Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Festivalul Cafelei si Ciocolatei la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 09 November 2006
Editia de anul acesta a Festivalui Cafelei si Ciocolatei se va desfasura la World Trade Plaza Hotel Sofitel, in perioada 24-26 noiembrie.La World Trade Plaza Hotel Sofitel sunt invitati ca expozanti producatori, importatori si distribuitori de cafea, ciocolata, biscuiti si napolitane cu ciocolata, lichioruri cu arome de ciocolata, espressoare, cafetiere si automate de cafea.
Editia trecuta a strans un numar de aproximativ 15.000 de vizitatori, intarind convingerea ca romanul este mare amator de cafea, ciocolata si distractie.
Intrarea in festival va fi libera, mediatizarea fiind diferita, in functie de categoriile de public avute in vedere.
 
Reprezentanti ai mediilor academice romanesti, in vizita la sediu NATOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}La sediul NATO a avut loc pe 8 noiembrie vizita de informare si documentare a unui grup de reprezentanti ai mediilor universitare si academice din Romania.Programul vizitei a cuprins briefing-uri pe teme de actualitate aflate pe agenda Aliantei: procesul de transformare politica si militara a Aliantei in secolul 21; agenda politica a organizatiei; operatiunile NATO; instrumentele si mecanismele parteneriatului euro-atlantic. Programul include si o vizita la Delegatia Permanenta a Romaniei la NATO.
Grupul de participanti a inclus profesori, asistenti universitari, cercetatori de la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale si Administrative din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Centrul pentru Jurnalism Independent.
Vizita delegatiei romanesti la sediul Aliantei s-a desfasurat intr-o perioada importanta pentru NATO, marcata de coagularea deciziilor aliate in perspectiva Summit-ului NATO de la Riga (28-29 noiembrie), fapt care a facut si mai relevant schimbul de vederi cu expertii Secretariatului International al NATO.
Vizita a fost organizata de Institutul de Politici Publice si Centrul de Studii NATO in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si Divizia de Diplomatie Publica a NATO si s-a inscris in sfera activitatilor aliate de diplomatie publica avand ca scop o mai buna informare despre activitatea si preocuparile Aliantei si contributia Romaniei la indeplinirea misiunilor si obiectivelor organizatiei nord-atlantice.
 
SEESIM 06 - cel mai mare exercitiu de simulare din Sud-Estul EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 09 November 2006
In cadrul initiativei regionale „Procesul reuniunilor ministrilor apararii din Sud-Estul Europei” (SEDM), la Centrul de Instruire prin Simulare al Statului Major General, din Bucuresti, si in capitala Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Skopje, se desfasoara, in perioada 8-17 noiembrie, exercitiul de simulare SEESIM 06.La exercitiu participa cate o celula de raspuns din tarile membre SEDM (Albania, Bulgaria, Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Grecia, Italia, Romania, Slovenia, Turcia si Ucraina) si una a comandamentului Brigazii Multinationale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG), informeaza Prompt Media. Elementul de noutate il reprezinta faptul ca elementele Centrului de Control Principal al exercitiului se afla in doua locatii, Bucuresti si Skopje.
Situatiile create pe timpul exercitiului vor fi rezolvate de aproximativ 130 de specialisti, iar pentru „solutionarea” crizelor si urgentelor civile au fost cooptati si reprezentanti ai organizatiilor internationale din cadrul Biroului de Coordonare al Ajutoarelor Umanitare din Organizatia Natiunilor Unite (UNCHA), Centrului de Coordonare pentru Dezastre Euro-Atlantic (EADRCC), Organizatiei Internationale de Cruce Rosie (IFRC), Centrului Regional de Asistare, Implementare, Verificare si Control Armamente (RACVIAC).
Scenariul exercitiului are la baza producerea unei serii de dezastre naturale in statele din regiune, indeosebi in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (cutremure de pamant) si in Romania (inundatii). Pe fondul acestor calamitati apar dezechilibre sociale si are loc proliferarea elementelor destabilizatoare si teroriste in intreaga regiune. La planificarea exercitiului au contribuit, din partea Romaniei, specialisti din Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, alte institutii guvernamentale si non-guvernamentale. SEESIM 06  va contribui la dezvoltarea procedurilor nationale si regionale de cooperare, coordonare si asistenta reciproca intre tarile membre SEDM in cazul producerii unor dezastre.
Primul exercitiu de simulare distribuita „SEESIM 02” s-a desfasurat in Grecia, in perioada 9 - 19 decembrie 2002. Scenariul activitatii a avut la baza o serie de dezastre naturale cauzate de multiple cutremure de pamant produse in tara gazda.
 
“Modelul austriac de mediere culturala” – conferinta si work-shopPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :284
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Muzeul National de Arta al Romaniei invita specialistii in educatia muzeala la conferinta si workshop-ul pe tema “Modelul Austriac de Mediere Culturala” sustinute de Eva Kolm, consultant pe proiecte in cadrul institutiei KulturKontakt din Viena, Austria.Evenimentul va avea loc la Muzeul National de Arta al Romaniei luni, 13 noiembrie, intre orele 10.00 – 13.30 (orele 10.00 – 11.00 conferinta, 11.30 – 13.30 workshop).
In cadrul conferintei vor fi prezentate proiecte desfasurate de KulturKontakt care au avut drept scop integrarea, prin activitati educative sau culturale, a unor categorii de public speciale precum adolescentii din licee vocationale si scoli profesionale, varstnicii, elevii de la scolile cu internat.
Workshop-ul se va concentra pe identificarea modalitatilor de a transforma aceste categorii de public in participanti permanenti la activitatile organizate de muzee, anunta biroul de presa al Muzeului National de Arta al Romaniei.
KulturKontakt Austria (KKA) este unul dintre cele mai mari centre de competenta pentru educatie culturala, dialog cultural si cooperare educationala cu Europa de Est si Sud-Est. Este o organizatie non-profit organizata in trei departamente: educatie artistica si culturala, cooperare educationala si promovare culturala si sponsorizari. KulturKontakt sprijina educatia culturala profesionala in sectorul scolar si in alte domenii din Austria. Cu sprijinul KKA peste 90.000 de tineri au ocazia de a participa anual la proiecte de educatie artistica in scolile lor.
 
GAUDEAMUS 2006 – sub semnul FrancofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Cea de a Xlll-a editie a Targului International GAUDEAMUS – Carte de invatatura, va avea loc in perioada 22 - 26 noiembrie si este organizata de Societatea Romana de Radiodifuziune.Aceasta editie va avea ca tema cultura francofona ilustrata prin mai multe aspecte, informeaza Prompt Media. Presedintele de onoare al Targului va fi in acest an ambasadorul Frantei in tara noastra, Herve Bolot.
Pentru a doua oara, Franta si in premiera delegatia Wallonie – Bruxelles vor participa la targ cu standuri nationale, reunind oferta celor mai prestigioase edituri din aceste zone ale Europei. Programul de evenimente al editiei va cuprinde o serie de manifestari – lansari, intalniri cu scriitori francezi – menite sa aduca literatura franceza mai aproape de publicul roman. Expozitia traditionala organizata de Cite des Sciences et de l'Industrie Paris in cadrul targului va avea in acest an ca tema „Spiritul informatic pe intelesul tuturor”.
 
Marele premiu al Festivalului International de Film Etnografic de la Belgrad a ajuns la CraiovaPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 09 November 2006
Marele premiu al celei de-a XV-a editii a Festivalului International de Film Etnografic desfasurat la Belgrad, in perioada 1 – 5 noiembrie, a fost castigat de filmul romanesc „Focul de dincolo”. Filmul castigator a fost realizat de o echipa din Craiova formata din colaboratori ai Mitropoliei Olteniei, echipa coordonata de Ovidiu Dumitrana.
La editia de anul acesta a festivalului de la Belgrad au participat 109 filme din 28 de tari , precum, SUA, India, Israel, Danemarca, Rusia, Bulgaria, Argentina, Italia, Franta s.a. Juriul, format din 5 personalitati internationale (etnografi, etnomuzicologi si regizori de film) a apreciat filmul romanesc ca fiind „o remarcabila reprezentare prin imagine si comentariu a  unui obicei traditional din nordul Olteniei, obicei in care apar si elemente crestine”. Tema generala a filmului este legata de credinta oamenilor in posibilitatea de a influenta drumul sufletului dupa moarte.
Marele premiu obtinut de echipa coordonata de Ovidiu Dumitrana vine sa incununeze un an plin de reusite, care s-a concretizat in alte doua premii:  Marele Trofeu a celei de-a XIII-a editii a Festivalului national de film religios “Lumina din Lumina”, care s-a desfasurat in luna mai, la Curtea de Arges si Marele Premiu al celei de-a IV-a editii a Festivalului televiziunilor locale “Simfest 2006” desfasurat la sfarsitul lunii august la Targu Mures. Ambele premii au fost obtinute cu filmul “Suflete aproape de cer”  in care este prezentata experienta spirituala traita de un grup de pelerini, plecati prin Centrul de pelerinaj “Sfantul Nicodim” al Mitropoliei Olteniei, intr-o ascensiune pe Muntele Sinai.
 
Traian Basescu l-a primit la Cotroceni pe Ombudsmanul National al OlandeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit astazi, 9 noiembrie, la Palatul Cotroceni, pe Ombudsmanul National al Olandei, Alex Brenninkmeijer (foto).In cadrul convorbirilor au fost abordate aspecte privind cooperarea bilaterala dintre cele doua institutii, Traian Basescu si-a exprimat satisfactia pentru colaborarea dintre institutia Avocatului Poporului din tara noastra si cea a Ombudsmanului din Olanda. La randul sau, domnul Alex Brenninkmeijer a apreciat dialogul constructiv pe care l-a purtat cu omologul sau roman, Ioan Muraru, referitor la distributia birourilor Avocatului Poporului in teritoriu.
O alta tema abordata a fost cea a respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor in cadrul Uniunii Europene si rolul de mediator al Ombudsmanului in relatiile cetatenilor cu institutiile nationale si europene. In acelasi timp, a fost subliniat rolul important pe care institutiile Ombudsmanului il au in relatia cu jurisdictiile constitutionale in statele europene, avand in vedere atributiile acestora de aparatori ai drepturilor si libertatilor persoanelor fizice.
Presedintele tarii a apreciat ca sistemul juridic romanesc are nevoie de intarirea si eficientizarea institutiei Avocatului Poporului, multumindu-i Ombudsmanului olandez pentru disponibilitatea de a sprijini Romania in acest demers.
Totodata, seful statului a apreciat nevoia sporirii rolului de mediator al Avocatului Poporului din Romania, avand in vedere reclamatiile cetatenilor privind colaborarea cu autoritatile statului, in special in domeniul respectarii dreptului la proprietate.
 
Rata somajului din Romania a scazut la 5%PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 09 November 2006
Somajul a coborat la 5% din populatia activa a Romaniei in septembrie, de la o rata de 5,6% inregistrata in luna august, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii septembrie era de 440.200 de persoane, in scadere cu 53.600 fata de aceeasi luna a anului precedent. Din numarul total al somerilor, femeile reprezentau 42,6%.
Rata somajului in randul femeilor a fost de 4,5%, iar la barbati de 5,4%, arata datele prezentate de INS. Judetele cu cel mai mare numar de someri sunt: Vaslui (9,8%), Gorj (8,8%), Mehedinti (8,7%) si Ialomita (8,6%).
La polul opus se situeaza Timis (2%), Ilfov (2,3%), Bihor (2,6%), Bistrita Nasaud (2,8%), Satu Mare (2,8%) precum si Bucuresti (2,6%).
Productia industriala a inregistrat, in luna septembrie 2006 fata de luna august 2006, o crestere pe ansamblu cu 6,5%, in special datorita majorarii productiei in industria prelucratoare cu 8,1%.
Cresteri intre 10% si 25% s-au inregistrat, de asemenea, la urmatoarele diviziuni din industria prelucratoare: masini si aparate electrice (+22,1%), produse din tutun (+20,9%), celuloza, hartie si produse din hartie (+18,6%), echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii (+17,5%), mobilier si alte activitati industriale (+17,5%), pielarie si incaltaminte (+11,7%).
Productia industriala in luna septembrie este superioara celei din august 2005 cu 6,7%.
 
Protest impotriva dezinteresului MAE pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News  
Accesari :315
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Asociatia "21 DECEMBRIE 1989" impreuna cu grupul de actiune “NOII GOLANI”  organizaaza astazi, 9 noiembrie, cu incepere de la ora 17.00, in  fata Ministerului de Externe (aleea Alexandru, numarul 31), o actiune de protest prin care se cere distrugerea zidului informational dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului.Data de 9 NOIEMBRIE are o valoare simbolica deosebita: se implinesc 17 ani de cand poporul german a ales sa darame zidul Berlinului, zid care-l separa  in doua,  aratand prin aceasta lumii intregi ca regimurile politice sunt prea slabe pentru a infrana vointa unei natiuni.
In cadrul actiunii participantii vor darama un zid special creat pentru aceasta ocazie. Printre participanti si-au anuntat prezenta si tineri basarabeni si bucovineni, dintre care se remarca cei patru elevi ai liceului Gheorghe Asachi din Chisinau, care in primavara acestui an au suferit puternice presiuni din partea autoritatilor din Chisinau pentru ca au avut taria de a sustine ca sunt romani.
Mai multe detalii despre actiune se gasesc pe siteul www.romanism.net
Persoana de contact: Andrei Mihail telefon 0740585498
 
Roma nu va defavoriza accesul romanilor pe piata muncii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :222
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Secretarul de stat in Ministerul italian pentru Comert International, Milos Budin (foto), a dat asigurari ca in privinta accesului cetatenilor romani pe piata muncii din peninsula, guvernul de la Roma nu va lua o decizie care sa defavorizeze bunele relatii romano-italiene.Aflat la Bucuresti, Milos Budin a declarat in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati ca Italia a sprijinit cu tarie si convingere aderarea Romaniei la UE si ca nu va contrazice aceasta atitudine cu prevederi specifice. El a precizat insa ca, pe de alta parte, Italia trebuie sa-si coordoneze deciziile cu cele luate la nivelul UE.
 
Ambasadorul Romaniei in Italia: „Romania are vocatie europeana”PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :362
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}In perioada 8-11 Noiembrie au loc in Italia o serie de manifestari dedicate comemorarii a 1900 de ani de la incheierea razboaielor daco-romane. Cu acest  prilej, Ambasadorul Romaniei in Italia, Excelenta Sa Cristian Valentin Colteanu (foto) a adus in discutie si viitorul Romaniei in Uniunea Europeana, dar si situatia numeroasei comunitati romanesti din Italia, intr-un amplu interviu realizat pentru Romanian Global News de corespondentul la Roma, politologul Miruna Cajvaneanu.

Miruna Cajvaneanu: -Excelenta Voastra, cum comentati manifestarea care a avut loc la Roma?

Cristian Valentin Colteanu: -Este o manifestare care vine in oglinda cu ceea ce se intampla si in tara. La Bucuresti s-au sarbatorit  1900 de ani de la nasterea poporului roman, impreuna cu autoritatile italiene si Ambasada Italiei la Bucuresti. Este un eveniment care marcheaza istoria, tocmai cand Romania se pregateste sa intre in familia europeana. Vorbim de 1900 de ani de identitate culturala si spirituala a poporului roman. Noi, in cadrul Ambasadei, am prevazut o intrega suita de manifestari care va marca cele trei evenimente importante: 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, comemorarea a 1900 de ani de la sfarsitul razboaielor daco- romane si 1 ianuarie 2007- revenirea Romaniei in marea familie europeana.
Deci vorbim despre o reunificare a Europei, pentru ca Romania a apartinut intotdeauna acestui spatiu. Sunt sigur ca vom aduce un aport semnificativ in constructia europeana. Romania nu va dezamagi  in nici un fel Uniunea Europeana. Romania are, dimpotriva, vocatia europeana pe care si-o va manifesta intr-o maniera solida, robusta. In asa fel incat vom aduce o contributie substantiala nu numai la stabilitatea in regiunea in care ne aflam, dar si o contributie semnificativa la constructia unei Uniuni Europene care sa devina din ce in ce mai puternica.


M.C.: - Avand in vedere restrictiile care ni s-au aplicat recent de catre unele state europene, Romania va fi un membru de rangul I sau de categoria a doua?

C.V.C.: - Nu s-a vorbit niciodata de membri din categoria a doua. Este vorba de o Romanie asa cum am visat-o  cu totii.  O Romanie careia i se recunoaste apartenenta la marea familie europeana. Iar in ceea ce priveste restrictiile la care va referiti, va fi vorba doar despre o scurta perioada tranzitorie.  Nu avem nici un fel de motive de preocupare in legatura cu un nou val de emigrare care s-ar revarsa in tarile membre. Noi avem o crestere economica constanta in ultimii 6 ani. Anul acesta  va depasi 8%. Exista un deficit de forta de munca in tara, in  anumite sectoare, de exemplu in constructii si in sectorul bancar. Avem in spate si am asistat la o experienta, care s-a produs in ultimii doi ani,  de cand cele 10 tari noi membre ale Uniunii Europene au aderat. In mod  absolut nu a fost nici un fel de invazie. Chiar nu au « consumat » cota alocata. Cred ca este numai o preocupare momentana, care se va dovedi cu totul falsa in perioada urmatoare.

M.C.: - Am vazut  la manifestarea de la Accademia di Romania multi academicieni, scriitori, oameni de cultura romani. Distinsele personalitati culturale sunt “minoritari” sau ne reprezinta, ca romani in Italia?

C.V.C.: - Ziarele vorbesc mult de acele evenimente care sunt in mod special relatate pentru a asigura senzationalul. Dar nu de putine ori se vorbeste in diverse medii, chiar in intalnirile la un anumit  nivel cu autoritatile italiene, despre reprezentarea intelectuala pe care Romania o are in Italia. Este o comunitate foarte numeroasa, formata din oameni de cultura, din arhitecti, ingineri, doctori.  Si nu in ultimul rand sunt foarte multi studentii care isi definitiveaza sau isi aprofundeaza studiile in Italia. De aceea, eu consider ca avem o importanta comunitate intelectuala,  o comunitate formata din reprezentanti care isi desfasoara activitatea in numeroase domenii. Comunitatea romaneasca este considerata nu numai ca cea mai numeroasa comunitate din Romania, dar si  ca cea care se integreaza cel mai bine si din punct de vedere social si profesional. Romanii sunt vazuti ca oameni seriosi, foarte de incredere,  muncitori, oameni  care respecta valorile europene, valorile crestine.  Si ei sunt primiti cu bratele deschise de catre italieni, asigurand o convietuire respectuoasa si respectabila.

M.C.: - Ce le mai trebuie romanilor, ca sa se integreze?.. Se spune ca nu suntem prea uniti, in comunitate…

C.V.C.: - Comunitatea romaneasca din Italia  a inceput sa se consolideze, pentru ca a existat inca de acum cativa ani o tendinta naturala de asociere, pe care noi am sustinut-o si incurajat-o. Astfel incat, la ora actuala, cred ca sunt peste 50 de Asociatii care s-au format in diversele zone ale Italiei. Sunt romani care reprezinta din ce in ce mai mult o voce puternica in dialogul cu autoritatile si care reusesc, totodata, prin activitatea pe care o au, sa reprezinte un element de coeziune pentru comunitatile noastre, si totodata fiecare sa-si aduca o contributie la pastrarea valorilor romanesti.


M.C.: - Si cotele noi, privind  romanii care vor lucra in Uniunea Europeana?

C.V.C.: - Da, cota este stabilita in fiecare an pe baza reglementarilor autoritatilor italiane. Cu titlu de noutate,  in acest moment, o alta actiune este in curs de desfasurare. Este vorba de o ampla campanie care  vizeaza extinderea retelei consulare. In acest fel cetatenii vor putea sa beneficieze de un serviciu consular cat mai prompt, si care sa sustina comunitatea in rezolvarea diverselor probleme pe linie consulara. Astfel, in curand, vom deschide un consulat general la Torino, iar anul viitor este prevazuta deschiderea unei agentii consulare la Trieste. Deopotriva noi intensificam si reteaua consulilor onorifici care va acoperi tot teritoriul italian.

M.C.: - Iata o stire buna atat  pentru romanii din Italia cat si pentru cei din tara!

C.V.C.: - Noile consulate reprezinta puncte de referinta, puncte importante care vor deveni totodata puncte de intalnire si de consolidare a unitatii comunitatilor de romani care se afla in Italia.

M.C.: - O ultima intrebare. Cam cati romani sunt totusi  in Italia? Institutii precum Istat si Caritas au intocmit recent statistici care indica o prezenta legala de aproape 300 000 de cetateni. Pe de alta parte, Asociatiile romanesti  spun ca sunt peste un milion concetatenii nostri in Italia. Care este adevarul?

C.V.C.: - Aici este o chestiune care tine de inregistrarile oficiale pe care le au cei de la Ministerul de Interne. Conform acestor statistici, in prezent, sunt in Italia 282 000 de romani cu statut legal. Cam tot atatia se afla cu documentele  in curs de regularizare in urma legii Bossi Fini si pe baza cotelor anuale din ultimii doi ani. Deci vorbim de aproape 600 000. Este foarte adevarat ca noi nu cunoastem totusi cu exactitate care este numarul romanilor care calatoresc intre Italia si Romania, desfasoara activitati lucrative pe baza temporara. Situatia este complicata si de faptul ca,  in aceste cifre nu sunt inclusi copii care sunt rezultati din casatoriile intre romani si italieni si nu sunt incluse persoanele cu dubla cetatenie. Deci este foarte dificil de stabilit  in mod real care este numarul exact al membrilor comunitatii romanesti din Italia. Nici autoritatile italiene nu detin asemenea date. Ceea ce pot sa va spun este ca, in baza ultimelor statistici, comunitatea romanilor este cea mai numeroasa in Italia.

 
Cu Ambasadoarea Romaniei la Ottawa, despre francofonie si relatiile romano-canadienePDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :391
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Aflata in fruntea delegatiei canadiene, ambasadoarea Romaniei la Ottawa, dna. Elena Stefoi (foto) a fost de acord sa impartaseasca impresiile sale despre manifestarea francofoniei la Bucuresti dar si despre relatiile romano-canadiene, intr-un interviu realizat pentru Romanian Global News de corespondentul la Ottawa, Cristina Mihai.

Romania face, din nou, istorie in lumea francofoniei
Chiar daca reflectoarele celei de-a XI-a editii a Conferintei sefilor de stat si de guvern din cadrul Sommet-ului Francofoniei s-au stins, ecourile si, mai ales, urmarile sunt de lunga durata. Bucurestiul si, implicit, Romania, au fost in atentia lumii intregi, mai ales a aceleia care a ales limba franceza ca alternativa in fata globalizarii , dar si a faramitarii excesive.
Pentru ca in Romania s-au discutat chestiuni importante, cu bataie lunga, am rugat-o pe Excelenta Sa, Doamna Ambasador a Romaniei la Ottawa, Elena Sava-Stefoi, sa ne raspunda la cateva intrebari care intereseaza romanul acestui inceput de secol.

Cristina Mihai: Sommet-ul Francofoniei, organizat anul acesta la Bucuresti, a fost un succes in ochii participantilor. In ce masura au fost noutati, lucruri care au starnit admiratia?
Elena Sava-Stefoi: Intai de toate, a fost o reuniune aniversara a celei  mai inalte instante a  Francofoniei, prima avand loc in 1986 la Versailles. In al doilea rand, a fost prima reuniune de acest gen organizata intr-o tara din Europa Centrala si de Est. De altfel, in afara de Paris, nici una dintre capitalele Europei occidentale n-a avut pana acum onoarea gazduirii  unui astfel de eveniment, care are impact international major si ramane in  istoria organizatiei francofone. 
S-au aflat la Bucuresti, in ultima saptamana a lui septembrie 2006, sefi de stat si de guvern, inalti reprezentanti ai organizatiilor internationale si regionale, parlamentari, ministri, autoritati locale din statele francofone si jurnalisti din intreaga lume. Poate ca nu ar fi lipsit de interes sa facem apel si la cifre, ele pot oferi o imagine mai clara  in privinta eforturilor depuse pentru concretizarea acsetui eveniment  politic si diplomatic,  care a adus maxima vizibilitate Romaniei pe scena mondiala. 
La Centrul de inscriere si de acreditare, care a functionat in sediul Institutului National de Administratie, au fost emise, in perioada 26 iunie-2 octombrie, 14.100 de ecusoane individuale, dintre care 2700 pentru delegtii oficiali si 1100 pentru mass-media.  Un centru international de presa, organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a deservit Sommet-ul, fiind considerat, la final, cel mai mare si mai bine dotat centru de presa din istoria de pana acum a reuniunilor la nivel inalt.  Au fost prezenti la Bucuresti, cu aceasta ocazie speciala, 2.000 de delegati de rang inalt si oficiali, reprezentand cele 63 de state si guverne membre sau cu statut de observator la Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), precum si 950 de ziaristi, dintre care 450 straini. Nu mai putin de 23 sefi de stat sau delegati  ai acestora, 2 vicepresedinti, 2 presedinti de Parlament si 14 prim-ministri si-au dat intalnire la Bucuresti pentru a participa la lucrarile Conferintei din Romania. De asemenea, in delegatiile oficiale sau ca invitati la diverse programe conexe, s-au aflat in Romania oameni de afaceri, primari, experti, universitari, cercetatori, traducatori si artisti de toate genurile si venind din diverse tari francofone – inclusiv  Canada.
Rolul  Romaniei de partener  credibil si eficient  a  devenit convingator  pentru  marile capitale ale lumii. Organizarea de catre Romania a unei manifestari de o asemenea anvergura a constituit si o ocazie majora pentru impunerea valentei de lider regional a tarii noastre. La Bucuresti a fost luata decizia de largire a OIF, care s-a imbogatit cu inca 5 noi membri sau observatori, un accent important fiind pus asupra tarilor din Balcani si din zona Marii Negre .Vecinii  au avut un motiv in plus sa constate ca se pot baza pe noi pentru a coagula solidaritate institutionala la nivel global in favoarea  unor  proiecte democratice comune. De exemplu,  in cadrul  Sommet-ului de la Bucuresti, deci si prin contributia directa a Romaniei,  Serbia si Ucraina au obtinut statutul de observator la OIF, iar Albania si fosta Republica Yugoslava a Macedoniei  au devenit membre cu drepturi depline.
Din punct de vedere al rezultatelor si al avantajelor  pentru Romania, poate ca presedintele Chirac si alti invitati de marca au vorbit cel mai convingator, subliniind ca acestea «nu pot fi  cuantificate si nici raportate la costuri bugetare». Secretarul General Abdou Diouf a declarat ca «  Sommet-ul   de la Bucuresti  a fost cea mai buna Conferinta la nivel inalt desfasurata pana in prezent ». Tara noastra a devenit,  la sfarsit de septembrie 2006, punctul de referinta si de maxima vizibilitate in cadrul sistemului international de expresie franceza. Putem spune ca, pentru cateva zile, dar cu efecte pe termen lung, la Bucuresti s-a facut politica globala. Romania s-a aflat in centrul atentiei si s-a manifestat firesc, curtenitor si profesionist din toate punctele de vedere, demonstrand atat dimensiunile unei tranzitii democratice reusite, cat  si capacitatea de asumare a tuturor responsabilitatilor care decurg din calitatea de membru al unor organizatii internationale. Hotararea infiintarii unei Universitati Francofone cu sediul la Bucuresti, sau de decizia Adunarii Generale a ONU din 20 octombrie 2006, de a adopta, in unanimitate, rezolutia initiata de Romania, ca tara gazda a ultimului Sommet al Francofoniei, privind cooperarea dintre ONU si OIF, confirma importanta evenimentului. Prestigiul nostru extern s-a consolidat.

C.M.: Tarile participante se pot imparti in doua mari categorii, cea a tarilor bogate (Franta, Canada, Elvetia, Belgia) si cea  a tarilor foste colonii sau protectorate. Romania are un statut aparte, legatura cu lumea franceza sau de limba franceza fiind de natura culturala, sentimentala chiar.
Cum se preconizeaza legaturile Romaniei cu cele doua grupuri? Care vor fi avantajele in urma discutiilor de la Sommet-ul din acest an?
ES-S: Sigur  ca Sommet-ul a prilejuit o excelenta oportunitate pentru redinamizarea relatiilor noastre bilaterale cu o serie de state din Africa (Algeria, Burkina Fasso, Senegal, Republica Centrafricana), oferind simultan  ocazia de a ne consolida cooperarea cu parteneri traditionali, precum Franta, Canada, Belgia, Confederatia Elvetiana. Trebuie sa subliniem semnificatia Francofoniei pentru Romania din perspectiva intensificarii cooperarii internationale cu actorii politici, mai mari sau mai mici, dar deopotriva de importanti, in anul premergator integrarii noastre in UE din 2007.
Sommet-ul Francofoniei de la Bucuresti a  dezbatut, ca tema centrala, rolul  tehnologiilor informatiei in educatie, care intereseaza si tarile cu standard ridicat de viata, si cele in curs de dezvoltare sau subdezvoltate.   Pe agenda  lucrarilor au fost incluse prezentarea si analizarea a 12 solicitari de schimbare a statutului in cadrul  Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) – unele din vecinatatea noastra, altele de pe continentul african - , redactarea unui document privind utilizarea limbii franceze in organizatiile internationale, adoptarea Declaratiei politice de la Bucuresti. In cadrul a doua reuniuni cu usile inchise, la care au participat sefii de stat si de guvern, a fost dezbatuta situatia politica international si a fost ales Secretarul General al OIF, in persoana domnului Abdou Diouf, o personalitate politica si diplomatica din Senegal, care a obtinut al doilea mandat. Chiar si din acest tablou succint se vede limpede ca  Bucurestiul s-a constituit ca  o parghie de echilibru  intre cele doua dimensiuni ale Organizatiei, una nord-sud, alta est-vest.

C.M.: Relatia Romaniei cu Canada capata accente din ce in ce mai puternice. In ce se vor materializa colaborarile ulterioare? Ma refer atat la economie, cat si la politica si cultura.
E.S-S.: Relatia bilaterala Romania-Canada sta pe o temelie solida, dar cooperarea in  formate multilaterale, implicit  vocatia comuna  privind promovarea valorilor francofone, imbogateste si insufleteste intreaga constructie cu palierele ei  politice, economice, militare si culturale. De altfel,  ca numar si ca implicare, atat in pregatirea  Sommet-ului  de la Bucuresti, cat si in timpul lucrarilor sale,    delegatia canadiana, condusa de premierul federal, Stephen Harper, s-a remarcat in mod deosebit. Ea a inclus si o componenta  provinciala, cu delegatii oficiale  din Quebec si Nouveau Brunswick, in fruntea carora s-au afltat premierii Jean Charest   si Bernard Lord. La finalul reuniunii de la Bucuresti, Canada a preluat stafeta organizarii viitorului Sommet al Francofoniei. Premierul Harper,  care a multumit Romaniei pentru modul cum a organizat aceasta manifestare, preciza, de altfel, « ca autoritatile canadiene se vor afla in fata unei adevarate provocari in 2008, pentru a se ridica la nivelul pregatirii Sommet-ului de la Bucuresti ». Romania detine inca un an presedintia Francofoniei si din aceasta perspectiva, conform normelor OIF,  se va implica nemijlocit in organizarea viitoarei reuniuni la nivel inalt.
Vom oferi sprijin pentru derularea unor misiuni economice canadiene destinate participarii la cele mai importante manifestari expozitionale din Romania (TIB, TIBCO 2006, Inventika, etc).  Vizam deopotriva reactualizarea cadrului legislativ romano-canadian prin incheierea unor  noi acorduri, cresterea investitiilor si a schimburilor economice, valorificarea  cooperarii militare de substanta dintre cele doua tari, ca si  concretizarea unor programe si a unor acorduri privind schimburile culturale sau academice .

C.M.: Cum si in ce masura vor fi transformate relatiile romano-canadiene de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana?
E.S-S.: Inevitabil, relatiile dintre cele doua tari evolueaza odata cu procesul de extindere al unor structuri regionale sau euro-atlantice. Multe dintre temele noastre de negociere - de la acorduri economice la regimul vizelor de calatorie,  intra deja pe agenda reuniunilor  Canada –UE, abordarea lor inscriindu-se firesc in cadrele  normative comunitare. Asa cum au facut si celelalte state din fostul spatiu ex-sovietic integrate in ultimii ani in UE, ne vom regandi strategiile bilaterale, identificand noi nise de colaborare si intrand in competitia pentru atragerea investitorilor canadieni din perspectiva europeana. Avem deja experienta adaptarii reusite, a integrarii creative si a colaborarii competitive in cadrul NATO si al OIF. Atu-urile romanesti privind resursele umane si naturale  sunt cunoscute si recunoscute de partea canadiana. Depinde si de  noi sa  aducem Canada mai aproape de Europa, oferindu-i locatia ideala pentru ca ea sa fie mai vizibila si mai importanta in regiunea din care facem parte, prin implicarea in proiecte economice de anvergura, menite sa contribuie la stabilitatea si prosperitatea intregii zone a Marii Negre.

C.M.: O traditie de lunga durata in domeniul colaborarii economice si stiintifice estelegata de existenta Centralei Nucleare de la Cernavoda. Cum vor evolua colaborarile romano-canadiene in noul climat polititc european? Vom putea beneficia de transfer de tehnologie in domeniul nuclear si al energiilor neconventionale, Canada fiind unul dintre liderii mondiali in aceste domenii?
E.S-S.: Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda a constituit si constituie unul din pilonii relatiei bilaterale dintre Romania si Canada. Pentru deplina lui finalizare, partea romana va coopera in continuare si cu partenerii canadieni.
Exista insa  alte cateva colaborari  romano-canadiene de anvergura, mai putin cunoscute opiniei publice. In cursul anului 2005 a fost derulata una din cele mai mari investitii straine in Romania de  catre grupul Celestica din Toronto, care a construit la Bors o fabrica de producere a componentelor electronice si are in plan finalizarea a inca trei unitati pe acelasi profil.
Amintesc, de asemenea, proiectul realizat de compania Intelcan Telesystems Inc. din Ottawa, in urma caruia au fost modernizate sau se afla in curs de modernizare, in conformitate cu standardele NATO si ICAO, aeroporturile militare de la Campia Turzii si Boboc.
Firma Steel Plus Engineering Services, cu sediul la Brasov, aparuta in urma unei investitii a grupului Canam Steel Corporation din Boucherville (Québec), efectueaza lucrari de proiectare si engineering pentru obiective canadiene pe terte piete, cu folosirea la fata locului a expertizei deosebite oferite de catre inginerii romani.
Proiectelor deja  finalizate li se adauga altele aflate in faze avansate de negociere.

C.M.: Nu in ultimul rand, legaturile culturale si, de ce nu , de suflet cu Canada, s-au intensificat prin existenta unui contingent tot mai numeros de romani care au ales sa traiasca aici. Este Romania mai bine cunoscuta prin ei? Ce hotarari noi vor fi adoptate ca sa inlesneasca legaturile economice si culturale ale romanilor canadieni cu cei da acasa?
E.S-S.: Da, fiecare roman din Canada, si toti la un loc, configureaza in spatiul nord-american o imagine convingatoare a Romaniei contemporane. Tot mai multi canadieni vad  Romania ca pe o tara  dinamica si atragatoare, bine educata si atasata valorilor democratice. Imi place sa cred ca dupa Sommet-ul Francofoniei, insasi implicarea oamenilor de afaceri canadieni de origine romana in promovarea ofertei romanesti de export sau in extinderea portofoliului investitiilor canadiene in tara noastra va capata un nou suflu, beneficiind de necesarul elan stimulativ. E un  timp propice pentru  proiecte si actiuni  comune, distanta geografica dintre cele  doua  tari se micsoreaza atunci cand exista punti de legatura  construite cu suflet, incredere si respect reciproc.
In ce priveste implicarea comunitatilor romanesti,  hotararile nu mai vin automat doar dinspre guverne si oficialitati, ele se structureaza adesea prin initiative  la nivelul unor grupuri, asociatii sau firme private. Sunt mandra sa constat ca tot mai multi lideri ai comunitatilor romanesti din Canada intra in dialog  normal, civilizat si pe baza de argumente, atat cu institutiile din tara de resedinta, carora le solicita luarea unor decizii menite sa faciliteze integrarea romanilor canadieni, cat si cu forurile de la Bucuresti, de la care pot obtine suport pentru promovarea programelor culturale si a identitatii nationale. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din Guvernul Romaniei a initiat chiar un concurs de proiecte in acest sens si site-urile oficiale pun la dispozitia tuturor, in mod transparent, documentatia de rigoare.

C.M.: Presedintele Traian Basescu "a ramas dator" cu o vizita in Canada. Pe cand sa il asteptam?
E.S-S.: Presedintele Traian Basescu - in calitate de sef al  statului care preda presedintia Francofoniei - si prim-ministrul Stephen Harper - ca sef al statului care o preia, urmand sa gazduiasca Sommet-ul -,  se vor reintalni  in 2007. De altfel, in marja reuniunii francofone, cei doi lideri au avut si o runda de dialog bilateral, in cadrul careia au abordat teme de interes pentru Romania si Canada, atat in relatia directa, cat si in  plan international. Cu aceasta ocazie a fost  reiterata dorinta ambelor parti de a  gasi in agenda de lucru  pe anul viitor  intervalul optim in care presedintele Romaniei sa fie oaspetele premierului Canadei.

 
Islanda vrea sa inchida piata muncii pentru romaniPDF Print E-mail
Reykjavik, Islanda/Romanian Global News
Accesari :171
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Islanda planuieste sa restrictioneze, pana la 1 ianuarie 2009, accesul pe piata muncii pentru romani si bulgari, scrie Iceland Review Online.Autoritatile din Islanda intentioneaza sa recurga la perioada de tranzitie, privind libera circulatie a fortei de munca pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, a declarat ministrul pentru Servicii Sociale, Magnus Stefansson (foto).
Astfel, de la 1 ianuarie 2007, cand cele doua tari vor adera la UE, muncitorii din Romania si Bulgaria vor avea nevoie de permise de munca pentru a lucra in Islanda. Masurile restrictive sunt valabile pe o perioada de doi ani, pana la 1 ianuarie 2009.
Islanda nu este tara membra a Uniunii Europene. Aceasta tara face parte, insa, din Spatiul Economic European si din spatiul Schengen.
 
Vizita arhiereasca la hramul parohiei romanesti din OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :313
Thursday, 09 November 2006
Intai Statatorul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, IPS Nicolae, va participa in perioada 18-19 noiembrie la hramul parohiei ortodoxe romane „Sf. Apostol si Evanghelist Matei” din Ottawa.In prima zi a sarbatorii, sambata, ierarhul va oficia de la ora 18:00 Taina Sfantului Maslu, urmata de un cuvant personal de invatatura, urmand ca in cea de-a doua zi sa slujeasca de la ora 12:30 la Sfanta Liturghie Arhiereasca in sobor. Totodata, IPS Nicolae va participa ulterior la o masa festiva cu ocazia hramului, inainte de plecarea la Chicago, informeaza parohia romaneasca din Ottawa.
Parintele Paroh Grigorie Tapuc, Presedintele Consiliului Parohial, Emanuil Huluta si Presedinta Comitetului de Doamne, Camelia Huluta, in numele credinciosilor, al Consiliului Parohial si al Comitetului de Doamne, ii asteapta la acest eveniment pe toti romanii din zona, care vor putea sa fie, astfel, impreuna inainte de Postul Nasterii Domnului.
 
"Rospotrebnadzor" a suspendat negocierile privind accesul vinurilor moldovenesti pe piata rusaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :226
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Autoritatea sanitara a Rusiei, "Rospotrebnadzor", a suspendat discutiile cu Guvernul de la Chisinau privind revenirea produselor vinicole moldovenesti pe piata rusa.Medicul sanitar principal al Rusiei, Ghenadi Oniscenco, a motivat suspendarea prin faptul ca partea moldava nu indeplineste intelegerile la care s-a ajuns in cadrul recentei intrevederi la Moscova a conducerii "Rospotrebnadzor"-ului cu Prim-viceprim-ministrul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii (foto), transmite Agentia Infotag, citand presa rusa. Oniscenco a calificat drept "mai promitatoare" negocierile care se poarta cu Transnistria si Abhazia, in problema redeschiderii accesului pe piata rusa pentru produsele vinicole din aceste regiuni.
Agentia INFOTAG a transmis anterior ca la 27 martie 2006, Rusia a interzis importurile de vinuri din R.Moldova, sub pretextul ca acestea ar fi de calitate proasta, dar nu a prezentat vreun document oficial care sa confirme acest lucru. La intrevederea de la Moscova au fost discutate masuri de inasprire a controlului calitatii vinurilor care se produc in Moldova, iar "Rospotrebnadzor" a promis sa trimita inspectori la fabricile de vin moldovenesti, dar acestia nu au mai venit.
Majoritatea specialistilor sint de parere ca renuntarea la vinurile moldovenesti reprezinta o masura politica prin care Moscova cauta sa readuca Moldova in zona sa de influenta si sa o pedepseasca pentru cerinta de evacuare a armelor si fortelor militare ruse din regiunea transnistreana. Mai inainte, Rusia a suspendat importurile de carne si produse vegetale moldovenesti.
In anul 2005, R.Moldova a exportat catre Rusia produse alcoolice in valoare de $312 mln. Regiunea transnistreana are doar 3 intreprinderi de vinuri si divinuri, care, in anul trecut, au livrat pe piata rusa bauturi in valoare de $10,7 milioane.
 
Simpozion patronat de presedintele Italiei, prezentat de doi profesori romaniPDF Print E-mail
Goritia, Italia/Romanian Global News
Accesari :274
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Profesorii Andrei Corbea-Hoisie – ambasadorul Romaniei in Austria si Ioan-Aurel Pop – directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia – vor prezenta comunicari in cadrul simpozionului international „Cultura si diplomatie. Rolul institutiilor culturale si stiintifice central-europene in procesul largirii Uniunii Europene”. Simpozionul se va desfasura vineri, 10 noiembrie, la Goritia si este organizat sub patronajul presedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano (foto), cu prilejul implinirii a patru decenii de la infiintarea Institutului pentru Intalniri Culturale Central-Europene (ICM).  
 
Romania la Festivalul Artelor Central si Est EuropenePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :212
Thursday, 09 November 2006
FEEAST – Festivalul Artelor Central si Est Europene aduce la un loc printre alte evenimente culturale si o co-productie teatrala intre Marea Britanie si Romania, o colaborare muzicala britanico-romaneasca, demonstratii de teatru si expozitie de fotografie romanesti, cat si un forum de dezbateri pe tema "Sibiu 2007".Festivalul va incepe vineri, 10 noiembrie si se va desfasura pana la data de 3 decembrie, la Riverside Studio 2 si The Old Abattoir, din Londra. 
 
Cursuri de limba romana la Universitatea de studii permanente din RecanatiPDF Print E-mail
Recanati, Italia/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Pentru al doilea an consecutiv, joi 9 noiembrie, de ora 19.00 incep cursurile de limba romana la Universitatea de studii permanente din Recanati (MC).Cursul este gratuit si a luat nastere la initiativa asociatiei Romanian Land la sugestia si insistenta catorva persoane de origine romanà care le doreau pentru copiii lor care nu vorbesc romaneste. Cursul a fost initiat cu mari greutati, numeroase demersuri si insistente iar cand s-a deschis surpriza organizatorilor a fost una foarte mare, atunci cand au descoperit ca elevii sunt toti italieni 100%, nici urma de copii romani.
Recanati este orasul natal al contelui Giacomo Leopardi, poet national, italian iar in incinta palatului Leopardi, casa natala a poetului (foto), se afla biblioteca, muzeul si Centru de Studii Leopardiane. Pe zidul din fata centrului, alaturi de basorelieful lui Leopardi, se afla si cel al lui Eminescu. Recanati este infratit cu Blajul pe linie culturala.
 
Conferinta despre Romania si aderarea la UE, la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :273
Thursday, 09 November 2006
“Romania si aderarea sa la U.E. in 2007 – cadrul politic, socio-economic si cultural” va fi tema unei prezentari sustinute si ilustrata, in luna noiembrie, de Silvia Marcu – C.S.I.C. (Consiliul Superior de Investigatii Stiintifice).Conferinta-dezbatere este programata pentru data de 27 noiembrie, de la ora 20.00, si va avea loc Sala de conferinte Ateneo de Madrid Silvia Marcu (cercetator in cadrul Consiliului Superior de Investigatii Stiintifice din Madrid) va vorbi despre procesul de integrare al Romaniei in U.E., pozitia geopolitica si strategica a tarii, vocatia sa europeana, contextul politic si institutional al integrarii, etapele pe care a trebuit sa le depaseasca pentru a intra in Uniune. Despre negocierile pe care le-a realizat Romania, din 2000 pana in 2004, despre fondurile de preaderare si viitoarele fonduri comunitare pe care tara le va primi.
 
Eveniment 1900 de ani in Italia organizat de romanii din PeninsulaPDF Print E-mail
Ancona, Italia/Romanian Global News
Accesari :264
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Asociatia Romanian Land, Marche, in colaborare cu Liga culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni organizeaza sambata, 11 noiembrie evenimentul Memorial - 1900 de ani in Italia, ce va fi gazduit dela ora 10.00, de Aula Magna del Comune di Ancona.Evenimentul va culmina cu dezvelirea unei placi comemorative situata pe zidurile Arcului lui Traian prezent in Portul Ancona si cu un concert live Gheorghe Zamfir.
 
Recital Olga Tudorache la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :253
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Actritele Olga Tudorache (foto) si Tamara Cretulescu sunt protagonistele spectacolului "Peste cu mazare/Conversatii" de Ana-Maria Bamberger, care va avea loc in perioada 24-25 noiembrie la Dusseldorf.Evenimentul este organizat de Cultural Events Dusseldorf Hoffmann & Panz in cadrul programului de promovare a dramaturgiei romane contemporane, informeaza portalul tinerilor romani din Germania. Cele doua reprezentatii se vor desfasura in Aula “Luisengymnasium”, incepand cu ora 19:30, sala aflata la adresa Bastionstr. 24, 40213 Dusseldorf. Pretul biletului de intrare este de 15 euro pentru adulti si de 12 euro pentru elevi si studenti. Rezervarea biletelor se face la numerele de telefon 0163/5521254 tel/fax: 02131/602869 sau 0208-488420.
Piesa prezinta cu abilitate povestea vietii a doua femei, regia artistica apartinandu-i aceleiasi Olga Tudorache. Doamna Teatrului Romanesc o portretizeaza pe Marta, personaj pe care publicul nu il poate uita. Olga Tudorache parcurge paleta interpretarii, de la comic la dramatic, jongleaza cu accente comice si dramatice, cu ironia, sarcasmul, dar si cu lacrima, totul fiind dezvoltat pe stari interioare traite intens, bogate in sensuri multiple. La randul sau, Tamara Cretulescu primeste confruntarea si construieste cu finete si nuantari personajul Marinei, amplificand astfel framantarile Martei.
 
Arta romaneasca in sticla la PireuPDF Print E-mail
Pireu, Grecia/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Artistul roman Lucian Butucariu isi va prezenta in perioada 27 noiembrie-3 decembrie, la Galeria International Action Art din Pireu, expozitia de sculptura in sticla.Manifestarea este organizata cu sprijinul Ambasadei Romaniei din Atena, iar adresa la care se afla galeria este Alkiviadou 212, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala Greciei. Realizatorul exponatelor s-a nascut in anul 1968 in judetul Bacau si a absolvit Institutul de Arta „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Artistul si-a prezentat lucrarile in mai multe expozitii din tara si din strainatate, fiind prezent cu exponate in Italia, Germania, Franta, Luxemburg, Japonia sau Elvetia. Din anul 1990 si pana in prezent este profesor la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.
 
Concert romanesc de gala la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" (foto) va sustine miercuri, 29 noiembrie, de la ora 20:00, in centrul Flagey din Bruxelles, un concert de gala, sub bagheta lui Cristian Mandeal.Spectacolul are loc in cadrul unei seri destinate celebrarii aderarii Romaniei in UE. Ansamblul romanesc, devenit unul dintre simbolurile culturii romanesti pe scenele din toata lumea, va evolua alaturi de pianista Mihaela Ursuleasa, in calitate de solista, informeaza portalul romanilor din Belgia, Rombel. Locul in care se va desfasura spectacolul de gala este un centru cultural important din capitala Belgiei, in care au loc frecvent diferite manifestari muzicale si cinematografice.
 
Eveniment cultural franco-roman la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 09 November 2006
Arthis, Casa Culturala Romano-Belgiana din Bruxelles, organizeaza vineri, 17 noiembrie, de la ora 19:00, lansarea unui numar special al revistei „Plural”, editata de Institutul Cultural Roman.Intitulata „O alta limba a noastra. Franceza printre romani”, lansarea va crea cadrul unei intalniri culturale francofone, la care vor participa Erwin Kessler, filosof, redactor la revista „Plural”, Charles-Etienne Lagasse, director general adjunct la CGRI, si Luc Norin, ziarist la publicatia „La Libre Belgique”. Numarul special marcheaza aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, si le ofera belgienilor posibilitatea de a veda interesul tarii noastre pentru limba franceza, informeaza Arthis. Revista ii prezinta in paginile sale pe creatorii de cultura romana si franceza, din secolele XIX si XX, nefiind, totusi, o antologie a celor mai bune texte scrise de autori consacrati din cele doua tari. Originalitatea sa consta in faptul ca selectia prezentata in revista apartine atat scriitorilor, cat si oamenilor politici, istoricilor, filosofilor, intelectualilor romani sau oamenilor obinuiti. Printre acestia se regasesc Nicolae Iorga, Lucian Boia, Alexandru Odobescu, Eugen Lovinescu, Adrian Marino, Neagu Djuvara, Nicolae Titulescu, Mihai Sora, Emil Racovita, Emil Cioran, Alexandru Macedonski sau Ion Vinea.
 
Loredana Sachelaru, la traditionala parada a palariilor de la MelbournePDF Print E-mail
Melbourne, Australia/Romanian Global News
Accesari :254
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Loredana Sachelaru (foto), vedeta comunitatii romanesti din Melbourne Australia a participat la traditionala parada a palariilor, ce se desfasoara anual cu ocazia competitiei hiplice internationale "Melbourne Cup".Fotografia prezentata de catre Romanian Global News este una dintre imaginile care au aparut cu Loredana in doua mari site-uri ale mass media din Australia.
 
Romanii din Hamilton, invitati la tenisPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 09 November 2006
Membrii Clubul de Tenis de masa de la Campul Romanesc din Hamilton, Ontario, se vor intalni duminca, 12 noiembrie, la ora 17.30, in sala mare a Campului, pentru o partida de tenis.Romanii care sunt interesati de joc pot veni direct acolo, anunta Alianta Romanilor Canadieni. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa de e-mail gherghina@yahoo.com sau de la numarul de telefon 416 276 7955.
 
Trio romanesc de succes la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :209
Thursday, 09 November 2006
{mosimage}Asociatia germano-romana Agero Stuttgart organizeaza sambata, 18 noiembrie, la restaurantul "Bei Christo” din Boblingen, o seara romaneasca in care vor evolua artistii Jean Constantin, Mirabela Dauer (foto) si Maria Dragomiroiu.Spectacolul va incepe la ora 19:30 si le va mai oferi celor prezenti si o serie de  specialitati culinare romanesti. Localul in care va avea loc reprezentatia se afla la adresa Herrenbergerstr. 100, informeaza asociatia romaneasca. Rezervari de locuri se pot face la numerele de telefon 0711291344 sau 0173 3008253.
 
Revelion 2007 pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :381
Thursday, 09 November 2006
Romanii din Toronto sunt invitati la petrecerea de Revelion 2006/2007 care se va desfasura in centrul cultural Grecesc din 3125 Bayview Ave.
Seara de trecere dintre ani le va oferi persoanelor participante sansa de a castiga la Tombola 2007 sau la un Concurs de dans cu alegerea Miss Revelion 2007, in compania formatiei Fantasy Band din Romania, informeaza Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto. Romanii vor avea inclus in pretul biletului receptia de primire urmata de cina si antreu, parcare si servicii de garderoba. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa de e-mail: spopescu@hotmail.com sau de la numarul de telefon: (416) 785-7141 (New Smile Dental) si la urmatoarele telefoane: (416) 820-2592 Doru Nicolae sau familia Nicolae si Tina Erbarescu (Trans Euro Deli Ltd.) (416) 247-6220.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions