Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Octombrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Cautare
 
Leonard Orban a fost propus pentru functia de comisar europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Secretarul de stat la Ministerul Integrarii, Leonard Orban(foto), este a doua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european, au declarat, pentru NewsIn, surse oficiale.

Leonard Orban a fost desemnat dupa ce postul i se propusese ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care a declinat oferta, transmite Hotnews. Orban nu face parte din vreun partid politic.
Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, noua propunere a fost stabilita, duminica dimineata, 29 octombrie, la o intalnire intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu.

Leonard Orban, cunoscut in structurile europene
Leonard Orban si-a inceput relatia cu Uniunea Europeana in 1993, cand a devenit consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale in Parlamentul Romaniei, in Camera Deputatilor. Tot atunci, Orban si-a inceput activitatea in Comitetul Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania, in calitate de secretar tehnic.
In varsta de 45 de ani, Leonard Orban a fost, in perioada mai 2001 - decembrie 2004, negociator-sef adjunct cu Uniunea Europeana, iar apoi negociator-sef pana in aprilie 2005.
Din decembrie 2004, Orban ocupa functia de secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, unde coordoneaza pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si, din aprilie 2005, pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana.
Daca va fi acceptat de Bruxelles, Orban va fi audiat in comisiile de specialitate si apoi supus votului plenului Parlamentului European, unde este importanta sustinerea din partea principalelor doua grupuri politice ale legislativului european - popularii si socialistii. Va avea un salariu de 18.000 euro lunar si nu va mai putea sa primeasca alte functii publice in Romania, ci numai onorifice.

Mihai Razvan Ungureanu a refuzat nominalizarea
Initial, postul i-a fost propus ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, insa acesta a refuzat oferta, probabil de frica sa nu pateasca ca si Varujan Vosganian, iar parti mai „acoperite” ale biografiei sale sa nu fie scoase la lumina dupa nominalizarea sa.

Presedintele Basescu a vrut sa se implice in alegerea noului comisar
Intr-un interviu pentru Jurnalul National, care urmeaza sa apara luni, presedintele Traian Basescu a apreciat ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. "Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului.
Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea. El reprezinta Europa, componenta romaneasca a Europei unite si asta trebuie sa priceapa toti cei implicati in desemnarea comisarului roman in Guvernul Europei", a adaugat presedintele Basescu.
Senatorul liberal Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la sediul PNL, ca i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european. El a precizat ca gestul sau este unul de responsabilitate pentru ca nu vrea sa aduca un prejudiciu Romaniei.

 
„Germania si Romania - impreuna in Europa”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau si ministrul de Interne al landului Baden-Württemberg, Heribert Rech(foto), au semnat luni, 30 octombrie, Acordul privind lansarea concursului transfrontalier „Germanii si vecinii lor din Est”, editia 2007 - 2008.

Competitia, organizata de autoritatile landului Baden-Württemberg si Ministerul Educatiei si Cercetarii  sub deviza „Germania si Romania - impreuna in Europa”, se adreseaza scolilor din Romania cu predare in limba germana sau cu predarea limbii germane in sistem bilingv sau intensiv (scolile, care sunt centre sau furnizoare de candidati pentru examenul in vederea obtinerii diplomei de limba germana II. Potrivit Prompt Media, la concurs participa si scoli de toate tipurile (licee cu profil teoretic si vocationale, scoli de meserii) landului Baden-Württemberg. Concursul are trei sectiuni, in functie de clase si grupuri de varsta: „Cauta si gaseste” – pentru elevi cu varsta cuprinsa intre 13 si 14 ani, „Scrie si realizeaza artistic” - pentru elevi cu varsta cuprinsa intre 13 si 19 ani si „Activitati artistice” - pentru elevi cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani. Concursul se va incheia in 31 ianuarie 2008, iar castigatorii vor fi desemnati pana la sfarsitul lunii aprilie a aceluiasi an. In luna iunie 2008 va avea loc, la Stuttgart, premierea elevilor romani si germani.

 

 
31 octombrie - Ziua Internationala a Marii NegrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :133
Monday, 30 October 2006
Pe 31 octombrie 2006 este Ziua Internationala a Marii Negre, moment in care se implinesc zece ani de la semnarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii “Viitorul Marii Negre este in mainile noastre”.
Frecventa aparitiei delfinilor in apropierea litoralului romanesc al Marii Negre s-a dublat fata de datele obtinute in ultimii doi – trei  ani, conform datelor furnizate de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” (INCDM) – Constanta. Aceasta se datoreaza imbunatatirii calitatii apelor si starii mediului. Pana la ora actuala au fost monitorizate in apele romanesti pana la 2.300 de exemplare de delfini din toate cele trei specii existente in Marea Neagra - 500 - 700 exemplare de afalin (Turpsiops truncatus ponticus), 700 - 1.000 exemplare de marsuin (Phocoena phocoena relicta) si 400 - 600 exemplare delfin comun (Delphinus delphis ponticus), informeaza Prompt Media.
In Romania, vanatoarea delfinilor si pescuitul acestor cetacee sunt interzise de aproape 40 de ani. Pentru protejarea acestor mamifere marine, Romania a semnat, la 24 noiembrie 1996, alaturi de celelalte state costiere din regiune, Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagra, Marea Mediterana si Zona Contigua a Atlanticului - ACCOBAMS.
 
Colaborare romano-bulgara in ceea ce priveste informatiile clasificatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 30 October 2006
Guvernul a aprobat un proiect de Lege pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind protectia reciproca a informatiilor clasificate, semnat la Bucuresti, la 13 aprilie 2006.

Conform Acordului, partile vor lua masuri adecvate pentru protectia informatiilor clasificate transmise, primite, produse sau elaborate ca rezultat al oricarui acord sau relatie intre structuri ale administratiei publice sau persoane juridice de drept public sau privat din statele lor. Decizia privind schimbul de informatii clasificate se ia conform legislatiilor nationale ale Romaniei si Bulgariei. Partile contractante vor acorda tuturor informatiilor clasificate, schimbate, primite, produse sau elaborate acelasi nivel de protectie corespunzator celui prevazut pentru propriile informatii cu nivel de clasificare echivalent. Acordul nu va afecta obligatiile celor doua state ce deriva din alte acorduri internationale si nu va fi folosit impotriva intereselor, securitatii si integritatii altor state, transmite Prompt Media. Acordul a fost negociat intre parti – Oficiul  Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, din partea romana, respectiv Comisia de Stat pentru Securitatea Informatiilor, din partea bulgara – in perioada 2002-2004 si au fost finalizate in anul 2005. Colaborarea permanenta cu toate statele membre NATO se realizeaza si prin schimbul reciproc de informatii clasificate, care implica, printre altele, obligatia statelor primitoare de a asigura protectia informatiilor clasificate ale statelor emitente, pe baza unor principii de securitate stabilite de comun acord, recunoasterea reciproca a certificatelor de securitate emise, cu respectarea reglementarilor nationale ale partilor si solutionarea cazurilor de compromitere a informatiilor. Romania urmeaza sa stabileasca, cu fiecare dintre statele membre NATO, standarde comune pentru protectia informatiilor clasificate schimbate, prin incheierea unor acorduri bilaterale de securitate. Aceste acorduri asigura cadrul legal necesar realizarii schimbului de informatii clasificate si stau la baza tuturor activitatilor ce implica schimbul unor asemenea informatii intre partile contractante, efectuat prin intermediul institutiilor publice sau private.


 

 
Romania va avea ambasada in MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Monday, 30 October 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, vineri, trei decrete referitoare la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din strainatate.

Acestea se refera la infiintarea Ambasadei Romaniei in Republica Muntenegru si Consulatului Romaniei la Castellon, Regatul Spaniei dar si la ridicarea Agentiei Consulare a Romaniei la Torino la rangul de Consulat General.

 

 
Festivalul National de TeatruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :255
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Ministerul Culturii si Cultelor, UNITER si Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza, in perioada 4-15 noiembrie 2006, a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru, Bucuresti 2006 – cu participare internationala.

Editia actuala, a doua gandita de criticul de teatru Marina Constantinescu, continua ideea lansata cu an in urma avand ca punct de plecare creatia regizorala. Festivalul aduce pe scenele din Bucuresti spectacole semnate de cei mai importanti regizori din Romania sau de tineri reprezentativi ai noului val.
Din dorinta de a prezenta o imagine cat mai cuprinzatoare a ceea ce s-a intamplat din punct de vedere teatral in ultimul an si de a include preocupari si tendinte regizorale cat mai diverse, festivalul a fost structurat pe mai multe module.
Site-ul FNT (http://fnt.ro) sta la dispozitia celor interesati cu multe detalii si informatii despre spectacolele si evenimentele cuprinse in aceste noua MODULE cat si despre celelalte evenimente care se vor desfasura sub egida FNT 2006.
Pe site vor fi adaugate date despre spectacole si invitati pana in data de 1 noiembrie.

 

 
Va avea loc inaugurarea expozitiei “Police Expo – 2006”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Monday, 30 October 2006
La sediul Centrului Cultural al M.A.I. va avea loc, marti, 31 octombrie, ora 12.00, festivitatea de inaugurare a celei de a - VII - a editii a expozitiei “POLICE EXPO - 2006”.

Evenimentul se va derula in perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, ocazie cu care mai multe firme din tara si strainatate isi vor prezenta ofertele de echipamente de ultima generatie cu performante similare celor existente in dotarea fortelor de ordine publica din tarile membre ale Uniunii Europene si N.A.T.O. Standurile de prezentare vor fi organizate pe diverse tematici, printre care: sisteme de descoperire si prevenire a crimelor si infractiunilor; echipamente si imbracaminte de protectie personala; echipamente si mijloce pentru autoaparare; echipamente si mijloace privind siguranta circulatiei rutiere si altele. Printre firmele participante se numara si C.N. Romarm, Glock, Bidepa Security, Arrow International S.R.L., Viper Holster etc.


 

 
Expozitie dedicata IT-ului romanesc la Baia MarePDF Print E-mail
Baia Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Monday, 30 October 2006
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a deschis vineri, 27 octombrie  la Baia Mare, expozitia “Istoria Calculatorului Romanesc”, situata in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.

„Romania are o traditie indelungata in ceea ce priveste proiectarea si fabricarea calculatoarelor, anii 70 fiind inceputul unei istorii deosebit de bogate in acest domeniu. Chiar si in momentul de fata, chinezii se gandesc cu drag la vremea cand importau astfel de calculatoare fabricate in Romania, la calitatea pe care acestea o aveau si la profesionalismul specialistilor IT. Doresc sa felicit initiativa Muzeului de Istorie din Baia Mare de a infiinta aceasta expozitie, unica in Romania, care trece in revista principalele inovatii in domeniul IT incepand cu anii 70 si pana in 1989, cand s-a fabricat ultimul calculator in totalitate romanesc”, a declarat Zsolt Nagy, in deschiderea expozitiei.
Dupa ce a taiat panglica expozitiei, ministrul Zsolt Nagy a facut un tur al muzeului, participand in final la o conferinta de presa, in cadrul careia a incurajat astfel de initiative si a tinut sa ii felicite pe  inginerii si specialistii romani care au lucrat la acest proiect, cu o experienta de mai mult de 30 de ani in domeniu si care in cadrul evenimentului au primit cate o diploma de excelenta pentru aceasta activitate.
„Avem toate motivele sa fim mandri de trecutul IT-ului romanesc, mai ales cand suntem martori la asemenea evenimente, dar si de prezentul acestui sector, avand in vedere faptul ca exportul de software si servicii este intr-o continua crestere, iar investitiile straine nu intarzie sa apara. Cat despre viitor, trebuie sa fim optimisti, deoarece avem toate motivele: IT&C este unul dintre sectoarele cu cea mai mare crestere, iar numarul specialistilor in domeniu care aleg sa migreze din tara s-a diminuat semnificativ, ajungand in prezent la mai putin de 5%, in conditiile in care era de aproximativ 30%”, a mai adaugat ministrul Zsolt Nagy.

 

 
Concert Samael la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :142
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Trupa rock elvetiana Samael va concerta la Bucuresti, pe 2 decembrie, la Sala Agronomia.Trupa a fost formata in anii `80, de Vorphalack, Xytras si Masmiseim, si a fost puternic influentata de formatii precum Venom si Celtic Frost. In acele vremuri, un EP autofinantat, numit Medieval Prophecy le-a atras atentia celor de la Osmose Records, care au hotarat sa scoata primul album de anvergura al formatiei, Worship Him, in 1991. Acesta nu a avut mare succes, dar, un an mai tarziu, Blood Ritual a revelat o trupa mai matura, care isi adaugase intre timp un nou membru, pe Rodolphe H.
Dupa ce canta sub label-ul Century Media, Samael se intoarce in studio impreuna cu producatorul Waldemar Sorychta, celebru pentru colaborarile cu Tiamat, pentru a inregistra impresionantul Ceremony of Opposites. In acest album isi descopera adevaratul stil si creeaza ceea ce se va numi "opereta macabra". In 1996 acestia ridica miza si incep cu adevarat sa amestece brutalitatea dark metal-ului cu sintetizatoarele si sa lanseze unul dintre cele mai originale albume, Passage. Urmeaza turnee asidue, produc doua albume impreuna cu Rotting Christ, si li se alatura chitaristul Kaos.
Muzica lor ii consacra ca fiind mereu cu un pas inaintea tuturor si ca una dintre cele mai originale trupe cu putinta.
Pe 2 decembrie ii avem live la Sala Agronomia din Bucuresti. Biletele pentru acest concert vor fi puse in vanzare in doua transe. Primele 1.000 de bilete vor costa 55 RON. Dupa epuizarea acestora, organizatorii vor scoate la vanzare cea de-a doua transa de 1.000 de bilete, la pretul de 65 de RON. Biletele vor fi disponibile din 23 octombrie si se pot comanda de pe site-ul oficial al evenimentului, www.samael.metalfan.ro.    
 
Invatatorii romani de pretutindeni s-au intalnit pentru a solutiona neputintele guvernamentalePDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 30 October 2006

{mosimage}In perioada 28-29 octombrie la Arad s-a desfasurat Congresul National al Invatatorilor/ Institutorilor din Romania si al Invatatorilor/ Institutorilor romani de peste hotare.

 

La Congres, pe langa invitatii din tara au fost inscris 40 invatatori romani din zone aflate in afara frontierelor Romaniei unde traiesc comunitati romanesti: Macedonia, R.Moldova (inclusv raioanele de est), regiunea Odesa, Voivodina, Timocul Sarbesc, Ungaria, Cernauti, Bulgaria, Albania si regiunea Transcarpatia.
Participantii la Congres pe langa multe alte teme abordate au deplans stuatia, uneori disperata, a implementarii invatamantului in limba romana in zone cum ar fi Timocul sarbesc si Timocul bulgaresc sau Albania si Grecia unde comunitati importante de romani sunt private de dreptul elementar de a invata in limba materna.
Au fost de asemenea criticate autoritatile romane care nu fac mare lucru pentru indreptarea stuatiei acestor comunitati romanesti.
Congresului i-au fost adresate mai multe mesaje insa singurul care a punctat prezenta invatatorilor romani din afara frontierelor Romaniei a fost cel al Presedintelui Basescu, pe care il prezentam mai jos.

 

MESAJUL PRESEDINTELUI ROMANIEI

“Doresc sa transmit tuturor participantilor la Congresul national al invatatorilor din Romania si de peste hotare salutul meu cordial si cele mai calde urari de succes.
Ma bucur ca astazi, la Arad, dascali din toata tara, dar si din comunitatile romanesti din vecinatate, s-au reunit sub semnul solidaritatii pentru a continua o traditie frumoasa initiata de inaintasii nostri.
Scoala romaneasca are nevoie de performanta, iar dumneavoastra aveti o responsabilitate fundamentala in consolidarea rolului scolii in viata societatii, insuflandu-le elevilor cu multa intelepciune si daruire interesul si dragostea de a cunoaste si pretui adevarul, toleranta si respectul reciproc.
Romania a facut progrese deosebite in ultimii ani in toate domeniile. Educatia ramane o prioritate asupra careia trebuie sa ne concentram eforturile, astfel incat elevii sa se poata bucura de toate deschiderile ce vor aparea imediat dupa 1 ianuarie 2007.
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, vom crea mijloace si programe speciale prin care sa sprijinim scoala romaneasca din tarile vecine Romaniei, iar elevii romani sa poata cunoaste si mai bine cultura si istoria proprie, dar si cultura si istoria Europei.
Cu acest prilej, doresc sa felicit initiatorii Congresului invatatorilor din tara si din afara granitelor, Asociatia invatatorilor din judetul Arad. Sunt convins ca prin succesunea straduintelor pe care le-ati depus pentru a organiza acest Congres, ca si pentru a atinge un grad cat mai ridicat in activitatea pe care o desfasurati astazi, intentionati sa aduceti performanta in sistemul de invatamant romanesc. Consider ca numai cu sprijinul societatii civile, cu implicarea activa a fiecarui dascal vom putea face invatamantul sa progreseze si sa dezvolte in armonie capacitatea creativa a elevilor.
Urez succes participantilor la lucrarile Congresului si va asigur de intregul meu sprijin in activitatile pe care le desfasurati.”
TRAIAN BASESCU
Presedintele Romaniei

 
Romanii din Serbia ar putea sa intre in Parlamentul de la BelgradPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Comunitatile romanesti din Serbia ar putea beneficia de doua locuri in Parlamentul de la Belgrad, conform proiectului noii Constitutii, care a fost supus sambata si ieri unui referendum.In acest context, Pedrag Balasevic, presedintele Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, a declarat, pentru „Gardianul“, ca a incurajat oamenii sa mearga la vot, dar nu le-a spus cum sa voteze. Balasevic a apreciat ca un loc in Parlament le va da o pozitie mai buna in eforturile pe care romanii din Timoc le fac pentru introducerea limbii romane in scoli s infiintarea unor organe de presa in limba romana.
El a adus in discutie principiul reciprocitatii, in baza caruia minoritatea sarba din Romania detine un loc in Parlamentul de la Bucuresti si primeste finantare de la bugetul de stat. In ciuda aspectelor pozitive aduse de noua Lege fundamentala, Pedrag Balasevic a atras atentia ca noul text a fost elaborat intr-un timp prea scurt, fara o discutie publica. In Serbia exista doua comunitati romanesti importante, dar cu o situatie oficiala diferita. In Banatul sarbesc (Voivodina), cei aproximativ 40.000 de romani sunt recunoscuti ca minoritate nationala si sunt reprezentati in plan oficial de un Consliu National. In Timoc traiesc circa 400.000 de romani, in 328 de sate si 20 de orase din estul Serbiei, la sud de Dunare. Autoritatile sarbe nu ii recunosc ca minoritate etnica si ii numesc „valahi“, desi sunt vorbitori de limba romana.
Pentru a fi validata, noua Constitutie are nevoie o majoritate absoluta in randul persoanelor cu drept de vot. Pana ieri, la pranz, prezenta la vot a fost de circa 30%, iar urnele urmau sa se inchida la ora 8 p.m.
In atentia Europei
Proiectul noii Constitutii sarbe a intrat si in vizorul lui Jürgen Hermann, raportorul pentru minoritatea romana din Timoc si Voivodina, desemnat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Intr-o vizita recenta la Belgrad, Hermann a analizat impactul noii Constitutii asupra respectarii identitatii minoritatilor. Hermann, membru al PPE, a fost numit in acest post la inceputul acestui an, din initiativa lui Vlad Cubreacov, membru al delegatiei Republicii Moldova la APCE. Pe de alta parte, Mihai Gheorghiu, secretar de stat in MAE, a precizat, pentru „Gardianul“, ca textul constitutional nu i-a parvenit. „Nu am avut o varianta oficiala sa o consultam. Nu stiu daca e vorba de un loc in Parlament sau de reprezentanti in administratia locala“, a mentionat Gheorghiu.
Statutul Kosovo
O alta modificare importanta pe care o aduce noua Lege fundamentala este proclamarea suveranitatii Belgradului asupra regiunii Kosovo. Saptamana trecuta,  Washingtonul a trimis un emisar special care sa faca presuni pentru a evita izbucnirea unor violente inter-etnice, in vreme ce comunitatea internationala va decide soarta regiunii Kosovo, potrivit Financial Times. Glen Howard, presedintele Fundatiei Jamestown, a afirmat: „Este posibil ca administratia Bush sa amane decizia privind independenta provinciei Kosovo si candidatura Georgiei pentru NATO pentru a tine Rusa la masa negocierilor in cazul Iranului si Coreii de Nord“. In prezent, Kosovo este administrata de ONU, iar definitivarea statutului provinciei este negociata in grupul de contact (SUA, Rusa, Marea Britanie, Franta, Italia s Germania).
Cornelia Rosoga,Gardianul
 
Consilier din Administratia Prezidentiala, de vorba cu membrii Organizatiei Studentilor BasarabeniPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 30 October 2006
{mosimage}In Sala de Consiliu a Universitatii de Vest din Timisoara a avut loc pe 27 octombrie o conferinta cu participarea Consilierului in Administaratia Prezidentiala pentru Problemele Romanilor de Pretutindeni, Eugen Tomac, pe tema “Statul tinerilor basarabeni dupa integrarea Romaniei in UE”.La aceasta conferinta au fost atinse multe teme de discutie de ineres general pentru tinerii basarabeni. A fost reamentita promisiunea facuta de Mihail Hardau in legatura cu marirea burselor a tinerilor basrabeni, iar Tomac a mentionat ca aceasa va fi marita cu 50% de la 1 ianuarie 2007. S-a discutat de asmenea despre accesul pe teritoriul Romaniei pe baza de vize care dupa declaratiile Consilierului Tomac vor fi gratuite pentru basarabeni.
A fost atinsa si problema redobandirii cetataniei romane, care va fi siplificata, va fi dat un termen pentru solutionarea dosarului depus, trei luni. Potrivit presedintelui Organizatiei Studentilor Basarabeni, Alexandru Risneac, aceasa este un pas mare inainte deoarece solutionarea unui dosar inainte putea dura si cativa ani buni. A fost amintita si Legea Romanilor de Pretutindeni care momentan se afla in dezbatere la Ministerul de Externe si cel tarziu dupa 1 ianuarie 2007 va intra in Parlament. Au fost discutate multe probleme de ordin social, relatiile studentilor cu institultiile de invatamant (universitai si inspectorate scolare), o mai staransa colaborare intre acestea, precum si rolul si importanta pe care o au ONG-urile in integrarea tinerilor basarabeni in mediul romanesc.
 
Gnomii lui Stalin chitaie in Scoala si BisericaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :221
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Comunismul a cazut dar fantomele lui bantuie inca Romania. Din impreunarile din Ferma animalelor, intre ateisti si tot felul de scientologi anti-crestini si anti-romani, ies pe tapsanul dambovitean tot felul de elemente degenerate puse pe pervertit mintile si sufletele celor care au scapat de educatia socialist-stiintifica.

Folosindu-se de mijloace mai elevate decat ale satanistilor care dau cu spraiul si mutileaza cruci in cimitire, gnomii lui Stalin, daca nu-si agita fularele rosii peste gusi si burdihane, isi pun clonele sa se afiseze cu criminalul de Che Guevara pe piept, Lenin la butoniera si steaua rosie-nfipta in sapca, abordand un aer doct de meditatie; transcendentala. E voie acum: dupa noi, am venit tot noi, vorba lui Walter Roman amintita recent de generalul Ion Mihai Pacepa.
Sigur, nu-i nimic nou. De sute de ani, neamul acesta este supus unor agresiuni similare, fie ca vin de la paganii Portii, din cartierul Fanar sau de la a treia Roma, Moscova. Dupa 1921, comunistii, proveniti in procent de 99% din URSS, s-au organizat si apoi au domnit in Romania impunand cultul blosevic anti-crestin. In 1989, au revenit pe cai mari. Astazi, brigazile anti-crestine recurg insa la formele moderne de atac. Au organe de presa pentru indoctrinare in masa iar numarul agentilor legali aflati in functii-cheie de conducere l-a depasit cu mult pe cel lasat de fosta mostenire KGB la varful regimului Ceausescu (vezi recentele dezvaluiri ale lui Virgil Magureanu). In postura gnomilor teroristi apar tot felul de creaturi neterminate al caror numitor comun este sterilitatea intelectuala si morala.
Dar sa ne lamurim - ajutam si Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General cu ocazia aceasta - ce poate inseamna terorism cultural astazi. Un american convertit la islamism a fost condamnat luna aceasta pentru tradare de catre o Curte Federala a Statelor Unite. Este prima condamnare de acest fel de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial si in SUA, aceasta prevede ca pedeapsa de la minimum cinci ani de inchisoare la moarte. Vina lui Adam Yahiye Gadahn, supranumit Aziz Americanul, este ca a facut prin cateva casete video si transmisii televizate (aviz Televiziunii publice a Romaniei!) propaganda Al Queda "impotriva valorilor americane", "demoralizand natiunea" si "amenintand esenta statului de drept american", "prin aceasta crima tradand Statele Unite", conform oficialilor Procuraturii Generale a SUA. Tot in acelasi registru, luna aceasta, comandantul armatei britanice in Irak, generalul Richard Dannatt, a preconizat o retragere cat mai rapida a trupelor, avertizand ca prezenta lor in aceasta tara "accentueaza problemele de securitate" din Marea Britanie. Dannatt a mai avertizat ca Irakul se confrunta cu "un vid moral si spiritual" care le permite extremistilor musulmani "sa submineze modul de viata britanic", "valorile crestine fiind astfel amenintate direct in Marea Britanie".
Decadenta actuala din Romania, incurajata prin intermediul televiziunilor si iresponsabilitatii unei paturi culturale superpuse permite atacarea pilonilor principali ai formarii natiunii romane tinere si ai institutiei divine care ne garanteaza mantuirea neamului, Scoala si Biserica. O oarecare asociatie a "libertatii de constiinta" - cum ar zice Petre Tutea, si fara libertate si fara constiinta - si din care fac parte delatori cu pretentii europene ai Securitatii, dupa ce a militat impotriva ridicarii Catedralei Manturii Neamului in Parcul Carol astazi recidiveaza cu tupeu neo-kominternist. O data, ataca orele de religie din Scoala, omitand faptul ca acestea nu sunt obligatorii. Apoi, simbolurile religioase, Crucea, Steaua lui David, imaginea profetului Mahomed. Si, din nou, liber-cugetatorii care fac in draci apologia ateismului, "umanismului" si "secularismului" tropaie cu bocancii lor jegosi ramasi de la trupele Armatei Rosii in Biserica nationala. Piticii lui Stalin vor sa dea in judecata Camera Deputatilor si Administratia Prezidentiala, cerand anularea tuturor documentelor si avizelor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului pe terenul de langa Palatul Parlamentului. Acum, asociatia care sustinea ca vrea sa lupte pentru spatiile verzi ale capitalei - fara sa vada, de exemplu, cum bucurestenilor li s-a confiscat spre distrugere Parcul Bordei -, acum si-a propus sa salveze, printre alte bunuri militare si un ...buncar, aflat in zona respectiva. Asta n-ar fi nimic, daca n-am afla ca initiativa este sprijinita si de Centrul de Resurse Juridice, condus de Renate Weber, fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu, sefa a organizatiilor Soros din Romania, o alta structura pe unde s-au pripasit buruienele Securitatii. Doamna Weber este suspectata si pentru ineptia din timpul campaniei electorale, cand actualul presedinte Basescu sustinea sus si tare ca 25% dintre romani sunt homosexuali si, ca atare, au nevoie de drepturi speciale. Iar doamna Weber o are in reteau sa de prietene si pe Alina Mungiu Pippidi, care s-a remarcat in spatiul literar-artistic prin creatia sa anti-crestina premiata chiar si de UNITER (nu ne mira si stim si de ce). Spectacolul subcultural al Alinei Mungiu Pippidi a fost considerat o blasfemie de catre ambele biserici, Ortodoxa Romana si Romano-Catolica si fara indoiala ar fi inflamat intreaga lume daca l-ar fi introdus si pe Moise in piesa. Am punctat aceste elemente ale fratiei inelelor neo-bolsevice pentru a ne mira cum actiunile si vorbele goale ale acestor persoane, care reprezinta interesele unei minoritati atee de 0,1%, pot fi considerate relevante pentru majoritatea crestina a natiunii romane. Dupa cum vedem, in tarile cu care ne-am legat in Axa, democratii consolidate, pozitiile oficialilor sunt extrem de clare cand este vorba de atacuri la adresa valorilor nationale.
(Victor Roncea(foto), Ziua)

 

 
Parlamentul European cheama Rusia sa-si retraga armamentul si fortele armate din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :195
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Parlamentul European (PE) cheama Rusia sa-si indeplineasca obligatiunile asumate fata de Consiliul Europei in 1996 si reflectate in deciziile de la Summit-urile de la Istanbul (1999) si Porto (2002) de a-si retrage trupele si armamentul militar de pe teritoriile R. Moldova.
PE isi exprima ingrijorarea fata de lipsa de progres in acest proces, se spune intr-o rezolutie aprobata joi, 26 octombrie, de legislativul european.
In rezolutie se mai mentioneaza ca deputatii europeni condamna tentativa regiunii transnistrene de a-si obtine independenta pe cale unilaterala, organizand un asa-zis referendum, si cheama guvernul Federatiei Ruse sa se abtina de la recunoasterea acestuia.
Deputatii europeni accentueaza ca rezolutia in problema transnistreana constituie un element crucial pentru promovarea stabilitatii politice si prosperitatii economice a R. Moldova si in intreaga regiune. De asemenea, se subliniaza necesitatea solutionarii pasnice a conflictului, in conformitate cu Carta ONU, Conventiile Consiliului Europei si deciziile OSCE.
Parlamentul European cheama toate partile implicate in conflict sa se abtina de la actiuni care ar conduce la escaladarea situatiei in regiune si sa revina de urgenta la masa de negocieri in formatul “5+2” pentru a coopera impreuna in vederea identificarii unei solutii transparente si urgente a conflictului.
De asemenea, legislativul european cheama Consiliul Europei, statele membre si comisiile sa continue oferirea suportului pentru o solutie politica si pasnica a conflictelor regionale din vecinatate si le indeamna sa discute aceste chestiuni la intrevederile viitoare cu presedintele si guvernul Federatiei Ruse.
Guvernul de la Chisinau este chemat sa intreprinda actiuni care ar spori increderea populatiei din Transnistria si care ar promova reunificarea pasnica a Basarabiei, cu respectarea drepturilor minoritatilor lingvistice si a autonomiei locale.
 
Angajatorii britanici inchisi pentru acceptarea imigrantilor ilegali basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 30 October 2006

“Influxul de moldoveni care obtin pasapoarte ale Romaniei in ultimul timp pot cauza probleme semnificative pentru angajatii din Marea Britanie,” a declarat Fiona McKay, responsabil de relatii cu publicul din cadrul companiei MJL – o structura specializata in consultanta privind resursele umane.

 

 

 

Presa britanica a preluat mesajul acesteia, comentand ca noul Act pentru Azil si Imigrare prevede o amenda de circa 2000 lire sterline pentru angajatorii care vor primi la lucru imigranti ilegali, incurajand cu buna stiinta aceasta faradelege, informeaza Stirea de Garda.
Fiona McKay a mai declarat ca cei care vor incalca regulamentele de angajare la munca ar putea fi pedepsiti si cu termene de detentie. Astfel un director sau manager ar putea sa fie condamnat la doi de privatiune de libertate, in cazul in care va angaja o persoana care se afla ilegal in Marea Britanie. Astfel, fiecare angajator va trebui sa verifice minutios actele de identitate a solicitantilor locurilor de munca. Referindu-se la vigilenta angajatorilor, reprezentanta MJL a mai declarat ca “angajatorii uneori nu au idee despre oamenii pe care ii iau la munca, dar acestia s-ar putea dovedi sa fie chiar criminali”.


 

 
Mai putine locuri de munca pentru romani si bulgari, in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Ministrul britanic de Interne, John Reid(foto), ar putea reduce la jumatate numarul de locuri de munca pentru cetatenii romani si bulgari dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana.
 Potrivit Sunday Times, care citeaza un document secret al Ministerului britanic de Interne, Reid intentiona sa oblige angajatorii din domeniul agriculturii sa inlocuiasca muncitorii imigranti provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeana, cu muncitori romani si bulgari, informeaza Hot News.
Motivatia lui John Reid a fost ca, dupa extinderea de la 1 ianuarie 2007, Marea Britanie ar trebui sa foloseasca, potrivit legislatiei europene, forta de munca din spatiul comunitar, nu din afara Uniunii. Acest lucru nemultumeste insa companiile din industria alimentara si fermierii, care ameninta Guvernul cu proteste, in cazul in care va fi obligata sa refuze munciorii sezonieri din Rusia si Ucraina, care au lucrat in Marea Britanie timp de mai multi ani.
In urma acestor presiuni, John Reid ar fi redus numarul permiselor de munca acordate romanilor si bulgarilor din agricultura si industria alimentara la 10 mii, in loc de 20 de mii. In aceste conditii - mai noteaza Sunday Times - Misterul britanic de Interne va reduce treptat numarul rusilor si ucrainienilor care se angajeaza sezonier, dar recunoaste ca numarul celor din Romania si Bulgaria care ii vor inlocui legal va fi mai mic decat se anuntase initial.
 
Viata imigrantului, un joc de cartiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Cad frunzele si ploaia tipic englezeasca e la ea acasa. Prin geamurile aburite ale cafenelei din coltul strazii vad lumea mohorata cum merge pe strada, luptandu-se cu vantul. Aburii cafelei nu ma fac sa o savurez ca de obicei. Ieri s-a anuntat oficial ca Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007. Englezii par sa fie tot mai hotarati in impunerea de restrictii pe piata muncii asupra romanilor si a bulgarilor. Inca trei luni pana la data magica a aderarii si romanii din UK nu stiu ce se va intampla cu ei atunci. Dar un lucru e sigur: nu ne va astepta nimeni cu un zambet aici.
Tot ieri, s-a stins din viata un tanar, in varsta de 23 de ani: roman, cu cetatenie britanica, tatal unui baietel in varsta de 1 an; ieri in Victoria plangeau pe strada doi tineri polonezi, ramasi fara bani si casa in Londra; tot ieri asteptau la Heathrow cinci romani deportarea spre Romania.
Picurii de ploaie ce se preling pe geamurile aburite din fata mea ma fac sa ma gandesc ca peste 11 milioane de londonezi privesc aceeasi ploaie ca si mine. Sute, sau poate mii de imigranti pasesc in fiecare zi pentru prima data pe pamant britanic. Unii aduc cu ei o valiza, altii doua, altii vin cu mainile in buzunar, fericiti ca au reusit sa ajunga aici. Vin din toate colturile lumii. La familie, la studii, la munca, altii vin cu visul ca dupa ce ajung in Londra vor gasi o pancarta care ii va indruma spre un loc de munca, o casa.
Londra nu pregateste o soarta pentru fiecare nou venit, nu stie cati vin aici in cautarea locului unde e cald si bine, chiar daca ploua, caci poate ploua cu bani.
In urma cu ani de zile am venit si eu aici, foarte tanara, plina de viata si entuziasm. Acum imi este greu sa imi aduc aminte care e visul pe care il aveam atunci. Anglia, Anglia, ce ai adus tu vietii mele de imigrant roman? Multe experiente, scoala dura a vietii, vise care s-au spulberat, vise care s-au implinit, greutati si bucurii, bani si pierderi. Ce vei aduce tu, Anglia, imigrantilor romani care vor veni in curand? Miere si bani, sau o simpla cafea cu sare?
Venim cu un scop precis si bine delimitat. Venim sa castigam bani, venim sa studiem, sa ne faurim o cariera, sa ne asiguram un viitor mai bun acasa; sau poate doar cu naiva impresie ca vom cuceri Londra si vom ramane aici. Nu se gandeste numeni ca poate nu va gasi un loc de munca, ca poti ramane fara bani de paine, si nu ai de la cine sa imprumuti. Unii au reusit sa cumpere apartamentul pentru care au venit, dar au ramas in continuare, sa mai stranga bani, altii ajunsi acasa nu s-au mai integrat, nu si-au gasit un rost si au luat din nou calea strainatatii. Nu ne gandim ca ne schimba viata aici, ca ce ne bucura astazi, maine nu mai are sens.
Observ ca s-a racit cafeaua, pentru ca tanara ospatarita imi umple cana din nou, cu cafea proaspata. Ma uit la ceas; mai am inca douazeci de minute pentru a ajunge la servici. Lumea de pe strada e mai vesela S-a oprit ploaia si cateva raze razlete de soare incearca sa lumineze aceasta zi de toamna. A aparut si florareasa cu crizantemele ei de la coltul strazii, care imi aduc aminte de Bucurestiul tomnatic. 
In aventura mea de imigrant, am intalnit romani care au venit singuri aici si s-au casatorit, romani care si-au cumparat case dupa lungi eforturi si au plecat acasa pentru a isi lua viata de unde au lasat-o in urma cu cativa ani, romani care cheltuiau zece lire pe saptamana pe mancare ca sa trimita mai multi bani acasa cu Western Union sau Moneygram sambata, romani ale caror neveste sunau din Romania sa le spuna sotilor ca s-a scumpit caramida, sau le mai trebuie doi saci de ciment pentru casa, romani care stateau cate cinci in camera, romani care se trezeau la cinci dimineata si isi incaltau bocancii, luand in buzunar o lira din cele putine monede care au mai ramas in sertarsi indreptandu-se spre autobuzul care ii ducea in Cricklewood, la strada, unde asteptau sa vina un microbuz care sa ii ia la munca; romance care castigau 15 lire pe zi la hotel si la sfarsitul saptamanii predau salariul barbatului, pentru ca barbatul e stapanul casei; romani care castiga 100 de lire pe zi si romani care si-au deschis afaceri; tineri care s-au casatorit, si familii care s-au despartit; romance care cautau un spital sa faca avort pentru ca au venit la Londra sa faca bani nu copii; romani care cheltuie 200 de lire intr-o seara la restaurant si sunt generosi cu lautarii; romani care au fost deportati si au ajuns pe Otopeni fara nici un ban in buzunar, nestiind cum sa ajunga acasa. Am cunoscut romani care au ajuns la Londra cu datorii de cateva mii de lire pentru ca au venit clandestin; romani care au venit cu contract de munca si castiga peste 45000 de lire anual, romani care s-au nascut aici, si romani care au murit intr-un spital sau pe strazile Londrei.
Viata imigrantului e un joc de carti de noroc. Unii castiga totul, altii pierd. Punand pe cele doua talere ale balantei ce am castigat si ce am pierdut, inchid ochii. Plus sau minus? Depinde de valorile dupa care faci calculul. Deocamdata eu nu sunt pregatita sa vad unde inclina balanta. Mai iau o gura din cafeaua cu sare, imi indrept spatele apasat de tot ce a fost si plec. E aproape opt dimineata. Ziua de lucru incepe in curand. Ma grabesc spre florareasa de la coltul strazii si cumpar o crizantema. Vad ca a iesit curcubeul. Coincidenta sau doar intamplare? Sa fie asta rezultatul cafelei mele cu sare?
(Cristina Irimie – Roman in UK)
 
Sorana Parvulescu – o romanca de succes la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :326
Monday, 30 October 2006
Sorana Parvulescu are 26 de ani. Este analist asociat pentru Europa Centrala si de Sud-Est al firmei Control Risks in Londra. A venit in UK ca bursier Chevening FCO/ British Council in toamna anului 2005, la London School of Economics and Political Science. Este fondator si fost presedinte al organizatiei ProActiv, organizatie de sprijinire a initiativei tinerilor in Romania, intre 2001-2002. A fost ofiter de proiect la Societatea Academica din Romania, trezorier al Romanian LSE SU Society (Societatea Romana a Studentilor de la LSE) 2005-2006. Tanara, plina de initiativa, modesta si ambitioasa. Se afla la inceputul unei cariere promitatoare, avand o serie de realizari impresionante pentru varsta ei. Sorana Parvulescu va fi cu siguranta un model de romanca de succes!

R: Cea mai mare realizare pana in prezent?
SP: O intrebare foarte dificila, probabil fiecare dintre noi are criterii diferite pe baza carora isi masoara realizarile. Pentru mine, cele mai mari realizari sunt cele de ordin personal – faptul ca am aproape de mine persoana pe care o iubesc, faptul ca pot petrece in fiecare an Craciunul in familie sau ca pot merge cu prietenii de acasa la munte de revelion. Pe plan profesional, cea mai mare satisfactie am avut-o lucrand la Coalitia pentru un Parlament Curat in Romania inainte de alegerile din 2004, cand am simtit cu adevarat ca munca mea poate aduce o schimbare. Un alt moment definitoriu pentru mine a fost ca am obtinut jobul in Londra, la Control Risks – moment care mi-a dovedit ca sunt competitiva si pe piata muncii de aici.

R: Ce iti place cel mai mult la Marea Britanie si ce nu iti place?
SP: Imi place: diversitatea – oameni de pe toate continentele si din toate domeniile care interactioneaza in fiecare zi si demonstreaza ca se poate trece pese bariere de limba, cultura si nationalitate ; competitivitatea – aici pot concura cu cei mai buni din domeniul in care lucrez si munca mea este evaluata exclusiv pe baza experientei si cunostintelor mele; viata culturala intensa din Londra – de la concerte de muzica usoara la piese de teatru, opera si pana la festivalurile de pe malurile Tamisei. 
Nu imi plac: robinetele englezesti, mancarea englezeasca, costul vietii in Londra.

R: Care crezi ca este pretul succesului al unei femei de afaceri?
SP: Sacrificiul cel mai mare pentru mine a fost sa plec de acasa si sa-mi las in urma parintii, fratele si prietenii. Sigur ca ei m-au incurajat in alegerea mea, pentru ca acasa nu as fi putut face ce fac aici – atat din punct de vedere al sistemului de educatie, dar si pe plan profesional, dar departarea de casa este un pret pe care toti cei de aici il platim in fiecare zi.
Am renuntat cu greu si la ideea de a ramane in Romania pentru a continua sa lucrez in societatea civila. Munca de acolo imi dadea sentimentul ca pot contribui la ce se intampla in tara si ca particip activ la procesul de schimbare prin care trecem. Dar dupa ce am sosit in Anglia, m-am convins ca sunt atatea lucruri de facut si aici – de la sprijinirea comunitatii romanesti din UK pana la imbunatatirea imaginii Romaniei si romanilor peste granite.

R: Cum crezi ca poate fi schimbata imaginea romanilor in UK?
SP: Cred ca fiecare dintre noi schimbam aceasta imagine prin activitatea noastra de zi cu zi, indiferent daca lucram ca muncitori necalificati in constructii in Sussex, sau lucram ca specialisti in City. Daca ne facem munca cu seriozitate si ii respectam pe cei din jurul nostru, inseamna ca deja am facut un pas important. Toti strainii cu care am vorbit si avusesera contact cu romani sau fusesera in Romania mi-au impartasit experiente placute.
Sigur, imaginea noastra aici ar putea fi imbunatatita si printr-un efort comun al romanilor din UK de a se prezenta celor din jur intr-un mod coerent ca o comunitate puternica, cu o cultura proprie, dar care impartaseste aceleasi valori europene cu multe alte grupuri din UK. In momentul de fata, incercam sa punem bazele unei asemenea campanii de promovare si sa speram ca aceasta actiune va avea succes.
(Roman in UK)


 

 
Preotul Cristian Vacaru despre situatia romanilor din IsraelPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :301
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Preotul Cristian Vacaru(foto), se afla in Israel din 2 mai 2002, unde a primit misiunea de a fi Asistent Spiritual al muncitorilor romani din acesta tara.

Episcopia Romano-Catolica de Iasi a publicat un interviu cu pr. Cristian Vacaru, interviu realizat de pr. Cornel Cadar. Romanian Global News reda integral acest interviu:

Cornel Cadar: De cat timp lucrati in Tara Sfanta?
Cristian Vacaru:  Sunt in Israel din ziua de 2 mai 2002, dupa ce am fost mai intai vicar la Valea Mare si apoi paroh la Siret (Suceava).
C.C.:  Vorbiti-ne despre pastoratia pe care Sfintia voastra o desfasurati acolo.
C.V.: Am plecat in Israel la propunerea Episcopilor Petru si Aurel, pentru a-l inlocui pe parintele Iosif Dorcu, cel care a fost initiatorul asistentei spirituale a crestinilor catolici romani aflati la munca in Tara Sfanta. Datorita faptului ca limba liturgica in Israel este araba (si pe alocuri engleza sau italiana), crestinii veniti din Romania au mare nevoie de prezenta unui preot care sa-i inteleaga si sa-i ajute din punct de vedere spiritual. Tocmai aceasta este si misiune mea, aceea de a oferi asistenta spirituala romanilor aflati la munca in Israel. Una dintre bucuriile de care au parte romanii aflati in Tara Sfanta o constituie pelerinajele la locurile sfinte. Si aceasta constituie o posibilitate de catehizare. Sarbatorile mai importante, Craciunul si Pastile, sunt momente de comuniune intensa, cand avem in mijlocul nostru un preot din tara, care ajuta atat la spovezi, cat si prin cuvintele pe care le adreseaza la predica.
C.C.: Cati romani catolici apreciati ca sunt in Tara Sfanta?
C.V.: In Israel exista multi romani, fie pentru ca au mers in cautarea unui loc de munca, fie pentru ca se afla acolo prin inrudirea cu evrei. Dupa anii `90, fiind un front de lucru foarte mare, au mers la lucru foarte multi romani. Chiar putem spune ca au cucerit piata constructiilor. Era un timp cand, conform datelor Ambasadei, in Israel se aflau aproximativ 60.000 de romani. Dintre acestia, aproximativ 4.000-5.000 erau catolici. Obisnuiti fiind din tara sa participe la sacramente, au cerut preotilor autohtoni asistenta spirituala, insa limba a constituit o piedica majora. In concluzie, la 14 iulie 1995, a venit in Israel pr. Iosif Dorcu. Ziua de sambata era plina, ajungandu-se si la sase Liturghii (doar sambata este posibila participarea la Liturghie). In prezent, intrucat guvernul israelian nu mai ofera vize de lucru, iar politia isi da tot zelul pentru expulzarea celor ajunsi ilegal, numarul romanilor a scazut foarte mult. Dupa aprecierea mea, in prezent mai participa la Liturghii aproximativ 100-150 de persoane, insa, cu siguranta, numarul romanilor catolici este mai mare, poate chiar dublu. Unii nu vin la Liturghie de frica politiei (cei fara viza), altii din indiferenta, iar altii din cauza ca sunt prea departe de locurile unde se celebreaza sfanta Liturghie.
C.C.: Care este programul Sfintelor Liturghii si care sunt locurile unde acestea se celebreaza?
C.V.: In ceea ce priveste programul, va pot spune ca sambata Liturghia se celebreaza la ora 8.00 la Yaffo - Tel Aviv, la ora 11.00 la Ierusalim si, o data la doua saptamani, la ora 13.30 la Gan Yavne si la ora 17.00 la Haifa.
C.C.: Care sunt perspectivele? Cum vedeti viitorul?
C.V.: In ceea ce priveste perspectiva prezentei catolice romanesti in Tara Sfanta, aceasta depinde de decizia guvernului israelian asupra acordarii vizelor. Deocamdata reusesc sa primeasca vize de munca mai mult femeile, care lucreaza la ingrijirea batranilor si a bolnavilor. Asadar, deocamdata nu as putea da un verdict asupra viitorului prezentei catolicilor romani in Israel.

 
“Suntem toti emigranti: istorii globale, teritoriale, proprii”PDF Print E-mail
Monterotondo, Italia/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 30 October 2006

In incinta Bisericii Ortodoxe Romane “Botezul Domnului” din Monterotondo a avut loc pe 27 octombrie, de la ora 16.00, conveniul cu tema: “Suntem toti emigranti: istorii globale, teritoriale, proprii”.


 

Proiectul a fost propus de Asociatia MEDITERRANEO Mosaico di Culture in colaborare cu Parohia Ortodoxa Romana, transmite Diac. Cristian Ariton pentru Romanian Global News.
La dezbatere au fost prezenti: primarul orasului Monterotondo, A. Lupi, responsabilul pentru Servicii Sociale din cadrul Primariei Monterotondo, W. Antonini, parintele Petre Bogdan, diacon Cristian Ariton, econom Iulia Padure, presedinta Asociatiei Mediterraneo, Laura Bellone, consilierii adjuncti la Primaria Romei – Gabriel Rusu si Aziz Darif, si un numar de 30 de persoane din cadrul Parohiei Ortodoxe Romane.
In cadrul discutiilor purtate s-a reliefat necesitatea unui centru de informare pentru cetatenii romani si nu numai, posibilitatea de a se organiza in viitorul apropiat mai multe spectacole italo-romane, nevoia ca cetatenii romani sa fie informati despre serviciile pe care le ofera Primaria din Monterotondo in domeniul asistentei sociale si sanitare.
Primarul orasului Monterotondo, A. Lupi si-a aratat toata disponibilitatea de a raspunde nevoilor comunitatii romanesti din localitate care in prezent numara peste 1000 de rezidenti, insa in realitate depasesc cifra de 4000.
 
Expozitie de fotografii din Romania la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :251
Monday, 30 October 2006

La Centrul Cultural Zahradni Mesto din Praga va avea loc o expozitie de diapozitive si fotografii de calatorie din Romania, realizate de artistul plastic si fotograful Martin Krajicek.


 

Expozitia va avea loc pe 6 noiembrie, incepand cu ora 18.30. Evenimentul este organizat de ICR Praga in colaborare cu Asociatia “Clubul calatoriilor”.
 
Seara literara dedicata dramaturgiei romanesti contemporane la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Praga organizeaza pe 8 noiembrie, incepand cu ora 18.00, o seara literara dedicata dramaturgiei romanesti contemporane, care se va desfasura la Centrul cultural Kormoransky.
Actiunea face parte din ciclul „Fenomenul literar romanesc actual“. Studentii departamentului de studii romanesti si profesorii lor vor analiza texte scrise de dramaturgi romani contemporani si vor citi fragmente din aceste texte, in original si in traducere ceha. Apoi vor avea loc discutii libere pe marginea textelor si a traducerilor citite.
 
Concert Voiculet la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :135
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Nicolae Voiculet(foto), faimosul geniu al naiului, care si-a lansat cariera artistica in SUA sub pseudonimul Nivo, va concerta acompaniat de Electric Gypsy Band.
 Muzica tiganeasca si lautareasca din Transilvania, tara lui Dracula, se va integra perfect pentru seara de Halloween la Hot House. Nicolae Voiculet vine la Chicago dupa turnee in Japonia, Kuweit, si Austria, si dupa doua concerte premergatoare pe continentul american, unul la Natiunile Unite in New York iar celalat la sediul Bancii Mondiale in Washington. Concertul din 31 octombrie de la Hot House va incepe la ora 20.00.
Pentru Round Table Society, concertului, obtinerea salii de la HotHouse este o realizare importanta, deschizand terenul pentru eforturile tinerei organizatii de a introduce valorile culturale romanesti in circuitul american. La formarea grupului, nevoia pentru un model organizat de promovare a culturii romanesti in Chicago devenise evidenta, dupa cum afirma Mihai Lehene, Secretarul Comitetului Executiv: "avem o comunitate romaneasca in expansiune, tanara si educata, care doreste sa contribuie activ la panopliul cultural divers al acestui oras. Round Table Society este fructificarea acestui proces de crestere calitativa care incepuse acum un deceniu", transmite Mihaela Rusu pentru Romanian Global News.
 
Expozitie Amelia Clujnai la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 30 October 2006

Galeria Le Latina Renoir va gazdui incepand cu finele lunii octombrie o expozitie de desene in penita realizate de artista romanca Amelia Calujnai Lazar.


 

Expozitia va fi vernisata marti, 31 octombrie, de la ora 18.30 si va ramane deschisa pana la data de 13 noiembrie, putand fi vizitata in fiecare zi de la ora 14.00 la 19.00.

 

 
Distractie 100% la Chef de Chef MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 30 October 2006
Discoteca romaneasca Chef de Chef invita in fiecare sambata la un Chef de Chef original romanesc.

O petrecere romaneasca gazduita la fiecare sfarsit de saptamana de Cheval Caffe - c/o Hipodromul San Siro, Piazzale dello Sport, 6 (la 500 de metri de Consulatul Romaniei din Milano).
Pt a primi prin SMS informatii despre evenimente si concerte organizate de discoteca romaneasca, cei prezenti pot trimite un SMS gratuit la numarul 33 883 74 883, cu mesajul DISCO. Infoline: 333.3273418 / 320.5735772.
 


 

 
Ultima intalnire “Romanian Happy Hour” din acest anPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :290
Monday, 30 October 2006
{mosimage}Asociatia Studentilor din Romania (ASTROM) organizeaza urmatoarea lor intalnire lunara, Romanian Happy Hour, pe 29 noiembrie intre orele 18.00-20.00 la barul Dragonfly.
Primele doua editii ale acestui eveniment s-au bucurat de prezenta a numerosi studenti precum si a unui numar mare de tineri profesionisti care lucreaza la firmele si organizatiile din zona Washingtonului, transmite Bogdan Banu pentru Romanian Globla News. Organizatorii spera ca acest eveniment va deveni o traditie pentru tinerii comunitatii romanesti.
Evenimentul din luna noiembrie va fi ultimul organizat anul acesta, urmatoarea "ora vesela" (happy hour) urmand sa aiba loc pe 31 ianuarie 2007.
 
Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir la Ladispoli – ItaliaPDF Print E-mail
Ladispoli, Italia/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 30 October 2006
Ziua de 26 octombrie intra in istoria Parohiei Sfantul Apostol Andrei din Ladispoli ca un moment unic in viata si activitatea ei de pana acum.Un sobor de 7 preoti, avand in mijlocul lor pe Prea Sfintitul Parinte Siluan au oficiat Taina Sfintei Liturghii si Taina Sfantului Botez. Cea botezata poarta numele de Ecaterina si este fiica parintelui paroh Lucian Birzu si a Presbiterei Irina, transmite Diac Cristian Ariton pentru Romanian Global News.
Toti cei prezenti s-au impartasit de bucuria cuvantului de invatatura al Prea Sfintitului Parinte Siluan care in repetate randuri a indemnat la trezirea constiintei de crestin a romanului, de indatoririle sale, de a fi uniti, de a se ruga unii pentru altii si de a ramane in interiorul Bisericii pentru ca cap al ei este Hristos Mantuitorul.
 
Militarii romani comemorati in AustriaPDF Print E-mail
Sommerein, Austria/Romanian Global News
Accesari :177
Monday, 30 October 2006
In Austria, la Sommerein, a avut loc pe 28 octombrie ceremonia sfintirii parcelei romanesti din Cimitirul international, recent reabilitate, unde isi dorm somnul de veci circa 200 militari romani morti in lagarul de prizonieri din aceasta localitate in anii 1944-1945.Festivitatea, prilejuita si de Ziua Armatei Romaniei, a constat in prezentarea de onoruri militare, ceremonialul depunerii de coroane de flori din partea Ambasadei si Ministerului Apararii Nationale ale Romaniei, din partea Oficiului National pentru Cultul Eroilor, precum si din partea organizatiei Crucea Neagra Austriaca, si slujba religioasa de comemorare si sfintire, sustinuta de preotul ortodox roman dr. Nicolae Dura si de un preot catolic austriac din localitate.
La ceremonie, organizata de Biroul atasatului militar, au participat: ambasadorul Romaniei la Viena, E.S. prof. dr. Andrei Corbea-Hoisie, dl dr. Cristian Scarlat, director al Oficiului National pentru Cultul Eroilor, dl colonel Aurel Voiculescu, atasatul roman al apararii in Austria, diplomati romani si personal tehnic din partea Ambasadei, reprezentanti ai comunitatii romane, reprezentanti ai administratiei locale si de land, personal al armatei austriece. De asemenea, a mai participat domnul Fritz Hensler, deputat in parlamentul landului Austria Inferioara.
Au fost rostite scurte alocutiuni din partea oficialitatilor prezente, se arta intr-un comunicat de presa al Oficiului Natyional pentru Cultul Eroilor.
Programul zilei a cuprins, de asemenea, a ceremonie de depunere de coroane de flori si o slujba religioasa la Bruckneudorf (peste 100 militari inhumati in cimitirul comunal), ambele localitati fiind situate cca. 50 km sud-est fata de Viena, in landul Austria Inferioara, la limita cu Burgenland.
Reabilitarea parcelei Eroilor Romani de la Sommerein este finantata de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si realizata cu sprijinul autoritatilor centrale si locale austriece, al Ambasadei Romaniei.
De asemenea, zilele trecute, la Erevan, in Armenia, a fost dezvelit Monumentul Eroilor Romani, un prim proiect ale Oficiului in spatiul fost sovietic, iar curand va avea loc dezvelirea Monumentului Eroilor Romani din Cimitirul central din Zwickau, Germania.
 
O noua seara romanesca la ZurichPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :148
Monday, 30 October 2006
Comunitatea romanilor din Elvetia centrala organizeaza o noua intalnire care va avea loc joi, 2 noiembrie, in sala bisericii “Christ Katholische Kirche”, din Lucerna.Organizatorul intalnirilor lunare, Decebal Apostol propune participantilor o seara de table, tabinet, sah sau orice alt joc. Cei interesati se pot inscrie la numerele de telefon 041 620 60 17 sau 076 574 94 00.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions