Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Sorin Frunzaverde este noul ministru al aparariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire in functia de ministru al apararii a lui Sorin Frunzaverde(foto), nominalizat de Partidul Democrat in urma demisiei lui Teodor Atanasiu.

 

 

Totodata, seful statului a semnat decretul de revocare din functie a fostului ministru liberal.
Potrivit Portalului National de Administratie Publica, presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ca nominalizarea lui Sorin Frunzaverde este rezultatul unor discutii avute in cadrul conducerii PD, precum si in Consiliul de conducere al Aliantei. "Potrivit deciziei luate in Consiliul de Conducere al Aliantei, PD urmeaza sa nominalizeze o persoana pentru postul de ministru al apararii nationale si, in urma consultarilor pe care le-am avut cu colegii mei din partid, am decis sa-l nominalizam pe Sorin Frunzaverde. Nominalizarea a fost inaintata primului ministru in vederea trimiterii acesteia catre presedintele Romaniei si a demararii procedurii de depunere a juramantului pentru ocuparea functiei", a declarat Boc. Liderul democrat a precizat ca argumentele care au condus la nominalizarea lui Sorin Frunzaverde pentru functia de ministru al apararii sunt in special cele legate de experienta acestuia in domeniu, vicepresedintele PD ocupand aceasta functie si in legislatura 1996-2000. El a tinut sa sublinieze faptul ca a luat legatura cu primul - ministru si cu presedintele pentru ca aceasta nominalizare sa fie facuta in cel mai scurt timp posibil.
 
Varujan Vosganian a fost propus comisar europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, 25 octombrie, ca l-a nominalizat pentru postul de comisar european pe senatorul liberal Varujan Vosganian(foto).

"Am convingerea ca Varujan Vosganian cu experienta politica pe care o are si cu profilul profesional al sau, va putea sa indeplineasca aceasta functie importanta care nu este de ambasador al Romaniei la Uniunea Europeana ci de ministru al UE, deci responsabil de toate tarile europene", a declarat Tariceanu citat de Hotnews.
Primul ministru nu a dorit sa spuna care au fost ceilalti candidati pentru aceasta functie.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a acceptat candidatura lui Vosganian si urmeaza sa aiba joi, 26 octombrie, o intrunire cu acesta. Validarea lui Varujan Vosganian va avea loc dupa audierile din cadrul Parlamentului European.
HotNews.ro anunta in urma cu doua zile, citand surse guvernamentale, ca Vosganian este preferat pentru postul de comisar European. Vosganian este doctor in economie, ceea ce inseamna ca va lua in primire unul din portofoliile de resort.
Comisarii care detin, in acest moment, portofolii economice combinate sunt cei din partea Ungariei, Lituaniei si Irlandei, astfel ca, in cazul numirii lui Varujan Vosganian, acesta ar putea sa se ocupe de “Impozite”, “Uniune vamala”, “Programare financiara”, “Buget”, “Economie interna” sau “Servicii”.
Vosganian a absolvit in 1982 Facultatea de Comert in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, iar in 1991 a terminat si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Din 1998 este doctor in economie. A fost membru in CPUN, lider al Grupului Parlamentar al minoritatilor nationale (1992-1995), deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania (1990-1996) si senator UFD (1996-2000).
Este presedinte al Uniunii Armenilor din 1990 si membru PNL din 2003 (membru in Biroul Executiv).

 

 
Lotul national de informatica premiat de Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei InformatieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Thursday, 26 October 2006

Pentru rezultatele exceptionale obtinute (2 medalii de aur, 6 medalii de argint, 4 medalii de bronz) in cadrul concursurilor internationale in anul 2006, lotul national de informatica a fost premiat joi, 26 octombrie, de catre Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul MCTI.

 

“Imi face o deosebita placere sa felicit componentii lotului national de informatica pentru performantele obtinute la concursurile la care au participat. Reusitele lor au contribuit la imaginea pe plan international a scolii romanesti de IT si a profesionistilor din domeniu. Aceste performante au insemnat un efort extraordinar de creativitate si foarte multa munca din partea fiecaruia dintre componentii lotului dar si din partea dascalilor care le-au indrumat pasii si le-au fost alaturi in eforturile lor. MCTI incurajeaza tinerii care au inteles ca noile tehnologii sunt o parte esentiala a societatii informationale, sa se implice in dezvoltarea si promovarea acestora”, a declarat Ministrul Zsolt Nagy cu ocazia ceremoniei de premiere.
Alaturi de Ministrul Zsolt Nagy, la ceremonie a fost prezent si Irinel Buroiu, reprezentantul Intel, companie care a contribuit la premierea lotului national de informatica. „Suntem deosebit de bucurosi sa fim alaturi de echipa olimpica in acest moment si dorim sa-i felicitam pentru performantele obtinute in cadrul competitiilor din acest an. Oferim astazi medaliatilor cu aur doua sisteme de ultima generatie care speram sa le rasplateasca eforturile de pregatire depuse si le uram succes pe viitor,” a declarat Irinel Burloiu, Intel Business Development Manager.
Lotul national de informatica, coordonat in acest an de Emanuela Cerchez, profesor de informatica la Liceul “Grigore Moisil” din Iasi, este alcatuit din: Codrut-Miron Grosu, Adrian-Valentin Vladu, Adrian Diaconu, elevi ai Colegiului National “Tudor Vianu” din Bucuresti, Tiberiu-Lucian Florea, elev al Liceului International de Informatica din Bucuresti, Dan Spatarel, elev al Liceului “Grigore Moisil” din Bucuresti, Mircea-Bogdan Pasoi, elev al Colegiului National “I.L. Caragiale” din Ploiesti, Alexandru Dimitriu, elev al Colegiului National “Mihai Viteazu” din Ploiesti si Mihai Ciucu, elev al Liceului “Stefan Odobleja” din Craiova.
Componentii lotului national de informatica au participat in anul 2006 la Olimpiada Internationala de Informatica din Mexic unde au obtinut 2 medalii de aur si cate o medalie de bronz si de argint, la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale din Croatia unde au obtinut 3 medalii de argint si una de bronz, precum si la Balcaniada de Informatica din Cipru unde au obtinut 2 medalii de argint si 2 de bronz.
 
Vasile Blaga in vizita de lucru in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :201
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga(foto), va efectua incepand de joi, 26 octombrie, o vizita oficiala in Israel, la invitatia omologului sau, ministrul Securitatii Publice, Avi Dicter.

 

 

Dialogul dintre ministrii Vasile Blaga si Avi Dicter va fi axat, in principal, pe problematica combaterii criminalitatii organizate, cu accent pe lupta impotriva traficului de droguri si traficului de fiinte umane, informeaza Amos News.
Cei doi ministri vor semna o “Declaratie comuna”, prin care isi propun sa intensifice cooperarea deja existenta intre Romania si Israel in domeniul asigurarii securitatii si ordinii publice.
De asemenea, ministrul Vasile Blaga se va intalni cu ministrul de Interne israelian, Roni Bar-On, precum si cu alti inalti reprezentanti ai administratiei Statului Israel.
In cadrul discutiilor oficiale purtate cu prilejul vizitei, ministrul Vasile Blaga va aborda de asemenea problema eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Israel.
In baza unui acord incheiat anul trecut, cetatenii romani titulari de pasapoarte simple sunt supusi in continuare detinerii de vize pentru calatoriile in Israel, in conditiile in care cetatenii israelieni, posesori de pasapoarte simple, sunt scutiti de la obligativitatea detinerii de vize de intrare in Romania pentru sederi de pana la 90 de zile, precum si de la obligativitatea obtinerii de vize de lunga sedere in Romania, pentru activitati comerciale.
Ministrul Vasile Blaga va solicita interlocutorilor sa sustina in Guvernul israelian modificarea acestui acord, in vederea stabilirii unei echivalente a regimului de calatorie pentru cetatenii romani si dobandirea dreptului de a calatori fara viza in Israel.
Acest lucru se impune mai ales in conditiile in care Romania va deveni, incepand de anul viitor, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, considera ministrul Administratiei si Internelor.

 

 
Ungureanu va participa la Conferinta aniversara a Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene (SECI)PDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :225
Thursday, 26 October 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa la Conferinta aniversara a Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene (SECI) de la Viena, vineri, 27 octombrie.

SECI a fost una din primele initiative create in scopul de a contribui la stabilizarea zonei, la crearea unui climat de certitudine si predictibilitate politica si la implementarea reformelor democratice, ca baza pentru realizarea unor proiecte economice de anvergura.
Organizata de Coordonatorul Special al SECI si al Pactului de Stabilitate, Erhard Busek, conferinta internationala „10 years SECI – from Dayton to Brussels” are loc in contextul unor evolutii regionale marcate de procesul extinderii UE cu Romania si Bulgaria si de remodelarea formatelor de cooperare regionala (CEFTA, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est).
In cadrul conferintei vor fi evaluate rezultatele obtinute in cei 10 ani de la lansarea Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana si vor fi abordate teme precum: transformarile produse in regiune in ultimul deceniu, continuarea procesului apropierii de UE a statelor din regiune, transformarea Pactului de Stabilitate si viitorul Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei, in contextul implementarii regional ownership, precum si dezvoltarea caracterului multidimensional al cooperarii dunarene, se arata intr-un comunicat MAE.

 

 
Muzeul Taranului Roman la aniversare centenaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Muzeul Taranului Roman va sarbatori vineri, 27 octombrie, incepand cu ora 15.30, implinirea a 100 de ani de la infiintare.

 

Infiintat la 5 februarie 1990, Muzeul Taranului Roman este continuatorul unor indelungate traditii muzeale datand inca din 1875 cand, la propunerea lui Titu Maiorescu, se va constitui, pe langa Muzeul National de Antichitati, cea dintai sectiune de arta textila, cu "lucrari facute la tara: imbracaminte, covoare, panzarii, postavuri etc.", de la care colectiile-tezaur ale muzeului pastreza pana azi mai multe exponate, mesaje peste timp de incontestabila valoare documentara si emotionala.
Odata cu asa-zisa "eliberare a Romaniei" din 1944, muzeul insusi va fi "eliberat" in 1953, din propria-i casa si silit sa se transfere, cu statut de chirias, in cladirea Palatului Stirbei din Calea Victoriei unde va functiona timp de 25 de ani, sub denumirea de Muzeul de Arta Populara al Republicii (mai intai populara apoi socialista).
Anul 1978 va aduce muzeului o noua schimbare fortata a sediului si denumirii devenind Muzeul Satului si de Arta Populara prin comasarea celor doua prestigioase institutii.
Lipsa spatiului expozitional adecvat, asociata cu lipsa depozitelor "specifice" au dispersat celebrele colectii risipindu-le in mai multe sedii, adesea improprii, numeroase obiecte fiind inghesuite in lazi "ca de plecare", tinute departe de public, intr-un lung si neodihnitor somn pana in anul1990 cand muzeul, sub actuala denumire, se va reintoarce in propria lui casa uzurpata timp de 37 de ani, de un kitsch muzeistic numit Muzeul de Istorie a Partidului Comunist, a miscarii revolutionare si democratice din Romania.
Expozitia de arta taraneasca, inaugurata in 1931 la sediul muzeului "de la Sosea" este considerata, fara exceptie, de personalitati marcante ale muzeografiei romane si straine, ca o importanta contributie la dezvoltarea generala a teoriei si practicii expunerii etnografice.
 
La ICR – Revolutia maghiara din 1956 si implicatiile sale romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 26 October 2006
Institutul Cultural Roman va gazdui joi, 2 noiembrie, ora 18:00, o masa rotunda pe tema Revolutiei maghiare din 1956 si a efectelor sale in spatiul romanesc.
Politologul Vladimir Tismaneanu va dialoga pe aceasta tema cu istoricii Adrian Cioroianu, Ioana Boca si Andrea Varga (Ungaria).
Actiunea este dedicata memoriei celor care au suferit represiuni ale autoritatilor statului in urma manifestarilor de solidaritate fata de Revolutia maghiara din 1956, transmite ICR.
Unul dintre scopurile incitante ale intalnirii – dincolo de aspectul oarecum formal pe care il reprezinta un moment aniversar evident – este de a vedea ce anume se mai poate spune nou despre un eveniment desfasurat in urma cu o jumatate de secol. Pornind de la informatiile de data recenta, obtinute in urma deschiderii arhivelor fostei Securitati, participantii vor incerca sa aduca elemente inedite in tabloul inca neclar al implicatiilor pe care miscarea revolutionara a lui Imre Nagy a avut-o in Romania. De asemenea este posibil sa se ia in discutie si rolul intelectualitatii in contextul mai larg al regimurilor comuniste din Europa de Est, specificul romanesc al comunismului si rezistenta la destalinizare in perioada anilor ?60, proteste si represalii in Romania anului 1956.
Accesul la eveniment este liber, iar cei prezenti pot participa activ la discutiile care vor avea loc.
 
Program special pentru familii la Muzeul National de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza duminica, 29 octombrie 2006, orele 11.00 un program special pentru familii cu tema „Povestea mea”, pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani.

 

Programul pastreaza structura obisnuita a programelor derulate de muzeu – vizita activa si atelier de creatie – iar tema abordata isi propune sa ilustreze, prin intermediul operelor expuse in muzeu, povesti ale copiilor de pretutindeni.
Lucrarile realizate de copii in atelier vor participa la concursul de creatie organizat de Freedom House. La finalul campaniei cele mai creative lucrari vor fi generos rasplatite de Unicredit Group (premiul I – 400 euro, premiul II – 200 euro, premiul III – 100 euro, plus alte premii surpriza).
Campania “Copiii nevazuti” are ca scop, pe de o parte, sensibilizarea opiniei publice si stimularea dezbaterilor asupra problemelor cu care se confrunta copiii, iar pe de alta parte, sa ii informeze pe acestia din urma despre drepturile pe care le au.
O componenta importanta a campaniei o reprezinta concursul de creatie pentru copii “Povestea mea” care isi propune colectarea si premierea celor mai interesante si impresionante povesti de viata trimise de copii. Mai mult decat un concurs de creatie, “Povestea mea” va fi un mod de a-i stimula pe copii sa isi exprime propriile povesti de viata sau pe acelea ale copiilor din jurul lor, anunta M.N.A.R.
Participarea la aceste programe este gratuita si se face numai pe baza de programare la telefon 314.81.19 sau e-mail angelica@art.museum.ro.
Programul face parte din campania “Copiii nevazuti” initiata de Freedom House Romania si UniCredit Group, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Romania Film si ProRom.
 
Expozitia “Rembrandt, maestru al luminii si umbrei” va fi deschisa la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 26 October 2006
Expozitia „Rembrandt, maestru al luminii si al umbrei” isi va deschide portile la Sibiu, joi, 26 octombrie, la ora 17.00, la Muzeul Brukenthal.
Expozitia este dedicata aniversarii a 400 de ani de la nasterea celebrului pictor olandez. Vor fi expuse peste 100 de lucrari, majoritatea gravuri originale provenite din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane, informeaza Rador.
 
Campania „Rasismul Strica Fotbalul" promoveaza dialogul social prin fotbalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 26 October 2006
Campania nationala „Rasismul Strica Fotbalul" se va desfasura in perioada 27 - 29 octombrie si are loc in cadrul „Saptamanii de Actiune Impotriva Rasismului" care se desfasoara la nivel european si are ca scop prevenirea manifestarilor rasiste de pe stadioane si promovarea dialogului social prin fotbal.
La inceputul tuturor celor noua partide din Liga I de fotbal, jucatorii vor afisa un banner cu sloganul campaniei "Rasismul Strica Fotbalul", iar jucatorii si arbitrii vor iesi la incalzire imbracati in tricouri cu acelasi mesaj, informeaza Prompt Media. De asemenea, copiii de mingi vor purta tricourile pe durata fiecarui meci de fotbal. In aceasi perioada va avea loc in Bucuresti un mini-turneu de fotbal promovand toleratta, diversitatea si non-discriminarea. Castigatorii mini-turneului vor primi „Cupa Fotbalului Impotriva Rasismului". Aceasta este prima faza a unei campanii de lunga durata care incearca sa promoveze dialogul social prin fotbal.
Organizatori acestei campanii sunt Federatia Romana de Fotbal in parteneriat cu Roma Initiative Office, Agentia de Monitorizare a Presei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si European Roma Grassroots Organisation.
 
Campionul mondial Marian Dragulescu a fost avansat la gradul de inspector de politiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, l-a avansat pe campionul mondial Marian Dragulescu(foto) la gradul de inspector de politie, pentru meritele exceptionale obtinute in competitiile sportive internationale si interne.

 

Cu ocazia festivitatii de premiere, gimnastul roman – legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti – a fost avansat de la gradul de subinspector la gradul de inspector de politie, inaintea indeplinirii stagiului minim, primind, totodata si suma de 5.000 de lei, ca recompensa baneasca pentru rezultatele foarte bune obtinute in activitatea profesionala, informeaza Prompt Media.
 
Jocuri germane impotriva RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Este clar ca romanii si Romania nu sunt prea simpatizati de Germania si de clasa ei politica. Ceea ce nu este mic si usor de condus nu place Germaniei.

 

Mai avem si "tupeul" ca din cand in cand sa amintim de modelul german atunci cand vorbim de unirea cu Basarabia. Si fostului ambasador la Bucuresti si multor oameni politici germani li se strepezesc dintii cand aud de aceasta comparatie. Cum indraznim noi sa ne comparam cu ei?
Ei care au dus de doua ori lumea in prag de dezastru si care au facut ca milioane de oameni sa moara. Soldati si civili. Femei si copii. Ei care, inca odata, de parca istoria nu i-a invatat nimic, joaca, pe deasupra victimele marilor aranjamente - statele baltice, Polonia, Romania, Cehia, jocuri periculoase cu Rusia, in detrimentul Europei. Ei care, uitand de Hitler si de lagarele de concentrare, isi trimit soldatii sa mutileze si sa  profaneze cadavre in Afganistan. Ei bine, ei, politicienii germani, s-au gandit, cu gandul tot la Istorie, ca romanii si bulgarii ar putea fi europeni “second hand”, care trebuie monitorizati la sange ca nu cumva sa murdareasca aseptizatul si moralul mod de viata german.
Axei lui Basescu, parlamentarii germani ii dau acum argumente puternice si o fac si mai necesara intereselor strategice ale Romaniei. O axa pe care nici Germania si nici Rusia nu o iubesc si pe care incearca sa o tamponeze prin tertipuri si jocuri de lumini la Nistru sau la Berlin. Din fericire Europa nu inseamna numai Germania, iar constructia europeana este ceva mai mult si mai complex decat interesele inguste ale unor membre ale acestei comunitati europene.
Sigur, un demers important in a constientiza Germania asupra rolului pe care Romania il poate juca la Marea Neagra, rol asumat si in numele Europei, ar fi trebuit intreprins de parlmenarii romani, diplomatii romani de la Berlin si de ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu al carui pro-germanism, tocmai prin mirosul de usoara slugarnicie pe care il denota, a facut mai mult rau decat bine relatiei cu Germania si a contribuit la perceptia incorecta a Romaniei si intereselor sale de catre politicienii germani.
Poate un rol important in redefinirea acestei relatii bilaterale si in intelegerea corecta a intereselor legitime si ale Romaniei si ale Germaniei ar trebui asumat de asociatiile romanesti din Germania care prin scrisori deschise si intalniri cu politicieni germani sa inchida unele rani si sa deschida noi cai de comunicare, care pe viitor ar putea evita gesturi ce pot deranja una din parti.
 
Un greu al Consiliului de Securitate al Rusiei se vede cu VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :214
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Iuri Zubakov, care a sosit, ieri, la Chisinau intr-o vizita de lucru, va examina cu autoritatile de la Chisinau dezvoltarea relatiilor bilaterale, transmite agentia de stiri Novosti-Moldova.

 

Potrivit lui Zubakov, in cadrul consultarilor de lucru de la Chisinau, care vor dura doua zile, el preconizeaza sa se intilneasca cu Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin si un sir de factori de decizie din republica. Vor fi examinate dezvoltarea relatiilor bilaterale ruso-moldovenesti si caile de solutionare a problemelor acumulate.
 
Geopolitica ciupercilor otravitoarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :251
Thursday, 26 October 2006

{mosimage}Retelele falsificarii si retelele intoxicarii
Ce n-am spune dar Rusia ne pandeste si ne biciueste. R.Moldova este supusa "unei biciuiri demonstrative pentru respingerea planului rus de rezolvare a problemei transnistrene, pentru alianta Chisinaului cu Tbilisi si Kievul si pentru reorientarea spre Occident, in ansamblu", scrie saptamanalul rus "Kommnersant-Vlasti" intr-un indrumator special, care explica "prin ce sunt periculosi vecinii rusilor si cum trebuie sa se lupte impotriva acestora. Realitatea este tot mai cruda. R. Moldova se afla in acest moment intr-un mare pericol!

 

Si nu este populism sau demagogie, ci este vorba despre noile provocari lansate de Rusia la adresa spatiului estului european. Nimic nu este de domeniul absurdului! Activizarea retelelelor sale din Europa, tactica „steps of steps”, de invaluire a subiectelor fierbinti denota limpede ca Rusia isi asuma un rol de jucator direct implicat in plan regional si international. Conflictul transnistrean ramane a fi un subiect prioritar pentru marea politica ruseasca. Nu este intamplator ca descoperim cum sub umbrela unor institute sau organizatii internationale dedicate politicii ucrainene, basarabene sau conflictologiei avand ca subiect prioritar – Transnistria, principalii coordonatori pe proiecte identificam a fi, anume, rusii. Trecuti, prin felurite filiatii si cu parcurs destul de indoielnic, acestia, educa si lanseaza schite si scenarii in domeniul polilor de putere de pe mapamond si scot concluzii ce se refera si la R. Moldova. Capcane intinse nu doar partilor direct interesate in reglementarea conflictului, fie chiar transnistrean, dar exista o „zapaciala” si pentru lectorii europeni care pledeaza pentru binele comun si au ca proiectie si angajament edificarea unei paci civice si armonii etnoculturale. Aparitia mai multor „cai troieni” in institutiile transnationale si cancelariile europene in aceasta perioada releva clar faptul ca politica „invaluirii” a intereselor rusesti va fi realizata si prin alte metode, netraditionale, dezvoltate de echipele SVR-ului, GRU-ului si FSB-ului. Ciudata ni se pare si propunerile facute de catre reprezentantul belgian al OSCE referitor la aplicarea modelului „belgian” pentru identitatea ulterioara a R. Moldova, ciopartita deocamdata. Ultima perioada tot mai intens se vorbeste, prin diverse cercuri de experti, si despre o solutie de tipul „catalonian” sau al „Quebecului” in cazul enclavei de pe Nistru. Sunt acestea simple reflectii? Asa se face ca recent Putin a preferat sa invite Franta si Germania sa se aseze la masa de tratative, in calitate de mediatori in procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Acestea, de fapt sunt reprezentate de UE, prin Adrian Iacobovitz de Saeghed si nu accepta participarea Romaniei, tara afectata de raza de exprimare a conflictului, pentru ca Bucurestiul s-ar exprima prin UE. De fapt, Rusia, insista sa zdruncine comunitatea euroatlantica, dar nu intelege ca polii de putere ai lumii euro-atlantice nu vor fi despartiti, ca dincolo de divergentele de ordin economic sau politic exista, mai presus de toate, valori care sunt impartasite si asumate. Chiar daca intre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana exista o rivalitate formala dar continua, aceasta niciodata nu se va putea compara, de exemplu, cu acea linie de falie exprimata in perioada razboiului rece prin lumea libera si civilizata ( Occident) si imperiul bestialitatilor umane- Uniunea Sovietica. O prapastie care a fost modificata o data cu prabusirea Zidului Berlinului si recreate frontierele geopolitice. Deformatorii de opinie printr-o curiozitate de-a dreptul cognitiva au aflat de curand ca in programul de politica externa de la Casa Alba figureaza printre prioritati alaturarea SUA si UE in proiectul global de promovare si aparare a democratiei. Departamentul de Stat al SUA a enuntat inca de la inceputul anului ca pe un "punct pivotal" intarirea relatiei trans-atlantice a "aliatilor naturali" SUA si UE. Summitul "istoric" de la Bruxelles, dincolo de inerentele meditatii si mesaje cu patos declansate in urma expresiei democratiei in amploarea sa, mai ales ce tine de baza constitutionala, a abordat probleme comune aflate pe agenda SUA-UE. Printre acestea, democratizarea completa a Europei, prin rezolvarea atat a situatiei destabilizatoare din Kosovo, cat si - atentie!, pentru prima oara intr-un asemenea cadru - a conflictului din Transnistria, ca si consemnarea importantei Moldovei ca viitor stat aflat in vecinatatea imediata a UE si NATO. Asa ca agasat de criticile europene cu privire la situatia drepturilor omului in Rusia, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a ezitat sa le raspunda cu aceeasi moneda liderilor europeni reuniti in Finlanda, denuntand coruptia autoritatilor locale spaniole si indicand Italia drept tara de origine a mafiei. Lui Putin nu i-au cazut bine criticile liderilor europeni cu privire la deteriorarea situatiei drepturilor omului in Rusia, carora le-a raspuns fara menajamente. Prezicatorii politici ai UE, fie ca ghicesc in carti sau isi strecoara privirea prin globul de cristal, au inteles pe ce pot miza la Kiev sau la Moscova strategii labortoarelor geopolitice panslaviste: ca sa incurce Europa moderna este nevoie de gaz, energie electrica si LUKOIL. Nu-i asa neica Ciubais! Pana acum, Moscova a reusit sa "impuste doi iepuri dintr-o lovitura": pe de o parte a aratat Kievului portocaliu "cine-i seful", iar pe de alta parte a aratat Europei ca nu este doar o „putere regionala”, ca n-ai cum glumi cu Kremlinul. Primii care au "negociat pacea" cu Rusia au fost nemtii. De cativa ani cele mai mari companii energetice germane (RWE, EON, BASF) au relatii privilegiate cu cel mai mare concern de gaze din lume, Gazprom. De altfel, unele dintre cele mai mari exporturi de gaze pe care le face Gazprom in Europa le realizeaza prin companii mixte cu aceste firme germane. Mai ales ca volumul schimbului economic dintre Statele Unite din Europa si Rusia se cifreaza la 60 de %.

Bataliile de la Kiev: spre vectorul estic ?
Ghicitorii politici ai Rusiei isi manifesta un interes sporit asupra Ucrainei. Spre exemplu, directorul Fundatiei pentru Politici Eficiente, Gleb Pavlovski, prezice o noua criza politica in Ucraina, "inca din aceasta toamna". Si in Basarabia un gicitor in bob isi impartasea „astrologia previzionala” in editorialele sale ce vizau niste „bombe tomnatice” rascoapte. Potrivit lui Pavlovscki, la o atare evolutie a evenimentelor va conduce "politica economica nebuna promovata de guvernul ucrainean". Pana la o prabusire a Ucrainei. Referindu-se la confrutarea politica din Ucraina in ajunul alegerilor parlamentare, programate pentru martie anul viitor, Pavlovski a declarat ca, "daca la acestea se vor confrunta partidul est-vest cu partidul vestului si centrului, asta va insemna prabusirea Ucrainei". "Nimeni nu doreste asa ceva", a subliniat Pavlovski. Apreciind actiunile actualei opozitii ucrainene, in frunte cu fostul prim ministru, Viktor Ianukovici, politologul a aratat ca "opozitia a ramas in urma, ea intarzie strategic". Este acea opozitie, a continuat analistul, "care trebuie sa se concentreze nu asupra unei personalitati, ci in jurul unui program", dar un astfel de program inca nu se intrezareste. Si cum criza va evolua, va urma binenteles colapsul. Pe de alta parte, directorul Institutului pentru Studii Politice, Serghei Markov, este si el de acord in privinta posibilitatii ca starea de criza din interiorul actualei elite politice a Ucrainei sa se amplifice. Sunt cateva concepte despre viitorul Ucrainei. Primul - neutralitate. El presupune ca Ucraina ramane in afara oricarui bloc militar, intretine relatii bune cu Occidentul si cu Rusia, fiind un fel de "off-shore geopolitic", un teritoriul al libertatii. Doi - "concept occidental"- inseamna un mars sustinut in directia Occidentului. Are doua tipuri: idealist, in virtutea caruia Ucraina este primita in UE, si geopolitic, ce presupune ca Ucraina trebuie sa intre in NATO, pentru a deveni un adversar dur Rusiei. Trei - conceptul aliantei cu Rusia - inainte de toate prin Spatiul Economic Unic, cu paradigma: "zona economica libera - spatiu economic unic - alianta economico-politica". Estul se zbuciuma intr-un teatru al absurdului geopolitic si aici regasim actorul R. Moldova incorsetat in felurite mreje si capcane. Mai ales in ceea ce tine conflictul transnistrean. Laboratoarele geostrategice rusesti aloca resurse substantiale pentru mentinerea in „ghiveciul” transnistrean a unei stari de continuu asediu asupra Chisinaului. Mai nou descoperim diversi „comisari” ai pacificarii inrolati in formatii si institutii occidentale dar care promoveaza si intoxica conceptia occidentala referitor la conflict, elaboreaza si implementeaza strategii de „spalari de creiere” in spiritul unui ideal prea frumos-PACEA! Asa ca se propune identificarea unui rol a partilor egale intre Chisinau si Tiraspol, fara a se tine cont de aspecte antropologice, confesionale, geografice, etno-lingvistice comune, fara false teze staliniste pe care le regasim si in actualul manual de „Istorie Integrata”. Ca sa nu mai punem in discutie interesele metropolelor geopolitice. Ni se baga cu sila, pe gat conceptii de state confedetative. Practic, ne lovim de planurile rusesti referitoare la abordarea conflictului transnistrean, se strecoara acestea, fizic si mental, in cadrul unor institute si organizatii cu mesaj european si euroatlantic. Ne lovim de vreo noua „facatura” ruseasca? A cata oara?! Pacat, totusi ca n-avem un strateg pe masura la palatul prezidential. Ar fi bine sa fie extrem de multi, dar n-ar strica unul cu clasa. Unul care ar prevedea jocul „marilor rechini” si nu s-ar increde orbeste in orice Kozak. Dar pentru toate este timp. De ce sa nu presupunem ca printr-o minune vom naste un Kissinger sau Bzezinski. Eventual,  o clonare n-ar strica si ar face chiar bine! Cineva va fi scos pe „tusa". Mi-e teama ca aceasta sa nu fie R. Moldova?
Pentru Romanian Global News, Octavian SERGENTU

 

 
O noua infrangere a bisericii ruse in razboiul ecleziastic din MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :383
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}Nu incape indoiala ca evenimentul cel mai important din ultimele zile este decizia celor aproximativ 30 de clerici din raioanele Ungheni, Calarasi si Nisporeni de a trece, impreuna cu enoriasii pe care ii pastoresc, de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.Pasul facut de acesti clerici este un act de dreptate si de curaj. De dreptate pentru ca acesti preoti s-au opus numirii in functia de episcop vicar de Ungheni a staretului manastirii Hancu, PS Petru, care este suspectat de comportament amoral si de incalcarea canoanelor bisericesti. Totodata, actiunea celor 30 de preoti este un act de curaj si demnitate pentru ca au acceptat sa se expuna unui risc care nu trebuie neglijat. Nu uitati ca politia a folosit in mai multe randuri bastoanele de cauciuc impotriva celor care si-au exprimat dorinta sa adere la Mitropolia Basarabiei, iar unii preoti ai Mitropoliei Moldovei, apropiati mitropolitului Vladimir, au folosit, in acelasi scop, pumnii, dar si pistolul, deschizand foc chiar in altarul bisericii. Este de asteptat ca, si in acest caz, reactia Mitropoliei Moldovei si a autoritatilor sa nu fie mai putin virulenta. Deja, mai multi primari din localitatile in care preotii si enoriasii au parasit Mitropolia Moldovei refuza sa semneze procesele-verbale prin care sunt confirmate deciziile de aderare la Mitropolia Basarabiei, asa cum prevede legea, ca mai apoi aceste comunitati religioase sa poata fi inregistrate la Serviciul de Stat pentru Culte ca apartinand Mitropoliei Basarabiei. Unii primari au declarat deschis ca nu vor semna aceste acte decat cu consimtamantul mitropolitului Vladimir. Ei au uitat probabil ca, in Republica Moldova, biserica este separata de stat si ca mitropolitul-colonel Vladimir nu poate substitui legea, chiar daca este o persoana importanta nu doar in structurile bisericesti.
Dincolo de toate aceste necazuri, acest eveniment nu poate decat sa ne bucure. El indica asupra faptului ca societatea moldoveana este in plin proces de insanatosire, de revenire la normalitate, la firesc in toate domeniile, inclusiv in cel bisericesc. Pentru ca este anormal ca poporul nostru sa fie pastorit de biserica rusa, care este una straina, adusa in 1944 pe tancurile armatei sovietice de ocupatie si intesata de ofiteri KGB. De fapt, astazi Republica Moldova se afla nu doar sub ocupatia militara a Rusiei, cu trupele armate ruse in regiunea transnistreana, dar si sub ocupatia ecleziastica a Kremlinului, cu Mitropolia Moldovei in rang de „biserica de stat”, care nu se sfieste sa colaboreze fatis cu separatistii transnistreni. Si procesul de „eliberare ecleziastica” va continua atata timp cat majoritatea parohiilor din cadrul Mitropoliei Moldovei nu vor reveni la sanul bisericii-mama – Patriarhia Romana. Sa nu credeti ca pana la acel moment mai este de asteptat foarte mult timp. Mai ales ca la acest proces contribuie chiar administratia Mitropoliei Moldovei prin atitudinea aroganta pe care o manifesta fata de propriii ei clerici si enoriasi. In cadrul Mitropoliei Moldovei sunt inca multi, foarte multi preoti cu dreptate si demnitate care, intr-o buna zi, vor refuza si ei sa serveasca o structura bisericeasca straina. Si nu doar atat. Vor refuza sa jecmaneasca de bani si de bunuri poporul pe care il pastoresc pentru a astampara pofta mereu crescanda a patriarhiei din preajma Kremlinului. Imi aduc aminte de un caz mai vechi despre care am relatat la Radio Europa Libera. Preotul Mitropoliei Moldovei dintr-un sat din raionul Nisporeni a refuzat sa inmormanteze o femeie pentru ca nu avea cine sa achite taxele mari pentru oficierea slujbei. In plina vara, mortul a fost tinut cateva zile pe pat, pana cand copiii acestei sarmane, ramasi orfani, nu au vandut calul de la gospodarie ca sa plateasca preotul.
Este regretabil ca autoritatile moldovene intervin in disputa dintre mitropolii, luand partea bisericii ruse. Mai multi primari din raioanele Ungheni si Calarasi au spus ca au fost sfatuiti de la Guvern, daca nu chiar de premierul Vasile Tarlev, sa nu admita trecerea parohiilor Mitropoliei Moldovei in subordinea Mitropoliei Basarabiei. Daca este asa, atunci trebuie sa mai constatam inca o data ca autoritatile moldovene nu pot sa identifice corect interesul national al Republicii Moldova. Acesta este ca tara noastra sa iasa de sub dominatia ecleziastica a Moscovei, tot asa cum incearca sa iasa de sub ocupatia ei militara. Daca autoritatile nu inteleg acest lucru, ele au doar de pierdut. Oricum, procesul declansat inca in 1992, odata cu reactivarea Mitropoliei Basarabiei, nu poate fi stopat. Autoritatile nu i se pot opune, ele pot doar sa-l intarzie un pic. Doar un pic.
Sergiu Praporscic(foto), Flux
 
1.5 milioane de italieni sunt... romaniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}In Italia locuiesc, in prezent, peste 1,5 milioane de romani, cu acte in regula sau clandestin, potrivit datelor estimative ale asociatiilor romanesti din Italia.
Chiar daca visul acestor romani nu este sa ajunga in Parlamentul italian, liderii lor se gandesc deja la posibilitatea unei prezente romanesti macar in consiliile locale ale marilor orase din peninsula, informeaza portalul Romania Italia.
“De ce sa nu avem si primari ai acestor orase?”, s-a intrebat reprezentanta Ligii Romanilor din Italia, care ii vede pe compatriotii sai chiar in Parlamentul si Guvernul Italiei. Pregatirea romanilor pentru a deveni cetateni europeni a inceput, potrivit Aureliei Miricã, in urma cu mai bine de doi ani, la Casa Romana din Torino. Visul cel mai mare al presedintelui Asociatiei Fratia este acela ca romanii din Italia sa aiba un reprezentant in Consiliul Parlamentar European.
Aurelia Mirica a contestat vehement existenþa unei stãri de spirit nefavorabile romanilor in Italia. Aprecierile, deloc magulitoare, la adresa romanilor care si-au facut loc in presa italiana reprezinta “un caz singular” cauzat de un ziarist care a mai folosit si pentru alte minoritati “cuvinte ofensive”, a apreciat Mirica. Ea a amintit ca primaria din Torino - al carei site are o sectiune in limba romana - a dat un drept la replica, prin care se delimiteaza de afirmatiile facute de jurnalistul cu pricina, iar asociatiile romanilor din zona au reactionat in toata presa locala.
Cat priveste violentele recente asupra unor cetateni romani, vicepresedintele Ligii Romanilor din Italia a precizat ca este primul caz de o asemenea gravitate in ultimii patru ani.
 
Romanii din Italia in cifre socante conform ultimulul raport Caritas despre imigrantiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 26 October 2006

Campioni la nasteri, prost platiti dar satisfacuti si cu indice al delincventei in crestere
Romanii sunt pe primul loc in randul imigrantilor cu permis de sedere, constituind “grupul extracomunitar cel mai numeros in cifre absolute”.

 

Numarul total al concetatenilor nostri in Italia este de 270.845. Romanii sunt comunitatea straina ce mai numeroasa (11.9%) din cele 150 prezente pe teritoriul Italiei. Comunitatea romaneasca este urmata, in ordine, de comunitatile din: Albania, Maroc, Ucraina, China si Filipine. Italia este de fapt tara cu cea mai rapida crestere a prezentei strainilor in raport cu numarul de locuitori, “furand astfel primatul istoric al Statelor Unite” dupa cum declara Franco Pittau, coordonatorul Raportului.

50% din romanii cu permis de sedere erau initial clandestini
Majoritatea romanilor – peste 50 % a intrat in Italia ilegal. Dupa o perioada de clandestinitate, ei au reusit sa obtina statut legal, datorita legilor periodice (sanatorii). Astfel la aceasta data, romanii sunt pe primul loc ca numar de permise de sedere pe motive de munca : 191 033, adica 13,4 % din totalul permiselor de munca (pag. 116 a Raportului).

20.000 au carte de sedere permanenta
Din cei aproape 271.000 de romani prezenti in Italia, aproape 20.000 stau in mod legal de mai bine de 6 ani, ceea ce le-a permis obtinerea cartii de sejur ( carta di soggiorno)  permanenta, adica se afla in anticamera obtinerii cetateniei.

Previziuni – Pampers italieni in romaneste?
Raportul Caritas confirma datele recent difuzate de catre Istat ( Institutul National Italian de Statistica) cu privire la inaltul indice de fecunditate al romanilor. Potrivit Raportului Caritas romancele se situeaza pe al doilea loc ca numar de nasteri la nivelul intregii Italii. Au in medie, 1,7 copii nascuti in Italia, pe primul loc aflandu-se marocanele. In comparatie, italiencele au doar 1,25 copii. In Italia s-au nascut 55.000 bebe straini, intre care aproape 6.000 romani.

Cresc romanii, creste minoranta ortodoxa
Prezenta masiva a romanilor contribuie implicit la cresterea grupului ortodox in Italia. In ceea ce priveste apartenenta religioasa, ortodocsii in randul imigrantilor sunt peste  650.000.

Conditiile economice ale romanilor: desi prost platiti, se declara satisfacuti: au celulare, TV, masina
Un alt aspect fundamental analizat de Dosarul Caritas: relevanta strainilor in dezvoltarea economica a Italiei. Forta de munca italiana e in continua descrestere din cauza imbatranirii populatiei. Ca atare s-a ajuns la situatia ca unul din 10 angajati legal este extra- comunitar.
Cu toate ca este recunoscuta importanta mainii de lucru (manodopera) straine in numeroase sectoare, jumatate din imigranti sunt obligati sa-si reinnoiasca contractul in fiecare an, fapt ce convine foarte mult patronilor. In plus, strainii, deci si cetatenii romani sunt prost platiti. Conform datelor statistice, salariul imigrantilor este cam jumatate din cel al italienilor pentru acelasi tip de calificare.
Dar potrivit unui sondaj de opinie realizat in cadrul aceluiasi Dossier, romanii prezenti in Italia se declara totusi multumiti (8 din 10). Aproape toti ( 91%) au si folosesc un celular, 80% au televizor, 75% reusesc sa trimita bani in patrie, iar mai mult de jumatate (55%) au si masina.
       
Romanii in Italia – creste indicele de delincventa
Raportul Caritas sesizeaza si prezinta si aspectele problematice legate de convietuirea imigranti- italieni. Dintr-un alt sondaj de opinie realizat de aceasta data in randul autohtonilor, 40 % din italieni considera ca imigrantii sunt implicati in “actvitati criminale”. Din 549.775 denunturi la politie 117.118, adica 21%,  sunt impotriva cetatenilor straini. Dintre comunitatile cu activitate de delincventa in crestere, raportul mentioneaza in primul rand romanii.

Integrarea dupa aderare ramane o problema a UE
Dosarul subliniaza o concluzie relevanta: “normativele restrictive ale liberei  circulatii pentru noii cetateni europeni aratat dificultatile Uniunii Europene in gestionarea largirii sale, proces  care se  va complica odata  cu includerea Romaniei si Bulgariei”.
Sinteza realizata de Miruna Cajvaneanu (politolog) pentru Romanian Global News


 

 
La prezentarea dosarului “Imigaratie 2006”, Romano Prodi a acordat mare atentie imigrantilor romPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :301
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}Miercuri, 25 octombrie 2006, incepand cu ora 11.00, a avut loc la Roma, la teatrul Orione, lansarea Dosarului statistic “Imigratie 2006”, cea mai completa si mai realista imagine si analiza statistica a imigrantilor din Italia.

Este considerat materialul de referinta in ceea ce priveste fenomenul imigrationist din Italia, pentru ca ia in consideratie si estimarile privind clandestinii, dincolo de statisticile oficiale.
In interventia sa, Primul ministru Romano Prodi a dedicat cea mai mare atentie romanilor. A confirmat ca romanii constituie prezenta straina cea mai importanta in Italia. A declarat ca problema  romanilor este cu atat mai importanta vazuta din perspectiva aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana. Romanii, a adaugat Prodi vor exercita in viitorul imediat o presiune pentru intrarea in piata muncii europene. Guvernul italian a fost singurul care a inceput sa se ocupe de acest fenomen. “Toate celelalte tari europene au anuntat ca NU vor da permisuri noi la noii intrati”, subliniind pozitia singulara a Italiei. Seful Guvernului Italian a subliniat de asemenea ca « nu trebuie sa fim singurii a adopta aceasta politica de deschidere, caci in consecinta vom fi certati de celelalte tari membre UE, pentru ca vom favoriza implicit si intrarea noilor cetateni in tarile respective”.

Romanii sunt protagonistii absoluti ai  Dossierului statistic 2006
Majoritatea sunt in Italia pentru a munci (191 033 romani). Dintre ei, 19 547 au o carte de sejur permanent (carta di soggiorno), care le da dreptul de a aspira cat de curand la obtinerea cetateniei. Nu in ultimul rand se confirma faptul ca romanii sunt campioni la nasteri. Romancele au cel mai mare potential de fecunditate dupa marocane. Practic, in medie, o romanca are 1,7 copii nascuti in Italia. Potrivit raportului 2006, romanii muncesc mult, multi la negru si sunt prost platiti (jumatate din cat castiga colegii italieni).
Rezultatul analizei statistice vorbeste clar: romanii sunt cei mai numerosi dintre imigranti: cei care stau legal in Italia sunt 270 845, adica 11.9 % din totalul strainilor care provin din 150 tari, dupa cum rezulta si din statistica Ministerului de Interne italian.
Lansarea la Roma a avut loc concomitent  in 14 din cele mai importante orase italiene. A fost precedata de o proiectie video realizata de canalul Tv Rai News 24. La eveniment a participat din partea Guvernului italian – prim ministru italian – Romano Prodi; Franco Pittau – coordinatorul Dosarului, Rando Devole – sociolog albanez, Monsignor Domenico Sigalini – Secretarul Comisiei Episcopale pentru Migratie – CEI.

Raportul, ajuns la a XVI editie, este publicat de catre o institutie aflata  de ani de zile in prim plan in acest sector, Caritas, in colaborare cu Fundatia Migrantes. In acest an, sloganul Dosarului este: “Dincolo de alternanta”, semnificativ pentru ca el constituie un apel catre clasa politica italiana sa se ocupe de fenomenul imigrationist dincolo de alternanta fortelor politice la Guvern.

Proiectul 2006 a avut proportii considerabile, fiind redactat de o echipa de 100 de redactori. Este impartit in 59 de capitole, pentru un total de 512 pagini. Au fost cooptate si au participat la realizarea Dosarului numeroase organizatii internationale, institutii publice si diferite asociatii.
Volumul este structurat in cinci parti principale :
-contextul international si european
-strainii care locuiesc in Italia
-adaptarea socio-culturala
-locurile si conditiile de munca
-aspectele regionale
Dosarul a fost distribuit gratuit ziaristilor participanti, impreuna cu alte materiale informative.
De la fata locului, transmite pentru Romanian Global News, Miruna Cajvaneanu, politolog

 
Primul congres al romanilor din Spania va avea loc la initiativa asociatiei ADEREPDF Print E-mail
Coslada, Spania/Romanian Global News
Accesari :403
Thursday, 26 October 2006

Un grup de initiativa, constituit in jurul ideii lansate de asociatia ADERE, a demarat pregatirile pentru organizarea unui prim congres al romanilor din Spania – initiativa se bucura de sprijinul Ambasadei Romaniei la Madrid si beneficiaza de finantare din partea Comunitatii Madrid.

 

 

Congresul va avea loc vineri, 24 noiembrie, la Hotelul NH din Coslada (Comunitatea Madrid) si isi propune sa reuneasca reprezentantii asociatiilor de romani din Spania. Vor fi, de asemenea, invitati personalitati romane si spaniole, reprezentanti ai cultelor, reprezentanti ai autoritatilor romane, ai autoritatilor spaniole, nationale si locale, presa, transmite Alexandru Petrescu pentru Romanian Global News.
Intalnirea este programata in preajma sarbatoririi Zilei Nationale si intr-un moment in care procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana se apropie de finalizare.
Este o de asemenea o ocazie excelenta pentru a transmite societatii spaniole si romanilor de acasa un mesaj coerent asupra intereselor si asteptarilor colectivului de romani din Spania. Pentru romanii din Spania reprezinta o sansa de a demonstra, unitar, ca isi asuma cu mandrie calitatea de romani si ca pot contribui la promovarea unei imagini corecte a Romaniei. 
Principalul castig al acestui congres va fi posibilitatea de a stabili contacte directe intre asociatiile de romani din Spania, intre cei care contribuie la integrarea in societatea spaniola si la conservarea limbii si identitatii nationale a romanilor. Vor putea fi schimbate informatii asupra proiectelor si preocuparilor fiecaruia si se vor putea stabili parteneriate.
Organizatorii isi propun, de asemenea, publicarea unui Comunicat al Congresului in care sa fie retinute obiectivele si preocuparile romanilor din Spania.
Toti cei care doresc sa participe sunt rugati sa isi confirme prezenta pana la data de 2 noiembrie, in rubrica de inscrieri din pagina www.congreso-rumanos.org  sau telefonic la numarul 0034 606060660. Organizatorii precizeaza vor acoperi cheltuielile de deplasare si cazarea a [unui/ doi] reprezentanti din partea fiecarei asociatii.

 

 
Adevarata Romanie se descopera la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 26 October 2006
La data de 1 ianuarie Romania, alaturi de Bulgaria, vor fi primite in UE ca membri noi.
Aderarea lor marcheaza sfarsitul unui proces menit sa aduca fostele tari comuniste din Europa Centrala si de Est in armonie cu restul continentului. Pentru Romania, insa, aderarea inseamna mult mai mult.
De la rasturnarea dictaturii lui Ceausescu in 1989, Romania si-a transformat sistematic institutiile si pe sine insusi, taind radacinile mostenirii brutalitatii comuniste. Acest proces a fost uneori si incet si dureros, dar intotdeauna a fost condus de scopul de a aduce poporului roman libertatile si avantajele care de atat de mult timp in UK sunt garantate. Aderarea la UE este cea mai importanta marturie a drumului pe care l-am facut. Solicitarea nici unei tari de a deveni membru al UE nu a fost atat de intens scrutinizata decat cea a Romaniei. I s-au impus conditii dure dar corecte. In acest proces de schimbare, Marea Britanie a stat alaturi de Romania ca unul dintre cei mai mari sustinatori si prieteni ai sai, desi pentru multi oameni din UK Romania este o tara cunoscuta numai datorita legendei lui Dracula.
Cunosterea devaratei Romanii va lua ceva timp, dar Centrul Cultural Roman din Londra invita in perioada urmatoare la o serie de evenimente care au tocmai acest scop. Evenimentele se vor desfasura in peroada 30 octombrie –9 noiembrie, si vor include atat evenimente culturale, cat si conferinte si dezbatere pe teme politice sau sociale.
La data de 30 octombrie, este programata conferinta “Romania in UE: o situatie win-win”, sustinuta de ministrul roman de Externe Mihai Razvan Ungureanu, iar pe 6 noiembrie seminarul intitulat “Procesul de Europenizare a Romaniei”. Evenimentele culturale incep marti, 31 octombrie, cu proiectia peliculei “A fost sau n-a fost”, in regia lui Corneliu Porumboiu. La data de 2 noiembrie va avea loc deschiderea sezonului la Institutul Cultural Roman din Londra, iar in 3 noiembrie este programat vernisajul expozitiei “Global Fotography Now: The Balkans”. In perioada 6-9 noiembrie va avea loc Festivalul de Arta si Muzica Pro Patrimonio, o celebrare a mostenirii culturale si a artei folclorice. In data de 8 noiembrie este programat si concertul Ansamblului Naiades alaturi de Paula Popa, iar in perioada 3-5 noiembrie, Show-ul de Limbi din capitala britanica va oferi sansa unor cursuri de limba romana. In perioada 2-6 noiembrie se va desfasura Misiunea Asociatiei Producatorilor Romani de Vinuri, un turneu de promovare a vinurilor romanesti in UK, iar intre 6 si 9 noimbrie, Romania va participa la Targul Mondial de Turism, cu 37 de companii din turism. 
 
Lituania a denuntat Acordul cu Chisinaul privind acordarea vizelor gratuitePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :234
Thursday, 26 October 2006
Seimul lituanian a denuntat marti, 24 octombrie, acordurile cu Basarabia si Ucraina privind acordarea vizelor gratuite sau la pret redus.
Potrivit presei internationale, pentru denuntarea Acordului cu Ucraina au votat 97 de deputati, iar pentru denuntarea celui cu Basarabia – 102. Aproband acest proiect de lege, legislativul de la Vilnius a lichidat barierele de ordin juridic privind includerea Lituaniei in zona Schengen.
 
Secretarul general NATO va aborda la Moscova problema evacuarii trupelor ruse din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}In zilele de 25 si 26 octombrie, Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer(foto), va efectueaza o vizita la Moscova in timpul careia va discuta si probleme de evacuare a trupelor si armelor rusesti din Basarabia.

Agentia INFOTAG transmite cu referire la presa rusa ca, in ajunul vizitei, inaltul demnitar a declarat presei ca tarile membre ale Aliantei Atlanticului de Nord nu vor ratifica Tratatul adaptat cu privire la fortele conventionale in Europa (FACE) atita timp cit Rusia nu isi retrage fortele militare si armele de pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei. "As dori foarte mult ca tratatul adaptat FACE sa intre in vigoare cit mai curind si aceasta ar dori si tarile membre NATO. Dar pentru aceasta, toate cele 30 de state care au aderat la document trebuie sa-l ratifice. Doua dintre ele - R.Moldova si Georgia - au declarat ferm ca nu o vor face atit timp cit trupele ruse se afla pe teritoriul lor, fara acordul autoritatilor", a spus Jaap de Hoop Scheffer.
El a subliniat faptul ca, in ultimii doi ani, au existat multe realizari in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor Rusiei referitor la Georgia, dar asemenea progrese nu se observa si in privinta Republicii Moldova. "Statele NATO au stabilit transant ca intrarea in vigoare a tratatului adaptat, pe care o urmarim, va depinde de rezolvarea problemelor ramase de la Istanbul, aprobate in 1999. Este putin probabil ca la dezbaterea tratatului adaptat parlamentele din majoritatea tarilor NATO sa nu acorde atentie unor probleme atit de serioase cu respectarea tratatului", a subliniat Secretarul General NATO, care si-a exprimat speranta ca la intrevederile cu oficialitatile ruse "se va reusi reimpulsionarea acestui proces".

 

 
Aderarea salveaza cativa romani din Italia de la expulzarePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :286
Thursday, 26 October 2006
Cativa cetateni romani aflati in Italia fara permis de sedere au fost salvati de la expulzare de catre raportul Comisiei Europene.

Un judecator italian a considerat ca cei 4 romani sunt aproape cetateni europeni, pentru ca Romania va deveni membru in Uniunea Europeana la 1 ianurie 2007. Magistratul a considerat ca romanii nu mai sunt cetateni extracomunitari si ca nu mai intra sub incidenta legii imigratiei. Romanii reprezenta cea mai mare comunitate de straini din Italia. Autoritatile au numarat 300.000 de cetateni romani cu permis de sedere. Cifrele se vor schimba insa dramatic dupa 1 ianuarie 2007. Autoritatile de la Roma estimeaza ca numarul romanilor care muncesc in Italia depaseste milionul.


 

 
Italia vrea sa inaspreasca legea contra muncii la negruPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :215
Thursday, 26 October 2006

Consiliul Ministrilor doreste ca textul legii contra patronilor italieni ce angajeaza la negru imigranti sa fie rescris, informeaza Corriere della Sera.

 

Ministrii au adus ca argument faptul ca legea nu se preteaza tuturor tipurilor de infractiuni existente acum, lasand astfel o portita de iesire angajatorilor. Ministrul de Interne, Giuliano Amato, a declarat ca documentul ar trebui sa restituie respectul fata angajat, urmarindu-se a fi pedepsite toate modalitatile de exploatare a muncitorului. O alta categorie atinsa de aceasta lege este cea a "caporalilor", angajatori ce fac trafic de personal.
Efectele legii nu au intarziat sa apara. Inca din primele zile de cand aceasta a fost facuta publica, angajatii la negru s-au grabit sa-si denunte patronii, in schimbul unui "permesso di soggiorno", valabil timp de sase luni. Pe 19 octombrie, un grup de 12 romani si-a denuntat angajatorul pe motiv de exploatare a fortei de munca. Barbatii spun ca erau platiti cu 25 de euro pe ziua de munca si, la sfarsitul lunii, patronul le cerea 180 de euro pentru patul in care dormeau.
Clandestinii au fost gasiti de carabinieri traind in conditii igienico-sanitare foarte precare, informeaza ziare.com. Directia pentru Imigratie a Romei a hotarat ca imigrantii sa fie expulzati imediat ce ancheta ia sfarsit.

 

 
Oficialitati importante la dezvelirea monumentului eroilor romani de la erevanPDF Print E-mail
Erevan, Armenia/Romanian Global News
Accesari :199
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}In data de 25 octombrie, Ziua Armatei Romaniei, la Erevan, in Republica Armenia, a avut loc ceremonia dezvelirii Monumentului Eroilor Romani, insemn comemorativ dedicat celor 90 de militari morti in lagarul de prizonieri din aceasta localitate in anii 1944-1948.

Monumentul – finantat in exclusivitate de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si amenajat cu sprijinul autoritatilor centrale si locale armene, al Ambasadei Romaniei, al unor institutii de cultura – este prima opera comemorativa de razboi ridicata in fostul spatiu sovietic.
La ceremonie a participat participat din parte Oficiului National pentru Cultul Eroilor, directorul Cristian Scarlat, si consilierul Cristina Giugal,  din parte Ambasadei Romaniei, insarcinatul cu afaceri, Gabriel Grecu, si secretarul II, Marius Florescu; presedintele Asociatiei de Prietenie Romania-Armenia, Hakob Arakelian; directorul Muzeului de Arheologie, prof. Ara Demirkhanian. De asemenea, la solemnitate au mai luat parte reprezentanti ai Ministerului de Externe si Ministerului Apararii Republicii Armenia, ai Primariei orasului Erevan si firmei de constructii Haykapal, ai unor organizatii locale neguvernamentale si mass-media, un numeros public.
Dupa momentul dezvelirii monumentului, a avut loc sfintirea acestuia in cadrul unei slujbe religioase oficiate de preotii militari Constantin Tanu si George Pretorian, din Sectia Asistenta Religioasa a Armatei Romaniei.
Au fost rostite scurte alocutiuni si s-a pastrat un moment de reculegere in memoria eroilor romani stiuti si nestiuti.
Programul zilei a mai cuprins depunerea de coroane de flori la Memorialul Genocidului Armean din Erevan, precum si la parcela eroilor germani, aflata in apropierea celei romanesti.
Mentionam ca in aceasta perioada, de sarbatorire a Armatei Romaniei, se vor mai finaliza doua mari proiecte ale Oficiului: inaugurarea parcelei romanesti de la Sommerein, Austria (28 octombrie a.c.) si dezvelirea Monumentului Eroilor Romani din Cimitirul central Zwickau, Germania.

 

 

 
Intalnirea Organizatiei Studentilor BasarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 26 October 2006
Organizatia Studentilor Basarabeni va organiza pe 27 octombrie, cu incepere de la ora 17.00, o conferinta pe tema “Statutul Tinerilor Basarabeni dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana“.La conferinta va participa  consilierul in Administratia Prezidentiala pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac. Intalnirea va avea loc in Sala de Consilu a Universitatii de Vest.
 
A doua sedinta a videoclubului de teatru non-verbal si pantonima romaneasca la ICR PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}Cea de-a doua sedinta a videoclubului de teatru non-verbal si pantonima romanesca, organizata de ICR Praga in colaborare cu catedra de Teatrologie a Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii Caroline(FFUK), se va desfasura pe 27 octombrie, incepand cu ora 17.30, in sala de proiectii a Catedrei de Teatrologie a FFUK.Tema acestei sedinte va fi “Dan Puric(foto), personalitate marcanta a teatrului non-verbal romanesc, creator al unui nou limbaj in domeniul pantomimei si pedagog al unei intregi generatii de tineri mimi romani“. De asemenea in cadrului acestei sedinte se va proiecta si spectacolul „Vis“.
 
Dirijorul Sergiu Celibidache comemorat la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :292
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}In sala de conferinte a Centrului Ceh din Praga va avea loc marti, 31 octombrie, incepand cu ora 18.00, o manifestare dedicata comemorarii a zece ani de la moartea dirijorului Sergiu Celibidache(foto).

In calitate de invitat va participa la acest eveniment Victor Eskenazy, de la Radio Europa Libera, care va prezenta personalitatea dirijorului Celibadache. De asemenea vor fi proiectate materiale video din creatia si cariera artistului.

 

 
Cursuri de limba romana pentru copiii din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :322
Thursday, 26 October 2006
Asociatia Romanilor din Berlin si Brandenburg organizeaza inceperea unei noi serii de intalniri destinate invatarii si exersarii limbii romane pentru copii.
Intalnirile vor avea loc in fiecare duminica, intre orele 10.30 – 12.00, in noua cladire a Bisericii Ortodoxe Romane Berlin, informeaza portalul ziare.com. Pentru informatii suplimentare pot fi contactati telefonic Andrea Lindenmeyer, la tel. 01626923922, sau Mircea Roseanu, la tel. +49 172 3291947.
 
Trupa „Zdob si Zdub” este subiectul unui documentar pentru canalul BBC PrimePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Thursday, 26 October 2006
{mosimage}Trupa „Zdob si Zdub” face subiectul unui documentar pentru canalul BBC Prime.

Considerata unul dintre cele mai reprezentative "produse" din Basarabia, formatia apare in documentarul realizat de Michael Palin, filmul urmand sa fie difuzat la inceputul anului viitor, in cadrul emisiunii "New Europe”.
Documentarul a fost realizat in satul Valeni, chiar in gospodaria familiei Bejenaru, Lidia Bejenaru fiind celebra bunica din videoclipul "Boonika bate doba". "N-a fost nimic regizat. Am luat echipamentul cu noi si-am improvizat. Ne-am simtit foarte liberi, ei, de asemenea. Au cantat si dansat cu totii: bunica, bunelul, nepoteii", povesteste solistul Roman Iagupov. Realizatorul documentarului a fost incantat de primirea moldoveneasca. "Michael Palin zambea tot timpul, avea o fata luminoasa si multumita", este impresia lui Roman. In ceea ce priveste notorietatea pe care ar putea s-o castige odata cu difuzarea documentarului, membrii formatiei spun ca acest aspect nu a fost luat in calcul atunci cand au acceptat propunerea canalului BBC Prime. Pana la difuzarea documentarului, artistii vor lansa in noiembrie, cel mai probabil, un nou album, dupa o pauza de aproape trei ani de la precedentul, "450 de oi". „Vrem ca albumul nou sa sune si sa arate foarte bine, iar concertul de lansare sa fie o placere pentru public si pentru noi", spun membrii formatiei. Albumul e o compilatie de 18 piese mai vechi, in prezentare noua, dar include si piese in prima audititie.
„Zdubii” au schimbat casa de productie, acum fiind reprezentati de CatMusic, al carei manager, Dan Popi, a mizat intotdeauna pe "reteta basarabeana" si a castigat, in portofoliul CatMusic numarandu-se O-Zone sau Pavel si Cleopatra Stratan.
Formatia „Zdob si Zdub” s-a infiintat in 1994 si a debutat in acelasi an, la un festival din Moscova. In scurt timp au sustinut concerte pe aceeasi scena cu artisti ca Red Hot Chilli Peppers, Rollins Band, Biohazard, Rage Against The Machine, Emir Kusturica.
Au lansat sase albume, printre care "Hardcore Moldovenesc", "Zdubii bateti tare!", "Agroromantica" si "450 de oi". Au sustinut concerte la cele mai importante festivaluri din Europa (Sziget, Roskilde), au fost difuzati de posturi de radio din toata Europa si au castigat mai multe premii internationale. La Eurovision 2005, au obtinut locul sase si au fost considerati revelatia concursului.
Michael Palin (63 de ani), actor si prezentator de televiziune englez, a scris, totodata, scenarii pentru mai mult de 40 de productii de cinema si televiziune, printre care "Ocolul Pamantului in 80 de zile", "Un pestisor pe nume Wanda" si "Himalaya".
BBC Prime este un canal de divertisment infiintat in 1995, difuzat in peste 100 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si Asia. Canalul preia cele mai bune programe ale BBC: talk-show-uri, documentare sau filme.
Printre show-urile difuzate se numara "Top of the Pops" si "EastEnders". BBC Prime face parte din BBC Worldwide, cea mai profitabila divizie a BBC. Cele mai recente documentare realizate de Palin, care vor fi difuzate in seria "New Europe", au fost filmate in 20 de tari europene, printre care mai multe state din Europa Centrala si de Est: Romania, Ungaria, Macedonia, Bulgaria, Serbia.

 

 

 
“Romania si Uniunea Europeana” – lansare de carte la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :280
Thursday, 26 October 2006
Volumul “Romania si Uniunea Europeana – aderarea si dincolo de ea”, publicat de Trustul Federal pentru Educatie si Cercetare din Londra s-a lansat recent la Londra.

Editat de Dr David Phinnemore, volumul ofera o privire de ansamblu asupra drumului Romaniei cate UE, incluzand si negocierile in vederea aderarii, asupra asteptarilor Romaniei si asteptarilor legate de calitatea de membru al UE si o schita a profilului Romaniei ca membru al Uniunii. Un numar mare de colaboratori, atat academicieni cat si practicieni, abordeaza probleme legate de politicile Romaniei, relatiile sale cu UE si negocierile pentru aderare, mergand pana la raportul Comisiei Europene din septembrie 2006. Relevanta cartii este intensificata de analizele impactului pe care aderarea Romaniei il va avea asupra regiunilor vecine: Marea Neagra si Rusia, Balcanii de Vest si Turcia.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions