Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Romanii timoceni pe Pro Tv International si pe Pro TvPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :326
Sunday, 05 November 2006

{mosimage}
Timocul, tinutul împartit astazi între Serbia si Bulgaria, este leaganul unei populatii romanesti stravechi, cu o istorie si un destin aparte. "Te vezi la Stirile Pro Tv" a plecat în prima calatorie în afara granitelor tarii, pentru ca românii timoceni sa-si poata spune povestea lor mai veche de 2000 de ani. 

 

Duminica, 5 noiembrie, de la ora 13:15, telespectatorii Pro Tv pot urmari la "Te vezi la Stirile Pro Tv" marturia românilor de la sud de Dunare, care au trait, de-a lungul timpului, sub opt stapâniri diferite, dar niciodata în România. Emisiunea va fi reluata la ora 18:15 pe Pro TV International.


Numiti de bulgari si sârbi vlasi sau vlahi, timocenii sunt urmasii primilor traci romanizati, locuitori ai vechii provincii Dacia Ripensis. Ei sunt primii romani aparuti în istorie, mai vechi decât romanii nord-dunareni din România. Ramasi fara scoli în limba romana, învatatori, presa si preoti care sa poata sluji în limba lor materna, timocenii lupta astazi pentru a-si pastra identitatea. Caci de 200 de ani încoace, locuitorii Timocului nu mai au dreptul sa se numeasca români, sa vorbeasca sau sa se roage în propria limba si nici sa-si boteze copiii cu prenume romanesti.
Primit cu pâine si sare de locuitorii din Plavna, ca un oaspete de seama, Cristian Tabara a fost martorul dorintei timocenilor de a fi si de a ramâne români, exprimata în cel mai dulce grai românesc. Pentru ca în catunele izolate ale locuitorilor Timocului traditiile mosilor si stramosilor, dar si limba lor pitoresc-arhaica au reusit sa reziste procesului de asimilare fortata.
Timocenii sunt oameni îndaratnici: nu vor sa se lase de neamul lor si pace! Cel mai bun exemplu este parintele Boian Alexandrovici, care i-a marturisit lui Cristian Tabara cum a scos-o el la capat cu autoritatile sârbe. Parintele Boian a dorit sa ridice o biserica în satul sau natal Malainita, unde sa slujeasca în limba româna.
Autoritatile nu au raspuns, asa ca parintele a ridicat-o pur sI simplu sub obladuirea episcopului Daniil de la Varset, care tine de Biserica Ortodoxa Romana. Mare scandal a stârnit parintele, însa exemplul sau a fost urmat si de altii. Timocenii - românii de lânga noi - asteapta însa sprijinul fratilor lor din România, caci fara ajutorul acestora cu greu pot obtine ceea ce li se cuvine: scoli, biserici, presa în limba lor, adica propria identitate.

 
Un grup de lucru pentru crearea unei asociatii de presa s-a infiintat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :227
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}13 jurnalisti din Basarabia au creat un grup de lucru care va lucra asupra elaborarii statutului unei asociatii de presa care sa apere interesele jurnalistilor si ale institutiilor mass-media, comunica Agentia Monitor Media. 
Aceasta decizie a fost luata in cadrul Clubului de presa desfasurat joi, 2 noiembrie, la Chisinau, la care au participant directori si reprezentanti ai institutiilor de media. Tema discutiei s-a referit la necesitatea crearii unei asociatii de presa.
Grupul de lucru urmeaza, in maximum de o luna, sa elaboreze statutul viitoarei asociatii, dupa care vor fi efectuate procedurile juridice de constituire a acesteia.
Publicistul Val Butnaru a declarat ca aceasta este cea de-a treia incercare a jurnalistilor de a crea o reuniune. Prima a fost Biroul pentru Audit al Tirajelor, ulterior fiind lansata ideea crearii unui sindicat, dupa care s-a propus reunirea intr-o asociatie. Potrivit sursei citate, primele doua idei au esuat din cauza prea multor discutii si a lipsei de actiuni. Butnaru a propus sa fie preluat modelul Clubului Roman de Presa (CLR) de la care sa se inceapa activitatea, pentru a se evita acelasi esec si in cazul respectiv.
George Damian (foto), redactor la ziarul „Ziua” din Romania, a declarat, citat de Info-prim Neo, ca ideea de baza a organizatiilor de presa din Romania este protejarea jurnalistilor, dar si a oamenilor obisnuiti de puterea excesiva a jurnalistilor. „Trebuie sa fie gasita o balanta ca jurnalistii sa nu fie stransi de gat, dar nici ei sa nu stranga de gat pe altii”, a conchis Damian.
Presedintele Asociatiei Presei Electronice, Alexandru Dorogan, a mentionat drept necesara depasirea cadrului actualului Club de presa, obiectivul caruia era invitarea unor persoane inaccesibile jurnalistilor. El a propus sa se treaca intr-o noua ipostaza a asocierii si protejarii intereselor jurnalistilor. Potrivit lui Dorogan, jurnalistii au doua probleme importante: drepturi si libertati pe care nu si le pot asigura in aceasta societate si un cod deontologic pe care unii jurnalisti il ignora. Anume respectarea acestor doua criterii ar trebui sa fie baza asocierii, iar cei care vor adera la club trebuie sa se oblige sa-si apere drepturile si libertatile si sa respecte normele deontologice, a mai spus Dorogan.
 
Vernisajul expozitiei „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” a avut loc la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :325
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}La Palazzo Correr a avut loc vernisajul expozitiei „Sibiu – Capitala  Culturala Europeana 2007”, miecuri, 1 noiembrie. Evenimentul, realizat de ICRCU in colaborare cu Muzeul National Brukenthal, este cel dintai din seria destinata promovarii in Italia a programului cu acelasi nume.
Adresandu-se numerosului public, in randul caruia s-au aflat importante personalitati ale mediului cultural, academic si politic din Venetia si alte regiuni italiene (printre care dr. Gianfranco Rocelli, parlamentar si fost secretar de stat, prof. Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova, presedintele Asociatiei Romanistilor din Italia, prof. Teresa Ferro de la Universitatea din Udine, prof. Univ. dr. Marino Zorzi, directorul Bibliotecii Nationale Marciana, dr. Michela Dal Borgo, director adjunct al Arhivelor Statului din Venetia), prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, a prezentat importanta si motivele cultural-istorice ale alegerii Sibiului, alaturi de Luxemburg, drept Capitala Culturala a Europei in 2007. Totodata, a precizat ca acest vernisaj prefigureaza ciclul de manifestari programate in decembrie 2006 sub genericul „Luna culturii romanesti la Venetia”, in scopul marcarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.  In acelasi timp, expozitia va deschide seria de manifestari care vor continua in 2007 sub titlul „Valori din muzeele Romaniei la Venetia”.
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu, a prezentat contextul politic, social si cultural in care Romania se pregateste pentru evenimentul istoric al integrarii in Uniunea Europeana. Pe agenda diplomatiei publice promovata de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, impreuna cu partenerii sai traditionali, Institutul Cultural Roman si Ministerul Culturii si Cultelor, se afla inscrise evenimente de amploare, menite sa sublinieze valoarea europeana a culturii romanesti, sincronizarea acesteia cu marile momente ale  civilizatiei europene.
Presedintele Institutului Cultural Roman, domnul Horia-Roman Patapievici, a mentionat ca exemplul de interculturalitate oferit de-a lungul istoriei de Sibiu/Hermannstadt este de mare actualitate pentru profilul noii Europe. Oferta tot mai bogata a culturii romane catre spatiul Venetiei, a spus presedintele ICR, isi gaseste profunde motivatii si afinitati spirituale si de civilizatie iar acestea vor trebui sa prevaleze in viitoarea constructie europeana.
Detalii tehnice privind conceptul expozitional, precum si un relevant parcurs istoric al orasului Sibiu au fost prezentate publicului de catre doamna Maria Olimpia Tudoran Ciungan, istoric de arta, specialist de la Muzeul Brukenthal.
In final, directorul Institutului Cultural Europa de Est din Reggio Emilia si presedintele Comitetului pentru Drepturile Omului din cadrul „Lions Club” din Bologna, domnul Alessandro Pigoni, a anuntat inceperea demersurilor privind infratirea orasului Bologna, Capitala Culturala Europeana – 2000, cu Sibiul, Capitala Culturala Europeana – 2007.
Expozitia va ramane deschisa publicului pana la 15 noiembrie 2006, anunta Institutul Cultural Roman de Cercetare Umanistica din Venetia.
 
Romania, subiect de reportaj la o televiziune germanaPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania / Romanian Global News
Accesari :269
Sunday, 05 November 2006
Canalul de televiziune german SWR va difuza luni, 6 noiembrie, in intervalul orar 13:30-13:58, in cadrul emisiunii „Europa si lumea”, un reportaj despre tara noastra.Materialul televizat se intituleaza „Bani murdari, litoral si Dracula – Romania in drum spre Europa” si incearca sa gaseasca raspunsuri la o serie de intrebari, informeaza Asociatia inter-culturala Ars Longa din Nurnberg. Este Romania o tara cu litoral insorit pe malul Marii Negre, granita pe viitor a Europei? Este ea tara coruptiei, a salarilor mici, locuintelor deficitare si poarta ea pecetea Securitatii de odinioara? Se mai poate numi Bucurestiul „micul Paris”? Sau Sibiu, cu fosta sa denumire germana Hermannstadt, va fi el o capitala europeana a culturii? Acestea sunt numai cateva dintre intrebarile la care se va raspunde in cadrul reportajului realizat de o echipa a SWR, care a mers chiar in Romania pentru documentare. Reportajul va fi prezentat in limba germana si va deschide seria de materiale dedicate Romaniei, inainte ca aceasta sa devina, pe 1 ianuarie 2007, noul membru al Uniunii Europene.
 
Pe Clopotnita unei Biserici din Chisinau a fost instalata o cruce sub forma de „X”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :362
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}O cruce sub forma de „X” a fost inaltata pe Clopotnita Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din comuna Truseni, municipiul Chisinau si este modelul folosit de crestini pana la anul 324.Crucea, cu inaltimea de 3,5 metri si 180 kilograme greutate, a fost confectionata la Moscova din metal inoxidabil si din aur, fiind prima de acest fel in Basarabia.
Potrivit DECA-press parohul bisericii, parintele Andrei, a declarat ca este modelul de cruce pe care il inaltau pe biserici si il purtau la gat crestinii pana in anul 324, cand imparateasa Elena a descoperit la Ierusalim crucea sub forma pe care o cunosc enoriasii in prezent. In traditia crestina, aceasta cruce simbolizeaza „Alfa” si „Omega”, sau altfel spus „Inceputul” si „Sfarsitul”.  De asemenea, este crucea pe care a fost rastignit Sfantul Mucenic Andrei (foto) si este prima din cele cinci cruci pe care le va inalta pe biserica. 
 
Spectacole romanesti in GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania / Romanian Global News
Accesari :299
Sunday, 05 November 2006
Cantareata romanca Pompilia Stoian va efectua alaturi de interpreta de muzica populara Florica Bradu, acrobatii de la Duo Lascu si actorul Laurentiu Vlad, un turneu in trei orase din Germania.Artistii romani vor putea fi ascultati vineri, 10 noiembrie, de publicul din Aachen, la Restaurantul Ruza, incepand cu ora 20:00, sambata, 11 noiembrie, la restaurantul Alt Merheim din Koln, de la ora 19:30, si duminica, 12 noiembrie, la ora 16:00, in restaurantul Ecu Hotel din Gummersbach, informeaza Verein Romania, organizatoarea turneului.  Rezervari de locuri la cele trei spectacole  se pot face la numerele de telefon 02261-290689, 02261-29108 si 0163.2974999, sau prin e-mail,la adresa stefantoma@verein-romania.de, la care raspund Gina Patrascu si Stefan Toma e-mail.
 
Anca Parghel, in recital in SUAPDF Print E-mail
Virginia, SUA / Romanian Global News
Accesari :271
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}Interpreta de jazz Anca Parghel va sustine vineri, 10 noiembrie, la The North Theater din localitatea americana Danville, un recital in care va interpreta mai multe piese de gen.

Recitalul va incepe la ora 19:30, pretul unui bilet de intrare fiind de 10 dolari. In deschiderea concertului va evolua muzicianul american Vitwas Chitnis, care va canta la diferite instrumente traditionale.
Anca Parghel este interpreta de blues si jazz, pianista, profesoara si compozitoare, reprezentand cu succes jazz-ul nu numai in tara sa natala, dar si in strainatate. Romanca se poate mandri cu o voce care poate acoperi patru octave, talent ce a fost demonstrat in turnee internationale in Germania, Polonia, Austria, Bulgaria, Elvetia, Republica Moldova, Belgia, Olanda si Slovacia. Din anul 1997, Anca Parghel este profesoara de jazz la Conservatorul Regal de Muzica din capitala  Belgiei.

 

 
Turneu romanesc in IsraelPDF Print E-mail
Haifa, Israel / Romanian Global News
Accesari :278
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}Trei artisti romani de succes, Corina Chiriac Alexandru Lulescu si Nicu Constantin, se vor afla joi, 9 noiembrie, si sambata, 11 noiembrie, in Israel, unde vor sustine doua spectacole pentru comunitatea de romani din aceasta tara.

Prima reprezentatie va avea loc la Haifa, iar biletele se pot achizitiona de la numarul de telefon 04-8245320. Cel de-al doilea spectacol se va desfasura la Tel Aviv, pentru bilete apelandu-se numerele 03-5290502 sau 03-5247373, informeaza portalul romania-israel.com.

 

 
O noua intalnire a seniorilor romani la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :317
Sunday, 05 November 2006
Persoanele in varsta care sunt membri ai parohiei ortodoxe romane „Sfantul Gheorghe” din Toronto se vor revedea miercuri, 8 noiembrie, la Sala Dacia a bisericii, la o noua Intalnire a Seniorilor.Intrunirea va incepe la ora 15:30, la adresa 247 Rosethorn Ave., Toronto. Din programul intalnirii fac parte momente muzicale, de dans si de film, dar si o serie de gustari puse la dispozitia participantilor, informeaza parohia romaneasca.
Intalnirea seniorilor a devenit deja o traditie la biserica „Sfantul Gheorghe” din Toronto, enoriasii varstnici ai parohiei obisnuind sa organizeze destul de des astfel de intruniri.
 
Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu – in concert la AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia / Romanian Global News
Accesari :278
Sunday, 05 November 2006
{mosimage}Luni, 6 noiembrie, Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu va concerta luni, 6 noiembrie, in celebra sala Megaron din Atena.Artistii romani sunt destul de bine cunoscuti melomanilor greci. In noiembrie 1998, Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului Dimitris Toufexis prezenta in fata publicului atenian un program George Gershwin. Un an mai tirziu, filarmonistii bucuresteni erau invitati in cadrul "Summer Festival-Atena 2000" la  teatrul Atticus situat la poalele muntelui Acropole, concertul fiind dirijat de Eugene Kohn, avandu-i ca solisti pe Placido Domingo si Ana Maria Martinez. La 15 septembrie 2002, Orchestra Simfonica a Filarmonicii George Enescu si maestrul Cristian Mandeal participau cu un concert extraordinar la inaugurarea noii Sali Megaron din Salonic.
Acum, in noiembrie 2006, programul pregatit pentru turneul la Atena cuprinde in totalitate lucrari scrise de Serghei Rachmaninov: Vocaliza, Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra si Simfonia nr. 2; dirijor: Cristian Mandeal, solist: Aris Garoufalis.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions