Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Rusia dezinformeaza Consiliul Europei in privinta detinutilor politici romani de la TiraspolPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Delegatia rusa la Consiliul Europei a distribuit o nota informativa prin care incearca sa dezinformeze Comitetul de Ministri al CE asupra starii detinutilor politici romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa aflati in detentie ilegala la Tiraspol.
Conform notei, acestia "se bucura de un tratament absolut multumitor", de asistenta medicala calificata si "se opun eliberarii inainte de termen", informeaza BASA-press.
Nota mincinoasa face referire si ia ca baza informatia oferita de Arhiepiscopul Nicolai Balasov, Reprezentantul Bisericii Ortodoxe ruse, care a vizitat locurile unde sunt detinuti Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa retinuti de regimul separatist din raioanele de est ale Basarabiei.
 
Slovacia a decis liberalizarea piatii nationale a muncii pentru forta de munca din RomaniaPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia/Romanian Global News
Accesari :287
Friday, 13 October 2006
Slovacia a luat decizia de a liberaliza piata nationala a muncii pentru forta de munca din Romania, dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, devenind astfel  cel de al treilea stat membru, dupa Finlanda si Estonia, al carui guvern a anuntat oficial hotararea de a nu aplica restrictii muncitorilor romani.Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca si celelalte state membre ale Uniunii vor adopta decizii pozitive, fundamentate pe analize pragmatice si obiective.
Libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Interne, care va fi respectat, pe termen mediu, de catre toate statele membre. Influxul de forta de munca din noile state membre poate contribui la consolidarea cresterii economice a tarilor de destinatie si la eliminarea decalajelor de dezvoltare existente intre noile si mai vechile state membre.
 
Traian Basescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa la BakuPDF Print E-mail
Baku, Azerbaidjan/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a primit joi, 12 octombrie, in cea de a doua zi a vizitei oficiale in Azerbaidjan, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Stat din Baku.Cu acest prilej, rectorul Universitatii de Stat, domnul Abel Maharramov a aratat ca institutia de invatamant pe care o conduce colaboreaza cu multe universitati din Europa, inclusiv cu universitati din Bucuresti. Presedintele Basescu a multumit conducerii Universitatii pentru aceasta distinctie si a precizat ca este un titlu pe care l-a acceptat cu mult respect, considerand ca se face o onoare poporului roman.
Seful statului roman a sustinut cu aceasta ocazie alocutiunea cu tema: “Parcursul european al Romaniei. Experienta, invataminte si perspectiva”. Presedintele Basescu a aratat ca tranzitia, ca proces prin care Romania a trecut si in care se afla acum Azerbaidjanul, trebuie sustinuta de o schimbare in mentalitatea oamenilor intrucat cea care suporta impactul social al proceselor de tranzitie este populatia. In acelasi timp, a aratat seful statului roman, “tara noastra a acceptat costurile tranzitiei pentru ca a dorit sa se intoarca in Europa”.
Presedintele Basescu s-a referit si la conflictele inghetate, subliniind ca Romania nu va conteni sa sustina ca orice problema, fie in zona Marii Negre, fie in zona Marii Caspice, “isi poate gasi rezolvarea in interiorul principiului inviolabilitatii frontierelor si in interiorul principiului integritatii teritoriale a statului”. In context, presedintele Basescu a reiterat ideea ca Romania are relatii bune cu toate statele vecine, dar nu poate accepta ca in numele rezolvarii problemei conflictelor inghetate se afecteaza dreptul international. “Romania nu va fi sigura in spatiul Marii Negre si al Marii Caspice, atata timp cat vor exista conflicte”, a spus Presedintele tarii.
Seful statului a aratat, totodata, ca Romania acorda o atentie deosebita zonei Marii Negre si a Marii Caspice pentru ca “este important ca statele din Est sa impartaseasca aceleasi valori cu Romania si cu statele din UE si NATO”. Romania, ca stat membru NATO si, de la 1 ianuarie 2007, ca membru UE, a declarat Presedintele, devine foarte interesata de ceea ce se intampla in jurul ei: “Din punctul nostru de vedere, cel mai mare risc de securitate din bazinul Marii Negre si al Marii Caspice sunt conflictele inghetate precum Transnistria, Osetia, Nagorno Karabah sau Abhazia”. In acest sens, presedintele Basescu a subliniat ca solutiile trebuie cautate in interiorul dreptului international si in acord cu Organizatia Natiunilor Unite.
Tot astazi, presedintele Basescu s-a intalnit cu presedintele Parlamentului Republicii Azerbaidjan, Ogtay Asadov. De asemenea, presedintele tarii a avut o intrevedere cu primul ministru azer, Artur Rasizade, in cadrul unui dejun oferit in onoarea sefului statului roman.
In cadrul discutiilor cu oficialii azeri, au fost abordate teme privind relatiile bilaterale dintre Romania si Azerbaidjan, precum si aspecte privind regiunea Marii Negre si regiunea Marii Caspice. In context, presedintele Basescu a aratat ca Romania este interesata de un parteneriat cu Republica Azerbaidjan. Seful statului roman a dat asigurari ca Romania va sustine Azerbaidjanul in eforturile sale de integrare in structurile NATO si de consolidare a reformelor.
De asemenea, presedintele Basescu a spus ca Azerbaidjan poate juca un rol decisiv in crearea unei alternative energetice pentru Europa. “Romania priveste Azerbaidjanul ca pe o tara care are un rol extrem de important, atat pentru securitatea zonei, cat si pentru securitatea Europei. Romania va fi un sustinator al acestei regiuni”, a afirmat presedintele Basescu in cadrul convorbirilor cu oficialii azeri.
Presedintele Basescu a vizitat si Fundatia Heydar Aliyev, insotit de presedintele Azerbaidjanului si de sotia acestuia, Mehriban Alyeva.
 
Filme documentar deschid „Saptamana Libertariana” la ICR BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romaqnian Global News
Accesari :275
Friday, 13 October 2006
Institutul Cultural Roman, Centrul pentru Analiza si Dezvoltare institutionala si Asociatia Liberalism.Ro invita pe iubitorii de filme documentar la doua proiectii de acest gen, filmele facand parte din seria „Free to Choose” (Libertatea de a Alege).Filmele vor fi proiectate sambata, 14 octombrie, de la ora 11.00, la sediul ICR Bucuresti. Filmul a fost conceput de Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel pentru economie.
Proiectia care va avea loc la sediul ICR, deschide “Saptamana Libertariana”, primul eveniment mediatic avand ca subiect aceasta doctrina economic-politica din romania.
Primul episode, „Who Protects the Citizen?” (Cine il protejeaza pe cetatean?), trateaza problema reglementarilor guvernamentale, oficial menite sa protejeze consumatorul, dar care se dovedesc a fi favoruri facute clientelei politice si piedici in calea inovatiei.
„How to stay free” (Cum sa ramanem liberi) prezinta mecanismul de influenta a grupurilor de presiune la Washington DC si explica de ce sistemul politic actual esueaza fata de propriile standarde, Friedman propunand o alternativa.
Saptamana libertariana mai propune o masa rotunda pe tema “Privatizarea Educatiei” la care participa Sorin Ionita, Cristian Ghinea, Vlad Topan,  conferintele Ordinea Politica si Ordinea Libertatii, la Facultatea de Filosofie sustinuta de Sorin Cucerai, respectiv Drepturile de proprietate si comportamentul cotidian, sustinuta de Emanuel Socaciu.
Evenimentul mediatic se va incheia vineri, 20 octombrie, la sediul ICR, cu masa rotunda “Intelectualii si Socialismul” moderata de Horia-Roman Patapievici, care va incerca sa raspunda intrebarii „Care este sursa atractiei intelectualilor pentru ideile socialiste?”
 
Traian Basescu: “Descentralizarea apropie statul de nevoile cetatenilor”PDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 13 October 2006
Cu ocazia unei vizite pe care acesta a efectuat-o in Oradea, presedintele Traian Basescu a reluat tema descentralizarii, sustinand ca trebuie pus un accent deosebit pe domeniile administratie locala, invatamant si sanatate.
In opinia presedintelui o descentralizare rapida va apropia statul de nevoile cetatenilor. "Guvernul poate face descentralizarea eu nu pot decat sa incerc sa imping lucrurile", a spus presedintele Basescu.
Referindu-se la administratia locala presedintele Basescu arata ca primariile sunt mai credibile decat guvernul. Potrivit Hotnews, presedintele a atras atentia asupra numarului mic de proiecte de dezvoltare rurala si a recomandat autoritatilor locale sa ceara sprijinul specialistilor pentru realizarea de proiecte care sa poata absoarbe fondurile europene.
Traian Basescu a vorbit in continuare despre Sanatate si Educatie punctand problemele cu care acestea se confrunta. Pregatirea profesionala este foarte importanta si bugetul va prevede o suma de 3,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea acestui sector. Presedintele a recomandat Inspectoratelor scolare sa infiinteze centre de pregatire a fortei de munca.
 
Premierul Tariceanu felicitat de Tony BlairPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Prim-ministrul britanic Tony Blair a transmis un mesaj de felicitare omologului sau roman Calin Popescu-Tariceanu, dupa prezentarea Raportului Comisiei Europene, in care se arata ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va aduce beneficii ambelor parti.
Premierul britanic a transmis felicitari omologului sau pentru progresele mentionate de Raportul Comisiei Europene si pentru confirmarea datei de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii Romaniei la UE, informeaza Prompt Media. Blair si-a exprimat speranta ca Romania si Marea Britanie vor continua cooperarea si dupa aderarea la Uniunea Europeana, in calitate de state membre, si l-a asigurat pe seful Executivului roman ca Marea Britanie va sustine eforturile Romaniei pentru continuarea reformelor.
 
Credinciosii romani la moastele Sfintei ParaschevaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Friday, 13 October 2006
Credinciosii din intreaga tara merg la Iasi pentru a participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care va avea loc sambata, 14 octombrie.Praznicul marcheaza inceputul pregatirilor pentru iarna si a praznicelor pentru morti. Crestinii respecta aceasta sarbatoare pentru sanatate, pace in familie si un an bogat. Oamenii considera ca impreuna cu ajutorul Sfintei Parascheva pot trece peste toate obstacolele. 500 de jandarmi vor asigura ordinea si linistea publica, atat in preajma Catedralei Mitropolitane, cat si in cartierele in care municipalitatea a organizat spectacole, informeza Rador. Slujbele religioase oficiate in mitropolie pe 13, respectiv 14 octombrie pot fi urmarite si pe doua ecrane de dimensiuni mari, unul amplasat in curtea catedralei, iar cel de-al doilea pe bulevardul Stefan cel Mare.
 
Romanii de pe ambele maluri ale Prutului petrec impreuna la Festivalul VinuluiPDF Print E-mail
Piatra Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Organizat de Primaria Piatra Neamt, Consiliul Judetean si Camera de Comert si Industrie, Festivalul Vinului se va desfasura pe 21 si 22 octombrie, in Piata Stefan cel Mare, din centrul municipiului Piatra Neamt.Dorind sa promoveze vinurile, coniacul si rachiurile din Basarabia pe piata romaneasca, festivalul intentioneaza sa fie un prilej de a aduna la un loc, producatorii din Basarabia si comerciantii romanii. Vor participa mai multe podgorii renumite din raionul Orhei, care vor organiza atat degustari de vinuri si de coniac, cat si de produse alimentare traditionale. Din programul festivalului mai fac parte si o serie de concerte in aer liber, sustinute de solisti si formatii de muzica usoara si populara precum si jocuri de artificii,  foc de tabara, dar si mancaruri traditionale.
 
Concursul International de vioara si Compozitie Bucuresti 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Friday, 13 October 2006
In perioada 7 - 13 mai 2007 va avea loc cea de-a XIV-a editie a Concursului International de Vioara si Compozitie Bucuresti 2007 , organizat de Jeunesses Musicales Romania.Concursul va cuprinde disciplinele „vioara” si „Compozitie”.
Premiile reprezinta echivalentul a 10.000 Euro in bani, instrumente si burse, si vor fi decernate de un juriu alcatuit din personalitati de renume ale vietii muzicale romanesti si internationale, care vor aprecia atat aspectul tehnic, cat si cel expresiv al interpretarii.
De asemenea, laureatii concursului vor fi inclusi cu prioritate in programele interne si internationale organizate de Jeunesses Musicales Romania. Toti concurentii vor primi diplome de participare.
Laureatii vor primi personal premiile. Interpretarile din cadrul concursului vor fi transmise sau inregistrate de catre un post de radio si de catre un post de televiziune si vor putea fi folosite, de asemenea, in cadrul altor emisiuni difuzate in Romania sau in strainatate, in direct sau redifuzate, integral sau partial. Inscrierea in concurs implica acordul concurentilor asupra eventualelor inregistrari si transmisii. Acestia nu pot pretinde nici un fel de remunerare complementara.
Pentru mai multe detalii pentru conditiile de participare, cei interesati trebuie sa acceseze pagina de internet www.jmEvents.ro.
 
"Divide et impera", veche metoda securista, utilizata de MAE-DRRP pentru a diviza diasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :635
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Divizarea si infiltrarea Diasporei romane a fost una dintre metodele preferate ale Securitatii pentru a distruge orice gest care s-ar fi putut opune puterii de la Bucuresti.

Din nefericire odata cu trecerea Departamentului pentru Romanii de Ptretutindeni la MAE vechile naravuri au reinviat.
Conferinta organizata de DRRP-MAE zilele acestea la Palatul Parlamentului cu invitarea numai a o parte a asociatiilor romanesti din Europa, multe dintre ele nesemnificative ca activitate si reprezentare, dar obediente fata de Bucuresti, lasand la o parte asociatii puternice si cu activitate laborioasa in sprijinul romanilor si Romaniei, dar care-si spun punctul de vedere uneori critic dar demn fata de DRRP, demostreaza fara dubiu ca fraele deciziilor in MAE-DRRP le tin aceleasi structuri de dinainte de 1989, cosmetizate democratic, dar care dincolo de fardul gros, lasa sa se vada hadosenia fostului aparat represiv.
Presedintele"Association Culturelle et Amicale Roumaine ACAR” una dintre Asociatiile cele mai active din Europa, cu sediul la Strasborg si care nu participa la sindrofia de la Palatul Parlamentului, se adreseaza intr-o scrisoare Presedintelui Basescu, singurul reprezentant al autoritatilor romane in care cei din Diaspora mai au inca incredere.Inca.
Romanian Global News prezinta fragmente din scrisoare precum si reactii ale altor importante si active asociatii romanesti din Europa la magaria realizata de MAE-DRRP.


“PRESEDINTIA ROMANIEI
Domnul Traian BASESCU
Presedinte


Stimate domnule Presedinte,

        Asociatia noastra are aproape 15 ani de existenta, o existenta foarte bogata in manifestatii de toate genurile, manifestatii care au contribuit foarte mult la promovarea valorilor romanesti de tot felul aici la Strasbourg dar si pe o raza de 150 Km in jur, atat in Franta cat si in Germania.
       
        De 15 ani asociatia noastra organizeaza manifestatii de mare amploare, publicate in presa, cunoscute pana la cele mai inalte nivele politice din Strasbourg si care au atras zeci de mii de persoane, francezi, romani, germani, elvetieni …
       
        Am auzit ca in perioada 13 – 15 octombrie 2006 DRRP si Ministerul afacerilor Externe organizeaza prima “Conferinta a comunitatilor romanesti din Europa”.
       
        Organizarea acestei Conferinte ma indeamna sa vin inspre dumneavoastra pentru a va informa despre unele aspecte pe care le consider anormale :
       
- Invitatia la o manifestatie de asa mare amploare nu se face cu numai doua saptamani inainte !, tinand cont ca cei care se ocupa de destinele asociatiilor in mod benevol au servici si nu pot, sau pot foarte greu sa-si ia liber intrun timp asa scurt. Deci daca vor veni, cu cateva exceptii,  vor fi doar pensionari si foarte multi preoti.
- Din pacate nu toate asociatiile romanesti din Europa au primit invitatie la aceasta Conferinta ! Pe ce criterii unele asociatii au fost invitate si altele nu, ramane un mister. Nici asociatia noastra, nici cea de la Heidelberg nu au primit invitatie cu toate ca la DRRP se stie foarte bine de existenta noastra. Este pacat, pentru ca suntem printre cele mai active asociatii din Europa pentru promovarea valorilor romanesti si ai face deci pe romani sa fie mandri ca sunt de origine romana.

        A fost invitat in schimb Romulus BENA, fost student la Strasbourg, baiatul fostului consul roman la Marsilia pe timpul lui Iliescu, care a baut cateva cafele cu cativa studenti romani intrun restaurant, precum si toti preotii din Europa. Va fi un adevarat sinod la aceasta intalnire. Vor fi foarte putini « civili »....
        In legatura cu diplomatii romani din strainatate … Dupa indemnul dumneavoastra ca acestia sa fie mai aproape de romani, s-a simtit pentru cateva zile o mica incalzire. Dar in realitate au ramas la fel de reci si distanti fata de milioanele de romani din strainatate. Fostii diplomati de pe timpul comunismului sau a lui Iliescu, au reusit inainte de a preda stafeta sa le transmita si celor tineri acea raceala comunista, acea frica de romanii din strainatate de parca noi am fi dusmanii Romaniei si nu ca facem totul pentru binele ei....
        Anul acesta, dupa o mare manifestare organizata in partenariat cu Primaria din Strasbourg, o « Chenzena culturala franco – romana », timp in care s-a facut o extraordinara publicitate Romaniei am ramas cu datorii personale de aproape 5000 de euro. Excelenta Sa Gabriel BRANZARU ne-a tratat ca pe niste … Pacat pentru Romania ca mai exista asemenea oameni in MAE !
        Pe de alta parte avand in vedere ca noi facem o munca benevola, ca avem servici si ca timpul nostru liber preferam sa-l consacram organizarii de manifestari frumoase si nu completand dosare de subventii foarte complicate, ar trebui ca dosarele de subventii sa fie mult mai putin complicat de completat.
        In Romania lucrurile sunt invers de cum ar trebui sa fie. In loc ca Guvernul Romaniei sa ne intrebe de ce avem nevoie, cu ce ne poate fi de folos pentru a fi mai eficace in ceea ce facem, noi trebuie sa umbla cu caciula in mana sa cerem subventii ! Cand ziarele scriu frumos despre Romania, despre romani, atunci creste mandria de roman in sufletele romanilor. Am foarte multe articole de presa si felicitari de la Primarita Strasbourg-ului pentru activitatea asociatiei.
       
Stimate domnule Presedinte,
        Prin prezenta tin sa va asigur in continuare de simpatia si aprecierea mea pentru ce faceti pentru poporul care v-a ales si daca gasiti raspuns la intrebarea «  de ce asociatia noastra precum si altele nu au fost invitate la conferinta din 13 – 15 octombrie si pe ce criterii s-a facut selectia «, poate imi comunicati si mie. Oare daca tatal meu este din PSD si ar fi lucrat in diplomatie as fi fost invitat ? Sau daca m-as face preot as fi fost invitat ?
        Este adevarat ca eu sunt cam critic, nu am limba de lemn, dar fara critica nu este progres ! Chiar daca nu sunt din opozitie, cred ca am voie sa critic.
        Va multumesc pentru atentie si va rog sa primiti stimate domnule Presedinte, cele mai respectuoase sentimente.”

Gabriel PENCIU
Presedinte
"Association Culturelle et Amicale Roumaine ACAR”
        
       
       
Reactii ale asociatiilor si liderilor de opinie romani importanti din Europa

Elvetia

“Stimati domni, Excelenta,


Cu uimire asociatii romanesti active din Europa afla din presa  despre Conferinta comunitatilor romane din Europa. La cautarea pe siteul Ministerului afacerilor externa linkul evenimentului nu se poate activa. In conferinta de presa a domnului M. Gheorghiu din luna septembrie nu este mentionata nici o data... La cautarea pe google nu exista nici un site sau nici o informatie despre aceasta conferinta. Are loc? Despre ce este vorba?
Domnul Gabriel Penciu de la activa asociatie a romanilor din Strasburg, domnul Cosmin Paun animator al siteului elvetian Casa romanilor, eu ca presedinta a organizatiei RO-CHance din Berna, suntem mirati de aceasta lipsa de comunicare in timp a evenimentelor. Pe pagina agero-stuttgart.de , sufletul diasporei intelectuale din Europa, nici un mesaj, deci presupunem ca nici domniile lor nu erau la curent.
Un anunt pur si simplu cu o data ca sa putem afla si noi la timp ceea ce se petrece in Romania legat strict de noi, cei activi din Europa ne-ar fi facilitat cauza.
Coordonatele noastre, ale tuturor sunt in baza de date a directiei, ne-am fi asteptat la o informare daca de o invitatie nu se punea problema.
Asteptam cu nerabdare sa aflam cum ne putem informa despre ceea ce se face pentru noi, in numele nostru si in absenta noastra. Cu mult devotament si abnegatie pentru cauza romanilor din Europa.” 
Cora Saurer Chioreanu, scriitor, traducator si profesor, organizatia RO-CHance, Berna, Elvetia

Spania

Am auzit si noi prin intermediul unora din Madrid dar nu am primit nici-un fel de invitatie . Am auzit ca putem noi sa ne insciem dar nu stiu unde . Cu mahnire o spun si o voi spune tuturor ziaristilor straini care ma intreaba ca guvernantii nostri SEPARA pe romani nu doresc sa se intalneasca cu cei care critica ori prezinta adevarul despre situatia noastra in strainatate .  
A mai fost si o caravana a ziaristilor din Romania . Sedinta a fost asemanatoare cu cea a sedintelor UTC- iar rezultatul celor publicate in Romania a fost ca mi-au sosit pe internet cereri din partea romanilor care AU AFLAT CA SE POATE VENI IN SPANIA ODATA CU INTRAREA IN COM. EUROPEANA : Cred ca ar fi cazul ca cei care "avem putina carte" sa luam atitudine la nivel european .
Sunt satula de minciuni manipulari si de analfabeti cu dipoma de academicieni
Cu stima Angela Placsintar
A.I.P.E. AsociacionDeIInmigrantesDeLosPaisesDelEste


Franta

Stimate Domnule Penciu,
Eu am aflat de aceasta conferinta de la Radio Romania International.Nici noi n-am fost niciodata contactati dupa alegerile din 2004  cu toate ca pt a sprijini schimbarea am organizat pt cele 2 tururi de scrutin cate un car de 50 persoane sa mergem  la GENEVA ca sa-i votam, dar cred ca nu prea conteaza cei care se zbat sa schimbe imaginea Romaniei ci cu totul alte interese...

Am vazut la LUXEMBURG cat interes se acorda cu adevarat comunitatilor romanesti din afara : sa fluture stegulete si sa-i aplaude – de fapt am fost contactati de vreo trei ori si de secretar de stat la MAE si de consulul interimar din Marsilia,acum un an ca sa ne intrebe cu cat putem sa-l platim pe DUCU BERTZI in caz ca vine sa cante pt ZIUA NATIONALA el fiind la Séte

Nici in vara n-am fost invitati la Neptun si niciodata  nu s-a aratat vreun interes pt noi deoarece nu suntem inregimentati politic...e adevarat ca ne-am impus prin statut acest lucru.

In schimb, deoarece nu stim cine ne-a recomandat foarte calduros,  la GUIDE du ROUTARD si GUIDE BLEU care ne-au publicat in paginile lor, primim tot timpul din toata Franta telefoane si mesaje de la persoane care ne cer tot felul de sfaturi legate de Romania si care se plang de foarte proastele servicii ale Oficiului de turism romanesc de la Paris.

Noi am cerut acestuia brosuri, postere ca sa putem populariza Romania dar din 2004 incoace ne raspund mereu ca ei n-au nimic.

Asta este...acum nici nu ma mai mir daca nici dvoastra n-ati fost invitati...caci intr-un reportaj am vazut invitata la Neptun o asociatie ce exista de vreo 2 luni in timp ce noi ne zbatem de peste 7 ani  ca sa formam o alta opinie asupra Romaniei si a romanilor.
Cu multa stima si in speranta ca lucrurile se vor schimba candva din radacini in Romania

Magdalena BARBUCEANU-GONDRAN
Casa Romaniei din Grenoble

 

Stimate Domnule Penciu,

Noi nu suntem la curent cu organizarea acestei intalniri si nu inteleg cum aleg cei de acolo
participantii .....

Este cu atat mai ciudat cu cat noi avem oarecum aprobata o oarecare finantare de la DRPP pentru unele actiuni in noiembrie-decembrie. Deci "scuza" ca nu stiu de existenta noastra nu ar fi prea corecta .....
In ciuda unor mici progrese in contactele lor cu cei din exterior cred ca e inca mult de muncit pentru a ajunge la un rezultat satisfacator.

Cu bine,

Cozmin Lucau www.printempsroumain.org


Germania

Stimate Domnule Penciu,
 
Nici CROM nu a primit invitatie la aceasta conferinta.
Cu aceasta ocazie as dori sa va intreb, daca va interesaeaz o intalnire cu Dr. Georgeta Filitti, istoric din Bucuresti si dl. Dinu Zamfirescu, presedintele Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc. Domniile sale vor fi incepand cu 20 octombrie oaspeti ai CROM, Offenbach, Al. I. Cuza, Heidelberg etc. Daca sunteti interesati, pot sa va trimit si o selectie de teme istorice propuse pentru a fi abordate.
 
 Salutari prietenesti
 
Dorothea Krampol
Presedinta CROM


Dragii mei,

Va multumesc pentru e-mail si intrebare. Si eu sunt foarte suparata ca n-am fost invitati la Bucuresti. DRRP-ul si-a ales oamenii pe spranceana, se pare.

Din cate stiu, participa cate 5-6 reprezentanti ai unor asociatii, iar alte asociatii active in Diaspora au fost pur si simplu ignorate.

As dori sa luam legatura telefonic, sa discutam aceasta problema mai pe indelete

Cu drag
Mariana Alexie

Austria

Domnule Penciu,
 
Eu am fost invitat si ma voi duce caci dupa ce am fost trei ani la rand "omis" de pe listele Calatis ca de, ca tot omul, am fluierat in biserica si am spus adevarul. Vad ca, acum m-au invitat. Am multe de spus.
 Cu stima

Mircea Popi

 

 
Ca urmare a gafelor tandemului Ungureanu- Gheorghiu, Basescu este interpelat de CMRPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 13 October 2006

{mosimage}Ca urmare a modului deliberat dezastros in care tandemul Ungureanu-Gheorghiu inteleg sa gestioneze problemele Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, reusind prin actiuni tipice metodelor securiste de dinainte de 1989 sa dezbine comunitatile romanesti, Consiliul Mondial Roman il interpeleaza pe Presedintele Basesescu, care cu ceva vreme in urma, la San Francisco, recunostea greseala trecerii DRRP la MAE.


 

Romanian Global News va prezinta in exclusivitate scrisoarea deschisa adresata de CMR, romanilor de pretutindeni.

“Scrisoare Deschisa Romanilor de Pretutindeni,
 
Recent Presedintele Basescu insotit de cei doi alesi in fruntea Serviciilor de informatii, domnii Maior si Saftoiu, s-au deplasat la sediul CNSAS, pentru a demonstra, a nu stiu catea oara, dorinta deconspirarii celor care s-au straduit din rasputeri sa contribuie la ditrugerea fizica si morala a fibrei neamului romanesc.
Pe scurt s-a cerut ca pana la finele acestui an cele doua servicii, SRI si SIE sa predea toate dosarele aflate in custodia acestora, incheind astfel procesul de predare- primire a sutelor de mii de tomuri, care pot face lumina in paienjenisul politicii romanesti de astazi.
S-a inplinit un an de cand Presedintele Basescu, la intalnirea de la San Francisco cu liderii organizatiilor reprezentative de pe coasta de vest a Americii, impartasind foarte probabil aceleasi opinii ca multi dintre cei prezenti la acea intalnire, ne-a marturisit "ca s-a facut o greseala din faptul ca DRRP a fost trecut la MAE" si ca va lucra pentru normalizarea acestei situatii.
In tot acest interval de timp, in anul care a trecut, s-a constatat o activitate neobisnuita a celor din MAE, delegatii, vizite, promisiuni, nimic sau aproape nimic din atributiile pentru care acest departament a fost conceput, de finantare a proiectelor prin care se poate pastra si promova tot ce este romanesc.  Bugetul DRRP, atat cat a fost, in loc sa fie folosit pentru promovarea intereselor Romaniei, a fost cheltuit pe vizite de tatonare, unele pompoase,  toate aceasta cu sprijinul Amasadelor si Consulatelor din tarile vizitate. Un simplu exemplu, de Ziua Limbii Romane la Chisinau Ambasada Romana a fost absenta de la manifestarile organizate cu aceasta ocazie. In schimb a tinut un banchet  in prezenta Secretarului de Stat Gheorghiu la cel mai luxos hotel din Republica Moldova, pentru cateva persoane alese pe sprinceana. De ceiace Presedintele s-a temut, de infiltrarea diasporei de catre MAE, aceiasi baieti de alta data care inca
mai lucreaza in minister, tocmai acest lucru s-a intamplat.
Am fost din nou predati lor, acelora datorita carora Diaspora Romaneasca, este pana si astazi divizata si controlata de MAE unde inca colcaie de fosti securisti.
Pe langa fostii agenti infiltrati in emigratie pe timpul, lui Ceausescu, primim acum o noua generatie de favorizati prin care fostii angajati ai Securitatii din MAE, vor controla pe mai departe emigratia si diaspora.
Sambata 14 Octombrie suna goarna. DRRP face adunarea diasporei din Europa.  Alesii pe spinceana ai domnului Secteretar de Stat Mihai Gheorghiu, sunt chemati la Bucuresti pentru consfatuire.
Multe asociatii a diasporei Romanesti din Europa nu au fos invitate. Asociatii de renume, cunoscute prin activitati laborioase din Germania, Austria si Franta, Olanda au fost date uitarii, lasand loc la suspiciuni si intrebari virulente despre scopul adevarat al acestei intalniri. N-au fost invitati si au fost exclusi cei care au devenit incomozi prin critici aduse modului in care DRRP isi defasoara activitatea.
Stie oare Presedintele Basescu ca DRRP lucreaza in prezent exact impotriva recomandarii de anul trecut, lansata de Domnia Sa la New York si San Francisco, de unitate a diasporei? Stiu oare guvernantii nostri pe care i-am adus la putere, ca lasandu-ne in grija baietilor cu ochi albastri din cadru DRRP, tradeaza interesele Romaniei,  lasandu-ne pe mana acelorasi securisti de alta data?
"Divide et impera".  Slogan vechi folosit si astazi cu succes, deoarece modul dupa care au fost selectate anumite persoane si asociatii invitate la intalnirea cu domnul Mihai Gheorghiu, demonstreaza din plin ca intentia MAE nu este de a unifica diaspora ci de a o rupe si mai mult. Este un act care nu poate fi iertat si care poate avea consecinte grave in randul organizatiilor din diaspora romaneasca.
Cerem in consecinta:
1) Depolitizarea Departamentului Pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni, 
2) Demiterea domnului Mihai Gheorghiu din functia de Secretar de Stat,
3) Decuplarea acestui Departament de Ministerul Afacerelor Externe si trecerea lui
sub patronajul Presedintiei sau al Parlamentulu Romaniei.
Deasemeni cerem deconspirarea agentilor infiltrati in randul diasporei si publicarea dosarelor membrilor de vaza a asociatiilor romanesti.
Numai o diaspora tratata cu demnitate si in afara meschinariilor de moment, o diaspora ce nu poate fi la dispozitia inereselor partinice, poate servi adevaratele interese ale Romaniei.”
 
Biroul Director al Consiliului Mondial Roman
Mihai Stan, Presedinte
Neculai Popa, Secretar General

 

Foto: Presedintele Traian Basescu la San Francisco

 
Presa libera basarabeana intimidataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :209
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Asociatia Presei Independente (API) si Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) se declara extrem de ingrijorati in legatura cu cazurile de incalcare a libertatii presei, semnalate de redactia „Ziarului de Garda” in declaratia data publicitatii la 11 octombrie 2006.
Cerem Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica si Comisiei parlamentare pentru drepturile omului sa se autosesizeze si sa cerceteze faptele expuse in declaratie.
In acelasi timp, API si CIJ atentioneaza asupra „coincidentei” stranii, prin care, in aceeasi perioada cand se faceau presiuni asupra colaboratorilor „Ziarului de Garda”, a fost comis si un furt in sediul ziarului „Jurnal de Chisinau”, pe care angajatii redactiei il califica ca pe o incercare de intimidare a reporterilor.
Asociatia Presei Independente si Centrul Independent de Jurnalism se solidarizeaza cu colectivele redactiilor „Ziarul de Garda” si „Jurnal de Chisinau” si cer autoritatilor sa intreprinda masuri operative si eficiente care ar pune capat atacurilor asupra presei independente din partea unor elemente criminale si a functionarilor corupti.
 
CEDO examineaza cenzura la TV MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 13 October 2006
CEDO a declarat admisibila o cerere privind cenzura de la Compania „Teleradio-Moldova” si a comunicat un alt dosar de rezonanta publica.La 26 septembrie 2006 Curtea Europeana a Drepturilor Omului a declarat admisibila cererea Larisa Manole s.a. v. Moldova (nr. 13936/02). Cerea a fost depusa la 19 martie 2002 de Larisa Manole, Corina Fusu, Mircea Surdu, Dinu Rusnac, Viorica Cucereanu-Bogatu, Angela Arama-Leahu, Ludmila Vasilache, Leonid Melnic si Diana Donica, care, la acel moment, erau angajati la Televiziunea Nationala. In cerere reclamantii pretind ca libertatea lor de exprimare a fost incalcata prin instituirea practicii de cenzura la Compania „Teleradio Moldova”, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Obstesti “Juristii pentru drepturile omului”.
La 7 martie 2006 la Strasbourg au avut loc audieri pe marginea admisibilitatii si fondului acestei cereri, dupa care Curtea urma sa decida asupra faptului daca cererea satisfacea conditiile formale pentru a fi examinata in fond. Prin decizia din 26 septembrie 2006 Curtea a decis sa examineze cauza in fond, urmand sa solicite partilor noi observatii, dupa care va pronunta o hotarare pe substanta cererii.
Acest caz este primul examinat de Curte in care se aduc invinuiri in instituirea practicilor de cenzura la institutiile publice a audiovizualului. Reclamantii sunt reprezentati la Curte de catre Vitalie Nagacevschi si Vladislav Gribincea, presedintele si, respectiv, membrul al organizatiei obstesti „Juristii pentru drepturile omului”.
 
Parlamentul din Chisinau acuza Duma de Stat a Rusiei de amestec in treburile interne ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 13 October 2006
{mosimage}“Fara a patrunde in detaliile procesului de reglementare a conflictului transnitrean, Duma de Stat a Rusiei, a interpretat in mod neobiectiv actiunile conducerii Basarabiei pentru restabilirea unitatii teritoriale a tarii, devenind avocati ai uneia dintre partile aflate in conflict”, se arata in declaratia Parlamentului de la Chisinau, adoptata joi, in cadrul sedintei in plen.
De mentionat ca documentul a fost adoptat ca reactie la declaratia Dumei ruse din 6 octombrie, prin care aceasta recunoaste rezultatele referendumului transnistrean din 17 septembrie curent de la Tiraspol.
Potrivit textului declaratiei, Parlamentul isi exprima ingrijorarea in legatura cu declaratia deputatilor rusi si spera ca Duma de Stat a Rusiei va da dovada pe viitor de obiectivitate si mai multa competenta in luarea unor astfel de decizii. ”Facem apel catre Duma de Stat sa se abtina de la sustinerea separatismului din Transnistria”, se mai arata in declaratia Legislativului moldovean.
Desi declaratia a fost adoptata in unanimitate de voturi, cu o singura exceptie, mai multi deputati au mentionat ca documentul este unul fara caracter. In replica, presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana, Sergiu Stati a accentuat ca declaratia poarta o tonalitate echilibrata.
In opinia deputatului crestin-democrat, Gheorghe Susarenco prin declaratia sa, Duma de Stat recunoaste de facto statalitatea Transnistriei si acest lucru poate fi calificat drept amestec in treburile interne ale Moldovei, care se considera un stat independent.
“Declaratia deputatilor rusi constituie o sfidare totala la adresa Republicii Moldova, de aceea este nevoie de un text bine inchegat care sa exprime pozitia Chisinaului, nu doar sa constate unele lucruri”, a subliniat deputatul Aliantei “Moldova Noastra”, Valeriu Cosarciuc.
De asemenea deputatii au propus formarea unui grup din cadrul Parlamentului care va discuta in cadrul unei mese rotunde situatia creata, cu colegii sai din rada ucraineana, cu cei transnistreni si cei din Duma de Stat a Rusiei.
 
A aparut un nou numar al revistei “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”PDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :229
Friday, 13 October 2006
Publicatia romanilor din Noua Zeelanda, „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, a tiparit cel de-al 16-lea numar.
Astfel, in acest numar cititorii pot afla stiri si despre romanii din Noua Zeelanda, dar pot descoperi si un reportaj senzational despre singurul liceu romanesc din Transnistria ocupata de rusi, dar si continuarea incredibilului jurnal al emigrarii basarabenilor in Germania, semnat de Olga Kraenbring. De asemenea, redactorii revistei ne propun si continuarea interviului cu Dorin Chiotea, redactorul-sef al ProSport, obisnuitele “Calatorii ale lui Akili”, “Lumea din noi”, o prezentare a Romaniei la anul 2006, dar si un dosar PRNZ a carui principala vedeta este Gabriel Garcia Marques. Acest nou numar al revistei completeaza si celelalte rubrici consacrate: celebra “Stecluta cu vitriol”, “Cinema”, “Moda”, “Automania”, “Vinexpert”, “Romani Celebri” si “Viata spirituala”.
Numarul al 16-lea se incheie, in mod traditional deja, cu pagina dedicata tinerei Biblioteci Romanesti “Vlad Musatescu” din Auckland, o idee-utopie care, iata, incepe sa prinda contur si substanta, asta si datorita cititorilor, cei care doneaza carti romanesti si sustin aceasta idee indiferent de circumstante.
Printr-in comunicat sosit la redactia RGN, redactorii publicatiei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, Adina si Cristi Dumitrache, ar dori sa le multumeasca colaboratorilor din Noua Zeelanda si din afara ei, pentru materialele lor, care ii ajuta sa ne ofere o revista cat mai completa si cat mai aproape de sufletul romanilor.
 
Lansare de carte romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 13 October 2006
Emilia David-Drogoreanu isi va lansa in luna octombrie in Italia, in trei locatii diferite, volumul intitulat “Futurism, dadaism si avangarda romaneasca: Contaminari intre culturile europene (1909-1930).
Cartea se va lansa prima data la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista din Venetia, la data de 13 octombrie, de la ora 18.00, ocazie cu care vor interveni Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa) si Prof. Mariarosa Masoero (universitarea din Torino); cea de-a doua lansare este programata pentru data de 20 octombrie, de la ora 11.00, la Universitatea din Pisa, Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice, Catedra de Limba si Literatura Romana, eveniment in cadrul caruia va interveni Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa); a treia lansare va avea loc la Centrul Intercultural al orasului Torino, in data de 3 noiembrie, de la ora 18.30, cand va interveni Prof. Mariarosa Masoero (universitatea din Torino).
Emilia David este laureata in Litere a Universitatii din Bucuresti si in Limbi si Literaturi Straine la Universitatea din Torino. De curand, autoarea romanca a obtinut un doctorat de cercetare in Italianistica la Universitatea din Torino.
 
Romanii timoceni pentru prima data in pelerinaj la moastele Sfintei ParaschevaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :389
Friday, 13 October 2006
{mosimage}In organizarea Federatiei Rumanilor din Serbia si a Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, un autocar plin de romani timoceni a trecut azi noapte prin Bucuresti in drum spre Iasi, unde vor participa la Sarbatoarea Sfintei Parascheva si se vor ruga la moastele Sfintei.
Grupul de pelerini este insotit de directorul FRS, Dusan Parvulovic, presedintele Asociatiei „Ariadnae Filum” Zavisa Jurj si parintele El Bobului de la Ciupria.
 
Educatie de arta pentru scolarii din MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :268
Friday, 13 October 2006
Fiecare al doilea elev al Scolii Generale din Micherechi – in total 118 – este totodata si elev al scolii de arte din cadrul Scolii Medii Radvanyi Gyorgy din Aletea.

Cei mai multi „mici artisti” s-au inscris la cursurile de arta plastica (pictura, sculptura, ceramica). Pentru faptul ca tot mai multi elevi prefera cursurile la cant, muzica si instrumente muzicale, incepand din anul scolar 2006/2007 conducerea scolii de arte, directorul adjunct Gyalog Laszlo, a propus parintilor ca ar fi bine ca copiii sa participe mai intai la un curs de pregatire muzicala tot in cadrul acestei scoli. Pentru dansatorii de dansuri populare cultivarea talentelor se face in doua grupe, la care participa 38 de elevi, dintre care 6 sunt incepatori din clasa intaia a scolii din Micherechi, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
La sfarsitul saptamanii trecute, profesorii scolii de arte, atat cei din Aletea cat si cei din Micherechi au participat la un schimb de experienta la Scoala de Arte din Szerencs. Vizita profesorilor a avut ca principal obiectiv compararea metodelor de lucru si imbunatatirea structurii institutionale.

 

 
Hram al bisericii romanesti din Giula MicaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :377
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.
Grecii o numesc „Paraschevi”, slavii o numesc „Sfanta Petka”, iar romanii ii spun Sfanta Parascheva sau „Sfanta Vineri”, fiind cunoscuta in popor si ca „Vinerea Mare”.
Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, peste 246 de biserici de pe cuprinsul Romaniei au ca patroana pe „Cuvioasa Parascheva”. Si romanii de peste hotare au o evlavie deosebita pentru Cuvioasa Parascheva, printre acestia se numara si Episcopia Ortodoxa a romanilor din Ungaria de la Jula. Biserica din cartierul numit Orasul Mic Romanesc din Jula, construita in anul 1834, poarta hramul acestei Sfinte. Crestinii ortodocsi de aici sarbatoresc ziua Sfantei Parascheva, sambata, 14 octombrie, de la ora 9.00, in cadrul unei Sfinte Liturghii arhieresti. Slujba va fi celebrata de Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie si un sobor de preoti.
 
Seara dedicata absolventilor romani ai Universitatii de Studii Economice din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :235
Friday, 13 October 2006
In sala si simeza Centrului Cultural „Komoransky“ din Praga va fi organizata o seara dedicata absolventilor romani ai Universitatii de Studii Economice din Praga, luni, 16 octombrie, incepand cu ora 18.00.In aceeasi seara va avea loc si vernisajul expozitiei de pictura a artistului de origine romana Crisan Petrescu, stabilit in Cehia.
 
Inceput de week-end cu Alina Cojocaru la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :215
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Noul sezon de spectacole al Baletului Regal de la Covent Garden s-a deschis la inceputul lunii octombrie cu o noua reprezentatie pentru celebra balerina romanca Alina Cojocaru.Vineri, 13 octombrie, Alina Cojocaru se va afla din nou pe afisul spectacolului “Voluntaries”, ce se va juca la Covent Garden cu incepere de la ora 19.30. Muzica spectacolului apartine lui Francis Poulenc, iar coregrafia este semnata de Glen Tetley. Alaturi de balerina romanca, pe scena se vor mai afla Federico Bonelli, Sarah Lamb, Valeri Hristov, Steven Mcrae.
 
Andrei Simion si Victor Nicoara – doi tineri muzicieni romani in Seriile LondonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :237
Friday, 13 October 2006
Un nou concert de muzica clasica internationala va fi gazduit in luna octombrie de biserica St Martin's-in-the-Fields din capitala britanica.
Piese de Betthoven, Bohuslav Martinu si Victor Nicoara vor fi interpretate de violonistul roman Andrei Simion, acompaniat la pian de Victor Nicoara
Concertul este programat pentru data de 24 octombrie, de la ora 13.00.
 
Spectacol Wanda Mihuleac la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 13 October 2006

In cadrul Festivalului "Cititul in sarbatoare", ajuns anul acesta la o noua editie, artista romanca Wanda Mihuleac va oferi un spectacol inedit.

 

In perioada 13-14 octombrie, Asociatia Transignum, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Paris, va organiza o manifestare ambulanta sonora si vizuala realizata de plasticiana Wanda Mihuleac. Cincisprezece scriitori si cincisprezece artisti vizuali de diverse nationalitati vor colabora cu actori, realizatori video si cu coregrafa Liliana Iorgulescu pentru realizarea unui spectacol complex, ce se va desfasura in cadrul proiectului "Promenada in patru colturi ale lumii".
Spectacolul se va desfasura vineri, 13 octombrie, la Centrul Wallonie Bruxelles, intre orele 9.00 si 11.30, iar sambata, 14 octombrie, la Centrul Georges Pompidou, intre orele 14.30 si 2.30.
 
Primarul Moscovei a devenit „Cetatean de onoare al Tiraspolului”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Autoritatile orasului Tiraspol au decis sa-i confere lui Iuri Lujkov(foto), primarul capitalei Federatiei Ruse, Moscova, titlul de „Cetatean de onoare al Tiraspolului” deoarece a trimis ajutoare umanitare in Transnistria.
Potrivit Agentiei DECA-press, seful administratiei orasului Tiraspol a declarat ca „Marea Rusie este tara care a ajutat Transnsitria nu prin vorbe, ci prin fapte, mai ales in conditiile de blocada economica a regiunii”. Multe din incarcaturile umanitare venite in Transnistria din Rusia erau din Moscova si au fost organizate la indicatia primarului Lujkov. Acordarea acestui titlu este un semn de recunostinta, a mentionat Victor Costarko.
 
Romanii din Praga vor putea viziona proiectia filmului “Marfa si banii”PDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Romanii din Praga vor avea ocazia sa vizioneze proiectia filmului “Marfa si banii” de Cristi Puiu(foto).
Filmul va fi proiectat miercuri, 18 septembrie, incepand cu ora 18.00, in sala de proiectii a Academiei de Arta si Film din Praga. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din Praga.
 
Noi manifestari culturale la Institutul Titu Maiorescu din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 13 October 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu va fi gazda unei conferinte, “Cultura politica romanesca si radacinile ei istorice”, care se va desfasura pe 17 octombrie, incepand cu ora 19.30.In calitate de invitat va participa la acest eveniment si istoricul prof. dr. Lucian Boia(foto). Introducerea conferintei va fi sustinuta de istoricul, Ruxandra Ilea, de la Fundatia pentru cercetarea dictaturii Partidului Unic German. Manifestarea este organizata de ICR Titu Maiorescu in colaborare cu Bundeszentrale fur Politische Bildung, din Bonn.
In aceesi zi va avea loc si deschiderea expozitiei de picture “Urme de vis”, expozitie realizata de pictoritele Carmen Marin si Bogdana Contras. Cele doua romance au absolvit in anul 2000 studiile la Universitatea de Arta din Bucuresti, la clasa de pictura a Prof. Stefan Caltia si, respectiv, Vladimir Zamfirescu.
 
Spectacol de balet in coregrafie romana la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :232
Friday, 13 October 2006
La Teatrul Ponec din Praga,  va avea loc pe 18 octombrie, la ora 20.00 premiera spectacolului de balet modern „Intre lumi“, in coregrafia Ioanei Mona Popovici, balerina de origine romana.Evenimentul se va desfasura sub auspiciile ICR Praga.
 
O noua seara romaneasca pe pamanturi americanePDF Print E-mail
Hamtramck, SUA/Romanain Global News
Accesari :276
Friday, 13 October 2006
O noua seara romaneasca va avea loc in seara zilei de 27 octombrie in clubul ''White-Star'' din orasul Hamtramck.Toti tineri romani sunt sunt asteptati de catre organizatori la o noua seara de vis in care muzica romaneasca si dansul vor creea o atmosfera pe placul tuturor. Noile ritmuri de dans si muzica sunt pe deplin prioritatiile serii.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions