Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Romanii considera justitia, sanatatea si guvernul drept cele mai corupte sectoarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 20 October 2006

Daca in tarile vest europene, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala, in tari precum Romania, Bosnia si Hertegovina si Republica Ceha locuitorii privesc coruptia ca pe o componenta permanenta a vietii lor.

 

Atat la acest capitol, cat si in privinta mitei la nivel personal, Romania ocupa primele locuri din regiune. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui studiu realizat de catre GFK Praga in prima jumatate a acestui an, in 21 de tari europene, transmite Hotnews.
Conform studiului, majoritatea europenilor nu privesc coruptia ca o componenta curenta a vietii sociale. Aproximativ 59% dintre cei intervievati fie considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca, cu putina rabdare, si fara ea, fie apreciaza ca nu este deloc necesara.
In special in Suedia, Marea Britanie si Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala. Nu aceeasi situatie este intalnita cand vine vorba de tari precum Romania, Bosnia - Hertegovina si Republica Ceha. Aici, coruptia este atat de uzuala, incat este perceputa ca fiind o componenta permanenta a vietii lor. De altfel, Romania sta cel mai prost la acest capitol.
La intrebarea daca “mita este un fenomen absolut natural in viata de zi cu zi”, 61% dintre romanii intervievati au raspuns pozitiv, Romania clasandu-se pe primul loc in aceasta privinta.
Majoritatea europenilor intervievati considera ca cele mai corupte medii/sectoare sunt cel guvernamental si cel al sanatatii (cate 14%, pentru fiecare). O zecime dintre cei intervievati au mentionat sectorul antreprenorial/de afaceri si sectorul judiciar. Autoritatile, partidele politice si politia au fost numite de 9% dintre respondenti.
Urmatoarele medii mentionate ca fiind cele mai corupte au fost punctele vamale (8%), ministerele (4%), institutiile de invatamant (2%) si doar 1% dintre cei intrebati au asociat coruptia cu armata, ori cu sectorul bancar sau cel non-profit.
Cele mai corupte sectoare indicate de catre romani sunt Justitia (22% dintre respondenti), Sanatatea (20%) si Guvernul (13%).
Potrivit Hotnews, studiul GFK atentioneaza asupra faptului ca eforturile pe care le face populatia impotriva coruptiei sunt relativ limitate si ca nivelul resemnarii in lupta impotriva coruptiei este considerabil de ridicat in intreaga regiune. Astfel, aproape 45% dintre europenii care au raspuns intrebarilor GFK impartasesc parerea ca nu are nici un sens sa lupti cu coruptia, pentru ca a existat dintotdeauna si asa va fi si in continuare.
Studiul a fost realizat pe baza rezultatelor unei anchete care a cuprins peste 22.000 de interviuri adresate persoanelor cu varste de peste 15 ani din 21 de tari.
Ancheta a fost desfasurata in prima jumatate a acestui an, in urmatoarele tari europene: Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru, Suedia, Ucraina si Ungaria.
 
Traian Basescu a participat la Consiliul Partidului Popular EuropeanPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 20 October 2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat joi, 19 octombrie, la Consiliul Partidului Popular European, desfasurat la Helsinki in Finlanda.

 

In cadrul unei conferinte de presa, presedintele Basescu a afirmat ca, la Consiliul PPE, sefii delegatiilor au pregatit pozitiile comune pe care urmeaza sa le abordeze in cadrul sesiunii informale a Consiliului European pe temele anuntate: politica energetica, inovatia si imigratia.
Seful statului a aratat ca pozitia Romaniei este convergenta cu cea a restului participantilor, fiind binevenita si sustinuta de catre sefii delegatiilor.
O problema discutata in cadrul reuniunii PPE a fost cea privind aprovizionarea cu energie a Europei. Aceasta tema urmeaza a fi abordata in cadrul dejunului de lucru, organizat la finalul sesiunii informale a Consiliului European, la care a fost invitat presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Din acest punct de vedere, presedintele Basescu a subliniat necesitatea transparentizarii modului in care se stabileste pretul in furnizarea de gaze. In acest sens, presedintele tarii a sustinut necesitatea unui tratament nediscriminatoriu pentru statele UE in politica de preturi.
Presedintele Romaniei a subliniat, totodata, ca statele membre ale UE vor fi solidare cu tarile care vor avea dificultati in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze. De asemenea, a aratat seful statului, pozitia statelor membre va fi prezentata in cadrul dejunului de lucru al Consiliului European de catre presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso.
Presedintele tarii a apreciat ca, in problema aprovizionarii cu energie, cel mai important lucru pentru Europa este sa reuseasca sa vorbeasca pe o singura voce.
 
Uniunea Europeana sustine integritatea teritoriala a Georgiei si Moldovei si va continua s-o facaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 20 October 2006
{mosimage}Uniunea Europeana sustine integritatea teritoriala a Georgiei si Moldovei si va continua s-o faca, a declarat Benita Ferrero-Valdner, comisar al Comisiei Europene pentru relatiile externe, in interviul acordat publicatiei ruse "Rosiiskaia gazeta", informeaza Novosti – Moldova citata de Prompt Media.
"Si Georgia, si Moldova, sunt tari partenere in promovarea politicii europene de vecinatate. Nu inteleg, cum putem sa trecem cu vederea conflictele inghetate din pragul nostru", a mentionat Ferrero-Valdner. In opinia comisarului european, aceste conflicte ameninta sa submineze perspectivele foarte bune ale promovarii reformelor in Moldova si Georgia. Benita Ferrero-Valdner a mai spus ca UE nu recunoaste regiunea Kosovo ca precedent pentru situatia din Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud. "Procesul reglementarii politice in Kosovo a fost coordonat in Consiliul de Securitate al ONU. Si mandatul Ministrului plenipotentiar al Secretarului General al ONU consta in finalizarea cu succes a acestui proces", - a spus Ferrero-Valdner. "Noi sustinem integritatea teritoriala a Georgiei si Moldovei si vom continua sa facem aceasta", - a spus comisarul in interviul acordat in ajunul summitului neformal al UE din Finlanda.
 
Acordul privind noul regim de circulatie al cetatenilor basarabenilor in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Ministrii de Externe roman si basarabean,  Mihai-Razvan Ungureanu, respectiv Andrei Stratan, au semnat vineri, 20 octombrie, la Bucuresti Acordul intre Guvernul Romanei si Guvernul Basarabiei privind regimul calatoriilor cetatenilor, vizand trecerea la noul regim de circulatie al basarabenilor, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul integrarii europene si Protocolul privind colaborarea dintre MAE al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, reprezentand un nou cadru de consultare intre cele doua institutii.

 

Sefii celor doua diplomatii vor mai discuta temele principale ale agendei bilaterale, actiunile de cooperare prioritare, precum si subiectele de actualitate legate de situatia politica si de securitate la nivel regional si european, transmite Prompt Media.
 
Saptamana filmului documentar franco-roman, la Institutul FrancezPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Institutul Francez va gazdui in perioada 23 – 28 octombrie, Saptamana filmului documentar franco-roman.


 

Vor fi prezentate noua filme documentare, printre care si "Les Fanfarons", de Cornel Gheorghita, "Clara B.", de Alexandru Solomon, "Voyage dans l'irrealite immediate", de Jean Lefauxe si Anca Hirte si altele. Printre invitati se numara producatorii Paltin Nottara si Ada Solomon, alaturi de regizorul Staphane Lucon, noteaza portalul ziare.com. Proiectiile vor putea fi urmarite la cinema Elvira Popescu, pretul unui billet fiind de 5 lei. Evenimentul este organizat de Institutul francez in colaborare cu postul de televiziune Arte.
 
Ministerul Apararii sarbatoreste “Mil Fest 2006 – Ziua armatei”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Ministerul Apararii organizeaza duminica, 22 octombrie, incepand cu ora 12.00, in Piata Revolutiei din Bucuresti, „Mil Fest 2006 – Ziua armatei”.

 

Evenimentul marcheaza suspendarea serviciului militar pe timp de pace si trecerea la serviciul militar bazat pe voluntariat, un spectacol dedicat „ultimei incorporari”.
Programul „MIL FEST 2006 ” cuprinde demonstratii de manuire a armamentului executate de un pluton din Regimentul 30 Garda si Protocol „Mihai Viteazul”, exercitii de echitatie realizate de Sectia Hipica a C.S.A. „Steaua” si concerte sustinute de Muzica Reprezentativa si de formatii artistice profesioniste si de amatori din armata.
Cu acest prilej, publicului ii vor fi prezentate atat categorii de tehnica, echipamente si uniforme militare, cat si traditiile si misiunile armatei.
Noua armata romana – cea formata din militari profesionisti, va prezenta la MIL FEST 2006 oferta sa de locuri de munca. Persoanelor interesate de cariera militara le vor fi oferite, din partea Biroului de Informare-Recrutare din Bucuresti si a reprezentantilor celor trei categorii de forte ale armatei, informatii despre criteriile si standardele care trebuie indeplinite pentru a deveni militar profesionist.
Intre orele 19.00-22.00, in Piata Revolutiei vor concerta trupe de elita: ASIA, Cassa Loco, Hi-Q si Sistem.

 

 
O lucrare editata de ICR va fi lansata la Muzeul Tarii OasuluiPDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :240
Friday, 20 October 2006
{mosimage}La Muzeul Tarii Oasului va avea loc pe 29 octombrie lansarea volumului „Din rasputeri. Glasuri si cetere din Tara Oasului”.
Cartea, editata de Institutul Cultural Roman cu sprijinul Ministerului Francez al Afacerilor Externe si al Ambasadei Frantei, va fi lansata in prezenta autorilor: Jacques Bouet, Bernard Lortat-Jacob si Speranta Radulescu.
Volumul este traducerea in limba romana (Speranta Radulescu) a editiei franceze „A tue tete. Chant et violon au Pays de l’Oach, Roumanie”, autori Jacques Bouet, Bernard Lortat-Jacob si Speranta Radulescu. Cartea este consacrata unei mici populatii din nordul Romaniei, mult mai cunoscuta ca zona sub numele Tara Oasului.
Este interesant de urmarit cum interactioneaza metodele de studiu si perceptiile individuale ale celor trei autori: “subiectivitatea” Sperantei Radulescu, pentru ca se afla in interiorul obiectului de studiu, respectiv obiectivitatea calda a celor doi autori francezi – unul dintre ei profesor de limba si civilizatie romaneasca.
Cartea este ilustrata cu fotografii care surprind momente importante din viata si sarbatorile specifice acestei regiuni. Partiturile reproduse intregesc informatia muzicala si pun in valoare, pentru cunoscatori, numeroasele versuri ale cintelecelor.
Printre cei care au sprijinit organizarea acestui eveniment se numara: Societatea Franceza de Etnomuzicolgie, Directia pentru Cultura Satu Mare, Muzeul Tarii Oasului si Muzeul Taranului Roman.
 
Va fi sarbatorita din nou “Ziua Recoltei” in judetul MuresPDF Print E-mail
Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Friday, 20 October 2006

Autoritatile judetului Mures au decis sa reia traditia sarbatoririi "Zilei Recoltei".

 

Manifestarile dedicate acestui eveniment se vor desfasura sambata, 21 octombrie, pe Hipodromul din apropierea "Casei Agronomului" din Targul-Mures si vor cuprinde o mare expozitie de produse agro-alimentare, o expozitie de taurine, dar si o parada a portului popular.  . Manifestarile sunt organizate de Prefectura Mures, in colaborare cu Consiliul Judetean si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Prefectul de Mures, Ciprian Dobre, a declarat ca, la acest eveniment, si-au anuntat participarea 26 de localitati muresene, care vor fi reprezentate de 3-4 producatori, informeaza Amos News.
 
MAE-DRRP amendate si de la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Romanian Global News continua sa publice scrisorile sosite la redactie in care asociatii de prestigiu din emigratia  romaneasca isi exprima nemultumirea in ce priveste conferinta organizata de MAE prin DRRP – “Conferinta Comunitatilor Romanesti din Europa”.

 

Astfel, Romanian Global News publica scrisoarea deschisa prin care Arthis – Casa de Cultura Belgo-Romana din Bruxelles isi exprima punctul de vedere.

“Scrisoare deschisa

Arthis – Casa de Cultura Belgo-Romana din Bruxelles care implineste anul acesta 11 ani de existenta se alatura protestelor asociatiilor renegate de statul roman si de reprezentantii acestuia pe teritoriile tarilor europene.
Arthis este o institutie publica a comunitatii romanesti din Belgia, recunoscuta si sustinuta financiar de 11 ani de catre Ministerele Culturii ale Comunitatii Franceze si Flamande din aceasta tara. Este amplasata in chiar centrul Bruxelles-ului, are sediu propriu si trei persoane care lucreaza permanent in vederea sustinerii din punct de vedere social si cultural a comunitatilor romanofone din Belgia.  Arthis detine singura biblioteca publica romaneasca din aceasta tara. In anul 2002 a fost declarata de Ministerul Culturii al Comisiei Comunitare Flamande cea mai buna asociatie socio-culturala din Bruxelles. Organizeaza peste 350 de activitati pe an si are aproximativ 1500 de membrii activi iar dintre acestia peste 300 frecventeaza diferite cursuri de seara sau de zi saptamanal in localul sau. Evenimentele cele mai importante au reunit anul acesta intre 5.000 si 7.000 de persoane (vezi Ziua Patrimoniului Flandra – Bruxelles si Festivalul toamnei) in locuri emblematice ale Bruxelles-ului.  Actiunile culturale de imagine si de valorizare a comunitatii romanofone din Belgia se imbina cu actiuni sociale.  Tocmai aceasta disponibilitate de a lucra cu persoane de categorii diferite este apreciata aici.
Si cu toate aceste activitati, sustinute de institutiile din Belgia, asociatia noastra a fost omisa voluntar de la conferinta anuala a romanilor de pretutindeni. Cu tot respectul pe care il avem pentru cele patru persoane prezente (o parte nu le cunoastem inca), reprezentante ale Belgiei, niciuna nu poate spune ca este la curent cu problematica recenta a comunitatilor romanesti din strainatate. Ne intrebam care sunt cauzele acestei omisiuni si care sunt intentiile forurilor organizatoare si a celor dez-organizatoare ale acestei conferinte.
Este foarte adevarat ca Arthis este o institutie sustinuta financiar de Belgia si isi poate permite sa spuna uneori lucrurilor pe nume si sa abordeze subiecte care deranjeaza anumite persoane lipsite de toleranta. Tocmai aceasta libertate nu este probabil pe placul celor care mai pot considera libertatea de opinie incomoda iar prin eliminarea noastra nu vizeaza decat negarea unei activitati de exceptie in favoarea romanilor din aceasta tara.
Alaturi de comunitatile din celelalte tari, ne inscriem pe linia unei reformari a relatiilor cu romanii de pretutindeni pe baze obiective si de egalitate, si de respect fata de valorile fiecarei asociatii in conformitate cu specificitatile pe care acestea le promoveaza. Dorim o profesionalizare a contactului cu romanii din diaspora si renuntarea la practicile perimate de invrajbire a acesteia in scopul controlului disimulat.
In speranta ca protestul tuturor asociatiilor absente de la un proces decizional important vor atrage atentia celor in masura sa schimbe anumite practici, Arthis va multumeste pentru atentie si va ramane in permanenta vigilenta atunci cand democratia are dreptul sa-si spuna cuvantul.  

Carmen Leliana Draghici Hopartean,
Directoare
Arthis – La Maison Culturelle Belgo-Roumaine asbl
Arthis – Het Belgisch Roemeens Cultureel Huis vzw
Arthis - Casa de Cultura Belgo – Romana”

 

 
Emigrantii au trimis in tara 3,5-4 miliarde euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Emigrantii romani au trimis in tara aproximativ 3,5-4 miliarde de euro, suficienti pentru a acoperi aproape jumatate din deficitul de cont curent din 2005.

 

Efectul combinat al cresterii economice si al emigratiei a condus la scaderea ratei somajului de la 8,4 procente, cat era in 2002, la cinci procente. Peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate, 20% din forta de munca. In prezent, puterea de cumparare a romanilor este de 28% din cea din Europa occidentala, fata de 45% in centrul Europei.
 
Paul Goma si-a sarbatori ziua de nastere in mijlocul studentilor basarabeniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 20 October 2006
{mosimage}Cunoscutul publicist si scriitor roman Paul Goma, originar din Basarabia, a implinit 71 de ani la 11 octombrie 2006.
Cu aceasta ocazie, Asociatia Studentilor Moldoveni din Franta (AEMF) a organizat, in sala de sedinte a Casei Initiativelor Studentesti din Paris, o serata omagiara, cu genericul „Paul Goma – 71 ani”. La eveniment au participat studenti basarabeni care isi fac studiile in capitala franceza, invitatul de onoare fiind insusi sarbatoritul.
In luarea sa de cuvant, Paul Goma a povestit studentilor detalii din viata sa care, ulterior, au contat in activitatea publicistica. El a analizat impreuna cu tinerii fragmente din textele sale, care se raporteaza la situatia social-politica din Romania si Basarabia in perioada postsovietica.
Paul Goma – exilatul
In cadrul festivitatii, tinerii au vizionat un documentar intitulat „Dosarele securitatii – Paul Goma”, realizat in noiembrie 2005 de Mariana Sipos. De asemenea, a mai fost organizata si o lansare de carte, unde au fost prezentate titluri de carti semnate de scriitor.
Potrivit lui Alexandru Federiuc, unul dintre liderii AEMF, acest eveniment a reprezentat o ocazie pentru tinerii basarabeni din Paris de a se regasi intr-o atmosfera festiva, alaturi de un mare nume al literaturii romane contemporane.
„Cand vorbesti de Paul Goma, nu vorbesti doar de un om al exilurilor, ci de un scriitor de o valoare inestimabila, un adevarat povestitor de la Mana. Faptul ca ne-am intrunit aici ne arata pentru a cata oara ca avem idealuri care sunt mai presus decat orice anvergura politica”, a spus Alexandru Federiuc.
Chiar daca mai tarziu, Romanian Global News se alatura celor care l-au felicitat deja pe celebrul dizident si scriitor roman si-i ureaza sanatate, impliriri personale si profesionale si sa-l intareasca Dumnezeu pentru a se intoarce in Tara pe care o doreste Domnia Sa. La multi ani!
 
 
Partia Democrata a Rumanilor din Serbia ia pozitie fata de noua Constitutie a SerbieiPDF Print E-mail
Bor,Timoc,Serbia/Romanian Global News
Accesari :287
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Conducerea Partidului democrat al rumanilor din Serbia a tinut o conferinta de presa in data de 18, octombrie in Bor.

 

 

Conferinta a avut loc cu prilejul problemelor actuale legate de adoptarea unei noi Constitutii a Republicii Serbia si a Referendumului la care cetatenii Serbiei vor avea prilejul sa-si exprime opiniile in legatura cu noua Constitutie. De asemenea conducerea partidului a exprimat public pozitia sa in legatura cu noua Constitutie si cu viitorul referendum, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
„Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia propune membrilor si simpantizantilor sai sa participe la viitorul Referendum care va avea loc in data de 28-29.10.2006 insa nu va influenta votul membrilor sai si al simpantizantilor“, se arata intr-o expunere de motive a Presedintelui Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia, dr. Pedrag Balasevic.
“Motivele acestei pozitii ale conducerii partidului sunt numeroase, in continuare vom prezenta cauzele pentru care ar trebui sa votati pentru si impotriva viitoarei Constitutii:
Noua Constitutie a fost votata in Parlamentul Serbiei fara existenta unor dezbateri publice prealabile si asta ar fi una dintre principalele nemultumiri ca si aceea legata de neconsultarea comunitatilor minoritare si a sectorului neguvernamental inaintea adoptarii in Parlament a noii Constitutii. De asemenea consideram ca cel mai important act legislativ nu ar trebui modificat la repezeala si prea des,in plus este pus sub semnul intrebarii si mecanismul de control al votului care se va desfasura pe parcusul a doua zile.Consideram ca introducerea in preambulul Constitutiei a afirmatiei ca regiunea Cosovo reprezinta o parte a Serbiei ce nu poate fi instrainata, nu va imbunatati pozitia internationala a Serbiei in luarea deciziei finale cu privire la statutul acestei regiuni.
Partile bune ale noii Constitutii se refera la drepturile omului si ale minoritatilor care prin noua Constitutie sunt mai clar definite si garantate. Noua Constitutie prevede si faptul ca faptul ca minoritatile nationale au un loc garantat in parlamentul Serbiei. Avand in vedere ca Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia inca de la infiintarea sa a optat pentru aceste facilitati, conducerea partidului a adoptat pozitia de neboicotare a acestui referendum.
Avand in vedere motivele mai sus prezentate invitam membrii si simpantizantii PDRS sa participe la referendum si sa voteze cum cred ei ca este mai bine pentru viitorul lor“ se arata in luarea de pozitie a liderului PDRS, celui mai important partid reprezentand pe romanii din Serbia.
 
Miting pentru Unire al basarabenilor din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :336
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franta organizeaza duminica, 22 octombrie, un miting de protest fata de politica antiromaneasca din Basarabia si pentru Unirea cu Tara.


 

Mitingul se va desfasura duminica de la ora 13:00, in fata Ambasadei Chisinaului la Paris - 1 rue Sfax, 75016 Paris (Metrou linia 2 Victor Hugo).
Din Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franta fac parte Petru Bat, Vasile Calmatui, Alexandru Federiuc, Nicolae Furtuna si Alexandru Levitchi.

 

 
Problematica romanilor de pretutindeni (ne)reflectata de catre TVR sanctionata de FNRPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 20 October 2006
{mosimage}Conferinta comunitatilor romanesti din Europa, din 13-15 octombrie de la Bucuresti, a adus in atentia presei centrale si o anumita nemultumire din partea reprezentantilor presei de expresie romana din Europa dar si din jurul granitelor.

Pe langa faptul ca romanii din Spania s-au plictisit sa fie numiti „capsunari” chiar de presa din tara de origine, fapt adus la cunostinta primului ministru chiar in ultima zi a dezbaterilor, s-a remarcat si faptul ca aceasta conferinta si subiectele ei nu au reprezentat un interes prea mare pentru presa centrala, ele fiind reflectate sporadic si cu precadere de catre partenerii media TVR si SRR. Chiar si din randul acestor parteneriat au fost semnalate public nereguli in prezentarea subiectului.
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti ia atitudine impotriva reflectarii problematicii romanilor de pretutindeni de catre postul public de televiziune si adreseaza directorului general al acesteia o scrisoare deschisa la care, spun reprezentantii acesteia, se asteapta un raspuns din partea domnului Giurgiu. Scrisoarea este semnata de presedintele acestei organizatii civice din Romania, avocat, Laurentiu Plaesu.
Redam in intregime textul primit la redactie.

„Catre Conducerea postului national de televiziune TVR
Domnului Tudor Giurgiu
Presedinte Director General

SCRISOARE DESCHISA
Stimata conducere TVR,

Pentru ca nu am avut prilejul pana acum sa o facem, in primul rand dorim sa va felicitam pentru campania „Mari romani”, pentru dezbaterile realizate cu acest prilej si a filmuletelor de prezentare a finalistilor.
Apreciind eforturile pe care le face TVR pentru reflectarea schimbarilor timpurilor pe care le traim nu putem trece totusi cu vederea anumite aspecte ce tin de domeniul in care Fundatia noastra activeaza. Referitor la parteneriatul pe care postul public de televiziune si Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni l-au incheiat pentru mediatizarea Conferintei Comunitatilor romanesti din Europa, in perioada 13 – 15 octombrie 2006 de la Palatul Parlamentului, am putut remarca cu tristete caracterul neprofesionist al prezentarii problematicii expuse. Sa fim mai expliciti:
-in data de 13 octombrie, in cadrul jurnalului orei 19, mai exact ora 19:23 postul national de televiziune a prezentat timp de cateva minute opinia participantilor la conferinta cu un titlu de „burtiera” – „Cu jalba la Bucuresti”, titlu cu caracter peiorativ dupa cum au reactionat participantii. Cosmin Prelipceanu a primit o prima reactie chiar in studioul stirilor de la academicianul Basarab Nicolescu (caruia nu i s-a acordat nici macar respectul cuvenit fiind prezentat la persoana I si fara formula de politete necesara macar varstei acestuia in comparatie cu „distinsul” prezentator). Astfel in data de 14 octombrie, in cea de-a doua zi a lucrarilor conferintei participantii au solicitat scuze publice din partea TVR pe care insa le-a transmis dna. Dana Armasu, directoarea postului TVRi, singurul oficial cu rang inalt al TVR la acel moment. Scuzele au fost partial acceptate de catre participanti, cerandu-se chiar la Atelierul dedicat mass mediei romanesti de peste hotare, unde jurnalisti romani din diaspora chiar dezbateau lipsa interesului mass mediei centrale asupra problematicilor romanilor de pretutindeni. Participantii au facut publica precizarea ca au fost invitati la aceasta Conferinta MAE si nu au venit intentionat sa ceara ceva anume. 
Ca si cum nu ar fi fost suficienta acest incident pe care l-au considerat umilitor, mai ales judecand dupa caracterul de parteneriat media pe care TVR si DRRP il aveau la aceasta manifestare, a urmat umilirea comunitatilor romanesti din jurul granitelor care au fost tratate cu indiferenta (tarile din Balcani si Ungaria) sau rea vointa, ca in cazul Republicii Moldova. Din tot ce s-a discutat si din toate problematicile dezbatute la diferitele ateliere de lucru, corespondentii TVR de la fata locului au retinut partea rusionoasa a discursului ministrului de externe roman, Mihai-Razvan Ungureanu, care remarca ca basarabenii care cer cetatenie romana sunt mult mai numerosi decat cei care s-au declarat la recensamant ca sunt romani! Parca intentionat axat pe acest detaliu, redactorul TVR, Alexandra Bogdan, nu a prezentat si explicatiile in plen ale deputatului si europarlamentarului Vlad Cubreacov din R.Moldova, care i-a elucidat ministrului intrebarea existentiala (cei care s-au declarat romani sunt intr-adevar persoane care au cetatenie romana, dar ca peste 600 000 de cetateni moldoveni s-au declarat vorbitori de limba romana ca limba materna ceea ce le atesta apartenenta etnica). Deci uimirea ministrului era tendentiosa iar preluarea acesteia si corelarea cu potentialul de periculozitate pe care il reprezinta basarabenii care obtin cetatenie romana sa plece in Europa la munca a fost subliniat cu varf si indesat in materialul la care facem referire, inducand involuntar la o stare de lipsa de simpatie pentru acest fenomen. („O cetatenie ravnita”, jurnalul TVR, ora 19:27, duminica 15 octombrie - 400 de mii de cetateni moldoveni vor cetatenie romana - pentru a intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Afluxul ridica mari suspiciuni la Bucuresti avand in vedere ca numarul celor care s-au declarat romani la recensamantul facut in 2004 in Republica Moldova este incomparabil mai mic ….. Veti intelege cum putem gandi noi in clipa in care va voi spune ca acei care cer astazi cetatenie romana depasesc 400 de mii de nume. Si atunci unde este dreptatea?" – se intreba aproape retoric ministrul roman de externe pentru ca raspunsul nici nu dorea sa il afle.)
Sperand ca dreptatea istorica pe care o datoreaza Romania cetatenilor celui de-al doilea stat romanesc, si care fara voia lor au ramas deposedati de cetatenia pe care mosii si stramosii lor o aveau, nu o va indrepta un demnitar fara simtire ca cel la cere facem referire, consideram totusi ca TVR, ca post national de televiziune si nu al unei conjuncturi politice trecatoare, are datoria sa nu reflecte numai „imaginea zilelor noastre” ci sa se aplece cu mai mare responsabilitate asupra istoriei recente pentru a putea reflecta realitatile romanesti de pretutindeni „echidistant si obiectiv”.
Caracterul de formator de opinie pe care il are televiziunea publica in randul cetatenilor trebuie privit cu maxima responsabilitate de catre cei pusi sa aiba in grija acest lucru. Daca acesta nu este pe deplin insusit sau daca postul public duce o alta politica decat cea nationala sa se declare deschis acest lucru ca cetatenii care platesc taxe si impozite pentru receptionarea TVR si sunt interesati inca de problematica nationala sa aiba posibilitatea renuntarii la serviciile TVR. Nu se poate impune cetatenilor romani plata unei taxe catre un post public fara ca acesta sa nu aiba la randul lui obligatii clare, expuse intr-un HG, asa cum sunt expuse in HG 977 si 978/2003 obligatiile platitorilor de taxe.
Printre actiunile ce ii privesc cu precadere pe romanii de pretutindeni TVR nu este la primul incident de acest gen si credem ca este momentul sa isi afiseze public politica pe care o duce conducerea. Din extrasele de pe situl public reies o multime de obligatii din partea platitorilor de taxe catre postul public insa in ceea ce priveste politica dusa de postul public nu gasim decat generalitati de genul:
-telespectatorii pot beneficia de o informare prompta si obiectiva (oferita de emisiunile informative) - (n.n. ?!), de o educatie elevata (emisiuni culturale de inalta tinuta) sau de un divertisment rafinat, totul aflandu-se sub semnul calitatii si al profesionalismului. 
Inutil sa va mai amintim ca in timp ce televiziunea Duna TV, detine sapte studiouri pe teritoriul Romaniei si opt corespondenti complet echipati  care reflecta zilnic activitatea etniei respective, TVRi-ul nu are studiou nici macar la Chisinau, „al doilea stat romanesc” cum este de fapt si cum l-a numit si Presedintele Basescu. Pornind de la acest fapt nu ne mai intrebam deja, cand va avea TVRi corespondenti sau studiouri teritoriale la Cenauti, Nordul Bucovinei unde sunt peste 500.000 de romani, la Bor in Timocul sarbesc unde locuiesc peste 300.000 de romani sau la Vidin, in Bulgaria unde se inregistreaza o comunitate romaneasca autohtona de peste 150.000 de etnici romani. Balcanii sunt deja o utopie pentru corespondenta desi la Scopie in Macedonia sunt 160.000 de etnici romani/aromani, la Tirana in Albania - 300.000 de etnici romani/aromani iar la Salonic sau Atena in Grecia, pe langa emigratia romana recenta avem peste 600.000 de etnici romani/aromani, autohtoni.
Reflectand la toate aceste aspecte Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, organizatie neguvernamentala din Romania, reprezentand o componenta a societatii civile pe acest profil, este revoltata de caracterul antinational al unor emisiuni ale postului public de televiziune si cere explicatii publice pentru lipsa de profesionalism atat a jurnalistilor implicati in procesul de culegere a stirilor cat si a celor care raspund de difuzarea si aprobarea acestora pe post. Asteptam asadar o explicatie in acest sens din partea Dumneavoastra Domnule Presedinte Director General pentru a delimita exact pozitia pe care se afla conducerea TVR vis-a-vis de problematica romanilor de pretutindeni si mai ales a celor din jurul granitelor, date fiind argumentele expuse mai sus.”

 
NATO din nou la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Adunarea Parlamentara a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (AP NATO) organizeaza, la Chisinau, in perioada 19-21 octombrie, in cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova, cel de-al 64-lea seminar ROZE-ROTH, cu genericul „Moldova si Institutiile Euro-Atlantice: conjugarea eforturilor”.


 

Discursurile introductive au fost tinute de speakerul Marian Lupu, Loic Bouvard, ex-presedinte al AP NATO, in prezent membru al delegatiei Frantei la AP NATO, si Catherine Durandin, reprezentant al Institutului de Relatii Internationale si Strategice din Paris.
Prima parte a programului a fost moderata de Iurie Rosca, vicepresedinte al Parlamentului si membru al delegatiei Moldovei la Adunarea Parlamentara NATO. Ea s-a axat pe aspectele politicii actuale ale Republicii Moldova in contextul noii situatii geopolitice.
In opinia lui Iurie Rosca, seminarul este o actiune extraordinara, fara precedent, iar interventiile din cadrul acestuia clarifica multe lucruri ce tin de Alianta Nord-Atlantica. Potrivit vicepresedintelui Legislativului, dincolo de alte aspecte, conteaza si informarea opiniei publice despre ceea ce inseamna Alianta Nord-Atlantica, ce inseamna dimensiunea politica, dimensiunea militara, ce inseamna cooperare pentru a asigurarea securitatii colective si, prin urmare, a fiecarui subiect participant la acest dialog cu tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice. „Pentru Moldova, importanta acestui eveniment consta si in fortificarea pozitiei noastre in dialogul dificil pe care il avem cu Federatia Rusa, privind solutionarea pasnica a diferendului transnistrean. Cred ca pasul pe care il face tara noastra este rezonabil. Acest eveniment reprezinta si un pas important spre focalizarea, inca o data, a atentiei noastre ca factor de decizie spre nevoia de a realiza cu succes si calitativ Planul Individual de Actiuni Republica Moldova – NATO, care nu este unul declarativ, ci care necesita vointa politica si competenta pentru implementarea lui”, a mai spus Iurie Rosca.
Celelalte doua parti ale programului de ieri au vizat conflictul transnistrean, punctele de vedere ale Republicii Moldova referitoare la solutionarea diferendului si rolul comunitatii internationale in acest proces. Viziunea Republicii Moldova asupra cailor de solutionare a problemei transnistrene au fost prezentate de Vasile Sova, Ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, si Oazu Nantoi, director de programe in cadrul Institutului de Politici Publice. Oportunitatile contributiei comunitatii internationale la solutionarea conflictului au fost expuse de reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, si Joachim Haack, adjunct al sefului Misiunii UE de asistenta la Frontiera moldo-ucraineana.
 
Marko Bela acuzat in Parlament de "iredentism si sovinism" are ca aliati doar pe liberaliPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Partidelor parlamentare romanesti au dezaprobat recentele declaratii facute de presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice si a introducerii limbii maghiare ca limba oficiala in asa numitul Tinut Secuiesc.

 

Partidul Conservator a anuntat luni 16 octombrie introducerea unei motiuni simple prin care va solicita demiterea lui Marko Bela din functia de vicepremier, in conditiile in care nu a existat nici-o reactie din partea guvernului pe marginea declaratiilor facute de presedintele UDMR pe aceeasi tema in urma cu o saptamina. "Partidul Conservator nu negociaza interesul national al Romaniei. Declaratiile presedintelui UDMR incalca Constitutia tarii", a declarat agentiei Rompres, purtatorul de cuvint al PC, Bogdan Ciuca.
Vicepresedintele PC Mircea Chelaru a cerut public demiterea lui Marko Bela din guvern, sustinind ca acesta se face vinovat "de iredentism si sovinism", prin abordarea unei "atitudini grave la adresa statalitatii Romaniei".
"Marko Bela se legitimeaza in fata societatii romanesti ca fiind liderul maghiarimii, dar, din partea sa, vin atacuri virulente la adresa ordinii constitutionale. Noi am acceptat guvernarea alaturi de UDMR, stringind din dinti, pentru ca aveam suficiente informatii asupra virulentei periculoase iredentiste a lui Marko Bela. Mai nou, el se lauda ca este urmarit politic, dar nu este adevarat, el a fost urmarit ca fiind unul dintre cei mai mari sovini si iredentisti", a afirmat Chelaru.

Liderul PSD Mircea Geoana a adresat, joi, scrisori deschise presedintelui si primului-ministru, in care le cere sa isi exercite atributiile constitutionale pentru a bloca referendumul privind autonomia pe care il pregatesc UDMR, UCM si CNS si avertizeaza ca PSD ar putea sesiza Curtea Constitutionala, transmite Mediafax. In scrisoarea catre seful statului, Geoana isi exprima "profunda ingrijorare fata de pericolul la adresa integritatii teritoriale reprezentat de initiativa UDMR, UCM si CNS de organizare a unui referendum local privind autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc".
De asemenea, liderul PSD se declara surprins si de "atitudinea pasiva" a Administratiei Prezidentiale in legatura cu discursul separatist promovat de unul dintre partidele care compun coalitia guvernamentala.

Grupul senatorial al Partidului Romania Mare a avut recent un demers similar, care nu s-a finalizat inca datorita "refuzului las" al senatorilor social-democrati de a semna o motiune simpla, a afirmat liderul deputatilor PRM Lucian Bolcas. El a subliniat ca deputatii PRM vor sustine si vor vota demersul oricarui grup parlamentar menit sa se finalizeze prin demiterea lui Marko Bela. "Daca se va promova o motiune simpla, nu vom crea probleme, prioritatea noastra va fi demiterea acestui instigator impotriva interesului national al Romaniei", a declarat Bolcas.
Deputatii social-democrati intentioneaza sa sanctioneze atitudinea lui Marko Bela "pe toate caile politice posibile", a afirmat, la rindul sau, vicepresedintele Camerei Deputatilor Victor Ponta. "Noi vom sanctiona acest tip de declaratii in felul nostru, si nu excludem depunerea unei motiuni simple, dar PSD nu doreste sa fie remorca altui partid si, in special, nu sintem de acord cu modul demagogic in care PRM speculeaza problema nationala doar pentru voturi, in loc sa atace guvernul, injura cel mai mare partid de opozitie - PSD", a sustinut Ponta.

Pentru liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, declaratiile lui Marko Bela ridica serioase semne de intrebare si ele reiau, in opinia sa, idei mai vechi ale reprezentantilor Uniunii. "Nu este o noutate in politica romaneasca ceea ce afirma presedintele UDMR dar, in ultimul timp, el doreste sa aduca aminte electoratului maghiar ca UDMR ii reprezinta interesele la concurenta cu Uniunea Civica Maghiara", a spus Radulescu. In opinia sa, va ramine insa de vazut daca motiunea care va fi initiata de PC se va incadra in Regulamentul Camerei Deputatilor potrivit caruia se poate solicita demiterea unui ministru, printr-o motiune simpla, in cazul in care activitatea sa este considerata ca fiind nesatisfacatoare. "Declaratiile lui Marko Bela sint facute in calitate de lider al UDMR", a adaugat deputatul democrat.

Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a precizat ca parlamentarii acestei formatiuni nu vor vota pentru motiunea PC. El a pledat pentru un dialog cu Marko Bela prin care acesta sa renunte la discursurile radicale. In opinia deputatului PNL, o motiune simpla nu este formula cea mai eficace pentru rezolvarea "unor probleme care stau in spatele unei asemenea discutii". "Sigur ca PC poate insfaca o asemenea ocazie pentru a iesi in fata. Cred insa ca aici este necesara foarte multa subtilitate si diplomatie, si nimeni din PNL nu este dispus sa gireze o asemenea varianta - autonomia teritoriala - pentru ca este neconstitutionala si neconforma cu evolutia europeana a Romaniei, dar nu cred ca amplificarea tensiunilor este solutia", a apreciat Crin Antonescu. Deputatul liberal a mentionat ca UDMR a fost, pina in prezent, un bun partener de guvernare, care a asigurat echilibrul acesteia.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 17 octombrie ca la Odorheiu Secuiesc va fi tot atita autonomie ca si la Caracal, ca intr-o comuna din Dobrogea sau in orice comuna din Mures, Harghita sau Covasna, pentru ca nu se poate face abstractie de Constitutia Romaniei, relateaza agentiile de presa.
Intrebat de ziaristi cum comenteaza declaratiile liderului UDMR Marko Bela privind riscul izbucnirii unor tensiuni interetnice in cazul in care nu va fi obtinuta autonomia tinutului Secuiesc, seful statului a declarat: "Este o exagerare. Cetatenii romani trebuie sa respecte Constitutia Romaniei, altfel intra in coliziune cu institutiile statului. Desigur, avem dreptul la exprimare"
In opinia presedintelui, "intrarea in coliziune" s-ar produce doar daca ar fi vorba de actiuni concrete.
Basescu a apreciat ca declaratiile facute de Marko Bela in ultima perioada, inclusiv cea de la Lutita, reprezinta "abordari electorale" prin care acesta incearca sa convinga si sa atraga de partea UDMR electoratul Uniunii Civice Maghiare.
"Raspunsul de fond este ca si la Odorheiu Secuiesc va fi tot atita autonomie ca si la Caracal, ca intr-o comuna din Dobrogea sau in orice comuna din Mures, Harghita sau Covasna. Nu putem face abstractie de Constitutia Romaniei", a subliniat presedintele.

 
In Italia, in randul imigrantilor, un nou nascut din 4 in regiunea Romei, este romanPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :415
Friday, 20 October 2006
{mosimage}Pe 17 octombrie, Istat (Institutului National de Statistica din Italia) a dat publicitatii rezultatul anchetei statistice cu privire la strainii rezidenti in Italia, transmite pentru Romanian Global News politologul Miruna Cajvaneanu.
Datele oficiale prezentate de catre Istat arata ca din 2 670 514 rezidenti straini in Italia, romanii sunt in numar de 297.570, adica peste 10 %.  Ei se situeaza intre cele trei nationalitati cu cea mai rapida crestere pe teritoriu,  in comparatie cu anii trecuti. Istat declara ca “romanii (…) au avut o crestere extraordinara ca numar”. Acum trei ani aveau resedinta in Italia doar 95.000 de concetateni.
Potrivit Istat, din 2004 Romania ramane pe locul al treilea ca prezenta rezidentiala in Italia, dupa Albania si Maroc, si cu mult inaintea unor tari precum China, Filipine si Tunisia.
Din acelasi studiu rezulta ca zona Italiei preferata de romani este Lazio, regiunea capitalei, unde romanii reprezinta 23,8 % din totalul strainilor cu resedinta. Urmeaza in topul preferintelor regiunile nordice Piemonte si Veneto.
Majoritatea romanilor, spre deosebire de alte categorii de imigranti, nu locuiesc in marile orase, ci in localitatile periferice. Doar 33,6% au casa in orasele importante (capoluoghi). Restul de 66,4% sunt constransi sa aleaga micile orasele. Cauza fenomenului o reprezinta atat costul in continua crestere al locuintelor in principalele orase, cat si costul inchirieri unei case, sau doar al unei camere.
Orasele cu cei mai multi romani sunt, in ordine: Roma ( 26.268), Torino (23.114), Milano (5.532), Padova (4.105) si Verona (3.040).
De asemenea, creste proportional cu prezenta romanilor adulti si numarul nou-nascutilor romani in Italia. Astfel, in randul imigrantilor, un nou nascut din 4 in regiunea Romei, si unul din 5 la Milano sunt romani. Numarul mare de nasteri in randul  romanilor compenseaza raportul negativ nasteri-decese, fenomen alarmant in Italia.
Pe data de 25 octombrie este asteptata la Roma prezentarea dosarului “Caritas Migrantes – Dossier statistico sull’Immigrazione”, o analiza statistica dedicata exclusiv imigratiei publicata de Caritas Italia, institutie care este implicata in prim plan in acest fenomen.
Cu titlul de informatie mentionam din precedentul studiu Caritas: majoritatea barbatilor romani care lucreaza in Italia sunt angajati in domeniul constructiilor, iar femeile sunt badanti (ingrijitoare) si baby sitter.
 
Consultarile in problema transnistreana la Odesa – fara rezultatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Friday, 20 October 2006
{mosimage}La consultarile in problema transnistreana, care au avut loc la Odesa, in zilele de 17 si 18 octombrie, nu s-a ajuns la nici un rezultat - partile nu au putut conveni asupra reluarii procesului de negocieri, transmite Agentia INFOTAG cu referire la presa ucraineana.

Totodata, Louis O'Neill, seful Misiunii Permanente a OSCE in R.Moldova, s-a declarat satisfacut de faptul ca s-a reusit "organizarea unei asemenea intrevederi si reluarea contactelor", opinind ca ea constituie "un pas important pentru viitoarea reluare a procesului de negocieri".
Consultarile au decurs in doua etape. Marti, 17 octombrie, a avut loc o intrevedere in formatul "3+2" (mediatorii - Ucraina, Rusia OSCE, - si observatorii - Uniunea Europeana, SUA). Discutiile au vizat situatia creata in procesul de reglementare si eventualele cai de reluare a procesului de negocieri, in volum complet. Miercuri, 18 octombrie, la negocierile in formatul "5+1" (mediatorii, observatorii si R.Moldova si Transnistria, separat) atentia principala a fost acordata revenirii Chisinaului si Tiraspolului la masa de negocieri, care ofera unica posibilitate de a rezolva conflictul.
Partile insa, nu au ajuns la vreo intelegere din cauza unor divergente de principiu. Astfel, Valeri Litkai, ministrul de Externe al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene (RMN), reprezentantul Tiraspolului, a conditionat reluarea negocierilor prin semnarea "protocolului tranzitoriu", document elaborat de Transnistria si coordonat cu Rusia inca in primavara acestui an si care prevede ridicarea regimului vamal de trecere a granitei moldo-ucrainene de catre marfurile transnistrene, apreciat la Tiraspol drept "blocada economica". Regimul pe care Chisinaul si Kievul l-au pus in aplicare la 3 martie 2006 presupune inregistrarea obligatorie in R.Moldova a agentilor economici transnistreni care fac operatiuni de export-import.
"Noi putem reincepe negocierile numai in conditii de egalitate a partilor. Pentru asigurarea acestei egalitati, nici o parte nu trebuie sa faca asupra altei parti presiuni politice, economice, militare sau de alta natura", a declarat Litkai.
Conducatorul delegatiei Republicii Moldova, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a protestat categoric fata de semnarea "protocolului tranzitoriu", subliniind "ca nu e vorba de nici o blocada, la hotar au fost aplicate standarde care functioneaza in intreaga lume civilizata". "Semnarea "protocolului tranzitoriu" este inutila, pentru ca nu trebuie schimbat ceea ce functioneaza bine. R.Moldova nu le cere nici un ban agentilor economici din Transnistria, ci tine evidenta marfurilor, precum se cuvine in orice stat. In anul nou, agentii economici transnistreni nu vor pierde posibilitatea de a exporta, iar inregistrarea lor provizorie, al carei termen expira la 1 ianuarie, poate fi prelungita", a spus Sova.
Valeri Nesteruskin, Reprezentantul special al Moscovei, Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat dupa negocieri ca "partile nu au ajuns la nici un compromis" si ca "tratativele sint imposibile in conditiile in care unele parti neaga existenta unor fapte".
Reprezentantul Ucrainei la Negocieri, Andrei Veselovski, a spus ca nu este imputernicit sa anunte pozitia tarii sale pina la rezultatele vizitei delegatiei ucrainene la Moscova, la sfirsitul lunii octombrie, dupa care "va fi formulata o pozitie mai clara".
Participantii la consultarile din Odesa au declarat presei ca nu au dezbatut recentele propuneri ale OSCE privind rezolvarea problemei transnistrene si bilantul referendumului din Transnistria.
In ultimele 6 luni, 237 de agenti economici transnistreni s-au inregistrat in R.Moldova, din care 125 cu statut temporar si atribuirea codului IDNO, iar 112 - cu statut permanent. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a verificat si a perfectat acte pentru marfuri de export-export ale intreprinderilor transnistrene in valoare de 3,203 mlrd. lei ($240 mln.), din care 2,776 mlrd. lei ($208 mln.) reprezinta valoarea exporturilor.

 

 
Consilier consultativ roman la ChitigazPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 20 October 2006

Prin hotararea noului consiliu local al primariei din Chitighaz a luat fiinta o noua functie, aceea de consilier consultativ.

 

Cu aceasta functie a fost onorat Gheorghe Ardelean, fost primar al Chitighazului, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Acesta va avea datoria de a coordona munca comisiilor si de a se ocupa de intocmirea unor concursuri ale autoguvernarii locale.
 
Concerte filarmonice pentru romanii din UngariaPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 20 October 2006

{mosimage}Corul si orchestra filarmonicii din Arad vor sustine doua concerte pentru comunitatea romaneasca din Ungaria.

Repertoriul include in exclusivitate creatii romanesti din mai multe epoci. Cele doua reprezentatii sunt finantate in mare parte de Institutul Cultural Roman, prin programul Cantemir. Potrivit Corespondentului Romanian Global News in Ungaria, Filarmonica din Arad a depus la ICR, pentru finantare, un proiect, pe care l-a si castigat. Tema era „Programe pentru comunitatile romanesti de peste hotare”. Astfel incat in 21 octombrie, corul si filarmonica aradeana vor canta la Chitighaz, iar concertul de la Jula va avea loc pe data de 8 noiembrie. Ambele evenimente muzicale vor avea loc de la ora 17. Primul se va desfasura la Casa de cultura din Chitighaz, iar cel de-al doilea la Liceul „Nicolae Balcescu” din Jula. Filarmonica din Arad intentioneaza sa mai acceseze si alte fonduri pentru astfel de proiecte, pentru comunitatile romanesti din afara granitelor.

 

 
Cultura romaneasca apreciata in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :320
Friday, 20 October 2006
{mosimage}La Sala Urania din Viena a avut loc duminica, 15 octombrie un eveniment special in cadrul Viennale '06, dedicat filmului romanesc, organizat cu sprijinul Erste Bank.In prezenta a peste 250 de spectatori a avut loc avanpremiera filmului “A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu(foto). Spectatorii austrieci au apreciat in mod special jocul actorilor, dialogurile si cheia comica a productiei. Filmul va rula in cinematografe incepand cu luna decembrie.
Celebra balerina Simona Noja de la Opera de Stat din Viena a deschis recent o scoala de balet, foarte bine primita de catre presa si iubitorii acestei arte. Articolele aparute mentioneaza ca vedeta de origine romana a celei mai notorii scene vieneze isi implineste astfel un vis mai vechi, acela de a transmite copiiilor si tinerilor stiinta si pasiunea ei pentru dans.
Asociatia KulturKontakt din Austria, infiintata in urma cu 16 ani in scopul promovarii relatiilor culturale intre tarile central, est si sud-est europene a organizat pe 16 octombrie la Galeria “tresor” din Viena evenimentul “One Year After” – expozitie a celor 12 plasticieni din Cehia, Slovenia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Serbia printre care si Anca Benera, participanti in programul Artists In Residence 2005.
 
Colocviu international “Venetia si Levantul in secolulele XIII-XVIII” la ICRCU VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :285
Friday, 20 October 2006
La Palazzo Correr, sediul IRCCU din Venetia se vor desfasura lucrarile Colocviului international “Venetia si Levantul in secolele XIII-XVIII”.Manifestarea se va desfasura timp de doua zile, respectiv pe 19 si 20 octombrie. Lucrarile vor beneficia de participarea specialistilor din Romania, Italia, Grecia si SUA.
 
Spectacol de teatru romanesc pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :345
Friday, 20 October 2006
{mosimage}Romanii iubitori de teatru din Toronto sunt vor avea ocazia sa asiste la spectacolul "Sosesc Deseara", o comedie de Tudor Musatescu(foto), in regia lui Stelian Constantin.Reprezentatiile vor putea fi urmarite sambata 21 octombrie, de la ora 19.00 si duminica, 22 octombrie, de la ora 16.00, la Teatrul Crescent din Toronto. Potrivit portalului Aliantei Romanilor Canadieni, Pretul unui bilet este de 20 de dolari, iar pentru procurarea sau rezervarea biletelor doritorii sunt rugati sa sune la telefoanele (416) 633 3693 sau (416) 322 3808, sau sa trimita o scrisoare electronica la adresa www.teatrulTudorMusatescu.com
 
Prezentare de carte si lectura literara la Institutul Titu MaiorescuPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 20 October 2006
La Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” din Berlin va avea loc, pe 26 octombrie, incepand cu ora 19.30, lectura literara si prezentarea cartii “Fetita de la izvor – povestiri transilvane despre Roma si Sinti”, de Astrid Bartel.Prezentarea cartii va fi sustinuta de directorul adjunct al ICR Berlin, Gheorghe Pacsu. Astrid Bartel s-a nascut in 1945 la Sibiu si traieste din 1975 la Berlin. Amintiri din copilaria transilvana,  calatorii ulterioare in Romania din perioada ceausista, precum si experienta unor contacte umane diverse pe parcursul activitatii desfasurate in Germania, ca traducatoare specializata pentru politie  si justitie,  alimenteaza volumul de  povestiri  al autoarei romano-germane. Evenimentul este organizat de ICR Berlin in colaborare cu Deutsch Rumanische Gesellschaft.
 
Concert ortodox romanesc in localitatea KonizPDF Print E-mail
Koniz, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 20 October 2006
{mosimage}“Psalmodia Transylvanica” este o manifestare organizata de Biserica din Koniz, care se va desfasura miercuri, 22 noiembrie, incepand cu ora 20.00.Manifestarea va cuprinde o prelegere liturgica, apoi corul ortodox dirijat de profesorul Vasile Stanciu, de la Universitatea Babes- Bolyai, din Cluj Napoca, va sustine un concert. Organizatorii au anuntat ca intrarea va fi libera.
 
O romanca la un pas de a deveni Miss BelgiaPDF Print E-mail
Knokke, Belgia/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 20 October 2006
{mosimage}In finala concursului Miss Belgian Beauty, care se va desfasura in data de 21 octombrie, la Cazinoul din Knokke, de pe litoralul Belgian, va participa si romanca Anne-Marie Ilie(foto).Miss Belgian Beauty este cel mai important concurs de frumusete din Belgia si el este mai special, avand in vedere ca, pentru a accede la podiumul final, tinerele trebuie sa isi promoveze candidatura pe o perioada de sapte luni, in diverse actiuni si reuniuni. Concursul a inceput in luna martie cu 250 de candidate din care au ramas numai 20 de finaliste. Pe 23 septembrie, a avut loc ultima selectie in care au fost alese cele 12 finaliste de aur, Anne-Marie reusind sa se claseze pe locul al 3-lea. Anne-Marie Ilie, in varsta de 21 de ani, nascuta in Brasov, este studenta in anul al III-lea la Facultatea de drept din orasul Leuven. Din anul 1990 locuieste impreuna cu parintii si sora in orasul Mol. In anul 2003 a fost aleasa Miss Mol.
 
Vernisajul expozitiei „Ecumenism: un punct de vedere arhitectural din Romania” la VarsoviaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :279
Friday, 20 October 2006
La Biserica Sfanta Treime din Varsovia va avea loc vineri, 20 octombrie, vernisajul expozitiei „Ecumenism: un punct de vedere arhitectural din Romania”, expozitie realizata de conf. dr. arh. Augustin Ioan, directorul Scolii de Studii Avansate a Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti.Expozitia ce cuprinde proiecte de arhitectura sacra ale unor arhitecti romani, doreste sa ilustreze eforturile actuale din spatiul romanesc in directia reprezentarii unei traditii locale si regionale de ampla respiratie a arhitecturii bizantine si post-bizantine de cult.
Cu aceasta ocazie, conf. dr. arh. Augustin Ioan va sustine o conferinta privind raportul innoitor intre traditia locala ortodoxa si viitoarele incercari pe care le presupune reformularea contemporana a limbajului arhitecturii religioase ortodoxe, din punct de vedere al aderarii la U.E., al globalizarii culturale si al ecumenismului religios.
Interventii vor fi si din partea conducatorul Consiliului Episcopal Polonez pentru ecumenism,  Tadeusz Pikus, dar si din partea directorului Consiliului Ecumenic Polonez, Andrzej Wojtowicz. 
Expozitia va ramane deschisa publicului larg polonez pana la 10 noiembrie 2006.
Acest proiect se inscrie intr-un amplu program lansat de Departamentul pentru Diplomatie Publica din MAE in luna aprilie 2006 si isi propune sa promoveze cultura romana in strainatate. In acest sens, el este itinerat in capitale europene in avanpremiera evenimentelor programate pentru a se desfasura la Sibiu, capitala culturala europeana 2007.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din Varsovia impreuna cu Ambasada Romaniei si cu sprijinul Departamentului de Diplomatie Publica din Ministerul Afacerilor Externe.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions