Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Danemarca a aprobat in prima lectura Tratatul de aderare a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :185
Wednesday, 11 October 2006
Parlamentul danez a aprobat marti, 10 octombrie, in prima lectura Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.
In timpul dezbaterilor, reprezentantii grupurilor parlamentare din legislativul danez si-au exprimat sprijinul ferm fata de aderarea celor doua state la blocul comunitar la 1 ianuarie 2007, transmite Rador. Conform procedurii parlamentare, sunt necesare trei lecturi ale proiectului de lege, procesul urmand sa fie finalizat in cursul lunii viitoare.
 
Comisarul european Joe Borg in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :156
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Comisarul european pentru Pescuit si Probleme Maritime, Joe Borg(foto), efctueaza o vizita oficiala in Romania.

Acesta se va intalni cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu alti ministri. Pe 12 octombrie Joe Borg va vizita portul Constanta, inainte de a parasi Romania in dupa-amiaza aceleiasi zile pentru o vizita in Bulgaria, la Varna si Sofia.
Potrivit Prompt Media, inaintea vizitei, comisarul Borg a afirmat: „Sunt incantat sa vizitez Romania doar cu cateva luni inainte de aderarea la Uniune. Romania trebuie laudata pentru toate eforturile depuse pentru indeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv in domeniul pescuitului. Acum astept cu nerabdare dezvoltarea si consolidarea acestui spirit pozitiv de cooperare pentru realizarea unei gestionari durabile in domeniul pescuitului si pentru conlucrare in scopul crearii unei Politici maritime pentru Uniune”.
Flota comerciala a Romaniei este alcatuita din aproximativ 220 de nave, in timp ce flota de pescuit numara aproximativ 400 de nave. Din cauza problemelor economice si de mediu, capturile de peste salbatic au scazut ingrijorator dupa 1980, an in care acestea au atins pragul maxim de 270 000 tone. In prezent, captura medie anuala este de 17.000 tone si 60% din consumul de peste indigen este furnizat de acvacultura, a carei productie anuala se ridica la aproximativ 9.000 tone. Registrul flotei de pescuit este complet in prezent, iar navele au fost redimensionate pe baza schemei de redimensionare a navelor UE. A fost creat un sistem de monitorizare a navelor prin satelit si sunt in derulare dezbateri cu Comisia in ceea ce priveste Planul National Strategic pentru sectorul pescuitului.

 

 
Ministrul Codrut Seres participa la Forumul de cooperare economica romano-germanPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres(foto), a participat marti, 10 octombrie, la Berlin, la lucrarile celei de-a VII sesiuni a Consiliului de Cooperare Economica Romano-German (CCERG), organizata de Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei din Germania.

In cadrul reuniunii desfasurate in Casa Economiei Germane au fost prezentate rapoartele celor opt grupe de lucru axate pe domenii specifice. Ministrul Seres a accentuat importanta atragerii si sustinerii investitiilor straine in Romania pentru intensificarea colaborarii economice romano-germane. CCERG, prin cele 9 grupe de lucru, asigura un cadru favorabil promovarii si dezvoltarii cooperarii bilaterale in domeniile: finante-banci, industrie si investitii, legislatie-fiscalitate, energie, agricultura, turism, comunicatii-IT, comert, transporturi.
„Am remarcat o foarte buna cooperare intre companiile romanesti si cele germane in sectorul energetic, si consider ca putem valorifica in continuare experienta, tehnologiile si expertiza firmelor germane in acest sector”, a spus ministrul Seres, informeaza Amos News.


 

 
Vizita oficiala a presedintelui Romaniei in AzerbaidjanPDF Print E-mail
Baku, Azerbaidjan/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 11 October 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, efectueaza o vizita oficiala, in perioada 11 - 12 octombrie, in Republica Azerbaidjan, la invitatia omologului sau, Ilham Aliyev.Presedintele Romaniei va avea convorbiri oficiale cu omologul azer, ce vor fi urmate de ceremonia semnarii unei Declaratii politice bilaterale. De asemenea, seful statului se va intalni cu Oktay Assadov, Presedintele Parlamentului azer, si cu Arthur Rasizade, Primul Ministru al Republicii Azerbaidjan.
Cu ocazia vizitei vor fi semnate documente juridice bilaterale, printre care Memorandum de cooperare intre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie din Romania si Ministerul Dezvoltarii Economice din Republica Azerbaidjan, precum si doua Protocoale de amendare a acordurilor privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, respectiv privind relatiile comercial-economice si cooperarea tehnico-stiintifica.
 
Noii ambasadori ai Cehiei si Suediei in Romania si-au prezentat scrisorile de acreditarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a primit marti, 10 octombrie, pe noii ambasadori ai Republicii Cehe si Regatului Suediei in tara noastra, Petr Dokladal(foto, dreapta), respectiv Mats Åberg, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.
In convorbirile Presedintelui Basescu cu noul ambasador al Republicii Cehe au fost trecute in revista masurile avute in vedere de executivul roman pentru a raspunde asteptarilor europene reflectate in raportul de monitorizare, din 26 septembrie, al Comisiei Europene, ocazie pentru seful statului de a multumi autoritatilor cehe pentru ratificarea Tratatului de Aderare.
Seful statului a discutat cu noul ambasador al Regatului Suediei despre perspectivele de dezvoltare a cooperarii bilaterale in planul politicii externe, cazand de acord asupra faptului ca Politica Europeana de Vecinatate ofera un cadru adecvat in acest sens. A fost evocat interesul Romaniei pentru situatia din Basarabia si calitatea Suediei de principal furnizor, la scara europeana, de asistenta pentru dezvoltare in aceasta tara.
In cadrul convorbirilor, presedintele Basescu a apreciat ca asistenta suedeza destinata Romaniei a avut un rol insemnat in determinarea progreselor necesare in procesul de tranzitie. Au fost amintite proiectele dezvoltate pe linia protectiei mediului, gestionarii schimbarilor climatice, modernizarii infrastructurii energetice, integrarii socio-profesionale a mediilor defavorizate.
Seful statului a apreciat prezenta capitalului suedez in Romania, precum si dinamica schimburilor comerciale, si a exprimat increderea ca apropiata aderare a Romaniei la UE, pe care Suedia continua sa o sustina ferm, va crea noi oportunitati pentru intensificarea cooperarii economice.
 
Secretarul general al NATO va veni in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :168
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va efectua la sfarsitul lunii octombrie, o vizita oficiala in Bucuresti.

 

Unul din scopurile vizitei este abordarea imperuna cu oficialii romani  a agendei viitorului summit al Aliantei de la Riga. Anuntul a fost facut de ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, la incheierea convorbirilor purtate la Bruxelles cu responsabilul NATO. Pe agenda discutiilor ministrului roman, s-au aflat angajamentul Aliantei in Afganistan, parteneriatele globale NATO-ONU, extinderea Aliantei, precum si dosarul nuclear nord-coreean. S-a confirmat, totodata, faptul ca pentru urmatorii doi ani Ambasada Romaniei la Chisinau va constitui punctul de legatura al NATO cu Basarabia, informeaza Rador.
 
La Sinaia va avea loc conferinta „Anticoruptia ca Revolutie”PDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 11 October 2006
Societatea Academica din Romania, impreuna cu Fundatia Friedrich Ebert si National Endowment for Democracy, organizeaza, in perioada 13-15 octombrie, la Sinaia, conferinta regionala “Combaterea Coruptiei Politice: Anticoruptia ca Revolutie”.Potrivit Prompt Media, organizatorii isi propun sa lanseze Reteaua Sud-Est Europeana de Integritate, dupa modelul romanesc al Coalitiei pentru un Parlament Curat. De asemenea, va fi examinata experienta tarilor din regiune in lupta anti-coruptie, urmind a fi prezentate modele de succes dar si esecuri in combaterea coruptiei politice din statele participante.
La conferinta vor participa membri ai societatiii civile din Albania, Bosnia-Hertzegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia si Ucraina, reprezentanti ai institutiilor donatoare, precum si experti internationali si oficialitati romane.
 
Pregatirea pentru programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" vizeaza doua planuriPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Pregatirea pentru Programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" vizeaza doua planuri esentiale: cel al infrastructurii municipiului si cel al proiectelor culturale.

Potrivit Portalului National de Administratie Publica, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a afirmat, la o conferinta de presa prilejuita de lansarea campaniei de promovare a programului guvernamental "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", ca mecanismul complex al masurilor de pregatire a fost pus in miscare din vara lui 2004, dupa ce Consiliul de ministri ai culturii din tarile Uniunii Europene a votat (la 27 mai 2004) recomandarea unui juriu international ca Sibiul sa obtina, in tandem cu Luxemburgul, titlul de capitala culturala europeana in 2007.
Primarul Sibiului a subliniat ca s-au finalizat lucrari ample legate de canalizare, gaze, iluminat public, transmite aceeasi sursa. De asemenea, s-au executat in paralel si lucrari pentru renovarea cladirilor de patrimoniu. Piata Mare a orasului arata acum altfel, la fel si bulevardul Balcescu – artera principala a orasului medieval.
Centrul istoric este "scena" pe care se vor desfasura evenimentele culturale in 2007. Primarul s-a referit si la un program de reabilitare a bulevardelor si strazilor din orasul Sibiu, ale carui costuri se ridica la 15 milioane de euro, lucrarile urmand sa fie finalizate in noiembrie.
Klaus Johannis si-a exprimat regretul ca centura ocolitoare a Sibiului va fi gata doar dupa 2008, din cauza "ritmului lent" in care se lucreaza. Tot in 2008 se vor incheia si lucrarile de modernizare la Aeroportul International din Sibiu Primarul Johannis a adus exemple care vizeaza neimplicarea agentiilor de turism, la nivel national, in sustinerea programelor pentru Sibiu.
Se preconizeaza ca numarul turistilor ce vor vizita Sibiul in acea perioada va ajunge la circa o jumatate de milion.

 

 
Seminar pentru specialistii din muzee la Muzeul National de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 11 October 2006
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza seminarul “Ce invatam astazi la muzeu?”, care va avea loc la sediul M.N.A.R., in perioada 27-28 octombrie.

La acest eveniment participa profesionisti de referinta din domeniul educatiei muzeale, invitatul de onoare fiind Sue Wilkinson, director al Programului Renaissance in the Regions, Museums, Archives and Libraries din Marea Britanie.  Seminarul se adreseaza atat specialistilor din muzee cat si celor din sistemul educativ, iar cel mai important rezultat va fi inaintarea unei propuneri de parteneriat-cadru catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Culturii si Cultelor. Aceasta propunere va avea drept scop principal sublinierea necesitatii recunoasterii beneficiilor acestui tip de educatie alternativa de catre ambele institutii vizate. Partenerii evenimentului sunt Ministerul Culturii si Cultelor, British Council Romania, Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, Reteaua Tematica Muzee Literare Romanesti, Asociatia GIL Corona Brasov si Asociatia OP Development.

 

 

 

 
Vernisaj al artistului Catalin BurceaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Wednesday, 11 October 2006
Primul eveniment din aceasta serie de evenimente artistice este expozitia de fotografie a lui Catalin Burcea – Connect as: Guest.Vernisajul va avea loc joi, 12 octombrie, de la ora 19.00, la sediul agentiei Leo Burnett & Target.
Fiecare artist invitat va elabora si produce un proiect site-specific ce va lua in calcul atat spatiul, cat si natura activitatii de advertising.
 
Profesorii si elevii basarabeni au iesit in strada pentru a protesta impotriva noilor manualePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :221
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}Anatol Petrencu(foto), presedintele Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova, impreuna cu profesori si elevi ai scolilor basarabene au iesit in strada pentru a protesta impotriva manualelor de istorie integrata pe care regimul comunist condus de Vladimir Voronin le-a introdus in scolile basarabene.


 

Astfel, Anatol Petrencu sustine ca a vorbit chiar cu Vladimir Voronin, pe 29 septembrie, fara rezultat insa. Acesta a amenintand in continuare cu eliminarea din invatamant a celor care continua sa protesteze. De asemenea, Anatol Petrencu considera ca aparitia acestor manuale reprezinta o ofensa adusa la adresa poporului basarabean, manualele contestand identitate romaneasca a acestuia.                        
Intr-un comunicat de presa al Asociatiei Istoricilor se spune ca autoritatile comuniste de la Chisinau, declarand mereu ca elaboreaza si promoveaza in invatamant un curs de „Istorie integrata”, au introdus in scoli, fortat, cursul de istorie sovietica. Manualele de istorie distribuite in scoli au fost redactate, in cel mai mare secret, de catre niste autori anonimi.
Asociatia Istoricilor aminteste ca a cerut ministrului Educatiei retragerea, pana la 1 octombrie a.c., a manualelor de „Istorie integrata” si revenirea la curriculumul si la manualele si materialele didactice utilizate pana la 1 septembrie 2006.
 
Sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la “caracterul extremist al UDMR”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}Ieri deputatul PSD Ion Stan(foto) a cerut, ieri, Guvernului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la "caracterul extremist" al UDMR.

 

Intr-o declaratie politica prezentata Camerei Deputatilor, el considera ca Uniunea s-a folosit "in mod abuziv" de dreptul la asociere "pentru a milita impotriva suveranitatii Romaniei". Deputatul PSD a mai solicitat sefului Executivului, Calin Popescu Tariceanu, sa-l demita din functia de vicepremier pe liderul UDMR, Mako Bela, pentru declaratiile pe tema autonomiei teritoriale. De asemenea, Stan a cerut si Ministerului Justitiei, si Parchetului General sa declanseze procedurile pentru constatarea ilegalitatii fiintarii organizatiilor civice ale maghiarilor. La sfarsitul lunii septembrie, Marko Bela vorbea la Targu Mures despre infiintarea Asociatiilor Administratiilor Publice din Tinutul Secuiesc si crearea unei imagini unice a acestei zone.

Romanian Global News a prezentat  in numeroase stiri si analize, actele antiromanesti ale extremistilor maghiari si sprijinul pe care acestia il primesc de la Budapesta. Reluam in fluxul de azi o parte a unei analize mai vechi despre actiunile “Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor”, organism guvernamental al carui omolog in Romania ar trebui sa fie Departamentul pentru relatiile cu Romanii de Ptretutindeni. Din nefericire DRRP nu este nici macar o umbra palida a Oficiului ungar. Ne indoim insa ca asa zisa clasa politica romaneasca mai are vre-un strop de constiinta nationala pentru a reactiona la atacurile, directe sau mascate, impotriva romanilor si Romaniei .

 

                                                                                         

Oficiul pentru maghiarii din afara granitelor(HTMH) coordoneaza, printr-un sistem specific de mijloace si metode, activitatea tuturor O.N.G.- urilor specializate in problematica maghiarilor din afara granitelor in frunte cu Uniunea Mondiala a Ungurilor (UMU), precum si activitatea unor organizatii si fundatii (Pro-minoritate, Pro-profesione, Illyes Gyula, Teleki Laszlo, Duna-TV etc.).

Oficiul initiaza in prezent in Transilvania actiuni de propaganda constand in prezentarea intr-o forma noua, acceptabila pentru Occident, a revendicarilor minoritatii maghiare, context in care autonomia si autoguvernarea pe criterii etnice sunt considerate o varianta a descentralizarii administrative locale, specifica Bazinului Carpatic, iar demersurile cu caracter separatist in domeniul invatamantului drept forme ale bilingvismului practicat in tarile democratice.

Structurile create de Oficiu in zonele din tarile vecine in care exista comunitati compacte de etnici maghiari sunt interconectate la un sistem computerizat de informare pe linie economica si mass-media, compatibil cu cel din Ungaria, urmarindu-se si in acest domeniu, refacerea legaturilor dintre toate regiunile care au apartinut Ungariei Mari.

Noile evolutii inregistrate in raporturile romano-ungare, plasate si in contextul integrarii Ungariei in NATO si UE, au impus din partea oficialitatilor de la Budapesta o reevaluare a mijloacelor si metodelor folosite pentru atingerea standardelor europene in domeniul relatiilor cu tarile vecine si al responsabilitatii asumate fata de comunitatile maghiare aflate in afara granitelor nationale.

Astfel, in ultima perioada s-a semnalat intensificarea de catre HTMH a procesului de transferare a sarcinilor cu caracter neorevizionist catre organismele neguvernamentale  din Ungaria si grupari ale emigratiei maghiare din Occident.

In acest context, s-a inregistrat o dezvoltare a rolului si sarcinilor ce revin Oficiului, ramas singurul organ coordonator al activitatilor de aplicare a strategiei neorevizioniste ungare fata de tarile vecine, fapt ce a creat o serie de disensiuni si nemultumiri in randul conducatorilor Uniunii Mondiale a Ungurilor (UMU) care si-au vazut astfel stirbite unele dintre cele mai importante prerogative (inclusiv reducerea substantiala a alocatiilor bugetare si reorientarea acestora spre Oficiu).

De asemenea, noua conjunctura internationala, a impus Budapestei regandirea obiectivelor sale, in conformitate cu exigentele organismelor europene si euroatlantice, sens in care s-a hotarat ca structurile create si care asigurau de facto o reala autonomie in diferite domenii (invatamant, administratie locala, religie etc.) sa fie folosite, in continuare, cu prioritate, pentru crearea cadrului de integrare economica treptata a Transilvaniei in Ungaria.

In fapt, se urmareste sprijinirea cresterii fortei economice a maghiarilor din zona si folosirea acestor parghii in directia sustinerii politicii de realizare a sistemelor de autonomie, in special a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care sa creeze premisele acapararii puterii economice si apoi politice pe plan local.

Programul elaborat de statul ungar este pus in aplicare prin intermediul organismelor guvernamentale si neguvernamentale, cat si prin  angrenarea unor societati comerciale sau banci cu capital de stat sau privat. Dintre organismele guvernamentale implicate direct in derularea actiunilor de subordonare economica a Transilvaniei, coordonate de „Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor se remarca Ministerul Industriei, Comertului si Turismului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Protectiei Mediului si Dezvoltarii Regionale, Ministerul Transporturilor, Telecomunicatiilor  si Gospodaririi Apelor, Ministerul Finantelor si institutia ministrului fara portofoliu cu sarcini in domeniul privatizarii.

Oficiul isi aplica strategia economica fata de Transilvania si prin  asa-zisele organisme neguvernamentale, aflate in subordinea sa, roluri principale in acest sens detinand Fundatiile Noi strangeri de mana, Illyes Gyula, Societatea Kooperatio KFT si Fondul de investitii Corvinus.

Principalele organizatii neguvernamentale coordonate de Oficiu.

Uniunea Mondiala a Ungurilor (U.M.U.).

Principala organizatie neguvernamentala a maghiarilor din intreaga lume este Uniunea Mondiala a Ungurilor (UMU).

Organizatia dispune de structuri institutionalizate permanente (Oficiul UMU, Biroul de organizare a intalnirilor mondiale ale maghiarilor, Conferinta pentru limba materna, Academia Szent László, Fundatia Serviciul caritativ ungar, Societatea pentru mass-media maghiara din afara patriei etc.), personalul angajat fiind format din 65 de functionari platiti din alocatii bugetare anuale. Acestia controleaza, practic, activitatea majoritatii organismelor neguvernamentale din Ungaria, emigratia maghiara si Bazinul Carpatic ce au ca obiect de activitate  problematica maghiarimii.

La sfarsitul anului 1995, numarul membrilor UMU depasise cifra de un milion, reprezentand circa 1500 de organizatii si filiale din 52 de  tari, intre acestia aflandu-se si peste 5000 de membri protectori, printre care trei laureati ai premiului Nobel (Teller Ede, George Olah si József Harsanyi).

Principalele obiective ale UMU se refera la intensificarea actiunilor vizand revizuirea tratatelor de pace de la Trianon si Paris, obtinerea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din tarile vecine si refacerea Ungariei Mari.

Organizatiile afiliate la UMU (Uniunea Baross Gabor, Alianta pentru apararea intereselor maghiare, Asociatia Bócskai Istvan, Societatea Trianon, Filiala din Transilvania a Uniunii Mondiale a tinerilor maghiari, Uniunea Mondiala a oamenilor de afaceri maghiari etc.) si-au intensificat actiunile de contestare a documentelor internationale care au stabilit actualele granite, promovand tezele istoriografiei maghiare prin intermediul publicatiilor Vilaglap, Magyar Figyelo, Erdelyi Magyarsag, al postului de televiziune prin satelit Duna, precum si prin puternicul lobby pro-maghiar care activeaza in Occident.

In actuala conjunctura politica internationala, sarcina fundamentala a UMU,  dezvaluita recent de presedintele acesteia, Csoóri Sándor, este de a urmari pregatirea din punct de vedere psihic a maghiarilor din zonele care au apartinut Coroanei Sfantului Stefan pentru reintegrarea in granitele Ungariei Milenare.

Desi se declara organizatie neguvernamentala independenta, la solicitarea executivului de la Budapesta, UMU a elaborat o noua strategie, menita sa asigure refacerea Ungariei Mari din punct de vedere economic, un rol determinant in atingerea acestui obiectiv revenind Parlamentului natiunii strabune, constituit la Budapesta in iunie 1996, cu sprijinul Uniunii Mondiale a Oamenilor de Afaceri Maghiari, condusa de Arkossy Csaba, in opinia caruia colaborarea economica poate si trebuie sa devina, in perspectiva integrarii europene, un instrument de refacere a unitatii natiunii ungare, prin restabilirea vechilor relatii comerciale din zona Bazinului Carpatic.

Actiunile UMU au girul presedintiei ungare, seful statului conducand personal Comitetul National insarcinat cu transpunerea in practica a programului elaborat de Uniune pentru aniversarea, in 1996, a 1100 de ani de la descalecatul maghiarilor in Bazinul Carpatic.

De asemenea, executivul de la Budapesta se implica direct in coordonarea si controlul activitatilor initiate de UMU, inclusiv prin actiuni specifice serviciilor de informatii si folosirea parghiilor financiare.

Pentru a-si asigura controlul asupra unor filiale si organizatii partenere, membri din conducerea UMU au fost impusi ca lideri ai acestora pentru a promova mai eficient strategia Budapestei in domeniul minoritatilor maghiare din afara granitelor.

Impreuna cu „Oficiul pentru maghiarii din afara granitelor",  UMU coordoneaza activitatile tuturor organismelor neguvernamentale, asigurandu-si subordonarea lor prin gestionarea stricta a fondurilor financiare si a sprijinului logistic necesar.

Folosind caracterul permisiv al legislatiei romane, in colaborare cu structurile organizatorice ale maghiarilor din Romania, UMU si-a infiintat in Transilvania zeci de filiale si a incurajat aderarea la Uniune a numeroase organisme reprezentative ale maghiarilor, inclusiv politico-organizatorice, facilitandu-se astfel desavarsirea procesului de subordonare a acestora si directionare a activitatii lor.

Pentru coordonarea actiunilor desfasurate de UMU pe plan international, in cadrul acesteia a fost creat Biroul pentru relatii externe, prin intermediul caruia sunt exploatate posibilitatile lobby-urilor pro-ungare din America si Europa.

 

Fundatia Illyes Gyula

A fost infiintata in anul 1990, la Budapesta, si are ca scop sprijinirea telurilor de edificare sociala a comunitatilor maghiare din tarile vecine.

La 14.09.1994, fundatia si-a constituit la Cluj-Napoca Subcuratoriul Maghiar din Romania, in cadrul caruia functioneaza sapte comisii de specialitate conduse de experti in diferite domenii economice.

Actiunile de sprijinire logistica si financiara a maghiarimii transilvanene desfasurate de Fundatia Illyes Gyula, se deruleaza in conditii de deplina confidentialitate si in sedii dotate cu instalatii de detectare a aparaturii de emisie-receptie.

Uniunea internationala a intreprinzatorilor maghiari

A fost constituita in anul 1992 la Budapesta, in contextul planului strategic de integrare economica a zonelor cu populatie maghiara din tarile limitrofe, pentru sprijinirea exclusiva a patronilor de aceasta etnie din Europa Centrala si de Est si functioneaza sub coordonarea Uniunii Mondiale a Ungurilor.

Scopul acestei organizatii consta in crearea unei infrastructuri economice, paralela cu cea statala, prin infiintarea de cluburi, asociatii si forumuri ale oamenilor de afaceri maghiari, in principalele orase din Transilvania.

Uniunea mondiala a inginerilor si constructorilor maghiari

Are sediul la Budapesta si functioneaza sub patronajul U.M.U.

In anul 1990 si-a infiintat o filiala la Cluj-Napoca cu denumirea Societatea maghiara tehnico-stiintifica din Transilvania, avand ca scop constituirea unei baze de date in vederea realizarii legaturii dintre asociatiile profesionale maghiare.

Asociatia maghiara de economie

Constituita la Budapesta in anul 1990, isi desfasoara activitatea sub coordonarea Uniunii Mondiale a Ungurilor si Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor si are ca obiectiv principal formarea viitorilor specialisti maghiari in domeniul economiei, culegerea de date si efectuarea de studii de specialitate in zonele cu populatie de aceasta etnie, identificarea ramurilor, sectoarelor si, in final, a societatilor comerciale care pot fi articulate economiei ungare.

In anul 1990 a infiintat o filiala la Cluj-Napoca, respectiv Asociatia economistilor maghiari din Romania.

Uniunea nationala a cercurilor gospodarilor maghiari

A fost infiintata la Budapesta in anul 1990 si are ca scop dezvoltarea, inclusiv cu sprijin financiar occidental, a sectorului agrar din Transilvania prin impunerea structurilor organizatorice agrare ungare si adaptarea invatamantului agricol la modelele maghiare traditionale.

Dispune de o filiala la Cluj-Napoca: Asociatia gospodarilor maghiari din Romania, care la randul ei, are filiale in majoritatea localitatilor din Transilvania.

Fundatia Noi strangeri de mana (Uj Kezfogas)

A fost infiintata in luna aprilie 1995 la Budapesta, urmareste finantarea activitatilor comerciale ale firmelor si intreprinzatorilor de etnie maghiara din Transilvania, dezvoltarea unui  sistem de colaborare economica intre intreprinderile mici si mijlocii din zonele de frontiera, organizarea de targuri, expozitii, reuniuni ale specialistilor si finantarea unei banci de date pe profil economic-bancar.

Fundatia acorda sprijin nerambursabil in valoare de pana la 500.000 dolari pentru achizitionarea de utilaje, imobile, active sau mijloace fixe si credite de pana la 1.250.000 dolari pentru constituirea de societati mixte cu caracter etnic, respectiv ungaro-maghiare.

In ultima perioada Fundatia Noi strangeri de mana s-a transformat intr-un centru de coordonare si legatura intre diverse organisme si asociatii ce au ca obiectiv sprijinirea etnicilor maghiari din Ardeal in procesul de dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii. Pe aceasta linie a lansat o initiativa menita sa accelereze pe termen mediu si lung cooperarea activa intre agentii economici de acest gen, in scopul crearii unei prime structuri a hungarismului, care sa asigure exclusiv prosperitatea economica a comunitatii maghiare  din Romania. In acest sens, conducerea fundatiei a transmis lista Centrelor pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii din Transilvania, cu indicatia de a se intensifica cooperarea pe plan local si regional, folosind cit mai eficient sprijinul financiar obtinut din partea oficialitatilor de la Budapesta si a diferitelor organisme europene specializate.

Totodata, au fost indicate organizatiile si persoanele din Budapesta si alte localitati ungare care pot acorda sprijin concret pentru facilitarea realizarii de contacte cu organismele respective, astfel:

- Academia „Europa“, Budapesta, str. Keleti Kasaly 25 B, telefon 1355346, coordonator Pál Tibor.

- Centrul de corespondenta „Euro-Info“, Budapesta, str. Dorottya nr. 4, telefon 1180051, coordonator Hirschler Andras.

- Federatia pentru turism satesc in Europa Centrala si de Est, Budapesta, str. Szoboszlai nr. 2-4, telefon 1551857, condusa de Csáky Csaba.

- Centrul intreprinzatorilor din judetul Baranya, cu sediul in Pécs, str. Rakoczi nr. 24-26, condus de Zuba Péter.

- Fundatia „Progress“ din Szeged, str. Tisza Lajos, nr. 63, director executiv Benko Ferenc.

Pentru atingerea obiectivelor urmarite pe linia integrarii economice a Transilvaniei, in Ungaria functioneaza inca din 1996 Societatea comerciala „Cooperatio KFT“, infiintata exclusiv cu fonduri guvernamentale, care a initiat o serie de activitati comerciale si financiare in zone din Bazinul Carpatic locuite compact de etnici maghiari.

Beneficiind in 1997 de un capital declarat de 174.100.000 forinti, societatea respectiva a achizitionat parti semnificative din actiunile a 11 firme romanesti din Transilvania, considerate rentabile si corespunzatoare scopurilor urmarite de Budapesta, din care sunt amintite urmatoarele:

- Societatea „Alutus“ din Miercurea Ciuc, profilata pe editarea, publicarea si multiplicarea de carti, manuale si lucrari tehnice de specialitate. Actiunile acesteia sunt impartite astfel: 74% de Editura „Kriterion“ si 26%  „Cooperatio KFT“.

- Firma „PIL-COOP“ din Gheorgheni, specializata in producerea si desfacerea produselor de panificatie, dispune de o retea proprie de 38 de mici magazine de desfacere in judetele Harghita si Mures, intreaga productie realizandu-se in exclusivitate cu faina importata din Ungaria. „Cooperatio KFT“ detine 52,08% din actiunile firmei.

- Fabrica de bere „Sugas“ din Sfantu Gheorghe, ale carei actiuni sunt detinute de „Cooperatio KFT“ (40%), alte firme din Ungaria (40%) si unii cetateni romani de etnie maghiara (20%). Pana in prezent Budapesta a sprijinit declansarea si functionarea proiectului „Sugas“ cu peste 15,5 milioane de forinti.

 

Uniunea pentru apararea intereselor maghiare

A fost constituita la 24 mai 1997 la Budapesta, ca organizatie neguvernamentala consacrata apararii intereselor comunitatii maghiare din afara granitelor si are ca scop sprijinirea redobandirii proprietatilor individuale si colective, precum si informarea structurilor europene specializate in problematica minoritatilor in legatura cu incalcarile drepturilor de natura patrimoniala ale etnicilor maghiari din tarile limitrofe Ungariei, indeosebi din Romania.

La 21 aprilie 1998 comitetul de conducere al Uniunii pentru apararea intereselor maghiare a anuntat ca va declansa ample actiuni pe plan national si international avand ca obiectiv, recuperarea bunurilor ce apartin natiunii maghiare din Bazinul Carpatic.  Pe aceasta linie, s-a precizat ca se vor deschide fronturi de actiune pentru ca maghiarii din teritoriile pierdute la Trianon sa-si recupereze proprietatile ce le apartin, comitetul de conducere cerand revizuirea tratatelor de baza incheiate de Ungaria cu Ucraina, Slovacia si Romania, astfel incat viitoarele documente bilaterale sa contina prevederi si mecanisme concrete pentru despagubirea cetatenilor de etnie maghiara.

Din Transilvania sunt revendicate peste 1.500 de intreprinderi, ateliere si alte unitati de productie care au fost nationalizate de statul roman. De asemenea, sunt revendicate imobilele in care au functionat bisericile, arhivele, scolile, centrele culturale si etnografice maghiare din Ardeal.

Uniunea Independenta Baross Gabor

Desi se intituleaza uniune independenta, in realitate este o structura specializata a Uniunii Mondiale a Ungurilor, creata in anul 1992 cu scopul de a infaptui politica neorevizionista a acestei organizatii in profil economic.

In luna iunie 1997, Klement Kornel, presedinte al Uniunii Independente Baross Gabor, intr-un interviu acordat ziarului Napi Magyarorszag, a mentionat ca scopul organizatiei pe care o conduce este acela de a realiza o coeziune a intreprinzatorilor maghiari de pretutindeni, de a constitui organizatii nationale si locale, de a realiza un permanent schimb de informatii, de a face ca Budapesta sa devina un centru mondial al protectiei intereselor intreprinzatorilor maghiari.

Cu prilejul Forumului intreprinzatorilor maghiari din Bazinul Carpatic, desfasurat in perioada 9-10 iunie 1997 la Nyiregyhaza, Bonis Lajos, secretarul general al Uniunii independente Baross Gabor a
apreciat ca
ofensiva in plan economic constituie o conditie primordiala a dainuirii maghiarimii din afara granitelor.

Uniunea mondiala a oamenilor de afaceri maghiari

A fost infiintata in anul 1992 la Budapesta, cu statut de structura specializata a Uniunii Mondiale a Ungurilor.

Arkossy Csaba, presedintele Uniunii, a precizat ca obiectul organizatiei pe care o conduce consta in refacerea unitatii si privilegiilor natiunii maghiare din Bazinul Carpatic prin actiuni in plan economico-financiar.

La inceputul anului 1998, impreuna cu Fondul international de investitii Corvinus Kft, a adoptat un program de consultanta si sprijin financiar pentru societati comerciale din nord-vestul Transilvaniei care se confrunta cu dificultati economice.

Initiativa are in vedere exclusiv firme ale unor etnici maghiari, cei interesati in obtinerea sprijinului din Ungaria trebuind sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-      sa fie de etnie maghiara, sa detina ca personal angajat maghiari in proportie de 95% si sa asigure comunicarea numai in limba
maghiara, precum si inscriptionarea bilingva in societatea
comerciala;

-      intreaga activitate comerciala sau de productie sa se desfasoare exclusiv cu parteneri din Ungaria, iar in Romania sa sprijine preponderent societati maghiare.

Acorda imprumuturi in termeni foarte avantajosi, cu o dobanda relativ scazuta, iar pe perioada in care firma este debitoare trebuie sa accepte sa fie consiliata de reprezentantii fondului Corvinus Kft.

Anterior acordarii sumelor aferente creditului, operatiune ce se deruleaza prin intermediul filialei din Cluj-Napoca a Pater Bank, reprezentantii Uniunii Mondiale a oamenilor de afaceri maghiari si ai societatii Corvinus Kft. organizeaza intalniri atat cu patronii, cat si cu salariatii firmelor, prilejuri cu care sunt prezentate avantajele acestui sistem de intrajutorare pentru cresterea nivelului de dezvoltare economico-sociala a maghiarilor din Bazinul Carpatic, fapt menit sa asigure, in perspectiva, autonomia pe criterii etnice a teritoriilor care au apartinut Ungariei Mari.

 Informarea asupra activitatii HTMH

Ca urmare a reorganizarii activitatii de presa si informatii s-a intensificat semnificativ relatia HTMH cu mass-media. Prezentarea activitatii HTMH si a evenimentelor care privesc maghiarii din afara granitelor se face in cadrul unor conferinte de presa periodice. In cadrul Oficiului exista de asemenea un serviciu de informatii care asigura o activitate de public relations privitoare la problema minoritatii. In afara de comunicatele zilnice de presa, se redacteaza analize periodice referitoare la situatia minoritatilor maghiare din tarile vecine si la modul in care ea este reflectata in presa autohtona sau in cea maghiara din afara granitelor. Totodata functioneaza un Club de Presa al HTMH, avand ca obiectiv realizarea unei mai bune cunoasteri a problemei de catre opinia publica.

HTMH editeaza saptamanal buletinul Observer in 45 de exemplare avand o difuzare restransa pentru:

-      membrii comisiilor de politica externa si de aparare a Parlamentului de la Budapesta;

-      cabinetul primului ministru;

-      sefii serviciilor secrete;

-      conducerea M.A.E. de la Budapesta

Buletinele cuprind analize si evolutii semnificative ale evenimentelor de interes prioritar pentru maghiarii din Bazinul Carpatic.”

 

 
Primaria Romei aproba motiunea anti- rasism a consilierului roman Gabriel RusuPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Luni, 9 octombrie a avut loc la Roma, la sediul Primariei, o sedinta de urgenta pentru a se discuta evenimentele dramatice din cartierul Trullo, si eventualele masuri de luat in considerare.
Initiativa a apartinut consilierului adjunct, romanul Gabriel Ionut Rusu(foto), si a participat primarul Romei, Walter Veltroni, prefectul Achile Serra, generali de carabinieri si politie, si asesorul pentru siguranta publica Touadi.
Dezbaterea, avand in vedere subiectul delicat si controversat, a durat de la 15:30 ora locala pana seara la 21:00, si a fost foarte aprinsa, dupa cum ne-a declarat Gabriel Rusu.
Cu aceasta ocazie, consilierul roman, care dispune de un vot consultativ, a prezentat o motiune cu privire la evenimente, luand apararea cetatenilor romani in fata actelor de “adevarat rasism” ale huliganilor italieni.
Prin aprobarea acestei motiuni, se recunoaste pentru prima data oficial ca “participantii acestui far west citadin au instigat la acte discriminatorii, difuzand idei de ura rasista, si incitand la fapte de discriminare pe motive etnice”.
Se condamna in acelasi timp “ranirea cu arme de foc a trei tineri romani”, fapt care a fost total tinut sub tacere de catre principalele canale de informare publica.
O alta observatie continuta in motiune este ca “barul- tinta actelor de ura si extrema violenta- constituia si un punct de intalnire de dupa amiaza si duminicile, al comunitatii romanesti, avand in vedere lipsa de locuri de intalnire corespunzatoare pentru comunitatile straine din zona”.
Textul subliniaza in continuare ca “majoritatea romanilor din zona sunt bine integrati in structura sociala” si ca “Faptele dramatice care au avut loc sunt in totala contradictie cu principiile Orasului ospitalier si al tolerantei », cum este deseori numita Roma.
In sfarsit, Consiliul Comunal a decis: “sa intervina pentru a elimina rapid toate formele si manifestarile de discriminare etnica si rasiala din oras”, si dispune “toate masurile necesare pentru asigurarea sigurantei publice cu scopul de a preveni repetarea unor episoade similare”. Consiliul Primariei insarcineaza in acelasi timp pe primar si pe toti asesorii sa promoveze “o politica deschisa dialogului si bunei intelegeri intre etnii”.
Motiunea promovata de Gabriel Rusu a fost aprobata cu 26 voturi favorabile si 6 contra( ale opozitiei).
Gabriel Rusu ne-a declarat ca a fost cu atat mai satisfacut de rezultat, cu cat a fost de dificila prezentarea si sustinerea faptelor « de fapt am fost si singurul care a sustinut cauza romanilor din acel cartier”.
Un material de Miruna Cajvaneanu (politolog)pentru Romanian Global News
 
Cartitele si spalatorii de cadavrePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :217
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Dupa cum era de asteptat, implozia din AMN a generat o gama larga de interpretari. Unii considera ca exodul liderilor cu pondere din cadrul respectivei formatiuni ar constitui un proces firesc de restructurare a esichierului si chiar de reconfigurare a sistemului politic moldovenesc.

Altii, din contra, opineaza ca partidul condus de Urechean ar fi fost asasinat moral de catre anumite forte ostile democratiei si modernizarii Republicii Moldova. Una peste alta, insa, toata aceasta tevatura cu iz puternic de spalatorie de cadavre are si un efect benefic pentru societate: ne ajuta sa punem punct interminabilei si deja obositoarei discutii privind asa-zisul rol unificator al Aliantei „Moldova Noastra”. Postura evident nemeritata, asupra careia ne-am expus punctul de vedere in repetate randuri si pentru care am fost huliti cu o inversunare demna de o cauza mai buna. Sa ne explicam.
Zilele trecute, in cadrul unei conferinte de presa, organizata cu prilejul plecarii sale din AMN, Anatol Taranu a facut un sir de declaratii socante, mai ales, pentru corul de trubaduri ai gruparii lui Urechean. Societatea a fost informata, de data asta nu din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ci de catre o persoana publica cu greutate, despre multitudinea de pete negre din biografiile politice ale ex-primarului de Chisinau si locotenentilor sai. Ni s-a confirmat, cu o sinceritate dezarmanta, ca Serafim Urechean intretine relatii de profunda amicitie cu liderul separatistilor transnistreni si ca este consiliat de asa-zisi experti clonati in laboratoarele serviciilor secrete de la Tiraspol si Moscova, ca Veaceslav Untila a vandut cu hurta locuri pe lista electorala a Blocului „Moldova Democrata”, ca respectivul bloc politic a fost, de fapt, o facatura ruseasca, finantata masiv din exterior etc. Am avut, la un moment dat, impresia ca dl Taranu s-a documentat temeinic in arhiva FLUX-ului inainte de a convoca jurnalistii la conferinta sa de presa, de vreme ce a reprodus fidel aproape toate dezvaluirile noastre mai vechi privind natura dubioasa a liderului politic Urechean.
Ne bucura faptul ca, dupa ani buni de manipulare a opiniei publice, ne dau dreptate chiar ideologii defunctului BMD. Cu toate acestea, consider ca nu prea avem motive de jubilare. Mai degraba ne incearca un sentiment de ingrijorare, deoarece intuim ca lucrurile nu se vor opri aici. Logica ne sugereaza ca, daca FLUX a avut perfecta dreptate atunci cand a privit cu maxima circumspectie aparitia pe firmament a grupului condus de catre Serafim Urechean, inseamna ca si alte dezvaluiri ale noastre ar putea sa se confirme in cel mai apropiat timp. Si sa iasa la suprafata o sumedenie de alte realitati tenebre pe care Moscova le-a faurit si le faureste in spatiul dintre Prut si Nistru.
Sincer, nu stim cum va suporta opinia publica ideea ca o buna parte din clasa politica moldoveneasca este finantata de Rusia, iar esichierul politic si chiar societatea civila este doldora de agenti de influenta ai serviciilor secrete de la Moscova. Problema e cum sa o protejam de astfel de infiltratii malefice si cine sa isi ia asupra sa povara asanarii morale a politicului moldovenesc. Eventuala adoptare a Legii Lustratiei este, in sine, o idee nobila. Numai ca respectiva initiativa nobila ar putea fi compromisa din start de cartitele Moscovei. Cartitele cu carnete de partid, cu cravate de ong-isti si, mai ales, cu penite muiate in venin.
(Igor Burciu(foto), Flux)

 

 


 

 
„Sunt impotriva istoriei care manipuleaza trecutul si constiintele„PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :220
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Prof. univ. Mihai Retegan(foto), doctor in istorie, Universitatea din Bucuresti, secretar general al Fundatiei Forumul European pentru Istorie si Cultura sustine ca predarea cursului de istorie nu se poate face decat in context international, fara insa ca sub titulatura istoriei integrate sa se ascunda promovarea unor interese politice sau de alta natura.
Potrivit lui, Romania nu poate fi privita, de pilda, in primul razboi mondial, facand abstractie de evenimentele din Imperiul austro-ungar sau de evenimentele din Imperiul rus, pentru ca nu s-ar ajunge la intelegerea fenomenelor care s-au desfasurat in spatiul romanesc. „Cu cat inaintam catre zilele noastre, cu atat mai mult trebuie sa acordam atentie integrarii istoriei romanilor si evolutiei statului roman in context international”, a spus Mihai Retegan intr-un interviu acordat ziarului „Flux”.
„Daca insa, sub titulatura istoriei integrate se ascund promovarea unor interese politice sau de alta natura, cu trimitere la istoria blocului comunist, in anii '50-'80, la o noua ofensiva pentru extinderea sferelor de influenta, daca sub aceasta titulatura se ascund elemente care doresc sa manipuleze trecutul si constiintele actuale – sunt impotriva acestui gen de istorie, pe care il resping cu hotarare”, a subliniat istoricul roman.
Intrebat daca poate fi manipulata opinia publica, in prezent, prin manualele de istorie, el a raspuns ca pot fi manipulate, in special, constiintele unor generatii tinere, care nu au acces la alte surse de informare, carora li se spune ca asa a fost si nu altfel si care nu pot sa aleaga intre mai multe modele. „Da, se poate manipula si este pacat ca lasam sa se intample acest lucru”, mai spus istoricul Mihai Retegan.
(Ecaterina Deleu, Flux)
 
Vize gratuite si in regim de urgenta pentru basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :273
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Dupa semnarea acordului interguvernamental intre Romania si Basarabia, cetatenii basarabeni vor primi viza in mod gratuit, iar procesarea documentelor se va face in regim de urgenta, a declarat astazi premierul Calin Popescu-Tariceanu, in prezenta prim-ministrului Vasile Tarlev, venit la Bucuresti pentru semnarea de catre Basarabia a Cartei SEECP.

“Dorim sa facilitam, in acest fel, accesul cetatenilor moldoveni catre Romania si spatiul UE", a adaugat seful guvernului roman. Tariceanu a propus organizarea, in 2007, a unei reuniuni interguvernamentale in cadrul careia sa fie discutate subiectele de interes comun. "Dorim ca proiectele de viitor in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii – de transport sau energetica  - sa fie gandite astfel incat sa permita apropierea Moldovei de spatiul UE, dar, pe de alta parte, sa ne folosim de pozitia  noastra strategica  pentru a folosi aceasta piata cu urias potential care este Rusia in folosul nostru  si al UE", a explicat prim-ministrul Tariceanu. In ceea ce priveste problemele legate de zona Transnistriei, premierul roman a afirmat ca este necesara o solutie "in spirit european si care sa nu afecteze integritatea si suveranitatea Moldovei asupra intregului ei teritoriu".

(Foto, sursa DAPP)

 
OSCE a prezentat propuneri noi pentru reluarea negocierilor in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :212
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}OSCE a elaborat propuneri noi in vederea reluarii negocierilor pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Documentul a fost distribuit tuturor participantilor la negocieri, inclusiv mediatorilor din partea Ucrainei si Rusiei, a declarat presei ministrul de externe al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene (RMN), Valeri Litkai. Noi am primit acest document in numele Presedintelui in exercitiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Belgiei, Karel de Gucht(foto), la 12 septembrie. Acesta prezinta solutii foarte interesante, bazate pe experienta Belgiei in calitate de stat confederativ cu un model interesant care tine cont de interesele comunitatilor nationale. El, ca orice proiect primar, are avantaje si dezavantaje. Solutiile prezentate nu concorda absolut cu legea Republicii Moldova privind principiile de baza ale statutului Transnistriei, pe care parlamentul moldovean a adoptat-o la 10 iunie anul trecut, a opinat Litkai.
Nu se poate spune ca propunerile OSCE ar fi in concordanta cu rezultatele referendumului transnistrean, dar propunerea functionarului belgian constituie o sentinta de condamnare la moarte a legii unitare moldovenesti cu privire la statutul "raioanelor de est" cu care Chisinaul se acopera azi, a apreciat seful diplomatiei tiraspolene, care din anul 1992 conduce delegatia transnistreana la negocierile cu Chisinaul. Litkai a pledat pentru reluarea negocierilor care reprezinta "o solutie mai buna decit cea de a ne privi unii pe altii prin vizorul armei". "Or, problema principala este despre ce sa discute Tiraspolul si Chisinaul azi, cind referendumul transnistrean a pus deja toate accentele? Legea pentru diplomatii transnistreni este optiunea alegatorilor care au spus "nu" casei comune cu R.Moldova", a subliniat el.
Responsabilul a mai declarat ca bilantul votarii din Transnistria constituie un reper si pentru Rusia a carei Duma de Stat "a recunoscut, vinerea trecuta, legitimitatea referendumului si a declarat ca rezultatele acestuia vor fi puse la baza politicii ruse. "Pe acest fundal, Tiraspolul are un avantaj constant in procesul de negocieri. Transnistria si-a facut alegerea - independenta si Rusia - pe care nici un fel de negocieri nu sint in masura s-o schimbe", a spus Litkai.

 

 
Prezenta romaneasca la Language Show, in capitala britanicaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :176
Wednesday, 11 October 2006
Romania se va afla si ea printre cei 120 de participanti la evenimentul Language Sow, programat sa se desfasoare la inceputul lunii noiembrie, la Londra.Tara noastra va prezenta, in perioada 3-5 noiembrie, la Olympia 2, energia culturala diversa, dar si notiuni de limba romana. Vor fi organizate curusuri interactive de romana, un stand national multimedia si o prezentare sustinuta de un expert pe tema vinurilor romanesti, si a legendelor care le inconjoara.
Expozitia ce va include postere, carti, CD-uri cu muzica romaneasca si dictionare, este organizata de Asociatia Editorilor din Romania (AER) si sprijinita de Institutul Cultural Roman. Ea va fi deschisa de vineri, 3 pana dumnica, 5 noiembrie, intre orele 10.00 si 18.00.
Conferinta pe marginea vinurilor romanesti si a traditiilor lor va fi sustinuta de prof. Sabina Ispas, directorul Institutului Roman de Etnografie si Folclor, si va fi urmata de o degustare de vinuri,. Evenimentul este programat pentru ziua de sambata, 4 noiembrie, intre orele 15.45 si 16.30.
Prezenta Romaniei la show va fi completata si de un seminar informal care are ca scop sa ii invete pe vizitatori notiunile de baza din limba romana si fraze comune intr-un stil interactiv si amuzant. Sesiunea va fi sustinuta de Ramona Gonczol-Davies, profesor la Scoala de Studii Slavone si Est-Europene, sambata, 5 noiembrie, de la ora 12:45.
Language Show este menit sa raspunda nevoilor oamenilor interesati de limbile straine, fie ca sunt profesionisti sau amatori. La editia sa de anul acesta, 120 de expozanti vor fi prezenti la Londra, reprezentand asociatii, institute culturale, edituri specializate pe dictionare, ambasade si ministere, scoli de limbi straine, centre de cercetare in domeniul limbii, organizatii media, organizatii din turism, translatori si interpreti, cursuri video si TV, universitati si colegii. Show-ul va include 80 de prezentari interactive, seminarii si lecturi, sustinute in 19 limbi diferite.
 
Cetatean roman, acuzat in Nigeria de spionaj pentru RusiaPDF Print E-mail
Lagos, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 11 October 2006
Un roman acuzat de spionaj pentru Rusia a ajuns in fata unui tribunal din Nigeria, alaturi de alti doi straini.
In acelasi dosar mai sunt acuzati si un al doilea irlandez si un rus, care insa sunt dati in urmarire. Cei cinci cetateni straini sunt invinuiti ca in perioada ianuarie 2004 si iunie 2006 au incercat sa obtina informatii din ministerul nigerian al apararii, pe care urmau sa le transmita ambasadei Rusiei din Nigeria.
Bogdan Dumitrescu a fost retinut de autoritatile nigeriene sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate la data de 9 octombrie, informeaza Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei.
Potrivit MAE, la 10 octombrie, dosarul lui Dumitrescu a fost inaintat Tribunalului Federal din Abuja unde i s-au prezentat acuzatiile mentionate. Acuzatiile formulate de autoritatile nigeriene au fost insa respinse de catre Bogdan Dumitrescu. Prin urmare, Tribunalul a stabilit un nou termen pentru discutarea cazului, respectiv 21 noiembrie.
Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada de la Abuja, a acordat asistenta de specialitate cetateanului  roman si va continua sa-l sprijine pe acesta pe tot parcursul procesului intentat de autoritatile nigeriene.
Bogdan Dumitrescu se afla in Nigeria in calitate particulara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana, cu sediul in Lagos.
 
Colocviu international “Romania si Europa.Transversale–pentru un nou discurs al integrarii”laPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :208
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}Pentru a marca 100 de ani de la infiintarea studiilor de romanistica la Universitatea Humboldt din Berlin se va organiza in perioada 12 – 14 octombrie, un colocviu international cu tema „Romania si Europa. Transversale – pentru un nou discurs al integrarii”.

 

Evenimentul vrea sa marcheze existenta unei traditii centenare de romanistica intr-una din cele mai prestigioase universitati germane, Universitatea Humbold din Berlin. Vor participa aproximativ 50 de cercetatori din Romania, Germania, Elvetia si Austria cu comunicari pe trei sectiuni: Transversala lingvistica (sectia lingvistica); Transversala estetica (stiinta literaturii); Transversala  culturala (stiinta culturii). Manifestarea este organizata de ICR Titu-Maiorescu in colaborare cu Universitatea Humbold Berlin.
Deschiderea oficiala a colocviului va avea loc pe 12 octombrie, incepand cu ora 16.00, la Universitatea Humboldt din Berlin, Institutul de Romanistica, urmata de o receptie la Ambasada Romaniei la Berlin. Pe 13 si 14 octombrie, intre orele 10.00 – 17.00, se vor desfasura lucrari simultane pe cele 3 sectiuni, la Universitatea Humboldt, intrarea fiind libera. Festivitatea de incheiere a colocviului va avea loc sambata, 14 octombrie, de la ora 19.30, la ICR Titu-Maiorescu, invitatul serii fiind istoricul prof. dr. Lucian Boia, care va fi prezentat de catre prof. dr. Konrad Gundisch, directorul departamentului de cercetari istorice a BKGE, Oldenburg (Institutul federal pentru istoria si cultura germanilor din estul Europei). In aceeasi seara va avea loc si un concert de jazz cu saxofonistul Nicolas Simion si grupul sau (Antonis Anissegos-pian, Chris Dahlgren-percutie).
Dupa schimbarea de regim din Germania si revolutia din Romania discursul politic din ambele tari e dominat de discutia despre aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Colocviul isi propune un alt tip de reflectie asupra premiselor si consecintelor aderarii, despre disponibilitatea si despre capacitatea de aderare: “Colocviul nostru isi doreste sa se dedice fenomenelor de depasire a granitelor. Le vom analiza pe acestea nu numai ca urmari ale formei cotidiene ale integrarii, aderarii sau excluderii, ci si ca figura cognitiva a transversalei. In transgresiunile de frontiera se incruciseaza, se suprapun, se intersecteaza si se transforma limbi si culturi.” afirma prof. dr. Michele Mattusch, de la Universitatea Humboldt.
 
Evenimente romanesti si la VarsoviaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :192
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}In cadrul unei seri intitulata "Dictatura asupra corpului", Institutul Cultural Roman din Varsovia impreuna cu Dom Spotkan z Historia invita la proiectia filmului Decreteii, in regia lui Florin Iepan, despre politica familiei in perioada regimului Nicolae Ceausescu.

 

Filmul va fi proiectat de la ora 18.00, iar discutia ce ii va urma este programata sa se desfasoare cu incepere de la ora 19.00. Discutia va avea ca tema problema politizarii intimitatii si capitalizarii vietii intime in Romania in anii regimului comunist, si ii are ca invitati pe Alin Gavreliuc, profesor de psihologie sociala la Universitatea de Vest din Timisoara (in prezent pregateste o carte despre "generatia fantasmatica"), Gabriel Bartas, Ambasadorul Romaniei in Polonia si pe Bogumit Luft, jurnalist la cotidianul „Rzeczpospolita”, fost Ambasador al Poloniei in Romania.
Cu aceeasi ocazie va fi vernisata, de la ora 17.30, expozitia intitulata Fascism si comunism in Romania 1938-1989, ce va ramane deschisa pana la data de 5 noiembrie. Expozitia a fost pregatita de Institutul Roman de Istorie Recenta in cadrul programului History After the Fall - The Interdeterminacy of the Short Twentieth Century condus de Open Society Archives din Budapesta.
 
ICR Tel Aviv se straduieste sa organizeze actiuni de anverguraPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :217
Wednesday, 11 October 2006
Inca de la deschiderea portilor, la inceputul acestui an, Institutul Cultural Roman din Tel Aviv a demonstrat ca este un adevarat centru de promovare a identitatii culturale romanesti si a valorilor care sustin imaginea Romaniei in strainatate.

Lunar, directorul Institutului, Madeea Axinciuc, reuseste cu succes sa atraga la evenimentele culturale pe care le organizeaza zeci de spectatori nu numai romani sau evrei originari din Romania, dar si israelieni interesati de arta moderna europeana, informeaza Actualitatea Romaneasca. Oameni de cultura importanti din Romania, muzicieni sau scriitori au sustinut conferinte, seminarii, concerte si spectacole memorabile in Tel Aviv, Haifa sau Ierusalim. Dintre acestia Ana Blandiana, prof. dr. Ion Ianosi, compozitorii Doina Rotaru si Octavian Nemescu, Erwin Kessler, cercetator al Institutului de Filosofie din cadrul Academiei Romane, sau actrita Dorotheea Petre, distinsa cu Premiul pentru cea mai buna actrita in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes.
- Sub conducerea dumneavoastra, Institutul Cultural Roman din Tel Aviv a devenit in vara acestui an o institutie etalon pentru promovarea culturii romanesti in Israel. Ce evenimente organizate in acest sens credeti ca s-au bucurat de audienta si succes?
Ne-am straduit in acest an, fiind vorba despre un Institut tanar, pe de o parte, sa continuam demersurile privind configurarea unei strategii adecvate spatiului in care ne aflam (incercand sa realizam parteneriate solide cu institutii reprezentative israeliene, sa atragem un public cat mai numeros si mai divers si, nu in ultimul rand, sa redimensionam mediatizarea evenimentelor), iar, pe de alta parte, in paralel cu dezvoltarea infrastructurii institutionale, sa organizam evenimente de anvergura, care sa promoveze un produs cultural de calitate, oricand competitiv cu produsele existente pe piata locala. Mentionez ca ne adresam nu doar publicului vorbitor de limba romana, tinta noastra fiind publicul israelian in general, cu diferitele lui registre. Desigur, legatura cu israelienii originari din Romania este speciala si in acest sens au fost prevazute evenimente aparte in limba romana.
Dand curs intrebarii dumneavoastra, as enumera acum cateva din evenimentele ample organizate de I.C.R. Tel Aviv in acest an. In perioada 25 ianuarie – 3 februarie 2006, I.C.R. Tel Aviv, in parteneriat cu Academia de Muzica si Dans din Ierusalim, a invitat la Ierusalim doi compozitori romani, un dirijor si trei interpreti, pentru a sustine la Academie cursuri, seminarii, concerte de muzica contemporana romaneasca si conferinte. Este vorba despre prof. Doina Rotaru, prof. Octavian Nemescu sau prof. Dorel Pascu (dirijor si muzician, prorector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti). Flautistul Ion Stefanescu, violoncelistul Marin Cazacu si clarinetistul Emil Visenescu au sustinut cate un recital extraordinar de muzica contemporana in sala “Ytzhak Navon”, a Academiei din Ierusalim.
In februarie, I.C.R. Tel Aviv l-a avut ca invitat pe prof. dr. Ion Ianosi, care a sustinut conferinte la Ierusalim, Haifa si Tel Aviv. In martie, invitatul special al I.C.R. Tel Aviv a fost Ana Blandiana. Domnia sa a participat in calitate de invitat de onoare la cateva evenimente de anvergura din Israel, care s-au bucurat de o mediatizare ampla prin intermediul presei de limba romana si ebraica - seara “Ana Blandiana” din cadrul “Festivalului Femeii” organizat de Teatrul din Hulon sau seara “Ana Blandiana” la festivalul de literatura israeliana “Kolah shel HaMilah - Glasul Cuvantului”. De asemenea, au avut loc si doua intalniri extraordinare cu si despre Ana Blandiana la I.C.R. Tel Aviv si la Cinemateca din Ierusalim. In iunie, Institutul a organizat in parteneriat cu Teatrul National Habimah din Tel Aviv o serie de spectacole sustinute de actorii Teatrului Bulandra - “O poveste evreiasca” si “Mascariciul”, in regia si cu Horatiu Malaele. La Festivalul International de Film de la Ierusalim au fost proiectate trei filme romanesti precum “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, in regia lui Catalin Mitulescu - in prezenta Dorotheiei Petre. In luna august, in parteneriat cu Hazira Performance Art Center si Teatrul Han din Ierusalim, ICR a organizat, in cadrul Festivalului International de Muzica “Nopti de Vara” o serie de evenimente avandu-i ca invitati din tara pe membrii ansamblului folcloric “Cununita”.
- Ce proiecte mai pregateste Institutul Cultural Roman pana la sfarsitul acestui an?
Avem in vedere organizarea mai multor evenimente, intre care as aminti participarea la Primul Congres International al Iudaismului Francofon – organizat de Ambasada Frantei in Israel si Institutul Cultural Francez, in colaborare cu Universitatea din Tel Aviv si Centrul Academic din Netanya, participarea la colocviul dedicat personalitatii lui Moses Gaster – organizat in parteneriat cu Universitatea Ebraica din Ierusalim, organizarea unui seminar pe teme legate de diaspora, cu invitati speciali din tara si din Israel, expozitii de pictura si fotografie, concerte de muzica clasica si contemporana, proiectii de film, conferinte.
- Cum vedeti rolul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv incepand din 2007, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, chiar daca este intr-o tara care nu face parte din UE?
Precizez ca I.C.R. Tel Aviv are o colaborare excelenta cu Forumul European din cadrul Universitatii Ebraice din Ierusalim. Prin intermediul acestuia transmitem periodic materiale informative despre Romania in pragul aderarii, iar din 2007 sunt prevazute o serie de evenimente comune care sa aduca in atentia publicului (specializat sau nu) detalii legate de strategia post-aderare a Romaniei. In acelasi timp, avem in vedere promovarea noului statut al Romaniei prin intensificarea diplomatiei culturale in sensul marcarii realizarilor Romaniei in procesul de integrare, prin organizarea de evenimente cu impact evidentiind dimensiunea europeana, prin crearea, in cadrul I.C.R. Tel Aviv, a unui punct de informare Romania – UE (in noul spatiu al bibliotecii) si prin realizarea de parteneriate cu misiunile de acelasi profil ale tarilor membre si implicarea in proiecte comune de promovare a culturii si identitatii europene.
- Institutul dispune si de o bilbioteca de carte romaneasca?
Am reusit in acest an sa extindem Institutul cu un spatiu ce prevede, intre altele, o sala special dedicata construirii unei biblioteci moderne, cu posibilitati ample de informare, care sa puna la dispozitia cititorului carti de referinta pentru cultura romana.

 

 
Sherban Lupu va sustine un concert si la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :185
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Celebrul violinist roman Sherban Lupu, unul dintre cei mai renumiti interpreti ai muzicii lui George Enescu, va fi acompaniat in cadrul concert extraordinar de la Washington, de virtuosi interpreti de muzica populara Grigore Chira, Ioan Pop si Gheorghe Stan, intr-o interpretare contemporana a muzicii traditionale romanesti.

Folosing o gama larga de instrumente traditionale, artistii romani vor prezenta un program de muzica populara din diverse regiuni ale Romaniei, intr-o interpretare unica, o imbinare intre stilul classic si traditional popular.
Concertul din Washington DC face parte dintr-un turneu realizat in SUA, care include reprezentatii la New York, Chicago, si University of Illinois din Urbana-Champaign.
Biletele pentru acest concert sunt limitate, iar participarea trebuie confirmata la telefon 202 332 4852 ext. 105 sau e-mail rsvp@roembus.org, Ambasada Romaniei la Washington. De asemenea, trebuie mentionat data si titlul evenimentului, numele, numarul invitatilor si numar de telefon.

 

 
Concert Special, organizat de Ambasada Romaniei la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 11 October 2006
Ambasada Romaniei la Washington organizeaza un concert pentru romanii din acea regiune, luni, pe 23 octombrie.
Concertul va incepe de la ora 16.30 si va avea loc la sediul Ambasadei Romaniei la Washington. Concertul va fi sustinut de Alecu Ilie – tambal; Veran Zorila – clarinet; Marius Zorila – vioara; Loretta Bodo – toaca; Emy Dragoi – accordeon ; Jan Dinca – bass.
Cei ce doresc sa asiste la acest spectacol trebuie sa confirme participarea la nr de tel: 202 332 4852 ext. 105 sau e-mail rsvp@roembus.org. De asemenea, trebuie mentionat data si titlul evenimentului, numele, numarul invitatilor si numar de telefon.
 
Vernisajul „Graphic Poetry” va avea loc la ICR VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 11 October 2006
Graphic Poetry se vrea a fi un dialog romano-austriac pe diferite tehnici grafice.
Vernisajul va avea loc joi, 12 octombrie, ora 18.00, in prezenta artistilor Dr. Florin Stoiciu si Michaela Konrad. Cuvantul de deschidere va fi sustinut de Markus Matzner, curatorul acestui vernisaj.
 
O noua seara de distractie pentru romanii din StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :211
Wednesday, 11 October 2006

{mosimage}Romanii din Stuttgart au o noua ocazie de a se intalni: cea de-a IX-a editie a „Balului celor originari din Romania”.

 

Balul se va desfasura sambata, 28 octombrie, la Turn- und- Versammlungshalle Stuttgart-Degerloch, in Stuttgart, incepand cu ora 19.00. Spectacolul va fi sustinut de formatia Stelele, Ansamblul de dansuri populare banatene din Graz, iar Giorgio Martin va interpreta arii din operete, informeaza publicatia Agero Stuttgart. Se vor servi specialitati culinare romanesti. Persoanele interesate pot sa faca rezervari la numerele de telefon 0711-291344, 0173 3008253.

 

 
Videoclub de teatru non-verbal si pantonima romaneasca la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 11 October 2006
La Sala de proiectii a catedrei de teatrologie a Facultatii de Litere si Filozofie(FFUK) a Universitatii Caroline va fi organizat vineri, 13 octombrie, un videoclub de teatru non-verbal si pantonima romaneasca.Organizatorii manifestarii sunt ICR Praga in colaborare cu catedra de teatrologie a FFUK.  Clubul are forma unui seminar bilunar argumentat cu proiectii video (comentate) din creatia celor mai importante personalitati ale teatrului non-verbal si ale pantomimei romanesti. Seminarul are urmatoarea structura: sunt descrise contextul general (cultural, artistic, social, politic, national, international etc.) in care a aparut spectacolul prezentat, curente sau tendinte cultural-artistice (nationale sau internationale) in care ar putea fi, eventual, incadrat, numele cele mai importante legate de respectivul spectacol (regizorul, autorul, actorii principali etc.), apoi are loc proiectia propriu-zisa. Tema primei sedinte a videoclubului, din data de 13 octombrie, va fi “Introducere in istoria teatrului non-verbal romanesc; conotatii culturale, sociale, istorice si politice ale evolutiei acestei arte la noi”.
 
Si filme romanesti la Festivalul Filmului Central-EuropeanPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :216
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}La Festivalul Filmului Central-European, care se va desfasura in perioada 12 – 15 octombrie, la Institutul Cultural Maghiar din Praga, vor fi proiectate si filme romanesti.Festivalul se desfasoara anual si este organizat de Institutele Culturale Maghiar, Polonez si Slovac, in colaborare cu Centrul Ceh din Praga. In cadrul acestei manifestari sunt proiectate cele mai noi productii cinematografice din tarile organizatoare. De mai multi ani, organizatorii au invitat si Romania sa participle la acest festival. Anul acesta vor fi proiectate filmele “Filantropica”, “Examenul” si “Italiencele”. La acest eveniment va participa si regizorul filmului “Filantropica”, Nae Caranfil.
 
Romanii din New York “sparg ghinionul” cu o petrecerePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :202
Wednesday, 11 October 2006
{mosimage}Romanii din New York vor organiza o petrecere in club Medusa din Astoria, chiar vineri 13 octombrie, in incercarea lor de a sfida ziua de “vineri 13”, care se considera a fi “cu ghinion”.

Petrecea se va desfasura in intervalul 23.00 – 04.00, iar organizatorii promit cinci ore pline de “ghinion”.
Biletul de intare costa 10 dolari, iar participantilor li se reaminteste ca trebuie sa aiba 18 ani pentru a intra si 21 pentru a putea consuma bauturi alcoolice. Muzica buna va fi asigurata de DJ Fr3cky.

 

 
Daca e vineri e Insomnia Party pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :221
Wednesday, 11 October 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.
Si la finele acestei saptamani, vineri, 1 septembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions