrecerile pentru adjudecarea Cupei Trans-Envio, editia I, la table.

 

Initiata de jurnalistii de la Actualitatea romaneasca si de la Romanian Global News si sponsorizata de firma de transfer de bani Trans-Envio, reprezentata de doamna Andreea Oana Zachia, competitia a reunit la start 16 participanti: Marius Muclea, Sandu Georgescu, Victor Cucu, Constantin Amarie, Ioan Beldivan, Dumitru Lupu, Marian Rusu, Ioan Cozmiuc, Iulian Rasloaga, Costica Cososchi, Mircea Ciurari, Dumitru Valentin Cucu, Paul Spiridon, Cristi Sfabu, Marian Caraene, Vasile Fasola.
Concursul s-a desfasurat in sistem eliminatoriu. In finala mica s-au infruntat Dumitru Lupu si Marius Muclea, victoria revenindu-i celui dintai. In finala mare, Sandu Georgescu l-a invins, nu fara emotii, pe Iulian Rasloaga, dupa o partida extrem de disputata.
Competitia s-a desfasurat in bune conditii, intr-o ambianta placuta, in prezenta catorva zeci de spectatori. Printre cei prezenti, Profesorul universitar Dan Caragea, revenit cu acest prilej in prim-planul activitatilor organizate de comunitatea romaneasca din Portugalia.
Declaratii dupa concurs:
Sandu Georgescu: “Dedic aceasta victorie memoriei tatalui meu, de la care am deprins tainele acestui joc. Multumesc sotiei mele care a fost alaturi de mine!”
Iulian Rasloaga: “Pentru ca si eu si domnul Georgescu suntem din Bacau, putem spune ca acest joc s-a nascut… acolo! Multumim celor de la Trans-Envio, personal doamnei Andreea Zachia!”
Constantin Amarie:”Important e sa participi, nu? Azi n-am castigat dar, data viitoare, va veni si randul meu! Multumesc firmei Trans-Envio pentru efortul facut si ii felicit pe jurnalistii care au organizat aceasta actiune!”
Un material de Florin Constantin pentru Romanian Global News ©
 
Au sosit primii culegatori romani in HuelvaPDF Print E-mail
Huelva, Spania/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 10 October 2006

In urma cu cateva zile au sosit in provincia Huelva in jur de 150 de muncitori romani, majoritatea femei, pentru noul sezon la capsuni.


 

Potrivit presei locale, acest detasament de muncitori romani a sosit mai devreme in acest an pentru ca o parte semnificativa a campurilor trebuie pregatita  pentru plantare. Anul trecut recolta nu a fost prea multumitoare si din aceasta cauza multi proprietari de plantatii nu au strans plasticul ce acopera pamantul. De aceea, romanii sositi in Huelva se vor ocupa de pregatirea noului sezon de plantare a capsunilor. Acest prim grup a fost repartizat intre plantatiile din Palos de la Frontera, Moguer, Lucena, Bollullos par del Condado,
Lepe si Cartaya, informeaza Roman in Lume. Presa din Huelva ia intervievat deja pe cativa dintre romanii sositi si in acest an la munca la capsuni si acestia s-au declarat multumiti de beneficiile muncii lor, in ciuda faptului ca sunt nevoiti sa-si paraseasca familia si casele pentru aproximativ 9 luni.
 
Prima intalnire directa a patronilor cu muncitorii imigrantiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 10 October 2006
Pentru prima data poate in istoria imigratiei spaniole din ultimii ani a fost valorificata si apreciata adevarata influenta si importanta pe care o au imigrantii pe piata spaniola a muncii si pentru functionarea economiei.
Potrivit Roman in Lume, Feria del Trabajador Inmigrante a atras deopotriva firme mari, mici si mijlocii, reprezentante diplomatice ale tarilor de origine ale imigrantilor si foarte multi oameni aflati in cautarea locului de munca potrivit. Pe langa acestia au fost prezente firme care “traiesc” din munca si nevoile imigrantilor precum marile companii de transfer international de bani, dar si Real Madrid, care a traversat Castellana si a montat un stand unde nu se mai prididea cu inscrierile imigrantilor ca suporteri oficiali ai clubului de fotbal cel mai cunoscut din lume. Din aceasta perspectiva, Feria del Trabajador Inmigrante si-a atins scopul caci a reusit sa stranga la un loc cererea si oferta unui segment a pietei muncii care devine din ce in ce mai bine cotizat: mana de lucru straina.
De la acest eveniment nu a lipsit nici Ambasada Romaniei de la Madrid care in urma invitatiei primite a solicitat deplasarea unei delegatii din partea Ministerului Muncii. “Pot spune ca rezultatele acestei intalniri au fost extrem de pozitive. Noi am incercat sa dam importanta cuvenita acestui eveniment. La standul nostru am realizat contacte impreuna cu delegatia Ministerului Muncii care a fost formata din specialisti din cadrul  Departamentului pentru Munca
in Strainatate si de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca”, ne-a declarat atasatul pe probleme de munca din cadrul reprezentantei diplomatice de la Madrid, Catalin Boicu, care a apreciat drept o realizare importanta faptul ca organizarea evenimentului a fost  planificata de firme private.
Imigrant a fost substantiala prin faptul ca au fost prezenti oameni specializati pe temele abordate.  Noi am urmarit in primul rand sa aratam muncitorilor romani ca suntem alaturi de ei si ca sprijinim  o imigratie legala. De aceea multora dintre cei cu care am vorbit si se aflau in situatie ilegala le-am recomandat caile prevazute pentru reglementarea situatiei lor”, a mai adaugat Catalin Boicu,  are a evidentiat si interesul catorva firme importante spaniole pentru contractarea de muncitori romani  in domeniile constructii, exploatarea forestiera sau chiar pentru angajarea de specialisti  stomatologi. “Acestora le-am comunicat principalele cai de abordare a angajarii de muncitori romani in conditiile legale actuale”.
Organizatorii Targului de la Madrid au vehiculat cifre potrivit carora colectivul romanilor din Spania ar numara aproximativ 317.000 de persoane distribuite intre Madrid (96.000),  Comunitatea Valenciei (61.000), Catalunya (40.000), Castilla La Mancha (18.000), Andalucia (26.000), Aragon (25.000), Castilla y Leon (8.000), Insulele Baleare (4.000) si Pais Vasco (4.000). De asemenea, se apreciaza ca romanii trimit anual acasa 235 milioane de euro. Targul  Muncitorului Imigrant - Feria del Trabajador Inmigrante a scos in evidenta puterea pietei de munca straine din Spania si mai ales beneficiile pe care aceasta le aduce economiei nationale. Principalele titluri ale campaniei de promovare pentru acest eveniment insolit subliniau aspecte precum acesta ca imigrantii au platit anul acesta fondului Asigurarilor Sociale peste 1,3 miliarde de euro sau ca imigrantii revolutioneaza telecomunicatiile din Spania sau pun in miscare motorul pietei de masini. Nu in ultimul rand, Feria del Trabajador Inmigrante a dezvaluit inca o data  nteresul fortelor politice fata de voturile imigrantilor, dat fiind faptul ca marile partide au anuntat deja masuri pentru imigranti, in constituirea programelor electorale viitoare.
 
50.000 de euro pentru cursuri de italiana si informatica pentru imigrantii din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Consiliul provincial Roma a aprobat alocarea de fonduri in valoare de 50.000 de euro pentru cursuri de italiana si informatica pentru strainii rezidenti in provincia Roma.

 

Cursurile, la care vor fi bineveniti si romanii, fac parte din proiectul “Sa invatam italiana pentru deveni cetateni”.
Proiectul este realizat in colaborare cu FILA si UPITER si se adreseaza unui numar de 300 de imigranti, care vor fi impartiti in clase de cate 20 de persoane, in functie de nivelul de competenta lingvistica. Cursurile vor incepe in urmatoarele zile si se vor incheia in ianuarie 2007, iar cei care vor frecventa cel putin 80% dintre cursuri si vor trece prin toate modulele, vor putea sustine gratuit examenul de Certificare recunoscut de Ministerul Afacerilor Externe in sesiunea din iunie 2007.
“Acest proiect are in vedere sistemul companiilor pentru ca aduce laolalta alfabetizarea in limba italiana si competentele informatice” a spus consilierul pe politici scolare, Daniela Monteforte. Ea a adaugat ca acesta este “un binom fundamental pentru garantarea nu numai a unei mai bune integrari sociale din partea strainilor-imigranti, dar si a unei integrari laborale adecvate, pe baza exigentelor firmelor noastre”.
Pe langa Comuna Roma, au fost implicate in acest proiect si Fiano Romano, Cerveteri, Zagarolo, Nettuno, Genzano si Albano.
 
Ada Milea si Alexander Balanescu din nou impreuna pe scena londonezaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Londra va fi, in luna noiembrie, gazda unui nou concert sustinut de artistii romani Ada Milea si Alexander Balanescu.
Concertul muzical, intitulat “The Island” va avea loc in zilele de 25 si 26 noiembrie, si are la baza o piesa a poetului suprarealist roman Gellu Naum, a carui perpsectiva este o abordare proprie a povestii clasice a lui Robinson Crusoe.
 
Atelier-expozitie Marion Baruch la ICR ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 10 October 2006
In cadrul Bienalei de la Paris, eveniment ce se va desfasura in luna octombrie in capitala franceza, va expune si artista de origine romana Marion Baruch.

Atelierul-expozitie al artistei romance si al colaboratorilor sai se intituleaza "Tapis volant" ("Covorul zburator") si va fi deschis in data de 10 octombrie. Imaginat ca un joc de carti gigant in mai multe limbi, acest proiect consta intr-o conferinta, un atelier si un spectacol, ce propun publicului reguli inedite de joc, incitandu-l la descoperirea unei limbi ca o intalnire cu realul si ca o noua nastere. Evenimentul se va desfasura in Sala de Expozitii a Institutului Cultural Roman din Paris Noua Bienala de la Paris se afla la cea de-a doua sa editie si se va derula, la Paris si in mai multe orase din Franta si din strainatate, in perioada 1-31 octombrie.

 

 

 
Literatura si film romanesc la SetePDF Print E-mail
Sete, Franta/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Ca in fiecare an, Asociatia Dacia-Mediteranee organizeaza in luna octombrie “Les Rencontres Franco-Roumaines en Mediterranee”.

 

Anul acesta, la cateva zile de la data la care Uniunea Europeana a dat verde aderarii Romaniei la ianuarie 2007, asociatia a ales sa ilustreze acest eveniment invitand artisti si scriitori ce vor exprima, fiecare in maniera lor, Romania de astazi. Teatru, literatura, cinema, muzica, arte plastice figureaza in programul celei de-a 11a editii, ce se va desfasura in orasul francez Sete, la sala Peschot.
Miercuri, 11 octombrie, de la ora 16.00, la Sete va avea loc intalnirea literara cu Dan Lungu si Cecilia Stefanescu(foto), la Mediatheque, urmata de la ora 18.00, de inaugurarea celei de-a 11-a editii a Intalnirilor Franco-Romane in Mediterana. Seara se va incheia, la ora 19.30, la Cinema Comedia, cu pelicula romaneasca “Moartea domnului Lazarescu”, urmata de o dezbatere si un bufet la care este invitat si protagonistul rolului principal al filmului, Ion Fiscuteanu.

 

 
Dezbatere despre Transilvania la MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :235
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}In cadrul “Zilelor Culturii Romanesti” la Munchen desfasurate in perioada 28 septembrie – 20 octombrie, a avut loc, duminica, 8 octombrie, la Complexul Cultural Gasteig din capitala Bavariei, masa rotunda (in limba germana) cu tema „Interculturalitate in Transilvania”, organizata de „Institut fur Deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas” (IDKGS).


 

Potrivit ICRCU de la Venetia, la manifestare au participat prof. dr. Stefan Sienerth(foto), directorul IDKGS (moderator), prof. dr. Ioan-Aurel Pop, prof. dr. Konrad Gundisch, dr. Zsolt K. Lengyel si dr. Gerhard Seewann. Interventiile au vizat initial specificul evolutiei istorice a romanilor, maghiarilor, secuilor si germanilor in Transilvania, pentru a se sublinia apoi momentele mai importante ale convietuirii pasnice sau incordate, influentele reciproce, ca si legaturile dintre Bavaria si Transilvania de-a lungul timpului. S-a exprimat speranta unei noi etape a acestei convietuiri in contextul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a calitatii Sibiului de „Capitala Culturala Europeana” in anul viitor. Au urmat discutii interesante, intretinute de un public interesat, informat si preocupat de tema abordata, precum si de soarta partii rasaritene a Europei, reintegrata treptat in sistemul de vase comunicante continental, dupa caderea „Cortinei de Fier”.   
 
Asociatia Culturala Romana din Hamilton doreste sa organizeze noi activitati romanestiPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :314
Tuesday, 10 October 2006
In conditiile in care numarul romanilor aflati pe meleaguri canadiene a crescut, Asociatia Culturala Romana din Hamilton doreste sa organizeze o intalnire cu romanii care doresc sa ofere sugestii pentru a face cunoscute valorile si traditiile romanesti in Canada.

Intalnirea va avea loc duminica, pe 22 octombrie, de la ora 15.00, la Campul Romanesc din Hamilton.
Membrii asociatiei doreste sa-si imbogateasca activitatile de la Campul Romanesc, iar in acest sens acestia fac apel la cei care simt si gindesc romaneste sa participle la intrunirea organizata. Va avea loc un dialog deschis, memnit sa ofere noi sugestii pentru creerea unoor activitati care sa corespunda cerintelor actuale.  Astfel, la intalnire sunt invitati toti cei care simt si gandesc romaneste. 


 

 
Seara literara dedicata lui Mircea Cartarescu in PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :193
Tuesday, 10 October 2006

{mosimage}Institutul Cultural Roman din Praga va organiza o seara literara dedicata scriitorului Mircea Cartarescu, miercuri, 11 octombrie.

 

Actiunea face parte din ciclul „Fenomenul literar romanesc actual“ si are ca obiectiv mentinerea in contact cu ceea ce se intampla in prezent in litaratura romana a studentilor Institutului de limbi romanice si ai Departamentului de Studii Romanesti al Facultatii de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii Caroline. Evenimentul se va desfasura in sala de festivitati a Institutului de Studii Romanice din cadrul FFUK. ICR Praga isi propune sa realizeze cate o seara literara romaneasca in fiecare luna.
 
Si romanii vor participa la Olimpiada jocurilor pe calculator si consolePDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :208
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}Si Romania va avea o delegatie prezenta la festivalul „The World Cyber Games” ce se va desfasura la Monza in Italia, in perioda 18-22 octombrie.
Astfel, Romania va fi reprezentata de echipa „The elder Gods” la proba de counter-strike, Cristi Rus la „Need for Speed” si Cristian coman si Ovidiu Patrascu la FIFA 2006. Ei vor concura impotriva a aproximativ 800 de jucatori din peste 70 de tari. Premiile puse in joc sunt in valoare totala de 500.000 de dolari.
 
Participare romaneasca la Campionatul Mondial de PuzzlePDF Print E-mail
Borovets, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :216
Tuesday, 10 October 2006
{mosimage}A XV-a editie a Campionatului Mondial de Puzzle se desfasoara in perioada 9 – 12 octombrie la Borovets, in Bulgaria.
La aceasta competitie participa si o echipa a Romaniei, condusa de Stelian Radu Cacuci si are ca obiectiv clasarea in prima treime a ierarhiei mondiale, informeaza Rador. La intrecere vor participa 25 de tari din intrega lume, fiecare fiind reprezentata de cate patru competitori.
 
Basarabia premiata la campionatul mondial de street dancePDF Print E-mail
Basarabia, Chisinau/Romanian Global News
Accesari :228
Tuesday, 10 October 2006
In premiera Basarabia a obtinut medalia de bronz la campionatul mondial de street dance, desfasurat in Bremen, Germania in perioada 27 septembrie-1 octombrie, la care au participat peste patruzeci de state.
Premiantii, Victor Curleac, student USM si Alexei Sarcov, student la Academia de Arte Plastice Muzica si Teatru, au impresionat juriul la categoria de dans: electric boogie duo adulti, dans ce isi are originea in Statele Unite. Primele doua clasate la acest campionat sunt Rusia si Germania. Ambii dansatori fac parte din clubul de dans Codreanca, informeaza Stirea de Garda. Anul acesta Basarabia a fost la cea de-a doua sa participare la campionatul mondial de street dance si prima participare la categoria electric boogie duo adulti.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions