Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Elevii romani din doua comune covasnene au de ales: fie abandon scolar, fie scoala in limba maghiaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Dimpreuna cu parintii lor, 16 elevi romani cu varste intre 7 si 14 ani din localitatile covasnene Micfalau si Malnas au de ales: fie renunta la scoala, fie urmeaza cursurile scolilor cu limba de predare maghiara din cele doua comune, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, deputatul PD de Covasna, Petre Strachinaru(foto).
Acesta a precizat ca, din cauza numarului insuficient de elevi, clasele cu predare in limba romana din cele doua localitati au fost desfiintate, cu incepere din acest an scolar, astfel ca singura posibilitate a celor 16 elevi romani de a-si continua studiile in limba materna este inscrierea la o scoala din Sfantu Gheorghe, municipiul resedinta de judet fiind cea mai apropiata localitate in care exista scoli cu limba de predare romana.
Numai ca, pentru aceasta, parintii elevilor ar trebui sa le plateasca sederea in internat sau naveta zilnica la Sf. Gheorghe, cheltuiala care este insa mult peste posibilitatile lor financiare. Oamenii au solicitat primariilor din cele doua comune sa achite ele, din bugetele locale, contravaloarea navetei la Sf. Gheorghe, dar au fost refuzati categoric, pe motiv ca legea nu permite plata transportului elevilor decat la scolile de pe raza localitatilor, nu si in afara acestora! „E vorba de o lacuna legislativa din acest punct de vedere, primariile nu pot fi obligate sa dea bani pentru plata navetei”, a incercat sa justifice acest refuz sefa Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, prof. Keresztaly Irma, care a opinat apoi cum ca „lucrurile se vor putea rezolva doar odata cu descentralizarea, cand banul va urma elevul si cand vor putea fi astfel reinfiintate si clasele cu predare simultana in limba romana acolo unde sunt putini elevi romani”! Ce se va intampla insa, pana atunci, cu cei 16 elevi romani din Micfalau si Malnas, inspectoarea generala Keresztely n-a mai spus. In disperare de cauza, pentru a le veni in ajutor, conducerea Colegiului „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe le-a pus la dispozitie microbuzul sau pentru transport scolar, cu conditia sa se gaseasca cineva care sa plateasca motorina, care costa 150 de milioane de lei vechi pentru intregul an scolar. Cum nici una dintre autoritatile covasnene nu a catadicsit sa o faca, deputatul Strachinaru a anuntat ca va va plati el carburantul, din propriul buzunar, timp de o luna de zile, „pana se va putea gasi o alta solutie, pentru ca parintii copiilor mi-au spus clar, prefera sa nu-i mai dea la scoala, decat sa-i inscrie la o scoala cu limba de predare maghiara”!
(Adrian Popescu, Gandul)
 
Stefan cel Mare a fost desemnat “Cel mai Mare Roman”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Monday, 23 October 2006

{mosimage}In 21 octombrie, la TVR 1 a fost ales Stefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare roman al tuturor timpurilor, in campania Mari Romani de la TVR, acumuland 77.493 de voturi (21,30%) din totalul de 363.846 de voturi exprimate, se arata intr-un comunicat remis AMOS News.


 

"Carol I s-a situat pe locul al doilea, cu 52.474 de voturi, ceea ce corespunde unui procent de 14,42%. Mihai Eminescu este pe locul al treilea, cu 50.640 de voturi (13,92%).

Clasamentul pana la locul 10 arata astfel:

locul 4: Mihai Viteazu - 48.725 voturi (13,39%);
locul 5: Richard Wurmbrand - 46.973 voturi (12,91%);
locul 6: Ion Antonescu: 27.483 voturi (7,55%);
locul 7: Mircea Eliade - 17.019 voturi (4,68%);
locul 8: Alexandru Ioan Cuza - 16.383 voturi (4,50%);
locul 9: Constantin Brancusi - 14.831 voturi (4,08%) si
locul 10: Nadia Comaneci - 11.825 voturi (3,25%).A

Intr-un show care s-a desfasurat pe parcursul a trei ore, gazduit de Irina Pacurariu, Radu Naum si Florin Iaru, telespectatorii TVR 1 au fost martorii ultimei confruntari intre sustinatorii celor 10 finalisti ai campaniei lansate de TVR.
,,Avocatii" celor 10 Mari Romani – Vlad Craioveanu, Bogdan Naumovici, Adrian Cioroianu, Ioan T. Morar, Andrei Gheorghe, Mircea Diaconu, Dragos Bucurenci, Dan C. Mihailescu, Sandra Pralong si Stejarel Olaru, prezenti in studioul Pangrati al TVR, au facut uz de ultimele argumente pentru a-i convinge pe telespectatori de valoarea personalitatii sustinute, de amprenta pe care aceasta a lasat-o in evolutia Romaniei. Lor li s-au alaturat alte persoane publice, jurnalisti, oameni de cultura. Printre acestia amintim: Neagu Djuvara, Corina Dragotescu, Cornel Nistorescu, Anca Alexandroaie, Horia Ghibutiu, Liviu Mihaiu, Dragos Varsandan, Ileana Lucaciu, Laurentiu Ciocazanu, Alin Ionescu, Andreea Raducanu, Octavian Bellu.”

 
Premierul Tariceanu a asistat la comemorarea victimelor de la 1956PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a participat, la Budapesta, la manifestarile din Piata Kossuth organizate cu ocazia comemorarii a 50 de ani de la Revolutia ungara din 1956.

 

 

In cadrul festivitatilor, premierul Tariceanu a depus o floare la Flacara memoriala a victimelor de la 1956. Alaturi de presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, si de premierul ungar Ferencs Gyurcsany, la manifestarile din Piata Kossuth au mai luat parte si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al NATO, Jap de Hoop Scheffer, dar si 21 sefi de stat si patru sefi de guvern.


 

 
In cadrul vizitei din India, Traian Basescu s-a intalnit cu primul ministru Manmohan SinghPDF Print E-mail
New Delhi, India/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 23 October 2006

In prima zi a vizitei de stat in India, presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit luni, 23 octombrie cu primul ministru indian, Manmohan Singh.

 

 

In cadrul convorbirilor oficiale dintre cele doua delegatii au fost abordate aspecte privind relatiile bilaterale dintre Romania si India, precum si colaborarea pe plan international.
Presedintele Romaniei a aratat, in cadrul declaratiei de presa de la finalul intalnirii, ca vizita in India urmareste dezvoltarea si consolidarea relatiei politice si economice dintre cele doua tari.
Cei doi oficiali au fost de acord ca exista conditii pentru un parteneriat extins intre Romania si India. In acest sens, presedintele Basescu a apreciat ca intre cele doua tari se poate dezvolta un parteneriat strategic in domeniul energiei si industriei de aparare. De asemenea, a afirmat Presedintele, exista posibilitatea ca India sa-si extinda implicarea pe piata romaneasca in industria farmaceutica si in industria de IT si Comunicatii.
Seful statului a precizat ca India si Romania coopereaza in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si in Consiliul de Securitate, tara noastra numarandu-se printre statele care sustin reformarea acestor organisme internationale.
In cadrul convorbirilor, presedintele Basescu si primul ministru Manmohan Singh au abordat probleme de interes pentru cele doua tari, acordand o atentie speciala luptei impotriva terorismului. Opinia comuna a fost aceea ca statele democratice trebuie sa-si uneasca efortul in lupta impotriva terorismului.
Presedintele Romaniei a subliniat ca in acest proces este foarte importanta intelegerea mecanismelor de proliferare si de finantare a terorismului. Totodata, statele angajate in combaterea terorismului trebuie sa fie solidare in a-si proteja cetatenii, a adaugat presedintele Basescu. In context, seful statului roman si-a exprimat compasiunea pentru atacurile teroriste la care populatia indiana a fost supusa in ultimii ani.
De asemenea, presedintele Basescu a subliniat ca Romania si India coopereza la nivelul grupului tarilor furnizoare de material nuclear. In context, seful statului a aratat ca Romania intelege si sustine India in efortul de “a-si extinde posibilitatile de a genera energie nucleara in economia sa”. Totodata, presedintele Basescu a afirmat ca tara noastra apreciaza deschiderea cu care India abordeaza problema energiei nucleare civile, si o sprijina, din acest punct de vedere, in cadrul grupului tarilor furnizoare de material nuclear.
Cu ocazia intrevederii dintre presedintele Basescu si primul ministru Manmohan Singh au fost semnate urmatoarele documente oficiale: Acordul de cooperare economica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii India; Programul de cooperare in domeniul culturii, educatiei, tineretului, sportului si mass-media intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii India pentru 2007 -2009; Memorandumul de intelegere de cooperare intre Institutul Diplomatic Roman si Institutul Diplomatic Indian; Memorandumul de intelegere dintre Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si cooperatie (ANIMMC) din Romania si Ministerul Industriilor Mici din India.
 
Seara de film la ICR – „Rumenye, Rumenye...” – in regia lui Radu GabreaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 23 October 2006
{mosimage}La Institutul Cultural Roman va avea loc proiectia documentarului „Rumenye, Rumenye…” , in regia lui Radu Gabrea(foto), marti, 31 octombrie, de la ora 19.00.
Regizorul-scenarist Radu Gabrea reconstituie istoria genului Kletzmer, muzica populara instrumentala evreiasca, formata in centrul si estul Europei - devenita, in timp, un simbol al culturii evreiesti.
Componenta importanta a nuntilor si a altor serbari evreiesti, Kleztmer reprezinta astazi un liant intre dezvoltarea culturii europene si a celei evreiesti si ilustreaza, totodata, renasterea acesteia din urma.
Documentarul „Rumenye, Rumenye” (58 min.), realizat in 2006, celebreaza legatura inseparabila intre cultura evreiesca si cea romanesca.
Printr-un sir de interviuri cu cercetatori si exegeti de referinta ai muzicii Kletzmer – Yale Strom, celebrul etnolog american, descrie renasterea muzicii de la sfirsitul anilor ‘70 si inceputul anilor ’80,  si secvente din concerte diferite, regizorul face o radiografie atent documentata a culturii si a muzicii evreiesti. 
Radu Gabrea este cunoscut atat pentru filmele sale de lungmetraj: “Prea mic pentru un razboi atat de mare” (1969 – premiat la Locarno, prezentat la Festivalurile de la Avignon, Mannheim si Cannes - Quinzaine des Realisateurs), “Dincolo de nisipuri” (1973 - Cannes - Quinzaine des Realisateurs), ”Nu te teme, Jacob!”(1981), ”Un barbat ca Eva” (1984), “Rosenemil” (1993), cat si pentru documentarele sale: “Struma“ (2000 - Mentiune speciala la al XVIII-lea Festival International de la Jerusalim, difuzat cu succes de canalul german WDR), „Mostenirea lui Goldfaden” (2004).
Radu Gabrea este Doctor in Comunicatii Sociale la Universitatea Catolica din Louvain-la-Neuve, Belgia. Teza sa de doctorat “Werner Herzog si mistica germana medievala” a aparut la Editura ”L’Age d’homme” din Lausanne.
Ca regizor de teatru, a montat ”Maria Callas – La Divina”, dupa ”Master Class” de Terrence McNally – reprezentatie excelent primita de publicul din New-York, Washington, Tampere (Festivalul International de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural International), Sydney, Melbourne.
In prezent, a terminat filmul “Cocosul decapitat”, ecranizare a romanului omonim al lui Eginald Schlattner.
Filmul “Rumenye, Rumenye…” (20006) va fi prezentat la Institutul Cultural Roman de criticul Magda Mihailescu, se arata intr-un comunicat emis de ICR.
 
Va incepe festivalul Astra Film Fest 2006, la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Monday, 23 October 2006

Festivalul ASTRA Film Fest 2006, manifestare internationala dedicata filmului documentar si antropologiei vizuale, va debuta astazi, 23 octombrie, la Sibiu.

 

Festivalul va incepe cu o expozitie de fotografie care aduce in prim-plan Romania, expozitie intitulata „Fetele Romaniei. Romania nu e trista”. Printre expozanti se numara fotografi din Romania, SUA si Germania. Pe langa pitorescul rural, „Fetele Romaniei” surprind si cotidianul urban romanesc, intr-o paleta a carei compozitie principala este realitatea nedisimulata, informeaza Rador. La fiecare editie, proiectiile de filme au fost dublate de astfel de expozitii de fotografie. Expozitia va fi deschisa pe toata perioada festivalului, intre 23 si 29 octombrie. De asemenea va avea loc si proiectia filmului “Cate ceva despre Regina Maria”. Acest documentar-artistic de scurt-metraj poarta semnatura lui Sorin Iliesiu, iar rolul reginei este interpretat de Maia Morgenstern. Cei interesati sa vada acest film vor avea la dispozitie videobarul Festivalului.
 
Calin Piescu si „Seara de seara la teatru” - Expozitie de fotografii la Institutul Cultural RomPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Monday, 23 October 2006

La sediul Institutului Cultural Roman va avea loc vernisajul expozitiei „Seara de seara la teatru”, de Calin Piescu, joi, 26 octombrie, de la ora 13.00.

 

 

Vor vorbi despre eveniment si despre artist Horia – Roman Patapievici si actorul Dan Puric.
Calin Piescu, este timisorean si de meserie... inginer electronist. Deci nimic ce ar indica o inclinatie artistica. Si totusi, dragostea pentru fotografie a fost atat de mare incat sa faca din aceast hobby o profesie. In expozitia de la ICR va prezenta portretele celor pe care, de-a lungul vremii, i-a imortalizat pe o bucata de hartie, dandu-le o stralucire aparte. Printre marii actori romani pe care Calin Piescu ii fotografiaza seara de seara la teatru ii putem vedea pe Dan Puric, Maia Morgenstern, Irina Movila, Catalina Mustata, Mihai Fotino, Radu Beligan, Florin Zamfirescu... Fotograful Calin Piescu surprinde autentic viata scenica. Imaginile sale sunt importante ca document si reprezinta o referinta in materie.
“Calin Piescu a simtit pasiunea pentru fotografie in urma cu 30 de ani, cu un aparat Zenit E, care ii apartinea tatalui sau. In acei ani de inceput el a fotografiat in special peisaje din excursiile montane, dar si momente vesele ale gastii de prieteni in excursii sau la chefuri. Microbul fotografiei i-a fost dat chiar de tatal sau, care si el a fotografiat mult, a developat singur o parte din fotografii fara sa fi avut un laborator foto propriu.” (Stefania Bunea, Romania Libera – aprilie 2006).
Calin Piescu s-a nascut la Timisoara, in 1962 si a studiat la Liceul Nikolaus Lenau. Aici si-a descoperit pasiunea pentru fotografie. Urmeaza insa cursurile de la Universitatea Politehnica Traian Vuia, Timisoara, cu specializarea de inginer electronist. In 1990 s-a stabilit in Germania.
 
Expozitie a artistei Ana BanicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Vernisajul expozitiei “Intr-o zi cu mult soare am cusut la paretare!”, va avea loc la H’Art Gallery.

Vernisajul se va inaugura pe 25 octombrie, de la ora 19.00. Expozitia va fi deschisa pana pe 12 noiembrie.

 

 

 
Romanii invata de olandezi despre imbunatatirea calitatii apelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 23 October 2006
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) si Ecorys Olanda organizeaza, pe 23 octombrie, la hotelul Best Western Parc din Bucuresti, conferinta cu tema “Masuri de imbunatatire a calitatii apei: identificare, clasificare pe baza raportului cost/eficienta  si politici de implementare”.

Conferinta se desfasoara in cadrul proiectului “Consultanta pentru imbunatatirea analizei economice in domeniul apei, ca parte integranta a planului de management pentru bazinul hidrografic Dobrogea Litoral”, informeaza Prompt Media. Acest proiect se inscrie in programul Olandei de sprijinire a Romaniei in procesul de preaderare la Uniunea Europeana. Vor participa reprezentanti ai Ambasadei Olandei la Bucuresti, experti din cadrul MMGA, specialisti ai Administratiei Nationale Apele Romane, reprezentanti ai institutiilor implicate regional, in special de la Directia Apelor Dobrogea Litoral.


 

 
Frecventa aparitiei delfinilor in apele romanesti ale Marii Negre s-a dublatPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Frecventa aparitiei delfinilor in apropierea litoralului romanesc al Marii Negre, s-a dublat fata de datele obtinute in ultimii 2-3 ani, conform datelor furnizate de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (INCDM) – Constanta.Aceasta se datoreaza imbunatatirii calitatii apelor si starii mediului. Pana la ora actuala au fost monitorizate in apele romanesti pana la 2.300 de exemplare de delfini din toate cele trei specii existente in Marea Neagra – 500-700 exemplare de afalin (Turpsiops truncatus ponticus), 700-1.000 exemplare de marsuin (Phocoena phocoena relicta) si 400-600 exemplare delfin comun (Delphinus delphis ponticus).
In Romania, vanatoarea delfinilor si pescuitul acestor cetacee sunt interzise de aproape 40 de ani. Pentru protejarea acestor mamifere marine, Romania a semnat, la 24 noiembrie 1996, alaturi de celelalte state costiere din regiune, Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagra, Marea Mediterana si Zona Contigua a Atlanticului – ACCOBAMS.
 
Liga Romanilor din Italia ar putea da in judecata ziarul “Il Tempo”PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :317
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Avocati italieni din Roma, Torino si Palermo se ofera sa pledeze cauza romanilor jigniti de catre ziarul Il TEMPO – declara Iulian Manta, Presedintele Ligii Romanilor din Italia.

Liga Romanilor din Italia, cu sediul la Torino, analizeaza posibilitatea de a da in judecata ziarul Il Tempo, in urma publicarii articolului “Romanii – o etnie mereu in cronica neagra”.
Intrebat de motivele hotararii, Iulian Manta, presedintele Ligii, ne declara ca s-a simtit ofensat si jignit ca majoritatea romanilor. A decis imediat sa reactioneze fata de jignirile ziaristului Augusto Parboni “care nici macar nu stia ce scrie”. El adauga cu un ton decis si combativ: “eu stiu cine sunt, si pentru ce traiesc aici . Au jignit o comunitate intreaga, fara de care economia italiana nu ar avea acelasi ritm de crestere. Romanii nu lucreaza numai ca ingrijitoare sau constructori, ci sunt si ingineri, infirmieri, doctori”.
Dreptul la replica a fost dat publicitatii in cotidianul Il Tempo pe 12 octombrie, cu titlul : “Romanii- linsaj mediatic. Chestiunea imigratiei reprezinta unul  din nodurile cele mai complexe ale societatii italiene”. “S-a insistat mult ca ei sa publice acest drept la replica. Nici macar scrisoarea de protest a Ambasadorului nu vroiau sa o publice initial. Se stie ca ziarul este de dreapta, fascist as putea zice… au fost numeroase articolele cu aluzii rasiste, nu e prima oara cand tinta sunt romanii”.
Alte institutii care au preluat apelul au fost cotidianul La Stampa si Primaria orasului Torino, care chiar a si publicat Comunicatul de presa al Ligii in versiune integrala pe situl oficial.
In ultima fraza a dreptului la replica se sustine ca “vom actiona cu toate mijoacele potrivite pentru  apararea  demnitatii si onoarei nostre”. 
Intrebat daca se refera la o cale legala, Presedintele Ligii Romanilor a precizat: “da, articolul in chestiune poate constitui obiect pentru demararea unui proces intrucat incalca principiile Conventiei Internationale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, semnata la New York in martie 1966. Italia a semnat aceasta Conventie. Am inceput sa ne ocupam de aspectul legal, dar deocamdata asteptam sa ne organizam si cu alte Institutii si Asociatii. Adunam parerile tuturor. Am primit oferte de a fi reprezentati legal de mai multi prestigiosi avocati italieni. Provin din toata Italia: Roma, Palermo si o firma de avocati din Torino, si deocamdata analizam cu ei cazul. Ar fi a doua oara cand ne ocupam de o actiune legala impotriva unor declaratii defaimatoare la adresa romanilor.”
In continuare, Iulian Manta critica faptul ca o anumita parte din presa romaneasca publica articole preluate din Mass-media italiana, continand mai mult stiri negative despre comunitatea romaneasca in strainatate: “scopul ziarelor este sa vanda cat mai mult, si se stie ca astfel de articole negative atrag cititorul”….
Iulian Manta este presedintele Ligii Romanilor din Italia, o uniune de 16 asociatii. Asociatiile au un numar de membri ce variaza de la 400 pana la 1000 de inscrisi fiecare. Sediul este la Torino, si scopul Ligii este acela “de a se oferi ca interlocutor cu Institutiile italiene, reprezentand si promovand interesele romanilor”.
(Un material de Miruna Cajvaneanu (politolog), Roma – pentru Romanian Global News)


 

 
Romanii au unda verde pe piata muncii din SuediaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :358
Monday, 23 October 2006

Suedia nu intentioneaza sa restrictioneze accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata interna a muncii, dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007, au anuntat, surse din guvernul de la Stockholm, citate de AFP.

"Guvernul suedez nu va adopta masuri restrictive impotriva muncitorilor romani si bulgari", a declarat Roberta Alenius, purtatorul de cuvant al premierului Suediei. La ultimul val de extindere UE, in mai 2004, Suedia a deschis, fara conditii, frontierele pentru cetatenii tuturor statelor membre ale blocului comunitar. "Suedia nu a restrictionat accesul muncitorilor din cele 10 state care au aderat in ultimul val din 2004. Va proceda la fel si de data aceasta.
Premierul Fredrik Reinfeldt nu a luat inca o decizie oficiala, dar, dat fiind ca Romania si Bulgaria sunt mai departe de Suedia decat cele care au aderat in 2004, nu vor exista masuri limitative", a adaugat oficialul citat. Intrebat cati imigranti au venit in Suedia din cele zece state care au devenit membre UE in 2004, Alenius a subliniat ca "putini imigranti au venit sa beneficieze de sistemul social suedez".
Din cele 15 state vechi membre UE, doar acestea trei nu au limitat accesul muncitorilor din Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Slovenia. Anul acesta, celor trei state li s-au alaturat Italia si Spania. In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, comisarul UE pentru munca, Vladimir Spidla, anunta la 28 septembrie ca Marea Britanie si Irlanda ar putea limita accesul muncitorilor romani si bulgari pe piata muncii.
 
Transparency International Moldova semnaleaza abuzurile impotriva presei de investigatiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :212
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Transparency International – Moldova este ingrijorata de actiunile ce se intreprind pe diverse cai de catre autoritatile statului fata de corespondenti, inclusiv fata de cei de la „Ziarul de Garda” (expuse in Declaratia de presa din 11 octombrie 2006), „Jurnal de Chisinau” (Ziarul de garda, nr. 35 din 12.10.2006) si Centrului de Investigatii Jurnalistice (expus in Declaratia din 13 octombrie 2006).

 

Transparency International – Moldova face apel catre Parlament, Presedintie, Guvern, Procuratura Generala, Ministerul Afacerilor Interne si alte institutii abilitate, sa intervina in baza competentelor ce le detin, in investigarea cazurilor expuse de jurnalistii de la „Ziarul de Garda”, Centrul de Investigatii Jurnalistice si „Jurnal de Chisinau”, la crearea unui climat favorabil pentru activitatea celei de-a patra puteri in stat, atat de necesare intr-un stat de drept si democratic.
 
SEEMO ingrijorata de presiunile asupra jurnalistilor de la Ziarul de GardaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Organizatia pentru Mass Media din Sud Estul Europei a adresat zilele trecute o scisoarea presedintelui basarabean Vladimir Voronin, in care isi manifesta ingrijorarea fata de presiunile exercitate impotriva jurnalistilor de la Ziarul de Garda, de la Chisinau.

 

Redam in cele ce urmeaza scrisoarea semnata de SEEMO.
In atentia ES Vladimir Voronin
ES Vasile Tarlev
ES Vitalie Parlog
Viena, 19 Octombrie 2006
SEEMO - Organizatia pentru Mass Media din Sud Estul Europei, care intruneste o retea de editori, directori si jurnalisti , isi exprima ingrijorarea in legatura cu presiunile recente care au avut loc asupra jurnalistilor de la Ziarul de Garda din Chisinau. Potrivit unor informatii pe care le detine SEEMO, dupa ce acest ziar a publicat un sir de articole referitoare la coruptie in sistemul legal din Moldova, jurnalistii au fost supusi unu val de presiuni din partea unor demnitari de stat dar si a unor personae necunoscute.
SEEMO de asemenea cunoaste ca aceste personae au incercat sa se implice in politica editoriala a ziarului, propunand intelegeri dubioase si incercand sa corupa reporterii.
SEEMO condamna aceste imixtiuni si incercari de a influenta jurnalistii. De aceea solicitam atitudinea si puterea DVS de influenta asupra institutiilor de stat care ar putea elucida acest caz. Un mediu deschis pentru presa permite activitatea libera a acestora iar existenta unor yiare cu atitudine critica este un principiu fundamental pentru orice societate democratica.
Oliver Vujovic
SEEMO, Secretar General
 
Integrarea Basarabiei in Europa va favoriza rezolvarea problemelor economicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :386
Monday, 23 October 2006

{mosimage}"Integrarea europeana a Republicii Moldova va contribui la rezolvarea problemelor economice cu care se confrunta tara", a declarat Michael Kirby(foto), noul Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in Republica Moldova, intr-un interviu acordat in exclusivitate postului moldovenesc de televiziune TV-7.


 

Diplomatul a ezitat sa aprecieze mersul realizarii Planului de Actiuni R.Moldova - Uniunea Europeana, sub pretextul ca SUA nu au calitatea de membru al UE, iar aprecierile din exterior sint greu de facut. Ambasadorul a spus ca a lucrat in 6 tari din Europa si a vazut eforturile de integrare europeana, pe care le-au intreprins diverse state, in special Polonia; a remarcat transformarile pozitive din aceste tari, si a spus ca spera foarte mult ca asemenea transformari sa survina si in Moldova.
Referindu-se la cursul de dezvoltare a statului, Kirby a opinat ca R.Moldova este o tara europeana, dar are relatii cu Rusia, constituite de-a lungul istoriei, si totusi colaborarea cu Rusia nu presupune ca Moldova trebuie "sa intoarca spatele Occidentului sau viceversa", ci trebuie sa aiba o optiune care sa raspunda la maxim nevoilor cetatenilor ei, intereselor lor de prosperare si de viitor. "Un asemenea viitor are legatura cu Europa, dar poate exista si colaborarea economica cu Rusia, cu SUA, cu alte tari", a subliniat ambasadorul.
El a salutat intrevederea pe care Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a avut-o cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la 8 august, exprimindu-si speranta ca intilnirea va contribui la rezolvarea problemelor aparute cu exporturile de vinuri moldovenesti si alimentarea tarii cu gaze. Michael Kirby a exprimat disponibilitatea tarii sale de a sprijini exporturile vinicole moldovenesti si diversificarea pietelor de desfacere, anuntind ca, chiar in luna noiembrie, vor fi organizate vizite de studiu ale vinificatorilor moldoveni in SUA, pentru stabilirea perspectivelor de valorificare a pietelor noi de desfacere a vinurilor moldovenesti.
Totodata, diplomatul a opinat ca vinificatorii insisi trebuie sa depuna eforturi in acest sens, in special, sa modifice sortimentul produselor, in conditiile in care in Europa, spre deosebire de Rusia, sint preferate vinurile seci, si nu cele semidulci.
 
OSCE, Ucraina si testul transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Dupa ce, in cadrul asa-zisului referendum organizat de separatistii transnistreni, peste 90 la suta dintre participanti au votat in favoarea independentei Transnistriei si a alipirii la Rusia, mediatorii conflictul transnistrean din partea OSCE, Rusiei si Ucrainei, plus reprezentanti ai celor doi observatori, SUA si UE au facut inca o incercare de a aduce partile aflate in conflict la masa negocierilor.

 

Consultarile au demarat la 18 octombrie, la Odesa, Ucraina, Acestea au avut loc separat cu Chisinaul, reprezentat de ministrul Reintegrarii, Vasili Sova si cu Tiraspolul, reprezentat de Valeri Litkai.. Mass-media deja califica aceste negocieri drept un esec din cauza faptului ca partile nu au putut ajunge la un consens privind reluarea negocierilor in problema transnistreana datorita opiniilor divergente asupra subiectului. Mai mult, nu s-a reusit stabilirea unei date concrete de reluare a negocierilor, fiind necesare consultari suplimentare pentru aceasta.

Totodata, diverse surse au declarat, pentru agentia Infotag, ca seful delegatiei transnistrene a propus, cu titlu de compromis, ca pana la solutionarea divergentelor in privinta revenirii la negocieri sa fie semnat asa-zisul "protocol tranzitoriu", care, in opinia Tiraspolului, va elimina orice posibilitate de aplicare a presiunilor economice in vederea atingerii unor obiective politice la negocieri. Si de aceasta data, Tiraspolul este sustinut de Federatia Rusa care, prin intermediul mediatorului in procesul de negocieri, au comunicat ca Moscova va insista sa fie pus in discutie protocolul de tranzit, document care confera dreptul Tiraspolului de a gestiona independent segmentul de frontiera moldo-ucrainean care traverseaza regiunea. In acest sens, Igor Smirnov, liderul republicii separatiste, a declarat ca doar dupa semnarea protocolului de tranzit va reveni la masa de negocieri.
In ceea ce priveste Chisinaul, anterior, cand Transnistria propusese "protocolul tranzitoriu", acesta nu a dorit sa ia proiectul documentului, astfel ca expertii presupun ca R.Moldova va refuza dezbaterile pe marginea protocolului. Oricum, observatorii prezenti la Odesa nu au nici un dubiu ca responsabilii moldoveni vor respinge “propunerea de pace” a Tiraspolului. In schimb, partea moldoveneasca insista asupra reluarii procesului de negocieri dupa planul Iuscenko de solutionare a diferendului transnistrean.
Sursa citata mai mentioneaza ca la consultarile respective nu se discuta propunerile noi pentru rezolvarea conflictului transnistrean, pe care le-a prezentat Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe al Belgiei, Karel de Gucht.
Nici una din partile implicate direct in conflict nu a avut, deocamdata, nici o reactie la propunerile lui Karel de Gucht. Insa, mai multi analisti politici de la Chisinau au calificat noul plan al OSCE drept un alt “Memorandum Kozak”, care prevedea crearea unei federatii intre Republica Moldova si Transnistria.

Pozitia Rusiei

In cadrul unei conferinte de presa, reprezentantul special al Rusiei la negocieri, Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ministerului de Externe de la Moscova, Valeri Nesteruskin, a declarat ca, in ajun, mediatorii si observatorii au discutat despre cum ar putea determina partile sa procedeze la negocieri integrale, dar nu au ajuns la vreo apreciere unanima in acest sens, estimand ca totul va depinde de intrevederile separate cu reprezentantii partilor. Ambasadorul rus a mai informat ca negocierile decurg foarte anevoios, dar ca exista o previziune optimista foarte rezervata ca partile vor accepta, totusi, anumite solutii rezonabile, pe baza proiectului de protocol tranzitoriu. „Proiectele documentelor de reglementare transnistreana ale OSCE nu pot fi privite drept un document propus oficial. Chiar reprezentantii OSCE spun ca vor colecta estimarile, recomandarile, opiniile tuturor partilor interesate, dupa care documentul va fi definitivat si prezentat oficial. Exista optimism, insa unul rezervat, ca partile vor cadea de acord sa revina la masa tratativelor in baza proiectului unui protocol de tranzitie”, a estimat Nesteruskin.

Din istoricul negocierilor

Negocierile in problema transnistreana au fost intrerupte la sfarsitul lunii februarie 2006, cand delegatia Republicii Moldova a abandonat tratativele, acuzand Tiraspolul ca nu este cooperant. Totodata, la 3 martie 2006, Ucraina, la solicitarea conducerii Republicii Moldova, s-a alaturat noului regim vamal impus de acestea la marfurile din Transnistria. Tiraspolul a calificat aceste noi reguli vamale drept o “blocada economica” si a refuzat sa revina la masa tratativelor pana cand Kievul si Chisinaul nu vor ridica aceste restrictii.

Inspectii la depozitele de la Cobasna

Pe de alta parte comandantul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), generalul Boris Sergheev a declarat recent ca depozitele de munitii ale Federatiei Ruse din satul Cobasna din Transnistria, au fost inspectate de un grup de generali si ofiteri ai Ministerului Apararii al Federatiei Ruse. In cadrul acestei inspectii, afirma generalul rus, nu au fost depistate careva cazuri de disparitie de armament si munitii, sau nereguli in ceea ce priveste conditiile de pastrare ale acestora specificand ca la depozitele din Colbasna, in continuare, sunt stocate 21,5 mii tone de munitii.
In replica, Ministerul Reintegrarii a Republicii Moldova, intr-un comunicat de presa, a atentionat opinia publica nationala si internationala ca datele prezentate de partea rusa nu pot fi confirmate de alte surse si nu se cunoaste continutul real al stocurilor de armament.
Solicitat de FLUX, analistul militar, Viorel Cibotaru a declarat ca pozitia Ministerului Reintegrarii, in acest caz, este corecta, specificand ca incepand cu 1991, cand a aparut problema depozitului de la Colbasna, niciodata nu a fost efectuata o inspectie al acestuia in cadrul Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa. „Nici autoritatile noastre, nici cele internationale, nu au avut ocazia, sa verifice, cu exactitate, situatia de la depozitele respective. Totodata, exista niste cifre pe care partea rusa le-a transmis OSCE. Pe cat sunt ele de adevarate, nimeni nu stie. Or, la Colbasna, au avut loc vizite ale autoritatilor moldovenesti dar acestea pot fi considerate nule in acest sens pentru ca nu au trecut procedurile de verificare internationale. In ultimii ani, toate incercarile de verificare s-au soldat cu esec”, a specificat Cibotaru.

Aportul Ucrainei

In acelasi context, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si securitate, Javier Solana considera ca diferendul transnistrean este un test in relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana. Solana a comunicat ziaristilor ucraineni, in ajunul vizitei sale la Kiev, ca UE si Ucraina sunt in fata unor posibilitati si sarcini complexe. In context, el a explicat stadiul relatiilor Bruxellesului cu Kievul prin eforturile depuse pentru solutionarea diferendului transnistrean. Potrivit lui Solana, acesta este o hartie de turnesol care denota capacitatea de a lucra impreuna in baza valorilor comune.
Oficialul UE a declarat ca apreciaza colaborarea cu Ucraina in ceea ce priveste misiunea de monitorizare la hotarul moldo-ucrainean. Solana a salutat eforturile Ucrainei pentru sustinerea R.Moldova in intentia de a crea un spatiu vamal unic, care potrivit lui ar aduce beneficii businessului moldovenesc, inclusiv celui din regiunea Transnistreana.

(Liliana Istrate, Flux)

 

 
Romanii care muncesc in Ungaria vor primi pensii ca in BudapestaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu(foto), si ambasadorul Republicii Ungaria in Romania, Terenyi Janos, au semnat Angajamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului intre Romania si Republica Ungara in domeniul securitatii sociale, semnat la Bucuresti, anul trecut.

 

Acordul a intrat in vigoare pe 1 noiembrie 2006. Prin Angajamentul Administrativ sunt stabilite, in principal, organismele de legatura din ambele state, formularele privind legislatia aplicata, dispozitiile referitoare la prestatii, schimbul de informatii si date statistice. Acordul intre Romania si Republica Ungara in domeniul securitatii sociale reglementeaza acordarea pensiilor, prestatiilor in natura in caz de boala si maternitate, prestatiilor in natura in caz de accidente de munca si boli profesionale, indemnizatiilor de somaj, indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatiilor de maternitate. Acordul prevede aplicarea legislatiei romane privind pensiile pentru limita de varsta, pensiile anticipate, pensiile de invaliditate, pensiile de urmas, indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatiile de maternitate, prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, prestatiile in natura in caz de accidente de munca si boli profesionale, indemnizatiile de somaj, iar legislatiei ungare se va aplica referitor la prestatiile in natura, prestatiile in bani in caz de boala si de maternitate, pensii, prestatiile pentru accidente, indemnizatia de somaj, precum si la sursele de acoperire a acestora. Dispozitiile Acordului se aplica tuturor persoanelor care sunt sau au fost supusi legislatiei unei parti contractante sau legislatiilor ambelor parti contractante, precum si persoanelor ale caror drepturi deriva de la persoanele mentionate anterior. Acordul stabileste drept principiu general ca persoana care desfasoara o activitate din care realizeaza venituri este supusa numai legislatiei acelei parti contractante pe al carei teritoriu persoana desfasoara activitatea respectiva. Pentru lucratorii trimisi sa desfasoare o anumita activitate pe teritoriul celeilalte parti contractante, pentru echipajele aeriene, rutiere sau feroviare, functionarii publici, angajatii publici sau alte persoane asimilate, ehipajele de la bordul vaselor sub pavilionul unei parti contractante si pentru membrii misiunilor diplomatice sau posturilor consulare se aplica dispozitii speciale.
 
Jumatate de miliard de dolari de la basarabenii care muncesc peste hotarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :349
Monday, 23 October 2006
Moldovenii care muncesc in strainatate au transferat acasa, in primele opt luni ale anului curent, mijloace banesti in marime de 526,24 mil. USD.
Trasferurile au fost efectuate prin intermediul sistemului bancar, inclusiv 377,99 mil. USD prin sisteme de transfer rapid. Date ale Bancii Nationale a Moldovei releva ca sumele transferate acasa sunt in crestere de la o luna la alta, in medie cu 4-7 milioane dolari. Astfel, in luna ianuarie, remitentile au constituit 43,76 mil. USD, in februarie - 47,24 mil. USD, in martie - 60,43 mil. USD, in aprilie - 63,58 mil. USD, in mai - 68,49 mil. USD, in iunie - 74,18 mil. USD, in iulie - 81,13 mil. USD, iar in august - 87,43 mil. USD. Potrivit unor evaluari independente, remitentele valutare pe cai oficiale ar putea sa se cifreze, pe parcursul intregului an, la circa 800-900 mil. USD.
 
Romanul ostatic in Nigeria, eliberatPDF Print E-mail
Abuja, Nigeria/Romanian Global News
Accesari :268
Monday, 23 October 2006
Romanul Emil Neagu, rapit in 3 octombrie, in Nigeria impreuna cu alti sase cetateni straini, au fost eliberati, transmite Reuters, citand surse din politie.

Toti cei sapte ostatici sunt in stare buna. Ministerul roman de Externe confirma eliberarea muncitorului roman.
Rapitii erau patru britanici, un roman, un malaysian si un indonezian si au disparut dintr-un imobil rezidential. "Toti cei sapte au fost eliberati. Sunt in stare buna. Au fost deja dusi la Port Hartcourt unde serviciile de securitate ale statului ii vor preda diferitelor companii", a spus Suur Chafa, adjunctul politiei din statul Akwa Ibom.
Nu au fost facute publice deocamdata detalii despre contextul eliberarii celor sapte ostatici.
Surse diplomatice si din industria petroliera au declarat ca a fost ceruta o rascumparare iar negocieri au avut loc intre rapitori, autoritatile locale si angajatorii acestora, patru companii cu sediul in Marea Britanie si Statele Unite.
Muncitori au disparut de linga sediul companiei Exxon Mobile din orasul Eket, regiunea Rivers. In presa au aparut informatii ca rebelii au cerut 40 milioane de dolari pentru eliberarea lor.
Lucratorii de pe platformele industriale sunt frecvent tinta rapirilor. Bandele criminale din zona au gasit astfel o modalitatea de a se finanta, cerind companiilor rascumparare in schimbul angajatilor.
Guvernul nigerian a promis, luna trecuta, ca va actiona impotriva gruparilor din regiune.


 

 
Romanii pot participa la bursa locurilor de munca din Berchem Sainte AgathePDF Print E-mail
Berchem Sainte Agathe, Belgia/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 23 October 2006

Si romanii vot putea participa la bursa locurilor de munca, organizata in comuna Berchem Sainte Agathe, din Belgia, eveniment care se va desfasura marti, 24 octombrie, intre orele 10.00 – 16.00, in sala comunala de festivitati.

 

Vor fi organizate ateliere care vor indruma si ajuta la gasirea unui loc de munca, cu reprezentanti de la ORBEM, Agentii Interim etc. De asemenea vor exista ateliere pentru orientarea studiilor si indrumarea in diverse meserii CEDIEP, Carrefour Formation etc. Un stand special va fi pentru cei care vor sa creeze o mica afacere (independenti) sau pentru deschiderea unei societati (HDP guichet entreprise). Bursa locurilor de munca este organizata de de administratia comunala.
 
Romania a ocupat locul doi la medalii, in mondialele de gimnastica, dupa ChinaPDF Print E-mail
Aarhus, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :371
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Delegatia Romaniei s-a clasat pe locul doi in clasamentul pe medalii, la mondialele de guimastica care s-au desfasurat la Aarhus, in Danemarca, surclasata fiind doar de China.

 

Sportivii romani au obtinut 4 medalii, astfel: doua medalii de aur au fost ibtinute de Marian Dragulescu(foto) – la sol si sarituri, una de argint, obtinuta de Sandra Izbasa la barna, iar alta de bronz, obtinuta tot de Izbasa, la individual compus. China a obtinut opt medalii de aur, printre care cele doua tituluri pe echipe.
 
Puncte de vedere: Voi purta in suflet Romania pentru totdeaunaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Sambata, pe 21 octombrie, in incinta Fundatiei Ceim din Valencia, a avut loc inaugurarea expozitiei de pictura cu titlul "Martori tacuti ai istoriei spaniole", un omagiu adus doamnei Trini Belda, organizata de Asociatia romanilor din Valencia ASROVA CARPATINA, care deschide odata cu aceasta expozitie, ciclul de activitaticare au ca obiectiv cunoasterea, promovarea si pastrarea identitatii romanesti, incercand sa intre in inimile tuturor valencienilor prin intermediul culturii si solidaritatii.

 

Omagiul adus doamnei Trini Belda in varsta de 80 de ani, fiica acestor locuri, pictorita amatoare, este un omagiu adus tuturor acelora care au vazut si trait  istoria recenta a Spaniei.

Adriana Vidroiu: -La ce anume te gandesti in acest moment?

Trini Belda: -La cei 80 de ani ai mei este aproape imposibil sa  visezi iar asociatia voastra mi-a oferit posibilitatea ca dorinta mea sa devina realitate. Organizandu-mi aceasta expozitie, mi-ati facut cel mai frumos cadou de ziua mea, sunt fericita si simt o forta deosebita care ma determina sa continui perfectionarea acestei pasiuni de a picta. Stiu ca tablourile mele nu au o tehnica deosebita, sunt o incepatoare, insa promit ca o voi perfectiona. Pentru mine aceasta expozitie a fost o surpriza, o mare surpriza, am dat tablourile fara sa cunosc nici macar locul unde vor fi expuse si fara sa cunosc prea multe despre toti acesti tineri romani care au pus atata suflet si s-au implicat dezinteresat pentru a-mi face aceasta bucurie. Nu exista cuvinte adecvate pentru a exprima ce simt, ori pentru a putea multumii lui Gabi – presedintele asociatiei, Giorgiane – secretara, Cristinei – contabila asociatiei si tuturor celorlalti pentru aceasta implicare sentimentala, pentru caldura si respectul cu care am fost inconjurata. Pentru o zi, am fost cea mai fericita batranica din lume si pentru asta trebuie sa va multumesc.

Adriana Vidroiu: -Ce cunosteai despre Romania inainte de expozitie?

Trini Belda: -Spre rusinea mea, foarte putin. Acum, dupa ce am vazut imaginile proiectate pe ecranul mare din sala de expozitie, imagini despre Romania acompaniate de muzica lui Gheorghe Zamfir, m-am indragostit de aceasta tara, insa cel mai surprinzator atat pentru mine cat si pentru toti valencienii care au urmarit imaginile, a fost sa desoperim multitudinea lucrurilor pe care le avem in comun  cum ar fi obiceiuri, cultura, gastronomie... Chiar si religia este asemanatoare, identica chiar cu cea catolica, aproape ca nu vad diferentele. Daca privesti cu atentie elementele arhitectonice, de cult, decorarea religioasa, iti dai seama de asemanarea celor doua religii, nu gasesti diferente.
Cunosteam foarte putin despre Romania si mult mai putin despre caldura sufletesca si calitatea umana a romanilor. Imagineaza-ti ce surpriza, ce emotie am simtit cand am coborat din masina in fata acestei cladiri reprezentative a Valenciei, atunci cand mi-am dat seama ca umilele mele tablouri sunt acolo expuse, crede-ma, niciodata nu mi-am putut imagina ca cineva s-a gandit sa ii organizeze ceva atat de mare. Cei care m-au insotit la inaugurare cat si toti valencienii care au vazut expozitia, au elogiat organizatorii, nu numai pentru interesul acordat muncii mele ci mai ales pentru preocuparea fata de noi cei batrani.
Adriana Vidroiu: -Noi iti uram LA MULTI ANI! din tot sufletul si iti multumim pentru colaborare propunandu-ti in acelasi timp o noua expozitie pentru anul care vine.

Trini Belda: -Vreau sa multumesc inca o data tuturor acestor suflete minunate pe care le-am cunoscut azi si sa le transmit ca VOI PURTA ROMANIA IN SUFLET PENTRU TODEAUNA!
(Un material realizat de catre Adriana Vidroiu Stanca(foto), Valencia, pentru Romanian Global News)

 

 
Colocviu international, devenit traditional, organizat de ICRCU din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 23 October 2006
{mosimage}La Palazzo Correr din Venetia a avut loc pe 19-20 octombrie, colocviul international anual, devenit traditional, al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU), organizat in colaborare cu Universitatea „Ca’ Foscari”, Arhivele Statului si Universitatea Populara, toate trei prestigioase institutii din Cetatea Serenissima.
Moderatorii dezbaterilor au fost profesorii Gianfranco Giraudo, Maria Pia Pedani Fabris (ambii de la Universitatea „Ca’ Foscari”), Eric Dursteler (Universitatea Brigham Young din Provo – Utah, USA), Andrei Pippidi (Universitatea din Bucuresti) si Ioan-Aurel Pop (Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj).   Lucrarile prezentate, axate pe tema „Venezia e Levante tra il XIII e il XVIII secolo”, au adus in atentie noi descoperiri si cercetari impresionante despre legaturile politice, economice si culturale dintre Occidentul si Rasaritul Europei, dintre catolicism, protestantism si ortodoxie, dintre cei „doi plamani ai Europei”, cum spunea sugestiv papa Ioan Paul al II-lea. Au participat profesori universitari si cercetatori italieni (de la Venetia, Pisa, Florenta, Udine), romani (de la Bucuresti, Cluj, Galati, Oradea), greci (Atena, Mitilene), americani si bulgari, primiti cu un mare interes de publicul prezent, format din profesori, arhivisti, studenti si alti intelectuali interesati. In timpul dezbaterilor s-au adus importante contributii la subiectele aflate in atentie, cu precadere prin interventiile profesorilor si cercetatorilor Teresa Ferro (Universitatea din Udine), Bianca Valota Cavallotti (Universitatea din Milano), Vasile Rus (Universitatea din Cluj), Andrei Pippidi (Universitatea din Bucuresti), Cesare Alzati (Universitatea Catolica din Milano), Michela Dal Borgo (Arhivele Statului din Venetia). In cadrul colocviului, au fost valorificate cele mai recente contributii ale tinerilor istorici (Andrea Fara, Gianluca Masi, Constanta Ghitulescu, Alexandru Simon, Rafael-Dorian Chelaru, Stathis Birtachas, Gherassimos Pagratis, Cristina Papakosta, Magdalena Stoyanova) si mai ales cele ale fostilor bursieri romani la Venetia –  Cristian Luca (Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati), Florina Ciure (Universitatea din Oradea), Ovidiu Cristea (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”) – realizate prin intermediul IRCCU in arhivele si bibliotecile venetiene.
Prezenta la lucrari a celor doi nepoti, ei insisi prestigiosi istorici, ai lui Nicolae Iorga – Bianca Valota Cavallotti si Andrei Pippidi – a subliniat importanta deosebita a manifestarii de la Venetia si a insemnat un omagiu adus fondatorului Institutului Roman si spiritus loci, admirat si venerat in continuare ca unul dintre cei mai mari istorici ai lumii.
 
Vernisajul expozitiei “Alumni 2005” la ICR PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :250
Monday, 23 October 2006
Institutul Cultural Roman din Praga in colaborare cu Reprezentanta Comisiei Europene in Cehia si Eurocenter Praga organizeaza vernisajul expozitiei de design si arhitectura “Alumni 2005”.Evenimentul va avea loc marti, 24 octombrie, incepand cu ora 18.00, la Casa Uniunii Europene. Vor participa din partea Institutului Roman de Arhitectura Ioan Mincu-Bucuresti arch.dr. George Mitrache, arch.dr. Anka Mitrache si arch.dr. Mihai Dutescu.
 
Violoncelista Laura Buruiana in concert la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Debutul extraordinar al tinerei violonceliste Laura Buruiana(foto) va avea loc la Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, pe 25 octombrie.

Concertul va fi transmis in direct pe postul Deutschland Radio Berlin si va incepe la ora 20.00. Violoncelista va interpreta alaturi de Orchestra Simfonica din Berlin si dirijorul David Gaffigan, concertul nr.1 de D. Sostakovici.
Laura Buruiana a terminat Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, iar in prezent isi face masteratul in Germania, la Koln. Paralel este doctoranda la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. Este marea castigatoare a prestigiosului Concurs International "Young Concert Artists" din New York, precum si a multor alte concursuri atat nationale cat si internationale (Germania, Italia, Spania, Olanda).
Mai multe informatii despre Laura Buruiana se gasesc pe website-ul: www.laura-buruiana.com.

 

 
Drapelul romanesc – la loc de cinste in AfganistanPDF Print E-mail
Kabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Drapelul Romaniei a fost asezat la loc de cinste, alaturi de cele ale fortelor Coalitiei care fac parte din comandamentul CSTC-A (Combined Security Transition Command – Afganistan), in cadrul unei festivitati multinationale desfasurata la sediul comandamentului din Kabul.


 

Ca semn de recunoastere a eforturilor armatei romane pentru restabilirea pacii si reconstructiei Afganistanului, arborarea drapelului romanesc a avut loc in cadrul unui ceremonial de recompensare a unui numar de militari americani, care si-au incheiat participarea la operatiunea Enduring Freedom. Colonelul Michael Harrison, loctiitorul comandantului CSTC-A, si-a exprimat aprecierea fata de munca si performantele militarilor romani apartinand detasamentului ANA TRAINING care actioneaza in cadrul acestui comandament din anul 2004, transmite Prompt Media.
 
Andrei Simion in Seriile LondonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :267
Monday, 23 October 2006
Un nou concert de muzica clasica internationala va fi gazduit in luna octombrie de biserica St Martin's-in-the-Fields din capitala britanica.
Piese de Betthoven, Bohuslav Martinu si Victor Nicoara vor fi interpretate de violonistul roman Andrei Simion, acompaniat la pian de Victor Nicoara Concertul este programat pentru data de 24 octombrie, de la ora 13.00.
 
Romanii petrec din nou pe vasul londonez HMS PresidentPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 23 October 2006

{mosimage}Romanii din Anglia se intalnesc luna aceasta din nou pe celebrul vas HMS President, locatia preferata a petrecerilor romanesti in aer liber din capitala britanica.


 

O noua petrecere romaneasca la bordul celebrului vas se va desfasura vineri, 27 octombrie, intre orele 19.30 si 00.30. Invitatii sunt poftiti la un bufet gratuit, de la ora 20.30, iar apoi la o tombola. Dupa tombola se va da tonul distractiei in nota obisnuita a romanilor de pretutindeni, pana la ora 00.30.
Biletele rezervate in avans se pot plati la intrare, contravaloarea lor fiind de 6 lire, sau 4 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman din Londra, organizatorul petrecerii. De asemenea, si studentii au reducere, pretul unui bilet pentru ei fiind de 5 lire. Cei care nu isi rezerva biletel in avans vor plati cu o lira in plus. Rezervarile se pot face la adresa de e-mail mail@romanianculturalcentre.org.ik, sau la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102.
 
Un nou prilej de intalnire pentru romanii din Belgia: Petrecerea anuala RombelPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 23 October 2006
Romanii din Belgia vor avea ocazia sa se intalneasca si sa se distreze impreuna, la Petrecerea anuala Rombel.In urma sedintei de sambata, 21 octombrie, membrii Comunitatii romane din Belgia au hotarat ca petrecerea sa se desfasoare pe 9 decembrie, la Centrul Sportiv Forest de Soignes, cu incepere de la ora 18.00. Intre orele 18.00 – 20.00 va fi organizat un program special pentru copii cu vizita surpriza a lui Mos Nicolae. Apoi toti participantii se vor putea bucura de traditionalele mancaruri romanesti, alaturi de vin, bere si altele. Pretul estimativ este de 20 de euro/pers. Mai multe informatii se gasesc pe Forumul Rombel.
 
O romanca a devenit Miss Belgian BeautyPDF Print E-mail
Knokke, Belgia/Romanian Global News  
Accesari :237
Monday, 23 October 2006
{mosimage}Anne-Marie Ilie a castigat concursul Miss Belgian Beauty.In finala concursului de sambata, 21 octombrie, Anne-Marie, a iesit invingatoare.
Finala s-a desfasurat la Cazinoul din Knokke, de pe litoralul belgian. Miss Belgian Beauty este cel mai important concurs de frumusete din Belgia si el este mai special, avand in vedere ca, pentru a accede la podiumul final, tinerele trebuie sa isi promoveze candidatura pe o perioada de sapte luni, in diverse actiuni si reuniuni. Concursul a inceput in luna martie cu 250 de candidate. Anne-Marie Ilie, in varsta de 21 de ani, nascuta in Brasov, este studenta in anul al III-lea la Facultatea de drept din orasul Leuven. Din anul 1990 locuieste impreuna cu parintii si sora in orasul Mol. In anul 2003 a fost aleasa Miss Mol.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions