Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Actorul Pierre Brice - nasul primei rezervatii de ursi din RomaniaPDF Print E-mail
Zarnesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Asociatia „Milioane de prieteni” din Brasov va inaugura prima rezervatie de ursi din Romania pe 18 noiembrie, la Zarnesti.Acest eveniment coincide cu venirea actorului Pierre Brice(foto)  (Winnetou) care isi va lansa, cu aceasta ocazie, autobiografia Winnetou und Ich. Piere Brice este un mare iubitor de animale si are o pasiune deosebita pentru ursii de la noi, fapt pentru care a acceptat sa fie „nasul” rezervatiei Libearty Zarnesti, informeaza Prompt Media.
 
Seara irlandeza la Festivalul National de Teatru din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Seara de joi, 9 noiembrie, a Festivalului National de Teatru ar putea fi numita „seara irlandeza”, pe scena Teatrului National din Bucuresti (sala Atelier), evoluand Simon Toal cu spectacolul The Friends of Jack Kairo si coregrafii Ursula Lauebli si Steve Batts cu spectacolul Resonance.Ungaria si Irlanda sunt doua dintre tarile invitate ale Festivalului National de Teatru in cadrul Modulului Participare Internationala. Teatrul “Katona Joszef” din Budapesta revine la Bucuresti dupa succesul inregistrat asta primavara cu spectacolul Troilus si Cresida in regia lui Silviu Purcarete. Membru al Uniunii Teatrelor Europene, unul dintre cele mai prestigioase teatre ale Ungariei, “Katona Joszef”  prezinta in cadrul FNT spectacolul Ivanov in regia lui Tamas Ascher.
Ascher, personalitatea marcanta a teatrului maghiar, este unul din cunoscatorii profunzi ai operei lui Cehov, colaborarea sa cu Teatrul “Katona Joszef” bazandu-se pe punerea in scena a mai multor piese cehoviene. In anul 1986 a montat alaturi de Katona Joszef „Trei surori”, spectacol prezent in repertoriul teatrului timp de 10 ani. In 1990 regizeaza Platonov si peste 14 ani isi indreapta din nou atentia spre Cehov, mai exact spre Ivanov. Se naste un spectacol castigator la MESS Festival (Sarajevo) si la POSZT Hungarian Theatre Festival. Ascher (castigator a doua premii pentru Cea mai buna regie pentru Ivanov) transpune actiunea piesei la inceputul anilor ’60 si trateaza scrierea lui Cehov cu mult scepticism, disecand fiecare element si personaj in parte, asemenea unui om de stiinta care analizeaza lumea prin microscop. De-a lungul carierei sale, Tamas Ascher a regizat piese semnate de Beckett, Brecht, Shakespeare, Turgheniev cat si adaptari ale unor romane celebre precum „Maestrul si Margareta” sau „Demonii”. Ivanov va avea doua reprezentatii, miercuri, 8 noiembrie, orele 18.30 si joi, 9 noiembrie, orele 21.00 la Teatrul Bulandra (sala Izvor).
A cincea zi a festivalului include unicul spectacol invitat, „Purificare” de Sarah Kane, in regia lui Andrei Serban realizat alaturi de trupa Teatrului National “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
 
Parlamentul Tinerilor – o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti si Camera Deputatilor organizeaza, la Palatul Parlamentului, in perioada 24 - 26 noiembrie 2006, Parlamentul Tinerilor, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Romaniei, pe grupuri si comisii parlamentare, precum si in plen.Prin acest proiect, organizatorii isi propun sa ofere tinerilor posibilitatea intelegerii importantei, rolului si functiilor Parlamentului in cadrul celorlalte institutii democratice, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezinta in mod real activitatea parlamentara.
Evenimentul se adreseaza tinerilor liceeni, studenti si masteranzi cu varste cuprinse intre 18 si 26 ani (150 de persoane), informeaza Prompt Media.
 
Colaborare internationala in domeniul combaterii migratiei ilegalePDF Print E-mail
Las Palmas de Gran Canaria, Spania/Romanian Global News
Accesari :213
Tuesday, 07 November 2006
In perioada 06-10.11.2006, o delegatie a Politiei de Frontiera Romane, condusa de Directorul Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale, comisar sef de politie Gheorghe TIRON, participa la Conferinta Euro-Africana a Politiilor in domeniul Migratiei Ilegale, ce se desfasoara in Las Palmas de Gran Canaria (Regatul Spaniei).Acesta conferinta, organizata de Guardia Civil in cadrul Proiectului SEAHORSE, are ca scop schimbul de experienta in domeniu, precum si dezvoltarea coordonarii transnationale intre autoritatile insarcinate cu combaterea migratiei ilegale, pentru a intari cooperarea si dialogul.
De asemenea, in perioada 7 noiembrie – 9 noiembrie, seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Directiei de Combatere  a Migratiei Ilegale – IGPF, comisar Bogdan Budeanu, va participa, in Republica Franceza, la seminarul cu tema „Criminalitatea organizata si itineranta”, organizat de catre Colegiul European de Politie (CEPOL), in colaborare cu Jandarmeria Nationala Franceza.
Scopul principal al acestei activitati il constituie realizarea unei perspective generale cu privire la fenomenul criminalitatii migratorii in Europa precum si informarea participantilor cu privire la cadrul legislativ care permite combaterea acestui fenomen la nivelul Uniunii Europene. In acest sens, participantii la seminar vor analiza impactul extinderii Uniunii Europene asupra criminalitatii organizate, informeaza Biroul de Presa din cadrul Inspectoratului General al  Politiei de Frontiera.
Cele doua activitati reprezinta noi oportunitati pentru Politia de Frontiera Romana de a relationa cu autoritatile si organizatiile altor tari implicate in lupta impotriva migratiei ilegale, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii, scopul acestora fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale si contracararea eficienta a migratiei ilegale.
 
Discutie despre „Hazardurile Hidrologice” la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :174
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Ministrul Mediului, Sulfina Barbu (foto), a participat pe 6 noiembrie la deschiderea Conferintei Internationale “Hazarduri Hidrologice”, eveniment organizat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea  Apelor (INHGA).Astfel, timp de trei zile, 150 de specialisti din tara si strainatate  trateaza probleme de mare actualitate stiintifica legate de inundatiile din ultimii ani.
Manifestarea ofera comunitatii stiintifice internationale implicate in cercetarea hidrologica, hidrogeologica si gospodarirea apelor, posibilitatea realizarii unui larg schimb de informatii, metodologii si proceduri practice care sa contribuie la o mai buna gestionare a situatiilor ce implica fenomene hidro-meteorologice periculoase.
 
Fundatia Arhitext Design organizeaza Masa rotunda cu tema “Regenerare Urbana”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}In Sala de Consiliu a Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, din Bucuresti, va avea loc Masa rotunda cu tema “Regenerare Urbana”, marti, 7 noiembrie.Masa rotunda abordeaza un subiect nou si de mare interes: “Regenerarea urbana”. Conceptul va fi prezentat de catre 3 dintre participanti, intr-o prima parte, teoretica. In a doua parte vor fi prezentate proiecte urbanistice importante ale Primariei Bucuresti. Proiecte precum “Esplanada”, “Calea Victoriei”, “Pietonal Pictor Verona” se vor afla pe agenda acestui eveniment.
Printre participantii la acest eveniment se numara si Emil Barbu Popescu, Alexandru Sandu, Stefan Bortnowski, Ioan Andreescu, Doina Cristea, Liviu Ianasi, Serban Sturdza, Alexandru Beldiman, Mario Kuibus, Gheorghe Patrascu.
Fundatia Arhitext Design, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Asociatia Profesionala a Urbanistilor din Romania sunt organizatorii Mesei rotunde cu tema “Regenerare Urbana”.
 
Colocviul “Ziua Spritualitatii Ecumenice Romanesti”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 07 November 2006
La sediul Universitatii Pontificale Urbaniana, Ambasada Romaniei pe langa Sfantul Scaun a organizat luni, 6 noiembrie Colocviul „Ziua Spiritualitatii Ecumenice Romanesti”.„Ziua Spiritualitatii Ecumenice Romanesti”  si-a propus sa evidentieze, de o maniera cat mai eficienta, vocatia ecumenica a Romaniei, prin dialogul deschis si consistent intre confesiunile ortodoxa, catolica si greco-catolica. In acelasi timp, s-a dorit reliefarea contributiei semnificativa pe care Universitatile Pontificale a adus-o, prin intermediul studentilor, la imbogatirea spiritualitatii religioase a poporului roman. Proiectul furnizeaza de asemenea oportunitati importante atat pentru o cunoastere reciproca, cat si pentru o intensa colaborare interculturala si interconfesionala, fiind astfel aprofundate legaturile de prietenie si dialog eclezial intre Biserica ortodoxa din Romania si Sfantul Scaun.
La manifestare au luat cuvantul, intre altii, Mons. Ambrogio Spreafico, rectorul Universitatii Pontificale Urbaniana, Mons. John A. Radano, reprezentantul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, Pr. Constantin Balauca, reprezentant al comunitatii ortodoxe romanesti – care a prezentat si salutul P.S. Siluan Span, Episcop Vicar pentru Italia – Mons. Anton Lucaci, seful sectiei de limba romana a Radio Vaticana, Pr. Mihai Fratila, rectorul Institutului greco-catolic Pio Romeno. Moderatorul lucrarilor a fost ministrul-consilier Diana Bubenek Turconi, insarcinat cu afaceri.
Colocviul s-a bucurat de inaltul patronaj al Beatitudinii Sale Cardinalul Ignace Moussa I Daoud, Prefect al Congregatiei pentru Biserici Orientale si Patriarh Emerit al Antiohiei (care a transmis si un calduros mesaj de adeziune la initiativa Ambasadei), de sprijinul Secretariatului de Stat al Sfantului Scaun si al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor. Acest fapt demonstreaza inca o data, in mod concret, importanta acordata schimburilor spirituale, confesionale, culturale si stiintifice dintre Romania si Sfantul Scaun.
 
Romanii si italienii redefinesc forma de colaborare dupa 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Roamnia/Romanian Global News
Accesari :330
Tuesday, 07 November 2006
Lucrarile celei de-a VIII-a reuniuni a Grupului de Lucru Interguvernamental romano–italian pentru schimburi si cooperare economica si industriala au inceput pe 6 noiembrie la Bucuresti.Reuniunea dintre expertii romani si italieni se va incheia pe 7 noiembrie 2006, cu semnarea documentului final al Grupului de Lucru, care va consemna principalele domenii de interes pentru amplificarea cooperarii economice romano-italiene. Potrivit Prompt Media, in cadrul lucrarilor vor fi examinate evolutia relatiilor economice bilaterale pe sectoare de activitate si posibilitati de dezvoltare a acestora, cu accent pe domeniile comertului exterior, cooperarii industriale si energetice, mediului inconjurator si gestionarii fondurilor europene.  De asemenea, va fi convenita si viitoarea forma de colaborare bilaterala la nivel institutional, necesar a fi adoptata dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Italia este, incepand din anul 1997, primul partener comercial al Romaniei, volumul schimburilor bilaterale fiind in anul 2005 de 9,3 miliarde dolari, din care exporturile romanesti au fost de 4,3 miliarde, iar importurile de cinci miliarde. Peste 20.500 de companii cu capital italian isi desfasoara activitatea in Romania. Daca, pana recent, investitorii italieni erau reprezentati aproape exclusiv de intreprinderi mici si mijlocii, in ultimii ani tot mai multe companii italiene mari s-au orientat spre piata romaneasca in domenii ca energie, gaz, bancar etc.
 
Cruce de lumina in memoria studentilor omorati in Piata Palatului acum 61 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :192
Tuesday, 07 November 2006
In acest an se implinesc 61 de ani de cand a avut loc manifestatia studenteasca din Piata Palatului din Bucuresti unde o mare multime de tineri s-au adunat, in semn de solidaritate cu Regele Mihai I, protestand, astfel, fata de regimul comunist instalat la putere sub obladuire sovietica. Aceasta a fost considerata prima mare demonstratie anticomunista, care s-a terminat insa cu numerosi arestati, morti si raniti.Pentru a comemora acest eveniment, dar si pentru a evidentia actualitatea sa, Tineretul Universitar Crestin Democrat (organizatia de studenti a PNTCD), impreuna cu Cluburile Studentesti Liberale (organizatia de studenti a PNL) cheama pe toti cei interesati, in Bucuresti, in data de 8 noiembrie, incepand cu ora 17:00, la demonstratia “Arc peste timp – 61 de ani de la masacrul studentesc”. Evenimentul va consta intr-un mars pe traseul Piata Rosetti, Sala Dalles, Piata Palatului unde se vor tine cuvantari si se va aprinde o mare cruce de lumina in memoria eroilor care, in urma cu 61 de ani si-au sacrificat crudele vieti pentru o cauza.
 
Istorie fara falsuriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :204
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}In pofida protestelor profesorilor, parintilor si elevilor impotriva introducerii in invatamant a manualelor de istorie integrata, neglijand opiniile exprimate de unele partide parlamentare si extraparlamentare, de o serie de organizatii nonguvernamentale, guvernarea comunista continua ofensiva impotriva istoriei si culturii noastre nationale.Potrivit Stirea de Garda, manualele de istorie integrata, elaborate la comanda actualilor guvernanti, readuc in actualitate, inclusiv in invatamant, doctrina antinationala, antistiintifica, cominternista despre existenta in cadrul romanitatii orientale a doua etnii – moldoveni si romani -, cu limba, cultura si istorie separate. Tanara generatie – elevii si studentii – este supusa unui proces diabolic de indoctrinare ideologica. In salile de clasa si de curs, la emisiunile de radio si TV, in presa scrisa si cea electronica controlata de Partidul Comunistilor, in discursul public al oficialilor moldoveni sunt reiterate tezele aberante ale propagandei sovietice despre trecutul istoric, cultural si lingvistic al poporului nostru.
Prin introducerea in invatamant a falsurilor de sorginte stalinista se atenteaza la constiinta si integritatea noastra nationala, se denigreaza si se pangaresc valorile nostre nationale; populatia este condamnata la saracie materiala si spirituala; cetatenii Republicii Moldova sunt instrainati de celelalte popoare europene, de valorile nationale si universale, de normele democratice de organizare si functionare a societatii; Republica Moldova risca sa devina un focar de instabilitate politica la hotarele Uniunii Europene si blocului nord-atlantic. Comitetul de Conducere al Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova cheama profesorii, parintii, elevii, partidele politice de orientare nationala si democratica, organizatiile nonguvernamentale, asociatiile stiintifice si cele de cutura sa condamne actiunile nesabuite ale guvernarii comuniste orientate spre resovietizarea invatamantului, sa respinga cu fermitate manualele de istorie de factura comunista, sa cultive adevarul stiintific despre istoria, limba si cultura poporului nostru.
La solicitarea Comitetului de Conducere al Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova de a picheta, in zilele de 7, 8 si 9 noiembrie a.c., sediul Ministerului Educatiei si Tineretului, Primaria municipiului Chisinau, prin dispozitia din 27 octombrie 2006, a autorizat desfasurarea, in ziua de 9 noiembrie 2006, intre orele 13:30 si 15:30, in scuarul Teatrului de Opera si Balet, a unui miting de protest impotriva introducerii in scoli a manualelor de istorie integrata.
Prin participarea la actiunea de protest:
- veti contribui la respingerea falsului si a minciunii din invatamant si din societate;
- veti contribui la intronarea adevarului stiintific despre Republica Moldova si despre poporul ei;
- veti asigura Republicii Moldova un viitor sigur si prosper alaturi de celelalte state europene;
- veti asigura tinerei generatii dreptul la o educatie corecta si o instruire calitativa.
Asociatia Istoricilor din Republica Moldova face apel catre toate fortele democratice din Republica Moldova sa dea dovada de solidaritate nationala sa sa sustina actiunile de protest.
 
Dupa ce si-a batut joc de romanii de pretutindeni PNL-ul incearca sa dreaga busuioculPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Dupa ce au reusit sa creeze un haos fara precedent in relatiile statului roman cu romanii de pretutindeni, prin managementul dezastros al liberalului Mihai Gheorghiu, PNL-ul incearca sa dreaga busuiocul propunand un proiect de cod electoral care prevede posibilitatea reprezentarii romanilor din afara frontierelor in Parlament.Potrivit ziarului „Cotidianul”, Asociatia ProDemocratia si Partidul National Liberal au introdus in proiectul comun de Cod Electoral, la capitolul alegeri parlamentare, posibilitatea ca cetatenii romani cu drept de vot din afara granitelor sa isi aleaga doi deputati si un senator in legislativul roman. Solutia este necesara in perspectiva introducerii sistemului uninominal, sustin cei care au propus reprezentarea electorala a diasporei. Potrivit unei statistici oficiale, peste 400.000 de romani lucreaza legal numai in Spania, dar numarul real depaseste cu mult un milion.
 
Aniversarea Hyde Park a caderii zidului Berlinului si aceluia nou de pe Prut ia amploarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :791
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Asociatia Hyde Park din Chisinau continua pregatirile pentru manifestarile prilejuite de aniversarea a 17 ani de la caderea zidului berlinez, ce vor avea loc joi, 9 noiembrie, la Iasi si Chisinau.In urma unei sedinte de consiliu a organizatiei, care a avut loc saptamana trecuta in capitala moldava, s-a decis oficial trimiterea unei declaratii prealabile pe adresa Primariei Chisinau, care, conform legii, a fost informata ca pe 9 noiembrie, intre orele 07:30 si 09:30, manifestantii vor picheta pe rand Guvernul, Parlamentul si Presedintia, Ambasada Germaniei si pe cea a Romaniei de la Chisinau. La Iasi intrunirea va avea loc tot in foisorul de la Teiul lui Eminescu din Copou, in jurul orei 13:00, asa cum se intalnesc deja deja de trei duminici la rand cei de la Hyde Park. Deoarece in vechea capitala a Moldovei nu sunt reprezentante diplomatice si nici institutii ale statului, tinta actiunii vor fi cetatenii de rand si, prin presa, dar si prin demersuri oficiale, clasa politica. Organizatia basarabeana intentioneaza sa ceara la Iasi incetarea crearii unui nou zid prin mijlocul unei natiuni si sa isi exprime simpatia pentru nemti, care au stiut sa-l darame pe al lor. O alta intentie a tinerilor este de a merge la Centrul Cultural German cu un buchet de flori si suveniruri de la Hyde Park.
In afara acestor doua manifestari, alte cateva actiuni similare vor avea loc la Timisoara, Strasbourg si Bucuresti, informeaza asociatia basarabeana. In capitala Romaniei joi, de la ora 16:45, in fata sediului Ministerului Afacerilor Externe, cei prezenti vor cere, la randul lor, distrugerea zidului dintre romani. Manifestatia este organizata de Grupul de actiune „Noi Golanii”, care considera ca, in timp ce primul lucru facut de catre germani dupa caderea comunismului a fost reintregirea tarii, romanii, dupa mai bine de 16 ani de la caderea dictaturii, stiu atat de putine despre drama fratilor de peste Prut. Manifestul de joi din fata MAE se vrea a fi o modalitate de a le arata romanilor din afara granitelor actuale ale tarii ca exista persoane solidare cu suferinta lor si ca zidul care ii separa trebuie distrus o data pentru totdeauna.
 
17 ani de la caderea zidului Berlinului – protest romanesc la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Asociatia "21 DECEMBRIE 1989" impreuna cu grupul de actiune “NOII GOLANI”  informeza intr-un comunicat de presa ca joi, 9 noiembrie a.c  incepand cu ora 17.00, in  fata Ministerului de Externe (aleea Alexandru, numarul 31),  are loc o actiune de protest prin care se cere distrugerea zidului informational dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului.Data de 9 NOIEMBRIE are o valoare simbolica deosebita: se implinesc 17 ani de cand poporul german a ales sa darame zidul Berlinului, zid care-l separa  in doua,  aratand prin aceasta lumii intregi ca regimurile politice sunt prea slabe pentru a infrana vointa unei natiuni.
In cadrul actiunii participantii vor darama un zid special creat pentru aceasta ocazie. Printre participanti si-au anuntat prezenta si tineri basarabeni si bucovineni, dintre care se remarca cei patru elevi ai liceului Gheorghe Asachi din Chisinau, care in primavara acestui an au suferit puternice presiuni din partea autoritatilor din Chisinau pentru ca au avut taria de a sustine ca sunt romani.
Mai multe detalii despre actiune se gasesc pe siteul www.romanism.net
Persoana de contact: Andrei Mihail telefon 0740585498
 
Puncte de vedere: Rolul diasporei romane in Europa de mainePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :350
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Un mare numar de persoane au ales calea unui exil fara intoarcere in timpul regimului totalitar din Romania. Aceste persoane s-au integrat, in general cu mari eforturi, in noua lor tara. Ele au contribuit, ca anonimi sau ca personalitati celebre, la dezvoltarea culturala, stiintifica si economica a noilor lor tari, dar, in acelasi timp, ele au pastrat, intr-o maniera constienta sau inconstienta, memoria tarii lor de origine – Romania. Aceste persoane pastreaza astazi memoria propriei lor suferinte.

Diaspora romana este astfel depozitara memoriei imensei suferinte generate de sistemul totalitar. O suferinta care ar putea sa ne apara ca o suferinta inutila in situatia actuala, tinand cont de infinita capacitate de uitare a fiintei umane.
Acrobatiile verbale ale unor intelectuali occidentali nu trebuie sa ne insele. Conform afirmatiilor lor, comunismul, asa cum a fost practicat in tarile din estul Europei, nu ar fi adevaratul comunism. Noi trebuie sa veghem ca memoria suferintei sa fie pastrata ca un tezaur fara de pret daca noi dorim sa nu ne regasim in inchisoarea totalitarismului. Bine inteles, reintoarcerea la un totalitarism dur pare exclusa, dar trecerea spre un totalitarism deghizat, moale, fundat pe ideologia lui homo economicus, nu este imposibila.
In cartea sa Cele trei culturi ale dezvoltarii umane, Jean-Baptiste de Foucauld, care a ocupat una dintre cele mai inalte functii in Franta, scrie: „Este posibil ca suflul sensului, care este atat de absent in societatile din Europa Occidentala, ne va veni de la popoarele care au trait in fiinta lor, recent, pierderea libertatilor politice si spirituale.” Memoria suferintei va garanta ca suflul sensului sa strabata Europa de maine.
Traind in Franta din anul 1968, doresc sa fac cateva remarci privind francofonia si diaspora romana din Franta.
Cele doua pericole extreme ale mondializarii sunt omogeneizarea culturala, religioasa si spirituala si paroxismul conflictelor etnice si religioase, ca reactie de autoaparare a diferitelor culturi si civilizatii. Francofonia apare, in acest context, ca o retea de rezistenta fata de cele doua pericole de omogeneizare extrema si eterogeneizare extrema.
Trei cuvinte pot caracteriza Scoala Franceza: rigoarea, finetea si umanismul. Rigoarea este cea a limbajului: fiecare cuvant are locul sau si functiunea sa. Finetea este cea a gandirii: nuanta este privilegiata de o gandire care isi gaseste calea printre cuvintele care sunt adesea neputincioase in tentativa lor de a exprima Realitatea. In fine, umanismul este de ordin spiritual: totul este centrat pe fiinta umana dar, in acelasi timp, o transcende.
Influenta Scolii Franceze are ca vehicul limba franceza, bun comun al tuturor culturilor francofone. Diaspora francofona romana are, in acest sens, un mare rol in propagarea rigorii, finetei si umanismului, in contextul lumii romanesti de astazi, prea marcata de ambiguitatea limbajului si de o gandire grosolana si vulgara (atat de prezenta in mass-media), care neglijeaza dimensiunea spirituala a fiintei umane. Lumea contemporana este, in larga masura, anti-umanista, deoarece fiinta umana este in mod esential conceputa ca un instrument de consum.
In raport cu ceilalti parteneri din comunitatea francofona, diaspora francofona din fostele tari din Est are avantajul traversarii sistemelor politice radical diferite si al traversarii culturilor diferite.
Metisajul cultural este, cred, inevitabil in Europa de maine. Diaspora romana este una dintre precursoarele acestui metisaj. Metisajul cultural nu inseamna omogeneizare culturala si pierderea identitatii nationale. Sensul sau este crearea unei noi culturi – cea a Europei de maine, care va coexista cu culturile nationale. „Unitate in diversitate si diversitate prin unitate” – aceasta straveche expresie a intelepciunii umane ar trebui sa ghideze pasii nostri.
Limba franceza este o parte constitutiva a identitatii nationale a Romaniei moderne. Romanii nu au fost niciodata cu adevarat straini in Franta, cel putin pe plan cultural si spiritual. Romanii n-au constituit niciodata un grup etnic sau religios separat, deoarece ei erau pe deplin francezi. Exilul romanesc din Franta dinainte de 1989 a fost deseori criticat pentru a fi fost fragmentat, intr-o disputa permanenta intre diferitele grupuscule si aceasta disputa a fost explicata printr-un imaginar caracteristic latinilor – cel al unui individualism exacerbat. Dar aceasta fragmentare are o explicatie simpla: o coerenta perfecta a exilului romanesc era imposibila pentru ca romanii vorbitori ai limbii franceze se simteau pe deplin francezi. Acest fapt explica de marii intelectuali romani din Franta si-au exprimat opera in limba franceza. Ei au contribuit astfel la edificarea culturii si stiintei franceze moderne. Ce alt fapt poate oare fi mai important pentru buna imagine a Romaniei in lume?
Marii creatori romani au fost dintotdeauna fiinte ale transgresiunii – transgresiunea normelor culturale conventionale, transgresiunii limbii, transgresiunea credintelor profund inradacinate. Dar aceasta transgresiune nu a fost, in esenta sa, agresiva. Ea a fost constructiva. Brancusi, Eliade, Lupasco, Cioran, Tzara, Gherasim Luca, Vintila Horia, Andrei Serban sunt fiinte ale transgresiunii frontierelor intre diferitele domenii ale cunoasterii si intre diferitele culturi, spre disperarea vamesilor de tot felul, vamesi ai cunoasterii si culturii.
Ultima mea remarca priveste rolul diasporei romane in emergenta unei dimensiuni spirituale ale democratiei in Romania. Membrii diasporei romane pot contribui la aceasta emergenta gratie propriei lor experiente de viata. Ei au trait, in regimul totalitar, o spiritualitate fara democratie si, dupa aceea, in Occident, o democratie fara spiritualitate. Cautarea unei dimensiuni spirituale a democratiei le este, astfel, cu totul fireasca.
Exista astazi o mare saracie spirituala pe planeta pe care traim. Ea se manifesta prin frica, violenta, ura si dogmatism. Se resimte, peste tot, nevoia urgenta a unei trans-spiritualitati, care sa concilieze tehnostiinta si intelepciunea, pentru a eradica saracia spirituala si pentru a evita razboiul civilizatiilor. Dimensiunea spirituala a democratiei este indispensabila pentru insasi supravietuirea democratiei.

 

Pentru Romanian Global News,
Basarab Nicolescu
Fizician teoretician, CNRS Franta si Universitatea Paris 6
Membru de Onoare al Academiei Romane
Presedintele asociatiei „Les Roumains de France”

 

 

 

 
Roman in Marea Britanie: "Suntem cetateni de categoria a doua"PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}The Guardian gazduieste un testimonial valoros al unei romance care, de sapte ani de zile, incearca sa schimbe perceptia eronata pe care britanicii o au despre noi. Cristina Irimie, editor al publicatiei "Roman in UK", din Londra, este unul dintre sutele de concetateni care infirma modelul terifiant pe care mass media si politicienii britanici il acrediteaza in ceea ce ne priveste.“Planul ministrului de interne John Reid, de limitare a accesului muncitorilor romani si bulgari, ne-a luat prin surprindere pe noi, romanii din Marea Britanie. Masurile anuntate de la 1 ianuarie 2007, acompaniate de caricatura reprezentand romani, publicata in presa britanica, ne-a intristat foarte mult pe noi, cei ce deja ne aflam aici. Am sosit in Marea Britanie acum sapte ani, ca studenta, pentru a-mi termina studiile. Aveam 16 ani si la acea varsta a fost dificil sa accept perceptia pe care am gasit-o aici despre tara mea. Pe vremea aceea, Romania insemna Ceausescu, Dracula, orfani si tigani cersetori. Tabloidele britanice au reusit, intre timp, sa modifice aceasta perceptie, prin campania sustinuta impotriva romanilor. Drept rezultat, perceptia publica s-a schimbat, si nu in bine. Romania este acum sinonima cu afluxul de neoprit al muncitorilor necalificati. Ei invadeaza aceasta tara, furand locurile de munca ale britanicilor si suprasolicitand serviciile sociale.
Ca roman traind in Marea Britanie, vine un moment in care te simti obosit. Obosesti incercand, de unul singur, sa schimbi imaginea tarii tale, obosesti sa fii privit cu superioritate doar din cauza nationalitatii tale. In 2004, speram ca Europa si Marea Britanie vor fi multumite cand vom adera la Uniunea Europeana, in 2007. Speram ca vom fi tratati cu respect, ca vom beneficia de aceleasi drepturi cu ceilalti membrii ai Uniunii.
Acum simtim ca suntem tratati ca cetateni de categoria a doua. Ni se fac cunoscute obligatiile ce ne asteapta, dar ne este dificil sa vedem in ce constau drepturile noastre. Propunerea domnului Reid exclude aproape toate categoriile de muncitori. Cele cateva permise de lucru anuntate ca disponibile in ianuarie 2007, pentru emigranti supracalificati, nu ajuta la nimic. Statisticile arata clar ca slujbele cautate de romani sunt in cu totul alte domenii, in special in agricultura. Este o ironie faptul ca una dintre putinele categorii de lucratori acceptati este cea a liber profesionistilor. Confirma ideea ca suntem asteptati sa contribuim, nu sa beneficiem. Constructorii din Romania sunt deja binecunoscuti Ministerului de Interne britanic. Ei sunt posesorii vizelor de afaceri, una dintre putinele modalitati prin care poti trai legal in Marea Britanie.
Din cauza acestui statut, de liber profesionisti, ei nu au aceleasi drepturi cu cetatenii britanici la concediu de odihna platit si concediu medical platit, fiind supusi unei nesigurante mult mai mari in ceea ce priveste locul de munca.
Noile restrictii vor afecta sute de romani care traiesc deja aici. Ei au venit in Marea Britanie sa ocupe locuri de munca platite cu mult sub nivelul lor profesional, sperand ca, odata cu 1 ianuarie 2007, vor putea solicita noile permise de munca si vor ocupa posturi adecvate pregatirii lor. Odata cu anuntul ministrului Reid, sperantele lor s-au prabusit.
Intre timp, acei romani care planuiau sa vina in Marea Britanie vor alege, cel mai probabil, o alta destinatie. Cand nu esti dorit intr-un loc, in cele din urma renunti. Este trist ca Marea Britanie, renumita pentru democratia sa, a ales sa introduca o asemenea masura discriminatorie. Este de asemenea trist si faptul ca o anumita parte a presei britanice continua sa promoveze o imagine falsa despre romani, influentand astfel ceea ce se intampla in lumea reala, o lume care ma tem ca nu va deveni mai prietenoasa cu compatriotii mei. Multi dintre ei doresc sa munceasca aici legal si sa isi aduca propria contributie la societatea britanica. Dar intrebarea, la care nu am un raspuns, este: cum se poate integra un roman intr-o societate care, evident, nu doreste sa accepte romani?
(Cristina Irimie Editor “Roman in UK”)
 
Petitie on-line impotriva restrictiei muncitorilor romanilor in IrlandaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Comunitatea Romana din Irlanda a lansat recent o petitie online de sustinere a unui memorandum de protest trimis Guvernului din Irlanda.Acesta din urma va impune anumite restrictii muncitorilor romani, dupa ce tara noastra va fi membru UE, la 1 ianuarie 2007. Petitia poate fi gasita la adresa de web http://www.petitiononline.com/romanian/petition.html, pana in prezent aceasta fiind semnata de peste 135 de persoane. Initiatorii actiunii au facut acest demers dupa ce guvernul irlandez a anuntat la sfarsitul lunii trecute ca va restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Decizia luata de guvernul de la Dublin este legata de „afluxul foarte mare de imigranti sositi in Irlanda” in ultimii doi ani, a explicat ministrul Muncii. El a precizat ca restrictiile vor fi revizuite „inainte de sfarsitul lui 2008”.
Candidatii romani si bulgari vor avea, insa, prioritate in fata celor proveniti din state membre ale Spatiului Economic European (UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein), a precizat Micheal Martin, ministrul irlandez al Industriei, Comertului si Muncii.
 
Belgia ar putea limita accesul muncitorilor romani si bulgariPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :139
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Pe lista tarilor care au restrictionat accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii s-ar putea alatura si Belgia, relateaza site-ul Novinite.com.Desi nu a fost luata inca o decizie oficiala, aceasta tara intentioneaza sa impuna restrictii pentru o perioada de doi ani, potrivit postului de radio BNR.
Oficiali belgieni au precizat, totusi, ca nu s-a luat o decizie oficiala in aceasta privinta, dar au subliniat ca muncitorii din cele zece noi state membre ale Uniunii sunt inca supusi restrictiilor, desi perioada de doi ani a expirat in cazul lor.
Primul stat care a anuntat o decizie transanta in privinta cu muncitorilor romani si bulgari a fost Marea Britanie, urmata de Irlanda, Spania si Olanda. Mai multe tari ezita inca sa ia o decizie pe aceasta tema. n urma cu trei zile, ministrul francez al afacerilor europene, Catherine Colonna, anunta ca tara sa va deschide doar partial piata fortei de munca pentru imigrantii romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2007.
 
Ghid pentru romanii care calatoresc in EuropaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 07 November 2006
Ministerul Administratiei si Internelor a elaborat un ghid de calatorie pentru cetatenii romani, in calitate de viitori cetateni europeni.Materialul informeaza despre conditiile pe care cetatenii romani vor trebui sa le indeplineasca incepand cu 1 ianuari 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a putea parasi teritoriul national. Ghidul mai explica concepte precum libera circulatie a persoanelor si dreptul de rezidenta din motive de politica publica, securitate sau sanatate publica, dar precizeaza si restrictiile care privesc documentele necesare la iesirea din tara a cetatenilor romani, perioada maxima de sedere in alte state europene pentru cetatenii romani sau conditiile in care acest drept poate fi restrictionat.
Brosura, tiparita in 10.000 de exemplare, contine informatii generale despre reglementarile Uniunii, si va fi publicata si pe situl Ministerului Administratiei si Internelor, la www.mai.gov.ro. Ghidul se incheie cu informatii despre autoritatile competente sa rezolve problemele pe care le intampina cetatenii romani in UE, dar si formule de salut in 21 de limbi europene, transmite corespondentul Mediafax.
 
Romani cu care ne mandrim: Interviu cu compozitorul Anatol RoscovanPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :314
Tuesday, 07 November 2006
"Muzica romaneasca din Basarabia a fost reinviata "din morti", incepand cu miscarea nationala din 1989; va spun asta ca artist format deja pe atunci." – Anatol Roscovan.Gabriel Gherasim: Maestre Roscovan, dati-ne va rog, cateva date biografice si profesionale!
Anatol Roscovan: Sunt nascut la 21 ianuarie 1960 in oraselul Telenesti din centrul Moldovei, fost judet Orhei. Am absolvit scoala muzicala din Telenesti. Apoi (1975-1979) am facut studii la Colegiul de Muzica "Stefan Neaga" din Chisinau, unde mi-a si venit pasiunea pentru muzica usoara, eu specializandu-ma atunci ca instrumentist (acordeon). Imi placeau foarte mult instrumentele cu clape in general, de aceea am avut tendinta de a avea si cele mai bune dintre ele, cum ar fi Yamaha, Corg si altele. Asa am inceput activitatea artistica, ca instrumentist.
Dupa absolvirea Colegiului (1979-1983), am facut studii la Academia de Muzica "G. Muzicescu" din Chisinau, la catedra de muzica populara, specialitatea accordeon, si in paralel am cantat in formatiile "Martisor" si "Miorita" - formatii de muzica populara romaneasca din Republica Moldova, foarte renumite -, dupa care am sustinut examenul de stat cu formatia "Martisor" (conducator Segiu Ciuhrii, Artist al Poporului).
Imediat dupa absolvirea Academiei de Muzica, am primit invitatia de la un alt artist emerit, Iurie Sadovnic, din formatia "Legenda", afiliata la Filarmonica Nationala, ca sa lucrez cu ei. Cu aceasta orchestra am dat spectacole in multe tari straine, cum ar fi Mongolia, Rusia, Germania, Belorusia, Estonia, Letonia, inclusiv in pozitia de conducator muzical al formatiei. Am pregatit grupul pentru concursul Unional (URSS) al grupurilor muzicii de estrada, unde la Kiev am obtinut locul I, iar la Moscova, in finala, ceva mai secundar, dar oricum foarte prestigios. Asta deoarece in juriu intrau stele ale muzicii usoare de atunci, precum Alla Pugaciova.
In 1987 am primit invitatia maestrului Mihai Dolgan din formatia "Noroc" ca sa activez timp de un an alaturi de maestrii Gheorghe Topa, Anatol Bivol, Larisa Ghelaga s.a. Cu ei am intreprins un turneu in Germania. Ulterior am format grupul “Colinda”, unde eram eu conducatorul artistic. De aceasta formatie ma leaga multe realizari frumoase, inclusiv inregistrarea a doua compact discuri la renumita firma de specialitate "Melodia" din Kiev, Ucraina. Asta pana in 1989.
Dupa 1992 am primit invitatia de la maestrul, dirijorul si compozitorul, premiat cu distinctia de Artist al Poporului, Gheorghe Mustea, ca sa fiu angajat in Orchestra Radio-Televiziunii Nationale Moldova, unde activez pana in prezent, in calitate de instrumentist. De asemenea am si rolurile de aranjator si solist-vocalist.
In afara ocupatiei de la Radio-Televiziune, am un studiou - "Rav-Studio", pe langa Palatul de Cultura al Feroviarilor, unde compun muzica si ma ocup cu predarea muzicii la tineri interpreti, inclusiv la copii. In grupul "Rav-Studio" activeaza si solistii Angela Cabari si Ady - tanar interpret si textier. Multi copii care au studiat cu mine, mai tarziu au devenit interpreti profesionisti: Ady, Lina, Alexa, Catalina Rusu, Cornelia Chise (grupul Milenium) s.a.
G.G.: Ce inseamna muzica pentru dvs?
A.R.: Muzica este tot ce imi ghideaza viata, o fac cu drag, deci intru totul, o iubesc de mic copil si activez invaluit de ea.
G.G.: In ce masura muzica romaneasca din Basarabia a constituit o forta de rezistenta contra rusificarii si de redesteptare a identitatii romanesti de la 1989 si in general, ca parte din coloana vertebrala a civilizatiei romanesti dintre Nistru si Prut?
A.R.: Muzica romaneasca din Basarabia a fost reinviata "din morti", incepand cu miscarea nationala din 1989; va spun asta ca artist format deja pe atunci. In acea perioada, grupul nostru "Colinda", de exemplu, avea in repertoriu piese politice (Ridica-te frate, Dumitru, Balada ciobanului, Drag mi-a fost s. a.). Participam activ in toate manifestarile nationale cu zeci de mii de oameni, cenaclurile de atunci, insa cel mai mare imbold l-au adus regretatii Ion si Doina Aldea Teodorovici. De la ei am preluat multe piese si pe care le cantam atat noi adultii, cat si copiii, de la mic la mare (N. Red.: In acea perioada, administratia lui Mircea Druc de la Chisinau a trimis o comisie la Bucuresti si a propus unirea Basarabiei cu Patria-Mama. Ion Iliescu, KGB-ist si presedinte al Romaniei, ales neconstitutional de trei ori de catre electoratul tarii, a respins dorinta romanilor-basarabeni, ceea ce a dus eventual la metamorfoza Chisinaului pana la administratia rusofila comunista de azi).
G.G.: In 2002, in regiunea Calarasi (orasul Ungheni), ati fost pedepsit de catre autoritatile locale, pentru ca ati cantat la o procesiune religioasa "Tatal Nostru" in romaneste. Cum si-au explicat autoritatile comuniste aceasta cenzura, ce repercursiuni ati avut si ce a insemnat pentru dvs. ca sa aveti aceasta experienta in secolul XXI, pe pamant romanesc?
A.R.: Este adevarat... In plus, am fost pedepsit pentru interpretarea pieselor "Numai Poetul", text Mihai Eminescu, si pentru piesa "Eminescu", text Grigore Vieru, pe care le-am cantat in Chisinau. Le-am cantat in fata cladirilor Guvernului si a Parlamentului, am fost judecat in Judecatoria Buiucani, Chisinau, am fost dat "publicitatii" la televizor, ca un rebel care incalca "ordinea publica", de fapt am cantat mult in mitingurile de protest. Dosarul meu a ajuns la Strasbourg, dar... oricum am fost amendat! Sentimentele mele in aceasta privinta vi le puteti imagina usor.
G.G.: Baietelul dumneavoastra paseste pe urmele familiei, prin participarea ca interpret la festivaluri muzicale. A fost apreciat la spectacolul de la Mamaia. Cati anisori are si cand a inceput interesul sau pentru muzica?
A.R.: Am doi copii. Stefanel este deja castigator al trofeului de la concursul de la Sanct-Petersburg, Rusia, pe 2006. Are 6 ani. Fetita, Julia, sper sa ne urmeze calea.
G.G.: Cum pot cititorii nostri sa va contacteze?
A.R.: La adresa de e-mail: anatol_roscovan@mail.ru.
G.G.: Multumim pentru interviul acordat!
A.R.: Si eu!
(De Gabriel Teodor Gherasim, New York)
 
Jurnalisti din Basarabia efectueaza stagii profesionale in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Tuesday, 07 November 2006
Incepand cu luni, 6 noiembrie, 16 jurnalistii din mass-media nationale si locale din Basarabia efectueaza stagii profesionale la redactiile ziarelor, agentiilor de presa, posturilor de radio si TV nationale si regionale din Romania.
Stagiul, care se finalizeaza la 12 noiembrie, este parte a proiectului „Extinderea cooperarii transfrontaliere a jurnalistilor din Basarabia si Romania”, prin care Asociatia Presei Independente (API) din Basarabia isi propune sa diversifice si sa eficientizeze colaborarea dintre jurnalistii de pe ambele maluri ale Prutului.
Surse din cadrul API au precizat ca la stagiu participa noua reporteri de la publicatiile periodice membre API si sapte jurnalisti de la alte institutii media. Astfel, timp de o saptamana, jurnalistii din Basarabia vor lucra alaturi de colegii lor din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Suceava, Braila, Botosani, Galati  si Bucuresti. Reporterii basarabeni urmeaza sa redacteze si sa publice stiri, articole si reportaje, dar si sa se documenteze la tema colaborarii romanoo-romane in diferite domenii.
La stagiu participa 9 reporteri de la publicatiile periodice membre API si 7 jurnalisti de la alte institutii media („ECO”, „Timpul de dimineata”, „Info-prim Neo”, „Antena C”, „Fresh FM”, „Moldova 1” si „TV7”). Timp de o saptamana, jurnalistii din Republica Moldova vor lucra alaturi de colegii lor din judetele Iasi („Ziarul de Iasi” si „TVR Iasi”), Vaslui („Obiectiv de Vaslui”), Neamt („Monitorul de Neamt”), Suceava („Monitorul de Suceava”), Braila („Obiectiv Vocea Brailei”), Botosani („Monitorul de Botosani”), Galati („Viata Libera”) si mun. Bucuresti („Jurnalul National”, „Evenimentul Zilei”, „Cotidianul”, „Capital”, „Rompres”, „Radio Romania Actualitati”, „Europa FM” si „Prima TV”). Reporterii basarabeni urmeaza sa redacteze si sa publice stiri, articole si reportaje, dar si sa se documenteze la tema colaborarii moldo-romane in diferite domenii.
API va organiza, in perioada 29 noiembrie-1 decembrie a acestui an, o vizita de documentare in Basarabia pentru cinci jurnalisti din Romania. 
 
Romania, nou membru UE, in dezbatere la PatrasPDF Print E-mail
Patras, Grecia/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Secretarul de stat Valentin Naumescu (foto), de la Ministerul roman al Afacerilor Externe, va rosti un discurs sambata, 11 noiembrie, in cadrul conferintei “Politica si Cultura” organizata la Patras,  Capitala a Culturii Europene 2006.Potrivit Ambasadei Romaniei la Atena, interventia demnitarului roman va fi pe tema “The Role of Public Diplomacy in Promoting Romania as a New Member of the EU", discursul urmand sa includa si prezentarea pregatirilor pentru activitatile de anul viitor din orasul Sibiu, care a fost desemnat Capitala a Culturii Europene in 2007.
 
"Ridendo castigat mores" la ... LillePDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :270
Tuesday, 07 November 2006
Asociatia Culturala Printemps Roumain din Lille organizeaza pana la finele acestui an mai multe secvente de umor si critica sociala regrupate sub titlul generic “Ridendo castigat mores”.Seria de evenimente va debuta la data de 24 noiembrie cu o expozitie de grafica satirica romaneasca, ce va ramane deschisa pana la data de 8 decembrie 2006. Expozitia este realizata de Uniunea Artistilor Plastici din Romania care prezinta primul salon de caricatura de dupa 1989 reunind operele a 60 de artisti romani, Stefan Popa Popa’s - cel mai rapid portretist (record Guinness) si Tudor Banus - pictor, grafician si ilustrator in Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express. Vernisajul va avea loc in data de 24 noiembrie, de la ora 19.30.
Tot vineri, 24 noiembrie, este programat si un show Popa’s, ce se va desfasura de la 12.30 la 19.30 si va beneficia de prezenta artistului roman care va realiza portrete in mai putin de un minut pentru publicul prezent. Tot atunci se va desfasura si intalnirea cu tema: “Grafica satirica, rolul ei ca arta si in mass media”, cu incepere de la ora 15.00. Invitatii acestei intalniri vor fi Stefan Popa Popa’s, Tudor Banus, desenatorul de presa Plantu si Françoise Gouyou-Beauchamps.
Toate activitatile vor avea loc la Espace Culture al Universitatii Lille 1, Villeneuve d’Ascq.
 
Arta romano-elvetiana la LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Pictorita Carmen Indergand-Bira si artistul plastic Peter Indergand ii invita pe romanii din Lucerna sambata, 18 noiembrie, de la ora 18:00, la vernisajul expozitiei Hinter Glas, care va fi gazduita de biserica Katholische Landeskirche din Lucerna, Abendweg 1, la etajele 3 si 4.La aceasta manifestare vor fi expuse lucrari pe sticla: icoane si picturi realizate de Carmen Indergand-Bira, avand ca tema principala amintiri despre Romania, si schite in culori (incluzand o reprezentatie a unei coloane infinite) realizate de Peter. Expozitia poate fi vizitata pana la data de 31 decembrie, de luni pana vineri intre orele 08:00 si 20:00, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Totodata, exponatele mai pot fi vazute si in week-end, cu anuntare prealabila la numarul de telefon 041 410 45 70. Artistii vor fi prezenti la expozitie si duminica, 10 decembrie, intre orele 14:00 si 17:00.
 
Intalnire Rombel pentru romancele din BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :201
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Romancele care locuiesc in Bruxelles sunt invitate de portalul romanesc Rombel sa participe la o intalnire care va avea loc sambata, 11 noiembrie, la Cafe Frederiksborg din capitala belgiana. Localul ales de organizatorii intrunirii romanesti se afla la adresa Avenue Broustin 118, 1083 Bruxelles – Ganshoren. Intalnirea va incepe la ora  16:30, informeaza portalul Rombel. Aceasta intalnire face parte din seria de intrevederi bilunare pe care romancele din Bruxelles le organizeaza periodic.
 
Reportaj de la Agapia, la televiziunea germanaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :240
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}O noua emisiune televiziata despre Romania va fi prezentata joi, 9 noiembrie, incepand cu ora 21:00, pe postul 2 al televiziunii nationale germane, subiectul serii fiind manastirile din nordul Moldovei.Unul dintre lacasurile de cult monahale expuse va fi Manastirea Agapia (foto), care a reusit sa depaseasca mai multe momente de criza in existenta sa – incendii, razboaie, 50 de ani de comunism. Astazi, Agapia numara 400 de maici vietuitoare, fiind cea mai mare manastire de maici din lume. Documentarul prezinta o tanara femeie ajunsa la manastire in incercarea de a gasi un refugiu si care isi incepe, astfel, viata de novice in monahism, informeaza asociatia inter-culturala Ars-Longa. Pe langa expunerea acestei manastiri intrata in patrimoniul UNESCO, documentarul mai prezinta si alte cateva imagini clasice ale unei tari ce se pregateste de momentul 1 ianuarie 2007, aderarea la Uniunea Europeana.
 
Artizanat si muzica romaneasca la Festivalul Pro PatrimonioPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Cea de-a doua zi a Festivalului Pro Patrimonio de la Londra va cuprinde cateva demonstratii de artizanat romanesc, pentru copii, ce se vor desfasura la o scoala britanica si vor fi sustinute de artistii sprijiniti de ICR Londra.De la ora 16.00, Institutul Cultural Roman din capitala britanica va gazdui o demonstratie de artizanat a Mariei Dinoiu, care va prezenta tesaturi din Oltenia, si a lui Paul Buta, realizator de masti din Moldova. Intrarea la eveniment este libera.
Seara se va incheia cu un recital e vioara si pian sustinut de Andrei Goca (vioara) si Daniel Adni (Pian). Programul ercitalului va contine opere de Brahms, George Enescu si Henri Wieniawski.
 
270.000 de ani de inchisoare pentru autorii atentatelor de la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :211
Tuesday, 07 November 2006
Egipteanul Rabei Osman Sayed Ahmed, unul din suspectii atentatelor din Madrid din martie 2004, a fost condamnat, luni, 6 noiembrie, la 10 ani de inchisoare, de o curte italiana, transmite BBC online.Pedeapsa i-a fost aplicata pentru complot in vederea comiterii atacurilor. Procurorii spanioli vor cere pedepse cu inchisoarea care, insumate, vor depasi 270 de mii de ani, pentru toti cei 29 de suspecti in atentatele de la Madrid din 11 martie 2004. Procesul lor va incepe anul viitor. Cererea de sentinta va fi inclusa intr-un raport pe care procurorul Olga Sanchez il va trimite Tribunalului National in cursul acestei saptamani.
Procurorul urmeaza sa ceara cea mai mare pedeapsa cu inchisoarea pentru principalii sapte suspecti. 191 de persoane si-au pierdut viata in atacurile comise pe 11 martie 2004 la Madrid, printre care si 16 romani.
 
33 de ani de activitate pentru Catedrala Sf. Ioan Botezatorul din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 07 November 2006
Catedrala ortodoxa romana Sfantul Ioan Botezatorul din Montreal sarbatoreste in perioada 10-12 noiembrie, implinirea a 33 de ani de la fondarea acestui lacas de cult, prilej cu care il va avea ca oaspete pe Intai Statatorului Arhiepiscopiei Ortodoxe din America si Canada, IPS Nicolae.Programul aniversar din acest an va debuta vineri, 10 noiembrie, cu Taina Sfantului Maslu, urmata de un Cuvant duhovnicesc al IPS Arhiepiscop Nicolae, la ora 19.00. La aceasta slujba credinciosii pot da pomelnice pentru cei vii si aduce untdelemn si faina de grau. A doua zi de sarbatoare, sambata, 11 noiembrie, va avea loc Vecernia cea Mare cu Litie si sfintirea unor odoare pentru catedrala. Dupa cuvantul de invatatura si miruirea credinciosilor va urma in Sala Parohiala un „vin d’honneur” pentru cei prezenti, informeaza parohia gazda. Ultima zi din program, duminica, 12 noiembrie, va incepe cu oficierea Sfintei Liturghii Arhieresti, urmata de Banchetul Aniversar si de un program special conceput pentru aceasta ocazie. Parohia romaneasca este pastorita de P.C. Pr. Protopop George Chisca, iar Sorin-Ioan Lupa este presedintele Consiliului Parohial.
 
Preselectie de filme despre romanii din diaspora, la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 07 November 2006
Realizatorii de filme despre romani si comunitatile de romani din intreaga lume pot sa isi prezinte creatiile in perioada 1-5 mai 2007, la Chisinau, in cadrul sectiunii cadRO inclusa in cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Documentar “Cronograf”.OWH TV Studio, organizatorul evenimentului, a inceput deja preselectia pentru competitia de anul viitor, pe langa sectiunea mentionata la festival existand si o categorie dedicata Filmelor Documentar, informeaza romania-israel.com. Participantii trebuie sa se inscrie pana pe 1 februarie 2007, mai multe detalii despre regulamentul festivalului si formularul de inscriere fiind afisate pe site-ul www.owh.md (rubrica Cronograf). Informatii suplimentare se pot obtine si de la numerele de telefon +373/22/23 27 71, tel./fax: +373/22/22 54 09 sau de la adresele de e-mail owh@owh.md si owh_tvstudio@yahoo.com, persoane de contact Leontina Vatamanu si Victoria Coroban.
 
Doru Octavian Dumitru, in spectacol la HaywardPDF Print E-mail
Hayward, SUA/Romanian Global News
Accesari :180
Tuesday, 07 November 2006
{mosimage}Actorul Doru Octavian Dumitru (foto), supranumit si „masina de ras a Romaniei”, se va afla duminica, 12 noiembrie, de la ora 13:00, in fata publicului de la Casa Romana din Hayward, California.Artistul comic va prezenta spectacolul „Mi-a fatat mintea”, informeaza biserica ortodoxa romana „Invierea Domnului” din localitate. Pretul unui bilet este de 25 de dolari, copiii cu varsta mai mica de 12 ani intrand gratuit. Biletele se vor vinde in ziua spectacolului, incepand cu ora 12:00, la usa salii Casei Romane, in limita locurilor din sala. Fondurile stranse vor ajuta la repararea acoperisului bisericii „Invierea Domnului”, mai anunta parohia romaneasca.
 
Paula Popa si Naiades in concert la Trafalgar SquarePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :161
Tuesday, 07 November 2006
Ansamblul Naiades, alaturi de Paula Popa va sustine miercuri, 8 noiembrie, un concert in cadrul Festivalului Pro Patrimonio. Evenimentul este programat sa se desfasoare de la ora 18.00 la Natioanl Gallery, Trafalgar Square din Londra. Paula Popa este sprijinita de Fundatia Ratiu UK.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions