Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
No Mercy isi va lansa cel mai recent albumul in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Grupul No Mercy va lansa in Romania albumul “Best of the Best Gold” printr-un concert pe care il vor sustine la Sala Polivalenta, pe 7 decembrie, de la ora 20.00."Best of the Best" este un album pe care toata lumea l-a asteptat cu nerabdare, este albumul care va incanta pe toti fanii trpei.
Pe album se gasesc superhituri ca "Missing", "Where Do You Go", "When I Die", "Please Don't Go", "More, More, More", dar si alte hituri.
Organizatorii apreciaza evenimentul de la Bucuresti ca fiind va fi o premiera si un act inedit, plin de surprize.
Un amanunt important este faptul ca No Mercy va canta in duet cu Animal X.
 
La Bucuresti a avut loc Masa rotunda cu tema “Regenerare Urbana”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}In Sala de Consiliu a Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a avut loc miercuri, 7 noiembrie, Masa rotunda cu tema “Regenerare Urbana”.Masa rotunda a abordat un subiect de mare interes: “regenerarea urbana”. Conceptul a fost prezentat de catre Alexandru M. Sandu, Doina Cristea, Ioan Andreescu si Liviu Ianasi, intr-o prima parte, teoretica.
Acestia au vorbit despre ce inseamna regenerearea urbana, dar mai ales despre ce ar insemna un proiect de regenerare urbana in Bucuresti.
In a doua parte au fost prezentate proiecte urbanistice importante pentru Bucuresti. Proiectul “Esplanada” a fost detaliat pentru cei prezenti de catre Gheorghe Patrascu – director general al Directiei generale de amenajare a teritoriului, urbanism si politica locuirii din cadrul Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Proiectul Uranus-Rahova a fost prezentat de catre Teodor Frolu si Mario Kuibus. Acestia au scos in evidenta obiectivele lor pentru zona Rahova: reabilitare urbana, revigorare comerciala, activare sociala. Au insitat asupra faptului ca “pentru ca un proiect de regenerare urbana sa aiba succes trebuie sa-ti placa, sa-l iubesti si sa te implici in el, acest lucru fiind valabil nu numai la nivelul arhitectului, ci si la nivelul cat mai multor persoane care pot sa influenteze un astfel de proiect de regenerare urbana.”
Printre cei care ne-au onorat cu prezenta la acest eveniment s-au numarat: Emil Barbu Popescu, Stefan Bortnowski, Alexandru Beldiman, Gheorghe Polizu, Ionut Toma (arh. sef Constanta), Sandu Dan (arh. sef Botosani), Cristian Ovidiu Corduneanu (arh. sef sector 6 Bucuresti).
Ca o concluzie a acestei intalniri, pentru toti cei prezenti in sala a ramas clar ca pentru o “dezvoltare spatiala durabila” nu e de ajuns ca numai arhitectul sa se implice, e nevoie de sprijinul autoritatilor, al urbanistilor, dar si al oamenilor de rand care locuiesc in zonele afectate.
 
Presedintele Consiliului de Conducere al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei – in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Wednesday, 08 November 2006
Presedintele Consiliului de Conducere al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Lars Kolte, s-a aflat intr-o vizita oficiala in Romania, in cadrul careia a avut si o intrevedere cu ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu.Ministrul roman al afacerilor externe a exprimat satisfactia pentru cooperarea excelenta dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, reflectata  recent prin imprumuturile acordate de catre Banca pentru combaterea efectelor inundatiilor din vara anului 2005, si a exprimat speranta continuarii acestei cooperari si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat MAE.
Cu acest prilej presedintele Consiliului de Conducere al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei a prezentat coordonatele privind politica Bancii in perioada urmatoare. Schimbul de opinii pe acest subiect a evidentiat necesitatea concentrarii eforturilor, in perioada urmatoare, asupra cresterii vizibilitatii Bancii, atat la nivelul opiniei publice cat si al autoritatilor din statele membre.
S-a convenit continuarea dialogului in perioada urmatoare atat asupra proiectelor care ar putea fi finantate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in Romania si Banca cat si in legatura cu politicile generale ale Bancii .
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei  este o banca de dezvoltare multilaterala care sprijina proiecte cu finalitate sociala, prin acordarea de imprumuturi sau garantii pe termen lung, reprezentand expresia solidaritatii financiare  a statelor europene membre ale bancii. Pana in prezent,  Banca a acordat Romaniei imprumuturi in valoare totala de 638 de milioane de euro alocate pentru importante  proiecte cu destinatie sociala (reconstructia infrastructurii afectate de inundatii, sanatate, invatamant, protectia copilului, constructia de  locuinte sociale etc). De asemenea, Banca analizeaza, in prezent, alte cereri de imprumut adresate de tara  noastra in valoare de cca. 365 milioane de euro, informeaza MAE.
 
Reuniune a ambasadorilor tarilor francofone acreditati la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}La sediul Ministerul Afacerilor Externe a avut loc recent o reuniune a ambasadorilor tarilor francofone acreditati la Bucuresti.Cu acest prilej s-a hotarat constituirea Grupului informal al ambasadorilor statelor si guvernelor membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei. Acest grup urmeaza sa se reuneasca periodic in vederea concertarii pe diferite teme care tin de punerea in aplicare a prevederilor incluse in Declaratia finala a Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, se arat intr-un comunicat MAE.
S-a stabilit, de asemenea, ca pe perioada asumarii presedintiei Francofoniei de catre Romania, membrii Grupului sa se intalneasca pentru dezbaterea temelor de interes aflate pe agenda Instantelor Francofoniei.
Urmatoarea reuniune este prevazuta a avea loc in cursul lunii decembrie 2006 si va avea ca obiectiv discutarea aspectelor care tin de organizarea Saptamanii Francofoniei in Romania, in cursul lunii martie 2007.
 
Romania candideaza la Consiliul Uniunii Internationale a TelecomunicatiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 08 November 2006
Romania a decis sa candideze din nou la alegerile organizate pentru Consiliul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU).Alegerile vor avea loc cu ocazia Conferintei Plenipotentiare a ITU, care va avea loc in Antalya, Turcia, in perioada 6 - 24 noiembrie 2006, informeaza Prompt Media.
Conferinta plenipotentiara este cel mai important organism al ITU care decide asupra politicii viitoare a Uniunii. Desfasurata o data la patru ani, conferinta stabileste politicile generale, adopta planurile strategice si financiare pentru urmatorii patru ani si alege echipa manageriala a Uniunii, membrii Consiliului si membrii Consiliului de Reglementare Radio. Romania este membra ITU de 140 de ani. Daca va deveni membru al consiliului Romania va sprijini implementarea reformelor ITU si va contribui la intarirea relatiilor dintre statele membre.
 
De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Regele Mihai invitat la Radio France InternationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Radio France Internationale difuzeaza miercuri, 8 noiembrie, un interviu cu Regele Mihai (foto).In discutia cu Marcela Feraru, Majestatea Sa vorbeste despre plusurile si minusurile cu care intra Romania in Uniunea Europeana: “ E prea multa discutie, prea multa ciorovaiala in Romania, ar trebui poate mai multa cumpatare”, despre raporturile cu Europa : “Trebuie sa aratam ca suntem o natiune care merita sa intre in Uniunea Europeana” si despre ce inseamna pentru Rege ziua de intai decembrie: “E o zi importanta pentru Romania, dar pentru Noi nu este ziua nationala."
 
Ambasadorul Noii Zeelande pe langa UE va fi acreditat si pentru Bulgaria si RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 08 November 2006
Ambasadorul Noii Zeelande pe langa Uniunea Europeana, Wade Armstrong, va fi acreditat si pentru Bulgaria si Romania, a anuntat marti ministrul neozeelandez de externe, Winston Peters.Armstrong, care este rezident in Bruxelles, este si ambasadorul neozeelandez pentru Belgia si Luxemburg, iar diplomatul va face oficiile si pentru Romania si Bulgaria, in calitatea lor de noi membre ale Uniunii Euroepene.
 
Din nou emotii la Strasburg pentru Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Strasburg, Franta/Romanian Global News
Accesari :186
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European (AFET) se va reuni, luni, 13 noiembrie, intr-o sedinta extraordinara la Strasburg pentru a discuta proiectele de raport privind aderarea Romaniei si Bulgariei, intocmite de raportorii Pierre Moscovici (PES) si Geoffrey van Orden (PPE).Raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, va prezenta membrilor comisiei raportul sau, dupa care vor fi dezbatute amendamentele parlamentarilor europeni. Data limita pana cand au putut fi aduse amendamente la acest proiect de raport a fost 8 noiembrie.
 
Conferinta de presa pentru Unifest Timisoara 2006PDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Liga Studentilor Agrowest din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, organizeaza o conferinta de presa ce va prefata Festivalul National Studentesc – UNIFEST  TIMISOARA 2006.Conferinta de presa va avea loc vineri 10 noiembrie 2006, la ora 12.00 la sediul Ligii Studentilor Agrowest  din cladirea Facultatii de Tehnologia Produselor  Agroalimentare din Timisoara.
Festivalul Unifest  este cel mai mare festival national studentesc din Romania, desfasurat  simultan   in 12 centre universitare din Romania inclusiv la Timisoara. Festivalul se va desfasura in perioada 13-19 noiembrie 2006.
Agenda festivalului cuprinde: dezbateri publice, training-uri, expozitii,  lansarea publicatiei "Generatia Viitoare", proiectii cinematografice, concerte in aer liber etc.
 
Trio-ul Marko Bela, Mihai Razvan Ungureanu si Tariceanu vor mostenirea lui Gojdu data BudapesteiPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :251
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Ieri vicepremierul Marko Bela (foto), presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), a anuntat ca agenda sedintei comune a guvernelor roman si ungar a fost definitivata, precizand insa ca neratificarea, de catre Senat, a acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice Gojdu "nu reprezinta un semnal pozitiv" dat executivului de la Budapesta, transmite Rompres.Proiectul MAE prin care mostenirea Gojdu urma practic sa fie abandonata in bratele Budapestei, este contestat vehement de administratorul testamentar de drept al Fundatiei, Biserica Ortodoxa Romana, cat si de societatea civila responsabila.
La 20 octombrie 2005, cu ocazia sedintei comune de guvern Ungaria-Romania de la Bucuresti a fost semnat un acord realizat de MAE care prevedea infiintarea unei noi Fundatii Gojdu la Budapesta. Proiectul a fost ratificat aproape imediat in Parlamentul de la Budapesta, in vreme ce Camera Deputatilor de la Bucuresti a respins in luna mai acest acord. In prezent "Ordonanta Gojdu" se afla la Senat, care este camera decizionala. Conform acordului Gojdu semnat la Bucuresti presedintele noii fundatii sponsorizate de Ungaria si Romania urma sa fie Sorin Antohi, prieten cu ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si deconspirat in aceasta toamna ca fost colaborator al Securitatii. Tot Antohi in post de profesor la Budapesta, a mintit timp de mai multi ani ca detine titlul de doctor in istorie.
In cadrul sedintei comune de la Budapesta, din 16 noiembrie, vor fi semnate mai multe acorduri si intelegeri care vor viza amenajarea teritoriului, schimburile de stagiari, dezvoltarea infrastructurii, dar si colaborarea intre arhivele nationale ale celor doua state.
Problema arhivelor este una extrem de sensibila, mai grupuri de interese maghiare dorind sa preia conducerea arhivelor in special din judetele din Transilvania, pentru a face sa dispara documente “sensibile”, pentru interesele maghiare din Transilvania.
 
Un episcop al Moscovei s-a apucat sa bata clericii si enoriasii cu pumnul si toiagulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Dupa ce duminica a batut clericii si enoriasii de la biserica Alexandru Nevski din orasul Ungheni, lovindu-i cu pumnii si cu toiagul episcopal, Petru Musteata a tinut ieri o conferinta de presa. El a atacat Mitropolia Basarabiei, spunand ca aceasta „reprezinta o scursura a Mitropoliei Moldovei unde emigreaza preotii nedemni”. 

Petru Musteata a spus ca cei care sprijina aceasta mitropolie, printre care si deputatul crestin-democrat, Vlad Cubreacov, se fac complici la dezbinarea Bisericii Ortodoxe din Moldova „ceea ce este foarte trist”.
Episcopul Petru Musteata a respins acuzatiile ce i le aduc preotii si enoriasii care au parasit Mitropolia Moldovei aderand la Mitropolia Basarabiei. Acestia au spus ca Petru Musteata ar fi corupt si ar avea un comportament amoral. El a tinut sa mentioneze ca nu a luat si, implicit, nu a dat niciodata mita si ca va da in judecata ziarul FLUX, pentru ca a scris ca functia de episcop a fost obtinuta contra sumei de 300 de mii de euro.
Totodata, secretarul episcopului Petru Musteata, Anatolie Cibric, a atacat toata presa acuzand-o ca aceasta ar fi reflectat in mod unilateral evenimentul de duminica de la Ungheni, prezentand intr-o lumina defavorabila reprezentantii Mitropoliei Moldovei ce au patruns cu forta in biserica din Ungheni.
Reprezentantii Mitropoliei Moldovei au declarat ca la Ungheni ei nu ar fi aplicat forta, nu ar fi lovit lumea cu pumnii si cu o ranga de metal, contrar marturiilor a catorva zeci de enoriasi de la Ungheni.
In replica, solicitat de FLUX, parohul Bisericii „Alexandru Nevski” din orasul Ungheni, parintele Ioan Porcescu, a declarat ca ceea se intampla in cadrul Mitropoliei Moldovei depaseste limitele dreptei credinte si a moralitatii crestinesti. „In calitatea noastra de slujitori ai Domnului nu putem tolera devierea de la invatatura crestineasca care ne spune sa fim iubitori si toleranti fata de aproapele nostru. Episcopul Petru a depasit legea bisericii cand, insotit de personaje mai mult decat dubioase si inarmat cu rangi, a incercat sa preia fortat biserica.
Cei care l-au impiedicat sa faca acest lucru au fost in primul rand enoriasii, care s-au adunat aici pentru a feri biserica de abuzuri, care mai sunt si neclare pe de asupra”, a declarat parintele Ioan Porcescu.
Totodata, parintele Constantin din satul Floritoaia, Ungheni ne-a spus: „Este trist si regretabil ceea ce se intampla in cadrul bisericii noastre. Parerea mea este ca astfel ne expunem astfel in fata sectelor, care devin din ce in ce mai numeroase si care profita acum de aceste dezbinari. Biserica trebuie sa fie unita si puternica, altfel nu vom putea sa facem fata misiunii pe care ne-a dat-o Dumnezeu pe pamant. Decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei este una definitiva pentru ca noi, preotii, trebuie sa fim vindecatori de suflete si nu promotori ai nu stiu ce interese dubioase”.
Parintele Serghei din comuna Untesti, Ungheni: „Ierarhii mari trebuie sa inteleaga ca preotia este unica fata de Dumnezeu si ca si un preot simplu, de la tara are darul Duhului Sfant asupra lui. As dori sa inteleaga Inaltul de la Chisinau (Mitropolitul Vladimir n.r.) ca noi nu suntem impotriva ascultarii, dar am fost neglijati si am fost nevoiti sa ne ducem sa cautam alta dragoste, alta mana care ne-ar acoperi. De aceea am si plecat la Mitropolia Basarabiei. Nu noi, dar poporul alege unde sa se duca, sub care obladuire si mana. Si oamenii au decis sa fie sub obladuirea IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei”, a declarat pentru FLUX parintele Serghei din Untesti.


Vlad Cubreacov: Mitropolia Basarabiei nu vrea nimic mai mult decat dreptate
„Ceea ce a declarat episcopul Pentru nu este o acuzatie intru cat lipseste miezul acuzarii. Adevarul este cu totul altul si Biserica Ortodoxa Rusa din Moldova nu doreste sa-l accepte, adoptand tactica strutului. De fapt, criza profunda prin care trece structura locala a Patriarhiei Ruse este determinata de factorii interni latenti, dintre care cei dintai sunt coruptia, abuzurile si complicitatile politice cu factori de la Moscova, Chisinau si Tiraspol. Atacul aberant impotriva mea scoate la iveala o buna doza de prostie, frica si ura. Cat priveste atacurile murdare impotriva Mitropoliei traditionale a Basarabiei, este ridicol sa le auzim din acelasi guri care n-au obosit de 15 ani sa-l proslaveasca pe Igor Smirnov, sa-l impodobeasca cu toate medaliile, ordinele si distinctiile bisericesti, prezentandu-l ca pe crestin exemplar, cand toata lumea stie ca acesta este o scursura a serviciilor secrete rusesti prelinse ca o otrava pe trupul si obrazul Moldovei. Crestineste vorbind, ne doare faptul ca lipsa de blandete si intelepciune a episcopul Petru Musteata si a mitropolitului Vladimir ranesc si tulbura intr-atat toata suflarea ortodoxa. Nu exista pace fara dreptate, iar Mitropolia Basarabiei nu vrea nimic mai mult decat sa i se faca dreptate. Partea lor este ura si prigoana. Partea Mitropoliei Basarabiei este dragostea, rabdarea si mangaierea adevaratilor crestini. Cel mai grav este ca aceste atacuri murdare ale bisericii ruse au aerul unei amenintari pe care statul trebuie sa o ia in serios”.

foto Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei

 

 
Romania va importa forta de munca de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :306
Wednesday, 08 November 2006
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se considera ca in jur de 350 de mii de romani vor pleca sa munceasca in strainatate. Pentru a acoperi golul lasat de ei, guvernul roman ar putea sa importe forta de munca din Basarabia, Ucraina si China. Potrivit Stirea de Garda, lipsa unei forte calificate de munca a devenit deja o problema pentru statul roman, din moment ce multi meseriasi pleaca in Europa unde primesc de zece ori mai mult decit ar putea primi acasa. Potrivit unui studiu al Ministerului Muncii din Romania, in 2007 se asteapta ca peste 350 de mii de persoane sa emigreze dupa liberalizarea pietei de munca. Odata ajunsi in UE, romanii nu se vor mai multumi cu salariile mici si conditiile de munca de multe ori mizere. Se pare insa ca acest lucru nu-i va stingheri de loc pe cetatenii basarabeni, care potrivit aceluias studiu vor completa golul lasat pe piata muncii din Romania.
Intr-un interviu acordat publicatiei „Cotidianul”, Maria Grappini, presedintele Agentiei Patronale din Industria Textila din Romania, a mentionat ca investitorii romani, pusi in garda de lipsa fortei calificate de munca, vor trebui s-o caute prin alte tari. Principalele state-tinta pentru atragerea bratelor de munca sunt R.Moldova, Ucraina si China. „Lucru care nu este de mirat, avind in vedere ca, in timp ce in Romania salariul minim este peste 130 de dolari, in Republica Moldova, spre exemplu, salariul este mult mai mic“, a mai spus Maria Grappini.
Unul din domeniile in care se simte acut lipsa fortei de munca este cel al constructiilor. Adriana Iftime, presedintele Patronatului roman al Societatilor din Constructii (PSC) spune ca importul din afara este necesar, in conditiile in care „se anunta investitii foarte mari, ce vor avea nevoie de cel putin 100.000 de muncitori calificati.” Patronii de firme din Bucuresti isi pregatesc deja terenul pentru forta de munca pe care vor sa o importe, cumparind gospodarii taranesti de la marginea orasului, pe care vor sa le transforme in locuinte, a adaugat Iftime.
 
Basarabia va fi impartita pe regiuni de dezvoltarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}In Basarabia vor exista 6 regiuni de dezvoltare: Nord, Centru, Sud, UTA Gagauzia, municipiul Chisinau si Transnistria. Cel putin asa prevede proiectul de Lege cu privire la dezvoltarea regionala in R. Moldova, aprobat recent de Guvern.In regiunea de Nord ar urma sa intre municipiul Balti, raioanele Briceni, Donduseni, Drochia, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Ocnita, Rascani, Sangerei, Soroca. In regiunea Centru – raioanele Anenii-Noi, Calarasi, Criuleni, Dubasari, Hancesti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Straseni, Soldanesti, Telenesti, Ungheni. In regiunea de Sud vor intra raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Causeni, Cimislia, Leova, Stefan-Voda si Taraclia. Ministrul Administratiei locale si Dezvoltarii teritoriului, Vitalie Vrabie considera ca acest concept al dezvoltarii regionale este un rezultat al politicilor promovate de o mare parte a statelor-membre ale UE.
 Tarile UE considera abordarea regionala a dezvoltarii socio-economice drept un fundament puternic pentru o dezvoltare durabila si pentru cresterea economica, prin intermediul careia se poate obtine utilizarea optima a resurselor si a capacitatilor disponibile si pot fi atrase fonduri si investitii importante, spune Vrabie.
Dezvoltarea regionala din Moldova, potrivit ministrului, nu va reface structurile administrative deja existente, doar va introduce un sistem format din grupari de unitati administrativ-locale. Guvernul mai sustine ca implementarea Conceptului de dezvoltare regionala nu va implica costuri speciale suplimentare. Proiectul UE TACIS (EURDIB) va oferi in acest sens asistenta tehnica si in formarea capacitatilor tuturor organelor, institutiilor si instrumentelor necesare. Legea ar putea fi aprobata de Legislativ in noiembrie curent. Crearea regiunilor economice este prevazuta si in Strategia de atragere a investitiilor si promovare a exporturilor pentru anii 2006–2015, aprobata recent de Guvern.
 Anterior, fostul ministru al Economiei si Comertului Valeriu Lazar mentiona ca in prezent, sub aspect economic teritorial, se atesta un dezechilibru foarte mare, existand o supraconcentrare a potentialului economic doar in Chisinau si partial in Balti, in restul teritoriului situatia fiind absolut dramatica. Potrivit lui Lazar, odata cu elaborarea cadrului legislativ, Uniunea Europeana si-a exprimat disponibilitatea de a „finanta destul de masiv” dezvoltarea regionala.
 
Inaugurarea Consulatului General al Romaniei la CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :311
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Noul sediu al  Consulatului General al Romaniei la Cernauti a fost inaugurat, recent, in prezenta a numeroase personalitati din Romania si Ucraina.Evenimentul a prilejuit si o slujba de sfintire oficiata de catre arhimandritul Melchisedec, staretul Manastirii Putna, transmite pentru Romanian Global News Malina Anitoaei. Prezent la inaugurare, E.S. Laurentiu Hristea, ambasadorul Romaniei la Kiev, a salutat  oficialii ucraineni, multumindu-le pentru stradania de a oferi conditii mai bune pentru desfasurarea activitatii Consulatului Romaniei. Institutia se afla pe strada Skilna nr 16, aproape de Scoala Medie nr.29, cu predare in limba romana.
Mikola Fedoruk, primarul Cernautilor s-a aratat incantat de rezolvarea acestei probleme, una din multimea celor aflate pe agenda care vizeaza sarbatorirea, in 2008, a 600 de ani de la atestatarea documentara a asezarii.
Romanii din Cernauti, dar si Romania asteapta de la Ucraina rezolvarea favorabila a problemei  Palatului Culturii din Cernauti, patrimoniu al romanilor din Ucraina carora trebuie retrocedat.
 
Romania va primi 126 milioane euro pentru cooperare transfrontaliera cu Basarabia si UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :351
Wednesday, 08 November 2006
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta va beneficia de mai multe fonduri alocate de UE pentru programele de cooperare transfrontaliera.Unul din programe va include si trilaterala Romania-R.Moldova-Ucraina. Programul va avea un buget total de 126 milioane de euro, iar proiectele de cooperare transfrontaliera pot acoperi diverse domenii, de la dezvolatrea economico-sociala, cooperarea in protectia mediului, pana la justitie si afaceri interne, informeaza Stirea de Garda.
Evaluarea proiectelor se va face de catre Comisia Europeana si statele membre UE, care vor verifica exact ce se intimpla cu banii alocati pentru proiecte, infiintind doua noi comitete speciale pe aceste probleme.
 
In Spania, soferii romani sunt discriminati fiind considerati incepatoriPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :238
Wednesday, 08 November 2006
Uniunea Hispano – Romana din Alcala de Henares a initiat o campanie de plangeri impotriva Directiei Generale de Trafic pentru ca, in urma procesului de canje, de schimbare a carnetului de conducere romanesc cu cel spaniol, romanii primesc statutul de soferi incepatori si beneficiaza doar de 8 puncte.“Eu am descoperit acest lucru cand am consultat punctele carnetului de conducere al sotiei mele pe pagina web a DGT (www.dgt.es). Nu mi se pare corect sa fie stearsa efectiv experienta conducatorilor auto romani imediat dupa ce au schimbat permisul lor romanesc pentru unul spaniol. Pe langa asta, statutul de incepatori ii obliga pe soferii romani sa respecte anumite reguli de circulatie mult mai drastice, iar in ceea ce priveste asigurarea auto, ei sunt incadrati la cele mai mari preturi fara sa fie luata in considerare experienta”, a precizat printr-un comunicat vicepresedintele Uniunii Hispano – Rumana din Alcala de Henares, Jesus Miguel Benito de la Torre, informeaza Roman in Lume. El ii indeamna pe toi cei care sunt afectati de aceasta situatie sa scrie o plangere catre DGT, prin care sa ceara punctele permisului pe masura experientei. “Daca suntem capabili sa trimitem mii de scrisori catre DGT, doar nu ne costa nimic, autoritatile vor lua masuri si vor corecta erorile pe care le-au comis. Cei care doresc pot gasi scrisoarea tip pe internet la pagina www.eabogacia.com/quieromispuntosya.doc si o pot trimite prin registrul oricarei primarii sau printr-o scrisoare certificata la DGT. De asemenea, nu uitati sa cereti sa vi se puna stampila de intrare a scrisorii ca sa puteti ataca posibilele amenzi ulterioare”, a mai specificat Jesus Miguel Benito de la Torre. Statutul de conducator auto incepator stabileste de la inceput 8 puncte, in loc de 12, impune o limita de viteza de 80 de km/h timp de un an si un indice legal de alcoolemie mult mai mic si trebuie afisat simbolul de incepator “L”. Redactia Roman in Lume precizeaza ca a solicitat deja o declaratie oficiala din partea Directiei Generale care sa explice aceasta situatie, insa pana la ora actuala nu a fost transmis niciun raspuns.
 
ICR va avea reprezentanta si la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Institutul Cultutal Roman organizeaza marti, 28 noiembrie, de la ora 18.00, inaugurarea sediului Institutului Cultural Roman din Stockholm, situat pe strada Skeppsbron 20 din Orasul vechi. La festivitatea de deschidere vor participa personalitati ale vietii culturale si politice din Suedia si Romania.Din delegatia romana vor face parte Horia-Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman, si Valentin Naumescu, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe.
Pentru a sarbatori aceasta inaugurare, Institutul Cultural Roman din Stockholm a pregatit o serie de evenimente, printre care seara Nichita Stanescu (7 noiembrie), vernisajul expozitiei de arta plastica Ion Alin Gheorghiu (16 noiembrie), vernisajul expozitiei Masti (25 noiembrie), concertul de Advent sustinut de corala Te Deum Laudamus (30 noiembrie), concertul de muzica de camera al cvartetului de coarde ConTempo (5 decembrie) si seria de concerte de colinde si muzica taraneasca sustinute de formatia Iza din Maramures (5 decembrie – Lund; 8 decembrie – Stockholm; 9 decembrie – Vallentuna).
ICR Stockholm, condus de domnul Dan Shafran, este unul dintre cele cincisprezece institute culturale romane din strainatate, avand menirea de a promova si sustine raspandirea culturii romane in Suedia, prin crearea de relatii culturale intre Romania si aceasta tara.
 
Dupa 1900 de ani, nepotii lui Decebal sarbatoresc la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :236
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}La Roma a avut loc pe 7 noiembrie manifestarea comemorativa  “1900 de ani de la sfarsitul razboaielor daco- romane”.Evenimentul memorial a fost gazduit de Accademia di Romania la Roma si organizat de catre Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor din Lume. Evenimentul este sustinut si de Primaria Romei, reprezentata prin Consilierul Adjunct, romanul Gabriel Ionut Rusu.
Au participat numeroase personalitati din Romania si Italia : Ambasadorul Romaniei- Cristian Valentin Colteanu, Primarul Romei- Walter Veltroni, directorul Accademiei di Romania din Roma- Dan Eugen Pineta, numerosi membri ai Academiei Romane si multi artisti si muzicieni romani.
A fost inaugurata, de asemenea, si o Expozitie de arta romaneasca. Ziua comemorativa s-a terminat cu un spectacol omagial.
Pentru Romanian Global News
Miruna Cajvaneanu- Roma
 
Va fi inaugurat si Institutul Cultural Roman de la VarsoviaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia/Romanian Global News
Accesari :225
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Deschiderea Institutului Cultural Roman de la Varsovia va avea loc joi, 9 noiembrie. Festivitatea de inaugurare, organizata impreuna cu Ambasada Romaniei la Varsovia, se va desfasura in prezenta ministrului Afacerilor Externe din Polonia, Anna Fotyga, ministrul Afacerilor Externe din Romania, Mihai Razvan Ungureanu, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, Mircea Mihaies, si ambasadorul Romaniei in Polonia, Gabriel Bartas.Asteptat cu nerabdare de polonezii legati intr-un fel sau altul de cultura romana si de Romania (profesori si studenti romanisti, traducatori din limba romana s.a.), ICR Varsovia va fi un spatiu in care acestia vor putea sa se  simta acasa, dar si un motor al promovarii valorilor culturale romanesti in randurile celor care nu le cunosc inca.
Echipa ICR Varsovia, alcatuita din directorul Dorian Branea si coordonatorul de program Monica Voitovici – la care se adauga primii beneficiari ai programului de internship al Institutului, Cristina Bucur, Maria Rosca si Tina Zielonka – a organizat deja cateva evenimente bine primite de publicul polonez, intre care o saptamana a filmului romanesc in cadrul Festivalului de la Torun si dezbaterea “Dictatura asupra corpului”, pornind de la  vizionarea documentarului Decreteii al lui Florin Iepan, la Casa Intalnirilor cu Istoria a Fundatiei Karta.
ICR Varsovia porneste la drum cu dorinta de a corecta asimetria dintre modul in care cultura poloneza este reflectata in tara noastra si circulatia valorilor culturii romane in Polonia. Programele sale, precum “Romania polonezilor” sau “Polonia citeste Romania”, se vor adresa unui public cat mai larg si cat mai divers. Crearea de parteneriate cu institutiile culturale cele mai importante ale tarii gazda se numara printre prioritatile Institutului Cultural Roman din Polonia.
Sediul ICR Varsovia  este situat pe Krakowskie Przedmiescie, la nr. 47/51, in apropierea Castelului Regal si a Orasului Vechi.
Dezvelirea simbolica a banner-ului care va marca de acum inainte prezenta ICR in inima Varsoviei va fi urmata de un concert de gala, sustinut, la Palatul Culturii si Stiintelor, de patru foarte tineri muzicieni romani, distinsi cu premii atat in tara, cat si in strainatate.
Pianistii Vanda Albota, Andrei Banciu, Dinu Mihailescu si Matei Bucur Mihaescu vor prezenta un program romano-polonez din care nu lipsesc Chopin si Enescu, dar care cuprinde de asemenea compozitii de Karol Szymanowski, Witold Lutostawski si Emil Cuteanu. Considerat, la cei doar 11 ani ai sai, un copil minune, Matei Bucur Mihaescu le va oferi invitatilor ICR Varsovia si cateva compozitii proprii, anunta Institutul Cultural Roman din Varsovia.
 
Cursuri de limba romana pentru copiii din FinlandaPDF Print E-mail
Espoo, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :217
Wednesday, 08 November 2006
Departamentul pentru educatie al municipalitatii Espoo organizeaza cursuri gratuite de limba romana pentru copii cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani.Cursurile sunt gazduite de scoala „Matinlahden Koulu”, aflata la adresa Aapelinkatu 2-4, Espoo, si sunt destinate tuturor, indiferent de municipalitatea de resedinta, informeaza Asociatia Romanilor din Finlanda. Detalii despre modalitatea de inscriere si alte informatii suplimentare se pot obtine de la adresa de e-mail lidia.negrea@espoo.opit.fi.
 
Seara Nichita Stanescu la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Marti, 7 noiembrie, ICR Stockholm a gazduit o seara de poezie Nichita Stanescu (foto). Evenimentul a adusin atentia publicului suedez noi traduceri, inca nepublicate, din opera poetului roman, realizate de Inger Johansson si Gabriela Melinescu.Cele doua traducatoare au sustinut lectura paralela in romana si suedeza, urmata de o prezentare a poeziei lui Nichita Stanescu de catre scriitorul Kjell Espmark, membru al Academiei Suedeze. Seara a fost completata de un scurt recital al scriitorului si interpretului de muzica folk Augustin Fratila, care a pus pe note multe dintre poeziile lui Nichita Stanescu. Discutia a fost condusa de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.
Nichita Stanescu a fost publicat in limba suedeza in anii ’70, cu volumele Laus Ptolemaei si 11 elegii, de catre Editura Coeckelberghs, in traducerea lui Pierre Zekeli.
 
Trio Lautari, un patrimoniu lautaresc, ridicat la rang de arta in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :205
Wednesday, 08 November 2006
Trio Lautari, un grup elvetian pasionat de muzica din tarile este-europene, isi va lansa miercuri, 15 noiembrie, la ora 19:30, in „La Capella” din Berna, albumul Inversion, cu prilejul aniversarii a 10 ani de existenta a ansamblului.Muzicienii vor mai putea fi ascultati si duminica, 10 decembrie, in cadrul week-endului artistic romanesc de la Kunstlerhaus, Berna.
Daca publicul aude doar numele grupului fara arcusul saltand virtuoz pe coarda, isi imagineaza ca moda tarafurilor si lautarilor de origine estica a facut o victima in plus in comertul cu manele. La o a doua privire asupra noului disc Inversion, uimirea ia locul curiozitatii, iar daca atentia ajunge si mai departe, la afisul sarbatorii de 10 ani de existenta a grupului muzical Trio Lautari si la detaliul descrierii pieselor propuse la aniversare, admiratia copleseste melomanul. Trio Lautari este un grup elvetian, format in 1996 din trei muzicieni clasici de elita, care din pasiune pentru muzica din tarile de Est, prea putin cunoscuta si comercializata atunci, decid sa aduca in fata publicului elvetian autentica vioiciune a acordului si elegia pastoralei mioritice.
Cornelia Arn, cunoscuta publicului si ca membra a grupului elvetian la folia, cu care concerteaza, de asemenea muzica, populara romaneasca, este o violonista de exceptie, despre care adevarati scripcari romani spun ca are un singur dezavantaj spre a fi ridicata la rang de rapsod, cel de a fi femeie... Violonista, care are la baza inalte studii de vioara si de vioara baroca, transcrie dupa ureche, in adevarata traditie populara romaneasca tot ce aude ca ritm romanesc. Interpreteaza la vioara si cu vocea cele mai dificile bucati muzicale din repertoriul popular, respectand informatia muzicala colectionata, care se regaseste public in docta explicatie etnografica din prezentarea fiecarui cantec de pe album.
Jurg Luchsinger, acordeonist, profesor la Academia de muzica din Basel, acompaniaza Trio-ul exceland in ritm kletzmer, dar iubind totodata traditia muzicala de java franceza, tangoul, muzica de salon si cea contemporana.
Frantisek Szanto, contrabasist de renume mondial, in jazz si orchestre internationale de divertisment, aduce grupului acordul perfect al unei Europe de Est fara granite, in care muzica depaseste hotarul, reusind sa retransmita publicului ingemanarea ritmului kletzmer cu virtuozitatea lautareasca.
Albumul Inversion, creat pe o trilogie de sens al cuvantului dor, prezinta 18 piese autentice de muzica romaneasca si yiddis din Moldova, Oltenia, nordul Transilvaniei, alaturi de un tribut direct lautarului din Cantece de Mahala, culese de Anton Pann, la care grupul face referinta. Muzicienii elvetieni prezinta publicului traditia lautareasca din sudul Romaniei cu nume de mari virtuozi, Carabulea, Raducanu Cretul Solcan si Florea Cioaca, la care se revendica. In notele explicative ale discului numele acestor mari lautari apar documentat alaturi de traditia taksim-ului si a vechii manele turcesti din muzica lautareasca romana. Melomanul elvetian afla ceea ce inseamna pentru satul romanesc o hora, o doina, o hategana sau un dans al arcanului.
Trio Lautari ne da o lectie de pasiune, de modestie dar si de stiinta a conservarii si a punerii in circuitul universal al unui patrimoniu muzical din spatiul larg romanesc, ignorat si in mare parte distrus azi de un comert al subculturii urbane.
(Cora Saurer Chioreanu, RO-CHance - platforma de promovare a culturii romanesti)
 
Institutul Roman de Cultura din Venetia - o punte intre „cei doi plamani ai Europei”PDF Print E-mail
Gorizia, Italia/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop (foto), directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va prezenta joi, 9 noiembrie, la Istituto per gli Incontri Culturali Mitteleuropei din Gorizia, conferinta Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia – o punte intre „cei doi plamani ai Europei”.Prezentarea se va desfasura cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la infiintarea prestigioasei institutii.
 
Asociatia Romanilor din Finlanda, alaturi de copiii de la Valea PlopuluiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :208
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Asociatia Romanilor din Finlanda desfasoara un program de colaborare cu Asociatia Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti din judetul Prahova, condusa de parintele Nicolae Tanase, in vederea realizarii proiectului “Sa terminam o casa!”.Proiectul consta in finalizarea constructiei unei noi case in satul Valea Plopului, destinata cresterii si ingrijirii unui numar de 11 copii, aflati in grija unei familii si care acum dorm in camere improprii, pe langa biserica din sat. Constructia a inceput de mai mult timp, insa, din lipsa de fonduri, nu a putut fi terminata pana in momentul de fata, informeaza organizatia romaneasca din Finlanda. Astfel, aceasta a hotarat sa se implice in actiunea de strangere de fonduri pentru a ajuta familia sa traiasca intr-un camin decent. Pentru ca in perioada 1 octombrie - 1 decembrie 2006 sa se poata turna pardoseala, sa se tencuiasca peretii, sa se finalizeze acoperisul si sa se puna geamuri, asociatia prahoveana are nevoie ca, pana in 1 decembrie 2006, sa se stranga fie bani, fie materiale de constructii.
Asociatia “Pro-Vita” este o organizatie neguvernamentala si non-profit cu sediul in Valenii de Munte, judetul Prahova, ale carei principale obiective sunt lupta impotriva avortului in conformitate cu principiile crestin-ortodoxe si salvarea de la disparitia materiala si recuperarea psihica si morala a unor copii aflati la marginea societatii si refuzati de aceasta. Persoanele care doresc sa se alature eforturilor facute atat de romanii din Finlanda, cat si de asociatia Pro-Vita, pot sa ia legatura cu reprezentantii acestei organizatii, Asociatia “Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti” Bucuresti: Vicepresedinte executiv, Bogdan Ioan Stanciu, la tel. (+40) 722 190 685 sau e-mail provitabucuresti@yahoo.com, sau direct la centrele de la Valea Plopului: Presedinte, preot Nicolae Tanase, tel. (+40) 746 014 605, Director, Tatiana Samoila, tel. (+40) 744 290 471.
 
Vernisaj Ion Alin Gheorghiu la ICR din StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :305
Wednesday, 08 November 2006
Artistul polivalent Ion Alin Gheorghiu isi va lansa joi, 16 noiembrie, la Institutul Cultural Roman de la Stockholm, o expozitie de profil, care va putea fi admirata pana pe 28 ianuarie 2007.Potrivit ICR, expozitia va contine lucrari care au mai fost prezentate la Lisabona, Madrid si Paris si va fi inaugurata de criticul de arta Sinziana Ravini, colaborator al revistei de arta Paletten si al cotidianului Goteborgs-Posten.
Un mare artist al secolului XX, Ion Alin Gheorghiu s-a impus timp de 45 de ani in elita plasticii romanesti si internationale, exprimandu-se in pictura, sculptura, arta decorativa si, cateodata, in scris. Un artist pentru care talentul inseamna, inainte de toate, o mare raspundere, inteligent si cultivat, harnic si laborios, cu disciplina a lucrului zilnic („Inspiratia, daca exista, trebuie sa te gaseasca la sevalet, cu pensula in mana”), folosind numai mijloace traditionale, a dezvoltat o tehnica desavarsita de glasuri, frotiuri, suprapuneri savante. A trecut natural de la figurativ la non-figurativ, treptat, fara salturi surprinzatoare, fiecare etapa din creatia sa fiind la fel de cuceritoare si recognoscibila.
 
O noua slujba in limba romana la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :240
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Romanii ortodocsi din Helsinki sunt invitati duminica, 12 noiembrie, la Biserica Kotikirkko, la urmatoarea slujba in limba romana.Potrivit Asociatiei Romanilor din Finlanda, serviciul religios va incepe la ora 15:00, lacasul de cult care va gazdui comunitatea de romani fiind situat la adresa  Liisankatu 29A, etaj 4.
 
Vizita arhiepiscopala romaneasca in CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Arhiepiscopul Nathaniel Popp (foto), de la Episcopia Ortodoxa Romana din America, va fi in acest sfarsit de saptamana in mijlocul enoriasilor de la biserica Sfanta Maria din Calgary.Prima zi a vizitei, sambata, 11 noiembrie, va incepe la ora 17:30, cu slujba Vecerniei si un parastas, urmand ca imediat dupa aceea, la Heritage Park, sa aiba loc un banchet, informeaza parohia gazda. Actiunea festiva va cuprinde aniversarea a 25 de ani de la  Consacrarea  Arhiepiscopului Nathaniel, dar si un program cultural cu dans. Duminica, 12 noiembrie, de la ora 09:30, va avea loc slujba Sfintei Liturghii, succedata de un pranz in Sala Bisericii si de o prezentare tinuta de Arhiepiscopul Nathaniel, intitulata „Viata lui Christos vazuta prin icoane”. Romanii care doresc sa ia parte la week-end-ul respectiv pot lua legatura cu Zoe Santa 286-3340 sau Anne Lipon 933-4962, pretul unui bilet de participare la toate evenimentele programate fiind de 50 de dolari canadieni.
 
Sfintii Mihail si Gavriil, prilej de sarbatoare pentru romanii ortodocsiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Calendarul crestin ortodox marcheaza in fiecare an, pe 8 noiembrie, ziua Sfintilor Mihail si Gavriil. Cunoscuta si ca „Sarbatoarea Ingerilor”, biserica a inceput sa celebreze aceasta zi inca din secolul al cincilea.Cuvantul arhangheli provine din grecescul „anghelos” care inseamna „inger”, iar sensul lui este acela de „trimis” sau de „vestitor” al vointei lui Dumnezeu pe pamant. Potrivit credintei crestine, la inceput ingerii au fost facuti de Dumnezeu buni si plini de multe de calitati. O parte din ei, in frunte cu Lucifer, s-a razvratit si au devenit demoni, in timp ce Arhanghelul Mihail, datorita credintei sale fata de Dumnezeu, a fost numit in urma acestui lucru capetenia ingerilor buni. Ingerul Gavril este cel care le-a vestit lui Ioachim si Anei ca o vor concepe pe Fecioara Maria, preotului Zaharia nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si, poate cel mai important, cel care i-a adus Maicii Domnului vestea cea mare, nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos. De asemenea, Mihail a fost ingerul imbracat in haine albe care a rasturnat piatra de pe usa mormantului Mantuitorului si s-a asezat pe ea la ceasul Invierii Domnului, tot el anuntand Mironositelor vestea.
Cu prilejul acestei sarbatori, zeci de mii de romani ce poarta numele celor doi Sfinti Arhangheli isi serbeaza onomastica, iar Jandarmeria Romana ii cinsteste si ea pe cei doi arhanghelii care sunt patronii spirituali ai acesteia.
 
Basarabia ar putea sa nu participe la Eurovision in 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :215
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Cu doar doua saptamani inainte de expirarea termenului de depunere a dosarelor pentru Eurovision 2007, se pare ca Basarabia nu va participa la concurs, relateaza esctoday.com, site-ul oficial al Concursului international „Eurovision”.Site-ul a publicat marti, 7 noiembrie, o stire din care reiese ca Moldova se va retragere din competitie dupa ce a concurat timp de doi ani. Se considera ca administratia companiei TRM a hotarit sa nu mai participle la concurs pentru ca tara noastra a avut o prestatie slaba in anul acesta la editia Eurovision de la Atena. Cel putin asa a declarat reprezentantul TRM pentru acest site: “Decat sa obtina din nou un rezultat slab, mai bine nu participa de loc.”
In plus, reprezentantii companiei au mentionat ca in bugetul companiei nu sunt prevazute nici mijloace financiare pentru a acoperi cheltuielile necesare. Contactati de reporterul „Stirea de Garda” membrii juriului din anul trecut au declarat ca de fapt nu s-a renuntat oficial la concurs si ca se pregatesc pentru competitia din acest an, desi lucrurile nu sunt prea clare la aceasta etapa. Ramine de vazut daca TRM va gasi suportul financiar pentru a participa la editia din acest an de la Helsinki.
Debutul Basarabiei in 2005 la concursul Eurovision a fost unul de success, dupa ce baietii de la Zdob si Zdub s-au clasat pe pozitia a 6 cu piesa “Boonika bate doba”, obtinind astfel dreptul de a participa in finala editiei Eurovision din 2006. Anul acesta ea a fost reprezentata de Arsenium si Natalia Gordienco, care s-au clasat pe locul 20 din 24 cu piesa “Loca”.
 
Filme romanesti la Festivalul de Film Experimental de la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :212
Wednesday, 08 November 2006
Scurtmetrajele „Frica domnului G.”, in regia Adinei Elena Pintilie si „Casino”, regizat de regizori Adina Elena Pintilie si Marius Iacob, au fostselectionate in cadrul Festivalul Filmului Experimental de la Madrid.Cea de-a XVI-a, editie a festivalului se va desfasura in perioada 17-24 noiembrie, gazduita de Alpha Golem Cinema din Madrid. Cele doua proiectii romanesti vor putea fi vizionate in data de 19 noiembrie.
Adina Pintilie este studenta in anul IV la Universtatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale (UNATC), sectia Regie Film. "Frica domnului G" (35mm, alb/negru, 20', productie 2006), a mai fost selectat la: Festivalul International de scurt metraj Circuitto Off, Venetia, 2006, Festivalul International de Film Studentesc al Academiei de Film din Beijing, 2006, Festivalul International de Film Transilvania, Cluj, 2006, Festivalul International de Film Anonimul, Sf.Gheorghe, 2006 si la Festivalul International de Film de scurt metraj DAKINO, 2006.
 
Expozitie Anka Moldovan la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :300
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Biblioteca Publica Manuel Alvar a Comunitatii Autonome Madrid gazduieste incepand din data de 3 noiembrie o expozitie de pictura semnata Anka Moldovan.

Expozitia,organizata in parteneriat cu Asociatia Romano-Hispanica Romania, va ramane deschisa publicului pana la data de 18 noiembrie, in locatia din strada Azcona, 42.
Anka Moldovan Feier s-a nascut la Cluj-Napoca, Romania, pe 25 februarie, 1976. Licentiata in Istoria Artei la Universitatea Autonoma din Madrid in 1998, a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase burse. A aprofundat tehnica pictarii icoanelor bizantine in Romania , formarea sa continuind si in alte directii in Atelierul de la Prado, Madrid, oras in care isi desfasoara in prezent activitatea.

foto: o lucrare de Anka Moldovan

 
Asociatia Romana din Canada, la o noua adunare generalaPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :202
Wednesday, 08 November 2006
Membrii Asociatiei Romane din Canada sunt invitati luni, 20 noiembrie, la College Stanislas din Quebec, de la ora 15:30, la o adunare generala, in cadrul careia se va lua in discutie ratificarea amendamentelor aduse la statutul ARC.Amendamentele vor fi trimise membrilor Asociatiei prin posta, pentru a putea fi cunoscute inainte de data intalnirii, iar aprobarea acestora se va face daca voturile vor reuni o majoritate de doua treimi. Locul in care se va desfasura adunarea se afla la adresa Van Horn cu Dollard, sala ce va gazduui actiunea urmand sa fie anuntata ulterior, informeaza publicatia Pagini Romanesti din Montreal.
 
Continua inscrierile pentru petrecerea anuala RombelPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :198
Wednesday, 08 November 2006
Organizatorii petrecerii Rombel a anului 2006, care va avea loc sambata, 9 decembrie, la Centrul Sportiv Forest de Soignes Auderghem din Bruxelles, continua pana luni, 20 noiembrie, inscrierile pentru aceasta actiune.Pentru a putea participa la eveniment, romanii interesati trebuie sa trimita prin transfer bancar in contul 310-1494940-62 suma de 20 de euro de persoana, cu precizarea exacta a numarului de persoane participante, numarului copiilor – cei mai mici de 12 ani au acces gratuit –  precum si o adresa de e-mail de contact si de confirmare a inscrierii. Cei care nu pot trimite banii prin transfer au posibilitatea sa sune la numarul de telefon 0478681197 pentru a afla detalii referitoare la modalitatea de achitare cash, informeaza Rombel. Deoarece numarul de locuri este limitat, doar 100 de persoane putand participa, organizatorii ii sfatuiesc pe romanii din Belgia sa se inscrie cat mai repede la petrecere.
Evenimentul va incepe la ora 17:00, iar in intervalul 17:00-19:00 va avea loc un program special pentru copii cu vizita surpriza a lui Mos Nicolae. Dupa aceasta va urma  petrecerea propriu-zisa,  pana la ora 01:00, cand se va inchide sala inchiriata de romani. Meniul serii va cuprinde un antreu/bufet rece la alegere, urmat de preparate culinare traditionale romanesti, precum mititei si sarmale. Mancarea si sala sunt incluse in cei 20 euro, iar bauturile se vor cumpara de la bar, mai anunta organizatorii.
 
Petrecere de Revelion la Campul Romanesc din HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :197
Wednesday, 08 November 2006
{mosimage}Asociatia Culturala Romana din Hamilton organizeaza la finele acestui an o petrecere de Revelion 2006-2007 la Campul Romanesc. Locul ales de organizatori are o traditie de zeci de ani in organizarea serilor romanesti de trecere dintre ani.Petrecerea de Revelion va incepe la ora 20:30. si se va termina la ora 05:00, nu inainte de servirea nelipsitei ciorbe de potroace. Meniul va fi unul bogat si variat, specific romanesc, pregatit de renumitii bucatari de la Camp. Barul asortat include bauturi alcoolice si ne-alcoolice, fiind incluse in tariful de intrare. Membrii asociatiei vor prezenta un program artistic specific sarbatorilor de iarna din diferite zone din Romania, in care va fi inclus plugusorul si jocul mastilor. Organizatorii mai ofera si o tombola cu premii variate pentru castigatori, iar programul muzical anul acesta va fi sustinut de Formatia Terra. Pretul biletului este de 100 de dolari pentru adulti si de 50 de dolari pentru copii (totul inclus), informeaza asociatia romaneasca. Pentru rezervari se poate suna la numerele de telefon 905-387- 6762; 905-265-9884; 905-387-0637.
 
Petrecere romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 08 November 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata. Si la finele acestei saptamani, vineri, 10 noiembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions