Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Cel de-al Treilea Summit al Dunarii are loc in BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 18 October 2006
In perioada 18-19 octombrie are loc la Budapesta cel de-al Treilea Summit al Dunarii, manifestare la care participa si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.Alaturi de delegatia oficiala a Romaniei va participa la summit si directorul general al Companiei Nationale ,,Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta, Mircea Marius Banias. Este bine cunoscut faptul ca unul dintre cele mai importante avantaje ale Portului Constanta il reprezinta conexiunea Portului Constanta cu Dunarea (Coridorul de Transport Pan European nr. VII), realizata prin Canalul Dunare-Marea Neagra. Acest avantaj strategic de care dispune portul Constanta orienteaza intreaga strategie de dezvoltare a portului.
Potrivit unui comunicat emis de “Administratia Porturilor Maritime”, participarea directorului general Mircea Marius Banias la acest eveniment face parte din seria actiunilor ce au drept scop promovarea Portului Constanta la nivel european si international, actiuni ce au ca fundament totalitatea avantajelor puse la dispozitie de port, dar in special legatura vitala cu Dunarea.
Evenimentul gazduieste o seama de personalitati importante, oficialitati din Ungaria, Austria si tari riverane Dunarii, din cadrul UE precum si exponenti ai intereslor comerciale de-a lungul Dunarii. De asemenea, pe 17 octombrie 2006, delegatia oficiala romana a participat la intalnirea cu Presedintele si Secretarul General al Centrelor Logistice din Ungaria, vizitand totodata cel mai mare centru logistic de pe teritoriul statului maghiar, obiectiv ce se intinde pe o suprafata de 1 milion mp.
In cursul zilei de 18 octombrie, cea dintai zi a Summitului, Mircea Marius Banias, Directorul General al CN APM SA Constanta a prezentat avantajele si facilitatile oferite de Portul Constanta, precum si caracterul de factor cheie pe care acesta il detine in ceea ce priveste dezvoltarea traficului pe Dunare. Astfel, legatura portului cu Dunarea permite, prin intermediul Coridorul Rin-Main-Dunare, conectarea celor doi poli europeni aflati: unul  la Marea Nordului - Portul Rotterdam si celalalt la Marea Neagra - Portul Constanta, oferind totodata Portului Constanta posibilitatea de a folosi drept poarta de intrare sau iesire pentru marfurile aflate in tranzit dinspre/inspre Europa Centrala si de Est.
Banias a reamintit cu acest prilej faptul ca legatura Portului Constanta cu Dunarea - Coridorul VII, prin Canalul Dunare-Marea Neagra, creaza o alternativa de transport cu 4000 km mai scurta pentru marfurile care vin din Orientul Indepartat si Australia prin Canalul Suez si au destinatie Europa Centrala. Accesul facil spre Europa Centrala este asigurat de bunele conditii navigabile ale Dunarii de Jos  si numarul redus de ecluze (doar 4 ecluze) pe sectorul dintre Constanta si Budapesta.
Beneficiind de capacitati de transport mari, Dunarea este indicata drept modalitatea de transport cea mai eficienta si ecologica in hinterland, o alternativa la transportul rutier si feroviar pentru evitarea congestionarii traficului terestru si poluarii.
Cu ocazia aceluiasi eveniment organizat in capitala Ungariei, partea austriaca, si anume reprezentantii Via Donau, au prezentat proiectul COLD – COntainer Liner Service Danube – realizat in colaborare cu Portul Constanta, proiect ce a avut drept tema realizarea unui studiu de fezabilitate pentru deschiderea unei linii de servicii containere pe Dunare, intre portul Constanta si porturile dunarene din Austria, in prima instanta portul Krems.
Mircea Banias, Directorul General al Companiei Nationale „Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta a facut cunoscut si cu aceasta ocazie faptul ca, pentru orizontul de timp 2007-2013, strategia de dezvoltare a Portului Constanta vizeaza proiecte de infrastructura si de imbunatatire a conditiilor de operare in port, reprezentand o necesitate pentru intampinarea, atragerea si imbunatatire traficului de marfuri in Portul Constanta, in special a traficului de tranzit.
In acest sens, mare parte din aceste proiecte sunt localizate in partea  de sud a portului, zona de dezvoltare viitoare care beneficiaza de adancimi mari si se afla in apropierea legaturii cu Dunarea, fapt ce va spori importanta portului Constanta in conjunctura comertului international.
 
Romania a urcat pe locul 24 in topul atractivitatii investitiilor strainePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :409
Wednesday, 18 October 2006
In topul investitiilor straine directe la nivel mondial, fata de anul 2004, Romania a urcat anul trecut sapte pozitii, ocupand locul 24 din 141 de state, potrivit Raportului Mondial al Investitiilor (WIR), publicat luni de catre Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), informeaza Hotnews.

Conform raportului, in 2005 Romania a atras investitii straine directe in valoare de circa 6,4 miliarde dolari. Potrivit raportului, care masoara indicele de performanta a investitiilor straine directe, investitiile straine directe din tarile Europei de Sud-Est si cele apartinand Comunitatii Statelor Independente si-au mentinut ritmul de crestere si in 2005, atingand nivelul de 40 miliarde de dolari.
Romania, Federatia Rusa si Ucraina au acaparat aproape trei sferturi din totalul intrarilor de capital strain din regiune. In toate cele trei tari, nivelul investitiilor straine a depasit nivelul de cinci miliarde dolari, numai in Rusia valoarea investitiilor straine depasind 10 miliarde dolari.
Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si China sunt tarile care au atras cele mai mari investitii.
Expertii UNCTAD apreciaza ca nivelul ridicat de capital strain atras anul trecut de catre Romania se datoreaza privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si a companiilor de distributie a gazelor naturale. Introducerea cotei unice de impozitare, de 16%, este vazuta ca un factor care a condus la aceste rezultate pozitive, transmite Hotnews.
De asemenea, studiul evidentiaza ca autoritatile romane au anuntat ca vor simplifica procesele de achizitie a proprietatilor imobiliare de catre rezidentii din Uniunea Europeana, dupa aderare, dar vor mentine restrictiile la cumpararea terenurilor agricole si a padurilor.
Raportul apreciaza ca aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei va avea un impact pozitiv asupra investitiilor desfasurate in cadrul Uniunii.
Numarul de investitii Greenfield atrase de Romania anul trecut a ajuns la 235 de proiecte, dupa ce in 2004 numarul acestora fusese de 171 de proiecte. Potrivit Raportului Mondial al Investitiilor, anul trecut, stocul de investitii straine directe in Romania a depasit valoarea de 23,81 miliarde dolari.
Cel mai mare recipient de investitii straine directe de anul trecut a fost Marea Britanie (165 miliarde de dolari), fapt datorat in special fuziunii dintre Shell Transport and Trading Company si Royal Dutch Petroleum Company din care a rezultat Royal Dutch Shell, urmate de achizitionarea altor cateva firme britanice valoroase.
Al doilea mare recipient a fost Statele Unite ale Americii cu 122 miliarde dolari, pe urmatoarele locuri clasandu-se China (72 miliarde dolari) si Franta (64 miliarde dolari).
Raportul estimeaza ca la nivel global investitiile straine directe vor creste si mai mult in 2006. Aceasta previziune se bazeaza pe cresterea economica continua, profiturile ridicate ale corporatiilor - urmate de o crestere a preturilor la bursa care ar mari instantaneu valoarea fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere - si liberalizarea politicilor.

 

 
Targul Educational Bucuresti si-a deschis portilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1491
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Targul Educational Bucuresti, gazduit de Colegiul National Iulia Hasdeu, si-a deschis portile miercuri, 18 octombrie, la ora 12.00, in prezenta subprefectului Capitalei, Catalin Deaconescu(foto).
Evenimentul se va desfasura in perioada 18 – 22 octombrie, si este organizat de Expo 24 cu sprijinul Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti si a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Manifestarea are doua sectiuni principale: expozitia de mijloace didactice, soft educational, oferte pentru profesori, elevi si studenti din diferite domenii de activitate si prezentari de produse/concursurile firmelor expozante. Potrivit Prompt Media, firmele participante expun materiale didactice noi (proiectoare interactive, table scolare coordonate prin soft propriu, table interactive), soft educational (cursuri interactive de biologie, geografie, istorie, chimie, fizica), mobilier scolar (modele noi de banci si catedre), aparatura de laborator moderna (microscoape laser), carte educationala, programe educationale, materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor. Pe parcurcul targului, se vor tine cursuri de pregatire, se vor face demonstratii practice, vor exista concursuri, iar participantii vor primi diplome de participare si premii.
 
Concurs jurnalistic cu ocazia Zilei Internationale a Marii NegrePDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :281
Wednesday, 18 October 2006
Organizatia neguvernamentala ecologista Mare Nostrum din Constanta lanseaza cu ocazia „Zilei Internationale a Marii Negre, 31 octombrie 2006”, a patra editie a “Premiilor Mare Nostrum pentru presa scrisa de mediu”.Potrivit Prompt Media, jurnalistii interesati sa participe la concurs sunt rugati sa trimita cel mai bun articol de mediu publicat de ei in presa scrisa (locala, nationala sau internationala) in anul 2006, prin posta electronica (office@marenostrum.ro), prin fax (0241 612.422) sau prin posta (OP3, CP308, Constanta), pana la data de 20 octombrie 2006 cu mentiunea “Pentru Concursul Premiile Mare Nostrum pentru presa scrisa de mediu”. Sunt acceptate articole care au ca subiect protectia mediului marin in zona Marii Negre (inclusiv zona litorala). Articolele care au fost publicate in alta limba decat cea romana vor fi insotite de traducere. Criteriile de jurizare cuprind calitatea datelor prezentate, modul de prezentare al datelor, originalitatea subiectului, capacitatea de a induce schimbari a articolului, incadrarea protectiei mediului in temele de interes general, potentialul impact public al articolului, si popularizarea subiectului. Decernarea „Premiilor Mare Nostrum pentru presa scrisa de mediu” - in valoare totala de 450 de dolari - va avea loc la Constanta in data de 29 octombrie 2006 in cadrul unei festivitati de premiere, anunta sursa mentionata mai sus.
Data de 31 octombrie este sarbatorita de cetatenii din comunitatile costiere, impreuna cu oficialitatile guvernamentale si reprezentantii programelor internationale ca “Ziua Internationala a Marii Negre”, din  anul 1996, cand a fost adoptat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra. Pentru marcarea acestui eveniment Organizatia Neguvernamentala Ecologista Mare Nostrum din Constanta impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta organizeaza Carnavalul „Vietuitoarele Marii Negre”. Acesta invitatie este adresata tuturor gradinitelor si scolilor cu clasele I-IV din judetul Constanta. Potrivit Prompt Media, fiecare institutie se poate inscrie cu cel mult trei participanti imbracati  in costume care sa reprezinte vietati ale Marii Negre. In data de 29 octombrie 2006, la Constanta, va avea loc defilarea din fata Muzeului de Arta si pana in Portul Tomis unde se va face parada costumelor, urmata de jurizare si premierea celor mai frumoase si ingenioase costume la categoria gradinita (premiul I, II, III) si categoria scolari (premiul I, II, III). Valoarea totala a premiilor este de 105 dolari/categorie.
 
Festivalul International de Teatru Francofon “Amifran” la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 18 October 2006
Festivalul International de Teatru Francofon „Amifran”, aflat la cea de-a XIV-a editie, va avea loc in perioada 21-26 octombrie, la Arad.
Vor fi sustinute 22 de spectacole, care se vor desfasura pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.  La acest eveniment vor participa aproximativ 300 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani din Romania, dar si din Rusia, Cehia, Ungaria, Spania, Basarabia, Austria, Franta etc.
Participantii vor lucra impreuna cu animatori profesionisti francofoni pe diverse teme legate de teatru. In cadrul festivalului vor fi prezentate si doua spectacole profesioniste. Este vorba de o coproductie Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad - Amifran, „Sous les draps“, de Pascal Coulan, in regia Lianei Didilescu, si un spectacol al Teatrului „Ion Creanga“ din Bucuresti, Rumeurs de Jean-Michel Ribes, in regia lui Cornel Todea. Exista si un segment muzical al programului, informeaza Amos News.
 
Salonul International de Banda Desenata la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Cel mai mare eveniment dedicat benzilor desenate din Romania se va desfasura in perioada 19  - 22 octombrie, la sala Dalles, din Bucuresti.Salonul International de Banda Desenata va cuprinde 10 expozitii de banda desenata, care acopera o mare varietate de stiluri. Printre aceste expozitii se numara si „Africa Comics”, de la Institutul Francez, „Cum ia nastere o BD”, expozitie pedagogica semnata de Herge, „BD in Ungaria”, de Ferenc Kiss, si altele.
 
La Targoviste se vor sarbatori pentru prima data „Zilele Chisinaului”PDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 18 October 2006
Zilele Chisinaului se vor desfasura la Targoviste, in perioada 20 si 22 octombrie, iar la manifestare au fost invitate peste 150 de persoane – oameni de cultura, reprezentanti ai cercurilor obstesti si de afaceri, jurnalisti din Basarabia.
Zilele Chisinaului se vor desfasura pentru prima data peste hotarele basarabene. Publicul targovistean se va bucura de concerte ale unor cunoscuti interpreti si “colective moldovenesti”. Pentru desfasurarea Zilelor Chisinaului au fost alocati de la bugetul local 300.000 de lei moldovenesti, bani care nu acopera decat transportul, restul fiind oferit de partea romana.
Exista varianta ca basarabenii sa organizeze, la randul lor, Zilele orasului Targoviste la Chisinau, anunta Prompt Media. Acest aspect va fi discutat in timpul Festivalului "Crizantema de Argint" care va avea loc in Basarabia, in februarie anul viitor.
 
Expo Drink 2006 se va desfasura la RomexpoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Firme din noua tari si-au anuntat participarea la cea de-a X-a editie a expozitiei internationale pentru vinuri, bauturi alcoolice si nealcoolice, echipamente de productie si ambalaje pentru bauturi, tutun si cafea – Expo Drink.

Evenimentul se va desfasura in perioada 19-22 octombrie, la Complexul Expozitional Romexpo. Astfel, si-au anuntat participarea 61 de firme din noua tari - Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Basarabia, Romania, Serbia si Ungaria. Suprafata ocupata de expozanti in acest an este de peste 3.000 mp, manifestarea fiind gazduita in pavilionul 2 si pe platforma exterioara aferenta.

 

 
Comandantul Fortelor Armate ale Lituaniei – la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :211
Wednesday, 18 October 2006

{mosimage}O delegatie militara condusa de general-maior Valdas Tutkus(foto), comandantul Fortelor Armate ale Lituaniei, se afla in Romania, in perioada 18-19 octombrie, la invitatia viceamiralului dr. Gheorghe Marin, seful Statului Major General al Armatei Romaniei.

 

In cadrul discutiilor oficiale urmeaza sa fie abordate o serie de aspecte referitoare la stadiul colaborarii dintre armatele celor doua tari si modalitati de intarire si dezvoltare a relatiilor militare bilaterale. Se vor face de asemenea si informari privind procesul de transformare a celor doua armate si vor fi prezentate lectiile invatate in urma participarii armatelor Romaniei si Lituaniei la operatii  internationale.
 
Joy Art Festival isi va redeschide portilePDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Wednesday, 18 October 2006
Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret Brasov va organiza cea de-a treia editie a festivalui pentru tineret, Joy Art Festival, in perioada 13 - 15 noiembrie in cadrul complexului Aro Palace din Brasov.Festivalul va cuprinde muzica, teatru scurt, multimedia dar si tineri creatori de arta in actiune. Evenimentul este o oportunitate de a promova tinere talente si creatiilor lor, de a stimula creativitatea artistica a tinerilor, schimbul de experienta intre tinerii artisti, dar mai ales punerea in contact a tinerilor artisti cu producatori.
 
Asociatii romanesti din Spania cer lui Traian Basescu deconspirarea politiei politice din DiasporaPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :513
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Observam ca in ultima perioada au fost reluate, pe fata si in umbra tentativele de unire a diverselor comunitati romanesti, cu precadere din Spania si Italia.

Pentru ca acest proces, trebuie sa recunoastem, nenatural romanilor, ar putea fi dirijat de forte oculte ce au in spate interesele si fostele retele ale Securitatii ce ar urma sa controleze masa importanta de votanti romani din cele doua tari, iata ca doua asociatii romanesti din Spania, care, ce coincidenta, nu au fost invitate la sindrofia de la Casa Poporului organizata de MAE-DRRP, cer Presedintelui Basescu deconspirarea celor care au facut politie politica in Diaspora.
Incercarea de clientizare politica a asociatiilor romanesti din Diaspora este un element de fragmentare si nu de unire, iar tentativele acualului MAE-DRRP nu fac decat sa distruga crearea acelui lobby romanesc de care se tot vorbeste de atata timp. Mai multe organizatii puternice fac mai mult decat un mastodont nefunctional dar mult mai usor de controlat la varful piramidei. Dar ceea ce este important pentru MAE la ora acuala este controlul si nu construirea pe orizontala a mai multor organizatii puternice si independente care sunt mult mai greu de pus sub ascultare de catre fostele retele securiste.

“Domnului Traian Basescu- Presedintele Romaniei                              
Stimate Domnule Presedinte,
 
Comunitatea Romani in Spania impreuna cu ONG-A Flor de Piel din Spania apreciaza eforturile facute de dumneavoastra personal si institutia ce o reprezentati pentru a democratiza real viata romanilor in general si in particular prin noua masura de a desecretiza dosarele fostei institutii a "Securitatii"-ceausiste.
Dorim sa va reiteram de aici din diaspora romanilor din Spania ca si noi suntem alaturi de dumneavoastra si de eforturile Romaniei de a se alinia noilor cerinte europene.
In numele a membrilor organizatiilor noastre dorim sa va facem cunoscut o cerinta stringenta si pentru aceasta diaspora.
Ne referim la faptul  ca si toti emigrantii din Spania  ar dori sa aibe acces si  sa poata sti cine sunt aceia care de-a lungul atator ani au facut delatiuni catre politia politica romana, care ne-au spionat viata cotidiana si au acidulat existenta noastra pana si aici departe de tara. Dorim sa stim daca preotii , cei care au lucrat in mass media romaneasca, sau in Ambasada si Consulatul roman din Spania ne-au facut rapoarte personale in regimurile anterioare fie ele  ceausiste, iliesciene,constantiniene...
Dorim sa aflam adevarul, sa-l analizam si sa stergem apoi aceste relicve din sufletele noastre.Dorim sa fim cu sufletul impacat  si ca ne putem baza pe noii oameni carora ne vom confesa spiritual. Ca cei ce ne dau stiri in ziare, reviste, radio nu ne intoxica si nu ne propaga idei prestabilite. Dorim sa fim si noi particica din Romania noastra, chiar daca suntem despartiti de mii de kilometrii. Este necesar Domnule Presedinte ca si noi sa fim tratati cu respectul cuvenit chiar daca acum ne supunem legilor democrate ale unui stat ce face parte din Uniunea Europeana, uniune din care si noi romanii vom face parte in curand.
Domnule Presedinte facem apel la dumneavoastra pentru ca stim si observam ca sunteti un motor dinamizator al acestui proces pe care il putem numi"al adevarului pe masa "iar scrisoarea noastra deschisa facuta saptamana trecuta mass-media din tara a trecut ori neobservata ori netratata...in tara cu respectul cuvenit. In Regatul Spania anul viitor vor avea loc alegerile locale la care vom putea si noi emigrantii romani sa participam, in calitate de alegatori sau candidati sa reprezentam minoritatea romaneasca .Consideram ca publicarea acestor dosare ar evita viitoare polemici, in care fosti delatori sau mambrii ai aparatului opresor ar putea sa fie tocmai ei cei ce ne vor reprezenta obstea intr-o Europa Unita. Acest proces de desecretizare trebuie, asa cum si Dumneavoastra ati afirmat in numeroase randuri, sa atinga si viata noastra  acelor pe care presa din tara ne trateaza uneori cu dispret numindu-ne "capsunari"...sau stranieri...
Noi suntem revoltati de aceasta catalogare mai ales cand stim ca si parte din banii nostri sunt o contributie sinenquanon la prosperitatea tarii si ai celor ramasi in tara. Noi ne aflam aici din cauza politicii economice gresite si a erorilor guvernarilor anterioare.Dumneavoastra Domnule Presedinte sunteti si presedintele acestor oameni care se afla cu valiza intre doua granite si consideram ca fara doar si poate ne reprezentati si noua interesele atat in Romania cat si in lumea careia ne-am ales poate destinele momentan.
Va multumim anticipat stiind ca sunteti persoana in care ne punem toate aceste sperante.”
 
Alexandru Petrescu
coordonator al
COMUNITATII ROMANILOR IN SPANIA-INTERESE BILATERALE
 
MIOARA ANDONE-
Presedinta "A FLOR DE PIEL"-SPANIA  


 

 
Politizarea Diasporei denuntata de Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :456
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Printr-o scrisoare dechisa trimisa Agentiei de Presa Romanian Global News, Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din Munchen, protesteaza fata de tentativa DRRP de a-si creea o “clientela politica” pe banii contribuabilului roman si impotriva organizarii “defectuoase, proaste, direct interesate si nereprezentative” a asa zisei Conferinte a Comunitatilor Romanesti din Europa” de la Casa Poporului.
“Stimati domni,
Doresc pe aceasta cale sa alatur protestelor diverselor organizatii din Diaspora propriul nostru protest.
Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din Munchen e. V. protesteaza pe aceasta cale fata de tentativa organelor de Stat romanesti - in cazul de fata Departamentul pentru romanii de pretutindeni - de a-si crea o clientela politica pe banii Ministerului de Externe, recte ai Guvernului Romaniei: recte ai contribuabilului roman de pretutindeni - inclusiv ai “capsunarilor” care au contribuit la PIB-ul Romaniei cu 4.5 la suta, conform datelor Bancii Nationale.
ASRG/DRSV e. V., asociatie de creatie, cu peste 40 de membri activi in lumea condeiului, infiintata in 1998, la initiativa scriitorilor romani din Germania si cu sprijinul regretatului Laurentiu Ulici - raposat "la tzanc", in calitate de ocupant al primului loc pentru Senat pentru alegerile din 2000, cu 2 saptamani inaintea scrutinului electoral -, se vede pusa incontinuu, de la preluarea conducerii USR de catre informatorul securist "Udrea" etc. si indiferent de "schimbarile" de guverne si Presedinti ai Romaniei, in conul de umbra al interesului general fata de soarta Romaniei. In schimb, apar si in Occident, peste noapte, gata organizate, emanatii ale emanatiilor post-decembriste, carora li se aproba "proiecte", sunt invitati la simpozioane metaforice etc. Singurul "caz" in care am apelat - fara dorinta de imbogatire personala! - la fondurile Departamentului pentru etc., a fost cererea de finantare a tiparirii (in Romania!) a unei carti despre scriitorii romani din Germania si opera lor, cerere respinsa sub pretexte dubitabile. Probabil ca motivul real a fost acela ca, in respectiva lucrare am indraznit (?!) sa aratam ca vina venirii dupa 1989 a unui numar apreciabil de scriitori romani in Germania, este continuitatea structurilor comuniste in fruntea Statului roman.
Afland din presa - fiindca n-am fost invitati personal, probabil ca fiind "nembri" ai unei fantomatice organizatii-umbrela, nu am fost considerati demni de interesele DRP?! - despre... chestia finantata la Bucuresti, ne permitem sa protestam impotriva unei organizari defectuoase, proaste, direct interesate si nereprezentative, facuta pe bani publici de persoane inadevcvate.”
Pentru conformitate, Radu Barbulescu
Presedinte ASRG e. V.
 
Romania va fi interesata de forta de munca din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 18 October 2006
Romania incepe sa se confrunte cu o criza a fortei de munca, situatie deja acuta in Bulgaria.

Conform statisticilor, numarul mare de romani plecati in strainatate a lasat un gol pe piata muncii, fapt demonstrat si rata extrem de scazuta a somajului.
Potrivit Hot News, firmele din constructii, textile si turism si agentiile de recrutare a personalului recunosc ca cererea de locuri de munca este mare si nu poate fi acoperita. Dupa cum a recunoscut si presedintele Basescu, solutia este atragerea de muncitori din strainatate, iar prima vizata pare a fi Basarabia.
Ministerul Afacerilor Externe nu stie, sau se face ca nu stie, cati romani au plecat la munca in strainatate, dar estimarile expertilor din piata muncii arata ca aproximativ doua milioane de romani muncesc acum peste granite. Acest lucru a afectat in special constructiile, industria usoara si turismul. In aceste trei domenii, cererea este imensa. Doar Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala cauta in acest moment circa 10.000 de oameni in toata tara.
Firmele care recruteaza personal se plang de lipsa de muncitori si de faptul ca angajatorii ii platesc putin, asa ca acestia prefera sa plece in strainatate. „Cautam peste 500 de oameni si nu avem de unde sa-i luam. In constructii se ajunge la o medie salariala de 1-2 euro pe ora, iar daca pleaca pot castiga pana la 20 de euro pe ora”, spune Irina Beltermann, directorul agentiei de recrutare Eurojobs.
„Zonele cele mai vulnerabile sunt constructiile, unde cu greu gasim resurse umane si asta afecteaza proiecte mari de infrastructura, si industria confectiilor, din cauza nivelului scazut de salarizare”, a declarat pentru HotNews.ro si Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
Si Basescu recunoaste ca Romania a incetat sa mai fie un izvor nesecat de muncitori. „Nu o sa invadam pe nimeni cu forta de munca, pentru ca, in mod paradoxal, in momentul de fata Romania este in apropierea unei crize de forta de munca in raport cu proiectele ce vor fi finantate chiar de UE....
Romania, datorita propriei sale evolutii, dar si migratiei deja produse a fortei de munca, nu mai este in situatia de a fi un furnizor de forta de munca pentru statele membre ale UE; dimpotriva, va fi o tara care va absorbi forta de munca”, a declarat Basescu cu putin timp inaintea publicarii Raportului de Monitorizare a Comisiei Europene.


 

 
Ce va aduce autonomia asa zisului Tinut Secuiesc romanilor din Harghita si Covasna?(I)PDF Print E-mail
Sfantu-Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Wednesday, 18 October 2006

{mosimage}Dupa secole de intoleranta de care s-au „bucurat” romanii din fostele scaune secuiesti, in mult trambitata autonomie secuieasca, calvarul lor s-a incheiat odata cu Unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918. Dar, doar numai dupa 20 de ani de liniste si prosperitate, norii negrii ai intolerantei, urii interetnice si ai violentei dezlantuite, au devenit realitati de cosmar, odata cu instalarea administratiei horthyste, dupa Dictatul de la Viena, din toamna anului 1940.
Pentru ca aceste tragedii traite de romanii din actualele judete Covasna si Harghita, in acei ani de neagra teroare, au fost date uitarii, si pentru ca multi dintre actuali politicieni romani au uitat(sau n-au stiut-o niciodata) istoria reala, Romanian Global News reda cateva secvente despre drama bisericilor ortodoxe si greco-catolice, si a credinciosi romani din localitatile Arcului Intracarpatic, asa cum sunt ele prezentate in lucrarea „Romanii din Covasna si Harghita. Istorie. Biserica. Scoala. Cultura”, de Ioan Lacatusu, Vasile Lechintan si Violeta Patrunjel, volum aparut la Editura Grai Romanesc, a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, din Miercurea Ciuc, in anul 2003.


 

       
1. Judetul Covasna
Aita Mare
Dupa declararea Dictatului de la Viena (1940), in biserica din localitate s-a tras cu pusca din biserica din cimitirul unitarian, care se afla pe un deal, iar credinciosii au fost trecuti cu forta la cultele maghiare. Au fost distruse crucile din curtea bisericii, cimitirul a fost profanat, iar casele romanilor au fost jefuite (ancheta jandarmilor maghiari a stabilit o paguba de 6.000.000 lei). Preotul ortodox Ioan Comsa a fost izgonit in acelasi an. Caminul cultural al ASTREI a fost confiscat, iar Monumentul Eroilor Jandarmilor daramat.
Aita Medie
In toamna anului 1940, drama preotului Ioan Bunus, a bisericii si a credinciosilor este similara cu cea a multor biserici ale judetului (preotul este izgonit din sat, iar credinciosii obligati sa treaca la cultele reformate). La 1 septembrie 1940, “poarta parintelui era batuta cu bate de membrii garzii nationale maghiare, strigand cuvintele: «iesi afara popa valah, sa te spanzuram de limba de stalpul de telefon (sa) nu mai inveti tu pe aici pe valahi valaheste»”. In noaptea de 4 septembrie 1940, 12 sateni maghiari au venit la casa parohiala cu carute, pentru a-l expulza pe preot, spunand: «Nu putem tolera popa valah sau valahi printre noi». Apoi au incarcat carele cu lucrurile familiei preotului si, sub amenintari si insulte, l-au obligat sa paraseasca satul.
Baraolt
In toamna anului 1940, preotul greco-catolic Ioan Talnariu si cel ortodox Octavian Stoian au fost expulzati din localitate si credinciosii romani trecuti la cultele maghiare. Biserica ortodoxa a fost devastata in interior si ferestrele au fost sparte, iar biserica greco-catolica a ramas ridicata in rosu, neterminata.
Biborteni
In toamna anului 1940, biserica a fost daramata iar locuitorii de confesiune ortodoxa au fost obligati sa treaca la reformati. In urma amenintarilor primite, parintele Esianu a fost silit sa paraseasca localitatea in primele zile ale lunii septembrie 1940. Pe locul bisericii s-a construit o carciuma. Acest lucru impiedica astazi inaltarea unei troite care sa aminteasca de existenta sfantului lacas, daramat samavolnic in anul 1940.
Bodos
In septembrie 1940, noile autoritati maghiare au voit sa distruga din temelie si biserica ortodoxa romana din Bodos. Intentia necrestineasca a fost impiedicata – cu arma in mana – de preotul reformat din localitate care, prin gestul sau hotarat, a salvat sfantul lacas de la daramare. Totusi, biserica a fost devastata, fiindu-i date jos crucile, sparte geamurile, furate usile si distrusa Sfanta Masa, mobilierul si cartile de cult. Odoarele sfintite au fost salvate de sotia epitropului Nicolae Bogdan, Bucura Bogdan, printr-un gest pilduitor pentru ceea ce inseamna statornicia in credinta.
Capeni
In toamna anului 1940, preotul Nicolae Colceriu a fost izgonit, cei 217 credinciosii siliti sa treaca la cultele maghiare, iar biserica cea noua daramata samavolnic din temelie de noile autoritati civile si militare. Tot atunci a fost daramata si o frumoasa troita din lemn, inaltata in centrul localitatii. Preotul Nicolae Colceriu, intors inapoi in ziua de 11 octombrie 1944, a constatat numeroase treceri ale credinciosilor Bisericii romanesti la “confesiunea reformata, sub amenintarea expulzarii sau a deportarii in interiorul Ungariei”, iar “biserica cea noua daramata pana in temelie, terenul nivelat si iarba crescuta pe el, acoperind astfel orice urma de crestinism… Biserica veche, deteriorata si manjita cu materii fecale, a fost folosita ca loc de observatie a granitei despartitoare… iar uneori chiar si de closet…”. Acestea erau urmele “administratiei civilizate” din perioada 1940-1944.
Racosul de Sus
Sfantul lacas a fost distrus in toamna anului 1940. Pe locul bisericii a fost ridicata o gradinita, iar pe locul altarului WC-ul. Preotul Ilarie Capalnean a fost nevoit sa plece din localitate, ajutat fiind de unii credinciosi sa-si ia o parte dintre lucrurile sale.
Descrierea inceputului daramarii bisericii din Racosu de Sus, in 1940, este relatata de unii dintre martorii oculari astfel: “La cateva zile dupa ce a sosit armata ungara de ocupatie, s-a dat ordin ca toti satenii sa se adune in fata Primariei. Comandantul a spus oamenilor ca trebuie sa daramam biserica romaneasca. Oamenii au ramas incremeniti. Nimeni n-a cutezat sa zica nimic. Au stat pe loc nemiscati mult timp. Deodata, un nebun de secui a spus: «Ma urc eu»! S-a urcat sus pe turla sa dea crucile jos. Dar Dumnezeu l-a pedepsit pe loc. A cazut de sus si a ramas mort pe loc. Nimeni dintre sateni nu a mai pus mana sa atinga biserica si sa o darame”. A fost totusi distrusa ulterior.
Batani Mari
In toamna anului 1940 biserica a fost devastata, icoanele si obiectele de cult distruse, preotul Ioan Garcea expulzat, iar credinciosii trecuti cu forta la Biserica reformata.
Herculian
In decembrie 1940, biserica a cazut prada garzilor de ocupatie, care au tabarat cu tarnacoapele asupra ei, devenind o ruina si a servit drept groapa de gunoi a satului timp de aproape 50 de ani. In Sfantul Altar crescusera mai multi copaci. Prea Sfintitul Episcop Ioan a intervenit si in acest caz. Ruinele sfantului lacas au fost curatate de tonele de deseuri menajere si zidurile consolidate
Belin
In timpul ocupatiei ungare si in timpul razboiului de eliberare al Ardealului (1940- 1944), biserica, inca neterminata, a suferit avarii si furturi de materiale. In toamna anului 1940 parohia s-a dezorganizat din cauza lipsei de preot. Parte din credinciosi s-a refugiat din comuna si o insemnata parte a trecut la alte religii, intre care majoritatea la religia reformata. Tot atunci au fost scoase din loc si doborate la pamant 54 de cruci din cimitirul romanesc (1940-1944). “Cultura milenara maghiara a gasit ca e bine sa fie batjocorita si sfaramata biserica ortodoxa”, arata preotul Gheorghe Iacob intr-un raport din 10 octombrie 1945. “Geamurile bisericii au fost sparte, prin sparturi bandele sovine de unguri au aruncat carbuni aprinsi, pe usi au scris tot felul de injurii si cuvinte obscene, apoi au tras de patru ori cu tunul in biserica, astfel incat o parte din acoperisul de nord s-a daramat, un geam a sarit cu rama cu tot, coltul turnului din dreapta si acoperisul de la intrare au cazut la pamant”. Cazul este relatat si de Telegraful Roman de la Sibiu din toamna anului 1944. Revenind la parohia sa, preotul Gheorghe Iacob arata ca revederea cu enoriasii lui a fost deosebit de emotionanta. ”Apoi, printre lacrimi, cu glas asezat, potolit, fara ura, fara dor de razbunare”, a povestit calvarul pe care l-a indurat timp de patru ani.
Borosneul Mare
In septembrie 1940 biserica a fost daramata, ramanand in picioare doar ruinele pana la ferestre. Autoritatile locale au demolat si zidurile ramase, iar cu materialele obtinute au ridicat alte constructii, deposedand parohia de cele 12,9 jugare de teren arabil. Preotul Ioan Teodorescu a fost alungat. Credinciosii romani au fost trecuti cu forta la cultele maghiare. Biserica greco-catolica, ramasa fara cei 91 de credinciosi si fara preotul Iuliu Aron, a fost demolata in 1961.
Filia
Credinciosii romani din Filia au apartinut de parohia Varghis. Prin eforturile preotului Ioan Popa din Varghis, ale enoriasilor din localitate (in numar de 79) si imprejurimi, cu sprjinul Arhiepiscopiei din Sibiu, in anul 1939 a inceput constructia unei biserici ortodoxe. Constructia a ajuns pana la centura de beton de deasupra ferestrelor. In septembrie 1940, noile autoritati civile locale si militare de ocupatie au ras de pe fata pamantului cladirea neterminata a bisericii, iar credinciosii romani, ramasi fara preot, au fost obligati sa treaca la cultele maghiare.
Cernat
Au venit anii de urgie si ocupatie ungara si, in 1940, biserica a fost devastata in interior iar mobilierul a fost distrus. Au fost sparte icoanele si distruse vesmintele preotesti, precum si alte obiecte liturgice. Parintele Ciutac a fost izgonit de asemenea din parohie. Credinciosii romani ramasi in localitate au fost trecuti cu forta la cultele maghiare. In Cernatul de Sus au mai ramas doua familii. La intoarcere, in 1945, pr. Ciutac a mai gasit doar 11 familii ramase ortodoxe.
Chichis
Evenimentele din toamna anului 1940, au pus capat lucrarilor de constructie a bisericii, localitatea intrand in perimetrul ocupat in urma Dictatului de la Viena. Lucrarile finale la cladirea bisericii, care a fost avariata in timpul anilor de Dictat, au fost reluate dupa razboi. Despre cum s-a facut intrarea in comuna a trupelor maghiare, in septembrie 1940, ne releteaza chiar parintele Gheorghe Lincu, care va trece printr-o adevarata drama a suferintei si umilintei, atat in anii Dictatului cat si dupa, pentru indrazneala sa de bun roman si preot ortodox. “Cand a venit armata maghiara sa ocupe teritoriul, o companie de honvezi a venit si in Chichis. Toti locuitorii i-au primit cu flori si urale in mijlocul comunei, unde era improvizata o tribuna. Desi auzeam vociferarile la adresa mea si a sotiei mele, am imbracat reverenda si am mers spre tribuna. Sotia mea avea un buchet de flori albe in mana. Am urcat in tribuna, unde erau cei doi preoti maghiari. Noul primar ungur, Zsigmond Carol, m-a lovit cu un lemn. Umplundu-ma de sange, am cazut jos. In acelasi timp, femeia Imreh Varvara a luat buchetul de flori din mana sotiei si a lovit-o peste fata, pana n-a mai ramas nimic din buchet (…). In ziua de 31 octombrie, inainte de a fi expulzat, primarul a venit cu mai multi secui sa le platesc zilele de munca pe care, ziceau, le prestasera la zidirea bisericii, vociferand ca, daca nu le platesc, voi fi ucis eu si sotia mea. Desi nici unul din cei ce ridicasera pretentii nu fusese silit sa lucreze la construirea bisericii, ca sa scap, le-am platit 18.000 lei ce-i aveam. In plus mi-au luat toate produsele ce le aveam, vitele si tot ce mai pastram in gospodarie si am plecat cu hainele de pe noi si cu umarul strivit de bataie. Am venit in tara libera, in satul natal Doboli de Jos”. Tot atunci, clopotarului roman i se interzice sa traga clopotele, fiind amenintat ca va fi legat de funia de la clopot. In schimb romano-catolicii foloseau si clopotele bisericii ortodoxe.
Comandau
In perioada interbelica, pentru cei peste 500 de credinciosi romani s-a construit o capela, distrusa in toamna anului 1940
Covasna
Imediat dupa declararea Dictatului de la Viena (1940) si in Covasna s-au petrecut acte tragice pentru populatia romaneasca. Acest act odios a deschis drumul unor grele suferinte: peste 310 persoane adulte si copii sunt izgoniti din vatra strabuna peste granitele vremelnice si doi voinesteni cad victime bestialitatii hortyste: Dumitru Gavrila si Ion Cimpoi. In noaptea de 13-14 septembrie 1940, unii locuitorii de origine maghiara din Covasna s-au constituit in banda, au sfaramat crucea de piatra din comuna si apoi au navalit in casa lui Balea Ionel Trandaburu, pe care au devastat-o. Trei femei din sat, din cauza ca nu au trecut la o confesiune maghiara, au fost puse in genunchi pe boabe de porumb si tinute astfel ore intregi, cruzime care se practica pe tot cuprinsul Transilvaniei ocupate.
Dupa retragerea administratiei romanesti din zona, incepand din 15 noiembrie 1944, romanii au fost supusi la noi si grele incercari, generate de atmosfera de nesiguranta exercitata de autoritatile locale de etnie maghiara. In timpul celor patru ani de Dictat, dar si dupa 1944, parintele Aurel Babiciu a trecut printr-o adevarata odisee. El facea parte din lotul de invatatori trimis in zona de episcopul Nicolae Colan al Clujului pe timpul ocupatiei Ardealului de Nord. In ianuarie 1945, pe fondul diverselor pretexte ale noilor autoritati, preotul Aurel Babiciu a fost inchis timp de zece saptamani. In urma unui asa-zis proces cu ascultare de martori si prezentari de dovezi este eliberat in schimbul unei sume de 200.000 lei garantie. Regulile existente nu admiteau eliberarea, chiar daca cel arestat se dovedea a fi nevinovat, asa incat devenea obligatorie o suma de bani.
Ghelinta
Intre septembrie 1940 – februarie 1941, in Ghelinta preotul a fost alungat si biserica devastata. Dupa 1940 nu s-au mai oficiat slujbe vreme de un an. In toamna acestui an, in luna septembrie, biserica este devastata iar romanii sunt obligati sa treaca la celelalte culte. Credinciosii au trecut la romano-catolici, chiar sotia parintelui a fost inmormantata de preotul romano-catolic, la 2 iunie 1955
Ilieni
In anii dictatului de la Viena, comunitatea romaneasca s-a redus drastic prin trecerile de la credinta stramoseasca la cultele maghiare. Biserica, ramasa fara credinciosi, a stat in paragina pana in anul 1961, cand in urma unei furtuni s-a daramat. Credinciosii romani din Ilieni apartin astazi de parohia Dobolii de Jos
Lemnia
Anul 1940 si cei care i-au urmat au insemnat sfarsitul unei puternice comunitati romanesti care, in conditiile istorice cunoscute, si-a pierdut identitatea contribuind la sporirea numerica a populatiei maghiare
Micfalau
In 1940 preotul Virgil Dancu a fost izgonit iar biserica transformata in depozit de munitii. Cu exceptia a zece familii, in frunte cu romanul Arpad Ursu, care au rezistat presiunilor administratiei maghiare, toti ceilalti (peste o mie de credinciosi) au fost trecuti la biserica romano-catolica din Micfalau. Pentru a fi salvate, cartile vechi bisericesti au fost ascunse intr-un pod al bisericii, unde au fost gasite cu ocazia unor lucrari de reparatii, fapt deosebit de relevant pentru destinul spiritualitatii romanesti in vremuri vitrege.
Dupa prima anuntare a cedarii teritoriului, la sfarsitul lunii august 1940, “Invatatorul Visan a fost petrecut pana la gara intr-o ploaie de pietre si bolovani; notarul amenintat ca va fi spanzurat, (…), primarul amenintat cu linsarea, in timp ce pe strada vocifereau tinerii (secui) intr-o baie de betie cu tricolorul maghiar in piept si strigau: unde este popa cel valah sa vedem sange”.
Preotul Dancu mentiona ca inca inainte de sosirea trupelor maghiare a fost amenintat cu impuscarea. La 14 octombrie 1940, preotul Virgil Dancu scria urmatoarele mitropolitului Balan: “In vara acestui an (1944) biserica a fost intrebuintata ca depozit de munitii si alte materiale militare. Interiorul bisericii a devenit locul de odihna al soldatilor si premilitarilor maghiari, care au transformat sf. lacas in sala de mancare si dormitor (…)”.
“Imi este imposibil sa pot trai aici izolat de lumea noastra spirituala si nationala, din 285 de familii am ramas cu treizeci de ortodocsi”.
Bixad
In toamna anului 1940, dupa cedarea Ardealului de nord, biserica din Bixad trece prin momente grele, fiind devastata, pisania din pridvorul bisericii taiata cu dalta de catre primar, iar pictura a fost zgariata si partial acoperita cu vopsea. Cantaretul Iuliu Nitu a reusit sa salveze arhiva bisericii.
Din relatarea preotului Dumitru Trifan, care este silit sa se refugieze, aflam ca in ziua de 1 septembrie 1940, dupa vecernie, cete de unguri au manifestat violent prin comuna. Seara i-au atacat casa cu pietre si bolovani. Chiar in ziua respectiva mai multi credinciosi ortodocsi i-au spus preotului “ca de acum nu mai vin la biserica romaneasca deoarece se simteau amenintati”. In aceste imprejurari unii credinciosi romani ortodocsi au inceput sa treaca la romano-catolici. Pana la 8 septembrie 1940 au trecut 16 persoane “de frica sa nu fie gasiti de unguri ca ortodocsi”. Au fost distruse si troitele si crucile comemorative ridicate in memoria eroilor romani cazuti in batalii pentru apararea patriei romane. In al doilea razboi mondial au cazut doua bombe peste biserica, dar din mila lui Dumnezeu ele nu au explodat, ci doar au spart acoperisul. Apoi biserica a fost jefuita de cateva ori de raufacatorii de alte confesiuni din sat, ajungand in ruina. Printre primii preoti reveniti in toamna anului 1944, a fost si preotul Trifan, care datorita imprejurarilor create de armatele in retragere este nevoit sa parasesca parohia in mai multe randuri. O parte din “credinciosii sai, cei mai multi fosti ortodocsi romani, din motive usor de inteles, se tem sa se pronunte sau sa se arate romani”.
Ojdula
Evenimentele tragice din anul 1940 nu au ocolit localitatea. La 22 octombrie 1940, preotul Simion Mogos a fost obligat sa se refugieze in Romania. Descriind imprejurarile prin care a fost nevoit sa-si paraseasca parohia, preotul Mogos relateaza: “Desi nadajduiam de la inceput ca vom rezista cu totii, cu toate spargerile si bataile ce le sufereau credinciosii, am fost nevoiti sa stam prin paduri ziua iar noaptea sa dormim prin surile cu fan, mai mult de doua saptamani din cele 6 indurate alaturi de sfantul altar si in mijlocul credinciosilor. Cand credeam ca se potoleste furia celor ce ne faceau sa suferim si cu cat cautam sa ne ascundem mai bine din fata lor, cu atat mai mult cautau sa ne batjocoreasca tot ce aveam mai scump”. Dupa ce enumera actele de agresiune comise de unii localnici maghiari impotriva romanilor, preotul arata ca “mie mi-a spus un invatator ungur, Molnar, ca de ce mai stau in Ojdula ca, inainte de venirea mea acolo, 1936, romanii din Ojdula (…) nici macar nu vorbeau romaneste”.
Ozun
Tragedia anului 1940 este descrisa intr-un raport inaintat de preotul Victor Folea in 1940, Mitropoliei Sibiului, in care relata urmatoarele: “Am aflat trista veste ca biserica din Ozun a fost aprinsa in interior, unde toate obiectele bisericesti – prapori, cartile, mesele si odajdiile – au fost asezate in mijlocul bisericii pe paie si au fost aprinse, arzand pana dimineata, cand focul care mocnea a fost stins. Pictura a fost complet distrusa, (…), romanii au fost fortati sa treaca la religia reformata. In Ozun au mai ramas doar doua suflete la credinta ortodoxa”. Preotul ortodox Victor Folea a fost izgonit in 1940
Bicfalau
In septembrie 1940, noile autoritati de ocupatie au impuscat crucile de pe turnuri si au stricat acoperisul, biserica a fost inchisa si sigilata, iar credinciosii trecuti cu forta la cultele maghiare.
Lisnau
In septembrie 1940 ambii preoti, cel ortodox Mihai Petru si cel greco-catolic Miron Radu, au fost izgoniti, iar bisericile au fost devastate. Credinciosii ortodocsi si greco-catolici au fost obligati sa treaca la Biserica catolica si reformata. Casa parohiala a fost transformata in gradinita de copii. Primarul localitatii, Radu Socaciu, (tatal cunoscutului cantaret de folk Victor Socaciu), a fost alungat din sat impreuna cu familia, stabilindu-se, ca atatea alte sute de romani, in primitorul judet Brasov, din Romania neocupata
Sationlunca
In toamna anului 1940, biserica a fost devastata, crucile doborate si acoperisul distrus. Casa parohiala a fost transormata in magazie de cereale si apoi in camin cultural. Preotul Victor Folea a fost expulzat, iar credinciosii trecuti la cultele maghiare.
Poian
In 1940, toti cei 280 credinciosi romani au fost obligati sa treaca la confesiuni maghiare, parohia a fost desfiintata, preotul greco-catolic Gheorghe Ghergheli a fost izgonit, iar arhiva distrusa
Comolau- Reci
Despre evenimentele tragice din 1940 ce s-au abatut si asupra comunitatii romanesti de aici, aflam din trista relatare facuta de preotul Ioan Rauca, el insusi fiind obligat sa-si paraseasca credinciosii in urma unor serioase amenintari: “Dupa 1 septembrie 1940 - spune el - zilnic am fost boicotat si batjocorit atat eu cat si parohienii mei, dintre care o parte si-au parasit vetrele si s-au refugiat. In noaptea de 10-11 septembrie 1940 mi-au fost sparte geamurile de la casa parohiala (…), asa ca in ziua de 11 septembrie, dupa ce am predat arhiva si toata administratia epitropului, am fost silit sa parasesc parohia si sa ma stabilesc in Araci. La vreo cateva zile de la plecarea mea din parohie, am aflat ca (…), in biserica au fost introduse o mare cantitate de paie, au fost puse stranile peste paie si le-au dat foc, distrugand astfel biserica (…) ramanand din ea doar turnul cel mare si patru ziduri de caramida”.
Casa parohiala a fost ocupata de postul maghiar de jandarmi, iar zidurile bisericii, ramase in picioare, au fost demolate. Locul bisericii a devenit teren arabil. Clopotul bisericii a fost salvat fiind instalat intr-o clopotnita improvizata, ce se gaseste in curtea fostei case parohiale.

Foto: Ruina bisericii romanesti din Herculiane, Covasna, daramata de hortisti in 1940 
 

 
Noua romani raniti la metroul din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :309
Wednesday, 18 October 2006

{mosimage}Cel putin noua romani au fost raniti in accidentul de marti de la metroul din Roma.

Consulatul Romaniei din capitala Italiei a declarat pentru HotNews.ro ca cei noua sunt internati la un singur spital, "San Giovanni". Niciunul dintre acestia nu este insa in stare grava.
Deocamdata, nu se cunoaste numarul total al romanilor raniti deoarece mai raman de verificat si celelalte spitale unde au fost internati ranitii in urma coliziunii violente a celor doua metrouri.
Bilantul intarzie deoarece victimele au fost internate, in ordine alfabetica, la cele sase spitale si nu in functie de tara din care provin, a explicat pentru HotNews.ro, Maria Artene de la biroul de presa al Consulatului.
Potrivit datelor oficiale, la Roma traiesc 250 000 de romani.
Potrivit bilantului provizoriu, in incident au fost ranite cel putin 110 persoane, dintre care cinci sunt in stare foarte grava.
Doua garnituri de metrou s-au ciocnit, marti dimineata, la Roma. Nu se cunosc deocamdata circumstantele clare in care s-a produs tragedia. Un tren a intrat in statie cu mare viteza si a izbit din spate o alta garnitura de metrou oprita pe linie. A fost vehiculata si ipoteza unui scurtcircuit la un tablou electric.
Premierul Romano Prodi a declarat ca se investigheaza inclusiv posibilitatea unei erori umane sau cea a unei defectiuni la sistemul de semnalizare.
 
Romanul arestat in Nigeria de spionaj pentru Rusia, a fost eliberat pe cautiunePDF Print E-mail
Lagos, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :169
Wednesday, 18 October 2006
Cetateanul roman arestat in Nigeria de spionaj pentru Rusia, a fost eliberat marti, 17 octombrie, pe cautiune impreuna cu alte cinci persoane care fusesera arestate in acelasi dosar.Bogdan Dumitrescu se afla in Nigeria de un an, unde conducea o societate comerciala. In urma unei sedinte speciale a tribunalului s-a hotarat eliberarea pe cautiune a cetatenilor arestati, printre care si cetateanul roman. A fost eliberat, are libertatea de miscare in tara, in Nigeria si chiar sa plece in strainatate daca nevoile o cer, insa cu aprobarea tribunalului, informeaza Rador.
 
Bursa britanica pentru studentii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Bursa Foreign and Commonwealth Office (FCO) pentru Studii Europene este o bursa oferita de guvernul Marii Britanii, care se adreseaza tinerilor diplomati si experti romani implicati in problemele Uniunii Europene.Bursierii vor putea sa participe la programul de Studii Europene al European Research Institute (ERI) de la Universitatea din Birmingham. Cursul dureaza 3 luni,  timp in care bursierii vor capata o intelegere complexa a Europei contemporane, mai ales in ceea ce priveste Uniunea Europeana, functiile, institutiile, politicile si dezvoltarea ei viitoare. Programul de studiu al acestui curs scurt se bazeaza pe materia cursurilor universitare oferite de ERI, ceea ce permite abordarea unei varietati de teme, cu accent pe ambele parti ale Europei - Est si Vest.
Programul de Studii Europene al ERI este predat de specialisti in domeniu, teoreticieni si practicanti, si este gandit sa raspunda nevoilor de instruire ale celor care lucreaza cu Uniunea Europeana sau in cadrul ei. De asemenea, programul este conceput sa ofere participantilor informatii privind fortele si factorii care configureaza politica europeana a Marii Britanii, cum ar fi descentralizarea interna si constrangerile particulare cu care se confrunta politicienii in rezolvarea problemelor legate de Uniunea Europeana. Obiectivul general al programului este sa propuna studentilor un program de cea mai inalta calitate, care sa le fie de folos in cariera. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul www.britishcouncil.org/ro/romania-learning-scholarships-fco-european-fellowship.htm.
 
Slujbe in limba romana pentru crestinii catolici din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 18 October 2006
Comunitatea de credinciosi romani din Marea Britanie, apartinand Bisericii Romano- Catolice, are ocazia si posibilitatea de a participa la Sfanta Liturghie in limba romana.Odata cu sosirea din tara a unui preot romano-catolic roman trimis pentru pastoratia romanilor din Marea Britanie, si credinciosii catolici beneficiaza de posibilitatea sa participe la Sfanta Liturghie in limba romana. Parintele Robert Matau va tine Sfanta Liturghie duminica, de la la ora 11.00, iar cei care vor sa se spovedeasca o pot face inainte de Sfanta Liturghie duminica, sau oricand este nevoie, la cerere.
Adresa Bisericii este St. Sebastian & St. Pancras Catholic Church, The Presbytery 22 Hays Lane, London, NW9 0NG.
 
Lansare de carte despre George Enescu la LillePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian GLobal News
Accesari :289
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Profesorul, inginerul si jurnalistul roman stabilit in Elvetia, Titu-Marius Bajenesco, isi va lansa luna aceasta volumul intitulat “Georges Enesco – le coeur de la musique roumaine” (“George Enescu – inima muzicii romanesti”).Lansarea va avea loc sambata, 21 octombrie, de la ora 18.00, la Libraria “La Colombe d’Argent” din Lille.
Dincolo de toate activitatile sale de profesor, inginer sau membru al Asociatiei Elvetiene a Jurnalistilor Specializati, Titu-Marius Bajenesco este un indragostit de muzica. El a urmat ore de vioara, de compozitie, de contrapunct si dirijare a orchestrei Conservatoriilor din Cluj Napoca si Craiova. Un adevarat meloman, el a fost si este cu adevarat captivat de muzica, dar si de personalitatea lui George Enescu, celebrul violonist si compozitor roman, unul dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului XX.
Cercetarea in vederea realizarii volumului “George Enescu – inima muzicii romanesti” s-a efectuat intr-un fond extrem de vast de publicatii si arhive, ajungandu-se astfel la o biografie analitica realizata cu rigoare si pasiune, ce il restituie pe Enescu in contextul epocii sale si permite ca atat omul cat si opera sa sa fie cunoscute cat mai bine de catre public, si de aici si motivele universalitatii sale.
 
A aparut ziarul bilingv “Vitamin”, o publicatie editata de tineri de pe ambele maluri ale NistruPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :245
Wednesday, 18 October 2006

15 tineri din diferite localitati ale Basarabiei, inclusiv sase din regiunea transnistreana, au editat primul numar al ziarului bilingv „Vitamin”, o publicatie pentru tineri.


 

Unul dintre membrii redactiei „Vitamin”, Vitalie Popov, a comunicat ca ziarul a aparut dupa ce echipa a participat la un training organizat de Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova (CTJM), unde experti de la Chisinau si din regiunea transnsitreana i-au instruit in domeniul jurnalismului, transmite Monitor Media. 
Ziarul are un volum de opt pagini, format A4, avand tirajul de circa 500 de exemplare.
Publicatia este editata cu sustinerea financiara a Centrului „CONTACT”, in cadrul Proiectului Peace Building Framework, informeaza sursa citata mai sus. Proiectul, care se finalizeaza in februarie viitor, este derulat de CTJM. 
Pana la finele anului in curs, echipa redactionala urmeaza sa editeze inca doua numere. 
 
Ultimele reprezentantii pentru “Mona Lisas” in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :282
Wednesday, 18 October 2006

{mosimage}Actorii romani si britanici din distributia spectacolului “The Mona Lisas” se vor afla impreuna pe scena pentru inca trei reprezentatii in Marea Britanie.

 

Miercuri, 18 octombrie, spectacolul se va juca la la New Theatre Royal, din Portsmouth, iar luni, 23 si marti, 24 octombrie piesa "Mona Lisa" va putea fi vazuta la Jersey Arts Centre din Jersey.
Turneul cu "Mona Lisele" in Marea Britanie este sprijinit de Consiliul de Arta din Anglia, Consiliul Judetean East Sussex, Centrul Cultural Roman din Londra, Institutul Cultural Roman si Consiliul din Ramnicu Valcea.
Actorii provin de la teatrul Municipal Ariel din Ramnicu Valcea, Romania si de la Teatrul Melange, din Marea Britanie, iar spectacolul este o colaborare internationala, ce face legatura intre teatru si imanige si conduce publicul printr-o calatorie suprarealista printr-un peisaj exploziv de arta vizuala moderna. Spectacolul "Mona Lisele" s-a jucat in Romania, la Teatrul Municipal Ariel, cu regizori, designeri, actori, echipe de productie si management de la Teatrul Ariel si de la Teatrul Melange. Turneul din Marea Britanie este primul turneu major al Teatrului Ariel.


 

 
Ultima zi pentru spectacolul Battuta la LuxembourgPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 18 October 2006
Incepand cu data de 7 noiembrie, Teatrul Zingaro va prezenta la Aubervilliers spectacolul „Battuta”.Cei interesati pot vedea spectacolul pana la data de 31 decembrie, cateva zile pe saptamana, de la ora 20.30. Spectacolul se va juca si la Luxembourg, Dexia Bil, in perioada 3-18 octombrie.
Pe ritmul unei fanfare din Moldova si a unui ansamblu de coardoane din Transilvania, Bartabas aduce in prim plan originile unui univers inspirat din cultura Tsiganes, intr-un spectacol ce vorbeste despre timp si despre memorie. Spectacolul a fost prezentat si la editia de anul acesta a Festivalului Avignon.
 
Barbecue pentru membrii Societatii RomancaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 18 October 2006
Cea de-a doua editie a barbecue-ului pentru membrii Societatii Romanca din Marea Britanie, si invitatii acestora, este programata pentru sambata, 21 octombrie, intre orele 15.00 si 19.00.
Evenimentul se va tine la 1 Marshall House, 2 Dorncliffe Road, SW6 5 LF, London.
Din program vor face parte o strangere de fonduri in cadrul concertului sustinut de Lili Davies si Tudor Andrei, momente de pozie oferite de Robert Copot si invitatii sai, pictura pe fata si activitati pentru copii, o tombola, si un bufet cu mancare si bautura romaneasca, precum si alte surprize.
 
Petrecere romaneasca pe vasul londonez HMS PresidentPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Romanii din Anglia se intalnesc luna aceasta din nou pe celebrul vas HMS President, locatia preferata a petrecerilor romanesti in aer liber din capitala britanica.O noua petrecere romaneasca la bordul celebrului vas se va desfasura vineri, 27 octombrie, intre orele 19.30 si 00.30. Invitatii sunt poftiti la un bufet gratuit, de la ora 20.30, iar apoi la o tombola. Dupa tombola se va da tonul distractiei in nota obisnuita a romanilor de pretutindeni, pana la ora 00.30.
Biletele rezervate in avans se pot plati la intrare, contravaloarea lor fiind de 6 lire, sau 4 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman din Londra, organizatorul petrecerii. De asemenea, si studentii au reducere, pretul unui bilet pentru ei fiind de 5 lire. Cei care nu isi rezerva biletel in avans vor plati cu o lira in plus. Rezervarile se pot face la adresa de e-mail mail@romanianculturalcentre.org.ik, sau la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102.
 
Echipa Rombel se antreneaza din greu pentru Campionatul European de Fotbal al Diasporei RomanePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Echipa Comunitatii romane din Belgia se pregateste asiduu pentru Campionatul European de Fotbal al Diasporei Romane.
Campionatul se va desfasura pe 18 noiembrie, la Koln, in Germania, cu participarea echipelor din Franta, Germania, Belgia si altele. Echipa Rombel se antreneaza din greu, participand la cat mai multe antrenamente.
 
Balul Strugurilor va fi sarbatorit si de romanii din ChitigazPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :356
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}“Balul Strugurilor” va fi sarbatorit si anul acesta de romanii din Chitigaz, Asociatia Gastronomica a Romanilor din Ungaria angajandu-se sa organizeze aceasta manifestare pe 28 octombrie, la Casa de Cultura din Chitigaz.Balul Strugurilor va oferi celor prezenti muzica de petrecere, mancarurio traditionale romanesti, dar si o tombola. Biletul de intrare costa 1.200 de forinti, informeaza Prompt Media.
 
Intalnire culturala a romanilor la sediul Asociatiei culturale Alexandru Ioan CuzaPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :341
Wednesday, 18 October 2006
O intalnire a membrilor asociatiei culturale Alexandu Ioan Cuza, cu sediul in Germania, va avea loc pe 22 octombrie, de la ora 11.00, la Volkshochscule Heidelberg.
La intalinire va participa si istoricul roman, Georgeta Filitti, dar si directorul Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc, Dinu Zamfirescu. Tema intalnirii este “Exilul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. 
In continuare acestei intaliniri va avea loc si adunarea generala anuala a Asociatiei culturale Al.Ioan Cuza. Intalinirea va avea un caracter deschis, pe ordinea de zi aflandu-se chestiunii precum raport de activitate pe anul trecut, propuneri pentrupentru perioada  viitoare, dar si alte discutii ce tin de activitatea asiciatiei.
De asemenea, Asociatia culturala Allexandru Ioan Cuza va sarbatori in acest an 15 ani de existenta.
Organizatorii anunta ca toti cei ce sunt interesati sa participe sunt bineveniti.
Asociatia culturala Al.Ioan Cuza a fost infiintata in noiembrie 1991, de catre un grup de intelectuali originari din Romania, printre care dr. Theo Vogel, dr. Peter Ternes, Stoia-Gluck Nicolae, Josif Herlo, Maria Herlo.
Scopul principal al societatii este promovarea relatiilor culturale, in primul rand romano-germane, pentru a contribui astfel la crearea unui climat de intelegere si respect, de buna convietuire.
 
Romanii din Toronto vor sa infiinteze un club de sahPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :230
Wednesday, 18 October 2006
{mosimage}Romanii din Toronto ar dori sa infiinteze un club de sah pentru toti cei ce doresc sa practice sportul mintii in timpul liber.Toti cei interesati sunt rugati sa trimita un e-mail la adresa axxel07@hotmail.com. Potrivit unui anunt postat pe portalul Aliantei Romanilor Canadieni, pentru inceput intalnirea sahistilor se va face la un centru comunitar, asta pana cand ARC va avea un sediu stabilit, unde se vor putea organiza si turnee periodice de sah.
 
Copiii romanilor din Toronto isi demonstreaza aptitudinile artisticePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 18 October 2006
Copii romani, elevi in clasele a I-a si a II-a la scoala Milne Valley, din Toronto, vor sa isi demonstreze aptitudinile artistice.Astfel, a fost initiat un proiect, sustinut de Alianta Romanilor Canadieni, in care elevii au desenat portrete, familia lor sau oameni pe care ei ii admira pe un carton de marimea unei carti postale. Lucrarile au fost expuse pentru vot pe site-ul www.arcweb.ca. Cei mai talentati copii vor fi premiati.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions