Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Baroana Nicholson lauda din nou RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Romania a facut progrese excelente in domeniul protectiei copilului, iar modelul sau va fi preluat si de alte tari, a apreciat baroana Emma Nicholson(foto), membru al Parlamentului European si co-presedinte al Grupului la Nivel Inalt pentru Protectia Copilului, in cadrul unei intalniri cu Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Ca dovada, chiar joi, 19 octombrie si vineri, 20 octombrie, Romania organizeaza la Bucuresti o conferinta internationala la care vor participa reprezentanti din 14 tari, pentru a prezenta modelul sau de voluntariat si de asistenta comunitara, a precizat Baroana Emma Nicholson. Aceasta a mai aratat ca adoptiile internationale nu sunt o solutie pentru Romania si nici nu servesc interesului copiilor, motiv pentru care in conventiile internationale, acestea apar doar ca o solutie de ultim resort. La nivel european, a mai aratat baroana Nicholson, nu exista o legislatie comunitara in domeniul protectiei copilului, deoarece Uniunea nu are competente in acest domeniu, ce tine exclusiv de competente suverane ale statelor membre.
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca Romania va aplica in continuare legislatia in domeniul protectiei copilului, asa cum este este ea astazi, obiectivul principal fiind imbunatatirea serviciilor de asistenta in cadrul legal actual. Potrivit Prompt Media, premierul Tariceanu si Baroana Nicholson au facut si o analiza a activitatii Grupului la Nivel Inalt pentru Protectia Copilului, pe care il co-prezideaza.
 
Parlamentarii europeni vor reluarea “exportului” de copii din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 19 October 2006
Trei europarlamentari care vor ca Romania sa reia adoptiile internationale au strans peste 400 de semnaturi de la colegii lor in favoarea acestui lucru si au mers pana la premierul Calin Popescu Tariceanu sa-l convinga de faptul ca micutilor le-ar fi mai bine intr-o tara straina.

Adoptiile internationale au fost unul dintre motivele pentru care Romania a fost mereu criticata de Comisia Europeana, iar acum, cand ele au fost stopate, europarlamentarii schimba placa.
Potrivit Hotnews, argumentul folosit de ei este faptul ca scaderea traficului de copii nu este confirmat de nimeni. Minorii din Balcani sunt in continuare o sursa de bani pentru vanzatorii de carne vie, si reluarea adoptiilor internationale de catre Romania ar putea fi o noua sursa de probleme.
Problema adoptiilor internationale a revenit, dar si-a schimbat numele in „problema adoptiilor europene”. Europarlamentarul Jean Marie Cavada, alaturi de Claire Gibault si Francois de Combert, sustin ca au strans 408 de semnaturi printre colegii lor din Parlament in favoarea ridicari restrictiei adoptiilor internationale, cel putin la nivel european, transmite sursa citata mai sus.
Este o cifra foarte mare, in conditiile in care, in prezent, Parlamentul European are 732 de membri.
„Traficul de copii s-a redus, iar Europa a ajuns la noi sentimente si se gandeste sa revina asupra adoptiilor intre state”, a afirmat miercuri, la Bucuresti, parlamentarul european Jean Marie Cavada citat de Hotnews.
De asemenea, el este sustinatorul unui proiect de lege privind adoptiile in spatiul Uniunii Europene. Cavada a afirmat ca pentru moment legea se afla la stadiul de discutii. „In cazul in care Consiliul European va emite aceasta hotarare, ea va fi aprobata de Parlamentul European, iar adoptiile intre statele Uniunii vor intra in legalitate”, a declarat Cavada.

 

 
“Badia” Ernest Maftei a incetat din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Actorul Ernest Maftei a murit in dimineata zilei de 19 octombrie, la varsta de 86 de ani. “Badia”, cum I se spunea, a fost internat in ultima perioada la spitalul Militar pentru afectiuni cardiace si respiratorii.Dumnezeu a luat la El pe batranelul mic de statura, dar cu inima mare, ce a incalzit si incantat sufletele spectatorilor cu talentul si umorul sau caracteristic. Inmormantarea va avea loc sambata, la Cimitirul Bellu din Capitala.
Actorul s-a nascut la Bacau, pe 6 martie 1920. Si-a dedicat intreaga viata teatrului si filmului. Ultima scena pe care a jucat a fost cea a Teatrului Giulesti. A avut o tinerete zbuciumata fiind detinut politic in inchisorile Galati, Jilava si Vacaresti. A fost judecat in mai multe randuri pentru apartenenta la Miscarea Legionara, dar a fost achitat de fiecare data. Printre cele mai importante pelicule in care a jucat se numara si “Pacala se intoarce”(2006), “Ciresarii”(1984), “Dumbrava minunata”(1980), “Mihail, caine de circ”(1979), “Vlad Tepes”(1979) etc.
 
A inceput Targul International de Turism al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Thursday, 19 October 2006
A XVI-a editie a Targul International de Turism al Romaniei 2006, desfasoara in perioada 19-22 octombrie 2006, la Complexul Expozitional Romexpo – Bucuresti.
Evolutia Targului de Turism reflecta dezvoltarea si maturizarea pietei turistice romanesti, dimensiunile actuale impunand o noua conceptie de organizare.
Cu aceasta ocazie se vor organiza demonstratii de mestesuguri traditionale, prezentari de ansambluri populare, degustari de mancaruri traditionale si vinuri. De asemenea, vor fi amenajate spatii de discutie pe fosta locatie a standului Euroshop.
 
Se va lansa campania “Sa ne cunoastem scriitorii”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}In cadrul intalnirilor “Romaniei literare” va avea loc dezbaterea “De ce nu sunt scriitorii VIP-uri?”, manifestare ce se va desfasura pe 1 noiembrie, la Clubul Prometheus din capitala.
Evenimentul, organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania, reprezinta lansarea oficiala a campaniei "Sa ne cunoastem scriitorii", initiata de Uniunea Scriitorilor Romani.
 
Traian Basescu va participa la Reuniunea sefilor de stat de la LahtiPDF Print E-mail
Lahti, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :217
Thursday, 19 October 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va afla, in perioada 19-20 octombrie, in Finlanda, cu ocazia reuniunii informale a sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Lahti.
Agenda lucrarilor se va centra pe doua teme de interes pentru viitorul Uniunii Europene: politica de inovare si dimensiunea externa a politicii energetice.
Sustinerea politicii de inovare, conditie a competitivitatii si componenta cheie a Strategiei Lisabona, este o prioritate a Uniunii Europene in conditiile in care, pe fondul globalizarii, UE are ca obiectiv relansarea economiei si a capacitatii antreprenoriale europene. De asemenea, politica energetica, inclusiv actiunile externe ale Uniunii Europene care vizeaza asigurarea unei mai mari securitati in aprovizionarea cu energie a statelor membre, constituie o tema constanta de preocupare la nivel european. Reuniunea de la Lahti este a treia reuniune consecutiva a sefilor de stat si de guvern ai statelor membre UE care abordeaza acest subiect.
In cadrul sesiunii de lucru, va fi luata in discutie si problema imigratiei ilegale, urmand sa se continue dezbaterile incepute la reuniune informala de la Hampton Court, care a avut loc pe 27 octombrie 2005, referitoare la abordarea globala a problemei migratiei.
Ca o reflectare a interesului pentru intarirea si diversificare cooperarii in domeniul energetic cu parteneri importanti ai Uniunii Europene, reuniunea informala de la Lahti va fi urmata de un dineu de lucru la care este invitat sa participe si presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Aceasta intalnire constituie un prilej de abordare a parteneriatului strategic intre UE si Federatia Rusa si a cooperarii in domeniul energetic dintre cele doua parti, in conditiile in care Rusia este unul dintre furnizorii principali de energie pentru statele membre ale Uniunii.
De asemenea, presedintele Traian Basescu va participa joi, 19 octombrie, la Summit-ul Partidului Popular European.
 
Palatul CEC va fi transformat in muzeu de artaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Palatul CEC, monument istoric protejat, va fi transformat in muzeu de arta si administrat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Guvernul a aprobat, miercuri, 18 octombrie, transferarea Palatului CEC catre Municipalitatea Bucuresti. „Palatul CEC urmeaza sa fie transferat Municipalitatii, iar Guvernul va plati o suma de 17,787 milioane Euro”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, informeaza Amos News.
Palatul CEC, inclusiv terenul aferent lui, a fost evaluat, de catre un evaluator independent autorizat, la 23,7 milioane euro. Municipalitatea Bucuresti va oferi CEC un alt teren de 2.700 mp pentru construirea unui nou sediu, care sa raspunda nevoilor unei banci moderne.
„Banca mai poate functiona in Palatul CEC inca un an, maxim doi, de la trecerea monumentului istoric in proprietatea Municipalitatii”, a mai declarat Oana Marinescu. Banca va putea sa pastreze imaginea Palatului CEC inca 20 de ani dupa incheierea tranzactiei.

 

 
Protectia calitatii apei la nivel global in atentia corporatiilor strainePDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Thursday, 19 October 2006
Cu ocazia Zilei Internationale a Monitorizarii Apei, raul Timis a fost supus unor testari pentru a se determina calitatea apei.Angajati ai companiei Smithfield Romania impreuna cu Facultatea de Chimie Biologie Geografie, din cadrul Universitatii de Vest, Timisoara si Directia Apelor Banat au efectuat aceste testari probele prelevate urmand a fi analizate urmarindu-se trei parametrii: turbiditatea (claritatea apei), concentratia de oxigen din apa (fapt ce afecteaza direct flora si fauna) si PH-ul (duritatea apei). Rezultatele analizei vor fi incluse intr-o baza internationala de monitorizare, obtinandu-se, prin acest excelent exercitiu educational, o imagine de ansamblu a evolutiei calitatii apelor la nivel global.  Probele de apa au fost recoltate de studenti si de catre echipa de voluntari ai Smithfield Romania (divizia Romania a companiei  Smithfield Foods, cel mai mare producator de porcine si procesator de carne de porc din lume) sub atenta indrumare a profesorului Vasil Ostafe din cadrul F.C.B.G. din Universitatea de Vest.
Implicarea unei multinationale in proiecte de voluntariat pentru mediu face parte din campania de sensibilizare a societatii pentru protejarea resurselor naturale. Ziua Mondiala a Monitorizarii Apei a fost initiata de Fundatia America’s Clean Water in Octombrie 2002 si are loc in fiecare an pe data de 18 Octombrie. Intre 18 Septembrie si 18 octombrie, oameni din intreaga lume se reunesc pentru a monitoriza calitatea apelor in comunitatile din care fac parte, rezultatele fiind incluse in baza internationala de monitorizare, disponibila la www.worldwatermonitoringday.org. Din 2002 si pana in prezent, peste 80.000 de oameni din 50 de tari s-au implicat in Ziua Mondiala a Monitorizarii Apei.
Scopul principal al acestui program este de a creste gradul de constientizare al opiniei publice in ceea ce priveste importanta protejarii apelor. Evenimentul implica opinia publica, guvernele, liderii de corporatii si mai ales elevi si tineri din intreaga lume, uniti in efortul global de a proteja si imbunatati calitatea apei.
 
Conferinta Internationala de Chirurgie se desfasoara, la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 19 October 2006

Conferinta Internationala de Chirurgie, aflata la cea de-a IV-a editie, se desfasoara la Iasi, in perioada 19 – 22 octombrie.

 

Printre subiectele care vor fi abordate se numara si metode de tratament in tumorile hepatice si probleme legate de transfuziile de sange, teme care privesc chirurgia endocrina, chirurgia pancreasului, toracica si esofagiana, folosirea cat mai rationala a rezervelor de sange in situatii critice si altele. La eveniment vor participa medici renumiti din Belgia, Germania, Spania, Franta, Marea Britanie, Suedia, noteaza Rador. Evenimentul este organizat de Academia Europeana de Chirurgie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi, Clinica I Chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon” si Fundatia „Epitropia Spitalului Sf. Spiridon”. Totodata, vor fi aniversati si o suta de ani de la infiintarea Clinicii I a Spitalului „Sf. Spiridon”. Va fi deschisa si o expozitie de tehnica medicala, in cadrul careia companiile producatoare si distribuitoare de medicamente si aparatura medicala isi vor prezenta celor peste 300 de participanti produsele si serviciile.
 
Va avea loc a II-a editie a Targului de carte la ZalauPDF Print E-mail
Zalau, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 19 October 2006
Cu ocazia "Zilelor Bibliotecii Judetene Ionita Scipione Badescu", in perioada 19 - 20 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau se va desfasura cea de-a II-a editie a Targului de Carte.Programul acestei manifestari cuprinde trei piese de teatru, o seara de cantec si poezie, profil de edituri, precum si lansari de carte. La acest eveniment vor participa poeti si cantareti de romante, liderul targului de carte fiind editura “Rao” din Bucuresti, informeaza Amos News.
In cadrul targului se vor decerna diplome cu titlul "Oameni de seama ai Salajului", care vor fi oferite pentru merite deosebite in implicarea in viata culturala salajeana.
 
Rusii scuipa pe democratiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Politica Uniunii Europene fata de fostele state sovietice ar trebui sa se bazeze, in primul rand, pe interese pragmatice, lasand in plan secundar promovarea democratiei, potrivit lui Vladimir Chizhov(foto), ambasadorul rus la UE.„Cred ca orice tip de cooperare, inclusiv cooperarea in cadrul politicii externe dintre diferite state si organizatii se bazeaza pe interese“, a opinat Chizov, citat de Euobserver. „Promovarea democratiei este mai importanta pentru cealalta parte a Atlanticului“, a adaugat diplomatul rus. Declaratiile lui Chizov au fost facute in contextul intalnirii, programate pentru vineri, dintre presedintele rus Vladimir Putin si liderii europeni. Principalele puncte de discutii pe agenda intalnirii din Finlanda sunt „interdependenta energetica“ ruso-europeana, dar si moodalitatile de realizare a obiectivelor comune din Orientul Mijlociu, sudul Caucazului si Asia Centrala. In perspectiva vizitei lui Putin, unii diplomati europeni si-au manifestat ingrijorarea ca liderii europeni vor promova in timpul discutiilor interesele nationale inaintea celor europene, dandu-i liderului de la Kremlin dovada lipsei de unitate in politica UE, comenteaza Financial Times. De asemenea, Bruxelles-ul si Moscova vor incepe, luna viitoare, negocierile pentru noul parteneriat, prevazut sa intre in vigoare in 2007.
 
Sa ne rugam pentru Parintele CalciuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Am aflat cu profunda durere ca Parintele Calciu Dumitreasa, unul dintre simbolurile vii ale credintei crestine si rezistentei anticomuniste romanesti a suferit o interventie medicala de urgenta la Spitalul Militar Central.
In prezent se afla la terapie intensive, este constient si vorbeste.
Readactia Romanian Global News ca si  zecile de mii de romani care-i cunosc viata in slujba Neamului si lucrarea intru Hristos, sunt aproape de suferinta Parintelui si se roaga pentru ca bunul Dumnezeu sa dea ce este mai bine pentru Sfintia Sa.
 
Documente belgiene cu iz rusescPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 19 October 2006

{mosimage}Saptamana trecuta, Valeri Litkai, asa-numitul ministru de externe al pretinsei "RMN", a declarat presei ca la 12 septembrie a.c. Tiraspolul a primit "in numele Presedintelui in exercitiu al OSCE, ministrului Afacerilor Externe al Belgiei, Karel de Gucht(foto)," un nou plan de reglementare a conflictului transnistrean.

 

"Documentul, a spus Litkai, a fost distribuit tuturor participantilor la negocieri, inclusiv mediatorilor din partea Ucrainei si Rusiei” (Flux, nr. 144, 11 octombrie 2006).
Desi la Ministerul integrarii si la Presedentia RM persoanele contactate de noi ne-au declarat ca ele nu cunosc un asemenea document, acesta totusi exista. Mai mult, dupa cautari indelungate, am intrat in posesia a trei documente elaborate de Presedentia belgiana a OSCE.
Aceste documente sunt:
1) "Principiale de baza ale statutului Transnistriei in componenta Republicii Moldova".
2) "Misiunea de pacificare cu mandat international in Moldova/Transnistria";
3) "Dimensiunea social-economica a reglementarii pasnice in Moldova-Transnistria".
Documentele au fost elaborate in timpul verii, iar in lunile iulie-august ele au fost prezentate si coordonate cu Moscova.
 
Inainte sa trecem la descrierea documentelor belgiene, vom incerca sa explicam cauzele aparitiei lor. In opinia noastra, acestea sunt cel putin doua: a) la sfarsitul anului curent va avea loc Consiliul Ministerial al OSCE si Belgia, la fel ca si toate presedentiile precedente ale OSCE, are nevoie sa raporteze Consiliului despre "succesele" sale din timpul anului; b) functionarii din MAE-ul belgian (la fel ca si de prin alte cancelarii occidentale) considera ca conflictul transnistrean, spre deosebire de celelalte conflicte "inghetate" din teritoriile ex-sovietice, este mai usor de solutionat; iar pe fundalul conflictului cronic ruso-georgian, sunt premize ca Rusia sa fie mai flexibila in abordarile sale. Cu alte cuvinte, este un alt "window of opportunity", dupa cum le place diplomatilor sa spuna.
Cei care gandesc astfel pornesc de la faptul ca conflictul nu este unul etnic sau religios, ci unul politic intre Chisinau si Tiraspol. In opinia noastra, o asemenea abordare este superficiala si o dovada a faptului ca ei platesc tribut "vechii gandiri OSCE-iste" ( a "fosilelor" OSCE-iste de tipul John Evans si Bill Hill, vorba analistului V. Socor), care s-a inradacinat adanc in gandirea factorilor de decizie occidentali. Si anume ca, chipurile, conflictul din Transnistria ar fi unul dintre Chisinau si Tiraspol, nu unul dintre Moldova si Rusia. Or, daca conflictul nu este unul dintre Moldova si Rusia, atunci de ce de mai mult de un deceniu OSCE-ul si Misiunea sa in Moldova nu inainteaza nici macar cu un singur pas pe calea solutionarii conflictului? Adevarul este ca, intr-adevar conflictul nu are un caracter etnic ori religios, dar el nu-si gaseste solutionare pentru ca el este un conflict intre Moldova si Rusia, iar Moscova considera ca nu a venit timpul solutionarii lui.
In opinia noastra, modul in care a fost solutionat conflictul gagauz, este cea mai elocventa dovada ca conflictul transnistrean este unul interstatal – moldo-rus – si de aceea nu-si gaseste rezolvarea. Conflictul gagauz a fost posibil sa fie solutionat pentru ca a intrunit cel putin trei conditii, care deocamdata in Transnistria lipsesc. Si anume: a) pe teritoriul Gagauziei nu au fost dislocate trupe de ocupatie rusesti (in Transnistria acestea sunt si sunt folosite de Moscova ca scut de aparare pentru separatistii de la Tiraspol); b) Gagauzia nu a avut frontiera comuna cu statul-de rudenie (kin-state). Transnistria, desi este la 800 km departare de hotarele Rusiei, din cauza politicii Chievului de complicitate cu separatistii, ani in sir separatistii de la Tiraspol nu au intampinat nici un obstacol in coperarea lor cu Rusia; c) In cazul Gagauziei, autoritatile turce de la Ankara (statul de rudenie) au incurajat Komratul sa gaseasca un "modus vivendi" cu Chisinaul. Moscova dimpotriva, incurajeaza actiunile separatiste ale Tiraspolul.
 
O noua presedentie OSCE un nou proiect de statut
 Documentul "Principiale de baza ale statutului Transnistriei in componenta Republicii Moldova" are la baza un document elaborat de doi esperti belgieni ((Hugues Dumont si Bruno Coppieters). Conform "Principiilor", partile trebuie sa accepte urmatoarele premize la elaborarea statutului Transnistriei:
- respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova;
 - autonomia Transnistriei in frontiere strict delimitate;
 - Autonomia, detrminata prin imputernicirile acordate, asigura statutul unic special al
Transnistriei;
- Delegatiile, care vor purta negocierile, trebuie sa fie reprezentative in planul reprezentarii
 populatiei din numele careia vor purta negocierile;
 - Partile pastreaza o anumita loialitate una fata de alta.
 
Documentul este compus din o preambula (care enumara premizele de mai sus) si 13 articole.
Nu este intentia noastra de a face o analiza detaliata a documentului. Aceasta este treaba specialistilor in drept constitutional. Noi ne vom referi doar la unele chstiuni de principiu, pentru a arata ca Presedentia belgiana a OSCE, in abordarea chestiunii transnistrene, calca pe aceiasi grebla ca si predecesorii ei.
In primul rand Documentul porneste de la premiza falsa ca Transnistria ar avea o "identitate deosebita". Autorii Documentului nu explica care sunt caracteristicile acestei "identitatii deosebite". In presa internationala regimul de la Tiraspol este caracterizat drept unul "de tip sovietic", "criminal", "autoritar si antidemocratic", etc. Oare aceste caracteristici determina Presedentia belgiana a OSCE sa propuna Tiraspolului statut special in cadrul Moldovei?
Dat fiind faptul ca cuvantul "federalism" a devenit unul de ocara in Moldova, Documentul nu vorbeste de federalizarea tarii. In realitate acesta incearca sa combine Memorandumul Kozak si principiile federalismului belgian. Dat fiind faptul ca Chisinaul si Tiraspolul sunt tratate ca parti egale in Document, acesta prevede pentru Moldova un Parlament din doua camere – "Camera Reprezentantilor" si "Senatul", si un Guvern "in doua formate" – "primul , care ar include un numar convenit de ministri transnistreni, si care ar avea imputerniciri executive pe tot teritoriul national; al doilea , care nu ar include ministrii transnistreni si care ar avea imputerniciri executive in Moldova occidentala, exceptand Transnistria. Guvernul Transnistriei are imputerniciri care se limiteaza la teritoriul Transnistriei". Si Parlamentul RM ar include in sine "doua formate" – "formatul" care ar include senatori din Transnistria ar adopta legi ce s-ar raspandi pe intreg teritoriul tarii; al doilea "format" (fara senatori transnistreni) ar adopta legi ce s-ar raspandi doar pe teritoriul Moldovei occidentale. Parlamentul de la Tiraspol va adopta legi ce se vor raspandi doar asupra Transnistriei.
"In tara trebuie sa fie o putere judecatoreasca unica si o Curte Constitutionala unica..." stipuleaza "Principiile". In componenta acesteia ar putea intra si judecatori straini "ce ar reprezenta tarile garante".
Stimati cititori, nu, nu e o greseala de tipar. Chiar asa, in viitoarea Curte Constitutionala a Moldovei Presedintele in Exercitiu al OSCE prevede includerea unor judecatori rusi. Domnia sa, probabil ca are si lista viitorilor judecatori... inmanata lui de catre ministrul Lavrov.
Din lipsa de spatiu, nu vom mai obosi cititorii cu alte "nazdravanii belgiene" din "Principiile" lui de Gucht cu privire la statutul Transnistriei. In continuare ne vom referi pe scurt la al doilea document din "pachetul belgian" - "Misiunea de pacificare cu mandat international in Moldova/Transnistria".

Pacificare in Transnistria sub mandat OSCE
Documentul "Misiunea de pacificare cu mandat international in Moldova/Transnistria" este si el foarte succint, principiale de baza fiind expuse pe aproape o pagina si jumatate.
Conform documentului, Misiunea de pacificare (MP) trebuie sa fie costituita sub mandatul OSCE. Numarul trupelor in MP nu trebuie sa depaseasca numarul actual de trupe din asa numita misiune de pacificare. "Componenta misiunii trebuie sa fie cu adevarat internationala, adica sa includa trupe dintr-un numar insemnat de tari, luand in considerare faptul ca nici una dintre aceste tari nu va pune la dispozitie mai mult de 30-40 la suta din efectiv". Misiunea va contine o componenta civila/de politie, care la inceput va fi de 25 la suta din efectiv. Cota parte a componentei civile/de politie se va schimba pe masura schimbarii "esentei si scopurilor Misiunii".
"Scopurile pacificatorilor: Fortele de pacificare vor urmari incetarea focului, vor preintampina posibile izbucniri de violenta si vor contribui la crearea atmosferei de incredere. Misiunea va monitoriza si inspecta depozitele de armament si munitii din tara, de pe ambele maluri ale Nistrului, cu scopul reducerii fortelor militare ale ambelor parti. Misiunea va urmari de asemenea condiitiile de securitate la depozitele de munitii de la Kolbasna si va contribui la crearea conditiilor pentru evacuarea munitilor aflate acolo."
Caracterul international al fortelor de pacificare urmeaza sa fie reflectat in Comandamentul MP. La nivel "strategic" MP se va afla sub controlul unui grup special sub presedentia OSCE care ar include reprezentantii tuturor statelor ce au contribuit cu trupe. La nivel " operativ", conducerea va fi infaptuita pe principiul rotatiei de catre statul major al comandantilor tuturor contingentelor militare.
Scopul final al Misiunii va fi fi transformarea fortelor de pacificare intr-o misiune compusa in totalitate de catre observatori militari.
In comparatie cu Proiectul olandez din anul 2003, acest proiect este cu mult mai favorabil Moldovei. In primul rand acesta exclude posibilitatea ca Rusia sa domine si sa controleze MP. Amintim cititorilor ca in proiectul olandez din 2003 tarile participante la Misune aveau dreptul de a contribui cu personal in proportie de pana la 50 la suta din totalul efectivului Misiunii.
Reabilitarea economica a regiunii de conflict
Al treilea document din pachetul belgian se refera la "dimensiunea social-economica a reglementarii", care conform autorilor Documentulu, pana in prezent nu a fost inclusa pe agenda de lucru a negocierilor. Or, aceasta are o importanta deosebita pentru intarirea increderii intre parti. Documentul prevede, elaborarea unui Studiu privind evaluarea necesitatilor, care ar propune partilor si negociatorilor proiecte social-economice concrete. Implementarea acestora, in opinia autorilor documentului, ar trebui sa contribuie la intarirea increderii si legatirilor intre cele doua maluri ale Nistrului.
Aceasta este pe scurt esenta si "povestea" documentelor belgiene. Prin faptul ca autorii lor nu se pot debarasa nicidecum de abordarea "veche" OSCE-ista a conflictului – conflict intre Chisinau si Tiraspol, dar nu intre Moldova si Rusia - ei au pecetluit din start soarta documentelor. Ele vor ajunge la cosul de gunoi la fel ca si alte multe proiecte OSCE-iste rupte de realitate.
(Ion Constantin,  FLUX )

 

 
„Raporturile noastre cu Tara nu s-au schimbat cu nimic fata de perioada Ceausescu&Iliescu”PDF Print E-mail
Sttugart, Germania/Romanian Global News
Accesari :439
Thursday, 19 October 2006

{mosimage}Romanian Global News continua publicarea impresiilor despre Conferinta Comunitatilor Romanesti din Europa. Astazi publicam un material ce ne-a sosit la redactie preluat de la revista „Agero Stuttgart”, in care domnul Emil Mateias(foto), purtator de cuvant al LARG, comenteaza, din postura de participant, lucrarile respectivei conferinte.

 

Titlul comentariului apartine redactiei Romanian Global News.


„Cand am primit invitatia de a participa la prima Conferinta a Comunitatilor Romanesti din Europa, cand am citit scopul acestei conferinte, dar mai ales cand am vazut felul in care Romania doreste sa-si primeasca oaspetii de peste hotare, nu am stat mult pe ganduri si am sarit in avion.
Facand parte din emigratia romaneasca din timpul comunismului, am constatat cu emotie ca in sfarsit, dupa atatia ani de ura impotriva noastra, dupa speranta din anii postdecembristi, iata ca reprezentantii de varf ai Romaniei si-au adus aminte si de noi. Desigur ca cele 3 Simpozioane ale Romanilor de pretutindeni organizate de TVR International, Primaria din Mangalia si cu sprijinul Guvernului, precum si Simpozionul tot de la Mangalia din 2006 (de care eu si multi ca mine habar nu am avut), au constituit un pas important pe calea reconcilierii noastre cu Statul Roman. De data aceasta insa nu era vorba de o intalnire cu caracter estival ci de una oficiala care conform programului va fi organizata la nivelul cel mai inalt din Stat.
Este bine cunoscut faptul ca romanii de peste hotare, din proprie initiativa, din totdeauna nu au facut altceva decat sa promoveze adevarata cultura si spiritualitate romanesca, sa ajute prin toate mijloacele pe romani sa traiasca in democratie, sa lupte pentru alinierea Romaniei in randurile tarilor avansate din Europa, acolo unde a fost o data. Am fost fericit ca tocmai aceste idealuri au fost in primul rand inserate in programul ambitios al acestei Conferinte.
Dar la fata locului, toate acestea nu au fost pentru mine decat sperante desarte... deoarece participand la aceasta Conferinta am simtit acelasi gust amar ca pe timpul dizidentei.  
Eu cred ca pentru exilul si emigratia romanesca, si in aceiasi masura pentru romanii care traiesc pe teritoriile romanesti ocupate, pentru romanii din jurul tarii noastre precum si pentru romanii aflati la lucru in strainatate, un semn de respect pentru aceasta „a doua Romanie” ar fi fost mai important de cat ori ce cuvantare inflacarata si patetica pe care ne-au tinut-o reprezentanti din randul 3 si 4 al eschierului celor ce conduc tara. Multi din cei cu care am discutat, au comparat felul in care am fost tratati in aceste zile in Romania cu felul lamentabil cu care romanii au fost tratati la Luxemburg, cu prilejul „festivitatilor” de semnare a tratatului de aderare. Eu as mai completa, ca a fost la fel de lamentabil ca si refuzul domnului Emil Constantinescu de a primi ”Premiul Carol” la Aachen, facandu-ne astfel de rusine in fata oficialitatilor de prim rang din Germania.
Deci fastuosul program pe care l-am primit s-a dovedit a fi o reusita cacialma.
 
Ideia conferintei era: Prin asigurarea unui dialog direct al autoritatilor romanesti cu membrii marcanti ai comunitatilor romanesti de peste hotare se urmareste constientizarea problematicii specifice si a solutiilor posibile in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana, atat de catre mediul guvernamental si neguvernamental din Romania, cat si de catre comunitatile romanesti de peste hotare.
 
Pentru mine mai important decat continutul discursurilor, discursuri care ori cum s-au pierdut in vant pentruca nimeni nu le-a inregistrat desi ele au fost la un nivel demn de o Conferinta Europeana, deci pentru mine foarte important a fost felul cum ne „trateaza” tara, guvernantii, presedentia, acum dupa atata amar de timp. Eu cred ca un tratament pe masura promisiunilor ar fi avut un efect extraordinar de pozitiv asupra tuturor categoriilor de romani din afara granmitelor tarii. Ar fi contat mult mai mult de cate cuvinte si amabilitati rostite in fuga si fara convingere.
 
Dar sa luam pe rand, sistematic, derularea desfasurarii Conferintei.
 
In Program (chiar si in ultima varianta inca calda de la tiparirte), se putea citi:
  10:00 – 11:20
Deschiderea lucrarilor
 Dl. Calin Popescu TARICEANU Primul Ministru al Romaniei
         Dl. Mihai-Razvan UNGUREANU Ministrul Afacerilor Externe
Dl. Bogdan Olteanu Presedintele Camerei Deputatilor
Dl. Adrian IORGULESCU Ministrul Lulturii si Cultelor
Dna. Anca Daniela BOAGIU Ministrul Integrarii Europene
Dna. Anca ILINOIU Consilier prezidential, Presedentia Romaniei
Dl.  Zsolt NAGY Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
         Prea Sfintitul Ciprian CAMPINEANU Patriarhia Romana
           Dl. Mihai GHEORGHIU Secretar de Stat DRRP
 
Dar din pacate au participat doar cei subliniati!
Domnul Ungureanu a tinut o frumoasa, pe uneori chiar emotionanta prelegere adecvata ideii acestei Conferinte. Dar lipsa celor care au acceptat sa le fie numele tiparit pe invitatie si nu au venit, dovedeste barometrul adevarat al interesului tarii pentru diaspora.
 
Ramasi si fara singurul reprezentant al Guvernului care a plecat repede sa rezolve probleme seriose de tara, a urmat :
 
11:40 – 12:45
Interventii ale reprezentantilor comunitatilor romanesti:
 
Dl. Ion CIZMAS, presedinte, Comunitatea Romanilor de Serbia
D-na Eva IOVA-SIMON, redactor-sef „Foaia Romaneasca”, Ungaria
Dl. Constantin TANASE, redactor-sef „Timpul”, Republica Moldova
Acad. Basarab NICOLESCU, Franta
D-na Aurelia MIRITA, presedinte, Asociatia „Fratia”, Italia
Dl. Miguel FONDA STEFANESCU, presedinte FEDROM, Spania
 
Intrucat din diaspora propriu-zisa nu a fost desenat decat un singur reprezentant „marcant” sa ia cuvantul in plenul Conferintei (cel al Frantei) mi-am aratat nedumerirea pentru acest lucru. Atunci eticheta domnului Tanase a fost aruncata de pe masa si in locul acestuia a fost invitat, spre totala sa surprindere, domnul Sasarman, presedintele de onoare al Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania.
Este de neconceput faptul ca din 6 reprezentanti care trebuia sa vorbeasca plenului numai jumatate au fost din EU si mai ales doar unul din (imi permit sa spun) adevarata diaspora romaneasca din Europa. Este cunoscut ca aceasta „adevarata” diaspora cuprinde exilanti si emigranti care au luptat impotriva comunismului si apoi care au devenit opozanti ai neocomunismului romanesc. Dar cei carora inca si acum nu le este pe plac aceasta categorie de „romani” trebuia sa stie ca parghiile cele mai pragmatice privind ideia consfatuirii la care am participat, se afla totusi in mainile „adevaratei” diaspore.
 
Programul surpiza a continuat prin faptul ca ni s-a taiat de pe lista „Vizita ghidata a Palatului Parlamentului” eveniment asteptat cu mare interes de participanti.
 
Apoi m-am uitat pe stirile TVR de la ora 19:00. Atunci cand a aparut stirea despre Conferinta noastra, pe ecran era tot timpul scris: „cu jalba, la Bucuresti”. Adica prima informatie care se transmitea in toata tara a fost ca noi am venit in Romania la cersit. Sefa redactiei de stiri a TVR a avut cinica motivatie, spunand ca aceasta e o dovada ca presa e libera. Seara la „Ora de Stiri” a aparut un slogan mult mai bland: „Necazuri de Pretutindeni” (?!?). De acord ca presa trebuie sa fie libera, dar daca acesta e mesajul oficial al Romaniei privind pe romanii de peste hotare, atunci raporturile noastre cu Tara nu s-au schimbat cu nimic fata de perioada Ceausescu&Iliescu.
 
Apoi seara a urmat anuntata si mult asteptata:
Receptie oferita participantilor la Conferinta de catre Primul Ministru al Romaniei – Hotel Intercontinental
care s-a transfomat ulterior in:
Receptie oferita participantilor la Conferinta de catre Ministrul Afacerilor Externe – Hotel Intercontinental, Sala „Balada”
Dar la receptie nici vorba de domnul Ungureanu. Am fost acolo, la etajul 27, copiii nimanui. Eu cred ca acest lucru a fost penibil, pentru ca guvernantii nu au inteles ca noi nu am venit la Bucuresti pentru mancare sau pentru a sta intr-o camera care costa 300 euro pe noapte (eu m-am oferit sa-mi platesc camera singur, dar „nu s-a putut”).  Covarsitoarea majoritate am venit pentru a face ceva pentru tara noastra. Eu am spus si in interventiile mele ca probabil nu noi suntm cei mai reprezentativi pentru diaspora, dar pana una alta, noi suntem aici pe baza unor invitatii nominale si daca nu ne apreciaza pentru ceea ce am facut si facem, cel putin avem pretentia sa fim respectati.
Din pacate, singura persoana din Parlament pe care am simtit-o ca e sincer alaturi de noi, care a fost si la „receptia” de mai sus, a fost domnul Corlateanu, fostul Secretar de Stat in Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si actualul vicepresedinte al Partidului Social Democrat. Si daca domnia sa si din interes politic s-a apropiat de noi, inseamna ca e mai destept de cat toti politicieni de la guvernare care probabil nu stiu ca diaspora voteaza de regula peste 70% cu partidele de centru si de centru dreapta.
 
A doua zi a fost consacrata discutiilor pe urmatoarele ateliere:
 
“Comunitati romanesti in statele din vecinatate si Balcani”
“Emigratia romaneasca pe spatiul european”
„Educatie, cultura si religie – piloni ai identitatii romanesti in context european”
„Organizarea comunitatilor romanesti in tarile de resedinta – parteneriatul cu autoritatile publice din Romania”
„Construirea de retele / comunitati profesionale pe spatiul european”
„Mass -media in cadrul comunitatilor romanesti din Europa”
 
Intrucat s-a anuntat ca „Legea privind sprijinului acordat romanilor de pretutindeni” si „Legea privind votul prin corespondenta” se afla in stare de proiect, mi-am exprimat parerea ca aceste Legi, tocmai pentruca se afla in stadiu de proiect, ar fi trebuit fi dezbatute si de participantii la Conferinta. In special participantii din Europa de vest au experienta privind votul prin corespondenta. Nu a fost posibil acest lucru.
 
Seara trebuia sa aiba loc:
20:00 Receptie oferita de Presedintia Romaniei – Palatul Cotroceni
 
Dar Presedintele era de negasit deoarece s-a dus la Iasi sa sarute moastele Sfintei Parascheva, care desi nu este romanca,  a sperat ca de la ea va primi mai mare ajutor ca de la milioanele de romani din afara frontierelor tarii. Astfel programul a fost urgent modificat si s-a efectuat o vizita la Patriarhia Romana. Acolo, dupa ce am fost introdusi in vechea sala a parlamentului (acum cedata Patriarhiei) a venit si Prea Fericitul Parinte. Urcat pe podium, s-a uitat la noi si s-a interesat cine or mai fi si astia. Intrucat „reprezentantul" Ministerului de Externe a fost ghidul nostru de autobus (alt reprezentant pe aproape nici vorba !) care nici el nu stia prea bine despre ce e vorba, Episcopul Ciprian Campineanu a luat curajos cuvantul si a explicat cine mai suntem si noi. Prea Fericitul Teoctist s-a orientat repede la situatie si a tinut o cuvantare foarte frumoasa. Dupa ce delegatii s-au fotografit cu Patriarhul Romaniei, au plecat care incotro sa sarbatoreasca care pe unde apuca Receptia Presedintelui.
 
In a treia zi a avut loc prezentarea concluziilor si rezolutiilor atelierelor. Domnul Razvan Ungureanu trebuia sa tina cuvantul de inchidere. El nu era insa la conferinta deorece fusese si el (ca de altfel mai toate varfurile politicienilor romani) la sarutarea Sfintelor Moaste a Precuvioasei Parascheva. Dar pe cand domnul Mihai Gheorghiu se pregatea (in disperare de cauza) sa tina cuvantarea de inchidere, iata ca apare in usa Primul Ministru. Luminat la fata, domnul Gheorghiu a trimis pe cineva la scaunele din spatele salii pentru a depista unde este eticheta cu numele Primului Ministru, eticheta care in cursul celor trei zile, mereu aparea si disparea de pe masa. Eticheta fiind gasita, domnul Tariceanu si-a inceput cuvantul de inchidere incercand sa traga concluziile la ceva care nu stia cum s-a desfasurat. Cu toate acestea, Domnia Sa a fost singurul vorbitor din cele trei zile de vorbarie care s-a referit la tema pentru care ne-am adunat de prin colturile europei: Integrarea si aportul noastru la insurubarea cat mai trainica a Romaniei in inima comunitatilor europene, acolo unde de intotdeauna i-a fost locul.
 
Dupa amiaza s-a vizitat „Expozitia Brancusi” iar seara s-a oferit in mod festiv premiul „Dimitrie Cantemir” (in lipsa) doamnei Monica Lovinescu de la Paris.
 
Desi este greu sa multumesti pe toata lumea, totusi felul in care s-au trimis invitatiile a fost pentru mine cel putin bizar. Astfel ca societati foarte importante din Germania (si desgur ca si din alte tari) nu au primit invitatie iar din alte societati au primit invitatie mai multe persoane. Iata numarul participantilor repartizati pe tari:
 
Participanti diaspora: 112 persoane 
Belgia(5), Franta(19), Luxemburg(3), Portugalia(4), Spania(16), Cipru(4), Grecia(7), Israel(2), Turcia(3), Danemarca(3), Finlanda(1), Norvegia(2), Suedia(2), Austria(2), Elvetia(3), Germania(13), Irlanda(1), Marea Britanie(12), Olanda(1), Italia(9) 
Participanti din tarile din jurul Romaniei: 77 Persoane
 
Basarabia(36), Ucraina(11), Albania(7), Bulgaria(1), Macedonia(1), Serbia(7), Ungaria(9), Rusia(2), Kazahstan(3) 
 
Invitati: parlamentari, senatori, politicieni, organizatii neguvernamentale, sportivi, etc.: Total 93
Dintre acestia au onorat invitatia 3-4 persoane.
 
Delegatia Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania compusa din domnii Gheorghe Sasarman, Lucian Glass, Alexandru Schefer Garleanmu, Florin Zaheu si subsemnatul a fost deosebit de activa, si-a adus contributia la ghidarea discutiilor pe tematica Conferintei, a participat la redactarea rezolutiilor finale, una dintre acestea fiind sustinuta de domnul Zaheu.
Rezolutiile Conferintei pot fi gasite pe pagina Ministerului de Externe.
Un numar impresionant de persoane, neparticipante la Consfatuire, s-au exprimat extrem de dur si de nefavorabil referitor la aceasta Conferinta. Aceste pareri se pot gasi pe 10 pagini de Google sub denumirea „Conferinta Comunitatilor Romanesti din Europa”. Eu nu impartasesc in totalitate aceste critici.
 
Sa speram la mai bine pentru viitor.”
 
Emil Mateias
Purtator de cuvant al LARG

 

 
Conferinta Comunitatilor Romanesti din Europa – studiu de cazPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Thursday, 19 October 2006
„Prima conferinta de acest gen” anunta organizatorii, MAE prin DRRP. Presa insa isi aduce aminte ca si alte guverne au decretat aceleasi prime intalniri de fiecare data cand a fost vorba sa ii aduca sub aceeasi cupola pe reprezentantii romanilor de pretutindeni.

De fiecare data insa unii actori sunt la locurile lor in tribune, altii noi isi fac aparitia in functie de echipa aflata la guvernare si de simpatiile reciproce si sunt declarati reprezentativi pentru comunitatile de unde provin. De fiecare data fiind vorba totusi de banii statului roman s-a acuzat acest parteneriat preferential intre anumite asociatii sau persoane si guvernele de la Bucuresti si chiar s-a suspectat ca ar fi rodul unor prietenii mai vechi, vezi legaturi de breasla. Nu putem analiza daca in aceasta situatie lucrurile au stat asa deoarece analiza pe care v-o propunem in cele ce urmeaza are un caracter tehnic, ea venind sa ilustreze graba si nepriceperea organizatorului in dirijarea acestui gen de manifestari pe partea protocolara, fiind implicate se pare sume mari de bani pentru organizare. Ne intrebam asadar de ce departamentul de protocol al MAE nu a dat o mana de ajutor? Poate ca nu a fost solicitat sau poate ca nici macar nu a fost informat de aceasta conferinta. Cu siguranta ca daca ar fi stiut de ea, responsabilul acestui departament nu ar fi riscat sa pericliteze imaginea ministerului si asa sifonata in mai multe cazuri cu rezonanta nationala si internationala (vezi cazul Gojdu, Canalul Bastroe, Insula Serpilor etc.) In incercarea de a vedea cat mai obiectiv dar si pozitiv aceasta „prima conferinta”, desi ea nu este nici prima si cu siguranta ca nu va fi nici ultima, dar cine stie cine va fi dirijorul data viitoare, am analizat organizarea acestei conferinte din punct de vedere protocolar fiind vorba de un minister abilitat cu asemenea activitati.

Puncte tari ale conferintei MAE/DRRP
La acest capitol vom zabovi foarte putin pentru ca nu este de ilustrat decat faptul ca reprezentantii romanilor din Europa au avut prilejul de a face cunostinta cu cei ai romanilor din jurul granitelor. De asemenea au putut fi puse bazele unor parteneriate directe, fara intermediari, si au fost aduse in discutii probleme ce treneaza de mai multi ani.
Un alt element pozitiv l-au avut cazarea participantilor, la 5 stele in mijlocul Bucurestiului, si un loc pentru desfasurarea conferintelor, pe masura – Palatul Parlamentului. Resursele materiale implicate in aceasta organizare au constituit si ele punctul forte al manifestarii, participantii fiind realmente impresionati de locul de cazare, de resursele umane puse la dispozitie – stafful organizatorului, si de mijloacele de transport. Nu au fost uitate materialele de identificare, ecusoane, cele protocolare – mape de participare, genti pentru transportul acestora si materiale informative despre demersurile DRRP si realizarile din 2006. Conditiile grafice in care au fost ilustrate materialele au fost remarcate de participanti ca si pavoazarea salilor cu panouri galben/albastru( culorile PNL-ului) care indicau atelierele de lucru.
Puncte slabe ale conferintei MAE/DRRP
Prima conferinta a comunitatilor romanesti din Europa a inceput cu stangul din punct de vedere organizatoric. Dupa coada creata de identificarea si inmanarea materialelor de prezentare, a urmat momentul inceperii lucrarilor complet neregizat. Fiind totusi o convocare organizata si realizata de un aparat al guvernului Romaniei, tara de origine a majoritatii participantilor, trebuiau sa se tina cont de unele reguli minime de protocol data fiind in joc si imaginea publica a respectivei institutii – Ministerul Afacerilor Externe. S-ar fi impus un moment solemn insa organizatorii au parut sa fuga de el.
„Din punctul de vedere al protocolului institutional conferintele sunt reuniuni la nivel inalt, convocate pentru a dezbate teme/subiecte de maxima importanta pentru partile participante”, cel putina asa suna in teorie definitia unei conferinte. Ingredientele au fost acolo insa ceva nu a functionat cum trebuie. Daca pe programul initial erau anuntati primul ministru, ministrul integrarii europene, ministrul de interne, in fapt singurul demnitar cu rang inalt a fost gazda, ministrul afacerilor externe, dl. Mihai-Razvan Ungureanu si cativa secretari de stat.
Comunitatile romanesti din Europa au fost reprezentante insa la cel mai inalt nivel de catre presedintii asociatiilor umbrela, ligi si alte forme care uneau mai multe asociatii impreuna si personalitati ale exilului romanesc. Din pacate acestia nu au fost prezentati ministrului iar  dupa plecarea acestuia respectivii nu au avut aceeasi ordine de precadere cu reprezentantul organizatorului, secretarul de stat al DRRP, ci au stat amestecati in multimea de participanti. Deoarece s-a vrut ca la aceasta conferinta sa participe si reprezentantii comunitatilor romanesti din jurul granitelor, organizatorii nu s-au asigurat nici de reprezentativitatea acestora neoferindu-le vizibilitatea cuvenita in asemenea situatii. Sa exemplificam. Din partea comunitatii romanesti din Republica Moldova si Ucraina au participat europarlamentari si deputati in guvernele statelor respective. La interventia unuia dintre deputatii delegatiei organizatorul a prezentat sumar delegatia moldoveana fara a face insa referire si la cea ucraineana si ea reprezentata la cel mai inalt nivel de singurul deputat roman in Rada Suprema a Ucrainei. Din partea comunitatii romanilor din Serbia au participat doi presedinti de partide si un presedinte al Consiliu National (?). Pentru majoritatea acestora nu a fost organizat nici cel mai mic protocol necesar in asemenea situatii, adica asezarea lor vizibila, prezentarea de catre organizatori, facilitarea luarii cuvantului. Cu exceptia a 3 dintre ei (R.Moldova, Ucraina si Serbia), restul de deputati au fost ignorati, ba mai mult cand un presedinte de partid din Serbia a luat cuvantul, organizatorul a incercat sa il intrerupa nepoliticos, fapt remarcat de intreaga audienta.
Conform teoriilor in ceea ce priveste protocolul de organizare a unui eveniment de o asemenea anvergura, din partea unei institutii de traditie cum este MAE se impuneau minime norme care trebuiau respectate. Astfel intotdeauna, conform uzantelor protocolare, se va avea in vedere un singur lucru: gasirea sistemului care sa permita atingerea obiectivelor de protocol, indiferent de continutul dezbaterilor! Daca aceste norme ar fi fost minimal cunoscute de echipa organizatorica, efectele intrunirii ar fi fost poate mult mai bune. Lipsa de profesionalism a echipei de organizare si mai ales de politete aratata invitatilor a fost vizibila.
Pe de alta parte comunicarea cu invitatii inainte ca acestia sa soseasca in tara a lasat de dorit exemple fiind delegata din Ungaria care a aflat cu 5 minute inaintea inceperii dezbaterilor ca este invitata in prezidiu si ca trebuie sa ia cuvantul, europarlamentarul basarabean caruia i-a fost adus la cunostinta acelasi lucru, tot inaintea lucrarilor, precum si lipsa programului final din bagajul participantilor inainte de venirea in tara. A fost criticat deschis organizatorul ca nu a  distribuit varianta finala a programului pentru ca fiecare delegat sa stie unde sa se inscrie,  daca si cum va lua cuvantul.
Aranjarea salii de conferinta
Participantii au avut libertatea alegerii locului in sala ceea ce a creat o atmosfera haotica si putin productiva. Dupa cum am aratat si mai sus, neprezentarea vizibila a perosnalitatilor care compuneau delegatiile participante a creat o atmosfera ostila dezbaterilor constructive si o oarecare frustrare la nivelul delegatiilor. Luarile de cuvant au fost marcate de momente interminabile de prezentare personala ceea ce a facut ca dezbaterea unor probleme reale si ardente pentru comunitati sa pice pe planul doi.
Aranjarea tuturor la o masa ar fi oferit o imagine de egalitate cu organizatorul dar se pare ca nu acesta era scopul sau s-au ignorat cu desavarsire aceste aspecte. Fiind destul de multi ar fi fost totusi de preferat ca reprezentantii fiecarei delegatii sa fie macar asezati in primele randuri, sa li se acorde atentia cuvenita si respectul functiilor pe care le detineau sau sa se faca o departajare clara pe delegatii ceea ce ar fi ajutat la prezentarea si pozitionarea lor in ochii participantilor din tara si a mass mediei. Organizatorul ar fi oferit astfel o imagine de respect pentru acestia si posibilitatea unui protocol egalitar. In schimbul egalitatii s-a preferat insa un prezidiu insa neechilibrat din punctul de vedere al celor care au luat loc in acesta. La loc de frunte insa nu a lipsit organizatorul, secretarul de stat DRRP, care a fost vadit depasit fizic de amploarea manifestarii aratand pe alocuri clipe de plictiseala si absenta, asa cum au putut observa si participantii care il aveau in obiectiv direct, dar si presa participanta. O pozitionare egalitara l-ar fi scutit pe acesta de ochiul vigilent al presei care in loc sa remarce temele discutiilor a remarcat nepasarea si plictiseala organizatorului.
Prezentarea delegatiilor
Acest aspect, asa cum am mentionat anterior, a fost omis in totalitate de catre organizator. Daca ar fi existat o scuza pentru o lipsa de amplasare egalitara aceasta ar fi fost laudabil inlocuita de un minim efort protocolar de a prezenta personalitatile care compuneau delegatiile, atat celorlalti participanti cat si oficialilor romani care au participat la momentul inaugural al conferintei. Presa nu a stiut decat din lista de participanti cine sunt cei care au luat loc in sala insa din cauza acestui minim semn de respect la randul ei a tratat cu dezinteres multimea, declaratiile de presa fiind solicitate aleatoriu. In mapa presei nu a existat nici macar o descriere sumara a asociatiilor participante. De altfel a fost chiar inregistrat „un incidet” de presa, televiziunea publica titrand o stire despre conferinta cu un titlu peiorativ: „cu jalba la Bucuresti” ca si cand adunarea de reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Europa venise sa ceara ceva. Inca o data dovada lipsei de egalitate a organizatorului vis-a-vis de participanti a facut ca si perceptia presei sa fie eronata si vorbim aici de partenerul media principal care ar fi trebuit sa stie deja scopurile si obiectivele manifestarii, ba mai mult sa se fi documentat in prealabil despre participanti. Invitatul din studioul stirilor televiziunii nationale a fost prezentat fara formula de politete si fara titlul academic, ceea ce ridica mari semne de intrebare asupra profesionalismului jurnalistilor implicati in acest demers. Persoana era academician si in plus de asta era si cu mult mai in varsta decat prezentatorul. Dorind o abordare modernista a interviurilor face to face, moderatorul stirilor de la ora 19 a uitat minima de politete trecand la persoana intai. Daca nu este fortata comparatia, a fost ca si cum Cioran ar fi fost in studioul stirilor si mai tanarul coleg ar fi spus „Emil Cioran, care este impresia (ta) despre aceasta conferinta?” Punerea accentului pe o egalitate verbala poate induce uneori senzatia de lipsa de respect sau coborarea valorilor la nivelul maselor ceea ce creaza perceptii diferite asupra sistemelor de apreciere.
Asadar din lipsa oficiului gazdei de a prezenta invitatii acest demers a fost lasat la voia intamplarii, participantii prezentandu-se reciproc unii altora sau prin intermediari. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile organizatorilor, cum ca s-a vrut o conexiune intre comunitatile romanesti din Europa si cele din jurul granitelor, nu stim daca acest obiectiv a fost atins in proportie de 100% din cauza aspectului enuntat anterior.
Conferinta s-a incheiat, particpantii au plecat acasa, unii multumiti de ceea ce s-a realizat altii dimpotriva revoltati. Problematica romanilor de pretutindeni ramane insa nerezolvata insa avem deja mai mult decat o luminita de la capatul tunelului: promisiunea ministrului afacerilor externe ca de la 1 ianuarie 2007 cand Romania va fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene problemele romanilor din jurul granitelor vor fi puse pa masa discutiilor atat in forurile europene cat si in discutiile bilaterale cu statele unde aceste probleme persista, pentru ca vezi Doamne, de la 1 ianuarie am avea alti muschi. Sa dea Domnul sa fie asa pentru ca ii promitem ministrului ca, daca nu va fi desemnat deja pana atunci Comisarul european din partea Romaniei, noi vom fi tot aici sa veghem la promisiunile desarte pe care le fac politicienii romani an de an romanilor de pretutindeni, aruncandu-le in schimb, ca si cand ar fi de la ei, cate un banut zabava, ca sa le mai castige bunavointa si sa le mai aline dorul de tara.
(Pentru Romanian Global News, Anabelle Salajan)

 

 
Doi “ingeri” romani au acordat primul ajutor la metroul de la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :361
Thursday, 19 October 2006

Dupa accidentul de la metroul de la Roma, care a lasat in urma sa un numar mare de victime, romanii sunt din nou printre subiectele principale din presa italiana.

 

De data asta cu cronici pozitive. Doi romani care, dupa accident, s-au implicat in acordarea primul ajutor ranitilor si in resuscitarea acestora sunt numiti de cotidianul italian Corriere della Serra “ingerii romani”.
La 24 de ore de la accident autoritatile nu reusesc insa sa dea de urma celor doi, despre care se crede ca sunt fie imigranti ilegali, fie ca sunt medici dar nu au dreptul sa profeseze in Italia. Cei doi au disparut de la fata locului imediat ce au ajuns acolo autoritatile, fortele de ordine si echipele de salvare. Nu numai autoritatile ci si multi dintre pasagerii de la metrou ii cauta pe cei doi, despre care spun ca sunt romani, pentru a le multumi. “Ingerii romani” i-au ajutat pe multi sa se elibereze de sub fiare, cativa dintre pasageri i-au vazut facand masaje cardiace sau respiratie gura la gura. Au avut cuvinte de linistire pentru toti, uitand ca tragedia i-a afectat si pe ei. Iar dupa sosirea echipelor mobile cei doi au disparut, fugind catre scarile rulante, fara sa lase vreo urma.
 
Record romanesc in HimalayaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Ticu Lacatusu(foto) este alpinistul roman care a reusit sa escaladeze, in premiera mondiala, cel mai inalt varf (6403 metri) din masivul himalayan Tsartse.
Fiindca a ajuns primul pe culme, romanul a castigat dreptul de a-i da un nume. Varful Necunoscut din Himalaya a fost ''botezat" de Lacatusu Varful Europa.
In expeditia temerara a cuceririi unui varf unde nu mai calcase nimeni pana atunci, Lacatusu a fost insotit de doi alpinisti germani.
Nou eveniment caritabil – rezultat al colaborarii ICR Viena si Abatia Klosterneuburg.
 
Un nou plan Kozac pe teava OSCE-ului?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :185
Thursday, 19 October 2006
Miercuri, 18 octombrie, delegatiile Basarabiei si Transnistriei au inceput la Odesa consultari oficiale cu mediatorii din partea OSCE, Rusiei si Ucrainei, care au sarcina sa convinga Chisinaul si Tiraspolul sa reia procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Valeri Nesteruskin, Reprezentantul special al Rusiei la negocieri, Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat, miercuri, presei ca in ajun mediatorii si observatorii au discutat despre cum ar putea determina partile sa procedeze la negocieri integrale, dar nu au ajuns la vreo apreciere unanima in acest sens. Nesteruskin a estimat ca totul va depinde de intrevederile separate cu reprezentantii partilor - ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasile Sova, si ministrul transnistrean de externe, Valeri Litkai.
Ambasadorul rus a mai informat ca negocierile decurg foarte anevoios, dar ca exista o previziune optimista foarte rezervata ca partile vor accepta totusi anumite solutii rezonabile, pe baza proiectului de protocol tranzitoriu.
Negocierile in problema transnistreana au fost intrerupte la sfirsitul lunii februarie 2006, cind delegatia Republicii Moldova a abandonat tratativele, acuzind Tiraspolul ca nu este cooperant. La 3 martie 2006, Ucraina a instituit, la solicitarea Chisinaului, un nou regim vamal pentru marfurile transnistrene, apreciat la Tiraspol drept "blocada economica". Autoritatile transnistrene au declarat ca nu vor relua negocierile pina la ridicarea regimului.
Surse apropiate negociatorilor au declarat pentru Agentia INFOTAG ca seful delegatiei transnistrene a propus, cu titlu de compromis, ca pina la solutionarea divergentelor in privinta revenirii la negocieri sa fie semnat asa-zisul "protocol tranzitoriu", care, in opinia Tiraspolului, va elimina orice posibilitate de aplicare a presiunilor economice in vederea atingerii unor obiective politice la negocieri. Anterior, cind Transnistria propusese "protocolul tranzitoriu", Chisinaul nu a dorit sa ia nici macar proiectul documentului, astfel ca expertii presupun ca Basarabia va refuza dezbaterile pe marginea protocolului.
Reporterul special al Agentiei INFOTAG transmite de la Odesa ca la consultarile de miercuri nu se discuta propunerile noi pentru rezolvarea conflictului transnistrean, pe care le-a prezentat Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe al Belgiei, Karel de Gucht.
Valeri Nesteruskin le-a spus jurnalistilor ca "proiectele documentelor de reglementare transnistreana ale OSCE nu pot fi vazute inca ca un document propus oficial" si "chiar reprezentantii OSCE spun ca vor colecta estimarile, recomandarile, opiniile tuturor partilor interesate, dupa care documentul va fi definitivat si prezentat oficial".
Saptamina trecuta, viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a declarat, intr-un interviu acordat Agentiei INFOTAG, ca orice comentarii pe marginea propunerilor OSCE ar fi premature, intrucit se impune compararea lor cu alte planuri si audierea opiniilor partilor.
Chisinaul si Tiraspolul nu au avut deocamdata nici o reactie la propunerile lui Karel de Gucht. Presa basarabeana a difuzat informatii potrivit carora planul oficialului european ar reprezenta o revenire la Memorandumul Kozak, care prevedea unirea Republicii Moldova cu Transnistria in cadrul unei federatii. Asa numitul lider al autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, a declarat, saptamina trecuta, ca "exista deja 7 planuri de rezolvare a conflictului transnistrean, dar intelegerea reala ar putea rezulta doar din negocierile partilor".

 

 
"Saptamana Mircea Eliade" va fi celebrata la Graz, in AustriaPDF Print E-mail
Graz, Austria/Romanian Global News
Accesari :313
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}La Graz, in Austria, va avea loc in perioada 23 - 28 octombrie "Saptamana Mircea Eliade", proiect organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Parohia Ortodoxa Romana "Sfantul Nicolae" din Graz.
Evenimentele se vor desfasura in incinta Bibliotecii Universitare din Graz, a Centrului European pentru Limbi Moderne – Consiliul Europei si la Biserica Ortodoxa Romana "Sf. Nicolae" din Graz.
Vor participa reprezentanti ai comunitatii romanesti din Graz, elevi si studenti romani de la institutiile de invatamant din regiunea Steiermark, profesori si studenti de la sectiile de teologie si romanistica ale Universitatii "Karl Franz" din Graz.
Programul va cuprinde o dezbatere cu tema "Dimensiuni ale operei si biografiei lui Mircea Eliade", dar si expozitia de carte "Mircea Eliade - viata si opera" bazata pe fondul de carte al Bibliotecii Universitare Karl Fraz din Graz (78 de titluri in cadrul colectiei existente, alaturi de alte aproximativ 20 de noi titluri in limbile germana, engleza si romana care au fost achizitionate cu ocazia acestui eveniment). De asemeanea, va avea loc si mini-expozitia de carte Humanitas "Mircea Eliade", expozitia de pictura a artistului Andrei Stanca, dar si proiectia filmului documentar "20 de ani dupa Mircea Eliade" (producator Victor Velculescu) si a altor filme documentare si artistice cu aceeasi tema.
In aceasta perioada vor mai avea loc doua ateliere de analiza literara si un concurs de creativitate si interpretare a unor fragmente semnificative ale operei lui Mircea Eliade, la care vor participa elevi romani care studiaza in regiunea Steiermark din Austria.
"Saptamana Mircea Eliade la Graz" este unul dintre proiectele desemnate castigatoare la concursul pentru organizarea "Zilelor Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni", lansat de ICR, prin Directia Romani din Afara Tarii, in luna iunie 2006.
 
Carte romaneasca lansata la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :284
Thursday, 19 October 2006
Emilia David-Drogoreanu isi lanseaza in luna octombrie in Italia, in trei locatii diferite, volumul intitulat “Futurism, dadaism si avangarda romaneasca: Contaminari intre culturile europene (1909-1930).

Cartea a fost lansata prima data la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista din Venetia, in data de 13 octombrie, de la ora 18.00, ocazie cu care au intervenit Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa) si Prof. Mariarosa Masoero (universitarea din Torino); cea de-a doua lansare este programata pentru vineri, 20 octombrie, de la ora 11.00, la Universitatea din Pisa, Departamentul de Limbi si Literaturi Romanice, Catedra de Limba si Literatura Romana, eveniment in cadrul caruia va interveni Prof. Bruno Mazzoni (universitatea din Pisa); a treia lansare va avea loc la Centrul Intercultural al orasului Torino, in data de 3 noiembrie, de la ora 18.30, cand va interveni Prof. Mariarosa Masoero (universitatea din Torino).
Emilia David este laureata in Litere a Universitatii din Bucuresti si in Limbi si Literaturi Straine la Universitatea din Torino. De curand, autoarea romanca a obtinut un doctorat de cercetare in Italianistica la Universitatea din Torino.

 

 

 

 
Concert umanitar pentru Romania organizat de ICR VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}La Abatia Klosterneuburg va avea loc joi, 19 octombrie, evenimentul anual dedicat strangerii de fonduri pentru ajutorarea copiiilor defavorizati din Romania la care participa in mod traditional personalitati dintre cele mai marcante ale vietii publice austriece si la care, anul acesta va contribui – in premiera – si Institutul Cultural Roman Viena.
Aportul adus de catre ICR Viena este reprezentat prin organizarea unui concert sustinut de Laura Tatulescu(foto), solista a Operei de Stat din Viena, Ana Craciun, pianista formata la Academia de Muzica din Viena si Cristian Ruscior, un foarte tanar violinist care la numai 14 ani studiaza in capitala austriaca.
Incepand cu luna februarie 2006, ICR Viena si Abatia Klosterneuburg, in baza unui acord cultural oficial au colaborat sistematic pentru promovarea culturii romane in Austria, pentru informarea corecta a publicului austriac asupra evolutiilor culturale si sociale din Romania si pentru cresterea vizibilitatii si credibilitatii Romaniei in spatiul austriac. Spatiile culturale consacrate ale Abatiei Klosterneuburg au gazduit mai multe evenimente culturale de impact.
 
Evenimente romanesti la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}Unul din violonistii de varf ai lumii, Serban Lupu(foto), va imbina joi, 19 octombrie, de la ora 19, maiestria sa concertistica cu sunetele ancestrale ale tarafului folcloric compus din tarani virtuosi ai instrumentelor traditionale.
Serban Lupu poposeste la Chicago dupa un turneu care a facut furori in Europa si Asia in aceasi formula muzicala inedita si dupa trei concerte in Statele Unite la Washington, New York si Champagne.
Nicolae Voiculet, faimosul geniu al naiului, care si-a lansat cariera artistica in SUA sub pseudonimul Nivo, va concerta acompaniat de Electric Gypsy Band. Muzica tiganeasca si lautareasca din Transilvania, tara lui Dracula, se va integra perfect pentru seara de Halloween la Hot House. Nicolae Voiculet vine la Chicago dupa turnee in Japonia, Kuweit, si Austria, si dupa doua concerte premergatoare pe continentul american, unul la Natiunile Unite in New York iar celalat la sediul Bancii Mondiale in Washington. Concertul din 31 octombrie de la Hot House va incepe la ora 20.00.
Pentru Round Table Society, organizatorul spectacolelor, obtinerea salii de concerte de la HotHouse este o realizare importanta, deschizand terenul pentru eforturile tinerei organizatii de a introduce valorile culturale romanesti in circuitul american. La formarea grupului, nevoia pentru un model organizat de promovare a culturii romanesti in Chicago devenise evidenta, dupa cum afirma Mihai Lehene, Secretarul Comitetului Executiv: "avem o comunitate romaneasca in expansiune, tanara si educata, care doreste sa contribuie activ la panopliul cultural divers al acestui oras. Round Table Society este fructificarea acestui proces de crestere calitativa care incepuse acum un deceniu", transmite Mihaela Rusu pentru Romanian Global News.
 
ICR Dimitrie Cantemir din Istanbul isi comemoreaza patronulPDF Print E-mail
Istambul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :280
Thursday, 19 October 2006

{mosimage}Dimitrie Cantemir(1673-1723), reprezentant stralucit al culturii romane si europene, al carui nume e gravat in zidul Bibliotecii Sainte Genevieve din Paris, alaturi de Newton si Descartes, va fi  comemorat joi, 26 octombrie, de Sf.Dumitru, la Biserica Sf.Parascheva a comunitatii romanesti din Istanbul, bierica rectitorita de Constantin Brancoveanu (1692).

 

La sfanta liturghie si traditionala pomenire a celor purtand numele de Dumitru (Dimitrie) sunt asteptati numerosi reprezentanti ai diasporei romane. Acestia care vor primi „fise Cantemir”, cu principalele date referitoare la viata si scrierile acestuia, iar directorul Institutului Cantemir, prof. univ. dr. Mihai Maxim, va vorbi celor prezenti despre personalitatea invatatului principe, care a trait, invatat si creat 22 de ani in marea metropola de pe malurile Bosforului, durand o opera cu totul remarcabila, care a intrat nu numai in patrimoniul cultural al poporului roman, ci si in cel al poporului turc. „Printul Cantemir” sau „Kantemiroglu” este cunoscut astazi in Turcia in principal in calitate de „clasic al muzicii turcesti”. Viata si opera marelui carturar roman au fost evocate recent de directorul ICR Cantemir si in articolul „Dimitrie Cantemir (Kantemiroglu)” din „Enciclopedia Islamului”, care apare la Istanbul, in 50 de volume, si in „Historians of the Ottoman Empire”, si care s-a tiparit la Universitatea Harvard.
Multipla personalitate a patronului ICR Istanbul va fi din nou evocata pe malurile Bosforului, in zilele de 7 si 8 decembrie, la celebrul Muzeu Topkapi, unde ICR Istanbul, in colaborare cu acest muzeu, organizeaza Simpozionul romano-turc „Cantemir (Kantemiroglu)”, prilej cu care vor putea fi audiate si compozitii muzicale cantemiriene mai putin cunoscute, cele mai cunoscute fiind frecvent auzite in salile de concert si la posturile de radio si TV din Turcia.
Potrivit ICR Istanbul, dupa terminarea lucrarilor de restaurare a Casei Cantemir din Fanar, realizata de catre partea turca, cu sprijin financiar UE, lucrari ce urmeaza sa fie treminate nu inainte de primavara anului urmator (inceperea lucrarilor a fost amanata de mai multe ori), ICR Cantemir va organiza aici si un Muzeu Cantemir.
 
Folclorul romanesc – promovat pe pamanturi americanePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :274
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}In cadrul programului „Romania in sunete, Romania in muzica lumii”, vor avea loc trei concerte, sustinute de naistul si dirijorul Nicolae Voiculet(foto) si trupa sa de instrumentisti.Concertele vor avea loc la Washington DC – la Banca Mondiala pe 19 octombrie si la Ambasada Romaniei pe 23 octombrie, respectiv New York – la sediul Organizatiei Natiunilor Unite, pe 25 octombrie.
Recitalul va aborda teme si prelucrari din folclorul romanesc, precum si piese din repertoriul clasic si modern, prezentate intr-o maniera de interpretare originala, avand in prim-plan naiul, instrument traditional cu valente interpretative universale, si combinand instrumente de taraf traditional cu instrumente clasice. 
Proiectul, care se inscrie in seria actiunilor Ministerului Afacerilor Externe de promovare a Romaniei in strainatate prin proiecte culturale, isi propune sa aduca un plus de imagine tarii noastre, prin intermediul traditiei sale muzicale.
 
Romanian Happy Hour, la a doua “editie”PDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :361
Thursday, 19 October 2006
{mosimage}A doua intalnire a Asociatiei Studentilor din Romania din Washington va avea loc pe 25 octombrie, la Dragonfly Bar, de la ora 18.00.Precedenta intalnire, care a fost si prima, s-a dovedit un real succes, la care au participat aproape 80 de persoane. Din nou, organizatorii au inchiriat spatiul necesar desfasurarii intalnirii la Dragon Fly Bar, in speranta ca studentii romani sa vina si sa se bucure de prezenta conationalilor lor, dar si de muzica romaneasca.
 
Colocviu despre cultura romaneasca, organizat de ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 19 October 2006
Colocviul international cu tema “Romania si Europa. Transversale – pentru un nou discurs al integrarii” s-a desfasurat in perioada 12-14 octombrie, la Berlin, in organizarea Universitatii Humboldt din Berlin (HU) si a Institutului Cultural  Roman “Titu Maiorescu”.

Manifestarile au avut loc cu ocazia jubileului de 100 de ani de la infiintarea studiilor de romanistica intr-una din cele mai prestigioase universitati germane (in 1906, lingvistul Hariton Tiktin infiinta primul Seminar de orientalistica la universitatea berlineza). 
Ampla manifestare a  reunit  40 de  cercetatori si specialisti in studiile de romanistica veniti din diferite tari (Romania – 18 participanti, Germania, Elvetia, Austria, Cehia), care au prezentat referate si comunicari  ilustrand  preocuparile “la zi” ale romanisticii  internationale.
Cele 37 de referate si comunicari au fost grupate in 3 sectiuni: Transversala lingvistica,  coordonata de Dr. Maren Huberty, Transversala culturala, coordonata Dr. Larisa Schippel, si Transversala estetica, coordonata de Prof. Dr. Michele Mattusch. Nume de rezonanta ale cercetarii academice precum Klaus Heitmann, Dan Manuca, Larisa Schippel, Wolfgang Dahmen,  Mircea Anghelescu, Karl Maurer, Liviu Papadima, Ilina Gregori, Florin Manolescu, Mariana –Virginia Lazarescu,  s-au numarat printre invitatii acestei manifestari. 
Tema colocviului a prilejuit participantilor un spectru larg de abordari, incitand la un alt tip de reflectie asupra premiselor si consecintelor aderarii la spatiul comun european. Din aceasta perspectiva, referatele si comunicarile prezentate au propus o re-citire a limbii si literaturii romane sub semnul interferentelor, al depasirii frontierelor, si au provocat incitante dezbateri. 
Citam cateva titluri: “Reactii actuale fata de trangresarea limitelor lingvistice” (Rodica Zafiu, Bucuresti); “Politica lingvistica in Romania” (Rudolf Windisch, Rostock); “Adrian Marino si conceptul sau european” (Klaus Heitmann, Heidelberg); “Traducerea romano-germana – o transgresare de frontiere?” (Larisa Schippel, HU Berlin); “Actualizarea imaginii celuilalt: modelul integrationist junimist” (Dan Manuca, Iasi), “O literatura tanara” (Alexandru Musina, Brasov) etc.
Incheierea  colocviului a  avut loc in salile ICR Berlin, iar in centrul atentiei s-a aflat, de aceasta data, Prof. Dr. Lucian Boia care a sustinut un dialog animat cu  cei peste 80 de  invitati prezenti. Cu aceasta ocazie Dr. Konrad Gundisch (istoric la  Institutul de cercetari a istoriei Est-europene din Oldenburg) a facut o prezentare a volumului lui L. Boia“, Romania – tara de frontiera a Europei”, titlu aflat in atentia mai multor edituri germane. De asemenea, a fost oferita publicului si o proba de  traducere germana.
Nu mai putin captivant si apreciat de public a fost programul  de muzica  Ethno- Jazz sustinut de artistul de origine romana Nicolas  Simion (saxofon), in compania  pianistului Antonis Anissegos si a contrabasistului Chris Dahlgren, jazzmeni de notorietate internationala.
Manifestarea recent incheiata prefigureaza  una din directiile pe  care Institutul cultural berlinez isi propune sa le dezvolte intensiv in anul 2007, apropierea de mediile academice locale si  intensificarea schimburilor la nivelul elitelor universitare romanesti si germane.
Colaborarea excelenta intre Universitatea Humboldt si Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” cu prilejul acestui eveniment stiintific reprezinta o avanpremiera  de bun augur.
Proiect a fost co-finantat de Bundestagul german, Deutsch-Rumanische Gesellschaft si Stiftung Preussische Seehandlung.

 

 
Nici fotbalistii romani din Olanda nu se lasa mai prejosPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :356
Thursday, 19 October 2006

Campionatul European de Fotbal al Diasporei Romane, care va avea loc pe 18 noiembrie, la Koln, Germania, atrage atentia si romanilor din Olanda.

 

In acest sens, un nou antrenament la care vor putea participa romanii din Olanda se va desfasura in data de 21 octombrie. 
 
Romanii din UK aleg Mister RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :255
Thursday, 19 October 2006
Dupa Concursul de Miss desfasurat recent in cadrul comunitatii romanesti din Marea Britanie, romanii din UK vor alege si un Mister Romania.

Concursul va avea loc duminica, 22 octombrie, fiind gazduit si organizat de restaurantul romanesc 32 Old bailey.
Inscrierile se pot face la numarul de telefon 0207 489 1842 sau la bar.


 

 
Petrecerile de la 32 Old Bailey continua si in sezonul recePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 19 October 2006

Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.


 

Si la finele acestei saptamani, vineri, 20 octombrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions