Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Sefii structurilor specializate in combaterea criminalitatii organizate se intalnesc in RomaniaPDF Print E-mail
Mangalia, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Tuesday, 17 October 2006

Intalnirea sefilor structurilor operative specializate in combaterea criminalitatii organizate si antidrog din Bulgaria, Basarabia, Romania, Macedonia, Serbia, Ucraina si Ungaria se va desfasura la Mangalia, in perioada 16-18 octombrie, si reuneste si reprezentanti ai BKA Wiesbaden, LKA Bavaria, Centrului SECI, Ministerului Public, atasati de interne si ofiteri de legatura ai unor politii straine acreditati in Romania.

 

Cu aceasta ocazie vor avea loc discutii comune si bilaterale pe cazuri concrete, care vizeaza combaterea criminalitatii organizate si vor fi lansate noi initiative de cooperare in vederea imbunatatirii serviciilor de politie din regiune.
Aceasta intalinire  este organizata de Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, cu sprijinul Fundatiei Hans Seidel din Bavaria.
 
Traian Basescu a participat la Summit-ul statelor sud-est europenePDF Print E-mail
Karadjordjevo, Serbia/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a incheiat luni, 16 octombrie, vizita in Republica Serbia cu ocazia participarii la Summit-ul statelor sud-est europene, organizat la Karadjordjevo.

 

In declaratia sustinuta pe aeroportul Henri Coanda, presedintele Basescu a aratat ca Romania este interesata de abordarea pe care o au statele din Balcanii de Vest si Croatia cu privire la combaterea fenomenului criminalitatii transfrontaliere. Din punctul nostru de vedere, a declarat presedintele Romaniei, tema a fost de mare interes, plecand de la realitatea ca, incepand de la 1 ianuarie 2007, Romania trebuie sa asigure frontiera Uniunii Europene pe o distanta de 2070 de kilometri, cu state nemembre UE si nemembre NATO. In acest context, Presedintele a afirmat ca aceasta abordare este, in prezent, “de tip general si ea trebuie pragmatizata”.
Seful statului a precizat ca punctul de vedere pe care l-a exprimat in cadrul Summit-ului, a fost acela ca, dincolo de legislatie si institutii, pentru a fi eficienti in lupta impotriva crimei organizate trebuie indeplinite cateva conditii, prima si cea mai importanta fiind calificarea politistilor, a procurorilor si a judecatorilor, pentru a putea sa inteleaga, spre exemplu, procesul spalarii banilor.
De asemenea, Presedintele a insistat asupra necesitatii specializarii structurilor de lupta impotriva crimei organizate, pentru depistarea retelelor de trafic de droguri, trafic de fiinte umane si a celor de trafic de armament. Presedintele tarii a subliniat faptul ca in spatiul caruia i s-a adresat Summit-ul, Balcanii de Vest, sunt suficiente elemente care conduc la ideea ca aceasta regiune “poate deveni, daca nu este deja, o amenintare si din punct de vedere al terorismului”.
Seful statului a mai amintit ca in cadrul reuniunii a atras atentia asupra faptului ca la traditionalele acte de crima organizata din Balcani - trafic de fiinte umane, de droguri si de armament, spalare de bani – se adauga influenta deosebita pe care, in momentul de fata, o are spatiul ex-sovietic. In acest sens, Presedintele a apreciat ca adesea investitiile sunt un rezultat al spalarii de bani in spatiul ex-sovietic.
In acelasi timp, Presedintele a insistat, in discursul sustinut in cadrul Summit-ului, ca tarile din Balcanii de Vest sa nu se gandeasca la crearea altor institutii, zona avand institutii care pot fi eficiente in masura in care statele din regiune se vor angaja sa coopereze. “Am dat exemplul Centrului SECI de la Bucuresti, care in masura in care ar primi sprijinul si informatiile necesare ar fi o structura eficienta in regiune si de asemenea am subliniat nevoia ca aceste state sa coopereze cu Europolul si cu Eurojustice, ca structuri deja create care nu mai necesita crearea de institutii regionale noi”, a declarat seful statului.
La Summit au participat Serbia, Bosnia Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Romania si Albania.
 
La Sinaia s-a discutat despre trecerea la euroPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}O conferinta internationala in cadrul caruia a fost dezbatuta o tema de actualitate pentru pietele emergente la nivel global: „Fluxurile de capital; provocari pentru politica monetara si stabilitatea financiara”, s-a desfasurat in perioada 12-14 octombrie, la Sinaia.
Intre participanti s-au aflat viceguvernatori si directori de banci centrale din Europa Centrala si de Est si din America Latina, fiind prezentate interventii ale reprezentantilor bancilor centrale din Brazilia, Cehia, Chile, Croatia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, informeaza Prompt Media. La reuniune au participat si reprezentanti ai Bancii Centrale Europene, Comisiei Europene si Fondului Monetar International. A fost reprezentata, de asemenea, Universitatea Siena, din Italia.
Reuniunea s-a bucurat si de prezenta unui invitat special: directorul Centrului de studii pentru bancile centrale, din cadrul Bancii Angliei, transmite sursa mentionata mai sus.
Din Romania, in afara delegatiei Bancii Nationale, au mai luat parte la lucrari reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Institutului National de Statistica, Comisiei Nationale de Prognoza si ai Institutului de Prognoza al Academiei Romane. Diversitatea prezentarilor participantilor, precum si dezbaterile extinse prilejuite de acestea au avut o contributie importanta la reusita conferintei. Au fost relevate, cu deosebire, experiente ale tarilor care s-au confruntat cu influxuri de capital si cu volatilitatea cursurilor de schimb in contextul liberalizarii conturilor de capital, precum si varietatea raspunsurilor de politica macroeconomica adoptate de aceste economii. In acelasi timp, au fost analizate aspecte ale politicilor monetare, fiscale, de curs de schimb, salariale si de ajustare structurala in perspectiva trecerii la euro. Un interes sporit au trezit si prezentarile privind dezvoltarea financiara in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est si integrarea pietelor financiare. Conferinta de la Sinaia a fost cel de-al doilea eveniment dintr-o serie careia Banca Nationala doreste sa-i asigure continuitate prin reuniuni anuale.
Reuniunea a fost organizata de Banca Nationala a Romaniei.
 
Cartea lunii octombrie: „Identitate europeana”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 17 October 2006
In cadrul programului „Cartea lunii la MAE”, va avea loc lansarea volumului „Identitate europeana” apartinand Gretei Tartler Tabarasi, manifestare care se va desfasura vineri, 20 octombrie, la ora 11.00, in sala Gafencu, la sediul MAE.
Pornind de la identitatea culturala, lucrarea cuprinde viziunile  primilor scriitori si filozofi care au indraznit sa creada in Europa ca teritoriu  al intelegerii, pacii,  conlucrarii,  tolerantei  (de la Victor Hugo, Stefan Zweig, Hugo von Hofmannstahl, Romain Rolland pana la contemporanii Hans Magnus Enzensberger, Paul Michael Lutzeler, Jurgen Habermas, Benedict Anderson, Thomas Risse s.a.). Volumul a fost publicat la editura Cartea Romaneasca, in acest an. Vor participa la acest eveniment secretarul de stat, coordonator al programului Cartea lunii la MAE, Valentin Naumescu, Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, prof. univ.dr. Nicolae Manolescu, precum si alte personalitati ale vietii politice, academice si culturale din Bucuresti si din tara.
 
Expozitia Art Nouveau in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanain Global News
Accesari :295
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Vernisajul expozitiei „Art Nouveau in Romania”, realizata si prezentata de prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu, director al Scolii de Inalte Studii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti va avea loc pe 18 octombrie, de la ora 11.30 la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

 

 

Dedicata primului curent modernist din arta si, mai ales, din arhitectura mondiala, care a avut reprezentanti de frunte in Romania (sau care au creat in Romania) si chiar precursori ai curentului, precum Ion Mincu, expozitia cuprinde fotografii ale unor opere reprezentative din cele trei moduri diferite de dezvoltare a stilului, in functie de pozitiile regionale specifice si de disponibilitatile socio–culturalo-politice (Banat, Transilvania si Bucovina, respectiv vechiul regat). Astfel, sunt prezentate creatii ale arhitectilor vienezi Odon Lechner, Jakab Dezo si Komor Marcell din Oradea si Targu Mures, dar si cladiri celebre proiectate de Ion Mincu, Anghel Saligni, Petre Antonescu, Daniel Renard etc.
Expozitia a fost prezentata, pana in prezent, la Catedrala Sf. Sofia din Istanbul, cu ocazia vizitei presedintelui Romaniei, septembrie 2005, la sediul Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, cu ocazia preluarii de catre Romania a presedintiei OCEMN, la sediul ONU din New York, cu ocazia preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului de Securitate, la Ministerul Afacerilor Externe turc din Ankara, pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei, in 2005. In luna noiembrie 2006 va fi inclusa in programul Zilelor Culturii Romanesti la Amman, apoi va fi itinerata la ambasadele Romania din Europa si Africa pe parcursul anilor 2007 si 2008.
 
Masa rotunda la ICR – „Intelectualii si Socialismul”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 17 October 2006
In cadrul Saptamanii Mediatice Libertariene Institutul Cultural Roman organizeaza masa rotunda cu tema „Intelectualii si socialismul”.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 octombrie, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti.
Ideile in care cred libertarienii sunt vechi, dar vii; conform acestora, realitatea sociala ultima sunt indivizii, cu planurile lor de viata, preferintele lor si interactiunile dintre ei; proprietatea privata este fundamentul celorlalte drepturi; interventiile nejustificate ale statului in viata privata reprezinta o agresiune iar piata libera este, in majoritatea covarsitoare a situatiilor, un instrument mai eficient si mai moral de a rezolva problemele sociale decat interventia statului.
Pornind de la intrebarea „Care este sursa atractiei intelectualilor pentru ideile socialiste?”, intrebare ce vine in continuarea unei dezbateri cu o indelungata traditie in lumea academica occidentala, Institutul Cultural Roman, Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala si Asociatia Liberalism.Ro au invitat o serie de personalitati ale vietii culturale din Romania sa participe la o dezbatere rationala si critica, prin care se va cauta un raspuns la aceasta intrebare.
La discutia moderata de Horia-Roman Patapievici vor participa, printre altii, Catalin Avramescu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Cristian Ghinea, Sorin Vieru, Zoe Petre, Adrian Cioroianu,  Cristina Guseth, Armand Gosu, Mircea Dumitru, Romulus Brancoveanu.
De asemenea, ICR anunta ca accesul publicului este liber, dar se va face in limita locurilor disponibile.

 

 
Festivalul National de Teatru “Geo Bogza” la prima editiePDF Print E-mail
Campina, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Tuesday, 17 October 2006
Prima editie a Festivalului National de Teatru „Geo Bogza” se desfasura in perioada 16 – 22 octombrie, la Casa de Cultura din Campina.Vor participa la acest eveniment teatrele “Sophrozin” din Bucuresti, “Ezotera Artis” din Brasov, Teatrul “Katharsis” - Oradea si “Simbol” din Cluj-Napoca. De asemenea, in concurs vor participa Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiesti si trupa de teatru si dans “Celestial Belly Dancers” Bucuresti. Manifestarea este organizata de Fundatia "Zamolxes", in colaborare cu Casa de Cultura din Campina, si vine ca o recunoastere a activitatii fundatiei, care implineste, anul acesta, zece ani de existenta, transmite Amos News. Organizatorii au anuntat ca intrarea va fi libera. Se intentioneaza ca dupa fiecare spectacol, in sala mica sa aiba loc o intalnire intre artisti si public, teatrul fiind perceput ca un instrument educativ pentru tineri.
 
La Resita au loc “Zilele cooperarii romano-flamande”PDF Print E-mail
Resita, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Tuesday, 17 October 2006
La Resita in perioada 17 – 18 se va desfasura „Zilele cooperarii romano-flamande”, manifestare organizata de Consiliul Judetean Caras-Severin si partenerii sai flamanzi.La acest eveniment,  participa presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, iar partea flamanda este reprezentata de Lieven Tack din partea cabinetului Ministerului Flamand al Afacerilor Externe, Turismului si Comunicarii. Marti, 17 octombrie, vor fi prezentate proiectele derulate in Romania in parteneriat cu Regiunea Flandra din Belgia, informeaza Amos News. Tot atunci vor fi organizate ateliere de lucru pe domenii precum: turism, mediu si dezvoltare durabila; sector IMM si antreprenoriat, social, tineret, iar miercuri participantii vor face o vizita pe teren la Anina si Slatina Timis.
 
Lotul de polo premiat de Calin Popescu TariceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Membrii lotului polo al Romaniei au fost premiati luni, 16 octombrie, de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu pentru performanta de a se clasa pe locul IV la Campionatul European de Polo Masculin 2006, care s-a desfasurat in Serbia.

 

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca Guvernul doreste sa dea un impuls dezvoltarii sportului in Romania.
„Ne gandim la lansarea in anul 2007 a unor proiecte de constructie a unor bazine sportive”, a spus Calin Popescu-Tariceanu. Astfel, Premierul Tariceanu a invitat Federatiile de polo si de inot sa participe activ la procesul de luare a deciziei, aratand Executivului care sunt necesitatile de dezvoltare ale acestor doua sporturi „Aceasta decizie este o urmare a rezultatelor pe care le-ati obtinut. Puteti fi mandri pentru ca ne-ati inspirat sa ne gandim la o solutie de consolidare a acestui sport”, le-a spus premierul poloistilor.
„Pe toti ne-a impresionat modul in care v-ati mobilizat, rezultatul a avut un impact deosebit si, pentru foarte multi, a insemnat o renastere a polo-ului romanesc. Pentru acest lucru vreau sa va adresez felicitarile mele si ale intregului Cabinet” a afirmat premierul Tariceanu. „Faptul ca aceasta performanta este una deosebita se reflecta si in premiul de astazi”, a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.  
Sportivii au primit un cec simbolic de 300.000 lei noi, cu semnatura primului-ministru si cu felicitari pentru performanta obtinuta. La randul sau, premierul Tariceanu a primit din partea delegatiei sportive o minge de polo si un tricou cu insemnele echipei nationale.
Reprezentantii lotului sportiv au afirmat, la randul lor, ca sportul are nevoie de sprijin. „Daca s-ar investi in infrastructura, Romania ar putea domina competitiile sportive din lume”, a sustinut presedintele Federatiei Nationale de Polo, George Gaita. „Calitatile motrice ale romanilor, viteza, indemanarea, inteligenta de joc, trebuie sustinute de antrenamente”, a afirmat Gaita. Presedintele Federatiei Nationale de Polo si-a exprimat speranta ca mass-media din Romania va mediatiza mai mult sporturile ca poloul sau inotul.
La randul sau, Vlad Hagiu, antrenorul principal al echipei de polo, a multumit pentru premiu si pentru interesul acordat acestei activitati sportive. Hagiu a aratat ca ii pare rau ca, in calitatea sa de antrenor al echipei, a exprimat public indoiala ca Guvernul va acorda vreun premiu echipei de polo pentru performanta sa. „Suntem onorati de invitatia pe care ne-ati facut-o”, a spus Hagiu.
 
Inca trei asociatii romanesti din Austria reclama bataia de joc a MAE-DRRPPDF Print E-mail
Wiener Neustadt, Austria/Romanian Global News
Accesari :346
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Continuam sa primim la redactie scrisori din partea asociatiilor romanesti  nemultumite de modul haotic si neserios in care sunt tratate de catre MAE-DRRP. Este de reamintit celor responsabili, adica Primului Ministru Tariceanu si Presedintelui Basescu, ca bataia de joc la care sunt supusi romanii de pretutindeni, de catre actuala conducere a MAE-DRRP, creeaza un deficit de imagine si de neincredere foarte greu de reparat, intre asociatiile reprezentative romanesti din afara frontierelor si autoritatile statului roman.  

 

„Scrisoare deschisa


Suntem trei Asociatii non-profit din Austria, care am trimis Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) o cerere de finantare a proiectului Titani ai culturii universale: Enescu – Mozart – Eminescu, care cuprinde prezentarea si vizionarea filmelor documentar-artistice George Enescu - Alesul lui Dumnezeu si Dumnezeirea la Eminescu, autor Grid Modorcea, cunoscut scriitor si critic de arta, filme subtitrate in limba germana, lansarea discului Floare albastra – versuri in interpretarea actorului Cornel Nicoara si lieduri pe versuri de Eminescu interpretate de Theodore Coresi (bas) si Catarina Coresi (soprana), in prezentarea prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, apoi 7 lieduri de George Enescu pe versuri de Clément Marot (spectacol) si lieduri de compozitori romani pe versuri de M. Eminescu, in fine, opera Cosi fan tutte de Mozart, cu participarea „Vienna Opera Company”, avand solisti renumiti din Islanda, Romania, Coreea de Sud, Armenia, Rusia si Israel, sub conducerea muzicala a prof.  Wolfgang Harrer. Am propus ca desfasurarea evenimentului sa aiba loc in luna noiembrie 2006, in orasele Viena, Wiener Neustadt, Graz, Salzburg, Potzneusiedl, Klagenfurt. La rubrica „scopul”, am scris: Ilustrarea si revigorarea vechilor legaturi cultural-artistice dintre Romania si Austria, prin prezentarea a doua personalitati de varf ale culturii romanesti, Enescu si Eminescu, personalitati integrate in cultura universala, care s-au format si inspirat din cultura vieneza, implicit din creatia lui Mozart, caruia ii aducem si noi astfel un modest omagiu in ANUL MOZART. Organizatori: prof. drd.Theodore Coresi (Pro Arte-Wien), Ioan Godja (presedinte Asociatia „Unirea” – Wiener Neustadt), Gheorghe Bloju (presedinte Asociatia Romania – Graz). Numarul persoanelor participante: 25. Suma pentru finantare: 18.000 euro (inclusiv transport/cazare/publicitate/organizare). Mentionam faptul ca nu am inclus in costuri chiriile pentru salile din Viena, Graz, Wr. Neustadt, Klagenfurth, Salzburg, Potzneusiedl, care vor fi suportate de catre cele trei Asociatii mentionate. Am alaturat acestui program si date privind Asociatiile noastre, cum ar fi statutul lor juridic, situatia financiara curenta, un scurt istoric, programele, proiectele si actiunile desfasurate in ultimii trei ani, indiferent de sursa de finantare, cat si date despre comunitatea beneficiara, publicul larg din Viena si Landul Niederösterreich, ceea ce inseamna ca diversele activitati din cadrul proiectului pot interesa un numar de aproximativ 2.000.000 de cetateni, inclusiv foarte multi romani emigrati in Austria si care s-au stabilit in aceasta regiune.
Dl. Branzaru, ambasadorul romanilor de pretutindeni de la MAE, si d-na Andrei, care a lucrat in DRRP, ne-au spus, atunci cand au fost la Viena si am avut o intalnire cu domniile lor, ca trebuie sa fie implicate mai multe asociatii si o sa avem mai mare succes! Am facut intocmai, dar n-am avut nici un succes, dupa ce am fost si la Ambasada Romaniei din Austria si am prezentat propunerea, cei de aici spunand ca ne vor sustine. Dupa catva timp, d-na  Ildico Schaufhauser de la Ambasada ne-a spus ca i-a inmanat ministrului Ungureanu acest proiect. I-am cautat apoi pe domnii de la minister si telefonic, dar ne-au spus exact contrariul, ca nu se accepta proiectul asa, in grup, ca trebuie ca fiecare Asociatie sa-si faca proiectul ei. Persoana de contact, numitul Cosmin Mitrea, Secretar III la DRRP, reprezentant pentru Austria, a fost cel care a precizat acest lucru. De al Ana la Caiafa! Ca atare, am facut din nou alt proiect, tot cu acelasi program, dar pe care sa-l desfasuram numai prin Asociatia „Unirea”. Pentru acest proiect, am solicitat de la DRRP suma de 11 000 euro. Am completat cererea de finantare tip a DRRP, am trimis tot ceea ce au solicitat domniile lor, din nou e-mailuri si telefoane la domnul secretar III Cosmin Mitrea, care a spus sa fiu linistit ca nu vede motivul care ar impiedica finantarea unui asemenea proiect. Mai precizez ca domnia sa a sunat si a cerut informatii de la doamna Ildico Schaufhauser, consilier cultural al Ambasadei Romane din Viena, intreband-o daca intr-adevar se poate desfasura o asemenea activitate cu o suma atat de modesta. Din cate am fost informat, raspunsul din partea doamnei consilier a fost sigur, se poate atunci cand oamenii sunt uniti si pun suflet. Dupa toate aceste emailuri si telefoane, am trimis si un Sms in care am cerut, daca e posibil, sa primesc urgent un raspuns la acest proiect pentru ca timpul este foarte scurt pana la data stabilita sa inceapa festivitatea. Desigur, in ziua respectiva am primit un e-mail in care dl. Cosmin Mitrea ne spunea sa avem rabdare ca cel tarziu in doua zile primim raspuns oficial.
Si iata raspunsul de la minister: „Stimate domn, / Va trimitem, alaturat, decizia comisiei de evaluare privind finantarea proiectului intitulat «Titani ai culturii universale Enescu, Maotzart (sic!), Eminescu». Rugam sa aveti amabilitatea de a ne confirma primirea acestui mesaj. Cu stima, / Alina Dociu / Secretar III“. Si iata acum decizia acestei comisii: „Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni / Nr. D1-2/ 1437 /19.09.2006 / Stimate domnule presedinte, / Va informam ca cererea dumneavoastra de finantare, depusa la DRRP, privind finantarea proiectului intitulat «Titani ai culturii universale: Enescu, Motzart (sic!), Eminescu», a fost supusa spre analiza Comisiei de evaluare si selectare a programelor, proiectelor sau actiunilor destinate sprijinirii romanilor de pretutindeni si organizatiilor reprezentative ale acestora in data de 06.09.2006 si a primit aviz negativ. / Urmare aprobarii propunerii de nefinantare a proiectului de catre secretarul de stat coordonator al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, va instiintam ca proiectul intitulat «Titani ai culturii universale: Enescu, Motzart (sic!), Eminescu», nu poate primi sprijinul financiar solicitat. / Cu stima, / Iulian COSTACHE, / Director D.O.R.”.
V-am relatat aici o parte din mizeria la care sunt supusi cei care incearca sa faca, in diaspora, ceva pentru cultura romana, pentru relatiile de prietenie romano-europene, si asta intr-un moment cand Romania se considera cu un picior in UE! Nu stim ce sa mai facem si cui sa ne mai adresam. Am recurs la aceasta „scrisoare deschisa”, poate cineva ne-o auzi! In orice caz, o vom trimite la toate forumurile internationale cu care avem noi legaturi. Nu putem sa intelegem care este motivul pentru care am fost refuzati atat de categoric! Nu ni s-a dat nici o explicatie! Si inca ceva: de cand a ajuns la putere actuala conducere a DRRP si pana in prezent, nu am fost sprijiniti nici macar cu un cent, cu toate ca am trimis proiecte la timp.
Din felul cum sunt tratate unele Asociatii din diaspora, e limpede ca DRRP este o institutie politizata, iar pe deasupra are si oameni incompetenti, care nu numai ca nu stiu cum se scrie Mozart sau folosesc o limba de lemn („urmare aprobarii propunerii de nefinantare”), dar sunt si lipsiti de respect profesional pentru documentele scrise, expediindu-ne raspunsuri oficiale fara stampila si semnatura secretarului de stat din DRRP. Se pare ca au dreptate cei care spun ca in Romania totul e posibil, in sensul rau al lucrurilor. Recent, DRRP a avut o intalnire cu Asociatiile din diaspora, dar multe Asociatii din occident nu am primit invitatii. Nu este acesta un semn fatis de politizare? Unii ne simtim abandonati de patria-mama, lasati in plata Domnului! Tot ce am facut in acesti ani, am facut cu sufletul de romani si pe cheltuiala proprie. Dar pentru promovarea culturii romane peste hotare trebuie sa se implice si statul roman. Numai cu forte proprii este imposibil sa realizezi proiecte de asemenea anvergura. Daca din partea DRRP nu am primit nici un sprijin, inseamna ca e ceva putred, dar nu in Danemarca, ci in Romania, si e de gandit daca nu cumva ar trebui sa ne adresam altor institutii! Poate ca prin aceasta scrisoare deschisa catre toate forumurile internationale, vom fi auziti si intelesi de cineva.”
Cu profunda dezamagire,
Ioan Godja, presedinte al Asociatiei culturale „Unirea“ din Wiener Neustadt

 
Doi preoti, o singura credinta, un singur neamPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :567
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Dupa nenumarate greutati facute atat de Biserica Ortodoxa Sarba cat si de unii ierarhi ai BOR, parintele Boian Alexandrovic(foto), Protopop al Protopopiatului “Dacia Ripensis” din Timoc, a trait si momente mai datatoare de speranta atunci cand, la Bucuresti fiind, a fost binecuvantat de PF Teoctist, Patriarhul BOR si a avut ingaduinta ca alaturi de un alt preot urgisit, Parintele Anatol Curtev din Hagi –Curda, Sudul Basarabiei, Ucraina, sa slujeasca in Catedrala Patriarhala.Ambii preoti romani unul din Serbia celalalt din Ucraina au trecut prin momente dramatice, fiind amenintati cu moartea, batuti sau atacati in presa ultranationalista sarba sau ucrainiana pentru simplu motiv ca vor sa ramana romani, ca bisericile lor sa tina de Ptriarhia Romana, iar slujbele lor sa se desfasoare in limba materna a enoriasilor lor, adica in limba romana. Amandoi au rezistat presiunilor sarbesti si ucrainiene dar si dezinteresului autoritatilor romane responsabile de romanii de pretutindeni.
Si Parintele Boian si Parintele Curtev au tinut sa multumeasca prin Romanian Global News, tuturor romanilor din toate colturile lumii care au fost solidari cu ei in momentele grele si spera in continuare sa se bucure de aceesi solidaritate.
 
Vanatoare de cetateni basarabeni la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :410
Tuesday, 17 October 2006
Joi, 12 octombrie, reprezentantii Serviciului de Migratie al Federatiei Ruse au efectuat o razie la piata Dorogomilovski, unde au fost retinute circa o suta pe persoane, multe dintre care erau din Basarabia.

Potrivit Stirea de Garda, Piata Dorogomilovski este una dintre cele mai mari din Moscova. Zalina Filimonova, responsabila de relatii cu presa din cadrul directiei muscovite a Serviciului Federal al Migratiei, a declarat pentru agentia Itar-Tass ca persoanele retinute aveau pasapoarte din Moldova, Ucraina, Azerbaijan si Tajikistan. Cei circa 100 de oameni au fost acuzati de violarea diferitor articole din Legea cu privire la migratie, iar majoritatea oamenilor nu aveau asupra lor permisiuni de sedere si de lucru in Moscova. Oamenii au fost ridicati cu forta si impartiti la trei sectoare de politie. Autoritatile ruse au mai declarat ca unii dintre acestia vor fi amendati, iar altii -deportati in tarile lor. Acest raid a fost planificat din timp iar serviciul de migratie face razii zilnice la santiere de constructie, prin piete agricole si in hoteluri – acestea fiind considerate locurile de baza ale amplasarii lucratorilor migranti.

 

 
Doreste MAE- DRRP sa controleze pe romanii din Spania?PDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :294
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Reprezentantii asociatiilor si federatiilor de romani din Spania au decis sa lanseze un proiect de protocol pentru crearea Forumului Asociatiilor Romanesti din Spania.Demersul are in vedere adoptarea unei strategii comune privind reprezentarea comunitatii romanesti din Spania, care numara peste 800.000 de persoane.
In acelasi timp, Forumul Asociatiilor Romanesti din Spania isi propune intarirea dialogului si stimularea fenomenului asociativ intre organizatii, dar si infiintarea unei retele de comunicare via internet. Nu in ultimul rand, autorii proiectului, care urmeaza sa fie dezbatut si semnat de asociatiile romanesti in Spania in perioada imediat urmatoare, vizeaza informarea despre drepturile si obligatiile ce deriva din statutul de cetatean european.
Se spera ca respectivul Forum sa nu afecteze independenta asociatiilor care il compun si sa nu fie la remorca autoritatilor de la Bucuresti sau a vreunui partid politic. Conducerea Forumului ar trebui asigurata prin rotatie si sa nu fie dintre persoanele privilegiate care primesc fonduri pe diverse cai, de la MAE- DRRP pentru a le asigura acestora controlul asupra romanilor din Spania.
 
Pregatiri pentru alegerile consilierilor adjuncti straini din Primaria din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Se apropie alegerile pentru consilierii adjuncti in cadrul Primariei din Roma, la fel ca si data limita de efectuare a demersurilor pentru obtinerea dreptului la vot.La data de 10 decembrie strainii care traiesc, studiaza si lucreaza in capitala italiana vor fi chemati la urne pentru a-si alege patru reprezentanti in Consiliul Comunal si cate unul in fiecare dintre cele 19 Consilii Municipale. Cei alesi nu vor avea drept de vot, dar vor participa la sedintele Consiliilor, prezentand deliberari, motiuni si ordine de zi, si vor putea primi informatii, isi vor putea exprima opinii si consilia pe cei care guveneaza Capotala. 
Actiunii consilierilor adjuncti i se va alatura cea a “Consiliului cetatenesc pentru reprezentarea comunitatii straine”, care va avea 30 de reprezentanti, de nationalitati diferite.
Multi alegatori au mai putin de doua saptamani pentru a obtine dreptul la vot: pana la data de 26 octombrie, cei care lucreaza sau studiza la Roma, dar locuiesc in alta parte, vor trebui sa se inscrie in municipiu pe listele electorale. Pentru inscriere este necesara completarea unui formular, prezentarea unui document de indentitate si a permisului de sedere (sau cererea de eliberare sau de reinnoire). La urne vor fi prezentate certificatul electoral trimis de Comuna la casele tuturor celor inscrisi pe listele electorale. Cei care nu il vor primi il vor putea cere in perioada 5-10 decembrie. Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon 060606.
Cei care au decis sa candideze pot frecventa un curs de formare gratuita organizat de Link Campus University of Malta, in colaborare cu Comuna, care va oferi sansa aprofundarii rolului de consilier adjunct, dar si notiuni referitoare la puterile si formele Statului, Comunei, Provinciei si Regiunii. Cursurile au inceput sambata trecuta si se vor desfasura pana la data de 20 noiembrie.
 
Nordul Europei accepta muncitori romaniPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 17 October 2006
Specialistii in IT, constructorii si asistentele medicale au cele mai mari sanse sa obtina un loc de munca bine platit in strainatate, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, tarile care au mare nevoie de forta de munca sunt Danemarca, Olanda si Belgia. Britanicii, in schimb, raman reticenti in fata muncitorilor din Romania si Bulgaria.
Prin urmare, daca Irlanda si Anglia impun restrictii muncitorilor din Romania si Bulgaria, Danemarca, Olanda si Finlanda sunt tari care ar putea deschide granitele pentru est-europeni. In cele trei state se inregistreaza un deficit de forta de munca. In Germania si Danemarca, la mare cautare sunt constructorii. La fel si asistentele medicale sau muncitorii din industria textila. Exista o criza de personal in domeniul industriei usoare. Pentru agricultori, oportunitatile apar in Italia si Spania. Salariile nu sunt foarte mari, dar contractele de munca se incheie pentru o perioada mai lunga. Cei mai multi bani - pana la 4.000 de euro pe luna - pot castiga specialistii in IT.
Functionarii Ministerului Muncii estimeaza ca impactul migratiei fortei de munca din Romania si Bulgaria se va face simtit in primele sase luni de la aderare.
 
Turneu de fotbal cu participare internationala – victorie de prestigiu a imigrantilor romaniPDF Print E-mail
Olaias, Portugalia/Romanain Global News
Accesari :356
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Pe terenul Scolii de fotbal din Olaias, Portugalia, a avut loc pe 15 octombrie un turneu international amical de fotbal organizat de jurnalistii de la Actualitatea romaneasca si de la Romanian Global News.

 

In primul meci al zilei s-au intalnit echipele Romania I si Romania II. Victoria a revenit, dupa un meci extrem de disputat, primei formatii cu scorul de 4-3, prin punctele reusite de Sfabu 2, Ioanovici 1 si Steiciuc 1, respectiv Grosu, Chireasa si Andrei cate un gol. Iata si cele doua formatii:
Romania I: Ichim, Liviu Lazar, Aurel Lazar, Cornel Lazar, Ioanovici, Saicu, Sfabu, Steiciuc.
Romania II: Popescu, Grosu, Ursu, Badila, Paraschiv, Andrei, Chireasa, Adascalitei.
In cel de-al doilea meci selectionata SEF-ului a invins cu scorul de 4:1, formatia Braziliei, prin golurile realizate de Aires a Fonseca 3 si Gaspar Nuno 1, respectiv Paulo Santos 1. Pentru echipa politistilor de frontiera au evoluat: Carlos Esteves, Aires Afonseca, Gaspar Nuno, Helder Tavars, Sergio Matos, Abilio Tavares, Nuno Baptista, Claudio Rodrigues si Antonio Galvoeira. Pentru Brazilieni au jucat Paulo Santos, Cleber Ferrari, Macelo Maceo, Marco Floriano, Jio Soares, Ze Carlos Sousa si Luis Carlos.
Finala, disputata de la ora 16.30, intre selectionatele Romaniei I si SEF-ului s-a incheiat cu victoria tinerilor fotbalisti imigranti romani, dupa un meci frumos, echilibrat, in care cei de la SEF au dat o replica consistenta pe teren. Politistii portughezi au reprezentat cu cinste Portugalia, dovedindu-se niste fotbalisti foarte talentati.
Au arbitrat cu corectitudine si competenta Constantin Amarie (capitanul reprezentativei de fotbal imigrantilor romani, accidentat la genunchiul drept) si Cristi Sfabu, golgeterul turneului de Duminica, cu 4 goluri inscrise.
Declaratii dupa meciuri:
Constantin Amarie: “Multumim sponsorului, adica firmei Trans Envio, fara de care acest minunat turneu nu ar fi avut loc!”
Emil Ursu (Romania II): “A fost frumos! Ne mai dorim asemenea meciuri!”
Paulo Santos (Brazilia): “Vom raspunde oricand, cu placere, invitatiilor din partea prietenilor nostri romani.”
Abilio Afonseca (Inspector SEF): “Ne-am simtit bine in mijlocul romanilor. Vom reveni intre voi ori de cate ori ne veti chema.”
Turneul a fost sponsorizat de Agentia de transfer de bani Trans Envio, reprezentata de doamna Andreea Oana Zachia, cu participarea selectionatelor de imigranti ale Romaniei si Braziliei si a unei selectionate a SEF-ului(Servico de Estrangeiros e Fronteiros).
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
Romanii pot emigra in Quebec si fara studiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Avocatul Serban Tismanariu a prezentat, la emisiunea Cafeaua cu Sare de luni, noile conditii in care romanii pot emigra in Canada, mai precis in Quebec.
Avocatul specializat in emigrari a explicat ca autoritatile canadiene prefera romanii specializati in anumite meserii, care nu au studii superioare.
“Guvernul a dat o lege prin care a obligat asociatiile de meserii sa stabileasca un echivalent al diplomelor obtinute in Romania si sa dea un permis de lucru restrans”, a explicat Serban Tismanariu. Acum nu mai este vorba de facultate, se cauta oameni cu soli profesionale. O alta noutate o reprezinta faptul ca nu mai este nevoie de sume de bani obligatorii pentru a pleca in Canada.
 
Romania prezenta din nou la Festivalul ProPatrimonio “Arta si Muzica”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :269
Tuesday, 17 October 2006
Institutul Cultural Roman din Londra va gazdui in perioada 6-9 noiembrie o noua editie a Festivalului “Arta si Muzica”, organizat de ProPatrimonio, in colaborare cu ICR Londra.
Festivalul include expozitii si prezentari despre carpetele oltenesti, concerte si demonstratii de executii manuale de artizanat, efectuate pe un gherghef original adus din Romania. Toate evenimentele din cadrul Festivalului, cu exceptia vizitelor la Muzeul Horniman si la Muzeul Victoria&Albert, ca si sesiunile scolare se vor desfasura in spatiul ICR Londra.
Festivalul va incepe luni, 6 noiembrie, cand de la ora 19.00 va avea loc vernisajul si un private view al unei expozitii cuprinzand picturi realizate de Celia Ward, carpete oltenesti de Elisabeta Murgu si masti realizate de Paul Buta. Expozitia va fi deschisa in perioada 7-9 noiembrie, intre orele 11.00 si 18.00. Numarul de bilete este limitat la 100, iar rezervrile se pot face trimitand un e-mail la adresa mail@propatrimonio.com sau sunand la 020 74394052.
Festivalul va continua luni, 7 noiembrie, dimineata, cu sesiuni educationale de artizanat tinute intr-o scoala britanica de carte artistii artizani sprijiniti de ICR Londra. Sesiunile se adreseaza numai copiilor. De la ora 16.00 este programata o demonstratie de mestesuguri sustinuta de Maria Dinoiu, o tesatoare din regiunea Olteniei, si de Paul Buta, un creator moldovean de masti. Intrarea la eveniment este libera, dar pentru rezervari este necesar sa anuntati inainte la adresa de e-mail office@icr-london.co.uk, sau la numarul de telefon 020 7752 0134.
De la ora 19.00 seara va continua cu un recital de pian si vioara sustinut de Andrei Gocan si de Daniel Adni. Programul va aduce in fata publicului piese de Brahms (Scherzo from the "FAE" Sonata), Schubert (Violin Sonata in G minor), George Enescu (Third Violin Sonata Op 25 in A minor 'dans le caractère populaire roumain' (1926)), Henri Wieniawski (Concert Polonaise, Op 4). Exista numai 100 de bilete, iar cei interesati de rezervari pot suna la 020 74394052, sau pot trimite un e-mail la adresa mail@propatrimonio.com.
Sesiunile educationale si demonstratiile de mestesuguri vor continua si miercuri, 8 noiembrie, urmate de o vizita la Muzeul Horniman, pentru a vizita instrumentele muzicale romanesti expuse aici si colectiile de antropologie. Un microbuz va pleca din 1 Belgrave Square la ora 13.30, si numai 10 persoane vor putea achizitiona bilete. Ziua se va incheia cu o lectura ilustrata, intitulata “Om sau mamaliga: masti si mascarade in NE Romaniei”, sustinuta de Sarah Posey. Rezervarile pentru cele 100 de locuri se fac la adresa mail@propatrimonio.com sau la numarul de telefon 020 74394052.
Joi, 9 noiembrie, continua, dimineata, sesiunile educationale si demonstratiile de mestesuguri, iar dupa amiaza aduce o vizita la Muzeul Victoria&Albert, pentru ca vizitatorii sa poata vedea colectia Oprescu de broderie romaneasca si rochii populare. Tot 10 bilete sunt disponibile si de aceasta data, iar microbuzul pleaca la ora 13.30 din 1 Belgrave Square.
Seara va fi incheiata de o lectura-recital intitulata “Folclorul muzical si traditia muzicala bizantina: rolul lor in conturarea scolii romanesti de compozitie”, sustinua de Ion Minoiu.
 
ICR organizeaza evenimente de impact la publicul austriacPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :245
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Pe 9 octombrie, in spatiile ICR Viena a avut loc prezentarea ultimului volum semnat de Eginald Schlattner(foto), „Klavier im Nebel/Pianul in ceata“.Cunoscutul scriitor de limba germana din Sibiu se bucura de o notorietate si o apreciere cu totul speciale in Austria, dovada si faptul ca la prezentarea de la ICR Viena a sosit si public din afara Vienei. Fragmentele alese de autor pentru lectura au entuziasmat prin unicitate publicul prezent: acestea au alternat istorisirea autobiografica in limba germana cu expresii romanesti si chiar cu citate din poeziile eminesciene. Muzicalitatea si inteligibilitatea mesajului dincolo de barierele lingvistice au produs o impresie profunda in randul publicului.
Romanul lui Schlattner este propus de o echipa de creatori austrieci pentru a fi adaptat ca opera de camera si prezentat in premiera la Sibiu, in 2007. Proiectul, in valoare de peste 200.000 de euro este sustinut de mai multe institutii guvernamentale, centrale si locale, din Austria.
„Graphic Poetry“ reprezinta un proiect mai amplu propus de ICR Viena, in colaborare cu Muzeul Albertina din Viena. Lansarea s-a facut prin deschiderea expozitiei realizate de graficiana austriaca Michaela Konrad si dr. Florin Stoiciu, seful Departamentului de Gravura din cadrul Facultatii de Arte Plastice, Bucuresti. Gandit ca un dialog intre plasticieni adepti ai expresiei figurative, specializati in tehnici de imprimare elaborate, evenimentul plastic a strans in spatiile ICR Viena peste o suta de tineri artisti, studenti, curatori si specialisti in istoria artei, a caror medie de varsta nu a depasit 25 de ani. De un egal succes s-a bucurat si „Atelierul de Gravura“, eveniment asociat, organizat duminica 15 octombrie in spatiile Muzeului Albertina. La cursul si demonstratia de tehnici de imprimare traditionale si monotipie, sustinute dr. Florin Stoiciu, asistat de colega sa austriaca, Michaela Konrad au participat 13 tineri elevi si studenti, dintr-un maxim posibil de 16 cursanti.
Proiectul este propus spre itinerare la Venetia, Varsovia, Praga si Budapesta unde celor doi urmeaza sa li se adauge cate un coleg plastician din fiecare tara. O expozitie finala de anvergura, cu participarea tuturor celor implicati in proiect ar urma sa fie organizata la Bucuresti.
 
ICR Viena si-a lansat newsletter-ul in limba germanaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :269
Tuesday, 17 October 2006

Institutul Cultural Roman, prin filiala ICR Viena si cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Viena a lansat luni 16 octombrie primul newsletter in limba germana, destinat mediilor de presa, culturale, universitatilor cu profil umanist si de arta, institutiilor guvernamentale si asociatiilor neguvernamentale de profil, departamentelor de comunicare ale marilor companii austriece care opereaza si in Romania.


 

Pentru inceput, acest newsletter, contine o sinteza a informatiilor si este distribuit o data pe saptamana, sub sub logo-ul "Kulturraum Rumanien", urmand ca incepand cu ianuarie 2007 sa aiba o frecventa cotidiana.
Cititorilor interesati, ICR Viena le ofera la solicitare, continuturi integrale ale articolelor, alte informatii legate de subiect, asistenta in procesul de research. Informatiile continute in newsletter sunt preluate din revista presei culturale transmisa zilnic de Institutul Cultural Roman si din articolele din presa aparute in cotidianele si saptamanalele din Romania. Deasemenea, vor fi cuprinse in newsletter si informatiile sau comentariile aparute in presa straina care reflecta prezente culturale romanesti de impact, evenimente organizate de filialele din strainatate ale ICR, articole care fac referire la personalitatile culturale de origine romana, precum si anunturi privind proiecte culturale si artistice de anvergura.
Aceasta initiativa vine sa consolideze rolul asumat de Institutul Cultural Roman, acela de intermediar de produse si informatii culturale si sa sporeasca vizibilitatea institutiei in spatiile de limba germana.
 
Participare romaneasca la festivalul de film de la ValladolidPDF Print E-mail
Valladolid, Spania/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu(foto), "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", care poate fi vazut si pe ecranele romanesti, va participa la Festivalul de Film de la Valladolid, in cadrul sectiunii Punto de Encuentro.Pelicula romaneasca va fi prezenta la Valladolid, in perioada20 - 28 octombrie, alaturi de alte 10 filme din Spania, Ungaria, Canada sau Chile.
Premiul pentru cel mai bun lungmetraj al sectiunii, in valoare de 12.000 euro, va fi acordat prin votul publicului. "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" a avut premiera mondiala la Cannes, anul acesta, si reprezinta Romania la Oscar. Prestigiosul festival de la Valladolid, din Spania, ajuns la cea de-a 51-a editie, va fi deschis de filmul de animatie "Azur y Asmar" de Michel Ocelot.
 
“A fost sau n-a fost?” prezent la un nou festival in VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :259
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Filmul “ A fost sau n-a fost?”, regizat de Corneliu Porumboiu, va participa la cea de-a 44-a editie a festivalului de film “Viennale”, de la Viena.

 

Filmul va rula la Cinematograful Kunstlerhaus, marti, 17 octombrie, incepand cu ora 20.30, respectiv joi, 20 octombrie, la Gartenbaukino, ora 18.00. Filmul a castigat trofeul Camera d’Or si premiul Label Europa Cinema la Cannes2006. De asemenea la TIFF 2006 a obtinut premiile pentru Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului.
 
Spectacolul “Casatoria”, de Gogol pe scena Teatrului Katona Jozsef din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Spectacolul “Casatoria” de Gogol, in regia lui Yuriy Kordonskiy, montat la Teatrul Bulandra din Bucuresti a fost prezent pe scena Teatrului “Katona Jozsef” din Budapesta, in zilele de 13 si 14 octombrie.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Roman de la Budapesta si gazduit de Teatrul “Katona Jozsef”, membru, ca si Teatrul Bulandra in Uniunea Teatrelor din Europa.
Inca de la premiera din 20 septembrie 2003, “Casatoria” a fost unul dintre spectacolele de succes ale Teatrului Bulandra, atat in randul spectatorilor cat si al cronicarilor dramatici.

 „Casatoria lui Gogol este o piesa care pare inactuala astazi, la peste 150 de ani de la scrierea sa. Totusi, acest regizor cu imaginatie si gindire treaza, impreuna cu legendara trupa a nu mai putin legendarului teatru romanesc de prim-rang european, a reusit sa realizeze un spectacol substantial si care tine, tot treaza, si atentia publicului pe parcursul celor trei ore cit dureaza.” (Ion Parhon, Romania Libera – oct. 2003)

„Yuriy Kordonskiy ridica usor valurile satirei expunerii dorintelor fiecarui personaj si arata ca fiecare are necazul sau tainic, ascuns. Regizorul respecta si da valoare replicii prin indrumarea fiecarui actor, pe care il fereste de falsitate si exagerare, de asemenea el detine harul de a mobila inspirat cuvantul prin o serie de imagini teatrale rafinate. […]”Casatoria” este un eveniment teatral al stagiunii, un spectacol ce va ramane mult timp in repertoriul Teatrului Bulandra prin afluenta spectatorilor iubitori de teatru adevarat, de teatru ce le merge direct la suflet.” (Ileana Lucaciu, Romania Libera - Timpul Liber – oct. 2003)

Yuriy Kordonskiy s-a nascut la Odessa, a studiat regia de teatru la Sankt Petersburg, unde l-a avut profesor pe celebrul Lev Dodin. Yuriy Kordonskiy a fost pentru prima data in Romania in 1995 cu trupa „Malii Teatr” a lui Dodin, la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, desfasurat la Bucuresti. Juca in celebrul spectacol „Gaudeamus”, devenit ulterior o veritabila scoala de teatru, model in intreaga lume.
Printre spectacolele de succes, montate pe scena teatrelor din Romania se numara: „Unchiul Vanea” de Cehov, „Sorry” de Alexandr Galin, la Teatrul Bulandra si „Inima de caine” de Mihail Bulgakov, la Teatrul National Bucuresti.

 
Lansare de carte a unui scriitor roman la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 17 October 2006

{mosimage}Nicolae Corbeanu, jurnalist, scriitor si fost redactor la „Deutsche Welle”, isi va prezenta ultimul volum de proza „Letopisetul unui european moderat”.

 

Evenimentul va avea loc la Academia Melanchton din Koln, duminica, 5 noiembrie. Prezentare autorului si a operei sale va fi facuta de Andrei Baleanu, jurnalist si critic de teatru.
Potrivit Cercului Cultural Romano-German, un numar limitat de exemplare ale cartilor vor putea fi oferite spre vanzare celor interesati, iar intrarea este 3 euro.

Cateva din reperele principale ale activitatii publicistice si literare ale lui Nicolae Corbeanu ar fi  activitate didactica universitara, publicari de recenzii literare, teatrale si cinematografice in Romania pina in 1973; apoi activitate jurnalistica in redactia romana a postului de radio „Deutsche Welle” (inclusiv in calitate de corespondent pentru Germania a lui „Radio France Internationale”), dupa 1989 revenire in spatiul publicistic si literar romanesc cu articole in revistele din Bucuresti si Timisoara si cu volumele de proza: „Amintirile unui las”(Ed. Albatros, Bucuresti, 1998), „Vara transfugului”- roman (Ed.Humanitas, Bucuresti 2003) si „Leptopisetul unui european moderat” (Ed. Curtea veche, seria „Actual”, Bucuresti, 2005).

„....impresii fugare despre lucruri la ordinea zilei, ce ne intereseaza, cred, pe noi toti. Nu sunt toate vesele. Unele sunt texte vesele despre lucruri triste (......) ... unele sunt de-a dreptul triste (......) iar unele sunt de-a dreptul sobre....”
(din „Predoslovia” autorului)

„Un amestec de ingrijorare si umor se afla in privirea plimbata peste realitatile romanesti si europene. (...) Un ochi caragialian pe realitatea(...)  inceputului de mileniu, ce ne-am putea dori mai mult?”  (Doina Jela in prezentarea volumului)

 
Sediul ICRCU din Venetia, locatie pentru manifestarile culturale romanestiPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :263
Tuesday, 17 October 2006
Vineri, 13 octombrie 2006, la Palazzo Correr a avut loc un dublu eveniment cultural: prezentarea volumului “Futurismo, Dadaismo e Avanguardia romena: Contaminazioni fra culture europee (1909-1930)” de Emilia David Drogoreanu si concertul cvartetului “Da Capo” din Split.

Manifestare a fost organizata de catre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, in colaborare cu autoarea, si reprezinta o prima etapa in concretizarea unicului proiect din Italia castigator al Programului CANTEMIR, initiat si finantat de Institutul Cultural Roman.
Potrivit ICRCU din Venetia, a doua prezentare va avea loc la Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice al Universitatii din Pisa iar cea de-a treia la Centrul Intercultural din Torino.
Evenimentul de la IRCCU Venetia a fost anuntat in presa din Romania, in cotidianul venetian “Il Gazzettino”, pe site-ul Primariei din Torino si al Agentiei “Romanian Global News”.
Prof. Bruno Mazzoni de la Universitatea din Pisa, membru in comisia de doctorat care la 7 martie 2006 a hotarat acordarea titlului de “doctor in cercetare” Emiliei David Drogoreanu, pentru teza care constituie baza volumului lansat la IRCCU, a prezentat importanta temei abordate in contextul mai larg al locului literaturii romane in panorama literaturii universale si europene. O asteptare in acest sens este din ce in mai evidenta in cercurile culturale din Europa, dovada cea mai elocventa fiind castigarea Premiului Nobel pentru Literatura din acest an de catre prozatorul turc Orhan Pamuk. Orientarea spre zona rasariteana a peisajului literar european poate fi determinata, in afara de politica traducerilor, de cercetari de comparatistica, serios sustinute documentar, precum studiul Emiliei David Drogoreanu, care pune in evidenta nu numai rodnica intalnire dintre cele trei miscari care au revolutionat cultura secolului XX: Futurismul, Dadaismul si Avangarda, dar si aportul romanesc esential la aparitia si dezvoltarea acestora, in primul rand prin activitatea lui Tristan Tzara si Marcel Iancu.
La randul sau, profesorul de literatura italiana la Universitatea din Torino, Mariarosa Masoero, a prezentat publicului aspecte relevante pentru munca de cercetare depusa de autoare, subliniind inalta tinuta stiintifica si bogatia documentara a volumului. Astazi, in Italia, a tinut sa sublinieze vorbitoarea, Futurismul si Avangarda par sa treaca print-un con de umbra, astfel incat capitolele din cartea Emiliei David Drogoreanu care abordeaza activitatea avangardistilor si futuristilor italieni (Filippo Tommaso Marinetti, Enrico Prampolini, Fortunato Depero, Umberto Boccioni, Giacomo Balla etc.), precum si cele privind ecourile acestora in Romania, reprezinta o contributie necesara pentru insasi critica italiana de specialitate. Publicului i-a fost prezentat, cu ajutorul proiectorului, un inedit material ilustrativ al temelor volumului, care a reusit sa demonstreze, pe de o parte sincronismul perfect al miscarilor europene de avangarda cu climatul literar din Romania epocii (in primul rand prin presa culturala: “Contimporanul”, “Integral”, “Facla”, “Democratia”, “75. H. P.”, “Punct” s.a.) iar pe de alta parte documentatia inedita descoperita de autoare in Biblioteca Academiei Romane,  Muzeul Literaturii si Institutul de Cercetare a Avangardei Romane si Europene, in Bibliotecile Nationale din Florenta, Torino, Milano. Pentru publicul prezent, in majoritatea sa covarsitoare italian, Emilia David Drogoreanu a subliniat aspecte mai putin cunoscute ale receptarii futurismului italian in Romania, precum si ale unor contributii semnate de Tristan Tzara si Marcel Iancu, gazduite de reviste italiene moderniste sau futuriste, se arata intr-un comunicat primit la redactie de la Institutul Cultural Roman de Cercetare Umanistica din Venetia.
In partea a doua a serii a avut loc concertul cvartetului Da Capo din Split, in program cu piese de mare virtuozitate din repertoriul destinat instrumentelor cu coarde. Fondat in 1997, din initiativa lui Marin Katunaric, cel mai renumit maestru in acest gen de muzica din Dalmatia, in prezent cvartetul este compus din: Ivana Kenk, Tonka Juranovic, Tomislav Kalebic si Ivanka Jelavic. Concertul face parte din seria de manifestari organizate in cadrul colaborarii traditionale intre IRCCU si Primaria din Vittorio Veneto, unde isi are sediul Federazione Mandolinistica Italiana, condusa de dr. Artemisio Gavioli.

 

 
Colocviul international “Venetia si Levantul in secolulele XIII-XVIII” la ICRCU VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}La Palazzo Correr, sediul IRCCU din Venetia se vor desfasura lucrarile Colocviului international “Venetia si Levantul in secolele XIII-XVIII”.
Manifestare se va desfasura timp de doua zile, respectiv pe 19 si 20 octombrie. Lucrarile vor beneficia de participarea specialistilor din Romania, Italia, Grecia si SUA.
 
Medici romani in misiune in AfganistanPDF Print E-mail
Zabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :216
Tuesday, 17 October 2006
Peste 400 de persoane din provincia afgana Zabul au primit, in perioada 12- 15 octombrie, ingrijiri medicale din partea unei echipe medicale romano-americana.Echipa mixta, din care au facut parte si trei militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Calugareni”, medicii – cpt. Sorin Vasiloiu si lt. Adrian Popa, si asistenta medicala - plt.maj. Mihaela Dragoi, a acordat asistenta de specialitate persoanelor din localitatile Shinkay si Shamulzay aflate in zona de responsabilitate a batalionului, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii.
Batalionul 2 Infanterie “Calugareni”, care are sub control operational si o companie din fortele terestre americane, actioneaza, de la 1 august, sub egida NATO, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF), in sprijinul fortelor de securitate locale, armata si politie, pentru crearea si mentinerea unui climat de siguranta si stabilitate in provincia afgana Zabul, situata in sud-estul tarii, la aproximativ 150 km nord-est de Kandahar.
 
Inca o romanca in elita concursurilor internationale de frumusetePDF Print E-mail
Nassau, Bahamas/Romanian Global News
Accesari :203
Tuesday, 17 October 2006
{mosimage}Romania va participa prin Roxana Curelea la finala Miss Intercontinental, concurs aflat la ce-a de-a 35-a editie.
Finala se va desfasura la Rainforest Theatre – Crystal Palace Casino(foto), la Nassau, in Bahamas, marti, 17 octombrie. Roxana Curelea, in varsta de 19 ani,  este studenta la Facultatea de Management Turistic si Comercial. In finala ea va purta doua tinute: costumul national si o rochie de seara, semnate de creatoarea Ana Zdravcu. Roxana a obtinut locul al II-lea la Miss World University 2006. In finala Miss Intercontinental vor participa reprezentantele a 50 de tari, de pe 5 continentente. Castigatoarea concursului va obtine atat semnarea unor contracte substantiale cat si calatorii in intrega lume, ca “ambasadoare” a Miss Intercontinental.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions