Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Din nou despre amicul VoroninPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Presedintele de la Chisinau iar s-a suparat pe Romania. La un moment dat, mi s-a parut ca s-a suparat si pe Ucraina, doar ca, de fapt, tot pe Romania a casunat

Cand a inaugurat terminalul petrolier de la Giurgiulesti, Vladimir Voronin a mai dezvaluit cate ceva din conceptia lui despre tarile vecine: "Unii doresc sa ne urce in trenul lor pentru a ne duce in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, sa ne spuna ca istoria noastra nu-i a noastra, ci cu totul alta. Nu putem ceda necontenit din scopurile, din interesele noastre, din dorinta si vointa cuiva - a vecinilor, a prietenilor, strategici, nu prea strategici, de diferite nuante si cu diferite scopuri".

Aluzie clara la Romanie: de parca oamenii politici de la Bucuresti n-ar avea altceva de facut decat sa traverseze cu de-a sila republicanii lui Voronin in Uniunea Europeana. Visul european al locuitorilor din stanga Prutului nu a fost inoculat pe cai oculte. Mai degraba a venit prin transferurile bancare ale celor care au reusit sa se stabileasca fie in Romania, fie in tari ale Europei occidentale. Odata cu banii, natural, a venit si ideea: in partea cealalta se traieste mai bine! Nu e nevoie de cine stie ce propaganda cand printr-un mandat postal de 100 de euro primesti salariul pe cateva luni de zile.

Apoi apare marota cu limba si istoria moldoveneasca. In primul rand vreau sa-i transmit amicului Voronin ca inca nu am intalnit vreun austriac sau elvetian care sa nege cu atata hotarare ca el nu vorbeste limba germana, ci limba austriaca sau elvetiana. Asta ca sa lasam la o parte faptul ca intreaga legislatie de la Chisinau este scrisa in cea mai curata limba romana, preferatul lui Voronin, Vasile Stati nefiind in stare sa scrie nici un alineat de lege folosind exclusiv cuvintele din dictionarul sau.

La Giurgiulesti, Voronin a sarit si la beregata Ucrainei: "Daca rasfoim filele istoriei si ne uitam la harta Moldovei de la jumatatea mileniului trecut, Moldova era o tara asezata teritorial si geografic in centrul Europei, cu un teritoriu mare, mult mai mare fata de alte tari care sunt astazi in jurul nostru. Au ciupit si la sud, si la nord, vor si astazi sa ciupeasca in jurul problemei transnistrene". Aluzia e clara: Ucraina s-a capatuit de la Stalin cu nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Iar Voronin mai avea putin si vorbea si de "ciupiturile" de la vest. Pana una-alta terminalul de la Giurgiulesti pare sa serveasca mai degraba proiectului ucrainean care poarta numele de canalul Bastroe - dupa anuntul de curand de la Kiev ca vor fi reluate lucrarile...

Kievul si Chisinaul danseaza un tangou ciudat: dupa ce in martie Ucraina a promis (destul de greu, ce-i drept) sprijin total pentru limitarea contrabandei transnistrene, in septembrie a blocat accesul feroviar al Republicii Moldova, permitand astfel reluarea traficului tiraspolean. Ucraina si Republica Moldova par a fi intrate intr-o cursa pentru castigarea simpatiei moscovite.

Pe de alta parte, Voronin iar insista cu tratatul de baza intre Romania si Republica Moldova. N-ar fi nici o problema aici, doar indarjirea de a fi mentionata expres in tratat limba moldoveneasca. Din nou, aceeasi idee fixa... Deocamdata cei 400.000 de supusi ai Chisinaului care solicita cetatenie romaneasca au dat peste cap toate invartelile de dincolo de Prut. Daca la ultimul recensamant s-au declarat romani doar aproximativ 70.000 de oameni (recensamant cu cantec si presiuni, dupa cum au relevat observatorii OSCE), cele 400.000 de noi cereri dovedesc ca de fapt sunt mult mai multi cunoscatori de limba romana printre supusii lui Voronin...

Iar de la Bucuresti, din nou, aceeasi vesnica imobilitate. Ministrul Ungureanu declara cetatenia romana drept "un privilegiu, iar nu un drept" pentru oamenii din stanga Nistrului, vorbitori - nu-i asa? - de "romana usoara". Nu prea mai am multe a-i spune amicului Voronin, decat ca la Moscova nu-l mai iubeste nimeni si nu mai are nici un rost sa se caciuleasca la portile Kremlinului: au plecat comunistii de acolo, au ramas baietii cu simt practic. Iar la Bucuresti nu poate castiga foarte multa simpatie cu astfel de iesiri.

George DAMIAN, ZIUA

 

 
Dupa vizita unui inal oficial rus, Voronin recidiveaza cu declaratii antiromanestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Odata cu vizita la Chisinau a lui , Iuri Zubakov, Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Vladimir Voronin, a criticat, joi, intr-un discurs rostit la inaugurarea unui terminal petrolier, atitudinile ostile ale unor state vecine fata de tara sa, cu referire la Romania si Ucraina, informeaza BBC.

Vladimir Voronin a acuzat Romania ca vrea sa impinga Basarabia in Uniunea Europeana: "Unii doresc sa ne urce in trenul lor pentru a ne duce in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastre materne, sa ne spuna ca istoria noastra nu-i a noastra, ci cu totul alta. Nu putem ceda necontenit din scopurile, din interesele noastre, din dorinta si vointa cuiva - a vecinilor, a prietenilor, strategici, nu prea strategici, de diferite nuante si cu diferite scopuri".a afirmat Voronin.

"Noi insa, toti acei care suntem astazi la conducere, trebuie sa ne gandim si sa solutionam mai departe probleme strategice care cu adevarat sa garanteze independenta si suveranitatea tarii noastre. Nu numai prin cuvinte declarative, prin steme, imn si alte atribute statale, dar si mai concret - economic, social si, nu in ultimul rand, politic", a mai afirmat Voronin.

 
Poftiti la Harvard!PDF Print E-mail
Harvard, SUA / Romanian Global News
Accesari :308
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Programul „Kokkalis" pentru Europa Centrala si de Sud-Est de la Universitatea Harvard invita studentii si functionarii publici romani sa aplice pentru Bursa de Studii „Kokkalis". Aceasta bursa este oferita anual celor care intentioneaza sa urmeze unul dintre programele de masterat din cadrul Facultatii John F. Kennedy (John F. Kennedy School of Government). Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este necesara formarea unui corp de functionari publici profesionisti pentru a continua reforma economica, politica si sociala in tara. Bursa de masterat „Kokkalis" doreste sa joace un rol important in acest proces, ajutand functionarii publici de azi si de maine sa urmeze unul dintre programele de studii de la Facultatea Kennedy, informeaza Prompt Media.
Incepand cu anul 1998, Programul „Kokkalis" ofera burse de studii pentru candidatii din Romania si din alte tari din Europa de sud-est pentru a urma programele de masterat din cadrul Facultatii John F. Kennedy de la Universitatea Harvard. Programele includ: Masterat in Politici Publice (doi ani), Masterat in Administratie Publica (doi ani), Masterat in Administratie Publica in Dezvoltarea Internationala (doi ani), Masterat in Administratie Publica pentru Functionari (un an). Bursele de studii acopera taxele scolare si ofera sprijin financiar pentru a acoperi cheltuielile aferente. Programul „Kokkalis" a oferit sase burse de masterat in Romania pana la ora actuala. Candidatii trebuie sa completeze doua formulare: unul pentru Facultatea John F. Kennedy iar al doilea pentru Bursa de Studii Kokkalis. Data limita pentru inscrieri este 5 ianuarie, 2007.
 
Primul studio de radio pentru tineri a fost inaugurat la CimisliaPDF Print E-mail
Cimislia, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :258
Sunday, 29 October 2006
Primul Studio radio pentru tineri la nivel regional a fost inaugurat, vineri, de Centrul Media pentru Tineri (CMT) in orasul Cimislia.
irectorul CMT, Veronica Boboc, spune ca „Unison FM” este denumirea studioului care va functiona in cadrul postului local Radio „Media” din Cimislia. Studioul a fost dotat cu utilajul necesar pentru producerea emisiunilor radio: computer pentru prelucrarea si montarea inregistrarilor, microfon, pupitru si dictafoane, informeaza Agentia Monitor Media.  
Potrivit directorului Radio „Media”, Andrei Bargan, incepand cu 1 noiembrie, 15 copii din orasul Cimislia si localitati adiacente vor participa la realizarea unor emisiuni saptamanale pentru copii si tineret cu durata de jumatate de ora. Emisiunea va avea genericul „Axa Tineret”, a precizat Andrei Bargan, citat de sursa mentionata mai sus. 
Crearea Studioului din Cimislia este parte a proiectului „Promovarea Retelei Media pentru Tineri”, desfasurat de CMT, cu sustinerea financiara a Reprezentantei UNICEF la Chisinau.
Radio „Media” din Cimislia si-a inceput activitatea in februarie 2005. Grila de emisie include circa 60% programe proprii si 40% retransmisii a postului de radio „National FM”. 
 
Horatiu Malaele in “One Man Show” la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :297
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Horatiu Malaele va sustine un spectacol, intitulat „One Man Show”, in sala de proiectii si galeria Institutului Maghiar din Praga, luni, 30 octombrie, incepand cu ora 19.00.Cu acest prilej va avea loc si vernisajul expozitiei de caricaturi ale politicienilor romani, semnata de Horatiu Malaele, dar si vernisajul expozitiei de xilogravuri a pictorului Adalbert Gyuris, ale carui lucrari sunt inspirate de caricaturile lui Malaele. Organizatorii au anuntat ca intrarea va fi libera.
 
Expozitie de fotografii despre Razboiul Rece la ICR PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :311
Sunday, 29 October 2006
Vernisajul expozitiei de fotografii „Razboiul Rece in cronologia anilor 1945 – 1989” se va desfasura pe 6 noiembrie, incepand cu ora 17.00, in spatiul expozitional Pisecka Brana.Expozitia va fi realizata sub patronajul Uniunii Europene si al Institutului Ceh de Istorie Contemporana. Participarea romanesca va fi coordonata de Romulus Rusan. La acest evenimant va participa din partea Academiei Civice, Virginia Ion.
 
Batranii intra in atentia romanilor din CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :239
Sunday, 29 October 2006
La initiativa Asociatiei femeilor Romane din Canada, ARCOLA, a preotului Cezar Vasiliu si a Asociatiei Culturale Romane din Montreal, in 11 octombrie s-au inaugurat un club pentru persoanele varstnice si o biblioteca, in incaperea aflata la subsolul Bisericii Sf. Nicolae, din Montreal.Aici ar fi nevoie de trei corpuri de biblioteca. Biblioteca bisericii Sfantul Nicolae va cuprinde si o colectie a ziarelor romanesti, precum si opere ale scriitorilor romani din diaspora, informeaza Pagini Romanesti. Pentru cei care simt nevoia sa citeasca o carte in limba materna, biblioteca va fi deschisa duminica, intre orele 12 - 14.
Pentru persoanele varstnice, care trebuie sa infrunte zi de zi singuratatea sau sentimentul de izolare, ziua de miercuri ar putea deveni una speciala. Ele pot veni la biserica Sf Nicolae, in spatiul amenajat pentru aceste intalniri, sa bea un ceai si sa stea de vorba.
 
Lucian Bute urca pana pe locul al treilea in World Boxing CouncilPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Globa News
Accesari :336
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Lucian Bute a urcat pe locul al treilea in topul World Boxing Council. Aceasta urcare se datoreaza si spectaculosul KO administrat de Bute in repriza a 8-a, lui James Obede Toney la ultima gala de la Centre Bell.Progresul sau este remarcat si de revista de specialtate The Ring Magazine, care are propriile criterii de apreciere a pugilistilor. Lucian Bute s-a ranit la mana dreapta spre sfarsitul meciului cu Toney si a urmat un tratament medical adecvat. Doctorii i-au scos proteza de la mana si isi va putea relua antrenamentele. In acest ritm Bute va urca din nou in ring pe 1 decembrie - chiar ziua nationala a Romaniei - la Centre Bell.
 
Romanii din Toronto se intalnesc din nouPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanain Global News
Accesari :205
Sunday, 29 October 2006
{mosimage}Pentru cei ce doresc sa cunoasca oameni noi si sa impartaseasaca din experientele traite pe taramuri canadiene, exista intalnirea lunara a romanilor din Canada.Urmatoarea intalnire va avea loc pe 3 noiembrie, la Country Style Donuts and Cofee. Pentru mai multe detalii, cei interesati sunt invitati sa viziteze portalul romanilor din Canada, www.arcweb.ca.
 
Ciclul “Tinere talente din Romania” la ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :281
Sunday, 29 October 2006
Un recital de lieduri si arii din opere cu pianistul Adrian Suciu si baritonul Ludovic Kendi se va desfasura la ICR Berlin, pe 9 noiembrie, de la ora 19.30.
In varsta de numai 23 de ani, Adrian Suciu este in prezent organist al parohiei St. Peter din Salzburg, Austria. Inca elev de liceu la Timisoara obtine o bursa de studii la reputatul Mozarteum din Salzburg, unde isi desavarseste studiile muzicale. Cursuri de maestrie in Austria, Italia si Elvetia, printre altii cu Elisabeta Leonskaia, Lazar Bermann si Jean Francois Antonioli.
Tanarul bariton Ludovic Kendi,  nascut in 1976 in Romania, traieste la Salzburg, unde desfasoara o bogata activitate concertistica. In acest an va canta la Opera din Braunschweig Nabucco de Verdi.
 
Penpal – lista de email pentru copiiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :345
Sunday, 29 October 2006

Asociatia Romanilor Canadieni, cu sediul in Toronto, a creat lista de e-mail “Penpal”, pentru copiii care vor sa corespondeze cu copii din Romania.

Astfel, copii care doresc sa corespondeze cu cei din Romania trebuie sa trimita un mesaj gol la  penpal-subscribe@arcweb.ca, urmand sa primeasca un mesaj de confirmare, dupa care vor putea scrie celorlaltor copii pe aceeasi adresa. Initiatorii acestui serviciu mentioneaza, de asemenea, ca lista este moderata.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions